• header

23e oktober 2012

Hej!

Jag borde egentligen ha sovit lite till efter morgonrundan med hundor eftersom att vi jobbade till klockan ett (!) inatt, men jag kunde inte låta bli att surfa runt lite på mobilen och läsa om balsammetoden på lockig.se. Det är ju tur att ni är sånna experter på allt hehe, igår fick ni mig att börja läsa på lite mer om vad som är bra och inte bra för håret och nu har jag bestämt mig för att testa på balsammetoden. Inga sulfater, inga silikoner, uttorkande alkoholer m.m.

Kanske är det något för mig, kanske inte. Men vill testa iallafall! Mitt hår ser friskt och välvårdat ut nu, men tydligen är det bla silikonerna i mina hårvårdsprodukter som lägger sig som en hinna över stråna och gör att håret känns mjukt och glansigt. Men under hinnan är håret fortfarande lika torrt och skadat. Det är ju inte hållbart i längden. Ah, ni kan läsa runt själva. Vågar inte uttala mig om något jag inte testat än..

Idag ska jag iallafall ge mig ut och leta efter ett silikon-fritt “sista-schampo” att tvätta rent med en sista gång, samt ett godkänt balsam. Ni som kör på balsammetoden får mer än gärna tipsa om era favoritbalsam/inpackningar som är godkända enligt balsammetoden. Jag har sett listan på lockig.se men där står det inget om produkterna är bra eller inte. Och kör ni bara ett balsam i hela håret, eller kör ni ett som “tvättbalsam” och ett mer vårdande i topparna? Jag har tunt, rakt & platt hår, blir nästan aldrig fett men topparna kan kännas torra och sträva ibland. Och hur funkar det om jag vill använda hårspray eller om jag stylas med produkter som innehåller silikoner m.m. inför en plåtning, måste jag köra en tvätt med schampot då? Är jag tillbaka på ruta ett då?

Och om det är någon som har något negativt att säga om balsammetoden (typ du kommer tappa allt ditt hår) speak now or forever hold your peace!

Ibland har jag så här fint hår…ibland inte ;P

1

318 Comments

Jenny

Jag gick in på hemsidan och förstod inte så mycket! Men jag förstod att det kommer bli rätt så dyrt när man ska köpa in allt!

Reply
linda

Jag har hållt på me No Poo, vilket är typ samma sak men utan shampo och balsam. Blev till ingenting men det var ju nog nånting extra, haha.
Minen då man sa att man inte tvättade håret med shampo var alltid lika bra!

Reply
Sagis

Jag tror inte att denna metod funkar eftersom man aldrig kan reparera redan skadat hår… Känner flera duktigt utbildade och professionella frisörer som jobbar på visningar och plåtningar osov som alla säger att skadat hår INTE kan repareras, man kan bara få det se lite bättre eller sämre ut…

Sen är det ju inte bra att tvätta håret med schampo för ofta för då ökar faktiskt produktionen av fett och då vill man tvätta oftare och det blir en ond cirkel… Men nej jag tror inte “inte använda schampo eller produkter med alkohol eller silikon eller vissa oljor” funkar…

Sen står det också på sidan att du ABSOLUT INTE får använda några som helst produkter med alkohol eller silikon eller alla andra grejer som dom säger är fel för då sabbar man allt och måste börja om och tvätta med schampo för det inte är vattenlösligt så nej du skulle inte kunna bli stylad med sånna produkter utan att “sabba” det :3

Reply
Schniffen | neurotisk supernörd

Jäj, hoppas fler blir inspirerade att slänga hårmisshandlande produkter i sopcontainern!

Själv kör jag Garant Såklart som tvättbalsam och Naturelle Berry Fusion som vårdande, det sistnämnda för att mitt hår beter sig som jagvetefanvad utan proteintillskott. Men det märks rätt fort vilka produkter håret gillar och ogillar. Garant finns på Willys för en tjugolapp och är mångas favorittvättbalsam ^^ Dessvärre är det betydligt vanligare att dyra frisörmärken är fullproppade med silikoner och mineraloljor. Helt tvärtemot vad man lär sig ju, lurad har man varit i alla år.

Lycka till, hoppas det funkar för dig också ^^

Reply
Lindah

Jag testade balsammetoden för ca ett år sedan och då använde jag enbart balsam i håret i ca 3 månader. Jag vill testa för jag hade skadat mitt självlockiga hår med plattång i 8 år nästan varje dag och mitt hår klarade inte av det längre. Jag bestämde mig för att klippa mig, skippa plattången och bara använda balsam! Håret i topparna blev tusen gånger bättre! Däremot klarade inte mitt feta hår av mer fett då man ska gnugga läääänge med balsam i hårbotten, så jag slutade. Jag använde coops egna märke på balsamet i hårbotten och Tresemme natural i hårtopparna!

Reply
Elin

hej! Vet inget om balsammetoden men vill säga att kevin murphys prodeukter är otroligt bra! Har för mig att det inte är några silikoner i dem men jag vet iallafall att det inte är några skadliga ämnen i. Jag har egentligen tjockt och lent hår men mitt var väldigt slitet och jag kör på HYDRATE ME WASH och HYDRATE ME RINSE. Men om du har tunt hår så tror jag du ska köra på ANGEL WASH och HYDRATE ME RINSE, men prata med en frisör som kan produkterna för säkerhetsskull. Och använd alltid MAXI WASH innan för du får du bort all beläggning av dåliga shampoon och hårprodukter! MAXI WASH löddrar inte jätte mycket men det är bra eftersom att då är det ett väldigt milt shampoo. Om man använder det så kan det andra shampoot även rengöra ordentligt på djupet och håret blir mycket glansigare och hårfärgen blir mycket finare! Detta gör iallafall under på mitt hår!

Reply
Malin Nilsson

Har inte testat metoden men vill tipsa om att på the body shop säljer de bara schampon utan silikoner,sulfater och parabener och luktar jätte gott:) finns om man vill ha lite volym med! Kram på dig och lycka till!

Reply
V

Just nu kör jag Elvital volume collagen som tvättbalsam och den funkar finfint. Sen kör jag Naked rescue repairing balsam och inpackning. Men då bara på hårets längder och inte i hårbotten. Dom är helt underbara! Lite dyrare men det är dom värda. Dom säljs på några apotek. 1 gång per 4-5 månader kör jag en sls shampo-tvätt…

Lycka till!

Reply
Emma

Vad kul! Jag älskar balsammetoden. Jag kör på det billigaste av det billigaste: coop xtras balsam. 10 kr för en halvliter, kan inte bli bättre. Super för man måste använda rätt mycket varje gång. Jag använder bara det, i hela håret. Inget vårdande balsam. Det funkar för mig för det är enklast och jag har hår som aldrig riktigt blir torrt (mitt problem däremot är att det blir fett, vilket varken blivit bättre eller sämre efter jag började med bm för ett år sen)

Jag skulle väl tipsa dig att att bara testa det i början, ett balsam alltså eftersom det är allra lättast, och sen om du märker att ditt hår är torrt och att du behöver nåt mer kan du ju börja med det där med två olika balsam :) lycka till!

Reply
Maja

Du har säkert redan läst detta men skriver ändå, balsammetoden är super bra MEN man får fettigt hår i början så man vill gärna duscha mer … Börja med metoden när du inte behöver ha snyggt och o fettigt hår ;)

Reply
Erica

Jag har kört balsammetoden sen i februari, funkar väldigt bra ! Har fått lägga det lite åt sidan nu dock eftersom det drar ur för mycket av min nya hårfärg.
Jag använde Garants såklart balsam som tvättbalsam, det är väldigt lätt i konsistensen och lätt att massera in och skölja ur. Sen använder jag ett lite fetare till längderna, har varierat lite där men finns ett på Garnier som är bra.
Styling är det svårare med ! Det finns inte mycket produkter alls att använda. Spray är nog det jag saknat mest, finns INGET som inte innehåller alkohol. Jag beslutade mig att bortse från silikoner och mineraloljor eftersom det är det som är svårt att få ur med balsamet, men alkohol torkar bara ut. Så jag har fått lov att torka ut håret nån gång då och då när man vill vara lite extra fin. Men jag tycker faktiskt spray utan silikoner är skitdåliga, håller inte alls :(

Reply
Carro

Kolla in Dermoshops produkter( de ahr även as bra smink som inte täpper igen porerna och de är apbilligt), jag har själv cäldigt torrt, naturligt blondt och tillråga på detta lockigt hår. Tycker att dem produkterna dunkat bra för mitt hår.Balsamet är inget som gör det supermega lent som många billiga balsam gör.. men de är inga fuffens grejer i som paraben eller sulfater. hur smutsigt mitt hår än är så kliar det ALDRIG i hårbotten när jag använder detta..Kruxet med dessa shampoon som inte många fattat än är att man först får ta en liten klick men de löddrar inget. så får man skölja ut det och ta en gång till då löddrar det super mycket. Värt att testa när de är så billigt. Och om du eller någon som läser min kommentar gör det, så måste ni köpa deras sugar scrub med vanlijdoft, vidrigt gott luktar den!

Reply
Linnéa

Har du haft någon produkt med silikon i måste du använda schampot igen för att lösa upp det. Jag körde på garniers pure and shine (har jag för mig, grön genomskinlig flaska) som sista-schampo, barnängens volym balsam som tvättbalsam och ett vårdande balsam från garnier (orange flaska, minns ej namnet på den). Funkade svin bra! Men det tog tid att tvätta håret. Man måste verkligen gnugga i flera minuter för att lösa allt fett och smuts, och skölja länge och väl. Därför slutade jag. Har två små barn så jag hinner inte duscha så länge varje gång :)

Reply
Tilde

Silikoner gjör egentligen inget bra för ditt hår för att silikonerna sätter sig bara på ytan och gjör ingen verkan på insidan av håstrået, och kan då göra så att håret kan se fett ut. Köp istället hårprodukter från riktiga frisörshoppar(inte salonger) med riktig keratin! Från t.e.x märket GK hair.

Reply
Jenny

Hej!
Du kan köra ett billigt skit schampo från Ica för typ 20 spänn sen så tar du & använder tresemme au natural balsam ( vit flaska) kostar runt 80kr.. Och då blir håret kanon fint! Har exakt samma problem som du, så borde funka, värt att prova i alla fall med tanke på att det inte blir så dyrt i fall det inte funkar! Lycka till & hoppas att du hittar något som passar!
Grym blogg förresten :) kram!

Reply
Emelie

Hej Kenza,

gick in och läste och blev också sjukt sugen på balsammetoden. Jag vill också hemskt gärna testa balsamet från Wen du tipsade om härom dagen (Cleansing conditioner) men kan inte för mitt live förstå mig på ingrediensförteckningen, finns vissa saker vars namn påminner om vissa silikoner på den “förbjudna” listan enligt lockig.se. Så uppdatera gärna om du hittar något svar på denna frågan :) annars, stort tack för tipset, känns som en ‘mirakelkur’ som faktiskt kan fungera istället för alla bullshit oljor jag provat som man bara blir beroende av…

kram!

Reply
Flugan

Det finns en tråd på lockig.se där folk har skrivit vilka de tycker är bra och vilka de tycker är dåliga. Själv använder jag Garant såklart som tvättbalsam och TRESemmé Naturals Nourishing Conditioner som vårdbalsam. Dock har jag lite annan hårtyp så vet inte om de funkar lika bra för dig :)

Reply
Emma

Hej! gud vad kul att en storbloggare tar upp detta! allt för få tjejer vet vilken skit de faktiskt har i håret..!
och nej abslolut inte kommer du tappa hår, snarare kommer det kännas tjockare då håret ofta blir lockigare av balsammetoden. (mitt blev iallfall sjukt lockigt.. från vågigt till nästan korkskruvar!!)
Jag kan tipsa dig om att börja testa de billigare balsamen som många gillar, t.ex. garant såklart balsam från hemköp (jag tycker den är bäst hittils!) eller coop extra.
Var noggran med att gnugga och skölja ur ordentligt, ge inte upp heller om det är lite fett i början!
för att svara på din fråga om stylingen så måste du tyvärr börja om om du har stylats med silikoner eftersom de sitter kvar i håret som ett lager om man inte tvättar bort det med schampoo tyvärr :/ Men ditt hår kommer ju fortfarande se ut och må mkt bättre av att du använder balsam! En schampoo tvätt då och då efter fotograferingar kommer inte förstöra allt :)

Hoppas du fick lite hjälp av det jag skrev!

Kramar

Reply
Madelene

Jag har kört på balsammetoden för ett tag sedan men blev inte helt övertygad. Mitt hår kändes ganska äckligt utan schampot. Jag som även har självfall/självlockar i mitt hår, skulle få ännu mer lockar enligt lockigt.se med denna metod, men det tyckte jag inte att jag fick. Så jag slutade med detta. Istället försöker jag köpa schampo utan sulfater (främst), för att det är detta som torkar ut hårbotten, men ofta brukar det också då vara utan parabener och silikoner!
Om du vill ha ett bra schampoo och balsam utan dessa farliga ämnen kan jag rekommendera The Body Shops Forrest-serien. Håret blir riktigt rent och luktar gott, plus att den lugnar hårbotten. Igår var jag och köpte Syoss nya serie Silicone Free, som jag nu ska testa. Den är ju kanske lite snällare mot plånboken också! Lycka till!

Reply
Linda - Formfront

Jag har kört på balsammetoden men är inget stort fan. för mig funkade det inte. Vet inte om jag testade för kort period, men jag tycket håret blev platt och tung. Fungerar nog inte för min hårtyp helt enkelt.

Reply
Venus

Hej Kenza!
Jag har läst din blogg i över tre år nu och det är först idag jag kommenterar ett inlägg.
bra att du har börjat med BM för jag själv har rakt nästan för rakt hår och jag hade fett hårbotten, jag hade provat nästan allt som fanns för att bli av med det men ingenting hjälpte om inte allr gjorde det bara värre, det är två år sedan jag har börjat med BM och jag har inte sen dess använt shampoo, för som du kanske har läst vet varför ditt hår ser så frisk ut, men jag kan lova att efter att du har börjat använda dig av BM så känner du och upplever hur frisk ditt hår känns,
de senaste tre månaderna har jag använt balsam av ett märke som heter Fabulous Fruit som jag nu älskar och är det billigaste runt 15kr.

hoppas att det funkar så bra som det har gjort för mig.
Lycka till/
Venus

Reply
Tamara

hey kenza .. I just started my own fashion and lifestyle blog and it would mean the world to me if you would check it out ; ))
Thank you <3

Reply
Jenny

“Såklart schampo” från Garant (finns på hemköp) är ett bra sista-schampo. Det kan du alltså också använda efter plåtningar och grejer när du blivit stylad, och du är självklart inte tillbaka på ruta ett då! Inte om du bara använder det ibland. Det kan tillochmed vara bra att använda det då och då så att håret inte blir alldeles för “mättat” på balsam, för då kan det kännas fett och platt och tråkigt.

Balsamet från samma märke “Såklart balsam” är ett bra tvättbalsam. Som vårdande balsam har jag ett från Tresemmé naturals. Den är rätt så fet och funkar nog inte så bra som tvättbalsam, men funkar finfint i längderna/topparna. Om man vill ha något mer mittemellan rekommenderar jag Elvitals volymbalsam (lila flaska).

Lycka till :) Jag tycker balsammetoden är super!

Reply
Haha

Du fattar väl att vi inte är små barn och förstår att du får betalt för alla dessa innlägg på senaste tiden där du berättar om olika varor. Jag saknar den gamla Kenza.

Reply
alice

Jag har använt balsammetoden i några månader!
Jag trivs och skulle inte vilja gå tillbaka till schampo då jag nu insett hur mycket det sliter på håret. Jag har långt tjockt och lockigt hår så dessa produkter kanske inte passar på dig men jag använder “Såklart” Garant till att tvätta hårbotten och Fructis Pure & Shine till att ha i längderna och det funkar för mig :)

Reply
Emma

Hej!
Jag kör med balsammetoden och jag har gjort det sedan den siste januari i år. Det funkar helt otroligt bra och jag kommer aldrig mer gå tillbaka med att använda schampo, men det är ju såklart olika från person till person hur bra det funkar. Jag använder mig utav två olika balsam, ett tvättbalsam och ett vårdande. Mitt tvättbalsam heter Be Well Balsam och finns att hitta på Netto för 10 kr för 500 ml, det är både riktigt billigt och fungerar perfekt som tvättbalsam. Mitt vårdande balsam heter Garnier Response Avocado Oil & Shea Butter, och är bra om man har väldigt torrt hår. Om du vill använda hårspray eller andra produkter som inte fungerar med BM så måste du tvätta håret med ditt sista-schampo, så du får ut alla ”förbjudna” ämnen. Men bara för det så är du inte tillbaka till ruta ett, utan det är bara att fortsätta! Har du fler frågor så är det bara att höra av dig! :)

Reply
Sümeyye

Hej finaste Kenza, själv är jag en tjej med långt och stort lockigt/krulligt hår. Jag använder balsammetoden sedan ung. 2 år tillbaka (och jag är 17 ifall du undrar:).

Balsammetoden har funkat sjukt bra på mitt före detta torra och slitna hår. Jag har mest använd “Morrocan Oil” produkter dels för att de innehåller den världskända och näringsrika Argan-oljan och dels för att den är sulfat-fri. En annan balsam/conditioner och schampo jag har använd är den vanliga från “Head & shoulders”.

Varje dag tvättar jag mitt hår med balsam, jag låter det dessutom få vara i håret i minst 20 minuter innan jag tvättar ut det. Och endast varannan eller var tredje dag, beroende på behov, tvättar jag med schampo.

När jag stylar lägger jag en fräsch och rimlig droppe av argan-oil från “Moroccan Oil” i handflatan och jämnar ut det i hårtopparna, handdukstorkat. Det är viktigt att inte ta för mycket samt inte lägga det i hårbotten då håret kommer bli för fett och släppa sig så att du förlorar volymen.

Dessutom är det mycket viktigt att inte borsta håret när det är torrt, utan gör det när det är blött och helst gärna när du har balsam i. Att borsta håret när det är torrt sliter på hårtopparna och medför att du tappar mer hår än vanligt eftersom det drar mycket i roten av håret.

När jag torkar håret (handdukstorkat) använder jag ett tyg gjort av bomull, det kan vara vad som helst, t ex en stor kill t-shirt :D
Detta gör jag eftersom en vanlig handduk frizzar håret, medan bomulls-tyget håller lockarna jämna, fina och mjuka.

Eftersom mitt hår är mer krulligt än lockigt är jag också tvungen att använda styling-mousse för att defieniera mina lockar och förhindra frizzighet som bara resulterar i “PUFF!” haha :).

Men detta är ju mitt hår, som är väldigt olikt från ditt så därför vet jag inte om det skulle funka på ditt hår. DOCK är en sak säkert: du behöver INTE oroa dig för att du ska tappa hår eller att ditt hår bara kommer bli försämrat, eftersom balsammetoden ska vara vårdande för håret OM man GÖR RÄTT och använder RÄTT PRODUKT för sin hårtyp. Alltid bäst att köra på så naturliga/ekologiska produkter som möjligt.

Morrocan Oil är känd för att passa alla hårtyper och det finns många videon på Youtube från både professionella hårstylister samt privatpersoner som visar hur man ska använda dem.

Jag har skrivit en hel uppsats nu haha.. hoppas i alla fall att du läser detta och att jag har kunnat hjälpa/vara informativ på något sätt.

Ha en dunder dag och lycka till!! Kram :)

Reply
Matilda

Det här låter ju verkligen bra! Har läst på massa nu och redan varit och köpt nytt balsam :) Många sidor rekommenderar Barnängen Volym Balsam, så det var det jag köpte.

Reply
Anonym

Varje gång du använder en otillåten produkt med “dåligt” innehåll så måste du tvätta håret med ett “sista gången schampo”
Tänk på att byta ut din hår handduk, örngott och tvätta eller byta ut din borste som kan ha spår av silikoner!
Ha ett tvätt balsam och ett vårdande balsam och en styling produkt innan du kör igång med hela metoden!
Tänk på att tvätta håret ungefär var tredje dag men om de inte är fettigt kan du vänta längre med att tvätta håret. Men stå ut i början, för du kan tappa lite hår och de kanske kommer bli fettigt men allt beror på ditt hår.
Och titta NOGA på innehållet innan du köper produkten!
Jag slutade med metoden då jag tappade mycket hår för jag inte använde någon styling produkt. Det är lätt att hitta balsam men styling produker är väldigt svårt!
När du duschat så får du inte röra ditt hår tills de är helt torrt. Vilket kan vara kämpigt om man har lite tid. Du kan föna och borsta ditt hår men undvik de helst. Och varje vecka så måste du lägga en inpackning.
Jag gav upp på metoden och nu använder jag bara balsam och shampo från butiken Life som bara innehåller naturliga produkter.
Men skriv gärna om du hittar någon styling produkt och jag tror inte de finns någon hårspray som är tillåten inom metoden. Men du kommer inte behöva hårspray om du gör allt steg för steg. 1. Sista gången shampo 2. Tvätt balsam 3 vårdande balsam bara i topparna 4. Medan håret är blött ska du ta i gelé/mousse/wax och sen ska du ploppa håret sen låta de torka!
En jätte viktig sak är att massera hårbottnen ordentligt under rinnande vatten innan du lägger balsam och efter!! :)
Hoppas detta hjälper dig lite!
Men läs på forumet, där står allt! :)

Reply
Sofia

Kan också lägga till att mitt hår som hade en del självfall nu blivit jättelockigt och tjockare!

Reply
julieee

vackra dig, kan du inte ha en makeup video? ögon och ögonbryn eller någon <3 eller bara en bild turtorial?

Reply
Jana

Hej Kenza,
Jag är från Tyskland, så jag kommer att översätta min text med Google Translator. Jag hoppas att du förstår innebörden av mitt budskap.

Jag använder schampo och behandlingar för 4 år utan silikoner och det fungerar riktigt bra. Håret är inte silikoner, ytaktiva och alkohol också underhålls inne och det inte ligga ner, som med schampo som innehåller dessa ingredienser, en icke-närande, glänsande skal runt håret. Inuti håret skadas nämligen med silikoner, bryta de och gå fel.

Om du är omflyttning av silikon på silikon-fria schampon, kan det hända att ditt hår är torrt och halm-liknande vid denna tid, det set, dock efter en tid. Bara ha lite tålamod och ditt hår kommer att se glansigt och friskt igen efter.
Du kan få silikon och alkoholhaltiga ämnen också kolla tillbaka på förpackningen. Silikoner förlängningen `sockerrör” och “kon” har. Även du bör känna till innan du använder silikonfri schampo, rengöring av håret med en speciell schampo, är att alla tidigare lösa silikoner schampo.

Lycka,
jana

Reply
Linnea

Hej, jag behöver lite tips. Jag vill gärna skaffa en NitBh, men jag vet inte riktigt vart jag ska kolla efter en. Har inte en så stor budget på det, så den får inte vara för dyr.
Snälla hjälp mig! Lite tips!

Reply
jonna

hej! va glad jag blir! jag är frisör och är en stark förespråkare för balsam metoden! älskar lockigt hår och rekommenderar alla mina lockiga kunde att börja med den! det innebär att jag inte kan sälja några produkter till dom då de inte är godkända men de resulterar i ett sjukt fint hår. har ingenting negativt att säga om de, förutom att med balsam metoden måste man gå all in. som man man brukar säga “man kan inte vara lite gravid” man kan inte fuska för då funkar det inte. om någon har i en icke godkänd produkt eller färg i ditt måste du börja om. har tyvärr inge tips på produkter, men min sambo kör med BM och han köper sina balsam o inpackningar på almaofsweden.se kram!

Reply
Jana

Det var inte rätt översatt. Ändelser är “cane” och “cone”. Det är viktigt att åtminstone två gånger i veckan, en fuktgivande distribuera (ingen bevattning) i längden på håret.

Reply
Rebecka

Jag har lockigt hår och prövade balsammetoden innan. Lockarna blev efter några tvättar riktigt fina men jag orkade inte stå i duschen länge varje gång så slutade efter några månader. Tar lite längre tid med tanke på att all balsam ska ur håret osv. Men även nu efter är mitt hår bättre, så att använda balsammetoden ett tag var nog bra för håret vilket fall som helst. :)

Men jag använde coops egna balsam som tvättbalsam sedan loreal nutri gloss inpackning, som sista balsam. Fungerade kanon.
Hoppas du blir nöjd!

Reply
Li

Har du problem med håret/märker att det inte mår tip-top så kan det vara bra att:
. Prata med din frisör, be om tips
. Kolla om det behövs fler vitaminer & mineraler inuti kroppen
Håret är ju hälsans spegel , brukar jag säga ;)
. Låta håret vila, dvs inte föna/platta/locka/kamma i vått/ spraya osv
. Dricka mycket vatten
. Inte ha håret i rullad boll/hästsvans på natten/efter dusch
Hellre fläta löst / låta det bara ligga fritt
. Håranalys kan också vara intressant kanske? Hittade detta: http://www.nordichair.se/harbotten/haranalys/
Gratis!!!
. Sen behöver man faktiskt bara duscha håret 1 gång/ vecka för om man klarar det så anpassar sej fettkörtlarna & dem mår bättre!
Man måste låta kroppens naturliga fetter få arbeta i lugn & ro!
Tack för en bra blogg K!
Ni haters- I feel sorry for ya!

Reply
Emma

Jag har kört balsam metoden i 1,5 år nu och är helnöjd!
Jag använder Franck Provost expert repair, och det tar jag i hela håret och gnuggar det ordentligt i hårbotten och väntar någon minut innan jag sköljer ur det. Jag använder det mest för det är praktiskt flaska med pump, men jag har testat lite olika balsam, men tycker det här var mest prisvärt då de billigare ofta känns tunna och utspädda som det mest är vatten i flaskan och de dyrare är MYCKET dyrare och resultatet ingen större skillnad.
Du kan använda honung som inpackning, eller ta lite olivolja och kör i micron så det blir varmt och sen pensla eller krama in det i hårtopparna för att sen sköljas ur efter ca 15 minuter.
Lycka till!! Du kommer inte ångra dig! Men ge det några veckor, i början kan håret kännas fettigt, men hårbotten måste vänja sig lite först!

Reply
Sara

Åhhh, kan du inte säga vilket silikon fritt balsam du köper och hur resultatet är om några veckor??? Och om håret blir rent av att bara tvätta med balsam?! Skulle vara super gulligt! Har nämligen funderat jätte länge på om jag ska köra på det där men har aldrig riktigt vågat… :S

Reply
Karin

Jag har använt mig utav balsammetoden i drygt 4 månader nu och jag är supernöjd! Jag gick från att ha haft spikrakt, tunt, elektriskt och platt hår till vågigt, tjockt, glansigt och mjukt. En enorm förändring blev det! Har fått massor med komplimanger för mitt hår de senaste månaderna! Jag använder mig utav balsamet “Neutral” (finns att köpa på Maxi och Coop), dock endast i hårbotten. Viktigt att massera balsamet in i hårbotten och inte gnugga! Jag har vårdande balsam i topparna när jag tycker att det behövs (om håret är torrt) men det brukar inte behövas. För att få mina lockar att hålla bättre under dagen använder jag Aloe-vera gel som jag kramar in i håret när de är blött, och sedan torkar jag med en gammal t-shirt. Som sagt funkar det här superbra för mig! Har lite utländskt hår (italienskt) så nu kommer det håret verkligen fram! Som sagt så är jag jättenöjd och om du bara läser på och gör rätt (det är inte särskilt svårt. Fick resultat efter bara någon vecka) så kommer du garanterat bli nöjd! En jättebra sida för produkter för både balsammetoden och andra bra produkter för kroppen är http://www.nopoo.se
Och det där med stylingprodukter efter plåtningar; skulle rekomendera att använda “sista-schampot” igen då silioner, parabener och andra dåliga ämnen hamnar i håret, och om du fortsätter med balsamet som vanligt så “kapslar” du in de ämnerna.
Tack så mycket för att du läste och jag hoppas verkligen att du fick ut något av det :) kramar!

Reply
rebecka

Annars är Wen från rtv-shop hur bra som helst. Det är samma slags tänk och egentligen samma sak. Bara att det är en eget utformad metod. Det fungerar för mig, jag är otroligt nöjd.

Reply
Anna

Hej!

Jag har kört med balsammetoden i ungefär ett halvår och mitt hår har känts fräscht och mjukt. MEN jag har dock tappat mycket hår troligen på grund av att man måste gnugga in balsamet i hårbotten så mycket för att få bort smutsen. Det har legat en liten tuss på duschgolvet och när jag borstat håret efter har hela borsten blivit fylld med hår. Jag antar att det är på grund av balsammetoden eftersom jag testade att tvätta håret med schampo och märkte väldigt stor skillnad på hur mycket hår som kom med borsten efteråt.

Jag använde mig av “såklart balsam” som jag köpt på Willys hade det både som tvätt och vårdande fungerade väldigt bra tyckte jag.

Jag har aldrig tänkt att nu måste jag börja om på ruta ett efter att haft i produkter när jag stylat håret det har fungerat bra ändå!

Jag tycker att du ska testa balsammetoden och ha lite koll på ifall du tappar hår eller inte, gör du inte det så fortsätt med den!

Hälsningar Anna! :)

Reply
Josefine

Kul med balsammetoden! Jag använder Neutral balsam som tvättbalsam, och bland annat garnier respons avocado oil and shea butter balsam som vårdande, typ i toppar/nedre delen av håret. Ibland inpackning.

Som styling använder jag klick glidmedel från apoteket eller kinky curly custard (skitbra). Finns godkända hårsprayer, vet dock inte vad de heter.

Även om du stylas med silikoner och måste tvätta ur det hamnar du ju inte på ruta ett, för ditt hår kommer må mycket bättre efter ett tag med balsammetoden.

Reply
Denise

Jag använder “såklart” som tvättbalsam och “Garnier response advocado oil och shea butter” efter.
Det funkar bra, tvättar håret 2 gånger i veckan, och trots att jag färgade det och sedan blonderade det två gånger på två dagar så har mitt hår äntligen lyckas få tillbaka sina fetter igen, efter att jag var tvungen att raka av håret för 6 månader sedan.
Balsammetoden funkar alltså bra och håret blir fint och “normalt”!

Reply
Jeanette

Välkommen till balsam-sekten! Haha, näe men kul att du är så öppensinnad att du vågar prova – tror inte du kommer ångra dig! Har kört på balsam-metoden i drygt ett år och är supernöjd. Behöver inte klippa mig pga kluvna toppar längre och håret växer snabbt och ser friskt ut. Och är lockigt som aldrig förr :) Det är otroligt häftigt att se hur ens hår kan förvandlas!

Ett tips är att börja med några få produkter så att du har en möjlighet att utvärdera dessa. Nackdelen med balsammetoden är att man behöver ha lite tålamod i början för att hitta rätt produkter – ge inte upp! Och när håret återfuktas och blir friskare med tiden kan man också behöva byta produkter. Jag har två favoritbalsam: Loréal elvital collagen volume (lila flaska) samt TREsemmé naturals (stor vit flaska) och båda finns i vanliga mataffärer. Brukar tvätta med TREsemmé och ha Loréal i topparna, men jag varierar beroende på hur mitt hår känns. Behöver mitt hår mer protein kanske jag tvättar med ägg och äppelcidervinäger ist(!) haha. För dig som har rakt hår tror jag på att använda ett så lätt balsam som möjligt till att tvätta med, ex. garant såklart och som vårdande kanske TREsemmé i topparna.

Även om du tvättar med sista schampo så är du absolut inte tillbaks på ruta ett för det. Det finns också en del hårsprayer som man kan använda utan att behöva använda sista schampo, men dessa står inte med på lockig.se pga att de innehåller alkoholer, vilket ju i längden torkar ut håret. Men ja, om du använder mycket silikonprodukter på en gång kan ett sista schampo vara att rekommendera. Men det beror på hur ditt hår reagerar och hur mycket produkter du använder. En del silikoner nöts bort med tiden, så om du inte använder såna produkter ofta kommer det nötas bort efter några tvättar. Kan verkligen rekommendera att tvätta med ägg och äppelcidervinäger eller sulfatfritt schampo om du behöver något starkare än balsam men som fortfarande är godkänt enligt balsam-metoden.

När det gäller styling tycker jag det funkar bäst med klick (japp, glidmedlet – vattenbaserade varianten) eftersom den kapslar in fukten, och någon gelé. Har precis börjat med KCCC (Kinky curly curling custard – luktar ljuvligt och är fantastiskt för mitt hår) men har tidigare gjort egen linfrögéle och även använt wella styling gel som finns i vanliga mataffärer – alla funkar jättebra. För bästa resultat – lär dig att “ploppa” håret – det gör susen för att framhäva självfallet/lockarna och motverka friss!

Lycka till och tveka inte att skriva på forumet om du har några funderingar! Vi är många som kan svara på frågorna där. /Jeanette

Reply
Emma

Jag har kört balsammetoden i snart ett år och känner igen det där med förvirringen haha.

Angående stylingprodukter och dylikt så går det bra att tvätta med “sista-shampoot” efteråt för att sedan fortsätta med balsam, du börjar alltså inte om på ruta ett. :) Däremot är det bra om du låter bli att använda sådana produkter eftersom det sliter på håret men med tanke på dina olika jobb kan det ju bli svårt.
Själv använder jag Aussie för färgat hår som tvättshampoo och sedan Oliv balsam (serien från Åhlens) som vårdande. Garant balsam, som går att få tag på hos Hemköp bl.a, funkade också bra för mig ett tag men sedan blev håret för torrt. Det bästa du kan göra är att prova dig fram och hittar du ett balsam som funkar för både tvätt och vård – håll dig till det! Annars blir det bara onödiga kostnader och sånt där. Tänk dock på att du har din “ugly phase” (min varade i 3 veckor, men det är väldigt individuellt) i början då håret skall vänja sig av vid shampoot och blir alltså väldigt lätt fett – när det var som värst fick jag ibland tvätta håret två ggr/dag för att kunna gå utomhus heh. Sen kan det även bli en tendens till mjäll, av någon anledning jag dock inte tagit reda på…

Jag är än så länge nöjd med metoden, mitt hår har fått mer liv (men har förlorat lite av sin volym) och självfall. Och nu har jag verkligen maxat med info här, hoppas att något är till nytta! :)

Reply
p.

Jag kan tippsa moroccanoil, jag älskar det! Tipsat från min frisör, inget sulfat osv. :-)

Reply
Lina

Balsammetoden är superbra! :) Tycker du gör helt rätt som testar. Jag tvättar med balsam sen några år tillbaka och då räddade det totalt mitt då sönderplattade hår, tror inte jag hade haft så pass fint hår jag har idag om det inte vore för balsammetoden..
Ett tips är dock att inte ge upp i början, det kan ta några tvättar för håret att “vänja sig” (det kan bli lite extra fett och så i början när hårbottnen anpassar sig), och att man kanske får testa lite olika tvätt- och vårdande balsam för att hitta det som funkar. Och nej, man “börjar inte om från början” om man tvättar med sista-schampot igen, det brukar jag göra ibland om jag t.ex. haft i någon stylingprodukt som innehållit silikoner :) då tvättar man ju liksom håret “helt rent” igen.
Mitt hår är lätt lockigt och ganska torrt i sig själv, och just nu tvättar jag med Garant Såklart balsam, har Garnier Avocado & Shea Butter balsam som vårdande och Jessicurl Weekly Deep Treatment som inpackning då och då. Det funkar superbra för mitt hår! :)

Reply
Helen

Hej! Jag började med balsammetoden i maj mars och måste säga att det är både det värsta och bästa jag gjort. Det värsta först; vissa dagar blev håret helt jävla crazy. Fult som fan och kändes fett för att man haft i en produkt som ej passade med mitt hår. Jag har självlockigt och ville ej använda någon plattång denna period, så. Tofsen var min bästa vän kan man säga. Vissa får ju till det jätte bra så bekymra dig inte så mkt över vad jag säger :) men nu till det bästa! Nu har jag slutat med balsammetoden och märker att mitt hår har blivit tjockt som bara den! Hårstråna har ” tagit igen sig” och går inte lika lätt av, plus att håret har då kunnat växa mycket fortare.Ska börja med BM snart igen ( under vintern kan man stå ut med att vara lite ful i håret)

Reply
Carro

Jag kör balsammetoden sedan över ett år tillbaka. Jag använder neutrals parfymfria balsam som tvättbalsam, och tresemmes naturals tror jag den heter?, som vårdande balsam. Den är vit med grönt på iaf ;)
Mitt hår har ALDRIG mått bättre, och jag har aldrig haft så fint hår som jag har nu. Det växer mycket fortare oxå.
Om du använder hårspray osv så måste du tyvärr använda “tvättschampoo” igen för att bli av med det… Jag har nämligen inte hittat några stylingprodukter alls utan silikoner. Lycka till! :)

Reply
Jenny

Jag använde mig själv utav balsammetoden för några år sedan, jag var platinablond då och eftersom jag har väldigt tjockt hår, tunna hårstrån som lätt trasslar in sig till ett skatbo i bakhuvudet på mig så ville jag vara så skonsam som möjligt mot mitt stackars hår. Och Ja, balsammetoden funkade riktigt bra på mig! Ialla fall ett par månader. Nu var det ett tag sedan jag testade så jag kan inte säga exakt hur länge det var men kanske ett halvår? Efter det ville plötsligt mitt hår inte riktigt hålla sig rent, det kändes alltid “fettigt” fast hur jag än tvättade med både balsam och “sista schampoo”. Samma hände min mamma. Men både jag och mamma var nöjda med balsammetoden så länge den funkade och jag rekommenderar den varmt till alla som vill testa :)

Reply
Daniela

Kan du inte börja använda paraben -och sulfatfria produkter?
Tvätta håret 1 gång/vecka med schampo, resten balsam. Det tycker jag är lagomt! Kevin.Murphys produkter är SÅ bra. De är inte djurtestade heller och jobbar så organiskt som möjligt. Produkterna är baserade på hudvård. Så tex. Deras balsam använder jag som handcreme på vintern. Väldigt bra! Hydrate.me wash + rinse borde du ha!
Läs mer på deras hemsida!
Kram!

Reply
Katrine

Jeg har ikke peiling på dette i det hele tatt, jeg bare bruker vanlig shampoo og balsam og egentlig bryr jeg meg ikke om hvilke jeg bruker, noe jeg egentlig burde skjerpe meg på!

Men håper du får masse gode råd fra andre lesere som kanskje har en erfaring innen dette :-)

Reply
Lovisa

Jag skulle rekommendera dig att istället använda ett schampo som är “godkänt”. T.ex. Kevin Murphy. Helt fritt från sulfater, parabener och de icke vattenlösliga silikonerna. Då kan du fortsätta använda schampo och balsam precis som vanligt men det kommer inte slita eller dra bort färg då de farliga ämnena är borttagna och ersatta med snällare. Jobbar på en salong som säljer Kevin Murphy och sedan jag började använda det kan jag hoppa över ytterliggare en dag med tvättning och varannan gång jag tvättar tar jag bara balsam!! Bästa jag har testat och snällast mot håret! kevinmurphy.com.au

Reply
Eve

Hej! Jag jobbar som frisör och shampo som du köper hos frisören innehåller inte silikon som lägger sig som en hinna på strået. Så jag tycker att du kam varva och tvätta håret 2-3 gånger i veckan och köra balsam metoden emellan :) när du har känslig hårbotten så är Sp balance scalp shampo väldigt bra att använda :)
Ha en fortsatt bra dag!

Reply
cec

jag har några vänner som kör balsammetoden och det fungerar bra för dem, men det tog ett antal månader för talgkörtlarna att vänja sig, så det var väldigt fettigt ett tag. och jag tror tyvärr att du är tillbaka på ruta ett så fort du schamponerar.. men vet inte!

Reply
Katja L

Hejsan! Jag brukar läsa runt på din blogg men aldrig kommentera men nu kände jag mig tvungen. Jag jobbar själv som frisör och skulle aldrig använda mig av balsam metoden. Många kör den och tycker att det funkar bra och blir glansigt och fint och mjukt. MEN, tvättar du inte rent håret med nåt så kommer du ju få en beläggning kvar i hårbotten vilket kan medföra svampinfektioner. Tänk dig själv, det är som att lägga på en hudkräm på kroppen men aldrig tvätta bort det. Blir ju inte särskilt bra :P så jag skulle ju hellre rekommendera ett milt shampoo. Med shampoo öppnar du upp håret för att förbereda det inför att ha en inpackning/balsam som sedan går in i hårstrået för att bygga upp det inifrån. Du vill ju inte bara ha den ytliga känslan utan det ska ju bli helt hela vägen. Hoppas att det kändes lite informativt och väntar med spänning för att se vad du säger :) kram

Reply
Olivia

Vad kul att du skriver och intresserar dig för balsammetoden!! :) Har kört på det i över ett år själv!

Reply
Marie

Anbefaler ikke balsammetoden!! Jeg fikk utrolig krusete hår, og det føltes bare enda tørrere ut enn til vanlig.. Virket veldig imot sin hensikt!

Reply
T

Du må prøve PUREOLOGY. De har shampoo, balsam og hårkur uten alkohol og sulfater osv. De har det på feelunique.com (de tilbakebetaler toll og Moms), da slipper du balsam kur;)

Reply
T

KENZAAAAAAAAAAAA! LÄÄÄÄÄÄÄÄS DETTA!

Faith In Nature! Det är inte heller testat på djur! Bodystore.com har dessa bl.a

Finns UNDERBARA dofter och ALLT är naturligt naturliga ämnen ja allt… balsamet fungerar super på mitt lite lockiga hår.

Reply
Moa

Låter som en intressant metod. Men blir inte håret sjukt fett??

KIKA GÄRNA IN PÅ VÅR BLOGG OM VÅRAT LIV I DEN FANTASTISKA STADEN NEW YORK. SKRIVER OM ALLT SOM HÄNDER SOM MODE, TANKAR, VÄNNER, PLUGG, FESTER.

Reply
Fanny

Jag säger bara KEVIN MURPHY – kolla in hans produkter (märket heter alltså så)

Han var en av dom första med att göra produkter utan “massa skräp”. Kör på hand produkter och du slipper hela den här balsamgrejen.

Mvh
Fanny

Reply
Emma Hå | shoes and beyond

Jag har själv ett hår som är väldigt tjockt och lätt blir frissigt, och när jag var yngre och använde whatever schampoo som stod på badkarskanten gick det knappt att borsta. Style och platta var det inte tal om. Sedan bytte jag till Davines ekologiska schampoo, balsam och inpackning och herre min skapare vilken skillnad! Mitt hår var så lent att jag kunde dra fingrarna genom det utan att ens borsta innan! Dock fick jag slut på pengar i våras och var tvungen att dra in på hårkonstnaderna. Bestämde mig för att prova Aussie som jag hört mycket gott om, men vilket skitschampoo, även det som sägs vara reparerande. Vid första bästa överblivna peng byter jag tillbaka till Davines!

Har funderat på balsammetoden med vågar inte just på grund av att jag använder stylingprodukter som (jag upplever) måste tvättas ur med schampoo. Men då väljer jag det mest skonsamma jag kan hitta. Kvalitet när den är som bäst!

//Emma Hå

Reply
Sofia

Hej körde balsammetoden för ett år sedan. Jag var aå himla taggad och hade hört massor med bra saker. Dock slutade jag när jag knde att håret bara kändes fett, tungt och tråkigt. Det var verkligen ingenting för mig. Hoppas du får bättre resultat än vad jag fick :)

Reply
Saga

När jag körde balsammetoden blev mitt hår helt annorlunda! glansigt, mjukt och lent, helt underbart. Jag köpte ett vanligt balsam utan alla dessa produkter som inte är bra från eko som jag använde som schampo och sedan en inpackning i topparna. Från att tvättat håret varannan/varje dag så gick jag till att tvätta det 1-2 gånger i veckan. Så kör på!:)

Reply
Denise

Blir arg när jag ser en del kommentarer. Vilken sorts frisör säger att det är ÄCKLIGT att inte använda schampoo? Idiot.
Balsammetoden är bra. Det torkar inte ut håret och motverkar det torra (givetvis måste man kanske klippa av topparna om man har t.ex. slitet hår) – därför blir det fett.
Folk som säger annat har antagligen skört hår eller så orkade de inte göra det så länge (det tar ju tid), ELLER, så tvättade dem för ofta.

Reply
tootsie

Hej Kenza,jag tycker du är en bra förebild för unga och så oerhört go jag undrar vad du använder för att få ditt hår så glansigt och snyggt?, keep it up:)

Reply
Linnea

PÅ tal om det där med att tappa håret av balsammetoden, det stämmer verkligen inte. Man kan tro det när man duschar eftersom att det kan bli rätt mycket hår i silen, men om du tänker på det så tappar man i stället nästan inget hår under dagen – alltså tappar man fortfarande lika mycket som vanligt. När du ska skölja ur balsamet ska du ha som grundregel att skölja till allt är borta och sedan ännu lite till för att verkligen få bort allt.
Nu säger du att du inte har så fettigt hår, men ett tips i alla fall när håret blir fett och man inte vill duscha är faktiskt att använda kakao som torrschampo. Det låter skumt, men det fungerar faktiskt jättebra!

Reply
Sara

Gud vad roligt!! Jag har hållt på med BM i över ett år nu och får ofta höra hur fina lockar jag har! Visst att det är lite mer fix och trix än vad man var van vid när man använder schampoo, med BM är så mycket roligare! Jag rekommenderar starkt att prova olika typer av geléer för att se vilken som passar ditt hår bäst. Mina lockar blir så olika beroende på vad jag har för gele i det :).

Använda gärna gelé köpt från affären tillsammans med hemmagjord linfrögelé. Det är vad som gör att mitt hår håller sig lockigt :).

Man får ingen beläggning i hårbotten. Man tvättar rent med balsam. Fett löser fett och så “skrubbar” man på det. Jag har aldrig haft såhär fint hår!

Reply
Vicky

Vilken hårfärg har du på den där bilden? Asså vilken färg har du använt? :) Vore tacksam för svar i ett inlägg!

Reply
Elin

Jag prövade det i 3 månader och gjorde precis som man skulle, men det var inget för mig. Håret blev bara äckligt och platt. Jag rekommenderar det inte, fast du kan pröva på det. :)

Reply
Sally

Jag testade balsammetoden men mitt hår blev väldigt fett efter ett tag, så jag slutade med det. Då började jag tvätta med bikarbonat och äppelcidervinäger (allt står på nopoo.se) och aldrig varit så nöjd med mitt hår! Jag tvättar håret max 2 gånger i veckan och det har slutat vara frissigt och trasigt, som det alltid var jämt.
Jag hoppas att fler slutar med schampoon, men om man ska börja någonstans så SLUTA MED HEAD & SHOULDERS!!
Head & Shoulders innehåller zinkpyrition, ett ämne som även används i båtbottenfärger och som är väldigt skadligt för ALLA vattenlevande organismer. Så snälla, använd inte det. Ta istället reda på varför du har mjäll, för ibland beror det på hudsjukdomar eller bara på torr hårbotten. Hjälp finns att få. Miljövänlig hjälp!
NO (SCHAM)POO!!

Reply
e

Yo Kvinna!

Har kört BM i snart ett hår. Har fettig hårbotten och torra toppar, tvättade ur med YES och sedan har jag kört coop x-tra i hårbotten (oblött) och masserat in nogrannt. Låter det sitta i och drar i mer vårdande balsam i topparna, som t.ex loreals rosa inpackning (luktar mums!). sedan ställer jag mig i duschen, masserar med ljummet/varmt vatten riktigt noga, typ 2-3 min, och när allt är ursköljt noooooga – sköljer jag med kallvatten, alternativt kallvatten och lite äppelcidervinäger blandat 1/10 äppelcider och 9/10 vatten. Det är för att balsammet är basiskt och ÄCV är surt så det blir utjämnat och hårbotten mår bra!

Resulat? Inge mer fett hår, trasiga toppar eller kliande hårbotten. BM is the shit och jag älskar´t!

Finns en bra blogg ang detta junesabstracts.blogg.se och en grupp på facebook som heter Noo Poo!

Lycka till med BM:andet – och ge det lite tid, är en ganska lång omställning från massa silikoner till kemikaliefritt hår – är lite som att byta diet/smink/hudvård – ge det en månad eller två :)

O just det – finns lista på godkännda hårsprayer och sånt, skulle det vara så att du får i något “icke godkännt” är det bara att köra ett sista shampoo igen och sedan köra på med BM :)

Kram

Reply
Eva

Jag har gjort balsammetoden sedan i varas och har ocksa platt och tunt har. Jag tycker det funkar utmarkt men for oss med tunt har ar det bast med latta balsam, dvs. inte for vardande tror jag. Jag tipsar om mina favorit balsam och stylingprodukter (inklusive spray) pa min blogg.

Reply
joanna

Inte för att du verkar behöva mer tips men… Jag provade balsammetoden i kanske 1-2 månader förra vintern och det var ingenting för mig. Jag har långt, tjockt hår, rakt med självfall. Det blev fettigt jättefort. Inte kul! Men visst, värt att prova. För övrigt tror jag att de billigare balsamen med få ingredienser är bäst, men prova dig fram. Jag ska nu börja använda Lushs hårprodukter, som har mycket naturliga ingredienser och säkra syntetiska ämnen, inte massa silikoner (dock har jag underbara produkter från Tigi med silikoner i..). Aja, hoppas det är något för dig!

Reply
Matilda

jag skulle inte kört på balsam metoden, inte för att jag hört så mycket om det, men jag har andra tips! jag går nämligen en utbildning, stylist, make och spa där vi också får lära oss hår. även de som går en frisörutbildning går i samma klass som mig. anyway, det finns ngt som heter maxiwash från kevin murphy, en grön förpackning. den tar bort alla beläggningar på håret. för när du använder balsam så lägger balsamet, precis som du säger, ett “lager” över håret. maxiwash tar bort alla “lager” så ditt hår inteblir torrt och slitet eller något annat! precis som med huden. om du lägger på en hudkräm utan att ha rengjort ansiktet ordentligt tar inte huden åt sig all näring och hudkrämen lägger sig som ett lager istället!:)

Reply
J

Jag har kört balsammetoden i 4 år nu och mitt hår blev så otroligt mycket bättre då jag slutade med schampoo. Jag har liknande hårkvalité som du. Mitt hår brukar inte heller bli fett och jag har torra toppar ibland.

Om du stylar ditt hår med icke-godkända produkter så måste du köra sista schampoo igen! Det kan även vara så att du har silikonrester i mössor, kammar osv. Dessa bör du tvätta. Sen kan man råka få silikon i håret i alla fall. Dina ansiktskrämer/body lotion innehåller antagligen silikon så var försiktig så du inte får det i håret eller byt till silikonfria alternativ! Annars får du köra på sista schampoo emellanåt ändå beror helt på vad som funkar för dig :)

Det är otroligt individuellt vilka produkter som fungerar för vem, man får helt enkelt testa sig fram! Om jag vore du skulle jag ta det steg för steg. Börja inte med en massa produkter på en gång. Då är det lättare att se vad som funkar och inte.

Börja med att först hitta ett tvättbalsam som gör rent och sen se hur mycket vårdande du behöver. Håret kan bli väldigt annorlunda då man slutar med schampoo.

Jag använder två-tre olika balsam. Som tvättbalsam har jag “Be Well” (500 ml vit flaska) som du hittar på Netto. Det är inte speciellt vårdande, men det är det bästa jag har testat! Jag vet att andra tycker om Neutral balsam (Ica Maxi), Naturell-serien (Ica Maxi med flera).

Tänk på att när du tvättar med tvättbalsam så måste du massera hårbotten ordentligt så du får bort all smuts och sen låta balsamet sitta i några minuter så all fett/smuts kan lösas upp. Sen så får du vara noga när du sköljer ur det också så det inte blir några rester kvar.

Jag använder vårdande balsam i längderna. Jag skulle verkligen rekommendera Jessi Curl! Deras Balsam och inpackningar är otroligt bra! De finns i olika onlinebutiker (ex. Alma of Sweden) och ligger på ca 150 kr. De är dryga så definitivt något man kan kosta på sig! Doften “Island Fantasy” är helt gudomlig :)

Apoteket Hjärtat har ett balsam som heter “naked rescue, shea butter & olive, Intensive care conditioner” som jag tycker är bra! OBS: de andra produkterna i serien innehåller silikon!

Sedan finns det även precis som andra skriver Garnier Response som är helt ok.

Det är bra att använda surskölj, speciellt om du har kalkrikt vatten. Då funkar utspädd(!) äppelcidervinäger, men vissa använder även citron/citronsyra osv. Det luktar inte alls när det är torrt så länge du bara tar lite. Men börja med balsam.

Mina toppar brukar vara torra så om jag ska duscha på morgonen brukar jag ta kokosfett/olja (obs. ekologisk virginolja!) i topparna under natten innan.

Som stylingprodukt så finns det tyvärr mest bara gelé. Jag rekommenderar dock: Kinky Curly och Jessi Curl (den senares är dock rätt tunga).

Om man vill ha hårspray kan man göra egen sockerhårspray vilket ska funka bra enligt många. Man kan även om man vill göra egen hårgelé på linfrön, finns en massa videos på youtube.

Kom ihåg: det kan ta lite tid innan hårbotten vänjer sig, men om du känner att det inte blir bättre kan du istället för att använda tvättbalsam, köra på sulfatfritt schampoo. Det är inte alls som vanligt schampoo utan rengör håret skonsamt! Balsammetoden fungerar inte för en del helt enkelt, men gå inte tillbaka till sulfat-schampoo! Jag har hört mycket om MacUrth’s schampoon. Deras Grönt te/Jasmin ska vara riktigt bra.

Vad kul att fler börjar med balsammetoden och andra “no poo”-alternativ!

Lycka till :D

Reply
Nina

jag testade balsammetoden men slutade typ direkt, hehe. Det tar nämligen någon vecka innan håret vänjer sig, och jag ville inte gå runt med jättefett hår i en vecka så.. Men kanske testar det igen sedan på höstlovet! :)

Reply
Sara

Om du inte vågar att enbart använda balsam så pröva att använda ett schampo utan sulfater och silikoner ibland och ibland så kan du bara använda balsam. Så har jag gjort och det funkar grymt bra :)

Reply
Fredrika

Testade balsammetoden (har rakt hår) och det gjorde verkligen ingenting för mig. Använde godkända produkter och allt men det hjälpte inget nämnvärt. I början blev håret fett när det höll på att anpassa sig men det gick över efter ett tag. Mitt hår blev dock varken finare eller höll sig “ofett” längre än annars.

För de med lockigt hår kan jag tänka mig att lockarna kan bli lite mer definerade men för oss med platt hår föreslår jag att man hittar ett bra “sista-schampo” och alltid tvättar håret med det. Om man nu kan använda det för att “rensa” håret så förstår jag inte varför man inte bara alltid använder det! :)

Reply
Pernilla

Testade på balsammetoden några gånger för ett tag sen, tyvärr är jag ju ganska lat och orkar inte hålla upp armarna länge (vilket man ju måste om man ska massera hårbotten som en idiot). Men blev lite inspirerad nu att testa igen :D
Lush kan ha endel bra shampon, du kan kolla på nopoo, eller vad det heter. Sök på google! där har folk recenserat olika balsam och massa andra produkter iaf :)

Jag säger: go for it! och lycka till :)

Reply
Wilma

DERMOSIL kan jag tipsa om gått och väl! ;p Det finns inte i butiker men du kan ju bara googla på det! Det finns massvis med många olika champoon för alla hår sorter! Jag har ungefär likadant hår som dig (enligt beskrivningarna) men jag tror att “family schampoo) sku nästan passa bäst till dig av Dermosil champoona! =) GE DOM EN CHANS! <3 ;)

Reply
fanni

Testa hårprodukter från Kevin Murphy, inga sulfater eller parabener och inget silikon finns i deras shampon, balsam och stylingprodukter! Alla ämnen dom produkterna innehåller är också helt naturliga och bra för håret, och inte testat på djur osv. Jag har själv alla mina hårprodukter från Kevin Murphy och jag tycker dom är jättebra! Lukten är också god, produkterna innehåller inga alkoholer eller parfym så produkterna luktar inte som alla andra, men dom luktar jättegott! Fräscht och lyxigt, känns som att man varit på salong och tvättat håret varje gång! :) Tips!

Reply
Ealtuntas

Jag har aldrig kört på balsammetoden! Ser framemot att få se hur det går för dig :)
Men har du frissigt hår? Om du har det, hur gör du så att det INTE blir frissigt? Tacksam för svar & du får GÄRNA svara i ett inlägg på DIN blogg eller skriva en kommentar på MIN blogg. Skulle verkligen uppskatta ett svar från dig :)helst på min blogg.. större chans att jag får syn på det då.

svara helst inte här på kommentarerna, chansen att jag INTE ser är stor. :/ Kram på dig!

Reply
Ida

har kört på balsammetoden ett tag, men sen ungefär två månader sen hittade jag “buriti baby schampoo” på body shop som inte innehåller varken alkohol,sulfater,silikoner,preservatives osv.
(dvs den är godkänd enligt balsammetoden.. bara det att det står schampo på flaskan istället för balsam..) Den är emot djurtestning och godkänd av barnläkare. Funkar utmärkt. Sen använder jag barnbalsam också (“shampooheads”)som också är godkänd enligt balsammetoden.
Lycka till!

Reply
Martina

Köp Wen från tv shop!!! Trodde de va bullshit först men testade. Använder absolut inget annat nu. Håret blir rent, fräscht och lent. Inte stramt som de blir med vanligt schampo. Detta är en sjukt bra produkt. Rekommenderar stort. WEN! Finns även stylist produkter, vårdande inpackning mm!

Med vänlig hälsning, Martina Berthsdotter

Reply
Natural Beauty

Kuuul och på tiden att du lyfter upp no poo:) Allt fler konsumenter orkar inte bli lurade av en massa kommersiella beauty löften. Tror att det finns både för- och nackdelar med balsam metoden. Jag har tidigare varit besatt av frisör schampo, balsam och inpackningar. Mitt hår blev till slut helt livlös och kaooz. Sedan jag började använda Aleppo tvål från syrien i kombination med 100 % naturlig örtschampo Eliah Sahil (super näringsrik) har mitt hår blivit tjockare, mindre risigt och friskare än någonsin. Avslutar alltid med några droppar kallpressad arganolja. Mor min har också fått tillbaka sitt normala hår efter många års kemtvätt av parabener och sulfater. Det tog tid innan jag märkte 100 % resultat. Men håret skulle ju få återhämta sig och vänja sig efter allt slit vi utsatte det för.

Balsam metoden, fine! men vill man gå ett steg längre så tror jag man får tänka steget längre balsammetoden :)

Reply
Evi

KENZAAAA!!! Please, tell us, how you make your wavy hair like this? Write a recipe :D

Reply
Emilia

Du kommer förmodlingen inte svara på det här eller inte se det här men snällis kan inte du lägga upp en video eller något och visa hur du lockar ditt hår innan det blir halloween, hihi uppskattas VÄLDIGT mycket!

Reply
Beatrice

Hej! Jag är frisör och kan med en gång säga att håret visst blir rent utav balsam!

Vanligt shampo med sulfater och annat skit, rengör på kemisk väg – dvs. de behövs inte så mkt tvätteknik för att håret ska bli rent. Håret blir alltså FÖR rent, uttorkat och hårbotten gör uppror med att svara med mer fettprodution.

Ett balsam, sulfatfritt schampo, eller dom som väljer att tvätta håret enligt no poo(bikarbonat, ägg etc.) Dessa produkter löddrar inte, då de inte innehåller de kemisk skit. För att då få rent håret, måste man tvätta mer mekaniskt – att tvätta håret innebär att du ska massera, med relativt hårt tryck i hårbotten – för att smuts och fetter ska lösas upp. Och då enbart(!) i hårbotten. Många gnuggar bara på längderna.

Kemin är enkel; Fett löser fett, alltså löser balsam ditt feta hår! Du behöver bara anstänga dig med huvudmassage och skölja ordentligt.

De som många människor gör fel när dom tvättar sitt hår är att dom har ett schampoo från en livsmedelsbutik = ca. 10% schampo, resten av de 90% är ALLT för starka kemikalier, vatten och salter. Detta för att späda ut schampot, så de kan massproducera och sälja väldigt billigt! Och därbörjar den onda cirkeln med fet hårbotten, slitna och uttorkade längder och varje-dag-tvättande!

Jag rekomenderar ALLA att använda ett milt, sulfatfritt, siliconfritt schampo för håret och hudens bästa.

No poo’s hemsida är grym, där förstår man även att tvål inte är de bästa för huden.. – så avslutningsvis; tvätta inte sönder era hår och hud! Både håret och huden kommer bli mer harmonisk om ni använder snällare produkter som är anpassade för deras naturliga funktion!

nopoo.se – här kan ni läsa mer om ni är nyfikna!

Beatrice

Reply
Ankii

GRYMT FIN HÅR FÄRG HAR DU! Är det naturligt eller färgat?! om det är färgat kan du avslöja hur du (el. din frisör) fick till den färgen för har velat ha den så länge!

Tack i förhand! KRAM :)

Reply
andrea

Kan inte du säga eller visa på video hur du lockar ditt hår ? du är hur fin som helst o jag älskar ditt hår !

Reply
Emily

Jag använder aussie miracle moist som sistaschampo och coop x-tras egna balsam/nettos märke “be well” som tvättbalsam. I princip samma produkt, likadana flaskor, samma pris. Vårdande använder jag ett balsam från frank provost, med orange etikett, care and repair tror jag den heter. Så har jag ekologisk kokosolja i håret också för att ge extra vård, och ibland tar jag i hela håret från rot till topp. Efter det är det smidigaste att ta tvättbalsamet i torrt hår och gnugga noga, låta verka, gnugga lite till och sen duscha håret och gnugga igen. Mitt hår har blivit glansigt och “tämjt” sedan jag började med co-tvättar, och jag försöker peppa alla mina komposar til att prova också, haha, för det är så bra!

Reply
maxine

Kevin Murphy har ett schampoo som heter Maxi, detta skall tas så många gånger att det inte “löddrar” mer, och är till för att rengöra håret på allt typ, alla produkter som sitter kvar osv. vet inte om deras balsam är silikonfria men alla deras produkter baseras på hudvård och är sulfat och parabenfria. De är inte speciellt dyra och är superbra! ett sjukt värt tips mitt hår har blivit mycket bättre sen jag började använda deras produkter :)

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*