• header

PREGNANCY WEEK 24

GRAVID VECKA 24
115 DAGAR KVAR / 115 DAYS LEFT

Bebors status: Bebisen väger nu ca 600 gram och är ungefär 29 centimeter lång (det börjar bli trångt inne i livmodern nu, står det!). Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett. Utvecklingen av lungorna är i sitt intensivaste skede nu och bebisen tränar sina lungor, bland annat genom att suga på tummen.

Bebor’s status: The baby weighs about 600 g now and is around 29 cm tall (it’s getting tight in the uterus now, it says!). The skin, that has earlier been completely transparent, is getting thicker and covered by vernix. The developing of the lungs is at it’s most intense phase now and the baby is practicing it’s lungs, for instance by sucking the thumb.

Min status: Jag fortsätter att må bra och jag är så tacksam för det! Nu börjar jag känna att magmusklerna blir svagare och svagare, det börjar bli svårare att komma upp från sitt-/liggläge och vända mig i sängen etc. Magen växer fort nu och jag älskar det! Älskar min stora mage och det känns lite sjukt att den ska bli MYCKET större. <3 Bebor fortsätter vara en liten vilding där inne och det bästa jag vet är att få se och känna rörelserna. Nytt i kroppen denna vecka: jag kan trycka ut bröstmjölk!! Så sjukt haha. Blev dock chockad över att den var gul, men det är den tydligen i början.

Bilderna ovan är från plåtningen idag, om ni undrar varför jag står fullt sminkad i en baddräkt hehe.

My status: I’m fine this week too and I’m so thankful for that! Now I’m starting to feel that my abs are getting weaker and weaker, it’s getting harder to get up from sitting down and turn in bed etc. My belly is growing fast now and I love it! I love my big belly and it feels a bit sick that it’s gonna get A LOT bigger. <3 Bebor is wild in there as usual and the best thing I know is to see and feel those movements. New in my body this week: I can squeeze out breast milk!! So crazy haha. I was a bit shocked that it was yellow though, but apparently it is yellow in the beginning.

These photos are from the photoshoot today, if you wonder why I’m standing there with full make up and a swimsuit hehe.

Övrigt: Jag har införskaffat mig en stor u-formad gravidkudde och sover äntligen bra igen. Woho! Vi har även kollat på säng till Bebor och jag tror vi har bestämt oss för en. Planen är dock att ha skrutten bredvid oss i vår säng i ett babynest, men vi känner ändå att vi vill ha en spjälsäng också. (Har förstått att samsovning är ett hett ämne, är inte ute efter någons åsikter kring det utan vi gör det som känns bäst för oss och Bebor!)

PS. Ska filma ny gravidvlogg imorgon är planen så då kommer jag berätta lite mer om hur vi tänkt göra om här hemma.

Other: I have gotten myself a big u-shaped pregnancy pillow and I can finally sleep well again. Woho! We have also looked for a crib for Bebor and I think we have decided which one to buy. The plan is to have the baby next to us in our bed in a baby nest, but we still feel that we want a crib as well. (I’ve heard that co-sleeping is a hot topic, I’m not looking for anyones opinions about that – we will do what feels best for us and Bebor!) 

PS. I’m planning on filming a new pregnancy vlog tomorrow so then I will tell you a bit more about how we’re planning to change our home.

125 Comments

.

Man gör precis det man känner sig bekväm med, för mig är det tvärtom, jag vill absolut inte ha vår bebis i sängen med oss när han födds. Är otroligt rädd för att vi ska råka göra illa honom i sömnen. Plus att jag vill gå upp ur sängen när jag ammar (vilket man måste göra om barnet ligger i egen säng bredvid) och amma sittandes och inte ligga ner och amma av bekvämlighet då en bekant till oss råkade somna när hon ammade sitt barn och kvävde sitt barn :(

Reply
Paulina

Men alltså vafan, vilken onödig kommentar. Hon skrev tydligt att hon inte vill ha massa åsikter om samsovning, o så skriver du att du inte sover med ditt barn för din bekant kvävde sitt barn i sömnen… det hade iaf JAG blivit ledsen och onödigt orolig över om jag läst första gången jag var gravid. Vem vill ens höra sånna skräckexempel?!

Reply
Hanna

Tänker att det finns en anledning till att hon heter .
Inte alls säkert att det är en riktig historia. Tänker att hon mer vill skrämmas om det nu ens är en hon

Reply
Penny

Det va nog precis sånna här kommentarer hon ville slippa när hon skrev att hon inte ville ha folks åsikter. Varför har folk sånt stort behov av att dela med sig av skräckhistorier om allt? Så galet! Sen finns det miljontals kvinnor som också liggammar som aldrig kvävt sitt barn.

Reply
Sofia

Alltså va? Jag har många kompisar som liggammat utan att ha kvävt sitt barn. Själv hade jag mitt barn i babynest i sängen första två månaderna men satte mig upp, också i sängen, vid amning. What ever that works och får en att överleva dagen liksom (och då syftar jag på mamman, att ett barn kvävs vid liggamning är visserligen fruktansvärt men också extremt ovanligt). Och vad som passar en märker man dels när barnet fötts, dels ändras det med tiden! Vid tex sju månader började även jag liggamma.

Reply
Josefin

Seriöst? Nödvändig kommentar när Kenza är så tydlig med att hon inte är intresserad av åsiker? Även om hon BETT om åsikter så känns denna sååå onödig. Var själv sjukt orolig under hela min graviditet och en kommentar som denna kunde sätta mig helt ur balans. Snälla tänk ett varv extra innan du kommenterar nästa gång.

Reply
Johanna

Vilken jävla onödig kommentar och SKRÖNA. Mammor har inbyggt att aldrig lägga sig på barnet så det skulle kvävas. Det händer INTE om det inte mamman exempelvis är onykter. Så snälla håll tyst med dina kommentarer. Sluta försöka förstöra för Kenza.
Jag, inkl. alla jag känner med barn har sovit med bebis varje natt. Så gosigt och tryggast så <3

Reply
Patricia

Jo de har hänt vid flertal gånger MEN alla gånger de hänt (som jag hört om med säkra källor) har mamman vart påtänd /hög/påverkad. Alltså inget som händer ”i vanliga fall”

Reply
Annie

Men alltså ge dig. Är ju precis kommentarer som din i stilen ”man gör som man vill MEN…” som Kenza uttryckligen bad om att ej få??!!

Reply
J

Så fin du är :) Det är råmjölk som är det ”gula” och det ska du ABSOLUT inte trycka ut 😆 det är bebisens ”gyllene droppar” vid amning. Råmjölken är extra betydelsefull och har mer näring m.m än den mogna mjölken sen ☺️🌸

Reply
Alexandra

En barnmorska sa att det produceras råmjölk tills moderkakan släpper, så är nog ingen fara om hon trycker ut lite ska du se :)

Reply
Penny

Du är medveten om att det bildas ny när det kommer ut mjölk va? Jag läckte råmjölk från vecka 25 så det var blött i hela sängen flera gånger när jag vaknade. Det fanns gott om det när bebis kom ut sen ändå. 😂

Reply
Anna

Sluta skrämmas och läs på innan du kommenterar, så undviks risken att sprida osanningar och myter ⭐️ Att man trycker lite gör inte att bebisen får mindre råmjölk, det produceras ny hela tiden. Vissa läcker jättemycket under gravidteten men det finns fortfarande rätt mängd för bebisen när den kommer. Den enda anledningen att inte klämma, är att produktionen kan öka pga stimuleringen av bröstvårtan (och inte tvärtom att den skulle slösas eller gå till spillo för att man trycker lite). Och gå runt med överproduktion är ju lite dryg för mammans skull innan bebisen ens kommit. ❤️

Reply
Veronica

Jag började läcka råmjölk redan i vecka 15. Sängen hade fläckar varje morgon så tillslut fick jag köpa inlägg till bhn. Kroppen producerar ny råmjölk tills bebisen kommer!

Reply
Yvette

Kläm inte på bröstvårtorna eller stimulera på något sätt eftersom det kan sätta igång förlossningen.Senare, om man gått över tiden t.ex. så kan man använda sig av stimulering av bröstvårtorna för att sätta igång det hela…..

Reply
Fana

Så fin det strålar om dig!! Fina kenza.💕 Snälla kan du inte göra ett litet inlägg med din vardagsfavoriter i badrumskåpet. Typ hud, hår eller smink. Vore såååå tacksamt. Kram o lycka till.

Reply
Jennifer

Kan tipsa om bedside crib! En spjälsäng som man sätter fast vid sidan av sin egen säng. Man slipper oroa sig för att rulla på bebisen men ändå ha den nära för amning osv :)

Reply
Malin

Babynest i sängen är hur bra som helst. Min lilla sov typ på mig första fyra månaderna när hon inte sov i babynestet, men det kan man inte berätta för folk utan att få en bläng. Och apropå att alla tycker det är jobbigt med barn, jag har aldrig sovit mer än jag gjorde första året med lillan. Däremot så är trotsåldern sjukt jobbig här hemma men går obemärkt förbi hos andra. Värsta som finns är alla kommentarer och “smarta” råd. Mitt råd är att lita på din instinkt, ingen vet hur din bäbis fungerar bättre än du, och bara för att det är sjukt praktiskt med tygblöjor för en så betyder det inte att man vill ha väskan full med bajs själv. Enda som var jobbigt i början var att amningen gjorde stört ont innan den kom igång, men va fasen, kan man laga en ny människa och trycka ut den genom woohaa så är resten en promenad i parken. Lycka till, förbered dig så lite som möjligt för du har ändå ingen aning hur det blir!;)

Reply
Linda

Vilken underbar kommentar! Din upplevelse beskriver precis hur det varit för mig med mina två döttrar❤️ Jag/vi samsov + hade spjälsäng. Jag och sambon gjorde det som funkade bäst där och då.

Det går inte att förbereda sig. Kenza – du är den bästa mamman till ditt barn. Redan nu.
Låt ingen någonsin få dig att tro något annat.

Ha en härlig helg!

Reply
Marre

Folk måste lära sig att sköta sitt 🙄… har haft min lilla kille i sitt nest mellan mig och min sambo sedan han föddes och han lever och mår bra än idag och är 5 månader 😜..

Reply
Louise

Hej Kenza! Nu tror jag inte att du klämmer så mkt på dina bröst men vill bara säga om du inte vet att man rekommenderar att inte försöka klämma ut mjölk under graviditeten. Jag kommer inte ihåg varför men vet att många barnmorskor säger det. Ifall du inte visste, jag vet inte vad din barnmorska har för åsikt. Kram

Reply
M

Funderade också på det för jag har också hört “aja baja” om att röra bröstvårtorna innan. Kan det var lite överdrivet kanske? Det kanske inte är så farligt? Själv vet jag inte.

Reply
Johanna

Rekommenderar vagga! Jag har vaggan precis bredvid sängen så bebis är nära. Så kan jag plocka upp honom när han vill amma och sen vagga honom till söms före och innan +att han kan se mig. Lägger babynestet i vaggan så det blir trångt och mysigt :-).

/Nybliven mamma

Reply
Maja

+ 1 på vagga. Perfekt när barnet vaknar till på natten och rör sig, då vaggar vaggan ungen till söms igen om hon inte är hungrig 😅👍🏽👍🏽

Reply
Edith

Samsova är såå mysigt! Så länge man inte har massa kuddar i sängen, använder babynest och inte tappar kontrollen helt när man sover så är det ju ingen fara! Då ligger de så tryggt där 😊
Jag är inte ens gravid och blir så trött på alla som gnäller om andras graviditeter 🤣

Reply
Elsa

Vilken sääääng?! Är gravid i vecka 32 och har fortfarande inte hittat spjälsäng. Tacksam för svar :)

Reply
Madeleine

Vad har du köpt för gravidkudde? Är ute efter en själv och tar gärna emot tips om du tyckte den var bra :)

Reply
Trine

Vi har kört samsovning sen dag 1 (snart 2 år) pga olika skäl, och det som gjorde att det ändå kändes tryggare var att bebis sov med ett sk andningslarm första året. Tips! Och lycka till ❤

Reply
Ema

Woow its so big now, really cute!! Looks like its time to start learning serbian so Alex and bebor would not have the secret language :D

Reply
Mass

I’m very curious about how you go with the weight. In my first pregnancy, I gained a lot of weight and I am considering having another. I have seen that you go to the gym … what routine do you take of food and exercise?

Reply
Emma

Vår lilla kille är 10 månader och har sovit med oss sen han föddes. Det blir mest sömn så, smidigt att bara ligga kvar i sängen och amma och jag som alltid rört mig mycket i sömnen vaknar nu innan jag vänder på mig så har svårt att tro att man skulle rulla på sin bebis. Våran bebis vill ha mycket närhet och då klart han ska få det, tror inte en bebis kan få för mycket närhet. Vi vuxna vill ju inte sova själva så varför skulle då en lite bebis vilja sova ensam. Men alla gör det som är bäst för dem. Så trött att alla ska komma med pekpinnar och lägga sig i. Hur ni än gör kommer väl folk att lägga sig i… 🙄

Reply
K

Vi hade vår bebis i babynest i sängen med, han sov ingen annanstans.. Jag var så nojjig över allt man hör och läser. Så mitt tips är att köpa ett sånt där andningslarm som man fäster på blöjan som mäter andetagen. Då kändes allt mycket bättre!

Reply
Louise

Har din kropp förändrats förutom större bröst o mage? Har du bristningar elr nått?

Reply
Hannas krypin

När mina barn var nyfödda och de månaderna sov de på mig. Inget annat funkade. Så fort jag la ner dom bredvid mig så vaknade de. Det hade aldrig funkat med babynest. Tiden går fort ju. Innan vi hinner blinka är Bebor här.

Reply
Sara

Can u start telling the weight again like u did in the first photo? I’m curious.. 😬

Reply
malia

I am curious too :)) It thought it was cool that you shared it all with us. why is weight such a taboo topic now? it really shouldnt. its actually quit interesting during pregnancy i think :) you seem to have no problem with sharing bebors weight but why your weight (at the start when you lost weight you shared it but now not anymore? are you not satisfied with it) :)

Reply
Mims

I believe that its because many people wrote thet she shouldnt write about her weight. It upsets people and does it rally matter? :) Why do you need to know?

Reply
Mihaela

Min dotter är 7 månader och hon sover ungefär halva natten i sin spjälsäng och andra halvan med oss. Jag har inte kunnat sova sedan hon föddes för jag var orolig 24/7. Men så fort jag tog henne till sängen bredvid mig så kunde jag slappna av och kunde äntligen sova lite. Jag tror inte man somnar djupt längre efter att man får barn, iaf inte de första tiden. Samsovning har räddat mig från att vara en zombie hela dagen 😂😂 plus det har varit såååå mysigt att skeda med min lilla bebis, att hon trycker sig närmare och närmare och lägger sin lilla arm på mig 😍😍😍 ingen bättre känsla. (okej, när hon är nyfödd så rörde hon ju knappt på sig haha men nu är det supermysigt 😜)

Reply
Paula

PLEASE DON’T SQUEEZE OUT YOUR BREAST MILK! That stimulates the oxytocin hormone and oxytocin can start an early labor!! You shouldn’t produce that much oxytocin at this stage. Jut let your breasts be. Believe me, a midwife. I wish you everything good for this pregnancy!

Reply
Jennifer

Paula, if that would be true, why is nipple squeezing not on the list of things to try to start labor at due date? Like having sex, walking in stairs, eating spicy food etc (non proven ‘home remedies’).

Reply
Pam

Jennifer, it is. In fact, it is one of the few things that has some scientific support behind it. Google it, or read the book “Expecting Better” written by an economist who knows statistics and science.

Reply
Malin

Har haft alla mina tre flickor sovandes på mig 😂. Dom har vägrat näste osv så det car enda sättet för oss båda att få sova, var väldigt mysigt ändå. Och att liggamma är guld . Såå himla skönt att kunna slumra till medan bebis äter , mindre skönt att vakna i en pöl av bröstmjölk dock om både mamma o bebis somnar ifrån amningen 😅.

Reply
Julia

Glad you are feeling better! Looking forward to your new vlog since your sense of fashion is so good and fun as I think it will be with the baby furnies too! 💕

Reply
Lisa Larsson

Asså alla diskussioner om vart bebisen sover..
Vi gjorde precis så. Hade babynest i sängen första typ 4 månaderna. Tog upp henne, ammade och la ner henne typ sovande 😂 så det var skönt att ha henne nära.

Sen somnade hon i vår säng och vi lyfte över henne i spjälsängen. Sen hon va typ 6-7 månader har hon sovit helt i sin spjälsäng 🙂 Hon är 10 mån nu.
Är så glad för er skull! Det är riktigt tufft att bli förälder och visar dagar saknar jag fortfarande tiden innan barn, men hon är den största gåvan jag någonsin fått! Det är häftigt att ha någon i sitt liv som gör att hjärtat exploderar av lycka flera ggr om dagen.
Jag unnar er verkligen detta och jag vet att alla säger det, men njut! När man är pisstrött och bebisen bara skriker så känns det som om tiden står stilla, haha! Men sen när man ser tlllbaka så inser man hur fort det går.

Reply
Maalin

Jag älskar att sova med mina barn!! Har två barn 5 o 14 år gamla o har sovit m båda två i sängen när de var bebisar o även långt senare, 5-åringen kommer fortf o kryper ned hos mig på natten o det är så gosigt.

Reply
Angelika

I’ve been co-sleeping till I was like… kindergarten haha Just fun fact from my childhood. ;)
Anyway… You can actually see that your face is changing. It looks so… pregnant. Haha I don’t know how to explain it, it’s nothing bad you just look different but I guess this is the pregnancy thing. I was just telling my friend that I get to know so many things about pregnancy now, just by reading your blog. Well.. no kids for me in couple of years but I’ll be prepared. :D You look so beautiful. You are definitely my girl crush since I was like 15 (shit… it’s been 8 years? How?) but now you look even more pretty. I’ve been actually thinking the other day about your blog and everything. I’ve never really paid attention to “the serious things”. For me the whole Kenza thing started because of Tokio Hotel. The pretty girl who listens to them, too but the thing is it’s not just “the pretty girl”. Getting to the point I was thinking how much you actually give your readers. How important it is that you share with us not only the bright side of your life. I don’t know how to put it into words not to offend anyone but I’ll try. I was lucky enough to have wonderful family but I do realize not everyone has it and it is really important that you shared your story with your Dad, with your readers. I am sure it could help a lot of people who’ve been in the similar situation. Just knowing that you are not alone. And now that you shared your struggle to get pregnant. To be honest first I was so heartbroken for you and Aleks (I didn’t even know that you can feel that much for someone you don’t know; luckily your Little Miracle happened <3) and then I was just terrified because I didn't realize that getting pregnant can be so hard. I mean, of course I knew it takes time and about infertility problems people have but I did not realize how common it can be. I guess this is how it is when you're not "into the subject". You kind of have the "it won't be me" thought in your mind. And I guess it's just so freaking important to know that you are not alone, that even "the perfect people with the perfect life" are just people with all the problems. I don't mean anything wrong, it's just you know, it's so easy to assume that celebrities, bloggers have perfect life and so easy to get depressed with you own life, your problems, your insecurities. So easy to feel like you are not enough because everyone wants somebody perfect and you will never be "perfect". Even now just by looking how amazing you look being pregnant I sometimes get just sad that I'll never look that pretty during pregnancy. It sounds so silly and immature because I'm sure you would give all the beauty just not to have problems with getting pregnant. It's even stupid to ask knowing what you've been through if you have just the common insecurities about your body after pregnancy, stretch marks? I hope my comment didn't turn out all about pretty and beauty thing because that was not the point. Anyway. Thank you Kenza for showing that not everything what seems to be perfect is perfect. I guess "perfect" doesn't even exist. It feels like everyone knows it but at the same everyone is so caught up with that idea. It's crazy vicious circle that only hurt people and it's important to make people aware that perfect doesn't exist. So thank you Kenza. <3

Reply
Fride

Har samsovit med min son sen han föddes. Vi försökte med egen säng, han vägrade OCH så jobbigt att gå upp och amma, megamys o liggamma. Sen försökte vi babynest men det funkade inte heller. Så efter x antal sömnlösa nätter pga rädd att jag skulle rulla på honom sa barnmorskan till mig att även trots att de inte får rekommendera samsovning så gjorde hon det ändå. Risken att rulla på sitt barn drogfri, nykter är helt obefintlig om man inte sover så sjukt djupt o det gör man inte som mamma. Min kille fick bo på soffan första månaderna, det var asnice för då kunde jag hoppa från sida till sida när jag ammade. Nu är han 6 mån o vi delar täcke till o med. Så JÄVLA mysigt!

Reply
Hanna

Amen to that! Samma visa här, köpte fancy spjälsäng och babynest… och var sover bebisen? I vår säng.
Alla djur är väl skapta för att sova med sina ungar egentligen.

Kenza, gör det ni tycker passar er! ❤ du har amazing glow.
Mvh läsare sedan vi båda var teens

Reply
Valerie

You still seem quite a lot slimmer than you used to. Can i just ask without anyone bashing or comming after me pls. I just know someone who had smth called pregancy anotexia and i dont say you have it i just wonder if you are afraid of weighing more than maybe your startweight (or any other number you have set in your mind that you not wanna see on the be

Reply
Jennifer

Valerie, maybe you haven’t watched Kenzas vlogs but in her previous videos she has said several times that she vomited a lot until like week 18 and lost weight then but is now getting her spirits back and eating a lot and starting to gain weight. So don’t worry about her, she has it under control I’m sure! After her struggle to become pregnant I can almost guarantee weight gain is the least of her worries.

Reply
Johanna

Gaining weight again can also take some time, talking from my own experience. I am now pregnant in week 35, in the beginning of my pregnancy I couldn’t eat normally for the first month and lost some kilos. I was continues a bit nauseous until week 22, even though I usually managed to eat the portions I used to before pregnancy between week 12-22 I didn’t gain the weight back so fast. The ultrasound showed my baby was doing good and the nurse said that some people gain weight early, some gain weight later, we are all different and as long as we try to do recommended controls of the baby and ourselves that nurses and doctors suggests I’m sure it’s fine :)

Reply
Marianne

Hade också tänkt ha min tvåa i sängen i babynest men hon vägrade allt förutom att sova tätt intill mig. Läste på massor om säker samsovning och lät det vara så. Älskade att sova nära henne. Är man orolig kan man köpa ett larm att sätta i blöjan. Med första barnet hade vi spjälsäng och jag kan inte fatta i efterhand hur jag orkade vakna varje gång han skulle amma sitta upp och göra det och hålla mig vaken för att sedan lägga ner honom igen. Förlorade så mycket sömn på det och sedan alla gånger (typ 2 år) som vi kämpade med att natta honom över spjälsängskanten när jag bara hade kunnat ligga i sängen och amma till sömns som jag gjorde med andra. Det kan ta lite tid att få till liggamning i början men så värt det när det börjar fungera. Då kan det bli ”stoppa in bröstet och somna om” vilket gör att man kan sova stora delar av natten istället för att sitta upp och amma. Vissa bröst och babynest gör till och med att det kan gå att amma över kanten!

Reply
Sofia

Samsova the shit! Min 3-månaders har sovit antingen i sitt nest tätt intill mig eller på mig. Ibland som en värmepåse rakt över min mage (med huvudet på ena sidan och fötterna på andra) och ibland mage mot mage. Amningskudden är jättebra att ha som stöd för dina armar och/eller barnet (tips!) vid samsovning. Jag har aldrig varit rädd för att göra illa henne eller rulla på henne. Tvärtom, jag har aldrig legat så stilla som när hon sover på mig. Och jag har aldrig heller sovit så djupt, himmelskt! Sover så djupt och gott med henne nära. Från att ha vridit och vänt mig och sprungit på toa nätterna igenom (innan jag blev gravid) till att nu kunna sova så djupt en hel natt. När min dotter sover på mig så sover hon oftast 7h i sträck. (Jag ammar inte, vi flaskmatar med ersättning). Vi får alltså bäst nattsömn när hon sover på mig 😉 Gör det som känns rätt för er, varför skulle någon få diktera vad dom tycker är bäst utifrån sina erfarenhet? Nej, alltid intressant att höra hur andra gjort men pekpinnar eller illa menade kommentarer kan fara åt skogen! Och går man efter någon regelbok som sägs cirkulera bland osäkra personer/mammor så gör man det svårt för sig och sig själv en otjänst…

Reply
NS

Som någon redan rekommenderat; bed side crib. Topp tre bästa grejen vi införskaffade inför bebis ankomst! Var så jäkla nöjda att jag försöker pracka på(/låna ut) alla blivande föräldrar i vår vänskapskrets vårt bed side crib (som vår unge alltså växt ur), haha! Hittills har det redan bott tre små bebisar i den.
Men, att samsova är bra mysigt! :)

Reply
Amina

Lyssna inte på folk utan gör det som känns bäst för er. Lycka till med allt!

Reply
Alexandra

Troll lux räddade oss. Vår lilla har gillat att sova i egen säng sedan dag ett. Men jag har haft ena sidan av spjälsängen nere och mot min sida sängen. Så när hon vaknade drog jag henne till mig från min sovplats och satt i sängen och ammade. Nackdelen är att min madrass formade sig efter röva så mitt huvud låg i ett hål typ haha. Lätt värt för att slippa resa sig mitt i natten. Och just de. Jag tryckte råmjölk lite titt som tätt för att de va svårt att låta bli att testa haha. Mjölken tog varken slut och det framkallade ingen förlossning. Ungen kom 10 dagar sent. Gå på magkänsla och gör som det passar dig. Lycka till med allt!

Reply
Lina

Jag ville verkligen att mitt första barn skulle sova i spjälsäng eller åtminstone i babynest i vår säng. Men det gick bara inte att lägga honom ifrån så vi samsov. Gör likadant med bebis nr 2 nu med skillnaden att jag känner mig helt ok med att han vill sova intill mig. Det är ju såå mysigt!

Oavsett var bebisen sover på natten är det himla smidigt att ha en liten säng på hjul som går att flytta runt i hemmet när bebisen sover på dagen. Stokke sleepi mini är superbra, när bebisen är lite större gör man bara om den till normalstor spjälsäng. Bedside crib eller vagga är ju också smidigt men då måste man ju ändå köpa en vanlig spjälsäng sen.

Reply
Sophia

Hej Kenza!
Måste bara säga att du strålar! Måste vara tufft att alla ska ha ”rätt” att tala om för dig hur du ska göra och inte. och kommentera allt med ditt privatliv. Var i nuet och testa er fram och se vad som passar er!

Jag undrar lite om microblading? Har du fyllt på det sedan du testade för några år sedan? Har du tips vart man kan göra det? 😍

Har du gjort det när du varit gravid, och vet du hur det fungerar med amning osv? Jag är själv gravid (men väldigt tidig) så undrar om det är okej för jag är sånsugen på att göra det! Men är så nojig för att det är just i ansiktet 🙈

Ha de så fint och njut av livet!
Med vänlig hälsning, Sophia

Reply
Jonsson

Innan vi fick barn sa jag att jag kommer aaaldrig sova bredvid mitt barn, sen föddes han och jag ville bara ha honom nära mig. Han är 8 månader nu och har sovit bredvid mig nästan varje natt. Det mysigaste som finns i hela världen! I början fick han en egen filt och ingen kudde. Nu delar han täcke med oss och sover med kudde endast på dagarna i spjälsängen (en väldigt platt). Han får inte sova med kudde på nätterna för en natt vaknade jag av att han slet i den och försökte dra den framför ansiktet.. Då blev det hejdå till den. ;)
Ni får helt enkelt känna efter vad som känns rätt för ert barn. Det är iaf otroligt mysigt att få sova bredvid sitt barn och lyssna på varenda andetag. <3

Reply
Erika

Måste tipsa om bbhugme som typ förändrade mitt liv som gravid. Bästa bästa bästa!!

Reply
Sandra

Du skriver: ” kan pressa ut bröstmjölk”
& folk tror verkar tro att du sitter trycker ut hela dagarna eller något. Typ masserar brösten dagligen .Herregud, folk alltså ^^ haha…Så sjukt om du ska behöva förtydliga & förklara allting för att inte få en drös härliga kommenterare.

Jag var en av dem som läckte dagligen från vecka 20 om jag typ fick en kram av min sambo, sov utan en hårt åtsittande topp på natten & fick använda inlägg i bhn dagtid. Räckte o blev över till min lilla bebis sen ändå. ;) & trots en hel del bröstmassage sista tiden gick jag 7 dagar över tiden & lyckades inte starta någon förlossning ;)

Hoppas du har en fin graviditet och har energi & ork att ta alla ”välmenade” råd från främlingar med ett skratt & inte känner att du ska behöva försvara dig. Lyssnade på poddavsnittet att du inte vill att det ska spridas osanningar i ditt kommentatorsfält & jag hoppas att vi är flera läsare som kan hjälpa dig bemöta dessa ”sanningar”.

Kram

Reply
T

Samsova är gosigt :) vi har gjort det jämt med våran och hon är nu 3 mån och lever och frodas. Vi får fortfarande kommentarer om hur illa detta är och hur jag och min kille kommer splittra pga av detta 😂 folk alltså. Däremot hade jag bokstavligt kunnat ta livet av min kille första 6 månaderna då männen (oftast) somnar lite djupare än oss. Så jag vaknade varje gång han rörde sig och var 100% säker på att han inte hade koll. 😂 stackarn, man får en häftig mordisk instinkt när det kommer till sina barn, lejonmamma 😅 men han sov på en madrass i 6 månader tills han hade visat att han klarade att sova i sängen (obs ironi) nä men man gör vad man känner och vill, blir folk av de flesta 😊👍🏻

Reply
Dani

You look so beautiful :) could you please share your gorgeous bathing suit? Thaaaaaaaaaaaankkk you & hugs

Reply
Ida

Vad fin du är! Underbaraclara skrev ett bra inlägg om pekpinnar från andra morsor när man fått sitt första barn. Om du inte läst det så kan jag tipsa om det. Vi morsor ska hålla ihop, inte skamma varandra! Kan tipsa om boken Det heliga jävla moderskapet också 😉😘 om det underbara och det jävliga med att bli förälder.

Reply
F

Vi har också köpt en bedside crib till vår lilla flicka som har BF 12/5, och en sleepcarrier. Så får vi se var hon föredrar att sova. Det är mitt första barn så man är lite clueless. Men väljer att lyssna på både min mamma och svärmor som säger att det blir naturligt var hon ska sova när hon är här. Sunt förnuft och sin egen magkänsla kommer man väldigt långt med ☺️

Reply
thesadbox

Vi hade bebis i babynestet mellan oss första månaden typ, sen växte han ur det (lång och stor) och är en bebis som sover med utsträckta armar så han fick sova på bedside criben istället. Gud så skönt det är, bland vår top 3 bästa köp (babybay maxi). Vi liggammar och får lite plats att sova på vi med när han sover bredvid. Snart dags för spjälsäng för oss dock (bebis 5,5 månader), har håller på att växa ur bedside criben och rullar runt och lyfter sig upp. Det är jättemysigt och gött att samsova, testa också på liggamning när bebis kommer så blir det smidigast att sova lite för en trött morsa. Puss, du strålar!

Reply
Malin

Nejmen! Här kom en radda av personliga åsikter. Kul! Frågan återstår: VART FAN ÄR BADDRÄKTEN IFRÅN? Så snygg!

Reply
Amy

Kenza, det bästa med det hela är att det är ERT barn = NI bestämmer. Jag tror verkligen att de flesta mammor/pappor gör sitt bästa. Så länge man vet innerst inne att man gör saker av välvilja för barnet så spelar inget annat roll! Försök nu istället att njuta av graviditen (man vet aldrig om man kommer uppleva det igen, gäller alla). /nybliven mamma

Reply
Anna

Vet inget om barn, har inga barn, men spontant tycker jag bed side crib låter som en bra ide! Att sova med barnet i sängen är väl lite i överkant? Låter som ett recept för en break-up, att slänga parrelationen helt åt sidan.

Reply
Sofia

Ingen fara, man kan flytta “parrelationen” till ett annat ställe, som föräldrar får man vara påhittig haha

Reply
Saga

Åh va du är vacker! 😊

Ser fram emot en video! Och att få se vad ni köper/fixar med till bebisen 😁✨

Reply
Isabelle

Vi har köpt en bedside crib från Troll, då behöver man inte vara långt ifrån bebis och behöver inte kliva upp själv om natten. Vi har även köpt ett baby nest. Tänker att man antingen kan ha babynestet i sin egen säng, soffan (eller vart man befinner sig) eller i hans lilla säng. Vi får se vad han och vi föredrar helt enkelt :-) Har bara 57 dagar kvar till BF nu.. tiden går så fort!! :-)

Reply
Madeleine

Vi tänkte som ni och hade ett babynest mellan oss i sängen men efter ett tag tyckte jag det blev trångt och kändes tråkigt att ha som en ”mur” mellan mig och mannen så då skaffade vi en bedside crib från troll som vi hade bredvid min sida av sängen. Då låg bebisen bredvid mig i sängen utan att det blev trångt! Det var perfekt och så sov vi under hela amningen (nu ammade jag bara 4 månader). Lycka till med bebisen!

Reply
Fanny

Jag födde mitt andra barn nu januari. Min barnmorska hade då nyligen varit på amningskurs och tipsade om att man kan börja mjölka ur råmjölk i slutet av graviditeten. Det underlättar när bebisen kommit och man ska gå igång med mjölkproduktionen. Det kan ju vara ett jäkla bök att få igång amningen i början och många ger ju upp :/

Reply
Amanda

Att ha bebisen i ett babynest i sängen räknas som säker samsovning! Hade min första son imellan oss i ett babynest första tiden och han har alltid sovit bäst ju närmre oss han sover. Idag är han 2 år och 7 mån och sover med oss större delen av natten 🙈 lillasyster kommer om någon månad så hoppas hon nöjer sig med att sova i ett bedside crib, i babynest, bredvid mig! Blir farligt annars med tanke på vilken vilding min son är (både vaken och sovandes 😂)

Reply
Tova

Kan säga att jag liggammat min dotter i 14 hela månader, hon har varken kvävts eller annat. Kan även tillägga att jag var en person som sov väldigt djupt även om de skulle vara bomber utanför skulle jag aldrig vaknat. Men när mitt barn kom så vaknade jag av minsta lilla rörelse eller ljud. Har aldrig kommenterat här tidigare men kände mig tvungen att skriva detta. Alla gör som de vill och känner sig bekväma med och sluta lägga er i andras beslut. Tack och hej!

Ps Grattis Kenza! Du och Aleks kommer bli bästa föräldrarns för eran lilla bebis!

Reply
Ellen

Haha, här kommer ändå en kommentar på samsovning plus samtidigt allt annat som hör till livet med en liten: GÖR DET NI TYCKER KÄNNS BÄST FÖR ER, MED ALLT!! BARA NI VET VAD SOM FUNKAR BÄST FÖR JUST ER O BEBOR!! Ni kommer vara världens bästa föräldrar om ni går på er magkänsla!! Modigt att låta hela världen följa er graviditet och tiden med småbarn, för folk tycker så jäkla mycket “i all välmening” gällande barn. Men det är bara ni som vet vad som är bäst för just er! 💙💚💛🧡💜

Reply
Therese

Har inte läst igenom alla kommentarer så med risk för att upprepa någonting som redan sagts. Märket Troll har två jättebra sängar en bedside cot (nyfödd framtill +-6 månader) och sedan en spjälsängen där ena sidan öppnas. Båda väldigt bra då man vill ha babyn alldeles nära och underlättar natt amningen. Jag kan bara säga precis som du redan sagt; gör det som känns bäst för er. Lyssna inte på ”råd” och worst case scenario historier. Följ magkänslan. Lycka till! xo

Reply
Amanda

Med första barnet så började vi samsova då hon var ca 3-4 månader. Hon gick in i någon seperationsfas då och vaknade ledsen på natten och därefter fortsatte hon sova med oss. Idag är hon snart 4 år och sover majoriteten av natten i vår säng.
Andra barnet fick samsova med oss direkt från nyfödd och är idag 9 månader. Vi hade en BBHugMe-kudde mellan barnen så dom inte skulle rulla på varann. Idag sover vi 4st i sängen och det är så mysigt <3 Saknar dock närheten med min sambo men denna tid är så begränsad. Om några år vill dom absolut inte sova med oss och tycker väl att mamma & pappa är sååå pinsamma 😜 Bara njuta så länge dom faktiskt vill samsova!

Reply
Sanna

Jag tror att folk missförstod någonting med din text och trodde att du ställde en fråga om allas personliga åsikter om att mjölka råmjölk och om samsovning. Jag hade aldrig orkat ha en blogg där folk verkar se det som en mänsklig rättighet att få uttrycka sina åsikter om exakt allt. Och jösses vilka sjuka påståenden jag läser?! Så om man mjölkar ur råmjölk så kan det trigga förlossningen?? Jävlar vad jag ska börja mjölka om 4 veckor då jag går in i v38.

Reply
Ashley

Åh jag var helt bestämd att vårt barn skulle sova i spjälsäng men så kom hon och hon hade gelt andra planer 😊 hon var extremt närhetsbehövande vilket är super vanligt. Hon sov på oss de första två månaderna, dagen innan hon blev tre månader började hon sova i babynestet, halleluja moment!! Nu sover hon brevid mig i sängen i babynest❤ det blir inte alltid som man tänkt sig hehe

Reply
F

Här är en som samsovit med sin bebis sedan bb och gör än idag när han är 8 månader. Planerar att göra det så länge det går, det är det bästa ❤️

Reply
Therese

Har inte läst igenom alla kommentarer så med risk för att upprepa någonting som redan sagts. Märket Troll har två jättebra sängar en bedside cot (nyfödd framtill +-6 månader) och sedan en spjälsängen där ena sidan öppnas. Båda väldigt bra då man vill ha babyn alldeles nära och underlättar natt amningen enormt. Jag kan bara säga precis som du redan sagt; gör det som känns bäst för er. Lyssna inte på ”råd” och worst case scenario historier. Följ magkänslan. Lycka till! X

Reply
Therése

Har samsovit med min dotter sedan dag ett ❤️ Hon blir 4 i år 🙈😜 som bebis ville hon bara sova på eller tätt intill mig och det genererade mest sömn och välmående för hela familjen, plus att jag kände att jag hade full koll på henne hela natten. Kör på det som passar er bäst, barn är individer som alla andra och det som funkar för någon funkar inte för någon annan ❤️👍🏻

Reply
Erica

Supermysigt att samsova med sina barn. Jag har gjort det med båda två för de vägrade att sova någon annanstans än vid mina bröst. Hör och häpna – jag var en sån fruktansvärd mamma att jag inte ens bemödade mig att lägga dom i ett babynest bredvid. SUPERFARLIGT!!! Till och med på stenåldern var man jättenoga med att köpa spjälsäng eller babynest och så kommer jag här flera tusen år senare och vill kväva mina barn.. :'(

Reply
Anonym

Jag tror ni alla fått inlägget om bakfoten, hon skrev tydligt att hon inte är intresserad av folks åsikter kring hur ni sover, och därmed är hon nog inte intresserad av hur ni andra sover med era barn utan kommer se själv. Vad är det för fel på folk som har barn och ska pracka på alla andra sina åsikter?

Reply
Cecilia

Vi körde också samsovning från dag ett, jag liggammade varje natt för annars fick jag ingen sömn. en levande napp😂

Reply
Lovisa

Jag rekommenderar också en bedside crib, eller en spjälsäng där man kan lyfta av ena sidan för att ställa kloss mot (fördel om den har höj-och sänkbar botten så bebis hamnar i nivå med er säng). Så har båda mina barn sovit, och jag tycker det är enkelt att sköta om bebis på natten. Ta över till sin säng och amma (sittandes, liggandes, uppochner, vad som funkar bäst för er helt enket), och sen så skönt att kunna skjutsa över bebis till sitt, dvs ha hela min sida för mig själv sen. Nog har det hänt att vi samsovit, och man vet ju inte vad barnet kommer ha för behov innan den kommer ändå. Men en bedside-ish spjälsäng tycker jag fyller flest funktioner! Lycka till på jakten! ❤

Reply
Matilda

Samsovning är så mysigt! Tips är att ha ett babynest med låga kanter så kan man liggamma i nestet. Så kan man amma i sömnen

Reply
Natalie

you are well done! joint sleep is important for a child, he feels protected, he sleeps better and develops better! tactile contact with mom in the first month is especially important! happiness and good luck to you!

Reply
Amanda

Vi har haft alla barn i babynest i vår säng från att vi kommit hem från BB. Det har varit säkrast för oss eftersom jag inte kunnat sova när bebis legat i egen säng. Jag har behövt ha dem nära så att jag kunnat kontrollera att de andas (de andas så tyst och jag är världens nojigaste). Jag har liggammat alla mina barn vilketdera väldigt skönt under perioder av maratonamningar under nätterna. Då är det ok att slumra till (vilket inte funkat när jag suttit upp och ammat). Det är viktigt, att som du säger, lyssna på goda råd och forskning och samtidigt gå efter sin magkänsla.

Reply
Antonia

Så kul att planera bebis ankomst! Vi samsov till en början. Inget babynest utan en handduk runt. Mellan oss uppe vid våra huvuden. Gick jätte bra. I början låg man och stirra tills man inte kunde hålla ögonen öppna längre. Amma också i sängen, sittandes. Kändes lättast när bebis fortfarande var liten men på BB sa det att det var guld om man kunde liggamma. Somna sittandes med henne vid bröstet flera nätter. Andra nätter med flit för att hon ville vara nära. Med massa kuddar runt som skydd.

Sen blev min man sjuk så då ville vi inte ha bebis nära honom. La henne på min sida av sängen med spjälsängen som skydd för att ramla ur sängen. Sen vet jag inte varför men efter det la jag henne bara i sängen (nu är hon trygg med det). Så tråkigt men också skönt. Började även amma i soffan/stol för att min rygg gick av när jag amma i sängen.

Många säger ju att det är onödigt med säng men man kan ju omöjligen veta innan hur man vill göra.

Och en sak som är säker. Det är sååå olika hur folk väljer att göra/upplever första tiden med bebis. Och det känns som man klämmer alla på tårna oavsett. Så bara gör och kör på egen känsla!

Reply
antonia

Alltså, kudden är bäst! Köp en till Aleks också. Kan inte leva utan våra nu haha.

Reply
Eva

Kenza: Jeg er IKKE interesseret i holdninger omkring samsovning!
Alle i kommentarerne: Nu skal du høre hvad JEG synes du skal gøre!

Reply
Marie

Låter som en sund inställning klart ni gör det som funkar bäst för er familj! :-)

Reply
Emma lang

Försök att inte blinka Kenza, har hört att det startat förlossningen alldeles för tidigt

Reply
Niki

Vi samsov 👍 har två barn. Har ammat båda så det var smidigast så (liggammade). Vi köpte ändå en spjälsäng då målet var att hon skulle sova där sen.

Reply
S

Vi har ett babynest som vi flyttar mellan vår säng och spjälsängen helt beroende på om vår månadsgamla dotter vill ligga nära eller sover gott på egen hand. Har hittills funkat toppen så det kan jag varmt rekommendera! :)

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*