• header

Hypotyreos?

Hej hjärtan! Det bästa med att ha en blogg är när man behöver lite tips och råd, ni är ju så många med egna erfarenheter och det är så skönt att få höra era historier.

Jag nämnde ju förra veckan att jag känt mig väldigt låg på sistone. Eller ja, ganska länge. Fruktansvärt trött och ledsen hela tiden, och så har jag tappat så jäkla mycket hår. Efter att ha tagit blodprov så fick jag veta att jag har för högt TSH-värde vilket kan tyda på avvikande sköldkörtelfunktion. Mitt TSH-värde ligger på 4,3 och vad jag har förstått så går gränsen vid 4 men helst ska det ligga under 2,5? (JA jag har googlat för mycket haha) Hormonerna T4 och T3 ligger dock inom det “normala” så av vad jag har förstått så kan jag ha en mild variant av hypotyreos. Ska ta nya prover hos läkare om några veckor och se om det är oförändrat. Såg att några av er nämnde hypotyreos när jag berättade om mina symtom, så jag antar att jag bara ville höra lite från er i väntan på nästa läkarbesök… Äter ni medicin för det? Funkar det? Fick ni hjälp på en gång? Känns som att alla artiklar jag hittat om detta, samt läkaren jag pratade med, säger olika saker och jag vill bara veta vad jag ska kräva.

Nu känner jag verkligen att det är dags EN GÅNG FÖR ALLA att ta tag i varför jag mår som jag mår. Eventuell hypotyreos, kanske endometrios, mage som svullnar upp och gör ont efter att ha ätit minsta lilla. Bajsproblem (bokstavligen). Alltså håller min kropp på att lägga av eller?!!?!??! Orkar inte må såhär längre.

1

285 Comments

kajsa

Hej Kenza,

Kolla upp gluten intolerans och celiaki!

kram hoppas att du far hjalp snart

Reply
Julia

Om du har högt TSH är det ju en indikation på hyper- och inte hypotyreos. Tänker så du inte googlar fel och stressar upp dig över en annan diagnos!

Reply
Sara

Nej, detta är felaktigt. Vid hypertyreos är sköldkörteln överarbetad och när kroppen känner av att det finns för mycket hormon så producerar den mindre TSH. Vid underfunktion (hypotyreos) producerar den mer TSH av motsatt anledning.

Reply
freja

Min mor har hypotyreos. Hon tar inte syntetisk medicin, då den gör att kroppen inte kan producera eget hormon till slut. Du blir alltså beroende av att ära medicin i långa loppet. Kolla in Dr. Sanna Ehdin, forskare, vitaminkunnig och hälsoguru. Hon är fantastisk! Hennes böcker är så bra; “Den självläkande människan” är så sååå såå bra och intressant och otroligt inspirerande.

Artikel om sköldkörtel:
https://ehdin.com/nedsatt-skoldkortel/

Hemsida:
https://ehdin.com/sannas-blogg/

Bok:
https://www.adlibris.com/se/e-bok/nya-sjalvlakande-manniskan-9789187371530?gclid=CjwKCAiAr_TQBRB5EiwAC_QCq41q30BmEJPPdGaQk2WwTLAXmQ1tq_ujkpUhCb1vFmBVc5DekEqnABoC6_4QAvD_BwE

Lycka till Kenza! You can do it, och du har kraften att ta detta i dina egna händer <3

Reply
Karolina

“Dr Sanna” låter misstänkt för mig. Hon har alltså en doktorsgrad inom okänt ämne (från Lunds uni -89). Självklart får hon tekniskt använda titeln “dr”, men borde precisera vilken sorts doktor hon är. Hon är INTE en medicine doktor, har ingen läkarexamen, och vad de “två års post-doc forskning inom immunologi” som hon gjorde i USA i början på 90-talet faktiskt resulterade i vet vi inte.
Alltså, i Sverige använder vi inte titlar på samma sätt som i andra länder. Kallar man sig doktor här kommer folk tro att man är läkare. Att grunda ett företag inom hälsa och kalla det för “Dr. Sannas” känns bedrägligt.

Reply
Julia

Insåg nu att jag läste fel!! Det jag skrev med TSH och hyper är fel!

Krya på dig <3

Reply
josefin P

jag har haft samma symtomer som dig!
först och främst undrar jag om du ganska nyligen börjat/slutat/ändrat ppiller? Sånt ger ofta tex håravfall och humörändringar och tar tid innna kroppen blir i balans igen. Jag gick till en gynekolog och hon sa att jag hade symptomer på PCOS och går nu på ppiller som verkar mot det:) Långvarig stress kan också ge dessa symtomer :(

Reply
Marie

Jag har ätit levaxin sen 2014 och det upptäcktes att jag hade en underproduktion när jag var gravid, och när jag väl fick reda på att det fanns en anledning till varför jag mått så fruktansvärt dåligt månadern innan kändes som en befrielse. Jag tappade massor av hår, gick upp i vikt, kände mig konstans ledsen och deppig, var så torr på kroppen, slö i huvudet, ville mest bara sova och sen var jag frusen och jag fryser normalt sett aldrig. Hoppas du får hjälp så att du också får må bra ❤️

Reply
M

Jag har fått hypotyreos pga en medicin, och jag kände mig länge väldigt trött och låg. Nu har jag tagit Levaxin i några år och det fungerar rätt bra, har dock korta perioder där jag får symptom såsom förstoppning, trötthet, torrt hår och hud, migrän, osv… Men i övrigt mår jag helt klart bättre när jag tar Lexavin. Jobbig sjukdom, men vad ska man göra?!

Hoppas att du snart får veta vad som är fel. <3

Reply
Johanna

Jag hade hypo i två år. Slutade äta levaxin i april då mina fingrar blev så svullna att jag inte kunde böja fingrarna.. testade i juli och en gång i augusti och mina värden är perfekta nu! Jag är fri från hypo! Känner dock att mina ben ”pirrar” fortfarande, men det blir bra om jag springer en sväng..

Reply
Elin

Hej! Lider verkligen med dig om det är så att du har hypotyreos. Jag fick det när jag var runt 8 år och hade det tills jag fyllde 16-17 (är 22 idag). Vad jag kommer ihåg var jag väldigt deppig när jag fick det + att jag hade jätteproblem med magen. För mig tog det ett tag innan läkarna kom på vad det var, men sen fick jag äta levaxin och det hjälpte så pass att jag inte märkte av sjukdomen. Hoppas du får bra hjälp för jag vet exakt hur mycket den här sjukdomen förstör i ens vardag! Kram!

Reply
A

Hej Kenza!

Hypotyreos är mycket vanligt och kan ge en rad symtom – hormonen som sköldkörteln producerar är bland annat involverat i kroppens energiomsättning. Du skriver att du har ett marginellt förhöjt TSH och normala T3 och T4-nivåer. Det kan ibland kallas subklinisk hypotyreos. Ibland är det ett tecken på en uppseglande manifest hypotyreos, ibland håller det sig så. Din husläkare gör rätt i att vänta ett par veckor och ta nya prover – det är gängse rutin när man inte har uppenbart höga TSH-koncentrationer i blodet. Normalt tar man nya prover efter 3-4 veckor. Ibland tar man även TPO-antikroppar, som kan vara ett tecken på hypotyreos även om TSH/T3-T4 inte är uppenbart avvikande från normalvärden. Skulle TSH vara förhöjt och T3-T4 vara låga behandlar man vanligen med Levaxin, ett syntetiskt substitut för sköldkörtelhormonet som är för lågt vid hypotyreos.

Jag vill säga att jag inte håller med rösterna i kommentarsfältet att allmänläkare inte kan något om hypotyreos och endokrinologi – tvärtom! Specialister i endokrinologi (hormonsjukdomar) överlåter i princip idag diagnostik och behandling av hypotyreos till allmänläkarna i primärvården, som ju också är SPECIALISTER i just allmänmedicin. Som sagt, att vänta och ta nya prover om några veckor i.o.m. de provsvar du hittills fått är helt enligt de rutiner som endokrinologer föreskriver.

Önskar dig lycka till och snabb återhämtning.
/Läkarstudent nära examen

Reply
Jen

Däremot är vården värdelös här i SVerige och kunniga läkare va det gäller hypotheros!!
haft det sen det upptäcktes när jag va 17 (är 31 idag) och har ätit levaxin sen dess, men symptomen har kommit tillbaka de senaste åren men “eftersom blodproverna ligger inom normalvärde” får jag inte höja dosen för att se om det blir bättre (Har ätit lägsta 0,25 mcg sen starten!) och detta är SKANDAL att ingen lyssnar hur man MÅR och enbart går efter prover! Det är ju olika hur man som person svarar på medicinen! :( Ska man behöva gå från läkare till läkare till läkare hur många ggr som helst innan man hittar nån som lyssnar?!! Man kan inte stirra sig blind på blodprover som ofta kan va missvisande!
När jag hade anorexi när jag va 13-14 år, och va supersjuk, undernärd så visade ändå mina blodprover och värden tipp topp! Just DÄRFÖR kan man inte lita 100% på prover utan det är viktigt att man som läkare vågar lita och lyssna på hur patienten beskriver att den mår! Om man som läkare ändå inte tror att dosen på medicinen är fel så får man göra fler underökningar för att utesluta andra sjukdomar också tycker jag!

Att levaxinet (med den nuvarande dosen) inte längre hjälper och man inte får nån hjälp med det gör att man känner sig hjälplös och svag och blir deprimerad! :( Inte ok, sjukvården!! :(

Reply
Madeleine

Hej! Du har inte celiaki (glutenallergi)? Det gör att man blir känslig mot laktos (som du skrivit om), man kan bli trött och orkeslös samt tappa hår. Precis som nu nämner! Kan vara värt att kolla upp :-) Tack för att du är så jordnära och human i din blogg! Kramar en som följt dig från start

Reply
Moa

Hej! Jag har haft hypoteros sedan jag var 14, alltså i 6 år då jag är 20 nu. Jag äter 1 tablett om dagen och kommer göra det resten av livet. Precis som de flesta här har skrivit så hade även jag samma symptom. Frossa, tappade hår och allmänt deppig. Länge trodde och ”skyllde” läkarna på att de berodde på puberteten och allt som det innebär. Men tillslut fick jag denna diagnos, vilket på ett sätt var skönt. Att äntligen få det svart på vitt. Efter att ha experimenterat med dosen fram och tillbaka så hittade jag äntligen rätt och mådde direkt mycket bättre. I början tyckte jag att det var jobbigt att behöva äta medicin varje dag men det blir tillslut en vana. Det har blivit en del av mig och min vardag och det är inget som idag hindrar mig på något sätt. Jag har kommit fram till att medicinen får bäst effekt om den kombineras med en hälsosam livsstil. Alltså regelbunden träning och variation i kostväg. Jag tar aldrig tabletten i samband med laktosprodukter som till exempel mjölk och yoghurt då jag läst att den kombinationen inte är så bra. Men det kan också självklart vara individuellt. I dag mår jag så mycket bättre än vad jag gjorde för 6 år sedan och lever som en helt vanlig 20-åring :)

Hoppas att allt går bra och att du får den hjälp du behöver från läkare!

Puss och Kram!

Reply
AS

Moa: det är inte laktosprodukter du ska undvika utan produkter som innehåller KALCIUM (vilket i princip alla mjölkprodukter innehåller) då det inte ska kombineras med Levaxin. Detta för att det blir sämre upptag av Levaxin.

Reply
Anna

Jag har inte läst allt ovan, men jag har själv länge (2-3 år) gått med svullen mage och toalettbesvär, samtidigt som jag känt mig orkeslös och trött. Tröttheten och orkeslösheten berodde på lågt järnvärde, har du tagit något sånt test? Detta i sin tur visade sig vara tjocktarmscancer. Det var ingenting man kanske trodde pga min “unga” ålder (30 år är ugnt i cancervärlden). Men jag har det i familjen (bla pappa), vilket ökat riskerna tyvärr. Det här skriver jag inte för att skrämma upp på något vis, jag har genomgått operation och får nu en mildare behandling. Anses tom vara botad. Anledningen till att jag skriver det här är för att jag vet hur jobbigt det är att gå med besvär och inte få något svar på vad det är. När man vet kan man agera och börja jobba emot. Jag hoppas att du får svar på vad problemet är och att det blir bättre!

Reply
Sarah

Hej! Jag kände Samma som dig och fick äta tiotil och levaxin, den funkade inte så fick äta thacapzol och levaxin men det fungerade inte heller. Höll på i ca 2 år med medicinering och för 3 veckor sen opererade dem bort min sköldkörtel. Mår mycket bättre nu men framförallt får jag bli gravid igen. Om man inte är frisk ska man inte bli gravid och speciellt vid ung ålder (24 år är jag) så rekomenderar dem operation för sjukdomen kan komma tillbaka igen annars.. :) om du skriver till mig på hotmail så ska jag rekommendera en bra grupp på Facebook, dem är grymt kunniga och har fått mycket hjälp därifrån. :)

Reply
M

Vet inte om detta alls är relevant för dig men delar med mig ifall att ? Den vanliga vårdcentralen och mvc har ofta olika referensvärde för tsh. Mitt tsh-värde låg på 3,4 vilket är inom referensvärdet på vårdcentralen (jag sökte vård pga långvarig trötthet och sjukdomskänsla bla.). Har senare googlat mig fram till att om man planerar att bli/är gravid så bör tsh-värdet vara under 2. Tog upp detta med läkaren på vc men blev bortviftad och hon menade att det inte stämde. Jag kunde inte bli av med känslan att något inte stämde så efter några veckor kontaktade jag en barnmorska istället och hon sa direkt att jag borde börja med levaxin 25mg (sköldkörtelhormon). När jag tog nya prover 2 veckor senare var mitt tsh-värde 1,8 ? även tröttheten har blivit bättre! stå på dig!

Reply
Martina

Jag tror det är viktigt att minnas att kropp och sinne/själ hör ihop, och ofta kan psykiska problem synas som symptom i kroppen. Med det här vill jag inte säga att du är mentalt störd, det behövs verkligen inte så mycket för att kroppen ska reagera, kom bara ihåg att om du vill ta hand om ditt välmående så är det viktigt att tänka på hela helheten, inte bara kroppen och medicinera t.ex. för att lindra symptomerna utan ta tag i problemet. Hoppas det ordnar sig och du får reda på vad som orsakar allt detta. Överlag skulle jag säga att den stress och tempo vi utsätter oss för i dagens läge särskilt i Norden inte är riktigt frisk, så det skulle säkert redan hjälpa att sakta ner på tempot och ibland inte göra någonting alls, vila påriktigt. Där har vi något att lära oss av sydlänningarna (medelhavsfolken). Lycka till o take a chill-pill !

Reply
Elin

Hej! Jag levde med precis samma symptom och magproblem som du i 10 år innan jag äntligen fick veta att jag har hypotyreos. Jag har nu ätit levaxin i i 2,5 år och mår hur bra som helst. Jag tänkte mest att det kan vara skönt att få höra att det kan bli jättebra (har själv fått höra väldigt mkt negativt om att äta levaxin men har inte upplevt något utav det).

Reply
Emelie

Hej Kenza. Kan varmt rekommendera Sverker Hybinette och kliniken http://www.hormonelle.se i Stockholm som är specialiserade på hormonell obalans och följdsjukdomar som de du nämner. Sverker lyckades vända mig från ett läge av hypotyreos och medicin till att bli frisk på naturlig väg. Visade sig att jag var sönderstressad och att medicinen tyvärr bara spädde på detta, ett väldigt farligt läge att hamna i och i regel inget som vanliga doktorer har kunskap om. Av ren omtanke, och för att jag vet vilken fasa det är att gå igenom, snälla nöj dig inte bara med vad en vårdcentral säger. Det finns andra bättre vägar. Kram!

Reply
rebecka

Hej!

Mådde också skit ett tag i mitt liv. i några år. Blev testad för massor av grejer och de hittade inget fel. Sedan uppmärksammde en läkare att jag hade låga värden av olika b-vitaminer, men inom referenstalen. Blev ändå testad för detta och det visade sig att jag hade en mutation på MTHFR-genen som ger en massa olika symtom som kan likna massor av olika sjukdomar, för vissa ger dock inga symtom alls. lösningen för mig blev att äta folacin, eftersom denna mutation gör att man har svårt att ta upp folsyra. det har gjort mig piggare och klarare i huvudet. tydligen har 30-50% av befolkningen detta. googla så finns det massor av info. (i fall om det visar sig att det inte är hypotyreos)

tex detta https://www.dietvsdisease.org/mthfr-mutation-symptoms-and-diet/

Reply
Milla

Jätte viktigt att du får en läkare som lyssnar på dig. Helst någon som kan om detta. Be om att få remiss till en endokrinolog, invärtes medicin.
Du har ju högt TSH nu, men pröver kan visa sig vara inom det normala fast man har fel på sköldkörteln. Jag har normala pröver men en förstorad sköldkörtel och alla de symtom du beskriver.
Jag fick först gå till en öron hals näs specialist som sedan skickade mig vidare till att göra en Thyoidea scintografi. Väntar fortfarande på tid för den.

Finns något som kan ge liknande symtom som du beskriver och det är binjuretrötthet. Finns ett test man kan göra hemma, pupiltest. Men oftast hör detta ihop med sköldkörtelfunktion.

Hoppas Du får den hjälp du behöver. Jag vet hur hemskt det är att vara trött sliten irriterad och orkeslös- och man förstår inte varför……

Reply
Andrea

Hej!

Min kusin har hypotyreos hon fick veta om vid ca. 21 års åldern, symptomen för henne var att hon just hela tiden var trött och ville bara sova, även om hon sov massor, och kände sig hängig och omotiverad. Det är tyvärr en livstidssjukdom som läks med själ av att dagligen äta medicin, dock inte dess värre (bara ett piller i käften haha).

Ville tipsa om anemi, väldigt vanligt denna årstid, i synnerhet för kvinnor, så checka dina järnvärden!

men kaffet ville jag mest tipsa om; verkar att dina symptom ganska så långt kunde läkas med att ens minimera konsumtionen av kaffe (jag vet, lätt sagt och såå jäkla jobbigt, då jag också som du älskar just smaken av mörkrostat svart kaffe), din mage kommer tacka dig så mycket! pröva matchate/matchalatte istället, grönte pulver i skummad mjölk, har summaeffekt som kaffe men ger istället en 6h jämn uppiggande effekt, och inte en “caffeine peak and fall”, ännu till har matcha massa hälsofördelar. Vissa personer är över känsliga för just kaffe och kroppen kan bara ej hantera fysisk koffeinet. Min vän fick exem i huvudvittnet och magen upp o ner vilket var av kaffet.. Sedan verkar du stressad, vilket verkligen förvärras av kaffe.

Stress är ngt annat som har en extrem stor påverkan på hela hälsan; magen, sömnen,hormoner… så det kan vara hela sanningen bakom varför din kropp mår som den mår, då stressen triggar igång allt.

Kram o Krya!

Reply
Linn Emilie Helljesen

Hei Kenza, har du fått den hjelpen og de rådene du trenger? Om ikke så skriv gjerne til meg på [email protected] eller fyll ut kontaktskjema på hjemmesiden til http://www.helseuniform.no Jeg er lege og har jobbet med mange pasienter med hypotyreose. HUSK at medisinering MÅ trappes både opp ved start og etterhvert ned igjen !! Ta veldig gjerne kontant :-) mvh Linn Emilie Helljesen

Reply
Sofia

Se till att få levaxin. Om man ska bli gravid ska TSH inte vara över 1,5. Obs att om du skulle bli gravid måste det kollas jätteofta och dosen justeras. Bebisar utvecklas inte bra om inte dessa värden är rätt.
Har du kollat gluten? Det hänger ofta ihop med sköldkörtelproblem och ger förutom magproblem också trötthet och depression. Testa några veckor utan även om det inte visar glutenintolerans på proverna. Känner många som blivit av med svåra magproblem genom det

Reply
Rita

Jag hade en kollega som hade både överfunktion och underfunktion av sköldkörteln. Hon hade väldigt mycket problem med magen och hade en lång lista på saker hon inte kunde äta. Levaxin hjälpte inte henne det minst. Jag kommer tyvärr inte ihåg vad hon tog för medicin men hon mådde mycket bättre av att undvika det hon inte tålde. Hoppas du får ett bra svar från läkaren eller kommer fram till det själv. Ibland får man bara testa vad kroppen tål och inte tål. Lycka till!

Reply
Vanessa

Hej fina Kenza,

Jag kan inte så mycket om just hypotyreos men kanske borde läsa om det för min egen skull.. Jag tänker ifall att ditt tillstånd också orsakades av all stress du utsattes för med jobb/blogg/planera bröllop mm mm mm.. jag förstår att du säkert var så lycklig just då men nu när det är över så tror jag att allt illa slår tillbaka.. kroppen klarar inte så mycket stress och vi människor som gör allt möjligt har en tendens att skjuta på hälsan in i det sista och tänka att vi snart får ”vila” och vi lyssnar inte på kroppen, kroppen går sönder men vi kör liiite lite till.. jag läste din blogg varje dag innan jag fick min lilla prinsessa för 1,5 år sedan. Sen öppnade jag ett instagram konto med inredning och har jobbat 200% sen dess. För 3 månader sedan var jag påväg att gå in i väggen men jag tror jag klarade mig. Just nu iallafall, jag är mer medveten nu och fokuserar mest på min dotter o j sambo men du vet hur det är. Det ska uppdaterad och det ska presteras. Det är kul men mycket. Efter 6 månader hade jag redan nått 100.000 följare och samarbeten började trilla in. Idag jobbar jag med instagram och ett annat jobb vid av men tar de mycket lugnare.. du har en fantastisk man som jag hoppas stöttar dig och tänk inte på oss. Vi kommer finas kvar här även om du försvinner i 6 månader för att vila upp dig.. du har satt ett sånt spår i många av oss att ingen kommer glömma dig för att du försvinner lite för att ta hand om dig själv. Kram och lycka till <3

Reply
Hilla

Hej! Det kan också vara så att du har subklinisl hypotyreos som inte alltid orsakar några symptomer alls men kan leda till klinisk hypotyreos. Eftersom du nu har symptomer och inte mår bra så jag tror att du sku kunna föreslå till din läkare att du vill testa på att äta levaxin för till exempel 3 månader :) hoppas att

Reply
Camilla

Hej!
Jag hade samma symptom som du. Magproblem, låg, känslig, trögtänkt, trött, ledsen, ingen aptit. Ja men typ allmänt apatisk. Jag hade nästan börjat acceptera att det kanske var så jag var, som person lixom. Och att jag typ hade IBS på det. (jag hade magknip varje dag i flera år) Efter många turer fram och tillbaks hos läkaren så upptäckte dom att jag hade hypotyreos (underproduktion). De förklarade att magen förmodligen hörde ihop med de andra symptomen. De förklarade att när man har underproduktion så jobbar alla organ lite långsammare, då även tarmarna. Och vid överproduktion jobbar organen lite för fort än vad de ska. Så läkaren förklarar att det är mycket i kroppen som kan påverkas. Efter ca 3 månader med Levaxin blev jag som en helt ny människa. Alla i min närvaro märkte stor skillnad. Har sällan ont i magen längre, blev mycket gladare och har sen dess mått bra. (det här var kanske 10 år sedan) Har aldrig behövs höja eller sänka dosen, och kommer få äta Levaxin hela livet. Men det går på rutin och inget jag ens tänker på idag. Hoppas du får den hjälp du behöver! Kram

Reply
Kawther

Hej för 2 år sen fick jag besked för hypotyreoes men jag har tagit tabletten “Levaxin” som jag tog 2 ggr per dag på morgonen, och efter 1 år blev min sköldskörter “normal” igen, men jag tar fortfarande medicin så att den inte blir sämre. Känner igen symtomen du beskriver, jag var jätte “smal” och jag var oftast trött, men nu mår jag jätte bra och det är för att medicin hjälpter verkligen jätte mycket.

Reply
kate

hello, Kenza! i have the same diagnosis and my thyroid is about 6. but since i’m taking medicine, hormone already decreased. doctor has told me i must taking this medicine constantly. but i have another problem, another symptoms. don’t panic, it’s not seriously, you should find a good doctor and i hope you’ll get better!

Reply
ida

Okej, jag har världens längsta story angående detta och kanske inte ska skriva en novell här om du inte är intresserad, men om du är det får du hemskt gärna maila den adress jag anger här :)
Jag hade TSH på 8 när jag upptäckte att mina värden var helt skeva våren 2015. Hade i åratal haft magproblem och halvåret innan känt mig precis som du ovan beskriver. Gick sönder inombords vid beskedet och läsningen om hur lite läkarna kan om detta & hur folk inte blir hjälpta. MEN; jag läste på, konatktade privatvård & åt mig frisk och har aldrig behövt ta någon medicin :) Läkarna i “vanliga” vården har ju dock helt andra principer, men det finns alternativmedicin och detta och kosten har verkligen räddat mitt liv och min vardag. Vill inte ens tänka på hur det hade gått om jag lyssnat till vårdcentralens “det finns ingenting du kan göra och detta bara händer, utan direkt orsak. Du kommer få en underfunktion. Det kan ta 1mån eller 1 år, men det kommer hända och du kommer få äta medicin resten av livet”. HA! Idag mår jag TOPP :D All lycka till, till dig! Det kommer gå bra för dig också. Lita dock inte blint på nedslående besked. Och nej, TSH skall inte över 2,5. Enligt läkarna kan ex ett foster få bestående skador om man har ett TSH över 2 eller 2,5 så jag förstår inte ens hur de sedan kan säga att 4 är normalt…När man läser vad de som är mer fokuserade på just sköldkörteln skriver så brukar riktlinjen istället vara 2,5 :) Och jag tänker att klarar man inte att vara gravid utan att medicineras kan man inte kalla något för “normalt” :) Kramar

Reply
Sabrina

Hej Ida! Du får gärna ge mig tips angående mat osv, hur man kan leva med det också utan medicin (nu tar jag medicin mot min, har 7,5 i TSH-värde). När jag fick min “diagnos” så bara oj jaha vad tusan är en sköldkörtel. När jag googlar hittar jag alltför mycket information om T4 och T3 men inte mycket om TSH… :D dessutom så fattar jag det som att detta är kroniskt och går inte att “bota” som sådan…. gud vill gärna ha dina tips och idéer och erfarenheter!! [email protected]

Reply
Nathalie

Hejsan!

2011 när jag var 21 så blev jag sjuk väldigt ofta, flera gånger i månaden. Då fick jag ta samma prover som dig och visade sig att jag har under produktion av sköldkörteln. Min sjukdom kallas för hashimotos tyreoidit. Jag får alltså äta Levaxin för resten av mitt liv för att jag ska må bra. Det tog ett tag innan jag fick rätt dosering av det men nu verkar det som att jag har fått rätt, man ska även göra årliga kontroller för att se om man behöver ändra doseringen. Hoppas du får svar på varför du är trött och nedstämd. All lycka till dig :)

Reply
Sofie

Att ha hypotyreos är så jävla jobbigt. Att inte orka ta sig ur soffan/sängen för att man är så fruktansvärt trött… All styrka till dig Kenza! Det blir bättre när medicinen kickar in!

Massa styrkekramar! <3

Reply
Sofie

Jag äter 100 mg levaxin och för mig var det som natt och dag. När jag fick diagnosen så var jag så pass dålig att jag sov med mössa och vantar mitt i sommaren samt lade på mig 10 kg trots oförändrade vanor. Bra att de hittat sjukdomen i tid för det tar sjuuukt lång tid att hitta sin “dos” av medicin. Man gör i regel höjningar en gång var 3:e månad vilket innebär att man vanligen börjar med 25, sen 50, sen 100 etc.. Jag var överdoserad ett tag och fick sänkt immunförsvar vilket resulterade i 4 urinvägsinfektioner på 2 månader. Jag fick också glansiga och röda ögon samt hjärtklappningar och svimningar så då fick jag sänka drastiskt från 150 till 100. Nu har jag en bra dos och lever som vanligt även om mina symptom med kalla fötter och händer inte är helt borta.

Jag har ett tips och det är att inte bli för ivrig på medicinen, jag tänkte att mycket var bättre och ville ha högre medicin för jag tänkte att det eventuellt skulle ta bort kilona som uppkommit i och med sjukdomen men att vara överdoserad är lika jobbigt som sjukdomen självt. Ta den tid du behöver för att verkligen hitta den bästa dosen och låt det ta just tid, flera år om så behövs!

Allt gott till dig!

Reply
J

Jag fick diagnosen hypotyreos för 3 månader sedan då mitt TSH låg på 18(!!) och t3 var för lågt, på 9 om jag minns rätt. Är 23 år. Misstänkte att någonting var fel då jag var extremt orkeslös jämt och har tappat mer än hälften av mitt hår. Går nu på levaxin, en ganska hög dos men TSH värdet ligget på 10 nu, fortfarande för högt alltså. Doktorn sa att det kan ta upp mot ett år innan man blir återställd :/ hoppas du får den hjälp du behöver! Säkert bra om du går till privatläkare med tanke på att dina värden inte är katastrof som mina, på vårdcentralen finns risken att dom ignorerar dina symptom och endast kollar på dina värden och att du i och med det ej får hjälp. Kram<3

Reply
Jessica Jonsson

Okej. Jag hade hypertyreos. Hann gå nästan 1 år med det innan jag fick diagnos. Skyllde väl allt på att jag fått mitt första barn och kroppen förändras. Ville ha fler barn så det slutade med att jag tog bort mim sköldkörtel, Så nu har jag Hypotyreos istället.

Fördelen med hypotyreos är ju att det räcker med att ta Levaxin. Dock kan det ta ett tag innan du hittar rätt dos för dig. TIPS!!!! Lyssna inte på läkaren om hen säger att dina värden är bra om du nu har hypotyreos. Du ska BARA lyssna på din kropp! Lyssna på symtomen så vet bara du om du har för hög eller för låg dos. Jag har fått känna efter själv för att hitta dosen som passar mig. Står på 125 mikrogram nu, vilket är rätt högt, Men jag fick även massa autoimmuna följdsjukdomar i samband med min hyper.

Min mamma har hypo och hon mådde dåligt länge trots Levaxin. Jag sa åt henne att begära ut sakna labsvar och då visade det sig att hon har fått med ett TSH på 13!!!!! Och ändå har läkaren sagt att hennes värden är bra. Hon ökade på sin dos efter att ha bytt läkare och mår nu bra.

Reply
Jessica Jonsson

Men det funkar ju alltså så att om ditt TSH är högt så tror hjärnan att du har högt sköldkörtelnivåer och skickar ut mindre T4 och T3. Jag tänker att 4.5 inte är så farligt, Men kanske reagerar du starkt på det! Alla är olika.

Jag hade 0.01 i TSH och därför ett T4 på typ 29, Alltså skyhöga värden. När jag var gravid med mitt andra barn såg man till att hålla mig på en levaxindos så att jag hade runt 2.5 i TSH. Då hade jag alltså tagit bort sköldkörteln.

Du kan även vara i början på en hypotyreos. Om de utesluter det så tycker jag ändå att du ska kolla värden igen om några månader för att se om TSH har ökat.

Var rädd om dig!!!

Reply
Jessica Jonsson

Men det funkar ju alltså så att om ditt TSH är högt så tror hjärnan att du har högt sköldkörtelnivåer och skickar ut mindre T4 och T3. Jag tänker att 4.5 inte är så farligt, Men kanske reagerar du starkt på det! Alla är olika.

Jag hade 0.01 i TSH och därför ett T4 på typ 29, Alltså skyhöga värden. När jag var gravid med mitt andra barn såg man till att hålla mig på en levaxindos så att jag hade runt 2.5 i TSH. Då hade jag alltså tagit bort sköldkörteln.

Du kan även vara i början på en hypotyreos. Om de utesluter det så tycker jag ändå att du ska kolla värden igen om några månader för att se om TSH har ökat.

Var rädd om dig!!!

Reply
Sophie

Hey Kenza!
I have been diagnosed with it 5 years ago and I am 25 now… I had a TSH level over 7. Everything is going great now and I highly recommend not taking any medicine. Find a really good endocrinologist and they should tell you to take thyroid hormone. (letrox, l-tyroxine) That is not artificial and gives you the missing thyroid hormone. It is also very important to keep your hormone levels at a good level as it may affect the whole hormone system. (do workouts as many as you can a week, eat more often but less and healthy, etc.) As I experienced working out regularly helps a looot with boosting your hormone system. And have to mention that it is very important when someone wants a baby… Do not panic and worry it is quite a common thing :) Just do not take artificial medicines only the hormone pills and change your lifestyle a bit. Sleeping is very important also.
Sorry that the whole explanation is a mess I am just in a big hurry.
Hope I could help:)

Reply
Luisa

Hej hej
Jag hade underproduktion av hormonet. Tog massa prover och fick tips.om att börja träna. Körde en bootcamp 3 pass i veckan 6 veckor i rad. Detta var förra året jag började vid detta tidpunkt. Jag kom på återbesök för att se om träningen hade gjort något och dör visade sig att gör den var på bättringsväg. Andra ggn jag kom visade mina värden fullt normal och det enda jag ändrade var träna konstant (ansträngande) träning och åt bättre sov bättre. Åt ej efter 19 och på mig runt 20-21 och vaknade 5 dom dagarna de var träning. Jag mådde bra av strukturen o fokusen på mitt liv o min hälsa. Jobbade iaf 100% och pendlade 3 Tim tur och retur varje vardag men träning har fått mig på topp form och idag är jag gravid vid första försöketr och tar just nu levaxin då jag ibte producerar tillräckligt nu under min graviditet. Men är lycklig över att kroppen återhämtade sig själv så pass bra att jag var mottaglig för att påbörja skapa ett liv.

Jag tänker att träning är nyckeln för mig som har och kommer ha problem med sköldkörteln och så.länge jag slipper medicin i min vardagliga liv väljer jag träning 100 gånger om. Träning, kost och mindre stress….

Ta alla prover du kan tala om om alla din symptom och om ngt ändras också

Reply
Sjuksköterskestudent

Hej!
Hypotyreos är en väldigt vanlig sjukdom, framförallt hos kvinnor! Jag hade samma besvär som du och började med Levaxin för ett år sedan. Det förändrade mitt liv totalt. Fick sååå mycket mer energi och blev av med alla symtom på ganska kort tid. Kände mig verkligen som en helt ny människa. För mig kändes det lite ovant att äta medicin varje dag, men nu när jag vet hur mycket det hjälpt mig så känns det självklart.
Det tog ungefär ett halvår att stabilisera mina värden eftersom man inte vill chocka kroppen med för hög dos direkt. Vad jag förstår finns det lite olika referensvärden beroende på vem man frågar, men det som är viktigast är ju hur du mår. Det du beskriver är tydliga symtom och dina värden är för höga så självklart ska du få behandling. Allmänläkare på vårdcentralen har bra koll på hypotyreos, så jag skulle säga att det är onödigt att vänta i flera månader på remiss till endokrinolog. Och snälla lyssna inte på de som påstår att man kan “äta sig frisk”. Obehandlad hypotyreos kan vara livshotande (efter väldigt lång tid), med det sagt menar jag absolut inte att du ska vara orolig. Hypotyreos upptäcks långt innan det kan vara livshotande.
Hoppas du får den hjälp du behöver och kryar på dig snart!

Reply
Anni

Hej!
Jag har både hypotyreos och endometrios och jobbar inom inom kvinnovården. Vill absolut inte skrämma dig på nått sätt men jag skulle kämpa lika hårt för att få utredning för endometriosen! Det är en lurig sjukdom som inte bara orsakar massor smärta, utan även kan ge följder på lång sikt! Tyvärr kan många läkare för lite om denna sjukdom.
Angående hypotyreos ska du självklart äta medicin om du blir diagnotiserad. Levaxin heter det och man får prova sig fram till rätt dos. Inte jobbigare än att ta ett p-piller på morgonen! Ha det gott och hör av dig om du undrar över något!

Reply
Sabrina

Jag fick veta efter blodprov (hade liknande symptom som du) att jag hade TSH-värde på 7,5. Det normala verkar vara mellan 0,3-4 cirka. Högt värde ska tydligen tyda på låg funktion av sköldkörteln. Jag fick medicin, som ska vara ett hormon liknande kroppens hormon, därav ser jag det inte som ett “starkt” preparat (jag gillar inte att ta mediciner för allt…). För mig tog det en vecka innan jag kände skillnad. Och oj, det var länge sen jag kände mig så “normal”. Nu har jag ibland dessa dagar men det är inte samma “extremt-hängig-och-energilös-utan-anledning”-trötthet.
Tips: träning stimulerar TSH, har också hört att viss mat kan påverka till det positiva. Borde nog själv läsa på det…

Reply
Rebecca Olausson

Hej Kenza!

Jag har lyssnat, tyvärr lite för ouppmärksamt, på intervjuer med oerhört kunniga personer inom hypotyreos/sköldkörtelproblem i Anna Sparres podd. Hon är civilingenjör inom biokemi och läser otaliga studier och tar in oerhört kunniga personer som hon intervjuar i sin podd. Lyssna gärna på poddarna om just sköldkörtelbesvär och hypotyreos. Skolmedicinen/vården är oerhört förlegade i sina kunskaper eftersom de förlitar sig på mångårig forskning – vilket tar tid att leda till förändring.

Med hjälp av en ändrad kosthållning kan du förmodligen komma långt med dina besvär.

Länk till ett av avsnitten: http://4health.se/avsnitt-6-skoldkortelbesvar-och-lagkolhydratkost-lchf

Lycka till!

Med vänlig hälsning,
Rebecca

Reply
Fanny

Jag har hypotyreos. Fick medicin insatt vid TSH mellan 4-6 (tog prover flera gånger) och det var väldigt mycket övertalning som krävdes. Nu käkar jag 75-100 mikrogram levaxin dagligen och mina TSH-värden ligger på cirka 2 samt att T4 ligger nära övre gränsen. När jag började medicineringen låg jag vid den nedre gränsen/lite under för T4. Om dina TSH-värden är höga igen vid ny provtagning, kräv att få sätta in levaxin och se hur du reagerar på det om läkare vill avvakta ännu mer. Levaxin är farligt att överäta en längre tid men man börjar vid låg dos (25 mikrogram) och om du inte behöver levaxin kommer du märka det med översymtom, tex hjärtklappning, hög kroppstemperatur och oro/ångest. Om du behöver äta levaxin kommer du förmodligen inte stanna på bara 25 mikrogram och medicinering måste höjas långsamt, så du tjänar verkligen på att börja behandling så snart som möjligt. Jag fick bråka till mig medicinering tyvärr. En annan sak angående provvärdena: om du sätter in levaxin är det att eftersträva cirka 2 i TSH SAMT att T4 ligger i övre gränsen av intervaller eftersom kroppens produktion ej fungerar helt rätt, vid medicinsk substitution eftersträvar man ofta det.

Nu har du ju fått jättemånga kloka svar, men om du har nån fundering angående det jag sagt är det bara att skicka ett mail till mig :) hoppas allt löser sig för dig

Reply
Heddi

Hej Kenza.
Jag brukar inte kommentera men blev så berörd av ditt inlägg. Jag har haft hypotyreos, som förvandlats till hypertyreos nu. Det har förändrat hela min vardag. I samband med det Har jag fått massa sido bieffekter samt andra sjukdomar som gjort mig allvarligt sjuk. Hade innan aldrig i mitt liv ens ätit penicillin. Blev aldrig förkyld ens. Har nu inte fått mens på 2 år. Är mamma till 2 är 36 år. Höll på att starta min webshop förra sommaren men tröttheten och allt annat besvär gjorde mig deprimerad. Jag uppdaterade min smyckesida på insta 3 gg dagligen. Nu har jag inte på 3 mån snart. Har tappat 10 kilo sen juli. Om du vill veta ALLT om sköldkörteln och t3 t4 och ta mina råd så svara så jag kan Maila dig. Har haft i 3 år nu. Fick diagnos förra hösten. Äter betablockrare bl.a pga läkarnas nonchalans o missbedömning. Hatar landstinget. Min gynekolog gav mig diagnos men samtidigt förvärrade allt med fel dosering och att hon inte lyssnade o suckade sarkastisk för att jag googlade. Ett tag trodde jag att jag kommer dö av ångest och var inlagd i en månad för 2 mån sen. Mina TSH värden låg på 52. Pulsen på 190. Allt började med hormonrubbningar och konstanta mellan blödningar till att inte ens få mens längre. Har oxå min privata endikron. Han bryr sig och lyssnar. Maila mig gärna om du vill prata eller veta mer. Va inte rädd. Träna och ät nyttigt. Köp Blutsaft. Krya på dig hjärtat. Grattis till giftermålet.

Reply
Anne

Hej! Blev intresserad av vad du skrev. Hade du tsh på 52? Hur mådde du då? Jag hade själv ett tsh på 49 när min hypo upptäcktes och då var jag extremt dålig! Tog lååång tid innan jag blev bättre men kan fortfarande känna av min hypo trots att jag nu ligger runt 1,5.

Reply
Eva Renner

Hej!
Jag blev frisk från hypotyreos när jag ändrade kosten 2009 och har varit frisk sedan dess.
Åt 100 mg Levaxin i flera år märkte att jag behövde sänka medicineringen då jag uteslöt vissa födoämnen och slutade stressa mm
Jag berättar om min resa på min webbsida
http://www.vikt-igt.com
Jag har även två sköldkörtelforum
På FB: Eva Renner’s Sköldkörtelforum
Och sköldkörtelforumet http://www.turtles.egetforum.se

Reply
Sally

Jag har hypotyreos. Äter 75 mikrogram dagligen, kommer göra det för resten av livet, och tar blodprov regelbundet för att kolla att dosen stämmer. Hade egentligen inte tänkt kommentera då detta är ganska odramatiskt för mig men såg att flera verkade så himla negativa och känner då att jag vill ge en annan bild.
Jag har ätit medicin för detta sen jag var 17 (är 20 nu), och vet att jag hade en period när jag var 14 då jag tappade en massa hår och var fett deprimerad. Var även deprimerad när jag var 17, hade svårt att koncentrera mig i skolan och hade extremt lite energi. Jag har inte varit så deppig sedan dess (max varit deppig i någon vecka i streck faktiskt) och mår bättre överlag, vilket jag tror är i kombination med medicinen och mitt liv överlag.
Mina läkare upptäckte att jag hade hypotyreos när de letade efter svar på andra symptom jag hade, så fick flera diagnoser på en och samma gång haha. Och jämför med det andra så är hypotyreos det minsta jag tänker på. Man äter en tablett om dagen, tar blodprov ibland och that’s it. Du kommer behöva köpa medicin för resten av livet men må bättre överlag och det är (åtminstone för mig, trots att jag är student och inte har så mkt pengar) 100% värt det.
Förstår faktiskt inte hur man kan tycka att det är fel att vara ”beroende” (här i mening att det är en medicin man behöver fortsätta att ta för att jämna ut hormonnivåerna) av en medicin, vad ska man göra: må pissigt hela tiden istället? Nej, hypotyreos är inte så dramatiskt som man först kan tro. Det konstigaste med det är att sist jag var på apoteket var det en 90-årig gubbe framför mig som skulle ha exakt samma medicin i samma dos som jag haha.
Hoppas du får svar på dina problem ♥️

Reply
Viktoria

Hej Kenza!
Jag hade ett TSH värde på 40! Som jag själv utan medecin har fått ner till 3,5 på endast 4 månader!
Med hjälp av en gluten och mjölkfri kost! Byt ut rapsoljan och margarinet mot olivolja och kokosolja, ät JÄTTE mycket frukt och grönt! Uteslut all socker och snabba kolhydrater, i 4-6 månader byt ut bordssaltet mot HIMALAYA salt, drick aldrig mer kaffe, det skapar TPO antikroppar som gnagar på sköldskörteln. Köp massa vitaminer på GreatLife.se !
D-Vitamin
C-Vitamin
Selenium
Probiotika (70% av immunförsvaret ligger i magen)
Magnesium
Zink
Omega 3
Järn
Dessa spelar en viktig roll i sköldskörtelsjukdomar! Lycka till ?

Reply
ELSA

heeej!
Nu vet jag inte om detta hjälper mot det du beskriver men jag började ta naturliga tabletter som heter DIM och de ska va bra för hormonbalansen. De har verkligen funkat så bra, Tog de dock framför allt för min hud som blivit fantastiskt bra sedan jag började ta dem men det är värt ett försök, de är naturliga så inga biverkningar.
Var konstant trött förr med och köpte b12 vitaminer som jag också märkt har hjälpt otroligt bra!! Man får ta dem i cirka 2 mån innan man börjar se resultat dock.

Reply
julia

Jag fick diagnosen hypotyreos när jag var runt 6 år så för mig är det en vanligt liv att ta medicin. Man äter oftast Levaxin, det kan vara extremt jobbigt när man börjar med det för att hitta rätt dos. Men när man har gjort det så lever man precis som vanligt, inga biverkningar av det. Jag tappade extremt mycket hår men allt kom tillbaka väldigt fort! Jag har dansat på elitnivå utan några problem, så man kan leva på precis som vanligt. Just nu käkar jag Levaxin på 225 mikrogram!

Reply
Frida

Hej Kenza! Jag hade hypertyreos förra året. När jag fick medicin var det som ett nytt liv började. Jag tog medicin i några månader och mår nu bra. Hoppas att du mår bättre snart och får hjälp av någon som verkligen vet vad hen pratar om! Kram

Reply
Teea

Hejsan Kenza!
Jag jobbar pa en sa kallad “alternative’ clinic i Australien dar vi moter massor av clients med bade hypothyroidism och hyperthyroidism.
Mitt rad till dig ar att soka upp en bra naturopat innan du borjar med syntetiska tabletter som oftast har “side effects” (kanske inte i borjan men under manga ars bruk). Manga syntetiska tabletter innehaller bara T4 (En halsosam skoldkortel producerar bade T3 och T4, reverese T3, och 3 olika former av T2, T1, T0 och Kalcitonin).
Kalcitonin hjalper kroppen att transportera calcium ifran blodet till vara ben (bones) dar calcium behovs! Syntetiska tabletter innehaller inte kalcitonin och det ar darfor ofta tabletter for skoldskortel problem orsakar benskorhet eller”osteoporosis” efter manga ars bruk.
Manga lakare kommer havda att syntetiska tabletter innehaller T4 som sedan omvandlas till T3 i kroppen, vilket inte ar sant. Kroppen behover T3!
Ta kontakt med en bra naturopat som ar val informerad om skoldkortel problem och be om hjalp!

Innan du borjar med tabletter (om det ar det du valjer att gora) forsok att andra din kost och se om de ger bra resultat!
Undvik:
Soy produkter (hindrar skoldkortel functions )
Grains (saad, korn, spannmal som havregryn etc) eftersom dessa oftast inflammerar magen. Forsok att ga helt gluten fri!
Gronkal, blomkal, och brysselkal innehaller PROGOITRIN som hindrar skoldkortels function sa undvik dessa.
Tank ocksa pa att INTE anvanda parfym. Ja de later lite overdrivet … men ofta sa sprutar vi ofta parfym runt om halsen (precis vart varan skoldkortel befinner sig) Parfymer, hud lotioner etc kan innehalla upp till 1000 olika kemikalier som varan stackars skoldkortel maste kampa med! Kop ecologist hud lotion och tval nar du duschar (porerna oppnar upp sig lattre i varmt vatten och darfor later ocksa kemikalier ifran din tval lattre komma in i dina celler).
Ecologiskt deodorant ar ett maste!

Vad du vill fa i dig:
Vitamin A har en stor effect pa skoldkortelns function men oftast sa har personer med nedsatt skoldkortels funktion problem med att omvandla caroten ifran vaxt baserad kost (tex moroter) till Vitamin A, sa kroppen maste fa Vitamin A ifran “animal sources” sa som lever, egg vitor, smor och gradde.
Du har sakert hort talas om “maca” de grona pulvret ifran en gronssaks rot i Peru? De ar kant for att hjalpa skoldkorteln med dess functioner!
Kop ecologiskt!
Sprirulina och chorella ar ocksa tva jatte bra “detoxing agents” som kan hjalpa din skoldkortel att bli av med toxins sa som mercury, ammoniac (ifran harfarg) osv.

Sorry blev lite mycket info dar …
Men jag har mott jatte manga clinter som faktiskt med ratt kost och som borttaget kemikaler osv som har aterstallt sina varden till de normala utan medicin!

Kom ihag Kenza att kroppen har all formaga till att kunna laka sig sjalv vi maste bara ge den dem “ratta ingredienserna”

Stor kram till dig :)

Reply
Sandra

Teea, Jag skulle jättegärna komma i kontakt med dig. Har själv bott i Australien och riktigt god erfarenhet av vården där, på alla sätt och vis. VI har också mycket kunskap du och jag i detta ämnet. Hade gärna kommit i kontakt med dig på något sätt.

Reply
Zarah

Va sjukt, jag ska på läkarbesök idag efter att ha sökt för samma sak! Tog prover förra veckan som jag troligen ska få veta svaren på idag. Gjorde dock ett hemmatest som indikerade positivt för hypotyreos. Så vi får se. Men håller med; orkar inte känna mig såhär heller :(

Reply
sanna

Hej. Hoppas du ser denna kommentaren, om ngn annan inte redan skrivit detta. Låter som du har som mig, hashimoto. Autoimmun sjukdom som förstör din sköldkörtel och det börjar sådär. När du tar prover nästa gång, be om att få ta TPoak,Trak också. Kolla också järn, ferritin, b12, folat, d-vitamin då alla dessa hör ihop med sköldkörteln. De flesta har denna sorts hypo, så kolla det :) Lycka till.

Reply
M

Hormonella problem kan läkas ut naturligt. Hade samm problem som dig. Går du på syntetiska piller så kommer det i långa loppet leda till att din kropp inte kan producera egna hormoner! Det jag hade rekommenderat dig innan du går på några piller är att gå på en juicefasta med frukt, skippa, socker gluten och laktos och meditera för att inte stressa din kropp. Du bör dock skippa allt successivt och sen börja inta frukt mer och mer till du tillslut efter några veckor börjar med juicefastan 100%. Annars kan det chocka kroppen och stress den ännu mer. Jag och många är levande bevis på att det går! Aldrig mått så bra som när jag gjorde det. Åt frukt i 50 dagar och var aom pånyttfödd! Det är dock viktigt att stötta binjurarna, njurarna med örter samtidigt! Rekommenderar jimmys praktik i ängelholm som är en erfaren homeopat! Lycka till!

Reply
Mariza

Jag har också Hypotyreos! Vidrig sjukdom verkligen :(

Fick Levaxin men tyvärr hjälpte inte det, mer än att min kroppstemperatur blev högre, håravfall minskade och värk i lederna upphörde.
Tröttheten och depression, oros/stresskänslorna, sömnproblem m.m är kvar! :(

Så jag slutade med Levaxin.

Äter nu NDT (naturligt sköldkörtelhormon från gris) i hopp om att må bättre psykiskt snart. Beställer själv från internet, tyvärr eftersom kunskapen om Hypotyreos är tyvärr låg i Sveriges sjukvård. Bra och kunniga läkare är få! Ofta vill läkare ge dig antidepressiva vid hypo när Levaxin inte fungerar, ta ej dessa om du inte är utredd hos psykolog först.

Vill ge dig råd!

-Kolla så att ditt fT3 är minst en TREDJEDEL av ditt fT4. Då sk. “konvertering” fungerar. Annars blir du inte av med symptomen med Levaxin, utan bara mår sämre!
-När du medicineras så bör dina sköldkörtelvärden (ft3 och fT4) ligga högt, inte bara “normalt”. Framförallt viktigt är fT3 som ska ligga i det övre referensintervallet.
-TSH bör inte vara mycket över 1, ge inte upp Levaxinet innan du provat pressa TSH ned till under 1!

Hoppas du börjar må bättre snart! <3
GOD JUL <3

Reply
Linda

Hur gick det sen? Fick du diagnos? Jag har precis börjat med Levaxin för att jag hade höga TSH-värden.

Reply
Sandra

Samma här, det är en djungel där ute med massa information som bara stressar en. Vet inte vad man ska tro på och inte tro på. För mig är jag mest stressad över att inte kunna bli gravid, eller föda friska barn. Men även symtomen är hemska som jag skulle vilja bli av med. Gått på Levaxin nu i ungefär lite över en månad, men vill helst inte gå på medicin överhuvudtaget. Läkaren som skrev ut medicinen sa ” du har en autoimmun sjukdom, och du måste gå på medicin resten av livet”, jag blev livrädd och var i chock. Han tittade konstigt på mig och frågade om jag var orolig och sa ”Det är som att äta allergimedicin, typ som pollen”. Han viftade alltså bort det han nyss hade berättat för mig och är nu lämnad med massa frågetecken och oro. Maila mig gärna på [email protected] om du vill ta kontakt. /Sandra

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*