• header

NÄR LIVET HÄNDER – AVSNITT 4

Nytt avsnitt av Kenza och Dani – När livet händer!

Äntligen onsdag och nytt poddavsnitt! Det blev gravidfokus denna vecka, vi försöker blanda ämnen och köra ungefär varannan vecka så att det inte BARA blir fokus på graviditet och bebisar, men självklart kommer vi alltid prata lite om det i varje avsnitt eftersom att det är det våra liv kretsar kring just nu. :-)

Vi pratar mycket om alla pekpinnar vi får hela tiden som gravida. Framförallt jag får dagligen flera kommentarer/meddelanden både här och på insta om att jag gör något fel som skadar min bebis, trots att jag har stenkoll på vad som är okej och inte okej och alltid letar fram fakta och/eller frågar min barnmorska om jag är osäker. Det finns så mycket gamla myter kring vad man får och inte får göra som gravid och det är synd att det finns så många som sprider så mycket okunskap! Istället för att bara ta reda på fakta. Lyssna på podden för att höra oss prata mer om det. Som vanligt hittar ni vår podd i apparna Podcaster, Spotify och Acast! <3

Avsnitt 4 – Alla dessa jävla pekpinnar
I fjärde avsnittet av När livet händer pratar vi om förlossning och våra förväntningar inför det nya livet. Är det bye bye till parrelationen? Kommer livet med bebis verkligen bli så jobbigt som alla säger? Och varför har så många mammor behovet av att läxa upp andra mammor?

45 Comments

Louice

Så bra avsnitt! Ni kan inte låta Aleks och/eller Danis man/pojkvän gästa ett avsnitt? :) Vore kul!

Reply
Lo

Tycker inte livet med bebis var jobbigt överhuvudtaget. Så onödigt att alla ska ”skrämmas” så. Har fått sova hela nätterna ända sen barnet föddes och barnet blir snart 4 haha.

Reply
Maria

Åh vad härligt att sömnen funkat så bra för er! Vår 13 månaders har haft perioder han sovit bättre/sämre men antalet hela nätter kan jag räkna på en hand. Men! Håller verkligen med om att man får höra hur jobbigt det är – och visst kan sömnbrist vara tufft. Men förutom det så tycker jag allt med bebis är roligare (såklart måste vissa saker planeras mer osv), vi har tagit med våran lilla på flera resor, massa restauranger och ja, det mesta helt enkelt. Livet får en ny mening och det är heeeeelt fantastiskt med barn!!! så ja! Jag vill hellre förmedla hur roligt och underbart det är med barn än jobbigt! Sen får man inte glömma att alla bebisar och föräldrar är olika, och det är också okej :)

Reply
Nina

Håller med! Hela graviditeten och efter har folk försökt skrämmas och sagt ”vänta du bara det kommer”. Inget av det som skulle ”komma” har kommit haha. Mådde oförskämt bra hela graviditeten, sonen sover hur bra som helst både dagar och nätter och är aldrig ledsen.

Reply
P

i dont have any kids but my friend just recently got her 3. child (3yr old, almost 2 and 5 months) haha. and she is at home while her man is working (was at home the first 4 weeks after each child was born) and it works just fine. her first kid is now going to kindergarden and everything works great with the mornings till the late afternoon and her man comes back home from work.

i think especially when you have one kid it will work just fine. ofc sleep may be a bit hard to catch the first few weeks because the baby wont sleep many hours and not like we are used to (like when its night we sleep and during the day we are awake). it will need to be feeded regularly etc. but i think it will work out just fine. especially drinking a cup of coffee should not be a problem. you can lie your baby on your legs and drinking your coffee for example. i think some ppl love to exaggerate :D
btw the last part was so funny hahaha is it too late now to say sorry :D

also wanted to ask if you have filmed a new yourtube video already? :)) i remember you said you gonna film/post the next one in week 23/24 !? :)

Reply
Sandra

Jättebra avsnitt tjejer. Måste nämna att man alltid hör att småbarns tiden är jobbig. Man förväntar sig det, men för oss blev den nästan för enkel. Hittills :) vi har en son som heter Love och som blir nio månader. Han ammades i sex veckor och har sedan dess haft rutiner. Han sover hela nätterna och samma tider varje dag, han gråter endast om han slår sig och är verkligen en as bra unge. Det är nästan så man inte vågar skaffa ett syskon då man är rädd att det blir tvärtom haha. Ett stort tips om ni ska amma är att pumpa ut mjölk i flaska från start så era män oxktev familjemedlemmar kan hjälpa till att mata. Då blir inte barnet endast fäst vid dig. Pappan får då en fin kontakt och kan hjälpa till exempelvis på nätterna. Jag kunde gå till frisör och åka bort över dagen pga av detta för exempel. Kram

Reply
Jenny

Men huuuuur länge kan man prata om ett par tights?? Skippa klädreklam i radioformat 😂😂

Reply
Anna

Jag tycker att det absolut lättaste med barn är just delen när de är bebisar. Det knepiga kommer sen när de blir äldre….

Reply
Sara

Hej Kenza! Lyssnar på er podd nu och jag funderade på om du känner till bloggaren/instagramprofilen Fatima Lima Viera? Hennes son fick en förlossningsskada pga. cytotec som används för att påskynda (kommer ej ihåg exakt om det var detta som medicinen gör, rätta mig gärna någon om jag har fel! ) förlossningen. Kommer du avstå från medicin och vilja föda naturligt eller vad har du tänkt dig? Menar inte att förvärra din rädsla men jag är bara rent nyfiken om du hört om medicinen då du verkar läsa så mycket om graviditet och förlossning.

Reply
Matilda

Cytotec används inte för att påskynda förlossningen utan för att sätta igång den, tex om man är gravid i 41+0. Om man vill skynda på en förlossning så använder man syntocinon (oxytocinanalog). Vid både behandling av cytotec och syntocinon har man koll på värkarbetet så att man inte får fler än 5 värkar/10 min då mamman blir överstimulerad. Om man är gravid längre än 42+0 ökar risken för att bebis dör i magen pga moderkakan blir sämre så det handlar om att väga för och nackdelar. Tror ganska få säger nej till en igångsättning.

Reply
Leanne

Om du hör någonting om gamla historier från något land låter de ganska galen. Vissa tror att om du lyfter armarna över huvudet kommer det att få barnets snodd inslagna runt halsen. Vissa tror att katter stjäl barnets andetag om de sover nära varandra. Vissa säger att ha sex medan de är gravida med att skada barnet. Jag vet inte ens var dessa galna saker kommer ifrån! Tro inte på dem.

Reply
Annie

Jag ville passa på att ge min bild av att ha en praktikant med på förlossningen.
Hon kom visserligen in sista timmen och då fanns det ingen energi att lägga på vilka som kom in.
Men efter att vår dotter kommit ut så mötte jag hennes blick och hon var så rörd av stunden att hon själv grät. Så fint att alla upplevde stunden så fin och inte bara vi. Det är fortfarande ett av mina starkaste minnen!

Reply
Emma

Tycker det är så komiskt att ni pratar om vilket BB ni ska välja och det finns massor av alternativ. Jag bor på landsbygden i södra Sverige så har bara ett alternativ och det är 5 mil dit, såna kontraster! Btw, älskar er podd 🥰

Reply
Caroline

Tänkte samma! Jag har åtta mil och förlossningen skulle ha semesterstängt när jag hade bf, men som tur var ändrades det. Annars hade jag haft två timmars resa. Inte ens erbjuden såndär abf-kurs i bilförlossning.

Men jag har hört att det är kaos i sthlm, främst på somrarna. (Som på alla andra ställen).

Reply
Seppi

Vem är det som retuscherar era bilder xD ? Asså era nedre delar ser inte bra ut. völdigt knöligt och ojämnt. Ser inte ni själva det? Ni kanske borde våga kunna säga till den som fixat till bilderna..

Reply
Louise

Utseendehets deluxe, vem bryr sig? Deras nederdelar ser helt normala ut, men klart det alltid finns folk som måste sprida negativite

Reply
Madelen

Jag antar att ni är väldigt unga. Låt mig berätta en sak för er. Det ser inte ut som att “de har varsin balle”. Det ser ut som att de har varsitt kön, vilket – SUPRISE – vi alla har. Oavsett vilket. Hur länge ska vi som kvinnor behöva stå ut med att våra kön ska vara så små och “platta” och osynliga som möjligt? Varför måste varenda linje och knöl retuscheras bort? Vad är det som är så fel med en ärlig bild på en kvinnokropp? Såhär ser människan ut. Tänk på hur ni själva vill att världen ska se ut innan ni uttalar er offentligt.

Reply
Emelie

Hahaha, HUR små snoppar har killarna du träffat haft? Eller förlåt du verkar faktiskt inte vara riktigt könsmogen själv än…

Vad är det som ser konstigt ut liksom? Två gravida (supervackra!) kvinnor ser jag bara.

Reply
Viktoria

Jag och min kille ska gifta oss nu till sommaren och efter det vill vi inget annat än att få barn. Har följt dig lääänge alltså säkert mer än tio år men det här som du nu har valt att dela med dig av har verkligen varit speciellt för mig. Din och Aleks kamp gör mig absolut livrädd för att hamna i samma situation när vi väl börjar försöka MEN det jag känner mest av allt är en tacksamhet över insikten att man aldrig ska ta något för givet! Så även om jag känner mig rädd och nervös inför det som väntar så är jag glad för att jag, tack vare dig, är fylld med mycket mer ödmjukhet än vad jag hade varit annars. Tack fina Kenza för att du delar med dig 💕

Reply
Marie

Finns väl i princip inget man inte får göra som gravid idag? Man får inte äta vissa saker och dricka alkohol, röka och göra sånt som gör ont i kroppen givetvis… vad lever dessa personer som kommer med värsta pekpinnarna i för tid?! 😂

Jag har två barn, ska försöka skaffa ett tredje till sommaren, hoppas vi får en tredje 💕, och det är sååååå himla mysigt med bebis och barn! Alla upplever det olika och har olika, skräms inte är väl det jag vill säga. Lev i din bubbla, ni har det västa framför er, en helt magisk tid! Ta det som det kommer och prioritera lugn och ro, tänk i tuffa perioder att det faktiskt går över, det är bara en kort stund de är små 💕. Lycka till med allt!

Reply
Jessica

Kenza!! Gör ett litet mini inlägg med din vardags rutin morgon o kväll vilka produkter du använder just nu i din vardag. Behöver inte va video eller så bara ett kort snabbt inlägg. Tycker sånt är såå kul!! 🤗😍

Reply
Maria

Men sluta tjata om vilka produkter hon använder i typ VARJE inlägg. Jag tror hon sett ditt önskemål för länge sen, kommer det så kommer det. Tröttsamt.

Reply
Ida

Ni tycks helt ha missat vad som egentligen hände i tunnelbanan med den gravida kvinnan.. Hon skriker och slänger sig själv på marken och kallar vakterna för diverse fula ord, inför sitt egna barn.. Inte ett speciellt lämpligt beteende för en gravid kvinna med ett litet barn!? Alla säger olika ang om hon hade biljett eller inte, men ni kan ju inte lägga över allt på ansvar på vakterna? Tycker inte heller man ska slänga ner en gravid kvinna på marken men tycker ni helt missar att ifrågasätta mammans beteende och hennes egna våld mot vakterna. Gillar er podd men en aning besviken över att ni bara tar mammans beteende utan att ens ifrågasätta henne och att ni också, precis som vänstermedia försöker se detta som något “rasistiskt”

Reply
Emilia

Alltså dem trosorna och bh-n ni har på podd bilden ser såååå sköna ut!! Är också gravid, i v 30 just nu och könns som alla trosor bara skaver nu.. var kommer dem ifrån? 😍😄 kram!

Reply
Rebecca

Gillar podden och har inte alls stört mig på att ni avbryter varandra eller säger ”blablabla”, tycker det är härligt när det känns som att man får lyssna på två kompisar som bara sitter och babblar så jag tycker inte alls att det behöver bli mer proffsigt! Tycker det är kul att ni bjuder på er själva så mycket. Kan verkligen rekommendera Agnes Wolds sommarprat från 2014 där hon pratar om massa myter och ”råd” alla gravida och nyblivna föräldrar får. Min enda konstruktiva kritik till podden är att ni ibland låter lite utseendefixerade när ni pratar om barn/bebisar och eftersom jag tror att ni såklart värdesätter andra kvalitéer så ville jag bara kommentera att det ibland inte riktigt framgår, till exempel när ni listar allt fint med ditt gudbarns utseende och hoppas att era barn blir lika söta. Jag fattar att man tycka vissa barn är otroligt gulliga och att man kommer tycka sitt barn är världens sötaste (så egentligen tror jag inte att ni menar att gulligheten enbart sitter i det yttre) men det skadar ju inte att slänga med en fin egenskap också eller att nämna att utseendet inte är det viktigaste hos en bebis/ett barn ;) Stort plus förresten att ni tog upp och pratade om tunnelbanegrejen, håller verkligen med om att oavsett hur kvinnan agerat innan filmen är det inte på något sätt ett okej beteende av vakterna!

Reply
Ida

Så en gravid kvinna kan bete sig exakt hur hon vill mot vakterna och vara aggressiv och våldsam mot dem utan att vakterna får göra något tillbaka för att skydda sig själva? Tycker du verkligen det är rätt? Att man är gravid är väl ingen ursäkt för att få bete sig helt rabiat.

Reply
Anna

Så himla härlig podd! Jag fick min lilla tjej för 11 veckor sedan och tycker ärligt talat att nästan allt bara har varit härligt! Visst att man får sova mindre (framförallt kortare tid i sträck pga matning på natten och så) men om man är snäll mot sig själv och inte gör 1000 planer på dagarna utan följer bebis så finns tid för vila och återhämtning d (om man inte har otur och bebis får kolik eller så såklart, men det kan man ju inte oroa sig för innan)! Mitt bästa tips är att njuta så mycket ni bara kan och inte boka in för mycket annat under den första tiden, i slutänden så vill man bara sitta och titta på sin fina fina bebis och mysa, så ta tillvara på tiden❤️ Det där med kaffet stämmer dock haha, du hinner absolut dricka kaffet men inte alltid varmt. Bebis har nämligen en otrolig förmåga att behöva mat/ny blöja/extra gos/lite rörelse preciiiiis när kaffekoppen är klar/maten är klar 🙈 så då får man liksom bara vänta och sedan dricka lite ljummet kaffe och äta halvvarm mat. Men det går ju bra det också! Lycka till med allt!

Reply
Amanda

Jag hade en barnmorskestudent när jag födde och hon var helt fantastisk! Hon hade såklart med sig sin handledare som var en erfaren barnmorska, så en praktikant agerar aldrig själv. Jag såg det hela som positivt eftersom jag fick lyxen att ha två (!) barnmorskor. Och vad gäller läkarstudenter som vill ”kolla” i utbildningssyfte så måste du ge ditt godkännande, så det är helt valfritt. Jag sade ja, men om du inte känner dig bekväm med det så är det bara att tacka nej. 😊

Reply
Matilda

Hur livet blir med första barnet beror väldigt mycket på hur bebisen är. Får man en lugn och nöjd bebis är det inte så jobbigt.

När man däremot får flera barn så blir det nog jobbigt för de flesta. Det där “man hört” om hur jobbigt det är med småbarn upplevde jag först efter mitt andra barn (på kort tid ska tilläggas)

Reply
Line

Kjempebra podd! Kjenner meg igjen i pekepinnene – du får samme type kjeft i Norge 🙄 Men når det gjelder å ikke rekke å drikke kaffen sin så kan jeg, med en liten på åtte måneder, relatere. Var ikke noe problem når han var liten, men nå som han klatrer og kryper overalt og bare skal være PÅ mamma, da blir det ingen varm drikke før han sover. For babyer kan skoldes allerede på 40 grader, og så kald kaffe gidder jeg ikke å drikke 😆

Reply
Nicki

ALLTSÅ! Att ni började podda är det BÄSTA någonsin! ÄLSKAR! Ni delar plats med mina andra favoriter TvåSystrarna podden <3
Har följt dig Kenza sedan waaaaaaay back, så kul att äntligen få "höra" dig mer nu! Du verkar vara en sån genuin och äkta person, och Dani likaså! Hoppas ni aldrig sluta podda, haha <3

Reply
Anna

Hej och stort grattis till graviditeterna, det är fantastiskt och likaså det ni har framför er 😍 Är hemma på min tredje ledighetsvecka med andra barnet och lyssnade på podden igår – bra jobbat! Ville bara flika in och säga att livet med barn blir lite vad du gör det till – vi har hittills haft det fantastiskt, men såklart på ett annat sätt än innan. Jag har även hunnit dricka mitt kaffe varmt, framförallt med första barnet 😉 Tiden med varandra finns absolut också, men man får bli liiite bättre på att prioritera den emellanåt, men djupet i relationen blir så mycket häftigare med barn!
Gällande förlossning är det för det första fantastiskt och sedan tänkte jag bara ge min erfarenhet av barnmorskestudenter vilket vi hade med på båda förlossningarna, vilket gjorde att jag upplevde att vi hade extra bra koll och mer resurser inne hos oss. Eftersom den erfarna barnmorskan guidade studenten blev allt också väldigt tydligt. Med barn nr två hade vi fyra personer inne hos oss ist för en barnmorska och undersköterska, så vi kände oss extra väl omhändertagna 😊👍🏻 Sedan ska man såklart göra det som får en känna sig bekväm, det är det viktigaste (jag skickade exempelvis ut den första barnmorskan vi fick senast då det inte alls stämde för vare sig mig eller mannen).
Stort lycka till med allt ni har framför er! 😊❤️

Reply
Elin

Hade förberett mig på en jobbig bebis-tid efter alla kommentarer. Men det blev sjukt mycket värre än jag föreställt mig. Sömnbristen var hemsk! Och sedan blev jag enormt uttråkad efter några månader hemma. Alla sa ”passa på och njut av bebistiden” och nu i efterhand känner jag att nej, det var inte kul. Njuter 100 gånger mer nu när barnet närmar sig tre år, trots att trots-ålder och egen vilja präglar mycket.

Det är så olika för alla. Jag tror det bästa är att inte ”ställa sig in” på något. Var öppen för att det kan bli helt fantastiskt, skiiitjobbigt eller bara nåt mittemellan.

Reply
Carro

Lyssnade idag!

När en annan bloggerska var gravid klagade hon på allt negativt hon fick höra.
Sen när hon fick barnet så klagade hon över varför folk inte pratar om hur jobbigt tex amning osv kan vara, att vi måste vara mer öppen. Haha!

Och angående kaffet. För mig var det mest att jag fastnade med sovande eller ätande bebis i soffan, med kaffe/mat/vatten för långt bort. Så hinner gör man om man lyckas få det med sig!
Och fjärrkontroll och mobil! Till slut lärde jag mig och bunkrade upp med allt inom räckhåll, så jag skulle palla sitta i soffan några timmar. Alla bebisar sover inte vidare om man lägger ned dem..
Å dusch. Man tar med bebis i babysitter eller lägger på en filt bredvid duschen. Å har man en partner så passar man ju på när hen är med barnet.

Jag hade snarare dåligt samvete när jag skulle göra något och la bebisen på golvet tex för att diska. Så jag fick inget gjort pga det.
Plus att det fan är som folk säger, ongen vet när mamma eller pappa vill äta eller gå på toa och busigt nog passar på att gråta, bajsa genom rummet, bli hungrigt, vilja sova..😉

Reply
Tvåbarnsmamma

Jag vågar inte säga något alls till gravida kvinnor för vad man än säger riskerar man att framstå som besserwisser/ skrämmer upp eller för positiv eller något annat. Så jag håller tyst. När man är gravid så har man ingen egen erfarenhet än och det är omöjligt att föreställa sig hur man kommer känna eller tänkas vissa situationer. Flera som kommenterat och som tyckt att det bara är enkelt med barn har bebisar. Hur lätt det är med bebis beror på deras personlighet, vissa vill ständigt bli burna/vara nära, är inte nöjda. Klart det då kan vara frustrerande att aldrig få ta en kopp kaffe, gå på toa, vara själv. Stor skillnad om du har en lätt bebis som sover flera timmar i sträck. Sen växer bebisarna och andra utmaningar kommer. Som trotsålder till exempel, konflikter, oro, skola etc. det är inte alltid lätt. Har man fler barn krävs det mycket av en själv. Det ska bytas blöjor, leka med äldre barnet, storhandlas, tvättas, städas.. familjelivet snurrar på i snabb takt och man kan vara såå trött ibland och bara längta efter att få vara själv en stund utan skrik och gnäll.. så kände jag aldrig med första barnet! Men på det stora hela är att bli mamma det bästa som hänt mig och jag älskar mina barn mer än allt! Men att säga att varje stund dom här åren varit lätt och rosenskimrande.. nej. Och jag tycker vi kvinnor ska stötta varandra i det att det inte alltid är lätt att vara mamma istället för att trycka ner varandra med ” jamen jag är alltid perfekt mamma”.Men så är livet inte alltid en dans på rosor så varför skulle livet med barn vara det. Lycka till!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*