• header

DEAD LAPTOP

Jag är så himla himla ledsen. Inatt på väg hem från flygplatsen läckte det vatten från min vattenflaska ut i min väska och förstörde min Mac. Var förbi Digital Inn och lämnade in den, datorn är helt körd och det finns bara en liten liten chans att min hårddisk går att rädda. Det finns bara en liten liten chans att 2 års bilder går att rädda (dum som jag är har jag endast överfört enstaka resemappar till min externa hårddisk men det var ett tag sedan…) Annars är det borta. :-( Förutom det har jag även VÄLDIGT mycket jobb på den där datorn, samt allt jag fotade i Cannes & Barcelona som jag såklart redan raderat från kameran. Åhh blir så trött.

En del bilder finns ju i bloggen men det är långt ifrån allt. Mycket privata bilder & minnen som inte går att få tillbaka. Åh… Jaja, det går inte att göra något åt saken. Om inte ni har något tips? Finns det någon annan man kan vända sig till? Förstår inte hur lite vatten kan förstöra hela hårddisken. :-( De ska låta den torka nu i några dagar och sedan testa stoppa in hårddisken i en annan dator så får vi se. Går det inte så får jag väl hitta någon som kan hjälpa mig sitta och spara ner alla bilder i bloggen från de senaste 2 åren så att jag har de bilderna iallafall.

// I’m so so sad. Last night on the way home from the airport my water bottle leaked in my bag and destroyed my Mac. I went by the service place today and left it there, the laptop is completely dead and there’s only a small small chance that they can save the hard drive. It’s only a small small chance that all the photos from the last 2 years can be saved (stupid as I am I have only saved few travel folders to an external hard drive but that was a while ago). If not everything is gone. :-( Except for that I also have A LOT of work on that computer, and everything I shot in Cannes & Barcelona which I of course have already deleted from my camera. Ohh this makes me so tired.

Some of the photos are here in my blog but far from everything. Lots of private photos & memories that I can’t get back. Oh… Well there’s nothing I can do about it. Unless you have any ideas? Is there anywhere else I can turn for help? I don’t understand how a little bit of water can destroy the whole hard drive. :-( They’re gonna let it dry now for a couple of days and then try to put the hard drive in another laptop and then we’ll see. If it doesn’t work I guess I’ll have to find someone who can help me save all the photos from my blog for the last 2 years so I get those photos back at least.

109 Comments

Lee

Förstår du inte hur vatten kan förstöra din dator? Vatten plus elektronik är en väldigt dålig kombination och vatten förstör väldigt snabbt hårdvaran.

Reply
Pawel

I think you should take your Mac to service place which specializes in restoring data. It’s easy for non-professional service to damage data that could have been recovered.

Also If you didn’t take any new photos on your memory card you can easily recover most deleted photos. But again – you have to be careful, if you keep taking pictures on that memory card it’ll be much harder to recover photos.

One last think – for the future I totally recommend Backblaze for backing up your mac. Easy to use and all your data is safe.

Reply
Rah

Hej! Detta (nästan) hände precis min syster. Hon postade sin hårddisk till ett företag i Norge, som jag ej vet namnet på, då ingen hemma kunde göra något för att rädda den. Detta företag säger att dom i 85% av fallen kan få tillbaka allt på hårddisken oavsett om den brunnit, hamnat i vatten m.m. Summan av kardemumman är dock 15000 kr.. Kanske kan va något?

Mvh Rah

Reply
seos blogg

Om inget hjälper – Det går att spara en hel webbsida med några klick. Alla bilder läggs då i en drös mappar där du väljer att spara det (med designen och annat man inte behöver men iaf får du bilderna med då). Vet ej hur tungt ditt arkiv är dock….så det kan ta tid. :)

Kram

Reply
Sandra

if you did not turn on the laptop after you spilled water and tried to dry it, laptop can be saved :)

Reply
Maria

If anyone couldn’t help you, I can help you to save all photos from your blog, we have special app which help to save all photo albums from vk.com by one click. I hope all gonna be okay with tha laptop :(

Reply
Haidi

ou mai gosh I so feel you !! A glass of water fall on to my mac yesterday and it’s gone and I need to get a new one. But lucky for me my hard drive could be saved so now they will change it into external. but even the feeling when I thought I lost my photos I was dying.. I’m so sad for you but luckily you have even something on the blog, hopefully some smart guy can save the hard drvie and the pictures! :)

Reply
Diana D+(La+Madre)

Shit vad tråkigt!! Satt just igår och kände att om jag förlorar allt på min dator (bilder) så vet jag inte vad jag ska ta mig till. Så idag ska jag till stan för att köpa externhårddisk måste börja ta backuper !!
Beklagar verkligen, så djupt, förstår att det är mycket man förlorar faktiskt. Sånt som man aldrig kan få tillbaka och minnena finns ju men dom suddas ju ut, det är med hjälp av bilder vi mins bättre, mer färgglatt och detaljerat.

Lycka till fina du.

Reply
sandy

ÅH lilla hjärtat. Är så ledsen för din skull. Jag förstår hur jävla utlämnad till ödet man känner sig, bilder är ju så värdefulla för en. Ta din tid och sucka djup… <3 Ska hålla alla tummar för att din mac klarar sig! Det finns ju en liten chans och det är allt som krävs. :) (Ps: Din ryska fansida vk.kenza har sorterat massor med bilder, så kika in där om du vill spara några stycken)

Reply
sandy

Juste. Minns att jag en gång läste att du kan TROTS du raderat bilder ifrån kameran, få återställ/tillbaka dem. Googla det! Är väldigt väldigt säker på att jag läst att det finns ett knep!!

Reply
Sofie

Ett tips! Lämna alltid in på Apple! Samma sak hände mig med min förra Mac. Dock över en liter vatten. Och de lyckades med att rädda hårddisken. Så om jag var du skulle jag ringa deras support på en gång.

Reply
Emilie Ahlgreen

Dear Kenza,
Firstly…I am SO sorry to hear that. I know too well the levels of exasperation, exhaustion and frustration you reach when encountering such a problem are at a level you didn’t know existed before this happens. This has happened to me twice, though not with water damage. Both times, I brought my Mac to a computer store (not Apple) and asked for them to attempt to save the hard drive. Once, they popped it into another computer but the other time they hooked my computer (couldn’t even turn on) up via a wire of some sort to another and transferred everything on in, on to that one. It seems so obvious but maybe it’s worth a shot to mention it to the guys or at least ask them if it’s possible?

Best of luck!!
xxEm

Reply
Diami

Hey Kenza, sorry to hear that I hope you will find a solution…
Can you advice me a good camera for a beginner like me?
LOOOOVE YOU keep going PLEASE
XOXO

Reply
Dixi Wonderland

Fyfan va tråkigt :( Jag har sen 2011 suttit och sparat ner bilder för varje månad och jag kan inte ens tänka mig tanken ifall allt det försvann. Lite små dumt att du inte har som vana att spara ner allt varje månad men det är alltid en sån sak som man skjuter upp för det tar tid och är boring men i slutändan så är de värt det. Hoppas att du lyckas få tillbaka allt!

Reply
Jessica

Hej, Ibas (tror det stavas så) ska vara duktiga på att få fram dokument även fast hårddisken är paj. Sen ska det finnas ett norskt företag som kan få fram allt, kan inte komma ihåg vad det heter dock! Lycka till!

Reply
zeineb

Hej.

Jag vet inte om det funkar på din dator men min syster hällde en hel skål med soppa på hennes Mac och vi lämnade in den till olika företag (media markt och andra) som sa att de var kört för datorn. Sen så när hoppet var över åkte vi till en i bagarmossen som fixade datorn och den funkar helt utan problem! Sjukt att de gick men det räddade oss! Du kanske vill testa där

Reply
Boyfriend of a true fan of yours

Hi Kenza,
I`m not a restore-data-guru person, but still consider myself a techie. First of all, I`m sorry for your unfortunate event. You`ve opted out by first letting the hard drive to dry out not sure as that is the best way as according to some articles, whatever liquid dries out will leave some residue which may cause further data corruption /in your case pure water, hopefully not that bad/. There are two scenarios depending on your hard drive. If it is an SSD drive there might be a good chance that nothing got inside of it and the drive could be intact. If it is a regular disk with rotational platters there might be a chance for a data recovery by having a professional data recovery center to open it and actually read and extract your information from the platters by using specialized hardware (may cost quite a bit). That would be in case your hard drive is not recognized/not being detected on the other laptop that you consider plugging it in. If the hard drive is recognized and working, first try would be to copy your files. If there is a data corruption, there are still ways to retrieve it by using data recovery software. Just as a tip, check if your iCloud account was not setup to upload all photos to the cloud storage as they could be saved on Apple`s servers. Also, you could check all accounts (microsoft, picasa, google account, youtube, facebook etc.) that may have some sort of cloud storage as you could find a lot your pictures posted/saved here and there. Don`t forget about e-mails that you sent to parties with attached photos or documents. Usually, you can open these again and re-download the attachments with your files, since they are kept on servers in order for the other party to be able to receive them. At last but not least, make backups – both online, on cloud storage, and offline on external drives. I hope you`ll get your data back and good luck!

Reply
Shelly

I completely understand what u are going through, i had the same with my laptop, when i brought it to the store they couldn’t fix it, but i knew someone who got me all my pictures back. So there is a chance you’ll get all your pictures back.
I hope so, cause i know how much pictures mean to someone.

Reply
amanda

Hej. Förstår precis hur det känns! Hoppas verkligen att det går att rädda! Vet att det suger nu, men för framtida bruk skaffa TIME CAPSULE från Apple! Varje gång du är på samma WiFi som den så sparas ditt senaste arbete ner automatiskt. Den är SÅ smidig! Du behöver inte göra någonting. Sen går det ju inte att undvika situationer som denna när du inte var hemma, men allt som fanns på datorn du senast lämnade hemmet ska då finnas kvar ist.

Håller tummarna för dig! x

Reply
:)

Don’t worry, I was sure I destroyed my laptop with MICELLAR water but I let it dry for 3-4 days and now everything works :) (except of “delete” and “print screen” buttons haha but my files are safe)

Reply
Kajsa

Å, vet precis hur det känns :( När jag var och pluggade i Australien råkade en kompis spilla vin över tangentbordet på min Mac, där jag hade alla bilder samt mina uppsatser inför slutveckan. Jag blev helt förstörd. Hade dock väldig tur, fick ett tips att hälla ris över tangentbordet över natten, som då skulle suga ur all vätska, och det funkade! Hoppas att det löser sig för dig med! <3

Reply
sandra

Du kan få tillbaka bilderna från minneskortet även om du formaterat det :) Finns en hel del bra program för det :)

Reply
Josefin

det gör ont i hjärtat att höra sånt… :( vet inte om det funkar men är din mac hopkopplad med ett iCloud-konto? min mobil blev sluten för ett halvår sen men bilderna gick att räddas pga det, kanske funkar på samma sätt med mac-dator? hur som helst så hoppas jag det löser sig och gör det inte det så får du helt enkelt skapa nya minnen :)

Reply
Ebba

min mac förstördes också i veckan då en drink häldes över den… Det man blir ledsen över är ju bilderna. Plus att jag precis lagt 12 timmar på att sortera och rädda alla bilder från 2005-2012 då de blev förstörda i förra datorn… Man vill bara gråta

Reply
Emilie

Jag vet att man inte vill höra vad man borde ha gjort, men, det kanske ändå kan vara bra med tips – Google Drive! (det är billigt att köpa till utrymme och det kan aldrig försvinna, och det är smidigt)

Reply
Jizem

Hi Kenza, this is very sad and I am so sorry! I can feel with you because this happened to me also. But there is one chance. You can use a “portable recovery file software” on your sd card from your camera and all deleted photos can be recovered. I hope that you can get any deleted photos.. xoxo, Jizem

Reply
Jenny

Lägg hårddisken vakuumförpackad påse med ris i. Riset drar åt sig fukt från de allra minsta ställena, brukar fungera om man får en vattenskadad mobil etc! Lycka till <3

/Jenny

Reply
Matte

Hej!

Jag har också varit med och att diskar har gått sönder.
Vatten är dock inte så farligt, det är värre med läsk och saft.

Viktigt:
– Förändra inte datat på den skadade disken.
– Disken kan vara i så dåligt skick så att den bara orkar läsas av en gång.

Följ dessa instruktioner så ska nog allt lösa sig:
1. Klona den skadade disken (kopiering på block-nivå) till en annan disk som är minst lika stor. Detta kan ta väldigt lång tid, ibland upp till ett dygn.
2. Klona kopian till en tredje disk (kopia nr 2).
3. Hämta ut filerna från kopia nr 2. Det kan krävas att filsystemet måste repareras. Om något går fel, gör om steg 2.

Lycka till!

Reply
jizem

Hi kenza, this is very sad and I can feel with you because this happened to me also. But maybe there is a chance. You can use a “portable recovery file Software” on your sd card which you use for your camera and all deleted photos can be recovered. I hohe that you can recover any of your photos.. good Lucky! XOXO

Reply
maria

Usch så himla tråkigt! För två år sedan så kollapsade min dator med alla bilder jag någonsin tagit, alltså tiotusentals. Dock satte vi in moderkortet i en stationär dator och alla bilder lyckades faktiskt att räddas! Hoppas det går bra för dig med! :)

Reply
Anna

Det är försent nu, men i framtiden borde du använda dropbox eller Google +. Då behöver du inte aktivt säkerhetskopiera bilderna, och de kommer alltid finnas kvar!

Reply
Josefine

Hej Kenza!

Min kille jobbar på Digital inn, han sa att du skulle kontakta Ahlbergdata.se. Dom kanske kan!

Kram :):)

Reply
Lisa

Aawh, so sorry to hear this Kenza <3 I know the feeling. To be honest I don't know much about computers and harddrives, but don't throw you Macbook away. It sometimes start to work again for some magical reasons. If you don't manage to save your photos right now try it a bit later. And I also heard of a possibility to connect your laptop with an USB cable to a computer and then copy the harddrive.

Reply
johanna

Hej!

Fy vad fruktansvärt att mista så mycket som du hade i datorn…. Men då tycker jag att det första du gör nu är att skaffa en dropbox. Hade du haft det hade allting du haft på datorn varit kvar (fungerar precis som iCloud). Du skaffar ett konto, och betalar lite för att få plats med bilder (inte så mkt i månaden). Antalet dokument däremot får plats i obegränsat antal. Du lägger alltså allt i din dropbox-mapp på datorn så varje gång du sparar något sparas det där. Du behöver inte gå in och lägga in saker där/föra över, klicka uppdatera eller något, det sparas där automatiskt. Skulle din hårddisk krascha nån fler gång så har du allt på nätet.

Hoppas det löser sig denna gång men skaffa en dropbox så riskerar du inte att det händer igen.

kram kram

Reply
Pawel

I think you should take your Mac to professional service that specializes in data recovery. It’s relatively easy to damage data that could have been restored.

Data from camera memory card could be easily restored as long as You didn’t take new pictures and overwrite it. (I used TestDisk when I accidentally removed photos from memory card).

And for the future – I recommend Backblaze for backup. Simple and effective.

Reply
Pernilla

Tråkigt med din dator :( Tips för framtiden, har alla dina bilder och jobb på “moln” istället, Dropbox eller Google Drive t.ex, jag använder mig utav båda :) Så behöver man inte vara orolig att det försvinner, nånsin. :) Lycka till!

Reply
shereen

HI kenza,
If u didn’t record anything yet onto ur camera card,u can recover the last pics bu using a file recovery utility as photorec and others,it’s an idea!hope it will be useful.

Reply
tania vieira

I’m so sorry for your computer… No, I haven’t any help to offer… but at least you have my mental support, keep going. Hope is the last thing to die.

Reply
Sofia

Gud vad tråkigt!! När liknande situationer händer mig (ex. borttappad mobil) blir jag förkrossad. Vill inte glömma härliga minnen. Men å andra sidan, de bästa minnena finns ju inom en ;)

Reply
jenny

Kolla med lagadator.se ligger på hornsgatan bla de hjälpte mig mef min mac när jag spillt vatten på den (räddade hårddisken)

Reply
Mari

Don’t worry, water does not destroy information on the harddrive that easily. It can surely be recovered. Even if it would fall in the swimming pool – it would be still possible to recover. It is gonna be okay ; ) P. S actually it is quite difficult to destroy all data from harddrive, even when computer is totally broken – so the chanses that you get your files back are quite big : )

Reply
annahulth

usch det är värsta som kan hända! Tips är att du fixar någon slags automatisk överföring på dina foton via internet (molnet) så det sparas där. Molnet är ju inte att lita på till 100% men allt kommer finnas där om ni hårddisk pajar igen. Men försök att hela tiden föra över till externa hårddiskar (inte bara en). Jag är själv dålig på att föra över och jag jobbar som fotokonstnär så om en hdd pajar så förlorar jag mycket. Du kanske ska försöka skriva upp i kalendern varje månad att du ska föra över, så du kommer ihåg. Eller låta någon som jobbar gör det för dig. Det är väldigt värt det, tror jag. Jag fick betala cirka 8000kr för ett år sen då en av mina externa paja för att få den att funka igen. Det gjorde ont då jag knappt har någon inkomst som fotokonstnär.
Jag hoppas att det löser sig med dina foton och det går att rädda!
Må fint /Anna Hulth

Reply
xx

Jag tror dessvärre inte att det går att göra så mycket annat åt en vattenskadad hårddisk än det som Digital Inn gör, dvs. låter den torka och stoppar in den i en annan dator/gör en extern hårddisk av den. Om det inte skulle funka så tror jag snarare på att försöka återskapa raderade bilder från ditt minneskort? Vet att en kollega på jobbet hjälpte en av våra kunder med det med nåt schyst program. Hör av dig på mail om du vill veta mer så kan jag kolla upp vad det var för program. Infon ligger på jobbets intranät, så det är inget jag kommer åt hemifrån just nu, tyvärr.

Reply
Felicia

Hej kenza!
Ville bara berätta att samma sak hände mig. Spillde vatten över datorn och lämnade in den och dem sa att den inte gick att laga. Tog sedan hem min macbook och väntade någon dag. Testade att sätta på den och sen dess har den fungerat. Detta var ungefär 8 månader sedan. Det finns hopp!
Med vänlig hälsning, Felicia

Reply
Karolina

Det finns de som sysslar med sånt och typ kan läsa om hårddisken. Dom lägger den i ett special rum där absolut inget damm finns och läser om den med typ laserstrålar. Vet inte hur det fungerar egentligen men vet att det är svindyrt och det är inte säkert att det fungerar men jag skulle tycka det var värt det. Att sätta den i en annan dator känns inte som det kommer lösa problemet.. Lycka till!!

Reply
Khadija

If you’re lucky, your hard drive is still working. I know someone who had the same issue (but with coffee). She immediately dried her laptop. I don’t know who specifically helped her, but they screwed open the laptop to get the hard drive out. After that they placed it in another laptop and used a program to recall every file on that hard drive and she got it back. I hope you have the same luck!

Reply
Isabelle

Alltså, jag hoppas innerligt att du inte slänger iväg hårddisken om de nu inte skulle hitta några bilder på den när de stoppar in den i en annan dator. Jag har fått fram massor med bilder, inte alla men fortfarande massor med bilder ifrån en hårddisk som de i butiken ansåg var helt förstörd. Nu hjälpte det mig att en vän är otroligt duktig och arbetar med datorer. Så ge inte upp om de på butiken anser att den är död – vet dock inga företag som jobbar med sånt men bör finnas. Finns ett program som heter file scavenger som inte kräver ett geni för att hantera. Hoppas det löser sig för dig, aldrig roligt att förlora bilder.

Reply
s

Oh my god that’s terrible, I feel your pain. :( But don’t lose your hope yet, fingers crossed!

Reply
Emma

Åh nej vad tråkigt!! Men det går att rädda hårddiskar, min laptop brann (!!) en gång och var helt smält och förstörd men efter många turer fram och tillbaka lyckades några tekniker föra över innehållet från min gamla hårddisk till en ny extern! Det tog ganska lång tid och kostade en slant, men vad gör man inte!
Jag gick till en databutik och de i sin tur hjälpte mig att skicka hårddisken till dessa experter som jag har för mig satt i England, så jag vet tyvärr inte vad de hette. Men kolla med någon som är riktigt dataintresserad, de vet säkert någon som sysslar med detta.

Reply
Corny

Åh usch vad tråkigt :( Min dator pajade också för ett tag sedan och dum som man är så hade jag inte fört över några bilder från hela 2014 knappt förutom en ynka Sverige-resa, så ALLT försvann. Precis om du säger så lägger man ju inte upp alla bilder i bloggen utan man har ju många många fler som man vill kunna titta på, sååå tråkigt!! Hoppas verkligen att de kan rädda din hårddisk iallafall! Kram på dig!

Reply
Emilia

Får du bara tag på rätt person så skall det mycket till innan en hårddisk inte går att återskapa. Det räcker att det finns fragment kvar. Jag jobbar själv med programmering och tror nog att en duktig datavetare kan lösa det där. Det är nog inga problem! :)

Reply
Josefin

Weldi.se är ett företag som sysslar med att rädda hårddiskar som går sönder. Kolla med dem om de kan fixa tillbaka bilderna och dokumenten!

Reply
Kika

Oh Kenza, so sorry to hear about the laptop incident : ( too late now, but why didn’t you store your pictures in iCloud? : ( then you could easily have them recovered. Anyway I understand the security point not to do so but then if you lose them all, too bad.. The same has happened to me before, lost everything, so I feel for you. I use iCloud now..

Reply
Paula

Fyfan, det där hände oss också bara några månader efter att min pappa hade gått bort. Alla bilderna var borta och de enda som vi har kvar nu är bilder från när vi barn var små, så himla himla jobbigt. Och det är efter det som jag blivit supernoga med att lägga allt på externa hårddiskar, typiskt bara att det ska hända saker innan en gör det! Annars kanske du kan börja lägga upp allt på Flickr? Det gör ju till exempel Sandra Beijer.

Reply
zilan

en kompis till mig råkade ut för samma sak och hennes data var verkligen dränkt i vatten men den fungerar som vanligt nu. inget fel på den alls!

Reply
Josefin

Fy vad tråkigt… håller med dig, knasigt om lite vatten fan förstöra en hel hårddisk. men om det är någon tröst så hade jag översvämning här hemma i somras och min mobil låg dränkt ca 4 h. Den var helt livlös men la den i en påse med ris och TRE MÅNADER senare fick jag igång den igen! Så någon borde väl kunna lösa det kan man tycka.

Reply
Selin Kir

OMG Kenza i feel you, i had the same problem last year :(

I was in de toilet and i drop my phone IN THE TOILET :(((
Only thing i can say is; always make a back up :( I know it is to late.
What i always do is whenever i make pictures,, i put them in my laptop and than i send it to my hotmail account. maybe i tip

I cried about three days, i was in pain :( Hope you get OK

Iloveyousomuchhh

xx Selin

Reply
Olivia J

So sorry to hear. Unfortunately I know nothing about all that computer stuff.. – but for next time it would be an idea to get Dropbox on your computer and phone. It’s just like iCloud, it will save all your Pictures, and then you won’t have to be worried about something like this will happen Again.
You might know about Dropbox already.. but if not, download it now!

Reply
Lisa

Tyvärr kan Macs förstöras så lätt! Tycker du ska prova ett annat märke på dator! HP är ett tips!

Reply
pernilla

Använd någpt backup program, Backblaze är bra! vi använder de på mitt jobb och när min dator försvann s fick ajg tillbaka bilder, dokument, filer… ja allt :))

Reply
Therese

Trist som fan! Men vore det inte sjukt mkt smidigare att ha en trådlös megastor hårddisk där dina bilder (eller vad du nu vill placera där) hamnar automatiskt? Finns massa bra som du tom kan nå från andra sidan jordklotet. WD My Cloud är ett exempel :)

Reply
Joyce

Oh what a bummer! In thougt all the blogposts (incl. content) are saved on a database? At least that’s what I do with all my posts.

Reply
Emelie Liljeberg

Hej Kenza! Jag förstår dig till 100 % . Detta hände mig också för ca 3 år sen. Jag har en kompis som jobbar med datorer som du kanske vill kan hjälpa dig? Han använde sig av ett chassit som de heter. Om du vill så kan jag kolla med honom om han kan hjälpa dig? Jag trodde också jag var rätt körd men han hjälpte mig och alla bilder och dokument gick att rädda, men resten av hårddisken var ganska förstörd så den var bara att kasta efteråt . Jag har skrivit min mail här, så mail gärna om du vill ha hjälp. Kramar / Emelie Liljeberg

Reply
Marta Fernandes

It really sucks when something like that happens. I can’t help you recover the things you’ve probably lost, but I can recommend that you use something like Dropbox or Google Drive to backup your stuff and in the future keep it safe in the cloud. You can install Dropbox in your computer and have it synchronise with as many folders as you want. When you do that all of the synchronised files, as well as any changes you make to them, will be saved online in the Dropbox servers. That way, if something like this happens again you’ll be able to recover all your stuff. You don’t get a lot of free space on Dropbox, unless you get some kind of promotion, but perhaps paying 9.99€/month for 1 TB of space might be worth it for you. Or, you can look for other options on Google Drive, Amazon Cloud Drive, Microsoft One Drive, or you can even use the free version of all of them and get more space for free. Whichever option you choose, I really think you should have your important files backed up. Using an external drive is a viable option, but keeping your files synchronised in the cloud is simpler (you don’t forget it). Do keep in mind, and this is really important, that keeping your files in the cloud is riskier than keeping them in an external hard drive because if your files are online there’s a risk they might be accessed by hackers. So, if you decide to use one of the services I mentioned, don’t use them to backup very private and/or sensitive files, like nude pictures. Asides from that, services like that are a good and simple way of keeping your files backed up. For example, I use them to backup stuff like holiday photos, and my master’s thesis and other school and work related stuff.

Reply
J

Det samme skjedde med meg i høst, jeg sølte vann utover i bagen og Macen ble ødelagt. Det var krise fordi jeg hadde alt av skolenotater og oppgaver på den. Heldigvis greide de å redde alt av filer på den, så ikke ta sorgene på forskudd :)

Reply
Tintti

Ah man, that sucks!! :( Wish I had a solution for you now, but for future I highly recommend using Dropbox. You can have it on your computer and it syncs all your files you have in your Dropbox folder to the cloud and for like 10e/month you get 1TB of storage space. You can have all your files in the Dropbox folder and you can access them from all your devices or just from the website.

Reply
Amanda

Hej!!
Du borde börja använda dropbox eller iclouds wifi bildöverföring!!
då lagras ju för bövelen alla bilder på internet där bara du kommer åt dem.
Då behöver du aldrig oroa dig över om datorn går sönder!

Reply
Anna

Hi Kenza!
I’m working as a translator for a computer company called Ibas – I don’t know if you know them, but I know that they are AMAZING with computers and do stuff for big company’s that need help. They have an office in Uppsala, but try and google Ibas Stockholm. Maybe they can be helpful :-) The best of luck to you and your computer <3

Reply
Rebecka

Det går att återställa minneskortet så alla bilder som någonsin (!) varit på kortet det kommer tillbaka. Lycka till!

Reply
Dilara

I hope they can fix it. Wish that I could help you but I don’t know anything about laptops etc. :(

Reply
Amanda

Åh blir ledsen av att läsa detta! Har hänt liknande saker med mig men det gick som tur var att rädda! Säg till om SU behöver nån om sparar ner alla bilder från bloggen de senaste 2 åren. Jag har mycket tid över nu när jag snart blir ledig och är van vid datorer. Skicka bara över ett mail om du är intresserad! Håller tummarna för att allt ska komma tillbaka!!! Kramar

Reply
Lovisa

Nej gud så hemskt!!! Det är sånt som man drömmer mardrömmar om ju, jag hoppas verkligen för som skull att det löser sig på något sätt :)

Reply
Barbara

Men om datorn var avstängd då finns det ju en chans att hårddisken klarat sig.

Reply
Minna

Jag råkade också för många år sedan bli av med tusen tusentals bilder. Bla en hel del student och balbilder mm, som aldrig går att få tillbaka. Var så ledsen att jag dog just då!

Lämnade in till ett it-företag som kunde ta in de på labb. Och fick iaf ut 1000 bilder räddat.
En liiiiten räddning bara. Men ändå!
Se dig omkring, ring runt.

Idag sparar jag varje SDkort och köper nya hela tiden. SD korten sparar jag i en pärm organiserade. Sparar såklart på datorn, och till hårddisk också.

Reply
Jenna

Skaffa dropbox :) Det är en som en extern hårddisk på nätet och då behöver du bara slänga in dina bilder i dropboxen direkt efter att du laddat upp dem på datorn. Då har du dem sparade på nätet och om din dator skulle gå sönder så kan du fortfarande hitta dina bilder i dropbox. Dessutom har du tillgång till dina bilder från vilken dator som helst, superpraktiskt när man ska visa semesterbilder till familj eller kollegor eftersom att man bara behöver logga in och så finns allt där. Glöm att släpa med dig datorn eller föra över på usb. :)

Reply
Matilda

förstår att det är tråkigt, hade också varit helt förstörd :( men tänk positivt- det var “bara” en dator och minnena har du även sparade i huvudet :))

Reply
E

Det går att rädda hårddiskar även fast de säger att det inte går, MEN det kostar skjortan, man får skicka iväg de till specialister kan ta lång tid och kosta ca 20.000sek MEN det är ju 2 års bilder och jobb vi snacka om, plus vad är 20.000sek för dig om du får dina minnen tillbaka liksom?!!

Reply
Katrine

Åh, nei! Noe så kjedelig da.. Håper du på en eller annen måte klarer å redde bildene! Har selv opplevd at pcen blir ødelagt og at jeg har mistet alle bildene mine, det er så utrolig leit, så jeg forstår at du er lei deg! Håper det ordner seg!

Reply
Linda

Jag sparar allt både på extern hårddisk och i Dropbox (har automatisk uppladdning från både mobil, platta och dator) – kör på det fr.o.m. nu så behöver du aldrig oroa dig. Man kan spara dokument där också. Jag har 1 Terabyte och lär klara mig resten av livet på det.:)
Hoppas det löser sig! Kram

Reply
Zara

Hjälper dig gärna att spara alla bilder från din blogg:) skicka mig ett USB-minne så fixar jag! Hör av dig på mejl!

kram

Reply
Myhrans

Åh sådant är så himla surt! Jag blev nyss av med massor av bilder eftersom min dator gick sönder och den externa hårddisken där jag faktiskt lagrat alla bilder plötsligt inte heller fungerar. :/

Reply
Rebecka

Hej!
Jag jobbar själv som IT-tekniker och varit med om en del fall där kunder råkat spilla grejer i sina datorer, både PC och MAC. Även när kunder råkat tappa dator, eller radera något som inte skulle radets.. Brukar gå att fixa det mesta. Det brukar oftast gå att rädda hårddisken när det handlar om vätska. Själva hårddisken brukar inte pajas helt och hållet av vatten.. Det är snarare de andra delarna i datorn. Men hårddisken brukar man kunna plocka ur och rädda. Jag skulle gärna ge det ett försök om de inte lyckas där du lämnat in den. Hör av dig till mig i så fall!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*