• header

Hypotyreos?

Hej hjärtan! Det bästa med att ha en blogg är när man behöver lite tips och råd, ni är ju så många med egna erfarenheter och det är så skönt att få höra era historier.

Jag nämnde ju förra veckan att jag känt mig väldigt låg på sistone. Eller ja, ganska länge. Fruktansvärt trött och ledsen hela tiden, och så har jag tappat så jäkla mycket hår. Efter att ha tagit blodprov så fick jag veta att jag har för högt TSH-värde vilket kan tyda på avvikande sköldkörtelfunktion. Mitt TSH-värde ligger på 4,3 och vad jag har förstått så går gränsen vid 4 men helst ska det ligga under 2,5? (JA jag har googlat för mycket haha) Hormonerna T4 och T3 ligger dock inom det “normala” så av vad jag har förstått så kan jag ha en mild variant av hypotyreos. Ska ta nya prover hos läkare om några veckor och se om det är oförändrat. Såg att några av er nämnde hypotyreos när jag berättade om mina symtom, så jag antar att jag bara ville höra lite från er i väntan på nästa läkarbesök… Äter ni medicin för det? Funkar det? Fick ni hjälp på en gång? Känns som att alla artiklar jag hittat om detta, samt läkaren jag pratade med, säger olika saker och jag vill bara veta vad jag ska kräva.

Nu känner jag verkligen att det är dags EN GÅNG FÖR ALLA att ta tag i varför jag mår som jag mår. Eventuell hypotyreos, kanske endometrios, mage som svullnar upp och gör ont efter att ha ätit minsta lilla. Bajsproblem (bokstavligen). Alltså håller min kropp på att lägga av eller?!!?!??! Orkar inte må såhär längre.

1

285 Comments

Ana

Jag brukar må sjukt dåligt av svart kaffe. Du kanske borde dricka svart kaffe med mjölk? Det hjälpte mig…

Reply
Simone

Hej! Lider med dig, verkligen! Jag har haft hypotyreos i 11 år, sedan 7 års ålder, och jag hade samma symptom som du. Men jag har dock underproduktion. Jag äter levaxin och kommer få göra det livet ut pga att jag fick det som så liten vilket tyder på att det är kroniskt. När värderna är normala känner man sig ”bättre” men aldrig riktigt ”bra” det är nackdelen för medicinen i sig kan man bli trött av fast det är nog individuellt oftast. Hoppas verkligen att det löser sig för dig och att du får hjälp fort! Styrkekramar!

Reply
Johanna

Stackarn, i Feel for you! Har haft exakt samma problem, dock kom det till en punkt då jag jag slutade få mens vilket var det som oroade mig mest och motiverade mig att tillslut gå till läkaren.
Gick länge och höll inne att jag mådde dåligt och tänkte ”det är inget fel på mig” och att det finns folk som mår mycket värre samt att tappa hår är inget att gå till läkaren för….När jag dock insåg att det faktiskt var någonting fel och jag samlade ihop mod för att gå till läkaren för att beskriva mina problem blev jag väldigt dåligt bemött. Själva biten av att det är jobbigt att ta tag i varför man mår dåligt relaterar jag till. Läkaren som lyssnade på mig trodde att det var mer psykiska problem och ett tips jag fick var att röra på mig mer? Provsvaren visade dock sedan att det rörde sig om hyperyreos och det känns så jäkla skönt att veta att det är därför jag har gått runt och mått dåligt och att det inte var någon inbillning. Summa kardemumma väldigt viktigt att man har turen att få en bra läkare så går allting enklare! Hoppas att allt löser sig för dig, kram

Reply
Mathilda

Är inte helt hundra men vet att hypotyreos kan ge mängder av symtom så kanske din mage har med det att göra med. Man äter Levaxin för hypothyreos, syntetiskt sköldkörtelhormon, och börjar man med de tabletterna måste man oftast äta dom livet ut för ens egna sköldkörtel slutar då tillverka hormonet själv. Kan vara bra att veta.
Hoppas verkligen du mår bättre snart!
Kram

Reply
Aa

Fick äta medicin (levaxin) under 1,5år sen gick värdena tillbaka till det vanliga. Känner igen symtomen du beskriver, medicin hjälpte mig verkligen mycket. Läkarna säger att min låga nivå var tillfällig vilket det kan bli ibland om man ex: utsätts för stress osv.
Jag fick tänka om hur jag lever, stress är något som kan orsaka mycket problem! Ibland får man verkligen tänka om! Och ha tid för återhämtning med ex. Mindfulness eller medicinsk yoga.
Går fortfarande på regelbundna kontroller då jag har dippar (trött/utmattad) men än så länge håller sig nivåerna för sköldkörteln på en ok nivå!

Reply
Sara

Jag har hypotyreos och en ganska så allvarlig sådan – så mina symtom är rätt så kraftfulla när de väl sätts igång. Jag märker själv att jag blir sämre av stress och har då på läkarens ordination självdoserat och tagit en lite större mängd under perioder jag vet att jag kommer ha mycket framför mig eller inför höstmörker då jag tenderar att bli allmänt deprimerad. Allt påverkas såklart av min hypo.

Se till att ligga på gällande dina provsvar och begär att de tas grepp om det. Generellt brukar läkare vara dåliga på just Hypo och vet inte riktigt hur de ska hantera en diagnos. Därför gäller det att ligga på själv och att vara ödmjuk inför att det tar tid att hitta en bra dos som fungerar.

Jag ser inte att min Hypo på något sätt hindrar mig och medicinen i sig ger mig inga problem. Men det är såååå skönt att fått diagnosen istället gått ochundrat varför man är så jäkla trött eller tappar så mycket hår. Så för mig har min stress minskat av att jag vet orsaken.

Lycka till!

Reply
Lisette

Jag fick giftstruma, som det även kallas, för ungefär 4 år sedan. Läkaren tror att det berodde på stress, jobbade väldigt mycket, oroade mig för ALLT. Tänkte aldrig på mig själv. Blev deprimerad, gick ner i vikt, gick på toa efter VARJE måltid. Svettades som en gnu, trött jämt. Trodde först att jag hade gått in i väggen. Fick medicin för att justera mina värden och några månader efter så opererade jag bort min sköldkörtel och nu får jag äta levaxin livet ut. Men jag mår såååå mycket bättre och vill aldrig tillbaka till det som fanns innan. Det har funkat för mig och jag har fått barn och är gravid igen :) ( vilket kan bli ett problem med sköldkörtelproblem men måste absolut inte vara det). Stå på dig! Jag fick tjata rätt mycket för att få hjälp, läkaren ville först bara skriva ut antidepressiva tabletter. Sköt om dig & det kommer att bli bra! Kram

Reply
Frida

Det är alltså hypERtyreos du beskriver och inte hypOtyreos, två olika sjukdomar med olika symtom och olika behandling :) Struma = förstorad sköldkörtel, kan bero på både hyper- och hypotyreos.

Reply
Simona

Hi Kenza, I have the same problem and going through hormonal medication at the moment. My thyroid is at 6 (!!) and i felt down, unmotivated and lonely for quite some time. Thank God that now I know the reason for all of it. Don’t panic, all will be good, it’s not uncommon and it’s definitely treatable. Chin up! :)

Reply
Rebecka

Hej <3
Har också hypotyreos, man äter en medicin som heter Levaxin som intas varje dag i form av en liten tablett, med andra ord inget jobbigt alls
Hoppas du blir bättre snart, kram!

Reply
Sara

Jag har en kompis som har det och hon har fått kämpa i flera år för att hitta rätt mängd dos av levotyroxin. Fortfarande kan det svikta för henne. Hon har dock en ganska allvarlig form av hypotyreos. Men ja, det hjälper henne. Utan medicinen skulle hon inte fungera så bra. Det är värt det!

Reply
Maja

Hej!
Jag har hypotereos, alltså en underproduktion av sköldkörtelhormonet. Och de symtom som är just väldigt vanliga är det du har beskrivit ovan, man känner sig trött,tappar hår, vissa kan tom bli deprimerade, man kanske blir frusen, humörsvängningar, aptiten förändras och matsmältningen kan likaså. Det påverkar väldigt mycket och det blir märkbart i vardagen. Behandlingen är att man tar en tablett om dan, och detta gör man resten av livet. Det är en blessing in disguise att ha hypot. ärligt talat för av alla sjukdomar och tillstånd som finns så är detta, tycker jag, bland det snällaste man kan råka ut för, om du förstår vad jag menar! Jag har haft det sedan jag var 13 och har som sagt tagit en tablett om dan för det sedan dess. Man gör blodprov ca 1-2 ggr om året för att uppdatera sig om sina värden och för att se om man behöver ngn dosförändring eller ej. Det kan ta ett tag att hitta rätt dos, men detta är sååååååååå vanligt i Sverige (och världen!) att de flesta läkare är väldigt duktiga på att föreslå rätt dos(er) utan att dra ut på processen i onödan liksom. Men! Man måste ju känna efter själv, om den dosen man får gör nytta eller om läget är oförändrat, då får man prata med sin läkare så kan man justera dosen om så behövs. OM det är hypotereos så kan jag med handen på hjärtat säga att du inte har något att vara orolig över. Det är inget man märker av när man har hittat sin korrekta dos och kommer ihåg att ta sin lilla tablett på morgonen. Men, slarva helst inte med medicinen. Detta är ett commitment och det är heller inget att ta lätt på, det är ju din kropp trots allt. Stort lycka till!

Reply
Sara

Jag käkade tyroxin ett par månader och sedan var mina värden bra. Hade dock som cystor på min sköldkörtel som behövde följas upp men annars var medicineringen kanon!
Det är ju inte alltid så att man måste äta medicin livet ut, utan bara en tid ?

Reply
My

Hej! Jag hade vid ett tillfälle för högt TSH-värde på typ 8.0 men sedan sjönk det till 3 som min vårdcentral sa var normalt. Är lite oklart varför vissa läkare använder olika referensintervall. Jag har sköldkortelsjukdom i släkten men har enligt min läkare än så länge inte fått det. Om du har det, får man tabletter som reglerar hormonerna som styr sköldkörteln och det ska inte påverka din vardag. Kom ihåg att jag även frågade läkare om fertilitet (då jag gärna vill ha barn inom snar framtid) och om sköldkörtelbesvär påverkar det och det ska det inte göra. Hoppas du mår bättre snart <3 kram My

Reply
Kim

Hej!
Jag studerat på ssk-programmet och hade nyss en kurs angående hyper-hypotyreos!
Vid hypotyreos äter man Levaxin som egentligen inte är ett ”läkemedel” utan rent thyroidea-hormon, vilket betyder att om det är hypotyreos du har och tillsätter de hormoner som fattas så ska ju behandlingen funka! Även läst att de i princip inte är några biverkningar.
Tar dock inte medicinen själv, så kan ju inte svara för detta personligen!
På ett sätt hoppas man ju att det är detta du har så att du kan få tabletter och bli bra igen! Men en ganska enkel metod, så som dessa hormoner liksom!

Reply
Therese

Fick diagnosen hypertyreos för två månader sedan. Stressrelaterat samt ärftligt. Blev sjukskriven ca 8 veckor och påbörjade behandling direkt efter kontakt med en bra läkare. Livet är redan sju resor bättre!! Precis börjat jobba igen – fast på 50%! Viktigt att komma till en bra läkare som tar dig på allvar!!

Reply
Andrea

Hejsan! Om det är så att du har hypothyreos kommer du få en medicin som heter Levaxin som är hormonbaserad. Sköldkörteln är ett “långsamt” organ så det dina prover visar är att du kanske har begynnande hypothyreos eller så är det är tillfälligt avvikande värde. Hursomhelst så ska du nog vara beredd att dina symtom kan finnas kvar i några månader trots att du får behandling…just för att det är ett långsamt organ. Det tar lång tid att utveckla hypothyreos och det tar lång tid att åtgärda det. Lycka till

Reply
Veronika

Vad sjukt, jag fick i fredags veta att jag också kan ha det. Mitt S-TSH värde ligger på 9,1 ? Dock tog de inte prover på T3 och T4 denna gång utan det ska de göra om några veckor. Visade sig att jag har järnbrist också så jag knaprar järntabletter nu som magen inte alls mår bra av. Men iaf, tillbaka till hypotereos. Blir galen på all info på nätet. Vad jag förstått det som som måste man äta medicin livet ut??!! Vill verkligen inte det! Har aldrig i hela mitt liv varit sjuk eller haft några problem med hälsan, känns inte “som jag” om jag ska behöva ta medicin livet ut ?

Reply
Malin

Testa duroferon eller blutsaft, de är lite skonsammare mot magen. och ta järn med middagen så ger det minst påverkan på magen, alla magar påverkas tyvärr av järn men det kan hjälpa lite /Malin gravid som fått äta järntabletter i snart 7 månader

Reply
Eva

Fast det är väl inte så farligt att ta en tablett om dagen? Jag tar en multivitamin om dagen liksom. Min syster har detta och har sagt att det är den bästa sjukdomen man kan få -hur många andra kan man ta en tablett om dagen utan biverkningar och bli helt normal av! (Om dosen är rätt).

Reply
p

Det som saknas när sköldkörteln inte fungerar, det tillför man istället genom en tablett Levaxin.
Det kan vara lite meckigt och ta lite tid att ställa in rätt dos men svårare än så är det inte.
När man har Hypotyreos så går kroppen på “sparlåga”

Reply
Idis

Hei!
Jeg fikk påvist svært lavt stoffskifte da jeg var ca 15 år. Tidlig… Etter å ha begynt på medisiner stabiliserte det seg. Nå, 14 år senere (jeg er 29) har jeg endelig funnet en lege som støtter meg i at medisin ikke er den eneste løsning. Hun hjelper meg å finne ut av hva kroppen min trenger for å stabilisere stoffskiftet på egen hånd (jeg går fortsatt på medisiner, men har redusert mye). Alt fra vitaminer, mineraler, mindre stress, mer ro, etc etc.
Stoffskiftet preges av livsstilen og psyken. Stoffskiftet henger sammen med andre organer, og derfor trenger denne sykdommen en holistisk tilnærming, ikke kun medisiner. Og det kommer ikke nødvendigvis legen til å fortelle deg, annet enn å gi deg en medisin…. Men heldigvis kommer det mer og mer informasjon om temaet! Kan anbefale deg to bøker!!:

https://www.amazon.co.uk/Medical-Medium-Thyroid-Healing-Hypothyroidism/dp/1401948367/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1511799170&sr=8-1&keywords=thyroid+healing+by+anthony+william

https://www.amazon.co.uk/Adrenal-Thyroid-Revolution-Metabolism-Hormones/dp/0062476343/ref=sr_1_7?s=books&ie=UTF8&qid=1511799313&sr=1-7&keywords=thyroid

Good luck boo.

Reply
Mary

Hi Kenza! Well, to start with my own story I have hypothyroidism – and to be accurate Hashimoto- for about 4 years (since my 18) but it was undiagnosed for about 1 and a half year. I knew that something didn’t operate as it used to in my body. I gained weight, felt tired all the time without a reason, lost some hair, my nails used to broke and I had sensitivity in cold (I cried if it was too cold outside). Sometimes all I wanted to do was to sleep, sleep, sleep. Since I started my medication I am feeling so good like the old times. It’s nothing serious. Just taking a pill every morning and doing blood tests quite often just to be sure that the rates are at the right level. PS. Internet helps a lot. I learned so many new things as I was a bit nervous for what to expect. But trust me, if you adjust it, it’s nothing to worry about.
Xx, Mary

Reply
Felicia

Hej,
Här aldrig kommenterat en blogg men nu gör jag det. Fick hypotyreos för några år sen, när jag var 25. Hade samma tåg som du men normala t3 och t4. Tappade hår, var deppig, glömde mycket, svullnade i kroppen, blev hård i magen, kände mig svag osv…….
När msn är i fertil ålder ska tsh ligga under 2.0. Jag fick sådär hjälp på vårdcentral men underbar hjälp på endokrin på sjukhuset. Vad som är viktigt här är att man ska få på patienten känsla, för alla människor har olika värden. De fler prover de tagit på dig är säkert antikroppar, för o se om det är Hashimoto vilket jag själv har. Får du ej hjälp och dålig läkare, byt till special inom endokrin, de är bäst.

Du bör säkert äta levaxin, jag har ätit det i 4 år och det funkar toppen. På nätet finns såå många skräckhistorier vad gäller detta problem, vilket gjorde att när jag blev sjuk blev jag rädd och fick panik bara för det.
Men tror mig, det löser sig! Men blir sig själv och man mår bra igen. Jag mår toppen nu!!!! Läs inte på nätet, sluta med det direkt, be din msn om hjälp att lova att inte googla. Får du en bra läkare som är kunnig inom området, levaxin och lite tid så ska du se att du mår bra igen!
Vet precis hur du mår just nu, så vill faktiskt också skicka en STOR KRAM! MASSA POSITIVA TANKAR OCH TRÖST ATT DET BLIR BRA!
Ta hand om dig under tiden.
Kram Felicia

Reply
Sofia

Jag har inte hypotereos, men jag vet hur det är när det känns som att hela kroppen börjar lägga av. Och det är inte roligt alltså. Jag har kämpat med magproblem, trötthet, nedstämdhet, torr hårbotten, ont i leder och så vidare och så vidare tills jag tillslut inte blir förvånad när något mer strejkar på min kropp. Troligtvis har jag fibromyalgi, och vändningen kom när jag började läsa Food Pharmacys kokbok i somras och äta mer utefter hur de tänker. Det har blivit en sådan enorm skillnad! Jag är gladare, orkar mer, vaknar inte längre med värk på morgon och så vidare.
Tänkte bara dela med mig av något om du som jag vill testa allt för att få må bra. Kram och ta hand om dig, en dag i taget och fokus på det som är bra <3

Reply
Cecilia

Hej Kenza!
Jag har hypertyreos (alltså motsatsen till vad du tros ha), dock är jag just nu frisk. Jag har insjuknat två gånger inom dom senaste fem åren, den första gången märkte jag inte att jag var sjuk utan det upptäcktes av en slump, men andra gången var jag stressed, trött och känslig så jag bad om blodprov som visade avvikande värden. Båda gångerna har jag haft värden som varit högt över det normala så jag har direkt fått medicin. Medicineringen har gått bra för mig, endast ett par månader efter att jag börjat ta medicinen har jag börjat må bättre. Det tar ett litet tag (upp till ett år eller så, men det kan variera från person till person) att stabilisera vilken mängd medicin man ska äta, så i början har jag gått och tagit nytt blodprov varannan månad och justerat mängden medicin lite varje gång.
Även om jag inte har haft samma problem som du med att bli hörd inom sjukvården, så skulle jag ändå rekommendera att lita på läkarna. Många av dom symtom som hör till sköldkörteln kan också vara relaterat till annat, inte minst stress. Det är därför som läkare kan vara skeptiska till små förändring (och dom har säkert massa andra anledningar haha, vad vet jag, jag är ingen läkare). Men jag förstår verkligen att det är jättejättejobbigt att inte må bra och undra om något är fel. Håll ut några veckor till tills du tagit nästa blodprov. Om värdena är oförändrade eller sämre skulle jag stå på mig och be om att komma i kontakt med en endokrinolog (om du inte redan är på en endokrinologimottagning). Jag har även hört om andra personer som haft värden endast något över det vanliga som bett om att påbörja en liten dos medicinering i ett par månader för att se om det gör skillnad, kanske kan det vara något för dig.
Men som sagt, jag har inte samma sjukdom som du tros ha – jag ville bara dela med mig ifall något av det jag sagt är hjälpsamt. Många kramar till dig!

Reply
Josefine

Din läkare har inte nämnt IBS? Eller proktit? Ni kanske redan uteslutit det för det är ganska vanligt.. Jag har i alla fall IBS och det innebär för mig att jag ofta är jättetrött, svullen över magen nästan hela tiden, pruttar och fiser hela tiden och på mina dåliga dagar har jag jätteont i magen, långt ner i mitten och utåt VÄNSTER sida på magen. Behöver vissa dagar springa på toaletten hela tiden och, eh, “tömma tarmen”. Ibland gör jag det 5 gånger inom loppet av 10 minuter, det tar liksom aldrig slut. Och sen (Varnar dig om du är känslig och lätt tappat aptiten nu…) kommer det även ut mörkgult slem ur rumpan i samband med att jag pruttar. Vet att gult var höstens hetaste färg så sorry om jag totalt förstört din uppfattning om färgen gult!

Känner du igen dig så kan du testa att äta Inolaxol, finns receptfritt på apoteket! Dimetikon hjälper mot fisar, även den är receptfri. Och stressa mindre, lättare sagt än gjort men det går alltid att skära ner!
Hoppas jag varit till hjälp och att du får bukt med dina problem! Ain´t no problem like a poop problem.

Reply
Malin

IBS är ingen medicinsk diagnos. Det är en diagnos som läkare endast får ge efter att ha uteslutit alla andra sjukdomar. Dvs irriterad mage som man inte vet vad det beror på. Det är ett stort problem att många läkare idag sätter diagnosen IBS för att de inte orkar utreda alla andra potentiella orsaker.

Reply
Emma

Hej, känns väldigt tråkigt att skriva det här, men det låter verkligen som utmattningsyndrom/utbrändhet. Man ska väl inte googla helst, men sök på det och se vad de olika symptomen är. Man kan få hormonförändringar av utmattning också. Att du säger “håller min kropp på att lägga av” kan tyvärr vara fallet om du är påväg att bli utmattad.
Säger inte det här för att skrämmas eller vara hård. Men jag vet vilket helvete det är att vara utbränd, och låter man det gå för långt kan det bli väldigt illa, så det bästa är att stanna upp i tid innan det går för långt. Mvh

Reply
Anna

Thyroideasjukdomar och utbrändhet är i princip exakt samma symptom. Och det brukar snarare vara åt andra hållet, folk tror att de är utbrända fast det “bara” är sköldkörteln som spökar.

Reply
Sara

Jag hade stora problem med magen i några år, frös hela tiden, utslag i nacken, svettningar och darrningar (i huvudet och händerna) och var bara 27 år. Det visade sig att jag hade en cancerknöl i sköldkörteln och sannolikt hade jag haft fel på körteln länge ( som gav cancern chans att utvecklas?). Knölen syntes tydligt och det var då jag uppsökte läkare, skulle gjort det tidigare så jättebra att du nu blir utredd! Knölen och körteln opererades bort och jag är friskförklarad sedan många år. Lycka till och stå på dig mot läkarna!

Reply
Julia

För tre år sen tog jag blodprov av andra anledningar och man upptäckte då att mitt TSH låg på samma nivå som ditt gör nu. Jag hade dock inga symptom, men jag fick börja äta levaxin direkt ändå. Ett år tidigare hade jag slutat med p-piller och inte fått tillbaka min mens, men den kom tillbaka när jag började med levaxin, så det kanske hade ett samband. Sen dess har min dos anpassats så att värdena ligger rätt, men jag har fortfarande inte märkt av några symptom alls. Så jag antar att jag kan säga att medicinen fungerar för mig! Jag säger till läkaren att jag vill ligga under TSH 1, det är det jag läst mig till är bra som medicinerad.

Reply
Ellika

Jag fick hypotyreos för ett år sedan efter en höst med extrem ledsamhet, torr hud, viktnedgång (som dock inte är en symptom för hypotyreos utan hypertyreos). Började äta levaxin och har under året ökat dosen när TSH blivit för högt. Just nu har jag runt 6,5 på TSH så ska öka dosen igen. Medicinen har verkligen hjälpt mig, mår bättre och kan se skillnad på min kropp. Tror jag reagerar ganska starkt rent psykiskt när jag har för högt TSH, vilket gör att jag märker när jag behöver ta blodprov för att kolla värdena igen.

Sjukvården har inte varit jättebra, har inte blivit tagen på stort allvar utan fick först förklaringen att jag festar för mycket (är student) och sen är det jag själv som alltid hört av mig till min vårdcentral/läkare för att boka in tider. Aldrig att min läkare ringt mig utan jag måste ringa själv och säga att jag vill prata med hen…

Reply
Felicia

Hej igen, måste förklara en sak till för dig som är viktig. Referensområdet på t4 är 12-22, av en anledning, vi är så olika. När jag var som sjukast var mitt t4 12, vilket ju är inom referensområdet. Nu när jag mår bra har min läkare tryckt upp mitt t4 till 21. Där mår jag jättebra. Och det är detta som är så omdebatterat, att okunskapen hos allmänläkare gör att de är nöjda så länge du är inom referensen. Medan en läkare som är specislst på endokrin förstår direkt att du kan vara sjuk fast du är inom referensen. De tittar på tsh, och är tåg över 2 på en fertil kvinna så är det oftast så att hypofysen säger till kroppen, mer mer! Jag vill ha mer ämnesomsättningshormoner! Det kan ta lång tid innan t4 börjar sjunka, och då hinner man bli väldigt dålig.
Så, har du en allmänläkare på vårdcentral som ej ger dig bra vård. Kontakta endokrin, kräv en remiss eller remitteras dig själv. Det finns också privat i sthlm.

För det finns en lösning på problemet. Om 10 år kommer det ej vara såhär dålig kunskap och man ska inte behöva veta allt detta. Jag har en överläkare som jobbar över hela Sverige för hon är så duktig och även hon talar om detta problem. Men lösning finns, så tur att sociala medier finns så man kan bli upplyst.

Lucka till nu, och ta det lugnt, det blir bra.

Reply
isa

Jag fick nyligen (i somras) veta att jag hade hypotyreos och hade samma symtom som dig. Fick levaxin för det, som man alltid? får när man har underproduktion av sköldkörtelhormon. Det kan ta ett tag innan man känner skillnad, men tror nog ändå att det har börjat hjälpa på mig! Känner mig inte liiiiika trött längre, sen är det ju bäcksvart ute vid kl 15 så det kan ju bidra till att man är trött ändå. Men hypotyreos är inget ovanligt, det är synd bara att många läkare inte är så insatta i sjukdomen, det finns ju dock hjälp att få och det är nog oftast levaxin. Dina problem låter verkligen som hypotyreos, hoppas du får hjälp snart och krya på dig :)

Reply
Karin

Jag hade precis samma sak. Låg, deprimerad, konstant trött och nere. Låg ungefär på samma nivå efter graviditet. Fick börja med Levaxin och öka dos eftersom. Jag tycker jag mådde bättre direkt, kändes som om någon tände en lampa. Ska försöka trappa ner igen så småningom i samarbete med doktor men ligger nu på bra värde, ca 2,3 tror jag sist. Var nog på 4,8 som mest fast även det är enligt doktorn ok om man inte försöker bli gravid tex. De genomför bara IVF om man ligger under 2,5 tex.

Reply
Maria

Fy vad jobbigt! Har ingen koll på sköldkörteln, men däremot ont i magen. Kan tipsa om LactoVitalis Pro från Holistic, är goda bakterier för magen som är bra att ta, magens funktion är helt beroende av sin bakterieflora så det skadar aldrig att boosta den!

Reply
N

Förstår att det känns jobbigt!

Jag äter lexaxin pga att mitt TSH-värde låg för högt. Det fungerar jättebra!

Nu tycker jag själv att det är jobbigt med frågor ang barn men jag vill bara nämna det… När man ska bli/är gravid bör inte TSH-värdet ligga över 2,0 tror jag det är. Bara för info! Så OM, ni någon gång tänker den tanken så bör du ändå kolla upp det :) Hoppas att du kryar på dig och får hjälp!

Reply
Tova

Hej! Jag hade typ exakt samma värde som du för några år sedan, det ledde till en remiss till någon som gjorde ett ultraljud på min sköldkörtel för att kolla så att den inte var för stor/liten eller hade något fel. Sedan fick jag medicin som jag tog varje dag i typ ett-två år. Efter det så behövde jag inte ta medicin mer för min sköldkörtel hade typ återhämtat sig och hade normala värden utan medicin. Krya på dig!

Reply
Carolina

Brukar man inte ofta bli överviktig vid hypotyreos? Hade inte gissat på det i och med att du är smal. Hoppas i alla fall du får svar och hjälp för att må bra <3 Min första tanke har varit kring vad du tar för preventivmedel, det är så många som inte vet att p-piller, p-stav etc ofta leder till mild till svår depression och hormonobalans i kroppen som i sin tur kan ge ytterligare fysiska bekymmer.
Angående magen låter det ju som IBS, men då vore det nog bättre att lägga till mer kött och skaldjur i kosten igen och se till att utesluta all gluten. Har du läst om det och sett om det skulle kunna stämma på dig.
Vi får ju bara en liten del av bilden så svårt att ge vettiga gissningar.

Reply
Ditte

Bloating and poop problems are common symptoms of endometriosis. <3 :(
Just wanted to remind you once again, endometriosis care in Sweden is insufficient. If you want to get proper care and a reliable diagnosis, the UK might be an option – I can recommend Chris Mann in Birmingham or Peter Barton-Smith in London.

I hope you can get your problems sorted out and that you get relief as soon as possible, dear Kenza. Makes me really sad that you are dealing with these awful symptoms :(

Reply
Julia

Jag har haft hypotyreos sen jag var 10 år gammal, så har medicinerat i snart 12 år. Så fort medicinen är rätt inställd så mår jag precis som vanligt :) Äter 125mg och tar en tablett om dagen, så inget svårt att komma ihåg. Förutom när det är dags att ta prover märker jag inte av det. Men det är klart att det märks om tsh-et skenar iväg. Mitt största tips är dock att BARA lyssna på din läkare! Läs inte på forum eller gå med i facebook-grupper där de pratar om att köps grishormoner från Kina och “äta bort” sjukdomen med mat ? Det fungerar inte så… men om du skulle ha hypo så är det inte hela världen! Om du får medicin kommer det att reda till sig snabbt :)

Reply
Julia

Hey Kenza I was worried about you these last few weeks I translated your post in Google. Have you ever checked on food allegies? Maybe lactose intolerant? And can it be the change of hormones after birthcontrol? Goodluck anyways. I hope they will find what it is whats causing all this trouble. Xxx

Reply
Sandra

Har endometrios och min mage krampar, ont som fan och har problem efter mat, blir svullen, ont och mår illa trött… lycka till. Var hård . Inte lätt att bli tagen på allvar som kvinna ibland…

Reply
Emma

Det med sköldkörteln är vanligt. När man väl har börjat med medicin så äter man det for life, bara så du vet. Bäst att försöka hålla ut så länge det går. Åtminstone det jag har fått höra.

Reply
p

Emma det handlar inte om att hålla ut. Varför ska kroppen vara utan det den behöver och du ska må dåligt istället för att ta en tablett Levaxin som innehåller det som fattas?

Reply
Läkare

Medicineringen mot hypotyreos fungerar bra och många som tar den mår helt bra (dvs som ”normalt”) när de tar den. Enda grejen är stt det tar ett tag innan man får effekt av medicinen då man sakta ökar dosen hormon man får (ersätter ju med sköldkörtelhormon), vilket gör att det kan kännas som att medicinen inte har effekt i början men då är det bara för att hormonnivåerna fortfarande är för låga (och man kan inte brassa på med för höga doser direkt utan måste öka långsamt för att veta vilken dos man behöver)

Reply
emelie

Hej fina Kenza! <3
Både min mamma & min syster har problem med sköldkörteln och för längesedan så tog jag blodprov vilket då visade att det inte vart något problem. Ett bra tag efter blev jag ännu mer tröttare, alltså onormalt trött och hängig, så jag tog ett blodprov till vilket visade att jag har hypotyreos och nu har jag levaxin för det och känner mig mycket bättre. Tar man inte medicin emot det så kan man verkligen må jätte dåligt, jag gick tex upp en hel del i vikt också.

Reply
Josefine

Hej Kenza! Jag har haft hypotyreos från 13 års ålder, är 27 nu. Äter levaxin (en liten tablett varje morgon) som jag började med i liten dos och sedan ökade. Hade 50 mg länge men när jag hade svårt att bli gravid rekommenderade läkare att jag skulle höja dosen till 75 fast jag hade bra värden. Blev gravid (vet inte om det berodde på det men) och har inte sänkt dosen sedan dess, känns som att jag mår bättre om jag får medicin hellre lite i överkant än underkant. Min mamma och syster känner likadant gällande det. Det är som du säkert läst en sjukdom som lätt går i arv från mor till dotter så jag kommer att ha extra koll på mina döttrar med om de visar några symptom senare. Jag fick hjälp på en gång eftersom att min mamma hade hypotyreos så läkaren trodde på det direkt.
Eftersom att det är en “kvinnosjukdom” så har väl vården bestämt att levaxinet som man får nu är bra nog, men jag önskar att det vore bättre för 100% fri från symptom kommer jag nog aldrig bli. Men det går absolut att leva med och en liten tablett om dagen är ingenting när man vant sig tycker jag! Hoppas du får bra hjälp så du mår bättre snart! Kram

Reply
caroline

Hallå Kenza. Jag har hypotyeroes och får äta medicin för det. Man får hemskt svårt att gå ner i vikt och man lägger gärna på sig extrakilo trots man sliter som ett djur med träning och kost så hjälper inget. Jag har alltid varit naturligt smal, på gränsen till anorektiskt utseende trots att jag inget ville mer än att gå upp i vikt men så fick jag hypo och nu är de tyvärr på andra hållet och detta var betydligt värre… inser jag nu.. TIPS: gå med i sköldkörtelgruppen på Facebook. Mycket tips där :) Kram

Reply
Elin

Hej,

Jag fick samma diagnos efter att ha blivit utbränd. Äter medicin (levaxin) 0.25 mg och visar nu normala prover. Vägrar dock tro att jag har någon sjukdom. Visst känner jag mig bättre nu men vem mår bra när man är utmattad? Det har gått ca 10 månader sedan jag började äta levaxin och sedan dess har jag helt bytt diet och blivit vegan. Har du inte sett What the health på Netflix så kolla den för fler vinklar. Ska så småning om sluta med medicinen och se om det verkligen blir skillnad, att man “blir trött igen” som läkaren sade. Googla på Katrin Zytomierska som också hade diagnosen samt åt medicin i typ 10 år tror jag det var, bestämde sig för att sluta med den och det gick hur bra som helst. Tydligen kan man ha såna här mindre avvikelser efter perioder med hög stress och/eller inflammation i kroppen. Dina prover ska ju följas upp varesig du börjar medicinera eller inte. Hade jag varit du hade jag testat medicin om jag får diagnosen för att komma ur tröttheten och sen utvärderat för att bestämma mig helt.

Reply
xx

Jag har hypotyreos. Hade inga direkta symptom på det mer än att min mens var väldigt oregelbunden och sen. För mig har det inte inneburit något värre än att jag måste ta en tablett varje morgon, och jag har ibland känt att det är en “onödig” diagnos, eftersom jag aldrig riktigt kände mig dålig, MEN – i somras blev jag utan mina tabletter under en hel vecka, och jag mådde piss. Ont i huvudet, yr, ledsen, och lite trög/tom i hjärnan typ. Kunde inte alls fokusera. Då förstår man hur väl de tabletterna gör – om man är i behov av dem alltså :-)
Lycka till fining!

Reply
E

DU kan helt klart ha hypotyreos. Jag var trött, deppig och jag hade sjuka problem med magen och magkatarr så till slut skulle läkaren bara ta sista uteslutande proverna innan dom skickade mig till en ”magspecialist”. Och då visade det sig att jag också hade en mild variant men idag behöver jag ändå 125 mikorgram levaxin för att må normalt

Reply
Maria

❤❤❤
Jag har haft både över- och underproduktion av mina sköldkörtelhormon (+bildade antikroppar) så har varit med om hela spektrat typ! Min var dock lite extrem och lugnade aldrig ner sig så opererade bort hela körteln och äter nu hormon och mår helt normalt igen utan symptom?

Vid överproduktion så kan man få äta tacapzol (?) som hämmar hormontillverkningen. Vid underproduktion så kan man få äta Levaxin som är samma hormon som kroppen producerar för lite av.
Många gånger så behöver man bara äta medicin under en period tills kroppen kommit i balans och klarar sig på egen hand. Då trappar man ner och slutar helt och ser om kroppen klarar sig själv. Det kan komma tillbaka eller så gör det det inte.
Det kan kräva lite finjusteringar i medicindos innan man hittar rätt. Men så fort det är någorlunda rätt så mår man mycket bättre! Jag blev väldigt duktig på att känna av det själv när körtelproduktionen gick upp och ner och ringde då bara läkarna och sa till. Då bytte vi dos och bokade in nya blodprov ?

Sköldkörteln styr ju många av kroppens funktioner, ämnesomsättning, mättnadskänsla, mensturationscykel, kroppstemperatur (man kan få som klimakteriesvällningar), tort hud/hår, man kan få torra ögon mm

Vid Överproduktion ökar ofta pulsen och man blir skakig. Därför blir man också väldigt trött och matt. Man kan få kognitiva problem (jag var tvungen att säga alla mina planer högt och planera allt för mig själv för att komma ihåg haha)
Blir körteln förstorad (struma) så kan man få ultraljuda halsen för att se hur den är förstorad.

När man äter tacapzol får man inte bli gravid då det kan orsaka missbildningar. Men ibland behövs bara en kort behandling innan man blir bra. Om inte kan man alltid operera (litet snitt på halsen som knappast syns) och då äta levaxin (rent hormon). Men det brukar inte göras förän man testat medicin.

Det var typ allt jag kom på nu ❤❤❤ hoppas du får den hjälp du behöver och att min info inte gjorde dig mer orolig! Sköldkörtelproblem är vanligt och lättbehandlat. Sen är det nog mer på finjusteringsnivå som det skiljer sig mellan läkare, men lyssna på din kropp! ❤❤

Reply
Julia

Jag har ätit levaxin i kanske 6 år nu (men har tydligen haft problem med sköldkörteln sen jag var typ 10 år, vet dock ej varför de inte gjorde något åt det då) och jag är 23 år nu. När jag började med levaxin så tog jag 25mg om dagen och nu ligger jag på 75mg. Jag antar att det hjälper men det är ju så svårt att säga. Minns dock hur jag mådde innan jag fick min diagnos och det var inte kul alltså. Humörsvängningar DELUXE, trött, frusen men samtidigt svettades jag galt mycket, vilket var extremt jobbigt som tonåring.
Idag när jag mår dåligt för “ingenting” så vet jag ju inte om det är pga sköldkörteln eller om det bara är en dålig dag. Samtidigt är det såklart drygt att man måste äta medicin varje dag resten av livet men nu gör jag det ju bara på rutin – det är ju helt klart värt det.
Hoppas det löser sig för dig och att du och läkaren kommer fram till något bra! KRAM <3

Reply
Michelle

Ååh kära Kenza! Det är egentligen inte så bra att uttala sig när man inte har tittat på alla blodprov och fått undersöka dig, men jag är underläkare och från det du skriver verkar det som att de högre nivåerna av TSH i nuläget kompenserar i och med att T3 och T4 är normala så om man ska yttra sig om en diagnos så skulle det vara subklinisk hypothyreos och från det utgångsläget behöver det undersäkas vad det beror på. De symptom som du har är väldigt vanliga för hypothyreos och om du ska få medicin eller inte får du reda på efter att ni har kommit fram till orsaken. Hoppas allt löser sig och snälla uppdatera hur allt har gått!

Reply
Melisa

Hej Kenza!

Jag har själv hypotyreos och tar medicin för detta och måste tyvärr göra det varje dag livet ut eftersom att jag var tvungen att operera bort hela min sköldkörtel. Medicinen heter Levaxin och det är oftast den som alla med hypotyreos får. När man väl ställt in rätt dos så börjar man må bra igen, men det kan ta lite tid för att få till det rätt, därför brukar man uppvaktas och få ta blodprov då och då för att kontrollera så att hormonvärdena står rätt till. Något du bör känna till är att du inte ska fortsätta ha några symptom som håravfall, trötthet och depression om dosen är helt och hållet inställd för din egen kropp. Jag har i princip samma symptom som dig i nuläget och måste förmodligen kolla upp detta så att jag inte går runt och tar fel dos. Det viktigaste är att du känner att du är på balans igen och mår bra, och det gäller att vara “på” och verkligen ta kontakt med läkarna om du inte skulle må bra trots att du medicineras.

Hoppas allt ordnar sig. Må bäst!

Mvh
Melisa

Reply
Lene

Hej Kenza,
jag har haft hypotyreos sedan jag är 9, eller närmare sagt Hashimoto thyreoiditis, som ochså kan gå med hypotyreos. Jag har ätit thyroxin-tabletter sedan jag fick diagnosen o jag måste ärligt säga att der ändå går ganska mycket upp o ner med hur jag känner mig.
Jag är nog inte lika trött som förr men det finns ännu perioder, när jag helst vil sova hela dagarna (fast det kan ju hänga tillsammans med 1000 andra saker :)). Men vad jag egentligen ville berätta om är, att det fins ganska mycket studier om sköldkörteln i sammanhang med glutenintolerans. Jag fick riktigt grym urtikaria, hade mycket magproblem. Sedan slutade jag äta gluten o urtikarian försvann genast, så magproblemen. Kanske det nu sen hjälper lite, att veta, att andra har samma problem som du och kanske du ochså borde prova äta glutenfritt et tag för att se om det blir bättre i kombination med thyroxin-tabletterna!
Hoppas, du känner dig bättre snart, det är så himla tråkigt att känna sig så nere, som man gör, när man är i hypotyreos!
Kram till dej från tyskland!

Reply
Klara

Det låter som att du har hypo… Ja hormonerna ska egentligen ligga under 2,5 (TSH)… och dina bajsproblem kan faktiskt bero på det. Du behöver dock en specialist, allmänläkare ska inte behandla hypo. Tyvärr så går många människor obehandlade länge och får värre besvär. Så steg ett, från egen erfarenhet, är hitta en specialist. Det är svårt att få en remiss till en endokrinolog så du måste dessvärre söka dig privat. Många kvinnor som har problem mes sköldkörteln har även problem med mensen osv. Jag hade sköldkörtelbesvär länge och blev ignorerad av flera (manliga) läkare som sa att jag är naturligt hårig i ansiktet, so sa att mina kroniska förstoppningar är på grund av stress och bad mig att rycka upp mig när jag sa att jag alltid är trött och ofokuserad. Så ja, se till att din specialist är en kvinna, för detta är typisk kvinnosjokdom och det är därför behandlingen suger. Jag slutade med en halv sköldkörtel och ett hemskt ärr på halsen eftersom jag till slut fick en cysta som de ett tag trodde var en tumör. Du kanske behöver en liten dos Levaxin för att få igång din ämnesomsättning. Det finns folk därute som kommer att ge dig alla möjliga tips som att äta konstiga hemmakurer och lite annat som inte låter normalt. Du vet själv bäst så, som sagt, börja med att hitta en bra specialist. Det finns en grupp på facebook där du kan bli medlem och fråga. Dock så är gruppen egentligen mest underhållning och du kanske inte vill vara medlem där men det finns folk som faktiskt har koll på läget. Många människor lever med hypo och mår bra och många får fel behandling. Hur som helst, lycka till. Det brukar gå bra för de flesta med hypo. Jag är mycket piggare, kanske 15 kilo tyngre men jag mår bra och har inga andra besvär förutom att jag gick upp i vikt av hypon som var obehandlad länge.

Reply
Sandra

Jag hade samma symtom som dig. TSH-värde på 3,3. Åt Levaxin 25 mg och det sjönk till 1,5 efter några månader = mycket piggare!

Reply
Helena

Om T3 och T4, som är de hormoner som har den biologiska effekten är normala kan du ha problem med själva hormonet som stimulerar till att T3 och T4 bildas, det kallas TSH. Det finns mediciner mot detta som gör att sköldkörteln ligger på en normal nivå.

Reply
Marion

Jag fick själv reda på att jag hade hypertyreos för ca 2 månader sedan, efter att, som du också säger, vart väldigt låg och känt mig trött och ledsen i några månader! Jag fick medicin på en gång efter vi tagit prover, först Thacapzol, och så fick jag ta blodprov en gång i veckan, tills mina värden var ok. Då fick jag även börja ta Levaxin (det är ju liksom en balansgång mellan de två, Thacapzol för att sänka produktion av hormon, och Levaxin för att höja), och jag mår såååååå mycket bättre! Det känns som att under den period jag mådde dåligt men inte hade fått en diagnos är som en DIMMA. Jag kommer knappt ihåg något, och orkade inte göra någonting. Det tog några veckor för medicinen att få effekt, men mår som sagt så mycket bättre nu. Hoppas att allting löser sig för dig med, kram!

Reply
Maria

Hej Kenza. Har för mig att du skrev för en tid sedan att du slutat med p-piller. Då jag slutade med mina piller så tappade jag extremt mycket hår. Det slutade med att jag hade en massa fjun i hela huvudet som stack ut, då hårstråna växt 2-3 cm ut tillbaka. Dessa fjun var otroligt irriterande eftersom de stod ut åt alla håll mellan mina längre hårstrån. Tänk dig en igelkott :) har för mig att det är ganska vanlig om man slutat med p-piller eftersom kroppens hormoner är helt i obalans. Kan även vara därför du e trött. För mig har kroppen inte helt stabiliserst sig fast jag slutat för 3,5 år sen. Lider fortfarande av svettningar, finnar och humörsvägningar pga. Hormonell obalans. Kram till dig!

Reply
Johanna

Jag känner inte dig, men jag vet inte om det behövs för att dra denna enkla slutsats. Tagga ner! Alltså om jag skulle leva ditt liv skulle jag vara sönderstressad och må skitdåligt. Hoppas det blir bättre!

Reply
Ida

Min lillasyster har hypotyreos sedan några år tillbaka. Hon äter medicin dagligen (ett piller om dagen) och måste göra det livet ut. Hon var alltid väldigt förstoppad (man kanske kan få andra mag problem också) och hade väldiga humör svängningar innan hon fick diagnosen. Det tog ett tag innan hon fick rätt på dosen medicin (vet inte exakt hur länge men en/två månader kanske), men sen när det blev rätt dos och kroppen hamnat i fas igen mådde hon genast mycket bättre! Idag kan hon själv känna av när hon börjar känna sig låg och då brukar hon ta nya prov för justera dosen. Men! Sjukvården är inte glada för att man själv ringer och säger att man ligger fel i dosen (du kan ju inte själv veta hur du mår?) Så stå på dig med det i så fall! Min lillasyster har också haft perioder där värdena varit mer eller mindre normala men ändå mått dåligt och medicinen är något hon behöver för att överleva i stort sett. Jag vet att min lillasyster fått höra att en graviditet för personer med hypotyreos är mer riskabel än för någon utan. Medicinen måste övervakas mer noggrant under denna tiden.
Lycka till! Hoppas det hjälpte lite!

Reply
Emma

Oftast känner man ju av själv vad problemet är. Men jag som inte känner dig utan har bara bloggen å gå på, skulle säga stress. Du kanske har gått in i väggen? Kroppen orkar inte hur mycket som helst, till sist säger de pang!
Hoppas det ordnar sig för dig ❤️
Kram

Reply
Sara

Hej Kenza!! Usch vad jag lider med dig i allt det här! Men jag kan trösta dig med att jag mår jättebra trots att jag har hypotyreos. Ända sedan jag diagnostiserades och började äta Levaxin när jag var 12 (är 20 år nu) har jag mått prima och mina värden har varit konstant bra. Så förhoppningsvis kommer du snart känna dig som vanligt igen om du får bra läkarhjälp och rätt dos Levaxin!

Reply
Tanja

Hey Kenza!

I had the same diagnosis, my TSH results were around 7 (so more than the double.. and a hypothyreosis) which was weird because I didn’t really notice anything, except that I was always tired.. I thought that’s only a lazy phase. So I had have my blood testes one more time, the second result was under 4, which wasn’t that bad. I had it tested a few months after too, also no higher results.. so he didn’t give me any medicine. I guess every body takes it differently.. and I was told that I should come immediately if I notice anything or suddenly feel a certain way.

It does explain why you’ve been so down the last couple of weeks.. maybe medicine is a solution for you.. and maybe not.. those results always vary. But it is important to test it every few months. At least now you have an explanation for your moods :))

Greets from Austria! Take care! xx

Reply
Julia

Fina du! Jag är sjuksköterska och det finns medicin för detta som för mycket annat. Många av mina patienter brukar drabbas av motsatsen nämligen hypertyreos (vilket är en helt galen grej symtommässigt) när man har för mycket, det är motsatsen för dig vilket är jätte tråkigt och höra men det finns bra mediciner för det som kommer hjälpa dig. Får du tag i rätt läkare som förskriver rätt läkemedel vilket han/hon troligen kommer göra när dom ser provsvaren om du har en tydlig hypotyreos vilket det låter som, då kommer du få behandling som hjälper att reglera denna brist och som snart kommer göra att du inte känner av det. Hoppas du mår bra snart. Kram <3

Reply
Jasmin

I am a medical doctor here in Finland. All of your symptoms may be caused by distress, but I guess you already knew that. Here in Finland normal TSH value is 0,5–3,6 mU/l, but your value isn’t that high. It varies a lot during the day and it is very important to measure it on the right time (8:00 or near that) after a night of good sleep. In the internet there are a lot of suspicious texts about hypotyreosis, I suggest you to ask your doctor to show you some websites that have good information about hypotyreosis in Swedish. If I were you, I didn’t trust your blog comments so much, because hypotyreosis is a diagnosis that divides people at least here in Finland. Seems that your doctor is doing a good job with you, I’d trust him/her. If you really have a mild hypotyreosis, you’d get better in few months with some medicine, don’t worry. :) But be aware that you might get hypertyreosis if you don’t really have hypotyreosis and start to eat medicine in vain. Hope you’ll be soon well again! :)

Reply
Sonya

Hej Kenza,

jag föddes med nedsatt sköldkörtelfunktion och har ätit levaxin hela mitt liv (är 27 år). Även provat att gå utan ett tag och hamnade då i depression och mina känslor kändes väldigt konstiga, annorlunda än när jag tar min medicin.. Sjukt trött orklös men främst OFOKUSERAD! betedde mig som ett adhd barn. Och så tappar man hår och har väldigt torr hud oftast och får problem med vikten.. Man tror att det inte är en big deal men det förändrar hela ens liv.. För någon vecka sen tog de slut och jag köpte inte dem på någon vecka och var nära på att göra slut med min pojkvän för att jag kände mig tom på känslor.. Hoppas du får hjälp asap.

/Sonya

Reply
Sandra

Hej! Äter levaxin sedan ett par månader tillbaka då jag fick diagnosen hypotyreos i somras (är en kvinna på 30 år). Då hade jag mått väldigt dåligt (och det eskalerade) i kanske 2 månader. Men jag fick hjälp på en gång av vårdcentralen – det var dock jag som sa att jag ville testa sköldkörteln. Mitt TSH låg på över 40 och jag fick till en början 50 mikrogram levaxin utskrivet. De första veckorna kändes lika skit som de innan men så började jag känna mig lite, lite bättre strax innan uppföljningen 6 veckor därpå. Då hade TSH sjunkit till 6 och vi höjde dosen till 75. Gradvis började jag må bättre igen och har efter tredje besöket hos vårdcentralen hamnat på normala värden. Så det enda jag kan säga är:
– fan vad skönt att du fått reda på vad det är!
– levaxin fungerar väldigt bra på de flesta men kan ta tid innan man hittar rätt dos
– se till att du får gå på uppföljningsbesök och låt de även så småningom undersöka om du har fått den autoimmuna varianten av hypotyreos eller den som är övergående!

Lycka till nu!! PS. Utan att veta vad för magproblem du har så är en effekt av hypotyreos förstoppning.

Reply
Lisa

Hej! Det låter som IBS gällande magproblem och det brukar bli värre när man är stressad.. tröttheten kan bero på stress och att kroppen säger ifrån .. tips är verkligen att lyssna på kroppen det gjorde inte jag när jag varit stressad i många år nu har jag varit sjukskriven i två år snart för utmattningssyndrom det önskar jag ingen!! Kram var rädd om dig

Reply
Mathilda Lundborg

Men Fyfan vad jobbigt!! Lider med dig.. att ha en mage som inte fungerar/spelar med är så jäääääävla jobbigt. Hoppas att du får hjälp snart!

Reply
Lina

Usch jag lider med dig! Men SÅ bra att du kollar upp det.
Jag har gjort titthålsoperation för Endometrios, det kan jag rekommendera (om man nu kan säga så.) Det är en enkel operation som går snabbt och man får ju veta direkt hur det står till.
Lycka till med allt, och massa styrkekramar! <3

Reply
Sara

Hej!
Jag har hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln. Jag sökte vård förra hösten eftersom jag kände mig konstant ledsen och trött, jag trodde att jag var deprimerad. Tog blodprover och det visade sig att jag hade hypotyreos. Har sedan dess provat äta Levaxin i olika doser för att testa vilken som var rätt för mig, började med 25 mikrogram, sedan 50 och nu äter jag 75 och det verkar vara rätt dos än så länge. Jag mår MYCKET bättre. Som jag förstår det kommer jag förmodligen att äta Levaxin i resten av mitt liv men det har blivit en vana, som ett p-piller, och ingenting jag ens tänker på längre.

Reply
Ida

Når man snakker om tyroideahormonerne er det T3 og T4, der er interessante. Et forhøjet TSH er i sig selv ikke interessant, da det er “forstadiet” til T3 og T4, så hvis de er normale, bør din tyroidea fungere normalt. Jeg kan selvfølgelig overhovedet ikke udelukke noget ud fra det du skriver, men umiddelbart lyder det som om, at din tyroidea har det fint.
Knus en dansk medicinstuderende

Reply
Ida

Jeg har siden læst op på det, og det er åbenbart ikke sandt. Et forhøjet TSH sammen med normale T3/T4 er det klassiske billede på hypothyrose. Jeg beklager, at jeg ikke læste op på det før, men ud fra fysiologien giver det ikke meget mening. Men det ved jeg i hvert fald fremover!

Reply
Cornelia

Hej Kenza!

Min kropp kraschade totalt efter att ha kört på som ”vanligt” med exakt de symptomen du har. Har hypotyreos och började min medicinering för 3 veckor sedan har märkt lite skillnad men kommer ta långt tid för min kropp att återställa sig då jag inte har producerat nya celler och min ämnesomsättning hade lagt av helt. Bra att du tar tag i det redan nu! Tar bara längre tid att komma tillbaka till sitt vanliga jag desto längre man väntar! Kram

Reply
Linn

Jag är under utredning för hypotyreos, är i samma läge som du..bara det att det gått två år och än har jag inte börjat medicineras med Levaxin. Symptomen kommer och går och är olika, men har märkt att de utlöses mer när jag är stressad. Så jag tar mycket tid för återhämtning och vila då jag har mycket jobb och annat som gör mig stressad.

Hoppas det går fortare för dig.. kram

Reply
Emilia

Kommer ihåg att du inte fick bra bemötande då du var till läkaren ang endometrios, kan tipsa om endometrioscentrum i Sthlm, dit ska man inte behöva en remiss för att få komma. Har själv endometrios, efter jag blev diagnostiserad och fick bra behandling (äter ihop p-piller så är mensfri) kan jag säga att min livskvalité absolut förbättrats! Knepig mage har många som har endometrios, kan säga att sedan jag började med LCHF så styr inte min mage mitt liv längre, fantastiskt stor skillnad! En del utesluter även mjölkprodukter. Med det inte sagt att du har endometrios, men kan vara värt att kolla om man känner sig orolig. Rekommenderar hur som helst koständring till Lchf, börja med att utesluta gluten, socker och byt till laktosfritt är mitt råd. Hoppas du ska känna dig bättre snart! Kramar

Reply
Elin

Fina du!!! Jag vet exakt hur det känns att vara orolig, det som hjälper mig är att yoga. Nu har jag gjort det varje dag i 3 veckor (bland kortare, ibland längre youtubeklipp) och det har varit sååååå skönt och jag mår mycket bättre än jag gjorde för en månad sen. Tips, kanske hjälper det dig med!

Styrka till dig!!!!! <3

Reply
f

Heje Kenza,,

Först taxkmför en fin blogg & ett stort försenat grattis till bröllopet,,väldigt rörande & roligt & se bilder från ert tjusiga bröllop.

Vad ledsamt att höra att du mår dåligt! Hoppas att du får mår bättre snart! Jag har själv haft graves sjukdom ( då blir man superspeeead pga hormonpåslag, kort sammansattat) men lever idag utan sköldkörtel. Dock så lever jag idag m underproduktion pga läkemedel som är svår inställt. Är ingen läkare men har läst på mkt om ha problem m sköldkörtlen. Tyvärr så är jag en utav de som ej tål levaxin & här i Sverige är det svårt att hitta läkare som ger alternativ behandling. Så bästa tips jag kan ge är : provsvar säger ingentig om hur man egentligen mår ! Lita på magkänslan! Själv åkte jag till Balderklinikken i Oslo & har fått hjälp & har även hittat en privatläkare här i Sverige som ger alternativ behandling. Kan skicka DM på din insta om du vill få namnet ! Läkare som kan sin sak ser till måendet mer än till provsvar ! & kan behandla binurjarna med som kan vara en bidragande orsak t trötthet. Goda nyheter är att man kan leva som vanligt när man hittar rätt :) krya på dig ! Med vänlig hälsning, -f

Reply
Maria

hej
När jag läser det du säger tror jag att din sjukdom eller illamående har en djupare orsak. Jag har läst att du är rädd för döden flera gånger och kanske du har ångest fast du är inte medveten om det. Din kropp reagerar på någonting inom dig som letar ett svar. Jag tror att kroppen är direkt kopplad till själen och kanske istället att leta efter enbart medicin, du bör jobba mer med dig sig, också. Visst ska man kolla med läkaren men jag tror det skulle hjälpa dig att lära dig inom självutveckling som en bra grund. En tips bara för att börja med, lyssna på Louise Hay video och filmen The Shift från Wayne Dyer.

Reply
Erica

Jag har ätit medicin för hypotyreos sen jag va 13. Det går i min släkt så vi kollade upp det innan jag ens fick symptom. Jag går till vårdcentralen då och då för att se om jag behöver höja eller sänka dosen, så jag får hjälp på en gång. Men jag har läst mycket om att det kan vara bra att träffa en specialist ändå eftersom det är mycket annat än bara medicin som kan neutralisera värderna (eller göra dem värre). Men i helhet hjälper medicin och jag märker själv när jag behöver justera dosen, naglarna blir tunna, tappar hår, går upp i vikt och börjar frysa.

När man misstänks ha hypotyreos brukar man få börja med medicin för att se om det gör någon skillnad. Så se till att få det gjort! Min mamma började alldeles för sent med medicinering och hon har pga det tappat väldigt mycket hår permanent och gått upp mycket i vikt..

Reply
E

Hej!

Jag arbetar som läkare och har själv hypotyreos. Jag medicinerar med levaxin dagligen som inte har några biverkningar då detta är ett läkemedel som har samma kemiska struktur som T4. Jag mår bra av det, men min diagnos ställdes på annat vis än för dig. Min pubertet kom inte i gång när jag var i tonåren, min mens kom liksom aldrig, så man gjorde en utredning och visade hypotyreos. Sedan jag sattes in på behandling kom min mens och varit normal sedan dess. Jag hade ju andra symptom än det insjuknande du beskriver, men jag har märkt av att när jag haft för låga doser med levaxin att jag gått upp i vikt, frusit enormt, varit ledsnare än vanligt och sovit över 12 h per dygn men fortfarande varit trött.

TSH är en signalsubstans som fungerar som så att det skickas från hypofysen till sköldkörteln som producerar själva hormonerna T3 och T4. Det är bara T3 och T4 som har effekt ämnesomsättningen och resten av kroppen, inte TSH. TSHs enda funktion är att reglera mängden fritt T3 och T4 i övriga kroppen. Enligt riktlinjer skall man inte behandla förrän man har TSH-värden >10. Behandlingen är i form av substitution av av just T3 Och varför ska man inte behandla förrän då? Jo, för att för höga T3/T4 är egentligen farligare för kroppen än lätt låga värden som kan leda till hypertyreos (dvs för HÖGA nivåer T3/T4). På sikt leder en översubstitution till en ökad risk för benskörhet, hjärtflimmer och hjärtsjukdom och man bör i dessa fall utreda om det kan finnas andra orsaker till personers symtom vid normala TSH-nivåer. Jag har råkat få mina doser levaxin reglerade till för höga doser och då mådde jättedåligt; hade jag obehaglig hjärtklappning, var stressad utan anledning och kunde inte sova. Om du får behandling nu, då skulle dina redan normala värden T3/T4 öka och du skulle löpa stor risk att påfresta kroppen och inte få lindring.

Sen, kan man överväga behandling, trots risken, om man är säker på att symptomen är relaterade till hypotyreos för att se om man kan uppnå lindring. Jag tycker att din läkare gjort rätt i att kontrollera om värdena innan man tar ställning till behandling.

Jag hoppas du mår bättre snart!

Reply
Pernilla

Jag känner verkligen igen mig i alla dina symtom. Dödstrött, svullen mage (Den blev enorm!) Torr hy och hår, etc.. Jag låg inom normalvärden men på vän sen så började äta levaxin, lägsta dosen. Blev som en helt ny människa! Alla symtom försvann efter några veckor. Som sagt, känner igen mig i alla dina symtom och för mig hjälpte levaxin trots att jag inte låg utanför normalvärden. Hoppas allt löser sig för dig ❤

Reply
Zainab

Hej!

Jag tror att du är ganska stressad och mår psykiskt dåligt och med psykisk ohälsa kan man få så kallad IBS.
Då får du massa magbesvär med gasig mage, växlande förstoppning med lös avföring. ibland bara förstoppning och ibland bara lösavföring.
Tips är att du tar något av det recepttfria Inolaxol eller Vi-siblin. alternativ Egazil tabletter som du kan få på recept. Dessutom får du kolla om du har glutenallergi

Att TSH är förhöjd händer även när man är aningen förkyld. tveksamt att du har sköldkörtel problem men det kommer du veta efter nästa provtagning. Sen behandling för det är hormonellt med en tablett dagligen :)

Hälsningar från nyexaminerad/ny läkare
Hoppas jag kunde hjälpa lite där

Reply
Maja

den kanske inte lägger av men den ber dig säkert om lugn & ro på något sätt.. min kropp började stänga av för några år sedan och jag fatta inte vaf som hände.. sen visa det sig att jag hade en förträngning i hjärnan ! kroppen signalerade så starkt för att visa att något var fel
..men jag hann intr vara sjuk så ja körde på och läkare jag träffade sa att mina symptom var enbart stress.. jag kraschade totalt när dey uppdagades , fick akut operera in rtt hjälpsystem i kroppen så min hjärna kunde fungera.. och efter det blev jag deprimerad.. och i takt med att terapi hjälpt mig tillbaka (har en tung ryggsäck ja släpat sen barndomen med skit) så är min kropp mer i harmoni..m3n minsta övertramp den tkr jag gör så protesterar den.. lyssna på ditt inre kenza, på riktigt,på djupet ♡

Reply
Jenny

Hej!
Vad tråkigt det är att höra att du mår dåligt!
Jag är inom några veckor färdig läkare och tänkte därför att jag kunde dela med mig av lite info som jag hoppas kan hjälpa dig på något sätt.
Dina symptom stämmer väl överens med hypothyreos och med ett samtidigt högt TSH så då man då diagnosen subklinisk hypothyreos.
I ditt fall så är TSH ändå så pass “lågt” så jag tycker det är en jättebra idé att följa upp det för att se ifall det förändrar sig.

Angående behandling så är det väldigt olika vad man gör. Behandlar man så behandlar man med ett läkemedel som liknar kroppens egna T4 och därmed ersätter det. Men i ditt fall så har du inte lågt T4 vilket då inte talar lika starkt för att man vill behandla dig i onödan. Många mår bättre på läkemedlet men som allting gott så är det inte bra att äta läkemedlet om man inte behöver det. Då man istället kan bli överbehandlad, och få för mycket sköldkörtelhormon.

I ditt fall så skulle jag också överväga andra orsaker till ditt mående och då tycker jag det är viktigt att man är öppen med att prata om psykisk ohälsa. Ffa depression kan innefatta alla ovannämnda symtom. Psykiska måendet och det fysiska måendet går hand i hand. Ibland är det svårt att sätta fingret på om man mår dåligt psykiskt eller inte, men att prata om det samt skattningsskalor kan ge en viktig information.

Men oavsett vad det är så är det viktigt att man får bukt på problemet. Du ska inte behöva må dåligt. Jag tycker ska fortsätta berätta till läkaren angående ditt mående och symtom och sen verkar det ju som att du och dina läkare har en bra plan med återbesök snart.

Hoppas du mår bättre snart!

Kram!

Reply
Elin Jansson

Hallå där. Jag har i princip hela mitt liv haft problem med mina sköldkörtelvärden också. Mitt TSH-värde har legat på ca 79, och som du säger så ska det egentligen ligga runt 2,5-3. Så jag förstår hur du känner… Man blir sjukt trött av det verkligen!! Jag tar Levaxin för det, och det tar en liten stund att hitta just sin egen rätta dos för att värdena ska bli bra igen. Detta är ju väldigt vanligt och inget att behöva oroa sig över :) Be strong!
Kram! Superkillar din blogg, du är en inspirerande karriärkvinna med goa kvalitéer !
/ Elin

Reply
Anna M.

Hey Kenza! I have also a mild hypothyreosis. I take every morning my L-Thyroxin 50 mg meds and my symptoms (feeling cold all the time, weight gain, fatigue …) went away in a month. But everyone is different, usually it takes time to go to normal again. But the good thing is, that the meds do not have any (!) adverse effects (only if you “overdose”). Take care! <3

Reply
Anna

Hej!
Jag vill börja med att säga att jag inte är läkare, eller arbetar inom vården, så pratar bara från mina egna erfarenheter.
Men, jag har celiaki. Och det började med samma symtom som du beskriver – trötthet (extrem), nedstämdhet, håravfall, magproblem och dåligt immunförsvar etc.
Och ingen läkare kunde lista ut vad det var!
De trodde just på sköldkörtelproblematik för mina värden var förhöjda och gjorde flera tester och undersökningar för det.
Men det visade sig som sagt vara celiaki, en autoimmun sjukdom som gör att man inte kan bryta ner gluten.
Man kan enkelt se det genom ett blodprov (och vidare gastroskopi). Kanske har du redan testats för det, men ville iaf tipsa om det för känner igenom mig i vad du beskriver!
Hoppas du finner vad som är fel och mår bättre snart!
Kram!

Reply
Moka

Kräv att få Levaxin, alla läkare säger olika men vad jag hört efter att ha varit hos en specialst så ligger gränsen i Sverige på 3.0 (2.0 i Norge) och Levaxin hjälper verkligen, snabbt går det också med typ obefintliga biverkningar! Hoppas att det löser sig ?

Reply
H

Det skulle också kunna vara Chrons sjukdom. Min pojkvän har det och har samma symptom som du beskriver. Hoppas att ni kan komma fram till vad det är så att du kan få behandling så snart som möjligt. Stor kram!

Reply
Elisabet

Hej! Jag är underläkare, så ingen expert, men jag skulle gissa att det inte vore fel att prova behandling med Levaxin för att se om du känner dig bättre med det.

Reply
S

Har du kollat glutenintollerans, celiaki? Mitt liv förändrades totalt när jag fick mina provsvar. Hade exakt likadana symtom som du har! kan vara värt att kolla, det var en uppenbarelse för mig och jag är så tacksam för den diagnosen.

Reply
Sofia

Du kanske har IBS mage? Det har jag och jag blir uppsvullen, ont i magen och bajs problem ?? man är då känslig mot det mesta. Laktos och gluten ska man helst inte äta. Vissa dagar kan det funka utan problem och vissa dagar inte.. googla och se om det stämmer in på dina symtom ☺ hoppas allt ordnar upp sig för dig! Kram!

Reply
Karin

Hej Kenza! Har inte hypotyreos men endometrios och en hel drös magproblem och ville bara ge mitt stöd <3 följt din blogg nästan sen början och blir fan ledsen när du berättar vad du dras med. Hoppas du får bra hjälp, och är vården motvillig så GE DIG INTE! Sjukt jobbigt när en är alldeles utmattad, men om du orkar så fortsätt tjata. Det kommer bli bättre, jag lovar.

Tusen kramar från en trogen läsare <3 hoppas du får vård och blir bättre asap! <3

Reply
Hanna G

Har precis samma problem med mina värden som du. Fick diagnos med fel på sköldkörteln för 11 år sedan som 15 åring. Äter levaxin och mår mycket bättre av det. Utan medicin blir jag extremt trött och deppig. Är som kroppen lägger all energi på att försöka kompensera för sköldkörtelfelet. Så om de värderna inte är bra kollapsar flera delar av kroppen. För mig kom även magproblem som ett brev på posten med sköldkörtelproblematiken. Tyvärr har den varit svårare att få koll på så länge jag inte utesluter gluten och laktos (vilket är skittråkigt i en annan bemärkelse än skiten innan)
Dock blev magen mycket bättre av extra folsyra av någon konstig anledning!.

Att hitta rätt dos av medicin för sköldkörtel tar några veckor. Men när de väl hittar rätt är det som att vakna upp från en dvala. Eller för att likna med synfel. Är som att få på sig glasögon efter att ha sett dåligt. Allt känns helt plötsligt så tydligt!

Reply
Samanta

Precis som många skriver så kan man äta levaxin. Vilken dos avgörs helt och hållet på hur värderna ser ut. Jag åt en tablett om dagen under några månader och sen fick jag sluta med dom. Dock innehåller dom liten mängd laktos så min mage var helt bananas!

Reply
Astrid Porat

Jag har haft problem med både mage och sköldkörteln och har testat något som heter sanjoterapi enligt syrabasbehandling vilket återställer syrabasbalansen i kroppen genom ändrad kost under en tid och naturläkemedel vilket har fått mig nästan helg bra! Var väldigt skeptiskt mot det i början men har verkligen märkt stor skillnad! Rekommenderar starkt att du provar det!

Reply
J

Haft Hypotyreos i 4 år nu och det är inte helt lätt få ordning på sina värden. Jag inte mått bra förrän jag låg på ca 1.0. Bra veta: man bör inte bli gravid innan TSH är under 2 då fostret kan skadas. (Enligt min endokrinolog) Dock är det rätt svårt bli gravid om man inte ligger bra i värdena heller. Så: låt inte din läkare nöja sig med att pressa ner värdet till 2.5-3 utan det måste ner mer för att vara säkert kring graviditet. (Jag antar här nu alltså att du kanske börjar planera för det inom nått år då du nämnt det) http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2016/02/Hypotyreos-under-graviditet-riskerar-barnets-neurokognitiva-utveckling/

Reply
Rebecka

Hej

Mild variant av hypotyreos kan orsakas av stress. Därför sätter man inte alltid in direkt behandling med levaxin utan gör förnyad kontroll av prover efter en tid. Så oroa dig inte i onödan! Kan bero på sådanna orsaker.

Reply
Eg

Hi Kenza. I am really sorry about the way you re feeling. An obvious reason is that you work too much and you have pushed yourself to its limits. Sometimes we do that without realizing it. You could be more forgiving towards yourself. But you should def look for an expertised gynecologist to get a diagnosis. It could be nothing but even if it is endometriosis you will find your solution. Things will work out in the end and all this will be a bad dream. Hang in there we have all been trough rough periods!

Reply
jessika

förlåt men menar inget illa egentligen.. men det är ibland (eller oftast faktiskt) svårt att dig seriöst när du skriver hur dåligt du mår/känner dig sjuk.. som med din tinnitus som du säger att du har men ändå röjer du ute på klubbar/fester/konserter ofta och ex använder inte hörselskydd enligt dig själv. och ofta säger du att du mår skiiitdåligt men sen så “jag dricker en kopp ingefärate med citron nu så känner mig genast mycket bättre och i princip frisk nu”. och att din mage strular och svullnar upp när du äter diverse saker, men så fortsätter du äta sån mat som du “själv känner är dåligt för min kropp”. och att du är “trött och ledsen och hänger bara hemma” men så är du ändå och jobbar och gör saker efter jobbet och spelar badminton i 2h senast igår? alltså det är inte så sjukdomar funkar riktigt…. hade du varit sjuk på riktigt eller vad man skulle säga hade du faktiskt inte sett så frisk ut. kan ju ses som en komplimang på ett sätt till dig. men aja, hoppas inte det är något allvarligt på riktigt nu för det vore mycket synd :/

Reply
Tova

min sambo lever med konstant smärta typ i nacken som gör att han ofta får migränhuvudvärk, han har haft ont i över 1 år och inte fått någon som helst hjälp via läkarna. De säger att det “sitter i huvudet,” gå o träffa en psykolog -_- . Han har gått bara för att visa att han är villig men ingen hjälp alls. Han har testar kiropraktor, massör, atlaskotan etc, massage hjälper en liten stund men svårt att lägga så mkt pengar på något när man inte tjänar multum. Hemskt. Och som du säger, alla läkare säger olika..

Hoppas du får bukt på dina problem!

Reply
Anja

Hej Kenza,
Jag läste ditt inlägg om hypotyreos och kände att jag ville dela med mig av min historia.
Jag fick diagnosen hypotyreos (underproduktion av sköldkörtelhormon) 2010. Anledningen till att jag sökte hjälp var för att jag upptäckt en stor kal fläck i hårbotten. På vårdcentralen tog man prover som kom att visa på Hypotyreos, underproduktion av sköldkörtelhormon, men jag fick även diagnosen Alopecia areata (fläckvis håravfall), som kan associeras med sjukdomen Hypotyreos då båda dessa är autoimmuna sjukdomar.
Mina symptomer av själva Hypotyreosen var egentligen ingenting jag reflekterade över innan jag fick diagnosen. Förutom tröttheten som jag minns tillbaka på som jobbig. Jag sov så fort jag fick tillfälle och var trött all vaken tid. Nu när jag ser tillbaka på hur mitt “normaltillstånd” såg ut kan jag räkna upp flera saker förutom tröttheten som präglade mitt liv. Yrsel, slö/seg i huvudet och att jag var frusen är ytterligare några symptomer.

Jag vill minnas att det gick fort från det att jag tagit proverna till att jag fick börja äta Levaxin. Jag fick börja med den lägsta dosen 25 mikrogram för att sedan äta mig fram till rätt styrka. Det är alltså en inställningskurva när man börjar ta Levaxin.
Idag äter jag 75 mikrogram och jag kände skillnad direkt när jag började med medicineringen. Det är som dag och natt.
Jag hoppas verkligen du kommer fram till vad som är fel Kenza. Och om det är Hypotyreos och du får medicin kan jag lova att du också kommer må bra så fort doseringen är rätt för dig. All lycka!

Hälsningar Anja

Reply
Lena Chatz

So sorry to hear that something might be wrong with your health. Hypothyroidism is very common among women, I might have it as well and I do blood tests & ultrasounds every year. Don’t worry, as long as you find out early, you will take your medicine and you’ll be just fine! Millions of people have thyroid problems and they live normal lives. As for other possible issues like endometriosis, this might be the reason why you’ve been complaining about your stomach for many years as I remember, but wouldn’t this be detected on your annual ultrasound & PAP test? I really wish it’s not that, because I know it’s a very tough situation for the women who have it. Definately visit an experienced doctor and you will find out. Hope everything goes well, keep us informed!
Kisses xxx

Reply
diana

Kenza, S N Ä L L A kolla in dr Robert morse på youtube!!! Du behöver göra en detox, eller gå till någon naturläkare. Sjukvården kommer bara behandla dina symptom och inte gå till botten med det hela.

Reply
Jenny

Hej fina :) jag förstår exakt hur du känner.. jag och min sambo försökte få barn i över ett år. Gick vidare på en utredning för att jag kände att det var något som inte stämde. Jag hade rätt det visa sig att jag hade hypotyreos. Mina värden låg på 4,7 efter att jag hade tagit levaxin 50g i två veckor gick värdena ner till 2,0 och jag kände mig genast bättre. Slutade tappa lika mycker hår, kände mig piggare och var inte lika deppig. Dem sa även att det var det som kanske orsaka att vi inte kunde få barn men så länge du får rätt hjälp och rätt medicin så kommer förhoppningsvis allt gå bra för dig❤️PS. Det är bara att höra av dig ifall du har fler frågor :)

Reply
Hanna

Hallå! Giftstruma här. Haft i två år och ska alldeles snart opereras för det. Hejja!! Tappade hår, blev deprimerad, ledsen utan att veta varför osv. Min sjuksköterska säger att man går som på droger, när hormonerna går upp så klarar man allt – kan vara uppe till 4 och gå och lägga sig 7 och orka köra på hela dagen men när dippen kommer så vill jag ligga i ett mörkt rum och inte träffa någon. Har ätit thacapzol, halv dos men kommer nu få äta levaxin hela livet men hellre det. Lycka till!

Reply
Ioanna K.

oh welcome to the club. such a coincidence, Im visiting the doctor these days for the same reason . Actually, I’ve known for almost 5 years I have hypothyroidism but I always neglect it. Big mistake and I have regreted as it affects everything om my body. I feel realy bloated, more tired than I used to and I have also gained weight although I dont eat that much (which is difficult for me to lose) . I used to take a pill (t4 at first, eythyrox afterwards) but I stopped taking it on my one (just forgot it every morning) . It was then when I started gaining weight and have all those symptoms. So, my advice is check it at least once a year, do what your doctor tells you ! It is more important than you might think but you dont have to be afraid of it, just take care of it ! Kisses!

Reply
Matilda

Hej! Jag har hypotyreos och i motsatt effekt mot alla andra så säger jag GOOGLA!!! Läkare är inte alls pålästa och nöjer sig med ett värde på 3,5, men man bör ligger under 1 för att må som bäst. Och de tar inte ens i närheten av de prover som krävs, kollade de tex fritt t4 eller bara t4? Tog de alla tre antikroppsprover? Det är svårare att bli gravid och större risk för missfall vid felmedicinering. Var påläst när du går till läkaren.

Angående Levaxin så fungerar det bra till en början, sen kommer symtomen ofta tillbaka trots bra värden, och medicinen i sig kan medföra många syntom. Min kusin tålde inte alls Levaxin och hade konstant migrän. Hon gick till en privatläkare som skrev ut naturligt svinkörtelhormon, vilket tyvärr är i princip omöjligt att få utskrivet i Sverige (det tjänar ju inte läkemedelsföretagen några pengar på). Är med i sköldkörtelföreningen och av alla som äter NDT mår mycket bättre. Sen skrev någon att det inte går att äta bort, men det har min moster gjort, pga biberkningarna av levaxin. Men det innebär strika kostvanor, så det beror på vad man vill ge upp eller inte.

Både jag och min kusin står i valet och kvalet, då både våra läkare har påpekat hur mycket det påverkar hjärtat, då framförallt hjärtflimmer med levaxin. Medicinläkaren vill avråda mig helt från levaxin, medan andra läkaren menar att man ska äta. Ska man lyssna på hjärtläkare eller sköldkörtelläkare?

Det är absolut ingen farlig sjukdom, men man mår skit utan rätt hjälp. Jag somnade efter jobbet och sov tills klockan ringde nästa morgon, ont i kroppen, frusen, migrän, torrt hår, förstoppad, inga hungerkänslor, torra ögon, mardrömmar, otroligt glömsk och bara orkeslös och kände att man inte orkade bry sig om något. Var ingen rolig flickvän innan medicineringen som du kanske förstår.

Trots att det inte är en farlig sjukdom, väldigt vanlig så hoppas jag inte att det är det. Det är ett är ett helvete att få hjälp inom vården, speciellt om man bara ligger lite över i TSH. Vissa läkare är fantastiska med andra får en att gråta i förtvivlan. Sverige är det land med högst referensvärden, i andra länder gäller 2,5 i TSH, och detta gäller även i Sverige om du är gravid, för att det är farligt för fostret att ligga över, men om du inte är gravid är det okej att ligga på 3,9…. jag mår bäst under 1, men hjärtat tar stryk. Ett himla mixtrande med medicinen innan det blir rätt dos, blodprover var 3e månad i början och sen var 6e.

Låter väldigt neg, men det är på sjukvården. Sjuldomen med rätt dos känns inte ens av – men är inte nöjd med att äta levaxin. En helevetessjukdom utan vård, men vid vård fungerar det bra. En tablett om dagen resten av livet är ingenting mot att må som innan medicinering. Men åter igen, hur mycket stryk ska hjärtat få ta? Men vad är livskvaliteten utan medicin? Nu är ju den en offentlig person, så kanske inte så kul att dela med sig av provsvar då, men annars är sköldkörtelföreningen på facbook guld! Många kunniga som svarar på frågor om prov, symtom, mående och ger även tips på bra läkare.

Hoppas allt löser sig och att du mår bättre snart :)

Reply
Paula

Det kan också vara en utmattning! Jag var 100% säker på att jag hade hypertyreos, men det visade sig tillslut vara en rejäl utmattning. Kände precis som du, trött, ledsen, ja, inte som mig själv helt enkelt. Hade även brutala magproblem. Jag hade också lite avvikande värden, men det kan hänga ihop med att kroppen helt enkelt är utmattad. Hoppas du får ordning på det, kram! <3

Reply
Sara

Hej! Jag har hypotyreos (underproduktion i sköldkörteln), sedan 5 år tillbaka. Jag tar levaxin varje morgon och det funkar för mig. Men har hört många som haft problem med medicinering och svårt att hitta rätt mängd/rätt sort. För mig var det mest att ta nya blodprov och justera värdet. Speciellt svårt var det sen när jag var gravid det senaste året – då fick jag kolla var 3:e vecka, och nu efter graviditeten är det svårt att justera mängden rätt igen. Men med rätt medicinering mår jag bra :) Har också haft mycket magproblem – vet dock inte om det är kopplat till min hypotyreos eller något annat… Det är ingenting jag funderat på om det är sammankopplat.
Har hört om människor som blivit friska från hypotyreos, men jag har bara hört att det är någonting jag får leva med resten av livet. Men så länge man har rätt medicinering funkar det bra :)
Hoppas du får rätsida på problemen! Jättebra att du kollar upp :) Om du vill fråga mig fler frågor personligen kring hypotyreos är du välkommen att mejla mig :)

Reply
Magdalena

I don’t know about docs in Sweden but in Croatia they are really bad. I have the same problem for let’s say 8 years now. They gave me pills and told me to take them every morning for the rest of my life.. that would be okay but the thing is it’s not helping, I feel the same! But there are people who believe that with [PROTOCOL–> ]healthy food, a lot of suplements (eg vitamins, minerals, iodine..), exercise and some kind of calming your mind (eg meditation) you can heal yourself. Thyroid problems are connected with stress, emotions (suppressed emotions), adrenal glands, guts…
I was feeling better when I changed my diet (paleo, gluten free, soy free) and started to exercise regularly, let’s say 5 times a week (running, yoga). The thing with hypothyroidism is that your body, your metabolism is working slower and you need to move your body if you want it to work properly. Don’t worry Kenza, listen to your body and everything is gonna be okay. I recommend you to read books and articles about alternative ways of healing, take care of your diet, exercise and try to find people who cured themselves (or are on their way) with protocol I wrote about above. I wish you all the best Kenza and don’t be afraid, don’t worry. <3

Reply
Marie

Magen låter som IBS. Har också problem med den. Har börjat äta efter FODMAP. Tycker faktiskt att det hjälper en hel del. Man utesluter bland annat gluten, laktos, lök och vitlök. Bellybalance kan du googla på.
Jag tycker absolut inte att jag missar något genom den kosten (fast äter en del icke-laktosfritt godis) ?
Endometrios kan hänga ihop med IBS faktiskt. Jag har även haft såna problem under många år. Extrem mensvärk och blöder sjukt mycket. Har sen snart två år tagit ett mellandoserande gestagenpiller (samma verksamma ämne som i hormonspiral). Har ingen mens eller ont alls längre. Tidigare fick jag sjukskriva mig minst två dagar varje månad..
Jag tycker att du ska kolla upp det här med IBS när du ändå är hos läkaren. Du har ju haft problem med den ganska länge nu..

Reply
Maria Brunk

Jag blev dålig för många år sen och fick tacapzol behandling. Blev frisk men sjukdomen kom tillbaka efter många år och då fick jag operera bort hela sköldkörtel. Det borde jag gjort från början för nu mår jag jätte bra. Jag blev från början rekommenderad att inte ta jod behandling för jag var ung, skaffa barn med mera. Det finns jätte bra grupp på Facebook sköldkörtelgruppen. Gå med i den slutna gruppen och ställ alla frågor där. Du får professionella svar..
lycka till!

Reply
Kirsi

Du, ett par år sen var jag i typ i en exakt likadan situation som du är nu. Min TSH värde var 4.5 medan T4 och T3 var normala, men jag mådde dåligt som fan. Alla läkare sa bara att vi ska observera mina värden, men själv visste jag att jag behöver medicin. Jag fick kämpa och slutligen hittade jag en läkare som specialiserar sig i hypotyreos. Han förklarade mig att hypotyreos är ibland svårt att diagnostisera för att symtomen är så oklara och samma värden funkar olikt för olika människor. Han sa dock också att det är inte farligt att testa medicin för ett par månader, och om TSH värden sjunker inom den tid, så vet man att det är hypotyreos. Så fick jag mina piller, och som sagt min TSH värde var inte normal (för mig) när det var 4,5. Det tog kanske ett år för mig att känna mig helt normal då vi så småningom ökade doseringen. Jag tycker att du borde kräva att få testa levotyroxin! Och försök att hitta en läkare som verkligen specialiserar sig i sköldkörtelproblem – åtminstone här i Finland var det sjukt svårt att hitta nån som inte skulle nedsätta mina symtom. Kämpa på!

Reply
Eva

I had the same symptoms for the loooongest time and TSH results were similar, even higher. Symptoms got worse and worse with time while the diagnosis was never entirely clear as additional tests did no show any issues with the thyroid itself. I was constantly feeling down, incredibly tired, bloated, super oily skin and hair loss as well as growth of hair where it shouldn’t be. I was about the same age as you when I was finally diagnosed with POCS (Polycistic Ovary Syndrome) and although there is no permanent “cure” for it, adjusting my diet and getting prescribed a specific type of pill did wonders for me. Now I am not on the pill constantly as it has its own side effects for me, but it definitely helps a lot during the worst periods as it regulates the hormones back to normal levels. Might not be your issue, but sounded similar for me and I wish someone had told me back then as it took over a year to find it out.

Hope you feel better soon! Hang in there, girl <3

Reply
Jesca

Hej Kenza!

Ledsamt att höra att du mår dåligt och att din sköldkörtel bråkar. Jag hoppas du läser det här!!

Jag har själv sedan 10 års ålder (är lika gammal som dig nu) haft hypotyreos. Hade och har en sköldkörtel som nästan inte alls fungerar. Jag är ingen läkare men jag vet ganska långt vad jag pratar om. Äter själv levaxin, klarar mig inte utan, men vill påpeka att medicinering INTE ALLTID är det enda eller bästa alternativet.
Här kommer lite tankar och tips:

1. Jag tror att STRESS har gjort att din kropp och hormoner är i obalans och att sköldkörteln nu går på sparlåga. Snälla varva ner och lyssna på kroppen!

2. Du kan göra mycket SJÄLV genom att helt utesluta gluten, mjölkprodukter och socker. Och då menar jag helt. Bara som ett test för att se hur din kropp svarar på detta och om dina sköldkörtelvärden normaliserars.

3. Testa RENA kosttillskott av zink, d-vitamin, omega 3, C-vitamin, b-vitaminer och magnesium!

4. Lyssna till Anna Sparres podd där hon bjudit in EXPERTER i ämnet hypotyreos. Massa lärorik kunskap!!

https://itunes.apple.com/fi/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2&i=392312771

5. Ett råd, det finns ganska många läkare som har bristande kunskap kring hypotyreos… Läs på själv och ge dig inte förrän du mår bra!

Hoppas du fick något bra tips. Ta hand om dig!?

Reply
Anna

Mycket bra tips!!!! Precis som du säger, många läkare har bristande kunskap och är mer återförsäljare för läkemedelsindustrin än just läkare… tyvärr.
Så ja, lyssna på din kropp Kenza och förstå att kroppen vill inget hellre än att läka, ge den verktygen. Stressa ner snygging ;) Och läs Medial Läkning! <3

Reply
F

Jag är sjuksköterska och har själv hypotyreos, låg från början på TSH 11. Började med 50 mikrogram Levaxin och låg då på ett TSH 4,6 och äter nu 75 mikrogram och ska snart koll upp mina värden igen. Mina symtom var/är: oerhörd trötthet som inte gick att sova bort, nedstämdhet, torr hy, torrt hår, omöjligt att gå ned i vikt, förstoppning och svullen mage. Kände även att jag hade lätta minnesproblem. Kände mig ofokuserad och liksom allmänt sjuk på något vis. Mitt tips är att be om att få ta ett TPO-ak och bli remitterad till en endokrinolog. Att ta en tablett en gång om dagen för resten av livet är helt klart värt det om man jämför med hur dåligt man kan må av hypotyreos. Kram!

Reply
Linda

Hej Kenza!
Jag fick i februari reda på att jag har hypotereos och fick levaxin på 25mg. Jag kände av att jag var deppig, orkeslös, trött.. Ätit det varje dag sen februari och blodproverna har blivit bättre. Dock först efter 8 månader märkte jag skillnad. Jag var pigg, inte alls trött och hade så mycket mer energi. Som jag hade saknat den energin!
Ska käka levaxin livet ut och den dagen jag blir gravid måste jag öka dosen! Känns lustigt att äta tabletter livet ut men detta är vanligare än vad man tror bland kvinnor.
Kramar på dej! Hoppas allting går bra!

Reply
Nathalie

Ditt värde på 4,3 talar i nuläget inte för att du har hypotyreos. Dock är du på gränsen som du själv skriver. Om det inte har normaliserats vid nästa provtagning rekommenderar jag att man tar ytterligare ett prov som visar om man har antikroppar mot celldelar i sköldkörteln. Detta skulle kunna förklara orsaken till att ditt TSH då är lite förhöjt. Dock är sköldkörtelhormon ett sådant hormon som påverkas av alla andra hormoner. Dina symtom kan absolut stämma överens med en hypotyreos (som också är vanligare än kvinnor) men samtidigt som symtomen är ospecifika. De kan orsakas av massa andra orsaker som inte alls behöver vara allvarliga. Depression är en vanlig diagnos som man ska tänka på. Stress i kombination med detta är en försämrade faktor. OM man har hypotyreos äter man Levaxin som är syntetiskt hormon som då går in och ersätter den bristande hormonproduktionen som råder. Att värdet helst ska vara under 2,5 gäller för personer som vill bli gravida. Annars är det under 4,0. Hoppas du får hjälp med det du behöver!

Reply
Emelie

Stress…. gissar att mycket skulle ordna sig om du stressade mindre, långvarig stress ger tillslut utslag med fysiska symtom. Såklart att du ska kolla upp så att du inte har endometrios osv men idag beror många sjukdomar på de stressade samhälle vi lever i.

Reply
Klara

Det finns mediciner mot alla symptom, men det går att reversera autoimmuna sjukdomar såsom hypotyreos med hjälp av kosten. Om du orkar och är beredd att testa, kolla upp autoimmun paleo och testa! Funkar för mig.

Reply
R

Hej!

Jag har inte problem med hypotyreos men har däremot endometrios. Du ska absolut kolla upp sköldkörteln, bara tänk på att det kan vara endometrios som spökar. Det påverkar allt, magen, humöret, trötthet, aptit och en hel drös med andra saker. Be din läkare om en remiss till specialkliniken i Uppsala och gör en ordentlig utredning så att du vet vad som pågår. Det är inte bra att oroa sig och spekulera, lika bra att kolla allt och sedan utgå från läkarnas resultat. Lycka till!

Reply
Jasmine (ps. Tack för skorna;) )

Hejsan!
Det finns tillräckligt många exempel nu med folks erfarenheter av tex Hypo och IBS(vilka är de två sakerna jag själv haft problem med i ca 10 år och utreds för nu under behandling med levaxin).

Det jag ville säga är att snälla(!!!) håll oss uppdaterade här på bloggen med hur det går för dig och vad läkarna säger, vad du får för medicin etc (förutsatt att du är bekväm med att dela det, såklart). Det är så synd att symptomen och problemen som dyker upp “viftas bort” och normaliseras(många gånger av de mönniskor man söker hjälp hos), så många tjejer och kvinnor som verkligen behöver hjälp men blir tillsagda att de skall rycka upp sig och det är så här det är att vara kvinna. Jo visst är det vi som får mens och trycker ut människor, men det finns så många sk. kvinnosjukdomar där det skulle behövas mer utbildning och förståelse. Jag hoppas verkligen Det är något som uppmärkasammas mer och får ta fart inom läkarundustrin snart!

Poängen är; Hoppas du får bra hjälp, känner dig bättre snart och även får hjälp så att du själv kan förstå vad som pågår. Även om alla är och fungerar olika så kan nog många genom din resa få ett legitimt och bra exempel på en sån här resa kan se ut och vad man kan göra själv. Det du har delat gällande din uppväxt med en dysfunktionell familjedynamik som berodde på din pappa, den resa du delat/delar med dig av har så många gånger varit till hjälp för mig i min familj och gentemot min pappa. Vet att det är två helt olika ämnen, men med en öppenhet och sunt sätt att dela saker på som du gör(enligt min uppfattning iaf) verkar det som en principgrej och jag hoppas verkligen du kan fortsätta dela med dig av denna process gällande din hälsa med!

Ps. Kan vara bra om din syster och mamma öven kollar värden hos läkare, eftersom avvikande sköldkörtelfunktion vanligtvis är något som finns hos alla kvinnor i familjen.

Styrkekramar till dig!

Reply
Jasmine (ps. Tack för skorna ;) )

Hejsan!
Det finns tillräckligt många exempel nu med folks erfarenheter av tex Hypo och IBS(vilka är de två sakerna jag själv haft problem med i ca 10 år och utreds för nu under behandling med levaxin).

Det jag ville säga är att snälla(!!!) håll oss uppdaterade här på bloggen med hur det går för dig och vad läkarna säger, vad du får för medicin etc (förutsatt att du är bekväm med att dela det, såklart). Det är så synd att symptomen och problemen som dyker upp “viftas bort” och normaliseras(många gånger av de människor man söker hjälp hos), så många tjejer och kvinnor som verkligen behöver hjälp men blir tillsagda att de skall rycka upp sig och det är så här det är att vara kvinna. Jo visst är det vi som får mens och trycker ut människor, men det finns så många sk. kvinnosjukdomar där det skulle behövas mer utbildning och förståelse. Jag hoppas verkligen det är något som uppmärkasammas mer och får ta fart inom läkarundustrin snart!

Poängen är; Hoppas du får bra hjälp, känner dig bättre snart och även får hjälp så att du själv kan förstå vad som pågår. Även om alla är och fungerar olika så kan nog många genom din resa få ett legitimt och bra exempel på en sån här resa kan se ut och vad man kan göra själv. Det du har delat gällande din uppväxt med en dysfunktionell familjedynamik som berodde på din pappa, den resa du delat/delar med dig av har så många gånger varit till hjälp för mig i min familj och gentemot min pappa. Vet att det är två helt olika ämnen, men med en öppenhet och sunt sätt att dela saker på som du gör(enligt min uppfattning iaf) verkar det som en principgrej och jag hoppas verkligen du kan fortsätta dela med dig av denna process gällande din hälsa med!

Ps. Kan vara bra om din syster och mamma öven kollar värden hos läkare, eftersom avvikande sköldkörtelfunktion vanligtvis är något som finns hos alla kvinnor i familjen.

Styrkekramar till dig!

Reply
Linn

I vissa fall går hypotyreos hand i hand med glutenallergi, vilket jag själv har – både hypotyreos och glutenallergi. Kan vara svaret på att din mage inte fungerar som den ska. Glutenallergi påverkar hela kroppen då tarmluddet lägger sig ned och kroppen inte tar upp näringen i maten!
Hoppas det blir bättre snart! :)

Reply
Läkare

Lita på din doktor och inte på en massa självutbildade bloggläsare. Det är helt normalt att TSH varierar och det är väldigt vanligt att man omkontrollerar dessa prover. De kan reagera vid stress eller sjukdom, typ som förkylning. Tidpunkt när provet togs spelar också roll. Om det nu rör sig om hypotyreos är det en vanlig diagnos framförallt bland kvinnor och en sjukdom som alla som gått läkarutbildningen kan hantera.
Och att googla sjukdomar är ingen bra idé om man inte har kunskapen att sålla i vad som är korrekta källor eller ej.
Som sagt, lita på din läkare och lycka till.

Reply
Janina

Hej! Jag blev diagnotiserad med hypotereos två år sedan. Allt började i januari 2015 när jag började bli väldigt trött och fick svåra magproblem. Det blev värre under våren och sommaren och på hösten började jag få panikattacker. Jag kände mej så deppig och trött. Allt i mitt liv var bra men kunde inte förstå varför jag plötsligt började lida av panikattacker och konstant kände mej väldigt nere. I december 2015 gick jag entligen till läkaren och efter några dagar ringde doktorn och sade att mitt THS värde var 11. Jag blev skrämd först när han förklarade att jag har hypotereos. Det är skrämmande att tänka att man måste äta mediciner resten av sitt liv.

Jag började äta medicinen thyroxin i små mängder. Det är jobbigt i början för man måste springa på blodprov under första halva året så att man kan hitta rätta nivån av medicineringen som passar en själv.

Men det tog inte länge (en månad kanske) före jag började känna mej bättre. Tröttheten började försvinna, magen blev bättre och största grejen var att min deppigher började försvinna. Det var svårt att tro att en liten grej som detta hade orsakat att jag inte kände mej som mej själv på nästan ett år. När tröttheten försvann så började livet bli bättre igen.

Nu efter två år mår jag så bra. Vad kommer till att äta mediciner varje dag så tar jag medicinen på morgonen och tänker inte mera på saken. Det är som att ta sina vitaminer med frukosten. Jag känner om mina värden inte är okei och då är det bara att ringa till sin läkare och be att öka eller minska lite på medicineringen. Jag har måsta göra detta endast en gång under senaste 1,5 året.

Jag kan göra allt lika bra som för och känner mej helt lika före mina symptomer började. Hypotereos är väldigt allmänt och man leva helt normalt med det.

Hoppas min berättelse hjälper dej! Lycka till! ?

Reply
Caroline

Hej! fick hypo för ca 5 år sedan. Kom strax efter min celiaki (glutenintolerans) båda är autoimmuna sjukdomar så inte helt ovanligt att de kommer tätt inpå. men iallafall mådde jag otroligt dåligt. Ständigt trött, grå i ansiktet , problem med minnet , mådde dåligt psykiskt, tappade hår. Började med levaxin och blev snabbt bättre men aldrig liksom bra. Kändes som jag ständigt hade en tung ryggsäck på mig som aldrig lättade. Hade ca 2 år där jag fick justera dosen ofta. Sen var det bra enligt läkarna och de ville inte justera mer men jag mådde inte bra. Fortsatt deppig osv men stod på mkg och fick en remiss till endokrinolog och fick därefter börja med liotyronin (t3) i kombination med levaxin och därefter mår jag asbra! Inga konstiga besvär eller dylikt! så när läkarna säger att du är deprimerad men du känner att ”nej det är jag inte” så stå på dig!

Reply
Anisa

Hej Kenza! Jag har haft hypoteros sedan jag var 10 år är 20 år just nu. Det var jätte svårt att få en diagnos men min mamma visste att nåt var fel och gavotte upp det tog några år ): Men just nu funkar medicinerna hade en period i gymnasiet när jag hade tufft med massa andra saker jag glömde ta mina mediciner och jag gick upp i vikt vi märkte att jag behövde en starkare dos av levaxin. Det är nåt du kommer få ta resten av livet men det funkar och du kommer må så mycket bättre. Jag har också precis fått endometrios vilket är läskigt och tuff. Googla lite om diet och hypoteros det hjälper också. Lycka till med allting och jag hoppas du mår bättre snart <3.

Reply
Anja

Hey Kenza.
Just one month ago I saw a doctor from the same reason you have. Also, for the first time in my life I experienced some heart aritmia, why I was send to do all tests that can cause those things.
First of all, in our country (Slovenia) THS hormons are normal from 0.35-4.94, why I think you have nothing to worry about. Since I experienced almost the same as you have, I did a lot of research and figured out, that these can be because lack of vitamins B12 and iron. I bought some pills and after one month I can say I feel a lot better. But Im sure that my body needs more time to absorbe all those vitamins and establish some balance again. Also, I ate antibaby pills for 8 years and due to all my medical tests I took the doctors said probably its their fault for all those things – pills “ate” vitamins such as B12, and these vitamins are the most important for feeling okay.
So, keep this in mind, Im sure you will be okay soon!
Best regards amd hugs.

Reply
Felicia

Jag har hypotyreos (d.v.s. underproduktion), och äter levaxin för det, något jag lär behöva göra resten av livet. Mina symtom var exakt som de som brukar uppstå vid en depression- trött hela tiden (om jag inte sköter medicineringen kan jag utan problem sova 15 timmar per natt), allmänt nedstämd, frusen, och mitt immunförsvar var i botten. Skojar inte när jag säger att jag var sjuk ca en gång i veckan. Mitt levaxin gör dock att jag blir som en vanlig person igen, och förutom att jag måste ta ett pyttepiller en gång per dag så märker jag inte av den alls. Hoppas allt löser sig<3

Reply
Aleksandra

Hello Kenza. I’m sorry for your diagnosis and that you beeing feeling so down lately:( I know how it feels two years ago I had the same symptoms just that in the end I was diagnosed with celiac disease, which causes a lot of problem with everything, it can affect your blood,hormones,hair,skin, stomach and there are a lots of pooping problems:( In my case I had lots of stomach cramps and I was floated the whole time,pooped too much if I can express myself like that and I lost half of my weight and at the pick of the disease my skin turned like scale,lost lot of hair,had no energy and I was depressed the most of time,couldn’t study no more, I just wanted to sleep the whole day and my hormones went wild. Maybe you should get a check up if you have it? The disease can do damage there where you kinda don’t expect it and sometimes the symptoms aren’t typical until the disease reaches it’s top of the iceberg. Maybe it can also be that in your case?
I hope you will soon get better and you will feel like you did before, I’m crossing my fingers that soon you will be better<3
Sending you lots of love

Reply
Jennie

Det bästa du kan göra är att gå till en homopat. Många mår inte bra av levaxin (äter själv det + massa annat, men de bror på hormonbrist) så myt råd till dig skulle vara att besöka en homopat nu, men om du känner att du vill vänta in läkaren så ta gärna kontakt med en homopat efteråt. Har själv en kompis som lider av endometrios och mår mycket bättre sen hon var hos en homopat. Lycka till! Kram

Reply
Josefin

Hej Kenza! Jag förstår att det är jobbigt, hoppas du får den hjälp du behöver. Jag är själv i liknande situation, och håller på med en utredning om just hypotyreos. Det är otroligt påfrestande att må såhär, och jag hoppas jag och de läkare jag träffar hittar en lösning. Vad jag hört kan vården kring detta variera väldigt mycket tyvärr. Lycka till och hoppas du mår bättre snart! Kram

Reply
Moa

Hej fina!
Jag har också hypotyroes. Började få symptom för 1,5 år sedan och sökte hjälp. Hade dåliga provsvar, men inte “dåliga nog” – så jag fick ingen hjälp. Blev värre och värre (gick upp 20 kg, tappade hår, tappade mens, ingen energi, minnesförvirring osv) så sökte hjälp igen. Återigen, ingen hjälp. Sökte en tredje gång (för 2 månader sedan cirka) och fick INGEN hjälp trots dåliga värden. Min pappa är läkare, så jag har faktiskt börjat självmedicinera med hans och andras hjälp. Tar prover för att hålla koll. Oftast är man mer påläst än läkarna som jag stött på, annars hade jag fått hjälp för länge sedan… Stå på dig!! <3

Reply
Elina

Jag jobbar själv som läkare och har arbetat en del på vårdcentral där man träffar många med diagnosen, samt en del med lätt avvikande värden som normaliseras, en del som försämras och en massa människor som misstänker sköldkörtelsjukdom utan att någon sådan kan hittas.

Mitt bästa tips är att se till att det följs upp och att vända dig till människor med medicinsk utbildning (därmed inte sagt att man måste lita blint på vad den första man träffar säger om det inte känns rimligt). Det finns många självutnämnda experter därute som gärna kommer med sina sanningar, och de har tyvärr inte alltid något med vetenskap och beprövad erfarenhet att göra…i synnerhet inte när det gäller sköldkörteln.. Såg även att någon skrev något i stil med att man skulle tänka sig för innan man började med levaxin för att den egna produktionen då kunde upphöra. Det är inte riktigt sant, man har feedback-system som minskar produktionen när hormonnivåerna är höga, men det är inte så att sköldkörteln slutar fungera. Och om man behöver hormon ska man absolut inte låta bli att ta det, det kan vara farligt. Återigen. Ta hjälp av människor som är medicinskt utbildade.

Symtom som överensstämmer med hypotyreos förekommer också vid en massa andra tillstånd. Vilket är viktigt att komma ihåg. Lycka till och hoppas du får någon rätsida på det!

Reply
Kajsa

Hej! Jag och 4 av mina 5 syskon har hypotyreos med väldigt olika erfarenheter innan medicinering – allt från typ symptomfritt till klinisk depression till angränsande helkroppsförlamning – dock mår vi alla bra med medicinering. Jag ser det inte som en sjukdom (har fått lite skäll för det när jag angett mig som “fullt frisk” på någon blankett, haha). Det enda jobbiga med medicinen är när man tappar tabletten, för den är så jäääkla liten ;)

Det svåra kan vara just att få en läkare att ta en seriöst och, framförallt, ta alla tre proven (TSH, t3 och t4). Jag tycker också att det varit svårt att “komma in i systemet” med att regelbundet kolla upp värdena. I början lite tätare kontroller, därefter 1 gång om året om man känner sig frisk. Men det sista problemet kan också varit för att jag var bortskämd med att bli behandlad av specialist de första 4 åren, och därför blev uppringd varje gång det var dags att testa. Med allmänvården måste man ju boka in tid själv.

Anledningen till att läkare använder så olika referensvärden har jag fått 2 förklaringar till: dels finns det två varianter av hypotyreos – autoimmun som går att “pressa ner” värdena mer med och någon mer som jag inte kommer ihåg, dels rekommenderar nyare forskning ett snävare referensintervall än man gjorde förr, antagligen för att man nu börjar inse vidden av sjukdomen. Det var också specialisten som sa att jag kunde börja med medicineringen trots att jag låg utanför eller på referensvärdet eftersom hon såg tecken på att jag hade hypotyreos, och eftersom mina syskon hade gått så länge med det var det ett tecken på att det var den ärftliga autoimmuna varianten som väntade på att sätta igång. Det kan därför vara bra att säga till dina syskon att testa sig också!

Som sagt, hypotyreos är noll problem när man väl fått till dosen och kroppen reagerar på Levaxinet (OBS att det kan ta många månader innan man är helt tillbaka på banan). Som någon annan skrev – ska man ändå ha något kan man lika gärna ha Hypo!
Lycka till!

Reply
Marre

Hej! Jag lider av hypotyreos och behöver ta en tablett om dagen för detta. Inte alls jobbig medicinering om man säger så. Dock så tog det typ ca 18 månader och en jäkla massa läkarbesök över hela länet för att fastställa detta. Mina symptom var extrem trötthet, yrsel, ångestattacker och nedstämdhet. Ett tag trodde läkarna att jag hade drabbats av depression. Lycka till med detta och hoppas att du snarast får en diagnos på vad det är du lider av så att du snart kan bli bättre ❤❤

Reply
Johanna

Har läkaren tagit prover på antikropparna:
anti-TPO, anti-THR och anti-TG, det är hur som helst nästa steg för att utesluta en autoimmun hypothyreos/thyroidit och så även T3, T4 hormonerna.

Krya på dig hoppas du får dina symptom utredda / Läkarstundent

Reply
Matilda

Jag kan inte mycket om hypotyeros, men det finns mediciner som tar bort symtom på alla sjukdomar, men frågan är om du vill bota symtomen eller sjukdomen? Mitt tips är att ändra din livsstil när det kommer till kosten framförallt men även stressa mindre. Kolla på dokumentärerna forks over knives och what the health (netflix) t.ex. där kan du få lite inspiration och kanske få lite förståelse för varför alla är så sjuka hela tiden i dagens samhälle. Väääldigt många sjukdomar kan botas genom kosten och då menar jag en plantbaserad kost rik på rawfood och wholefoods och minimalt processerad mat och animaliska produkter. Skulle även rekommendera att gå till en naturläkare, vanliga läkare kommer skriva ut en medicin till dig men dom kommer aldrig bota sjukdomen.
Testa även probiotika och matsmältningsenzymer för magen och testa att sluta med mjölkprodukter som är skit för din mage och resten av din kropp och undvik starka syror som kaffe! :)

Reply
ellinor

Hej, Då är det synd om dig. Jag har hypotyreos, tar 75 mg. varje gång jag är hos läkaren så svänger resultatet jättemycket, går inte att ställa in exakt dos, lite som med diabetes. Tabletten tar man varje dag resten av livet vilket suger för man mår inte ens bra utav den. Jag är trött precis hela tiden, har haft depression hela livet pga sjukdomen, är 24 fick den som 11åring, hatar att vakna på morgonen och det är ju det samhällslivet går ut på. Medicinen= levaxin är skitdålig, den är syntetisk alltså har biverkningar som torra slemhonnor (inte för att va oförskämd men är riktigt torr i underlivet så dåligt – – -). Fick efter ett par år magproblem som bara den, men det dröjer innan man får det.
Hoppas det kommer en bättre medicin snart.

Reply
no name

Efter att ha läst kommentarerna blev jag så glad när Klara tog upp kosten och paleo. Du är vad du äter som de brukar säga. Min kropp är kaos och har verkligen inte orkat att följa någon kost men hela tiden läser jag om hur rätt kost kan hjälpa kroppen. Ska ta tag i det med! Lycka till :)

Reply
Josefin

För att gå rakt på sak, Ja, din kropp håller på att lägga av. Jag har skrivit till dig flera ggr ang. detta, men som jag sagt då så vet jag att man måste nå sin egen botten för att ta till sig det.
Det finns dock SÅ mkt man kan göra själv (är mitt uppe i en sådan resa själv just nu) men det krävs tid, tålamod, blid svett och tårar rent ut sagt.
Magproblem/matintolleranser är ofta början på en lång rad hälsorelaterade problem i framtiden.
Detta är något du haft i många år, men inte tagit på allvar, vilket nu visar sig genom din sköldkörtelfunktion. (tarmproblemen leder till näringsbrister och inflammation som i sin tur sätter sköldkörteln ur spel).
Ett tsh-värde på 4.5 behöver inte alls betyda att det är “milt” då detta värde är högst individuellt, och man bör gå efter symptom snarare än siffror. Du måste också kolla om du har antikroppar, vilket många läkare vägrar att ta, så då går du till werlabs och kollar privat “sköldkörtel stor”.
Din kropp skriker på dig och det är upp till dig att lyssna. Antingen väljer du den “enkla” vägen och börjar medicinera, men läs på ordentligt och var medveten om att det är långt ifrån komplikationsfritt. T.ex är det inte ovanligt att man behöver öka dosen i takt med att kroppens egen funktion sakta slås ut (låter inte speciellt hälsosamt anser jag) och i värsta fall når du en gräns där medicinen inte längre hjälper och då står du där med en sköldkörtel som inte längre har någon funktion samt inga mer mediciner att ta till.
Eller så går du den långa vägen nu. Du jobbar med att läka tarmen för att minska inflammationer, matintolleranser, näringsobalanser osv, du måste på riktigt minska stressen i ditt liv. Jobb och känslomässig stress, men även den stress det innebär för kroppen att ständigt utsättas för dålig mat, alkohol, kemikalier i kläder, smink, parfymer osv (listan kan göras lååång).
Så ja, ditt jobb och din livsstil som den ser ut just nu är inte hållbar för fem öre, och risken är stor att du kommer få mer problem på sikt om du väljer att endast symptomdämpa med Levaxin, istället för att gå til botten med grundorsaken till varför du faktiskt är sjuk.
Förstår att jag låter hård, men jag talar av egen erfarenhet, och VET hur mycket man kan påverka sin egen hälsa (även om standardsvaren från vården är tvärtom) och jag brinner verkligen för att försöka få folk att få upp ögonen.
Jag har själv haft ett tsh på 31 som nu är normalt igen tack vare strikt kosthållning, tarmläkning/näringsupptag, stresshantering osv.
Vill du ha mer tips så är det bara att mejla :)
Kolla mitt IP så ser du att jag “tjatat” på dig flera ggr. (i all välmening såklart).
Oavsett hur du gör så önskar jag dig all lycka till.
Ta hand om dig, läs på och gör medvetna val. För dig och ditt framtida jag.

Reply
Emelie

Hej Kenza! Se till att du blir undersökt ordentligt! Jag började må dåligt i april helt utan anledning och några av symptomen du har stämmer in på hur jag mådde. Var i princip inställd på att jag hade problem med sköldkörteln och något annat magproblem. Fick ta massvis med blodprover, göra gastroskopi, koloskopi, ultra ljud, datortomografi… you name it.

Detta var vad jag kände när jag mådde som värst: * Illamående som sitter i både hals och mage (konstant), * yrsel (dålig balans och kan svartna framför ögonen trots att jag ställt mig upp väldigt långsamt), * huvudvärk (tung i bakre delen av huvudet), * viktminskning (ingen aptit och blir fort mätt svårt att svälja), * svag i leder (orkeslös), * tungt att andas ibland och hjärtklappning, * känns som jag ska rapa men går inte, * gasig i magen och känns orolig, * svårt att somna… Hade som sagt allt möjligt och började leta upp vad det kunde vara. Kom fram till allt från magkatarr till chrons (och sköldkörtelproblem såklart).

Har fortfarande inte fått en slutgiltig diagnos, men har börjat få mer och mer förståelse hur psyket hänger ihop med magen och hälsan. Jag har börjat med antidepressiva och testat FODMAP-dieten (för att lugna magen, brukar användas vid IBS) och mår tusen gånger bättre. Är inte tillbaka på 100%, men om jag var nere på 5% när jag mådde som värst är jag kanske uppe i 80% nu vilket är en betydlig skillnad. Trodde ALDRIG att mina problem kunde va psykiska, för mådde inte dåligt psykiskt? Kände mig inte stressad, kände ingen ångest, ingen oro, osv, trodde jag. Märker skillnad nu när jag är på antidepressiva, mina magproblem är som borta och pga att jag äter normalt så har orkeslösheten, huvudvärken, yrseln försvunnit. Går även i KBT och äter som sagt efter FODMAP-diet som även det hjälper markant. Det jag ville säga med den här kommentaren är att även om du gör massa tester och inte får några resultat, kom ihåg att psyket är så mycket starkare än vad man kan tro! Både positivt och negativt talat.

Reply
Johanna

Äter levaxin för Hypotyreos. Dock har jag inte utvecklat fullskalig hypotyreos än utan äter det för att ”det var på väg att bli fullt utvecklad hypertyreos” och man ville förhindra utvecklingen. Finns dock inga mediciner om man har Hypertyreos. Märker inte så stor skillnad på energin(ätit i två år men är inte riktigt färdiginställd än) men märker att jag fryser mindre och har lättare att hålla min vikt jämfört med tidigare då det var svårt att hålla jämn vikt samt gå ner i vikt.

Reply
Johanna

Kan tillläggas att jag fick diagnosen för två år sedan. Då kunde min läkare ( som var specialiserad i psykiatrin….) se i mina gamla journaler att min underfunktion funnits under hela min barndom utan att någon annan läkare reagerat på värderna. När min läkare upptäckte det fick jag tid direkt till vårdcentralen som började levaxin behandlingen.

Reply
Elin

Ändra din kost! Gå till en lärare inom ayurvedisk medicin det är de bästa. Där får du hjälp med kost och örter som hjälper allt din symptom. De fick jag och de fungerar för mig och många andra så testa iaf :) bättre med naturliga saker än kemikalier, speciellt kanske när barn börjar bli runt knuten? ;)

Reply
Emelie

Blev diagnostiserad med hypotyreos i somras och har långsamt trappat upp medicinen sedan dess. Får ta blodprov var sjätte vecka för att se hur värdena ligger. Jag hade väldigt många symtom… Humorsvängningar, depression, extrem ångest, viktuppgång, magproblem, trötthet, avkapat hår.. Bland annat. Mycket har blivit bättre sedan jag fick medicin men verkligen inte allt. Men som många skriver, det tar tid att hitta rätt medicindos. Men ett värde på 4,3 säger inte att du har hypotyreos. Det kan lika gärna vara så att du har varit utsatt för mycket stress eller har en förkylning på gång och därför kanske de vill ta om blodprovet innan diagnos sätts. Men eftersom du mår så dåligt så borde det ju vara något. Men hypotyreos är ju verkligen typ den bästa av sjukdomar om man nu ska få någon :’) Medicinen ger inga biverkningar heller. Lycka till Kenza <3

Reply
Maja

Jag gick till läkaren efter att ha känt mig trött, ledsen och inte alls som mig själv under en längre tid. Visade sig att TSH låg på 9,5 och T4 på 8. Fick Levaxin och äter nu 75 mg och mina värden är inom det “normala” och jag mår mycket bättre. Har under den här tiden i perioder haft problem med huvudvärk, magproblem (även bajsproblem), ångest, känt mig ledsen osv. Allt har avtagit desto mer medicin jag fått. Googlar man har många läkare som referens att TSH ska ligga under 2,5 men många hävdar även att de mår bättre om TSH ligger närmare 0.

Reply
Emilia

Hej Kenza! Tyckte synd om din situation så visade din text till en bekant läkare och han höll med om att dina symptom kan vara ett tecken på en börjande hypotyreos och att det absolut lönar sig att hålla koll på dina värden och vid behov testa medicin för en kortare tidsperiod (för att se ifall det skulle hjälpa dig). Dock påpekade han även att dina värden anses ännu som normala och att dessa symptom även kan bero på överansträngning eller burn-out. Hans råd var att verkligen skala ner tempo för 2-3 veckor, träna mindre och främst lugn träning som yoga, försöka verkligen koppla av och samtidigt hålla koll på dina blodvärden; en mild ökning i THS värden kan vara ett resultat av stress. Krafter!

Reply
Anna

Endometrios och IBS hänger ihop, man har ofta tarmproblem när man har endometrios och får felaktigt diagnosen IBS när man egentligen har endometrios!

Reply
Jemima

Tror detta kan bero på stress, viktigt att kolla upp det såklart. Mycket kan lösas med att stressa mindre:) Krya på dig<3

Reply
Amanda B

Hej Kenza,

Vad tråkigt att höra att du mår dåligt, det är verkligen hemskt att må dåligt under en lång period… Krya på dig!

Jag har haft liknande problem sedan 2009. Min historia är så lång att jag struntar i att berätta MEN vill poängtera att det är så sjukt svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget, så att säga. Man blir lätt förvirrad och vill att läkaren ska ge alla svaren.

Man vill gärna hitta ett botemedel för allt för man vet liksom inte vart man ska börja. Men lättast är att göra det man kan göra för sig själv först. Man får helt enkelt dra ner på stress, undvika kaffe, alkohol och saker som inte är bra för hälsan rent generellt. Äta näringsrik mat, dricka mycket vatten, röra på sig, sova ordentligt. Allt det som borde vara självklart men som lätt hamnar som sista prio. Därefter måste du ju få hjälp med medicinering från läkaren, tips och råd för hur du ska gå tillväga för att komma vidare.

Men känn efter hur du mår och vad känner att du behöver just nu. Kanske behöver man mer tid för sig själv, för återhämtning, för vänner, för ingenting etc. Det är såklart alltid viktigt men extra viktigt nu när du inte mår så bra.

Till sist vill jag säga att hormoner är komplext och påverkas av SÅ mycket i vår kropp. Mat, tankar, sömn och stress är några faktorer – så det är svårt att vetta vad som är hönan och vad som är ägget. Av den anledningen är det ett bra tips att bara börja med någonting och då är ju allmänhälsan ett brett område som skulle påverka din kropp/hormoner på ett bra sätt.

Mitt tips är att börja någonstans, börja medicinera dig, dra ner på jobb en tid och försöka lyssna på kroppen och göra det den mår bra av helt utan någon press. Glöm inte att ta en dag i taget, så känns inte det så tungt.

Hoppas du snart mår bättre!

Stor Kram,
Amanda B

Reply
O

Jag har haft en mild variant sen jag var 11 år gammal, fyller snart 23. Jag har aldrig behövt medicineras men jag har gått på regelbundna blodprovstagningar. Har varierat mellan var 3e eller 6e månad beroende på hur bra mina värden har varit. Sen 2 år tillbaka har de varit stabila så jag behöver just nu inte gå på koll om jag själv inte märker några symtom. De har dock sagt att jag måste gå regelbundet vid en eventuell graviditet.

Reply
Anastasia

Had to translate it via google to undestand: Knza, hope you’ll get better, please please take care of your health XOXO

Reply
Sandra

Hi Kenza this year in 5. month I have been diagnosed with hyperthyroidism. It’s when the thyroid gland rapidly work. And yes, I have to take a medicine every day, I take now half of Athyrazol. When I have been diagnosed I had to take 3 Athyrazol per day. Before a month my TSH and T3 and T4 was pretty goody, in normal. We will see what will happend next.

Reply
Anna

Hej bästa Kenza. Ser att du fått oändligt mycket svar från folk som lider av dessa problem. Jag har själv inte problem med sköldkörteln, men många i min närhet har tyvärr det. Jag lider dock av andra “åkommor” och efter mycket tid framför datorn, bloggar, böcker osv snubblade jag över denna bok https://www.adlibris.com/se/bok/medial-lakning-9789187505867
Krävs ett öppet sinne, men helt ärligt så behöver man ju bara ta till sig av det man vill och prova sig fram. Här handlar det mycket om kost och levnadssätt, men faktum är att personer världen över har kunnat sluta med sina sköldkörtelmediciner. Läs den. Den är verkligen bra. Han släppte PRECIS en till bok om just läkandet av sköldkörteln, här är den https://www.adlibris.com/se/bok/medical-medium-thyroid-healing-the-truth-behind-hashimotos-graves-insomnia-hypothyroidism-thyroid-nodules-epstein-barr-9781401948368
Och kolla in hans instagram @MedicalMedium Jag satt med hakan nere hela tiden. Så mycket som hängde ihop…..
Jag vet hur det är att söka svar på varför man mår som man mår… Och den boken var iaf nåt ljus i mörkret.
Ta hand om dig och hoppas verkligen du kommer underfund med vad som inte står rätt till, men det gör du nog tids nog <3

Reply
Katja

Hej! Hypothyreos är jobbigt. Jag vet! Jag vet också att alla läkare har olika uppfattning om gränsvärden och annat.
En annan sak jag har lärt mig under alla år är att vissa människor kan känna jätte mycket symtom även om värdena inte är så ”illa”.
Vissa läkare sätter in lägsta dosen Levaxin, vissa vill inte ge alls.

En annan sak JAG VET är att jag inte kunde få barn utan Levaxin. Försökte jätte länge, lyckades bli gravid. Missfall. Blev gravid igen efter många försök. Missfall. Började med levaxin, blev gravid direkt och fick ett fint friskt barn. Slutade med levaxin för mina värden var ”såååå bra enligt doktor”. Missfall igen. Medicinerade själv med Levaxin och fick ett fint barn igen.

Hamnar man hos rätt doktor så kommer det bli jätte bra! Det är absolut inte farligt och en låg dos Levaxin ska inte göra skada även om värdena inte är så bra.

Hypothyreos är ärftligt. Både min mormor och mamma har det. Mina värden är dåliga ibland och bra ibland. Jag är trött på alla läkare som
inte är insatta i detta så jag medicinerar när jag känner att det behövs.

Enligt en gammal läkarbok är symtomen
TRÖTT LAT OCH TJOCK…..

Tips: Huddinge sjukhus Endokrina avdelning kan massor om det här ?

Reply
Sara

Hej du, var försiktig bara med att medicinera själv. En tjej jag känner tog för mycket levaxin då hon trodde hon kunde använda dom som bantningspiller (!) flera flera gånger. Nu är hennes ena öga ständigt större än det andra, och kommer alltid att vara det.

Reply
Julia

Jag kan ingenting om hypotyreos, men jag hoppas av hela mitt hjärta att du mår bättre snart. Massor av kramar<3

Reply
Amy

Hade exakt samma problem, sjukt jobbiga magproblem. Såg gravid ut, kunde inte gå på toa. Fick levaxin och bara efter några dagar så blev det bra. Får äta det livet ut men jag mår bra igen, kommer dock enligt hudläkare aldrig bli av med min acne/finnar. Då det är hormonrelaterat. Jag fick detta efter att jag slutade med minipiller, cerazette. Så nu vågar jah fan inte äta några mini/p-piller efter det. Men i övrigt så löser levaxinet det mesta.

Reply
Anja

Hej!

Jag har haft problem med sköldkörteln egentligen i cirka 8-10 år utan att egentligen ha vetat att man kan ha symptom fast värdena är “okej”. Jag har atinkroppar (TPO-ak) som kämpar mot min sköldkörtel (kroppen krigar mot sig själv). Mitt TSH har varit upp och ner (vilket det kan göra) men har legat för högt länge. Tyvärr har många vårdcentraler något emot att skriva ut levaxin så jag tog saken i egna händer efter mycket kämpande och beställde tid hos en privatläkare (dyrt men så värt) Har sedan 4 veckor ätit levaxin 50 mg och mår SÅÅÅÅ mycket bättre. Kolla även dina järnvärden (inte bara järn utan viktigt ferritin som är depån i kroppen) för det har ett samband och jag har brist på det med. Så det är nästa sak jag ska få hjälp med, ett slags järndropp då jag inte klarar järntabletter som inte är snälla mot magen. Du kan ha normala värden på fritt T3 och T4 men samtidigt ha symptom! Så mina tips till dig:
1. Ta om proverna T4 & T3 och kolla ferritin (järndepån) och TPO-antikroppar för att ta reda på om du har den autoimmuna sjukdomen eller endast hypotyreos.
2. Stå på dig! Be om att få testa medicin även om de säger att T3 och T4 är normalt!! Om TSH är runt 4 eller över och du har symptom så ska du få testa. Ett så högt TSH är det svårt att få barn och lättare att få missfall så det kortet kan man också dra.
3. Bra att kolla om du har andra brister (vitaminer och mineraler) om du får diagnosen hypotyreos eller diagnosen hashimoto (autoimmuna). Det ska jag göra.

Hör av dig om du har några frågor :)

Lycka till!

Reply
ragna jonasdotter

Jag fick det när jag var 15 år och nu är jag 21. Jag kände mig extremt dålig och värdena var på över 10.. Jag äter levaxin varje dag vilket gör att det blir bättre. Man måste dock vara uppmärksam och försiktig då värdena pendlar. Om man blir gravid är det ännu viktigare att man håller koll på sina värden. För mig tog det ca 2 år för att få in medicin till ett ok värde igen.. Kram och det kommer gå superbra <3

Reply
Sarah

Hej!
Jag blev diagnostiserad med hypotyreos för snart ett år sedan. Jag äter Levaxin för det och mår bättre nu. Går regelbundet och lämnar blodprov för att följa värdena.
För mig kom det efter graviditeten, och jag är glad att jag träffade en läkare som tyckte att jag skulle ta ett blodprov, för jag själv hade inte kopplat min hälsa till att det kunde vara något sådant! Det finns så många symtom och dom kan vara väldigt diffusa, så verkligen bra att du testar dig! Hoppas att du mår bättre snart och att du får bra hjälp!
Kram

Reply
Maria

Jag har i mänga ár haft problem med sköldkörteln (fick gá och vila mig varje dag under lunchen och efter jobbet, var sá trött), och rytmstörningar pga av sköldkörteln. Har också haft problem med magen största delen av mitt liv, samt PCOS. Sedan tre ár tillbaka har jag gátt till en akupunktör och hon har hjälpt mig sá oerhört mycket, jag har inte längre några som helst problem med min sköldkörtel (jag måste dock sköta om min hälsa, inte äta viss typ av mat etc), min PCOS är borta och min mage är platt :). Hon är det bästa som hänt mig. Det är alltsá inte bara nålarna som funkat för mig, utan rätt kost som hon har hjälpt mig med, vi har jobbat pá min bakterieflora med vissa typer av probiotika osv som funkar för just mig, och till och med vissa emotionella problem som lagt sig pá min sköldkörtel och som vi jobbat pá att fá bort. En akupunktör som jobbar med kinesiologi är det bästa som hänt mig EVER. Innan jag träffade henne besökte jag flera olika läkare och de var alla helt värdelösa, jag vill ju inte fortsätta mitt liv vetandes att min sköldkörtel sá småningom kommer att sluta fungera, och jag måste proppa i mig medicin i resten av mitt liv! Det finns sá mycket viktigt man kan göra för att förbättra sin hälsa och fá ens kropp att fungera optimalt, utan att tillföra syntetiska läkemedel i den… Vill också tillägga att förändringar inte förstas sker över en natt när man jobbar med en akupunktör, men man kan åtminstone snabbt känna sig bättre!

Reply
Irena

Hi Kenza,

I am following your blog for a long time (over 6 years), but I never comment. This time, even though the post is in Swedish, I felt like I should write something. I was diagnosed with hypothyroidism 11 year ago, when I was 16 so I think I know a little something about it. First thing that I can tell you is that it is probably one of the most easiest things to handle and control once you get your medication. It is a very common diagnosis so doctors really know how to treat it, it is a routine for them. you are right about the level of TSH, for a young person it should be under 2.5. You just need to be patient in the beginning because it takes a while to adjust the dosage of the medicine that suits you and your needs. When you get the right amount of medicine, you just have to control it maybe once or twice a year to see if everything is on track :)
I will have to treat my condition for the rest of my life, just take the medicine and go on regular check-ups (which has become a routine for me and I don’t see it as a big deal):)
One thing that you have to think about is when you get pregnant, within the first few months of your pregnancy, you will have to go to a specialist and probably start taking bigger dosage of the medicine (just during your pregnancy, but it is very important to be aware), but I’m sure your doctors will advise you when the time comes :)
The only problem I have with my diagnosis is the fact that hypothyroidism is an autoimmune disease, so it makes me prone to getting other similar diseases in the future (at least that is how the doctors explained it to me).
But just know that there is a simple way to handle and treat the disease and that you will soon start feeling better :)
I hope this helps, and I apologise for a long post :)
Wishing you all the best :)
Irena

Reply
Clara

Åh Kenza, jag vill bara säga att det är fint av dig och dela med dig och fråga om råd av dina läsare, trots att jag inte kan ge några, men jag hoppas du mår bättre snart. Det är starkt att visa att man inte alltid mår så bra! Kramar!

Reply
Paulina Fernandez

Heej. Dina magproblem låter lires om IBS(irritated bowl syndrome. Vilket betyder att man har känsliga tarmar och ofta kan behöva toaletten efter att man har ätit något. Jag hade tagit hjälp för det då man kan få hjälp med kosten. Hoppas det blir bättre

Reply
Anna

Min åsikt: Det är inget man ”får” eller ”har” eller ”ärver”. Det är ett symptom på obalans i kroppen, och högst troligt behöver du mer av något ämne (mineral/vitamin/aminosyra). Det finns också olika plantor som stöttar sköldkörtelfunktionerna och stärker hormonsystemen.
Mitt tips till dig är: googla ”alternative cure” och ”thyroide” och lär dig allt du kan och läs om andras väg till bot utan mediciner.
Kosttillskott i alla former hittar du till en bråkdel av priset här: Iherb och Lucky Vitamine. (Spontantips: 1 msk Macapulver om dan i en smoothie gör susen för energi samt stöttar sköldkörtel. Finns att köpa på nämnda sajter) Lycka till! :)

Reply
S

Min mamma har hypotyreos så jag tog prover tidigt (runt 15 år) och fick då reda på att jag också har det. Tar en tablett per dag (den är suuuuperliten) och mår jätte bra, inga biverkningar förutom att mina händer kan darra lite ibland. Om jag slarvar med tabletterna några dagar får jag samma symtom som du, ont i hela kroppen och orkar knappt ta mig upp från sängen. Bajsproblem har jag också ibland, men det har jag kopplat till laktosintolerans…

Vid hypotyreos har man minskad aktivitet i sympatiska nervsystemet som i vanliga fall hämmar magtarmkanalens aktivitet/rörelse. Diarré skulle kanske kunna vara kopplat till hypotyreos, men inget jag är helt säker på…

Hypotyreos är väldigt vanligt och det är många som står på medicin för det (Levaxin), du ska mest vara glad om du har det för då finns det en tablett som kan få dig att må så mycket bättre!

Hör av dig om du har frågor!

Reply
Patricia B

Gud va jobbigt. Hoppas du får svar snart! Jag la om kosten till vegetariskt i nästan ett år, det löste de flesta problem (även bajsproblem, haha)

Reply
Anna

Ps. Det sämsta du kan göra i det här läget är att börja med Levaxin och inget annat. Som många påpekat: värdena och symptomen kan (och är antagligen) baserade i andra brister, b-vitamin och järn har tagits upp, samt tarmproblem vilket kan leda till dålig näringsupptagning och därmed påverka de flesta system i kroppen negativt.
Här får du några snabbstips som du kan börja med direkt och som inte har biverkningar:
– psylliumfrön, en rejäl matsked som får ligga i ljummet vatten 10 minuter, ta innan sängdags varje kväll eller när du känner för det.
– en matsked kalcium-magnesium-pulver upplöst i ljummet vatten, på fastande mage. (Neutraliserar syranivåerna i kroppen och är även instant cure för tex gastritsmärtor, samt att magnesium har se flesta brist på, vilket även påverkar humöret.)
– B-vitamin: Mega-B-Stress från Solaray. B-vitamin är bland annat känt för att ”äta upp” överflödigt kortison som utsöndras av stress och städar upp i systemen.
– Järmsaft från hälsokosten, en slurk varje dag.
– D-vitamin-droppar, 4000 IU från Natures Answer.
– Äppelcidervinäger, en matsked i vattnet då och då. Detta, precis som citron är en syra som väl i kroppen får basiska egenskaper och därmed hjälper kroppen att bli mer basisk och mindre försurad. Försurning är i människokroppen, precis som i naturen, en grogrund för sjukdomar och tillväxt av dåliga bakterier.
– lithiumorotat, stabiliserar och höjer humöret. Denna form har ingen likhet med den som ges i sjukvården, är i avsevärt lägre doser och en helt annan molekylär form, och det har visst sig att ”vanliga” människor gynnas av detta tillskott.
Sätt igång idag – helt säker på att du kan lösa detta och hjälpa kroppen att komma i balans och läka sig själv. Varma kramar!

Reply
Emelie

Hej Kenza,

Du har fått många bra svar ser jag.
Jag föddes utan någon produktion alls och har därför tagit Levaxin en gång om dagen.

Har inte varit något problem förutom när man glömmer medicinen, då blir man ännu mer glömsk, och så glömmer man igen.
Då bildas en dålig spiral och man får bara mer och mer symptom så som nedstämdhet, panikattackar, ont i magen på grund av hårt bajs.’
Och en massa mer jobbiga symptom.

Det är bra att du tog kontakt med en läkare för det kan vara farligt om det gått väldigt långt, men som det låter på dig är det bara första symptomen av trötthet och de andra symptomen. Inget att oroa sig över, din kropp lägger inte av,d en signalerar bara att den behöver lite mer hjälp med Levaxin. Man kan ha ett helt fungerande liv så fort dosen kickar igång.

Det viktiga, som du inte kanske inte tänker på nu i ditt tillstånd är att om du och Alex vill bli gravida behöver du först få balans på detta och sen kontakta läkaren och berätta att ni planerar att bli gravida. Barnet måste tillgång till hormonet på en gång, så viktigt att planera!

Men, börja med att testa levaxin och få tillbaka balansen. Viktigt att få i sig D vitamin som hjälper till mot nedstämdhet, sen är alltid korta promenader mitt på dagen bra, försök gånga solstrålarna ;)

Hoppas du mår bättre snart!
Hör av dig om du vill ha mer råd.

P.S. Gratiis till ert äktenskap, vi gifte oss samma dag. Vilken dröm!

Reply
karoline

Hey Kenza!
You already got a lot of comments that might help you further… I just have something to add: Several friends of mine had great success treating their milder form of hyperthyroidism and also gynaecoligal problems (in this case including me) with Traditional Chinese Medicine (TCM). This might also include a change of lifestyle, food, etc and is maybe a more difficult way than taking hormones, but tries to treat the reason of the problem rather than the symptoms.
I don’t know you, I don’t know the struggles of your everyday life. But you could see your problems as a rebellion of your body, trying to tell you to change some aspects of your life and take better care of it and your mind.

whatever way you choose, I hope you’ll feel better soon!

Love from Vienna

Reply
Anna

Sista: skippa mejerier, kött och spannmål ett tag. Själv äter jag idag lite bröd ytterst lite kött men inga mejerier.
Bunkra upp med quinoa, mungbönor och röda linser – kokas ihop ca 30 minuter, fungerar perfekt tillsammans med grönsaksröra med krossade tomater och vegetarisk matlagnings”grädde”.
Hirsgröt med bär på morgonen.
Glöm inte nyttiga fetter som smörjer tarmar och behövs för hjärnans funktioner. Häll en skvätt olivolja på maten, lägg en klick kokosolja i gröten.
Köp en juicepress och pressa apelsin, äpple, morot och rödbetor. Läk tarmen and the rest will follow! :)

Reply
Ida

Hej!
När jag såg din kommentar där du frågar dig själv om din kropp håller på att lägga av så kom jag och tänka på den här dokumentär serien på SVT! Se den! Hoppas innerligt att du INTE känner igen dig!
https://www.svtplay.se/we-cant-do-it

Ta hand om dig!

Kramar

Reply
Josefine

Hej fina!
Jag har haft så mycket problem med min mage (tarm?), men efter att jag slutade med mina p-piller (cerazette) så har det blivit såå mkt bättre. Just nu har jag inget preventivmedel alls då min kropp inte fixar hormoner tyvärr :( blev även väldigt låg och deppig, hade inte lust med något alls. Inget var kul längre.
Så helt ärligt – testa att byta eller sluta helt om det inte hjälper! Hormoner kan vara en riktig bov.

Kramar till dig ?

Reply
Johanna

Hej,
Har du förhöjd TSH men normala perifera hormoner (T3, T4) har du det vi kallar subklinisk hypothyreos. Och så länge du har normalt T3 och T4 brukar man inte ge behandling, med t.ex levaxin. Det som levaxin gör är egentligen att tillföra extra T3/T4 om du har för lågt, och tar du extra när du har normala värden i förväg så kommer du nog få biverkningar pga. hyperthyreos (svettningar, diarré, hjärtklappning, viktnedgång).

Endometrios kan självklart också ge problem med magen, men det brukar oftast vara relaterat till menstruation och inte så mycket i förbindelse med måltider. Det låter mer som du har IBS. Har du prövat att äta enligt FOD-MAP?

Mvh Johanna (AT-läkare)

Reply
Linnéa

Jag har hypotyreos och har även haft hypertyreos vilket är motsatsen. Sköldkörteln har en väldigt viktig funktion i kroppen och jobbar den för fort {hyper} eller för långsamt {hypo} så påverkas hela kroppen. Alla reagerar dock olika http://skoldkortelforbundet.se/sjukdomar/hypotyreos-symptom/ här kan du läsa om alla olika symtom. Man behöver ju inte ha alla. Jag äter i dagsläget 1 tablett Levaxin om dagen och mår som vanligt med den medicinen och förväntar mig att leva med det. Om det är så att man behöver medicinera så tar man prover ganska tätt i början för att hitta rätt styrka men sen brukar man inte behöva lämna så ofta.
Jag har haft problem med sköldkörteln sedan 2009 och jag fick hjälp fort.
Det var förra året jag började med levaxin så min sköldkörtel gick för långsamt, hade också bara ett ökat TSH om jag minns rätt men T3 o T4 låg relativt stabilt fick ändå börja med Levaxin då vi höll på att försöka få barn. Fick då veta av min läkare att TSH bör ligga på max 2,5 för att lyckas bli gravid. Så jag tycker du borde stå på dig om att få bli behandlad med tanke på att du verkar ha en hel del symtom som faktiskt kan styrka att du har hypotyreos. Lycka till, hoppas du får må bättre snart! Kram

Reply
Fanny

Hey girl! Lider verkligen med dig i allt detta. Har mycket problematik med mage, värk, allergier etc. etc. Jag befinner mig också i dendär mellan världen att jag kanske har endometrios.. Suger att vara i en gråzon mellan diagnos och allvarliga symtom. Vad jag gjorde när jag kände precis som dig, att nu är det fan dags att ta tag i alla mina problem, var att jag gick till ett friskvårdscentrum där de gjorde en såkallad “blodanalys”. Det innebär att de kollar alla vitamin och mineral nivåer i kroppen. Det visar ett exakt värde hur dina nivåer ligger i kroppen. Alla mina prover på en vanlig vårdcentral var på en godkänd nivå. Men här går de in på djupet och ser om man bara ligger lite under ett gränsvärde i deras mått mätt så kan det vara något som påverkar dig. Sammanfattningen på detta i mitt fall var att jag hade massor med små brister som inte skulle ge utslag hos en vårdcentral. Men jag fick börja äta ca 8 vitaminer och mineraler varje dag. Dessa små justeringar tar LÅNG tid i kroppen att få i omlopp. Men efter tre månader började jag märka skillnad med energi, utslag och humör. Efter 6 månader mådde jag mycket bättre. Nu, tre år senare, äter jag bara 3 mineraler varje dag och märker stor skillnad om jag slutar. Det är ibland bara små grejer i flera kombinationer som kan påverka kroppen sjukt mycket. Det är mitt tips, alla är vi olika men för mig förändrade detta min värld. Hoppas allt blir bättre för dig snart. Kram från Fanny.

Reply
Sofia

Hej!
Hypotyreos drabbar ca 10% av alla kvinnor. Jag har det och upptäckte det genom att magen krånglade massor. Symptomen kan vara mkt varierande men med medicinering försvinner det. Levaxin får man äta livet ut, så småningom mår man bättre men man måste kolla sina värden men jämna mellanrum.
Se till att äta medicin om ni framöver vill skaffa barn. Man ska helst ha runt 2 för att bli gravid.

Reply
Alicia

Hemsidan är på dock på engelska:

http://hypothyroidmom.com/dysbiosis-and-thyroid-dysfunction-all-roads-lead-to-the-microbiome/

Men jätteviktig information!
Du säger ju själv att även magen är besvärlig, vilket kan vara roten i själva problemet. Bygg upp dina goda tarmbakterier, med pre- och probiotika. Som ska vara en del av immunförsvaret. Även om läkaren ordinerar någon medicin till dig tycker jag att du borde börja med probiotika på sidan om! Kram

Reply
Lisa

Hej!
Har du bett dem ta blodprov för att kolla ev celiaki (glutenintolerans)? Annars tycker jag att du ska göra det. Minns att du nämnt tidigare att dina problem med magen blir värre när du äter mjölmat..

Reply
Bell

Kenza:
TSH ska helst ligga runt 1 och max 2 (särskilt om man vill bli gravid). Att sjukvården fortfarande går efter ett referensvärde på 0,4-4.0 är helt vansinne. Sköldkörtelproblematik kan skapa enorma problem i kroppen och ja även vad gäller avföring.

Reply
Sara

Jag fick problem med sköldkörteln i samband med min graviditet. Jag mådde sjukt dåligt, gick ner i vikt, var deprimerad och hade sjukt mörka tankar. Hade ingen aning om att sköldkörteln kunde påverka en så så jag kontakde psykolog och allt men de tyckte inte att jag var prioritering och tyckte att jag skulle återkomma i april (ringde i januari). Tillslut så brast det för mig och i samband med ett läkarbesök så såg min läkare att jag inte tagit blodprov på väldigt många år och ville ta lite tester på mig (hade brist på b12 i tonåren). Jag berättade för henne att jag även var gravid och då började hon snacka om sköldkörteln, och proverna visade för högt värde. Väldigt högt värde. Så jag fick levaxin utskrivet och bara några dagar efter jag fått medicinen så mådde jag bättre. Dock så hade dem extrem koll på mig pga min graviditet. Jag tog prover varje månad för att kunna justera dosen. Eftersom det uppstod under graviditeten så fanns det en liten chans att bli frisk från det (att det bara var en graviditetsgrej) men mon läkare kollade på mina sista prover och så att jag kommer få gå på medicin livet ut. Det gäller dock att hitta rätt dos på medicinen. När jag gick på medicinen i 3 månader började jag få tillbaka samma symtom och då fick vi öka dosen och så höll vi på under hela graviditeten. Det kan ta tid innan man hittar rätt dos. Har en killkompis som höll på i år innan de hittade rätt dos. För min del har det tack och lov gått smidigt men jag går hos en endokrolog och inte till vanliga vårdcentralen. Kämpa på. Levaxin är fantastiskt så jag hoppas att det kommer hjälpa dig med. Detta är en vanlig sjukdom, speciellt hos tjejer. Det är många som lider av den utan att veta, Så se till att få all hjälp du kan ❤

Reply
Sara

Jag har underproduktion i min sköldkörtel och äter sedan 12 år levaxin för det. Fick diagnosen när jag var 21. Mina symptom var snabb viktuppgång (trots träning och bra mat), konstant trötthet och därför känslor som for åt alla håll. Började äta medicin i Januari och julen innan det grät jag hela tiden. Min mamma däremot har samma sjukdom, men är däremot väldigt tunn, Läkaren jag pratade med sa att det inte var klarlagt om det var ärftligt, men min mamma, mormor och lillasyster har alla samma sjukdom, och nu även en yngre kusin.

Reply
Jule

Hey Kenza,
I tried to copy your text into google translator :D Well what I understood is, that you have problems with your thyroid. If that is the correct word in English!
My sister has Hashimoto’s thyroiditis. This is also a rare disease with similar conditions. She is often tired, has mood-swings and looses a lot of her already thin hair. But the main problem for her is the food. She has to be really careful what to eat and suffers under a lot of stomach aches. We couldn’t really find any cause for her suffering until my mom send her to a specialist.
Now she has to take a pill everyday which aides the thyroid. She has to go to the Doctors several times a year to get the right dosage in the pill. This can vary from time to time, so it is important to go to the checkups. What I originally wanted to tell you (after I wrote nearly an essay :D) is that after she got diagnosed everything turned to the better. She finally had a reason for all her suffering and she could actually do something about it. I hope you will get better soon and find the right treatment.

Have a good week and good luck with the process!

Reply
Läkarstudent, nästan klar ?

Hej!
Förstår att detta är jobbigt, men nu är du ”inne i snurren” och de kommer hålla koll på dig. Är det så att du har en underfunktion på sköldkörteln så kommer du kunna äta levaxin och de problemen är ut världen. Dock brukar detta vara livslångt.
Med tanke på dina andra symptom så kan det vara koppat till en hypothyreos då sköldkörtelhormonerna är med och styr i det mesta i vår kropp. Dels kan det göra att man får långsammare mage, torr hud, trötthet osv osv. Detta är dock väldigt individuellt, och kan te sig olika från person till person.

Hypothyreos är för det allra mesta en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen bildar antikroppar som ”attackerar” sig själv. Därav underfunktionen. Dessa autoimmuna sjukdomar är vanligare hos kvinnor än hos män. Tyvärr löper man högre risk att få en till autoimmun sjukdom om man redan har en. Därför tycker jag att du ska diskutera dina andra besvär med din läkare också, då tex glutenintolerans(celiaki) är en autoimmun sjukdom som ger liknande magsymptom som du beskriver.

Hoppas att du snart känner dig bättre och att du får den hjälp du behöver. För hjälp finns!
Kram på dig!

Reply
shelly

Alot of comments but i translated it to english and i had exactly the same symptoms.

I read your blog since the beginning and remember you had pain in your stomach alot of times when you where stressed.
This symptoms are alot of times from to much stress. You had busy times with mani, your work, wedding, house and all other stuff we dont know. If i were you i would make sure to take rest.
Exercise as mentioned before is not Always good if you have low values and not much energy. For burn-out only long term exercise like a long walk in a quit environment is helpfull. A really short exercise (max 15 minutes) with a hart rate from above 180 is also helpful. Everything in between is not helpfull. Its also sometimes you have to rush to go to the class and to plan in your schedule, so its more stressful than it helps you. Your heart rate is to high for a long time, so make it lower. To start with every 10 minutes an hour. I work as a psychologist and can help you if you want with this from ivyonline.nl we can use Skype or a program.
We can take a look at your daily schedule. You have to search for ++ exercises. So + for your body and + for your mind.
Plus exercises are never: multitasking, time pressure and alot of sounds/busy environments. For your mind is + : quit environments and low heartrate.

Hope you find this helpful. It helped me alot at that time and i was searching for a longg time and saw alot of doctors.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*