• header

THURSDAY

babel-1

In my knitted sweater from IvyRevel

Är inte så jättepigg idag som ni kanske ser. Veterinären ringde och Mani har fortfarande svårt att röra sig, han vill helst bara ligga ner och han kan fortfarande inte stödja sig på bakbenen ordentligt osv. De vill ha kvar honom en natt till för mer medicin & observation. Förhoppningsvis får han komma hem imorgon och då fortsätter vi med vila vila vila, sedan får vi testa lite olika behandlingar för att stärka ryggen. Det verkar inte finnas så mycket annat att göra, de kan inte heller fastställa helt att det är diskbråck och inte vill de röntga heller (av den anledningen att det ändå är samma behandling vare sig det är det eller inte). Men de “tror” att det är diskbråck, och att nerver i kläm nu har påverkat bakbenen. Har jag några läsare vars hundar har/har haft diskbråck? Hur gör ni?

Tog iallafall en välbehövlig lunch på Babel med vännerna. Skönt att tänka på annat för en liten stund! ♥

// I’ not so excited about life today as you can see. The vet called and Mani is still having trouble walking, he just wants to lie down and he still can’t rely properly on his hind legs etc. They want to keep him one more night for more medication & observation. Hopefully he’ll come home tomorrow and then he’ll continue resting for weeks, then we’ll try some different treatments to strengthen his back. It looks like there’s not much we can do, they can’t even say for sure that it is herniated disc and they don’t want to do x-ray either (they say it’s still the same treatment). But they “think” it’s herniated disc, and that some nerves are getting squeezed and that’s what affects his legs. Do I have any readers with dogs with the same problem? What do you do?

At least I took a well needed lunch with friends today. I needed something else to think about for a little while!

100 Comments

Alex

Mina kusiner fick låta sin schäfer somna in pga diskbråck då det inte fanns särskilt mycket att göra och det var snällare än att han skulle ha ont och leva på smärtstillande, tyvärr :(

Reply
Olivia

Har ingen egen erfarenhet, men vänner hade “problem” med sin labbe som tjöt vid smärta i ryggen. Efter en del behandlingar med akupunktur blev han som ny. *håller alla tummar jag har!!*

Reply
Sofia

Våran hund ( bichon frise) fick diskbråck förra sommaren, hon skadade bakbenen och blev lam i dom. så dom släpade bara i marken. Vi åkte till veterinären och det gick att operera i just detta fall men chanserna att operationen skulle bli lyckad var väldigt liten. Så det enda som fanns att göra var att låta henne somna in och sätta slut på lidandet. Det var det jobbigaste beslutet vi fått göra. Diskbråck är väldigt svårt att fixa..

Reply
Sanna

Jag har en hund som har diskbråck. Han gnällde och kunde knappt röra sig förut men nu får han kortison varannan dag eftersom det ligger så illa till så det inte går att operera.. Hoppas Mani blir bättre snart! Kramar

Reply
Lisa

Hej Kenza!
Har själv haft en hund som lidit av diskbråck. Vi gick med vår hund på akupunktur och simterapi på Djursjukhuset regelbundet och hon blev tillslut bättre. Vi fick även övningar vi skulle göra hemma som skulle underlätta och avlasta ryggen och göra henne starkare och mer stabil i övriga kroppen. Hoppas att lilla Mani blir bättre snart! Det gör så ont i en att se dem ha ont! Styrkekramar!

Reply
Fia

Fina du ❤️
Våran mops ramla i trappan förra sommaren och skadade ländryggen ganska illa.
Då ficka han börja på sjukgymnastik, han fick gå på ett rullband i vattnet, vibrationsbräda, stretching och massage en dag i veckan, i ett halv år.
Samt väldigt mycket promenader hemma.
Nu ett år senare mår han jätte bra tack och lov, en jätte pigg och busig liten man!! ☺️
Tack för en jätte bra blogg och jag hoppas verkligen att eran kille mår bättre snart ❤️

Reply
Anne

Hej Kenza,
Har en vän vars hund fick diskbråck samt hade nerver i kläm. De försökte med det mesta, vila och simträning för att stärka hundens kropp. Det gav inget för hunden led bara av det och de ska snart avliva honom :( :( :( :( Hoppas det inte är lika allvarligt med Mani!!! Sänder massa styrkekramar

Reply
Johanna

Min hund hade ryggskott, han låg hos veterinären två nätter och sen fick han medicin (typ penicillin för hundar) som jag gav honom morgon och kväll och sen blev han bra på bara några få dagar, vet dock inte om diskbråck är värre?

Reply
Marta

I’ve never had any pets that suffered from a similar problem, but as someone who has 4 cats with health issues (2 are epileptic and 2 have Felv) I know what it feels like when one of our furry friends isn’t well. My advice to you is that you consider asking another vet for a second opinion (perhaps a specialist of some kind).

Reply
Dixi Wonderland

Det borde ju finnas ett ställe där du bor där han kan gå och simma för att bygga upp musklerna. Nu vet jag inte om man tycker om att simma men det sliter ingenting på ryggen men bygger väldigt mycket muskler på dom. Jag hoppas oavsett att de löser sig för dig! Vill bara krama om dig för jag vet hur jobbigt du har de :(

Reply
Elin

Har också en chihuahua med diskbråck. Korta promenader med sele och istället för halsband, undviker att hon ska gå i trappor, hoppa upp i soffan och så vidare. Inget lek och bus och så brukar hon masseras två gånger om dagen ungefär. Har gått väldigt bra för oss som tur är men allting är ju så himla individuellt. Önskar er all lycka till!!

Reply
Elina

Min kompis hund har haft diskbråck och jag vet inte exakt hur de gjorde. Men att leka,hoppa och gå på långa promenader fick han inte på ca 3 veckor. Hoppas det blir bättre!:)

Reply
Linn

Vi hade en tax i familjen som fick allvarlig diskbråck. Hon gick i kors med benen och fick dem inte riktigt med sig. Hon fick opereras och blev bra efter det! Operation är ju aldrig kul, men lyckligtvis finns det ju mycket att göra. Hoppas vila räcker för lille Mani!

Reply
Bokfrossa

Ja men tyvärr är det ingen glad historia :( min vovve skadade ryggen, förmodat diskbråck, och vi försökte rehabilitera henne men hon var 13år gammal och verkade inte läka ordentligt så de pratade operationer osv men det var inte aktuellt så vi provade smärtlindring och vila men när vovven som inte sa ett pip när hon bröt benet helt plötsligt skrek för att ryggen gjorde ont så kändes det inte rätt längre och hon fick somna in :( hoppas att det går bättre med er vovve, håller tummarna att han blir bra!

Reply
Sabina

Jag är så ledsen för din skull! Stackars Mani :'(
<3 Hoppas verkligen att han blir bra!

Reply
Lime

Verkar helknäppt att dom inte röntgar. Det kan ju i princip bero på vad som helst, vafan chansar dom för?

Reply
Steph

åh, ledsen för er skull.. :(

Borde dom inte kunna operera det? Speciellt eftersom det är återkommande.. Hoppas verkligen att det löser sig! Man mår så dåligt när en pälsklingar är sjuka..! <3

Reply
Lena

So sorry to hear about Mani. My dog is like my baby, so I understand. I will think good thoughts for him today xx

Reply
Malin

Som jag skrev på ditt förra inlägg blev vår hund opererad för drygt ett år sen. Han var så pass dålig att han inte kunde röra hela bakdelen. Veterinären tvekade inför en operation men efter att de skickat röntgenbilderna till en specialist i England valde de att operera. Sedan dess har han gått på regelbunden rehab där han har fått simma samt gå på löpband i vatten. Det har funkat väldigt bra och för tillfället är han väldigt stabil, dock blir han snabbt sämre om vi gör uppehåll i hans träning. Det viktigaste är att han inte längre verkar ha ont.

Reply
Malin

Min Hund har problem med höfter och knän samt rygg. Och han har blivit mycket bättre efter att han fick börja simma 1-2 gånger i veckan. Han tyckte det var pest, men veterinären och fysioterapeuten tyckte att han utvecklade bra med muskler som gav stadga. Kanske kan vara något för Mani! Hoppas han kryar på sig! Jag vet hur jobbigt det är att ha en sjuk hund.

Reply
Chantal

Hey love, I’m very to hear about that.. Apart from reliefing his pain there is not much you can do, unfortunately. Many people have bred dogs just for looks without paying too much attention to health factors and that, unfortunately is the outcome. The race your dog is usually has these problems, other dogs, e.g. Labradors have the same on the hip while others even have to get anasthesia because their head is too small for their brain and they’re in constant pain. It’s an overbreeding problem :) give him all the love he needs and use enough pain medication. Wish you all the best <3

Reply
Milla

Min hund har också ett diskbråck som de fastställde via röntgen. Den behandling som min hund får är metacam varje morgon, men även vattengymnastik som vi får på albano i danderyd. Som jag har förstått kommer hon alltid ha kvar det, så det finns ingen riktig behandling som botar det, man opererar ju inte en hunds diskbråck som man kan göra på människor.

Reply
Anna

Min fralla fick problem för första gången i våras. Då fick hon lite som ett rygskott, kom från ingenstans när vi var ute. Blev bra snabbt, bara någon dag. Fick ett lite värre återfall för ca 1 månad sedan, blev bra ganska snabbt då med, men för lite mer än en vecka sedan fick hon riktigt ont (hon satt under bordet och skulle resa sig och skriker till). En av mina närmsta vänners mamma är en av de bästa katt/hundveterinärerna i Sverige, hon gav mig Prednisolon redan första gången hon fick ont, då ryggar svarar bäst på cortison. Nu sist så tog vi en röntgenbild och hon har då “pålagringar” mellan 2 kotor i ryggen, de är alltså det som är själva problemet. Det kan läka ut (de kommer ju alltid att finnas där, men det kan hålla sig smärtfritt så att säga) men om de spricker, är risken att dem nlir förlamade väldigt stor. Förstod jag henne rätt går det inte att göra så mycket, hålla dem still, inget spring i trappor eller hoppandes upp i soffan, bara gå ut med dem kopplade (jag bor på landet så min brukar gå lös) och hålla dem allmänt stilla helt enkelt.

Vet inte om detta var till någon hjälp men jag tycker att dem kan ta en röntgenbild, då får man ju reda på vad det är och vardet sitter iaf.

Hoppas det blir bra med din lille vovve!

Vänliga Hälsningar,
Anna

Reply
Anna

Vår hund hade diskbråck, hennes var i och för sig så illa att de fick operera henne, men sedan fick hon också sjukgymnastik (framförallt simning) och muskelstimulerande behandling plus massage och stretch som hjälpte jättemycket. Hon gick från att inte kunna använda bakbenen till att springa obehindrat, så det var superbra.
Lycka till!

Reply
Sofia

Min lille plutt hade det i vintras. Han är en tax, o de är ju extra utsatta pga sin långa rygg. Fast han hade inte lika illa som Mani verkar ha, med att benen inte hänger med och så. Han fick ligga på kökssoffan (han gillar att komma upp en bit) bakom galler så han inte skulle ha så stor yta att röra sig på. Bar ut honom när han skulle kissa osv. Så det var väl 3 veckor av absolut stillhet, varav två med medicin också som var smärtstillande och antiinflammatorisk tror jag, följt av kanske två eller tre veckor av korta promenader i långsam takt. Ungefär så. Jag testar honom fortfarande ibland genom att klämma försiktigt över rygg Håller tummarna för att Mani mår bättre snart!

Reply
Helen

Be om ett träningsprogram för förbättring. Min lilla hund Abbe fick medicering för diskbråck i nacken. Efter det blev det träning med en större boll för att förstärka nacken, inte hoppa upp och ned från saker (vi lyfter och bär han ist) och ett special koppel som inte belastar nacken, med det gamla var det lätt att dra med han då han är så lätt och liten när man inte orkade vänta. Det nya sitter på ovansidan runt hans framben. Han mår mycket bättre nu. Hoppas det ordnar sig <3 kram

Reply
Emma

Hej Kenza

Det här är nog absolut inte det du vill höra just nu men min förra chihuahua hade en immunologisk sjukdom, medfödd. Det började vid 2 års ålder med utslag/sår över hela kroppen. Vi var in till djursjukhuset varje/varannan vecka för återbesök samtidigt som han fick antibiotika och cortison hemma. Då försvann såren och vi slutade med medicineringen. Bara några dagar efter så kom liknande besvär som du berättar att mani har. Han började skrika högt och kunde inte gå själv, man såg att han hade kraftigt ont i ryggen. Så vi åkte in akut med honom och veterinären trodde det var just diskbråck. Så vi fick order att vila hemma och han fick nog någon medicinering också. Allt detta fortsatte med massvis med veterinärbesök och nedtrappning av cortisonet. 6 månader efter första veterinärbesöket dog han, helt oväntat. Han obducerades och man kunde aldrig hitta vad som var felet med honom förutom att han hade ett lågt immunsystem som attackerade kroppen och därför fick han dessa problem.

Nu säger jag absolut inte att det är detta som är felet på mani. MEN jag tycker du ska stå på dig. För jag hade väldiga problem med att bara bli hemskickad och sedan inte få veta vad felet var. Så se till att allt går rätt till! :) jag vet hur jobbigt det är, saknar min lilla kille varje dag! <3

Reply
Amanda

Vår hund fick detsamma. Dessvärre fick vi ta bort honom, dag gick inte att åtgärda och det mest humna var att låta honom somna in då han dels var gammal och han skulle aldrig bli återställd.

Reply
N

Kenza min rekommendation till dig är att besöka fler veterinärer. Jag har en Shetland sheepdog tik på 6 år som helt plötsligt började skrika när vi tog i henne för ca 2 år sedan, veterinären fastställde att hon hade fått diskbråck så hon fick smärtstillande medicin och vi fick gå promenader med henne i vagn i någon månad, sedan började hon skrika igen och vi besökte andra veterinärerer och till slut fick vi reda på att hon har en väldigt ovanlig sjukdom (som jag inte kommer på namnet just nu) så hon fick kortison och mår väldigt bra just nu pigg och glad, men hon kommer att gå på kortison livet ut dock handlar det bara om en liten mängd varannan dag. Så besök andra veterinärer! Hoppas Armani blir bra snart. Kram på dig!

Reply
Hh

Har både chi & golden.
Vår ena golden hade diskbråck som vi försökte behandla i nästan två år. Hon svarade ej på behandlingen och blev sämre. Tillslut bestämde vi att hon fick somna…

Reply
Evelina Johansson

Vår chihuahua/pinscher hade för bara några veckor sedan exakt samma situation som mani. Ont i ryggen, ingen kontroll på bakbenen, ville inte stödja på dom. Veterinären sa att det troligtvis var någon nerv i kläm också. Efter mycket vila och en kortisonkur så var han pigg och kry igen, dock så har liiite lite av hans kontroll på bakbenen försvunnit men inget som hindrar hans normala liv. Hoppas på att Mani blir bra igen snart <3 kram

Reply
Maja

Väldigt tråkigt att höra :( är så hemskt när djuren blir sjuka! Min lilla tax fick diskbråck för flera år sedan. Det var så svårt att hon inte kunde använda bakbenen alls och skrek av smärta. Hon opererades och sedan fick vi lära henne att gå igen. Väldigt tidskrävande men absolut värt det för hon blev helt återställd och är idag 12 år gammal och pigg utan problem med ryggen :) under rehabiliteringen så fick hon simma i en bassäng, vi masserade och rörde på hennes ben och lärde henne att gå genom att hålla upp henne med en slags bärsele. Bara bygga upp styrka och få rörlighet i lederna som knappt gick att böja i början. Så det kan absolut bli bra igen även om det ser mörkt ut. Kram

Reply
Josefin

Vet inte om jag borde skriva detta egentligen, men kan relatera. Min älskade bästa vän var lite vinglig en dag, från ingenstans. Låg mest i sin korg och ville inte riktigt göra något. Detta började vid 12 på dagen och vid 20 på kvällen så ramlade han ihop när han skulle böja sig ner för att dricka och kunde inte resa sig. Vi körde då akut in till djursjukhuset och väl där satte jag ner honom för att visa hur han gick/stod, men han kunde då inte längre stödja på bakbenen alls och ramlade igen. Han hade inga reflexer där, när dom “vek” tassarna nedåt så att säga så gjorde han inga försök till att rätta till dom. Dagen efter försvann även funktionen i frambenen. Min älskade lilla vovve gick från frisk till förlamad på en dag, och detta var ett diskbråck i nacken. Två dagar senare lät vi han somna in då det inte fanns något att göra. Mani verkar ju dock inte alls ha samma symptom, så jag håller alla tummar och tår för att det går vägen!! Det finns inget värre än att se sin lilla kompis sådär. Kram.

Reply
Bruno

Hello Kenza,

my 16 year old dog has the same Problem. Our vet puts cortisone in the back to relax the back and that our dog has less pain in the back.This refers to the nerve, because know they can send signals to the runs behind. At least our dog gets anabolic in the runs behind to push the muscles. It works but 16 years is old. So at some point you never know.

Reply
Elin

Hej Kenza! Min hund har två stycken diskbråck i nacken sedan ca 1,5 år tillbaka och hon är fortfarande inte riktigt bra.
Det började med att hon inte kunde röra nacken och och skrek till av smärta när hon försökte röra sig. Vi gick till veterinären som trodde att det var ett diskbråck, men att det inte gick att fastställa utan en röntgen.
Hon fick då smärtstillande och behandling med laser och akupunktur hos en sjukgymnast. Akupunktur är tydligen väldigt bra för att minska den akuta smärtan.
Besvären återkom ett par gånger och veterinären sa, precis som de sagt till dig, att behandlingen är densamma vare sig dom har diskbråck eller inte. Men vi röntgade henne i alla fall för att få fastställt vad problemet egentligen var.
Mådde så himla dåligt varenda gång hon hade ont och det kändes lättare att hantera situationen, på något vis, när jag visste exakt vad som var fel på henne.
Det är verkligen otroligt jobbigt att se sin bästa vän lida och känna att man inte kan göra något för att hjälpa dom.
Min hund börjar även bli lite äldre, åtta år gammal, så veterinären pratade om avlivning i fall hon inte vart bättre.

Min tjej har blivit gradvis bättre, men är som sagt inte riktigt bra än, hon har varit halt, stel, haft ont och inte varit sig själv. Hon har alltid varit en otroligt energisk, aktiv och glad hund, så det har varit hemskt att se henne så stilla och nedslagen. Har hela tiden haft veterinärens ord i bakhuvudet om avlivning och har känt mig rädd och nedstämd. Kan inte må bra så länge hon inte mår bra!

Nu de senaste månaderna har vi gått på regelbundna behandlingar hos sjukgymnasten och hon blir bara bättre och bättre för varje gång! Hon har börjat bli mer och mer sig själv igen, vilket känns så himla bra efter all denna tid. Hon har fått behandlingar med laser, massage och akupunktur vilket verkar fungera jättebra. Hon har även fått bytt smärtstillande vilket även verkar ha hjälpt till.
Känns som jag har fått hoppet tillbaka igen, efter 1,5 år!

Jag skulle verkligen rekommendera att gå till en sjukgymnast med Mani och se i fall det kan hjälpa honom, så som det har hjälpt min hund. Sen tycker jag du ska kräva att få röntga honom om du vill! Kan som sagt vara skönt att få veta svart på vitt vad felet är. De säger att det kan ta ett halvår till ett år innan ett diskbråck blir bättre, men för min tjej har det ju tagit ännu längre tid. Men ge inte upp hoppet utan kämpa på även om det känns jättejobbigt.
Förhoppningsvis kan din lilla kille bli bättre med tiden!
Man kan ju även operera diskbråck men till mig har de sagt att de inte gör det om det inte är riktigt illa, tex om de blir förlamade eller börjar snubbla när de går (vilket jag tror sker pga att ryggmärgsvätskan “läckt ut”). Men det finns tyvärr ingen garanti för att operationen hjälper.

Vart visst världens längsta text, vilket inte riktigt var meningen, haha. Men hoppas att något av det jag skrivit kan hjälpa dig på något vis och att Mani mår bättre snart!

Reply
Charlotte

What if he’s in a lot of pain, it would be awful to just let him suffer… :( but I guess the medicin etc. helps and I’m so happy about that!! <3 Hugs xx

Reply
Emilia

Vår hund hade exakt samma fel ett år tillbaka, dessutom är han till utseende precis lik Mani!

Vi tog honom till veterinären och de sa samma, “onödigt” att ta röntgen. Men med en veckas vila gick det om och felet har inte kommit tillbaka. Vi bar ut Pablo på kisstur och när han gjort sina behov, bar vi in honom. Vila är det ända som hjälper. Hoppas Mani blir bra igen!!

Styrkekramar från Finland!

Reply
Sara

Vi hade en Lhasa apso som fick 3 st diskbråck i ryggen, han blev förlamad från mitten av kroppen och hela baken men då åkte vi in akut och han opererades direkt, sen följde en tid med rehab, vi fick massera hans ryggslut, han fick simma i bassäng på Djursholm sjukhus, vi fick sätta snoddar på bakbenen så att han skulle lära sig att gå normalt igen med bakbenen. Han blev aldrig riktigt helt bra eftersom han fick så många diskbråck så tillslut kunde vi inte se han Lida mer så han fick tyvärr somna in. :( Det var en hemsk tid efter det. Men det var det bästa för hans skull.

Men det är ju så olika, våran lilla kille hade ju 3 st så.. jag hoppas eran snart blir frisk!! Kramar till er

Reply
Lovisa

Hej,
Min hund fick akut diskbråck för några år sedan, hon blev även förlamad i bakbenen. Jag valde operation då och sen tränade jag upp hennes bakben. Simträning etc, och hon blev helt återställd. Dock så låter jag henne inte gå i trappor eller hoppa upp och ner från t.ex. säng och soffa.

Hoppas det löser sig med din lilla Mani!

Reply
Stephanie

Hej Kenza! Min hund (cockerpoo) hade för två vintrar sedan exakt samma problem och han kunde knappt röra sig för att det gjorde ont någonstans och han var inlagd på sjukhus i veckor. Alla veterinärer trodde att det var diskbråck men det var ändå nåt som inte stämde, och det visade sig vara helt fel! Anledningen till att han hade ont och svårt att röra sig berodde på att han hade extremt höga fetthalter i blodet = kolesterol. Detta är mycket ovanligt och vår veterinär hade aldrig tidigare upplevt detta men hade hört att människor med extremt hög kolesterol kunde få enorma ledsmärtor och detta var precis vad som hade hänt med min hund. Det beror inte på att vår hund ätit fet mat utan berodde på en sjukdom som gör att hans kropp inte kan tillgodogöra sig fett utan den lagras i blodet. Man misstänker att detta har med sköldkörteln att göra. Nu äter han dietkost (alltid) och mår superbra!

Du kan maila min pappa på [email protected] om du tror att det kan vara samma så kan du få mer information!

Hoppas det hjälpte något, kram och hoppas lilla Mani mår bättre snart, vet precis hur det känns när hunden är sjuk.. <3

Reply
Cornelia Appelgren

Jag skrev ju på instagram men jag skriver här igen för det är såå lätt att tappa bort kommentarer på instagram…
Min hund, en welsh, har diskbråck och har haft i två-tre år nu. Hon får ont lite då och då, om hon tex har rört på sig ovanligt mycket(följt med mamma på två mils trail tex), och då är det i nacken hon får ont, där dickbråcken sitter. Det är muskulär smärta och för den får hon medicin som veterinär har skrivit ut, hon får äta den ca två veckor och sen är hon bättre. Däremot fick hon förra vintern ordentligt ont då hon inte ville röra sig, hon kunde bara ligga ner i princip för att det gjorde så ont, och hennes baktassar ville inte riktigt hänga med. Då var det en neurologisk smärta fick vi veta av veterinären. Då var det en starkare medicin och vila i bur i två veckor, sen koppelpromenader ytterligare ett tag som gällde. Jobbigt att ha henne instängd men medicinen dämpade smärtan men hon kunde ju ändå göra illa sig utan att hon kände det…
Veterinären har röntgat vanligt och där syns inte diskbråcken, så de “tror” att det är diskbråck och ordinerar oss efter det. Man kan göra en magnetröntgen och där ser man om det är diskbråck eller inte, men en magnetröntgen görs bara om man har bestämt 100% att man ska göra en operation på hunden. För Tyra skulle den operationen kosta 60,000 och ha rehab-tid på minst 1,5 år, alltså bara koppelpromenader i 1,5 år och smärta för henne antingen under rehab-tiden eller även efter rehaben. Vi väljer att ge henne medicin när hon får ont, för då har hon ont ibland men oftast går det bra, och får hon ont käkar hon medicin ett litet tag och sen är hon bra igen.
Nu har Tyra även fått lite sjukgymnastövningar som ska stärka ryggen och undvika en låsning i bröstet som hon hade fått pga diskbråcket. Mitt tips, kolla om det finns alternativ till sjukgymnastik för Mani!
Hoppas det löser sig, när Tyra hade som ondast och var instängd i bur var så otroligt jobbigt att se så jag vet hur det känns. Försök bara att tänka på Manis bästa, även om det är jobbigt för dig <3

Reply
Josefina

Hej Kenza! Börjar med att säga att du är underbart vacker!

Jag har en liten Chinese crested dog på 8 år, Tuva heter hon. Tyvärr har hon fått diagnosen diskbråck. Så jag förstår hur du känner dig med lilla Mani. Min hund har fått utskrivet Rimadyl av veterinären, en smärtstillande medicin. Jag tror att den fungerar väldigt bra då hon hoppar och skuttar och leker efter att hon fått sin medicin regelbundet. Vi ger henne en tablett om dagen. Fråga efter den medicinen, jag ser direkt på min hund att hon mår så mycket bättre.

Förutom det så får hon inte hoppa, typ upp i soffan/sängen eller ned/uppför trappor. Vi bygger “ramplar” av kuddar till henne när vi måste lämna henne ensam, så att hon inte kan hoppa och skada sig. Annars får vi bära henne, tur i oturen är väl att hon är så liten att det fungerar att bära henne överallt,

Vi går på promenader, ganska långa men väldigt långsamt för att hon ska få träna upp ryggmusklerna. Vi har dock fått åka in till veterinären akut en eller två gånger för nedsövning. Utöver det mår hon bra och äter och gör behov som hon ska. Men vi har hållit på över ett år med detta nu, så vägen är lång tyvärr. Hoppas detta hjälpte dig lite.

Hoppas Mani kryar på sig! Kramar

Reply
Hanna

Min/familjens hund har och kan när som helst få diskbråck igen.. För två vintrar sen fick han diskbråck i nacken, han hade så ont, han satt och darrade och gömde sig bakom gardinerna, han fick stanna på djursjukhuset i några dagar och få smärtstillande. Vi fortsatte ge honom det när han kom hem och det va vila som gällde.. Sen efter ett halvår satt han bakom gardinerna igen och denna gång hade han fått ett diskbråck i ländryggen, samma visa igen och vi trodde ännu en gång att vi skulle behöva avliva våran älskling. Vi har haft tur, smärtstillande har funkat då det inte har varit så “stora” diskbråck. Vi är jätteförsiktiga med honom, han får inte springa upp och ner för trappor och vi försöker hålla honom lugn. Det är jobbigt och veta att han kan få det bara av att leka med en annan hund, vi är glada för varje dag som han mår bra, mår han bra mår vi bra..Vet precis hur du känner, vår hund är det käraste (låter kanske konstigt men så är det :’) och det är så jobbigt när han mår så dåligt,hoppas att Mani snart kvicknar till!! Kram

Reply
Em

So sad to hear about Manis struggles.

My dog has had some problems with his spine, specially his intervertebral disc. He had a few seizures a year ago and the seizures seemed to be epilepsy. Later we found out that the nerves are getting squeezed and it’s causing the seizures and problems with his hind legs. Luckily he hasn’t had any more seizures but still walks kind of skew. The only thing we can do right now is give him craniosacral therapy, take him for a swim with a life vest on and do some basic balance work with an exercise ball. I consulted a physiotherapist so we could get proper instructions for swimming and exercise ball and I recommend you should too. Since I don’t know how to give craniosacral therapy I have someone more experienced do it. Swimming is a great way of exercise and it doesn’t strain the back that much specially with the life vest on. Balance work with exercise ball helps to work the muscles so that the muscles can help support the spine. Craniosacral therapy relieves ache in the muscles and relieves the pressure.

We are sending lots of love to Mani!

Reply
mimster

kenza, jag hoppas du har styrka nog att låta honom avlivas om det är riktigt illa. en hund som inte kan gå eller behöver mediciner för att må bra är inte en lycklig hund. jag säger det här inte för att vara elak, bara för att jag tycker synd om mani. hoppas allt går bra dock och han blir återställd!

Reply
Johanna Dragic

Kenza! Operera inte!! Ta mani till en kiropraktor som är specialiserad pà djur. vi tog alltid vàra irländska varghundar till en kiropraktor (de har ofta ryggproblem) och det är det som hjälper mest och är mest naturligt! Kan även rekomendera kiropraktor i allmänhet, hjälper mot allt även allergier som du verkar ha problem med.

Lycka till!

Kram Johanna

Reply
Jennifer

Hej, vi hade en taxblandning som fick diskbråck. Då hon var 9 när detta hände så ville inte veterinären operera utan hon fick äta cortison tabletter resten utav sitt liv. Efter bara några veckor på tabletter blev hon samma glada och livliga hund som innan diskbråcket! :) hoppas Mani blir bättre snart! Kram

Reply
Camilla

Jag vet hur känns när ens bästa vän har ont. Hela ens hjärta gör ont. Jag vill bara passa på att nämna ReDog i Västerås vår labbe skulle enligt veterinären inte ha blivit mer än fem år tack vare ReDog och deras träningsprogram så är han nu 13,5år!!

Lycka till! KRAM

Reply
Jessica

Vår hund fick också diskbråck, föll ihop hemma och låg och skrek av smärta. Så himla hemskt att se sin absolut bästa vän lida så mycket! Hon fick någon medicin och sedan blev det bättre. Vi märker ibland (ganska sällan) att hon har ont, att hon inte vill hoppa upp i sängarna eller att hon inte vill gå upp för trappor osv. så vi försöker underlätta för henne på alla sätt. I övrigt mår hon jättebra, busar, gosar, pussas och springer runt och hon är nu 12 år. Bästa bästa vovvarna <3

Reply
Nadine

Rehabilitering är det bästa som finns på hundar med problem i rygg, höfter, armbågar osv. Det bästa du kan göra är att låta honom gå på water treadmill, finns hos de stora djurklinikerna och på Hundudden på Gärdet. Det är en skonsam träning som funkar på många

Reply
Sara

I understand you so much. Last year my dog just in one moment started to have problems with his hind legs. But he was old. No one really knew exactly wthat it was, that was just assumptions. Sadly, we couldn’t help him much and he was getting worse and worse day by day. I don’t have to tell you the end of the story, do I? But I hope Mani will be okay <3

Reply
Joanna

Jag har inte någon hund som haft diskbråck men “min” ras är överlag väldigt drabbad av diskbråck och ryggproblem så jag har ju hört en del. Vissa har fått somna in för att man inte kunnat göra något, en del har opererats men vanligast har det nog varit med smärtstillande och strikt burvila i flera veckor. Efter det lugna koppelpromenader och rehabilitering för att stärka musklerna. Inte för hårda lekar, inga hopp i och ur bil och möbler, inte gå i trappor osv. och samtidigt försiktigt börja bygga upp musklerna. Det kan man göra bland annat genom simning eller balansträning på stock eller yogaboll. Har ni badkar går det ju att låta honom simma där med flytväst på, men kolla upp det först när och hur man kan börja! Annars går det nog att göra hos veterinären. Rekommenderar dig att ringa runt för att hitta en veterinär som är specialiserad just på ryggproblem, kanske även små raser(om det finns någon) det kan det absolut vara värt istället för att bli hemskickat eller runtskickad för att de inte vill eller kan göra något och så kommer problemen tillbaka igen.

Du kanske även kan kolla upp spannmålsfritt foder, jag minns inte riktigt hur det var men inflammationer typ lever på spannmål/kolhydrater. Vår 13 år gamla hund hade en skada i ryggen och vi trodde att hon skulle behöva somna in, men vi bytte bort torrfodret mot spannmålsfritt färskfoder (mycket näring och extra gott för en sjuk hund som inte har någon aptit och inget som inflammationen kan “leva på”. Bra mat plus vila gjorde henne helt återställd.

Tänk även på att vara försiktig i kyla sen, ha täcke på om det är kallt eller vinter så att inte ryggmusklerna blir kalla och stela!

Lycka till! Jag vet om flera hundar som blivit helt återställda, dock ska man fortsätta vara försiktig med hopp och för mycket bus!

Reply
Lovisa

Hej fina du.

Jag har en chines crested dog ( snart 7 år)som för exakt 2 veckor sedan fick helt plötsligt hemskt ont i ryggen o började tjuta oavbrutet, hon hade då precis hoppat ner från en soffa så vi alla trodde att hon bara stukat tassen o lätt henne vila.

Hon hade fortfarande ont då och när vi åkte till landet så låg hon bara på samma ställe hela dagen istället för att springa runt som hon annats brukar.

Några dagar senare började hon få väldigt onr igen och vi åkte till veterinären me henne och dom fick röntga osv. Och sen visade det sig vara diskbrock så hon fick läggas in 2 dygn på djursjukhus med drop, morphin och massa andra mediciner.

Efter det när hon kom hem så var allt mycket bättre me hennes tass/rygg men dagen efter så började hon bla spy upp all mat och fick inte i sig någon som helst näring så hon fick läggas in ytterligare 2 dygn för att få dropp. Det visade sig att alla medinier mot hennes rygg hade gjort så att hon fick väldigt ont i magen och dom gissade på magsår.

Sen fick vi ta hem henne då hon var mycket bättre, piggare och hungrig, hon fick bara kokt ris och torsk ett par dagar och sen dietfoder men hon äter & dricker som vanligt.

Nu så mår hon jätte bra, helt som vanligt och hon har inte alls ont, hon hoppar upp och ner från sängar av sig själv (även fast alla andra blir oroliga) och verkar inte alls ha några besvär alls. Ända att hon är lite tröttare nu. Men allt gick jätte bra och det är mest att vara försiktig så han inte skadar sig. Lycka till ❤️❤️

Reply
Katrine

Håper virkelig at Mani blir bedre! Skjønner at du har det vondt pågrunn av han, man blir jo glad i de små dyrene sine. Masse god bedring til lille søte Mani <3

Reply
Maria

Som säkert framgår av ovan är diagnosen olika och behandlingarnas resultat olika. Men, det går ofta att göra mycket! Och förebygga att det kommer tillbaka, tex vattenträning. Verkar dock konstigt att de inte vill röntga för att se hur och var skadan sitter!? Mitt tips i detta skede är att verkligen hitta rätt veterinär! Vet ju inte vilka ni går till, men det är som med läkare, ingen kan vara bra på allt, så jobba verkligen på att hitta en specialist på just det området! De stora djursjukhusen har ju generellt fler specialister än de mindre, även om de mindre ibland hänvisar. På Albano har (hade?) de iaf en väldigt duktig sjukgymnast för hundarna! Vet hur jobbigt allt är. Kram

Reply
Maria

ps, kanske kan en tur till Strömsholm vara en bra ide? De har duktiga specialistveterinärer! ds

Reply
josefin

min hund hade diskbråck och mådde verkligen såååå dåligt och kunde inte röra sig alls. men när vi till slut fick honom till veterinären fick han en spruta mot smärtan och sen massa smärtlindring i lite över 2 veckor. inga prommisar eller något men han blev helt återställd efter ca en månad! lycka till allt kommer bli bra! :)

Reply
Malin

Hej Kenza!

Min border terrier fick också diskbråck för ca 1.5 år sedan och var riktigt dålig. Vi hade tur och kom in i god tid så hans behandling var att vila, vila, vila samt smärtstillande och antiinflammatorisk medicin, inte hoppa upp/ner, ingen lek eller bus och fick endast gå ut för att göra sina behov, vi bar honom fram och tillbaka till gräset/skogen för att han inte fick gå.
De fastställde hans diskbråck via röntgen.

Det är viktigt att ha med sig att hunden kan snabbt bli sämre om den har diskbråck därför tycker jag att du ska be att få honom röntgad så att man säkert vet även om det är samma behandling.
Ett diskbråck som inte behandlas eller sköts med absolut försiktighet kan snabbt bli ett akut diskbråck där bråcket trycker för mkt på ryggmärgen vilket resulterar i förlamning. (Det hände med min hunds halvbror)

Som många andra skrivit kan man operera, gå på sjukgymnastik, akupunktur mm. Jag själv har ingen erfarenhet av det då min hund inte behövde något av det men när jag pratat med andra hundägare har de varit nöjda.

Jag hoppas innerligt att Mani svarar på den behandling han får nu och inte blir sämre. Och kom ihåg, var jättenoga med att han inte belastar ryggen för minsta lilla stöt, tryck eller ryck kan vara avgörande.
Usch vad jag känner med er, stor kram!!

Reply
Sophie

Vi hade en tax som fick diskbråk som vi behandlade med medicinsk laser och hon blev så himla mycket bättre och kunnde leva lycklig i ett par år till tills åldern tog ut sin rätt. Prova!

Reply
sandra

Min väns hund kunde för några veckor sedan helt plötsligt inte gå eller stödja alls på bakbenet, det bara böjde sig typ. Det visade sig vara en blödning eller något på eller vid ryggmärgen. Massa nerver påverkades och därav kunde hon inte stödja på benet.

Reply
Caroline

Hej Kenza!
Jag tycker du ska kräva att få ett röntgenutlåtande för att säkert få veta. Hat du provat hund-kiropraktor? Det tillsammans med akupunktur och rehab tror jag är det bästa för Mani! Om det är diskbråck är det bra för kiroprsktorn att veta vart diskbråcket sitter, därför röntgen!! Lycka till, hoppas att allt går bra för er!

Reply
Sofie Lind

Min hund (en corgi cardigan) fick diskbråck för 2 år sen. Hon opererades akut och det krävdes mycket träning för bakbenen+simning och nu är hon återställd förutom att vi inte låter henne springa i trappor. Hoppas det löser sig för Mani, kram

Reply
Amanda

Vår blandras pudel, cocker spaniel och lhasa apso, Felix. fick diskbråck för många år sedan och förlorade kontrollen över bakdelen, vinglade och kunde knappt stå upp. Han opererades på Strömsholm och efter det var det mycket rehabilitering i form av simning, och treadmill i vatten, och så småningom mycket skogspromenader för det är mjukt för tassarna och den ojämna marken är perfekt för att träna upp koordinationen igen. Han blev helt återställd och levde många många år till utan några problem alls. Personalen på Strömsholm var helt fantastiska.

Hoppas att lilla Mani kryar på sig snabbt och blir bra :)

Reply
Hanna

Har haft en fransk bulldog som vi var tvungna att ta bort pga lidandet för diskbråck! så hemskt, det värsta man kan vara med om…önskar ingen det, men vad gör man inte? man vill ju inte att hunden ska må dåligt, att se den i ögonen och vara så hjälplös var hemskt.

Reply
Kati

Hi Kenza,
is the vet you are going to with Mani an expert in orthopedics? If not you should definitely let an orthopedic check out your dog! My dog was treated for weeks with very strong medication based on what the vet “thought he might have” until he got really bad hairloss and I finally went to an expert! It turned out that the problem was very different from what the first vet thought, so I would always recommend to go to an expert in the field that causes your dog problems!
I really wish you and your dog all the best, I know that it’s a horrible feeling when somethings wrong with your pet!

Reply
Caroline

Hej Kenza!
Jag hade en liten hund, blandning mellan shih tzu och Lhasa apso, en liten pälsboll.
När jag märkte att det var något som inte stämde eftersom att hon blev så “deprimerad” och bara låg i sin säng och slutade vara sig själv, sitt gosiga lilla jag, slutade springa och leka med andra hundar på mitt område, hon blev aggressiv och så fort man tog på hennes rygg så högg hon till på grund av smärtan hon hade. Ute på promenaderna så vägrade hon gå, hon stannade och där satt hon, för så fort hon gick så föll bakbenen ihop på henne. Då bestämde jag mig för att prata med veterinären som tog röntgen och kände på ryggen, det var då vi fick klart för oss att min bästa vän hade 4 st diskbråck. Vi fick recept på smärtstillande, vi skulle massera ryggen på ett speciellt sätt 2 gånger om dagen och skulle gärna ta henne på hundsim, eftersom det stärker ryggen på dem små.

Det var ingenting som hjälpte för henne då hon bara blev sämre och sämre, hon bara låg där i sin säng. Så fick jag ta ett stort beslut om avlivning, vilket var det allra jobbigaste jag nånsin gjort.
Min bästa vän blev bara 5 år.

Jag hoppas verkligen Mani blir bättre :)

Reply
Izabelle

Rekommenderar dig att besöka Redog i västerås, Stefan där är en otroligt duktig hundterapeut och har i princip all utrustning som finns i rehabväg för hund.

I övrigt så rekommenderar jag tillskottet grönläppad mussla samt täcke från märket back on track, min hund har haft en muskelskada som jag inte märker av längre tack vare rätt träning och tillskott, det trots att hon är en arbetande sporthund.

Hoppas att Mani kryar på sig.

Reply
Lars

kollade ni för borelia förra tillfället hos veterinären ?
Vi hade en Cocker-hane som fick samma symptom som diskbrock. Vår veterinär som sett så konstiga reaktioner tog ett borelia-test för säkerhetsskull, vilket det också var.
Efter medicinering blev han helt frisk.

lycka till
/Lars

Reply
Lina

KENZA ring Helsingborg!! Är det disken är det riktigt akut att han får rätt behandling direkt! Tyvärr har inte alla vetrinärer koll på områden som inte är deras inriktning. Helsingborg har landets bästa på just diskbråck. Min hund fick fel behandling och röntgen visade I get (diskbråck syns ibland bara på ct Ellen mr röntgen). Rehab efter en OP är lång och kräver mycket från er. Jag var hemma 4-6 veckor dygnet runt med min I början

Reply
Mikaela

Hade det varit någon av mina hundar hade jag avlivat, tyvärr. Det är inget roligt liv för en hund att gå i ständig smärta och bara begränsad. Din hund har gett dig så mycket genom åren ni haft tillsammans och det minsta du kan göra för honom är att låta honom slippa lida och leva ett begränsat liv. Jag har för mig att din hund är rätt gammal också, så han har ändå fått ett värdigt liv. Som sagt, han har givit dig mycket och det minsta du kan göra för honom är att låta honom slippa lida. Det är jobbigt och det är ett jobbigt beslut att ta, men du måste tänka på din hunds bästa och inte på hur jobbigt det kommer bli för dig.

Reply
Nathalie N

Skär i hjärtat att höra om lilla Mani. Stackarn:( Vet hur för jävla jobbigt det är när ens små älsklingar blir sjuka. Hoppas och håller tummarna att han blir bättre!! Styrkekramar

Reply
Linda

Jag skickade precis ett mail till dig om ett par av Sveriges bästa veterinärer inom denna typ av skador. Är själv veterinär och kan verkligen rekommendera dem. Hoppas att det kan vara till hjälp. Kram

Reply
Renee

Hey Kenza! I asked my sister (she’s a Dutch vet) and she recommended a MRI and surgery to remove the disc that is causing the problem. This often leads to good results and it’s apparently a quite simple procedure. If your vet doesn’t want to do it, you could always go to a specialized clinic, if you are willing to pay the money (surgery can be expensive). Besides surgery, the most common solution is pain medication and cortico steroid injections to relieve the pain. Hope this helps you make a decision and I wish you and Mani all the best!

Reply
Felicia

Min hund (också liten) har två gånger blivit förlamad i bakbenen. Det har dock gått över ganska snabbt och hon har inte verkat haft ont. Men vi blev ändå självklart oroliga och veterinären visste inte vad det skulle kunna vara. Vi besökte i alla fall en hundmassör som sa att hon var väldigt stel i musklerna i ryggen och att det kunde vara därför hennes bakben la av. Vi fick en massageövning som vi har gjort på henne hemma och hittills har det inte hänt något igen. Otroligt jobbigt när ens älskling blir dålig, dom är ju så hjälplösa! :( hoppas Mani blir bättre snart och ta hand om dig Kenza!

Reply
Lina

Min hund behandlades för diskbråck för bara några månader sedan. Han va till en början inte alls sig själv, kunde inte gå i trappor eller hoppa upp i sängen, ibland skrek han tom til och började skaka.
Fick göra en mr scan, vila i två månader (inga promenader, bara ut och göra sina behov och sedan in igen, inget lekande, inte gå i trappor)och fick smärtstillande första veckan.
Var väldigt rädd under den tiden men i de flesta fall blir det bra igen.
Nu är han helt återställt och man skulle aldrig kunna gissa att han haft problem!
Håller tummarna för Mani och att han mår bättre snart!

Reply
Lina

Jag hade en basset hound när jag var mindre som tyvärr fick diagnosen diskbråck. Det blev så illa att lilla pluttisen fick somna in. Vi kände att det var det absolut bästa då vi inte ville hålla på o medicinera eftersom att det oftast slutar med att dom ändå har så ont.. Så va en riktig djurvän nu Kenza o fundera va som är bäst för MANI, även fast det kan kännas tungt utan honom :(

Reply
Nina

Hej Kenza! Vad tråkigt att höra att han är dålig igen :( jag har inte riktigt hängt med i utvecklingen och har aldrig haft hund själv, men däremot har jag själv haft stora problem med låsta kotor och klämda nerver som strålar samt diskbråck. Jag gick först till läkare och fick antiinflammatoriska och smärtlindrande, men efter några månader kom problemen tillbaka. Då chansade jag och gick till en kiropraktor istället, och det är det bästa jag gjort! Jag förstår nu varför tidigare behandlingar inte fungerade; de fokuserade ju bara på smärtan i armar och ben och inte själva grunden till den som ju faktiskt sitter i ryggraden.

Så varför berättar jag det här för dig? Jo, min kiropraktor Elisabeth är nämligen även vidareutbildad mot hästar och hundar! Hon brukar säga att det ofta är samma sak där, att det faktiskt fungerar på ungefär samma sätt :) så om du inte kontaktat en kiropraktor än tycker jag du ska kontakta henne. Hon bor i nacka och är så himla kompetent samtidigt som hon har ett riktigt stort hjärta. Jag kan inte tacka henne nog för allt Hon gjort och gör för mig (går dit några ggr om året fortf bara för att underhålla min rygg). Om du vill veta mer har du min mail där uppe och info + kontakt till Elisabeth finns på http://www.hastochhundkiropraktor.se

Jag hoppas oavsett att killen kryar på sig!

Reply
Nadja

Brukar inte kommentera på din blogg men kände att jag var tvungen att göra det nu. Detta måste vara den vackraste bilden jag sett på dig. Den känns så äkta på något sett. DU ÄR SÅ VACKER! Hoppas att Mani kryar på sig!

Reply
Lina

Vet precis hur du känner – det är fan det absolut värsta som finns när något händer ens lilla. Min borderterrier har också ryggproblem, och har fått kortison bland annat, vilket verkar hjälpa bra. I övrigt försöker vi lindra så mycket som möjligt i vardagen: inte låta honom hoppa upp/ner i säng/soffa/bil utan hjälpa att bära osv. Håller alla tummar för att Mani snart är hemma, pigg och glad igen ❤

Reply
Lina

Ps. Veterinärerna på Ultuna (akademiska djursjukhuset) i Uppsala är världens bästa. Min lilla låg inlagd där och fick helt makalös hjälp av specialister och experter.

Reply
Ebba

Min familjs förra tax fick diskbråck när han var ganska ung. Han hade fruktansvärt ont och blev förlamad i bakbenen. Efter en operation och mycket tid hos sjukgymnasten med simträning så blev han som återställd igen och var samma gamla glada lilla tax! Dock fick han väldigt ont i ryggen om han rörde på sig för mycket och överansträngde ryggen, därför var vi väldigt försiktiga med honom. Tyvärr fick vi ta bort honom för inte alls länge sedan, då han började bli väldigt, väldigt gammal. Hoppas allt löser sig med Mani! Kram!

Reply
Amanda

Hi Kenza, I have a poodle of 14 years old and she has had some problems in the column. The vet said that because of age is normal for dogs to have these problems. My dog came to be unable to walk or bend down to pee. The vet indicated a dietary supplement for her to take the rest of her life and since she had begun to take this supplement she don’t had no more back pain and was more willing to do things that she didn’t before like running or jumping. This supplement, however, is Brazilian ‘NutriCart 1000’ is a dietary supplement with Condritina Sulfate and Glucosamine . Check with your vet if it can work! Hugs!

Reply
Maria

Min hund har haft diskbråck, satt på hals kotan! Då var han 11,5 år. Efter att ha legat inlagd hos veterinär ett par nätter fick vi hem honom igen! De trodde värken skulle komma tillbaka! Men idag har det gått 4 år sen och vi har inte märkt något på honom ! Han är nu 14,5 år. Vi slutade med koppel runt halsen och har endast använt sele! Han fick Rimadyl första tiden!

Reply
Eva

Vi hade en tax som vår första hund och den fick diskbråck som 10-åring i 6 diskar. Han tappade totalt rörelseförmågan i bakbenen och när det akuta var över, och vi vägrade lyssna på den första vet som sa att det inte gick att operera, letade vi upp landets bästa kirurg och expert på just diskbråck. Och hon opererade, han hade några veckors konvalecens och sedan var han som ny. Han blev nästan 17 år och hade aldrig problem med sin rygg igen efter op. Leta efter en annan veterinär. Klart han ska röntgas (kontraströntgen eller datatomografi) och opereras om det är diskbråck. Ibland kan det även vara små diskbråck där det läker ihop av sig själv och med träning (simning i hundbassäng) blir hunden bra, men då måste det ju konstateras via röntgen först. Ge inte upp, och de som ropar “avlivning” här i kommentarsfältet vet inte vad dom snackar om.

Reply
Beata

Stackars Mani, hoppas han blir bättre snart! Förresten… Är dina hörlurar en liten eller en stor storlek?

Reply
natalie

Googlade om diskbråck och ramlade in här. Min hund fick diskbråck för en vecka sedan och låg inlagd i 3 dagar. Nu vilar han hemma och äter medicin. Inte lätt att vila när huvudet fortfarande är fullt med bus :) han vinglar fortfarande och bakbenen hänger inte riktigt med, men han är betydligt bättre nu än när vi åkte till sjukhuset med honom! Idag började nedtrappningen av den ena medicinen och jag hoppas att han inte blir sämre. Önskar dig och din hund lycka till och hoppas att våra godingar blir helt återställda!

Reply
Ellen

Hej Kenza!

Jag hade en hund en gång som hette Sheila som fick diskbråck när hon var fem år gammal. Vi märkte det när vi såg att hon bara ville ligga ner hela tiden, hon vägrade röra sig och var inte ens glad när mina syskon kom hem från skolan. Vi röntgade henne och mycket riktigt var det diskbråck. Vi bestämde oss för att hon skulle få genomgå operation och efter det vila i två veckor under en fåtölj. Smärtstillande var ett måste men hon verkade bli bättre. Alla fall av diskbråck är individuella, Kenza, så oroa dig inte över alla som säger att han kommer att gå bort eller att ni borde ta bort honom för det enda man kan göra är att vänta ut det och hjälpa honom på alla sätt och sen se hur det går. Sheila hade ett litet återfall två år senare men tog sig ur det också. Hon blev elva år gammal och dog sedan i obotlig hjärnhinneinflammation, men gissa om vi var glada att vi hade genomgått operationen. De sista åren med henne var guld värda och vi var så glada över att hon mådde så pass bra som hon gjorde efter operationen.
Så länge Mani är sig själv och är glad behöver du inte ens överväga att ta bort honom. När det inte länge känns värdigt, och att han inte längre vill (om det vägrar att ge sig) kan man kanske överväga ett sådant ingrepp. Men än så länge tycker jag att du ska fokusera på hur han verkar. Så länge han är glad och pigg och VILL.
Hoppas att allt löser sig och att han blir bra igen. Lyckoönskningar och kramar, Ellen.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*