• header

LUNCH PLACE

KenzaZouiten_flfl-4 KenzaZouiten_flfl-3 KenzaZouiten_flfl-5 KenzaZouiten_flfl-2 KenzaZouiten_flfl-1

Lunch with Aleks, Shiva, Daniel and Aleks shoes that are almost as big as me haha

Klara och jag sköt på vår dejt till imorgon, så istället åkte jag och Aleks till Söder för att käka falafel med Shiva och Daniel! Har bloggat om det här stället förut (FLFL) men måste göra det igen. SÅ JÄKLA GOTT!! Seriöst, vem behöver kött när det finns falafel. Frågan är om man ska testa att göra egna falafel hemma? Någon som har ett bra recept? Helst utan mjöl.

Nu ska vi titta på film och äta snacks. Puss hoppas ni haft en fin dag! <3

// Klara and I decided to have our little date tomorrow instead, so Aleks and I went to Söder (the south part of the city) to eat falafel with Shiva and Daniel! I’ve blogged about this place before (FLFL) but I have to do it again. IT’S SO DELICIOUS!! Seriously who needs meat when you can eat falafel. The question is, should I try making my own falafel at home? Maybe you have a nice recipe? I prefer without flour.

Now we’re gonna watch a movie and eat snacks. Hope you had a nice day! Hugs. <3

52 Comments

Marte Fredriksen

Digger bloggen din! En oppskrift som jeg liker veldig godt:
1 boks kikerter (= ca 3,5 dl kokte kikerter)
1 liten gul løk, grovhakket
3 fedd hvitløk, grovhakket
1 neve frisk koriander eller persille, hakket
1 toppet ts bakepulver
1 ts salt
1 liten ts paprikapulver
1/2 ts malt spisskummen
2 krm malt kardemomme
1 lite krm chilipulver
litt pepper
ca 5-8 ss kikertmel

Reply
Karla

hahhahaha how mini you look on the last photo :D i have never noticed the big height difference between you and aleks. is he so tall???

Reply
Susanna

Brukar köra på ett recept Ida Warg postade för ett tag sen! googla Ida Warg falafel så kommer det upp. Tips är att rulla demagog köttbullar och låta stå i kylen en stund, sen steka dem i olja och rulla dem i pannan så de får en god stekyta och efter det in i ugnen 100 grader ca 40 min så de “torkar” ut lite. SÅ GOTT!

Reply
Rana

I förorten finns det halvfärdigt “pulver” som man köper (inget mjöl finns i. Inte heller använder man mjöl i de man gör hemma). Pulvret är faktiskt av ganska bra kvalité och man tillsätter bara vatten och lite kryddor. Då lyckas man varje gång och man slipper malandet och allt det tråkiga :) Vill du ändå göra hemma så tipsar jag gärna om ett recept från Zeinas kitchen. Hon har en blogg om bara mat från mellanöstern ;) Hälsningar från en som växte upp med falafel! Kram!

Reply
Madeleine

Ja! Visst heter det Al Petra Falafel, det är gjort på naturliga råvaror, super lätt att göra och super gott.

Reply
Malin

Jag har gjort detta från Linas matkasse och det var den godaste falafel jag har ätit plus att jag gjort den själv hemma! :D

Tomatsalsa:
3 tomater
1 rödlök
½ kruka oregano
½ msk olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Vitlöksyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
½ tsk flytande honung
1 krm salt

Falafel:
2 frp kikärtor, sköljda och avrunna
1 pressad vitlöksklyfta
½ pkt persilja
1½ tsk persilja
1½ tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
½ msk maizena
1 äggula
2 msk olivolja
½ citron, pressad saft

1 ägg
1 msk vatten
ströbröd

olivolja

pitabröd
krispsallad/sallad

Tärna tomaterna, finhacka rödlöken och ½ kruka oregano. Lägg allt i en skål och rör ner olivolja, salt och svartpeppar.
Börja sedan med vitlöksyoughurten. Blanda yoghurt med vitlök, honung och salt.
Blanda kikärterna med vitlök, persilja, kryddor och maizena. rör därefter ner äggula, olivolja och citronsaft. Mixa allt till en slät smet och forma det till 16 små biffar.

Vispa upp ägg och vatten i en djup tallrik. Häll ströbröd på en annan. Doppa biffarna först i äggblandning och vänd sedan i ströbröd. Stek biffarna frasiga i lite olivolja. Servera tillsammans med bröd, tomatsalsa, vitlöksyoghurt och sallad.

Reply
jasmine

Recept på falafel:

– Ca 1/2 kg kikärtor i påse (alltså ej blötlagda). Låt stå i vatten över natten eller åtminstone några timmar.
– gul lök, 1-2 stycken
– vitlök, 3-4 klyftor
– några blad färsk koriander
– några blad färsk basilika
– Ströbröd (häll i så mycket det behövs, smeten ska ej vara för lös).
– 1/2 tsk salt
-1 tsk bakpulver
– 2 tsk korianderpulver
– Ca 1/2 liter rapsolja

Gör så här:

1. Mixa alla ingredienser förutom oljan ordentligt i en matberedare.
2. Häll i oljan i en stekpanna.
3. Forma smeten till lagom stora bollar.
4. Stek falafelbollarna i oljan tills de får en gyllenbrun färg.

Reply
Anna

Jag mixar bara kikärtor, i med ett ägg, hackad rödlök, massa basilika, salt och peppar. Det kan behövas lite potatismjöl för att binda ihop, men går utan också! Stek i massa smör/olja!
Även sjukt gott att riva en halloumi och ha i smeten!

Reply
Helena

Stek en liten gul lök och en vitlöksklyfta tills det blir mjukt. Mosa ihop tillsammans med: en burk kikärtor, ett ägg, kummin och hackad färsk persilja! Så gott med typ sweet chili sås!

Reply
ISA

mmmh, fett sugen på falafel nu.. brukar alltid dra några extra andetag och insupa doften vid falafelkungen vid bibblan. haha that smell <3

Reply
Sarah

Falafel is so good and so easy to make at home!
I just drain one can of chickpeas, and blend it with 3 cloves of garlic, one onion, some chili, one egg, 2 tbs of cumin, 1 tbs cumin, salt and pepper and 1 teaspoon of bakingpowder. Then i roll it into small balls and fry in some oliveoil on a pan. If the “falafel-dough” is too wet, i just add some chickpea-flour. It is really easy :D
Kisses from Denmark <3

Reply
Hallie

Hej! Mjöl har man aldrig i falafel! Jag gör ofta egen hemma och tycker att detta är det absolut bästa receptet: http://taffel.se/recept/falafel-med-tva-olika-kryddningar
Några måsten när man gör egen falafel: 1. använd endast blötlagda kikärtor (alltså inte färdiga på burk), 2. måste malas i en köttkvarn för bästa konsistens, 3. måste friteras (ej stekas).
Annars är det superenkelt! Lycka till! :)

Reply
Tove

Har tyvärr inget bra recept men vi körde lite på känsla (med potatismjöl pga glutenintolerant, skulle tippa på att vi hade ett par rågade matskedar till 4 paket kikärtor) och blev verkligen asbra!! Så himla gott och lätt verkligen! Fattar inte att jag inte vågat mig på det tidigare!

Reply
Daniella

Tycker du ska följa instinkten här kenza! Tänk hummus recept, kikärtor, färsk persilja, vitlök, salt, peppar, citron eller lime juice och olivolja och så mixar du så att det blir en rätt så tjock smet kan man säga. Sen brukar jag göra en blanding av ströbröd persilja salt och peppar och gör biffar som du sen rullar i ströbrödsmixen. Vissa vill ju ha mer eller mindre vitlök, salt o peppar… Andra kanske vill lägga till andra örter och kryddor så som oregano och kummin också som är väldigt gott till. Sen steker man i olja tills den är brun och krispig :)
Hitta på efter din egna smak och säg till hur det gick ;)

Pöss!

Reply
filppaaa

var är dina byxor ifrån som du har på bilden? kram du är jättesnygg!!!!

Reply
Bybo

Köp torkade kikärtor.
Sväll dessa under natten i vatten.
Råriv detta (i maskin)
Pressa ur vätskan och blanda med buljongsalt (blå förpackning vegeta tex). Massa hackad persilja, finhackad gullök och spiskummin. Forma till biffar och stek! Mjöl brukar inte behövas. :)

Att ta färdig kokta kikärtor på burk är inte alls lika gott och blir mjuk och mosig i konsistensen. Men vätskan i burken är bra ersättning för tex ägg, håller samman biffsmeten.

Reply
Karin

Skulle inte du kunna skriva typ en Stockholms guide om restauranger som är värda ett besök?
För oss alla som inte bor där ;) Jag gillar sthlm och har sett alla typiska sevärdheter, hittar alltid något nytt när jag är där. Men när det kommer till att hitta nånstans att äta så är jag sämst! Det slutar jämt med vapiano, dock så älskar jag vapiano. Men det börjar bli lite för mycket av det goda ;p

Reply
Malin

Helt rätt Kenza, vem behöver egentligen äta kött någonsin? Tänk så underbart fina våra djur är när de lever och kan visa känslor, inte när de ligger döda och styckade på en tallrik framför oss och speciellt inte när allt det rena vatten och all den spannmål som vi använder för att föda upp kor som sedan ska mördas kan gå till hundratals barn som svälter i fattiga länder. Hoppas du fortsätter i ett steg mot rätt riktning, nämligen att ta ansvar för djuren, miljön, hälsan och andra människor som har det sämre ställt och väljer en livsstil där vi kan leva i frid med djur.

Reply
C

Vilket par ni är! Hahah, satt och scrollade igenom din blogg när min pojkvän (som tittar på skärmen över min axel) plötsligt säger “alltså, jag brukar inte reflektera ofta över andra mäns utseende, men DAMN vad han såg bra ut”

Reply
Bali

Eller hur, vem behöver kött!? Falafel är så gott:) blir så glad när jag läser detta. Ju mindre kött vi äter desto bättre, helst inget alls. Hejja dig Kenza:D

Reply
B

Hej Kenza! Visste inte riktigt var jag skulle säga detta men tänkte att jag väl kunde lämna det här. Angående “Helst utan mjöl”, har du funderat på att gå och kolla upp om du har celiaki? Kan löna sig, det är rätt så skadligt för kroppen på lång sikt. Ha det bra!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*