• header

25e januari 2011

Jag undrar när jag kommer fatta att det är år 2011 nu.. Råkar ALLTID skriva 2010 i rubriken först, haha. God morgon på er förresten! Jag har så ont i mina fingrar att jag inte ens kan skriva normalt på tangenterna. Jag som skiver så himla fort annars sitter nu och pickar med två fingrar som min mamma liksom…. :P

Igår satt jag nämligen 3 timmar med de där jäääkla små vassa nitarna och nu har jag sår överallt trots att jag använde mig av “verktyg”, dvs en kniv för att göra hål först och sedan trycka ihop. Och jag är inte ens färdig än, bara med baksidan. Idag ska jag försöka bli färdig med framsidan också om det inte gör för ont. Det blev blod på hela insidan av fickan ju! Haha.. Men fint blir det!!

Nu ska jag och Mani ut i snöstormen. Det snöade inte tidigt imorse när vi var ute på första rundan men nu är snön tillbaka på backen. Ååh det känns som att våren är så himla långt borta!! Vill bara åka bort och komma tillbaka lagom till min 20-årsdag då värmen förhoppningsvis är på väg….

Saknar sommar och häng på Skansen! Saknar en vänskap som blev förstörd. Hur gör man för att förlåta en vän som sårat en? Går det?

243 Comments

L I S A

härlig bild! :)
beror väl på vad det handlar om, ibland får man det låta gå en period ocg bearbeta och ibland bara släppa det och låta det vara..

Reply
sarah

Jag har också blivit sårad av vänner, av mina föredetta bästa vänner. Först gjorde den ena ett stort misstag dvs sårade mig riktigt rejält. Då fanns den andra där för mig men gjorde sen samma sak, och nu har den personen blivit värre.

Tror inte direkt någon kan ge dig ett rakt svar på om ska förlåta din vän för det han (antar att det är han på bilden) gjorde, det är upp till var och en. Men vad är det för vän om han sårat dig? Vänner ska ju inte direkt såra varandra..

Är du fortfarande sårad över det han gjort mot dig?

Kenzas svar: Det är sant, vänner ska inte såra varandra! Nadia, Mika och Dilay har aldrig sårat mig eller varandra, och jag har heller aldrig sårat dem. Sånt ska inte ens hända!! Nej jag är inte direkt sårad längre men jag är fortfarande arg..

Reply
nino

Jag hade en sjuk dröm om bla dig hahaha. Du och aleks gifte er och köpte ett hus…..sen anställde ni mig som nanny, till ARMANI och hans lillasyster hahaha. Båda hade varsitt sovrum med säng och tv..dessutom så gick mani runt med blöja! Så nu vet ni vem ni ska anställa om ni behöver hundnanny HAHA

Kenzas svar: Haha nä men fan va bra! Vad bra att nån drömmer lyckliga drömmar om oss iallafall, inatt drömde jag att Aleks drog hem en thailändsk hora. Det var ju kul! :P

Reply
mikaela

alla är nog värda en andra chans, bara de är villiga att bevisa det. dagens visdomsord från en tjej som ordbajsar (:

Reply
Lulu

Du måste verkligen ha förståelse hur han är och beteer sig. Du saknar vänskapen men du saknar väl även tilliten?

Försök smått att ta upp _bekantskapen_. Om det vill sig väl så kommer vänskapen och vem vet.. tilliten(?)

Kenzas svar: Det är det, jag tror inte att tilliten går att få tillbaka….

Reply
Alice

Hej kenza var för skriver du aldrig om Jayson längre ??? Tacksam för svar:):):):):)

Reply
Amanda

Om en person en gång sårat en kan den bättra sig men det sägs att har man en gång gjort det kan man göra det igen. Samma sak att vara otrogen. Har man en gång varit det, så är sannolikheten för att man är det igen stor… :(

Reply
anonym

jag har förlåtit min bästa killkompis, det är tredje gången gillt nu. och även fast han krossat mitt hjärta två ggr (kompishjärtat, vi är endast vänner) har jag valt att ta tillbaka honom igen. det har trots allt skit som hänt förut varit värt det. jag brukade tänka ” tänk om han dör, eller flyttar till andra sidan jorden.. skaffar ett liv jag inte vet nåt om? kommer jag ångra mig då?” ja. så jag körde på igen och nu litar jag inte på honom, inte än, men en bit är tillbaka i mig som alltid fattats när inte han funnits. SÅ ja, älska glömma och förlåta, det är livets stora gåta. det är ofta värt det.

Reply
Hanna

Jag tänkte att det hade hänt något, undrade varför du aldrig nämde honom. Hur illa var det han gjorde? Om det verkligen sårade dig och dina nära(för att det sårade dig blev dem antagligen också sårade) eller om det bara var ett väldigt stort misstag av honom och han verkligen vill ha din förlåtelse? Men det vet ju ensast du. så det finns inte så mycket vi kan göra annars. Väldigt synd att du har blivit sårad :(

Reply
jossan

jag saknar oxå värmen!

ja, det går att förlåta en vän. alla gör sina misstag någon gång i livet å man blir en bättre människa av misstag. det går att förlåta, om du ser att eran vänskap är värd att satsa på. det har varit en annan sak om vännen sårar en helatiden så funkar det ju inte att bara förlåta..
lycka till, kenza!

Reply
Josephine

Jag tycker helt klart att ni borde försöka igen! Med tanke på hur såpass bra vänner ni var så kanske det går att fixa på ett någorlunda sätt. Jag har ingen aning om vad ni bråkat om vilket gör det svårt för oss att avgöra om han är värd en till chans. Men det viktigaste du måste fråga dig är; är du lyckligare med honom som vän eller utan?

Reply
n.

Såg honom för någon helg sen på Laroy. Han var Dj och Jackie, Rosanna och co var hans groupies typ, haha. Såg dig igår också i gallerian för den delen.

Men jag tycker det beror så himla mycket på vad han har gjort. Och eftersom du fortfarande är arg så har han ju verkligen gjort något som satt sig inne i dig. Antingen om ni pratar ut om det så du får skrika av dig på honom och han har en chans att be om ursäkt (igen), eller så går du vidare utan honom. Fråga dig själv – är han värd det?

Reply
Cecilie

Litt vanskelig å uttale seg når man ikke kjenner innholdet i konflikten… Men det så i hvert fall ut på bloggen som at dere hadde dødsgøy sammen! Like gale begge to ;) Så hvis det er noe som helst som kan gjøres for å redde vennskapet så er det vel verdt et forsøk?

Nå skal jeg kanskje ikke dra det for langt her, men tenk hvis han ble borte i morgen, hadde du holdt ut at du hadde brukt masse energi på å være sint på ham? Kanskje det er lang til dere kan være venner igjen, men hva med et forsøk på å etablere “nøytral grunn” i det minste?

Lykke til, Kenza! Og ha en fin dag! :-)

Reply
johanna

Det finns 3 frågor innan du vet om du ska/kan förlåta honom!
1. Sårade han dig med flit? Eller var det inte det som var tanken?
2. Är han ångerfull över det han har gjort eller säger han t.om att han inte kan inse att han gjort fel?
3. Är du fortfarande oerhört ledsen/sårad över det han gjort?

Fundera över det! Visst det är absolut inte så enkelt, men om vi säger att han te.x är rätt stöddig och absolut inte visar någon ånger över det han gjort tycker jag inte han är värd att bli förlåten faktiskt! Men kom ihåg, man kan förlåta folk men det betyder inte att man glömt det han/hon gjort. Det kommer kanske aldrig bli som förr igen, men det kan bli lite bättre!

Reply
Amanda

Som tips kan du försöka vända det till dig själv. :) Om det vore du som sårat honom/henne – Skulle du då vilja bli förlåten? Vad skulle det betyda för dig att bli förlåten? Hur skulle du tagit det? Bättrat dig? Ångrat dig? Visat mer kärlek/vänskap? Hoppas du förstår hur jag menar.

Reply
Emelie

Jag hade en bästa vän som svek mig och sårade mig riktigt hårt och det kan göra ont än idag (det hände för 5-6 år sen)..

Är tilliten försvunnen är den nog det för alltid tyvärr..

En riktig vän sårar inte en, den tröstar en när någon annan sårar en. Man ska umgås med folk som ger en energi inte tar ens energi.

Reply
Kristina

Det går, men endast om den där vännen verkligen anstränger sig för att Du ska känna tilliten igen. Det är som ett kärleksförhållande – man kan inte göra det ensam. Ska Du våga försöka lita på någon som en gång förstört vad ni haft mellan er, måste du känna att det är något denna också VERKLIGEN vill.
Skitjobbig situation… vet hur det känns :(

Reply
Julia

Jag vet ju inte vad personen har gjort men jag vet att om man älskar någon tillräckligt mycket, så är personen värd att förlåtas, no matter what. Det tycker i alla fall jag.

Kram och tack för en gryyyym blogg! :)

Reply
Kristina

en riktig vän sårar int en. Men ibland så kan man vara dum och göra misstag. Jag vet int riktigt vad jag ska säga efterom jag inte vet vad som hände. Men hoppas du figure out det.Ha de så bra,Kram

Reply
Jennie

Har jason sårat dig? :(( Beror helt och håller på vad personen ifråga har gjort. Följ ditt hjärta! :)

Reply
Ulrika

Jag tror att det går att pussla ihop en vänskap som blivit förstörd, dock kan det nog aldrig bli som förut. Men man kan ju försöka! Om du saknar eran vänskap tycker jag det är värt ett försök!

Reply
Mikaela

Att bli sårad av en vän är bland det värsta som finns. Jag blev sviken av jättebra kompis nyligen. Som tur var hade jag andra kompisar som fanns där för mig.
Jag valde att förlåta honom. Han i princip bad på sin bara knän att jag skulle förlåta honom så jag tänkte att det kanske bara var ett sne steg från hans sida, även fast han visste att det han gjorde skulle såra mig riktigt mycket.

Vi är kompisar nu, inte alls som förut, men kompisar. Jag kommer aldrig kunna lita på honom som jag gjorde innan och kan man inte lita på varandra till 100 % går det inte att bli riktigt nära vänner. Det finns alltid där under ytan även om vi försöker sudda ut det…

Reply
Monica

Frågan är om han/hon har gjort allt för att bli förlåten av dig? Visar personen verkligen att den ångrar vad den har gjort så tycker jag att du ska ge det en chans. Alla är värda en andra chans. Och tänk på den fina vänskapen ni en gång hade. Du kommer ångra dig om du vet att du inte gjorde allt för att få den tillbaka. Hoppas det löser sig till det bästa för er! KRAM

Reply
Caroline

Om du inte känner att du litar på han så tycker jag inte du ska gå tillbaka till han, tillit är en av de viktigaste sakerna i en vänskap!

Reply
Johanna

Din vän måste ha betytt mycket för dig om du saknar vännen nu. Alla kan göra misstag och fel, vi är ju bara människor. Sen får du fråga dig själv om du är beredd att släppa in denna “vän” i ditt liv igen? Men då också vara beredd på att bli sårad igen och om det är värt det? Hoppas det löser sig! Stor kram ♥

Reply
Barbara

oh no :( what did he do to you? i can’t understand, how some friends can change. above all, you seem to be a very good and loyal friend. what a pity :(

Reply
Petronella

Jag funderar också mycket på det där. I en kärleksrelation kan det vara lite enklare – om någon är otrogen, så dra! Men när det gäller vänskapsrelationer. Då är allt så mycket mer accepterat, det är som att folk tror att dom kan bete sig hur som helst, utan att det kommer påverka. Och om den sen ska komma ett halvår senare “Det blev ett missförstånd..” yeah right! (Nu vet jag iofs inte vad som hände mellan er, men i mitt fall resulterade det med att jag blev arg, och som jag förstått det, hon snackade skit om mig till allt och alla) Det jag vill komma till: tillit är jätteviktigt! Om man har en f.d vän, som man vet tidigare varit “otrogen” på det känslomässiga planet, hur ska man då “våga” ta in den personen i ens hjärta igen?

Jag kommer att ha skitsvårt för det! Och det värsta är, när det var bra, då var det verkligen bra!

Reply
Emma-Lill

hej världens finaste Kenza!
Måste först och främst tacka för en underbar blogg, du är en stor förebild för många av oss! :)

Och det där med att förlåta en vän är inte lätt.. Hade en bästavän som svek mig som fan. Mitt dåvarande ex betydde tydligen mer för henne än va jag gjorde.. så atte, nu är hon inte längre min vän, och lär aldrig mer bli :p
usch för sånt! Och usch för vänner som sårar.

haha, jag såg att en hade drömt om dig! jag drömde också sjuk dröm härom natten. Jag va med dig, hugo och paow. Vi firade dig på din födelsedag, och jag hade huuur kul som helst! tills jag vaknade och insåg att det bara var en dröm. haha ;D

Tack igen underbara du!

Reply
Elinor

Jag tror att du måste låta det ta tid, sedan en dag så kanske du känner att du orkar ta upp det igen och då är det ju bra:)

Reply
Sofia

Blood’s thicker than water.
Blodet står för vänskapen mellan dig och din vän.
har/hade ni en stark vänskap, finns det nog ett sätt att ta reda på om ni ska fortsätta vara vänner. Ibland måste man chansa för att vinna.
Come on girl! :)

Reply
mette

jeg trur at hvis du fortsatt er sint så er det for tidlig til å tilgi den personen, når tiden er inne for tilgivelse, tror jeg du kjenner det på kroppen/hjertet. Gi det litt tid :)

Reply
Tua

Om du, som du svarade i en av dina kommentarer , fortfarande var arg på personen skulle JAG nog ha väldigt svårt att förlåta. Det är så hemskt om någon man litar på bara går och förstör.
Å andra sidan är det ju svårt att ersätta en vänskap, det kan ju kännas tomt, men som tur är har du ju andra underbara vänner under tiden du funderar :)

Reply
Märta

Jag har haft vänner som jag ångrar att jag kallade för vänner. Såna som sårat mig djupt med ord som hora, slyna och andra ord. I det här läget visste jag att de verkligen menade det. Ibland så kan man ju skoja och kalla varandra för gay och så, men man måste veta om de menar det.

Det jag menar är att om han/hon som sade eller gjorde något elakt åt dig så är det smartast att undra om han/hon verkligen kunde ha menat det. Hade han/hon någon orsak till att säga det här?

Ta hand om dig Kenza! Du rockar! ♥
/Märta

Reply
ch

nej va tråkigt.. det har du inte sagt något om innan väl? vad hände? hoppas det kan lösa sig. men jag vet känslan, det är svårt.

Reply
frida

Det går absolut att förlåta men det kan ta lååååång tid. Ibland behöver man vara ifrån varandra för att se hur mycket man saknar och VAD det är med den personen man saknar. Ibland kan det ta flera år innan tilliten kommer tillbaka, elller så gör den inte det. Säger som min farmor, tiden får utvisa ;)
KRAM

Reply
Karolina

Du måste först känna att det är rätt att förlåta, annars är det inte värt det i alla fall. Annars, ja, det går att förlåta, men bara om du är säker på att du gör det rätta :) Det känns i hjärtat..

PUSS PÅ DIG, SÖTASTE BLOGGERSKAN <33

Reply
Andrea

Hej, Vad var det som hände mellan er?
Allt beror ju på vad ni bråkade om, du måste känna efter om din vän är värd din vänskap efter allt.
Lyssna på hjärtat!

:)

Reply
Corny

Vet inte vad som hänt mellan dig och Jayson, vet inte om du hållit det utanför bloggen eller om jag helt enkelt missat det, men oavsett så vet jag att det är jobbigt att förlora en vän på det sättet.
Man känner i hjärtat om man är redo att lämna det gamla bakom sig och skapa nya minnen. Såklart känns svek i hjärtat länge, och det känns som att man aldrig kommer förlåta personen, men om man låter det gå ett tag och sedan pratar om det tillsammans och reder ut saker så tror jag att det kan fungera.
Om du saknar honom så tycker jag att du ska försöka förlåta honom.
Lycka till <3

Reply
Elin

ajaj, det låter inget skönt det där! men jag längtar efter att se resultatet :D
det beror ju helt på vad som har hänt och det är ju bara ni som kan lösa det liksom men det är svårt

Reply
Lolla

Härlig bild!
Har också haft en vän som sårat mig, men det är oförlåtligt! Det hon gjorde var äckligt rent ut sagt :/ Hon felade inte bara 1 gång utan 3 det aset (hehe). Beror helt på vad din vän gjort. Vissa förtjänar ju alltid en andra chans :)

/L

Reply
anitabill

You know Kenza, it is suck, when you love your beloved ones, your friends, and they don’t pay attention to you. You always try to do your best, you always write message to them, just because you are eagar to know about them. And what they do? Nothing… They just answer, I am fine, thanks, and after that they don’t care about you. They let you down… they forget you…
I also feel this way… :(

Reply
Pranvera

Det går absolut att förlåta det gäller bara att vara redo för att förlåta och gå vidare. Man får fråga sig vilket är det viktigaste, att ha kvar en fin vänskap och försöka lappa ihop förhållandet eller att istället önska att man hade gjort något åt det medan det ändå går.

Reply
Saga

Jag vet inte om man kan förlåta en vän som sårat än.. har samma problem här. :( Det är då inte lätt… och är dom värda det?

Reply
melinda

om person e värd att bli förlåten och verkligen ångrar sig, så går det nog kanske inte blir som förr på direkten men man måste ju ge det en chans ? U just live ones

Reply
M

Jag hade en bästa vän som sårade mig nått otroligt mycket, men vi var så bra vänner att jag förlät henne, det höll i ett halvår sen gjorde hon samma grej igen och nu ett år senare är vi fortfarande inte vänner. Men det går inte en dag utan att jag tänker på henne och saknar henne. Men jag kan ju inte förlåta henne, det hon gjorde bevisade ju att hon inte var min vän, för vänner gör inte så. Och det är det som är så jobbigt, varför gjorde hon det, var hon tvungen??? Vi hade sååå kul ihop och jag saknar henne såå mycket.. och nu är det förstört.

Reply
emma

Bara du kan svara på om detta går att reparera. Visst handlar det om tillit och lojalitet men det handlar framförallt om att inse sina misstag och be om förlåtelse, att vara beredd på en brist av tillit tills man gjort sig förtjänt av den igen, att gång på gång visa hur mycket man bryr sig, hur mycket man tar dina känslor på allvar, hur mycket man respekterar dig. Och under allt detta, inte förvänta sig något tillbaka.
Har han eller hon inte gjort detta, inte bett om förlåtelse, hade jag sörjt min vän men sedan gått vidare.
En av mina vänner gav sig själv ett nyårslöfte: Att göra sig av med energitjuvar. Bra tyckte jag, alla förhållande (familj, vänner, pojkvän, granne, kollega) är tvåvägskomunikationer, är dom inte det, gör dig av med dom! Det är svårt, speciellt med familj, men ibland nödvändigt, för din egen mentala hälsa.

Reply
P.

Jag sårade vän. Jag ångrar det så himla mycket… Folk gör misstag, man lär sig av dem. Idag är vi vänner igen, för hon förstod att jag ångrade mig, hon sa: en gång är ingen gång. Och det tackar jag henne för, för vad hade jag gjort utan henne idag? Och ibland hur svårt det en känns att förlåta så måste man förstå att alla är vi människor och gör misstag(jag menar inte att det är okej att svika men jag hoppas du förstår vad jag menar).
Men nu vet ju inte jag heller vad han har gjort mot dig.
Men jag hoppas allt löser sig.

Reply
Linda

Hej!!

Klart att man kan förlåta om man vill, men man kanske inte kan lita lika mycket på den personen…

Reply
Fatima

Jag tycker att man borde träffas och prata, och om det inte känns bra efter att ni pratat, så vänta ett litet tag. Om det fortfarande inte känns bra, så går det nog inte att fixa.

Reply
Matina Johansson

Kenza det är klart att det går att förlåta men genom att förlåta någon så behöver du inte glömma vad som hänt och låtsas som att det vore okej. Jag tycker att man alltid ska ge personer en andra chans om de förtjänar det, om personen ifråga försökt att förklara varför den gjorde som den gjorde och ber om ursäkt. Alla kan göra misstag, skillnaden är bara att vissa gör större än andra. Men om du ens överväger att förlåta någon som varit din vän har du kommit ett stort steg i själva ”förlåtnings-processen”.

ROCK ON!!

Reply
elena

förra veckan köpte jag världens finaste skjorts och satte nitar på fickorna. blev hur fint som helst, även om jag också har riktigt ont i mina fingrar…fortfarande haha!

tyckte väl att det hade hänt något mellan er, ni som var så nära och hängde så mycket varje dag. till slut bara slutade du skriva om honom … alltid jobbigt tt mista en vän man tror att man litar 100 % på. får man fråga vad som hände?
<3

Reply
thomas di leva ( eller....?)

Äkta vänskap är riktigt stark, är inte din vänskap med honom tillräckligt stark, kanske det inte går så lätt att förlåta.

Reply
nabi

Om du verkligen gillar honom och om han verkligen gillar dig så borde ni två prata med varandra och återuppta relationen med varandra! vänner gör oftast fel för att de älskar varandra, med i självaverket handlar det bara om kärlek!
Men jag skulle tipsa att ni pratade med varandra, ni behöver inte vara absolut bästa vänner, men ni kan ju hänga och festa tillsammans!
Tips från en tjej med mycket experience!

Reply
Mahsa

Man kan alltid förlåta, men vänskapen kommer kanske aldrig att bli som den var tidigare. Det kommer alltid sitta i ens bakhuvud och helt plötsligt så prioriteras inte den vänskapen längre.

Reply
Anna

Har är du och Jay inte vänner längre?? Fy vad tråkigt! :( Men om han sårade dig djupt så tycker jag inte det är något man ska förlåta i första taget. Det är bara jobbigt att ha en vän man inte känner att man kan lita på! Dessutom är du värd bättre :) puss!

Reply
Sussie

Beror väl på om vännen i fråga gjorde något så hemskt att du tycker det är värt att offra eran vänskap?

Reply
Malin

Det är hemskt att vara ovän med någon man har stått såpass nära! Ville bara säga att jag är SÅ nyfiken och se resultatet av jeansshortsen!:)

Reply
emi

om du saknar honom så å du fortf är arg på honom , kanske ringa honom lr träffa honom över en fika å prata å se hur de känns efter de.

kram <3

Reply
Marie

Han ska göra sig förtjänt av din tillit, eller hur? Man sårar inte sina vänner oavsett vad det än handlar om! Det är en princip sak. Tårarna går alltid att torka men man kan aldrig glömma.

Reply
Carolin

Hade en killkompis som jag såg som en av mina närmaste, pratade med honom om saker som jag inte pratat med någon annan om. Men han svek mig, gång på gång, och inte nog med det men han fick mig att se dum ut som litade på honom efter varje svek. Vi är knappt ens ytligt bekanta idag, och han har fortfarande aldrig riktigt sagt förlåt.

Jag tror människor kan ändra sig och faktiskt vara värda att förlåta, men bara om dom själv verkligen vill det.

Reply
Fanny

Jag tror det är bra att låta det gå en period, och ge honom/henne lite space. Det beror ofta på vad det handlar om, och hur hårt man sårade personen. Men själv tycker jag de flesta förtjänar en andra chans, men du kan inte göra mycket mer än att kanske skicka ett mail, ringa, skicka ett sms, där du skriver ner allting du har att säga och ber om förlåtelse på ett bra sätt

Reply
Anna

Jag nitade ett par skor förut, använd en liten tång istället till att böja in piggarna med på baksidan, mycket smidigare! För att göra hålen använde jag en smal liten..ehh…skruvmejsel? Vilken koll jag har, det såg iallafall ut som en skruvmejsel fast yttepytteliten och vass!

Reply
Elisabeth

Trust is like a piece of paper. Once it’s crumbled it can never be perfect again. Men det er virkelig verdt å forsøke en gang.

Reply
Annie

Alla är värda en andra chans, men inte en tredje. Det är liksom mänskligt att fela ( Nu vet jag ju dock inte vad han har gjort). De flesta lär sig av sina misstag och om du saknar hans vänskap, varför inte ge honom en chans till? tillit bygger man upp, även om det tar massvis med tid. Är du redo att ge honom det?

Reply
reaper

Det beror på vad du har sagt till honom, och det beror också på om Jay vill va kompis med dig igen, men om du saknar din kompis så mycket, så gör han säkert det likadant! ;)
Hoppas ni blir kompisar igen! :D

Reply
Bella

En vän man inte kan lita på är ingen vän. Det är ju självklart upp till dig hur du kommer göra, men personligen skulle jag aldrig ta upp en vänskap med någon jag inte kan lita på. Jag har själv råkat ut för en vän som sårade mig rejält, och henne har jag inte pratat med på över fyra år nu. Visst saknar jag henne, men vet att jag ändå mår bättre nu, när hon inte finns i mitt liv längre, just för att jag inte kan lita på henne. Någon som sårat dig en gång brukar oftast inte ha några problem att göra om det, tyvärr. Men gör det som känns bäst för dig. Kram!

Reply
V

Alla människor begår misstag någon gång. Visst är det fel att såra en nära kompis och att man förlorar tilliten till varandra helt och hållet, till den graden att vänskapen förstörs. Men livet är för kort och man måste ge varandra en andra chans, det allra viktigaste är att han ångrar sig, ber om förlåtelse och kompenserar för allt han gjort i sånna fall. Det kan bli bra om ni båda glömmer och om han gör allt för att bygga tilliten igen. Tänk om något skulle hända honom ? Skulle du förlåta dig själv då, för att du aldrig förlät honom ? Du skulle nog ångra dig. Du är en bra människa, Kenza. Jag har själv gått igenom det där, min allra bästa kompis sårade mig jätte mycket, men jag försöker att glömma det ändå. För livet är som sagt för kort. Och du själv skrev en gång om att du gjorde ett stort misstag mot dina kompisar, du prioriterade din pojkvän före dem. Det är också fel, men du lärde dig, du ångrade dig och dem tog emot dig igen med öppna armar. Du kanske borde göra samma sak mot honom ? Du är som sagt en bra person och du kommer figure it out all by yourself.

Många kramar

Reply
Gabbi

Hoppas verkligen att du läser den här kommentaren Kenza:

Jag har en vän, som jag har varit väldigt nära vän med nu i flera år..
Hon har dock väldigt svårt för att hålla munnen stängd och har sårat mig ett antal gånger, genom att snacka om mig och saker jag sagt.

Men jag vet att hon inte gör det medvetet..
Så det jag har lärt mig är att hon är en rolig vän, men ingen BRA vän. Förstår du?

Jag umgås med henne, och vi snackar shopping/skvaller/problem/sex, och har skitkul tillsammans.
Men saker som jag verkligen inte vill ska komma ut, säger jag inte till henne.
Svårare än så är det itne.

Du har ju fortfarande Nadia, Mika och Dilay, så vad gör det att du inte kan berätta exakt ALLT som sker i ditt liv för den här personen?

Du behöver inte släppa in personen i ditt liv till 100% bara för att du börjar hänga med honom igen.

Reply
rebecka

Kenza jag vet inte vad ni bråkar om eller vad han har gjort som sårade dig så detta kanske inte hjälper, men jag tycker att du ska tänka på alla minnen ni har tillsammans, på alla roliga upplevelser och utekvällar ni haft tillsammans, är det värt att bara glömma och gå vidare? Tycker att du ska ge honom en chans, jag menar alla gör misstag och sårar, men vi är också människor och människor ska förlåta. Kram<3

Reply
.

The truth is, everyone is going to hurt you. You just got to find the ones worth suffering for

Reply
M

Jag blev också sårad av en vän riktigt djupt för ett tag sen. Jag sa upp kontakten med henne och förlorade flera vänner till då jag inte tyckte dom betedde sig schysst i hela grejjen. Jag har ångrat detta nu i efterhand! Ingen människa är perfekt och alla blir sårade/ råkar såra en vän nån gång. Jag tror nu på att sätta sig ner och prata igenom allt, och vem vet, lyckas man bevara vänskapen så kanske den till och med blir starkare efter allt?

Du vet bäst själv vad du ska göra, men tänk på att allt inte är som man själv tycker ibland, personer kan missuppfattas och saker kan övertolkas. Stor kram!

Reply
Amanda

jag hoppas iaf att det är löst och ni inte är arga på varandra?
Har du sett filmen remember me? Ett bra exempel på att man ska vara vänner för nästa dag kan dom vara borta
helt underbar film, men antar att du redan sett den :)

Reply
Sofia

Det där med att förlåta en vän som en gång sårat en är så svårt, var själv med om det förra sommaren. Även fast jag kommit över själva händelsen som sårade mig så känner jag inget band till denna person igen, för jag har fått se vem hon verkligen är och kanske kan jag förlåta, men ingenting kommer någonsin bli som förut. Det beror ju på hur mycket han ångrar sig också och om han verkligen förstår att han sårat dig! Om han skulle göra allt för att få tillbaka din tillit så skulle jag nog säga att det kan vara värt att förlåta. Hoppas allt löser sig för dig! Att förlora en vän är som att förlora en del av sig själv! Du är en underbar person Kenza! (vad jag sett genom bloggen ofc) Kramar! – S –

Reply
Åsa

Lilla Kenzafisen <3 Du mår inte bättre av att vara arg på någon som sårat dig, så du får fundera en stund på hur du ska ha det. Antingen ger du din vän en chans till och hoppas på det bästa, eller så släpper du det helt. Det är meningslöst att gå och vara arg, då far du ju bara illa själv.
Kramen!

Reply
Emilie

Det beror på, älskar man någon så går det alltid att förlåta. Men man får ställa sig frågan då hur gärna man verkligen vill ha personen i sitt liv
Och om det är någon som kommer finnas där föralltid.
Oftast är det ju inte så.
Men en familjemedlem skulle man ju aldrig lämna

Reply
Madelene

Det är klart att det går att förlåta!! Man lever bara en gång och om någon betyder mycket så får man ibland fundera på om man kan svälja sin stolthet, glömma det som varit och gå vidare. Du är bäst Kenza!!!

Reply
asdasd

Det är inte sant att riktiga vänner inte ”kan” såra varandra. Alla är mänskliga och vissa lite mer än andra, ofta beroendes på vilka omständigheter som råder. Vad som avgör om det går eller inte är personens självinsikt. Ofta krävs det dessutom en viss distans för att nå dit. Så först och främst gäller det ju att ge sig själv tid. Man ska inte tvinga sig själv in i något som man inte är redo för. Man kan inte förlåta någon för något man ännu inte hunnit bearbeta.

Men värdesätter du fortfarande vänskapen som var om ett halvår eller ett år kanske, se till att ni sätter er ner och pratar. Lägg korten på bordet och tala om hur du känner och varför. Jag skulle nog vilja säga att reaktionen som följer helt och hållet avgör resultatet. Visar han tecken på självinsikt, ånger, och dessutom redo att arbeta hårt för att återuppbygga det ni en gång hade, ge det en chans. Även om det inte innebär att ni kommer börja där ni slutade innan allt hände, är det inte omöjligt att nå tillbaka dit. Men det krävs en jäkla massa tålamod och tid, och det är du som ska avgöra om denna person är värd det.

Och till er andra: Snälla sluta referera till er själva och era egna erfarenheter för att betona att ni ”vet hur det känns”. Glöm ”jag” ett tag och fokusera i stället uteslutande på personen ni vill hjälpa.

Reply
Hanna

Ibland kan man förlåta dem som har svikit en. Men det blir aldrig detsamma. När man möts igen har man alltid det förflutna i baktanken och det går aldrig att glömma. Håll dig till de vänner du älskar mest och dem du trivs med bäst! :) (coolt att det rimma hihi)
Kenza du är verkligen en insperationskälla och jag ser upp till dig så himla mycket! Kram!

Reply
Sanna

har själv förlåtit vänner som sårat mig och det har faktiskt utvecklats till en starkare och ärligare vänskap efteråt :) man får helt enkelt ta sig en funderare och ställa sig själv frågan om den vänskapen man hade är värd att ge ett nytt försök. jag är själv en väldigt förlåtande människa och ger alltid människor en andra chans. men alla är vi olika :)

hoppas det löser sig på ett vis eller ett annat! :)

Reply
Johanna

Fundera… vad är störst, vänskapen bakom eller sveket? Försöker din vän få dig tillbaka? Tror du att han verkligen menar när han säger förlåt? Har du pratat med honom, hört hans version om hur det var och varför det blev så?

Hela min höst var ett helvete därför att en vän vägrade prata med mig. Jag hade kanske gjort fel, tyvärr kan jag inte minnas och så stor grej var det inte ens, men andra personer drog in massa lögner; vände henne emot mig. Sedan insåg hon att vare sig jag gjort det påstådda eller inte, så var vår vänskap mer värd än ett misstag. Vi behövde varandras vänskap.

Jag var arg på två andra i den här härvan också; sedan lade sig ilskan och saknaden kom. Nu har jag accepterat att jag aldrig får dem tillbaka – och en del av mig vet inte ens om jag vill… de själva sviker andra, men förlåter inte andra. Jag mår i alla fall bäst av att ha förlåtit dem och det gör inte längre ont att tänka på dem. Jag älskar dem föralltid och jag önskar dem allt gott. Sveken som blev av i slutet av vår vänskap har jag lagt bakom mig; jag vill inte glömma alla vackra minnen som vi delade.

Kanske är jag för förlåtande… men det beror helt klart mer på vem som gjort något än vad som gjorts. Alla gör misstag ibland och somliga är mer värda att förlåta än andra.

Reply
alexandra

klart det går att förlåta någon, Att förlåta är det minsta vi människor kan göra ! Alla gör misstag och de bara dumt om man inte förlåter.

Reply
ellie

Jag hade en vän som sårade mig hösten i trean på gymnasiet (hösten 2008) som jag ännu har ett litet inre hat emot. Om jag skulle träffa henne på nån hemmagrej eller nåt skulle jag inte vara otrevlig men nej jag kommer aldrig förlåta henne, iaf inte på VÄÄÄÄLDIIIIIIIGT länge!

Reply
..

Det beror på lite vad personen har gjort ..
Men självklart ska man inte såra varann men vi alla är mänskliga, alla kan göra fel ..

Reply
jennie

jag har precis förlåtit en vän som sårade mig djup för tre månader sedan.
min bästa vän dessutom, vi pratade inte, tog bort varandra från facebook osv.

men jag måste säga, genom att förlåta henne så lyfte en tyngd från mina axlar. allt var så otroligt lättande.
vi tog en promenad och pratade om vad som gick fel, och med halva promenaden gjord så började vi prata om allt annat.
fan vad jag saknade henne.

det är värt att förlåte en sådan vänskap. du kommer må så mycket bättre av det.
ett litet tips bara.
puss och kram

Reply
Cleo

Hej Kenza!
Nu vet jag inte vad han har gjort…Men har han inte även gjort många bra saker för dig? Även om man är nära vänner är det svårt att alltid vara perfekt och felfri…Om man gör ett snedsteg, ska då allt annat som man haft tidigare och gjort bra bara sopas under mattan? Det är inte alltid lätt att göra rätt…
Men som sagt, jag vet ju inte vad han har gjort!

Reply
Marja

Visst går det förlåta en vän. Fast beror förstås vad det handlar om. Var vänskapen stark nog och din vän ångrar sig så kanske en vacker dag ni hittar tillbaka till varandra! Annars är det som en nära vän till mig sa en gång, “man får vara tacksam över de vännerna som finns vid sin sida idag”.

Kram på dig! :)

Reply
Emeliie

Hejj
Jag har oxå haft en vän som sårade mej enormt (hon var dessutom min bästavän), jag hade lärt känna en tjej i den andra klassen och då blev min bästavän då sur på mej för att jag hade börjat att varamed henne oxå. Då presenterade jag dem för varandra och då började dem vara och struntade i mej totalt och nu vill då min förra bästavän bli vän igen men själv vet jag nt om jag ska ta tbx henne för hon har gjort många fler saker mot mej.
Men om du tror att ni kan bli vänner och om du tror att du kommer kunna lita på honom så borde ni bli vänner.
Ge det lite tid för att tänka på vad du vill.
Fin bild :)

Reply
Asali

Jag kanske har en osund bild av verkligheten, men jag tror människor sårar varandra förr el senare. Det är så vi fungerar. Alla vet inte varandras gränser och alla vänner kan inte vara supernära vänner.

Jag tror också på förlåtelse, för det behöver inte betyda att man återupptar något alls eller där man avslutade. Men det är viktigt att kunna förlåta. Också viktigt att kännas dig förlåten.

Men är du arg (och jag vet inte vad det alls handlar om, men jag utgår från att det är befogat) så behöver du komma över ilskan. Den sårade känslan försvinner gud vet när, men det är inte bra att vara arg över något som hänt och inte förändras.

Jag har vänner som jag älskat som sårat mig och som än finns. Även om tilliten aldrig blir densamma har jag tyckt att deras positiva sidor är viktigare att ha än att förlora helt. Men då är jag också ok med att vi inte har samma relation som tidigare.

Sen handlar det väl också mycket om hur den som sårat dig agerat efteråt. Är han ångerfull? Sånt betyder mycket för mig t ex. Verkar det genuint. Alla begår ju misstag.

Hoppas jag väckte någon tanke i alla fall.
Kram från Malmö

Reply
anonym

får man fråga vad som hände mellan er? alltså vad som gjorde att ni inte är vänner längre…

Reply
Tove

Här i Skåne har vi nästan ingen snö kvar :)… har haft min icke fodrade skinnjacka utan tjocketröja under i lite mer än en vecka. NAJS!

Reply
Tove

Jag tycker det går att förlåta en vän som sårat mig. Personer jag älskar får minst 10 chanser av mig. Kanske är det dumt men det är så jag funkar. Alla gör misstag, både stora & små. Kram=)

Reply
Tanya

Jag blir sviken hela tiden av vänner, tilliten försvinner och man blir arg. Men det är inte så bra att hänga på de allt för länge, utan försöka att gå vidare. Om du saknar honom, så tycker jag att du ska ta tillbaka kontakten med honom, men kanske bara fika med honom någon gång, och helt enkelt prata ut om allt.
För det finns inget jobbigare än att vara ovänner och känna den där känslan om att det aldrig kommer bli bra igen.

Jag saknar om att läsa om era små utflykter, verkade jätteskoj! Och han verkar som en snäll människa. Du behöver inte vara vän med han, men jag tror det är bra om du pratar ut med han.

kram!

Reply
Eb

Jag har själv råkat såra min närmsta vän nyligen. Jag hade så dåligt samvete och vi pratade ut om det. Detta har bara stärkt vår vänskap då vi numera kan prata om ALLT…. äh svårt att förklara men jag vet inte vad jag hade tagit mig till om jag inte fått en andra chans, om hon inte förlåtit mig.

Om ni båda försöker sätta er in i den andras position, se det ur den andras perspektiv, så kan det gå…. (vet inte vad som har hänt svårt att säga därför) men om han inte förstår att han gjort fel, att han sårat dig, så är ni ju inte rätt för varandra , då har ni ju olika åsikter och värderingar.. kanske blir det svårt de..

flummigt inlägg men aaoooo

Reply
ninis

Ja man kan förlåta en vän som har sårat en. Sålänge man vet att den är ledsen på riktigt och inte hade gjort det med rent samvete. Alla är mänskliga och gör fel, ibland jävligt, jävligt fel. Nu vet jag inte vad som hänt mellan er två, men man måste kunna förlåta och släppa.
Sker det igen, ja då har personen fått sin chans och sabbat den och då tycker jag nog det är slut på chanser.
Men man kan ju alltid försöka

Reply
Maria Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ

Det går att förlåta, men frågan om du vill förlåta(?). Du måste bara smälta det, acceptera det och sedan se till att vännen lovar att inte göra samma grej igen, vara mer öppna säga vad ni tycker/tänker och sådär.
Ge det en andra chans, då märker du ifall du vill ha tillbaka honom/henne eller ifall hon/han eller du själv förändrats för mycket och det bara är historia. Ibland är man “fast” i det förtlutna och vill ha tillbaka det, fast personen har ändrat sig och inte alls är den man vill ha tillbaka längre.
Hoppas orden hjälpte till liiiiite i alla fall, haha. :)

Reply
Marilou

Rolig bild! Saknar Sommar! =O
Tider kommer att läka alla sår och man glömmer bort varför man är osams. Det kommer så småningom. Härlig blogg! <3

Reply
Natalie

Att förlåta en vän är ett stort steg mot en vänskap som byggs upp igen. Jag vet inte vad han har gjort mot dig, tydligen sårat dig djupt och svårt.
Vad är du beredd att göra för vänskapen?

Att vara arg hela livet fungerar inte, man fungerar inte som människa om man ska låta all negativ energi gå åt till en vän som sårat en. Antingen vet du djupt i ditt hjärta att du är beredd att ge honom en andra chans, eller så säger ditt hjärta, din själ och din tanke att det han gjorde går inte att få dig tillbaka till honom som vän.
Jag säger absolut inte vad du ska göra, men vet du innerst i ditt hjärta att på något sätt att ni kan prata, du kan säga hur du känner, vad du kände då när detta hände, hur dåligt du mår över det, och att han också har en chans att förklara sig så kan sakta men säkert en vänskap byggas upp igen.

Vänner är de största diamanterna. De som vet vem du är utan och innan. De känner dig bättre än föräldrarna till och med.
Välj dina vänner väl, och egentligen behöver jag inte säga det till dig eftersom att du har de finaste diamanterna en människa kan få. Ett liv utan din Nadia, din Mika och din Dilay fungerar inte, och du är värd all den fina vänskapen.

Det är ditt val, och vad du än gör har du tre fina vänner och en familj bakom dig.

Reply
Julie

Jag tycker att alla förtjänar en 2:a chans.. sen beror det ju även lite på hur han sårade dig. Allt kan kanske inte förlåtas…

Reply
Du vet vem? =)

Hej

Det beror så myket på vad det handlar om.. Om det handlar nåt liknande om det som jag mailade dig om för länge sedan så är det inte okej. Det är aldrig okej.

Om det dock handlar om lögner så måste man sätta sig ner och tänka på personens liv, vad de kan ha för svårigheter, vad som orsakat lögnerna och om personen ångrar sig. Man får ta ett långt snack, om man behöver inte förlåta på en gång, det får ta den tid det tar. Sakta sakta så bygger man upp vänskapen och tilliten igen.

Hoppas allt är bra annars, kram!

Reply
rebecca

Jag förstår att det där gnager inom dig. När smärtan går över till ilska och man går runt och är arg på personen som sårat en samtidigt som man saknar den, så tar det väldigt mycket energi. Been there, done that.

Jag brukar resonera såhär, och det tycker jag också att du ska göra. Om en person tiger om att bli förlåten, så har den rätt till att bli det. Nu beror det sjävklart på vad det gäller.

Jason verkar vara en god människa, men jag vet inte vad han har gjort mot dig. Om han har smutskastat dig, ljugit för dig, gått bakom din rygg eller på något annat sätt skadat dig eller någon närstående. Men vad du kan göra är att ta på känslan i ditt hjärta.

Visar en människa att den gjort ett misstag, att det var fel. Om den uppriktigt talat ångrar sig, så är det på den vägen som vi alla lär oss att växa. Och det är på den vägen som vi lär oss att handskas med livet. Mitt råd till dig är att ge människor så många chanser som du själv skulle vilja haft i deras situation.

Livet är för kort för att gå och älta saker, att hata personer och att dömma dom för en enda händelse. Det finns så mycket mer inuti oss människor. Men du får heller aldrig låta någon behandla dig illa!! Kram kram

Reply
Sara

De är aldrig lätt att veta. Följ ditt hjärta och prova dig fram. Om du ger honom en chans så säg hur du känner att du måste hitta tillit till honom igen. Och att han får bevisa för dig att han aldrig gör om de. De värsta som kan hända är att de inte funkar och då får ni gå olika vägar. Men då behöver du inte tänka “tänk om..” Du gav de en chans och de funkade inte. Jag tror att relationer går att reparera om båda är villiga att kämpa. hoppas de löser sig, kram.

Reply
rebecca

Sedan vill jag påpeka att du aldrig behöver förlåta honom för det han gjorde där och då. För själva handligen. Men du kan gå vidare och bearbeta det, och på nytt acceptera honom som människa, och eventuellt vän.

Reply
Kimmie

Hej kenza förlåt om jag frågar, om det är känsligt eller så men vad hände med dig och jayson eller jag antar att det är han du menar efter som det är han på bilden. Ha det bra! :-)

Reply
Matilda

Jag träffade på Baby-J, Jayson jag vet inte riktigt vad han heter men gissar på att det är han du menar? Hur som helst så träffade jag på honom på nyår och då sa han att ni fortfarande var kompisar. Han var väldgt trevlig så tänker inte baktala honom men är ändå lite nyfiken på vad som verkligen hände mellan er.

Reply
mathilda

jadu kenza.. det är nog svårt att svara på den frågan. Men man kan ju börja ta kontakt lite igen och se om det skulle funka för er att vara vänner igen. Det är nog svårt att bli så bra vänner som ni var, men ni kanske kan bli åtminstone vänner igen.

Ha det gött! :) Lycka till på finest awards!

Reply
aaa

Klart att det alltid går att förlåta, oftast. sen är bara frågan om det är värt det eller inte. Jag själv blev väldigt sårad av en vän som har stått mig ganska nära, skulle verkligen vilja förlåta och göra slut på att vi ignorerar varandra, men nu är det vännen som vänt sig emot mig och bokstavligt talat ALLA jag känner för att han ansåg att han inte gjort någonting fel. Man märker vilka vänner man kan förlåta eller inte förlåta, vilka vänner man behöver och inte behöver, vissa kan insé sina fel och vissa kan inte. Känner man sig osäker anser jag att då är inte vännen någonting och ha! Kram

Reply
Lisa

Det känns alltid svårt att förlåta någon som sårat en. Min en f.d bästis sårade mig verkligen för ca 2 år sen men jag förlät henne för jag ville inte släppa henne. Sen dess har jag aldrig litat på henne till 100% mera.. Visst kan man förlåta någon som sårat en men glömma kan man inte. Det går inte, så e det bara.
Hoppas det ordnar sig!

Reply
victoria

JAY ! haha, har undrat länge vart han tagit vägen…
men då förstår jag…

Reply
Emma

Du får trösta dig med att skjortsen kommer att bli riktigt snygga!

Att förlåta eller inte…Jag tycker att det självklart beror på vad personen i fråga har gjort. Ibland finns det inget annat att göra än “forgive and forget”, alltså förlåta för det personen har gjort, men också glömma “vännen”. Ingen mår bra av att gå runt och vara arg…Sen får vi inte glömma att alla gör saknar man ångrar någon gång, om personen i fråga känner ånger och kan be om ursäkt kanske det är en vän som är värd en andra chans. Hoppas det löser sig för dig!!

Reply
Elin

ALLA VÄNNER KAN GÖRA MISSTAG, MEN DET ÄR BARA ÄKTA VÄNNER SOM RÄTAR TILL DEM!<3

Reply
Sara

Jag har faktiskt också blivit sårad av min bästa killkompis eller mina..de hände en efter en. Men jag hoppas att dom förstår att det var dom som gjorde fel och inte jag..men de känns ändå tomt utan dom men man ska ju bara leva vidare ändå om de är svårt. Och jag hoppas att vi en dag ska bli vänner för jag SAKNAR DOM sjukt mkt…:)

Reply
Fanny

Om du vill ta upp vänskapen igen så får du försöka att lära dig livets stora gåta: älska, glömma och förlåta :) haha om man tänker är efter så är det ju seriöt en gåta för den kan vara riktigt svår ibland

Reply
Josefin

Vänner ska inte svika varandra, visst. Man måste ändå få göra misstag. Nu vet jag inte vad han gjorde mot dig, men han ångrar sig säkert. Alla är vi människor, och alla gör vi misstag. Forgive and forget. Vissa är helt enkelt värd en andra chans, och vissa inte. Det är helt enkelt upp till dig att bestämma om det är värt det eller inte :)

Reply
C.c

Min bästa kompis sa upp våran vänskap en gång i 7:an och jag blev förstås otroligt ledsen då och tänkte ofta och länge på vad det var som jag hade gjort. Jag blev ganska deprimerad. Efter några månader bestämde jag mig för att det inte hade varit mitt fel och det var hennes eget fel om hon inte ville vara kompis med mig. Då mådde jag mycket bättre. Under 6 månader pratade jag inte med henne alls eller umgicks med henne, vilket kunde vara lite svårt ibland då vi gick i samma klass. Men iallafall så efter ca 6 månader skrev hon ett mejl till mig där hon undrade om jag kunde förlåta henne och att hon saknade mig och att hon hade gjort fel som sagt så till mig och att hon ville bli vän igen och att hon kunde förstå om jag inte ville förlåta henne. Tillslut förlät jag henne för jag saknade henne också och jag hade börjat komma över det. Nu 5 år senare är vi riktigt bra kompisar (en av mina bästa vänner skulle jag säga) men jag kommer ändå aldrig kunna glömma vad hon gjorde mot mig eftersom det nästan var som att hon stack en kniv i ryggen på mig och “förådde mig”, men jag har ändå väldigt stark tillit till henne och jag vet att hon aldrig skulle göra så mot mig igen.
Så om det var du som blev sårad ska du inte se det som du gjort fel det är den andra personens fel. Dessutom om den personen som sårat dig verkligen vill bli din vän igen ska hon/han i princip be om ursäkt på bara sina knän till dig och sen i slutändan är det du som ska bestämma om du kommer kunna lite på den personen i framtiden så mycket så att du vill förlåta honom/henne. Det är ingen idé att slösa sin tid på en person som inte är intresserad nog av din vänskap för att aldrig såra dig igen, du verkar ha så många andra bra och snälla vänner så att du isåfall inte behöver den här personen.
Hoppas du fick ut något av detta långa meddelande.;) Tack förresten för en riktigt bra, inspirerande och kul blogg!

Reply
Cissi

Klart man kan förlåta! Alla gör misstag, som någon ovan sa, en gång är ingen gång! Har själv förlåtit min bästa killkompis en gång då han hade gjort något riktigt dumt. Idag är vi bättre vänner än någonsin, det som hände har snarare stärkt vår relation.
Älska glömma och förlåta som man brukar säga!
Hoppas du löser det vilket fall

Reply
Amanda

Alla vi är människor.. och vi gör fel. Ibland går det att rädda men tyvärr går det inte vissa gånger. Tänk istället såhär – hade Aleks sårat dig på något vis som din kompis, hade du förlåtit honom eller gett honom en chans?
Din kompis är lika mycket människa som Aleks. Hade du förlåtit Aleks, så tycker jag att du ska försöka förlåta din kompis och försöka ge honom en ny chans.

Hoppas det löser sig. Alla vi gör fel. Ingen är fläckfri.

Reply
Sofia

Asså de beror ju på vad den gjort men de är som du säger i ett svar till en kommentar, vänner ska inte svika en. Men träffas för en fika och så får du se hur du känner när du ser honom. Känner du typ “hat” (de är ett starkt ord men kommer inte på något annat just nu, hjärnsläpp :p) för honom så är de liksom bara att glömma honom.

Men jag vet inte :)

Reply
madeleine

åh. jag vet känslan, känner den som värst just nu..
det bästa är att se genom allt, komma ihåg den fina vänskapen som en gång fanns, lite leva på den.
du vet? förlåtelse är inte att säga att allt är okej, att det inte gjorde något utan att man förlåter betyder att man erkänner att man blev sårad och ledsen men att man vill sluta frid, att man vill gå vidare utan det molnet som ständigt hänger över en.
förlåtelsen är något av det viktigaste vi har, att kunna förlåta varann är ett livsbehov.
vänd på det istället? om det var du som var i hans ställe? skulle inte du be om förlåtelse även om du inte förtjänade det?
det finns många vänner som sårar under livets gång, vänskaper som går förlorade. i vissa fall är de gjorda för det, vissa vänskaper är inte gjorda för att hålla, utan de har en gång. medan det finns andra som är gjorda för att hålla livet ut.
vänskap är inte lätt, i vissa fall med vissa vänner är det även en upptäck i sig själv.
att våga vara ärliga mot varann är guld värt. om du kan vara så ärlig att du kan sätta dig ner med honom och säga att han sårade dig, att det är förlåtet. inte okej men förlåtet.
det spelar faktiskt ingen roll, hur många tårar man faller, hur många axlar man gråter emot eller hur många kvällar som man svor över allt som gick förlorat. det hjälper inte, det hjälper aldrig. lösningen är förlåtelse. det är när du förlåter som du kan börja släppa på det, annars ligger det bara där inom dig och pyr.
och i slutändan är det inte värt det, man skadar sig själv bara mer och mer genom att låta det ta övertaget.
glömma gör man inte, inte sådana fina vänskaper men man kan börja om och hitta den där fina vänskapen man kände så starkt för hos varandra.

Reply
ebba

nu har jag inte någon aning om vad han har gjort mot dig.. men kanske att han kanske just nu går igenom en svår period i livet eller? ni borde nog prata ut. om du vill prata ut med honom beror ju helt på vad han har gjort mot dig. en äkta vän ska beskydda dig i alla lägen.

jag har en bästa killkompis. även om vi skulle vara sura på varandra så vet jag att han aldrig skulle säga något ont om mig till någon annnan. även om han ibland nästan kan kännas som att han struntar i mig vet jag att vi liksom hör ihop. han klarar sig inte utan mig och jag klarar mig inte utan han. lider han är jag ledsen , lider jag är han ledsen. det är en äkte vänskap. var er vänskap så stark?

om er vänskap var så stark tycker jag definitivt att ni måste prata ut och umgås och hitta tillbaks till varandra som vänner. men kom ihåg att det finns vänskaper som har betydelse för en själv på många sätt. hoppas det löser sig!

du har för övrigt världens bästa blogg
du klär dig sjukt snyggt, precis i min stil
och ditt utseende är to die for :) kram <3

Reply
Annie

Är det en vän som du vill ha tillbaka i ditt liv?

Man brukar klara sig bättre utan falska vänner som man inte kan lita på men saknaden finns fortfarande där.

Det är bara du som kan bestämma hur stor del av ditt liv han ska ha…ett hej på stan? en fikakompis? nån du vill umgås med varje dag?

Reply
emma

Man lever bara en gång och man träffar fantastiska människor på kuppen, bara några få av dessa kommer en när och blir ens vän. Även om vännen sviker och hur dumt det än var så är alla värda en andra chans, om dom verkligen bevisar att de bara behöver en till. Om din vän dör eller du blir sjuk, då kommer du ångra dig så tusans mycket att du inte förlät honom. För även han gjorde något dumt så har han antagligen fått dig gladare än ledsen betydligt fler stunder…

Reply
S

Ni kanske bara behöver ta en brake mellan varandra? Jag förlät en vän idag efter flera månaders bråk och en månads avstånd utan att varken ses eller höra av oss, nu vi mår bättre än någonsin på länge. Diskutera ut om exakt vad ni tänker på, så det inte blir att ni har något osagt som ligger och äter upp er. Då blir det lätthänt att det blir stelt. Do your best, och tredje gången gilt brukar det ju heta ;) Förlåta ska man göra, men glömm aldrig :) KRAM

Reply
amanda

jag hittade en gång ett ordspråk som sa ” det finns ingen kärlek utan förlåtelse, och ingen förlåtelse utan kärlek” och jag tycker att det stämmer på ett så fint sätt.

Det beror såklart på vad din vän har gjort, och hur du tar det, men jag är en person som gärna förlåter. inte för att det lätt går att klampa över mig, utan för att jag ser det som en vinst för egen del. Hellre förlåta men kanske inte kunna umgås igen på samma sätt som innan än att ha något osagt imellan varandra och känna hat!

Reply
Gabrielle

Man tänker och pratar och funderar om det är värt att gå tillbaka. Sen tar man det lugnt, funderar lite till och verkligen tänker igenom vad som har hänt och allt det som hände innan. En vänskap som fått känna på törnar blir aldrig riktigt samma som förr, men man kan alltid försöka få såren att läka, tillsammans.

Reply
Lana

hej kenza..
Det du sa om vänner.. jag tror att man kan förlåta vänner som sårat en men du måste räkna med att du kan bli sårad igen och saker kanske inte blir samma som förr.. Min bästa vän svek mig och det sårade så in i helvete. Men man måste kunna förlåta för att gå vidare i livet.. Man ska ALDRIG glömma men förlåta kan du göra när DU känner dig redo! Bara du kan avgöra det ingen annan..

Reply
Mika

Det är alltid svårt när sånna saker händer, själv har det hänt mig…
Men vad var det som egentligen hände mellan er? eller är det kanske lite för privat för att ta upp såhär öppet i bloggen? puss älskar dig blogg!

Reply
Sara

I höstas träffade jag en tjej som jag trodde att jag skulle bli kompis med, men det visade sig att hon hade problem eftersom hon en vecka senare helt oprovocerat skickade ett väldigt elakt mail till mig på Facebook. Som tur är har jag aldrig varit med om att en kompis jag haft länge plötsligt visat sig vara falsk. Betyder den vänskapen man hade ingenting då? Det är nog olika från fall till fall, ibland kan man förlåta en vän om man vet att hon eller han aldrig gör om samma misstag igen. Men om man fått reda på att personen inte är att lita på, som jag kunde dra slutsatsen av den där tjejen genom att läsa hennes mail, ska man inte bry sig om personen utan låta vänskapen rinna ut i sanden.

Reply
Olivia

HAHA sjukt att det var nån mer som hade drömt om dig inatt.. Jag drömde att du var min kompis fast du var mer mentor:ig, och när jag fyllde år så köpte du mig en personlig assistent som skulle göra allt jobbigt åt mig. Sjukt trevlig dröm måste jag säga! Du är bääääst förresten!

Reply
sara

jag tycker såhär… vänner har du ju, gott om! riktiga vänner som bryr sig om dig, så är han en idiot behöver du ju inte honom i ditt liv! men om han verkligen, verkligen ångrar sig och visar det för dig, så kanske han förtjänar en andra chans :) men sen beror det ju helt på vad han har gjort också! misstag kan även den bästa göra, men inte “hemska” misstag, om du förstår hihi :) kram!!!!!!

Reply
Caroline Westman

Alla förtjänar ju en andra chans! Sen beror det ju också på vad det är han/hon har sårat dig med. Jag själv har blivit ovän med mina mostrar och sårade verkligen varandra, men vi förlät varandra efter ett tag, men vänskapen var inte alls som den brukade vara. Och nu har vi ingen kontakt igen.. Men det är en stor historia bakom det..
Jag själv har fått en andra chans och det var verkligen en stor grej som hade hänt, men jag blev förläten och det betydde allt. Och allt är hur bra som helst nu. :) Man får ju helt enkelt se hur det går.. Sen är det mycket så att om den som har sårat dig kommer till dig och försöker verkligen få kontakt med dig och säga förlåt. Då kan man ju alltid ge det en chans.. DOCK ska DU inte komma till honom och be honom att förlåta sig själv.

Kika gärna in på min blogg om du vill =) Ha det bra!

Reply
Hanna

Hej Kenza! Jag har varit med om att vänner sårar mig, även vänner som jag litade på vände ryggen mot mig. Det är faktiskt som alla andra säger, upp till var och en och bestämma och lita på sig själv och ta reda på om personen är värd att förlåta. Jag tycker att du är grymt stark och ser upp till dig! Något som kanske gör dig på lite bättre humör är att du är min förebild och jag ser verkligen upp till dig! Kram! Ha deeeeeeéee bääst!

Reply
Mimmi b

Allt går bara man vill. Kan dock vara jäkligt svårt när det gäller vänner som svikt. har också vart med om det men det är påväg åt rätt håll, hoppaas jag! :)

Hoppas det löser sig (om du vill det!) kraaam :)

Reply
:)

om en person visar tillräckligt mycket att den ångrar sig för vad den gjorde och kan erkänna sina misstag. är ju det ett stort steg då är det bara för dig att känna efter om du klarar av att ge den en ny chans.. men för att få tillbaka tilliten måste du nog umgås med personen igen så den för bevisa sig själv att han/hon verkligen förtjänar dig som vän. är själv i samma situation bara att det kunde vart över nu iaf de kunde visat att de ångrat sig och inte varit så stolta utan bett om ursäkt. men det är det få som kan. du ska vara glad över att du har så fina vänner som dilay, mika o nadja!

Reply
Klara

Om det är en riktigt bra vän, en sån man inte vill mista, så kan man försöka förlåta. Men det är kanske inte säkert att det går. Som vänner måste man kunna lita på varandra. Alla gör vi misstag och alla förtjänar (oftast) en andra chans. Men kan man inte lita på personen igen och tro på att den inte kommer såra en igen så kanske det inte är någon bra vänskap?

Reply
Lovisa

Alltså av egna erfarenheter så skulle jag säga att en andra chans går an, men om kompisen sumpar den och beter sig respektlöst ändå så tycker jag att det vore endast respektlöst mot en själv att ge den en tredje chans. Det är bara att såra/svika sig själv, egentligen..

Jag har själv haft flera vänner som gång på gång gjort stora misstag, och jag har bara “dragit fram saxen och klippt bandet”. Chop chop. Och jag ångrar det inte ens, jag vet att jag är värd bättre. Visst kan man sakna gamla tider… Men det sorgliga är att det är nog just vad de verkar förbli :/

De som inte inser ens värde kommer ju att behandla en utifrån det lilla värdet de sätter. Det hela låter väldigt pessimistiskt haha, men tänk så många andra det finns som kan ge så mycket mer =) Varför äta gammal, rutten mat när man kan köpa ny liksom? xD

Reply
v

Sålänge personen inte lagt en hand på dig, förtjänar den en andra changs.
Vet du att det inte kommer hända egen, måste du förlåta. Annars kommer du ångra dig i framtiden.

Reply
Christie

I guess it depends on what he did wrong. Some things are unforgivable. Other things can be healed with time and a willingness to fix things.

Some times I’ve forgiven people I shouldn’t (a physically abusive ex), and held grudges against true friends who were just trying to help me. I’m so grateful they stuck around, and I made the right choices eventually.

You seemed like good pals, so it’s a shame to see a broken friendship. But not knowing the details, only you can know in your own heart what’s right for you!

Reply
tove

När jag personligen har blivit riktigt sårad av en vän är det sällan jag går tillbaka

Reply
Joella

En sådans situation kan vara så svår, men man måste fråga sig själv, var den här personen en äkta vän? I grund och botten? Det han gjorde mot dig, var det ett misstag i hans ögon eller ångrar han sig bara för konsekvensernas skull?

Reply
caroline

Alla gör misstag. Jag har precis gjort mitt livs största, första och SISTA misstag.. Allt jag önskar nu är en andra chans.. vad han än gjort, så förtjänar han nog en andra chans. Iaf om han visat tillräckligt med ånger för det som hänt.. :(

Reply
sanna

En av mina bästa vänner har gjort otroligt mkt mot mig men har förlåtit henne många många gånger. Problemet är att hon aldrig lärde sig av sina misstag och idag umgås vi inte längre! Tycker alltid att man ska ge alla en andra chans, men tyvärr är det ofta så att en person som sårat än en gång gör det flera gånger..

Reply
tove

När jag personligen har blivit riktigt sårad av en vän är det sällan jag går tillbaka. Men du får helt enkelt tänka på dig själv.
Jag tycker att det är onödigt att gå tillbaka om man inte kan förlåta helt och hållet, det blir jobbigt för både honom och dig. Men fråga dig själv om det ger dig något bra att gå tillbaka till honom?
Man kan sakna men det går över med tiden och i längden skulle jag säga att det är bättre att bara släppa taget. För då slipper någon bli sårad igen. Hoppas du/ni kan komma fram till något bra! kram

Reply
Sheriilyn

Hej Kenza!
Att bli sårad är hemskt och av en vän är det obeskrivligt.
Om man kan förlåta beror helt och hållet på vad det är som har hänt, hur nära vänner man är och om personen i fråga vet att han/hon har felat och sagt förlåt. Alla gör misstag och att visa uppriktig ånger och svälja sin stolthet är superviktigt i alla typer av förhållanden om man vet med sig att man gjort fel.
Så den stora frågan är väl, ångrar han sig och har han förklarat sig?

Reply
Sabina

det gäller att acceptera folk för hur dom är, och ta deras dåliga sidor tillsammans med de bra. du har säkert vänner som är jättebra på det som fattas hos honom. du kan säkert lita på dina gamla vänner och kan tillåta dig själv att ta den här vännen för hur han är. bara njuta av vänskapen/hans personlighet.
det här kanske blev lite rörigt.. ?

Reply
Amina

Det beror ju på vad han har gjort. Men om han har gjort en sak som kanske inte var så stor så kan ni ju prata med varandra så att ni båda förstår hur den andra kände och tänkte när detta hände. Och om du då tycker att det han säger låter bra är det bara att förlåta men inte glömma! Och tilliten kommer ni behöva bygga upp igen. Kenza tänk på att människor måste få göra misstag ibland, det är inte alltid man menar något illa när man gjort något dumt. Och om du ger dig in i vänskapen med en negativ inställning kommer det inte att sluta bra. Hoppas detta hjälper dig.

Reply
Paulina

Jag blev illa behandlat en gång av en vän. Jag mådde verkligen dåligt och det hjälpte ju inte att jg redan innan mådde bajs för att jag precis gjort slut med en kille jag varit tillsammans med i nästan två år. Vännen var en av mina bästa men jag bröt allt. Vi slutade prat helt efter ett stort pmbråk. Det tog tid, men ju längre tid som gick desto mer försvann min ilska. Vi började umgås ytligt igen och prata med varandra och idag är hon en av mina bästa. Min tillit för henne var helt borta och jag äcklades när jag såg på henne, men efter ett snack där vi öste ut allt allt allt vi kände över det som hänt och efter många månader då vi båda visade på flera sätt hur det där aldrig skulle ske så växte tilliten fram igen. Jag vet inte vad han har gjort, men jag håller inte med de andra läsarna. Tilliten måste inte vara borta förevigt för att den är det nu. Den dagen du inser att han är någon du vill ha kvar i ditt liv är allt möjligt. Men DU måste känna efter och bestämma helt själv.
Tack för en fin blogg

Reply
ddd

Knepigt det där, det beror nog på hur bra vänskapen var från början, hur mkt man gillar/gillade sin kompis,, och så får man tänka är det värt det?

alla gör misstag men man har ju en gräns..

Reply
Mimoza

Det beror självklart på vad personen gjort dig.
Vissa brukar säga att det är lättare att förlåta om man haft en bra relation till vännen. Jag tycker personligen tvärtemot. Det är så himla jobbigt att behöva förlåta en man litat på så oehört mycket.
Jag tycker att du ska känna efter. Samla alla negativa saker och allt positivt, vilket överväger?
Kram

Reply
=)

Förlåt din vän!
Min bästa vän sårade mig rejält en gång, men jag saknade henne otroligt – förlät henne, hon bad om ursäkt och vi gick vidare. Nu är vi närmare än någonsin! Hur det än slutar tror jag det känns bättre om du väljer att förlåta din vän.

Kram!

Reply
heeeej

Du får helt enkelt fundera på om det är värt att förlåta för att få tillbaka den vänskap ni hade. Att fela är mänskligt men att förlåta är gudomligt! kom ihåg det kenza :D MEN jag tkr inte man ska lita på någon till 100 procent, speciellt inte om man blivit sviken, men man kan alltid förlåta och fortsätta vara vänner.. det viktiga är att du vet vart du har folk ;) lita inte på någon mer än dig själv!

Reply
Julia

jag måste erkänna att det känns lite onödigt att skriva en kommentar då det inte ens är säkert att du läser den och när så många andra skrivit fina och stöttande saker men känner att jag vill dela med mig.
Självklart kan man förlåta en vän. Dock är det ju beroende på vad vännen gjort. Har vänner som sårat mig så hårt, men ändå har jag tagit tillbaka dem för att jag saknar VÄNSKAPEN, dock det där med tilliten kan vara svårt. Kan jag berätta detta för henne/honom? Hur reagerar han/hon då?
Eftersom att jag inte har en aning om vad som hänt mellan dig och din vän så kan jag inte säga något mer. Men tycker du kanske ska sätta dig ner och samtala med denne, så kan ni bolla åsikter!
Kram

Reply
Madeleine

Vet hur det är, jag har blivit sårad för många gånger av människor som ska kallas för “vänner” men det har ordnat sig på ett eller annat sätt endå.
Nu är jag visserligen bara ytlig bekant med dessa personer, men man kan alltid ta upp kontakten när man själv är redo. Nu har inte jag en aning om vad som har hänt, men sedan så beror det ju helt på vad allt handlar om.
Ta den tid som behövs, det kan vara idag, imorgon eller om flera månader eller kanske år?

Tack för en fantastisk bra blogg!

Reply
halmstadfrida

Svårt att säga. Speciellt när man inte vet vad som hände (som du INTE behöver förklara). Men de beror på klart, ångrar den här personen sig inerligt, förstått vad den har gjort som berört dig. Har den, kanske man kan ge de en chans till. Om inte, kanske man tyvärr får inse att de e över..

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*