• header

LIVSVIKTIGT

IMG_2074

Det har alltid varit en självklarhet för mig att donera mina organ när jag dör. Jag vet, man vill inte tänka på det. Man tänker “men jag är ju ung, jag ska ju inte dö än. Kan registrera mig senare…” Jag är MEGArädd för döden, men vi alla kommer ju dö förr eller senare. Kan jag rädda liv när jag går bort, då…. Ja jag vet inte vad jag ska säga. Det är ovärderligt!

Jag har sagt till Aleks att när jag går bort så vill jag donera mina organ. Men förra veckan, efter att ha läst ett reportage om en ung tjej som är i livet idag tack vare ett nytt hjärta, så kände jag att det är dags att registrera mig hos socialstyrelsen så att jag kan vara HELT säker på att mina organ (om möjligt) kommer rädda någons liv. Om ni vill läsa mer om detta och registrera er så gå in på www.livsviktigt.se

Puss

// It has always been obvious for me to donate my organs when I die. I know, you don’t want to think about it. You think “but I’m young, I’m not gonna die yet. I can register later…” I’m SUPER scared of death, but we will all day sooner or later. If I can save lives when I pass away, then…. Well I don’t know what to say. It’s invaluable! I’ve said to Aleks that when I pass away I want to donate my organs. But last week, after reading an article about a young girl who’s alive today thanks to a new heart, I felt that it was seriously time to register for real so that I can be COMPLETELY sure that my organs (if possible) will save someone’s life.

155 Comments

elma

that’s really nice, kenza. but why are posting something which is so privately…

Kenzas answer: Because it’s extremely important!!!!!!!!! :) I’m trying to encourage people to register and inform them on how to do it. In Sweden there are 1,5 million registered donators but I believe it can be a lot more.

Reply
Lise

Är 15 år gammal och registrerade mig där för ett halvår sedan ungefär. Känns väldigt bra att ha gjort det, ifall jag skulle dö så kan någon dra nytta av det, eller vad man ska säga… Måste vara jobbigt att vänta på att någon ska dö så att man själv ska kunna leva.. :(

Kenzas svar: Bra gjort av dig! <3

Reply
Sara

Det är extremt viktigt att ta ställning själv också till hur man vill göra så att ens närstående slipper fatta det beslutet. Så oavsett om en person vill donera sina organ eller ej bör personen gå in på livsviktigt.se :)

Reply
Sara

Så otroligt bra att du tar upp det här! Jag har en 20-årig vän som har stått på väntelistan i drygt ett år (en evighet när det handlar om att vänta på att få leva igen). Fantastiskt att du använder din blogg för att nå ut med sådana här viktiga budskap. Guldstjärna till dig!

Reply
Anneli

Har precis som du, tagit det lite som en självklarhet att man vill donera men inte tagit tag i det. Tack för ditt inlägg, nu lade jag ner 2 minuter av min tid och kommer förhoppningsvis rädda någon människas liv när mitt väl tar slut.

Kram :)

Reply
Kenza

Waw ! Just waw! That’s such an honorable thing for you,and everyone really, to do ! Donating my organs has always been something I though about ! Reading your blogpost today may have given me the courage to do so as well !

Reply
Bella

Så fantastiskt att du uppmärksammar detta tycker jag! Min pappa fick i mars sitt liv tillbaka för att någon valt att donera sina organ och därmed fick min pappa ett nytt hjärta. Om man är beredd att ta emot ett organ ska man även vara beredd att donera sina organ.

Reply
Eleonore

Hej Kenza!
Jag tycker att det är jättebra att du tar ställning! Jag gick in på länken i ditt inlägg och anmälde mig själv som donator så nu kommer jag få hem ett brev om det. Om jag kan rädda liv när jag dör så vill jag givetvis göra det och jag hoppas att flera tänker så. Jag behöver ju ändå inte mina organ när jag är död så om någon kan överleva pga det så är det extremt viktigt.

Tack för en toppenblogg! Jag har läst din blogg i flera år nu och jag tröttnar nog aldrig :)
Kramar! <3

Reply
Viktoria

Registrerade mig för 6 år sedan, verkligen ett viktigt ställningstagande. Kom ihåg att skaffa ett kort att ha i plånboken okså så att du visar att du tagit ställning. Visste själv inte om det där om kortet förrän ett år efter att jag registrerat mig.

Reply
lovisa

alltså!! så himla bra av dig att du använder din plattform till att försöka påverka och inspirera till sådant som man kanske inte tänkt på annars. verkligen den finaste och ödmjukaste bloggaren sverige har :)

Reply
Rebecca

Registrerat mig nu! Alltid velat donera men visste inte om att man kunde anmäla detta till Socialstyrelsen. Toppen ju! Tack för infon :)

Reply
Sara

Tack för att du bryr dig om dina medmänniskor, tack för att du tar din chans att påverka genom din blogg och framförallt, tack för att du hela tiden gör saker som får mig att se upp till dig ännu mer. Du är grym!

Reply
Sarah

Registrerade mig när jag fyllde 18. Som du säger så är det otroligt viktigt! Ett tips, om du inte redan visste, är att printa ut ett av deras kort “jag har tagit ställning” för att bära med dig i plånboken. Kan vara bra om någonting skulle hända och de inte får tag på ens anhöriga (ifall läkarna behöver ta ett snabbt beslut) t.ex. :)

Reply
Cecilia

Tack! Nu fick jag tummen ur att göra detta ORDENTLIGT och inte bara säga det till mina närmaste.
Min mamma fick ett nytt hjärta för 3 år sedan och jag är sååå glad för varje extra år jag får med henne <3

Jag tycker man ska tänka lite så här: är jag själv villig att ta organ från någon annan om jag skulle behöva ska jag också vara villig att ge!

Tack för en fin blogg. Du är bara så jeffla ball!!

Reply
Elin

det är det här jag älskar med dig och det du gör; du använder ditt kändisskap på ett så vettigt sätt. det är så fantastiskt hur du skriver sådana här saker öppet på din stora blogg så att alla dina läsare ser det. anmälde mig direkt när jag läst detta. du är bäst.

Reply
Rita

Sjukt bra att du tar upp detta! Tror du har fått många att inse hur viktigt/bra det egentligen är..

Reply
Maria

Tack för påminnelsen, har tänkt göra detta länge nu. Är 25 år, lika bra att registrera sig direkt :)

Reply
Raikka

Är 16 och har funderat länga på att donera mina organ, har till och med sagt till min mamma(hon tycker säkert det är svårt att hörs mig säga det..) men visste inte vars jag skulle göra. Men nu vet jag och har registrerat mig! haha tack för att skrev vars du gjorde :)

Reply
Pernilla

Registrerade mig också där för ett tag sen. Så himla viktig grej. När jag är död behöver jag ju ändå inte mina organ längre.

Reply
Cecilia

Jättebra att du delar detta! Viktigt!

Jag undrar dock varför du endast valde donation och inte vid forskning? Säger inte att det är fel, bara nyfiken på hur dina tankar har gått. :)

Reply
Anja

Åh vilket bra initiativ av dig Kenza! Jag har länge tänkt registrera mig men det har liksom aldrig blivit av, men nu äntligen gjorde jag det tack vare dig. Lite nyfiken bara på varför du valde att donera enbart till transplantation och inte också till annat medicinskt ändamål? Inte alls något negativt, utan bara genuint nyfiken på hur du resonerar.

Tack för en underbar blogg, kram!

Reply
Jana

Otroligt fint gjort av dig. Är 15 år, men jag har länge tänkt på att jag ska donera mina organ när jag dör. Jag har ju inte någon användning för dem sen, så varför inte rädda liv då? Blev extra inspirerad till att göra det nu:)

Reply
Tova Sand

Har alltid tänkt att det var något jag skulle göra men aldrig gjort och detta inlägget påminde mig, nu är jag registrerad. Tack! <3

Reply
Mi Tran

Hej Kenza.
Så inspirerande av dig att donera och jag håller med att det är bra att påminna andra om hur enkelt det är att ordna det hela. Jag känner likadant, att det är klart man vill hjälpa andra om man kan. Vill bara säga att du verkar ha ett stort hjärta och jag blev väldigt glad av att se detta.

mvh Mi :)

Reply
Jana

Otroligt fint gjort av dig. Jag är 15 år och jag har långe tänkt på att donera mina organ när jag dör. Jag kommer inte ha någon användning för dem så varför inte rädda liv? Kan förstå att det är svårt att höra att man har ett organ men att personen inte var organdonerare. Måste vara jobbigt att veta att det finns en lösning men att man inte kan använda den. Bra gjort av dig, du är en inspiration och förebild för mig och många andra!

Reply
Jana

Det var inte meningen att min kommentar skulle komma upp två gånger. Blev lite krångel där:)

Reply
Carolibe

har nog länge gått runt med tanken att klart jag ska donera mina organ? Men aldrig tagit mig i kragen och faktiskt registrerat mig. Tack vare dig idag så fick jag den påminnelsen jag behövde och den lilla knuffen som gjorde att jag nu är registrerad som organdonator efter min död. Starkt gjort och bra att du går ut med detta, kan man förändra en annan människas liv så varför inte?

Massa styrkekramar!

Reply
Zahara

Vad fint av dig! Själv fick man en ny lever när man var 12. Betyder jätte mycket för mig. Glömmer aldrig den dagen! Idag är man 24, går inte en dag utan att jag tänker på den fina människan som anmälde sig för organdonation innan hen gick bort! Leve länge mänskligheten! Döden är nära oss….och är du villig att FÅ så ska du ge! Skjut ej upp det…gör det nu!! Tar max 2 minuter av ens tid. ♡

Reply
Maja 17 år

ÅÅÅÅÅH SERIÖST vad glad jag blir att du tar upp detta! Det är sååå jävla viktigt!
Min lillebror föddes med en mycket allvarlig leversjukdom. Hans läkare sa att det inte fanns mycket hopp för honom. Vi mer eller mindre bodde på sjukhus. Men han höll ut, han sattes på en väntelista för levertransplantation. När han var 4 år så sa dem att han hade två månader kvar att leva. Men när han var 4 år och 5 månader så fick han en lever från en avliden donator. Den här killen som avled räddade livet på 5 personer, tre barn med hela livet framför sig. Idag är min bror 12 år, han behöver fortfarande åka till sjukhus och han äter ungefär åtta olika mediciner om dagen. Men han lever. Han lever tack vare att den avlidne mannen skrev upp sig i donationsregistret!

Reply
C

All cred till dig som tar upp detta viktiga ämne! Jag är intensivvårdssjuksköterska på neurointensiven (där man har högst andel hjärndöda = potentiella donatorer) och det underlättar verkligen för anhöriga om patienten själv tagit ställning. All eloge!

Reply
Lena

So happy to see this Kenza. My boyfriend had a heart transplant 5 years ago when he was 22, and it is because of people like you that he is alive today! Puss o kram

Reply
Jen

Nice! Det där måste jag också ta tag i, skjuter upp det hela tiden.
Men hornhinnorna vill jag inte att man ska röra, ögonen får dom låta bli :-)

Reply
Sanna

Hej Kenza! Grymt att du tar ställning och visar det! Bara en sak jag undrar över, detta kan ju vara högst personligt och inget du vill svara på men intressant om du vill! Såg att du enbart donerar för transplantation och inte andra medicinska ändamål blev bara fundersam på varför? Skulle man nu inte kunna donera till transplantation av olika anledningar så är det just dessa donationer som bidrar och har bidragit till många etablerade behandlingar och viktig forskning som i sin tur räddar liv! Det följer också såklart etiska lagar och är oftast bara små prover, inte detsamma som att donera hela kroppen. Som sagt intressant att höra din åsikt! :)

Reply
Olivia, 20 år

Bra av dig att upplysa om det, har tänkt göra det jätte länge men inte fått ändan ur. Men nu är det fixat!

Reply
Linnéa Karlsson

Jag har ett sådant donatorkort som ligger i min plånbok som jag fyllde i för några veckor sedan. Känns alltid bra att kunna göra något för någon annan! :)

Reply
p.

Jag har pratat om att bli donator i flera år men aldrig vetat hur jag ska gå till väga. Nu är jag registrerad! :) Jätteviktigt, tack för att du tar upp såna här ämnen!

Reply
Josefin

Åh, vad glad jag blir när jag ser sånt här.. Jag själv har en allvarlig, dödlig lungsjukdom och kommer att bli tvungen att bli lungtransplanterad inom ett par år. Många som har min sjukdom, har dött pga att det inte har funnits lungor till som och deras kropp har inte orkar längre, varför som 20 år gammal gå runt i syrgas och knappt klarar av att gå en meter från säng till toalett när det finns folk som ändå redan har dött och lika gärna kan hjälpa andra. Det här var nog det bästa jag har läst tror jag. Du är verkligen den absolut vackraste och mest intelligenta människa jag någonsin har följt genom alla dessa år. Tack för att du finns!

Reply
Charlotta

Hej Kenza!

Jag är en tjej som heter Charlotta, för 6 år sedan fick jag ett nytt hjärta då mitt gamla var för sjukt och eländigt.
Ville egentligen bara skriva och tacka för att du skriver detta inlägg och hur mycket det betyder. Jag vet hur det är att stå på väntelista etc, det behövs verkligen att fler tar ställning!

Så ett STORT tack! Fortsätt vara den fantastiska person som du är:)
Med vänlig hälsning
/Charlotta

Reply
Jamina

Bra gjort! Det är en sådan otroligt viktigt sak som jag tror att många glömmer att man faktiskt måste sätta sig ned och aktivt registrera sig för. Jag fyller snart 25 och har då varit registrerad i 10 år, tiden går fort haha.. Det borde verkligen pratas mer om detta så jag är jätteglad att du tar upp det! Way to go! :D

Reply
jenny

tusen tack, har tänkt på det i flera år men glömt av det :)
Nu har jag äntligen anmält mig :=

Reply
R U Z A N N A ♥

Jag skrev också upp mig för några år sedan, himla bra och det skulle ju gå så många organ till waste om man inte donerade känner jag personligen. Dock vet jag inte om de kommer ta så många organ från mig pga jag har diabetes haha. Men om det finns nåt användbart sen så är det ju superbra! :) ♥ http://www.ruzannas.se

Reply
Nadja

Älskar att du, som public figure tar upp detta i din blogg. Förhoppningsvis inspirerar det andra att göra detsamma. Stora kramar!

Reply
Emma

Jag registrerade mig när jag var 17 år. (Nu är jag 25).
Främst eftersom min bästa vän dog efter en transplantation som tyvärr inte fick lyckat resultat.
Hon fick ju dock ett nytt hjärta, även om det inte gick som önskat efter det. Men hade hon inte kunnat få chansen till ett nytt hjärta hade hon ju dött med 100 procent säkerhet. Nu fick hon iaf en chans!

Reply
En

Hej Kenza! Brukar aldrig kommentera på bloggar men måste bara säga: så jäkla grymt av dig att sprida alla dessa viktiga budskap du gjort på senaste (och även tidigare), trots att din bloggs huvudfokus är mode. Man får inte glömma att varje person faktiskt kan göra skillnad, och som känd bloggare går det att påverka så många mer. Hoppas för allt i världen att du inte tar åt dig av de idiotiska kommentarer jag ser här och där, du verkar stark! Kram på dig, keep up the good work :-*

Reply
Alexa

Grymt gjort!
Jag bor i Mexico och här är det farligt att säga att man går med på att donera sina organ, om du hamnar i en livshotande situation skiter läkarna i att försöka rädda dej och använder dina organ istället :(
http://www.mexalex.com

Reply
Magdalena

Yeees well done, I’ve also made this huge decision couple of months ago! I’m from Croatia and in 2013 we led the European Union in the number of organ donors per million population and I’m so proud of that. :) It’s great to know that one day you might save someone’s life :)

Reply
Nina

Jag är precis som du megarädd för döden. Tänker ibland på hur jag skulle reagera om någon i min familj skulle gå bort… Helt sjukt att jag gör det egentligen. Sen har jag också funderat på att registrera mig men jag har inte kommit längre än i tanken. Hur som helst, mycket bra gjort av dig :)

Reply
johanna

Hej Kenza, fint detdär! :) Något som också är alldeles LIVSVIKTIT, och som går att göra när man är fullt livslevande, är att regelbundet donera blod. Själv donerar jag alltid då jag får (genast efter rehabiliteringen). Förutom alla liv som det räddar, så är det bra för ens egen blodcirkulation att blodet får förnya sig. Var en vardagshjälte <3

Reply
Lisa

Av någon anledning är jag inte rädd för att dö men jag är rädd för att mina nära och kära ska dö och det är något jag tänker på jämt. Men om vi försöker tänka på att dem och vi kommer någon annanstans när den dagen är kommen så kanske det känns enklare. Försök att inte oroa dig och försök att inte vara rädd för du förtjänar finare tankar än så.

Jag blev donator för många år sedan och det känns skönt att kunna hjälpa någon annan när man inte finns längre.

Reply
Agnes

Bra gjort, bra att du skriver om det här! Har du iphone så kan du skriva i Hälso-appen att du är organdonator! :)

Reply
Lisa Schnatz

Oh I love you so much more now! I’m a donator since I’m 14 and I never understand how people can not be organ donators. It’s so great that you try to make people attentive for this! :)

Reply
Yara

It’s so good that you write about this, you have a great influence on people. I’m a donor when I became 18, it was always obvious for me I had to do this. With my body I can save so many lives, so why won’t people do it?! Good job Kenza!! ^_^

Reply
Jennifer

Gud vad duktig du är Kenza! Truely inspirational! Visst inte att man behövde registrera sig så tack så hemskt mycket för inlägget! Det är jobbigt att tänka på döden men tanken att man ska kanske hjälpa någon annan gör det hela känns mycket bättre. :)

Reply
SIlvana Acanski

Hey kenza.

Im so proud of you! Really..Since Im following you and read your blog (and thats like 5 years now xD) I just wish we were friends hahaha.
Youre such a good girl and I always laugh when I read your blog (the english part).
I also think about donating my organs when I die but like you say…Even thinking about it makes me feel scared…
But then thinking about saving a little girls life or a fathers life or mothers who can be there for their children just because they
got your organ to survive. That makes me happy. You gave me courage to do it too!

By the way: Your anti-nazi shirt was a good statement. Dont worry about these naive comments :) <3

Much love from your big fan Silvana :-*

Reply
Emma

Har tänkt registrera mig i flera år, men har inte fått tummen ur. Meeen nu klickade jag mig vidare från din blogg för att göra det. Känns så bra att äntligen ha gjort det! Bra att du sprider information och visar att du bryr dig! :)

Reply
Alexandra

Har själv varit registrerad i två år, efter att jag lärde känna en tjej med cystisk fibros. Hon blev räddad till livet med en dubbel lungtransplantation i april 2012, efter ett halvårs väntan. Annars hade hon varit död idag.

En sak som oroar mig är dock “påskyndande” av döden hos hjärndöda patienter pga organdonation. Att de snabbt skulle ta organen från en registrerad donator efter att ha förklarat denne hjärndöd, snabbare än hos en där familjen måste ge sitt medgivande. Att de inte skulle kämpa lika mycket för att rädda en registrerad donator när de istället kan rädda 5 andra med dennes organ. Därför funderar jag på att gå ur. Jag skulle ju fortfarande vara en donator, men familjens medgivande skulle krävas först.

Reply
Rosa

Kenza I think its truly amazing that you are sharing this! Encouraging others by your example. We need more of this <3

Reply
Vera

You are a really encouraging person and I think it’s a great way to help people. In my eyes you open now in a very good and different way! Love your blog and you as a person that I see here (in internet)!! And I will surely continue to read you in future!! XOXO!

Reply
Sanna

Anmäld! :) Har också alltid vetat att jag vill donera mina organ om jag dör, men inte “tagit tag i” registreringen förrän nu när jag läste ditt inlägg. Vilken supergrej du gör. Tack!

Reply
Mathilda

Vad du är bra som tar upp det! Man bara går och tänker på det men gör det aldrig.. Nu ska jag ta tummen ur röven och också göra det! :)

Reply
[twix]

I Finland stiftades ett nytt lag enligt vilket det är en förutsättning att man donerar. Om man däremot inte vill donera (förstår inte så själviska människor), ska man anmäla om det istället :)

Reply
Elsa

Bra att du tar upp detta! Gick in direkt och registrerade mig, har inte blivit av innan bara :)

Reply
M

Bra att du skriver detta!! Har tänkt registrera mig men glömt av det. Tur att jag inte hann dö innan då

Reply
Ellen

Om alla i Sverige skulle göra det, tänk då så många som skulle få leva ett längre och bättre liv!

Reply
Amanda

Registrerade mig oxå som 15 åring, fick då hem ett tack brev av socialstyrelsen som är något jag är väldigt stolt över.

Reply
Emma

Hej!
Fantastiskt kul att du skrev om detta, har tänkt att jag velat anmäla mig men inte blivit av, men nu har jag precis anmält mig tack vare dig!! :D
Jag är lite nyfiken på varför du valde enbart transplation och inte för medicinska? Kram!

Reply
Mella

Vad glad jag blir för att du som når ut till så många skriver om detta! Min pappa dog när jag var sex år på grund av att han inte kunde få ett tillräckligt bra organ. Om vi alla hjälps åt att sprida kunskap om detta kan kanske fler personer överleva och fler barn får växa upp med sina föräldrar. Tack ♥

Reply
Marie

Det är så helt fantastisk när någon har bestämt sig att donera sina organ vidare till någon annan om man dör helt plötsligen. Ibland jag funderar om jag ska göra det samtidigt det känns väldigt läskigt ! Samtidigt man vet att det finns alltid någon som behöver ha hjälp därute och väntar fortfarande att få någon av organ.
kram t dig Kenza !

Reply
sara

äsch varför vara rädd för döden? känns onödigt :) när du är död är du ju död om du förstår vad jag menar

Reply
Hanna

i think that is coolest thing ever to do! Like when u don´t need them yourself anymore, it´s fabulous that u may help someone else with them. Love u Kenza ! <3

Reply
linn

Hej! Superbra initiativ tycker jag! Och så bra att du upplyser andra om hur viktigt det är och hur man kan gå till väga.

Är lite nyfiken bara… Det står ju att du enbart donerar för transplantation. Hur kommer det sig att det tar emot att donera för forskning? Forskningen räddar ju så sjukt många liv i längden, och ibland används organen till att utbilda nya läkare, vilket vi inte skulle klara oss utan.

Menar absolut inte att klanka ner på ditt beslut, utan tycker att du kan vara jättestolt! Men blir så nyfiken eftersom det verkar vara många som är rädda att donera för forskning. Känns som att det finns en bild av att det bara är vidrigt och att organen typ utnyttjas??

Reply
Cecilia

Bra inlägg! Har aldrig tänkt på det innan men nu funderar jag på att göra det. Känns lite obehagligt att tänka på det nu, men jag är nästan helt 100 på att jag ska göra det. Kram

Reply
Sofia

Riktigt bra gjort! Är själv redan registrerad. Tyvärr kan du dock aldrig vara helt säker på, även om du avlider under “rätt” omständigheter för organdonation, att dina organ kommer att doneras. Vad du än angett i registret så räcker det med att en av dina anhöriga säger nej, då får ingen röra organen. Det låter såklart märkligt eftersom du angett att du vill donera men den här anhöriga kan hävda att han/hon pratade med dig om det för någon dag sedan och att du då ändrat dig.

Reply
Anna

Åh jag har länge varit inne på att jag ska registrera för att donera mina organ men inte fått tummen ur.. Tack för sparken i rätt riktning, nu har jag äntligen gjort det tack vare dig! :D

Reply
Camilla Lövgren

Waow, blev så sjukt glad och peppad över det här inlägget. Jag själv står och väntar på ett hjärta just nu (23 år gammal, woopie liksom..) och det är precis som du säger, livsviktigt.
och dessutom så förbannat enkelt att registrera sig.
tack för att du är en medmänniska och vågar visa det också <3

Reply
Sandra

Men åh vad bra gjort Kenza! Vill också göra det, kanske bäst att det blir mer förr än senare med tanke på att allt kan hända!

Reply
Emma

Nått jag tänkt jag ska göra jätte länge men det har blivit bort glömt, så nu gör jag det! :)

Reply
Anna

Bra Kenza! Har tänkt länge på det men har väl som många andra förträngt det. Nu är man registrerad iallafall, oroligt bra av dig att använda ditt kändisskap till något väldigt viktigt!

Reply
A

Min bror <3 gick bort för några år sedan för att det inte fanns något organ till honom, om fler registrerar sig minskar sannolikheten för att det händer någon annan, så tack för att du tar upp detta!

Reply
Camilla

Gjorde själv det när jag var 21 samtidigt som jag började lämna blod. :) Är så glad att du uppmärksammar det! Är bara nyfiken på varför det endast är till transplantation du vill ge dina organ? Kram

Reply
Camilla

Varför inte för studier? De kan ju i sin tur leda till att rädda liv? Jag är själv donator och förstår om du tycker att det är för privat för att dela med sig av..

Älskar att du sprider ordet! Väldigt viktigt!!

Reply
Therese

Är så många som säger de ska göra det men inte gör slag i saken. Tar ju bara 2 min, hur enkelt som helst! Härligt Kenza :) (Y)

Reply
amanda

är man villig att ta emot organ så är det en självklarhet att kunna donera sina organ! Bra gjort Kenza :)

Reply
Emelie

Bra att du skriver om det här! Det är superviktigt och jag tror att det är många som vill donera sina organ, men som inte tänker på att registrera sig. Det är ju en fantastisk möjlighet att rädda liv efter att man själv har gått bort.

Reply
Sana

Du är en sån jävla vacker människa! Både på insidan och utsida, ändra dig inte för någon och låt aldrig någon få dig att tänka other wise <3
fet kram!!

Reply
Anna

Åh ja vad bra!
En riktig hjärtefråga för mig så jag blir otroligt glad att du lyfter upp detta viktiga ämne. Även om en inte vill donera så är det ju bra att anmäla det så att anhöriga er slipper ta ett sånt beslut om något tråkigt skulle hända/när en dör. Tack Kenza för att du tar ställning och uppmuntrar detta!

Reply
Aleksandra

I’ve been following your blog for a few years but never left a comment.. so I just wanted to say that you are such an amazing girl with a beautiful soul.. the way you share your everyday ups and downs, your happy moments as well as difficult ones, the way you inspire your followers to be better persons every day.. I don’t want to sound cheesy, but you really are a great role model for all the girls.. keep up the great work you’re doing! Kisses from Belgrade ♡

Reply
Johanna

Hej!

antar att detta egentligen är väldigt lönlöst då du troligtvis inte kommer se kommentaren eller att de kommer vara mer möda än det är värt men prövar :)

Jag ska åka till Asien i tre månader och backpacka och håller nu på att rusta en garderob och idag när jag skulle pröva så är ungefär 80% för små. Det hör till att jag stegvis börjat återhämta mig från en ätstörning (JA JAG ÄR SÅ JÄVLA BRA). och sen juli har jag faktiskt lyckats gå upp hela 5 (!!!) kg.

Men hur som haver, jag googlade runt lite bikinisar och så kom dina upp ifrån ivyrevel. Är helt kär i “coral” och den med fjädrar. Och jag undrar bara om det finns någon möjlighet att köpa dessa även fast de inte finns kvar på hemsidan? Är de helt slut eller har ni kvar något på restlager eller så? Förstår om det kan vara jobbigt för er men det skulle verkligen vara såååå grymt om det var möjligt!!!

Stor kram!!

(Min mejl, om du skulle se denna kommentar, är [email protected] om)

Reply
Maria

Bra jobbat Kenza! Jag har också valt att donera. Det är bara bra om mina organ och vävnader kan användas till någonting bra efter min död. Men varför vill du inte donera till forskning? Eller står inte det med längre? Var så himla många år sedan jag anmälde mig till detta.

Reply
anna

så himla bra! Jag anmälde mig också till detta för några veckor sedan…ALLA borde verkligen göra det!
kram annasvarld.vimedbarn.se

Reply
R

Otroligt modigt av dig och av alla som donerar sin organ efter dem dör. Jag önskar jag kunde donera mina organ efter jag dör, ush låter hemskt tänka på det men som du säger alla vi kommer göra det non dag så varför inte rädda liv och göra en annan och sin familj lycklig. som sagt önskar jag med kan donera mina organ senare men jag har sjukdom, men kanske kan kolla upp det man kanske kan ändå donera de friska organen.

Reply
Fiona

Anmälde mig när jag var 14 eller 15. Vad ska jag ha min kropp till när jag är död? Inget, så varför inte ge bort bitar av mig själv som kan ge liv åt flera andra? ^^

Reply
Tilly

Superbra gjort! Registrerade mig för 4 år sedan :) Men varför donerar du endast för transplantation? Om du donerar även för forskning så kan du ju rädda ännu fler liv. Ens organ gör ingen nytta ändå när man är död så det är ju bara att donera alltihopa så mycket som det går! :)

Reply
Galet bra gjort | Sofia Eriksson

[…] Fick ett tips av min kompis Evelina om att Kenza uppmärksammat organdonation på hennes blogg Kenzas.se. Så galet bra gjort då hon har så många läsare och når ut till så många. Jag börjar också fundera på om det kan ha varit artikeln om mig som gjorde att hon registrerade sig i donationsregistret som organdonator… Man är ju lite nyfiken.. ^^ Men det spelar absolut ingen roll, är bara glad att hon uppmärksammar frågan! Ni hittar inlägget ->här<- […]

Reply
Sofia

Hejsan, galet bra gjort av dig! För mig har det också alltid varit en självklarhet att donera mina organ, glad att någon hade sagt Ja till organdonation då jag behövde mitt nya hjärta. Tack för att du uppmärksammar något så viktigt! Kram

Reply
Lisa

Jag håller med! Har själv tagit ställning redan när jag var 18 och ångrar mig inte hittills! Har bara blivit än mer bestämd sedan jag träffade min pojkvän sedan en tid tillbaka, som är placerad i kö för donation av en ny njure, med hög prioritet på grund av att han är så ung. Det känns hemskt att tänka på det – att jag nu står på andra sidan om det jag alltid tyckt varit otäckt! Nu väntar vi bara på samtalet som gör att vi kommer att vara tvungna att hoppa på snaraste flyg ner till Sahlgrenska.
Och det absolut värsta av allt, nu väntar vi i princip också på att någon ska dö för att han ska kunna leva ett någorlunda normalt liv igen..

Reply
Emma Stawas

Gud va grym du är Kenza!! You go girl!!! :D Jag vill också göra det men inte tagit tag i det än! Men nu blev jag lite inspirerad av dig för det är som du säger att om man kan hjälpa någon att få leva ja vad kan vara bättre? Ja menar dem gör ju mer nytta hos någon som faktiskt kan få chansen att leva än i någon död kropp lixom. Själen är ju ändå inte kvar :) men håller med, döden är fan MEGA scary!!!! Haha usch. Ha en bra dag och fortsätt va den du är och skit i vad andra säger och tycker! :) Girlpower yeahhh!

Reply
Agnes

Jättebra gjort Kenza! Och bra att du tar upp detta viktiga ämne! Men varför inte donera till forskning, utan enbart transplantation? Båda är väl lika viktiga?

Reply
Emma

Hej! Det är sååå bra att du gjorde det! Jag har själv varit inskriven länge. Men tänkte bara höra varför du valt bort att dina organ får användas till forskning. Jag förstår att man först och främst vill att organen går till donation och inte “slösas bort på studenter” men det är ju endast i de fall där organen inte går att transplantera, t.ex. om du skulle vara sjuk eller så. Ville bara höra din tanke kring detta om du orkar svara då hehe.
Men skitbra att du signat i alla fall! <3

Reply
Sanne

Just wanted to say that it’s amazing that you registered as a donor and that you share this on your blog! I also registered myself as a donor a few years ago because as you said, it is really important.

Love from Holland :)

Reply
Stephanie

Åh det har jag också gjort, har ett kort i plånboken också för smidighetens skull ifall det skulle hända något. Bra att du gör folk uppmärksamma på detta genom bloggen! :)

Reply
RMCK - en skönhetsblogg

Nu är jag också registrerad! Har tänkt göra det länge, men det har inte blivit av.

Varför valde du bara transplantation, och inte “medicinska syften” utöver det? Om du vill svara, givetvis. Förstår om det kan vara privat. :)

Reply
Christine

Så bra initiativ! Självklart ska man donera sina organ om möjligheten finns. Min familj har alltid vetat om att jag velat det, men nu gick jag in och anmälde mig här också så att det aldrig blir några oklarheter :) Tack för en bra blogg, du är grym!

Reply
Sus

I became a donator when I moved to London, here they ask you directly when you register to any doctor! I was 18 and it seemed to be one of the most important decisions of my life auhauha just like you, I thought that I could be useful to somebody else and I signed! So proud of this decision, hope more and more people will sign :D
-Sus.

Reply
Sara

Hej Kenza jag tycker att det är väldigt stort av dig! Du har varit en förebild för mig längre än jag kan minnas! Jag hoppas att du läser detta! Förresten fyller jag och du år på samma datum! Puss och kram❤️

Reply
Sanna

Jag har tänkt på det jättelänge också! Att jsg ska göra det, men sen har det aldrig livet av. Efter ditt inlägg så gick jag in och anmälde mig i deras donationsregister! :) Hoppas du får en fin dag!

Reply
Ellen

Gå in och läs livetsomnjursjuk.webblogg.se, en av världens starkaste personer. Jag känner henne personligen, men bara genom bloggen förstår man hur underbar hon är. Och den situation hon är i är den värsta man kan tänka sig, därför är det du tar upp så extremt viktigt!

Reply
Sarah

Bra val Kenza! Och jag tycker det är super att du skriver ut det på bloggen, både för att uppmuntra andra till att göra det och även för att det tydligare visar ditt ställningstagande, ifall det skulle bli aktuellt att donera.
Jag skrev upp mig på listan för kanske ett halvår sedan även fast jag inte tänkt dö på många år. Men händer något mig så vill jag för allt i världen inte sätta min familj i den sitsen att de ska behöva ta ett beslut. Beslutet är taget av mig, för att de ska slippa. Nu ska jag bara ta tag i att bli blodgivare också!

Reply
Xenia

Well i dont think that it is too private saving lifes and tell other to do the same if they want. Many People want so spend their Organs but forget to Register and Thats the important thing! Not that you have to spend but to MAKE THE DECISION.
Thank you kenza that you did. And thanks for this post!

Reply
vilma

jag måste bara få säga att jag tycker detta är så otroligt fint av dig. med så många som ändå läser din blogg, så lovar jag att många fler kommer göra samma sak. du är en underbar förebild Kenza. sträck på ryggen och var stolt över dig själv, du äger. kram<3

Reply
Sandra

I thought that I will donate my organs too WHEN I’LL DIE but then i realised that they dont take your organs when you’re dead, but when you actually alive and sometimes maybe there would be a hope for you even if doctors dont believe that but then they see “ooh she want to donate, ok lets take her organs” and they dont wait with decision, just wean you from the ventilator. Good luck with that!

Reply
Angelica

Hej! Åh vad glad jag blev när jag såg detta!! Jag lever idag pga att någon valde att donera. Jag fick nya lungor i slutet av januari i år. Är så glad att offentliga personer (du är den första) uppmärksammar detta! Heja dig!

Reply
Merel

I have also been a reader for years and (almost?) never left a comment. Just want to say it is such a good thing that you post this. Way to go! You inspire! Love and light, Merel

Reply
Charlotte Eriksson

Tack för att du delar med dig och inspirerar andra till att ta ställning! Min dotter Sofia fick ett nytt hjärta förra året och jag kan inte nog uttrycka min tacksamhet över detta! Självklart är jag registrerad i donationsregistret på Socialstyrelsen sedan många år. <3
Om någon vill följa min dotters resa så har hon en blogg: http://www.poffen.se
Tack igen! /Lotta

Reply
Julia

Jag blir så glad och stolt när jag ser det här!! Och jag vill bara säga TACK från alla som väntar på nya organ. Det är inte bara själva personen utan alla runt personen som väntar på nya organ. Jag förlorade tyvärr min bror för vi fick vänta alldeles för länge på ett par nya lungor till honom. Det är så sorgligt att det är så få av Sveriges medborgare som är registrerade jämfört med många andra länder i Europa. Så, tack.

Reply
Linda

Hej Kenza!
Jag vill också donera mina organ då jag går bort, jag skulle dock ALDRIG registrera mig på sättet du gjort!!
Man vet aldrig vem som får tag på det där registret och det finns en svart marknad där det säljs organ!
Jag går istället runt med ett litet kort i min plånbok där det står klart & tydligt att jag vill donera mina organ (finns att hämta hos blodcentralen).
Var försiktiga allihopa!!!!

Reply
Ellenor

Jag lever idag tack vare en njurtransplantation. Fölorade min bror som väntade på organ som aldrig kom. Tack för att du uppmärksammar detta. Miljoner flickor kollar in här på din blogg och viktigt budskaps om måste spridas <3

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*