• header

FIKA

KenzaZouiten_fika-1 KenzaZouiten_fika-2

“Fika” with Shiva ♥

Mötte upp Shiva efter jobbet för en fika och lite catch up! Varför finns det förresten inte ett engelskt ord för “fika”? Googlade översättningen och det blir bara “have coffee”, men fika behöver ju inte innefatta kaffe. Haha. Jaja, mysigt var det iallafall!

Nu ska jag handla och sedan åka hem och laga mat. Jag har inte lagat mat på jag vet inte hur länge, vi har antingen kört take out eller så lagar Aleks typ 4 dagar i veckan. Nu är det min tur och jag fasar inför det. Är jag den enda som hatar att laga mat? Tycker det är så sjukt tråkigt och slöseri med tid. Köper hellre färdig mat och slappar en timme istället. Hur kan man göra matlagning kul? Något tips?

// I met up with Shiva after work for a “fika” and some catch up! Why is there no english word for “fika”? I googled the translation and it’s just “have coffee”, but fika doesn’t have to involve coffee. Haha. Anyways, it was very cozy! Now I’m gonna go do some grocery shopping and then go home and make dinner. I haven’t cooked in I don’t know how long, we’ve been eating a lot of take out lately, if not Aleks is the one who’s cooking. Now it’s my turn and I don’t want to.. Am I the only one who hate cooking? I think it’s so freaking boring and a waste of time. I rather buy take out and relax for an hour instead. How can I make cooking fun? Got any ideas?

82 Comments

a

Direkt översättning av lagom och blunda finns ej heller… Finns väl massa ord som ej finns på engelskan men de är dom jag kommer på just nu. Eller nej värst av allt ordet “orkar” finns fan inte, bästa ordet ju! Hahah, “jag orkar inte” hur förklarar man det lika bra som på svenska? Finns ju inte?!

Reply
Rebecka

Tycker också matlagning är jättetråkigt, skulle vilja tycka det var kul så att jag kan bli bättre på det :).

Reply
lisa

Är precis som dig, hatar matlagning! Dessutom tycker jag aldrig det blir lika gott när man gör det själv, mycket bättre när man får det serverat ju haha!! Och sen finns det inget engelskt ord för “fika” man säger “have a coffé” även om det inte innefattar kaffe!

Reply
C

Hatar också att laga mat! Brukar främst prata i headset med en vän eller sätta på en serie i bakgrunden..

Reply
Bella

haha like for mys…there is also no english word to describe mys right?! you always say cozy but i think its not quite the really right describtion for it :D well you swedish people just have some words which no country else has for having a cozy time with food and good people or even sometimes alone in a cozy room and just feeling relaxed and good. i think this is mys and fika is mostly at the afternoon with some kind of sweets and a friend or something…?!
looking soo tanned again, did you get a new spray tan today as well? compared to yesterdays pics you look more tanned :D or maybe it is just the light…

and i think cooking is sooo boring as well…something what helps me is, good music so i dance while the (for example) nudels cook and getting the dishes done (cutting board, and all that you use while cooking) which i dont need anymore…so once Im finished with cooking i dont have 100dishes to do but my pan, cooking pot and plate :)

Reply
Tessan

Ja är precis som du, hatar matlagning! Ja har inget jättebra tips.. lyssna på musik kan hjälpa, de gör de för mig då kan man dansa lite samtidigt ^^ :)

Reply
Cecilia

Jag har ALLTID min iPad på köksbänken vid matlagning (hatar också skiten) och det hjälper verkligen! Kollar en serie eller, som oftast, lyssnar på podcasts. Helt klart en nödvändighet för att ta sig igenom eländet :p

Reply
Lovisa

Det är för att fika är en tradition som endast finns i Sverige och typ norden. Man gör inte det på samma sätt i andra länder. Då alltså att man fikar är man träffar vänner, går på dejt eller pluggar. I tex USA så har man ju typiska dejter så som bio och middag, vilket är vanligt här men fika är ju snäppet vanligare. När man träffar vänner kanske man bara dricker kaffe. Har du aldrig hört det ? :P

Reply
kapi

Ameeeeen Sista!! I feel u. Stay alone and take away is my life. I am not proud but i hate cooking with a passion. I feel its a gamble i spend so much money on the ingridients and in the end the result might taste shit..plus it takes time. Trying to start loving it though …wanna be a good mum one day lool

Reply
Malin

Åh samma här, hatar att laga mat. Det tar tid, är tråkigt och dessutom blir det en massa DISK!! Haha blir ju inte bättre av att det är något som måste göras varje dag, inte som typ dammsugning och tvätt som bara behövs en gång i veckan typ.

Reply
Angelica

Man säger ofta “fika” utomlands, de tar det från Sverige! Finns ingen bra översättning på engelska så de brukar säga “swedish fika”. ;)

Reply
Hannah

För att fika är i stort sett en institution i Sverige så vedertaget som det är. Nästan alla arbetsplatser har “fika”raster och andra länder tycker att det är fascinerande hur mycket vi fikar eller hur viktig del av dagen det är för många svenskar. Inte bara de gånger man ses på stan för att ta en fika precis som i andra länder liksom, så mycket större grej i Sverige. (Tänk fikarast, fikabröd, osv osv osv, vi är galna)

Reply
Emma

Har också tänkt på att det inte finns nån direkt översättning för fika! Jättedumt ju! Men du som har stor blogg kan väl mynta ett uttryck på engelska, så får vi se hur många som hänger på? ;D

Reply
Emmy

Åh jag veet. jag bor i Skottland just nu och är så irriterande att det inte finns ett ord för fika och att måste säga “go for a coffee” jag dricker liksom inte ens kaffe… Har försökt lära mina vänner vad fika är så att jag kan säga det istället så att de vet vad jag menar :P

Reply
Ida

1. Låtsas att du har ett matlagningsprogram på tv.
2. Blanda dig en drink (antingen med eller utan alkohol) och se det som ett tillfälle att ge dig hän någonting som får din hjärna att helt fokusera på en endaste sak och därmed verka avslappnande, samtidigt som du sippar på en drink.
3. På med musik och sjung högt med i låtarna samtidigt som du vickar på höfterna och rör om i grytan!
4. På med en serie i bakgrunden.
5. Laga TILLSAMMANS med din karl, alltid mysigt!
6. Laga något lätt och snabbt och som är riktigt gott!
7. Prata i luren (headset).
8. Experimentera med helt nya smaker och råvaror och känn spontaniteten. Det är bara fantasin som sätter gränser ;)
Där tog fantasin slut! ;)

Reply
Johanna

Här ett jättegott recept om du vill ha! Sätt på peppande musik och så ska du se att matlagning blir lite roligare ;)
Stek bacon skuren i bitar av eget val, tills den har blivit lätt knaprig. Rör ner lite purjolök och fräs ytterligare så att löken blir svettig. Ha i visp/matlagnings – grädde och lite citronjuice + citronpeppar. Smaka av! Supergott, enkelt och en rolig version av carbonara. Måtten är inte noga, så det finns utrymme för experiment! Kör den alltid med kompisar eller en kväll när jag är sugen på nått salt. Kram!

Reply
Lina

Hej!

Jag antar att du har någon favorit restaurang? Testa och försöka imitera deras stil i din egna matlagning! Himla kul faktiskt.

Annars kan du köra olika teman för varje vecka. Ex) Amerikanskt med hamburgare och soulfood eller asiatiskt med massa grönsaker, fisk osv.

Ett annat tips är att om man har typ köttfärs kvar från tacokvällen dagen innan kan man vända en klick creme fraiche i och servera med pasta, det är typ det godaste som finns utan att överdriva!

Annars kan du köra din go-to; kräftstjärtspasta ;)

Reply
Paulina

Anledningen är för att de inte finns en lika stor ”fikakultur” utanför Sverige ;) Tips för matlagning kan vara att sätta på bra musik eller laga mat tillsammans med någon, fungerar alltid för mig.

Reply
pauline

jag brukade hata det så så så himlans mycket förut, men med lite knep är det inte pest längre:
– jag brukar börja med att skära upp och förbereda allt och lägga upp i olika skålar och låtsas att jag är med i ett matlagningsprogram XD
– aldrig laga mat hungrig! Så sjukt otålig man blir då. Börja laga innan hungern kommer
– man kan laga mycket i ugnen, bara å förbereda å skjutsa in i ugnen så lagar maten sig själv :)

Reply
Khadija

I usually find cooking boring too.
But I just play my favorite spotify playlist and I start DANCING or SINGING while I’m looking what we have in the kitchen.
IMPROVISING a recipe while I am bouncing to the beat hahah
It looks kind of funny but it is so fun too
You should definitely try this out with Aleks. When you do this with someone it becomes more fun :p
Enjooooooooyyyy

Reply
Elsa

Se Sveriges Mästerkock och härma utmaningarna!! Eller välj ett recept från programmet och gör det under veckan (recepten brukar komma upp på recept.nu -> recept från TV -> Sveriges Mästerkock) Hehe, världens bästa TV-program.

Lycka till! :)

Reply
Hedvig

När jag lagar mat så brukar jag sätta gå nostalgi listan med alla de skönaste gamla godingar låtarna och sjunga med så högt jag bara kan och för att göra det enklare att laga maten så försöker jag sortera upp steg för steg vilka ingredienser jag ska ha när för att göra det enkelt (om det är många steg) :)

Reply
Merilyn

I love you because you are always so honest and funny! Your friends must be very happy to have you!
I also don’ t like cooking at all. It takes so much time and I hate all these dirty dishes afterwards. All the tables, cupboards and floor is covered with food etc… brr.

Best greetings from Estonia! :*

Reply
Sara

Jag har också, så länge jag kan minnas, tyckt illa om att laga mat. Detta beror med största sannolikhet på att jag känner mig så osäker i köket, blir stressad när jag inte vet vad “förvälla” är, inser att jag saknar en ingrediens som står i receptet – eller i synnerhet när man ska höfta!

Min strategi har varit planering – handla gör jag oftast dagen innan, sedan “preppar” jag allt innan jag börjar – skär upp paprikan, ställer fram kryddorna jag ska använda etc. På så vis undviker jag stressen som gör mig obekväm i köket. Och då, då är det faktiskt riktigt kul!

Reply
Malin

Haha åh detta en aning pinsamt men jag brukar leka att jag e nån tv-kock… mat-tina bla… haha blir mycket roligare då;-)

Min kille e kick och han har även inspirerat mig till att tycka mat e kul…. krydda, smaka, lära sig små-kenp… så har du nån som e duktig på.mat laga med den personen :-)

Reply
Elinore

Fika är ett svenskt ord som nu även har blivit populärt i andra länder, då även England USA osv. Där av finns det inte något engelskt ord som innefattar allt som en “fika” gör :)

Reply
Alice Kuhlman

Vi brukar laga tillsammans, sambon och jag, så mycket roligare och går snabbare! :)

Reply
Kim

Hos oss kör vi “ett glas till kocken”, den som lagar mat får ett glas vin samtidigt! Funkar dock inte alltid och gäller inte lunch.. Hehe. Men det gör det absolut trevligare ;)

Reply
Dixi Wonderland

Jag hatar också att det inte går att översätta Fika men min sambo spelar online med folk över hela världen och många använder sig faktiskt av just ordet Fika på samma sätt som de säger smörgåsbord ;D Och jag ÄLSKAR att laga mat. Min sambo vet inte ens vart vi har kastrullerna (bott tillsammans i över 2 år) så det märks att jag styr och ställer i köket xD Tyvärr tror jag det handlar om fantasi. Jag läser aldrig recept utan hittar på egna maträtter eller lagar vanlig husmanskost :) Har du inget intresse så ska du ju inte tvinga fram det men du borde kolla kategorin Mat på Bloglovin, finns en massa bra matbloggar i Sverige faktiskt :D

Reply
Angelica

Jag älskar matlagning, för mig är det en favorit syssla.
Det är “min tid” när jag gör middag, jag stänger ute allt och det är avkopplande.
Något som jag kan tipsa om, som kanske är obvious? men det är att laga mat inom sin kategori.
Och då menar jag, älskar du italiensk mat. Börja laga mer italiensk mat, sätt på musik eller en film i bakgrunden.
Börja enkelt, ta något som tar snabbt att tillaga och när du väll inser hur gott det var att göra din favorit middag själv, kommer du vilja pröva mer.
Som sagt, gillar du pasta,, gör mycket pasta. Gillar du svensk husmankost gör mycket det, det hjälper även att bli inspirerad av matlagnings program. Sök på youtube :-) Sedan när man har lärt sig the basics och kryddorna, så blir det bara roligare att slänga ihop lite egna ingredienser som man älskar till sitt egna recept.
Sedan handlar det även om intresset, vissa gillar att träna och andra inte. Men det hjälper att göra något inom det man själv älskar och gå efter sina egna smaklökar. Det är inte ens roligt för mig när något säger “gör det här”, jag personligen vill ha fria händer och vara kreativ.
Som jag själv älskar italiensk och japansk mat och gör därefter nästan bara mat inom dem kategorierna :P.. SÅ när jag lagar mat blir det mat inom det jag gillar eller vill tillaga, så pröva köra samma :).

Reply
lotta

Du kan leka att du är på någon tv show o du ska berätta hur man skall göra allting:-) Eller sen lyssna bara på musik dock kan det ibland göra att man blir okoncentrerad(stavning). puss

Reply
s

a:
man kan ju säga typ “I can’t be arsed” för “jag orkar inte”. höhö.

Reply
Marta Fernandes

I actually like cooking, but something that makes it more enjoyable is watching some of my favourite tv shows while doing it. I just take my laptop (or tablet) to the kitchen and have fun watching stuff like The Daily Show or Supernatural while cooking.

When I’m making soup, which can easily take 1-2h, I watch episode after episode and it’s actually a lot of fun.

Reply
Emma

Laga nåt du tycker är riktigt gott.
Drick vin under tiden.
Lyssna på musik.
Duka fint, alltså lite extra mot vardagen, och tänk att du lagar och fixar till din kärlek som kommer bli glad när du ansträngt dig. :)

Reply
Janina

För mig är de tråkigt att laga mat för de är så segt att behöva komma på maträtt, och köpa hem osv.
Men de är definitivt bättre med kompisar men annars rekommenderar jag typ matkasse? Faktiskt väldigt smart, du får hem recept och allt du behöver göra är att följa. Känns som om de går snabbare!

Reply
Daiana

you can also listen to music and dance while cooking and you’ll se that it will become less boring

Reply
Linnea

Fika är ju ett väldigt svenskt fenomen. Precis som lagom, det är ju också typiskt svenskt, haha. Jag pluggar i Lund med många internationella studenter och vi säger “fika” på engelska också.

Reply
Liza

Haha minns när jag var med min syster och hennes engelsktalande vän och dem sa “should we go taka a fika”, alltså hur roligt är inte det ändå, gick och skrattade bredvid dem men när dem frågade vilket ord dem skulle använda kom jag på mig själv efter att ha tänkt efter att det inte finns ett engelsk ord för det.

Reply
Louise

Lyssna på din favoritmusik och dansa i köket medan du fixar en galet god carbonara ;)

Reply
Malin

Börja lyssna på en spännande ljudbok, då har du perfekt tid att fortsätta lyssna medan du lagar mat eller tar hand om annat som inte är så roligt, som tvätt eller städ :)

Reply
tjejen T

Tycker att det är horribelt tråkigt och att spendera en formidabel andel av sin lediga tid med att laga mat är direkt resursslöseri. En kan göra så mycket roligare saker, som att läsa, skriva eller googla intressanta saker. Hade jag ekonomin skulle jag lätt köpa mat varje dag. God, hälsosam, vegetarisk, ekologisk mat. Nu har jag tack och lov lyckats tvinga sambon att laga mat, annars duger gröt och flingor när en bara inte pallar. Vilket är allt för ofta.

Reply
Emma

Jobbar på ett fik, och varje dag har en italiensk man kommit in vid lunch och fikat. Jag har alltid sagt något i stil med ” hej, dags för fika nu igen?” med glatt humör. Förra veckan fick jag veta att ordet”Fica” på italienska betyder.. mutta. Så jag har i princip frågat “Heeej, dags för mutta nu igen!” varje dag i 3 veckor.. på ett café med bara tjejer som jobbar. Kul! Inte undra på att han kommer tillbaka varje dag haha ;)

Reply
Denise

Alltså har alltid undrar om du översätter dina egna inlägg?? För ibland skriver du ju typ “nu måste jag springa till mötet” men om det är du som översätter inläggen till engelska också så lär du ju förlora massa tid och inte hinna springa till mötet direkt hehe ;)
Fast egentligen känns översättningarna lite för bra för att vara direkt översatta av tex google translate, haha ah jag är kluven!

Reply
Liborius

håller verkligen med dig angående att laga mat! Jag och min pojkvän har varit sambos i snart 1,5 år och jag har seriöst lagat mat max 6-7 gånger, hahah! Jag valde rätt man helt enkelt ;)

Reply
Sandra

While I’m cooking I usually like to pretend I’m on a cooking show. I would talk to the audience about what I’m doing and how I’m doing it…so I would be like “Okay now we’re going to add some onions…and let that simmer for 2 minutes…next we’re going to add the carrots…” I talk out loud to the “audience” even if I’m alone in the kitchen haha :) I know it’s weird! but I think it kinda helps to keep me awake and it also makes cooking a lot more fun! soooo I guess you could pretend you’re on a cooking show to make it less boring

Reply
sophie

Utmana dig själv! Googla lite roliga recept eller laga något du inte gjort förut, kanske något du ätit ute som är “superlyxigt” ofta så är det inte så himla svårt att få till jäkligt bra. Älskar att kolla recept (och bloggar) innan jag ska sova, blir så inspirerad

Reply
Bella

Du vet väl att egentligen så betyder fika just kaffe? Har du aldrig funderar på varför äldre alltid “vill ha en kopp fika” eller varför bullar kallas fikabröd alt kaffebröd, jo, därför att fika egentligen syftar på just kaffet… :)

Reply
Elin

Fika är det första ordet jag lär ALLA jag träffar på mina resor runt om I världen haha. Viktigaste ordet att veta om de reser till Sverige tycker jag :)

Reply
Sara

Hehe, jag älskar att laga mat! ;) Men, som många redan har tipsat om, sätt på bra musik och laga någonting som inte tar så lång tid att göra. Att göra något som man kan frysa in är också bra, då slipper man ju att laga mat en annan kväll. :)

Reply
Elisabeth H

Jeg har på musikk og synger i vei. Likte ikke å lage mat da jeg var ung,men ettersom jeg begynte å forstå hvor mye SHIT som puttes i ferdigmat og halvfabrikata, ble det viktig for meg å lage renere og sunnere mat. Og med den motivasjonen ble det plutselig en cool utfordring /challenge å lage mat! Nå ELSKER jeg det, men må ha god tid, mye musikk og kanskje et glass vin….

Reply
Josefin

Kan tipsa om Linas matkasse! De är jättesmidigt att få de hemlevererat med en färdig meny! Man får verkligen ny inspiration! Och helt nya goda smaker. Finns en kasse som heter kasse för två! Som är perfekt tycker jag iaf :)

Reply
Amanda

Va det tråkigaste jag visste till jag började göra det till en vana och blev mer medveten om kost i samband med träning. När man vet hur mycket protein man måste ha i sig dagligen tex så känns det som man gör nåt bra för sig själv när man står vid spisen. Har man stått och lagat middag så känner man sig ju dessutom duktig efteråt, disken e värre ;)

Reply
Matilda

Storytel! Ljudbokstjänst som börjar få ett rätt stort utbud. Tycker det blir mycket roligare att laga mat, städa, tvätta osv. med det igång. :)

Reply
Ane

Listen to your favorite album, pretend like you have your own cooking show (haha) or watch an episode of a tv-show (that doesn’t require paying too much attention to it) in the background! Also, cooking is a lot more fun when you do it together, like w your bf or a friend!

Reply
Irene

I completely understand this! I think “fika” is like “merienda” in Spanish, if you look at it in the dictionary it appears as “snack” or “have coffee”, but a snack could be at any time of the day and it’s often something light, whereas a “merienda” is in the afternoon and it is NOT light at all (it could be too, but it normaly isn’t haha) and it doesn’t have to involve coffee as well. These things are frustrating sometimes hahaha.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*