• header

BWEJUU VILLAGE

KenzaZouiten_bwejuu-11 KenzaZouiten_bwejuu-12 KenzaZouiten_bwejuu-10 KenzaZouiten_bwejuu-7 KenzaZouiten_bwejuu-9 KenzaZouiten_bwejuu-8 KenzaZouiten_bwejuu-6 KenzaZouiten_bwejuu-3 KenzaZouiten_bwejuu-5 KenzaZouiten_bwejuu-2 KenzaZouiten_bwejuu-1

A morning in Bwejuu village

En av dagarna åkte vi in till byn här i Bwejuu för att träffa lokalbefolkningen, handla i deras butiker, besöka skolorna, läkarkliniken och ta reda på vad vi kan göra för att hjälpa till med böcker, pengar etc. När jag är ute och reser så vill jag alltid se hur livet egentligen ser ut utanför alla resorts, och även om det känns konstigt att ta bilder så tycker jag att det är viktigt att visa er så att ni inte tror att Zanzibar bara är paradis och lyx. Jag blev både glad och ledsen över att besöka byn och träffa alla dessa underbara fantastiska barn, varm i hjärtat av all kärlek men ont i magen av vår orättvisa värld. Man känner sig så äckligt lyckligt lottad och man skäms över att man ens har mage att klaga över något i sitt liv. Jag är iallafall väldigt glad över att vi åkte dit och nu kom i kontakt med rätt person så att vi kan hjälpa till. När vi åker hem och lämnar allt detta bakom oss, medan de är kvar.

// A few days ago we went to the village here in Bwejuu to visit the locals, buy from their stores, visit the schools & medical clinic and learn what we can do to help with books, money etc. When I’m out travelling I always want to see what life really looks like outside the resorts, and even though it feels weird to take photos I think it’s important to show you so that you don’t think that Zanzibar is just paradise and luxury. I got both happy and sad when we visited the village and met all these wonderful children, warm in my heart because of all the love but pain in my stomach because of this unfair world. You feel so sickeningly fortunate and you’re ashamed of ever complaining about anything in your life. But I’m very happy that we went there and got in contact with the right person so that we can help. When we go home and leave allt his behind us, while they’re left here.

41 Comments

Daisy

I really love these pictures, and I also love that you took time out of your vacation to do this. That’s awesome Kenza! I love those pants too!

Reply
Matilda

Åh vad fint att ni besökte det stället. Ja man får verkligen dåligt samvete, och tänker på allt onödigt man lägger pengar på som istället kunde gått till dem :( skänker pengar till två organisationer iallafall, men jag borde höja beloppet…

Reply
Julia

Jag har läst din blogg i tio år och kan inte minnas en enda gång som jag har läst att ni varit utanför lyxhotellens och nattklubbarnas kvarter för att se hur det “egentligen” ser ut. Fint om du inte har skyltat med det tidigare, men låt det vara så då? Det här inlägget andas tyvärr ganska mycket naivitet för mig. Jag tycker att du är kung och rakt igenom fantastisk, men poverty tourism eller vad man nu än väljer att kalla det är extremt dumt, ännu mer så när det fläks ut på sociala medier och sen aldrig nämns igen. Intervjuer med människor i fattiga- och slumområden som har mycket turism (=rikare människor som åker dit över en dag eller två för att titta på fattiga människor och sedan åka hem och berätta hur synd det var om dem och hur gripen man blev) visar i de flesta fall att turismen inte hjälpt samhället på något vis, många gånger snarare tvärtom.

Men sånt här är ju lätt att trilla dit på innan man har fått insikt i saken och det är fullt förståeligt. Läs om poverty tourism om du vill, eller följ instagramkontot Barbiesaviour för en riktigt rolig satir på västerlänningar som “hjälper” afrikanska barn som inte behöver deras hjälp. Det kontot har hjälpt mig att inse hur urbota dumt det är.

De behöver inte er hjälp och de blir inte hjälpta av ert tillfälliga engagemang. Befolkningen innehar full kompetens att hjälpa sig själva. Helt enkelt.

Känner mig dessutom lite grinig över att du publicerar bilder på barnen inför hundratusentals följare när du inte visar ansiktet på t ex din systers barn.

Reply
Fey

Håller med dig till 100%. Jag älskar Kenza. Jag är övertygad om att kenza har ett hjärta av guld. Men ibland blir det fel :( tycker att du la fram det konstruktivt och bra! Hoppas att kenza läser.

Kram till er båda <3

Reply
Lisa

Håller med men det är så vanligt. När bloggare börjar granskas och ifrågasättas så tar de andra bilder för att framstå som annorlunda.

Reply
Li

Håller med dig Julia. Fine om ni känner att ni kan bidra, men varför lägger du upp bilder på namnlösa barn i din blogg som har typ miljontals visningar. Vilka är dom, känner du dom, har du bett om lov, vet dom om att dom finns på bilder på din blogg, hur resonerar du kring att göra så när du uppenbarligen respekterar t.ex. dina vänner som inte vill vara med på din blogg? Till att börja med. Finns mycket annat med detta som är ganska problematiskt.

Reply
Sara

Hej!
Jag förstår ditt resonemang, men jag tycker också att man inte behöver försöka se det sämste möjliga i situationen. Kenza skriver att hon nu har kommit i kontakt med en person som hon litar på och på så vis kan hjälpa dessa barn.
Vad gäller bilderna på barnen kan jag hålla med om, men jag hoppas att de, eller deras föräldrar, har sagt att det är okej. Tror också kanske att det är mer Kenzas syster som inte vill visa sina barn.

Reply
Julia

Jag kanske missuppfattar ditt svar, men det låter på dig när du skriver att hon hittat en person som kan “hjälpa dessa barn” som om de är beroende av hennes hjälp. Det är de inte. Det är ett solklart fall av White savior complex och jag cringe-ar varje gång jag ser det. Mitt inlägg är inte att se det sämsta i allt, jag vill belysa att det handlar om okunskap bland vita människor kring vad de betyder för icke-vitas liv. Kontinenten Afrika är enorm och full av infödda invånare som är uppfinningsrika, välutbildade och som vill och kan förbättra livet för sin befolkning, dessutom finns det massor av organisationer som kan ta krafttag och på riktigt göra skillnad i krisområden. Att då några rika bloggare/egenföretagare (jag förringar inte deras hårda arbete, jag beundrar Kenza sjukt mycket för hennes framgångar) lägger en halv dag på att brassa ut till “det riktiga Zanzibar” och skänka lite pengar för att sedan lägga ut bilderna inför hundratusentals personer är bara ännu ett sätt att bidra till ett “vi och dom”-perspektiv. Hela historien är full av exempel på när “välmenande” västerlänningar har brakat in i länder och fuckat upp befolkningens liv. Jag förstår om du tycker att det låter konstigt, men sök runt lite på nätet så ser du exempel på varför det inte är särskilt bra.

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Jag är sjukt opåläst i det ämnet men jag förstår absolut vad det är du säger. Däremot pratade vi med rektorn på skolan som sa att de verkligen behöver hjälp med böcker och annat material, och självklart vill man ju hjälpa till då? Är det fel?

Reply
Jeanna

Tack för att du formulerade så bra vad jag själv kände när jag läste detta inlägg. Det känns liksom inte bra.

Reply
Sandy

Vill bara påpeka att jag har läst Kenzas blogg lika länge och jag har minne av flertal gånger (!) hon har åkt utanför “lyxhotellens” gränser. Ville bara nämna det, så på den punkten har du fel. Resten låter jag Kenza kommentera om hon vill.

Reply
Julia

Jag generaliserade, visst, hon har varit i lite andra områden också. Men då för att plåta snygga modebilder.

Reply
s

1+ så jäkla sant! Har själv varit bosatt i så kallad u-länder och kan själv vittna om det Julia skriver.

Reply
Joanna

Wow the last photo and this little girl smiling so sincerely really warms my heart <3

Reply
Sara

Så fint skrivet av dig Kenza. Du är en underbar person. Skulle önska att det fanns fler människor som du! Du är så godhjärtad <3

Till något helt annat: vart är dina fina byxor från?
Kramar!

Reply
Sofia

Wow, vilken kontrast till bilderna i förra inlägget på huset ni bor i där nere! Sjukt att det ser ut så där på många ställen – stora flådiga hotell vid vackra stränder så att turisterna kan njuta och slippa se hur det ser ut för dem som lever i staden/byn..

Tur att ni hittade någon så att ni kan hjälpa till i alla fall! Fint att ni umgås med befolkningen och hjälper till, och inte bara åker dit på typ “underklassafari”. Förstår att det känns konstigt att ta bilder, men som du säger är det bra att folk får se vad som döljer sig bakom de stora hotellen.

Reply
Matilda

Jättebra skrivet Kenza! Jag undrar bara om du kollat så att du får lov att lägga upp bilder på barnen? Det kan vara lite känsligt och är alltid viktigt att fråga. Kram!

Reply
C

Fortsätt så Kenza <3 jag såg häromdagen att någon hade skrivit en kommentar i stil med "gör ni bloggare någonsin något vettigt eller glassar ni bara runt?". Jag tycker att det är jättefint att ni använder er plattform och era förmåner för att göra någonting till det bättre <3

Reply
t

Jag tror att dina intentioner med det här inlägget är goda, men jag tycker att det är viktigt att tänka på att behandla de här barnen precis som man hade behandlat barn man träffat på en skola i Sverige – dvs hört med deras föräldrar att det är ok att lägga upp foton på dem på sin blogg. Att bemöta dessa barn och föräldrar med samma respekt som vi bemöter barn och föräldrar här.

Reply
Mathilda

Läst din blogg jättelänge, och gillar verkligen dig asså! Grym förebild, och har typ växt upp samtidigt som dig (är bara två år yngre).

Men jag måste också, vänner i mellan så att säga, påpeka någonting om detta inlägget. Jag har studerat världspolitik i över fyra år på universitet, och skrev bara förra året om just “poverty tourism”. Det skär lite i hjärtat att se detta inlägg.

Detta är barn, som går i skolan, i sitt eget land. Dom har inte bett att få besök från främmande turister från Europa, och ett besök från er ger dom inget. Hade man åkt till Kanada, eller Grekland, hade man inte besökt en skola eller ett sjukhus – man hade inte fått lov att göra det, för att skydda barnen för främmande. De är inte djur på safari. Fattigdomsturism är nervärderande för alla inblandade, och särskilt när barnerns ansikten publiceras online för någon sorts symbol för “det riktiga Zanzibar”, för att visa hur den “andra halvan lever”.

Ni åkte till Zanzibar för stränder och fina hotel, och det är helt okej – det är en transaktion, ett köp som bidrar till Zanzibars lokalekonomi. Det är så ni hjälper. Att åka ut till byar i området för att se mer av ön är såklart också helt okej. Men att besöka allmänna institutioner, med minderåriga, hjälper varken er eller dom.

Det är en fin balans att gå längs, och jag förstår absolut hur du tänkt i detta inlägg. Jag har själv gjort liknande saker i ung ålder, tills jag läste på mer om det och insåg hur sådana grejer bara stärker perspektivet av oss och dom, och the white mans burden etc.

Säger det bara för att jag tycker om dig och vill att du ska veta hur det kan ses på av andra, just när du har en sådan stor läsarkrets.
Stort lycka till med bröllopsplaneringen och den nya lägenheten! Kram!

Reply
eleonora

So glad you share pictures like these with us, even though I totally get your “weird” argument :) But as you say they show the “real” life. There are so many bloggers and instagrammers out there who only photograph the hotel and pool – I mean it’s nice for them, but in my opinion there is no value to it…it’s always better to explore the country and meet the people! :) But maybe I’m the only one thinking like that, because I have no interest in fancy hotels :D

xx, eleonora

Reply
Sofia

Jag har läst lite av de andra kommentarerna och håller med det som de skriver om “poverty tourism”. Det skär i hjärtat och gör ont. Det är inte synd om barnen, ifall de bor hos människor de känner sig trygga med, får gå i skola, äta mat och ha på sig hela kläder har de det bra! Men ett litet tips till framtiden bara. Om du vill fota barn, eller andra med för den delen, ta bilder där man inte ser deras ansikten! Bilder kan bli lika fina för det. Ifall det nu inte är så att du frågat dem och deras föräldrar om det är okej att ta bilderna och berättat vart de kommer hamna sedan och hur många som kommer se dem. Jag har hamnat i samma fälla själv, men jag är glad att jag har haft människor som berättat om detta för mig.
Puss, du är bra!

Reply
Monika

Yes, it’s really unfair. When I see situations like this I’m asking God why everybody can’t have the same. I still didn’t get the answer…

Reply
Isabella

kan du göra en video där du visar hur du redigerar dina bilder samt vilka appar/program du använder dig av, skulle varit grymt ?

Reply
Julia

En liten inblick i ‘White savior complex’ om du är intresserad av att läsa mer:
A caption on renowned innovator and social change advocator, TMS Ruge’s Facebook page aptly captures the frustration that most Africans and Black people feel when certain [White] individuals define charity and their all-around good intentions as human beings by a ‘visit’ to the underprivileged in Africa. Although the actions of these individuals are not necessarily the issue, those actions result in highlighting an even bigger social issue surrounding racism in Africa which appears to be modifying. No thanks to the individuals with the ‘white saviour complex.’

https://venturesafrica.com/features/this-is-the-problem-with-the-white-saviour-complex-in-africa/

Reply
Kenza

C’est très bien d’aider les gens qui sont dans le besoin; mais je pense le meilleur c’est d’aider ses proches (parents;familles en premier).
Ou bien les proches ne font pas de publicité….??????

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*