• header

Små presenter

Det är ju omöjligt att gå runt och köpa fina julklappar till andra utan att vilja köpa något till sig själv. Inne på H&M kunde jag inte låta bli att köpa ett par fina handskar & ett set med ringar till mig. Har så jäkla mycket ringar (eftersom att jag själv designar smycken) men de här var billiga och jag älskar sånna enkla ringar. Julklapps-tips kanske? PS. Lacka insidan på ringarna med genomskinligt nagellack så slipper du gröna fingrar. :D

Förresten, får så mycket kommentarer och mail från läsare som vill ha julklappstips till pojkvännen. Jag känner ju inte era pojkvänner så jag vet ju inte vad de gillar haha. Jag vet inte liksom ens vad jag ska ge min egen pojkvän! Tycker att det är så himla svårt att köpa till pojkvän & pappa. Hur lätt som helst att köpa till tjejer men killar är lite klurigare…

Handskar med fuskpäls, 149 kronor

Set med 3 ringar (två silvriga och en guldig), 69:50 kr

Om ni undrar varför jag täckt för med hjärtan är för att jag vet att mina nära kikar i här ibland och vill inte att de ska ana vad jag köpt till dem i julklapp.

75 Comments

Emma

gud va söt du är och snygga ringar! ;)
måste bara få fråga var är jackan/kappan du har på dig ifrån?? :) så sjukt snygg

Reply
Josefine Hulteen

Hoppas verkligen att du svarar på denna kommentar, såg att du hade svarat på några i inlägget nedan. Jag har frågar den här kommentaren några andra gånger också. Vad heter den mörkbruna ögonskuggan från Make Up Store som du använder på dina ögonbryn? Jag älskar dina ögonbryn.

Reply
Alice

jag brukar alltid köpa matgrejer till min mamma :)
typ kokböcker, skärbrädor eller nått sånt :)
det är bra att köpa. fina handskar förresten<3

Reply
Emma

Åh julklappar. De är så mysigt tycker jag! Ja, man måste ju köpa till sig själv också ;) Så snygga ringar! <3 :) Kram.

Reply
Linda

Ja håller med om att det är svårt att hitta till pappa & pojkvän! Men jag har hittat perfekta grejen till min kille, så glad! Nu är det bara att hoppas att han inte redan har en sån!

Reply
rr

jätte bra att du sätta alla människor med dumma kommentarer på plats! Det är bara folk som är avundsjuka och har tröttnat på livet som skriver sådanna kommentarer. Ha en fortsatt trevlig kväll. :D

Reply
Wenche

Tusen takk for tipset om å lakke innsiden av ringene med neglelakk!! =) Det har jeg aldri tenkt på før! Har alltid problem med grønne fingrer! Så nå skal jeg hente hele ring-samlingen min å lakke i vei! =)

Reply
Sofia

Åh, jag hittar BARA saker till min pojkvän, känner att jag måste ta’t lilla lugna alltså, måste ju ha något att köpa till alla andra år vi kommer vara tillsammans! Hursom, till alla andra där uppe som har ångest över julklapp till pojkvännen, något som går hem hos alla är ett presentkort på massage! Behöver inte alls bli särskilt dyrt, jag bor i göteborg så jag gav från göteborgs massageskola, eller nåt. Jättebra! :) Det är svårt att ge tips eftersom man oftast måste känna personen. Googla på julklapp till pojkvän brukar ge bra utslag för mig! T.ex, min kille äter inte äpple med skal (hehe…) så han ska t.ex få en speciell äppleskalare. Likaså är att han ofta tappar bort sina nycklar, och nu finns det en keytracker! Finns massa roligt där ute! :) Någon gång ska han få ta en tur med en riktig rallybil på bana… När jag har råd :)

Reply
ff

Men Kenza då.. Förstår att du inte vill vara personlig när du har så många som läser, men kan du inte i ett inlägg bara FÖRKLARA (utan bilder, privat information, dina vänner/familj mm..) vad du gör om dagarna? Bara så att man kan få en uppfattning, ett wake up call?

För om man läser din blogg får man en uppfattning som är att du shoppar, fikar, tränar lite, festar, plåtas, leker med din hund och ja.. THAT’S IT!

Reply
Shade

Jag är likadan :) Finns ju mycket julerbjudanden och sånt ute nu och jag åker dit på dem ;) Eller ja, de jag tycker är riktigt bra, som skor från Nelly för 99 kr och sånt :D Beställde hem tre par… och hade redan beställt två par innan dess också haha :P

Reply
Kim

You should try Luisaviaroma for your boyfriend, they have some amazing accessories for men, and an amazing designer section for women.. I wish I could afford the things on there!

You’re such an inspiration! You look lovely lately, I hope you’re well and I hope you have an amazing trip to South Africa.
<3

Reply
Emeily

Jag har inte haft några problem med H&Ms ringar. Jag har några jag använder nästan varje dag men dom har aldrig färgat av.
Handskarna är jättefina, har inte sett dem inne på någon butik, men ja trot att jag måste ha dem.

Reply
Hellolinda

Eftersom min pojkvän vägrar ta emot julklappar så kan jag ge lite tips till andra här haha :)
Köper gärna skivor till min då han är en musiknörd. LP-skivor är perfekt då. Och har han ingen vinylspelare så köp det!
Hudvård och liknande är också uppskattat.
Eller ett par bra böcker. Zlatans nya bok till den sportintresserade t.ex. ;)

Eftersom även pappor kom på tal så kan jag tipsa om presentkort på valfri restaurang, från restaurangguiden. Finns här: http://www.presentkorttorget.se/ShowProduct.aspx?relationID=250
Har man inte råd att lägga så mycket så kan man ju lägga ihop med eventuella syskon eller så, så att det kan betala en ordentligt utemiddag för två med dryck och allt. Tror att det kan vara väldigt uppskattat!

Reply
Upprörd

Tänk så roligt det skulle vara om NÅGON bloggare kunde vara en förebild och tänka lite på omvärlden och miljön. Det skulle vara en väldig inspirationskälla och säkert få många fler att tänka miljövänligt! Snälla, tänk på det och sluta att ständigt överkonsumera. TACK.

Reply
Therese

Hej!! jag letar ständig efter den perfekta vintrejackan, men hittar aldrig någon. Kan inte du tipsa om jackor??

Kram

Reply
Ajlin

Världens bästa sida med asbra grejer till pojkvänner och pappor. Här köpte jag julklapp till min pojkvän förra året och han har nog aldrig blivit så glad för något jag har gett honom någonsin. Han fick ett set med jättefin rakhyvel, rakborste och raktvål. Kika här:
http://gents.se

Reply
Elin

Jag har köpt en sak man spräyar i skon så att de inte stinker för min pappas skor stinker ganska mycket.

Reply
Liza

Jag och min pojkvän har köpt små Id-brickor med våra namn, vårt personnummer och vår årsdag på som vi ska ge varandra i julklapp:)
Ja tycker att det är en bra julklapp om man inte kommer på nått som man önskar sig av varandra:)

Reply
Nattha

Hej Kenza! Du är så underbart fin och jag älskar din blogg STORT! jag undrar vart du har köpt dom 3 ringarna, tyckte dom vart riktigt snygga! ;D

Reply
Jenny Johansson

Hej, jag gillar verkligen din blogg och följer dig dagligen! Jag skulle dock vilja veta lite om hur mycket du tänker på miljön. du har mängder med kläder och köper massor med prylar dagligen, har du någonsin tänkt på att du faktiskt bidrar till att förstöra världen som enskild individ? Jag vet att det är långt men jag skulle verkligen uppskatta om du läste detta särskilt nu innan jul! Tack

Julen är något att se fram emot under hela den långa mörka hösten och vintern och det är mysigt med tända ljus, Kalle Anka och pepparkakor. Under granen ligger ofta ett berg av klappar inslagna i fint papper och det skapar ett sånt där härligt pirr i magen hos barnen som väntar på att få öppna dem. Men vad ligger i paketen? Hur långt har de egentligen rest för att hamna där under granen och vem är det som har tillverkat dem?

Att få så många julklappar är en självklarhet för många här i Sverige, det kan man tydligt se på statistiken för hur mycket vi handlar under december månad. Enligt prognosen kommer vi att handla för ungefär 64,7 miljarder kronor under december i år, vilket innebär ett nytt rekord för julhandeln. För de pengarna skulle 26 miljoner barn i Afrika kunna gå i skolan i ett helt år.

Svenska företag använder sig ofta av så kallad outsourcing när de väljer sina leverantörer, de som kan producera den tilltänkta varan till det lägsta priset får jobbet. Det leder till att produktionen hamnar i utvecklingsländer med sämre förhållanden för arbetarna och sämre säkerhet och hantering av giftigt avfall i fabrikerna.

Kina står för 80 procent av leksakstillverkningen. En arbetare i kina får ofta jobba i 70 timmar varje vecka. Månaderna innan jul får de arbeta extra hårt för att hinna med länder som Sveriges stora beställningar, en del svenska leksaksföretag som till exempel Barnens hus, Leklust och Lekia ställer inga som helst krav på arbetsvillkoren i Kina!

Att tillverka något så enkelt som en t-shirt i bomull är komplicerat och går i flera steg som är rentav farliga för dem som tillverkar tröjan och släpper ut farliga kemikalier i tillverkningslandet som förorenar vattnen och gör marken obrukbar. 20 000 människor som jobbar med de farliga kemikalier som används vid bomullsodling dör varje år och 3 miljoner förgiftas.

En ekosystemtjänst som utnyttjas grovt i textilindustrin är virtuellt vatten, ett uttryck som beskriver hur mycket vatten det går åt under tillverkningen av en vara. Till ett par jeans går det åt ungefär 6000 liter vatten och vi köper 12 miljoner par bara här i Sverige varje år. Det är inte heller vårt vatten som drabbas utan tillverkningslandets som ofta ligger i Asien eller ett annat utvecklingsland där många människor saknar tillgång till rent vatten. Vattenbrist leder till naturkatastrofer och ökenspridning, problemen är som störst i Afrika och Asien. Till de kläder som importeras till Sverige varje år går det åt 400 miljarder liter vatten, det skulle kunna göra 1 miljard människor otörstiga i tre veckor!

Om tillverkningen av en t-shirt är så farlig för miljön, hur är det då med en dator? Vid tillverkningen av en dator används 1,8 ton olika material och kemikalier och dessutom 1500 liter vatten. Och det tar inte slut där, när vi ska återvinna våra datorer händer det att de skickas till Asien och bränns direkt på marken så att farliga metaller frigörs, de förgiftar mark och vatten. Dessutom saknar även människorna som jobbar med detta ofta skyddsutrustning och både natur och människor far illa.

Detta vet inte tillräckligt många svenskar om, eller så är de för bekväma för att bry sig för vi köper stora mängder kläder och andra produkter utan att tänka på konsekvenserna, varje svensk behöver inte nödvändigtvis 1,3 par jeans per år för att överleva (jeans är väldigt slitstarka), men människorna i Indien behöver sitt vatten. Det är väldigt synd att lågavlönade arbetare i ett avlägset, fattigt land ska behöva slita och förstöra sitt eget lands natur för att vi ska kunna köpa billiga kläder.

Att handla second hand skapar ett hållbart kretslopp för kläder och minskar den enorma energiförbrukning som går åt vid tillverkning av kläder och andra varor.

När man får reda på information som den här kan man ifrågasätta om den ekonomiska globaliseringen är något positivt, men det är väldigt svårt att veta om arbetarna i Kina skulle ha det bättre eller sämre om färre barn skrev upp deras leksaker på sina önskelistor nu till julen.

Arbetsförhållandena i Kina har förbättrats sedan 2004 enligt en undersökning, men för att de ska fortsätta att förbättras på lång sikt så måste vi som konsumenter ställa krav på vad som ska finnas på marknaden.

Till vårt försvar så är det är inte konstigt att vi stressade, kaffedrickande svenskar skriver upp en ny spelkonsoll eller liknande på våra önskelistor när vi blir överrösta med reklam från flera olika håll dagligen. Dessutom är det väldigt bekvämt att gå till närmaste galleria eller beställa över nätet och köpa alla julklappar utan att tänka till en extra gång på vad vi köper.

Problemet ligger i att vi inte är tillräckligt medvetna som konsumenter. Det finns allt för många som tänker ”jag är miljömedveten, jag köper ju ekologisk mjölk!”, men det krävs långt mer än så. Det är vi konsumenter som styr vad som finns på marknaden, om vi skulle välja att köpa ekologiskt och fairtrade så skulle det finnas fler sådana alternativ. Sen 2007 har det funnits något som heter ”den rättvisa julmarknaden” den 4-5 december i Stockholm, där säljs det bara varor som är tillverkade på ett rättvist sätt. Det är ett väldigt bra exempel på vad man kan göra för att bidra till en mer hållbar handel.

Men en grön och rättvis julklapp behöver nödvändigtvis inte vara något som är tillverkat under bra arbetsförhållanden med naturliga ingredienser, det kan lika gärna vara att man ger någon en upplevelse eller något man har gjort själv. Samtidigt är det viktigt att företag som tillverkar miljövänliga och rättvisemärkta varor uppmuntras så att den sortens handel utvecklas. Vi måste minska våra ekologiska fotavtryck, om alla levde och konsumerade som vi gör här i Sverige så skulle det behövas tre jordklot eftersom att vi utnyttjar så många naturresurser som används som produktionsfaktorer under tillverkningen av de varor som vi köper.

Vi svenskar har ofta någon sorts inställning om att vi behöver saker, vilket ofta är fel. Man behöver inga nya hörlurar om de gamla är för fula, huvudsaken är att de fungerar.

Att avstå från onödiga och impulsiva köp är något vi måste bli bättre på. Så tänk till en extra gång innan du går och köper nyproducerade julklappar som rest från Kina för att hamna under din julgran. Lägg ner lite tid på att välja julklappar som inte bidrar till vår köphysteri, behöver lillebrorsan verkligen den där dansande apan? Eller behöver farmor de där skinnhandskarna? Kanske skulle de bli glada för ett träd som planteras i regnskogen istället? Tänk på det här när du handlar julklappar, det finns massor av gröna och rättvisa alternativ om man bara letar lite!

Reply
Bella

Till ff!
Du verkar inte ha läst bloggen så mycket du, eftersom du verkar tro att hon bara festar, leker med hunden, fikar och tränar?! För det första är det väl skit bra att hon vill träna? Och leka med hunden är väl ett måste om man har en? Shoppa är hennes intresse, liksom att resa, festa och fika. Sen är det faktiskt hennes jobb att plåtas, och hon har även kläd och smyckes kollektioner! Det är hennes jobb.

Reply
Manda

Åh tack för ringtipset <3 får alltid gröna fingrar, haha :D ps. Du är så jäkla grym och gillar dig ännu mer eftersom du bär fuskpäls <3 kramar

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*