• header

FLFL

KenzaZouiten_flfl-4 KenzaZouiten_flfl-2 KenzaZouiten_flfl-3 KenzaZouiten_flfl-1

Baby hair gone wild haha

Igår åt vi lunch med mamma på ett ställe som heter FLFL! Det är ett veganskt/vegetariskt ställe som ligger på söder. SJUKT gott! Jag och Aleks kör en vegetarisk vecka just nu (blev väldigt inspirerad av några kommentarer jag fick! angående miljön.) och det känns inte svårt alls. Veganskt däremot känns svårt, men att bara skippa kött (för en vecka) känns lätt som en plätt. Vi äter ofta vegetariskt hemma (för att vi tycker att det är gott), en av mina favoriträtter är en afrikansk linsgryta med ananas som Aleks brukar göra. Kanske kan be honom sätta ihop receptet till er?

Vegansk vecka få bli nästa test. Nu ska jag gå och köpa lunch! Fan vad svårt det blev helt plötsligt haha, det är en sak att laga hemma men att köpa färdigt? Undviker ju pasta & bröd så gott jag kan pga magen samt är laktoskänslig, så det får väl bli en falafelsallad. ;P

// Yesterday we had lunch with my mom at a place called FLFL! It’s a vegetarian/vegan place. It was DELICIOUS! Aleks and I are having a vegetarian week right now (I got very inspired by some of you! about the environment.) and it doesn’t feel hard at all. Vegan is hard, but to only skip meat (at least for a week) is a piece of cake. We eat vegetarian food at home a lot (because we think it tastes good), one of my favorite dishes is Aleks African lens stew with pineapple. Maybe I can ask him to put together the recipe for you?

A vegan week will be our next test. Now I’m gonna go and buy lunch! Damn it got so hard all suddenly haha, it’s one thing to cook at home but to buy out? I also avoid pasta & bread when I can because of my stomach and I’m very sensitive to lactose, so I guess I’ll buy a falafel salad. ;P

95 Comments

Elena

I really would love to get to know the recipe of Aleks plate! I am always looking for some inspirations! I really was a big meat fan when I still lived at home. But since I am living alone I really prefer to eat vegetarian! Besides that meat is really expensive for a student, vegetarian food is so tasty <3
Puss :) Elena
____________________________________________________________
https://annelenafashion.wordpress.com/

Reply
Emelie

Det här med pasta och bröd… Väldigt få människor är allergiska/känsliga mot gluten, liksom blir dåliga av pyttelite. Däremot är gluten och laktos sådant man kan bli känslig mot om man undviker det under en längre tid. Laktosintollerans tillhör även en del av en genetisk muttation som är starkast i Asien. Så, många som har self diagnosed glutenintolerans tål det faktiskt, de har vara avvant sig.

Kenzas svar: Jag tror inte att jag är allergisk, men jag har alltid varit känslig. Blåser upp som en ballong och kan få kramper i magen och så har jag haft så länge jag kan minnas, så jag försöker att inte äta det fler än några få gånger i veckan. För mig är det inte värt att testa äta det varje dag för att försöka vänja mig vid det när jag får så ont. Dock älskar ju pasta och pizza så kan inte sluta med det helt haha.

Reply
cecilia

Varför är du så noga med att säga att ni har en vegetarisk vecka pga miljön – enbart? :/ Är det inte pga av djurens hemska situation? Tycker det är lite egoistiskt att inte nämna dem som faktiskt LIDER utav köttätandet. Här ser du hur SVENSKT KÖTT produceras: http://djurfabriken.se/filmen

Kenza svar: Egoister? Ja förmodligen.. Vi alla vet vilka som lider av det, vi vet hur det ser ut och vi alla vet att det är hemskt. Vi är många som äter kött ändå. Förstår att det är orimligt för er som är veganer för djurens skull. Jag kommer inte kunna sluta äta kött (så känner jag nu iallafall), men jag kan ju dra ner på det utan problem.

Reply
ellen

bra kenza!!! att testa och göra steg framåt är bättre än ingenting, små steg gör skillnad de med :-)

Reply
Sofie

Oj vad glad jag blev nu!! Tack för att du faktiskt lyssnar! :)) Man är rädd för att ens kommentarer inte ska nå fram då du får så många. Men jag hoppas att du läste mina kommentarer om människor och resursfördelning, för jag tycker det verkar ägnas så lite uppmärksamhet åt just den punkten. Som ju enligt mig är den viktigaste!! Vi kämpar för att få ett jämställt samhälle i Sverige, men folk är så upptagna med det så de glömmer hur resten av världen ser ut. Det kan aldrig bli jämställt såsom resurserna fördelas idag.. Att avstå från kött är för mig det minsta jag kan göra för att ge mat åt ett svältande barn. Och det tror jag inte att jag är ensam om att känna, men ibland känns det som att jag är ensam om att tänka så, och det är det som skrämmer mig. Men jag hoppas vi blir fler som bojkottar köttindustrin snart! :)

Reply
Emma

Klart du kan sluta! Allt går om man vill :) Ingen smaksensation i världen är värd att ta någons liv för. Dessutom tycker jag inte man ska göra skillnad på djur och djur, vad är det för skillnad på Mani som du älskar, och grisen/kossan/kycklingen som du väljer att äta? De har alla gemensamt att de vill leva, det är bara vårat tankesätt som gjort så att vi ser de andra djuren som mat. När man verkligen tänker på vad kött är, och hur det gått till innan så märker man att det inte är fräscht. Jag tycker att det på ett sätt är pinsamt att äta kött när man vet hur sjuk köttindustrin är.. Men kör på, hoppas ni börjar gilla vegetarisk mat så mycket så ni börjar fasa ut köttet mer och mer! :D

Reply
Sara

Jaaaa posta jättegärna receptet på linsgrytan!! Låter jättegott med ananas! Äter också mycket vegetariskt pga gott, och skulle vilja ha lite ny inspiration som funkar som storkok till matlådor också:)

Reply
matilda ♥

Men guuud så gott!! Hade också velat börja äta mer vegetariskt, tänk vad bra om alla hade gjort det! Ska nog ta och kolla på Cowspiracy, verkar som att det är en ganska bra dokumentär!

Reply
Therese

Kanonbra initiativ! :)

Jag levde faktiskt veganskt en hel vecka när min sambo var i Spanien på träningsläger och det är inte sååå svårt som man kan tro :)
lite trixigt – ja, men fullt hanterbart!

Ett tips om du är intresserad av att prova lite mer veganskt är att köpa en sådan kokbok, jag har en som heter VEGO- av Mattias Kristiansson och det finns hur många och goda recept som helst i den, som inte alls är svåra att tillaga :)
Sen förstår jag att det blir svårt att hålla sin “diet” om man vill käka ute, så under en sådan veckan kanske det är lättare att göra matlådor och ta med till jobbet.

Jag mådde toppenbra under den veckan, mindre uppblåst och full av energi, sen att jag kände att jag gjorde en insats för mijön och djuren bidrog jue till den goda känslan :)
kraaam

Reply
Elisabet

Aleks recept låter jätte gott, skulle hemskt gärna att du skulle posta det på bloggen!!

Reply
Natalie

Underbart att du testar vegetariskt! Det var så min sambo övertalade mig, att testa iaf en vecka. Nu har jag varit utan kött i flera veckor! Finns en vegetarisk färs, stek lök med färs, i med passerade tomater, chili och bönor så du har nyttig chili con Carne tex, jag tycker det har blivit roligare att laga mat när allt blir så nytt och man måste tänka i andra banor!

Reply
Mira

Om du mår bättre av att äta vegansk mat, kan du tänka dig att ta steget och faktist bli vegan?
Med mår bättre menar jag att du inte känner att du bidrar till lidande av djur och natur, samt att maten plötsligt är mer näringsrik/näringstät (om du undviker vego burgare, tofutti, glass etc, dvs). Det skulle vara kul om du kunde skriva hur du känner dig både mentalt och fysiologiskt slutet av nästa vecka.
Kan rekomendera majspasta, oatlys produkter (grädde, creme fraiche, mjölk), alpros vanilj/chokladpudding, no moo choklad, eller wienernougat. Du vet väl att chokladbollar, havrebollar, punchpraliner, mariekex, oreos, många chipssmaker, massa godis, mörk choklad (oftast), bebos godispåsar, gott&blandat (förrutom de röda godisarna), chokladsås, oatlys glass, tofuline etc alla är veganska?
Om du är etiskt vegan kan du skippa sånt med palmolja från ohållbara företag.
Man kan beställa pizza utan osten, sen hyvla på lite ost hemma. Grilla sojakorva/burgare.
HElt ärligt förstår jag inte hur det kan vara svårt att ta steget till veganism, med tanke på hur många substitut det finns till praktiskt taget alla animaliska produkter. Det som kan vara jobbigt är att äta ute, men nu finns det veganska alternativ nästan överallt.

Lycka till!

Reply
Alice

Om du är känslig för laktos borde det inte vara svårt att gå från vegetariskt till veganskt. Det är ju i princip samma sak bara att du utesluter det du är känslig mot också! Allt går om man vill! :)

Kenzas svar: Jag vill dock inte bli vegan, jag vill dra ner på kött! Men vill gärna testa under en kort period för att se om det är så svårt som jag tror. :-)

Reply
jay

JAAAAAAA go Kenza & Aleks!!!!!!! är själv vegan och tycker det är lätt som en plätt, favvo mat är curry-, och linsgrytor, kikärtor & hummus, bönbiffar &-,sallader osv (och ris, quinoa, batat och potatis såklart). Skulle vara jättekul med receptet på afrikanska linsgrytan!! kram!

Reply
Rachel

I’m sensitive to lactose as well and I found it easier to give up dairy than meat because dairy made me feel so ill! Good luck and well done

Reply
Hallie

Här kommer lite tips på vegetarisk utelunch: Thai, finns mycket att välja på, antigen endast med grönsaker eller med tofu. Indiskt, mycket bra utbud på grytor, finns oftast även vegetarisk tikka masala med paneerost (tänker att det är en vanlig rätt och många tar ju den med kyckling), du som älskar Babel Deli, har du provat deras helvegetariska meze? Den är grym! Filodegspiroger med feta, vinbladsdolmar och annat smarrigt! Vegetarisk sushi – med avokado, omlett och tofu. Mexikanskt, typ La Neta / Taco Bar – deras alternativ med bönor och ris. Vegetariska dumplings på Beijing8 och för att inte tala om alla grymma vegoburgare som finns nuförtiden på t.ex. Prime Burger, Flippin Burgers eller Phil´s. Fan nu blev jag hungrig!

Reply
Emma

Det är inte alls särskilt svårt att äta veganskt!! Byt ut animaliska produkter som typ mjölk, crème fraîche, grädde, kött, kyckling osv mot växtbaserade alternativ när du handlar bara, det är ju oftast av ren vana som man plockar på sig de animaliska produkterna. Det finns ju massor med recept och inspiration att hämta på internet också om man är intresserad! :)

Reply
frida

Nu är jag inte expert inom vegansk mat då jag inte är det själv av en rad olika anledningar (allergier, levnadssitiation, psysiskt mående etc) men tänker att veganism visst kan vara enkelt! Laktosfritt är det ju alltid och om du undviker pasta/bröd pga känslighet för gluten finns andra alternativ, ex bönpasta eller nötter. Det går ju att leva veganskt utan “att leva veganskt”. Ex äta yogurt, ha mjölk i kaffet, smör och ost på bröd, äta burgare med sås osv. Det finns ju himla många veganska alternativ till mejeriprodukter, ex har Oatly ett brett sortiment av yogurt, mjölk, mjukost. Annars finns cashewost, sojayogurt, rismjölk och oändligt med nötprodukter. (nöt som i nötter, ej kokött hehe).
Om du verkligen funderar på att bli vegan kan du ju alltid börja smått. Byta ut latten mot sojalatte, yogurten mot havregurt och välja vegburgare istället för hamburgare. Kanske inte varje gång till en början, men göra det till en process.

Reply
Mia Simonsson

Jag köpte kikärtspasta häromdagen och det var skitgott! Känns dessutom lite nyttigare än vanlig pasta och kanske ett roligt alternativ för dig om du tror du är kännslig för gluten? :)

Reply
v

Ååh vad bra ni är! Ni kan ju börja med att byta ut mjölk mot växtmjölk också kanske? Lite annorlunda i början kanske men man vänjer sig! I maten så smakar det ingen större skillnad heller. Samma med grädde, crème fraiche och smör. Finns veganskt alternativ till typ allt och det är jätte enkelt att göra en rätt man är van vid till vegansk! Jag blev vegan för kanske 1-2 månader sen och ångrar mig inte en sekund. Absolut inte så svårt som jag tidigare trott! Det är bara läsa på om varför det är bra, hur man gör och hitta matinspiration så ska det nog gå bra :) Så bra att du tagit upp diskussionen och är öppen för förändring. Fantastisk är du! Lycka till <3

Reply
Alva

Jättekul att du har en vegetarisk vecka :)
En sak jag tänkte på var denna benämning vegetarisk/vegansk. Vad menar du egentligen? En vegetarisk kost är helt utan animalier. Och då blir det i praktiken detsamma som en vegansk kost (dock är ju veganism en filosofi som handlar om att minimera lidande, även om denna bör innefatta en kost utan animalier).
Det jag undrar är, menar du att du äter en lakto-ovo-vegetarisk kost, dvs du äter även mjölk och ägg? Det är viktigt att hålla reda på begreppen, för att underlätta för oss veganer och “strikta” vegetarianer. Idag märker nämligen företag produkter lite hit och dit vad gäller vegetariskt (dvs även det som innehåller mjölk och ägg), vilket ändå tvingar oss att läsa innehållsförteckningar.
Om du nu inte mår bra av t.ex. laktos (uppsvälld mage som du nämner), varför inte sluta äta det? Ät veganska ersättningsprodukter istället :) Det finns ju hur mycket som helst idag, och dessutom är det det bästa valet för miljön ;)

Hursomhelst! Jag är jätteglad över att du gör ändringar! Du gör en insats för miljön och även om du inte bryr dig om att djur utnyttjas, utan rätt till sitt eget liv, så gör du en insats även för dem, speciellt om du inför fler “strikta” vegetariska dagar :) Ett tips är att köpa Vego-tidningen. Där får man alltid jättemånga recept! ;) Danny var på omslaget för något nummer sedan btw :) Det går att köpa gamla nummer på deras hemsida.

För mer inspiration se gärna “The best speech you’ll ever hear” samt “101 reasons to go vegan” på Youtube.

Reply
Alva

Du borde vara stolt över dig själv när du ser kommentarer såsom en ovan, att hon ska se Cowspiracy. Det är tack vare dig. Och tack vare dig kanske den här personen gör ändringar som förbättrar miljön. Du kan påverka så många människor, du gör det just nu. Tack!

Reply
Louise

Kan tipsa om att 99 procent av alla thai/kina/indiska-restauranger har veganska lunchalternativ. Gör det hela mycket enklare. :) kram

Reply
lollo

ÅÅÅH vad glad jag blev över detta! när man väl provar så inser man att det faktiskt inga är begränsande att vara vegetarian/vegan, snarare finns så många nya möjligheter. KRAMAR <3

Reply
vegetarian

Egoister? Ja förmodligen.. Vi alla vet vilka som lider av det, vi vet hur det ser ut och vi alla vet att det är hemskt. Vi är många som röstar på SD ändå. Förstår att det är orimligt för er som inte röstar på SD för människornas skull. Jag kommer inte kunna sluta rösta på SD (så känner jag nu iallafall), men jag kan ju dra ner på det utan problem.

Reply
Zahra

Vi äter också vegetariskt ett par dagar i veckan. Dels för att det är sjukt gott men också för miljöns skull! :)

Reply
Hanna

Vad kul Kenza! Du borde verkligen börja äta indisk vegetarisk mat. I Indien äter majoriteten vegetariskt och maten är ändå smakrik :D Jag vet att det kan vara svårt att vara vegetarian i ett land som Sverige där det finns så lite utbud på god vegetariskt mat. De brukar vara så dåligt smaksatta haha! :D

Älskar din blogg!! :D <3 kram

Reply
Anna

Har varit vegetarian i två år pga miljö och resursskäl, eller framförallt pga hur det indirekt drabbar andra människor i andra delar av världen, som inte har vår levnadsstandard (typ genom vattenbrist, arbetsmiljö, fiske till vårt djurfoder etc) så man kan ha andra anledningar till det än att man tkr synd om djuren:P (svar till den kommentaren som värnade om djuren).

Känner igen mig i det du skriver. Första MÅNADERNA tyckte jag var lite jobbiga för kunde egentligen inget om icke-animalisk kost. Försökte ersätta kött med andra substitut eller utesluta det från köttmaträtter, men insåg att om jag slutade utgå från köttmaträtter så fanns det Hur mycket mat som helst! En ny matvärld öppnades för mig haha.. Nu kan jag laga vegetariskt helt utan problem och de är mer spännande än något annat jag vet om:) det jag egentligen vill säga är att synen på mat förändras med tiden och om du väljer att bli vegetarian så kommer du lära dig otroligt mycket om mat till slut!

Mitt tips är att utgå från basvaror och kombinationer för att laga goda maträtter. Sätt linserna, fröena, rättikan, kålroten eller tomaten i fokus. Eller curryn. Man kommer att tänka på smaker man tidigare inte koncentrerade sig på pga köttbiten som alltid hade centrumet^^

Kött är ett livsmedel, grönsaker, baljväxter, rotfrukter, linserna och frukterna inkluderar så många fler alternativ! Jag älskar att du är så öppen inför tanken, fint initiativ

Reply
Anna

Tips på mat som är snabb att göra är, förutom sallad: grytor, pasta och wook. Blanda i frukt och nötter eller frön och det blir alltid bra haha!

För snabbmat att köpa är utbudet lika stort som den snabbmat som innehåller kött; pizza, vegoburgare, sallad, (rekommenderar dr. Salad) sushi, soppor osv osv :)

Reply
Jos

Grymt! Man vänjer sig snabbt faktiskt och det finns massa god veganmat :) Tips på lunchställe: Doctor Salad! Mestadels vegan och supergott!

Kram

Reply
Sandy

Jaaaaaaaaaaaa <3 Heja er! Det är så kul när man växer och lär sig, av varandra. Istället för gå mot mothugg och bara tänka "mitt sätt är det enda sättet". En vecka i taget är ett jättebra steg. För miljön eller för djuren eller för hälsan. Du får välja själv. Det är en posetiv sak, oavsett. <3 Jag har ju själv inte ätit kött sedan jag var elva, och är 21 nu. Kändes bara fel redan då att tugga på ett djur. Det är det bästa valet, jag någonsin gjort. Inget får mig så lycklig som att tänka att jag valde detta. Ps: Langa gärna receptet!

Reply
Christie

I’m so proud of you for going vegetarian. Just remember that if you do slip and end up eating meat, don’t just give up.

Even if you can’t go pure vegan, any reduction in the suffering we do to animals is positive. Every little bit counts.

Reply
Noor

Heey Kenza!! Please tell Aleks to share his recipe – it sounds delicious :) by the way, I have to thank you for your recipe with mushroom and shrimp!! First of all, it tastes soooo delicious – and second of all, my mum was sceptic about the food I was going to make, but she ended up loviiiinnggg it and now she chops the vegetables and makes everything ready for me and asks me if I can make her “your” delicious dish.

So the thing I’m trying to say is… Thank you! And let Aleks share his recipe! And please share more of your easy recipes because they’re easy and delicious hahah!

Reply
K

Och glöm för all del inte djuren som lider dagligen… Jag sa precis som du att jag aldrig skulle kunna sluta äta kött för att det är så gott. Nu har jag varit vegetarian i 5 år och vegan sedan januari. Det enda som krävs för att man ska klara av att avstå är att bli övertygad om varför man gör det. När man är övertygad är det inte svårt. Så fortsätt läs på och sluta aldrig att tänka. Don’t turn the humanity off…

Reply
Ebba

Åh, vad roligt att du tog till dig av kommentarerna :D Och jag är övertygad om att du hade klarat en vegansk vecka galant!

Reply
Diana

Haha inte så vanligt att du får den här frågan kanske..Men var har Aleks köpt sin “gubbmössa”? Vill köpa en till snubben min :’)

Reply
Anna

Hur kan du alltid ha på dig så fina åtsittande klänningar om du så lätt blir uppblåst av gluten och laktos? Behöver tips då jag har samma problem ;P

Reply
Jasmine

Veganskt är det simplaste, lätt som en plätt. Ännu lättare om du är laktoskänslig, i det fallet är det ju bättre att vara vegan än vegetarian.
Kan tipsa om ett grymt instagramkonto : im_alittlevegan Även veganmammy kontot. Simpelt och gott.
Där finns allt man vill äta. Dröm-maten!

Reply
sandra

Härligt att ni kör på en vegetarisk vecka! :) är själv vegetarian men ska försöka få in en eller flera veganska dagar i veckan. Jag älskar vegetariskt, allt blir så nytt och NYTTIGT :) blev jätteglad när jag såg detta ♡

Reply
Catarina Aarnio

Vad glad jag blev när jag läste att du skall försöka dig på en vegetarisk vecka! Jag var själv vegetarian i två år förrän jag blev vegan. Det började med att jag endast skulle köra en vegansk vecka som en “challenge” men bara på dessa sju dagar började jag må så otroligt mycket bättre, naglarna började växa, huden blev mycket finare och min energi var sååååå på en ny nivå! Jag hjälper en massa människor med en sk. “vegan challenge” och har fått en massa positiv respons, hjälper gärna till om du någon gång vill testa :) För övrigt kan jag rekommendera dokumentären Forks Over Knives, den fokuserar på hälsoaspekten av veganism :) lycka till, kram xx

Reply
Sally

Vill jättegärna få Alex recept!!! :D jag är precis som du, drar ner på köttet så mycket jag kan, hade alla gjort det hade det gjort sjukt stor skillnad! Synd att vissa inte ens kan se någonting bra med att bara göra ett sånt steg utan måste klaga på att du inte är vegan ändå… Kramar!

Reply
Christine

Vad kul att ni kör på vegetarisk vecka! Helt klart en omställningt. ;) Men precis som du säger så äter man mer vegetariskt än vad man tror, man kallar bara inte det för det.

Jag har alltid haft problem med gluten och laktos, vilket är så jäkla drygt. Men när jag började äta veganskt så gick det helt plötsligt mycket bättre med gluten. Precis som att magen var förstörd från något annat innan.

Men kolla på pinterest för veganska recept om ni ska testa det, absolut bästa stället! :)

Reply
Rebecca

Åh, vad grym du är! Bra jobbat med vegetarisk vecka! Och snälla, vill väldigt gärna ha receptet till Aleks gryta, det lät jättegott! :)
Ha en fin dag!

Reply
Maria

falafel innehåller det pasta innehåller, gluten. jag äter bara fisk och väldigt få ägg i veckan (nästan aldrig typ). Jag är också i samma sits som du.. tål inte alls gluten eller mjölk. Det bästa man kan göra är att dra ned på mejeri produkter och rött kött/gris kött till en början. Allt kommer automatiskt med tiden. . när man inser vad ens kropp tål och inte tål och vad som är bra och inte.
Man kan inte tvinga sig själv att gå och bli vegan, det handlar om att kolla upp sin blodtyp vad man bör äta och inte. Vissa människor vill tvinga andra att bli veganer från en dag till en annan och det funkar inte. Man måste köra i sin egen takt. Så kör det som du tycker är rimligt för dig och som funkar.

Reply
Josefine

Försöker också dra ner på kött, men också att slänga in nån vegansk dag i veckan! Upptäckte denna sida: minimalistbaker.com ! Alltså allt ser så jävla gott ut, ska försöka mig på något som är väldigt enkelt till att börja med :)

Reply
Linda

Fast nu förvirrar du nog många. Det finns inget som heter vegansk kost. Om man är vegetarian så äter man inget från djur (finns dock massa tillägg tex lacto, ovo, osv). Om man är vegan så äter man också en vegetarisk kost, samt utesluter djurprodukter, djurtestat och annat utnyttjande av djur, tex cirkus.
Kul att ni fått upp ögonen för mer grönt iaf!

Reply
Alva

Varför vill du inte bli vegan? Det är det rätta att göra. Och med rätta menar jag att det är ett sätt att leva som är försvarbart hur etiskt perspektiv. Om vi inte måste utnyttja djur och hålla dem fånga för att överleva, varför då göra det? Det är fullständigt onödigt. Sedan gynnar en vegansk kost miljön i större utsträckning än alla andra koster (vilket du känner till i och med att du har sätt Cowspiracy). Därutöver är en vegansk kost i större utsträckning hälsofrämjande. Veganer drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, vissa cancersorter, fetma, diabetes typ 2, alzheimer samt så lever vi i genomsnitt längre. Så, varför vill du inte bli vegan, eller åtminstone sluta konsumera djur och deras biprodukter? Varför inte bli plantbased? Om du inte står bakom filosofin att minska lidande.

Reply
S

Ett tips är att handla mat på goodstore (Skånegatan 92 vid nytorget) någon gång! Där har dem jätte god vegansk mat och det mesta är ekologiskt. Där kan du t.ex hitta köttsubstitut som smakar väldigt likt riktigt kött ( visa produkter är dock inte så goda).
Det finns även mycket på vanliga mataffärer! T.ex:
Istället för vanlig yoghurt kan du köpa soyghurt från märket Planti och istället för vanligt smör kan du köpa Carlshamns smör. Super gott och inte mycket dyrare än de vanliga. Till sist vill jag tipsa om Oatlys alla produkter speciellt IKaffe!!! :)

Reply
Elin Söderholm

Åh vad gott det såg ut! Kanske man skulle prova en vegetarisk vecka. Eller iallafall införa mer vegetariska rätter.. Är så himla dålig på det.

Reply
Martinez

Finns ju vegan pasta, som är otroligt gott och vänligt för magen <3 och testa plantbased "yoghurt", helt vegan och of course ingen laktos! Finns i flera smaker ;) Dom flesta butiker har en havre eller soja hylla vid kylen! Och som sagt, kolla upp Goodstore! It'll change your life om du vill testa att vara vegan! Där kommer du hitta allt! Från pålägg till mackan, till soja béchamelsås om du vill göra en vegan lasagne! Och såååå mkt mer! TRUST ME!

Reply
suvi

But… there is no lactose in pasta and bread! :D many of the sauces etc of course but if you eat vegan you eat lactose-free, vegan foods do not contain lactose ;) how wonderful that you are giving veganism a try! It is so important to have role models and people like you who have such an influence speaking up about animal rights and the environment, you really can make a difference! <3 :)

Reply
Ida-Johanna

Som flera redan har sagt, det finns ingen vegansk kost på det sättet.
Äter man vegetariskt så utesluter man mjölkprodukter och ägg också, vilket väldigt många inte vet eller tror.
Att vara vegan är ingen kosthållning, det är en livstid som bl.a innebär att man inte använder skinn, päls, dun osv, man använder inte produkter som är testade på djur, man undviker djurparker, cirkus med djur, tjurfäktning osv. Gällande kosten är det bara att de inte äter honung och bivax, inte gelatin osv i godis, och man undviker E-nummer som är baserade på animalier.
Så har ni ätit mjölk & ägg denna veckan så har ni ätit lakto-ovo-vegetariskt.
Du som har en så stor blogg borde satt dig in i detta och kolla upp det noga för väldigt många tror att vegetariskt inte innefattar ägg och mjölkprodukter så nu spär du egentligen bara på okunskapen ännu mer.
Dock är det jättebra att ni fått upp ögonen för det, det behövs!! :)

Reply
Mikaela

Underbart att du tagit till dig lite av det som sagts och provar på! :D Det är ett steg i rätt riktning i alla fall och lite gör skillnad! Till när du provar veganska veckan kan jag rekommendera Facebooksidan “Vad äter du för veganskt idag”, mycket inspiration och recept! Hoppas du fortsätter med detta då du är en sån stor person som kan påverka andra och öppna deras ögon också om den groteska djurindustrin. Keep up the good work! :D

Reply
Jonna

Men ja! Fy vad bra av er att ni kör på vegetariskt!! Pepp till er!
Jag har varit vegan i över ett år och innan det var jag vegetarian i 5 år. Det är mycket enklare än man tror att gå över till en växtbaserad kost, och så himla mycket bättre för både hälsan, miljön och djuren! Heja er!! <3 <3 <3

Reply
Mel

Tycker det är så jävla starkt at dig och aleks att göra det här. Cowspiracy är en grym dokumentär. Jag rekommenderar även forks over knifes som fokuserar på näring och är baserad på den största näringsstudien någonsin gjord. Otroliga saker får man lära sig. Jag blev också vegetarian efter jag förstod sambanden mellan boskap och miljön. Nu e jag vegan sedan 1,5 år tillbaka.. Men det tar tid att lära sig vad för gott man kan äta. Minimalistbaker.com är min bästa recept blog. Så otroligt goda grejer där! Lycka till

Reply
Sofia

Vad fantastiskt att du testar lite nya mat! Jag vet att det kan kännas lite småjobbigt i början, men det är verkligen värt det efter ett tag när man inser att det inte är så svårt, och dessutom vet att man gör något bra för både sig själv, miljön och djuren, heja!

Reply
Stina

Vad roligt (och bra för djuren) att du kör på en vegetarisk vecka! Det är faktiskt enklare än man tror att utesluta animalier! :) Det är när man väljer bort animalier som man får möjligheten att upptäcka allt det veganska, och då förstår man att det finns Massor man kan äta och att utbudet bara blir större och större. Det är också väldigt roligt att handla, laga och äta veganskt, för man kan HELT släppa tanken att ens matval har bidragit till något utnyttjande eller dödande av djur. Det är en enorm lättnad och därför känns det lätt att utesluta animalier, så tro inte att det är svårt. Förstår om du känner det just nu men ju mer man blir bekant med den veganska världen ju lättare och mer självklart känns det! :)

Reply
Fanny

Kul att du vill dra ner på kött!
Om du inte vill sluta äta kött helt pga smaken, så finns det flera andra produkter i ditt kylskåp du kan byta ut mot veganska alternativ utan att du kommer känna skillnad i smak: Oatlys ost På Mackan, iKaffe, Carlshamn smör, Oatlys havre fraiche och grädde! Om du ger det en chans kommer du upptäcka hur lätt och roligt det är – för vem skulle fortsätta välja creme fraiche om det finns ett likadant substitut som inte bidrar till lidande?
Om du redan nu säger att du inte vill bli vegan och ursäktar det med att säga att “alla vet hur hemskt det är, men alla gör det ändå”, så borde du se djurfabriken. http://djurfabriken.se/

Många tror att köttet är det värsta, men faktum är att alla djuren lider och dör på samma sätt om man även tar deras ägg och mjölk osv

Reply
Fanny

Den enda skillnaden att handla när man är vegan är att man går till en annan hylla i butiken! Det är ofta av gammal vana man fortsätter i samma mönster som tidigare – så skitbra att ni testar lakto-ovo-vegetariskt och att du sprider det!

Reply
Anna

Kan bara tipsa om Facebook – gruppen “vad lagar du för veganmat idag?”. Life changing. Kolla in den!

Reply
Daniel

Helt superfantastiskt att ni kör en vegetarisk vecka! Ser fram emot när/om ni testar veganvecka också! Varje steg mot en grönare, och framför allt snällare, värld är fantastiska!

Reply
Emelie

Men jätte konstigt att du skriver att det är ENBART för miljöns skull och att ni är egoister och därför nämner du inte djuren. Det är väl bra med att bidra positivt vad det än går till, djur/miljö eller vad som helst, varför måste man utesluta det viktigaste? Är man vegetarian enbart för miljöns skull finns det mycket annat man kan göra istället, så kan du fortsätta äta kött om du nu struntar i djuren helt. Jag är inte vegan/vegetarian men har som du, minskat. Jag bryr mig inte alls om miljön som jag gör om djuren och det är väl därför jag minskat på just kött men jag säger inte att det inte är positivt att jag bidrar till miljön också.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*