• header

2a januari 2012 – i Kapstaden

Hej bloggen! :)

Idag är det molnigt här i Kapstaden, lika bra det eftersom att vi ska ut till förorten idag. När solen ligger på är det så otroligt varmt så det är skönt att det är lite molnigt idag.

Idag ska vi ut till det äldsta township:et, Langa. Vi ska dit tillsammans med en guide som växte upp där. Langa byggdes på slutet av 1920 för de “färgade” (tycker inte om det ordet, vi alla har ju en färg liksom) afrikanerna. Enligt Wikipedia bor där 99.55% Black Africans, 0.43% Coloured & 0.02% White people. Totalt nästan 50 000 människor.

Det ska bli intressant att se hur det bara 15 minuter härifrån ändras från stora lyxvillor till små plåthus, även om jag vet att det kommer vara otroligt jobbigt att se. Vi har iallafall en liten önskning till vår guide, och det är att få besöka ett barnhem och dela ut lite leksaker. Vi hoppas att det är möjligt!

106 Comments

Moa

Hej Kenza!
Skulle bara villa fråga hur ditt namn sägs om de är som kinsa” Med i eller som kEnza Med E??

Reply
anna

Du är så otroligt snäll!! Alla vill vara som du du är en riktitg förebild! Snälla lägg upp bilder en massa bilder det är så otroligt fint att se!

Reply
Lisa

Hej Kenza!
Jag tänkte bara säga att jag alltid har fått intrycket av att du är en vettig tjej, och det förstärks av intresset ni visar av segregationen. Man önskar att man slapp tycka att någon var vettig av en sån sak, att det var en självklarhet, men det kanske är några som läser din blogg som sätter sig in i det på grund av att du tar upp det – kanon! Jag har själv inte varit i Sydafrika och hoppas att du gör ett långt inlägg om intrycken du fått där när du kommer tillbaka, det vore sjukt intressant!

Keep up the good work!
MVH Lisa

Reply
Isabelle

Hej!
Jag vill göra samma sak som du gör! Hjälpa andra barn!
Du är så otroligt snäll! Det är inte alla människor som gör en sån sak på sin semester! jag diggar dig. Du är lite som en förebild!

Reply
Annika

Vas härligt att läsa hur mycket du bryr dig. Det visar verkligen att du har bägge fötterna på jorden trots alla framgångar.

Reply
Frida

Hej Kenza! Har följt din blogg i något år nu och jag beundrar dig verkligen! Du är ju så vacker och verkar ha ett hjärta av guld. Blev nästan lite tårögd framför datorn igår när jag läste om pojkarna du köpte glass till.. tänk om fler människor var som dig, då skulle världen vara en bättre plats åt alla människor. Hoppas att ni får besöka barnhemmet idag, och hoppas att eran resa fortsätter vara bra :) kram

Reply
ida

Du är en sån fin människa Kenza! Du har verkligen ett hjärta av guld, önska alla kunde vara som dig ibland!

Reply
maria

Hej Kenza=)

Jag tror att angående att “du är så modig att vågar gå till stranden” handlar om för dom andra som skrev att bara vara försiktig..om man varnar andra så har det oftast hänt något skrämmande i sitt eget liv då man varit på stranden eller utomlands eller i sveriges stränder…eller hört om hemskheter på olika platser i världen..jag tror att det handlar om att då vill man ju varna att oavsett vart man är i hela världen så ska man vara försiktig för om det kan hända hemskheter i sverige så kan det hända utomlands med.Jag tror att dom säger det med kärlek och välmening till dig. Blev nu långt med skrivandet. Du förstår vad jag menar med denna meddelande till dig. Kul att se att ni är där för att lära sig mer om landet och hur dom har det=)Tycker också om att lära mig mer och mer hur alla har det..hjälper till med alltid när jag kan som inte har det så bra.You go girl <3
Massa Kramar
maria

Reply
betul

Åå vill också åka dit och se hur folk har det!
Det är en sak jag ska göra innan jag dör. Du är en underbar person, Kenza. Ta hand om dig :)

Reply
SANDRA

KENZA, BLIR LITE FÖRVIRRAD, VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD MELLAN “SVARTA MÄNNISKOR” & “FÄRGADE”?

Reply
Lisa

Hej Kenza!
Jag tror att barnen kommer att bli överlyckliga bara av erat besök och jag fick tårar i ögonen när du berätta om pojkarna som du köpte glass till.
Du är en otroligt fin människa och det är det som gör din blogg så bra!
Kramar:)

Reply
Sandra

hur har du råd att åka utomlands hela tiden?
du har väl inget jobb? (blogga räknas inte)

Reply
AA

Väldigt fint gjort! Bara en fråga, är du och din pojkvän muslimer eller kristna? Eller tror ni ens på något? :) Bara väldigt nyfiken

Reply
hanna

jag har själv varit i kapstaden och vi fick också åka med en guide till Langa men jag vill bara att du ska veta att Langa är en “lyxig” kåkstad jämfört med det värsta runt Kapstaden. när jag själv fick se skillnaderna kunde jag inte riktigt tro mina ögon för på de värsta ställena hade de inte ens plåt att bygga hus av utan bara skräp som hittats på gata, som t.ex. kartong, backar och papp osv osv.
och du bor ju i den fina delen av kapstaden och det du beskrev igår att väldigt många mörkhyade var på stranden och firade. det finns rika mörkhyade också i sydafrika så det va ABSOLUT inte de fattigaste som var på stranden.
på hotellet vi bodde tipsade de oss om att inte ens gå ut på gatan för att det fanns så många som var så himla fattiga och som gjorde vad som helst för att få pengar till mat(eller för vissa knark) så jag vill bara upplysa dig om att det tyvärr är mycket värre än man själv får uppleva :(

BTW så är din blogg grym och jag älskar dig!

Reply
hanna

men det är jättefint av dig att dela ut leksaker och glass :) jag blir alldeles glad när du skriver det! puss

Reply
Malin

Så himla fint av er att verkligen bry sig om de som har det sämre, önskar fler var som er!

Reply
ami

Jag tycker det är en väldigt fin sak som du gör.
Jag önskar verkligen att jag hade pengar och råd att skänka massor av pengar, även om jag är en fattig gymnasiumstudent och inte mycket att gå efter så skänker jag det lilla jag har.
För jag behöver inte det senaste modeplagget eller dom dyraste skorna, att se ett leende som du skrev i ett inlägg sen om glassarna. Det är värd att se dom skina så mycket som de gör :)

Reply
DIRT NASTY

Oj vad du sjönk i mina ögon.. Jag trodde inte du var en sån NÖRD som brydde dig om historia. Nu slutar jag läsa din blogg!

Reply
emilia

jag tror du försår hur otroligt god du är ,
som gör som du gör , glass till barnen , och leksaker till barn på barnhem . men måste få skriva det till dig i alla fall , och tacka , för att det finns de som bryr sig.
folk som er som förstår att allt inte är perfekt i omvärlden .
det kommer betyda så mycket för barnen , och det betyder så mycket för oss runt om att se att det finns folk som er , som bryr sig !
Otroligt bra gjort , kramkram

Reply
Ingrid

Hei! Jeg vil anbefale deg å først dra til et barnehjem og spørre hva de trenger der. Det er veldig mange som deg, som vil gjøre en liten forskjell, men ofte får barna leker og godis, og da har de gjerne mye av det allerede. Om du for eksempel gir dem sko eller jakker (av en viss kvalitet) vil du nok gjøre en mye større innsats! Jeg har jobbet med barn i townshipene, så jeg har sett veldig mye. Turister gir barna godis og leker, men “ingen” tenker på at de trenger sko, varme klær, kjøkkenutstyr, skolesekker….

Reply
Stephanie

Man kan ju säga mörkhyade, min bästa vän är från Eritrea och Barbados, hon benämner det som mörkhyad för som du säger har vi ju alla en färg! :) Ha det bäst i Cape vackra du!

Reply
Mia

Min kyrka har ett samarbete med ett barnhem i Langa som vi hjälper ekonomiskt. Det jobbar en underbar präst där som heter Joy Faith, vad roligt att ni ska dit! Det är underbart!

Reply
Axelina

År Kenza du får det att riktigt bli varmt i hjärtat när man läser hur gärna du vill hjälpa till med att få tex detta barnhemmet att bli bättre genom att ge barnen där leksaker, och som du skrev igår att du köpte varsin glass till dom små pojkarna! Även fast att det för oss här hemma bara är en liten glass som lika så kan kvitta så betyder det så himla mycket för dom pojkarna där! Jag vet att även en massa mer folk skulle vilja göra samma sak som du genom att hjälpa till så bara att vi inte riktigt att samma inkomst av pengar..tyvärr!
Därför blir man så glad av att en tjej som du gör något bra av en del av pengarna du tjänar! UNDERBART! Ha en bra dag, kram

Reply
Selma

jag gillar dig kenza för du vill gå ut och upptäcka saker och få kunskap om hur andra har det. måste säga att du är en smart bloggare. Gillar dig och din blogg så mycket <33

Reply
Jenny

Tycker att det är så fint att du inte bara åkt på solsemester denna gång! Även om det inte är stora grejer du gör är det sånt som de här barnen förmodligen aldrig kommer glömma. Nu är jag lite känslosam men det är nästan så jag blev tårögd när jag läste om mjukglassarna. Stor kram till dig, du är en fin människa, inifrån och ut!

Reply
isabell

asså jag ser verkligen upp till dig kenza!! det du gör för dom här barnen är verkligen helt underbart! om endå alla var som du!

Reply
Matilda

Åk till Christine Revell Childrens Home i förorten Athlone. Jag jobbade som volontär där i flera månader och dom är alltid tacksamma för bidrag! Sen får ni träffa världens vackraste barn! Åh.

Reply
ida

Jag har besökt hur dom bodde i Afrika som sagt och fasktist i deras små plåthus och hyddor så vart det glada människor som levde som vanligt sitt liv.

Reply
olivia

Du är så goo Kenza, du ger med dig och tänker på andra!
Hoppas ni har det bra där! Kram:)

Reply
Dixi Wonderland

Va fina ni är, både du och Aleks.
Älskar verkligen när du skriver mycket om välgörenhet och detta är ju faktiskt något som alla kan tänka på som åker utomlands! Hoppas du kan ta en massa bilder och visa upp sen! Och att ni får en väldigt fin dag tillsammans :D

Reply
Emilie

Du är en sån otroligt fin människa. Hoppas ni får genom er önskan.
Ha en toppen semester!

Reply
linn

Det är jätte fina saker det du gör Kenza! Först köpa glassarna och nu leksakerna, dagens ros går till dig, som jag skrev i min blogg.
Fint hjärta du har, fortsätt så!¨Kram

Reply
cornelia

Du är så snäll kenza jag värkligen beundrar dig för den du är och vad du gör för andra människor!:) kram

Reply
emma

hej!
Jag har också varit i Kapstaden och kollat på sådant! Det är hemskt att se men man märker att de har en sådan härlig inställning till livet. Vi fick besöka ett dagis/skola där dansade de för oss. Alla ville känna på min vita hy. Vi fick besöka bostäder där det bodde tre familjer i ett rum stort som en toalett men de var fortfarande glada.
lätt en av de bästa upplevelser jag har varit med om!

Reply
Matilda

Man märker att du gillar barn och rättvisa!!! Jag hade blivit jätte glad om jag hade varit ett barn på barnhennet:)

Reply
- silly dreamer

Jag blir så glad att du vill se hur det verkligen är, bakom fasaden. Att du vill hjälpa, så gott du kan.
I dina ögon kanske det inte är mycket, men du når ut till andra och motiverar flera av dina läsare.
Tack, Kenza.

http://sillydreamer.blogg.se/2012/january/utkast-jan-2-2012.html#comment

Jag ber alla läsa det där inlägget. Inte för min egen vinning, utan just för att jag söker andra som är i en liknande situation. Snälla, ta kontakt med mig innan det går lika långt som det gjorde för mig.
Jag ber om ursäkt för att jag använder din blogg som en sorts “reklam”, men jag vill nå ut till flera, förlåt.

Reply
Matilda

älskar verkligen att du har ett så stort hjärta ! det är så jag fastnade för bloggen, tycker du är jättegullig när du bryr dej om andra människor :) <3 kram

Reply
Nilte

Åhh, jag älskar Kapstaden! Gjorde en del av min praktik där just på ett daghem i Langa! Tänk om det är det du ska besöka?:-) Hoppas ni får en bra vistelse. Människorna är underbara. Barnen fantastiska. Vi råkade inte ut för ngt tråkigt där trots att vi blev varnade och inte fick vara där på fasta tider pga bla rånrisken. På “vårat” dagis var de roligaste leksakerna gamla bildäck som barnen rullade. I brist på andra leksaker. Det var ett dagis för barn 0-5 år. Personalen bodde i Langa och tjänade ca 1000 kr i månaden. Dock skapade detta arbetstillfällen för personaeln och barnen föräldrar som kunde söka jobb. Kan berätta en uppsats om detta. Men hoppas ni får ett bra besök och att ni får möjlighet att ge ngt till alla underbara barn!!!

Reply
Kristina

Det är så himla roligt och intressant att läsa vad du skriver eftersom att jag själv är på väg till Arlanda och åker därefter till Tanzania på safari och en vecka efter det åker jag till Zanzibar och ska sola o bada. Jag har också med mig lite leksaker och andra småsaker som jag tänker ge bort, som sagt ett barns leende är mer värt än miljoner saker. Hoppas ni får åka till barnhemmet :)

Reply
Palle

Låter jättespännande, men kommer självklart vara hemskt att se. Jättefint av er att vilja besöka barnhem och förgylla deras dag lite! :)

Reply
Amanda Andersson

Förstår inte heller att man ska göra så stor skillnad på ens hudfärg, det är ju bara en färg liksom? Tråkigt att det ska vara så :(

Reply
Nathalie

Så himla fina ni är att ni tar er ut till de tuffare ställena och verkligen upptäcker staden :) och det här med barnhemmet (och stranden igår!), jag blir helt varm i kroppen! YOU ROCK är helt klart en underdrift :D

Reply
jessica

jag tycker det du gör är otroligt snällt att ge dem barn nåt även om det är bara leksaker om alla bara hade den där medkänsla:)

Reply
e

wow, så härligt och roligt att se hur generösa ni är och ni gör allt sånt samtidigt när ni är på semester! ni är verkligen fina människor! :)

Reply
m

Jättefin bild verkligen!:D
Men jag gick igenom dina gamla bilder från 2007 och så hittar jag en kille som hette anthony,är det sant att ni var förlovade??

SKITBRA BLOGG LÄSER DEN VARENDA DAG!<3

Reply
Emilia

Hejsan !
Du är så otroligt snäll och hjälpsam.
Tänk på hur mycket glädje du sprider hos domhär barnen.
Och igår när du gav bort mjukglassar, blev nästan tårögd .
Jag älskar vad du gör för andra som har svårt.
Du tjänar mycket pengar på allt du gör. Vissa skulle lägga allt på sig själva , medan du skänker bort pengar och hjälper barn som har det svårt .

Fortsätt såhär Kenza, så kommer du göra världen bättre <3

Reply
DD

Jag brukar egentligen inte kommentera, men du ska veta att jag läser din blogg flera gånger varje dag. Jag kan inte sluta läsa din fina blogg. Jag är 15 år och ser dig som en förebild. Och det är så fint, att ni vill ge barnen leksaker och hälsa på, omtänksamma människor både du och din pojkvän som verkligen bryr sig. Du skrev förut att du lär sluta blogga om ett par år när ni får barn osv osv, men snälla gör inte det! Din blogg är bäst <3

Reply
Johanne

Kenza, du er et utrolig forbilde! Det håper jeg du vet! Det virker som du er en 100% god og snill jente, det skulle vært flere som deg. Stå på videre!
Klem <3

Reply
Paulina

Hej kenza, även om jag inte känner dig personligen tycker jag du förkännar cred för att du verkar en sådan naturlig och omtänksam personal som faktiskt bryr sig om andra och inte bara sig själv, det gillas :)

Reply
Sanna

Vill ge dig cred för att du är den enda storbloggaren som bryr sig på riktigt om människor som har det sämre. Blir riktigt rörd. Kram!!

Reply
Sara

Du har ett hjärta av guld! Det finaste som finns är att ge andra en del utav sin kärlek, omtanke och generositet. Själv brinner jag för att hjälpa andra, precis som du, och jag hopppas på att jag en dag får åka ner till de områdena i Afrika, som präglas av extrem fattigdom, och där få hjälpa till att bygga upp dereas samhälle till något bättre, och därmed, ge människorna som bor där en bättre tillvaro.

Reply
Annica Larsson Isfelt

Jag har inget problem med ordet “färgade”, men tycker att det är ett märkligt ord eftersom, som du sa alla har färg…
Jag vet att vissa kanske inte tycker att det är okej… Men jag föredrar att använda svart, mörkhyad, vit etc…. Det är färgen på våra hudar och jag ser inget positivt eller negativt i det.

Reply
MP

Jättefin bild! Men jag undrar bara en sak, när jag kollade på dina gamla blogginlägg så hittade jag en kille som hette Anthony och jag bara undrar om det var sant att ni var förlovade?

Jättebra blogg läser den varenda dag!<3

Reply
emily

men varför just til ett barnhem? Varför inte ge dom till barnen du ser på gatan? förstår inte skillnaden. Men de ni gör betyder nog välifgt mycket för dem. kram

Reply
Amanda

Hej Kenza!
Jag va i Sydafrika över julen 09 till januari 10. Vi var på ett Simläger och vi hade en riktig upplevelse! :) Ser till exempel att du har Table Mountain i bakgrunden på bilden, vi var uppe där när det var molnigt. Men när man väl va uppe på berget var det hur varmt som helst och strålande solsken. Vi va liksom över molnen :o det va hur coolt som helst! Det kan jag starkt rekommendera :)
Jag älskar Sydafrika! Det ger mej många underbara minnen, så ta vara på tiden! Kram Amanda :)

Reply
Mizzzooo

Hej Kenza. Jag ska vara ärlig och säga att jag brukar inte läsa någon blogg och inte din heller för den delen. Men på sistone har ja bara gått in o kollat lite på olika bloggare pga några kompisar som alltid tjatar om det. Jag dömde dig väldigt mycket innan när de prata om dig men nu när jag läser själv så märker jag att du inte är lik de flesta ” fjortis” bloggarna. Fortsätt va dig själv så kommer du komma långt i ditt liv!

ps. du o din kille e underbara tsm! :)

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*