• header

FEAR OF FLYING

hjalpmajjjj-1

Ni måste hjälpa mig. Borde egentligen ha gått till en läkare och fått sömntabletter inför denna resa men jag har inte hunnit. Ni vet ju att jag alltid har varit flygrädd, varje gång planet skakar har jag blivit livrädd. Men så fort är stilla igen så har jag snabbt lugnat ner mig. Ja ni ser ju jag att jag till och med har kunnat sova på flyg (här ett miniplan till Frankrike som skakade som tusan).

Men nu har det hänt något. Tror det är AirAsia-olyckan (en av flera stora flygolyckor det senaste året) som blev droppen. Nu får jag liksom panik bara jag tittar på bilden ovan och tänker att jaha där ligger jag och sover 10 000 meter upp i luften. Får panik när jag tänker på att jag ska sitta på ett flygplan 10 timmar till Bangkok. Det känns seriöst som att jag kommer få en panikattack bara av att gå på planet på lördag och ju mer jag pratar om det (och ju mer jag googlar om flygkrascher) så blir det bara värre och värre. Stressar upp mig själv som fan, vissa nätter kan jag inte ens somna för jag ligger och visualiserar hur vi kommer sitta där och gråta och hålla varandra i handen medan vi är påväg ner. Asså GUD hemskt jag vet!! Måste sluta!! Snälla kan någon där lugna mig? Jag vet att flyg är det säkraste transportmedlet men ahh… Min flygrädsla är värre än någonsin. Att flyga över Atlanten till USA i vår kommer inte ens på tal nu. :-(

// You’ve gotta help me. I should have gone to a doctor for sleeping pills for this trip but I didn’t have time. You know I’ve always been afraid of flying, every time the plane shakes I’ve been terrified. But as soon as it stops I became calm again. Yes as you can see I‘ve even been able to sleep on the plane (here a tiny bumpy plane to France).

But now something has happened. I think it’s AirAsia accident (one of several major aircraft accidents in the past year) that was the last straw. Now I get panic just by looking at the picture above and think oh well here I lie asleep 10,000 feet in the air. I get panicked when I think of sitting on a plane for 10 hours to Bangkok. It seriously feels like I will have a panic attack when I board the plane on Saturday and the more I talk about it (and the more I google flight crashes) it just gets worse and worse. I’m stressing myself as hell, some nights I cant even fall asleep because I visualize how we are going to sit there and cry and hold hands while we‘re going down. Seriously GOD it’s awful, I know!! I must stop!! Please can someone here help me calm down? I know that airplane is the safest transportion but ahh My fear of flying is worse than ever. To fly over the Atlantic to the US this spring is not even possible right now. :-(

474 Comments

sofia

Hej! Jag skulle vara räddare för att ta starka mediciner som söver mig eller blurrar mitt medvetande än att flyga. De flygolyckor som händer är en mikroskopisk del jämfört med alla flygresor som går helt bra. Få av oss går ju runt och oroar oss för att blixten ska slå ner i huvudet eller att vi ska krocka med bilen på väg hem. Jag är inte jättetrygg i att flyga heller, men jag tänker att obefogad rädsla får inte hindra mig från att göra vad jag vill. Man ska inte oroa sig för problem och faror som KANSKE kommer. Din resa kommer att gå bra. Kram!

Reply
Emma

hej Kenza! Jag börjar som kanske många andra med attdin blogg verkligen är super grym, bästa insporationen får man garanterat härifrån din blogg! jag är 16 och har varit extremt flygrädd hela mitt liv och rest väldigt mycket med flyg trots det. Ibland har det gått så långt att jg varit tvungen att sitta med flygvärdinnorna och få hjälp med att lugna ner mig. Många berätta för mig att jag inte hade något att vara rädd för eftersom de är vanligare att krascha i en bil än i med ett flygplan, detta gjorde mig så irriterad eftersom det inte spelar någon roll, helt plötsligt kanske de är just de planet jag sitter på som kraschar. anledningen till min flygrädsla var att jag inte tycker om att flyga med min familj. Jag vet att kraschar jag kraschar de med, tanken får mig att spy så hemsk den är. När jag flög själv till New York för när jag var 15 botade jag min flygrädsla. Jag flög helt ensam och det kändes så naturligt. jag kunde precis som du inte söka på flygkrascher eller ens höra om något liknande utan att bli extremt rädd och orolig, därför är en bra grej att inte alls söka på sådant, man skrämmer bara upp sig själv! en annan bra grej är att ist för att ta reda på hur hemska flygkrascher de finns, ta reda på vad man bör göra om något skulle hända med ett flygplan. Tar man reda på hur man ska agera kan man ibland känna sig tryggare! men min absolut bästa tanke jag använder mig av när jag flyger är att det är jag själv som har valt att sätta mig på flyget, jag ska iväg och göra något jag antagligen sett fram emot, jag kommer ha skitkul när jag väl är framme och man lever bara en gång! rädslan finns alltid där om man är flygrädd men oftast beror rädslan på att när man är rädd förstorar man upp saker och ting, då är det självklart att man blir extra rädd! hoppas de var till åtminstone någon nytta. Kramar!!

Reply
Paulina

Hej Kenza!

Du kanske inte läser detta, men jag är extremt flygrädd jag med och jag har börjat med att prata med piloterna innan vi ska flyga. Känns alltid bättre att få “lära känna dem”. Även om min rädsla inte försvinner helt så mår jag lite bättre av det i alla fall :)

Kram

Reply
Elin

Har också blivit mer flygrädd på senare tid, men jag försöker tänka på hur många det är som vill utbilda sig till piloter, som jobbar som piloter och flygvärdinnor och flyger flera resor, flera timmar varje dag, och även hur många det är som flyger flera gånger i veckan för att det ingår i deras jobb (t ex stora kändisar). Tänk också på hur ofta man läser om trafikolyckor och så sällan om flygplansolyckor. Det är ju för att det är ovanligt, mer främmande och antagligen mer läskigt för att det handlar om att man är i luften (lite samma sak som att så himla många mer dör av kor än av hajar varje år haha!) Det går jättebra, kolla på film, läs och lyssna på musik under tiden, och se dig omkring – det sitter ju så många runt omkring dig på planet som är helt lugna <3

Reply
vicki

SOM SNABBLÖSNING NU NÄR DU INTE HINNER TILL LÄKARE! Ladda ner appen: Relax – Stress and Anxiety relief. Ikonen är grön, gräs med daggdroppar. Har hjälpt jättebra för folk med ångest och hjälper en att andas i lugn och ro och bara lyssna på rösten som pratar en igenom det läskiga! Hoppas det hjälper!
Sen kan en väl köpa typ Valeriana på hälsokost? Vet inte huruvida vem som helst kan ta det – men kan ju vara värt att rådfråga! HEJAHEJA KENZA!!! Det kommer att gå jättebra! <3

Reply
Amanda

Hej!

Vad jag har fått lära mig är att flygplanstekniker, piloter osv inte tar några risker. Minsta lilla fel och de åtgärdar det. Det kan handla om att en lampa inte lyser ovanför ett säte, då fixas det så fort man är nere på marken igen. Tänk, det är bara en liten detalj som absolut inte påverkar själva flygningen men ändå fixar man det så fort man kan!

Min kompis som jobbar som flygvärdinna sa nyligen efter att de landat i ett vääääldigt blåsigt Köpenhamn “jag oroar mig inte för att jag vet att piloterna vet vad dom gör. Kan dom inte landa så riskerar dom det inte.”

Statistik osv har du säkert redan koll på så det behöver jag väll inte dra. Själv njuter man av att flyga vilket ju gör det väldigt svårt för mig att sätta mig in i din situation men hoppas du kan slappna av tillräckligt så du får en behaglig resa! Det här är såklart lättare sagt än gjort, men att stressa upp sig över något som kanske kan hända (och troligtvis inte kommer hända) själ bara massa energi!

Jag kom själv nyss hem från thailand och hade det fruktansvärt bra! Tänk vad underbart att du snart ligger på stranden eller badar i havet. Och äter megagod thaimat. Det här fixar du galant!! Lycka till! :)))

Reply
Hanna

Hej fina du, precis som du har din fobi för flygningar så har vi andra stora rädslor för andra saker och precis som du bygger vi upp egna scenarion i huvudet som får oss galna och helt svettiga. Kenza det du gör kallas katastroftänkande och det är mycket rätt som du skriver man måste söka hjälp för att lära sig leva med det utan att man sitter och katastroftänker flera timmar i veckan inann man man ska gå igenom det otäcka. Det första steget man kan ta för att hjälpa sig själv är att förklara för sig att det finns ett namn för det, det är sådant man gör när man är väldigt rädd för något.

Min lilla historia började med att jag barnvaktade två flickor och lämnade de på träningar osv under vardagarna, mitt katastroftänkade började med att jag ALLTID såg mig själv med de på tåget och på något sätt glömde de där eller på bussen, det vart så illa att jag sa upp mig från jobbet. Jag sa upp mig från mitt jobb för att jag lät mitt katastroftänkande ta över mitt liv ett halvår dvs den tiden jag hade anställningen. Sök någon form av hjälp så ska du se att du fixar det. Tänk att när du sitter på en båt t.ex. så finns det någon på fartyget som precis som du nu stressar ihjäl sig och är livrädd för den ska skjunka vilken sekund som helst.

Ta det lugnt Kenza du klarar det toppenbra och för din egen skull försök låta bli att söka på saker får att bli ännu räddare och sök istället på varför den inte ska störta osv, trots allt är det vetenskapligt bevisat att plan störtar vid extremt färre tillfällen än den inte gör det. Och tabletter är inte lösningen skulle jag säga för även om de hjälper under flygningen så är stressen dagarna innan minst lika jobbiga och då kan man inte sitta och knapra på piller en vecka innan varje flygning.

Kramis

Reply
Linnéa

Jag brukar inte kommentera på bloggar men kände att det här träffade mitt i hjärtat. Lever själv med agorafobi och det inkluderar bland annat rädsla för att flyga, tillsammans med att åka buss och tåg. Allt där jag inte kan “ta mig ur situationen”. Jag skulle rekommendera dig att försöka få tag i något lugnande inför resan, Atarx (vilket är en vanlig allergimedicin) brukar fungera för mig då den gör en väldigt avslappnad. Sen skulle jag söka kognitiv beteendeterapi för problemet. Jag hoppas att det stannar vid att flyga för dig, för mig spred det sig vidare till flera andra transportsituationer. Lycka till! Kramar en trogen läsare

Reply
Daniella

Hej Kenza,
Forst och framst – bor i England och saknar ett svenskt tangenbord, sa den har texten kommer val se lite halvkul ut. Jag, precis som du och manga andra far extrem angest av att flyga. Jag har faktiskt inte flugit pa ett och ett halv ar nu p.g.a. min radsla och har darfor bara varit hemma i Sverige och halsat pa en gang under de fyra aren jag bott i England. Det ar helkonstigt – nar jag var barn och tonaring ALSKADE jag att flyga, men nar jag kom in i de ovre tonaren och vuxen alder krop radslan fram och har funnits sen dess. Jag har mardrommar om flygkrascher, jag far extrem angest av att bara tanka pa att sitta i ett plan och nar jag val ar i ett plan grater jag, hjartat klappar extremt fort och jag ar hela tiden helt overtygad om att “nu dor vi!” och “min stol kommer trilla ner genom golvet och jag kommer falla handlost 10000 meter!”- speciellt om flyget skakar till. Men, jag gick till en lakare sist jag flog och fick diazepam utskrivet. Jag ska inte ljuga och saga att det botade min angest och flygradsla helt och hallet, men det hjalpte en del i alla fall – sa mycket att jag kunde flyga hem och halsa pa min familj i Sverige! Nar jag var pa flygplatsen tog jag tva tabletter ca. en halvtimme innan avgang och nar jag val var pa planet kande jag mig mer lugn, glad och bekymmerslos – jag kunde slappna av mer helt enkelt och grat inte en enda gang. Nagra radslefyllda tankar poppade naturligtvis upp da och da, men de var inte alls av samma angestfyllda kaliber. Jag skulle absolut rekommendera att prata med en lakare och fa nagot lugnande utskrivet, men eftersom du flyger sa mycket ar mediciner inte en losning i langden. Prova KBT, det hjalper inte alla men det hjalper manga och du kanske ar en av de mottagliga!

Ps.
En liten rolig och otroligt pinsam grej som hande pa flygplatsen nar jag tog diazepam (bajs-varning!): Jag blir alltid tvungen att skita ett kilo nar jag blir nervos, som nar jag ska flyga eller har en tenta/presentation. Den dar gangen var inte undantag, sa jag var tvungen att springa till flygplatsens toaletter, som tyvarr ar “cubicles” och darmed ganska… eh… luftiga. Sa dar satt jag och sket ut mitt kilo och helt plotsligt hor jag hur folk borjar klaga over “the disgusting stench”. En liten unge och hennes mamma var tvungna att utrymma baset bredvid mig under hoga klagomal “jesus, it reeks from the toilet next to us – we’ll find somewhere else!”. Sa ja, jag skamdes som attan och var tvungen att sitta kvar inne i baset till jag var saker pa att lukten forsvunnit och samma personer inte var kvar.

Reply
Alma

Jag vet verkligen att det kan kännas jobbigt… MEN du kan inte sluta leva och uppleva saker bara för en rädsla du har längst inne! Du kan inte sluta att uppleva nya saker bara för att det är ett par hjärnspöken du har fått!! Du kan inte ge upp. Det har väl aldrig hänt något med någon i din familj, med dig, dina vänner, dina bekanta eller andra du känner? Så varför skulle det då hända just den gången du åker ut och flyger? Du måste tänka om och tänka på allt du går miste om ifall du ska stanna inom Sverige i resten av ditt långa liv… Jag kan nästan lova dig att du kommer vara dubbelt så glad när du sitter på ett äldreboende och känner att du levt livet än när du sitter där och ångrar att du inte åkte och upplevde allt som du skulle velat! Det är svårt men efter allt du klarat så vet jag att du faktiskt kommer klara detta också! DU ÄR STARK, KOM IHÅG DET!!!! Massor av kramar <3333

Reply
Frida

Förstår din rädsla, jag själv är inte direkt rädd men har väldigt stor respekt för flygplan! Min pappa reser dessutom i jobbet ofta så för min del är jag mest orolig för hans skull.
Men tänk dig hur många flighter som avgår varenda eviga dag från världens alla flygplatser, och sedan hur många flygolyckor man får höra om. Då inser man att risken för att det skulle hända något är i princip obefintlig! Jag har fått höra att det är större risk att dö av att bli sparkad i huvudet av en åsna än att göra det i en flygolycka! Jag tycker absolut att du ska sluta googla om flygkrascher, det kommer ju inte hjälpa dig att bli av med skräcken, snarare tvärtom!
Hoppas att du hittar ett sätt att komma över din rädsla eller iallafall tygla den så pass mycket att du kan sätta dig på ett plan och resa dit du vill! Stor kram!

Reply
Sara

Jag brukar påminna mig själv att alla kommer dö en dag. ALLA, du och jag och ja, alla andra vi älskar kommer att dö en dag.
JUST DÄRFÖR ska man leva livet fullt ut. Vad vill du göra, begränsa dig och bara ta dig dit man kan ta sig med bil, tåg, buss? Eller vill du känna friheten att du kan flyga vart du vill och utforska HELA världen. Om du dör på ett flygplan så gör du det, åtminstone är du på väg mot något som du älskar. Det för mig är mycket bättre än att dö ändå i en bilolycka när man ska åka till ICA.. Haha nej. Men du förstår. Va inte rädd Kenza, va inte rädd för döden, om vi inte hade dött hade livet inte varit så fantastiskt som det är. Det är tanken av döden som gör så att man lever fullt ut.
Kram på dig!

Reply
Sofia

Hej Kenza! Tror det är första gången jag kommenterar här trots att jag har följt dig sedan vi båda gick i högstadiet ute i Nacka. Hursom, jag är också flygrädd. Sjukt flygrädd. Men det har blivit bättre efter att min bästa vän, som jobbar som flygvärdinna på Norweigan sa såhär till mig: “Tänk att det här är ett jobb för så många runt om i världen. Att när vissa åker till sina kontor och jobbar 9-17 om dagarna, så jobbar hundratals människor på flygplan varje dag. Det är deras kontor. Och inte är väl du rädd när du sitter på ditt kontor om dagarna?” Han berättade även att det finns liksom 10 olika slags säkerhetssystem som gör att det är så OERHÖRT svårt för att plan att ens kunna falera och sedan krascha. Om en motor sluta fungera eller om hjulen inte fälls ut eller vad som helst, så finns det åtgärder för ALLT. Exakt ALLT. Vingarna kan inte brytas av, trots sjuk turbulens eller storm. Dom är flexibla och rör sig (smått) som vingar på en fågel.

Jag vet att det händer flygolyckor, men tänk i perspektiv med hur många plan det är som lyfter och landar VARJE dag runt om i världen, med hur få olyckor det är som händer. De två olyckorna som händer, någon gång per år, förstoras ju upp till gigantiska nyheter (med all rätt iofs), men det händer liksom inte. Det är inte meningen att det ska hända, och det kommer inte hända dig. Jag försöker bara tänka på vad min flygvärdskompis säger, och efter att han har flygit världen runt, varje vecka, i snart ett år utan att något har hänt så känner jag mig ändå lite tryggare och försöker tänka på det varje gång jag själv ska flyga. Du kommer klara det, promise!

Kram från en Nackatjej

Reply
Yas

Lyssna på podcasten pojkdrömmar, avsnittet då en pilot blir intervjuad, det hjälpte mig!:)

Reply
Selin Kir

Hey Kenza,

Don’t be scared. You have flied all the way to JAPAN!!. The pilots know what they are doing and bring you and your family safe to Bangkok.

x selin from hollaaannnnd

Reply
Alexandra

Jag brukar ta en ibuprofen sleep aid (receptfri från USA som är sjukt bra) och sätta i bra öronproppar från Apoteket för att minska ljudet, för det är det jag tycker är värst. Meddela mig om du inte kan få tag på en läkare och vill ha några av mig. Befinner mig i Nacka, men flyger själv till London imorgon bitti så det får bli snarast:)

Med vänlig hälsning, Alexandra

Reply
Tora

Jeg har vært slik en gang jeg og! Hadde det på akkurat samme måten. Men etter at jeg ble flyvertinne så ble jeg mindre redd for da lærte jeg hva alle de forskjellige lydene kom fra, og hvor trygt det faktisk er å fly. Det er bare tankene dine som skaper frykten! Tenk hvor mange fly som har avgang daglig og hvor få ulykker som fins i hele verden!! Det går nok bra skal du se :)

Reply
Louise

Jag är också extremt flygrädd och varje gång jag stiger på ett plan tänker jag att detta kan vara sista gången jag flyger. Det är så hemskt!! Man vill ju inte tänka så, men man kan inte låta bli. Är man rädd så är man. Det som brukar hjälpa mig är att påminna mig själv om att det finns så otroligt många plan som är uppe i luften varje dag. Varför skulle något hända just det planet man själv sitter på? Det är farligare att åka bil än att flyga, något som många säger. Kan tycka att en bilkrasch (om än extremt hemskt) inte är läskigt på den graden att om något skulle hända skulle man ha flera tiotusentals meter ner till marken. Men min poäng är: du är verkligen inte ensam! Ju mer man flyger desto vanare blir man, även om rädslan aldrig försvinner helt. Försök bara att tänka positivt, försök att sova och läs inte hemska saker på internet. Det gör det bara värre! Hoppas du får en bra resa :)

Reply
c

Grymt svårt att be en väldigt flygrädd person sysselsätta sig då själva flygningen distraherar allt, vet precis! Har också utvecklat en enorm flygräddsla de senaste åren. Sitter och spänner mig exakt hela tiden och minsta lilla turbulens tror jag det är kört… Enda som hjälper för mig lite är att berätta för en flygvärdinna, de brukar alltid komma och lugna/förklara vad som händer så fort det blir turbulent osv. Lyssna på glad musik på planet och se på just glada exotiska filmer kvällarna innan där de flyger är lite lugnande också. Men verkligen, berätta för en flygvärdinna att du känner dig rädd!

Reply
tamara

Kenza, I hope you are doing better.
Sister everything is well. And I want to let you know that maybe your Intuition is wanna talk to you !
Calm down, with meditation, and ask ” whats behind these messages? ” ” what does god wanna say?” And then pls. follow the guidance.

MUCH LOVE and kisses :)
Sve ce biti ok!

Greetings

Reply
Lovisa

Min mamma är flygvärdinna och själv har jag rest mycket, hon brukar säga att vi ska tänka på alla som jobbar ombord på planet. De har valt att arbeta just i flygplan för att dem vet att säkerheten är stor, annars skulle de inte befinna sig i planet, det brukar hjälpa att tänka. Lycka till!

Reply
C

Jag är inte flygrädd men min kompis är något extremt!!! Hon hade testat ångestdämpande/lugnandetabletter innan en flygresa med en annan vän, då den vännen hade dessa tabletter, vilket hjälpte jätte bra för henne. Så när vi skulle åka på vår resa var paniken tillbaka. Jag själv tar lugnande för andra slags ångest problem och har speciella tabletter vid behov för kraftigare ångest så hon fick en utav de för behov av mig och hon sov som en stock under större delen av flyg turen och orkade inte ens bry sig om att hon satt i ett plan. Mina baletter är väldigt starka och man blir trött av dom, så man kan säga de är en blandning utav sömnpiller och lugnande. De heter aterax. Ring vårdcentralen imorgon och se ifall du kan få en akut tid så du kan hämta ut pillerna, glöm inte be om läkar intyg isåfall så om det blir problem i tullen så har du bevis på dom. Har aldrig behövt visa inyget, har varit i USA och andra ställen med dem, men fall i fall har jag altid med! :)

Reply
Sanna

Det finns tabletter på Apoteket som är receptfria , som är till för åksjuka. De är smidiga att ta även om man inte blir åksjuk, då den jag att man känner sig väldigt lugn och sömnig. Om du hinner springa förbi ett apotek så hjälper dom dig! Kan ju funka då de på ett visst “drogar” ner dig lite så du kan slappna av. De är tillåtna i de flesta länder som USA, London osv :)

Reply
Tova

Känner igen mig så väl i det du skriver och jag vill att du ska veta att du absolut inte är ensam om de där tankarna. Jag själv lider av extrem flygrädsla och det är verkligen inte kul. Man vill ju kunna längta och se fram emot sin semester men den där flygrädslan tar bort lite av glädjen. Och när man väl är där så kan man aldrig riktigt koppla av eftersom man vet att ännu en flygresa närmar sig för varje sekund som går. Men jag lovar att du kommer klara det här, precis som du klarat alla dina andra flygresor. Du är stark Kenza! Jag tror på dig, lycka till!

Reply
Frida

Inte något för att lugna nerverna men som lugnade mitt psyke och gör att jag inte har problem med att flyga längre. Varje år dör fler människor genom att bli ihjälsparkade av åsnor runtom i världen än i flygolyckor.

Reply
Hanna

Stackare! Jag brukar tänka såhär, det är 100 ggr farligare att åka bil och där tänker man inte ens tanken att nått ska hända. Du kan inte påverka din situation när du är i luften och att piloten inte heller vill dö och flyger endast om det är säkert. Det kommer bli en bra resa!

Reply
Mathilda

Hej. Jag hade/har precis samma problem. Tycker fortfarande det är jobbigt, men inför varje lite längre resa brukar jag gå in här:

http://www.flyingwithoutfear.com/

Det är online-terapi för just flygrädsla, gjord av en brittisk man som varit pilot sedan 1964. Den har hjälpt mig otroligt mycket, hoppas den kan hjälpa även dig!
Bästa tipsen: 1. Läs ALDRIG eller se ALDRIG program om krascher, det är det värsta du kan göra. 2. Lär dig hur planet fungerar, då blir det hela nästan tufft. Lycka till!

Reply
Linnéa Larsson

Hej Kenza!
Läs om hur man kör ett flygplan, kunskap är en viktig del till att slippa/komma över flygrädslan. Min psykologi-lärare bad om att få kolla hur det ser ut i kockpiten, där piloten sitter, för det hjälpte henne mycket.. Så det kanske det även gör för dig!
Kunskap är makt, vilket betyder att du med kunskapen får makten över flygrädslan

Reply
DEBORAH ❤

Ångestdämpande tabletter, lugnande, osv?

Ångestdämpande säga ge med sig trötthet. Men det är ju bra? Du får inga panikattacker, blir trött, somnar. :)

Reply
Simone

Hej Kenza!
Det där med flygrädsla är så svårt. Jag själv har haft tur och lyckats arbeta bort min under de få resor jag gjort. Det enda jag kan rekommendera är att tänka att du har ett fritt val mellan att flyga eller att inte flyga. I mitt fall är det till 100% värt att flyga trots jag riskerar att dö om planet kraschar, för det kan hända. Men sannolikheten är otroligt liten, så så så himla liten. Man får helt enkelt fråga sig själv vad man prioriterar och sen vara stenhård mot sig själv. Jag lider av panikångestattacker och vet därför vad som krävs om det är ångestrelaterat eftersom det är svårt att kontrollera. Men det går! Man ska inte ge upp. Man får träna in ett nytt beteendemönster. Jag har aldrig tagit lugnande för att flyga men det har gått var gång. Jag brukar även tänka att människorna som sitter på det här planet, ett litet barn osv, förtjänar att leva och därför kommer inget hända (lite öde sådär). Samma sak om något händer så är även det ödet, det lugnar mig. Man kan även tänka att man själv styr över sina känslor, du bestämmer själv om du ska vara orolig eller rädd, låt inte omgivningen påverka dig.
Man kan även vara lite mer realistisk och söka på säkerhetsstatistik om flygplan och speciellt de västerländska flygbolagen då jag antar du flyger med ett sådant? Det låter lite hemskt och egoistiskt kanske men det är ju trots allt mest asiatiska flyg som kraschat nu på sistone om det är det som skrämmer dig.
Tänk även att det har ju gått bra förr, varför vara rädd nu? Risken har alltid vara lika stor (lika liten) och bara för att media skrämt dig så blir inte risken större. Om inte än mindre pga att tekniken utvecklas! Tänk realistiskt och var tuff mot dig själv! Få din pojkvän att lova att allt kommer gå bra, det tvingar jag min att göra var gång, inklusive mellanlandningar, haha.
Styrkekramar!

Reply
Hanna

Drick 4 starköl innan du går på planet =) Hjälper garanterat. Nu kommer säkert folk tycka att det är en dålig idé. Men 4 starköl är väl mycket bättre än en massa piller? Ofta är det ju gratis sprit på planet också!

Reply
Erika

TACK för att du skriver om detta! Är exakt likadan men är väldigt få personer som förstår min rädsla och ångest över att flyga.

Reply
Veronika

Hej! Jag har också varit flygrädd men kommit över rädslan! Hur gjorde jag?

1. Titta dig omkring på flygplatsen. Det är flera tusen pers som flyger ca. samma tid som du. Ni är alla i samma båt. Det gör det mindre läskigt att komma ihåg att ni alla tar exakt samma risk. Flera miljoner folk flyger per år, tänk bara att vi alla tar samma risk och ska våga detta tilsammans!

2. Alla du känner flyger också då och då – vågar dom så vågar du också!

3. Läskigast var alltid att lyfta, jag hatade ljuden, det lät alltid konstigt etc. Så håll bara för öronen tills du är uppe i luften och kan ta av dig bältet och gå runt (det är alltid då jag känner mig säkrast när man kan gå runt, det innebär ju att allt är okej). Medans du håller för öronen tänk bara positiva tankar, lugna dig själv, var din egna bästa vän och lek teraput. Intala dig själv att du är säker, piloten vill ju inte heller dö.

4. Det finns många videoklipp på youtube då piloter undviker krasher och gör helt fantastiska saker för att landa säkert. Tänk att det är just det din pilot kommer att göra om något skulle hända!

5. Kolla på youtube klipp och lär dig mer om flygplan. Ju mer du kan desto säkare känner du dig!

Kram!

Reply
carol

oooh kenza i now this !! i hate flying ! i love traveling a lot seriously A LOT but frankly i always CRY like a baby !! every fly attendent dont know what to do with me so I get a bottle of water, lexaurin pill and i try to entertain myself with reading, playing card etc … it s hard i think its because recent air crush but hey … every single hour there are THOUSANDS of flights !! you dont have to be worry so much (even its weird i’m saying this…)
just one advice DO NOT drink an alcohol – it will make you worse, believe me i know what im saying

http://franchemeetsfashion.blogspot.cz/

Reply
Rose

You should think about Kate Perry, when she danced on her video ‘roar’. Feel like her! queen jungle. It is weird and idiotic idea, but why don’t you give a try? ;-)

Reply
Rebecca

Detta kanske låter som ett lite udda tips, och det lär bara funka på en viss typ av personer. Men för mig är det alltid skönt att ha all fakta. Mycket med just flygning är att man mister kontrollen i ett utsatt läga. Försök att ta tillbaka kontrollen. Googla (INTE PÅ KRASCHER), hur fungerar ett flygplan, hur ser det ut i cockpiten, hur ser pilotträning ut etc. Detta ger dig lite mer kontroll över situationen. Be också personalen (kanske i förväg) att du får gå in i cockpiten och hälsa på piloterna. Då har du också mer koll på vem du lämnar kontrollen till.

Stora kramar och lycka till!

Reply
anitta

Hey dear Kenza!
I feel u. I have had the same fear last year when i travelled a lot and all these terrible accidents happened. I also get panic attacks easily and its not fun. BUT you always have to just tell yourself, U ARE FINE. everything is just fine. Breath and try to stay calm. Also its important not to fight againts the panic attack, accept it. But also know that its only in your mind, say to urself that i know whats going on and i will survive. :)

And hey, think about how many planes there are really flying per day/hour?! SO freaking much! Ofcourse they mention those few accidents in the media, because those are SO RARE. There are so much more car accidents for examble.
This is life and we have to let go of those fears that hold us down and keep us not doing the things we love.. like traveling.
Be brave and keep ur eyes open, there is so many beautiful things around us. Lets always choose to see only the good things. :)

Have a good trip and give them street dogs and kitties some food for me :D <3

Reply
K

Hej,

Jag kämpar också med flygrädsla varje gång jag ska flyga och känner igen mig i känslan du beskriver. Min fobi blev starkare efter att jag var med om en obehaglig flygning och sedan dess har den bara blivit värre. Det jag tror att många inte vet är att flygrädsla skiljer sig från andra fobier, framförallt eftersom den tenderar att bli starkare desto mer man flyger (till skillnad från andra fobier där du kan bota fobin genom att göra det du är rädd för).

Men flygrädsla går också att bota! Jag pratade om min flygrädsla med en teraput och hon gav mig en bok som heter “ångest – om orsak, uttryck och vägen bort från den…” av Christer L. Nordlund. Den tar upp många olika typer av ångest och fobier, bland annat flygrädsla. Jag kan inte säga att jag är botad än, men jag har heller inte jobbat med detta så länge, men jag börjar klara av flygningarna bättre. Han menar att de flesta är framförallt rädda för hur de kommer att reagera under flygningen. Detta kan jag känna igen mig i , då jag är rädd för att bli rädd under flygningen, och det låter lite som att det är det du är orolig för också. Men han menar framförallt att du kan övervinna rädslan genom tre steg:

1. Lära dig å mycket du kan om flygningen (desto mer du kan om hur flygningen går till, desto mindre chans är det att du kommer vara rädd för olika ljud och saker som händer under flygningen).
2. Lär dig hur ångest och rädsla fungerar (om du förstår varför du reagerar på ett sätt fysiskt och psykiskt är chansen att du blir rädd när det händer mindre och därmed är chansen mindre att det kommer hända).
3. Praktisera de nya sakerna under flygning (denna är ju den minst roliga, men nödvändiga, men han menar också att man kan öva mycket innan flygningen genom att tänka på flygningen innan och därmed öva på det).

Några tips från mig:
– Kolla upp allt som du är orolig över innan.
– Försök att inte tänk på att du snart ska flyga (du kan ju tänka på det när du övar, men tänk inte “imorgon ska jag flyga”).
– MITT BÄSTA TIPS INNAN FLYGNINGEN: Säg till flygvärdinnan att du är flygrädd. (Denna känns kanske jobbig och pinsam, men faktum är att flygrädsla är en av de vanligaste fobierna och flygpersonalen vana med hur de ska hjälpa flyggrädda. Att du vet att de vet att du är flygrädd kan göra dig trygg på ett helt nytt sätt. Då kommer de ha extra koll på dig och lugna dig om du mår dåligt!).
– Senast jag flög med Easyjet såg jag också att de erbjuder en kurs för att bota flygrädsla!! (blev rörd när jag såg det, då de är det första flygbolag jag har sett som tar flygrädsla på fullaste allvar).
– MITT BÄSTA TIPS UNDER FLYGNINGEN: Om du under flygningen börjar känna dig jätterädd och du känner hur stresshormonerna kickar igång så att din andning blir snabbare så att du får svårare att andas, så har jag ett tips. Denna reaktion är samma reaktion som när vi blir oroliga eller nervösa, bara att den är starkare. Det är vår kropps sätt att säga att vi är i fara och att vi måste springa i säkerhet. Eftersom vi är väldigt låsta i ett flygplan är detta väldigt svårt och du sitter bara helt stilla trots att kroppen vill att du ska springa iväg. Då kommer det utsöndras ännu mer stresshormoner, för att kroppen vill att du ska reagera och därav byggs stressen upp till en stressattack. Detta går att motverka! Kroppen vill att du ska reagera och därmed räcker det om du aktiverar musklerna. När du känner stressen och paniken komma så bör du därför göra såhär: Sätt båda fötterna stadig i golvet och lägg händerna på knäna. Blunda. Andas in och räkna till tre samtidigt som du spänner alla musklerna i kroppen. Andas sedan ut och räkna till tre samtidigt som du slappnar av. Fortsätt med detta tills du känner att du har lugnat ner dig. För att du gör detta kommer kroppen att sluta utsöndra stresshormonet, för att den tror att du har “sprungit” ifrån faran och du kommer känna dig lugnare :)

Ser att andra pratar om lugnande medel och sånt och visst det kan man ju ta om man flyger någon gång ibland, men inte om man gör det i jobbet eller regelbundet och det kommer inte heller hjälpa dig att bli mindre flygrädd.

Hoppas resan går bra! :)
/K

Reply
Johanna

Hej!

Jag förstår PRECIS! Var inte ett dugg rädd när jag var yngre och sen plötsligt bara slog det till och jag är så rädd att jag får riktig ångest bara jag bokar flygbiljetter och alltså tänker på att jag ska sitta i ett flygplan.

Jag har aldrig tagit några lugnande tabletter, men däremot så är mitt lilla huskurstrix att jag aldrig flyger nykter. Dricker typ ett eller två glas vin innan jag kliver på. Oavsett tid på dygnet. Jag har flugit hem från London klockan 06.00 och då shottade jag och en vän( som också är flygrädd) i baren på flygplatsen innan jag klev på planet eftersom man inte är sugen på vin så tidigt. Skitäckligt, men då blir jag lugnare och jag är inget fan av tabletter så undviker att ta om jag inte måste. Skulle flyga hem från USA när det var åskstorm och då drack jag typ en flaska vin så jag till och med somnade på planet för att jag var så rädd för resan (och sen skakade det ingenting på hela resan..hehe). Och vill tillägga att jag inte dricker särskilt mycket i vanliga fall mer än nån utgång då och då. Så tips om du inte har tabletter, det gör åtminstone mig lugnare även om jag fortfarande har puls på 3000 när vi lyfter och kanske gråter en skvätt. Men jag sitter i alla fall på planet och det gör att jag kan åka på semester över huvud taget.

Reply
sandra

Hej Kenza, detta blir en kommentar i mängden, men till skillnad från dem andra. Jag ville bara förmedla på något sätt (och jag försöker verkligen säga detta på ett bra sätt) men ifall något skulle hända på planet påväg till Thailand (till underbart fina Thailand) så har du berört många personer. Du har skrivit historia och kanske till och med själv räddat många liv. Det finns så många som ser upp till dig och stöttar dig, men mest av allt bryr sig om dig. Jag tror nog att du aldrig kommer fatta hur många det är som du har hjälp.. Bara genom ett litet hej eller leende. Man kommer alltid minnas dig. Med ett varmt leende och en varm personlighet kommer man långt! Du har kommit långt i livet och är min stora förebild, många vunna priser, resor hit och dit, entreprenör, modell och dessutom snygg pojkvän. Du har åstadkommit så mycket i livet och ifall jag hade varit du så hade jag varit stolt över mig själv, väldigt stolt. Så ha nu så himla kul i Thailand och tänk vad många fina photoshoots du kan ha, dricka goda drinkar, snorkla i ljusblått vatten, hänga vid stranden och bara slappna av. Själv sitter jag och pluggar i skolan och drömmer mig bort genom din blogg. Hoppas du tar åt dig och läser min kommentar, det är mitt mål!

PS. Sluta söka på Google och tänk på att det är farligare att köra bil än att åka flyg. Best regards Sandra Palmgren

Reply
Karin

Jag är också rädd för att flyga, det är det värsta jag vet. Jag kan inte ens sova på flygplan (fast ibland somnar jag av utmattning) så jag är nog inte alls rolig när jag flugit i 8 timmar…

Reply
Maja O

Kenza, jag ville bara skriva att jag förstår precis vad du menar för jag känner likadant! Men allt kommer att gå jättebra och vi är alla med dig i tanken. Du som klarar så mycket och är så fantastisk, du klarar ett flyg. Det finns så många som ser upp till dig för en anledning, för att du är stark. Att du är så modig som utmanar dig själv och dina rädslor är imponerande.
Jag kommer att tänka på dig när du flyger.
Puss och kram och njut av din semester
/Maja

Reply
Petra

Anledningen till att de skriver om det i tidningen är för att det händer så sällan! Ingen fara, det kommer gå super! <3

Reply
Bella

jag har själv gått igenom panik när det gäller att flyga, åka buss (!!!!) etc men jag gick till min kurator på skolan (är 14 år) och hon intalade mig att rädsla bara är en inbillning när man inser det så är man inte rädd längre!
Kenza, om du intalar dig själv att ingenting händer för att du tänker på det, att hur osannolikt det är att något skulle hända bara för att just DU sitter på planet, bara för att just DU är rädd för det! om du intalar dig det så kommer du att lugna ber dig.
Men om du får en panikattack så håll andan, sätt ner båda fötterna på marken/golvet och håll någon handen. tänk även på något du tycker om, tänk på något roligt så kommer det gå över!
Du klarar detta, tro mig!
älskar dig❤️

Reply
Sandra

Jag flyger rätt ofta men är också flygrädd till viss del. Dock tänker jag på ett citat Spence Reid sa (du vet, Criminal Minds geniet): “You know, turbulence very rarely causes planes to crash”. Och vi alla vet ju att Reid har aldrig fel :)
Nej men jag tycker det är tryggt att lyssna på när piloten pratar, det lugnar mig. Sen har jag läst en hel del om just flygplan då jag ville bli pilot så den kunskapen lugnar en del också :)

Reply
Elsa

Hej!
Världens bästa tips mot flygrädsla kommer HÄR: Kolla in flightradar24.com. Där ser man alla plan som är i luften just i denna stund och inser att det är en del. Zooma ex ut över USA så ser man hur sjukt många det är!!!!! Och så ser det ut exakt varje dag.
Jag brukar kika på denna så fort flygrädslan lurar runt hörnet. Kan även vara kul att följa när familj och vänner flyger så ser man var de befinner sig!
Kramar

Reply
A

Hej!

Min pappa jobbar som pilot, och får uppleva många flygrädda (framförallt gravida kvinnor). Om man pratar med flygvärdinnorna, så brukar man också kunna få prata med piloterna innan. Då kan de förklara hur vädret är, visa kursen och berätta om hur det går till, brukar kunna lugna ner många! AirAsia var både ett pilotfel och markfel, de flög rakt in i ett oväder vilket man inte ska göra… Otroligt ovanligt att flygen störtar, oftast kan de glidflyga ner till marken!

Reply
Flygvärdinna

Vad mycket kommentarer hjärtat! Många som vill hjälpa:)
Jag arbetar som flygvärdinna, vill först säga att när du går ombord säger du till flygvärdinnan som jobbar att du är flygrädd och var du sitter någonstans. Då får hela personalen koll på att du är rädd och var du sitter innan man är uppe i luften:-) vi har ett extra öga på dig.

Vad gäller turbulens… tänk som att när det blåser ute på sjön när du åker båt så bildas vågor på vattnet, på samma sätt är det i luften…

Crew är hårt drillade och vi har väldigt mycket tid uppe i luften per år, säkerheten kommer alltid först.

Och sen till det här med tabletter:) Berätta i såfall vad du tagit till de som jobbar, också säkerhet. Och följ anvisningarna på burken !
(Piller och alkohol kan ha oanade effekter).

Senaste tidens blåst har givit turbulens så fråga på, vi är där för säkerheten :-)

Ha en supertrevlig semester och googla semsterbilder ist för flygkrasher, verkar mycket trevligare:-)
PALMER,SANDSTRAND,SOL,BAD,DRINKAR,ÄVENTYR,HOTELLSÄNG,FRUKOST

Tänk på det härliga:-) även flygresan är ju endel av semestern, lycka till så ska jag tänka på dig:-)

Kram

Reply
momoiro-chan (@jannemnaess )

Jeg hadde det også sånn som deg før. Det er litt sent for turen din nå, men jeg anbefaler deg å ta et flykurs. Da får du masse god kunnskap til reisen som vil gjøre deg rolig. Jeg fikk også noe beroligende av legen som jeg brukte i en periode. Når jeg fløy og var rolig, fikk jeg også muligheten til å oppleve at det ikke er noe å være redd for. Nå går det helt fint og jeg tenker ikke en gang over det. Jeg synes til og med det er gøy å fly!

Og til slutt; slutt å lese om flyulykker. Unngå dem på tv, i aviser og på google. Det gjør alt verre!

Reply
Annia

Efter att ha flygit regelbundet i några år, inklusive många långflyg, så insåg jag att min flygrädsla bara blivit värre. Jag flög till och från Sydafrika i våras och nu om en dryg vecka ska jag till Thailand. Med resorna i Sydafrika färskt i minnet så har ångesten varit ganska stark (inget speciellt hände alltså, men bara långflyg i allmänhet) så jag gick faktiskt till läkaren och de skrev ut Stesolid till mig. Det är kraftigt ångestdämpande. Jag känner mig lugn bara av tanken på att jag kommer få sitta på flygplanet utan dödsångest. Mitt tips är verkligen att gå till läkaren!

Reply
Daniela

Kenza, tänk på hur många flyg son lyfter dagligen. Hur många störtar per år, ett? Chansen är ungefär en på miljarden typ. Det som är skrämmande är förstås att man inte kan kontrollera något när man sitter i ett plan, men å andra sidan hade jag kunnat dö i en bilkrock för en månad sen när jag tänkte blev påkörd. Du är myyyycket säkrare i ett flygplan än ute på gatan!

Reply
Alice

Hej Kenza!

Jag förstår din rädsla och nervositet, även om jag inte får det just när jag flyger utan vid andra tillfällen. MEN jag har hittat något som hjälper mig att stoppa den där känslan i magen och lugna ner mig, dessutom är det mycket mer ofarligt än sömntabletter som ändå är kemiska. Det finns en ört som heter Valeriana som använda dels mot insomningssvårigheter eftersom den lugnar kroppen men också i stressiga situationer. Det heter Valeriana Forte och finns på apoteket, fråga personalen för de är alltid väldigt kunniga! Du blir inte groggy eller nåt sånt, det är mer bara lite lugnande för kroppen och jag tycker att de har hjälpt mig mycket. Hoppas det kan vara nåt för dig!

Reply
Nina

Hej Kenza!
Jag har en kompis som är i princip likadan. Hon fick en ångest-panik attack på ett flyg till turkiet. Då kom en flygvärdinna och pratade med henne om alla möjliga grejer, eller berättade proseduren med hela flygturen, vad det var som lät där, varför det skakade ibland och hur allting gick till, och det lugnade henne och nästa gång hon flög var det mycket lättare. Så du kan alltid testa det! Och sen är det verkligen det säkraste medlet du kan transportera dig med. Tänk dig, det sker tusentals bilolyckor varje dag, men en flygolycka sker otroligt sällan! Det är supersafe! Var inte orolig!

Reply
Fanny

Hej Kenza! Jag är också extremt flygrädd, drömmer tex mardrömmar flera ggr i månaden om att jag sitter på ett plan som kraschar. Flög till Mexiko i somras och då gjorde jag något som faktiskt funkade, det håller kanske inte i längden haha men jag blev lugn just så iaf, drack rödvin (2 såna där små flaskor), gjorde så att jag blev lugn och liksom inte brydde mig så mkt :P Tagit sömntabletter också men det är lönlöst, kan ändå inte sova så ingen idé att försöka

Reply
ILH

Herregud! Det där låter EXAKT som min flygrädsla! Har alltid vart flygrädd och trots att jag älskar att resa och reser många gånger om året så blir jag livrädd när det är turbulent eller planet bara skakar till. Jag har alltid lugnat mig ganska direkt efter men jag tycker att det är så obehagligt, precis som du! Jag kom hem från Thailand för ett par veckor sedan och vi flög direkt till krabi vilket tar tolv timmar! Vi var i ao nang och besökte alla öar (poda, chicken osv) och det ska ni också va? Jaja nog om det iallafall så var det en väldigt lång flygning på 12 timmar! Var väldigt nervös innan pga att airasia flygolyckan nyligen skedde då. Men när jag kom på plane blev jag lugn Jag var rädd under ett par tillfällen, men det gick bra, precis som alltid! Egentligen så vet man att det kommer att gå bra, men tanken på flygolyckor kan göra mig så rädd att jag inte kan somna på natten. Iallafall, mitt bästa tips för dem som är flygrädda är att slappna av på flyget, titta på film och tänk på annat, försök sova, rör på dig emellanåt och drick och ät ordentligt! Det kommer gå bra, det lovar jag, flygning är trotsallt det bästa transportmedlet och jag vet att den faktan inte hjälper, men tänk hur många flyg det går varje dag och hur många det faktiskt händer något med ❤️
Ha en trevlig resa och om du ska till ao nang så var jag nyligen där i två veckor och har massor med restaurangtips och fina stränder jag gärna rekommenderar, så jag tipsar gärna er som ska resa till ao nang/krabi och även Bangkok!

Ha en trevlig flygning men framför allt resa!

Reply
Julia - Flygvärdinna

Hej Kenza! :)
Jag arbetar som flygvärdinna och mitt råd till dig är att berätta för kabinpersonalen ombord om din rädsla. Jag personligen uppskattar verkligen när passagerare kommer fram och berättar och då kan man hålla ett extra öga på just den personen, vilket känns tryggare för mig som arbetar ombord och har hand om din och alla andras säkerhet.

Ett tips kan även vara att prata med gatepersonalen, du och din familj kanske kan få gå ombord lite tidigare på planet, hälsa på i cockpit, prata med piloterna. Kanske blir lättare och känns tryggare för dig när du har ett ansikte på piloterna som faktiskt flyger planet :)

Jag önskar dig ett stort lycka till och hoppas du övervinner din rädsla och får en fantastisk semester i Thailand. :)

Kram
Julia

Reply
Martin

Finns ju många kommentarer redan, men som läkare tänkte jag komma med mina synpunkter..

Till att börja med är ju kommersiell reguljärtrafik väldigt säker. Men det är ju inte det som är grejen. De mekanismer som ger specifika fobier har vi ärvt från våra förfader, där ett mått av försiktighet höll oss vid liv i en miljö som var långt farligare än dagens.

För dem som upplever en specifik fobi som ger en påverkan på ens livskvalitet eller där ett undvikande beteende ger orimliga konsekvenser så finns det definitivt hjälp att få!

Lyckas man trots allt kliva på planet så kan det räcka med ångestdämpande läkemedel att ta i förväg, eller än hellre ha i beredskap att ta om oron blir för stor. Sömnmedicin däremot dämpar inte ångesten. Sömnmedicin kan man möjligen behöva om man har stora besvär med s.k. jetlag vid längre flygresor.

För de som har möjlighet tycker jag definitivt att man satsa på kognitiv beteendeterapi. Resultaten brukar vara väldigt goda. Behandlingen är inte alltid subventionerad fullt ut, det får man höra med sitt landsting om. Att lära dig hantera sin fobi och inte behöva hjälp av sjukvård och mediciner är i regel en mycket positiv upplevelse för fobikern, och en erfarenhet man har med sig för livet! Kanske nåt att blogga om?

Lycka till!

Reply
Evelina

Hej Kenza!

Berätta för kabinpersonalen att du är rädd och be om att få prata med piloterna. Vi är ombord för din och andra passagerares säkerhet i första hand. Du kommer bli väl omhändertagen.
Safety first!
Kram flygvärdinnan :)

Reply
Staffan

Hej Kenza
Visst, här är massor med bra tips och förslag på hur du kan underlätta din flygning och det är bra.
Mitt problem är inte bara att typ ena vingen trillar av eller nått utan även klaustrofobiskt och det finns väl nått klassiskt svar på det.
Mina problem fick jag efter en dykolycka.
Jag har provat lite olika behandlingar och andra Taxi trick som Psykolog, Terapi, KBT, Hypnos, Flygsimulater, Yoga, har även pratat med vänner som är piloter osv
Jag utsätter mig för det hela tiden och tycker lika illa om det varje gång.
Tyvärr, eller tyvärr ska jag inte säga men det enda som fungerar på mig är
SOBRIL
Utan dom hade jag varit helt Fucked, ursäkta men så är det.
I ditt case hade jag gjort som så här :
Ringt och fått en tid hos en läkare och förklarat ditt problem och be läkaren skriva ut Sobril och när du hämtar dom på Apoteket, be dom skriva ett intyg ( det är deras skyldighet)
Intyget på att du har Sobril med på resan är för om tull frågar om din medicin
Så här gör jag på resdagen :
När jag vaknar tar jag en tablett
Sedan en timme innan tar jag 4 st och går sedan på planet bland dom sista.
Nu när jag skriver detta till dig kan jag inte fatta att jag verkligen själv gör detta men måste säga att Sobril är fantastiska i detta avseende, och resa vill man :))
Helst hela tiden faktiskt :))
DETTA FUNKAR VÄLDIGT BRA
Du kommer bara känna dig lugn och sjukt fokuserad.
Sobrilen gör att du inte får paniken och det är det viktigaste.
Var på en 1 timmes flygning vid nyår och är som vanligt lika nojjig och när det var dags att landa sa jag som jag ALLTID gör
Att jag hade kunnat flyga 10 timmar till :))
Hahaha.
För min del är det så här, att är man nojjig och tycker flygning är skit så är man det, så är det.
Och detta är det enda som funkat för mig.
Testa gärna en några dagar innan och känn efter vad du tycker sj, och gå in på FASS’ och läs om medicinen.
Lycka till
//Staffan

Reply
Adriana

Känner exakt som du! Jag har inga problem med att flyga inom europa, korta sträckor alltså. Men så fort jag tänker på att flyga långa sträckor som till USA osv, då mår jag bara illa. Skulle nog aldrig klarat av och sitta på flygplan så länge!! Men tänk alltid att risken är större att krascha med bil än flygplan, för det är ju faktiskt säkrare att flyga säger dom… Fast synd att det inte känns så haha!

Reply
Eva

Jag brukade vara sjukt radd for att flyga men sedan jag gick i terapi har det blivit 90% battre. Terapin handlade om att notera sina tankar (katastroftankar) och utvardera dom (helst skriva ner dom). Jag fragar mig sjalv nar jag blir nervos: Tror du innerst inne att du inte kommer att landa tryggt om x antal timmar? Jo, blir alltid svaret. Sen tanker jag att: jag kommer att landa om x timmar och jag kan antingen njuta av dessa timmar (slappna av, lasa bok, titta pa film) eller sitta och spanna mig, oroa mig och ma skit. Oavsett vad jag valjer kommer jag att landa tryggt. Hur jag tanker och kanner kommer inte andra verkligenheten och vad som kommer att handa. Jag tror att det handlar om radsla for doden innerst inne. Och det ar samma sak dar: Vi kan njuta av av resan (livet) eller oroa oss och noja -vi kommer anda sluta pa samma satt.

Sedan larde jag mig om att djupandas och meditera som ocksa hjalper jattemycket. Om kroppen ar totalt avslappnad sa ar det omojligt att bli nervos. Om man andas djupt och lugnt sa lurar man hjarnan att det ar lugnt. Sa gor allt for att kroppen ska vara lugn: Inget kaffe!

Och nar planet ar pa vag ner tanker jag alltid att for varje sekund ar vi narmare marken och sakerheten.

Hoppas det gar bra!
kram

Reply
Matilda

Hej Kenza!
Är med svin flygrädd börjar gråta när det är turbulens och kan inte tänka som många säger att de är säkraste flygsättet, etc. Jag brukar istället försöka hitta någon i personalen som man tycker ser “lugnande ut” och försöker fokusera på dem när de går förbi. Brukar även försöka aktivera hjärnan, titta på film, spela kort,etc. Till thailand finns det massor av flygplatser längs vägen så om det värsta tänkbara skulle hända kan de gå ner för landning på vägen. Och tänk även på alla plan som drabbats av grejer som media skriver om som klarat sig utan att det ens varit närheten av katastrof. Kaptenerna är utbildade även på katastroflägen som en motor som slutar fungera, landningsställ som inte fälls in och blixtar som träffar planen. Och om du är som mig kan man även tänka att visst det har hänt lite olyckor nu, men med tanke på den lilla risken som finns för att något hemskt ska hända är mini liten är den ännu mindre när någon olycka hänt nyligen. Plus att varje långflygningsplan går igenom enorma tester innan de får lämna gaten.

Reply
V.L

Vet xakt vad du upplever. BLI APFULL. De de enda rätta. Skit i allt annat. Vodka juice. Thats it. Frid

Reply
Ellinor

Hej Kenza!

Jag brukar tänka såhär inför alla flygningar: Piloten och flygpersonalen vill alla komma ner lika mycket som jag och alla de andra passagerare! De gör alltid sitt bästa för att resan ska gå så smidigt som möjligt!

Reply
Karoline J.R

Hello Kenza!

Jeg har slitt med panikkangst og dødsangst siden jeg var 13 år gammel, fikk dette som diagnose da jeg var 16.
Fly er bland en av de tingene som jeg får angst av!
Jeg har prøvd det aller meste, men i de siste årene har jeg gått til en lege som forstår meg.
og her er noen tips:
1. ALDRI søk på flykrasj!! det må du ikke gjøre dette er noe som kan gjøre det verre. Gå heller inn på hjemme siden til det flyet du skal ta, der pleier det gjerne å stå litt informasjon.
2. Snakk med en profesjonell om dette.
3. Når du tar fly burden du få på deg et headset med en gang, sett på musikk litt høyt, ikke på noen som helst måte ta det av, sog i det det begynner å riste, så fortell deg selv at dette er det tryggeste som finnes.
4. Se hvordan Thailand turen går, men hvis ikke den går så bra, så må du rett å slett begynne å fly korte strekninger som øvelse, på ca. (30 min så opp til 1 time osv.)
5. Det kan hjelpe med ca. 1g Sobril (hør med lege)
6. hvis ikke noe av dette hjelper, så prøv både psykolog eller hypnoterapi.
Prøv for all del og gjøre noe med dette raskt, jeg har jobbet med dette på egenhånd i 6 år nå, men dette er noe jeg kommer til å måtte jobbe med resten av livet. Men hvis du gjør noe med dette med en gang, så slipper du kanskje unna. For det vil bare bli verre når du får barn!
Håper virkelig at noen av disse tipsene hjelper deg og at du forstår meg! Lykke til!!

mvh.
Karoline

Reply
Camilla

Jag är precis lika dan! Vad jag känner igen mig. Googlar olyckor, sömnbrist veckor innan jag ska åka, tänker på alla jag inte kommer få träffa igen om vi störtar. Får hjärtklappning och dödsångest vid minsta lilla turbulens. Stirrar på flygvärdinnorna och studerar deras uttryck. Reser rätt mycket och tycker att jag borde vänja mig men jag gör inte det. Ser nästan alltid till att dricka mycket alkohol på planet för att slippa bry mig om att det skakar. Kanske inte ultimat men finns inte en chans att jag skulle kunna somna under en flygning. Flygkrasch är ju en så definitiv död liksom.. Man vill inte va den miljonteprocenten som störtar.

Reply
pinja

i know the feeling kenza… it’s terrible… the show on FOX where they show diffrent ways that plane can crash.. ahh it’s so terrible. I just try to calm myself and tell myself that it’s going to be okay. So scary. I like to think that the possiblity to be in a plane crash is smaller than to get into a car crash so that calms me down to think about that cars are actually more dangerous than planes. uhg… SORRY my englishis not so good, im Finnish x) love you kenza just keep your thoughts out of it :)

Reply
Maria

Hej! Lite sen kommentar här kanske men iallafall. Jag har en släkting som flyger jättemycket i sitt arbete och också privat. Så alla i familjen tänkte ju att “ja men han kan ju inte vara flygrädd så mycket som han flyger.” MEN, så skulle vi åka på semester ihop hela släkten för 3år sedan, min mamma (som är lite flygrädd) frågar honom då om han inte tycker det är jobbigt att flyga så mycket. Han svarar: “Jo, det är skitjobbigt att flyga, helst eftersom jag är så jävla jätteflygrädd!” Alla fick en chock, för han verkar inte ha några problem med det liksom.
Men iallafall, hans sätt att bli av med det mesta av flygrädslan var att ta reda på ALLT om flygplan, flygplatser och säkerhet. Hur vingarna på ett plan faktiskt kan göra så att det hålls kvar i luften, vad som händer när planet svänger osv. Och sen också att tänka att man inte har någon kontroll, det är inte ditt fel att det är luftgropar, du kan inte göra något åt dom, och personalen på flygplanet är så sjukt utbildade och duktiga så dom har koll på allt, fråga!
Och att INTE googla flygkrascher, det vet antagligen du med att det är en dålig idé ;D
Jag tror inte på tabletter och sånt, (men gör man det så är det ju en bra idé att faktiskt prioritera läkarbesök innan resa, även om man har det lite stressigt..) men sen är jag inte flygrädd heller. Första gången jag skulle flyga så frågade jag min mamma “Hur känns det då??? Att flyga?” Hon svarar “Det känns som att åka buss.” Och när jag tänkte efter så stämde det ju faktiskt, så det är så jag tänker. Varje gång det kommer en luftgrop så tänker jag att bussen kör över en vägbula eller på en väg med kullersten, funkar faktiskt för mig :)

Hoppas din flygresa gick bra ändå, och att alla tips du fått kan hjälpa dig inför nästa resa :)

Reply
Patricia

Kenza!! Är så glad av att läsa ditt inlägg. Inte att du är rädd men att jagi nte är ensam om det och gör exakt samma..googlar om möjligheter, hur säkert, vad kan gå snett och nu det här med germanwings gjorde inte saken bättre… och du har rätt man stressar upp sig. Jag känner samma i denna stund och ska på ett flyg i slutet på maj och jag har gråtit senast idag för jag är så rädd. Mitt enda råd är att inte LÄSA mer! Koppla bort, det fick mig att må bättre, vad gäller piller har jag funderat på antidepressiva eller sömntablett men hört vissa nackdelar om detta…men jag vet inte..hur gick det för dig? Ser detta är från maj..har du lugnat dig? Kram

Reply
Sebastian

Be om att få prata med piloten innan avgång, hen kan förklara hur ett flygplan fungerar och varför den flyger. När jag flög med SAS i somras (från Norge ) så berättade jag att jag var flygrädd och hatar att flyga (vill ändå bli pilot). Piloten berättade massor om kärran och annat, känner sig väldigt trygg efter att ha pratat med piloten. Hen kan hjälpa dig med flygrädslan☺️

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*