• header

NÄR LIVET HÄNDER – AVSNITT 7

Nytt avsnitt av Kenza & Dani – När livet händer!

Mina konstiga drömmar fortsätter och inatt hängde jag i Jarlaberg (området i Nacka där jag växte upp) med BACKSTREET BOYS haha. Och så var min mage helt platt men jag hittade inte vår bebis någonstans, det var lite jobbigt. Så fort vi vaknade låg både jag och Aleks och klappade på magen och han sparkade tillbaka. <3

Okej onsdag idag vilket innebär nytt poddavsnitt, och veckans avsnitt är SÅ jävla bra! Vi pratar nämligen om Danis förlossning och ni får veta ALLT. Hon sparar inte på detaljerna haha. Och inte bara det, ni får hänga med IN på förlossningen och höra hur det låter minuterna innan en ny liten människa kommer till världen. Varning för gråtkalas.

Avsnitt 7 – Danis förlossningsberättelse
Den 20e februari, prick på beräknat födelsedatum, kom Danis dotter till världen. Hör tjejerna prata om ALLT som hände den dagen. Hur lång tid tog det från första värken? Hur var ”the ring of fire”? Sket Dani på sig? Välkomna till avsnittet då livet hände på riktigt!

Ni hittar podden i apparna Podcaster, Acast & Spotify!

41 Comments

alisa

yep yep i started crying. first almost at the very begging but i could push them back and then towards the mid/end when you again played in the birth of danis baby. i couldnt keep them back and they just started falling hahaha (i am at work btw so everyone just looked at me and asked “are you ok?” “what happened?”) :D

Reply
Kenza Z

Kenzas answer: Haha! I know I’ve listened to it three times and I cry every time. It’s so beautiful!!

Reply
Jessica

Är själv gravid i vecka 23 och älskar er podd, mycket bra avsnitt! Dock så fick jag höra av en kollega igår att hans släkting hade blivit förlamad från midjan och ner av sin epudral. Detta hände för tre veckor sedan och efter ett par operationer kan hon nu vicka på tårna. Oklart om hon kommer bli bättre än så.
Jag var nog inställd på att jag ville ha ryggmärgsbedövning men nu undrar jag om jag vågar. Hur mycket information får man egentligen kring riskerna? Hur tänker du?

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Nej usch! Vilken mardröm! Stackars henne. :-( Jag har inte tagit upp det här med smärtlindring än, tänkte att man tar det på förlossningskursen? Vet dock inte hur mycket info man får om riskerna. Jag tänker såhär att det finns ju risker med ALLT, och något kan alltid gå snett. Jag väljer alltid att gå efter sannolikheten och är risken extremt liten så tar jag den.

Reply
Lina Franzén

Jag fick droppfot av förmodligen epiduralen och att min bebis låg och klämde nerver. Visste att det finns risker men kände ändå att det är värt det. Man blir återställd. För mig tog det ca tre månader med halvt avdomnad fot men gick att stödja på. Skulle ta epidural alla gånger igen för den lättnaden i kroppen jag kände med det går inte att beskriva. All jobbig värk försvinner och det är lättare att andas och känna det roliga i att föda barn ❤

Reply
Jessica

Det står ganska mycket på 1177 och andra vettiga sidor om man googlar på ryggbedövning (alltså inte typ familjeliv..). Det finns alltid en risk med alla ingrepp, och finns flera olika risker med ryggmärgsbedövning men just förlamning är extremt liten. Det finns många risker med att föda utan smärtlindring med! Det bästa för ens egen förlossning är nog att läsa på det man kan, prata mycket med barnmorska på mvc och gå förlossningskurser, sen välja det som känns tryggast för en själv. Det kommer alltid finnas skräckexempel.

Reply
Matilda

Det finns risker med att INTE ta ryggbedövning (inte ryggmärgsbedövning, man sticker aldrig in något i märgen). Om mamman är för trött kanske hon inte orkar hela förlossningen utan bedövning och blir värksvag och det blir akutsnitt istället, vilket medför många risker.

Reply
M

Asså vem tänker på hårstyling när man har värkar?

Skönt med någon som berättar alla detaljer, väldigt viktigt

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Tydligen ganska vanligt att man får en knäpp och börjar raka benen, sminka sig osv mitt i värkarna haha!

Reply
Caroline

När jag låg på britsen och höll på att föda insåg jag att jag hade strumporna kvar på. Alla andra kläder hade ju åkt av och hade bara en sån där lång skjorta lagd över mig. Minns att jag mitt i värkarna ändå tänkte, herregud jag är naken men med strumpor, fan vad fult, och började typ skrika mellan verkarna ”Ta av mig strumporna!!!”. Såhär i efterhand, väldigt konstigt fokus, bryr mig inte så mycket om utseende normalt, men man är ju inte riktigt sig själv mitt i födandet, haha.

Reply
Anna

Hahah började gråta så bra avsnitt!!

Kommer ihåg när mitt vatten gick för 1 år sen och ringde min man som var på jobbet, det var snöstorm ute och han jobbar 1h ifrån vårt hem. Jag ba älskling vattnet gick nu bara så du vet.. Haha efter inte ens 30 min så är han redan framme han hade kört som galning och när han väl kommer in helt svettig och kunde knappt andas så ser han mig framför spegeln hur jag står och sminkar mig och försöker ta en selfie hahah..

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Hahaha men gud! Han måste ha ba va fan håller du på med?! Undrar hur jag själv kommer reagera. :’)

Reply
L

Kul med ett avsnitt där fokus var på Dani, äntligen! Får en känsla av att du ständigt måste ta över och höras, iaf alla tidigare avsnitt! Extra bra avsnitt denna gång :D

Reply
Anni

Jag tycker inte alls att Kenza försöker ta över och höras. Jag tycker att båda två är väldigt lika i sättet att prata och “ta plats”. Sen spelar det ingen roll för mig om någon tar mer plats än den andra bara man respekterar varandra och inte avbryter varandra vilket jag inte tycker att Kenza och Dani gör. Älskar deras podd!!

Reply
Helena

Detta är nog mitt favoritavsnitt hittills av er podd 😍 så himla fint berättat av Dani (jag är en av alla som grät så fort jag hörde bebisen skrika vid förlossningen haha) och så härligt att få höra henne berätta om vad hon varit med om! Längtar till du får berätta i ett kommande avsnitt om din förlossning 😍🌸

Reply
Louisa

Nej men alltså det här är den BÄSTA bilden jag sett – ÄLSKAR! Så fruktansvärt sköna är ni❤️

Reply
Dixi Wonderland

Alltså hur UNDERBAR är inte Dani? Har inte haft någon uppfattning om hur hon är som person men när ni poddar då känns det som att man sitter där med er två. Detta var utan tvekan den BÄSTA förlossningsberättelsen som jag hört och då har jag hört en hel del. Hon hade en så bra trakt i de hela, du ställde bra frågor och det var så galet när man fick höra bäbisens skrik. Då var det svårt att hålla tillbaka tårarna! Älskar er podd så mycket. Absolut nummer 1 på min poddlista :D

Reply
Diana

Så roligt att höra! Vill bara säga att epidural är bra för vissa och mindre bra för andra. Det är tex vanligare att förlossningen drar ut flera timmar och att det slutar med sugklocka när man har epidural. Så det är bra om man verkligen är påläst innan man tar sitt beslut. Den där febern Dani fick kan mycket väl bero på epiduralen eftersom feber är en av biverkningara. Man graderar bristningar enligt grad 1-4 där grad 1 och 2 är helt vanliga bristningar för en förstföderska :)

Läste om nån som skrev om att en person blev förlamad av epiduralen. Det är så extremt sällsynt så det är faktiskt den första jag har hört talas om som blir förlamad av den.

Men så kul att hon upplevde förlossningen som bra. Kul att höra mina kollegor i bakgrunden också som jobbade 😆

Reply
Linnea

Så skönt att att Dani fick en ( i stort) bra förlossning! Jag hade själv en superbra förlossning (mitt vatten gick ”splash” som i en film för övrigt 😂) epidural i mitt hjärta, även om min landade lite fel och bara funkade på ena sidan först. Kommer lätt ta det nästa gång igen. Är nu gravid i vecka 20 med andra barnet – så blödig när jag hörde barnskriket. Hela kroppen ba reagerade. Fick förresten också hög feber utan anledning – det kanske är vanligt när man ska förlösas?

Reply
E

Alltså världens härligaste bild!!😍 Angående ljudet tyckte ja nästan att det var bättre och mer levande med micken ni hade nu, när ni spelar in i studion så är det nästan lite ”för bra” ljud. Men hursomhelst superbra podd!

Reply
Anniel

Är själv gravid för andra gången, och alltså drömmarna som jag drömt under båda graviditeterna är helt sjuka. Drömmer mest att jag försöker mörda folk på otroligt brutala sätt, usch! Som tur brukar jag inte lyckas, trots att jag i natt tog loss huvudet av en människa. Han dog ändå inte. Så makabert att en graviditet kan påverka ens drömmar så!

Reply
Elin

Kul att höra avsnittet! Är själv i vecka 37+1 och vår treåriga dotter föddes 36+6. Inför denna förlossning har jag verkligen läst på för att vara så förberedd som möjligt, och reagerade på att Dani säger att man helst inte vill ligga ner när det är dags att krysta. Helt rätt att man inte vill ligga på rygg, men att ligga på sidan med en ”ställning” för att hålla upp en benet (ställningen finns på förlossningen) räknas som en av de mest optimala krystställningarna enligt många barnmorskor. Ville bara tipsa ❤️

Reply
Josefin

Hej Kenza!
Så himla fint avsnitt som fick mig att gråta! Jag är själv gravid i vecka 36 och har en 3åring hemma.
Jag vill verkligen inte skrämma upp dig eller på något sätt vara elak MEN alla epiduralbedövningar tar inte så bra, hade själv epidural sist men kunde definitivt inte FaceTimea haha. Har aldrig hört någon som haft en så smärtfri förlossning någonsin, men det är ju så klart helt fantastiskt och önskar alla kvinnor en sådan upplevelse.
Vill bara inte att du eller någon annan får en chock om de tror att alla förlossningar är så smärtfria haha.
Vill så klart inte skrämma dig men var beredd på smärta så blir du inte besviken haha.
Stort stort lycka till!

Reply
Sara

I’m a Finnish public health student and have my Swedish exam coming up shortly. This was perfect for practicing the vocabulary, haha!

Reply
Anna

Så fint avsnitt!!! Kändes lite speciellt när jag stod och gymma med Danis stönar i örnonen. Där stod jag lite gråtfärdig utan att någon hade en aning om vad jag lyssnade på 😂

Reply
Mia

Bäckenbottenbedövning – mitt hetaste tips för att slippa the ring of fire! Jag har fött fyra barn, de två yngsta med den bedövningen. Bästa! Man slipper nästan helt den brännande smärtan när de ska ut.
Började läsa din blogg när jag var gravid med mitt första barn (hon är född 2008). Hennes pappa är också marockan så jag tyckte det var extra kul att följa dig. Undrade om hon skulle bli en sån vacker “blandning” som du och det blev hon 😊
Så glad för din skull att du väntar bebor ❤️

Reply
Cecilie

I’m so happy that Dani had a good birth experience and it was really emotional listening to your podcast.

But it’s a bit frustrating to listen when you talk about epidural. I know that you dont have a lot of knowledge about birth, and thats the reason I was hoping you would be more careful talking about epidural. Listening it sounded like every women SHOULD choose to have one.

From a healthcare (soon to become midwife) point of view (and knowledge) it’s sientificully proved that it’s a higher risk of secarean section and the baby needing intensive care after birth to name a few. Maby in Dani’s birth it was necessary, but it’s not somthing that is recommended for healthy women and babies having a normal vaginally birth without complications. We know that births have best outcomes for both mother and baby without epidural.

You have enormous power and reach out to so many young women. So my suggestion for a future podcast is that you invite a healthcare professional (midwife, doctor) and talk about the subject so that young women will get more knowledge about pragnancy, birth and puerperium! :)

Reply
Emma

Yeah I agree. I asked for epidural but was too late. I’m happy about that fact now as epidural also can delay the delivery as it makes you more relaxed and some women even fall asleep! I had 4 hours of active labor, only used gas as pain relief. It was honestly not that painful but my girl was only 5 1/2 pounds (2.5 kg aprox).

Reply
Elli

Så roliga historier alla har.
Mitt vatten gick mitt i natten, och jag skrek på engelska till min man “om, my water broke”. Jag va så nöjd att jag fick till den meningen. Sen gick jag och duschade samt la in en tvätt med dom blöta kläderna…. prioriteringar ni vet.

Reply
Maria L.Q

Ett tips som jag gjorde och kanske var en bidragande faktor till att jag inte fick någon spricka eller liknande (fick tips av en svägerska som ärvt denna kunskap så att säga) var att jag smörjde in underliv och mellangården med olja månader innan förlossningen. Inte superkul egentligen men jag gjorde det kanske 3 månader innan förlossning med båda barnen och smörjde in varje dag till och med förlossningen. Jag fick ingen spricka som tur är!

Jag vill även påminna om att detta inte är något sådär evidensbaserat utan kan lika bra vara en gravidmyt eller ett husmorsknep som funkar för vissa och inte för andra. Jag tror dock inte det är någon skada att vara återfuktad “där nere” haha. Jag använde mandelolja men finns nog en del intimprodukter för detta!

Reply
Eva

Så härligt med förlossningsberättelser. Och skönt att hon tog en epidural och berättade om det. Det finns så mycket konstigt prat om detta och jag fattar inte varför man skulle vara stolt över att man led liksom. Det finns något så sexistiskt tycker jag i att kvinnor ska lida. En man hade ju aldrig gått igenom liknande smärtor och inte tagit bedövning. Jag har tagit det båda gångerna och kan starkt rekommendera det. Då kan man liksom njuta av sina förlossningar. Och för mig har förlossningarna tagit fart av epidural så för vissa så går det snabbare för att kroppen slappnar av. I min första förlossning hade jag en latensfas på ca 24 timmar :( Så när jag till slut fick epidural efter ett dygn så somnade jag direkt och sov någon timme. Utan det hade jag inte klarat av förlossningen. Det finns liksom ingen kraft kvar efter 24 timmar av kraftiga värkar var 5-10 minut hur mycket man än yoga-andas och accepterar osv. Jag tror att om jag hade fött “naturligt”, d.v.s ute i naturen utan någon hjälp, så hade jag dött. Jag tänkte också precis som Dani att barnmorskorna är proffs och vet vad de sysslar med. Mitt råd är att ha ett öppet sinne och försöka att inte vara stolt. Ju mer åsikter du har om hur det ska vara desto mer besviken kommer du att bli om det inte går din väg. Du kan inte kontrollera detta. T.ex. att säga att jag vill absolut inte bli förlamad. Då förtar det ju glädjen lite om det blir så. Jag var med om exakt samma (fick operera bort moderkakan) så jag förstår att det är tufft men så länge barnet och du är friska så får man se det som en framgång!

Reply
m

..och så kommer den ytliga kommentaren. VART är den röda bodyn du harp å dig ifrån? Sååååå fin :)

Reply
Jenny

Förlåt men barnmorske-studenter är INTE intresserade av ditt kön, vilken jäkla kommentar?? De utbildas för att en dag ta hand om blivande mammor. Ha lite respekt!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*