• header

VIT JUL

Julafton närmar sig och tillskillnad från förra året så ska jag fira jul hemma i Sverige med min familj. Julafton har alltid varit en högtid jag har blandade känslor inför. Jag tycker ju om julen och jag tycker att allt med den är mysigt, men när jag var liten hade vi alldeles för många julaftnar med bråk, besvikelse & fylla och det är något jag än idag inte kan glömma. Det sitter liksom i.

Jag vet att det är många föräldrar som läser min blogg och därför skulle jag vilja slå ett slag för en vit jul. Julen är barnens högtid, den ska vara full med kärlek, trygghet och gemenskap. Alkohol och fylla hör inte hemma där. Jag läste någonstans att var tionde barn känner oro inför julen och så ska det inte vara. Jag själv har varit ett av de barnen och jag minns väl hur avundsjuk jag var på vännerna för att de haft så mysiga julaftnar. Själv hade jag och mina syskon fått gamla VHS-filmer “inslagna” i smutsigt tidningspapper av vår pappa (men vi brydde oss inte då, han var ju där iallafall!!) som alltid kom flera timmar för sent. Jag förstod väl inte så jättemycket då, jag tänkte att det måste ha varit något viktigt som försenade honom för man kan väl inte frivilligt missa Kalle Anka? Senare på kvällen gav han sig på min syster både verbalt och fysiskt. God jul.

Det är hemskt att känna att spriten betyder mer för ens förälder än en själv, så låt spriten vara och låt barnen känna sig trygga och älskade. För det är något varenda barn önskar sig i julklapp.

// Christmas is getting closer and this year I’m gonna celebrate it here in Sweden with my family. Christmas eve (in Sweden we celebrate on the 24th) has always been a holiday I have mixed feelings about. I love Christmas and I think everything about it is cozy, but when I was a kid we had too many Christmas Eves with fights, disappointment and drunkenness and it’s something I can’t really forget.

I know a lot of parents read my blog so that’s why I want to strike a blow for a white Christmas. The Christmas belongs to the children, it should be filled with love and feelings of being safe. Alcohol and being drunk does not belong there. I read somewhere that every 10th child is worried about Christmas and it shouldn’t be that way. I myself have once been one of those kids and I remember how jelaous I was of my friends who had fantastic Christmases. And in our house? Well me and my siblings got old VHS movies wrapped in dirty newspaper from our dad (but we didn’t care then, at least he was there!!) who always came several hours late. I didn’t give so much thought in it then, I thought he might have had something more important to do. Later that night he attacked my sister both verbally and physically. Merry Christmas.

It’s a horrible feeling when you believe that the liquor is more important to your parent then you are, so put away the liquor and make the children feel safe and loved. That’s something every kid wants for Christmas.

325 Comments

Ellie

Så oerhört bra initiativ Kenza! Jag har jobbat med barn och kvinnor som upplevt våld i hemmet i över två år så jag blev verkligen berörd av vad du skrev och jag tycker det är fantastiskt att du delar med dig för att hjälpa andra. Det här är en verklighet för allt för många barn och ungdomar, för vissa varje dag men jul är av någon anledning alltid då det spårar ur mest. Jag har följt dig sen starten många, många år, du är fantastisk och inspirerande. Jag önskar dig allt gott och att du får bygga nya jultraditioner med Alex i en egen liten familj. Kramar.

Reply
Monika

Du har rätt i det du säger men såna inlägg om din s k pappa skär sig med bloggen. Du blandar modebilder med tragiska händelser. Gå till en psykolog istället

Reply
sandra

Du blir Sveriges Oprah Winfrey Kenza. Hon hade det inte heller så lätt som barn men berör miljontals människor. Jag önskar att du hade ett eget TV program för du är sådan stor förebild. Fortsätt trösta andra, det gör du verkligen när du vågar berätta. Älskar dig och din blogg. <3 KRAAAAAAM

Reply
bianca

Oh honey, I love it that I can look up to you both regarding your fashion & spiritually. I really do hope you and your family have an amazing Christmas! xoxo

stylemeetsbeauty.blogspot.ro

Reply
zandra

Vad skönt det är att få läsa om något viktigt på din blogg och inte bara vackra bilder på dig. Kan man inte hantera alkohol ska man absolut inte dricka det, varken på julafton eller andra dagar under året då barn är med. Hoppas du får en bra och mysig jul i år!

Reply
Minnie

Bra initiativ!

..Förstå mig rätt nu, jag menar inte att på något sätt försvara din “fars” beteende, men jag blir lite grann illa till mods av det du skriver och att alla accepterar det rakt av. Usch jag hör själv att detta låter jättedumt redan nu men försök förstå hur jag menar, det är själva alkoholismen som jag anser att folk har lite/ingen förståelse kring – inte individen. Min morfar dog av alkoholism och min svärfar drunknade förra året – också på grund av alkoholism. De har själva försatt sig i alkoholismens klor och ska väl så sett “skylla sig själva”, men alkoholism är en sjukdom. En sjukdom såväl som MS eller Aids. Anledningen till att jag jämför med dessa sjukdomar beror på att de i stort sett kan klassas som obotliga. Jag säger som sagt inte att det rättfärdigar någons beteende och jag vet hur sårad och besviken min sambo blivit de gånger som hans pappa faktiskt var okej, för att sedan falla tillbaks igen.

Jag tänker lite så att man inte skall vara för hård att döma alkoholister i allmänhet, utan se individen i varje fall. Är personen ifråga alltigenom en dålig människa så är det klart att dessa egenskaper kommer fram ännu mer som alkoholist och denna personen förtjänar kanske mindre (ingen?) sympati. Men i de fall då det faktiskt är alkoholen som talar, som min svärfar, en oerhört snäll och fin människa men som blev som förbytt på grund av spriten – då tycker jag man ska tänka på alkoholism som en sjukdom, en sjukdom som kanske med hjälp av forskning en dag kommer att kunna botas.

Jag måste också säga att jag verkligen beundrar dig för att du orkar vara så stark och dela med dig av det du upplevt. Sluta aldrig kämpa <3

Reply
lisa

Du ska veta hur mycket det betyder att du skriver om detta. För mig och för många. Och att du skriver om din barndom och saker som jag antar är väldigt svårt för dig att publicera såhär öppet. Du är en av de starkaste kvinnorna jag vet, jag känner inte ens dig, men att stå emot så mycket skit och sedan berätta om det är så otroligt starkt och jag blir så himla rörd av dina ord, för jag blir arg. Jag blir så jävla arg på hur vissa människor är och beter sig mot andra, och speciellt föräldrar. Du är en sann inspiration Kenza, tack för att du tar upp dessa viktiga ämnen! Kram och god jul.

Reply
Jennifer

Stark du är som berättar!!! Vilken fantastisk människa du är!! Kram på dig

Reply
amanda

Så starkt av dig att skriva om sånt här och tycker det är grymt bra av dig, förhoppningsvis finns det folk där ute som tänker efter lite. Kram!

Reply
Kristina

Jag älskar att du valde att skriva om detta. Det visar på djup och mognad samt ansvarskänsla. Om du får någon förälder att välja bort alkoholen kan det kännas så värt det att du skriver om så personliga saker här i bloggen. Jag hoppas att du får en underbar jul och att du skapar egna fina jultraditioner med din framtida familj. Fortsätt tala om detta, jag tror att man äts upp av bitterheten annars. Jag har själv en pappa som är alkoholist och jag vägrade berätta om saker som hände kring honom när jag var ung. Nu är det mycket bättre. Var modig och öppen. Du verkar vara en fin tjej som förtjänar att vara lycklig. Och en God jul önskar jag dig! /Kristina

Reply
Cecilia

Håller helt med dig om en vit jul!
Min familj har aldrig varit några som har druckit till jul eller överhuvudtaget annars heller. Tycker att det är väldigt skönt att slippa alkohol under julhelgen och det har präglat min barndom med trygghet!
Min önskning till jultomten eller vad man nu tror på är en trygg jul (och tryggt liv) för alla, barn som vuxna!

Reply
Anna

Jag brukar vara väldigt dålig på att kommentera inlägg, men nu kände jag att du måste verkligen få höra hur otroligt stark du är som vågar skriva detta! Och jag tycker att det är jättebra att du gör det, för tyvärr så finns det alldeles för många barn där ute som, precis som du, har haft en riktigt tuff uppväxt. Att kunna prata om hur man mår tror jag är väldigt viktigt och inte minst nyttigt för individen.
Så ett stort TACK för att du berättar, delar med dig och använder din roll som förebild på ett otroligt bra vis. Hoppas även att du känner dig lite lättare efter att du fått skriva av dig :)
God vit jul!

Reply
Sanna

Fantastiskt av dig, fina Kenza, att ta upp såna här viktiga ämnen! Tror att många tjejer känner igen sig i det du skriver, och förhoppningsvis tar föräldrar åt sig också! Det gör mig fruktansvärt ledsen att läsa det du skrev om dina julaftonar med din pappa och det din syster fick utså.. STOR KRAM TILL ER BÅDA! <3 Även om det är svårt, försök att släppa taget om det gamla och framförallt den smärta det ger.. Tänk på hur långt du har kommit, du har världens sötaste hund, grymt snygg pojkvän och en fin familj (och då menar jag absolut inte din pappa)! Du är framgångsrik, snygg och en riktigt bra förebild på så många plan! Jag önskar dig och din omgivning en riktigt härlig och fridfull jul! <3 Skapa nya, fina, positiva minnen! <3

Reply
Angelica

Väldigt fint skrivet och så sant! Jag kan ibland få dåligt samvete kring juletid eftersom jag vet att det kommer finnas så mycket julmat och godis, gemenskap och kärlek som jag bara orkar med, hemma hos min familj. Det är hemskt att alla inte får uppleva detta <3

Reply
Jenny Kjellberg

Hej kenza. Jag har precis som du en pappa med missbruksproblem och jag tkr det är bra att du skriver om det på bloggen och visar att du är mänsklig med egna problem( har aldrig trott att du är omänsklig). Men jag vill ge ett tips då jag märker att du bär på mkt och har mkt som du tänker på och som tynger dig. Gå till en psykolog för att bearbeta alla minnen. Du är redan stark och detta gör dig starkare och hjälper dig att gå saker att inte tynga dig. Så det är ett tips av en tjej med liknande erfarenhet med många jobbiga jul,födelsedagar etc. Gå och bearbeta det med en psykolog. Tack för din fina blogg och kämpa på. Och vit jul till alla

Reply
anonym

jättefint sagt, du kommer att bli en jättebra mamma någon dag, och varje jul kommer att vara vit. Puss <3

Reply
Anna

Tack snälla du för att du tar upp det här. Känner exakt samma sak. Har också kännt en oro inför julafton speciellt när jag var liten. Har alltit tänkt vad händer nu och hoppas att han inte går ut och lämnat oss igen.

Reply
emma

Håller med om varenda ord. Nu är jag äntligen tillräckligt gammal för att kunna välja att åka iväg och slippa fira jul med min släkt, men jul är fortfarande den värsta högtiden i mitt huvud.

Reply
ida

ofantligt bra och fint skrivet. När du får egna barn kommer du att glömma detta hemska minne och bara ha lyckliga minnen :) Du är stark!
God jul och många kramar till dig <3

Reply
Sydney

I am speechless… You really struck me with this – my story may not have been as extreme, but nevertheless, the principle is the exact same. It is so unspoken and I admire you for voicing & acknowledging this. Despite the negativity you gained from these experiences, it skips a generation and makes you a stronger and more respectable person, and hopefully you spreading this message will make other people think too. So, thank YOUUU!

Sydney xxx

(P.S. <3 your blog, duh… hehe)

Reply
Em -+mitt+liv+på+NZ

Här är en till som tyvärr känner igen sej. Idag har jag egna barn och dom har en numera nykter morfar. Det är jag tacksam för även om minnena från julaftnar och andra högtider (samt alla vanliga helger..) som aldrig blev som man önskade sitter i. Jag dricker sällan och framförallt skulle jag aldrig i hela mitt liv låta mina barn se mej påverkad.

Reply
Julia

Så starkt av dig att skriva om detta. Du är en stor förebild för många! Kram

Reply
Sabrina

Bästa inlägget! Jag firar inte jul men du har så rätt! Trött på föräldrar och andra vuxna som väljer alkoholen före allt annat.

Reply
Shade

Så sant, och så viktigt att sprida det budskapet! Jag hade aldrig lyckliga jular, utan alkohol. Att snaps “hör till julen” fick jag typ veta i år! Min fästman och flera kompisar beställde in när vi satt på julbord för en vecka sedan och jag vart helt ställd. Snaps på jul? Midsommar, visst, men JUL!?

Så jag sa att han fick njuta medan han kunde, för det kommer aldrig finnas alkohol i vårt hem på jul när vi fått barn ;) Då blir det julmust för hela slanten – inget annat! Mina barn ska ha en lika naiv syn på jul som jag uppenbarligen har fått som inte visste att det snapsas på jul förrän jag var 25…

Reply
Josephine

Fy fan vad bra du är! Hoppas alla tar till sig vad du precis skrev. All kärlek till dig<3

Reply
Shade

Men vad fan skrev jag “aldrig lyckliga jular” för! Jag menar ju ALLTID såklart. Fan vad dumt…

Reply
M

Helt rätt, en vit jul åt alla. Jag vet hur det är att ha en pappa som förstör både julafton, påsk och midsommar med sprit. Det var hemskt. Idag har vi ingen kontakt sedan 3-4 år och det är nog kanske bäst att det förblir så. Kram på dig.

Reply
Marie

Otroligt bra inlägg ! Håller med dig fullständigt.
Blev lite rörd! God jul Kenza :)

Reply
Carro

Du är så fantastisk som skriver om sånt här, varje gång jag läser om alkoholproblem på din blogg får jag en klump i magen. Det ska ju inte vara så..

Ni som är i den situationen, jag beundrar er att ni faktiskt orkar.
<3

Reply
Sofia

Helt rätt Kenza! Självklart ska barnen få ha sin jul utan fulla vuxna. Men jag tycker även att barn och alkohol aldrig hör ihop. Ska man supa får man ordna en annan trygg plats för barnen att vara på.

Reply
Maya

Varit med om samma och känner precis som du. Blandade känslor inför högtider. Trots att det var många år sedan och dagsläget är förändrat till det bättre, så sitter minnena i.

Reply
Josefin

Större och kändare bloggare som du har alltid gett ett sken av ett perfekt liv, i början när jag började läsa din blogg såg man inte det djupet som du börjar få nu när du väl bloggar vilket jag tycker är helt fantastiskt för du visar att även du är människa med tankar. Jag tycker att du borde att fortsätta att skriva för att du berör många människor och du blir mer en förebild så fortsätt att ge lite hopp.

Reply
Miranda

Så viktigt och fint att du tar upp detta. Har själv alkoholproblem i släkten så jag känner väl igen mig i dina tankar och berättelser. Det betyder mycket för mig. En konsekvens för mig har då blivit att jag själv har en konstig relation med alkohol och är lite rädd för att dricka. Skulle betyda mycket om du kunde berätta hur din relation till alkohol har blivit p.g.a. detta och t.ex. när du drack första gången. Tack!

Reply
Hannah

Jag måste bara säga TACK! Ett vettigare och klokare inlägg kunde bannemej inte ha skrivits! Håller med dig till 100% då jag har haft liknande upplevelser med bråk och alkohol…
TACK!

Reply
Josse julgris

Usch vad hemskt att lasa. Kan inte forestalla mig hur det ar att uppleva det. Tur att du tog det tuffa beslutet att bryta med honom. Vilket javla krakmedel! Hoppas att du och din familj far en fin jul :)

Reply
Z

Usch det är hemskt att läsa om hur du har haft det, men du ska veta att du inte är ensam! Även jag har varit med om liknande, julafton var en av alla dagar, och alkoholism var inte ens inblandat. Har haft en tuff uppväxt med fysiska och psykiska slag via mitt syskon och fått sett och varit med om ett och annat. Det tar hårt på en, men glöm inte att du har tagit dig vidare, du har kommit ur det som en starkare person och du blir på ett sätt mer sympatisk för andra och får ett annat synsätt på livet, vilket hjälper så många andra. Dina ord når ut, kom ihåg det!

Massa kärlek och kramar och jag önskar dig en underbar jul!

Reply
Rita

you’re so true in your writing and I love it :)
don’t think too much about past just have a nice Christmas this year!

kisses from Poland.
stay true :) Merry Christmas!

Reply
Kristina S.

Mycket bra skrivet Kenza!
Bra att du spelar din stora roll i cyberspace väldigt bra.
Många läsare och som sagt många föräldrar.

Hoppas du har en mysig jul nu, du skapar din värld nu så let it be good!

Reply
Izza

Tycker så synd om dig! Du är så stark o mångas förebild! Kämpa på som du gör! Älskar dig så mycket!!

Reply
Sofie

Kan relatera till detta då jag har också barndoms minnen med bråk och fylla, det gick så långt att en dag så sluta det med att min mamma fick åka in till akuten pga min pappas misshandel. Efter det så skilde dem sig, jag va 7 år gammal och blev vittne till misshandeln. Inga barn ska få uppleva våld i hemmet. Ha en vit jul och ett nyår med måtta och ta hand om varandra <3

Reply
Chawo

Det var riktigt fiiint skrivit Kenza. Stolt över dig, det är sant att man inte ska ha något alkohol inblandat för allt med julen är att hålla familjen samman och ha det mysigt och vara tacksam för allt man har.

Mycket creds till dig Kenza :D

Reply
Tina

Blir sorgsen när jag läser detta men samtidigt lite glad. Det är orättvist att du (och massa andra) har fått stå ut/är med om sådant här. Men jag blir glad när du vågar dela med dig av detta. Jag tror nämligen att dina små rader om detta kan hjälpa många andra där ute. Sjukt mycket cred till dig! Du är stark!

Reply
Em

Brukar sällan kommentera, men känner att jag måste nu. Fyfan vad rutten vissa delar av din uppväxt verkar ha varit, lider så med dig. Hoppas du får hjälp med att bearbeta och att du mår/kommer må bra. KRAM

Reply
K

Alla barn förtjänar en vit jul, det är SÅ viktigt. Vet precis hur det känns att ha en förälder som bara gör en besviken gång på gång. Dock har inte min pappa spriten att skylla på att han inte bryr sig, han gör det bara inte.

Reply
elin skoglund

Uppskattar att du skriver dessa inlägg och hoppas att många föräldrar tar åt sig. Alla är värda en kärleksfull jul <3 Styrkekramar.

Reply
Ebba

Känner igen det där så väl. Har en släkting som aldrig kan låta bli alkoholen vilket oftast slutar i bråk, dels med honom och sen med resterande släktingar. Och detta är ändå milt mot hur vissa andra har det. Får så himla ont i magen utav att tänka på det.
Jag hoppas bara att folk tänker till! Speciellt vi yngre, ungdomar, att inte vi gör samma misstag när vi väl skaffar barn och familj. Alla förtjänar kärlek över jul.
Grymt av dig Kenza att ta upp detta :)

Reply
Rebecka

Så jäkla sant! Blev helt tårögd av det jag läste och av igenkänning. Har inte haft problem med någon av mina föräldrar på det sättet men en ständig oro av att julen ska sluta i bråk har alltid funnits och dödat en del av magin med julen. Plus att min brorsa är crazy vilket också påverkat jularna de senaste åren…. Men det är en historia som jag gärna håller för mig själv.

Julen ska ju handla om lycka och att få ta hand om sina nära och kära, inte ångest och olycka :( Hoppas att du får en fin jul i år! Kram

Reply
Rebecka

Kenza, kan inte du dela med dig av denna sida till dina läsare? Man skriver inte bara på för en vit jul utan är samtidigt med och skänker en krona till julklappar till barn. Tyvärr var där inte alls så många underskrifter nu som det kan vara. Jag tänkte att eftersom detta är något du står för kanske du vill dela med dig av det :) Ha en fin dag!

http://vitjul.se/

Reply
Emma

Jag blir så rörd. Jag brukar aldrig kommentera på bloggar men läser dem flitigt. Din blogg får så mycket mer innebörd när du delar med dig och slår slag för sånna här viktiga saker. Jag känner själv igen mig och vet hur viktigt det är för unga människor att få höra att man inte är ensam. Helt fantastiskt inlägg, tack!

Reply
A.

Så bra skrivet och håller verkligen med dig.
December månad är en månad fylld av ångest för mig. Alla mina jular har vart piss och sen jag flyttade hemifrån firar jag inte jul. Den är verkligen helt förstörd för mig. Men någon gång när jag får egna barn så hoppas jag att jag ska kunna vända julen till något bra och mina barn kommer aldrig någonsin behöva förknippa julen med något dåligt eller jobbigt. Jag hoppas många föräldrar läser och tar åt sig av ditt inlägg. Det är alldeles för mycket sprit i juletider. Tack Kenza!

Reply
Petra

Gillar att du har blivit djupare i dina inlägg, det betyder mycket för många och öppnar upp ögon för andra.

Kram

Reply
Veylia

Det där gjorde ont att läsa :( men kom ihåg; ditt förflutna är just det. Det behöver inte kontrollera dig. Det enda du kan göra är att få en bra framtid. Nu när din “pappa” är ute ur ditt liv, har du all chans i världen att göra julen till någonting fint, som det ska vara :) du är stark, fortsätt kämpa!! *kram*

Reply
L

Skulle också vilja be alla föräldrar om en vit jul. Stör mig så enormt på att det alltid måste vara alkohol inblandat så fort man ska träffas med familjen, speciellt bland männen. Även om man inte super sig stupfull så tycker jag det är så jäkla löjligt att man ALLTID måste dricka alkohol. *suck*

Reply
Hanna

Min pappa dog väldigt nyligen pga alkoholmissbruk, Han var egentligen en jättefin människa men alkoholen gjorde honom annorlunda. Han hade ett fint jobb, ett eget företag bredvid jobbet, massor av kompisar och en trygg familj och när han var nykter var han en jättefin pappa. Har världens finaste familj och vi håller ihop för att ta oss igenom detta men ingen av oss kommer nog någonsin förstå hur man kan låta sitt missbruk förstöra hela sitt liv och alla andras runt omkring. Jag gråter av saknad och sorg efter honom men samtidigt så är jag så fruktansvärt arg på honom för att han kunde dricka sig till döds när det fanns så många som brydde sig om honom. Ingen av mina vänner vet varför han dog( vi säger att det var hjärtat) för konstigt nog så skäms vi över hans missbruk trots att vi inte gjort något fel utan det var ju hans val att dricka. Aldrig trodde jag att så många andra hade samma problem med föräldrar som har missbruksproblem och det är så himla skönt att höra att man inte är ensam. Tack Kenza för att du visar allt som hör till i ditt liv och inte bara det ytliga perfekta som många andra gör!

Reply
Ella

Så bra och fint skrivet Kenza! Att du berättar om så personliga saker för att kunna hjälpa andra är riktigt starkt!
Trots att jag inte känner dig överhuvudtaget så förstår jag vilken fantastisk människa du är. Sluta aldrig vara du!
All lycka till dig och hoppas att du får en fantastisk jul!
Kram!

Reply
Rebecca

Så rätt, när jag var mindre så var vi 6 stycken i vårt hus, vi levde på runt 2500kr i mat i månaden, det mesta gick till öl och cigg till min mammas ex. Julen var kanske inte alltid en hejare. Men man får väl bara se till att lära sig av sina föräldrars misstag. Kan ju säga att när jag får barn så kommer julen att hållas VIT. (men det kommer nog de flesta andra dagar också eftersom att jag väääldigt sällan dricker alkohol.)

Reply
Lisa

Jag vill tacka dig för att du sprider detta viktiga budskap. Alkohol borde inte ha någon plats i julfirandet, särskilt inte om det finns barn inblandade. IOGT-NTO har varje år en kampanj som heter just Vit jul där man kan skriva kontrakt på att man tänker vara nykter över julhelgen.
Länk finns här om någon är intresserad: http://iogt.se/tag/vit-jul/

Reply
Sandra

Du är fantastisk och en förebild. Mycket fint skriver. Dock hemskt och tragiskt att det är så många som upplever högtider på detta sättet när det ska vara något mysigt, glatt o positivt. Hoppas dina kommande julaftonar blir fina! Det är du värd. God jul och gott nytt år! Kram på dig! <3

Reply
Maria

Jag håller med dig om att alkohol kan förstöra mycket och även om att barn ska få känna sig trygga och lyckliga, inte bara under julen utan alltid.

MEN två saker stör mig i det du skriver:

Reply
M

Kommer aldrig att kunna relatera till detta,jag är en person som fått växa upp med idylliska julaftnar med dans kring granen, god mat, jullekar med hela släkten och bara en massa massa skratt!

Texter som denna får mig att tänka till och verkligen uppskatta det jag har lite extra! Har aldrig sett någon av mina föräldrar eller släktingar berusade (är idag 25 år) och det har alltid varit en självklarhet med vita jular!

Stor kram till dig Kenza,du är värd så mycket mer! Ha en riktigt god jul! <3

Reply
Maria

Jag håller med dig om att alkohol kan förstöra mycket och även om att barn ska få känna sig trygga och lyckliga, inte bara under julen utan alltid.

MEN två saker stör mig i det du skriver:
1. Julen är barnens högtid.
Jag bor med min man, vi har inga bar och firar jul ensamma tillsamman ändå, helt frivilligt. Vi älskar julen och pyntar och donar och fixar massor. Jag blir ledsen när jag får höra att “julen är barnens högtid”, eftersom julen naturligtvis är ALLAS högtid! Jag älskar faktiskt julen MER nu än när jag var liten.

2. Att dricka alkohol jämställer du mer eller mindre med alkoholism och fylleslag.
Det är stor skillnad på den misär du beskriver och på att ta en snaps till sillen och en glögg till Kalle. STOR skillnad. Jag har upplevt alkoholism som liten (ingift släkt) och när hen var aspackad (som alltid) var jag ju livrädd. Däremot märkte jag ju inte ens när någon annan vuxen drack ett par glas vin till maten?! Att alltid se detta svart eller vitt kan aldrig vara av godo.

Reply
becca

Känner så igen mig i det du skriver..
Jag själv hade både min mamma och pappa som var alkolister..

Varje jul började med att jag och min bror vaknade och fick varsin julklapp på morgonen, allt var jättemysigt fram till klockan 1.. när man skulle äta, det var öl, snaps och vin.. och de dracks inte lite heller. När det var dags för kalle anka kl 15.00 så var båda föräldrarna ganska på “lyset”
Jag hatade detta. Mådde så förbannat dåligt. Och ingen gjorde något åt det. Inga släktingar som såg till att vi fick de bättre. Vi fick leva med våra föräldrar.

Iaf, kl 15.00 så kollade vi på kalle anka och skulle dela ut julklappar. Dom vuxna var fulla och jag och min bror ville bara få julklapparna så vi kunde försvinna in på våra rum. bort från alkoholen.

Senare på julaftons kvällen visste både jag och min bror vad som skulle hända. Mamma och pappa skulle vara skitfulla, somna framför tv. För att sedan vakna och skrika om mer alkohol. Det slutade alltid med att pappa slog mamma.

Kul Jul.

Varenda jul var de såhär. Från att jag var bebis tills jag flyttade hemifrån har det varit såhär. och det handlar inte bara om julen. utan onsdagar, helger, högtidsdagar.. Fy säger jag. det är hemskt.

Idag slipper jag sånt här men man tänker fortfarande tillbaka, de sitter liksom kvar i huvudet.

Och jag blir arg, varför i helvete hjälpte ingen mig och min bror?

Och så tänker jag på hur andra barn ska behöva ha det?
Skulle ett barn i min närhet behöva ha det så som jag haft det så skulle jag ringa soc direkt, det har jag även gjort en gång. För det hade jag önskat att någon gjort för mig.

Aja, allt jag egentligen ville säga var, att jag förstår hur det känns för dig. Vi som växt upp med missbrukande föräldrar har mycket gemensamt.

Idag finns inte min pappa, men min mamma finns och hon har bott på rehab nu i 8månader och varit fri från alkoholen lika länge. Önskar bara att hon gjort de tidigare.

Kram

Reply
Emma

Det där var helt fantastiskt vackert, fint och bra skrivet! Du är en sån medmänniska! <3

Reply
T

Jag tycker det är bra att du delar med dig av dina historier. Det hjälper dig och få ut allt du har på hjärtat och du hjälper även andra som har eller går igenom detta. Starkt av dig och jag hoppas att dina sår läker med tiden!

Reply
Maria

Det är väldigt bra att du tar upp sånt här! Det sitter säkert massor med barn där ute som tror att de är ensamma om att ha det så.
Hoppas att du får en fin jul! Kram!

Reply
Karolina

Du är en riktigt stark person Kenza. Blev oerhört berörd av detta inlägg!

Reply
Jenny

Kan relatera mig till det du skriver ,önskar dock att jag inte kunde .Men det är ändå skönt att veta att jag inte är ensam om det , hoppas du får en vacker och mysiga jul det har du förtjänat gott och väl /xoxo

Reply
Jenna. L

Bästa texten jag läst på länge. Faktiskt!
För det är så sant.. önskar bara att jag hade modet att säga det till mina föräldrar. Eller att dom kunde skippa spriten bara en dag, utan att jag ens ber om det. Men men..
Du är en så stor förebild Kenza, hoppas du förstår det! Tusen kramar till dig och hoppas din jul blir perfekt ♥

Reply
Malin

Jag tycker att du är en fantastisk förebild som skriver om det mörka som var i din barndom. Det är så sjukt många som upplever samma sak. Du får föräldern att tänka till en extra gång och den utsatta tonåringen kommer känna att det finns andra i deras sits när de läser detta!

Reply
frida

tack för att du öppnar dig och genom det stöttar andra och gör det enklare för andra!! <3

Reply
linn

Tack kenza! jag är i den positionen nu. Jag längtar inte alls till Jul.
har du några tips hur man kan hålla humöret uppe? Hur man slipper vara så irreterad på alla och ledsen hela tiden? vad gör man?

Reply
weyhey

Själv fick man ju skilda föräldrar, en deprimerad mor och en pappa som ha stuckit iväg med en ny tjej i julklapp. Hoppas alla andra får en bättre jul iaf!

Reply
Linnea

RIKTIGT fint inlägg! Älskar när du skriver mer sånthär och inte bara outfit osv :)

Reply
Sara

Slog han henne då? :/ Jag har själv negativa känslor inför julen, då jag också haft en pappa som betett sig elakt på julafton, varit allmänt otrevlig och inte brytt sig om att fira, utan bara sitta framför datorn. Jag minns för tre år sedan, då julen blev totalt förstörd pga av honom. Min syrra hade gått guitar hero i julklapp, jätteglad över det, och ville testa det redan samma kväll. Så vi satte alla igång och spelade. Sedan när det var min pappas tur, går det dåligt för honom, han gör inte så bra ifrån sig, och han blir sur och arg, (han måste ju alltid vara bäst i allt) så efter det gick hans dåliga humör ut över oss andra. Så fort jag och mamma och min syrra skulle spela, började han att nedvärdera oss, skratta och sade hur kassa vi var på att spela, bara satt och betedde sig allmänt vidrigt med andra ord. Det förstörde hela julafton, som slutade med att mamma började gråta över hur han betedde sig, sedan efter det blev det bråk, och jag och min syrra försvann in på våra respektive rum, med oro och sorg i magen och hela bröstet, över att ens pappa bara kan bete sig så allmänt vidrigt och elakt gentemot hans familj och barn.

Jag glömmer aldrig den julen. Så tro mig Kenza, jag vet hur det är att leva med en vidrig och känslokall pappa, som värderar sig själv och sina pengar före sin familj. Idag har jag heller ingen kontakt med min pappa, och vill inte ha det heller. Men känner fortfarande oro inför julen och bara allmänt deppig, då den inte väcker några glada känslor. Så vill faktiskt inte fira jul, men min mamma och syrra vill, så blir ju så ändå.

Men det är som du skriver; varje barn har rätten till att få uppleva en glad jul, där man känner varme ifrån varenda familjemedlem, där man prioriterar kärleken först, och gåvorna sist. För det är just det som betyder något; att känna kärlek ifrån sin familj, och känslan av att vara älskad.*

Reply
Annika

Julen är verkligen till för barnen. Eller för oss tillsammans. Man ska ha trevligt och mysigt tillsammans. Det kommer aldrig hända om föräldern är full. Skippar spriten helt! Om jag dricker sker det utom mitt barns närvaro och mig slipper hon inte på julen :) Mitt hjärta gör ont av vetskapen att många barn bävar inför julen. Vill bjuda alla dom till ett alkoholfritt hem under jul.

Reply
Anna

Tack så så så mycket för att du tar upp det här. Önskar min pappa kunde se den här texten. Jag ser upp till dig så sjukt mycket och önskar jag kunde visa det på något sätt. Iaf, tack så mycket! :)

Reply
Hanna

Jag håller verkligen med dig! Min pappa såg hans pappa full på julafton när han var liten och han har alltid tyckt att det har varit fel. På grund av det har jag nog aldrig i stort sett sätt mina föräldrar fulla. Enligt mig är det så det ska vara, åtminstone när man är mindre.

Reply
Anja

Gud vad strongt gjort av dig att dela med dig av det här! Jag känner så många som gått igenom samma sak och det faktum att du öppnar upp dig såhär tror jag kan ge många styrka och kraft, din blogg har verkligen blivit mer läsvärd på den senaste tiden! Kram

Reply
hjghujkl

Det är så bra att du skriver här. Känner igen mig mycket. Jag har inte haft många jular utan ångest. Har inte haft en riktig jul på länge. Att jag inte fått julklappar sen jag var typ 13 gör ingenting, men önskar åtminstone att min familj kunde vara samlad och kan fira den tillsammans på riktigt som en familj. I år tror jag att jag får en lite bättre jul.
Tack Kenza, kramar!

Reply
Annie

Så jävla trist att du varit med om detta, det förtjänar ingen. hoppas du får en mysig julafton detta året! kram

Reply
Hanna

Det är hemskt att var 10:e unge oroar sig inför julen. Jag hoppas verkligen att alla föräldrar tänker till inför julen och inför alla dagar. Mina föräldrar var nykterister och jag har aldrig firat jul där alkohol serverats. Nu när jag har egna barn så är det en självklarhet att alkohol inte finns med i våra högtider. Jag är helt för vita jular och trygga barn!

Reply
Linnea Ahti

Hej!

Mitt namn är Linnea och jag är en femton åring vars bor och är uppväxt samt född i Malmö. Bor här med min mamma, vid namn Lotta som är 43 år gammal. Och med våra två gemensamma djur samt mitt egna djur, våra två gemensamma är ett marsvin (Nasse heter han) som är 1.5 år gammal och är av rasen virvel marsvin, och en kanin (Snöboll heter hon) som är 5 år gammal och är av rasen lejonhuvud kanin.
Mitt egna djur är en katt på 7-8 månader som är en svart&vit korthårig, en smäcker busig tjej med långa ben, snygg kropp och nätt huvud.

Jag har inte läst din blogg så länge men jag läser den ibland.
Du är gudomligt vacker vill jag börja med att säga.
Men även blev jag rörd av ditt inlägg här.
Vad jag förstår har du vuxit upp med föräldrar som var/är alkoholister?
Jag själv har växt upp med alkoholist till mamma och en narkoman till pappa, så jag vet hur det är.
Min mamma har varit nykter alkoholist i 3 år och min pappa är fortfarande aktiv narkoman.

Jag ska fortsätta läsa din blogg!
Pussar

Reply
Vit Jul

Alla barn förtjänar att få fira en Vit Jul, med trygga, nyktra och glada vuxna.

Tag ställning för alla barn!

Reply
v

Jag är så imponerad av dig Kenza! Du är så modig och ärlig i det du skriver och jag tror att det hjälper så många i liknande situationer! Såg på Ellen häromdagen och hon sa något i stil med: “When you get your heart broken, for any reason, the cracks are what let’s the light in”. Tyckte det var så fint!

Reply
m.

know your feeling! jag är 23 år och fruktar fortfarande inför varje jul.
tråkigaste högtiden i historian. för att man “måste” var med sin otroligt tråkiga familj. – iår hade jag helst firat med min pojkvän och hans familj, MEN min mamma vill så gärna ha hem mig (och min mamma är bäst och jag ställer upp för henne) så hon slipper leva med min far ensam på julen … god jävla jul. 23 år och vissa lär sig aldrig.

Reply
Malin

Det gör ont i mig att läsa detta, men tyvärr är det sanningen för många barn. Håller med dig, julen är barnens högtid, alkohol hör inte hemma där!

Reply
Emma

Blir så arg och ledsen när jag läser vad du skriver!! Barn har inte bett om att få finnas, föräldrar ska ta sitt ansvar som sätter dom här på jorden! Precis som du skriver, hur kan alkoholen vara det viktigaste? Vidrigt.

Reply
Emelie

Otroligt bra att du skriver ett sånt här inlägg! Som du säger, alla barn förtjänar att känna sig trygga och lyckliga på julafton, det är ju det som är själva meningen. Otroligt sorgligt det du berättar om dina egna julaftnar, hoppas de är otroligt mer fyllda med kärlek nu och framöver!

Reply
Bella

Tycker det är ett viktigt ämne du tar upp och all kärlek till dig för att du vågar dela med dig av dina upplevelser. Det är till stor tröst för många av oss som har genomgått liknande saker. Jag tycker dock att det är lite konstigt, med tanke på vad du har upplevt, att du ändå väljer att beskriva dina fester och bakfyllor så ofta som du gör i bloggen. Alla är fria att göra som de vill men du är en förebild för många som försöker efterlikna din livsstil och tyvärr så blir vissa personer beroende även om det inte var deras mening – de skulle bara försöka leva som Kenza. En tanke bara….

Reply
Cheri Roohi

Wow.
You know, I think it’s so beautiful that you shared this story. At first glance when someone looks at you, I’m sure they assume you have a perfect life – and had a perfect upbringing. But you know, you didn’t, you have a story. And that’s okay! I too have a verbally and sometimes physically abusive dad. And it’s comforting to know someone else does too.
I’m so happy you are now older and successful and now you can create the Christmas you always wanted. Have a beautiful holiday and season and God bless you!
Much love from Cheri all the way from California <3

Reply
Helen

Åhh styrkekramar! Sån underbar människa du har blivit fast de skit du har fått gå igenom!God Jul på dig Kenza, det förtjänar du! :)

Reply
Madelief

You’re so strong and a real role model! My dad used to be an alcoholic as well. Last christmas was the last time he could drink because he went to rehab after that. I’m really grateful that he stopped drinking. This christmas will be the first time he is not going to drink.
You give me faith: you’re succesfull and you seem like you’re just super nice with all good intentions, despite the fact you had/have a tough period. Because you talk about this so open, I was able to tell my friends that my father had a drinking problem without being ashamed. Thank you for that!!

Reply
Heddi

Fina fina Kenza<3
Titta va långt du kommit idag helt & hållet på egen hand! Var stolt över dig själv och den fina människan som du är<3
Varm kärlekskram till dig Dolly doll:)

Reply
Sofia

Jag vet själv hur det är att både ha en förälder som är alkoholist och att ha en förälder som misshandlar en.. jag växte upp med båda. Min pappa var alkoholist, men ändå världens bästa pappa! Honom förlorade jag sen när jag var 13 år gammal bara..

Reply
Linnea Ahti

Medan jag läser igenom dina meningar till detta inlägg fylls båda mina mörkbruna ögon med tårar och sorg. Jag är också ett maskros barn till nykter alkoholist (mamma) och drogfri narkoman (pappa). Min barndom har varit väldigt sorglig och fruktansvärd. Fylld med fylla och påverkad förälder av tunga droger, som liten 4 åring såg jag min mamma bli misshandlad av min egen far. Jag har sett min egen far ligga död på toalett golvet med en spruta i armen, alldeles blå i huvudet och hans hjärta stod stilla i över 10 minuter och om han inte hade hittats av mig och mamma hade han inte levt idag och varit drogfri och frisk. :)

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*