• header

ABOUT LEATHER ETC

Nu ska jag ge mig på ett ämne som jag vet är väldigt känsligt och lär göra några upprörda. Jag har de senaste dagarna fått väldigt mycket skit för mina fårpälsar, vilket jag tycker är märkligt då inte många bryr sig när jag bär skinnjackor eller väskor & skor i skinn/mocka (ni vet väl att vanliga sneakers från Nike och Adidas också är i skinn va?) från b.la. samma djur. Är det när det är fluffigt som det inte blir okej, för att man kopplar det till ett sött litet djur? Annars bryr man sig inte? Bilden på lammet på min tallrik är fine?

Hur man väljer att leva sitt liv är upp till var och en. Jag har valt att äta kött och jag har valt att bära skinn från djur jag äter. Jag intalar ju mig själv att det är från djur som slaktats för matens skull, men hur det egentligen ser ut vet vi inte. Men det är detta jag anser är okej för mig själv. Sedan skulle jag inte sätta på mig päls från mink, kanin etc för att jag äter inte de djuren och jag tycker att det är onödigt. Vill ju säga att det också är för att de djuren behandlas vidrigt (vilket de gör), men det gör även kor, grisar & kycklingar på en del ställen. Jag köper t.ex. bara svenskt kött, men kan jag lita på att det är bra för det? Och hjälper sådana val något djur, eller lindrar det bara mitt dåliga samvete?

(OBS detta är mina tankar efter att ha sett Cowspiracy) Att välja bort skinn men inte kött gör varken skillnad för djuren eller för miljön, inte heller att vara vegetarian men äta mejeri och ägg. Djuren är fortfarande fångna, spenarna blöder av maskinerna som pumpar ut deras mjölk och så länge du köper din yoghurt så kommer väl kossan att slaktas ändå. Och om vi ska prata om miljön så gäller det att välja bort ALLT, kött, mejeriprodukter, ägg osv. Se dokumentären Cowspiracy så förstår ni jag menar, där får ni se vad den stora faran med djurhållning är. Hur vår planet inte kommer att klara av den växande köttindustrin. DEN dokumentären om något får mig att vilja bli vegan, men det är lättare sagt än gjort.

Nu vill jag höra hur ni resonerar. Vegetarianer? Veganer? Köttätare? Skinnbärare? Pälsbärare? Håll god ton i kommentarsfältet!

// Now I will talk about a topic which I know is very sensitive and might upset some. I have recently received a lot of crap for my sheep furs, which I think is strange since not many cares when I wear leather jackets or bags and shoes in leather / suede (you know that regular sneakers from Nike and Adidas are also in leather huh?), some of it from the same animal. Is it not okey when it’s fluffy, cause you connect it to a cute little animal? Otherwise it’s ok? The photo of the lamm on my plate is fine?

How you choose to live is up to yourself. I have chosen to eat meat and I have chosen to wear the skins of animals I eat. I keep telling myself that the leather is from animals slaughtered for food, but we might never now how it really is. But this is what I feel is right for myself. I do not wear fur of mink, rabbit etc because I do not eat those animals and I think it is unnecessary. I want to say that it’s also because those animals are treated really bad (which they are), but so do cows, pigs and chickens in some places. For example I only buy Swedish meat, but is that a guarantee that they were treated good? And do choices like that help an animal, or does it just relieve my guilty conscience?

(These are my thought after watching Cowspiracy) To choose not to wear leather but eat meat makes no difference for the animals or the environment, nor to be a vegetarian but eat dairy and eggs. The animals are still being held, the teats are bleeding from the maschines pumping out their milk and as long as you buy your yogurt I’m guessing the cow will still be slaughtered. And if we talk about the environment, you have to stop eating it ALL, meat, dairy products, eggs and so on. See the documentary Cowspiracy and you’ll understand what I mean, it shows the big danger with animal agriculture. About how our planet can not take the growing meat industry. THAT documentary makes me wanna go vegan, but it’s easier said than done.

Now I want to hear your arguments. Vegetarians? Vegans? Meat eaters? Leather carriers? Fur carriers? Keep a good tone in the comment field!

372 Comments

Josefin

Jag är både köttätare och läderbärare. Jag läser just nu en kurs som heter Hållbar Utveckling där vi pratar väldigt mycket om miljö, hållbarhet m.m. Köttindustrin är den största miljöboven av alla. De bidrar till mest utsläpp i världen och dessutom tyvärr till att många djur far illa. Jag beundrar människor som är vegetarianer/veganer och önskade att jag hade “styrkan” att bli det själv. Det ända jag vill säga är dock att min åsikt är att du har fel när du säger att om man inte slutar med ALLT så gör det ingen skillnad. Allt gör skillnad- många bäckar små, ingen kan göra allt men alla kan göra något. Gör det som passar dig! Det hjälper, tänk om alla, varje enskild individ gjorde något! Det hjälper, vi måste börja någonstans. Detta är ett “hopplöst” ämne där många istället för att göra det lilla skiter i allt för det är “meningslöst”. Jag har själv börjat handla så mycket ekologiskt som jag kan, undviker produkter som innehåller palmolja (mkt choklad tyvärr), äter aldrig jätteräkor och skall börja med en vegetarisk vecka i månaden. Första veckan pågår just nu, Det är en början:)

“If you think you´re to small to make a difference, you never been in bed with one mosquito!”

Reply
Kajsa

Håller helt med dig i det tänket. Har ännu inte sett Cowspiracy, men ska jag vara ärlig gör den mig redan förbannad! Människor som sett den förstår inte att lantbruk ser olika ut i olika delar av världen och att, tack vare de svenska djurhållningsreglerna (bland de striktaste i världen) växer våra kossor upp och mår BRA. Bonus också att en svensk kossa bidrar med ca 45% MINDRE utsläpp än en ko från ett annat land. Skulle önska att fler fick komma till svenska gårdar och se hur glada kossor det finns där!

Med det sagt så finns det självklart MASSOR att förbättra, men börjar man visa en efterfrågan på bra framtaget kött (och äter lite mindre mängder av det) så kommer ju marknaden förhoppningsvis komma efter. Idag är det ju inte så då masshysterin med att man ska kapa ALLT i stället driver de svenska bönderna (som låter korna gå ute och inte pumpar dem fulla med antibiotika etc.) i konkurs.
Vet inte hur andra känner, men är jag sjuk vill jag ha mitt penicillin i tablettform, inte en irländsk ryggbiff…

Reply
Elena

Hej, själv anser jag att det är upp till var och en att bestämma själv vad man vill vara och göra. Om någon vill vara vegetarian (många av mina vänner är det) eller vegan så får det, men de skall inte försöka säga till mig att det är fel att ät kött eller att använda leder produkter. VI lever i en värld där man alltid har ätit kött och använt päls/leder men det har börjat gå lite för långt den här konsumtions trenden av det. Älskar djur och de behandlas illa men tänker inte sluta äta kött och använda leder för det. Och fuskpäls är någonting som jag inte tycker är fel, det är ju “fusk” päls inte riktig. Jätte bra att du tar upp sådana här saker på din blogg.

Reply
Beatrice

You are talking about something that really makes me angry too, especially the last few weeks. To be „vegan“ is an upcoming trend for many people (not for all of course – also among bloggers) and I’m firmly convinced that it’s good to avoid animal products some time. At least that’s what I do. But we’ve lived with eating meat for thousands of years, so I guess it should be okay to still do so. I accept (and admire) everyone who choose veganism or vegetarianism for their lifestyle, but it should be fine too the other way round. It’s not okay to condemn people for wearing leather if they want to. I accept other people that are living a different life like me, so I wanted to be accepted too.

Reply
Maria

I live in a cold cold weather (around -28-33 degrees in January) and I don’t have a car, so every morning I need to go to the bus station and waiting 5-15 minutes for the bus. I probably will die without my fur coat. It’s my choice and I love myself more than animals (it’s selfish but true).

Reply
Emma Andersson

Jag har helt enkelt valt bort kött av en enkel anledning, jag vill göra något för miljön, jag kan och orkar inte/har inte råd att bli t.ex. vegan. Man får göra det man kan, och utifrån en själv! Egentligen gör jag det ej för djurensk skull, som du säger, då skulle jag även behöva välja bort mejeri också. Jag gör det för att jag vill göra någon skillnad iaf. Alla kan göra något :)

Reply
Hedvig

Jag äter kött och har skinnjackor … Jag vet att det är synd om djuren. Jag älskar djur! Men jag tycker samtidigt om att äta kött och att bära skinnjackor. Såklart att en del av mig vill bli vegan men jag hittar inte motivationen och viljan, trots att jag vet att slagt industrin är hemsk.. Försöker äta mer vegetariskt ! Och äter inte lamm och kalv längre för att det tar emot. Men kommer bli svårt att sluta helt med all sort kött som kyckling, fläskfilé och oxfilé..

Reply
Matilda

Tänker precis som du, vill bli vegan för tycker verkligen synd om ALLA djur. Allt från dom vi äter, dom vi får mejeriprodukter av, dom vi gör kläder och skor av, möbler, mattor, dom i nöjesparker osv. Men det är så himla himla svårt när man är van vid det och älskar kött och mjölk och sånt… måste verkligen försöka steg för steg, leta upp goda recept, börja med en vegetarisk dag i veckan, sedan fler dagar i veckan och sen börja med en vegansk dag i veckan, sedan två dagar i veckan, tre osv tills man slut äter veganskt helt och hållet för att man har hittat goda recept som funkar.

(Förresten har för mig att Pello Bellos jackor är av strutsfjädrar? Står på deras hemsida iallafall. Tänkte bara när du skrev att du inte har på dig sådant som du inte äter hehe.)

Kenzas svar: Hej! Jag har inte de jackorna som är av strutsfjädrar.. Kram!

Reply
julia

Jag har inget emot att folk äter kött så länge det är svenskt kött. Så länge djuren kommer från Sverige och har blivit slaktade i Sverige så är det okej för att Sverige har kanske världens strängaste lagar när det kommer till slakt. Även om jag skulle avstå att inte äta kött kommer de fortfarande att slaktas och istället då för att slänga bort det som blir när man slaktar kan man lika gärna äta upp det. Vad det gäller om man ska ha äkta päls eller inte tycker jag att det är okej att ha äkta, djuren slaktas oavsett och då är det lika bra att ta hand om allt. Och ni som tror det som skrivs om slakterier i Sverige och att ex MC Donalds kött kommer från halal slakt borde kolla upp er fakta.

Reply
Aida

Bästa bästa Kenza, jag tycker att det är SÅ fantastisk som lyfter frågan trots att du inte själv är veg(etari)an. Jag älskar att du nämner Cowspiracy, skulle du inte kunna tänka dig att länka till evenemanget “Sänd Cowspiracy i SVT!” på FB? https://www.facebook.com/events/513335638833800/

Det är så jäkla viktigt att folk börjar göra medvetna val, folk måste börja få stå för deras konsumtionsval. Det räcker med daltandet nu! Det är så viktigt att fråga sig: “Kan jag stå bakom detta? Skulle jag kunna vara med under en slaktprocess? Förstår jag var denna mjölk kommer ifrån?”. Jag är överlycklig att du gjort kopplingen till mjölk- och ägg, folk vet fortfarande inte hur mjölkprocessen ser ut och det skrämmer mig. Vi måste få upplysning och då är Cowspiracy helt rätt dokumentär att gå på och det är därför vi vill att den ska sändas i SVT. Så att fler får upp ögonen och inte går på djurindustrins söta små videor på kor i kohagen. Det är så mycket mer än bara så ..

https://www.facebook.com/events/513335638833800/

Jag är vegan, för djuren, för människorna och för planeten <3

Reply
Celine

I totally agree with you Kenza… I think it is crazy how people get upset and are giving you a hard time because you are wearing some kind of fur… I have a nice faux fur but which looks real and I literally stopped wearing it because I was not feeling comfortable wearing it because of the looks of others… People will never stop judging and I guess there is nothing you can do against it…it’s sad.

Reply
Louise

Hej Kenza!
Jag håller helt med dig. Jag äter kött och köper både kläder och skor i äkta skinn men det gäller ju som du säger att ta reda på så gott man kan vart allt kommer ifrån. Det är jätte svårt, men någonstans måste man lita på att de kött man köper är svenskt när de är svensktmärkt och samma sak med våra mejeriprodukter. Det jag har valt är dock att köpa kött från närliggande gårdar, då vet man precis vart det kommer ifrån ovh att djuren har ett väldigt bra liv. Kläder och skor är ju samma sak, men det är ju bättre att “ta reda” på hela djuret när de slaktas än att resten bara slängs!
Kram Louise

Reply
marte

I don’t even know why you are posting this. I guess you feel the need to defend yourself, and do whatever you want, but don’t say that boicotting the fur-industry and eating less meat doesn’t make a difference. That is an extremely ignorant thing to say. It’s not as black and white as you’re trying to portrait it.

Reply
Tove

Äter veganskt till 99,9% hemma, men kan äta mejeri eller ägg i mat jag blir bjuden på. Varit lakto ovo-vegetarian sedna jag var 12 och inbillar mig att jag gör lite skillnad ändå. Kram ❤️

Reply
Ivanka Milikic

Jag äter allt som går att äta, bär fuskpäls för att det är fint och mind my own business :D Man är inte en dålig människa bara för att man tex äter kött som människor gjort sedan jorden kom till, djur äter ju fan varandra hela tiden. Folk förväntar sig mycket av dig bara för att du är en allmän person men alla som kommenterar och ifrågasätter dig bakom skärmen är inte så jävla fina i kanten dem heller tänk på det.

Reply
Sofia

Bra skrivet! Har också sett dokumentären! Det gäller egentligen att förändra allting (hela vår köttkonsumption och produktion) men multinationella företag, organisationer och människors intressen står i vägen. Den lilla individen har egentligen lite att säga till om och lite att påverka. Men opposition förändrar samhället och du kan påverka människor mer en du gör… mer sånna här inlägg tack! Det gör bara att alla får mer respekt och tycker du är ännu coolare

Reply
Anna

Vegan. Tycker det är skamligt hur man behandlar djuren idag och vill därför inte äta djur, ägg eller dricka mjölk etc. Använder ej skinn, mocka, päls, fårskinn eller kläder som innehåller ull. Finns ju precis lika fina kläder och skor där inget djur har fått sätta livet till. Köper produkter där jag vet med säkerhet att det inte finns något animaliskt innehåll eller att det inte har testats på djur. Det är upp till var och en, jag väljer att dra mitt strå till stacken för djurens skull.

Reply
Sanna

I think it’s not so black and white. That if you are a vegetarian but still eat eggs it’s all the same. I think the problem is not that people eat meat but that people eat too much meat. So I think you can make a difference by even limiting your meat consumption. Small things make a difference and everyone should do what they can for the environment and the planet. i am myself a vegetarian who still uses some dairy products but I am trying to give those up too. I also still use leather in my clothing and sometimes buy clothes from stores I am not sure to be ethical. Because in this society it is impossible to be 100 % sure about the origin of the clothes or the food. You just have to make the most of it. What I am saying is that even those small things matter. You have to be the change you want to see in other people. Thera are so many things wrong on this planet but all you can do is try your best to make a difference.

Reply
cissi

Jag har tyckt att du verkar vara klok fram tills du publicerade detta inlägg. “Jag intalar mig själv att djuren slaktas för matens skull men hur de ser ut vet vi inte” eh, okej, då ska jag berätta för dig att djur flås levande för skinnet/pälsen. Att gå runt med okunskap att skinn tas tillvara på vid slakten när man vill åt köttet är inte hela sanningen…

Reply
Julia

Jag förstår inte riktigt din “allt-eller-inget”-inställning. Det finns många saker man kan göra utan att bli vegan eller vara allätare. Att välja vara vegetarian med litet intag av mejeriprodukter och ägg är fortfarande mycket bättre än att säga att det “inte är bra nog” och vara allätare. Du har själv sagt i andra sammanhang att man inte kan göra allt men alla kan göra något. I detta fallet är det största problemet den enorma efterfrågan på kött – om då alla funderar över sin (ofta) överdrivna konsumtion av kött och minskar på detta kan det ha en betydande inverkan på miljön.

Jag får ofta frågan varför jag är vegan och väljer bort animaliska produkter. Frågan borde egentligen riktas åt andra hållet – varför väljer du att konsumera animaliska produkter? Och varför är det egentligen mer okej att äta en gris än en hund? Båda känner smärta, stress, ångest, glädje och många andra känslor. Att rasa över Yulin-festivalen samtidigt som man glufsar på middagssteken är absurt – bara för att det finns väggar och låsta dörrar till industrierna så att man inte kan se in i djurens lidande, blir det mer okej?
Rekommenderar alla som är intresserad av frågan att läsa “Äta Djur” av Jonathan Safran Foer. :)

Reply
Belle

Jag är vegan. Hur jag resonerar? Jag kan, jag har anledning, därför gör jag.
Du skriver ju själv upp en massa anledningar. Jag ville sluta äta kött redan som tio år när jag förstod att det var djur det kom ifrån. Min pappa fick dock nys om detta och bad mig stoppa en skinka i munnen haha. Så det höll inte i sig. Sen tjatade på mina föräldrar lite under åren, när jag var 17 så bestämde jag mig 100% och de hade mjuknat upp vid idén och jag “”fick”, men de ville jag skulle äta fisk. Så jag var vegetarian i 6 år, men slutade med fisk för 1 år sedan. I maj var jag med i Den Stora Veganutmaningen (tips till alla nyfikna) som gjorde att jag åt veganskt i en månad, det var ju inga problem alls?! Så mycket nytt jag upptäckte då också, och mitt samvete kändes i symfoni med mina övertygelser och principer. Sedan åkte jag på Europa-resa i en månad så då återgick jag till vegetariskt p.g.a. dåligt veganskt utbud, sedan dess har jag ätit cirka 80% veganskt. Har ätit vegetariskt ute, när andra bjuder samt mitt guilty pleasure Marabou Mintkrokant haha.
Jag köper varken päls eller skinn. Jag gör så gott jag kan, och det är det jag tycker är viktigast.
Att kött smakar gott tycker inte jag är anledning bra nog att fortsätta konsumera kött i den grad vi gör idag, men jag vet också att det är ett beslut som måste tas och det är svårare för vissa än för andra, så det har jag full förståelse för. Det alla kan göra, tycker jag, är att minska sitt köttätande idag. Börja med att bara äta kött en gång om dagen, eller ta en helvegetarisk dag i veckan. Upptäck nya recept eller köp vegotidning som brukar vara fullspäckade med inspiration.
Jag är vegan för djuren och klimatet. Alltså… jag älskar djur. Jag kan bara inte stötta en industri där de avlas fram för att ha ett förjävligt liv i 8-24 månader för att sedan köras till slakt. Det är för mig, individer, och tänker jag på i vilken grad de lider pga oss människor så känner jag mig hjälplös och hopplös. Jag liknar det vid att jag får se t.ex. svarta människor utnyttjas som slavar förr i tiden. Och det var helt legitimt och man kunde inget göra (mer än protestera etc). Djur är kännande varelser, det spelar ingen roll att de inte är lika smarta som oss eller har samma slags medvetande, det finns ingen anledning att nyttja dem på det vis vi gör idag. En gris är ju på samma nivå som din hund, vad är skillnaden? Sen har vi ju klimatet, du har ju själv sett Cowspiracy, Det finns helt enkelt ingen anledning för mig att äta kött eller stötta en sådan industri. Fisk är inte heller okej, se bara hur våra hav förstörs och är överfiskade. Alla rapporter som diverse forskare kommer med visar ju hur illa det är, men här är vi ändå. Många gör lite, vilket är bra, men det är inte tillräckligt. Här i västvärlden har vi så många val och alternativ, vi har ingen ursäkt att inte välja mer klimatsmart, mer djurvänligt.
Överlag tycker jag människor idag pratar en himla massa om sina rättigheter, men folk tänker inte på vilka skyldigheter vi också har.

Så…: det är enkelt, det är gott, det är snällt mot jorden och djuren. So, why da hell not?¨
Kan även tillägga att jag mår hur bra som helst =)
En gris är ju

Reply
K

Intressant det här med folk som väljer att vara veganer och ex. inte dricker mjölk. Kossan måste ju få sin mjölk pumpad, annars mår den inte bra. Och smör, yogurt, glass etc är baserad på mjölk, så vad är grejen? Ska vi kasta bort all mjölk från kossan och bli veganer allihopa för en bättre värld?

Reply
Irene

Once, I had an argument with an old lady who wore fur made from wolf. I was really shocked, wolves are my most favorite animals and when I asked her how she felt wearing such a beautiful animal she said with total coolness that they deserve it; they deserve to be skinned off because of their wild nature.

I am really against fur or leather from endangered animals. I really don’t like clothing based on real fur or leather, especially from animals that are not raised for their meat. If they do so, it is really an hypocrisy to eat lamb meat but not to wear their skin. If you want to wear leather or fur, wear from animals that you already consuming as food. Personally, I don’t, I feel really uncomfortable with the idea of a dead animal on me (and yeah, I am a meat lover, I eat my lamb and cow medium rare! Pff..)

Kenza, there will be always people that will feel like “riots” against everything and everyone. The secret is to be real towards yourself and your beliefs. Kisses :)

Reply
Therese

Intressant inlägg!
Jag själv blev vegan i maj detta året, dvs för inte alls längesen. Var inte ens vegetarian innan dess utan full-on köttätare! Men en dag, efter att ha läst och hört alldeles för mkt fel i djurhållning och miljö etc etc så fick jag nog och blev tillräckligt äcklad så jag bestämde mig över bara några dagar att bli helt vegan. Sa först till mig själv att det bara skulle gälla maten, och inte slänga alla skinnsaker etc pga miljön (man borde ju ha det man har/återanvända och inte köpa nytt) men efter ett tag insåg jag att jag inte klarade av det så allt av djur är bortskänkt nu och det känns fantastiskt! Ett berg har flyttat sig från mitt hjärta. Jag känner att jag kan leva med ett mkt godare samvete, vet att alla val jag nu gjort och gör, att det jag äter, inte är någon som fått sätta sitt liv för. Och det är inte så svårt att gå över till vegan idag för det finns sååå mkt ersättningsbara produkter, tusen toppenkokböcker, grymt bra produkter i konstläder etc etc. Jag ångrar mig nästan aldrig – enda gångerna är när någon annan går emot mig och påstår att det är jag som gör fel eller att jag är så omständig. Det är så tråkigt.. Jag skulle ju själv aldrig klanka ner på någon annan eller döma deras val – alla gör vi som vi själva vill, det enda man kan hoppas är att man kanske kan inspirera andra till samma val men jag skulle aldrig trycka upp veganism i någon annans ansikte och kräva att den personen ändrar sig!

Reply
Nicole

Jag tänkte på det här med läder senast häromdagen: varför måste så mycket vara av äkta läder? Jag försöker att inte köpa det men kommer det ändå från samma djur som blir min mat så håller jag med i ditt resonemang. Så länge inte DET styr efterfrågan (vilket det självfallet aldrig gör i förhållande till köttkonsumtionen). Jag köper bara KRAV-märkt kött för att de har de bästa reglerna för både djur, miljö och arbetare (mycket bättre än EU-märkningen). Det och att försöka dra ner på köttäntandet och sprida medvetenhet är det jag känner att jag kan göra. Jag har nämligen en form av ätstörning och har svårt för att äta det mesta (haha). Det krävs stor psykisk ansträngning för mig att öva upp detta och det är som du säger lättare sagt än gjort.

Vad gäller ull och dun tror jag att det skiljer sig från läder, tyvärr. Jag kan inte tänka mig att ullet tas ifrån djuret EFTER att det dött? Eller det kanske det gör i vissa fall. Måste kolla upp det vid tillfälle. Dun tas ju innan och även om man äter dessa fåglar så tas inte deras dun ifrån dem utan extra plågeri INNAN döden.

Reply
Michaela

Jag är vegan pga att jag inte vill äta eller bära något som levat och haft känslor som vi människor. Djuren är mina vänner, jag älskar kossor och grisar, de är underbara varelser. Jag stödjer heller inte tex cirkusar och djurparker.

Reply
Emma

Läder och pälsindustrin kommer inte från djur som har slaktats för att bli mat. Läs mer på http://www.peta.org. Varför skulle det vara onödigt att bära mink men inte får? Det var ett konstigt resonemang. Du har en av Sveriges största bloggar, du kan inte vara perfekt, men du påverkar många människor, framförallt många unga människor, med sådan stor makt kommer ansvar, punkt slut. Att bära läder och päls visar att du inte bryr dig om djuren, det förmedlar ett budskap om att mode är viktigare än att vi behandlar djuren som vi delar vår planet med respekt. Skulle du slakta din hund för att göra en snygg pälsmössa, NEJ det tror jag INTE. Varför ska ditt husdjur ha det så bra, medan fåren som lever på så kallade “fårbåtar” blir slaktade och får sina ben kapade när dom är vid liv?
Alla människor har ett ansvar, alla människor som har stor makt MÅSTE ta ansvar. Om du slutar gå omkring i dina fårpälsar och läderbyxor osv kommer det kanske inte göra så stor skillnad för enskilda djur, men du skulle förmedla ett budskap om att varje liv räknas, inklusive fårens liv, kossornas, girsens, kaninernas osv osv ovs.
Du måste inte bli vegan för detta, det räcker med att äta kött som endast är producerat i Sverige och att dra ner på mejeriprodukter, kanske till och med använda komplement som soyamjölk eller liknande. Ingenting är SVART eller VITT, kom ihåg det.

Reply
Isabelle

Jag tycker Kenza är en fantastiskt förebild på så många plan. Visst kanske Kenza inte är vegan men det finns så många andra som kan ge inspiration på just den biten. Alla offentliga personer har ett stort fönster där de kan påverka människor till både det bättre och sämre. Men att kräva av dessa människor (bara för att de är offentliga, ingen som frågar mig varför jag har en väska i skinn..) är för mycket. Tänk er själva om man ska rätta sig efter allas krav och vara den perfekta förebilden i allas ögon. Det är OMÖJLIGT!
Kenza har flera gånger fått mig att skänka pengar till välgörenhet, är inte det fantastiskt? Jag tycker att vi behöver lätta på kraven lite. Alla gör var den kan, hinner med och har energi till. INGEN kan göra allt!

Reply
katryna

I agree with your opinion. I wear leather too… I think leather is more quality and ! better for our environmenal than syntetic. But I accept each opinion, and I know that sb wouldn´t agree with me. I don´t wear fur, because I don ´t like it so (btw your white fur is so gorgeous!) But my mum have some fur jacket , she wear leather shoes etc …all our family wear leather ,my mum as fur, too .We also eat meal, why not?? But we accept vegans and vegetarians and their opinion. But that we wear leather don´t mean that we don´t like animals!!! We have dogs, cats, rabbits , sheeps, birds such parrots etc… But we are people and I think is normal and natural that we eat meat, milk eggs and wear leather and fur… A lots of year ago people had killed animals for meat and than they wear their leather and fur, so? I´m talking about killing animals for eating (farm animals) – as pig, fish, beef, poultry, and so on… I don´t support killing social animals and I do not support the tyrany of ALL animals!!!!
Peace

http://byzuujandkatryna.blogspot.sk/

Reply
Sara

Hej!
Skinnet är inte en restprodukt från köttindustrin, det trodde jag också länge. Men läder-kor är något helt annat och således lika illa som att bära päls.

Tips: kolla på “101 reasons to go vegan” på youtube. Bästa!

Reply
Nora

Jag är vegan och har varit i 2 år nu snart. Om vi ska kunna fortsätta leva ett liv här på Jorden så måste vi börja ta hand om planeten, och det kan man inte genom att äta djur. Köttindustrin är för krävande för planeten. Männsikor svälter var dag, medans den andra delen av världen äter sig fetare och fetare. Det handlar om prioriteringar, och ibland behöver vi välja bort sådant vi är vana vid och tycker om.

Välj bort kött och mejeriprodukter, rädda vår planet!

PS; Stort plus är att du mår helt fantastiskt på en vegansk livsstil, jag är aldrig sjuk, min hy är grym och mitt psyke ännu bättre!

Reply
Natalie

Vad kul att du tar upp detta, ett problem som vi varit helt blinda för! Jag såg denna dokumentär med min sambo för några veckor sedan, vi båda blev frälsta redan där! Såg även “forks over knives” som jag rekommenderar att alla ser, där tar dom upp både miljön och vad köttätandet gör med vår hälsa pch kropp! Visste ni tex att det som dödar mest i USA är hjärt och kärlsjukdomar pga kolesterol, och kolesterol finns bara i kött och mejeriprodukter?!
Vi bestämde oss där för att sluta helt med kött, ägg och mejeriprodukter! Jag som älskat kött tycker inte att det är så jobbigt som jag trodde det skulle vara, jag ser fram emot att bli helt köttfri! Hade kött och mjölk kvar hemma som vi åt upp eller gav bort, kan inte slänga det då det är ännu värre. Har skor och kläder gjorde av läder man köpt innan detta, kommer inte heller slänga det men kommer att tänka efter mer nästa gång jag handlar kläder eller skor. Jag har även fått upp ögonen mer på hur giriga och elaka vi människor är för att vi har begär, i Spanien har dom en tradition där dom tänder eld på tjurens horn och djuret springer runt i panik tills den inte orkar mer, i Bulgarien har dom en annan tradition, dom spänner fast hundar i rep och låter dom snurra så fort att dom bajsar på sig av rädsla/chock, och det är bajsandet som är poängen, ju mer desto bättre år för dom. Sen har vi minkarna som flås levande och lämnas i högar tills dom tillslut dör. Tyvärr har hela världen olika traditioner och begär som är för gamla eller drar in så mycket pengar till folk att vi inte kan stoppa det, men genom att se dessa dokumentärer, välja bort kött pch mejeri för vår hälsa, djurens rätt och miljön är iaf ett steg i rätt riktning!

Reply
Jessica

Jag på är god väg att bli vegan. Äter eller dricker inget från djurriket, använder inte skinn/läder/päls.. Dock så finns det mycket mer som hör till, allt ifrån handtvålen i badrummet till limmet som håller ihop skorna.. Jag känner att man kan aldrig vara 100% vegan men det är inte vad veganismen står för, “vegan means I’m trying to suck less”. :) Glad att du tog upp det ämnet, viktigt.

Reply
martina

Hej!
Jag har själv väldigt svårt med hela den här köttindustrin etc. Jag är varken vegan, vegetarian eller något annat. Men jag har börjat tänka mer på vad jag stoppar i mig eller ska vi säga Hur ofta jag äter kött. Vi behöver ju inte äta kött till alla mål om dagen 7 dagar i veckan, så resonerar jag för mig själv. Kött är fortfarande gott men jag äter endast inhemskt (finskt) kött. Men som du sa, hur vet man att de blivit behandlade på ett bra sätt, när man ser/hör om videor hur dåligt de blir behandlade..men jag försöker tänka på det och vi har här i Finland en så kallad “reko ring” så man gör beställningar av bonden själv via Facebook. Bönderna kommer till en plats en gång i veckan och man betalar för det man har beställt och får det direkt av bonden. Det tycker jag är bra! Då kan de berätta om hur de gjort och vad man vill.
När det kommer till pälsar och skinn så använder jag endast fake skinn och fake pälsar, men jag är inte så mycket för pälsar överlag. Jag passar inte haha. Jag kan inte köpa flurriga tröjor eller mössor efter kaninskandalen som kunde finnas på t.ex. Gina Tricot (just då) men jag köper inte alls bara för att vara säker. Sen när det kommer till skor typ Nike..ja jag har ett par men annars har jag bara billigt fake läder/mocka…(vad jag vet) bara för att jag inte kan lägga mycket pengar på äkta.

Jag måste också tillägga att när det kommer till dun så har vi duntäcke som vi fått som gåva men jag hade inte kunnat använda om de tagit dunfjädrarna från fåglarna medan de levde (som blev stor nyhet för ett par år sen). Det MÅSTE vara dun från efter att de avlivat fåglarna, så det kollade jag upp. Samma gäller det i jackor. Jag anser du får göra som du själv tycker. Det är ju upp till var och en.
Ha en bra helg! (förlåt för detta evighets kommentar som blev till ett blogginlägg? haha)

Reply
ALiCE med ICE

Jag var vegetarian ett tag för det är bättre för miljön, men vilken hycklare jag var. Nu har jag fasat ut till att bli mer och mer vegansk, tog bort fisken först (så jävla konstigt att kalla sig vegetarian och ändå äta fisk?), sen ägg, mjölk, smör, yoghurt etc. Osten är svårast tycker jag. Nu äter jag endast veganskt hemma, jag skulle aldrig köpa hem kött- eller mejeriprodukter. Det går liksom inte att inte försöka äta veganskt när en vet hur det går till… I sociala sammanhang, typ på restaurang, om jag blir bjuden eller på resor där det är praktiskt omöjligt att vara vegan, äter jag dock lakto- ovovegetariskt, även om det psykiskt känns dåligt… Men en är ju ingen supermänniska och ibland orkar en bara inte vara den “jobbiga veganen”. Vad gäller läder, mocka mm skulle jag inte köpa nåt nytt som mig veterligen innehåller det, men jag använder ändå de grejer jag redan har, även om det visserligen reproducerar och cementerar bilden av djur som kläder….
Blir glad att du ändå tänker på sånt här och lite grand är bättre än inget. Ett första steg är att bli lakto- ovovegetarian för att sedan ta bort mejeri och ägg lite i taget, tex börja med vegansk frukost eller byta ut mjölken till havre eller mandel (som btw är mycket godare). Finns också mycket goda köttsubstitut som oumph, tzay, tofu etc. Testa :)

Reply
Isabel

Jag är vegan, har bara varit det i 1 år. Omställningen är så mycket lättare än vad man tror, kanske inte är lika roligt att gå ut och äta men annars fungerar det hur bra som helst. Men det var inte det jag ville skriva, jag anser att jag gör rätt för min kropp,mitt samvete och faktiskt för den jorden jag lever på men däremot förstår jag varför folk ej lever på samma sätt som mig, även om jag kunde önska att fler gjorde det för våran överlevand om inte annat. Jag bär inga skinnprodukter, jag dricker ingen alkohol som är filtrerad i fisk/gris, jag bär inte päls och har aldrig gjort. Men jag ser inte rött om andra gör det. Jag tror inte någon blir vegan bara för att jag skriker och vrålar samt skuldbelägger. Jag delar gärna med mig om information om någon vill veta, att djur lider på våran planet är väl självklart så länge människan är egoistisk. Att djur lider när människor gör det, är för mig inte konstigt. Det är inte rätt men inte alls konstigt. Världen är ingen trevligt plats och jag försöker göra mitt för att den ska bli lite trevligare men helt ärligt så ser jag ingen lösning – jag tror vi förlorat redan och det är sorligt. Jag kommer iallafall inte sluta kämpa men jag har slutat tro på människan.

Reply
Soffan

Tycker det är bra att du i alla fall tänker på ämnet. Jag är vegan för djuren, miljön och hälsans skull. Finns liksom inget att förlora på det men bara en massa att vinna.

Finns bra alternativ till i stort sett allt man kan tänkas vilja ha, så varför bidra till den vidriga köttindustrin?

Reply
Anne-Lie

Hej Kenza! Har följt din blogg i väldigt många år nu (sedan 2008 tror jag) men jag bara kommenterat någon enstaka gång tidigare men jag kände att jag ville göra det nu och mest för att säga att det är så roligt att se hur du och bloggen utvecklas. :) Gillar att du också är personlig ibland och också delar med dig av dina svåra stunder (har själv en pappa som betett sig som ett svin emellanåt). Hur som helst, till sakfrågan, det finns otroligt mycket hyckleri kring vad vi äter och vad vi väljer att ha på kroppen. Jag har ungefär din inställning; köper bara svenskt kött och bär skinn/päls från djur jag själv skulle kunna tänka mig att äta. Att ha invändningar mot skinn och sedan slänga upp en biff på tallriken är bara trams, isf får man vara konsekvent. Ha en fin helg! Kram <3

Reply
Elin

Det är faktiskt lättare än man tror att äta veganskt… men det kräver bara mer tid och planering, och framförallt kunskap så man inte får brister. Jag håller med dig till viss del. Tror faktiskt att man GÖR skillnad om man “bara” är vegetarian. Att göra något är väl bättre än att inte göra något alls? Men jag förstår vad du menar, och självklart är ägg- och mjölkindustrin också skev.

Reply
Bybo

Är vegetarian och har varit hela mitt liv eftersom min familj är det. Jag äter mejeri men endast i liten mängd (dricker inte mjölk men har det tex i maten, äter inte fil, lite yoghurt ibland) äter inte ägg mer än ett ägg inte ens en gång i månaden även då i mat, tex i pannkakor.
Äter man mejeri/ägg i den mängd jag gör så skulle man inte behöva massproducera. Liksom ett ägg i månaden och en halv liter mejeri i veckan… Man skulle kunna handla äggen av grannen eller lokala små privata “bönder” som har höns osv. Och man skulle inte behöva ta så mycket mjölk per ko som man gör idag. Så jo jag anser det vara ok i rätt mängd. Men att halsa i sig 1-2 liter mjölk per dag för man inte vill ha vatten (känner flera sånna!) är galet. Bor tyvärr med en själv och gillar det inte men vad gör man när folk är blåögd och skiter i. Jag orkar inte ens ta en diskussion eller försöka förändra någon för fok VILL INTE och orkar inte. varsågoda att förstöra den värld vi lever i, med djuren som offer. :)

Ang kläder äger jag fake skinnjacka och fakepäls på jackan. svårt att undvika skor i läder om man vill ha ett speciellt märke och jag har hållt på med ridsport där all utrustning är i läder (sadel, träns) tyvärr men man behöver inte överkonsumera och det är DET jag anser vara ett problem. Människans överkonsumtion idag.

Reply
Silly Me

Jag kan tycka det är så konstigt att många blir upprörda över att smink testas på djur och att t ex du bär kläder från djur. Jag är själv vegetarian och kan inte heller förstå hur man kan äta djur. Men DET verkar inte så många bry sig om. ALLA borde se Cowspiracy!!!

Jag dömer ingen men blir ofta ifrågasatt varför jag är vegetarian. Borde det inte vara tvärtom?

Reply
Michelle

Jag är vegan sedan ett år tillbaka och det är det bästa beslut jag någonsin tagit. Jag frågar mig själv varför jag inte bestämde mig för detta tidigare och svaret är endast att jag hade för lite kunskap. Du säger att du väljer att äta kött och bära skinn etc. Men ska vi människor ens kunna ha det valet? Vilket val har djuren? Om exempelvis en ko (som för övrigt är ett väldigt empatiskt djur med känslor som vi har) hade fått välja att leva eller dö, så hade den valt all leva. Djur kämpar instinktivt med att överleva precis som vi gör. Vi har dock tagit den makten ifrån djuren och anser att VI har rätten att välja hur vi gör. Men den rätten kan vi omöjligt ha. Om du tar kalven från sin mamma så kommer hon garanterat att skrika och sörja sitt barn, precis som vi skulle göra.
För inte så längesen så hade jag inte denna syn på det, jag tänkte som du och många andra.. Jag bestämmer själv, jag tycker att det är gott, det är mitt val.. men kunskap föder förändring och jag inser nu hur vriden syn jag hade på det.
Det är inte så svårt att bli vegan som man tror, man väljer bara bort att äta ett annat levande djur och dess kroppsvätskor.. Sedan inser man att det finns så himla mycket annat att äta. Jag har många vänner som äter kött och mjölk, men de väljer gärna att äta vegetariskt ibland och varje medvetet val vi gör, är ett bra val!

Reply
Sara

Intressant inlägg, folk tycker ofta om att prata om hur dåligt det är att äta/bära djur bara för att de helt enkelt “tycker att det är fel”, utan att ha vidare insikt i hur det ser ut. Själv läser jag djurskydd på högskola och har bättre koll än de flesta på hur djurhållningen i Sverige ser ut. Självklart kan djurhållningen variera markant. Jag bär inte djur för mode och jag äter inte djur/mejeriprodukter om jag inte är säker på att det kommer från en gård där jag vet att djuren lever sitt liv så naturligt och bra som möjligt.

Reply
Annber

Bra skrivet!
Jag tycker såhär:
Ät vad du vill, köp vad du vill, bär vad du vill!
Spelar ingen roll vad man gör för alltid finns det folk som ska tycka och tänka om allt.
Vad man gör rätt och fel.
Om det finns såkallade vegetarianer som äter fisk så kan man vara köttätare och köpa Nike-skor ;p

Oj va folk kommer tycka om detta inlägg!

Reply
Lena

Köttätare samt skinnbärare. Väljer också att äta svenskt kött i den mån det går. Lika bra att bära skinn när djuret ändå slaktas men bär inte heller päls från mink eller kanin då jag inte känner för det. Då jag har en kanin som husdjur så känner jag inte riktigt för det och sedan bär jag aldrig den typen av outfits som passar med päls.

Har inget emot folk som bär päls då jag tycker det är upp till var och en att avgöra om det är “snällt” (etc) mot djuren eller inte. Vad vinner egentligen andra människor på att kritisera folk som bär päls? Anser att det är folks ensak till att klä sig hur dem vill och tycker inte att man har rätt att kritisera dem för det.
Visst det är en annan sak att vilja informera om hur djuren blir behandlade när deras päls ska omvandlas till ett klädesplagg för att öka medvetenheten till vad man stödjer när man köper päls, men de har fortfarande inte rätt att bli upprörd på folk som trots det väljer att bära det.

Reply
Ida

Jag är vegan och för min del har jag valt detta för: 1. djuren 2. mig själv 3.miljön

Jag tycker det är fel att utnyttja djur, driva djurfabriker (även sverige är påväg dit, http://www.djurfabriken.se) för att mätta sin egen mage när det dessutom finns belägg för att kött inte ens är nödvändigt i vår kostcirkel. När jag nämner att allt boskap lever under förtryck får jag ständigt höra om det heliga svenska köttet och “snälla” bönderna. Men det är _FÖRTRYCK_, djuren har inte själva valt att tillhöra någon annan, de har inte valt att tvångsinsemineras, de har inte valt att få sina kalvar bortslitna vid födseln. Och de har framför allt inte valt att dödas i förtid bara för att en annan art är för egoistisk för att kunna ge upp sitt kött. Jag anser att en sann djurvän inte äter “sina” djur eller andra djur för den delen, är ju ganska skevt att äta sina vänner?

Jag nämnde som sagt att det är onaturligt att käka kött när vi inte ens behöver det (våra tarmar är exempelvis utformad för vegetabilier).
För det andra är det VÄLDIGT konstigt hur vuxna människor dricker mjölk, dessutom mjölk från en annan art. Inga andra däggdjur dricker mjölk som vuxna och framförallt inte från en annan art. Det är liksom inte naturligt alls. Mjölk ska drickas av kalvar på samma sätt som en människas barn ammas av sin förälder.
Jag tycker dessutom att det är väldigt intressant hur mjölkdrickare ryggar tillbaka och anser att det skulle vara vidrigt att dricka en människas mjölk i vuxen ålder, trots att det är rent biologiskt korrekt.

Jag ser ingen anledning att använda läder, vi behöver inte läder för vår överlevnad. Det är också ganska konstigt att bära någon annans hud.
Att läder är snyggt? Det finns fake för den som absolut vill gå runt med någons hud. Varför ska någon annan individ utnyttjas för att någon ska känna sig snygg och moderiktig? Är inte det ganska egoistiskt det med?

Sedan anser jag ju att veganismen gynnar mig och miljön.
Det gynnar mig på det sätt att jag mår mycket bättre, både utanpå och inuti. Jag väljer hellre ett icke djurtestat ekologiskt schampoo än schampon som framställts genom att plåga någon annan och som innehåller tillsatser som kan göra mig riktigt sjuk.
Jag bidrar inte till den miljöförstöring animalier bidrar till, jag väljer bort soja som proteinkälla i det mån som går och försöker äta så närodlat som möjligt.

Försöker inte framställa mig som en supermänniska, detta är enbart vad JAG TYCKER och exempel på hur jag vill bidra.
För trots mina åsikter respekterar jag att andra kanske inte tycker, tänker och lever likadant som mig själv. En gång i tiden åt jag också animalier, en gång i tiden bidrog jag också till läderindustrin.
Det jag hoppas på är att fler människor “vaknar upp”, ser hur skev industrin är istället för att stoppa huvudet i sanden. Och om en kan leva med det en bidrar till, fine! Men jag tycker det är allas ansvar att ta reda på vad för industri de stöttar.

Fred och kärlek :)

Reply
Lucija

I think there are good and bad people in every group that defends their beliefs. Be it vegans, meat eaters or anyone in between.
For now, realistically speaking, everyone should be aware that a change that happens through the whole world is not possible. For the whole world going vegan over night or anything along those lines is too big.
Middle ground should be found and introduced ASAP. Vegans should accept that there are going to be meat eaters everywhere (and that this lifestyle does NOT work for everyone) and meat eaters should be more conscious about the whole meat industry. Temple Grandin did an amazing work at finding a way of slaughtering beef that is the least stressful as possible. This practice should be obligatory to every damn slaughterhouse in this world, also research should be done to eliminate as much pain and stress for every animal that is in meat industry, every damn farm should have strict surveillance of how the animals are treated. Sustainability should be practiced, because this is the only planet we have.
Instead of fighting over who is right or wrong, they should step together and do something that would benefit everyone. It’s the 21st century, I think scientist should be able to find painless way for animals to die and the meat be still ok to consume. And at the same time other scientists can work out how to make the whole thing more animal friendly.
And ffs, real fur from animals that are not in meat industry should be banned. I don’t care how pretty it is, we’re not in ice age and for all I see, people in Scandinavia are doing just fine by wearing a normal coat in winter.

Reply
Aurora

Leaving meat out and beeing a vegetarian helps alot. I do eat darie and eggs but only ogranic ones. They are more expensive but local and organic farm animals are held way better. Make the investment!

Reply
Melissa

Vegan såklart! För djuren, för miljön, för planeten! Tycker att det är grymt att du är medveten om industrin du bidrar till genom din kost etc men förstår inte varför du vill fortsätta göra det just eftersom du är medveten om hur det ser ut. :(

Reply
Amanda

En bra text att läsa för åtminstone mer information – http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djurvanlig-konsument/skinn

Jag köper inte skinn på grund av kemikalierna som används vid framställningen, vilket jag anser är tillräckligt för att avskräckas. Kemikalier används vid framställning av alla kläder, men skinn är tungt för miljön. Sedan behöver man kanske inte nya klädesplagg varannan vecka heller, men det är en annan fråga!

Att allt skinn kommer från djur vi äter tycker jag inte du ska tro blint på, Kenza. Googla gärna på skinnindustrin i Asien och vart de levererar sina produkter, samt vilka djur som får ge upp livet till skinn (ex hundar). Detsamma gäller skinnindustrin i Europa, USA, Sydamerika.

Och visst gör det en skillnad att sluta med kött (och inte mjölk) då det finns skillnad på kor och deras uppfödning (mjölkkor, köttkort, kalv, etc)
En gammal mjölkko blir inte nödvändigtvis en köttko i den form att det alltid blir köttfärs och liknande, kan även bli fodring till andra djur. Inte ovanligt heller deras kött bara…ja avfärdas.

Sedan kan du Kenza som äter kött och bär skinn (och andra givetvis också) göra en stor skillnad genom att köpa Ekologiskt kött och skinn, begära att veta vart skinnet kommer ifrån – är det inte ens spårbart så skit i att köpa det för då bryr sig klädesmärket inte ett jota om djurhållning. Detsamma gäller kyckling, fisk, gris när det kommer till köttkonsumtion.
Du behöver inte ge upp varken kött eller skinn, men kan konsumera det smartare och mer reglerat – hur många skinnjackor har du nu? Behöver du fler? Skinnbyxor? Väskor i skinn? Osv. Helt enkelt, lite mer hållbart.

Hälsningar, Amanda

Reply
Adam

Det är så jäkla lätt att vara vegan att jag inte ser någon poäng att inte vara det. Dessutom är det nyttigare för kroppen och bättre för prestation. Och väldigt bra för miljön. Tycker dessutom att det ser rätt makabert ut att klä sig i djurhudar.

Reply
Josefin

I don’t agree about that you don’t make a difference if you doesn’t go all vegan. Even a one vegetarian day a week helps! Every meatles meal helps animals, environment etc. Less is always less. I do not eat meat or chicken. I do eat fish, eggs and some dairy products. Always organic. That works for me and I know it’s definitely better than eating the cheapest meat in every meal. Not only for this earth but for my healthy aswell.

Reply
Nora

Du säger att de inte gör skillnad att vara vegetarian (äta ägg och mjölk) jämfört med att äta kött? Varje liten grej gör väl skillnad. Om man inte bär läder gör de skillnad. Om man inte äter kyckling gör de skillnad. Om man inte äter kött en dag i veckan gör de skillnad. Jag tror de är just de man måste fokusera på, man måste börja med små förändringar för att sedan kunna sluta äta kött helt. Det är klart att det är svårt att förändra hela ens matvanor över natten, men man kan ändå göra skillnad.

Reply
Sara

Jag blev “vegan”(gillar egentligen intetitlar hit) för lite över ett år sedan efter att ha sett en hel del dokumentärer och börjat läsa om ämnet. Innan var jag helt clueless! Jag anser att man måste respektera andras åsikter och val i livet, alla är vi olika och på olika “vägar” i livet så att säga:p Även om jag självklart hoppas alla ska få upp ögonen för föe vad vi gör mot djur och natur! Såhär tänker JAG att det känns så jäkla ondöigt att äta djur och använda sig av produkter där dom utnyttjas för vi har ju sååååå många andra val idag! Att då levande varelser lider vilket som faktiskt gör i alla industrier om du inte möjligtvis har en kossa eller höna på din gård!
Jag tänker att vem har bestämt att jag som mönniska har mer rättigheter här på vår jord! Och att bli vegan är verkligen något av det bästa jag någonsin gjort, det är lite krångligt i börjawn man vänjer sig så fort! Der viktigaste är att inte slänga skit och se fel i andra utan se på sig själv och vad man kan/vill förändra:) ignorera alla “slänga skit på andra för att må bättee själva”personer! Men jag hoppas verkligen fler ser problemet med kött, päls, skinn, mejeri industrin för INGA djur har det bra där! Med svenskt kött tänker jag såhär, visst djur i andra länder har det fett värre men djren här har det inte bättre utan bara en gnutta mindre fruktansvärt:( såhär är iallafall min tankar kring djuren och oss männsikor:)

Reply
Amanda

tillägg: du behöver ju inte heller bli helt vegan för att göra en avsevärd skillnad Kenza!
Var vegan/vegetarian så mycket du vill – kanske alla luncher veganska? Äta veganskt varannan dag eller så?

Man behöver inte avstå miljö- eller djurtänket helt för att man inte kan ge 100%, men skillnad kan man göra ändå.
Världen behöver inte bli 100% vegan för att bli hållbar, enligt studier jag tagit del av på miljökurser på SU :)

Reply
Rebecca

Jag tror inte man ska ta allt det onda med det goda. Jag äter inte kött, köper inte äkta skinn eller läder, köper bara smink- och skönhetsprodukter från företag/märken som är emot djurtester, dricker havremjölk, men äter fortfarande ägg. Och som du skriver, det hjälper inte hönan, men jag gör ändå en stor insats för både djuren och miljön genom att ha valt bort många av de faktorerna som bidrar till djurplågeri och miljöförstöring. Att vara vegan är inte svårt, men för en student (som mig) är det dyrt. Jag tror det är något många skyller på som en anledning att inte vara vegetarian/vegan, att det är “svårt”. Vad är det som är svårt? Är man noggrann med kosten får man i sig alla vitaminer och ämnen som behövs.

Jag tycker det är konstigt att du klankar ner på vegetarianer i ditt inlägg och skriver “Djuren är fortfarande fångna, spenarna blöder av maskinerna som pumpar ut deras mjölk och så länge du köper din yoghurt så kommer väl kossan att slaktas ändå”. När du själv inte verkar bidra med speciellt mycket för att stoppa detta, trots din medvetenhet. Sen förstår jag absolut varför du och många andra äter kött, för det är gott. Och det förnekar jag verkligen inte. Det är jättegott! Men jag ser djuren som jämlikar med människor och tycker det är fel att vi tar deras makt och bestämmer hur deras liv ska se ut. Bara för att vi råkar ha en mer utvecklad hjärna så betyder inte det att vi kan bestämma över liv. För det är det enda vi har att komma med. Vi har inga klor eller vassa tänder, väldigt dålig hörsel, lukt och syn, ingen päls som låter oss klara extrema väderförhållanden. Människor är så lätta byten, men vi har förmågan att tänka logiskt, och det är det som gör att vi överlever. Men varför ska vi då ta oss friheten att bestämma vilka djur som ska få leva och inte bara för att vi råkar tycka om smaken av bacon?

Vill du ha mer inspiration till att bli vegan eller se hur djuren verkligen blir behandlade i olika aspekter (underhållningsbranschen, kläder, djurplågeri och på laboratorier som försöksdjur) så rekommenderar jag starkt att du ser “Earthlings”. Jag gillar din blogg jättemycket Kenza, och denna kommentar är verkligen inte menad att skicka hat till dig, jag ville bara dela min syn på detta. Men om du har funderingar på att bli vegan så tycker jag det är en bra början och jag tycker absolut du ska testa! Inte bara för djurens och miljöns skull, men också för din egen skull :)

Reply
Ellen

Jag håller med om att det är en sak att använda skinn från nyttodjur, och en annan sak att bära päls från djur människan inte äter. Men det är faktiskt inte sant att konsumtion av ägg och/eller mejeriprodukter har samma påverkan på miljön som exempelvis rött kött. Olika djur påverkar olika mycket, där kossorna är värst. Kyckling, ägg och fisk är inte ens i närheten av vad nötkött är när det exempelvis gäller utsläpp av avgaser. Sedan beror det förstås också på vad för mejeriprodukter man konsumerar och hur mycket. Det är klart att det vore bäst om alla drog ner på mjölk, ost, fil, etc också, utöver köttätandet. Det har jag gjort för längesedan (+ äter bara fisk, aldrig någonsin kött). Men miljömässigt är köttet den största boven. Pratar man djuretik så kan mjölk eller ägg vara lika hemskt. Därför bör man alltid köpa ekologiskt och närproducerat. :)

Reply
Malin

Hej Kenza!

Jag tror det ligger mycket i det du säger om att det upprör mer att bära en pälsjacka än till exempel sneakers i skinn. När det gäller det här ämnet är det viktigt, hur man än väljer att agera, att man tänkt igenom det först och kan resonera kring varför man gör på ett visst sätt. Förståelsen kring att hur man agerar som konsument påverkar fler än bara dig själv tycker jag är jätteviktig.

Det var en grej du tog upp som jag kände att jag ville kommentera eftersom jag ofta stöter på detta resonemang hos folk jag pratar med. Det var det du skrev om att du alltid köper svenskt kött och du frågade dig om du kan lita på att det är bra för det. I Sverige är visserligen djurhållningen relativt bra reglerad för att djuren inte ska fara onödigt illa, men om man verkligen vill kunna lita på att köttet man köper är bra så ska man handla ekologiskt. Tyvärr tror jag att många inte är så insatta i vad ekologiskt faktiskt innebär och positiv som jag är så tror jag att om fler kände till mer om ekologisk mat så skulle de också välja detta i mataffären.

När det gäller ekologiskt kött kan man kortfattat säga att djur som vuxit upp på en ekologisk gård har fått vara sig själva under sin levnadstid. Man tar hänsyn till djurets naturliga instinkter och behov, något som inte sker i konventionella gårdar. I praktiken betyder det här bland annat att kalvar på ekologiska gårdar alltid får dia riktig mjölk och inte mjölkersättning blandat med vatten som på konventionella gårdar. Djuren får gå ute och beta under hela sommaren och närhelst vädret tillåter det. Djuren föds dessutom alltid upp helt och håller på ekologiskt odlat foder, vilket ju såklart ger väldigt positiva effekter på andra håll!

Med andra ord är svenskt kött bra om man främst vill bidra till svenskt näringsliv, vilket ju såklart också är bra, men vill man äta kött från gårdar där man kan vara helt säkert på att djuren mått bra och klimatpåverkan varit så liten som möjligt så ska man välja ekologiskt. Sen finns det ju inget som säger att man inte kan välja båda delarna! ;)

Nu blev det ju lite långt men jag hoppas du orkar läsa. Tack för att du är en fantastiskt förebild och för att du driver en så grym blogg!
Kram från Malin

Reply
Ella

Jag tycker man ska göra sitt allra bästa, man kan ju inte ha som argument att bara för att jag äter kött kan jag göra allt annat som är dåligt. Du håller dig borta från minkpäls, bra. Man kan hålla sig borta från kött tre dagar i veckan till att börja med, oxå bra.
Tycker man ska sluta se så svart/vitt man behöver inte vara en fullfjädrad vegan för att göra skillnad. Jag började med några dagar i veckan och nu har jag varit vegetarian i ca ett år och har tagit bort tex mjölk. Dock har jag jävligt svårt att sluta med ägg allt jag gillar har fan ägg i sig haha.

Men om världen hade gått med på att äta en vegetarisk kost hade vi kunnat utrota svälten, vi hade kunnat göra under för miljön. Men detta har även jag svårt att se. Människor är själviska och tror att “om det bara är jag som slutar med kött så gör det ju ingen skillnad”, eller så bryr de sig helt enkelt inte. Men du gör all skillnad, du påverkar folk runt omkring dig hela tiden! Först var min pojkvän veggo sen blev jag det och sen min bästavän sedan hennes kille vips så vart 4 pers vegetarianer.
Uppmanar er alla till att testa en veggovecka, ni kommer inte sakna så mycket som ni tror. Kött smakar ingenting utan kryddorna, kryddorna är kvar utan köttet. Det är faktiskt inte alls svårt att vara vegetarian idag. Det finns så många veggo allternativ, och jag bor ändå i en småstad haha vågar inte ens tänka hur mycket valmöjligheter ni i Stockholm har. Tänk alla gifter och transfetter ni blir av med! Hur detta minskar risken för hjärtattack och cancer. Nä jag ser bara fördelar med en vegetarisk kost, börja med några dagar i veckan eller ta bort allt de röda köttet och ät kyckling. Allt räknas, även det lilla ^_^
Vad jag sen tycker om päls och skinn tycker jag bara det är så himla onödigt, det finns så mycket fejkallternativ, bra fejallternativ. Förlåt men jag trodde de slutat med sånt för längesen, fine att vi gjorde förr i tiden då vi inte hade så mycket allternativ. så att de stroa märkena fortfarande använder sig av äkta päls förstår jag inte alls.
/peace

Reply
Sandy

Jag har varit vegetarian i snart 7 år. Anledningen till att jag blev vegetarian är för att jag anser att det inte är rätt att äta djur eftersom vi själva också är djur. Direkt efter att honan har fått sitt barn tar dom barnet ifrån föräldrarna, sedan får dom mat tills dom inte kan röra sig (så att det blir mycket mat för oss). Jag tycker helt enkelt att detta är fel. Jag mår bra av att inte äta kött, jag känner mig ren och frisk i kroppen, och mår helt enkelt jävligt bra av att äta grönsaker.

Om andra väljer att äta kött eller att bära på djur så är det upp till var och en. MEN det skadar inte att tänka på att äta mindre kött eller att bli vegetarian eller vegan, för anledningen till att vi har en sådan stor köttproduktion här i Sverige är för att vi äter alldeles för mycket kött. Om fler börjar äta mindre kött kommer det i slutändan bli en mindre köttproduktion och då blir inte lika många djur slaktade. Så det spelar väldigt stor roll hur man väljer handla i denna värld.

Reply
Karolin

Vegan, det enda rätta. Stöttar inte mord. Finns ingen s.k human slakt. Gäller även för svenska djur… Djurhållningen i Sverige är inte alls bra, kolla djurfabriken.se.

Reply
Linda

Förlåt men “Hur man väljer att leva sitt liv är upp till var och en. Jag har valt att äta kött och jag har valt att bära skinn från djur jag äter. Jag intalar ju mig själv att det är från djur som slaktats för matens skull, men hur det egentligen ser ut vet vi inte”. Skönt att du väljer att bidra till djurens lidande. Vi vet hur det ser ut, att du uttrycker dig såhär är tyvärr bara ignorant. Djurslakten kan liknas med förintelsen i Auschwitz, att de slaktats för matens skull är ingen ursäkt för slakt, vi kan överleva utan kött. Det är som att Hitler stod och sa att judarna måste försvinna för Tysklands skull, det behövs nämligen inte alls, likväl som vi inte behöver kött. Du har dessutom en hund, men många anser tyvärr att det bara är de söta djuren som spelar roll. Vissa säger att vi ätit kött de senaste 1000 åren, sant, men endast för vi uppfann elden. Annars är vi inte byggda för det, det stärks bland annat av de senaste upptäckterna av att kött ökar risken för cancer. Våra tänder och händer är INTE byggda för kött. Det finns massa köttsubstitut och skinnimitationer att använda. Dessutom har människor VALT det för att det varit norm i samhället, för kunskapen i ämnet har varit bristfällig. normen förändras i detta nu, och vi kommer bli tvungna att gö över till annan kost för miljöns och djurens skull. Jag älskade kött innan, har nu blivit vegetarian och hoppas på att kunna bli vegan i framtiden, sakta men säkert, det är bara bättre planering och mer kunskap från min sida som saknas, menjag jobbar på det. Likadant med djurtestade produkter, det finns inga ursäkter. Det är nämligen inte så svårt när man får insikt i hur industrin fungerar och hur det påverkar vår planet.

Reply
Robin

Jag är vegan sedan ett tag tillbaka. Blev det faktiskt innan jag såg Cowspiracy (men den var fortfarande sevärd). Rekommenderar alla att se den, oavsett kosthållning och livsstil! Kul att du tar upp ämnet Kenza :)

Reply
Sara

Jag köper bara svenskt kött, och jag hoppas att det ändå är bättre i våra slakthus än i övriga Europa. MEN samtidigt så är det en stor skillnad i pris på svenskt kött och tex irländskt, vilket gör att flerbarnsfamiljer hamnar i en situation där plånboken måste styra, och det är hemskt. Både med tanke på kemikalier i maten och med tanke på djurhållning. Jag väljer ofta hellre vegetariska alternativ, då jag tycker vegetarisk mat är god och vill tänka på klimatet också. Jag skulle gärna se att alla kunde försöka äta vegetariskt 2-3 ggr i veckan. Jag har inget problem med skinnkläder, så länge det är en restprodukt. Jag skulle aldrig bära päls, aldrig. Vissa skulle kanske säga att det är hycklande, och det kanske det är på ett sätt, men i min mening ser jag inget fel i att använda ALLT från ett slaktat djur, men att djur föds upp för deras päls och ofta plågas ohyggligt är oförsvarbart. Jag skulle välkomna mer dokumentärer i ämnet, mer reklam kring det, mer information utan påhopp. Jag skulle gärna vilja att utbudet av kött från andra länder begränsades i affärerna. Som jag sa så är det ofta inte ens ett val från en småbarnsfamilj, utan ett tvång.

Reply
Keeks

At this rate of consuming we are already using the resources of over a planet and a half / year.
Modern society and the younger generations (in western society in particular, as this is where the money is) are being brought up overconsuming EVERYTHING!
I believe the real problem is consumerism. Buying & buying clothes, shoes, jackets, bags etc etc, material possessions to be worn a few times and then replaced.
Our planet can sustain us all, with food, water & space if we just all adapted a more conscious approach to living; ie not over consuming just for our own selfish pleasure, choosing vegetarian/ vegan options a few times/ week. Choosing not to buy that new bag/jacket/shoes just ‘because we can’ or ‘because it’s new in fashion’.
It’s totally fine to like meat/ dairy or be in to shopping/fashion but there has to be a little equilibrium to the equation, and I believe it’s very selfish to think that you cannot make a difference by changing a few things. If everyone did the effects would be huge on a global scale. But just as equally whilst everyone selfishly overconsume and adapt manners like ‘it doesn’t matter what I do as a single individual’ nothing will change.

No one can do it all alone, but with joint efforts and without this selfish attitudes we can build a sustainable environment on this planet for everyone.

Reply
Elina

Jag är vegan sedan ca 4 månader tillbaka, och mår SÅ BRA av det. Dels så mår min kropp bättre (jag har blivit av med hemska magsmärtor, illamående etc) men främst så mår jag bra för att jag vet att ingen har blivit dödad eller illa behandlad för min skull. Och jag vet att jag gör min del i att förbättra miljön och sträva mot en hållbar framtid.
Mitt tips till dig Kenza (och alla andra), är att titta på “101 reasons to go vegan” på youtube. Det är en otroligt bra föreläsning på drygt en timma. :)
Bra att du skriver om dessa ämnen på din blogg! Du kanske skulle kunna prova att äta helvegetariskt (dvs inte kött, ägg, mjölk eller annat från djur) i en vecka eller två och göra videos eller inlägg om hur det går? Det skulle iallafall jag uppskatta jättemycket.
Kram!

Reply
Peter

Jag är vegan och jag vet att vissa veganer eventuellt kommer ogilla det här. Jag anser att ta steget att bli vegan är väldigt fint, men inte det “enda rätta” eller att alla måste. Däremot tycker jag att alla borde kunna äta mindre kött, att våga testa ha vissa vegetariska dagar i veckan. Normen att äta kött är så stark att det är löjligt. Jag åt inte en enda vegetarisk måltid i hela mitt liv typ, fram tills jag blev vegan en dag, en plötslig helomvändning. Men alla som förstår vikten av att sluta konsumera kött och andra animalier i så stor utsträckning som vi gör tycker jag borde försöka sig på att minska. En stor mängd människor som halverar sin köttkonsumtion gör en större skillnad än ett fåtal som blir veganer. Våga vego säger jag :) Sen alla som vill bli successivt mer veganska, good for you. Men alla måste inte. Men låt oss rucka lite på köttnormen i alla fall!

Reply
Stina Ärlemo

Att säga att det endast gör en skillnad om man plockar bort alla animaliska produkter i sin kost tycker jag är att spotta alla som försöker, men kanske inte har nått veganism än, i ansiktet. Självklart gör det skillnad! Som någon annan skrev här – en kan inte göra allt men alla kan göra något. Uppenbarligen reflekterar du över hur djuren har det och bryr dig åtminstone lite – varför slå ner på de som har tagit ett steg i rätt riktning (oavsett hur stort steget är)?

Att iallafall börja fundera över sin kött-, mejeri-, päls-, mocka-, skinnkonsumtion är inte svårt. Att sedan testa att byta ut en animalisk rätt i veckan till en vegetarisk, testa att köpa en liter växtmjölk istället för komjölk, testa att välja en vegetarisk rätt när en äter ute, välja fuskskinn nästa gång en köper en ny väska eller jacka, testa att plocka ut äggen från ett bakrecept (och se att äggen oftast inte ens behövs för att receptet ska funka), eller något annat litet steg i rätt riktning – det är inte så svårt det heller. Babysteps, Kenza! Att du funderar över hur djuren har det och vilken påverkan kött- och mejeriproduktionen har på miljön är ett steg i rätt riktning.
/läsare sen Tokio Hotel-tiden som nu har varit vegan i fyra månader

Ps. Och alla som säger att Sverige har såååå bra djurhållning, klicka in på djurfabriken.se. Det materialet är helt och hållet taget från svenska fabriker och gårdar. Ds.

Reply
Paddington

Dear Kenza!
I don’t want to argue and I won’t. But I will show you my perspective about meat/ leather and so on cause I got the impression you’re an open minded person that is just interested in different mindsets. me too and I am always curious what is your opinion in different subjects.
often I agree with you…sometimes not but I always love that you think about different stuff like that and made up your own choices by thinking it through.
so now I will give you my perspective cause I also often got texts from others or have argues with friends about that subject (what is so stupid cause everyone as u said has to decide for himself how they want to see the world).
so I am also “into the subject” and thought it through with what attidue I can live for myself.
to me it’s like this:
I don’t like animals. sorry. even no dogs…:D cats are nice but in general… I don’t like animals at all.
but I also don’t see the point in holding them in cages and let them suffer. it’s just unnecessary.
I don’t eat meat… but only because I don’t like the taste.
I often try to live vegan as possible but I also don’t want to cage myself with always looking where could be an animal treated badly so that I can’t eat / wear this and that.
but as I mentioned..in the end… I don’t like animals at all so I don’t care thaaaaaat much.
to me what I often don’t get is a double moral. these people that always feel sad about how animals beeing treated but don’t want to know how their meat on the plate has lived and had been slaughtered.
to me … if a person can slaughter an animal and eat it afterwards it makes sense that this person eats meat and also can be an animal lover because he knows about the worth taking a life.
with my dad I went fishing when I was younger so I also have no problemsuch with that. my dad also has grown up far from civilization so he had to hunt animals and eat them to survive. so he tossed that attidue towards animals to me and my siblings. we all don’t have a real connection to animals.
to me, I like it when people thinks about something like eating flesh or not through.
and whatever their decision is, I like it when it’s logical and not living a double moral like “if the animal had a name I can’t eat it” or “I just don’t wanna know how badly they treat animals to me it’s all about the taste… just don’t talk about it” – this I really can’t stand when people then start judging me for not having any relations to animals and don’t feel that sorry if they are slaughtered. because those people go knowingly blindsided trough life just like “yeah I know there are people killed in Africa but I just don’t turn on the TV so everything is OK when I buy blood diamonds” – confratulations! :D
so to me in the end it’s all about the at tidue towards animals. if someone is a strong animal lover I can’t understand how people just close their eyes … to me such a behavior is double moral because they judge people who slaughter and hold animals for THEM and with buying those meat / leather they support that treatments.
if you’re not that animal lover… yeah. it makes sense that you just don’t care :D
but in general, to me, people should get a consious about their flesh/ leather consumption cause we are living in the 21st century and already passed slavery and young marriages as a common cultural thing so that we are able to make up our minds if that is the right way of living. cause this mass-consumption of animals not only bring pain so animals but also affects human resources and leads to suffering and pain of humans. I jist think we have passed that time where we can easily close our eyes because there are no other options. there are options and every consumer has it in its own hands to change something.
I think a conscious mind about that topic is just as important as the decision itself.
that is only my opinion.

Reply
Sandra

Tycker att du resonerar sunt, du är medveten o har satt upp en gräns som ditt samvete klarar av och som du följer. Sen måste man ju inte ge upp ALLT för att bidra, även några mindre förändringar bidrar ju. Tex att man kör vegetariskt en dag i veckan eller gynnar producenter som bryr sig om djurens levnadsvillkor.. Det är så lätt att ge upp för det känns så hopplöst o oövervinnerligt, men alla små åtgärder bidrar till ett bättre samhälle o en bättre miljö !

Personligen undviker jag varken kött- eller skinnprodukter men skulle aldrig köpa “pälsar” (precis som du).. Fårskinn tycker jag är okej ! Mitt ex föräldrar födde upp får i liten skala på deras gård förut, deras får hade fina liv o var väl omhändertagna o älskade :) När det gäller produkter i handeln så har man ju kanske inte den garantin att djuren haft ett värdigt liv som du skriver.. Då kan man ju välja att köpa från småproducenter eller avstå istället :)

Reply
Carolina

Jag äter kött för att jag BEHÖVER mat och för att det är min personliga övertygelse att kött och naturliga fetter från djuren är det bästa för min kropp framför t.ex pasta, ris och stärkelserik mat, socker osv som annars blir det största alternativet.
Däremot BEHÖVER jag inte bära skinn, päls etc och vet att djuren bara dödas för den modeindustrins skull. Jag håller mig minst lika varm i en fodrad vanlig jacka som i en pälsjacka och väljer då alternativet som inte skadat ett tidigare levt djur.

Jag tillhör också skaran som pekar på att det funnits inlandsisar som uppkommit och smält tidigare utan att en enda människa eller bil funnits på planeten, det är inget vi kan ändra med miljöskatter. Jag kör därför bil och äter kött med gott samvete.
Däremot ser jag problem i sopberg som dumpas i haven, urfiskning osv, sådant vi KAN påverka och sopsorterar själv, äter inte jätteräkor och annat som jag får till mig att man ska undvika osv.

Reply
Nicole

Om ALLA människor bara kunde välja att äta LITE mindre kött skulle det göra stor skillnad för djuren och miljön. Visste ni att kor är riktiga miljöbovar då de släpper ut stora mängder gaser som påverkar växthuseffekten?

Reply
Anette

It’s like saying “Why should I drive am environmentally friendly car when the power that recharges it creates pollution anyway?”

Reply
Eva

Vegan for 4 years.. From the info in Cowspiracy it seems like it does help to be lacto-ovo-veg! But of course it’s still weird since we’re humans and not calves

Reply
S

I detta nu är jag mitt i att ändra min kost och livsstil, jag vill bli vegan. För mig sker det ärligt talat inte över en natt, men jag försöker mitt bästa. Som du skriver kan ägg och mejeri-industrin också vara skadlig för djuren precis likt pälsindustrin. Men i stället för att resonera “Och om vi ska prata om miljön så gäller det att välja bort ALLT, kött, mejeriprodukter, ägg osv.”, så tror jag att man kan göra en insats ändå genom att steg för steg försöka leva mer veganskt. I längden borde det ju vara bättre att mer och mer avstå från t.ex. kött, ägg och mejerier trots att man fortfarande eventuellt råkar äga ett par boots i skinn sedan tidigare eller vad det nu kan vara – än i stället för att resonera som ungefär “äsch jag kan fortsätta köpa mina pälsar etc., för det hjälper ändå varken djuren eller miljön om jag bara avstår från det”. Det ÄR ett svårt och känsligt ämne, det handlar trots allt om andra levande varelsers liv, och våra barns och barnbarns framtid i denna värld. Jag tycker det är bra att du tar upp frågan och bjuder in till reflektion.

Reply
Matilda

Jag tycker alla ska få göra som de vill! Orkar inte med människor som ska tillrättavisa och tvinga på andra sina livsval.. Själv äter jag så mycket jag kan och orkar vegetariskt och växtbaserat men blir jag bortbjuden hos svärisarna käkar jag köttet de serverar. Sen päls och skinn är inget jag bär så har inte tagit ställning alls där.

Liiiite tråkigt att du i princip säger att det inte duger med att vara vegetarian utan man måste vara vegan för att det gör skillnad. Alla gör väl vad de kan? Korna man slaktar och äter är ju inte mjölkkor som blivit för gamla utan det är ju kor specifikt uppfödda för köttet så nog vore det färre kor på vår planet om alla bara drack mjölken även om set SÅKLART vore bättre om man inte drack mjölken heller. Men skillnad gör det ju!

Spännande diskussion det där

Reply
Hanna

Jag håller med dig! Det är upp till var och en att välja vad de vill bära. Dubbel moral att man får äta djuren men inte bära de, det är dubbelmoral. Det är ditt egna val och ingen annan har något att göra med det. Precis som man gör ett val att äta kött eller inte. Men du skriver att vara vegetarian är minst lika dåligt för miljön. Jag håller inte med vegetarianer bidrar med samma miljöskada som köttätare . Dricka mjölk och att äta ägg är faktiskt inte lika allvarligt som att äta kött självklart.

Reply
Elin

Jättebra inlägg! Själv så använder jag inte päls eller läder/skinn. Håller även på att byta ut alla djurtestade produkter mot icke djurtestat. Tycker inte om att sätta in mig själv i en kategori men brukar säga att jag är vegetarian trots att jag äter inprincip bara veganskt. Vet att vissa vegetarianer/veganer ofta “hatar” på personer som äter kött osv vilket jag tycker är fel. Ingen kommer sluta äta kött för att någon säger att man är dum i huvudet som äter kött. Man kommer mycket längre med att diskutera och ta upp fakta istället. Sen så kan jag absolut störa mig på vissa som äter kött som beter sig precis som du säger, tycker det är hemskt med päls men säger inget om köttet på tallriken eller de snygga adidas skorna de själva bär. Även det här med personer som säger t.ex “äter bara svenskt och ekologiskt. Och så hemskt med halal usch”. För tror det är som du skriver att det gör inget för djuren utan det är bara för att man själv inte ska ha dåligt samvete. Så vill man äta kött så får man ju lov, men då får man stå för att man gör det och bidrar till den industrin utan att försöka få det att låta finare bara för att man själv ska må bättre. Tack för att du tar upp detta, jätteviktigt och behövs verkligen pratas om!

Reply
Josefine

Jag är vegan sedan 5 månader tillbaka och att bli vegan var inte alls så svårt som man tror! Idag finns det så många substitut till nästan allt.
När jag ville äta veganskt sa min pojkvän “om du ska äta veganskt, så äter jag också veganskt och då kör vi fullt ut, 100%. Det blir enklare för dig och jag vill förbättra både min hälsa och av miljöskäl”. Det som gjorde att han fortsatte att vara vegan var pga allt han lärde sig under tiden. Vi såg på forks over knives (hälsoskäl), Cowspiracy och Earthlings (etiska skäl). Dessa dokumentärer inspirerade mig ännu mer och fick mig att känna att valet att bli vegan var så mycket enklare.

Om du undrar vad man kan äta som vegan och vill ha recept, gå med i facebookgruppen “Vad lagar du för veganmat idag?”, där lägger människor upp deras och andras recept, det är nästan som en receptbok kan man säga! Finns underbart goda saker man kan hitta där!

Go Vegan, you won’t regret it! <3

Reply
choicebyanna

Jag har också nyligen sett Cowspiracy och även om jag visste mycket av det sedan innan och har sett vidriga dokumentärer om djurhållning sedan länge så fick den mig verkligen att känna att jag MÅSTE förändra mig. Jag har sedan 5 år tillbaka bara köpt svenskt och närproducerat kött, slutat dricka mjölk och numera ägg men nu känner jag att jag helt vill sluta äta kött och till och med fisk (i såfall bara på t.ex. restaurang eller någon enstaka gång i veckan). Har läst på mycket men behöver läsa på ännu mer och det många tipsar om är att inte gå från köttätare till vegan över en natt utan det måste få ta tid. Jag kommer inte att vilja kalla mig vegan för om jag blir bjuden på mat vill jag inte vara den jobbiga som frågar om det är närproducerat kött och animaliska produkter i maten (än.. världen kommer förmodligen ha förändrats om 10-20 år och då är det nog mer “ok” att vara “jobbig”) men jag vill personligen inte köpa kött eller animaliska produkter. Tycker fortfarande att det är jättesvårt att laga mat utan t.ex. matlagningsgrädde/creme fraich (i de maträtter man ska ha det, brukar ofta laga med krossade tomater som bas i stället) så jag måste lära mig mer och testa mer innan jag kan gå hela vägen.. Hur känner du, tror du att du kommer att gå mer och mer mot ett icke köttätande liv? :)

Reply
Virre

Jag äter ofta veganskt/vegetariskt, men skulle inte kunna kalla mig veggie då jag äter ägg väldigt ofta och kött ibland. Jag älskar grönsaker och rotfrukter så för mig är det inget svårt att utesluta kött vissa dagar, men att sluta helt och hållet med kött tycker jag dock är svårt. Just för att man har ju växt upp med det och i kulturen vi lever i är det ju nästan obligatoriskt att äta kött varje dag. Vi grillar hela somrarna, äter kebab/hamburgare för att bota baksmällan, protein är typ synonymt med en köttfilé och måste finnas med pga tallriksmodellen …
Men med tanke på vilka konsekvenser vårt köttätande får och de som kommer få lida av det är dem kommande generationer så tycker jag faktiskt att det är vårat ansvar. Och såklart har vi också ansvar för djuren på vår planet, vi delar ju på jorden.
Det första steget kan ju faktiskt att börja utesluta kött några dagar i veckan. Vegetarisk/vegansk mat behöver inte vara tråkigt, det går ju att äta köttfri pastarätt, köttfri pizza, falafeltallrik osv. Finns ju också oändligt med goda grönsaker och rotfrukter att göra soppor på med gott bröd till.
Andra steget kan vara att man lära nästa generation och försöker vara en god förebild. Att man visar att man inte alltid behöver ha en köttfilé på tallriken, att det finns proteinkällor i annan mat än djur. Att man försöker normalisera vegetarisk mat.
Det tror jag kan göra mycket :-)

Reply
Lisa

Jag äter bara kött som mitt eget jaktlag har jagat och slaktat, dvs bara älgkött. Äter även ägg och mejeriprodukter men i relativt låg utsträckning, så jag köper främst ekologiskt. Jag resonerar som så att det enda jag kan styra över är mina egna livsvanor, och då har jag valt den vägen. Det jobbiga i sammanhanget, vilket ofta glöms bort, är att oavsett hur lite kött jag äter så frodas köttindustrin ändå. För problemet är större än individen. Visst har vi konsumtionsmakten, men alla är inte köpstarka nog att välja det etiskt eller miljömässigt bättre alternativen. Djurindistrin är ett världsproblem och vi som individer kan bara förändra till viss del. Även olika typer av makthavare och lagstiftare måste enas om en väg för att världen någon gång ska bli lite mer hållbar.

Reply
Karin

Jag är så chockad över ditt tänk. Din konstiga inställning med “allt-eller-inget”, är verkligen inte bra. Klart att det gör skillnad att du väljer att sluta äta kött, fisk, fågel, mejeriprodukter eller läder/päls. Du slutar bidra till en hemsk industri. Och det är väl självklart att du som en offentlig person bidrar till att andra gör si eller så.
“Jag intalar ju mig själv att det är från djur som slaktats för matens skull, men hur det egentligen ser ut vet vi inte.” Fast det gör vi ju faktiskt? Om man är tillräckligt intresserad så kan man ju faktiskt hitta hemsidor och dokumentärer som visar hur det går till. Kan tipsa dig om att kolla på dokumentären Earthlings, https://www.youtube.com/watch?v=ibuQ-J04eLQ och http://djurfabriken.se/. Kan också tipsa dig om att se en djurrättsaktivist som vet vad han pratar om, https://www.youtube.com/watch?v=UROxRLbVils.

Och nej, det är inte ett personlig val när någon annan lider, när någon annan påverkas av de valen du tar.

Reply
Julia

Har försökt maila dig ang detta men får inget svar…. Jag är vegan sen en tid tillbaka. Mår bättre fysiskt och psykiskt. Jag köper inte heller mode som är animaliskt. Sök på peta med Stella McCartney så förklarar hon varför hon har tagit avstånd från allt animaliskt mode, skinn, ull och päls. Jag vill inte se bra ut på djurens bekostnad. Jag är rädd om vår planet. Det är själviskt mot andra människor som svälter. Listan kan göras lång men jag trivs bäst som vegan, fullt ut! Och nej, det är inte svårt att vara vegan. Det väljer man själv hur svårt det ska vara. Se det som en allergi.

Reply
Anna

Först vill jag bara citera en mening från inlägget som lät lite konstig: “Jag intalar ju mig själv att det är från djur som slaktats för matens skull” –> hur skulle det på något vis få ens samvete att kännas bättre? Jag fattar att detta är en åsikt många delar men samtidigt så säger den ju emot sig själv.

Hursom – som tidigare kommentarer redan sagt så är det väll mest “ingen kan göra allt men alla kan göra något” små steg framåt helt enkelt :)

Sedan så sitter ju köttnormen å allt det medför så långt in i ryggmärgen hos människor, så jag tycker inte man ska klanka ner på den enskilde individen utan snarare sätta större press och krav på företag/industrin. Själva kärnan.

Vi lever i en ytlig värld idag där människors egon står i centrum och då blir det ju självklart svårt att avstå från kött/ägg/mjölk osv när det “smakar så gott” osv. Jag tror på små steg i rätt riktning och inte hålla på å blamea varandra utan peppa snarare.

Bra att du tar upp frågan!

Reply
Isabelle

Hej,
Med all respekt tycker jag du borde skriva om detta inlägg… Att ha sån stor makt som du har och komma med påståendet att skinn kommer från djuren som är din mat… Det är väldigt lätt att kolla upp den faktan.

Sen att svenska djur har det bra. Inte heller sant. Allt har blivit en industri. Okej om du går till en privat person och köper kött från deras lilla bondgård, men svenskt kött från Ica är inte så mycket bättre än utländskt kött.

Jag är vegan och jag resonerar såhär, för jag har också tänkt som dig förut – är det verkligen mitt personliga val att äta kött och stödja slakt när det faktiskt är NÅGON ANNANS liv som står på spel av mitt “personliga val”? Varför i hela friden ska jag dricka komjölk, koyoghurt osv när det finns andra alternativ? Vi får ju inte glömma bort att mjölk som kon producerar är faktiskt till för dens bebis! Det är bröstmjölk för dens bebis precis som vi producerar bröstmjölk när vi får barn. Kalven och kon skills åt nästan direkt efter kalvn fötts och de kan skrika efter varandra i veckor, tänk dig själv om någon skulle ta din bebis. Så kalven sitter i en liten box och får mjölkersättning medan vi människor dricker kons bröstmjölk? Ehhh… Är bara helt sjukt när det finns andra alternativ.
Och ägg från “frigående höns”. Vet du hur det egentligen ser ut? (Återigen om du inte köper ägg från en person ute i byn som har höns på sin bakgård)

Återigen med all respekt, ta tillbaka det du sagt när du talar från okunskap.
http://www.djurfabriken.se
Info bilder och videos från svenska djurfabriker. Sen vad gäller skinn och päls, snälla, googla.

Allt väl
Isabelle

Reply
Anna

För att lägga till en sak: jag tror människor och företag idag börjar inse allvaret i detta allt mer och att det är dags att se till den större bilden. Detta händer NU och det är dags att var och en behöver börja ta sitt ansvar, i små eller stora steg. Miljön väntar liksom inte.

Reply
Denise

Att bli vegan är det LÄTTASTE beslutet jag gjort, Kenza.
Du behöver inte ge upp något för att bli det, förutom lidande & död.
Du bor dessutom i Sthlm med de bästa förutsättningarna i matbutiker och på restauranger. Finns ju även större märken som tillverkar i fuskläder, tex Stella McCartney som sj är vegan. Dina Chanels kan du ju behålla då redan “skadan är gjord” & i framtiden kan du köpa begagnat. Så gör vissa veganer faktiskt.

/en numera vegan som tidigare jobbat med slaktdjur & mjölkkor

Snälla Kenza: kolla inte bara Cowspiracy utan se Earthlings!!!

Reply
frida

SKRÄMMANDE att läsa alla dessa kommentarer, där folk kastar argument hit och dit bara för att lätta sitt samvete, utan att ens ha en susning om hur saker verkligen fungerar i praktiken? Herregud säger jag bara. De värsta och vanligaste argumenten är ” vi har ALLTID gjort si och så- OCH? som om det är ett hållbart argument inför framtida ställningstaganden? Bara för att vi under en väldigt lång tid ätit kött behöver vi inte fortsätta med det, precis att slaveri pågick under en lång tid, men inte fan fortsätter vi med det idag bara för det? DESSUTOM, är det för många inte köttet man rasar mot när man blir vegan/ vegetarian, det är INDUSTRIN. Förr, som ni nu använder som argument, åt man oftast sina egna djur, på sin gård. Kanske sin egna ko, som betat av gräs- gjort nytta, man har mjölkat den- gjort nytta, och till sist, kanske pga ålder sedan slaktat den och använt köttet- gjort nytta, för att till sist kanske använda skinnet- nytta. INTE som det idag ser ut, att man håller tusentals tex MJÖLK-kor, instängda, pumpar i dem hormoner för att de ska producera mer mjölk, långt ifrån naturlig mängd, där de lever typ hälften så länge som i naturen. Där mjölken som egentligen ENDAST är till för kalvarna, som istället tvingas dö för att VI ska få deras mat. Detta är precis samma smärta för korna som för mödrar på bb, om vi skulle slita ifrån dem deras nyfödda bebisar, döda dem och istället ta mammornas bröstmjölk. DEtta upplever våra mjölkkor flera gånger under sitt liv, bara för att ta ett exempel på hur de även psyskiskt måste må. Till er som skriver att svenska kor har det bra :) Ja de har det BÄTTRE än tex Danmark där djurlagar knappt existerar, men ljug inte för er själva genom att säga att de mår bra.

Jag håller även med flera som tidigare nämnt att du säger allt eller inget, varför??? Det är väll fantastiskt om man kan börja någonstans?

Jag säger inte heller att alla ska bli veganer eller vegitarianer men jag blir så TRÖTT när folk kastar argument hit och dit för att lätta sitt hjärta när de inte vet hur industrin ser ut. Vi dricker inte längre endast den mjölk som kossan producerar självt, den ska kalven ha, och den ska inte vara av hormoner vi pumpat i kon för att producera det dubbla. Skinnet på jackan är inte längre bara där för att det blivit över från köttet vidd slakt, det har blivit en industri för att vi fortsätter köpa jackorna, det blir en efterfrågan som i sin tur lett till en hemsk INDUSTRI världen över.

Reply
Hanna Bennehed

Jag är vegan. För djurens skull. Och i förlängningen för världens skull.

När larm på larm kommer om hur djur behandlas och när larm på larm kommer om hur dåligt köttindustrin är för miljön då undrar jag hur en kan fortsätta i samma banor.

Jag vill inte att döda djur skall bidra till mitt mode, min mat eller någon del av mitt liv. Det är lite krångligare. Jag måste leta lite innan jag hittar en bättre produkt. Jag måste läsa på innehållsförteckningen. Men det är så värt det. Jag lär mig så mycket om industrierna som bygger upp vårt samhälle. Hur mycket skit det finns överallt. Och jag tar då ett aktivt val emot det, att utnyttja de liv som inte har någon röst.

Och jag ser att mina val får ringar på vattnet. Jag vill inte provocera (hur det nu kan vara provocerande att värna om liv??) men jag vill öppna ögon på människor som inte sett det jag sett ännu.

Jag rekommenderar ALLA att se Cowspiracy och Forks over knifes, it’s lifechanging.

Vegan for life.

Reply
Cornelia

Måste bara säga att det var oerhört bra av dig att säga ifrån på denna punkt (även om det inte borde behövas). Människor är så snabba med att tillrättavisa andra utan att se sina egna brister. Själv äter jag allt mindre kött och slår hela tiden ett stort slag för ekologiskt och närodlat, men har inga planer på att sluta köpa skor eller väskor i läder/skinn… Detta är kanske inte vidare etiskt, men man kan inte göra allt rätt här i livet, och man måste ju också börja någonstans.

Reply
Therese

Bort med det svartvita tänket!! Att “bara” vara vegetarian eller att exempelvis ha en köttfri-dag i veckan är JÄTTEBRA! Alla kan vi göra något! / En “vegan” som äter ägg och fisk.

Kenzas svar: Självklart är det inte allt eller inget, men innan man tillrättavisar andra (vilket många gjorde ang min fårpälsjacka) så bör man kolla över sig själv. Personer som klagade på jackan men tyckte att mina mockabyxor var fina. Syftet med inlägget var bara att få folk att tänka till. Vad gör vi för att faktiskt förändra? Och vad gör vi för att lindra vårt dåliga samvete? Jag själv äter vegetariskt flera gånger i veckan, men eftersom att jag sedan köper ett par Adidas i skinn så ser jag inte riktigt att jag “bidrar” med något. Förstår du vad jag menar? Sjukt intressanta kommentarer iallafall!

Reply
Malin

Bra ämne att ta upp! Äter så mycket vegetariskt jag kan och fungerar riktigt bra nu när de finns så mycket att välja på, men unnar mig köttbit på finare restauranger som kör ekologiskt eller lokala bönder! Köper ekologiskt till största del, dock inte jämt!

Reply
J

Jag tror att för att “orka” bli vegan/vegetarian, måste man själv komma till insikten att “det håller faktiskt inte, på allvar – nu är det dags att jag verkligen gör min del i detta, både för min egen skull, men även för djurens och naturens skull”. Ingen kan tvinga på någon den insikten.

Jag är vegetarian sedan två år tillbaka trots att jag alltid tänkt “skitbra att andra fixar det men sorry, jag är inte lika “stark” som dem”. För mig kom inte vändningen över en natt – tvärtom. En nära vän till mig var vegetarian och jag beundrade henne men “orkade” inte ta till mig det fullt ut. Men lite. Jag såg hemska dokumentärer, läste böcker och LED men jag “orkade” inte ta till mig det fullt ut. Men lite. Jag och mina vänner diskuterade det en hel del (för och emot), och kom fram till att emot var helt klart bäst, men jag “orkade” inte ta till mig det fullt ut. Men lite. Sedan hade jag, min sambo och min familj en diskussion om detta. En ganska upprörd diskussion där alla egentligen var överens om vad fel det är att äta kött. Och DÄR hade de små insikterna tillslut samlats och blivit tillräckligt många för att inte längre “inte orka”. Och DÄR var det slut med kött för i alla fall min och min sambos del.

Och nu är vi i nästa process, att sluta “inte orka” äta fisk, ägg och mjölkprodukter. Det går framåt för varje dag och jag tror att vi snart är DÄR.

Så länge man är öppen för att lyssna och förstå och låta det ta tid tror jag man har alla möjligheter att “orka”. Jag är övertygad om att det är fler och fler som faktiskt orkar också. Och det tycker jag är beundransvärt – att inte alltid sätta sig själv och sina behov först utan se till helheten. Lycka till!

Reply
Elisabet

Vill bara påminna folk om att utbud=efterfrågan, om man drar ner på sin köttkonsumtion slaktas lägre antal djur, så om en väljer att sluta äta kött så gör det en skillnad, även om en kanske inte tror det. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag äter inte kött för jag oroar mig så mycket för miljön. Jag vill att mina barn och barnbarn ska ha det så bra som möjligt, och med den takten som vår samhälle äter kött ser det mycket illa ut i framtiden. Folk får äta som de vill och ha på sig vad de vill men jag tycker det är viktigt att folk känner till hur köttet och lädret produceras och vad konsekvenserna är. Ja det är upp till dig själv vad du äter och har på dig, men att säga att det är din ensak stämmer inte i längden då det påverkar alla i framtiden. Men jag är inte heller perfekt, äter fortfaranfe lite mjölkprodukter och ägg, dock i väldigt små mängder. Och jag brukade vara världens största mjölkälskare tro mig.
Men bra text Kenza, superfint att du funderar på det här och att du sett Cowspiracy. Är så glad över att ännu en offentlig person tar upp det här ämnet, även om jag kanske inte håller med allt som sägs. ;)

Reply
sara

okej jag orkar inte argumentera något här blir väldigt irriterad när folk diskuterar sånt här så vill inte riskera att skriva något elakt!
så säger bara snälla, läs på om ämnet, se fler filmer än en!!! läs böcker, googla osv!!! <3 och uttala inte om saker ni vet så lite om förrän ni är pålästa, snälla

ps. jag är vegan! och tar man steget från köttätare till vegetarian så är det klart som fan det gör skillnad!!!!! man måste ju våga ta steg?? och sen jobba upp till vegan. så säg inte att ni inte kan ta steget från köttätare till vegan, nähä okej det kan vara lite svårt till att börja med men kör på vegetarian då??? det hjälper inte miljön och djuren lika mycket men det hjälper iaf, tillskillnad från att fortsätta köpa kött osv

Reply
Amanda

Hej, jag bär bara fuskpäls, bilder samt videos från pälsfarmar har etsat dig fast på min hornhinna. Fruktansvärt. Jag bär iaf läder som du Kenza och det kommer ju från djur som ändå slaktas, även om det kanske bara låter som en undanflykt att gå bära läder/skinn. Jag äter däremot inget rött kött, dvs endast fisk och fågel. Jag anser att just den felen av köttindustrin är hemsk och dessutom är det mycket mer klimatsmart att hoppa över köttet. Däremot äter jag ju fisk och fågel, finns ju även kycklingar som slaktas på ett hemskt sätt jag kanske inte riktigt anses som rättfärdigad i frågan att få propagera för mindre kött. Äter även mkt vegetariskt och det är snällare för miljön.

Reply
Josefine

Det är svårt att hålla god ton när man läser vissa kommentarer men jag ska göra mitt bästa. Det jag skriver nu är inte bara till dig, utan alla.

Till att börja med; bra att du lyfter frågan.
Jag har också reagerat över din ovilja att bära päls, men till synes nonchalans när det kommer till att bära skinn. Jag vill tro att de som vet vad som ligger bakom dessa industrier och hur det ser ut bakom stängda dörrar skulle göra att de allra flesta skulle jobba för att sluta upp med det direkt.

Det blir lite dubbelt för min del, då människan alltid ätit djur och djur har alltid ätit djur. Jag äter kött ibland, dvs. vid tillställningar eller när man blir bortbjuden på middagar, och jag har dåligt samvete för det varje gång. Jag kan på ett sätt förstå att man inte kan välja bort den proteinkällan helt och hållet. Jag har full förståelse för att det inte är något man blir över en dag. När jag säger att jag “förstår” menar jag det här med att man behöver få i sig x antal saker för att må bra och så vidare (det är någonting som man också kan som vegan, det är bara något folk för lata/själviska för att ta reda på i och med att det är så “bekvämt” att ta allt det där för givet). Det finns dock INGEN anledning att BÄRA deras (!) päls eller skinn. Det gör ni ju bara för att det är “snyggt”. Och det är verkligen bara själviskt. Det finns andra alternativ som både besparar djuren lidandet och som är bra för miljön. Om du tror att ull, päls och skinn bara är biprodukter så tror du fel.

Det jag reagerar och blir så jävla förbannad på är att ni försvarar det med; “Det är mitt val! Vi respekterar ju att ni är veganer/vegetarianer!”. 1. Idiotisk mening. 2. Ert val? Det ni säger är att andra ska respektera “ert val”, när ni direkt tar rätten ifrån djuren att välja? Vem är det som ger er den rätten? För att de inte kan föra sin talan själva? Se till att fundera över det. NÄR jag äter kött gör jag det med största möjliga respekt för det djur som dött på grund av att jag ska få njuta i 20 minuter och skulle över min döda kropp skylta med det. Jag skulle aldrig be någon “respektera” det. Att man däremot ska respektera att många har svårt att ta reda på hur alltihop går till kan jag göra, för det är SVINjobbigt. Men! det finns massvis med bra ställen man kan hämta information där man inte får uppkört i ansiktet hur djur flås levande för sitt skinn eller sin päls.

Jag förstår att det för din del är svårt att vara en förebild på alla sätt och vis. Ingen är perfekt och ingen kan uppfylla allas krav. Det man som människa här på jorden däremot bör FUNDERA över är de val som sker på bekostnad av andra eller annat, dvs. djuren, andra människor eller miljön. Om man väljer att bära skinn, päls eller äta kött eller mejeriprodukter är det ens förbannade plikt att ta reda på hur det går till för att man ska kunna bära det. Ni tar det för givet och är för lata för att ändra på er. För ni KAN, om ni slutar vara själviska. Det gör mig irriterad att du säger att det inte gör någon skillnad att man bara gör det ena eller det andra och det visar bara på brist på kunskap. Det är vidriga massproduktionen som är boven. Sortera, ha ett par vegetariska dagar i veckan och sluta. för. Guds. skull bära skinn och päls. Jag kan lova dig att det gör skillnad. Det ni gör nu är att ni uppmuntrar konsumtion som gör att kanske vi, våra barn, deras barn osv. drabbas på ett sätt som nu är otänkbart och svårt att föreställa sig. Folk behöver bli mer medvetna om sina val.

Och till andra i kommentarsfältet; ge fan i att kalla det en “trend” att bli vegetarian eller vegan, när det ENDA de gör är att försöka rädda djuren och vår planet.

Reply
Hanna Lagerkvist

Att bli vegan är ett av de bästa besluten jag någonsin gjort! Läser du på innan så är det inte svårt alls, det svåraste är faktiskt alla jobbiga köttätare som ifrågasätter allt och vägrar att ta in ens fakta. Min hälsa, både psykiskt och fysiskt har förbättrats. Jag har fått bättre hy och i början märkte jag stor skillnad på min energinivå, jag hade så mycket energi! Det bästa med veganismen är den mentala förändringen den givit mig. Min empati, förståelse och kärlek har ökat så mycket!! För alla människor och djur. Det är på ett sätt som feminismen, när du får på dig glasögonen ser du nya strukturer som ger dig ökad förståelse. (Förövrigt integrerar feminismen och veganismen ganska mycket med varandra enligt mig).

Reply
Camilla

Jag blev väldigt sjuk och blev rekommendera veganskt kost. Började må betydligt bättre. Såg cowspiracy nu kommer jag stanna vegan. Innan var jag vegetarian för miljön. Nu är jag vegan för miljön och min hälsa. Innan detta var jag en fanatisk köttätare och drev ofta om vegetarianism. Det är ett val en gör. Och ja JAG ÄTER JÄVLIGT GOD MAT FORTFARANDE – nästan ännu bättre för nu mår jag också bra av det jag äter. Vi alla har ett val.

Reply
Rebecca

Jag får ofta frågan på mitt jobb om jag är vegetarian. Nej säger jag och svarar att jag lagar mat med kött bara en gång i veckan. Detta brukar jag få en hel del reaktioner på. Genomsnittssvensken äter 80 kg kött per år. Jag har gjort en grov uppskattning på min konsumtion där jag kommer upp i ca 25 kg på ett år (worst case scenario, är nog närmare 13-15 kg). Då tycker jag ändå att jag äter rätt mycket kött och det är jävligt långt från 80 kg. Att säga att det inte spelar någon roll om man blir vegetarian och fortsätter konsumera ägg och mjölk tycker jag är en ganska konstig slutsats. Man behöver inte ens sluta äta kött för att göra en skillnad. Välj rätt kött istället, välj mindre kött. Byt ut mjölkprodukter mot annat ibland. Min filosofi är att kött ska kosta. Jag äter mindre kött och betalar hellre dubbelt så mycket för närproducerat ekologiskt kött där jag ibland kanske till och med kan åka direkt till gården. Ni som är vegetarianer, fan vad grymma ni är! All heder åt er.

Reply
Hanna

Jag blir uppriktigt sagt förvånad över på vilket sätt många i kommentarsfältet resonerar. “Vi har alltid ätit kött” är knappast ett giltigt argument för att fortsätta stötta köttindustrin som den ser ut idag. Att argumentera med hjälp av uttryck som “det har alltid varit så” fungerar sällan; så länge man inte kan ange giltiga skäl för att en viss praktik med historiska rötter ska upprätthållas idag, alltså skäl som står i sin egen rätt, så har man inget hållbart argument. Hittills har jag aldrig stött på något skäl till att vi ska fortsätta äta kött, tvärt om uppvisas det ständigt nya anledningar till att köttkonsumtion inte är försvarbart utan direkt skadligt för djur, människor och natur. Du, Kenza, verkar också inse det att döma av ditt inlägg, så jag finner det personligen lite underligt att du inte väljer att leva enligt den insikten. Åtminstone kan man ju tänka att de små val man har möjlighet att göra är bättre än att inte göra någonting alls med försvaret att det ändå inte kommer åt hela problemet.

Observera att jag inte är ute efter att “sätta dit” Kenza som person, utan riktar mig till henne eftersom hon i sitt inlägg utgår från sina egna val. Vi alla ingår i ett system, och jag förstår tveksamheten inför att bryta sina vanor, särskilt eftersom det kräver lite extra eftertanke (och resurser) och man kanske känner att det är meningslöst eftersom man själv inte kan göra så mycket. Mitt problem är när människor försvarar sina val med dåliga argument som i exemplet ovan, och som hävdar att man inte kan säga att de gör fel. Varför skulle man inte kunna göra det? Om man går med på premisserna, dvs. att köttätande inte är en bra grej, eller åtminstone att de negativa sidorna överväger de positiva – då bör man gå med på slutsatsen att det rätta är att sluta stötta industrin. Det betyder inte att du inte får välja hur du vill leva ditt liv, du kan ju försvara det med någon form av moralisk relativism, men du kan inte förvänta dig att gå fri från kritik.

Reply
Johanna

What do you mean by saying that vegetarianism does not do any difference? The meat industry is the biggest danger to the environment, being a vegetarian will make a huge difference to the environment. Veganism is of course even better, but it involves many health risks for yourself that vegetarianism does not. Being a vegetarian is the easiest thing in the world, especially due to the fact that humans are actually made for a vegetarian diet, look it up ;)

Reply
Vickan

Jag förstår resonemanget men tyvärr så är det inte riktigt så enkelt. Bara för att vi ALLTID har gjort på ett visst sätt betyder inte att vi ska fortsätta. Vi har krigat sedan urminnes tider, ska vi fortsätta med det? Vi har förtryckt kvinnor (och görs tyvärr fortfarande), ska vi fortsätta med det? Använda mörkhyade människor som slavar?

Vad DU äter och har på dig, är inte bara din ensak. Det är ditt val, ABSOLUT. Men dina val påverkar EXTREMT många människor. I fallet med kött, så påverkar ditt val faktiskt HELA PLANETEN. Och inte bara miljön, utan det är faktiskt dom allra fattigaste och redan utsatta människorna i världen som påverkas och kommer påverkas hårdast av miljöförändringarna. Så hur kan man försvara ett beteende som på fullt allvar förstör jorden hektar för hektar, och samtidigt förvärrar den redan tuffa situationen för fattiga människor varje dag? OCH det är bevisat inte nyttigt för kroppen att äta så mycket kött som vi gör?! Så enkelt val!

Jag tror på hållbarhet och omtanke. Sluta ät så mycket kött, ät riktigt bra, svenskt och ekologiskt kött om man nu måste någon gång i månaden istället. Varva komjölken med andra supergoda alternativ. Försök att välja konstmaterial och inte djurhudar. Det värmer lika bra och ser lika bra ut, lovar! OCH samvetet blir rent wohoo! Det behöver inte vara svart eller vitt, men eftersom situationen är så extremt illa så är det dags för grov förändring. Världen och samhället förändras, kunskapen ökar och kvar står vi människor som antingen kan förbättra levnadsvillkoren för alla på jorden eller fortsätta att försämra dom. Do da right thing yaaay! <3

Reply
Fredrik

Härligt att så många börjar öppna ögonen. Har man väl gjort det går det inte att stänga dem igen. Svårt att sluta med allt på en gång, jag vet, men det viktigaste är att man slutar med allt man mäktar med successivt. Det finns inga bra argument för att utnyttja djuren hur bra det än formuleras. Det finns ännu bättre svar på de argumenten. Så grattis till alla som påbörjar resan mot ett hållbart liv för sig själv, Jorden och djuren!
/F

Reply
voula papazoglou

i m just sorry about all animals that suffer i eat meet but i don t wear leather or furs from animal but i eat meet so i can t judge no one but i have see how people treat animals when it comes to make them shoes etc and makes my heart so sick !thats all

Reply
Tilda

Jag såg Cowspiracy dagen efter att den släppts på Netflix men den är gjord av veganer och för att promota veganism, dessutom talar de med företag i USA och vad USA har för förutsättningar. Jag ser verkligen inte varför svenskar ska koppla sig till den dokumentären? Jag talar inte om att viss fakta de talar om i filmen är felaktig, men den talar inte för andra delar i världen. Alla kan inte vara veganer, och är veganism verkligen hållbart för samhället i stort? Svaret är nej, och filmen tar inte ens upp några motargument. Att köttkonsumtionen bör minska vet alla, men att sluta äta kött eller äta livsmedel som är producerade av djur helt och hållet tycker inte jag är strävansvärt.

Reply
Frida

Jättebra att den här frågan kommer upp! Det är något som krävs att diskuteras. Inte bara för djuren, men för klimatet och vår framtid. Jag är glad att du tar upp Cowspiracy, den tror jag kan få vem som helst att vilja bli vegan och sluta stödja en marknad som för så mycket vidriga konsekvenser med sig. Men med det sagt så kan jag säga att jag blev ledsen när jag läser din text. Du är en förebild för många, och trots att du tar upp klimatpåverkan osv så blir summa summarum av allt att du kommer att äta kött, bära päls, mocka osv för det är okej “för dig”. Men om det är okej för dig, så lovar jag att du sätter andra människor på samma spår. Jag vet inte vad det sänder ut mer än att sätta sitt ego först och hoppas att vissa djur iallafall har det bra? Det håller ju inte på långa vägar, enligt mig.

Det skinn och mocka du bär, tas inte av djuret på ett snällt eller fint sätt överhuvudtaget. Oftast lever djuret fortfarande, även efter att skinnet tagits. Den här informationen är inte svår att hitta. Ett tips. Kika in dokumentären Earthlings, så får du se vad jag menar.

Det är inget annat än ett eländigt massmord som pågår hela tiden. För vår skull. Inte bara för din skull utan för alla som äter kött och bär djur som kläder, skor osv… Det finns ingen anledning till det. Vi sätter liv till jorden enbart för att ha ihjäl dem. För att det är kulturellt accepterat? Ifrågasätt din tillvaro. Det gjorde jag, och när man väl öppnar ögonen är det otroligt svårt att vända kinden till.

Hoppas jag sagt något som du kan ta till dig av och som du tycker låter rimligt. Tack för mig!
/ Frida

Reply
mathilda

Självklart gör det skillnad att inte äta kött men att fortfarande äta vissa mejeriprodukter/ägg som är ekologiskt. Det visar väl på att man inte stödjer slakten eller dålig djurhållning. Men fortfarande har vissa djur tillgångar som man kan använda på ett logiskt och lagom sätt. Alltså inte massproducera eller stänga in i små små utrymmen för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Detta är dock något alldeles för få människor kommer inse då det verkar vara svart-vitt nu.

Om människan kunde tänka ett steg längre och faktiskt se djuren som lika värda som oss, fast på ett annat sätt, skulle världen vara så mycket bättre. Det här snacket med att vi är “över” djuren, det stämmer på vissa plan – utveckling, tekniska grejer osv. Men vi kommer ALDRIG kunna producera “mat” från våra egna kroppar för att försörja massa människor såsom exempelvis kossorna och hönsen gör.
Vi måste värdesätta alla liv mer och inse att det är FEL att mörda för våran egen vinning, när det faktiskt inte ens behövs. Usch.

Reply
Linnéa Atieno

Hej bästa Kenza!

Håller verkligen med dig om päls vs skinn och kött, det känns lite konstigt att göra skillnad på dessa. Jag är själv vegan, alltså äter inga animaliska produkter och bär varken skinn, päls, ull, dun eller liknande. Tycker att veganism kan framställas som att det är väldigt krångligt, när det i själva verket är ganska lätt. Att laga mat hemma tycker jag inte är några problem alls efter en mindre omställningsfas. Det jag kan tycka är lite tråkigt är att många restauranger inte ger så stor valmöjlighet, men speciellt i storstäder finns det ju också många ställen som faktiskt har väldigt bra utbud. Vissa kläder är såklart svårare att hitta, men jag tänker att ju fler som efterfrågar djurfria alternativ desto fler alternativ kommer dyka upp. Ändringen kommer inte ske om inte vi ändrar oss först.

Lite tips för dom som är sugna på att testa på veganlivet:
– Gå med i facebookgrupper som “Vad lagar du för veganmat idag?” och “Veganer i Sverige”, etc. Där kan man få många bra tips på recept, mm.
– Bli medlem i Djurens Rätt för att stötta deras verksamhet och få hem deras tidning.
– Kolla på bra dokumentärer som Cowspiracy, Earthlings mfl.
– Följ Therese Lindgren på Youtube! En underbar glädjespridare som är engagerad i djurrättsfrågor och som ger många bra tips på bra produkter som varken djurtestats eller innehåller animalier.
– Känn inte att du måste ändra allt på en gång. Jag började med att äta lakto-ovo-vegetariskt i skolan för ca 9 år sen, efter ett tag gjorde jag det på heltid, sen åt jag kött igen i ett par år innan jag blev vegetarian igen, och nu sen snart ett år är jag vegan. Jag har fortfarande inte koll på vilka E-ämnen som innehåller animalier, om alkoholen jag dricker är helt vegansk, om allt mitt smink är 100 % cruelty free, etc. Men en liten förändring är ju alltid en förändring tänker jag. Om inte annat sänder man ju ut signaler till omvärlden att man bryr sig, och man kan vara en inspirationskälla till andra aspirerande miljö-/djurrättskämpar!

Tack Kenza för att du tar upp och reflekterar över detta viktiga ämne<3

Reply
Sofia

Blir väldigt provocerad av ditt svart-vita tänk. Istället för att inspirera till att äta mindre kött tycker jag du får det att framstå som oöverkomligt. Om alla bara hade ätit vegetariskt EN gång i veckan hade det gjort en enorm skillnad, fokusera på det istället! Det är helt fel att säga att man inte gör någon skillnad om man inte utesluter ägg- och mjölkprodukter. Grisar och fisk då?! Nej, tänk om snälla Kenza. Du har så enorm MAKT, du om någon har möjligheten att verkligen förändra folk och just nu är köttätande en av vår tids viktigaste frågor. Att vara vegan är mycket enklare än det verkar, du skulle göra ditt livs mest oegoistiska val! Du är redan på god väg genom att reflektera över allt detta. Jag hejar på dig <3

Reply
Sophie

Vad fint att se att det har såtts ett frö hos dig. Det brukar alltid börja så innan en blir vegan.
Jag tror att du skulle kunna vara vegan lätt som en plätt. Besök Vegomässan i Stockholm den 12 december och samla inspiration.
Skulle också vilja tipsa dig om att se Djurfabriken
http://djurfabriken.se och även Earthlings som är andra ögonöppnande dokumentärfilmer.

Reply
Alva

För mig som vegan är att säga “acceptera mitt val att äta djur” ett lika ologiskt och dåligt resonemang som “acceptera mitt val att vara rasist”. Ska man tycka att det är okej bara för att någon “har valt” att det är det? Så barnsligt, liksom LUFTEN ÄR FRI LUFTEN ÄR FRI! Alla måste inse att köttindustrin är ohållbar, förstör miljön och även våra kroppar. Oavsett land och djurhållningsregler så kommer man alltid tillbaka till att djuren på ett eller annat sätt dödas, vilket är fel. Fråga den svenska grisen hur jävla lycklig den är när den är pålägg på din frukostmacka.

Jag rekommenderar djurfabriken.se för alla som lever i myten om den svenska, mysiga köttindustrin med kor som skuttar på gröna ängar och somnar in i bondens varma famn. Sedan kan man kolla på dokumentären Earthlings för att förstå den etiska delen av veganism, Cowspiracy för miljöaspekten och Forks over Knifes för hälsoaspekten. Bara gör det.

Reply
Lisa

Det finns massvis av aspekter som inte alls tas upp i denna sortens diskussion dock. En är att om vi inte äter djur eller konsumerar animaliska produkter som t.ex. mjölk kommer vi inte få någon gödsel och då kommer vi inte längre kunna odla plantor heller! :/ Det går bara inte. Inte ett dugg miljövänligt faktiskt…!
Att köpa svenskt kött tycker jag är en självklarhet då vi redan börjar få mindre och mindre svenska bönder tack vare att vi i Sverige har bland världens BÄSTA djurhållning och krav på skötseln kring djur vilket kostar mer för bönderna och i slutändan för oss konsumenter, men detta är kostnader som få villiga att betala för. Det är inte direkt så lönsamt för de svenska bönderna att bara odla växter heller (och igen, vart får de gödsel ifrån??). Så när svenskarna äter mindre kött eller köper billigare mjölk/kött/yoghurt mm. från utländska bondgårdar eller t.ex. från mejerier i Sverige som använder endast en liten del svensk mjölk för att kunna skriva “svensk mjölk, grädde” mm. eller /”från svenska gårdar” där största delen mjölk kommer från utlandet (t.ex. Arla, många affärers egna märken…) så, när detta sker, slutar vi stötta BRA djurhållning som vi faktiskt har här i Sverige (besök en bondgård för att se själva, inget alls som alla hemska vegan-propaganda filmer!!).

Tycker det är synd att det ofta bara är veganerna som får göra sig hörda i dessa debatter för att många inte har kunskap nog om hur djurskötsel och jordbruk fungerar för att faktiskt kunna kontra argument som att det är elakt mot djuren. Många ser propaganda filmer som “cowspiracy” och kan inte tänka kritiskt…
Här är en jättebra artikel på hur det inte alltid är svart eller vitt & exempel på vad som faktiskt är kritiskt tänkande kring filmer om mat som i detta fall “forks over knifes”: http://traningslara.se/kritik-av-dokumentaren-forks-over-knives/

Reply
Emelie

1. Kon har en kalv i magen
2. Kalven föds och plockas bort från mamman inom max 2 dygn.
3. Kalven tas bort från mamman och vi TAR kons mjölk (kon ger inte dens mjölk #notyourmomnotyourmilk).
4. Om kalven är hona så väntar samma öde som för mamman. Det vill säga tvångsinseminering, ny kalv varje år och separation från bebis varje gång.
Om kalven är hane så kan två saker ske; antingen så skickas den iväg för att växa på sig och dödas för sitt kött eller så dödas den nästan på en gång för sitt kött.
5. Alltså mjölkindustrin och köttindustrin går verkligen hand i hand.

Det är billigare att äta veganskt, djuren slutar lida och miljön blir glad. Go vegan :D

Reply
Elin

Jag är vegan för planetens skull och allt som lever lever på den – för allas framtid. Jag tror på att leva i harmoni med allt annat, och vill därför inte utnyttja någon annan levande varelse på samma sätt som jag inte vill utnyttja en annan människa. Jag tror inte på den idén helt enkelt, utan vill, efter bästa förmåga, glädjas åt allt som finns i denna värld och förstöra så lite som möjligt. Därför vill jag inte livnära något som lever med något som är dött eller fullt av lidande. Det finns ingen glädje i att göra det.

Reply
Emmy

Jag har blivit vegetarian de senare veckorna, med målet att bli vegan någon gång. Man får ta det i sin egen takt, eftersom det ofta är ett levnadssätt som innebär att bryta mönster man anpassat sig till hela livet. Att vara medveten kommer påverka dina val, och det är modigt att ta in nya perspektiv!

Reply
Anna

Hej! Det stämmer inte att det bara gör skillnad för miljön om man är vegan. Bara att minska mängden mängden kött och mejeriprodukter vi äter idag är en stor miljövinst. Tror det är farligt att du säger att det gäller “allt eller inget” gäller för att minska miljöpåverkan. Du når ändå ut till så många unga människor! Då kommer väldigt få orka engagera sig och ändra sina levnadsvanor. Om alla äter mindre kött och mejeriprodukter behöver vi inte lika många djur. Djuren (exempelvis kossorna) kommer vi behöva ändå eftersom vi behöver betande djur för att hålla naturmarker öppna och på så vis rädda de arter som är beroende av att markerna inte växer igen. Många forskare, Livsmedelsverket och WWF bland annat uppmanar till mindre kött och att det gör stor skillnad för klimatet! Länk Livsmedelsverket: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/vuxna/kott-och-chark/

Reply
J

Jag äter kött, men inte jättemycket. Ofta äter jag viltkött eftersom jag har några släktingar som är älgjägare, så jag får ofta älgkött av dem. Viltkött är det bästa ur ekologisk och djuretisk synvinkel. Min mamma har dessutom egna höns som ger ungefär 10 ägg i veckan. Hönsen lever på matrester från hushållet och lever inte ihopträngda i små burar. Om jag köper kött från affären är det alltid svenskt OCH närproducerat. Jag skulle vilja äta veganskt, eftersom jag egentligen inte har något problem med att avstå från kött, men jag äter kött p.g.a. att jag har bildat mig uppfattningen av att kött är hälsosamt och att spannmål och baljväxter inte är det bästa för människan utgående från vår egen biologi och evolution. Jag äter för tillfället paleo, med fokus på grönsaker, rotfrukter, ägg, lite kött, mycket fett (kokosolja och smör) och ibland mejerier. Jag känner mig kärnfrisk, har mycket energi och sover gott.

Om jag inte äter kött blir jag anemisk, det märkte jag för några år sedan när jag försökte mig på veganism och verkligen läste många böcker om hur man ska äta för att få i sig tillräckligt av alla vitaminer och mineraler. Antagligen drabbades jag också av B12-brist, men det kollades aldrig upp. Jag älskar vegansk mat och kolhydrater överhuvudtaget, men jag väljer att inte äta denna kost för att jag inte ser den som naturlig och hälsosam för människan.

Det jag ville få sagt var att jag börjar bli trött på svartmålandet av de som äter kött. Hela den här diskussionen är oftast också svartvit. Man ser inte på hur stora skillnader det finns mellan länders köttproduktion och man verkar inte alls anse att det går att leva ekologiskt och äta kött. Jag säger inte att det är en möjlighet för alla människor. Alla har inte som jag råd eller möjlighet att välja inhemskt och vilt kött. Alla kan inte bo på landet och ha egna höns. Men varför ska man svartmålas om man har råd och möjlighet?

Valde att inte uttala mig särskilt mycket om djurhushållning, det är ju självklart att djuren behandlas hemskt, men det finns såklart även där skillnader. I alla fall tycker jag inte att man ska svartmålas om man inte “bryr sig” om hur djuren behandlas. Alla känner inte samma empati som andra gör, det är inte bara att trycka på en knapp och plötsligt börja bry sig. Människor är helt enkelt olika då det kommer till empatiskalan.

P.S. Jag är djurvän för övrigt. D.S.

Reply
Chantal

Hey love. It’s wonderful you are having thoughts about this topic, too. There is a blogger based in Austria who turned vegan a year ago (http://dariadaria.com) and it turned out perfectly. For myself, after having gone through all the arguments that exist (environment, animal welfare, the fact that I had a dog but ate other animals, a sustainable planet for future generations, etc.), I decided to go vegan four years ago and haven’t had any regrets at all. Rather, I have lived life with less regrets since. But check out dariadaria’s page, since I know that this is a little harder for bloggers who are also dependent on their income from such industries.

Reply
Annelie

Grymt att du som offentlig person vågar ta upp ämnet trots att du inte är helt insatt. Det är faktiskt precis så som man utvecklar både sig själv och andra.

Människor är i regel egocentriska och vi tänker främst på vad som är bäst för oss själva och inte på vad som är bäst för det stora hela. Men det finns människor som inte är lika själviska och mer medvetna. Argument som dessa medvetna människor brukar använda för att man ska minska konsumtionen av animaliska produkter är:

– Kor är en STOR bidragande faktor till växthuseffekten pga av all metangas de sprutar ut
– Det går åt SINNESSJUKT mycket vatten för att framställa animaliska produkter i jämförelse med att odla vegetabiliska produkter
– Djuren kräver mycket mer land än vad som krävs för att odla vegetabilisk mat
– Fler magar skulle kunna mättas om människor åt mindre animaliska produkter och mer vegetabiliskt
– Mångfalden hotas delvis på grund av att vi vill åt djurens pälsar, kött, horn fenor, skog…..
– Haven töms på fisk där en bråkdel av det som plockas upp ur vattnet faktiskt tas tillvara på
– Så som vi hanterar djuren är VIDRIGT och det går inte att jämföra med hur vi åt kött för 1000 år sedan
– Glöm inte att vi blir fler och fler människor på jorden som gör att denna snurra eskalerar
….

Hur länge kan vi bete oss på det ohållbara sätt vi gör innan det får märkbara förödande effekter som blir svåra att återställa? Ska vi verkligen fortsätta att leka med framtiden på det sätt vi gör bara för att tillfredsställa våra själviska begär?

Det är enkelt att förstå att det i dagens läge inte är så lätt att bli vegan och på andra sätt anpassa sig för att minska sitt ekologiska fotavtryck. Det krävs en stark och eftertänksam person för att lyckas. Att minska sitt intag av animaliska produkter är däremot många personer kapabla till att göra och det HAR betydelse.

Reply
Ida

Härligt att du tar upp detta. Har själv varit vegetarian sedan barndomen, ibland ätit små mängder kött (ifall jag haft lust, typ mc donalds på fyllan). För en tid sedan såg jag en film om hur djuren behandlades i slakteriet (här i Finland!) Det var förfärligt! Arbetarna skar upp halsen på djur som fortfarande levde, slog djuren med olika föremål (elpiska bla!) och sparkade på dem hela tiden. Jag bestämde mig då för att aldrig mera äta kött. Jag älskar djur och vill inte att någon ska behandlas illa för min skull. Mjölkkor slaktas ju också så nu testar jag med veganvecka och det har gått bra hittills. Komjölk byts lätt ut till sojamjölk, youghurten har jag skippat helt och ägg kan jag lätt avstå ifrån. Go for it! Man behöver ju inte bli vegan (jag skulle inte klara av att leva utan ost!). Men en vege/veganvecka nu och då går nog för alla utan problem. Puss!

Reply
Jaquie

Tänk vad många som skulle inspireras och säkert följa i Kenzas fotspår ifall hon valde att bli vegetarian eller vegan. Hon har sån enorm MAKT, hon om någon hade verkligen kunnat göra skillnad. Så väljer hon att göra ett sånt här inlägg som endast rättfärdigar köttätande och bara stryker köttisar medhårs. Fegt, SPECIELLT eftersom hon sett cowspiracy och vet hur allt fungerar. Besviken på henne!!!
När ska någon stå upp för rättvisan och all grymhet som pågår! Djuren plågas på det mest vidriga och smärtsamma sätt du kan tänka dig och så bryr sig ingen! Dom har ingen röst, vi måste vara deras röst!

Kenzas svar: Rättfärdigar? Snarare tvärtom. Jag skriver ju att jag äter kött och bär skinn trots att jag vet hur det ser ut, vilket bara framställer mig själv som “en dålig människa”. Det jag gör är att öppna upp för diskussion och för att vi ska få oss en tankeställare.

Reply
emmie

Bra Kenza!! Har ärvt en pälsjacka som varit i släkten länge. Så fort jag använder den till vintern så blir det ett jävla liv. Där står dem själva med skor, jackor och väskor i skinn. Men bara för att man ser på min jacka att det varit ett djur så är jag den “onda”. Trots att jag väljer att inte köpa en ny jacka varje år som de flesta gör nuförtiden. Så är det fortfarande jag som får skit för att jag använder och bevarar min ärvda gamla jacka år efter år…..
Så trött på folk… numera orkar jag inte ens försvara mig själv. Bara att hålla med dem så blir dem nöjda hahah

Reply
angelica

Är vegetarian sedan 8 år tillbaka. Mår illa av dagens överkonsumtion av kött.

Reply
Malin

Jag tycker det är otroligt viktigt att INFORMERA men INTE att TVINGA på vad andra ska äta, bära och använda för det tror jag inte leder till någon förändring, snarare tvärtom. Jag har sedan en tid tillbaka valt att utesluta kött från mina måltider men det har inte min sambo. Dock så får han köpa och laga sitt egna kött. Jag lagar bara vegetariskt. It’s a work in progress. Sen är det inte dumt att ha en vän vid sin sida som kör samma race.

Reply
LL

Jag är vegetarian men undviker mejeri och ägg. Det innebär att jag inte köper hem mejeriprodukter men om jag t.ex. är och fikar kan jag köpa en bulle som bakats med smör. Finns det veganskt alternativ väljer jag det. Dock köper jag skor i vanliga skobutiker, vilket jag själv inte riktigt vet hur jag ska rättfärdiga annat än att säga att min vilja att ha fina, bra skor helt enkelt har vunnit. Ska försöka leta upp nån vegansk skobutik i Stockholm. Bär inte päls. Tror det som skulle göra verklig skillnad är om många gör en förändring. T.ex. äter djurprodukter sällan, ett par gånger i veckan. Istället för att kalla en vegetarian som bär päls för hycklare. Det viktiga är att alla gör något, och försöker. För det är tillsammans man kan göra skillnad. Vegansk mat är inte dyr nödvändigtvis. Ost och kött är ju jättedyrt för individen prismässigt. Grönsaker får man mer för pengarna. Andra skäl att undvika djurprodukter är att man då minskar risken för olika typer av cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes!

Reply
Anna

Jag var vegetarian i 14 år. Sen blev jag nyfiken på kött och blev köttätare. Nu, 10 år senare så har min moral förändrats. Jag köper aldrig hem kött och tillagar själv. När jag är ute så äter jag dock kött ibland (kanske 1 gång/månad). Jag anser inte att man måste “go all in”. Har som du både skinnväskor och skor. Dock köper jag bara nya skor typ varannat år, och djur som går åt för att göra detta är ju inte fler än att jag går ut och äter kött på en restaurang vid ett tillfälle, så jag anser att bära skor/väska i skinn inte är värre än att äta kött regelbundet. Det är fint om människor reflekterar över hur vi behandlar djuren och minskar sitt köttintag, om än bara lite. Man får ta ett litet steg i taget. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! :)

Reply
Agnes

Du säger att det är lika illa för naturen om man är vegetarian men äter mejeriprodukter och ägg som om man är köttätare. Ja man behöver fortfarande jordbruket och köttindustrin men du som köttätare äter ju oftast ägg och mejeri OCKSÅ. Då måste det ju vara bättre att bara äta mejeri och ägg. Och det här säger dom även i Cowspiracy. De visar hur stor belastning en vegan, en vegetarian som äter mejeri och ägg samt en köttätare har på miljön och det är tydligt hur mycket mer köttätaren påverkar naturen än vegetarianen!! Så att säga att det enda sättet att som individ försöka förbättra är att bli vegan är inte sant. Alla små skillnader vi gör i vardagen kan förändra! :)

Reply
Jennifer

Jag äter inhemskt kött och bär päls. Jag har inget emot veganer, vegetarianer o.s.v. eftersom jag anser att det är upp till var och en att göra som de själv vill. Bara för att Kenza valt att bära en päls av fårskinn betyder det inte att hon inte bryr sig om djuren. Jag anser att man är djurvän även fast man bär päls och äter kött. Många kanske tycker att de som bär djurskinn inte är några djurvänner och inte heller de som jobbar inom kött-, mjölk-, skinn industrin, men faktum är att producenterna är de största djurvännerna. Besök en riktig bondgård eller pälsfarm innan ni dömer dem som jobbar inom industrin. De gör allt för att djuren skall ha det så bra som möjligt, om inte djuret mår bra så får man inte heller bra produkter. Djurens välfärd är i konstant utveckling och man gör att för att djuren skall ha det så bra som möjligt. Att sedan påstå att alla pälsdjur behandlas vidrigt är ju en annan femma, tycker att man borde ta och besöka en pälsfarm (och inte förlita sig på filmer) innan man uttalar sig i den frågan.

Reply
EMELLE BEAUTY SWEDEN - TVÅ FLATORS SKÖNHETSBLOGG

ÅH, bra ämne! Heja heja, mycket viktigt! Jag äter kött, men jag vill bli vegetarian.. så jäkla svårt bara! Det är som när jag ska bli sockerfri eller hälsosam eller whatever, det håller i en vecka, sen orkar jag inte mer.. :( Måste se Cowspiracy och hoppas verkligen det hjälper mig..

Reply
Emma

Hur kan du säga att man måste göra allt för att göra skillnad? För att du förlitar dig på EN dokumentär? Blir ledsen av att läsa ditt inlägg som lyser av ignorans. Du försvarar dig själv hela tiden genom att säga saker i stil med “jag är bara människa”, så klart du är, men att förminska och förlöjliga ett stort miljöproblem är att gå över gränsen.

Hoppas du läser alla kommentarer och kanske tänker om lite :)

Kenzas svar: Hur får du det till att jag förminskar och förlöjligar ett stort miljöproblem? Då måste du verkligen ha missuppfattat mig. Ja, jag läser alla kommentarer! Väldigt intressant. :-)

Reply
pia

I don’t eat meat but I still eat fish, because I feel like my body needs at least some animal products. I never condemned anyone if they ate meat and I never will. Everyone chooses a different path and has different beliefs but that doesn’t mean some are more correct than others.
lunjasky.wordpress.com
Lunjasky bloglovin

Reply
Hannah H-W

Tack Kenza! Så trött på alla “kändisar” som ska stå och predika hela tiden om att “alla ska vara vegetarianer” osv endast för att det blivit en trend. Jag förstår varför man vill vara vegan/vegetarian och jag har själv funderat på det men skulle inte kunna benämna mig som det då jag vet att jag har väskor etc i äkta läder och då känns det bara onödigt. Sen allt det här struntpratet som pågår i media om hur dåliga vi är som inte är vegetarianer är så tröttsamt. Människan har ätit kött och burit djurens hud så långt tillbaka som historien går, varför ska det idag göra en till en dålig människa?
Har full respekt för vegetarianer/veganer och tycker att ni gör en bra sak som står bakom det ni tror på.

Reply
Erica

Se:
Earthlings
Cowspirasy
Forks over knives

Och kliv ur era äckliga bubblor där ni tycker att det är ER RÄTT att ÄTA OCH BÄRA DJURHUD/PÄLS. Det handlar inte om er. Det handlar om deras rätt att leva. Att tro att skinnet kommer ifrån djur som ändå dör är väl inte mer rätt? Dessutom att gå på det är så blåögt att det finns inte. Självklart finns det skinnindustrier etc. Vet inte ens vad jag ska börja med det här inlägget. Det vidrigaste jag läst på länge ihop med kommentarerna.

BLI VEGAN.

Reply
Saga

Jag är vegetarian på halvtid av hälsoskäl och inte miljöskäl. Äter så lite kött som möjligt men när det väl händer håller jag mig till lokalproducerat från bönder vi känner eller varför inte viltkött från skogen (som förövrigt är så miljövänligt det kan bli), så jag är inte så strikt. Använder varken riktig eller fuskpäls för att jag vantrivs och inte passar i det, och föredrar fuskskinn för att det är billigare. Jag tycker man själv ska få välja, ingen ska behöva ändra sina kost- och konsumtionsvanor för att blidka andra. Det absolut värsta jag vet är folk som predikar hur alla borde bli veganer och ser oss som inte är det som sämre människor. Som sagt, alla ska få välja själva, och alla är lika mkt värda.

Håller förövrigt med Kajsa och Lisa ovan. Jag har inte heller sett Cowspiracy, jag vågar inte riktigt pga risk att bli upprörd, men tycker att fler borde komma ut till svenska gårdar och se hur fantastiskt bra djuren har det här. Jag är uppväxt på landet och ser nästan dagligen kor och får på bete som lever ett jättelyckligt liv. Och vad skulle hända med dem om vi slutade äta kött? Jo, de går till slakt, naturen växer igen och bönderna går i konkurs.

Reply
Andrash

Jag finner det ironiskt att så många av kommentatörerna säger att alla har rätt att göra sina egna val och leva sina liv som de själva vill utan att bli kritiserade.

1. Ni glömmer bort att genom att göra era val så tar ni bort möjligheten för alla djur som utnyttjas för sina kroppar att göra sina egna val och leva sina liv som de själva vill. D.v.s. om ni verkligen anser att alla har rätten att göra sina egna val så borde ni låta ALLA få göra sina egna val. Tror inte djuren har “valt” att bli utnyttjade.

2. Oj vad jobbigt att bli kritiserad, åtminstone ni får leva ett fritt liv. Och eftersom vi alla ska vara ok med allting, så ska vi även vara ok med våldtäkt, mord och misshandel på människor också då?

Reply
Erica

Och det här “jag äter vad jag vill så äter du vad du vill”.. – ABSOLUT, så länge du inte ÄTER NÅGON ANNAN.
Det är så tydligt att ni ser djur som saker och objekt. Inte fan kan jag äta människor för att JAG vill, eller hur?
Varför ska jag respektera att du är för att döda levande varelser? Nä. Tänk längre.

Djur har samma centrala nervsystem som människor och upplever smärta precis på samma sätt. Är du okej med att jag dödar någon “snabbt” och sen äter hen? Om inte, varför? “Hen levde ju bra medan hen levde”.

Nä, se Earthlings och sluta bidra till de 58 billioner som slaktas varje år endast för att äta. Lägg sedan på de som dör i mjölk/ägg/skinn/päls-industrin. Hur är ni okej med det? Det handlar inte om ER. Om ER RÄTT att bära deras hud. Om ER RÄTT att äta DEM. Hör ni inte hur det låter?

Reply
Andrash

En sak många missuppfattar om oss veganer:

Vi försöker inte tvinga på er vår livsstil.
Vi försöker få er köttätare att sluta tvinga på er livsstil på oskyldiga individer som inte valt att bli utnyttjade, förtryckta, mördade etc.

Reply
Sofia

Det som är problematiskt i grunden är att vi människor tar oss rätten att utnyttja icke-mänskliga djur överhuvudtaget. Vi måste någon gång börja förstå att det vi äter inte bara är en köttbit, utan en död kropp som en gång var en levande varelse. En individ som, precis som vi människor, hade intresse av att få bestämma över sin egen kropp, leva och bilda familj.

Många pratar om hur det är deras personliga val att äta kött, dricka mjölk och bära päls, och visst kan vi i dagens samhälle göra detta, men valet är inte längre personligt när det handlar om att ta livet av någon annan.

Ni som tycker det vi gör mot djuren är fel och vill förändra era vanor men inte riktigt vet hur, gå med i gruppen “Veganer i Sverige” på Facebook. Där finns det massor av människor som gärna hjälper till!

Reply
Nikolina

People should look themselves first and than judge others. If I don’t want to wear animals fur or leather that dosn’t mean people in my enviroment wouldn’t wear it. And that means I should judge them? No.
I know it’s hard to be yourself sometimes if you know that people don’t approve your actions, but you must be strong when comes to that. I totally agree with everything you said.

http://simplicittty.blogspot.hr/

Reply
Johanna

Vi människor tror att vi har ett val.

Men vi KAN inte fortsätta äta kött som vi gör idag, det klarar inte miljön och planeten av. Det sorgliga är att den stora massan kanske inte kommer inse det förrän det är försent.

Därför tycker jag det är SÅ BRA att du tar upp den här frågan, du som har så många följare!

Miljön, våra kroppar och djuren mår bättre, så varför inte äta vegansk mat några gånger i veckan åtminstone?

Det är inte svårt att laga vegansk mat idag!
Pasta med kräftstjärtar/kött och crème fraîche görs lätt om till en vegansk rätt genom att använda havre crème fraîche (finns ju överallt idag, yay!) och tofu eller bara grönsaker istället för köttet. Och massa goda kryddor på det – mums.

Hoppas du provar i alla fall och märker att det inte är så svårt, och kanske tipsar dina följare att också testa på. Du har möjlighet att göra en enorm skillnad!

Vi måste tillsammans försöka stoppa det som händer vår planet och våra hav pga. köttindustrin. Alla kanske inte bryr sig om djuren, men alla bryr sig väl om att hålla planeten vid liv?

Håller tummarna att fler kommer testa :)

Reply
Linda

Det går att förändra kosten och det är mycket lättare än vad man tror! Gick från normalt ätande till veg över en natt. Självklart ingen mjölk/ägg heller. Är inne på 4de veckan nu och mår så mycket bättre! Pigg som aldrig förr. En helt ny värld av matlagning har öppnat sig och det är kul att laga mat!
Sveriges djurhållning är inte så bra som många tror. Visst lite bättre än vissa andra länder men inte bra. Ekologiskt hjälper inte, jag var naiv och trodde det innan. Det är dags att sluta att systematiskt utnyttja andra djur i en hemsk industri där det går ut på att djuren ska växa så fort som möjligt för att kunna slaktas så fort och effektivt som möjligt.

Reply
Elin

Vad KUL Kenza! Kul att dessa frågeställningar verkligen börjar komma ut i större utsträckning.. Jag är vegan, är inte det minsta svårt för mig i min vardag. Vad är det som du känner är svårt med omställningen till en vegansk livsstil? Vi skulle VERKLIGEN behöva dig på “vår sida”, du med så stort inflytande skulle verkligen kunna göra skillnad i Sverige bland den unga generationen. Herregud vilken skrälldet skulle bli alltså! Snälla tänk över en gång till och testa på en vegansk livsstil i 30 dagar och känn efter. Är du intresserad av mer fakta och liknande dokumentärer så kan jag rekommendera Earthlings, Forks over knives och Vegucated. KRAAAAM!

Reply
Majolies

I totally agree with you kenza! It’s so ironic how much time people put in pointing out other’s flaws but yet so blind to theirs. How can you be giving someone shit for wearing fur when you wearing leather? how can you condem someone for being a racist when you’re a sexist yourself. To me, it’s same shit, different names.

Reply
Bella

Jag var vegetarian och sedan vegan i 13 år men jag fick brist på b 12 och tappade känseln i fötterna. Så nu äter jag kött men bara kött som är märkt med krav och svenskt. Gärna från nån gård i närheten. Jag äter också älg och ren(bor i Norrland haha ) jag har varit emot läder tidigare när jag var vegan men nu använder jag skor av läder men inget annat. Tycker att om ett djur dödas så ska allt tas till vara. Jag använder inga mjölkprodukter för jag tål det inte så jag använder mandelmjölk och havregrädde osv

Reply
Nicole

I agree with you Kenza. I think ignorance is kind of setting the tone in our generation and I don’t say it as an critique. There are just a lot of things that people don’t know (according to what is made of “animals”) and who can blame them, I mean who tells or teaches us that kind of stuff? What I think is rude is to take the time to crititzise someone before taking the time to do the research required to do this kind of critisizing. We all would like to claim ourselves as tolerant and openhearted so it should be more natural to us to accept what someone decided is good for oneself or makes oneself happy. We have very little control over how the animals are treated in general and I don’t think that being vegan or vegetarian can solve the problem we have at all and I have to admitt that this kind of mindset really pisses me off. It’s amazing that you put in the effort in making sure, that your meat is from the country you live. I do wear leather, but I don’t wear furs. Just because it is in my head that furs still smell like the animal lol. I respect every one of us who made a decision for oneself. I don’t care if it means to not eat meat, to eat meat everyday or to wear three layers of whatever kind of fur. If something is completely against my morals, or it would make me feel uncomfortable I would distance myself from it instead of angrily advancing my opinion. There are things in life which we all can label as good and bad like being criminal, but I don’t see the big issue with the furs, I love how they look on you!
Your blog is amazing by the way, I love it so so much, it became a part oy my morning routine ever since I was 18 and I’m 22 now. Keep up the good work and keep slaying in those furs girl! :-)

Reply
nejja

jag tycker inte att det är ok att säga “du är BARA vegetarian, så de du gör duger inte alls” när de faktiskt gör en skillnad. LITEN, men märks om många skulle göra de, som de gjort när många blivit veganer. det tar ett tag att sluta med allt som har med djur att göra. men om man vill och bryr sig så gör man det helt enkelt.

Reply
Sophie

Tycker inte om att svenskt kött är så “hyllat”. Många, många, många djur far illa i Sverige, inte på grund av misshandel men på grund av deras vardag (och ja, man kan bryta emot lagar och regler och därmed tjäna pengar på det, tex genom att ge djuren mindre yta). Att ligga på ett betonggolv med några halmstrån i, att bli bedövad genom att sitta fast med benen och bli nerhissad i strömfört vatten, snittad i halsen som slakt/skära av huvudet (enda skillnaden ifrån Halalslakt som är mycket kritiserat, är att man ger vatten till djuret innan bedövningen, vänder djuret mot Mecka och sedan när man ska tömma djuret på blod så gör man det i Guds namn. I Sverige måste alla djur vara bedövade innan slakt även om det har med religion att göra), övergödd för att kunna slaktas fortare, tvångsinsemineras osv tycker jag är fel, och det är just därför som jag har valt bort animalier i min mat. Dessutom, om man inte kan vara med ifrån befruktning till frysdisk tycker jag att det säger en hel del om vad man egentligen tycker och att man bör fundera över sitt beslut att vara köttätare.

Det är inte svårt att bli vegetarian. Ta bort köttet ifrån tallriken och lägg till quornfärs, quornschnitzel, sojakyckling, sojakalkon, sojabacon, tofu, aubergine etc. Bara att krydda och marinera som en vanlig köttbit. Förstår ärligt talat inte hur folk kan tycka att det är svårt? För att utesluta animalier helt ifrån ens kost/bli vegan krävs dock lite mer ansträngning än vanligt, nämligen att läsa vad man äter, på det som kallas innehållsförteckning.

Reply
Selma

Ni med era typiska kommentarer om att det inte är vår rätt att äta djuren, vad har människor gjort i alla dessa år? Ätit människor? Hur kan ni ens jämföra det .Om man vill bara päls och äta djur så är det väl ens ensak och det är inget olagligt medan det är olagligt att gå att döda en människa för att äta en människa som ni så dumt uttrycker det. Ni förstår inte att om man inte dödar djuren till mat så kommer djuren snart börja äta upp ER. Men då är det väl okej då ni kan gå o kommunicera med en gris bättre… Vilka troll. Ska fortsätta äta KÖTT en riktigt god STEAK medan jag bär på en fin pälskrage… och ingen av er ska ha något att SÄGA TILL OM då det inte är er ENSAK!!!

Kenza gör du ditt, De förstår inte att de inte vinner ett skit på att säga att de är besvikna osv på dig… för i slutändan ligger du där med de som faktiskt är viktigt vilket inte är ett par galna veganer

Reply
Alicea S

För det första är det jätte starkt och gott av dig att skriva det här inlägget. Det är bra att du visar och berättar din historia och hur du känner och tänker. Jag kommer inte kritisera dig eller döma dig överhuvudtaget, för du har ju förklarat varför och hur du väljer att leva.

Nog med det. Jag försöker iallafall hela tiden tänka på miljön och speciellt när det gäller kött. Ju mer tiden går, desto mer försöker jag minska på animaliska produkter. Och äter oftast vegetariskt. Jag ska inte påstå att jag är en perfekt människa som aldrig ätit kött velat ha dyra pälsgrejer osv. Men det jag kan stå för är att jag aldrig kommer gå ut med en lammskinns väska från Chanel bara för att visa att jag KAN köpa Chanel och för att känna mig “lyxigare” eller “bättre än andra” . Kommer aldrig hända. Men jag kan inte döma någon för detta heller. Vi är alla människor och från urminnes tider har vi utvecklat vårt “ego”. Att vi är själviska ibland är helt enkelt vår natur.
Men kom inte och säg, “jag älskar djur!” eller “jag är djurvän” om du äter kött och bär päls för din egen skull. Den människa som påstår detta vet ju uppenbarligen inte vad “älska” är. Så länge man på något sätt bidrar till djurs lidande och verkligen inte försöker att ändra på detta är man inte djur vän eller kan påstå att man “älskar” djur.

Allt vi säger vi ska göra är alltid enklare sagt än gjort, jag menar hur ändrar man beteendet på en ras som är utvecklad att vara på ett vist sett?
Vi kommer alltid vara giriga och längtan över att bli sedda och få uppmärksamhet kommer alltid vara där, hur mycket vi än vill neka det. Mer eller mindre. Vi säger att schimpanser är otäcka, aggressiva, onda. Bara för att de kan attackera människor. Men i själva verket är det så att de bara är så lika oss själva att det skrämmer oss. De har fått alla våra flaws. Det vill säga, girighet, grymhet, avundsjuka osv. Men de har även fått medkänsla och ömhet, ändå behandlar vi även dem som skit.
Det jag vill säga med detta inlägg är att så länge du inte försöker göra något skillnad kalla dig inte djur vän eller att du “älskar” djur för att du har en katt eller två. Skyll heller inte på indianer eller andra ursprungsbefolkningar, de använder päls och äter kött för att det är ända sättet för dem att överleva. Val jakt, eller fiske av val är förbjudet, men det finns inuiter som har tillstånd att fiska ett bestämt antal valar per år, ENDAST för överlevnad. Där de lever finns bara snö o is i stort sett. Jag tror knappast vi behöver verken äta kött eller bära päls för att “överleva”. Jo, kanske för att hålla vårt ego vid liv. Givförsig behandlar vi även inuiterna/indinerna som skit och försöker trycka bort dem från sina hem för att ska kunna använda deras land för att bygga på.
Men kom ihåg, både McDonalds, Burger King och subway använder sig av palm olja, (som många fler snabbmatskedjor gör) som vi hela tiden måste skövla mer regnskogar för att få. Kom även ihåg att om vi fortsätter komma hela ekosystemet drabbas, och allt skit vi gjort kommer vi få tillbaka i vårt face, eller det kan man ju hoppas på, vi har inte mer än förtjänat det.

Det här är absolut inte riktat mot dig, Kenza som sagt, men jag ville bara informera folk lite och få fram min åsikt. Det här ett ämne jag brinner för och jag kunde helt enkelt inte hålla mig borta XD.
Men det finns hopp! Tillsammans kan vi klara det! Men alla måste vara medvetna om situationen. Sprid till vänner, familj etc. Tillsammans kan vi göra skillnad. Det är aldrig försent.

I speak for those who have no voice, I hope you will too.

Reply
Rebecca

Jag kommenterar verkligen aldrig, men kände nu att jag bara ville göra min röst hörd. Kenza du är verkligen en person jag ser upp till och älskar att läsa din blogg och tycker att du verkar så vettig, så blev lite besviken på det här inlägget. Först och främst credd ändå för art du reflekterar och uppmärksammar dina läsare på samhälls”problem” likt detta, startade den där insamlingen nyligen osv. Respekt. MEN det här inlägget kändes väldigt “svart på vitt” , som vegetarian har man har hört det här “allt eller inget”-tänket men trodde inte jag skulle höra det från dig, som så ofta påpekar hur inte någon kan göra allt men alla kan bidra med något. Och så är det ju verkligen i den här frågan! Att påstå att man om man inte är total vegan så är det ” onödigt” att ens vara vegetarian, försöka vara medveten etc för djur lider av t ex mjölkproduktion, tycker jag är onödigt och fel. Det är ENLIGT MIG trots allt bättre att inte äta döda djur än att äta döda djur, simple as that. Ganska stor skillnad liksom. Jag respekterar dina beslut att äta kött, bära päls osv, då jag respekterar människors valt, men (in the nicest way possible) så tycker jag att vissa av resonemangen bakom besluten är någon naiva, ignorant och lite utformade för att döva någon sorts dåligt samvete.

Som sagt, detta sägs in the nicest way possible och försöker bara bidra till en diskussion med god ton :) Kram

Reply
Irene

Oj, vad mycket kommentarer! Uppenbarligen är detta ett ämne som berör många.
Jag har inte tid att skriva så mycket nu, men vill bara säga att jag reagerade på att du och många fler verkar tro att det är svårt att bli vegan. Det stämmer verkligen inte! Det är mycket lättare än vad man tror och det finns hur mycket lättillgänglig information som helst på nätet.
Jag har varit vegan drygt ett halvår och det är det bästa och värsta halvåret i mitt liv.

Bästa för att jag inte längre bidrar till en vidrig industri som förstör vår planet och dödar miljarder oskyldiga djur året runt. För att min kropp mår bättre och mitt samvete inte behöver tyngas av död.

Värsta för att jag fått upp ögonen för allt det hemska vi utsätter djuren för och för att folk inte vill veta. De stänger av och avfärdar oss veganer som extrema, trots att veganism är det minst extrema som finns (=en strävan efter att inte utnyttja andra varelser på något sätt).

Ni som är intresserade rekommenderar jag er att kika på djurfabriken.se, gå med i grupper på FB tex. “Vad lagar du för veganmat idag?” och “Veganer i Sverige”. Googla era favoritrecept men lägg till “vegan” efter så får ni upp massa tips. :)
Det är inte svårt, det är lätt!
Och otroligt viktigt. Jag hoppas du läser detta Kenza och tar dig tid att läsa på lite mer, för det behövs. Planeten behöver veganism om vi vill att våra barn och barnbarn ska ha en plats att leva på. Allt gott!

Reply
Thure

Självklart får alla göra som de vill.
Men vi har bara en planet.

Jag äter mest vegetariskt/veganskt
Äter bara eko ägg annars är det veganskt som gäller.

Om fler vågar fråga efter tex kokos grädde, soya matlagnings grädde, tofu glass, vegan choklad i mataffärerna så kommer de köpa in de. Efter frågan påverkar.

Tips på jätte bra YouTubes som har inspirerande recept & videos:

Sabina:
Så gullig & glad tjej som en blir så pepp av, enkla tips.
https://m.youtube.com/watch?v=_PnY5ifz5zc

Jenny: snyggt filmat, lugnt & harmoniskt, cool tjej & fantastiskt goda & enkla recept.
https://m.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU

Hur kan en äta en hel dag som vegan, denna tjej visar hur enkelt & fantastiskt gott de kan vara:
https://m.youtube.com/watch?v=N3pW87bW7J4

Många dricker mjölk av ren vana. Jag har alltid haft svårt för mjölk då det slämmar i halsen.

Det finns: ris mjölk, mandel mjölk, soya mjölk, havre mjölk.

Tofu glass, ris glass, kokos glass & tex nöt glass är alla creamiga & goda.

Allt som finns i mejeri produkter (mjölk, yoghurt, smör, grädde, glass) finns det alternativ till det gäller bara att pröva att köpa hem.

Lite tips helt enkelt allt är så gott!

En rolig tecknad kortfilm
https://m.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU

Reply
Rachel

Im a vegan but I do not force it on anyone. Although, I believe it’s important to educate yourself on the meat, dairy, fashion and make-up industry. If you still want to eat and wear animals then it is your choice. I applaud you for watching Cowspiracy and encouraging others to as well.
I don’t eat meat because I feel disgusted when I look at it and I’m kind of an accidentally vegan because Im lactose intolerant. I don’t feel comfortable wearing fur or leather. I remember being disgusted by it as a little girl. I also don’t wear make up that has been tested on animals. I don’t believe poor little rabbits should have their eyes burnt just so I can wear makeup. Luckily a lot of brands these days refuse to test on animals and use another route.

Reply
Niklas

Svårt ämne,
även hur mycket jag tycker om att äta kött, så vet jag hur djuren behandlas…
I Sverige behandlas de “bra” innan slakt.
I Sverige har ju vissa lagar som att djuren måste ha ett “värdigt” liv m.m tills skillnad hur andra länder behandlar sina djur.

Därför tycker jag att vi ska fokusera mer på att köpa svensktillverkat/producerat inte bara för att stödja svenska bönder/slakterier utan även för en miljö synpunkt.

Mvh
Niklas
sveabonus.se

Reply
Emma

Hej, jag blir väldigt glad för detta inlägg och att det kommer ut i media. För det är just sådana som du Kenza som kan påverka framförallt yngre människor.
Jag är uppvuxen på en gård, älskar djur och natur och hoppas att en dag kunna ta över gården efter min pappa. Därför är det så skönt att höra ditt resonemang, att du äter svenskt kött och tänker hela kedjan ut.
Att du bär skinn, pälsar osv. är en sak, men de som är emot det vill dom då inte heller köpa en bil som har lädersäten då? De kanske inte heller vill ha skor som tål snö och slask under vintern?
Det är väl mycket bättre att föda upp ett djur som under dess liv ger oss både mjölk, kött, biologisk mångfald, håller vår vackra natur öppen och till sist kanske kan bli en jacka eller ett par skor?
Annars ska de produceras plaster och andra massa onedbrytbara ämnen för att tillverka dom där skorna? Det är ju så dumt så jag bara vill gräva ner mig.
Och angående de miljöförstöringar som lantbruket orsakar så ger ju lantbruket i alla fall något i retur, jämför det då istället med alla flygresor som man bara gör för nöjes skull. Att producera mat till jordens befolkning är ingen enkel uppgift speciellt inte i Sverige. Sverige som faktiskt är bäst i världen på att producera hållbar mat och som har de friskaste och de strängaste djurhållnings reglerna I HELA VÄRLDEN!! Jordbruket har ansvar för 17% av utsläppen i världen och ändå får de skulden för att det är en sån miljöbov. Vad ska folket äta då? Det blir miljöförstöring av att skörda bönor och sallad med?? Och som sagt jordbruket ger i alla fall något tillbaka, vad får vi för gott av alla flygresor som görs?

Men som sagt, bra av dig att väcka tankarna hos alla dina läsare. Bara en mycket trött bonn-unge som behövde skriva av sig angående all okunskap i samhället. Bönder vill ha så friska och nöjda djur som möjligt, det är det vi jobbar för! <3

Reply
Emilie

Jag försöker att äta så lite animalske produkter som möjligt, även om dette är väldigt svårt da jag fortfarande levar hemma hos mamma och pappa + syskon. Jag kan dock inte äta animalskt utan at må lite dåligt efter att ha sett Cowspiracy. Men som dom säger i filmen – “you must do what you can do every day of your life”, och om alle bara forsökte lite varje dag så kanske ville planeten må bättre? Allting gör väl en liten skillnad?
Och då er pälsindustrin ju mycket mycket mindre än kött/ägg/mejeri industrin!

Ps forlåt mit svensk, är från Danmark och inte just bra på svensk, haha :)

Reply
Sophie

Selma; Den dagen då en ko/gris/höna/kalkon/får/lamm/kalv/kyckling äter upp mig då kanske jag tuggar tillbaks. Men personligen tycker jag att djur ej hör hemma i industrier. Alla djur, både människor, grisar, fiskar och hästar har känsel, och de alla försöker undvika smärta och död, så varför utsätta de för det?

Reply
Mira

Hej Kenza!

Herregud, du slutar aldrig att imponera! Visst, vi vet alla att du har bägge fötterna på jorden, men du växer allt mer i allas ögon.
Att en människa som kan spendera pengar på pälsar, skinnjackor, krokodilväskor, läderskor fårmattor och riktigt kvalitetssmink ÄNDÅ väljer ett konsekvenstänkande är helt fantastiskt. DU är en bra förebild, vad du än väljer att göra, men TÄNK hur många du kan påverka och nå ut till om du blir vegan
Jag var vegetarian i 2 år, men blev sedan vegan. Det är jätteätt! Speciellt om man har pengar. Sojabiffa, korvar, champinionburgare, vegofärs, tofutti, ost, glass (vegan) etc kostar rätt mycket, men jag väljer att köpa de produkterna för att de i lngden kan bli billigare. Om du valde att bli vegan, och fick med dig några få hundra anhängare, kan vi verkligen påverka. Vi kan göra skillnad. Två ton fisk, ett boskapsdjur, och flera hundra höns dör kallblodigt varje år PER köttätare! Alla de kan räddas. Miljön påverkas upp till 70% (beroende på källa) pga. djuruppfödningen och slaktindstrin. Vi kan hjälpa alla! Vi kan dö vetandes att vi inte har konsumerat oskyldiga djur. Vi kan dö med ett leende då avtrycket vi lämnar efter oss på denna jord inte är så stort.

Ta din tid. Vi finns här för dig. Gör det som hjälper DIG, det som får DIG att må bra. Gör det som 89-åriga Kenza skulle beordra dig att göra.
Ha det bra :)

Reply
Angela

Hello Kenzas, I’m from Italy. I’m vegan from 6 years and honestly I don’t think there is any difference between wearing rabbit fur or eat cows. We are aware that the mammals suffer like us! When I realized where the meat I was eating are from I made this choices. I follow your blog because I’m passionate about fashion and I like your blog a lot, but I don’t buy leather/fur/wool. I hope that more and more brands decided to stop using these products. Kiss, Angela

Reply
Jasmine

Jag är vegan och jag tycker att det är själviskt att inte vara det.
Ingen har rätten att ta någons liv. Alla vill leva sina liv. Och ingen ska behöva gå igenom det hemska som djur gör!
Helt sjukt hur en väska är “mer” värd en ett djurs liv, t.ex.

Känner man tillräckligt med empati, så är det ett lätt val.

Jag är 24 år och jag var vegetarian från 08 tills juli i år, då jag blev vegan. Önskar jag blivit vegan tidigare. Ett av de bästa valen jag någonsin gjort. Hur enkelt som helst. Inget krångel alls. Ett snällare och nyttigare val på alla sätt dessutom.
Blir illamående när jag tänker på alla stackars kossor, grisar, kycklingar m.m. jag ätit som barn… Usch.
Man är inte en äkta djurvän om man äter/använder animaliska varor.

Djur är inte mat.

Reply
Jannike Hallonqvist

Men wow hur grym är inte du då?!
Jag kan tänka mig att du troligen inte kommer att läsa denna kommentaren, måste vara svårt att hinna läsa alla om det är många som skriver (fan va otrevlig ja lät där, verkligen inte så ja menade)
Jag gillar din blogg, gillar bilderna och materialet du publicerar. Du krånglar inte till det en massa utan kör det enkelt och det är något jag tycker om, det skall vara lätt att läsa MEN jag gillar starkt hur du lyfter sådana här frågor som kan upplevas mer “känsliga” eftersom alla har så olika syn på det. Jag gillar hur du lyfter frågan i din blogg och ger alla utrymme att diskutera då det blir ett diskussions inlägg, där de faktiskt finns saker att diskutera och inte som när du skriver dom mer “vanliga” inläggen där folk hittar på saker att påpeka och poängtera för att deras liv är tråkiga.
Summan av kardemumman om det nu är de man säger, så tycker ja att du skall köra fler liknande inlägg och givetvis om ämnen du bryr dig om och vill att folk skall diskutera om.
Jag gillar även hur du uppmanar folk att skriva men att du ber dom hålla god ton.
Du förstår nog inte vilken fantastiska människa du är va? Tänkt om hälften hade kunnat bete sig som du gör, vilken underbar jord vi hade haft då
Fortsätt med ditt grymma arbete du är en förebild för så många och även för mig.

Reply
Kaya

Meat, leather, diary, fur are all totally different industries. In an ideal world the animal who is slaughtered for it’s meat has it’s skin made into shoes and it’s milk bottled up. Unfortunately that is not how it works. But every little thing you do from eating less meat, buying meat that comes from an organic farmer instead of the bio industry to buy one less leather jacket damn well makes a difference! Animals are abused in the bio industry and once we don’t accept this torture to innocent animals anymore by refusing to buy it, changes will be made. Simple supply and demand. And every single person can make a contribution in making this happen.
Let me make clear I dont judge anyone and Im all for people making their own choices but Im a little disappointed in what you say on your blog since you are such a big influence to people.
Love, Kaya

Reply
tine

Tycker det är bättre att man börjar någonstans än att bara skita i allt och låta allt fallera. Jag är vegetarian men äter så mycket vegankost som jag kan och har ork. Bär inte läder eller skinn heller.
Klart alla kan göra som dom vill, men du verkar ju ändå fatta att det påverkar allt negativt att äta kött samt bära skinn osv. Inte så svårt som det låter egentligen, mycket finns på internet! :) och mycket går att ersätta idag, finns soya produkter osv.
Som sagt, alltid bra att börja någonstans än att bara skita i allt.

Reply
Alicia

“And if we talk about the environment, you have to stop eating it ALL, meat, dairy products, eggs and so on. See the documentary Cowspiracy and you’ll understand what I mean, it shows the big danger with animal agriculture. About how our planet can not take the growing meat industry. THAT documentary makes me wanna go vegan, but it’s easier said than done.”

Have you ever realized that everything you do is a contribution to the development of our planet and economic system?

I’ve been working in the fashion industry for many years, did trainings and went to university to do occupational management studies. Most of my colleagues have decided to back out from this economic influenced lifestyle.
To put it in a nutshell we have been tought, that if you want to be successful in life you have to be selfish in order to generate profit and growth. There was not a single lecture about how to guarantee a fair and sustainable trade. Imagine how everything could be changed if the economy would start to teach the right values in life. And just because the person right next to you decides to maintain this superficial lifestyle doesn’t mean that you can’t change anything about it.

I can imagine that it sucks that there are so many moraliser out there who criticize you for what you have chosen to do. But if only half of it makes sense what they talk about, it is yet a positive contribution.

And do not sit there and think “to go vegan is easier said than done”. It all starts in your head. It won’t be hard if you are thirsty for knowledge and have an optimistic motivation. Babysteps. Not a total change from one day to another. And this does not only refer to the food sector but to so many other ones.

The world has changed so much within the last 100 years. Again, keep in mind that everything one does will have an impact of the development of our earth. I wish I could guarantee my kids and grandchilds a fair world. But at least I am doing my best.

Take care, xx

Reply
Jasmine

Och folk som snackar om att det är upp till var och en, att man har ett eget val.
Det är inte ett eget val när någon annan är inblandad!
Hur kan man tänka så???

Reply
Ebba

Jag äter aldrig kött (sedan 2 år tillbaka) och det är verkligen inte svårt. Köp hem köttsubstitut, välj det vegetariska på menyn när du äter ute och be den du ska på middag till att de serverar vegetarisk. Många gånger tycker vänner och bekanta att det är spännande att få laga vegetariska middagar.

Har även gått och blivit vegan hemma. Nästan 100 % iallafall. Det finns så många bra mejerisubstitut som är goda. Våga testa! Varje gång vi väljer naturliga varor istället för animaliska har vi hjälpt ett djur. Så tycker jag man får tänka.

Kram

Reply
Patricia

Jag äter kött, o bär äkta päls. Köper dock begagnat päls.. Har väl lite dubbelmoral här för d e fel att plåga djur för pälsens skull. Dock har kah en gammal päls från 70’s

Reply
Erika

Då jag är utbildad miljövetare skulle jag vilja ge dig rätt information när det kommer till miljön. Du skriver, “Och om vi ska prata om miljön så gäller det att välja bort ALLT, kött, mejeriprodukter, ägg osv.”. Detta är inte korrekt, verkligen inte korrekt över huvud taget. Att likställa miljöpåverkan från köttindustrin med mejeriindustrin, och även äggindustri fungerar helt enkelt inte. De mängder vatten som går åt till att producera kött är ofanligt mycket större än vad som går åt till att producera mejeriprodukter och tex ägg. Sen är det väldigt olika beroende på vilken sorts kött du äter, nöt är tex det sämsta ur miljöperspektiv medan kyckling är bättre. Delvis pga den stora mängd vatten som går åt till att producera just nökött, men även all den metan som nötkreatur släpper ut. Jag skulle kunna skriva flera sidor om detta, men det orkar ingen läsa. Så kort och gott, kött har en otroligt mycket större miljöpåverkan än vad tex mejeriprodukter och ägg har. Förstår dock att det är svårt att alltid vara källkritisk om man inte har kunskap inom ämnet, speciellt då det handlar om dokumentärer. Tack och hej!

Reply
Alexandra

Blir så himla glad över att du tar upp detta ämne! Jag har ätit en helvegetarisk (vegansk) kost i snart 2 år. Jag måste erkänna att det var svårt i början att sluta med kött och mejeriprodukter för jag tyckte ju att det smakade så himla gott. Men när jag fick information och verkligen tänkte på vad det faktiskt var jag stoppade i mig, så tog det inte lång tid förrän jag insåg hur fel det var och jag ville aldrig mer äta något med animaliskt ursprung. Kött, mejeriprodukter och ägg är inte mat i mina ögon längre. Även om en kossa dog av ålder skulle jag vilja äta den, av samma anledning som jag inte skulle vilja äta en hund, katt, fågel, zebra, giraff osv. Och jag vill inte dricka en kossas bröstmjölk, av samma anledning som jag inte skulle vilka dricka bröstmjölk från en tiger, hund, katt, igelkott osv. För mig är det helt befängt. Jag försöker i den mån jag kan att utesluta animaliska produkter helt (ull, dun, osv). Jag använder fortfarande mina gamla läderskor, det tycker jag känns okej. Man ska alltid göra det som känns okej för en. Jag tror inte att det är så sunt att tvinga och förbjuda sig själv att göra saker som man egentligen vill göra. Hade jag velat äta en ostbit hade jag gjort det. Det viktiga är att vara medveten. Om du skulle äta vegankost en dag i veckan så skulle jag hylla dig för det, jag skulle inte klanka ner på mig för de sex dagar som du inte äter veganskt. Börja med små steg och till slut kommer du komma ut ur köttbubblan tror jag :-) Jag tror på dig! Kram

Reply
finsk vegetarian

Jag har nyligen slutat äta kött helt och hållet, är inte vegan men tror jag eventuellt kommer att bli det med. Jag har aldrig tänkt så mycket på vad jag ätit och om du skulle ha sagt till mig förr ett år sedan att JAG skulle bli veggis skulle jag ha skrattat. Men det är faktiskt inte svårt alls, finns miljontals av recept ute på internet och jag mår helt ärligt bättre i både i kropp och själ efter att jag slutat med köttätandet. Människokroppen är helt enkelt gjord för att äta plantbaserad föda och min mage mår så mycket bättre av det. Börja med att sakta minska ner på köttet, du behöver inte ändra dig på en natt, det slutar ändå oftast i att man misslyckas. Det är lättare än vad du tror, jag lovar! :)) Kör en utmaning tillsammans med läsarna, t.ex. att alla blir veganer för en vecka! Då kan man peppa och inspirera varandra tillsammans. Kram från Finland

Reply
Angelique

Jag förstår inte argumentet “vi som äter kött respekterar vegetarianer så då borde ni vegetarianer respektera oss tillbaka”. Hela debatten handlar inte om att vi som människor vill bli respekterade av andra människor, utan om att djuren ska bli respekterade! Då de inte själva kan försvara sig så finns det människor som vill vara deras röst. Det värsta för mig är inte själva ätandet av kött (jag gjorde det själv innan jag blev mer insatt) utan det är den sjuka överkonsumtionen och sättet de blir behandlade på. Det stämmer tex inte att djuren har det bra bara för att de är uppfödda i Sverige.

Reply
Camilla Frisk

Alltså problemet är ju när allt ska massproduceras och när ingen vill betala pengar för köttet. Jag tror på småskalighet, bättre förhållanden för djuren (och även bönderna som sliter 365 dagar/år) och att man skulle betala mer för köttet. Mer pengar=mer investeringar=bättre förhållanden för djuren, ex. större inhägnader. Hur miljövänligt är det dessutom att äta tofu eler någon annan produkt som fraktas långa vägar utomlands ifrån? Inhemskt, närproducerat och med måtta så tror jag alla skulle må bättre! :) Och alltså jo, när ett djur slaktas tas så mycket till vara som möjligt. Man slaktar inte bara för att ta köttet o slänga resten.

Reply
frida

Jag tycker att det är så bra att du tar upp det här ämnet, för det är något jag har själv tänkt mycket på (speciellt under det senaste året). Speciellt efter att jag har fått så mycket mer information bakom skinn/päls/kött- industrin. Jag har börjat äta mindre kött, går med mindre skinn (endast vinterskorna) och inte alls päls. Cowspiracy domkumentären är jätte bra, såg den själv för en stund sedan. Rekommenderar starkt att du ser på norska dokumentären Pels.
Jag är själv från Finland, och har som du trott (eller kanske bara inbillade min själv för att lätta på mitt samvete) att om jag köper finskt kött är det bättre för djuren och de inte lever i så hemska förhållanden som andra länder, för Finalnd måst följa olika lagar. Nu under de senaste månader har det kommit många videon från finska slaketerier hur hemskt djuren blir behandlade där, fast det finns lagar som skall skydda djuren så följs dom inte. (samma händer tyvärr också hela tiden i Sverige och alla länder) Det har jag vetat tidigare. Jag visste att djur kan inte ha det bra när de skall slaktas så oetiskt, omoraliskt och effektivaste sättet som finns. När djur blir i många människors ögon som saker, inte som levande varelser som har känslor, precis som vi människan. Jag personligen kan inte längre lägga det “under mattan” och se andra vägen, när jag vet att djur lider. Så jag väljer mer och mer vegetarisk/vegansk mat och det är mitt mål att bli köttfri.
Att det är ens egens sak att bestämma, är jag inte helt enig i mer. För att äta kött/bära skinn eller päls, går ut över djur och vår miljö. Då går det ut över så många andra, inte bara dig själv.
När det kommer till päls/ skinn trodde jag som du tidigare, men nu vet jag att det inte stämmer. Jag trodde att skinnet från t.ex ko var en bi-produkt, att det var bra att vi tog hand om hela djuren när vi engång slaktar den. I dag vet jag att det inte alls stämmer. Det är jätte bra att du har sett på Cowspiracy, men tycker att du kan nog ta reda på så mycket mer. Vet du t.ex. att skinnet som du t.ex tror är ko, kan gott vara t.om från en hund. När du skrev att vi inte vet hur det egentligen ser ut, JO det gör vi. OM vi tar reda på det.
Jag intala mig själv förr också, men något kan inte vara rätt om vi måst intala oss själva för något. Tycker du inte också så?
Sen måst jag säga att jag inte är enig i att om vi alla inte gör allt, så hjälper vi inte till. ALLT ens litet som stort hjälper! Alla har vi ansvar, speciellt ni som är offentliga personer. För ni har följare världen runt, många unga kan tro efter t.ex. dig att det är normalt att resa minst 4gr på 6månader, eller att nästan varje dag ha ny outfit. Allt det tar så mycket på djur, människor och vår miljö!
Jag har läst din blogg i ca.6år och du verkar vara en jätte fin människa! Det är inte meningen som ett personlig angrepp och jag tycker det är så fint när du bloggar om något annat än allt det ytliga. Jag hoppas bara att du tar dig tid till att sätta in dig mer i ämnet och faktiskt tänker lite extra nästa gång du köper päls/skinn jackan eller äter kött..

Reply
Olivia

Kan förstå hur du tänker, men att säga att det inte hjälper att vara vegetarian så länge man fortsätter med mejeriprodukter och ägg stämmer väl inte helt i praktiken? Det behöver väl inte nödvändigtvis vara allt eller inget, små steg i rätt riktning gör väl också en skillnad i längden? Varenda måltid man väljer bort kött, ägg, mejeriprodukter eller ännu hellre alla tre är väl fortfarande ett bra initiativ och något som, om än i liten mån, faktiskt är det som i längden kommer utgöra en mer hållbar framtid. Många bäckar små liksom. Att säga att en god gärning inte gör skillnad bara för att den är liten tycker jag är ett onödigt uttalande då det är den typen av tänk som gör att världen ser ut som den gör idag. Kanske missförstår ditt budskap, men bara en tanke.

Reply
Madelene A.

Personlig val? Så jeg kan stå for dårlig behandling av dyr og miljø-ødeleggelser så lenge jeg forsvarer det med at det er et personlig valg? Kanskje mennesker burde begynne å tenke på at man faktisk har et ansvar for verden og de følende skapningene i verden, i stedet for å finne unnskyldinger for hvorfor man VELGER å ikke ta ansvar. Verden lider og mennesker kan velge å enten bidra på en positiv eller negativ måte, jeg velger å bidra på en positiv måte. Og til alle de som argumenterer med at vi har spist kjøtt siden tidenes morgen, så er dette besides the point. Jeg kan spise kjøtt fra dyr som er selvskutt og som har levd et godt og bærekraftig liv, og jeg spiser fisken jeg fisker. Men jeg kjøper aldri kjøtt, meieri-produkter, pels eller skinn, da det er måten dette produseres på, og lidelsene som ligger tilgrunn, som er problemet og ikke det faktum at dyret dør. Wake up and make a difference. Don´t be part of the problem, be part of the solution! :) (Kenza, du påvirker så mange mennesker der ute som leser bloggen din, så du vil ha stor påvirkingskraft uansett hva du velger)

Reply
Olivia

Ska tillägga att jag förstår att det inte var det som var syftet med hela inlägget och grundtanken är bra, men bara något jag reagerade på.

Reply
sanna

En intressant aspekt som jag inte sett hittills (utan att ha läst alla kommentarer iof) gällande skinn, päls mocka etc är ju second hand handeln. Själv äger jag min gammel mormors minkpäls och har absolut inga problem att bära denna, just för att den redan finns i min ägo och förstår inte någon poäng med att INTE använda då den är extremt varm på vintern. Jag skulle dock inte gå och köpa en ny. Ur miljöaspekt är second hand det absolut bästa och då är det bättre att gå och köpa sig en gammal skinnjacka eller liknande än en ny i syntetmaterial eller som i mitt fall, ärva. Sen har jag full förståelse för att alla inte vill göra ett statement om att man tycker kläder av djur är okej, vilket man kanske gör om man bär sådana material. Men oavsett kan det vara ett sätt att se på saken ur ett annat perspektiv. Sen är även naturliga material (som såklart även kan komma från växtriket) mycket mer hållbara än exempelvis akryl = man behöver inte köpa nytt lika ofta, vilket även är en viktig aspekt i miljödebatten. Och för att tillägga en liten sak, kom ihåg att dunjackor även innehåller material från djur även om det inte syns. Vet många som säger “jag skulle aldrig bära päls” när de själv bär en jacka full av fjädrar och den industrin kan vara minst lika hemsk som kött/skinn/päls industrin… http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fyra-ar-efter-skrackfilmen-dunet-saljs-fortfarande

För övrigt bra inlägg, tycker det är viktigt att även icke vegan/vegetarianer uppmärksammar frågan!

Reply
Emma

Lite kort info för vissa som skriver osanna saker: kor behöver inte mjölkas då mjölken endast är till för kalven som tas ifrån kon redan efter 1 dygn då kalven såklart ska slaktas. Kvinnor har ju inte mjölk i brösten hela tiden utan endast när vi fått barn? Sen så en annan grej; läderindustrin är INTE en bi-industri, det är mycket fler djur som får sätta livet till bara för att vi vill ha skinnet än om vi inte skulle efterfråga lika mycket.

Reply
Lynn

Sjukt viktig fråga, kul att du lyfter den. Det är ett stooort problem, men många tänker nog att man måste göra så stora förändringar. MEN, det är så mycket bättre Att alla gör något. Att bli vegetarianer minskar köttprodukttionen massor!! Om alla skulle försöka äta vegetariskt ett par dagar i veckan är SÅ mkt bättre än ingenting. Man måste börja någonstans!

Reply
Clara

Enligt mig verkar det som många anser att äta animalisk protein är fel pga miljö och för djurens skull men väljer ändå inte bort det? Att vara vegan år 2015 är inte svårt, och personligen anser jag det vara hyckleri att bry sig om djur och natur men att vägra göra det största valet för att hjälpa dem båda. Förstår ni ironin?! Cowspiracy är grym, även boken *Äta djur* och denna fina webb http://www.djurfabriken.se, information om Sveriges djurindustrier och hur man blir vegan.

Reply
Sylle

Hej!
Håller helt och hållet med, tycker det är så stort tjut om päls men ingen reagerar på skinn/läder på samma sätt trots att både kommer från djur.
Och ska man välja bort kött så bör man välja bor mejeriprodukter med, då de faktiskt gör samma skada. Allt massproduceras idag och det är svårt att få tag på både kött eller mjölk som är etiskt hanterat!

Reply
Yulia

Hey! Eating LESS meat or STOPPING eating meat counts. Here is an article how 400 million fewer animals killed in 2014 comparing to 2007 because a lot of people became vegan(vegetarian). http://latestvegannews.com/400-million-fewer-animals-were-killed-for-food-last-year-because-people-are-eating-less-meat/#
I think if you take this issue global – difference can be made by one person. I am trying to eat less and less meat, and it is hard when you have been doing it all your life. I excluded red meats and trying to eat less poultry too…

Best!

Reply
Klara

Jag gick från köttätare till vegan på en gång och det är så mycket lättare än du tror. Jag lovar dig. Ge det en ärlig chans i en månad så får du se. Massor av restauranger, cafén och bibblor etc. har åtminstone ett veganskt alternativ nu för tiden, och det kommer nyheter varje dag i affärerna. Det finns substitut till all föda (kött, ost, mjölk, glass etc) som är goda i vegansk tappning. Bara kör. Våga.

Reply
Matilda

Tycker det är hemskt att du tror att det verkligen är så att man måste vara 100% vegan eller inget alls. Bara av att skippa kött en dag i veckan, sluta köpa djurtestat smink eller använda en massa kläder som är gjorda av djur bidrar man ju till det bättre. Sen kan man ju inte förändra allting över en natt, det kan ju ta flera år för folk att bli veganer men man måste ju börja någonstans om man bryr sig om djuren.

Jag bor hemma och kan inte bli vegan just nu pågrund av att resten av familjen är köttätare men när jag flyttar hemifrån ska jag sluta helt och verkligen börja tänka efter.

Reply
Hannah

yes. this makes me really happy to read. i totally acknowledge that you are a really smart person (from what i read and hear about you if course, as i dont know you in person), so i was afraid of what you had to say about this topic. I can only tell you to go vegan! I always argued that its my own choice to eat whatever i want (when i was still eating animal products), just to realise that its really not. In that argument we forget all about the animals, who basically have no choice at all. Anyway, i dont want to write e novel, all i wanted to say is yes! Just do it, its not as hard as you think it is, almost my whole family went either vegan or vegetarian (i have four siblings and im also including my parents) and it makes you feel awesome. When you already know that this world needs a change, this is the BEST thing you could do. Its really awesome. You go!!!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*