• header

LANGA 7455

Det har varit en väldigt intressant dag här för oss. Eller jag vet liksom inte riktigt hur jag ska beskriva dagen.. Den har varit….konstig? Hemsk? Rolig? Spännande? Jobbig?

Klockan två blev vi upphämtade av vår guide Nati från Siviwe tours (rekommenderas starkt!!). Vi lämnade Camps bay med alla lyxvillor och dyra fina bilar bakom oss och åkte ca 15 minuter ut från stan till Langa township. 15 minuter. En kort biltur, men kontrasten var otroligt stor. Hur kan människorna här blunda för hur det ser ut endast 15 minuter bort?

Vi åkte in i Langa som omringas av motorvägar & har endast två vägar in, och som jag skrev innan är detta det äldsta township:et här som byggdes endast för de svarta. I flera timmar gick vi runt med Nati som själv är uppvuxen här och bor kvar, han visade oss runt – från de små plåthusen där flera familjer trängdes på 3×2 m till “upper class”-området, han berättade allt som fanns att berätta och vi hälsade på folket där & busade lite med barnen. Tyvärr fanns det inte möjlighet att besöka något barnhem, men fler chanser kommer och det fanns andra sätt för oss att hjälpa till lite på. Vi fick iallafall lära oss så mycket och jag är otroligt glad över att vi åkte dit. Jag är också så glad över att se hur vänliga alla var, hur de håller hoppet uppe, kämpar & är tacksamma för det lilla de har.

Jag kommer att berätta mer om Langa och situationen där, samt visa fler bilder. Men det tar så tid att ladda upp och vi ska snart iväg och käka på Mama Africa så det får bli senare. ♥

Två bilder jag tog idag.

76 Comments

En fan av dig :$

DU ÄR AS SNYGG :O <333
Jag ville bara ställa en fråga: Hur många inlägg har du gjort totalt :) <3
Hopas jag får svaaar :)

Reply
emma

Mama Africas har as go mat! Zula Bar som ligger lite längre upp på long street
har också kanon mat.

Alla News café har grym mat! Finns en etiopisk restaurang som
ligger längst ner på longstreet, det är en super social måltid,
man äter med händerna på en stor “pankaka” en massa goa grytor
och dödligt gott honungsvin! rekomenderas starkt!!

Reply
jessica nielsen

hej kenza! den resa du gör nu, gjorde jag för inte alls länge sen och kan vara den mest lärorika och häftigaste resan i ditt liv. jag håller med dig, hur kan man blunda för sånt som finns en så liten bit ifrån oss. jag hoppas att ni fick besöka ett barnhem och uppleva den lyckan vi fick när vi lämnade över fotbollsskor, nya matchställ bollar och liknande till en fotbolls organisation i kenya som jag faktiskt idag fortfarande jobbar med.
man tar lärdom av mycket efter en såndär resa och jag hoppas och önskar dig en god fortsättning. jag är smått avis. bilderna berör mig. vi är alla någons hjälte! kram

Reply
Stina

Det här är inget illa menat mot er, men hur tror du dem upplever er (som faktiskt räknas som vita) när ni kommer dit med en guide och fotograferar dem? Tror du dem tar illa upp eller tycker dem det är bra att ni “vågar” dit? Antagligen syns det också att Ni är så mycket rikare än alla dem som bor där och det blir ju lite som en guidad tur till ett “sevärt” ställe…

Jag känner ganska dubbelt inför att ni åkte dit. Ni menade inget dumt…men gjorde ni egentligen något som gav dem något? Antagligen gav det ju er mycket mer…

Reply
Johanna

hej jag var i kap staden för två år sedan och jag var på precis samma “tur”. Förstår vad du menar när du säger att du inte vet hur du ska beskriva det, kände likadant. Vi var dock också ute på Robben Island och sen på ett museeum om apartheid, Kan starkt rekommendera det (både ön och museet!!!) eftersom det är anledningen till att de “svarta” hamnade i kåkstäderna!!!

Reply
Sara

Jag förstår inte varför man låter vissa delar av sitt eget land bli så fattigt, smutsigt och där människor verkligen måste kämpa för överlevnad! Medan vissa andra områden då får så mycket mer uppmärksamhet, pengar och omtanke. Där männiksor mår bra, överlever och pengar till mat, kläder och andra tillhörigheter. Varför byr man sig enbart om vissa och skiter totalt i de andra. De som lever i de fattiga områdena är ju i stort behov utav pengar, mat och omtanke från deras land. De behöver hjälp! med andra ord. Istället för att lägga ner den energi som man lägger ner i de “rika” områdena, på de fattiga och utsatta istället. Då har ju samhället, och människorna i sig, en bättre chans till ett mer stabiliserat samt balansert samhället. För att inte tala om att jämställdheten ökar.

Reply
Alva

din pojkvän är rätt så jättesnygg .. heter han alexander? med x alltså? för det står det när han är med i benjamin … benjamin är bäääääst!

Reply
Rebecka

Gud va söta dom är! Ser dock ut att vara en ganska taskig miljö att leva i..

har frågestund på bloggen, fråga vad du vill!
Alla som frågar får en länk till sin blogg :)

Reply
emma

Det måste vara en upplevelse och jag önskar att jag någongång kan göra en liknande resa! :) kram

Reply
emelie

du och aleks är så jävla bra som åker dit, och allting..o som i förra inlägget där du skrev att du köpte glass osv, asså kenza.. du är så jävla REAL.
:) <3

Reply
Maria

Hej Kenza. Ska också till Sydafrika om två veckor. Bla besöka kapstaden. Skulle du vilja skriva vad ni betelar för de olika utflyckterna ex er tur till kåkstäderna, mat, taxi osv så jag vet ungefär vad det kostar. Tack på förhand. kraaam.

Reply
Eve

Det är så jäkla bra att du tar dig tiden och åka dit och att du också skriver om det, förhoppningsvis inspirerar du ungdomar att göra något åt orättvisorna i världen – om det så är att bara börja ge en liten hundralapp i månaden åt hjälporganisationer. Det är så jäkla mycket bättre än ytligheten som alltför många storbloggare försöker profilera sig med.

Reply
Camilla

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Väldigt fint att se att ni har två stora hjärtan. All lycka till er.

Reply
Hannah

Jag vill också besöka Afrika.. Jag ska försöka komma iväg som Volontär dit..

Jag blir så ledsen och får så ont i mitt hjärta när jag ser hur folk faktiskt har det.. :(

Reply
olle

DU SOM ÄR MILJONÄR KAN VÄLL SKÄNKA PENGAR TILL AFRIKA.SKULLE JAG GJORT ÅKT NER OCH HJÄLPT TILL PÅ PLATS.INTE SKÄNKA GENOM RÖDA KORSET.SOM TAR ENDEL AV PENGARNA.BÄTTRE ÅKA NER OCH GE DOM PENGAR

Reply
Forslundj - FOTOBLOGGEN

Ni gör otroligt fina saker för dom där nere, jag själv har levt i flera år med drömmen att göra precis det ni gör!
Det är väldigt kul och intressant att läsa om allt ni får vara med om, ser fram emot fler detaljer, texter å bilder! Kram

Reply
Ioanna

Hej Kenza!

Jag tycker det var modigt av er att besöka de fattiga kvarteren. Det finns inget ont i det och jag förstår att det måste varit lärorikt för er att se hur andra mindre lyckosamma har det. Jag tror att vi i den rika västvärlden aldrig kan förstå hur dessa människor mår eller lever och hur fattiga dessa männsikor lever. Det är bra att någon inte blundar. Jag tycker det är bra att du tar upp ett så viktigt ämne i din blogg som annars är mer inriktat på mode och skönhet.

Önskar jag fick vara där och hjälpa dessa männsikor!

Reply
n

Hej! Sjukt härliga bilder, hoppas ni har en riktigt bra resa. Har själv vart i Afrika och det man ser tar lång tid att smälta. Jag var bara 14 år när jag var där, men jag kommer aldrig glömma det. Barnen är så underbara och så tacksamma för det lilla dem har. Hoppas ni får det härligt på Zanzibar, det är världens finaste ställe. Väldigt speciellt mot vanliga turistorter, men ett riktigt paradis är det.

Reply
tjohej vad+det+går+mellan+pattar+&+lår!

Postat av: Stina
Det här är inget illa menat mot er, men hur tror du dem upplever er (som faktiskt räknas som vita) när ni kommer dit med en guide och fotograferar dem? Tror du dem tar illa upp eller tycker dem det är bra att ni ”vågar” dit? Antagligen syns det också att Ni är så mycket rikare än alla dem som bor där och det blir ju lite som en guidad tur till ett ”sevärt” ställe…

Jag känner ganska dubbelt inför att ni åkte dit. Ni menade inget dumt…men gjorde ni egentligen något som gav dem något? Antagligen gav det ju er mycket mer…

alltså gud, vissa av er hittar då de mest sjuka sakerna att förvrida. Så att de skulle vara egoister som ens vill besöka ett ställe där folk har det sämre? De åkte väl antagligen dit för att se hur folk har de, hon skrev ju att de kunde hjälpa på andra sätt. Men ändå har folk mage att klaga? Mår fan illa av hur vissa beter sig. Själv tkr jag de är starkt att ni åkte dit, och såg med egna ögon, och inte bara valde att glida runt i lyxen och blunda för de som har de sämre! : >

Reply
tove

älskar din blogg! :)
riktigt hemskt är det, såg också alla kåkstäder när jag var i sydafrika, så synd om dem, att det är så stor skillnad på ställen så nära varandra! att vissa bor så och vissa i hus värda flera miljoner..
åt också på mama africa i kapstaden, riktigt gott är det!

Reply
Sabrina

Åk till Estland någon gång, det är också hemskt men ingen verkar förstå vilken fattigdom som det är där. Och speciellt är det ju att det är så nära Sverige. Det är helt hemskt. Detta (där du är) är självklart också hemskt, men det känns som att många vet mycket lite om denna värld.. Fast nu vill jag inte låta anklagande heller, men hoppas du förstår vad jag menar! :)
Älskar din blogg! Kram

Reply
betul

jag tror att dom är glada. ja, dom bor väldigt trånga hus och kanske inte världs lyxigast, men dom har i alla fall sin familj vid sin sida. och det är det som är viktigast.
fast hemskt är det ju såklart med. med tanke på hur dålig miljön det är (inte för att jag har varit där men som det ser ut på bilderna). skulle vilja hjälpa alla som vill ha hjälp. :)

Reply
Filippa

Folk blundar inte för det. Vad är alla välgörenhetsprojekt för? Varför ger folk tillbaka? Min skola’s motto, slogan och strävande betyder ‘we shall give back’ och vi deltar i flertal välgörenheter varje år. Olikheterna i världen är hemska och mer än orättvisa, men folk jobbar ju för att förbättra det. Jag kanske missförtår ditt uttryck ‘hur kan folk blunda för det som ligger 15 min bort?’. Vi som bor här kör ju förbi det bra och det dåliga varje dag.

Reply
Laura

Du borde åka till Rio de Janeiro. Där behöver du inte åka 15 minuter…Favelan ligger vägg i vägg med lyxhotellen…

Reply
Emily

Kan inte någon sätta Blondinbella där 1 månad så hon får upp ögonen på hur den riktiga världen ser ut?

Reply
Sveriges Freds Blogg

Jag bokstavligen ÄLSKAR när du skriver om hur du vill ge leksaker till barnen på barnhem och att du verkligen bryr dig och lider när du ser alla dom fattiga människorna. Det symboliserar att du inte bara satsar alla dina pengar på dyra grejer och dyra resor. Du är en sån fin människa! Och det är bra att du håller på att göra sånna här snälla saker för världen eftersom att du är en förebild för så många människor. Clockclean!
Adjö.

Reply
jessica

hoppas att alla rika donerar är jävligt stor summa så att det blir någon förändring genast! vad spelar märkeskläder för någon roll när vissa inte ens har mat för dagen.

Reply
Madina

Håller absolut med kommentaren där uppe. Jag menar verkligen noll procent illa, och har INGET emot dig kenza..men som hon/han där uppe, kände jag att det också fanns en annan sida med er resa.. Kunde inte sätta fingret på vad..men kommentaren över tog liksom orden ur min mun. RESAN GER ER MER ÄN DEM. Men samtidigt..det är ju inte dåligt för det..men VAD är det då som känns så fel? Att du verkar vela ha ryktet om att ha gjort detta, än vad du vill göra något för barnen?

Reply
Lovisa.

Smartigt att sluta med ” vi ska snart iväg och käka på Mama Africa så det får bli senare. ♥” …

Reply
Martina

Aa det är skillnad, ena sidan av motorvägen är de ett fint bostads område och andra sidan är det kåkstäder med små skjulhus tätt inpä.

Reply
Rebecka

Uppskattar verkligen att läsa din blogg just nu! Gillar den annars också såklart;)

Reply
S

Världen är byggt så här jag menar alla tänker på sig själva!!
Ja jag ver det är helt sjukt!

/ S

Reply
Anna

Visst är det nyttigt att se hur människor har det,och att se deras lycka över det lilla är fantastiskt.
Vill du se vad vi gör för att hjälpa fattiga barn i Afrika så kika gärna in på vår blogg!

Reply
Sara

Åh, Sydafrika är ett underbart land med många kontraster som du säger. Jag var där när jag var 12 år vilket nu blir 7 år sedan. Men jag kommer ihåg det som igår och vi åkte genom samma ställe som du och din pojkvän gjorde nu. Det är så otroligt sjukt att människor lever så, men ändå är dom så kärleksfulla, respekterar varandra och bjuder verkligen in en i deras hem. Även fast dom har knappt något alls! Det ger en otroligt mycket att man vill ge så mycket tillbaka, och man växer som människa. Jag var bara 12 år som sagt men förstod då att vi lever i en så otroligt orättvis värld! Du gör rätt som vill hjälpa till, det vill jag också i framtiden när jag får chans till det. Glad att ni gillar ert resmål så mycket, och jag lovar ni kommer vilja åka tillbaka! Ha det nu underbart. Du är grym. Kram!

Reply
Jannie

Till Stina, ursäkta men det var väll en jävligt puckad kommentar?
Om någon går dit fotar, skriver om det så gör det självklart andra uppmärksammade av situationen vilken förhoppningsvis genererar i att andra hjälper till..

Det är typ som att säga “tror du barnen i UNICEF reklamen tycker det är roligt att bli filmade?”.

Det är ju för att lära andra hur världen ser ut.

Reply
- silly dreamer

Så glad att du fått upp ögonen, och att du vill hjälpa.
För att hjälpa andra människor är bland det bästa som finns, då man får se deras framsteg och deras lycka.. Helt underbart.

Till alla är därute, som är trötta på att alltid känna sig ensammast i världen och hanterar med den där jävla ångesten.
Hör av dig. Ensam må vara stark, men tillsammans är vi ännu starkare, vi alla behöver stöd i kampen mot den där jävla ångesten – och jag finns här om du behöver hjälp.
– sillydreamer.blogg.se

Reply
Elsa

Det är inte konstigt att kontrasterna är stora eller att folk (antar att du menar de rika, vita?) blundar för det. Apartheid sägs vara “avslutad” men det sitter i ryggmärgen hos sydafrikaner precis som Indiens kastsystem… Nelson Mandela forever!

Reply
Sanna K

Blir så glad att ni verkligen vill hjälpa till, istället för att undvika förorterna. Jättebra Kenza!
Kram!
/Sanna K

Reply
Ida

Jag tycker det är väldigt bra att ni uppmärksammar detta problem och det går ju aldrig att tänka på alla konsekvenser av någonting man gör. Det är ju alltid bättre att faktiskt GÖRA någonting än att inte göra det för att de kanske tar illa upp för att de ser att ni är rika eller så, de tror nog redan att alla vita är rikare än dem tyvärr :( Men just fotograferingen av barn och andra sådär. Jag förstår att bilderna blir helt underbara och vackra och att de där omgivningarna med barn som ser lite ledsna ut med trasiga kläder kan verka som ett paradis för en fotointresserad, MEN de här barnen har också rättigheter och rätt till integritet. De borde inte vara anonyma och behandlas som objekt för att fotografer ska få vackra bilder, därför är det mycket viktigt att (åtminstone försöka) fråga alla man tar bilder på om de vill vara med. De vet inte att de kommer hamna på Sveriges mest kända blogg eller kanske användas i någon reklamkampanj någon gång som de inte ens får några pengar ifrån. Nu vet jag ju inte om du har frågat dem, men jag vill bara påpeka för alla som vill göra sådanahär resor att komma ihåg att de är människor och individer. Minns att du Kenza själv har sagt att du tycker det är jobbigt om någon tar kort på dig utan att fråga, de är antagligen precis som du. :) KRAM!

Reply
Elin

Men lilla plutten på bilden under. Hans blick, jag vill bara ta hem honom och ge honom massor av kärlek!

Blöder i mammahjärtat att veta att de finns barn som har det såhär.

Reply
Antonia

Fast vadå, UNICEFs reklamer med bilder på svältande afrikanska barn är inte heller bra, de är grymt exploaterande. Skapar ett enormt
Vi och Dom-tänkande mellan oss i västvärlden och de fattiga i Afrika. Förstår ändå de kommentarer som kritiserar att åka med en guide genom de fattiga slumområdena, det blir lite som att titta på djur i bur. Å andra sidan hoppas jag Kenza och Aleks får ett fint utbyte och känner att de kan lära sig av dem, precis som de kan lära sig av Kenza och Aleks. Att bara se det är ju viktigt s

Reply
Antonia

såklart. Och att bidra och hjälpa och lära, snarare än att titta ovanifrån och tycka synd om. Därmed inte sagt att det är så K och A gör, kan dock väldigt ofta bli så att vita rika västlänningar tar på sig den rollen. Alla kan lära av varandra, är min poäng.

Reply
Linnea

Vilken resa! Man får säkert perspektiv på saker och ting efter att ha varit där :) ni har verkligen hjärtan av guld

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*