• header

WEDNESDAY

KenzaZouiten_OPFG-3 KenzaZouiten_OPFG-4 KenzaZouiten_OPFG-2 KenzaZouiten_OPFG-1

Workout and FIKA with my babe!

Jobbade hemifrån med vlogg på förmiddagen och 12 stack jag till Odenplan Fightgym för ett thaiboxningspass med Klara och Sanny! Så jäkla kul, det (och dans) är verkligen bästa och roligaste träningen. Älskar att slåss och sparkas. Idag blev det bara sparkar, lär känna det i benen imorgon. :-))

Efter träningen satte vi oss på Café Jarla och åt lunch i solen! Och så delade vi på kladdkaka och äppelpaj, för mig handlar det alltid om att balansera det goda för hälsan och det goda för själen. ;-) När vi ätit färdigt drog jag upp till kontoret för lite jobb. Ska strax hem och förbereda för en liten plåtning vi ska göra imorgon!

PS. Någon som har något tips för vad man kan göra åt skavsår? Det är ett öppet köttsår så vågar inte sätta compeed på, men jag kan liksom inte ens ha skon på. Har gått med ena skon halvt på/nedtrampad i 2 dagar nu haha.. Hade det varit sommar hade jag kunnat gå i sandaler.

// I worked from home with my vlog in the morning and at 12 I went to Odenplan Fightgym for a thai boxing workout with Klara and Sanny! So damn fun, that (and dancing) is the best and most fun workout. I love boxing and kicking. Today we did only kicks, I will probably feel that in my legs tomorrow. :-))

After workout we had a lunch in the sun at Café Jarla! And then we shared a chocolate cake and apple pie, to me it’s all about balancing what’s good for my health and what’s good for my soul. ;-) When we finished eating, I went up to the office for some work. I’m gonna go home soon and prepare for a little photoshoot we’re doing tomorrow!

64 Comments

Elvira Stolk

Be careful!! En vän till mig fick blodförgiftning av ett öppet skavsår ? Men vädra såret tills du kan sätta plåster på och dutta med alsolsprit!

Reply
Saga

Compeed är det enda som funkar! Ha på det så länge du kan, tills det lossnar av sig själv. Ta INTE bort innan det, då blir det värre.

Reply
selm

Kenza!! Vad är det som händer på Ivyrevels sida? Jag kan vara inne cirka 10-20 sekunder innan “sidan måste laddas om för att ett fel inträffade”. Det händer vilket internet jag än använder, både via min telefon (iphone) och ipad. Jättetårkigt då jag är sugen på några plagg men jag hinner inte hitta de innan sidan kraschar. Snälla fixa detta ????

Reply
Dixi Wonderland

Du ska kanske gå till läkaren och kolla upp det? Har för mig att Janni gick till läkaren och kollade upp ett skavsår och hade hon inte gjort det hade hon kunnat få blodförgiftning :(

Reply
malin

När jag höll på med sport fick jag jämt skavsår och då använde jag mig av någon “skavskyddsplatta” som jag klippte ett hål för skavsåret i och satte sedan fast. Funkade helt okej för att minska trycket på själva skavsåret när man har skor på :)

Reply
H

Jag har fått köttsår (låter så äckligt) av skor några gånger och då har jag andvänt compeed! Men viktigt att ha på sig plåstret tills det åker av av sig själv!

Reply
Sjuksköterska

Du kan stoppa compeed på såret och låta det vara på tills det ramlar av, dvs i flera dagar! Compeed funkar bra för såret hålls rent och läker snabbt. Rengör såret innan med kranvatten bara så att det är rent!

Reply
Maja

Hatar skavsår, jag spelar tennis på elitnivå så har haft min fair chare om man säger så! Köp stora, vita plåster som finns på Apoteket som du sätter över såret. Sen tar du coachtejp och lindar runt foten eller ankeln (beroende på vart skavsåret är) så att plåstret håller sig på plats. Coachtejp sitter stenhårt så länge det är tort men går lätt att ta bort när det blir blött, är en vit bred tejp som säkert går att få tag på i hudfärg oxå (lite snyggare om man har låga skor haha). Testa det så blir det lättare att gå i skor!
Kram

Reply
Malin

Du ska definitivt på med skavsårsplåster, typ Compeed, sår läker absolut bäst i tät fuktig miljö (det är därför det bildas sårskorpor). Var dock noga med att rengöra först med någon sårtvätt även om det kan göra väldigt ont.

Reply
Tinnie

Det är klart du kan sätta Compeed på! Det skyddar och läker det öppna såret! (Granne i området förresten, välkommen till Vasastan!)

Reply
Sjuksyrror - livet som sjuksköterskestudent

Det går jättebra att sätta compeed på ett öppet skavsår! Tvätta rent det först och sätt sedan på compeed. Dra inte av den sedan utan låt den lossna av sig självt efter några dagar. Då riskerar du inte att dra av hudflikar.

Mysigt ni haft det!

Kram!

Reply
Rebecca

Har också haft sådana skavsår! Riktigt illa på båda hälarna. Vi tog en sorts tjockare kompresser typ (fråga på apoteket), klippte hål i mitten och satte dem som en “ring” runt såret. Fäst med kirurgtejp och sätt en tunn kompress över för att hålla smuts borta. Men det bästa är förstås att gå barfota så mycket man kan.

Reply
noor

Haha, that’s good, ”balancing between body and soul”, never thought of that before :-) I just can’t eat healthy all the time, it’s like ‘no I can’t eat unhealthy stuff because my body is getting all the great nutrients!’ Balancing is better.

Reply
Rebecka

Hej! Skulle rekommendera liktornsplåster med något skyddande över. Nu vet jag ju inte hur stort såret är iofs. Annars tror jag absolut att du kan ha compeed, de ska ju lossna av sig själva och de gör inte det utan ett litet hudlager under.

Lycka till!!

Reply
madeline

Det är bara slänga på en kompress och typ tejpa så den sitter iom att du rör på vristen hela tiden, eller sätta på ett skavårsplåster. Det sak ju hjälpa även mot köttigare delar! ;)

Reply
Tips!

Får köttiga skavsår i ca två veckor när jag köper nya skor :( Jag brukar sätta på ett compeed- plåster ändå och låter det sitta två- tre dagar. När man drar av det öppnas såret upp lite igen så dra av plåstret på kvällen så att du kan lufta såret under natten. Det brukar vara tillräckligt läkt för att man ska kunna ha skor på sig morgonen efter :)

Reply
Emma

Har PRECIS samma problem haha! Tog en pytteliten kompress och satte närmast såret och sedan compeed ovanpå, det funkade hur bra som helst!

Reply
Nina

ÄGG! Knäck ett ägg o ta “skinnet” som sitter som en hinna mot skalet o lägg det på såret. Jugge-recept ;)

Reply
Lisa

Du kan använda compeed! Har själv alltid problem med skavsår/köttsår pga känsliga fötter så använder alltid compeed. Plåstret ”bildar” ett andningsutrymme som läggs över köttsåret så det kan andas fast plåstret sitter på, om du fattar vad jag menar haha! xx

Reply
linnéa sandberg

Man ska ha compeed på öppna skavsår, det lägger sig som en skyddade hinna runt såret! Lycka till!

Reply
Martina

Jag skulle satt på ett compeed eftersom det är gjort för att läka sår och har man såret öppet så kommer det smuts i det ;D <3

Reply
Haderittan

Du kan satta Compeed pa utan fara. Det finns riktigt stora om du behover. Fraga pa Apoteket.

Reply
Johanna

Som sjuksköterska kan jag tipsa om att blöta ner en kompress med t.ex. koksalt och sen täcka såret med den, samt sätta på ett bra förband. Fråga på apoteket, de har massor av bra sårvårdsgrejer! Men principen är i alla fall (som jag fått lära mig) vått mot vått och torrt mot torrt. Dvs inga torra plåster på blöta sår, precis som du tänkte. Hoppas det går bra! ?

Reply
Michelle

Lägg ett hyfsat tjock lager vaselin och sedan ett plåster. Brukar funka för mig

Reply
Karin

Samma problem efter att ha sprungit runt på pressdagarna i nya vårskor (orutiiiiin). Lösningen: Leukoplast. Så jäkla skönt! Klistrat på blåsorna och “plåstret sitter där det sitter”.

Reply
Emilie

Tvätta rent, torka helt torrt och sätt Compeed över det öppna såret. Det känns läskigt, men det blir inga problem. Det får sitta kvar tills det ramlar av och det gör inte ont när det gör det. Är det då fortfarande inte läkt kan man upprepa proceduren.

Reply
Ann

Mitt tips är att du lägger idominsalva på såret och sen tar du vit kirurg tejp på! Sen ett compeed om du vill. Det läker allt för mig. Idominsalva och kirurgtejp använder jag alltid på skavsår eller självsprickor på fingrar ;)
Kram

Reply
Victoria

Hej Kenza!
Du bör vara noga med att tvätta skavsåret med en mild tvål och vatten. Compeed skavsårsplåster är bra att använda eftersom det fungerar som ett extra skyddande hudlager och gynnar sårläkningen, MEN det bör absolut inte användas på infekterade sår! Skulle skavsåret vara väldigt besvärande för dig eller om det vore infekterat skulle jag råda dig att ta kontakt med vården så att de får titta till det.

Lycka till!
Kram

Reply
Linnea

Zinkpasta (att köpa på Apoteket) kan vara skönt att smörja på i kanterna av såret, mjukar upp kanterna och torkar ut såret så att det läker fortare! Försök att inte ha på något plåster eller liknande, låt det luftas! Annars är det nog bara att försöka avlasta tyvärr (inga finskor) ?

Reply
Ellinor

Jag har haft ett likadant skoskav efter lördagen i klackar… Haft dubbla vanliga plåster i skorna och endast stora och sköna träningsskor. Hemma gäller det att rengöra sedan lufta! Gå barfota :) Nu är det äntligen läkt nog för vanlig skor ;)

Reply
ellie

Compeed is okay. It would heal under it (do not remove it before it comes off itself). Of course disinfect it first.

Reply
Anna Stabbfors

Sätt på ett compeed-plåster du, det skyddar effektivt både mot smuts och bakterier, samt fördelar trycket över såret så det inte gör lika ont. Att såret är öppet är ingen fara. :)

Reply
Isabelle

1. Lägg en bit kompress med ett tjockt lager Försvarets Hudsalva på såret (har för mig att du har det hemma och gillar det, annars funkar säkert något likvärdigt!) :-)
2. Tejpa över med Leukoplast/annan tejp som sitter bra. Låt sitta några dagar tills tejpen börjar lossna. Gör om det tills såret är läkt. ^^

OBS! När det är på väg att bli färdigläkt/precis fördigläkt så var noga med att byta strumpor ofta! Kan låta konstigt men blöt hud = “svag hud” som lättare får blåsor och skavsår (tro mig, jag är dansare….).

Reply
Frida

Hej! Mepilex är det absolut bästa! Tips från sjuksköterskan ?

Du ser så sjukt vältränad ut ?

Reply
Kristina

För mig funkar compeed jättebra på just öppna äckliga sår! Det skapas som en blåsa av plåstret, som som egentligen ska vara av huden (innan det blir ett köttsår). Och så läker det fint därunder samt ger skydd så det inte gör så ont med skor! ??

Reply
Johanna

Tror du inte att compeed funkar iallafall? Det blir ju som en extra hud ? Lycka till!

Reply
Camilla

Du kan kolla på Apoteket där har dom bra koll. :) Kanske kan Sorbact funka att lägga på så att du kan lägga om det? Var noga med att rengöra och se efter öppna småsår. Kan bli väldigt farligt om du skulle få in bakterier där. :( Lycka till och hoppas att du snart är av med det. <3

Reply
Sanna

Jag hade brutalaste skoskavsåret för en månad sedan! Jag köpte klorhexidin att göra grundligt rent med ( ha en bra ren kompress eller något att göra rent med) sen smörjde jag på en kräm som hette LHP 1% den ska hjälpa till så man inte får mer infektion.
Sen la jag på en tunn tunn “kompress” som är för brännskador så jag kan göra rent morgon och kväll utan att fläcka upp såret finns att köpa på apoteket. Till sist hade jag en steril kompress i bra storlek för mig som jag tejpade fast men kirurgtejp så jag gör en ram med tejpen runt kompressen. Det var de ända jag kunde göra som de rekommendera mig på apoteket,fick bara ha tålamod, jobbar på restaurang så springer runt hela dagarna.

Tofflor inne är underbart och bra joggingskor fungerade med mitt köttsår (gick väldigt lugnt ?)

Lycka till med skoskaven ?!❤

Reply
E

Sterila paddar och kirurgtejp (eller sterilt snabbförband för mindre sårskada), så att det blir riktigt tjockt //Från hon som alltid har skav ?

Reply
Julia

Jag skulle nog faktiskt fortsätta gå så som du gör nu, även om det inte är det roligaste… Hade ett riktigt köttsår till skoskav en gång som blev infekterat för att jag stängde in det. Hela hälen stelnade så att jag inte kunde kunde vicka (sådär upp och ner som man gör när man går) på foten på ett par dagar. Fick stanna hemma tills det hade släppt lite eftersom jag inte kunde gå haha! Så håll det öppet ett tag till !!

Reply
Elin

Ta en kompress med alsolsprit!! Låt det sitta när du sover. Hade det även på dagarna också när det var som värst. Läkte mycket snabbare då! :)

Reply
Teresa

Sätt honung på och plåster över och sov med det på under natten! Mirakelkur!

Reply
Nina

Åh nej, skavsår är bland de värsta småkrämporna! Då bakterier gillar att ha det varmt och gott så är det absolut bästa att inte stänga in foten i en sko. Tvätta med sårtvätt och låt skavsåret få luft. För promenaderna till och från jobbet så finns som små filtringar man kan köpa på apoteket för att skapa lite distans men de funkar sådär tycker jag. Om jag var du så skulle jag rocka tofflor och på så sätt låta skavsåret få luft istället för stänga in skavsåret bara för några bilder och snyggare/normalare promenader;D

Kroppen är det viktigaste verktyget vi har i våra liv, vi borde sköta den så att den orkar länge;)

Reply
Amanda

Gör rent med saltlösning. Och sen använd compeed. Det är ingen fara att använda det trotts köttsår!

Reply
Camilla

Jag är en sån där brud som får 3-4 vattenblåsor på tårna VARJE city-semester när man går och går och går. Jag vet inte huuur många semestrar som jag har genomlidit och inte velat vara en suprpuppa som bara vill lägga mig ner och gråta för att det känns som sandpapper på tårna ( och hälarna ) i varje steg. Sen hittade jag Leukoplast ( någon slags sportstejp och jag länkar ingen för länkarna var mils-långa haha) och det är en tejp som sitter som BERG! :P (Den går att hitta på alla apotek tror jag)Jag har bara känt att compeed, vanligt plåster och liknande ramlar av om man blir svettig om fötterna. Men den här överlever dusch på dusch och kan sitta kvar i flera veckor! Jag grät lite när jag upptäckte att den hjälpte mina stackars fötter och att jag nu kan njuta av att strosa runt i London utan att vilja hugga av mig foten hehe ;)
Grymt jobbat på boxningen förresten!

Reply
Julia Carlsson

När jag får jobbiga såg brukar jag vika ihop en bit hushållspapper eller lite bomull och tejpa fast över såret med kirurgtejp. Det blir ett skyddande lager över såret och pappret/bomullen skapar lite stötdämpning som skyddar mot tryck – ju tjockare lager papper/bomull desto bättre skydd! :)
Kram♥

Reply
Matilda

Det bästa vis öppet sår skavsår är att bara låta det vara luftigt, sätt inte på något plåster utan bara låt det läka, undvik sockar om möjligt. Om det inte är möjligt, försök göra belastningen bättre genom att vika ihop en kompress och sätt sedan ett luftigt plåster över (kolla på apoteket, de har bra stora plåster). Är utbildad soldat så vet vad jag pratar om. Att ta hand om våra fötter är det första vi få lära oss, så snälla undvik compeed på öppet skavsår, ge skavsåret tid och luft så ska du se att det läker.

Reply
Emelie

Testa något som heter second-skin för skavsår. Är ett under verkligen. Det är som gel man lägger över och sedan sätter man bara ett plåster på och voilà så känns det inte ens att man har ett skavsår!!

Reply
Hanna

Ett riktigt bra tips från min mormors gammelmormor som varit i vår släkt i eviiiigheter: bomullstuss i ljummet vatten, lägg de över skavsåret, sedan plastfolie över & tejp som är skonsam mot huden. Ha över dagen & låt lufta på kvällen när de är dags att sova!

Reply
Louise r

Kanske lite sent men ett tips är att pudra skavsåret med barnpuder (sånt man pudrar barnrumpor med)så det torkar ut :)
Louise

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*