• header

BANJANI

KenzaZouiten_banjani-10 KenzaZouiten_banjani-8 KenzaZouiten_banjani-9 KenzaZouiten_banjani_st-5 KenzaZouiten_banjani-6 KenzaZouiten_banjani_c-1 KenzaZouiten_banjani-3  KenzaZouiten_banjani-4 KenzaZouiten_banjani_st-3 KenzaZouiten_banjani_c-2 KenzaZouiten_banjani-2

Amazing day in Montenegro with family! <3

En av dagarna i Montenegro klev vi upp tidigt för att åka iväg över dagen! Vi hoppade in i två bilar (jag och barnen tog med oss kuddar och fortsatte sova lite hehe) och började köra mot Nikšić, staden där Aleks och Dejans släktingar bor. Först gjorde vi ett stopp vid Bay of Kotor för att suga in den otroligt vackra utsikten, och sedan stannade vi en gång till för lite kaffe och så. “Rastade barnen” så att de skulle orka hålla sams en bit till. ;-)

Somnade igen och plötsligt var vi mitt ute i ingenstans, i sån vacker natur. Banjani är området där deras mamma och familj växte upp. Både Aleks och hans bror är födda i Sverige men somrarna tillbringades i Banjani där de vallade får och kor. Har hört en hel del historier från den tiden så det var himla kul att besöka stället! De själva har inte varit där på 15-20 år så det var ett känslosamt besök. Där hängde vi en bra stund, drack vatten ur brunnen, försökte kika in i deras gamla hus (som nu står tomt) och gick runt och lyssnade på deras historier. Och så nös jag ihjäl mig, aldrig varit med om så mycket pollen haha.

När det närmade sig lunch hoppade vi in i bilarna igen och körde in mot Nikšić och så började matfesten! Vi hoppade från hus till hus och överallt bjöds det på massa gott. Så himla kul att träffa alla igen också. En del av dem har kommit upp till Stockholm men de flesta har jag inte träffat sedan jag var nere första gången för några år sedan. Redan då kände jag mig så välkommen. Som att jag var familj. <3

// One of the days in Montenegro, we got up early to go away for the day! We got into two cars (me and the kids brought pillows with us and continued sleeping hehe) and started driving towards Nikšić, the city where Aleks and Dejans family lives. First we did a stop at Bay of Kotor to enjoy the amazing view, and then we stopped one more time for some coffee etc. “Walked the kids” so that they could get along a little bit longer. ;-)

I fell asleep again and suddenly we were in the middle of nowhere, in the most beautiful nature. Banjani is the region where their mother and family grew up. Both Aleks and his brother are born in Sweden but they spent the summers in Banjani herding sheep and cows. I’ve heard lots of story from that time so it was really fun to visit the place! They hadn’t been there for 15-20 years so it was an emotional visit. We stayed there for a while, drank water from the well, tried to look into their old house (which is empty now) and walked around and listened to their stories. And I sneezed like hell, I’ve never experienced that much pollen haha. 

Around lunch time we got back into our cars and drove into Nikšić and then the food party started! We jumped from house to house and everywhere they served lots of delicious food. It was so good to see everyone again. Some of them have been to Stockholm, but I haven’t seen most of them since I was there the first time a couple of years ago. I felt so welcome back then already. Like I was family. <3

41 Comments

Lollo

Hej Kenza!
Först vill jag bara säga att jag älskar din blogg. Du är en förebild för mig och jag får så himla mycket inspiration av din stil, ääälskar!

I och med att jag läser din blog dagligen så har jag ett tips att komma med hehe. Skulle det inte kanske vara bättre att skriva varje inlägg med text först och bilder sen? La märke till när jag läste detta inlägg att jag alltid spar bilderna till efter att jag har läst texten… så varje gång jag kikar in här på bloggen skrollar jag ner till texten och sedan kollar på bilderna och kanske relaterar till vad du skrivit. Vad tycker du blir bäst? Vet inte om jag är den ända som tycker såhär haha!

Hoppas allt är bra med dig annars och att ni har haft en fantastiskt tid i Montenegro, sjukt fint där ju!

Reply
Jessi

Hej kenza! Alltså inget illa menat så, verkligen jättefina bilder, men tycker inte du att det känns väldigt avklädd att gå så där bland hans släktingar “på landet” om man säger så? Inte kanske att dom tycker nåt om det men dom är ju kanske inte så vana just vid “turister” i den byn ;P undrar bara för jag själv har vart med min kille i hans land o kände mig sjukt obekväm i korta shorts när alla kvinnor där hade helt annan klädsel ? Bara undrar hur dom ser på det där och i aleks släkt osv:-) kram!!

Reply
Sonja

Jag vet inte om du varit i forna Jugoslavien men minn släkt är urpsrungligen därifrån och jag kan ju säga det att det finns inget folk i Europa som går så lättklädda som Jugoslaverna. Hon är inte alls speciellt avklädd och de har inte en annan syn på kläder i Montenegro än vad vi har i Sverige, speciellt inte när det är 35 grader varmt.

Reply
Sofia

Fast det är väl skillnad på att vara på en strand och klä sig för det, eller vara på en by i bergen? Jag håller inte med dig om att alla jugoslaver är lättklädda. Det tror jag är väldigt individuellt beroende på ålder och religion. Om man ska träffa äldre personer skulle jag inte välja att klä mig i korta shorts och med magen bar, även om det vore i Sverige. Kallas respekt!

Reply
A

Jeg er opprinnelig fra Bosnia, mens kjæresten min er fra Kroatia. Når jeg har vært i de landene hos slektninger og generelt, så har jeg aldri opplevd det som respektløst å gå i korte shorts, skjørt, magetopper o.l. – uansett alderen deres. Det er helt vanlig klær for dem, og de aller fleste går kledd på samme vis. De har ikke noe annet syn på klær der enn hva vi har i Skandinavia.

Reply
Sofia

Har svårt att tro det. Bosnien är ett muslimskt land men det är kanske väldigt sekulärt som Turkiet?

Aisha

Okej, men killarna då? De har ju bar överkropp. Du tänkte aldrig på att kommentera deras klädsel?

Reply
Mia

Jag håller med! Dessutom är hennes topp rätt genomskinlig så man ser bröstvårtorna…

Reply
Matilda

Off topic men hur går det med rökningen? Röker du fortfarande eller har du slutat?

Reply
Caroline

Du får säkert höra detta 495 gånger om dagen men vad är det för grym kamera du använder här?
Totalälskar bilderna, färgsättningen och det stället gick inte av för hackor ??kramis!

Reply
eleonora

Oh my, this place looks like a dream! Now I desperately want to go there :D I’ve been to Serbia and Montenegro three years ago, but it seems that I misses these beautiful places haha! xx, Eleonora

Reply
Sheila

Har lest bloggen din i mange år, men det hadde vært gøy om du kunne lage et “familietre” med en liten oversikt av din og Aleks familie med tanke på bryllupet??

Reply
Magdalena H

Alltså den vita toppen! Så söt! Vill ha en likadan, var hittar jag den? :D

Reply
Edith

Så fint! Men, är det min inbillning eller ser man dina bröstvårtor genom den vita toppen? ?

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*