• header

LENTIL TACO

KenzaZouiten_linstaco-1 KenzaZouiten_linstaco_C-1

A different kind of taco!

Som ni vet älskar vi ju linsgrytor hemma (Aleks har ett gäng recept som är svingoda!) och vi har ätit just den här grytan innan, men då körde vi ris till. Nu testade vi att göra en liten tacovariant! Om ni är sugna på att testa så har ni receptet här:

Linsgryta 4 pers:
– 2 st gullök
– 4 dl röda linser (gjorde med gröna linser förra gången, gillade det bättre)
– 4 st vitlöksklyftor
– 2 matskedar Berbere-krydda
– 6 dl vatten
– Ingefära (hur mäter man det? haha. men pressa i några små bitar!)
– Olja, salt

Fräs lök och vitlök i olja (i en kastrull). Tillsätt Berbere-kryddan och fräs lite till. Häll i 1 dl vatten och låt puttra i någon minut. Pressa i ingefära. Tillsätt 3 dl vatten och linserna och låt koka upp. Det ska sedan sjuda på låg värme under lock i ca en timme (grytan ska bli rätt tjock), och under tiden ska man hälla i resten av vattnet (ytterligare 2 dl alltså) lite då och då. Rör även om med jämna mellanrum så att linserna inte bränner fast i botten! Och salta efter smak.

Klart! Servera med ris och haricots verts, eller som vi gjorde denna gång – på tortillabröd med spenat, rödlök, tomat och lime. Jag hade sedan gräddfil och majs på toppen också! Grytan blir lite stark så gräddfilen var perfekt på. :-)

// As you know we love lentil stews (Aleks has a bunch of recipes that are delicious!) and we’ve made this one before, but then we ate it with rice. Now we wanted to try a taco version of it! If you want to try, here’s the recipe:

Lentil stew for 4 people:
– 2 yellow onion
– 4 dl red lentils (we made it with green lentils last time, I liked that better)
– 4 garlic cloves
– 4 tablespoons of Berbere spice
– 6 dl water
– Ginger (how do you measure that? haha..)
– Oil, salt

Fry onion and garlic in oil (in a saucepan). Add the Berbere spice and fry some more. Add 1 dl water and let it simmer for a minute. Squeeze and add ginger. Add 3 dl water + the lentils and make it boil. Put on the lid and let it simmer on low heat for about 1 hour (it should get thick), and during that time you have to add the rest of the water (2 dl) every now and then. Also stir around every now and then so that the lentils doesn’t burn and get stuck in the bottom! And add salt after your own taste.

Done! Serve with rice and haricots verts, or as we did this time – on a tortilla bread with spinach, red onion, tomatoes and lime. I also had sour cream and some corn on! The stew is a bit spicy so it was nice with sour cream on. :-)

29 Comments

Emma Oller

Ser jättegott ut! Och främst -vegansk! Kul :) Kolla gärna in på veganskmatlada på instagram för fler busenkla recept

Reply
Monica

Vad roligt att ni delar med er med ert recept på linsgrytan. Jag hade tänkt fråga om du kunde göra det. Tack så jätte mycket skall testa göra den i veckan. Jo, när jag lyssnade på din film om 52 saker vi ej visste om dig så förstod jag allt du sade förutom det husdjuret du hade haft tidigare. Vad var det för djur? Sedan skulle jag gärna vilja att du berättade om det spöket som du har sett. Ha en bra kväll och vecka.
Kram Monica

Reply
Amber

Yesss a recipe post! This looks super easy to make, glad it’s a little spicy. Going to try it this week :)

Reply
Ioanna K.

Would love to see more posts like this, with easy recipes or ideas about healthy but delicious homemade snacks ! Actually, I’m a bit bored of cooking but such things are appealing even to me hahaa, kisses

Reply
alice

yesss för vegetariskt! och man behöver ju inte äta med gräddfil på så kan lätt veganiseras! gröna linser håller formen bättre och ger mer tuggmotstånd. röda linser använder jag mest i grytor som förtjockare iom den höga stärkelsehalten, har utöver dem t.ex. kikärtor eller svarta bönor för mer tuggmotstånd+protein.

Reply
Madeleine Jansson

Mums, det verkar väldigt gott. Definitivt något att testa :) Har ni fler recept att bjuda på får du gärna lägga upp dom. Det vore även kul om du i en vlogg kunde få med lite när du och Aleks lagar mat tillsammans!
Kram

Reply
veckomagasinet anne von porat

Ser väldigt gott ut. Många har problem med vikten och det finns mycket bluff teorier angående vikt. Själv har jag gått upp allt jag gick ner för några år sedan. Kan inte du som alltid har samma vikt ge tips i ett inlägg hur du äter en vanlig dag som gör att du alltid är smal?

Reply
Hanna

Tips! Ha i lite rivna morötter också för att ytterligare tjocka till den. Billigt o bra! Härligt att du delar med dig av vegrecept!!

Reply
Ida

Oh vad gott! Måste testa detta recept! Vill även tipsa om att tillsätta någon deciliter kokosmjölk mot slutet, blir såå krämigt och underbar smak!!

Reply
Elmira

Åh, vi älskar också linser! Mått på ingefäran ger man genom att ange antal cm =) Kram

Reply
sara

Jaa! GO VEGAN ? nä men seriöst, så jävla gott med veganmat alltså ? bra för hälsan, miljön och främst DJUREN ?

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*