• header

Stone town

Nu när jag har bra internet igen kan jag lägga upp lite bilder!

Sista dagen på Zanzibar besökte vi Stone town. Vi promenerade runt på marknaden, köpte kryddor, oljor & smycken, kikade i andra butiker och så besökte vi även den gamla slavmarknaden.

Slavmarknaden där var en av de största i östra Afrika och även den allra sista. Afrikanska män, kvinnor och barn kidnappades, av mestadels araber, för att säljas som slavar på den stora slavmarknaden. Hade de “tur” blev de sålda dagen där på, hade de otur fick de tillbringa flera nätter fastkedjade i den trånga underjordiska cellen utan mat, vatten och luft (det var så dålig luft där att jag fick panik trots att det nu gjorts 2 extra “fönster”) bland döda kroppar & avföring, och det var många som dog där nere. De piskades uppe vid ett stort träd (där altaret i kyrkan nu står på) för att visa sin styrka för eventuella köpare och blev då köpta för ett högre pris om de inte grät/skrek & visade sin svaghet. Köpte du flera starka slavar fick du några barn “på köpet”. Männen fick sina pungkulor avskurna när de blivit köpta och kvinnorna blev ofta våldtagna.

Det kändes så verkligt när jag stod där. Jag kunde se den stora slavmarknaden framför mig och det var hemskt. Speciellt nere i the chambers var det riktigt obehagligt. Jag förstår inte hur människor kunde behandla varandra såhär och att det var lagligt förr..

I bilen påväg in till Stone town

Här köpte vi oljor!

En skylt vid ingången till slavmarknaden

Till minne av slavarna.

Detta var männens cell. Här satt det ca 50 män fastkedjade och väntade på att bli sålda. Nu ser ni flera fönster, men på den tiden fanns det bara ett litet hål.

En kyrka och en moské, sida vid sida

Vi gick in i en affär med massor med vackra kistor! Vi råkade komma ut därifrån flera tusenlappar fattigare haha.. Hoppas kistan kommer fram till oss! Det kommer bli ett coolt soffbord. Lite konstigt att skriva detta efter det hemska ovan, men jag ville få med lite blandade bilder.

141 Comments

v

Åh, kistorna är assnygga! Fint med ett sånt minne från resan. :) Ska ni få den hemskickad?

Reply
daniela

hhahaha, mitt internet är lite segt, och innan jag såg bilden och bara läste bildtexten (om kistor) trodde jag du menade begravningskistor.. blev lite skumt i min hjärna men sen så laddade bilden och jag fattade -.-‘ hahha :D

Reply
johanna

Bilden med moskén och kyrkan bredvid varandra var typ den finaste bilden jag sett på riktigt länge.. Så jävla rätt/fint när människor går ihop trots olika religiösa tankar. Så det ska va!

Reply
Siri Forsberg

Behandla varandra så förr?? Sådan sker tyvärr fortfarande idag på sin ställen!

Reply
Elsa

Hejsan, forklara garna lite hur man koper en sadan kista och sedan far hem den till Sverige!! Intressant da jag garna varit sugen pa att kopa mobler utomlands, men allt tema med frakt har jag alltid funderat pa men inte letat fram nagot svar! Kramis

Reply
sandra

Jag hoppas det kommer ett inlägg om hajdykningen snart, ser fram emot det :))

Reply
Sofie

Hej fina Kenza! Ni verkar ha haft en supersemester, vad kul! Jag gillar verkligen att besöka platser som den du beskriver i inlägget. Det förflutna blir så verkligt, och man blir påmind om allt hemskt som har hänt, vad mänskligheten har fått stå ut med. Något vi aldrig får glömma.

Men, det sker idag också. Hela tiden. Det får vi aldrig heller glömma, och göra vad vi kan för att påverka (tänkte på att du skrev hur människor kunde behandla varandra förut).

Reply
Matilda

Usch så hemskt! Men det är sååå intressant att du skriver om detta o lägger upp bilder. Hade vart jättekul o se mer? :)

Reply
Sharkizzz

Heej Kenza!
Jag undrade om du kunde lägga upp lite bilder från när du var och kollade på hajarna?
Kramiz

Reply
Mella

Gud vad hemskt, gjorde ONT i hjärtat att läsa detta och jag kunde inte undvika att fälla tårar. Det mest tragiska är att vi människor behandlar varandra som skit fortfarande. Det kommer aldrig ändras, finns hemska mäniskor med hemska tankar. Kärlek övervinner allt det onda, hat förstör våran värld när ska människan inse detta.

Reply
frida

Hej kenza! Kul att ni besökte stone town och zanzibar.. Undrar om du har läst ngt om folkmordet som ägde rum där under 70-talet? Det var så att när koloniseringen av tanzania och zanzibar släpptes så tog rebeller över makten i landet och utlyste ett folkmord på ALLA arabättlingar på zanzibar.. Det var som en hämndaktion för slaverihandeln som på den tiden otast sköttes av araber.. Det finns väldigt bra info om folkmordet om du googlar på “folk mord zanzibar” Du har säkert sett ngn bild från den händelsen ngn gång.. Vanligaste bilderna är tusentals människor som står i kö längs en landsväg för att bli avrättade.. Finns också en fransk dokumentärfilm om just den här händelsen!

Reply
sandra

ja du Kenza… det är mycket du inte verkar förstå… det är bara bita i det sura äpplet och inse att såhär VAR det faktiskt förr. Sverige var inte heller så mycket bättre kan jag säga dig!

Reply
Charlotte

Otroligt korkat formulerat:

“förstår inte hur man kunde behandla varandra såhär förr…”

vadå förr? allvarligt talat- läs något annat än veckorevyn så märker du att denna typen av behandling fortfarande pågår. inte slavmarknad i den bemärkelsen men människohandel, tortyr, fångenskap etc är inte något som har försvunnit.

Reply
ida

Det är ju verkligen fruktansvärt!!!!!!!!!! Fy fan vad hemskt rent ut sagt att folk förr i tiden kunde behandla nån såhär…………
Och det där med kistan…..tror du verkligen den kommer fram?!
Det var vågat…………

Reply
Maria

Åhhh Nostalgi! Vi var där EXAKT! :D Men du Kenza? Skulle inte du kunna skriva vad du gillar för lösgodis alltså vad som är en perfekt blandning enligt dig? Alla har ju så olika… 8)

Reply
C

Vågar ni köpa något för flera tusenlappar utan att få det med er direkt eller alltså hur fungerar det? Har ni betalat redan och ska få den hemskickad? :)

Reply
Sarah

Påminde mig om när jag besökte Auschwitz och Birkenau. Det blir inte verkligt förrän man är där.
Fruktansvärt hemsk, men samtidigt en upplevelse som alla borde få chansen till.

Reply
Sara

Så otroligt hemskt. Du har vart med om mycket nere i Afrika, ger en liksom ett annat perspektiv på livet. Välkommen hem igen! Och grymt snygga kistor.

Reply
Suad

Herregud vad hemskt, ännu hemskare att veta att slavhandel fortfarande pågår överallt i stora delar av världen i form av barnslaveri, brudslaveri, trafficking osv :( Som du säger, sjukt att människor kan behandla varandra så.

Reply
amanda

fy fan vad hemskt alltså.

när du skrev det där med kistan att ha som soffbord var min första tanke Desperate housewives haha, du vet när de lägger Alejandro i kistan:P

Reply
Camilla

Wow, dem ser riktigt coola ut! :) Ja, att skicka hem till Sverige från utlandet kan ibland ta lite tid. Håller tummarna för att den kommer fram och ser fram emot bildbevis sen! :D

Reply
Palle

Skitsnyggt att ha som soffbord. Bra köp! Själv funderar på att skaffa sådant när jag och pojken flyttar ihop, om han nu går med på ett sånt soffbort haha :P

Reply
Pearl

Had a look on your blog, think it’s great that you put this message of slavery and historical events out there for your readers to see. As I’ve understood it many of your readers are in their early teens and it’s important for them to see that there is so much more history to a place rather than just it’s beaches. As a role model I think this trip has taught many people a lot about the Tanzanian culture and it’s great that you use this power to educate in a way. I for one have found this entry to be very interesting :)

Reply
emma

Vilka fina bilder :) men det måste ha varit jobbigt där vid slavmarknaden :/ jag var till auschwitz ifjol och det var väldigt jobbigt också…

Kan du visa bilder från hajdykningen ? :)

Reply
E

Hej Kenza! Kan inte du lägga upp några kilklacksskor som man kan på sommaren!? Hittar inga alls, vill inte att de ska vara för varma heller. Jag hade tänkt haft dem till min skolavslutningsklänning som jag inte heller har hittat :P

Super fina ni 2 är!<3

Reply
Malin B

Hej! Vart har du köpt den långklänningen du har på bilden? :) Väldigt fin!

Reply
Linda

Tyvärr är vi lika grymma mot varandra idag, se bara på Sudan. Jag rekommenderar alla att läsa Aftonbladets artikelserie Brott: kvinna om den krigföring som ockuperande makter använder mot kvinnor och barn…

Reply
Dixi Wonderland

Fyfan va hemskt men samtidigt väldigt intressant. Jag älskar att höra såna historier även om de är otroligt hemska att höra självklart men man lär sig att uppskatta sitt eget liv så mycket mer.

Reply
elin

först sitter du och skriver om döda människor och slavar, bilden nedanför säger du vilken stor kista du köpt för flera tusen och skrattar. känns lite respektlöst att sätta dom två brevid varandra…..

Reply
Josefin

Hej!
Kan du inte berätta lite mer om hur er semester var som turister ? Vart man ska åka för sol, för att turista osv.
Tack!

Reply
Deppejeppe

Kan du inte ordna lite färg på bakgrunden i din blogg? Den e så grååå som vädret :(

Reply
Rima

Hej!
Jag har ett problem där min hud börjar knoppra efter jag rakat benen så min fråga till dig är vad du använder för produkt/märke för att raka benen/vaxa benen och om du använder krämer efteråt och isåfall vad för krämer.
skulle vara jätte tacksam för ett svar!

Reply
frida

haha, var ni på marknaden ute vid den stora vägen typ precis bredvid kyrkan/slavmarknaden.. helt störd…
förresten, visste du att monumentet till minne av slavarna var gjord av en svensk kvinna och sponsrad av typ skanska, eriksson och andra svenska företag? du såg säkert skylten :)

Reply
Lisa

hej Kenza, jag älskar verkligen din blogg! :D

Jag undrar vad du bäst gillade med resan och om du skulle kunna resa till Zanzibar någon gång i framtiden igen? <3

Reply
Cecilia

Så roligt!!.. var exakt där och gjorde alla grejer!.. blev dock inte många fotton vilket gör det så roligt att se bilder och få en liten påminnelse… det är verkligen hemskt det där med slavrummen och kyrkan där slavarna blev dödade ;(
Å kryddblandningarna man kunde köpa där var tyvärr inte av bästa kvalitet.. Men zanzibar är så himla häärligt och exotiskt, Underbart! Bra blogg! <3

Reply
Malin

Starka bilder och starkt inlägg! Tråkigt att du får påhoppande kommentarer när du tar upp någonting viktigt, tror att du är lika medveten som vem som helst att världen fortfarande är en ond plats men man måste ju ändå få titta tillbaka på någonting hemskt och prata omdet!

Reply
emilia

hej, skulle du kunna svara på denna frågan med ett inlägg? :) jo jag undrar, tror du på Gud? är du kristen, muslim, hunduist? skulle bara vilja veta, tacksam för svar! :)

kram
/Emilia

Reply
nina

Synd att inte alla människor i alla världens länder kan inse att man faktiskt KAN ha Moskéer och Kyrkor i samma land, stad och även bredvid varandra.

Reply
katarina

Fråga: Du är ju halvmarockan, men aldrig under de tre åren jag läst din blogg har du åkt dit och hälsat på. Har du inga släktingar/familj där? Eller har jag missat ngt?
kram kram :)

Reply
Helena

Ja, men många säger också att problemen med slavhandel aldrig varit så stora som idag. Dit räknas barnarbete, trafficking och säkert något mer som jag missat. Det om något är sjukt, speciellt att det finns så nära och att ingen verkar bry sig riktigt. Usch.

Reply
=)

Så fint det var med kyrkan och mosken bredvid varandra. Härlig och lärorik resa du har varit på Kenza!

Reply
Emelie

Hej. jag har en syster som befinner sig nere i tanzania nu och tänkte säga till henne och tipsa om att åka in till stone town och gå på marknad och slavmarknaden, hur var priserna på marknaden, var det dyrt?

Reply
Maria

Åååh! Kenza, jag var precis där! Vid slavarna och den stora marknaden. Mitt hotell låg i närheten, jätte kul att precis Du har varit där jag var för någon månad sedan :D

Reply
Zee

Ni var där i tre veckor och detta var det enda ni såg? Snacka om slöseri med tid.

Reply
Madde

wooooow!!! EXAKT där var jag i höstas!!! Zanzibar stonetown det var skitkul!! Vi var också vid slavmarknaden och kolla så sorgligt :(

Reply
Linnea

Har aldrig funnits så många slavar som idag trots att det är förbjudet i alla stater av både internationella lagar samt lagar i alla enskilda länder! För alla som vill veta mer om detta tipsar jag om Dick Harrisons böcker om slaveri (tror det är 3 stycken) som är tjocka och tunga men extremt intressanta med all information man kan vilja veta om slaveri igår och idag!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*