• header

GOOD MORNING

KenzaZouiten_Paris-coffee-1 KenzaZouiten_Paris-coffee-4 KenzaZouiten_Paris-coffee-2 KenzaZouiten_Paris-coffee-3 KenzaZouiten_Paris-coffee_st-1

Good morning Paris! Thank you YSL for the lovely gifts. ♥

Vi har en brunch med YSL nu halv elva men vi bestämde oss ändå för att gå upp och äta frukost imorse, hehe. Lika bra att vara på den säkra sidan när man inte vet vad som serveras. ;-) Efter frukosten beställde vi upp kaffe till rummet medan vi gjorde oss i ordning, och nu ska vi iväg! Efter brunchen ska vi som sagt besöka deras läppstiftfabrik här i Paris. Det ska bli spännande!

Ha en härlig tisdag så hörs vi sen. Puss!

PS. Innan jag får massa frågor eller blir anklagad för smygreklam. Jag är här på pressresa och det finns inget motkrav om att jag måste göra inlägg om resan/YSL och jag får inte heller betalt för något, alla inlägg härifrån gör jag av egen vilja för att jag vill det och för att jag tycker att det är kul. Jag markerar alltid ut överenskomna/betalda samarbeten både högst upp och längst ner i inlägget. Så slipper ni tjafsa om det! :-)

// We have a brunch scheduled with YSL at 10.30 but we still decided to go up and eat breakfast this morning, hehe. Better safe than sorry when you don’t know what they will serve. ;-) After breakfast we ordered some coffee to our room while getting ready, and now we’re heading out! After the brunch we’re gonna visit their lipstick factory here in Paris. That will be exciting!

Have a great Tuesday babes. Later! xx

48 Comments

Elli

YSL ägs av L’Oreal som inte längre testar någon av deras produkter eller något ämne i produkterna på djur. Har folk dessutom missat att djurtesting(åtm. inom skönhet) helt förbjudits inom EU? Det är väl över 10 år sedan det hände.

Reply
Angelique

L’oréal säljer dock i Kina där det är lag på att alla skönhetsprodukter som säljs måste testas på djur, alltså är detta något som Loreal indirekt godkänner för som du kanske förstår är de inte tvingade till att göra det utan gör det aktiva valet för pengarnas skull. Och nej det var inte tio år sedan detta blev lag inom EU. Lagen infördes för ett fåtal år sedan och är utformad på ett sätt som gör att det finns många kryphål och därför kan man inte vara säker på att en produkt inte är djurtestad om företaget inte har fått någon typ av cruelty free-certifiering, finns med på peta’s lista etc.

Reply
Antonia

Fast pressresor är väl för journalister dvs sådana med presskort från Journalistförbundet?
Och någon etablerad uppdragsgivare typ tidning, massmedia eller tidskrift som uppdragsgivare.
Varför bjuder man in bloggare och influencers om det inte är för att få publicitet i sociala medier?
OK det finns inget formellt “krav” men vill man åka på flera “pressresor” är det väl bäst att göra vad
som underförstått förväntas av företaget som betalat?
Nej detta är spons och inte något annat. Nu har jag tjafsat som du kallar det men det beror på att
jag tycker du har fel. Du försöker alltid mygla undan kravet på reklammärkning. Är det för att du är
rädd för att behöva åka på extraskatt för förmåner du får dvs som Kissie?

Reply
Emma Hällbacka

Får man inget betalat och det inte finns någon motprestation så är det enligt lag INTE reklam, och behöver INTE märkas ut. Det spelar inte så stor roll vad du tycker, eftersom det är marknadsföringslagen som bestämmer.

Reply
Latifa

Have fun and enjoy your experience to de-stress. Ignores the Negative and inconstructed opinions !! You do what you like and it does not matter to anyone !!
Otherwise what a DREAAAAM to receive such gifts from YSL, I envy U haha, but maybe one day I will allow myself one of their products!

Bisous Kenza

Reply
Mia

Gud vad tråkigt att folk ska lägga sig i andras liv hela tiden..
Men vilka härliga bilder och vilket liv du har, drömmen :)

Reply
Sofia

Jag vill också åka till Paris och få gratis YSL-grejer! :O Vilken jävla lyx. Massor med cred till dig som tagit dig så långt att du har möjlighet att göra sånt här! :)

Reply
Johanna

Detta skaver i mig. Tycker denna typ av arrangemang är medvetet och välgenomtänkt sätt att undgå att märka ut det som samarbete, trots att det i allra högsta grad rör sig om ett samarbete. I och med att du är bloggare och bloggar om dina dagar så är det oundvikligt att du kommer blogga om detta med, YSL behöver liksom inte ställa nå motkrav på reklam för reklamen kommer naturligt ändå. Säger inte att du gör fel, utifrån dagens regelverk så är det ju inom ramarna, men upplägget skaver i mig som konsument och läsare och tycker då att det viktigt att informera dig så du kan göra ett val utifrån det. Sen är resten upp till dig såklart. Hoppas resan är trevlig i alla fall!

Reply
Antonia

PR–undantaget och frikort för “pressresor” var aldrig tänkt att gälla andra än etablerade medier och journalister. Dvs de som respekterar pressetiska regler om saklighet/opartiskhet och som avstår från textreklam (eller märker ut sådan som betald reklam).
Att influencers, bloggare, instagrammare, YouTubers m fl hänvisar till detta “undantag” (dvs inget krav/samarbete föreligger) är mycket tveksamt.
Jag anser att det i de flesta fall är spons/reklam/samarbete ändå. Tror också företagen som bjuder in anser det även om de inte formellt kräver något i utbyte. Det finns inga fria luncher, eller hur?

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Michaela sammanfattade väldigt bra här efter att ha pratat med Reklamombudsmannen om skillnaden mellan PR och reklam och vad som ska reklam-markeras. Läs det. :-) http://www.forni.se/2017/02/19/om-reklam-och-pr/ Jag märker alltid ut inlägg som reklam om det finns betalning eller annan överenskommelse bakom, så mina läsare behöver inte vara oroliga för smygreklam i min blogg. Kram!

Reply
Greta

Du kan väl inte jämföra en betald resa till Paris med hotell, måltider, events och presenter med ett vanligt PR-utskick?
Ett PR-utskick är när man får något utan att ha bett om det – ofta någon vara med en pressrelease som kommer med bud.
Då kan man välja vad man vill göra t ex om man vill nämna det i bloggen eller helt avstå. Då föreligger inget avtalat samarbete
även om varan i vissa fall kan vara så värdefull att den kan betraktas som ersättning för ett reklaminlägg.
Självklart medför en resa till Paris likt denna som YSL bjuder på en helt annan press på deltagarna. Det vet självklart
företaget som bjude och självklart hoppas de på publicitet i sociala medier. De bjuder inte av människokärlek. It’s just
business..

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Det handlar inte om vad företaget hoppas på eller inte, finns det ingen överenskommelse oss emellan så finns det inte (här frågade jag även företaget innan om deras förväntningar så jag har bevis på mail om det skulle vara något.) Väljer jag sedan att blogga om det så är det för att jag personligen vill det, och då behöver det enligt Reklamombudsmannen ej markeras ut som reklam. Jag följer bara reglerna. Sen säger de att man gärna kan tala om för läsaren om en produkt är något man fått som gåva för att vara schyst mot läsaren, vilket jag gör (här skriver jag t.ex att jag är i Paris tillsammans med YSL på pressresa. skriver även “thank you for the gifts”. Jag låtsas aldrig ha köpt något jag egentligen fått. Kram!

Pamsis

Men du har ju nästan alltid adlinks i dina inlägg och har ingen tydlig märkning högst upp i inlägget om att inlägget är reklam. United Influencers har skrivit ett väldigt tydlig inlägg om reklam https://influencersofsweden.se/det-ultimata-inlagget-om-reklam-bloggar-och-annonsmarkning/.

Några utdrag:

“– Kan influencern potentiellt tjäna pengar på inlägget, via en rabattkod eller annonslänkar/affiliate (prestationsbaserad marknadsföring där man tjänar pengar per köp som genereras via länken), är inlägget reklam och ska märkas som sådant.”

“– Har influencern annan ekonomisk vinning av inlägget, till exempel är delägare i företaget som marknadsförs, är inlägget reklam och ska märkas som sådant. Exempel: Isabella Löwengrip skriver om sina varumärken LCC och Flattered.”

“Reklam ska märkas ut tydligt och genast, så att konsumenten, även vid en flyktig anblick, kan identifiera den som reklam.
Det finns alltså ingen poäng med att försöka ”gömma” annonsmärkningen med ett mindre typsnitt eller en ljusare färg. Det är en människa som ska se det, inte Google.”

Alltså:

“– Märk inlägget med ”reklamsamarbete med XX (varumärkesnamn)” överst i inlägget/först i videon. Märkningen ska vara med på samtliga sociala medier som omfattas av reklamen. (krav)”

“Vilka ord ska man använda?

”Reklamsamarbete”
”Annons” eller
”Reklam”
Många använder ”i samarbete med”, Reklamombudsmannen avråder från detta men det finns inget beslut ännu i frågan.”

“Det räcker inte att skriva längst ner i inlägget eller någonstans gömt i det att det rör sig om reklam. Markera istället direkt och tydligt i början av inlägget.”

Så visst är det så att vi behöver oroa oss för för smygreklam i din blogg. Kram.

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Jag märker ut alla betalda/överenskomna inlägg högst upp och längst ner i inlägget, och alla adlinks märks ut med just ADLINK (reklamlänk på svenska, men jag skriver på engelska så att alla förstår) bredvid själva länken så att läsaren förstår att det är en adlink när hen klickar på den!

Pamsis

Då har du inte förstått riktlinjerna. Alla märken som är sponsrade, adlinkade, eller där ditt klädmärke nämns, ska märkas längst upp i början av inlägget.

Som exempel kan vi till exempel ta inlägget ovan denna vars rubrik är “Market”

Där gör du reklam + adlink för din ivy revel-outfit under ett restaurangbesök. “Im wearing dress and boots from Ivy Revel (adlink)”
Här nämner du både ditt eget klädmärke som du har ekonomisk vinning av, samt har med en adlink som ger dig ekonomisk vinning.

Detta inlägg anses då vara ett reklaminlägg för Ivy Revel och ska högst upp i inlägget markeras som sådant. Reklammärkningen ska vara lika stor som rubriken så att den är tydlig för läsaren.
Har du adlinks till fler företag så ska även de företag tydligt reklammärkas längst upp i inlägget.

Det spelar ingen roll om 9/10 delar av inlägget handlar om restaurangbesök etc, om inlägget innehåller reklam (tex du nämner ditt eget märke eller har adlinks) så ska det märkas ut som ett reklaminlägg högst upp i rubriken.
RO har flertalet gånger sagt att att märka ut “adlink” nånstans i inlägget inte räcker.

Malin

Hur klassificera varumärkesexponering? Du får härlig resa med uppehälle, de får sitt varumärke exponerat i dina kanaler. För mig som konsument är det reklam. Jag tycker inte din inställning känns ok för mig. Om du inte kallar det så för skatteeffekten är en annan sak.

Reply
nouw.com/heddasöderberg

Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! :D <3
http://nouw.com/heddasöderberg

Reply
Charlotta

Woof. I love you och slutar nog inte läsa din blogg men ibland får du faan tänka efter på exakt vilka du ryter ifrån mot innan någon sagt något, i ditt enda inlägg för dagen.
Tekniskt sett har de ju betalat minst för produkterna som står uppradade i bilden, jag antar då att ni inte shoppat själva? Fattar att allt är lagligt men jaa du. Jag har ett YSL-läppstift som hängt med i tre år nu, duttar bara på. Också för att jag aldrig skulle ha råd att ha typ 0,1 procent av sådana vanor som du *verkar* ha utifrån vad jag sett här.
Om jag missuppfattat din ton så ber jag om ursäkt.
Hoppas genuint att du mår ok och inte har trasslig mage längre.
Have fun.✌️?

Reply
Charnelle

Hi! Please could you do a post or video on your skincare?? What you use for face wash, moisturizer, toner, etc. And if you use anything at night before you go sleep or under your make up. You have beautiful skin! Thank you

Reply
Charnelle

….adding on…. I know you done a Neutrogena before but is that what you use daily? I hope my questions make sense hahaha

Reply
Allas

Näääe men snälla nu Kenza. När ska du sluta vara så full av skit och leka så oskyldig jämt? Alla andra bloggare åker på fetaste skattesmällarna pga smygreklam, medan du kommer undan gång på gång. Var ligger problemet ens? Skriv bara att resan är i samarbete med YSL. Jag har väldigt svårt att tro att du har betalat resan, köpt alla de fint upplagda YSL produkterna för egna pengar, bokat hotell, lunchar runt osv… Eller hur?

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Men snälla, som jag skriver i inlägget så är resan en sponsrad pressresa av YSL. Var har jag förnekat det? Det jag skriver är att det inte finns ett motkrav från deras sida att jag ska blogga om deras grejer (sånna inlägg ska reklam-markeras) utan att jag gör det för att jag vill. Att jag “kommer undan” handlar snarare om att jag följer reglerna. Puss!

Reply
Emma Hällbacka

Att rekalmmärka något som inte är reklam (enligt marknadsföringslagen, inte dina personliga preferenser) är lika problematiskt som smygreklam, eftersom det urlakar begreppet, kastar omkull företagens marknadsföringsplan (de kanske inte vill kopplas ihop med vilka influencers som helst?!) och är oetiskt och icketransperent mot läsarna. Då kan man lika gärna sätta en disclaimer längst upp i headern: “bloggen innehåller reklam” och så får läsarna ändå sitta där och undra. Sjukt oproffsig att göra så, och sjukt osmakligt att be influencers att agera oproffsigt.

Reply
Isabel

Väldigt otrevligt ton du har mot dina läsare som har tagit dig till där du är, tack vare de får du grattis resor, grattis smink, grattis mat, grattis kläder mm. Stackars planeten säger jag bara som inte kommer att finnas kvar om vi fortsätter på det här sättet. Allt är bara business och tjäna pengar. Och det inkluderar dig också!!!!!

Reply
Julia

Som journalist tar jag det nästan som en personlig förolämpning när bloggare och youtubers kallar sina gratiskonsumtionsresor för “pressresa”/”presslunch” osv. Det har ingenting med press att göra. En av de första saker man lär sig som journalist är att aldrig ta emot någonting gratis, för då finns en förväntan om motprestation. En kopp kaffe är okej.

Ni kan hävda hur mycket ni vill att det inte finns några motkrav, men att ni alla gjort flera inlägg/vloggar var om resan visar att YSLs “pressresa” gav precis det de ville. Ni är köpta. Punkt.

Vad hände med integriteten?

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*