• header

ATT FÖRLÅTA / TO FORGIVE

Att förlåta någon som sårat dig så långt bak dina minnen går är inte lätt, men för mig var det fortfarande lättare att förlåta än att fortsätta gå omkring och bära på all ilska som jag gjort de senaste åren.

Att förlåta innebär inte att du måste förstå. För jag kommer aldrig förstå varför pappa valde bort oss. Varför han ljög och svek oss hundra gånger om. Att förlåta innebar, för mig, att jag var redo att lägga det förflutna bakom mig för att finnas vid min pappas sida under hans sista tid i livet. Mest för min egen skull, för att jag inte ville ångra något jag inte gjorde för resten av mitt liv. Men också för att det var hans önskan, och hur arg jag än var och även om han inte förtjänade mig så kunde jag inte neka honom hans sista önskan. Det gick bara inte.

Sommaren 2016 tog jag upp kontakten med pappa igen och träffade honom för första gången på flera år. Jag trodde aldrig det skulle hända för jag var så säker på att jag hade gått vidare med mitt liv och lämnat min barndom bakom mig. Anledningen till varför jag och mina syskon träffade honom var för att han hade fått diagnosen lungcancer, en väldigt spridd sådan. Vi träffade pappa och satt ner och hade ett långt och svårt samtal med honom, men efter det visste jag inte vad jag skulle göra. Alla gamla sår revs upp och jag trodde väl ett tag att jag skulle må bättre av att bara trycka undan detta och fortsätta mitt liv som vanligt. Vi höll kontakten, på mina villkor och i den mån jag orkade. Det kom att dröja ytterligare ett år innan jag var redo att förlåta pappa helt. Ett väldigt tufft beslut som jag idag är väldigt tacksam över att jag tog. För jag behövde verkligen detta. Jag behövde få veta att jag var viktig, att pappa aldrig slutat bry sig om mig. Jag behövde få veta att han faktiskt älskade mig. Och jag hoppas att jag genom att finnas där för honom och hans två små pojkar, visade att jag också bryr mig. För trots att jag har varit så fruktansvärt arg och besviken under hela min uppväxt samt i början av mitt vuxna liv, så har jag aldrig slutat älska och sakna honom. Jag har ju aldrig velat något annat än att ha en pappa.

Det är hemskt att detta behövde ske för att vi skulle hitta varandra igen, men en dag måste vi alla säga hejdå och nu fick vi göra det som pappa och dotter. Jag är väldigt glad för det.

// To forgive someone who’s been hurting you your whole life is not easy, but to me it was still easier to forgive than to keep carrying all the anger that I’ve been carrying the last couple of years.

To forgive doesn’t mean you have to understand. Because I will never understand why my dad didn’t choose us. Why he lied and betrayed us a hundred times. To me, forgiving meant that I was ready to put the past behind me to be by my father’s side during his last time in life. Mostly for my own sake, because I did not want to regret something I did not do for the rest of my life. But also because it was his wish, and no matter how angry I was and although he didn’t deserve me, I couldn’t deny him his last wish. I just couldn’t.

In the summer of 2016, I reconnected with my dad and met him for the first time in several years. I never thought it would happen because I was so sure I had gone on with my life and left my childhood behind me. The reason why me and my siblings met him was because he had been diagnosed with lung cancer, a very scattered one. We met him and sat down and had a long and difficult talk with him, but after that I did not know what to do. All my old wounds tore up and I thought for a while that I would feel better if I just pushed this away and continued my life as usual. We kept in touch, on my terms and as much as I managed. Another year passed before I was ready to forgive my father completely. A very tough decision, which I’m very grateful that I took. Because I really needed this. I needed to know that I was important, that my dad never stopped caring for me. I needed to know that he actually loved me. And I hope that by being there for him and his two little boys, I also showed him that I care. Because even though I’ve been so terribly angry and disappointed during my whole life, I never stopped loving and missing him. I have never wanted anything else but to have a father. 

It’s sad that this had to happen for us to find each other again, but one day we all have to say goodbye and now we could do it as father and daughter. I’m really happy about that.

7

174 Comments

Johana

Kroppen är här i några år men kärleken varar för evigt♥️
We love uuuu♥️♥️♥️

Reply
Ellie

Herre gud så fint skrivet Kenza! Jag blev alldeles tårögd och fick hålla mig ifrån att inte gråta när jag läste det. Hoppas det känns bättre och att ni finner frid båda två =)

Reply
Linnéa

Man kan förlåta utan att glömma. Det han gjorde mot dig/er går aldrig att få ogjort men att förlåta och avsluta i fred är stort och väldigt starkt gjort av dig. Det är okej att fortfarande vara arg och besviken, samtidigt som man sörjer. Beklagar verkligen ❤️

Reply
Sara

Du är så stark Kenza och jag blir lika fylld av beundran varje gång du visar detta! Du är grym! ❤️

Reply
Dorothee

So honest and down to Earth. Thank you for beeing so respectful and human beeing beside your success. Best wishes and strenght for your family from Germany.

Reply
Angelika

I am so sorry Kenza. I can’t even imagine how you must feel right now. I have tears in my eyes only by reading this. This had to be so tough. And I’m sure it still is. I am just so sorry. I know these words are probably the most silly one in this situation but I mean it. I am just sending you my love and support ❤❤❤❤

Reply
ana

Damn…this makes me wanna cry…i’m very happy for you because you had the strengh to do something I could never do, forgive my father. It must be nice to finally be able to put something that troubled you to rest…but I know I never will. It’s not in me…but it must be liberating…

Reply
Sara

Kärlek och styrka till dig Kenza ❤️ Tack för att du orkar uppdatera då och då, vi är alla här för att stötta dig i den här svåra tiden du går igenom just nu. Kram ❤️

Reply
Jam

I am on the verge of tears. Thank you for sharing this with us. Your post is so real and I am glad you followed your instincts and heart while making these difficult choices about being there for your father at the end.

Reply
Angie

This put tears into my eyes :'(
You are a perfect example of a rolemodel Kenza
Keep being strong and inspiring to tons of people that look after you, me being one of them.

Life goes on…

Reply
Karolina

You wrote so beautifully, stay strong and time will heal the wounds. If not fully but in that way you need to continue your life. your dad will always stay in your memories.

Reply
Anna-Karin

Jag beklagar verkligen sorgen och skickar all kärlek till dig fina.
Tack för att du delar med dig. Tror du kan hjälpa många som är i liknande situationer. <3

Reply
Martina

Jag tycker det var stort av dig att kunna förlåta och återuppta relationen fast att det måste ha varit oerhört svårt att hantera. Genom det valet gav du honom frid innan han gick bort, och som du säger behöver du inte ångra senare i livet att du inte gjorde det. Jag tror det var bra för er att få ta farväl som far och dotter trots att ni har en svår historia bakom er. Beklagar sorgen! Ta hand om dig! <3

Reply
Elin

Jag vet hur det är att förlåta någon som så många gånger svikit en. Håller med dig, på något sätt är det lättare att förlåta än att fortsätta bära sveken och irritationen inom sig.

Reply
Gitta

My eyes filled with tears by reading your post. I am so sorry for your loss and can hardly imagine how difficult this whole relationship to your father has been. Maybe this chapter (not that I want to assume that your father is only a chapter) needed to end like this – or not. Maybe you will never know. Everyone has its own story. But as we all know life continues and needs to be lived without the heavy emotional burden decedents leave.

All the best to you ! x Gitta

Reply
Freja

Fina du!! Gråter floder och vet inte riktigt vad jag ska kommentera. Men vill kommentera för jag tycker detta är så stort gjort av dig. Vi läsare tänker på dig massor <3 kramar!

Reply
Lina

Åh vad fint, ärligt och modigt skrivet. Jag fick tårar i ögonen och rysningar i hela kroppen, glad för din och din pappas skull att ni fick återförenas tillslut.
Sänder styrka och kramar till dig ❤️

Reply
La Bijoux Bella | by mia

This is such a special post that opens up about your once torn feelings of your Father. know this, no matter what happens the love between you and your Father will always be there. One day you will come to know the answer and understand why it happened the way it did. Then every thing will come to rest. Be strong, you will never lose the love your Father have for you. ????

??LA BIJOUX BELLA ??| By Mia | A Creative Lifestyle Blog

Reply
N

Det finns inte ord. Otroligt starkt av dig att ens göra ett val. Jag är i en liknande situation och har för första gången i mitt liv enormt svårt för att veta hur man ska resonera, om man ens ska göra det.

Hur gjorde du, har du fått proffesionell hjälp eller har du gjort det med stöd från anhöriga?

Stor kram

Reply
E

Finner inga ord för denna text. Min pappa har också valt bort mig för många år sedan, och har bara väldigt väldigt liten kontakt. Min största rädsla i livet är ändå att han ska gå bort av någon anledning…

Reply
Elli

Tack för att du delar med dig Kenza. Försoning är så viktigt om den är möjlig. Massa kramar till dig och familjen i er sorg.

Reply
F

Åh, nu gråter jag. Så fint skrivet! Du är så fruktansvärt stark Kenza. Så moget av dig att förlåta honom och ställa upp på att uppfylla hans sista önskan. Du är en sån fin människa med hjärtat på rätt ställe. Jag hoppas din pappa var stolt över den unga, starka kvinna du har blivit. Och jag hoppas att du kommer kunna ta dig igenom denna sorgen, ge det tid och tillåt dig själv att känna alla känslor. Och känn aldrig någon skuld för att du inte tänker på honom för en stund eller för att du är glad och skrattar. Han hade velat det. Kram, skickar massa styrka och kärlek <3

Reply
Sofia

Så fint Kenza, blir tårögd! Så otroligt starkt gjort<3 önskar dig all lycka

Reply
Jessica

Jösses, varenda ord gick rakt in i min själ. Jag har i princip aldrig haft en pappa, han finns där men han lever inte upp till varken sin titel eller vår relation. Jag har slutat försöka, jag orkar inte ens försöka mer. Och det är ju precis som du skriver, för mig med. Och skuldkänslorna uppkommer då jag har min pappa kvar i livet men inte du, och om vi kunde byta plats hade din pappa fått min pappas timmar kvar i livet, tills det inte fanns något mer. Har inte hoppet kvar, och livet är väl påväg bort från han med, med alkoholens hjälp. Hemskt ledsen för din skull Kenza, men glad att ni fick ett avslut. <3 <3

Reply
Dixi Wonderland

Tycker det är så himla starkt av dig att öppna dig så här mycket och dela med dig till flera hundra tusen människor. Jag vet att du kommer hjälpa många andra som varit i liknande situationer. Kanske ge dom hopp eller inse att man ska göra det som känns bäst för en själv då man är ett barn och jag anser att huvudansvaret alltid ligger hos föräldern.

Jag minns mycket av det du skrivit om din pappa i dina yngre dar och jag är så glad för din skull att du följde ditt hjärta och gjorde det som kändes rätt för dig. För valet kan inte varit enkelt och personer i din omgivning har förmodligen haft delade åsikter då dom vill skydda dig. Som du skriver så är det tråkigt att ni hittade tillbaka när ni hade så lite tid kvar men var glad över de stunderna ni haft. Jag beundrar verkligen dig för att du förlät honom för det är verkligen inte lätt. Ta hand om dig och kom ihåg att du inte behöver dela med dig ifall du inte vill. Känn dig inte tvingad till att uppdatera osv utan gör det som känns rätt för dig <3

Reply
Carin

Kenza, vilken underbart stor människa du är. Jag är full av beundran. Du kommer aldrig, aldrig att ångra dig. Det är ett som är säkert. Kom dock bara ihåg att du fortfarande får lov att bli arg på din pappa. Trots att du har förlåtit. Du kommer då att märka att eventuell ilska kommer att kännas ”ren”. Ren och sund. Varmt lycka till med dina fortsatta steg. Du kommer att ledas rätt i livet.
All kärlek och respekt, Carin

Reply
SARA

HELLO KENZA, I AM AGAIN THE ONE THAT GREETED YOU YOUR LAST DAY IN MARRAKECH, A GIRL OF GRANADA. ALWAYS YOU HAVE LIKED ME, BUT NOW I FEEL SO IDENTIFIED WITH YOU THAT AS YOU READ THIS ENTRY IN YOUR BLOG YOU COULD NOT STOP CRYING … I HAVE LIKE MY PARENT AND I SEE IT AGAIN IN THE YEAR BUT I CAN NOT TREAT IT LIKE ME FATHER NOW, IT’S LIKE IF HE WAS A FAMILY BUT NOT MY FATHER, EVEN THOUGH I LESSED THAT FIGURE IN MY LIFE I DO NOT HAVE IT A LOT FOR US THAT WE WERE THROUGH, BECAUSE HE FORMA ANOTHER FAMILY AND GAVE US ON THE SIDE NO MATTER HOW HE WOULD GO OUT WITHOUT HIM … I MOUNTED MY OWN COMPANY AND IT GOES ME VERY WELL LUCKY BUT I DO NOT HAVE THE BEAUTIFUL FAMILY THAT EVERYONE WANTS TO HAVE … A LOT OF ANIMO I’M TAKING YOU A HUG FROM SPAIN, GRANADA. SARA.

Reply
Johanna

Vad klokt av dig. Så öppet och ärligt och vackert skrivet. Du brukar inte vara så privat – TACK för att du delar med dig. Och vilken oerhört klok kvinna du är.

Jag beklagar sorgen och är glad att ni ändå hittade tillbaka till varandra. Så lik din pappa du är också.

<3

Hoppas 2018 bjuder på glädje framöver.

Reply
MARIAM

Han älskade dig. Han var så stolt över dig. Men han var väldigt dålig på att visa det.
Jag är stolt att du är en så fin kvinna som efter allt släpper allt och finns det. För trots allt är han din pappa och du hans dotter.
Han ser så stolt ut över dig på bilden.
Må han vila ifrid

Reply
S.

Dear Kenza, I am so sorry for your loss. I’ve been following you for 8 years and I never thought (and never figured) you had such misery and pain in your life.. I am so sorry and sad to hear this. I hope your friends and family support you the best they can and that you will find peace and strenght. You are a very brave girl to forgive and care like you do. No one can take that time with your father away from you. Lots of love

Reply
B

Fina, fina du. Gått igenom något väldigt liknande nu under hösten, inte alls lätt när du har en otroligt dålig relation till en familjemedlem och hen drabbas av (i mitt fall) både cancer och stroke… Vet att det varit otroligt tuffa månader för dig, men (om man ska se det från den ljusa sidan) det känns som att du öppnat upp dig så mycket mer på bloggen, naknare på sätt och vis och det är något fint! Kram på dig❤️

Reply
Caroline

Tack för att du skrev detta. Jag och många andra som inte har kontakt med en förälder behövde nog läsa detta. I alla fall jag själv.. tack!

Reply
Hafsa

You’re such a beautiful soul Kenza! I’m sure your dad has gone with a peaceful heart thanks to the efforts that you did with your siblings. You’re so brave and kind, you can be proud of you and satisfied. I send you tons of love and support ! Take the time you need before posting back in your blog, we miss you but your health and peace of mind are your priority. You’ll ALWAYS have our support whatever the diffuctlies you have to go through, it’s life my dear. I have you&your family in my prayers. #STAYSTRONGGIRL

Reply
Nisse

Så fina! Man kan se att du älskar din pappa och att han älskar dig! Ibland är kärlek det tuffaste men samtidigt det finaste som finns! You’re cool girl!

Reply
A

Så himla fint skrivet, Kenza!! Du är så ödmjuk och jag är så glad att du tog det beslutet och hann ta farväl av din far. Jag vet inte hur det känns att förlora sin pappa men du går igenom detta och är så stark. Detta inlägget är så ärlig och vackert. Jag kanske aldrig har berättat varför jag har följt dig i så många år, jo detta är ett exempel. Att kunna skriva av sig och dela med flera tusen människor vad du går igenom är obeskrivligt. Du ska bara veta hur mycket jag sörjer med dig. Du är min förebild och jag älskar dig så mycket. Du får mig att tro på det jag gör och oavsett vad du går igenom så vill jag denna gång bara berätta om att din pappa säkert är stolt över dig. Du är verkligen en dotter som alla föräldrar önskar sig. Tack vare ditt goda hjärta som förlåter och kan gå vidare utan att tänka på hur mycket du blivit sårad. Du möter olika faser och ger inte upp vilket inspirerar mig till att fortsätta leva oavsett hur svårt det är. Jag älskar dig verkligen för allt du gör. Låt ingen trycka ner dig. Vila upp dig inför en ny dag och gör något som får dig att må bra, oavsett hur svårt det är nu. Kram<3

Reply
Kim

Förstår detta till punkt och pricka.. Väldigt liknande historia med min pappa. Du är så stark, intelligent, och vacker, och jag kan aldrig heller förstå varför han valde bort dig. Men jag är så glad för din skull att du tog det här beslutet.. det är något som kommer betyda mer och mer för dig ju äldre du blir. Du är så älskad Kenza.

Reply
Sara

Vad konstigt att du delar med dig av detta när du jämt har varit så privat av dig under hela din bloggtid. Jag förstår att du vill skriva av dig. Men jag tycker bara att du förvirrar dina följare.
Vem är Kenza?

Reply
Ulrika

Håller inte med dig överhuvudtaget. Just familjesituationen har väl Kenza varit mer öppen med än man kan begära. Tycker det här är jättefint skrivet och tror att det är ytterst få följare som blir ”förvirrade”.

Reply
LindaEd

Sara, jag gissar på att du är en av dessa onda “själar” som försöker insinuera att det skrivs för att locka läsare. Ni dyker upp som små parasiter lite här och var men som tur är finns det långt många fler som faktiskt förstår och som styrs av moral och empati. Ett tips: har du inget snällt att skriva/säga, skriv/säg inget alls. Du mår inte ett skit bättre av att försöka vara elak och dum mot andra.

Kenza; all kärlek. Har en frånvarande pappa som lider av psykisk sjukdom – ditt inlägg har verkligen fått mig att reflektera (och gråta). Tack!

/Linda

Reply
Julia

I can really relate to your story Kenza. My sister lost contact for years with my dad and I always keep visiting him and tell all the news about his grandchildren he never met. Just because everytime I visit him it might be the last time. He might not deserve it but for me, I don’t want to end up with regrets. After all I am relieved and really proud you got in touch with him again and that you forgave him. You did everything you could by making peace with him. I can only imagine how hard that must have been to take that step. I hope you are feeling a bit better now. Love you Kenza. Stay strong my love! ❤️❤️❤️

Reply
Anna

Stay strong. This post is so touching and I think it’s so strong to forgive your father. I’m sure one day you will meet again. Best wishes from Berlin <3 Anna

Reply
Julia

Oh and another thing. By his example you choose the right husband. I see this as a good thing because you know how hard it was for your mother how to raise 3 kids mostly alone (or like you sometimes wrote on your blog). This way you found a husband who is so caring and loving and a great daddy figure. I like to see “bad” examples as something positive further in life. You’ve learnt a lot by only growing up. ??

Reply
Linnea

Så fint skrivet och SÅ VIKTIGT. Beundrar dig verkligen för att du lyckades förlåta honom. Att förlåta är något av det svåraste som finns. All kärlek till dig <3 Kram

Reply
L

Wow. Tack. Vilken text, vilket MOD du har. Detta är första gången jag skriver en kommentar på din blogg, och kanske tredje gången någonsin, men den texten jag precis läste var bland det starkaste jag någonsin läst på internet – alla kategorier. Så ärlig och tydlig. Tack för det. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du mår så bra som du kan, och att du har många många människor runt omkring dig som bryr sig om dig, och du om dom. Det är kanske ändå vad livet går ut på.

Reply
Hanna

Så fint! Jag kämpar med att lära mig att förlåta, just för att som du säger, få ro i min egen själ och kunna gå vidare. Det är svårt, men jag tror att det är viktigt och bra. Jag har förlorat min mamma så jag vet vad du går igenom. ❤️

Reply
Lucinda Erlandsson Sköld

Jag orkar verkligen inte skriva hela min egna historia men jag har en liknande historia med min pappa. Idag skrev han ett meddelande på en av mina bilder på instagram men jag orkade inte läsa för jag var på jobbet. Jag glömde det där smset men kom på det nu när jag läste ditt inlägg. Klarar inte av att läsa hans meddelande. Jag förstår dig inte, jag vill förstå. men hur kan du förlåta allt han gjort? Hur kan du gå vidare tillsammans med honom? Jag önska verkligen det fanns någon som du som jag kunde prata med, någon som kunde hjälpa mig och förstå hur jag ska gå vidare. Jag har inte pratat med min pappa på 8 år. I år gifter jag mig och han är inte där.

Reply
Johanna

Jag vet att det är en klyscha, men att ”take the high road” kommer alltid att vara det bästa alternativet, hur svårt det än är. Så stort av dug att kunna förlåta din pappa och vad glad jag är för din skull att du gjorde det valet <3

Reply
Camilla-Maria

Hej Kenza! Jag tittar in på din blogg emellanåt.. gillar den och tycker du verkar vara en fin människa. Jag brukar inte kommentera…Men det här inlägget berör mig mycket..och har liknande erfarenhet av att förlåta en pappa som inte längre finns. SÅÅ klokt beslut..om än riktigt riktigt tufft! Jag tror man släpper sig själv fri genom att förlåta.. TACK för det finaste och klokaste blogginlägg jag läst på länge! Allt gott till dig ?

Reply
Olga

You’re incredibly wise and strong woman. I can only imagine how hard the decision to put all bad things behind you was. But you sound like it brings you calm.
Take care of you, love from Poland

Reply
M

All kärlek och styrka till er. Så himla stort och fint men såklart obeskrivligt sorgligt, önskar ni hade fått mer tid. Har en liknande relation till min far, ingen kontakt sen flera år tillbaka. Dina inlägg har verkligen fått mig att tänka om och även om jag inte vet hur jag ska gå tillväga än: tack.

Reply
J

Lots of strenght ❤️ Im on similar Kind of situation and I think reading this post opened my eyes and I know now what to do. I wish you the best , you are strong woman ❤️

Reply
Amanda

Kenza jag lider med dig så mycket. Jag själv är uppvuxen med en mamma som är alkolist men förra året blev hon äntligen ren. Hon har haft väldigt mycket ånger över vad hon har gjort och hon bad om min förlåtelse. Men jag så att jag kan inte glömma vad alkolism gjorde mot mig. Alla hemska minnen man har upplevt, skammen man har upplevt och barndomen man har förlorat genom att behöva växa upp för fort.men förra året var det året jag äntligen kunde börja leva i nuet och acceptera att jag hade en svårt barndom men att jag är nu fri från det. Så jag sa till henne att jag vill bara vara i nuet och jag är oerhört stolt över min mamma som fixade upp sitt liv och nu är en mamma till mig och mina syskon. Det är svårt det här med att få växa upp i en familj med psykisk ohälsa. Tänka alla år i barndom men. Är man kände sig så misslyckad och oönskad. Jag .inns det än så väl, men att jag äntligen mår bra i mig själv och har äntligen tillåtit mig själv blivit förälskad i en man för första fången. Bara en sådan grej. Jag tänkte så många år om inte ens min mamma vill ha mig, hur kommer ögon annan vilja ha mig. Så min kille har hjälpt mig så mycket att börja älska mig själ. Sen vill jag ge en sådan stor eloge till min fina Padre som alltid har stått upp och kämpat för oss.

Men det jag vill säga till dig Kenza är att du kommer kunna le och skratta utan att känna dåligt samvete inom sin framtid. Min pappa säger alltid till mig när jag är ledsen, man måste gråta ur alla tårar innan man får plats med ett leende.

Massa kramar Kenza. Jag vet att din pappa är så stolt över dig! ???

Reply
Josefine

Jag känner dig inte, annat än genom det jag läser, men jag måste ändå få säga att jag är stolt över dig! Det är inte många som har en så god självinsikt att de kan förlåta, ens för sin egen skull. Det är så fint att du hann få den kontakten och kärleken från och till din pappa till slut. ❤ Det är många som inte förstår, men pappa är alltid pappa, oavsett om han alltid förtjänar den titeln eller inte.. och att ge honom en verklig plats i ditt hjärta innan det var för sent, är antagligen något av det finaste du kunde göra både för honom och dig själv. Ta hand om dig och låt sorgen ta den tid och den plats som behövs. ❤ Du är så otroligt stark och fin människa!

Reply
Sara

Otroligt starkt gjort av dig att förlåta! Du ska vara stolt över dig själv <3

Reply
Taleen

I’m crying right now. Reading what you wrote got me extremely emotional but it mostly wanted me to tell you how much I love you.
I identify so much with what you went through with your father and even if I have great friends who listen and who are there for me what you wrote really is something that takes some sorrow away from me. I feel like how you feel is what I feel, I don’t feel lonely. And usually I do feel lonely because no one seems to go through the same sh*t and I often think why me ? Why does it never seem to stop? Despite your message being sad I feel like it’s a message of hope. You’re my hero I hope you know that what you share is helping some of us. Thank you for that.

Reply
Melisa K

Jag har följt din blogg sedan 2007 (helt galet!) och läst vartenda inlägg sedan dess och detta är min 2:a kommentar som jag gör. Jag var verkligen bara tvungen att säga att det här var nog det finaste inlägget jag någonsin läst/sett på din blogg. Jag vet att du har nämnt din relation till din pappa på bloggen innan och därför blev jag så nedstämd av detta som hänt. Det är väldigt starkt och otroligt fint av dig att förlåta din pappa, och nu kanske du äntligen kan känna att du kunde få ett fint avslut med honom trots ert förflutna. Det är det som räknas. Jag kan inget annat än att beklaga sorgen och hoppas på att du mår bra snart igen. Jag önskar jag kunde ge dig en stor kram just nu. Ta hand om dig. <3

Reply
Sofia

Så klokt av dig Kenza. Alla förtjänar en andra chans och stort av dig att kunna ge din pappa den gåvan.

Reply
Johanna

Fint och stort! Kärleken övervinner det mesta om man klarar av att släppa in den i hjärtat. Det är fint att du klarade av att förlåta och så skönt att du känner att det var rätt beslut <3

Reply
Karin

Kenza det är något väldigt speciellt med dig går inte att förklara. Du är så fin och har ett så gott och underbart inre❤. Lev väl och hoppas att livet ler mot dig de är du så värd???

Reply
Rosanna

Alltså. Så jävla stark du är! Det är helt sjukt, jag får gåshud.❤❤❤

Reply
Monika

Your story is really sad. The most important is that, you forgived your father and spend with him last time. Sometimes close family hurting us but they’re still our family. I know it’s not easy to forget and forgive. And it depends what they did. Exist things which can’t be forgiven. But you did it. It was beautiful. You showed him love and forget about your anger. You managed to talk to him before he left. Some don’t do this and then regret it, because it is too late… That’s really sad.
Take care!

Reply
Ida

<3<3<3
Så fint du skriver. Och så modigt att dela med detta så personliga.
All kärlek till dig.

Kramar ida

Reply
Stina

Försökt skriva något så många gånger men det är bara för stort och svårt alltihop. Men detta.. gör mig så speechless att jag måste säga det. Det är helt fantastiskt att du finner det i dig att hantera all denna komplexitet. Bara att du som gift 27åring ska behöva bli ett barn igen för att ni ska ha en möjlighet att ta igen all förlorad tid… jag är så imponerad och glad för din skull, att du orkat och att ni hann. Såklart önskar jag ingen denna smärta och sorg i livet, men nu när du kommit ut på andra sidan kanske det finns lite tacksamhet att känna inför att du har kultiverat en sådan känlosmässig kapacitet. Du är en sann förebild. Såhär sprider vi fred i våra hjärtan och på jorden. Tack.

Reply
Maria

This makes me cry. I’m so sorry for your loss but it’s good that you both found the strength to left everything behind. Probably the hardest post I’ve ever read in your blog, so honest and sincere. You are very strong person and you are TRUE. Send you lots of love and I really hope that you’ll find your way to live your life.

Reply
Sara

Fint skrivet och otroligt starkt av dig. Det krävs mycket av en person att förlåta någon som har gjort en så illa. Var stolt över det ♡

Reply
Diana

oh herre gud vilket känslofyllt inlägg som får en att knappt kunna hejda tårarna!!
Jag beklagar sorgen så djupt Kenza, beklagar men är ändå så glad att du hann förlåta, gå vidare och få ett bra avslut trots allt.
Hoppas du också fick en bra förklaring till dina frågor, till varför det blev som det blev.
Stor kram <3

Reply
Nicole

Så otroligt fint skrivet! Du har verkligen ett rent hjärta ? Tack för att du ville dela med dig! Ta nu en dag i taget, det finns inga rätt eller fel. Dina läsare finns kvar när du är redo. All kärlek till dig och din familj ❤️

Reply
Delia

Kenza, you are amazingly strong and kind! Time cures all wounds. It will hurt less and less day by day. Stay strong! Hugs!

Reply
Sissi

You are a great woman Kenza. So mature. Talented, inspiring. Corageous. For different reasons, we all identify with you. I hope you can deal with your loss, knowing that you’ve followed your heart. Our hearts are with you ?

Reply
Lydia

You’re such a strong and inspiring woman. Thank you for still letting your readers into your life, I can’t imagine how hard this time must be for you. Stay strong! <3

Reply
Martina

I have nothing to write, just send you lots of love. Take your time to cherish good memories and receive love from your beloved ones.
Kram.

Reply
Katie

Thank you so much for sharing this, Kenza! You never know how strong you are until you can forgive the unforgivable. I’m glad that both you and your Dad found peace.

Reply
Anna

Så fin text. Väldigt moget och insiktsfullt av dig att välja den egentligen svåraste vägen men det bästa på längre sikt. Hoppas ni tar hand om varandra. Tack för allt du delar med dig av, det gör stor skillnad för många.

Reply
Emma

Massa kram ❤️
Så lika din Pappa utseendemässigt. Kärleken på sista bilden er emellan lyser verkligen som den starkaste stjärna. Han kommer alltid finnas vid din sida, genom hela livet. Du är stark Kenza, så himla stark!

Reply
Siiri

I’m sending you good vibes and strenght from snowy Finland! You are so brave and kind.

Reply
Ida

Så vackert och fint skrivet. Jag tackar dig för det inlägget. Det hjälper mig i min egen förlåtelseprocess. ❤️❤️❤️

Reply
Mimmi - flygvärdinna

Så vackert skriver och så himla starkt av dig! Förmågan att förlåta har inte alla och du är en sann förebild att du har gjort det. Beklagar verkligen din sorg och hoppas du får massa styrka av vänner och familjen! ❤️

Reply
Simone

Oh Kenza, I was almost crying reading this. I’ve been following your blog since I was 17 and we’re both the same age. And every now and then you wrote about your father, about being betrayed and all the bad stuff. But seeing this picture and reading this makes me feel happy for you! You have acted mature and followed your heart and your mental health! Be strong girl!

I miss reading your blog, but take as much time as you need to recover!

By the way, you look very much alike :)

Reply
Simone

and something else on forgiveness! It’s one of the most important qualities:
here is a quote that I like, and there are many more on the internet.

Forgive others – not because they deserve forgiveness, but because you deserve peace.

Reply
Martina

Min pappa dog när jag var 21 i cancer. Mina föräldrar skiljde sig när jag var 4 år, och min pappa och jag hade en komplicerad relation. Han var en ”periodare” när det kom till oss barn, ibland ville han ha en relation – men oftast inte. Ibland ville han använda oss för att såra min mamma, som han nog aldrig riktigt förlät för att hon lämnade honom. Han gjorde många tomma löften om resor, aktiviteter och att vi skulle ses som aldrig infriades.

Jag sade upp bekanten med honom upprepade gånger efter 15 års åldern, men det slutade alltid med att jag tillslut hörde av mig. Jag hade ju bara en pappa, och jag ville så gärna att han skulle älska mig med. Den sista gången jag avslutade kontakten med honom var på min 20-årsdag. 3 månader senare fick jag ett sms av ett halvsyskon att han blivit diagnosernad med cancer.

Vi träffades två gånger efter det. Jag lyckades inte med det du lyckades med. Jag försökte, men det gick inte. Jag tror att det var en kombination av att jag inte var där än, för även om döden satte en tidsram på 6 månader för oss att försonas så hann inte mina känslor anpassa sig för den tidsramen, och av det faktum att han inte ville inse att han skulle dö. Vårt sista möte var 3 dagar innan han dog, och inte ens då ville han inse att det var nära. Det mötet var ansträngt. Ingen av oss vågade prata om det vi borde ha pratat om. Jag kommer aldrig få veta om min pappa älskade mig.

Det jag vill säga är att du ska vara stolt över dig själv, och stolt över att du inte lät relationen tyna bort med en massa frågor som du aldrig kommer att få svar på. Att konfrontera gamla sår och svåra relationer tänker jag, i efterhand, är ett utav de viktigaste stegen i att våga bygga nya relationer och i att växa som människa.

Reply
Sophia

I ett års tid har jag gått runt och velat över en sådan här situation, om jag ska förlåta eller inte. Att – om jag förlåter – kommer jag då ha gjort så att allt är glömt och okej? Tack för att du delade med dig av det här. Du tog mig förmodligen ett litet steg närmare ett beslut. Förmodligen det du tog. Och att våga känna. Kram ❤️

Reply
Elin

Hej Kenza, jag har följt dig i över 10 år och tycker det är så coolt att du fortfarande är så ‘down to earth’ och ärlig med vad du känner. Grymt stark är du, all kärlek! ❤️

Reply
Tea

Wow, I’m speechless after reading this. You truly do have a big heart and I’m glad that you got to be happy with your dad at least for a while. I admire your courage, I guess it wasn’t easy to open up about this to so many people that follow you.
I’m really sorry for your loss. Be strong! ♥️?

Reply
R

Kenza, detta var bland det finare texter jag läst.
Från en person som förlorat en anhörig till en annan, var ej orolig, jag hör fortfarande skrattet från min farmor ekande i mina minnen, sättet hon höll för ansiktet och bröt ut i skratt. Det har gått 10 år, dem allra finaste minnena finns alltid kvar. <3

Kram <3

Reply
Anna

Fina., starka, modiga, kloka godhjärtade tjej
Bland det finaste o starkaste jag läst.
Kramar i massor från Anna

Reply
Anna

O alla ni andra vackra människor som kanske inte hunnit säga hej då o försonas
Ni ska inte må dåligt för det. Ett barn bär aldrig skuld när en förälder pga val eller sjukdom tex psykisk sjuk. Fängelse. eller beroende. skadat er. Ni är inte skyldiga dem något. Gör det som känns bäst för er själva men ingen kan tvinga er. Känn i hjärtat vad ni vill o orkar mår ni dåligt över era föräldrar ring bris eller besök kurator på skolan eller ungdomsmottagningen eller vårdcentralen för vuxna det finns samtalsstöd. Eller kanske kyrkan eller jourhavande präst googla . Kram anna

Reply
Anna

Men ni som sörjer en förälder som dött som inte funnits för er kan få höra att ni inte borde vara lika ledsen som de med god kontakt.
Men jag tror det ofta är tvärtom
Har man haft en fin relation fick man det man behövde. Men fick man inte det kan sorgen bli ännu starkare. Man undrar varför och hur allt skulle varit om föräldern gav det den borde. Tungt på olika vis. Men det finns hjälp att få. Unna er själva det o läk o blomma ut till de vackra varelser ni är menade att vara. Kram anna

Reply
Ara

Coming to terms with your childhood is very mind healing. It is very nice you gave your dad the opportunity to ask for your forgiveness, not only for him but especially for the little girl that lives inside you, this will help her to heal the wounds from the past. Your dad’s wrong choices are very likely a result of a tough childhood. I highly recommend you to read about the attachment theory and its influence on adult relationships. Personally, it helped me a lot to get to know myself, to love and protect the little girl within me and specially to understand my parents wrong choices and to be able to forgive them. Yoga Girl from Rachel Brathen and The Inconsequential child from Anthony Martino are good books that help to understand this concept better and that have helped me to continue my healing process.

You seem to be a very good person, so real and down to earth. Sending you love and support ❤❤❤

Reply
Leni

this is really beautiful, kenza. it takes such courage and strength to do this, but i would act the same way, i get you 100% stay strong, girl!

i’m reading you blog since january 2011 <3 lots of love and strength from germany,

leni

Reply
Lovisa

En del tycker det är fegt att förlåta och att det är den enklaste utvägen. De som säger så har verkligen inte förstått någonting. Att förlåta är verkligen det svåraste man kan göra. Du är modig! Och att visa sig sårbar är att vara stark! Och du väjer inte för de svåra besluten – en sann förebild!!!

Reply
C

Detta inlägg fick mig till tårar. Helt otroligt fint & sårbart. Ta hand om dig ❤️ Pappa vilar i frid nu ?

Reply
Filippa

Bara gråter och gråter när jag läser dina ord. Du är en fantastisk människa och det är så jävla stort att du tog det beslutet trots allt, att ni hittade tillbaka till varandra den sista tiden. Tror det alltid kommer kännas rätt och viktigt att det blev så. Jag beklagar sorgen. Samtidigt hoppas jag du kan få leva ditt liv med den känslan av att du kunde förlåta och gå vidare, för dig och för honom. Den kärleken kommer aldrig försvinna. All kärlek till dig och din familj

Reply
Filippa

Tack för att du vågar öppna dig om så svåra och jobbiga saker! Ta din tid, känn ingen stress, och glöm inte att du har massa fina människor som står bakom dig i det här för att du ska få den peppen du känner för och behöver. ❤️

Reply
Camilla K

You wrote a very powerful post, and it shows a lot of character, maturity and strength that you’ve been able to make this decision. I really hope that you remember and allow yourself to be proud of that – through your grief – because what you just wrote is very, very admirable ♡ I have so much respect for you and send you lots of thoughts!

Reply
Diana

Så fint Kenza ? tack för att du delar med dig till oss?? vi lovar att stötta dig i solsken och regn ?

Reply
Louice

påminner mycket om min och min pappas relation .. han lämnade mig när jag var 7 år gammal nu har han tydligen fått reda på att jag har fått barn så nu efter mååånga år har han börjat höra av sig..det känns som en främmande människa men det är ändå min pappa jag vet inte när jag är redo att träffa honom men får väl också som du ge han en chans och förlåta ..(Tack o lov så är han inte sjuk).

Reply
M

Åh du rara flicka!!! Började gråta när jag läste detta. All kärlek i världen till dig!!!

Reply
Daddy issues

Tack för att du skrev detta inlägg.

Jag har inte heller velat annat än att ha en pappa, men min pappa vill inte ha kontakt med mig och har valt bort mig för sin frus skull. Jag är nu den enda som är utesluten ur familjen.

Inom mig har jag en önskan att han skulle försöka ta upp kontakten, visa att han bryr sig. Men jag tror tyvärr inte han kommer göra det och efter vad hans fru kallat mig, efter att han så brutalt klippt kontakten, hur skulle JAG kunna höra av mig?

Dig har jag känt en tröst i, att dela denna sorg med. Är oerhört glad för din skull att ni fick upp kontakten igen, men också ledsen att ni var tvungna att säga hejdå så snart. Jag undrar hur det kommer att bli för oss. Mig och min pappa. Jag tror han är för stolt, även om han någonstans säkert bryr sig.

Måste jag bara lära mig acceptera att jag aldrig kommer kunna förändra honom? Att han aldrig kommer be mig om förlåtelse.

I hans ögon är allt alltid alla andras fel.

Reply
Aisha

Jag har ingen bra relation till min pappa, han valde bort oss. Och nu sitter jag och gråter till din text. Allt man vill ha är en pappa. Jag hoppas att du fick en fin sista tid med honom. <3 <3

Reply
Z

Fina fina Kenza ❣️ Min mamma gick bort i somras sorgen du bär på (även fast jag inte hade liknande relation till min mamma som du till din pappa) kan jag förstå och att se dig kunna skriva om detta får mig att känna något form av stöd jag vet inte riktigt hur jag ska få ner det i ord men du är så jävla bra ? vissa dagar är enklare andra svårare

Reply
Nikki

When you know…❤ I wrote these exact words myself a few years ago when deciding I was ready to let my dad back in my life. I always knew it was the right decision but it also has to be the right time. I’m happy the time was right for you and I’m so, so sorry for your loss. Right now, and as long as you need you are a daughter in mourning ❤

Reply
Tessa

Hi Kenza,

Im so sorry for your loss. It’s so weird to read your story.. because right now i have a simmelair thing going on in my life. My boyfriend’s dad is diagnosted with kidney cancer and that is removed. But last Christmas the news came that the cancer is now in his lymphs everywhere in his body. He now gets treatment, but not to safe his life. We know he is going to die in a couple of years and that is heartbreaking. I just had a baby boy and this news came when he whas just a half year old. But just like your story, we did not had any contact with my boyfriends parents. They only saw our son one time and when he was diagnosted everyhting changed. The contact is good now, he sees his grandchild en i hope we can all get along to make the best out of the years he has. It’s so weird that somethimes something so terrible can leed to something good.

I think it’s beautiful that you forgave him, we are trying the same thing and not for them, but to have a good feeling about ererything ourselves. To have anger feelings is so stressfull and i don’t wanna live with regrets also.

Reply
Karen

Detta måste vara ett helvete att uppleva, tur att du verkar ha folk runt omkring dig som bryr sig om dig och jag hoppas det känns lite bättre för varje dag som går. Kram på dig <3

Reply
Edwina

Jag ryser på riktigt i hela kroppen efter att ha läst det du skrivit. Oerhört starkt från din sida att förlåta, även om det inte innebär att en tvunget även glömmer. Beklagar sorgen, samtidigt som jag känner glädje för din skull över att ni fick hitta tillbaka till varandra innan det var för sent. Många kramar ???♥️♥️♥️

Reply
Kara

Dear Kenza,

I am so sorry for your loss. I have been a silent follower for 7 years now and you feel like a friend to me, so even though I have never met you, I care a lot about you.

All the things you wrote about forgiveness made me cry, because I had a similair situation with my estranged grandpa but I wasn’t strong enough to reconect like you did. Still live with that guilt until today.

Thank you for sharing this part of your story as well and I wish you sooooo much love, happiness and peace in your life. You deserve it ❤️❤️❤️

Reply
Johanna

Läst din blogg sen du startade i princip och wow vad jag är imponerad av ditt mod att förlåta din far! Förstår att det måste varit oerhört svårt men måste vara sån berfriande känsla nu efter! Du är grym, all kärlek till dig och din familj!!

Reply
Sara

Så starkt och modigt av dig Kenza. Jag hoppas en dag våga göra det samma. Skickar massa kärlek och styrka till dig under denna tid, din pappa älskar dig och vakar över dig från ovan.

Reply
Jennifer

Så otroligt fint och ärligt skrivet. Tack så mycket Kenza för att du delar med dig av detta, din text hjälpte mig verkligen att förstå att trots hur arg man än är på någon som står en så nära som sin pappa, så är den bästa vägen ibland att våga förlåta och acceptera det förgångna. Du är verkligen en otrolig förebild för mig. Tack för att du är du.

Reply
Armi

It’s wonderful you got another chance and were able to forgive. We can’t change our parents no how much we wish they were different. I’m glad you got resolve and a little time with him, and that you didn’t have to bury your father with hatred between you. And it’ll get better in time!

Reply
V

Så klok du är mitt i all sorg. Att sörja någon tar tid, kanske resten av livet, men det kommer komma en minut när du inte känner som att du ska drunkna i sorgen. Tills den minuten kommer gör du rätt i att bara vara. Kärlek!

Reply
My

Kanske fick detta mig att tänka om gällande min mamma. Som lämnade mig på trappan som 3 åring och aldrig hört av sig igen. Hon lever, vad jag vet.. men inte pappa som tag hand om mig. Han dog i cancer 2011.. den sorgen kommer aldrig försvinna.. du fick mig en tankeställare Kenza. Önskar någon sa det ansikte mot ansikte bara.. riktigt strongt gjort. All heder till dig.

Reply
Anja

I’m so sorry for your loss, Kenza. I am sure your father was a good man and loved you deeply, he just had his own demons hunting him, which had nothing to do with anyone else but him, but sadly hurt everyone around him. Be strong girl, as you always are! Sending big love!

Reply
Olivia

Jag har näst intill ingen kontakt alls med min pappa eftersom han varit frånvarande under hela min uppväxt och har svikit mig många gånger och på många olika sätt i livet. Sedan 2011 har vi inte träffats alls då jag känt att det skadat mig mer än det gett mig något, men den senaste tiden har jag funderat på att ta upp kontakten igen. Livet är kort och det är stort av dig att förlåta och gå vidare, jag vet hur svårt det är. All styrka och kärlek till dig! Tack att du delar med dig av din historia och tack för att detta fick mig att tänka <3

Reply
Samsarasam

“To forgive doesn’t mean to understand”. Everything is said. Don’t worry Kenza. I’m in the same situation. My father has left us and has chosen his family (wife and children). He is in Morocco. I was 4 years old when he left. I’ve decided to meet him in 2015 (25 years later) but i felt like a stranger. He asked me money and wanted me to help his children. As soon as i was back home in France i’ve decided to change my phone number. I’ve decided to keep going without him, i don’t need him. I have to take care of myself. It is not easy every day. He has done nothing for me. I’m a lecturer in law and junior scholar and he wasn’t here to see each step i’ve made in my life so why would i need him now that i’m grown and accomplished?! Sometimes i feel like i don’t deserve to be loved. But this is how life goes: ups and downs. The day of my wedding i won’t need a father by my side, i will walk along the aisle with my bunch of flowers just like you did. You’re the most gorgeous bride and the bravest i’ve ever seen. Your family and friends are here to make you feel that you deserve to be loved. I admire you a lot. It breaks my heart when i read your articles about your father and i understand you. Bisous from France (one of your fan and follower)

Reply
Lisa from Netherlands

I have been following you for years, this post and your recent youtube video about your pregnancy journey made me teary, so proud of you, congrats on your pregnancy xoxo I hope you make more Youtube videos because there your lively personality comes most to life :) xoxo

Reply
Lisa from Netherlands

I have been following you for years, this post and your recent youtube video about your pregnancy journey made me teary, so proud of you, congrats on your pregnancy xoxo I hope you make more Youtube videos because there your lively personality comes most to life :) and it fun to watch your videos xoxo

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*