• header

LOOK OF THE DAY

Coat from H&M // old sweater from Zara // pants from Sanne Alexandra // shoes and headband from Ivyrevel // bag from Saint Laurent

Hej hjärtan! Någon som vet om pollen kommit till Stockholm redan? Vet inte om jag är förkyld eller om det är pollen. Samma visa varje vår haha, men jag tror det lutar åt pollen (eller kanske både och) för det har även börjat klia nu i ögon och näsa och jag nyser som en galning. Enligt FASS bör jag inte ta mina tabletter (Aerius, receptbelagda) som gravid och barnmorskemottagningen är stängd så kan inte ringa och fråga heller. Någon som vet? Är det safe? Eller finns det andra tabletter jag kan ta? Det kliar som in i helveteeee!!

Här har ni iallafall dagens look. Den här kappan är så fin! Har använt den alldeles för lite känner jag och nu kan jag knappt stänga den. Men men. Idag har jag filmat en ny vlogg till er, graviduppdatering vecka 30, som kommer upp om några dagar! :-)

Nu: middag. Lutar åt gårdagens pastarester eller korv med bröd haha. Både jag och Ines (som också är gravid) har varit fett sugna på korv med bröd på sistone. Någon som känner igen sig?

// Hi sweethearts! I wonder if pollen has arrived in Stockholm already? I don’t know if I have a cold or if it’s pollen. Same thing every spring haha, but I think it’s pollen (or maybe both) because it’s also itching in my eyes and nose and I’m sneezing like crazy. According to FASS I can’t take my pills (Aerius) while pregnant and I can’t contact and ask my midwife now. Does anyone know if it’s safe? Or are there any other pills I can take? It’s itching like hell!!

Anyway here is today’s look. This coat is so pretty! I feel that I haven’t worn it that much and now I can barely close it. Well well. Today I have been recording a new vlog for you guys, pregnancy update week 30, that I will post in a few days! :-) 

Now: dinner. It will be yesterday’s pasta leftovers or hot dogs haha. Both Ines (who’s also pregnant) and I have been craving hot dog lately. Anyone recognize this?

82 Comments

hanna

Pollen har kommit för flera veckor sedan. Nu bara fortsätter det men typen av pollen varierar ju utifrån vilken växt som är på gång.

Reply
Julia

Jag är allergisk mot björkpollen och fick vääärldens attack idag av kliande ögon och nysningar. Måste vara att säsongen dragit igång och tydligen ska det bli en av de värsta pollensäsongerna någonsin i år. Jag kommer definitivt vara den där skitjobbiga människan som bara pratar om sin pollenallergi hela våren. :))))

Reply
Marie Damberg

Ta inte tabletter som det står att du inte ska ta, det kan ge fosterskador. Inte roligt!!!

Reply
m

why either or? eat both. so skinny as you are i would say thats the best option (you still seem skinnier as ever before).

Reply
Sandra

Seriously?! Have you seen her belly? Do you actually think that you have to get fat legs, snd arms when you are pregnant? You don’t!
Stop picking on her snd get a life!
/A mother.

Reply
E

Men!!! Bara för du förmodligen sitter med en fet cjipspåse i ansiktet as you speak. Snälla bara för stt ni tjockisar som inte har nåt själv diciplin allsmo bara sitter o klager på folk för att de ser bättre ut än ni. Sluta vara så avundsjuka. Man kan gå upp ett par kilo under gravitiden och sen va lika fit och snygg efter 2 v och få en super frisk baby ändå. Socker, chips o onyttigheter för ingen nytta varken för en gravid eller ej gravid. Så sluta va så jävla avundsjuka på dom som inte går upp 30 kg vid sin graviditet och försök bli nöjda med er skälva istälelt

Reply
Lisa

Can you please add a photo of you so we can comment your body too? No seriously, stay away from this blog, we are so many people that are sick of your comments. You should look for professional help.

Reply
Sofia

I början av min första graviditet hade ett sååå stort sug efter korv m bröd, eller det var nog mest ketchupen och senapen PÅ korven som jag var mest sugen på egentligen, haha! Kunde springa till en mack under arbetsdagen bara för att stilla begäret :D

Reply
J

Pollen säsongen har kommit igång! Känner också det! Var dessutom hos vårdcentralen nyligen och de hade en “pollen-karta”
Det kommer igång redan i februari. Spelar ingen roll att det är snö ute

Reply
Viktoria

Receptfria antihistaminer med cetirizin eller loratadin ska vara OK att använda som gravid :)
Detta är kopierat från 1177:

Nässprejer mot allergi
Du som är gravid eller ammar kan använda receptfri nässprej med kortison, till exempel Livicort som innehåller budesonid.
Du kan också använda den receptfria nässprejen Livostin som innehåller levokabastin.

Ögondroppar mot allergi
Du som har besvär från ögonen kan använda receptfria ögondroppar mot allergi som innehåller ämnena natriumkromoglikat, till exempel Lomudal, eller levokabastin, till exempel Livostin.

Tabletter mot allergi
Erfarenheten visar att du kan använda antihistamintabletter som innehåller loratadin eller cetirizin när du är gravid.
Du kan använda loratadin när du ammar. Rådgör med barnmorska eller läkare om du behöver använda cetirizin när du ammar.

I bipacksedlarna rekommenderas inte användning under graviditet och amning eftersom det inte görs läkemedelstester på gravida eller ammande kvinnor. Numera har loratadin och cetirizin använts av ett stort antal gravida och ammande kvinnor och inget tyder på att läkemedlet skulle skada barnet. Om du känner dig osäker rådgör med läkare eller barnmorska.

Reply
JO

Vecka 33 här och hade cravings på korv med bröd (och potatissallad på) i typ 10 veckor mellan v20-30 men det har avtagit nu :)

Reply
Johanna

Det går jättebra att ta desloratadin under graviditet
De finns receptfritt på apoteket, aerius är bara ett namn för samma substans.
Kolla janusinfo

Reply
Sandra

Kolla Janusinfo! :)

Jag hade ingen aning om vad det var förren barnmorskan visade det. Jag själv brukar äta Loratadin men har inte vågat pga FASS, dock säger Janusinfo att min medicin är grön.

Reply
Mikaela

Hej hoppas allt är bra me dig och bebisen ❤️🥰. Jag har också tagit de tabletterna men slutade när jag blev gravid för jag läste samma ska, men sen var jag hos en specialist läkare på allergier som sa man kunde ta dem . Men ring kry och hör ? Kram och lycka til

Reply
Lisa

Haha jag har också fått ett sug efter korv med bröd och jag äter alltså ALDRIG det! För mig var det iaf för de gjorde reklam för korv med bröd i tunnelbanan för ett tag sen :D

Reply
Josefine

Jag äter också Aerius i vanliga fall, fick inte ta dem under graviditeten förra året. Receptfria Clarityn, hjälper nada…

Reply
Natalia

Oh! Trodde jag va ensam om pollentankarna. Gått och kliat mig i ögonen i ca en vecka nu, men tänker att inte har väll pollen REDAN börjat :(

Reply
Kristin

Vanliga receptfria allergitabletter får man ta sa min barnmorska till mig! Men kan såklart vara annorlunda med receptbelagda tabletter.

Reply
Jaquelin

Janusinfo.se där kan du kolla hur “farligt” / “ofarligt” det är att ta olika preparat. Fick tipset från min BM sist.

Reply
Amanda

Kolla janusinfo.se istället, den sidan som barnmorskorna använder! Men ja, den är okej att ta under graviditeten… prata med din barnmorska om det ändå 😊

Reply
Catrin

Jag var så sjukt sugen på korv med bröd när jag var precis i början av min graviditet, och det var så konstigt för jag AVSKYR korv i vanliga fall! 😂 Säkert ännu en gravid-grej…

Reply
Barnmorskestudenten

Det finns ingenting som tyder på att substansen i Aerius (desloratadin) ska vara fosterskadande, så kör på! Men vid långvarig användning som gravid så skall man kontakta vården, men du kan ju ta det nu innan mottagningen öppnar och prata med dom sen!

Reply
Jessica

Kolla läkemedel för gravida på Janusinfo.se, där skriver dom om vilka som är OK att ta under graviditet :)

Reply
Frida

Livostin ska vara ok (finns i ögondroppar, nässpray och tabletter). Har du riktigt jobbig pollen och i vanliga fall behöver ta betapred (kortison), kan du ta lergigan men det är på recept.

Reply
Emma

Enligt min barnmorska var aerius okej! Läs även på fass för vårdpersonal, där står det att det är kategori A som betyder att det är välundersökt. Och hör med din barnmorska vad hon säger :-)

Reply
Hannah

Aerius är helt safe. Kan tipsa om Janusinfo.se De har tydlig och bra info om läkemedel både vid graviditet och amning! :)

Reply
Anne-Lee

Aerius/desloratadin 5 kg är ok enligt barnmorskor och läkare om man läser på janusinfo på nätet. Sök på graviditet och pollenallergi.

Reply
Josefine

Jag skulle ringa 1177 eller vänta på svar från barnmorskan då de kan din sjukdomshistoria och riskprofil bäst. Men såhär står det iaf på janusinfo, att det avråds i allmänhet vid graviditet men att sedan 2015 har Läkemedelsverket tyckts sig ha tillräckligt med studier bakom sig för att kunna säga att det är säkert för preggos. Här är länkar till mer info : https://janusinfo.se/behandling/expertradsutlatanden/luftvagsochallergisjukdomar/luftvagsochallergisjukdomar/behandlaallergiochastmaundergraviditetochamning.5.6346472f163721ec9a95c1c.html

https://www.janusinfo.se/beslutsstod/janusmedfosterpaverkan/databas/desloratadin.4.4bc1be9b166e94c89705e735.html
Hoppas det hjälper :)

Reply
Elin

Jag har använt Aerius under både min förra och min nuvarande graviditet. Står såhär om det på janusinfo.se (sida för läkare):
”Det finns betryggande erfarenhet av behandling med loratadin och desloratadin under graviditet. Inget tyder på att substanserna skulle vara fosterskadande. Vid återkommande besvär eller behov av längre tids användning, ska dock läkare kontaktas.”
Hoppas din allergi blir bättre snart!

Reply
Sara

Hej!
Just fass är inte så bra vad gäller fosterpåverkan vid läkemedelsanvänding. Det som står i FASS är styrkt av vetenskap och det som det inte gjorts tillräckligt med forskning på står att man ska undvika. Tex står det på många läkemedel att de inte kan ges till barn, eftersom det är etiskt problematiskt att göra studier på barn. I praktiken används många av dessa ändå, då man sett att de fungerar.

Använd istället janusinfo, den rekommenderas av obstetriker. Informationen där är baserad på det Svenska medicinska födelseregistret och därför ganska säker eftersom det är ett stort patientunderlag. Länken nedan handlar om aerius vid graviditet (den är helt grön verkar det som). Men såklart inte fel att höra med din barnmorska heller!
https://www.janusinfo.se/beslutsstod/janusmedfosterpaverkan/databas/desloratadin.4.4bc1be9b166e94c89705e735.html
Mvh
läkarstudent som precis läst gynkursen:)

Reply
Matilda

Gud vad sjukt, jag fick också dille på det! Vet att du även nämnt tidigare att du blev sugen på saker då åt som barn (om jag minns rätt) det blev jag med! Du strålar btw! Kramis

Reply
Filippa

Enligt vad jag kan läsa i FASS verkar det inte finnas något som hindrar dig att ta Aerius medan du är gravid :) /nybliven läkare

Reply
Amanda

Oh yes, pollen it is… 😪 bara kika på Pollenkollen 👍🏻 Jag pratade med läkare om vilka mediciner jag får ta nu under graviditet, inte ens i närheten till vad jag är van vid … men kika med en läkare 😊

Reply
G

Janusinfo fosterpåverkan har uppdaterad info kring säkerhet vid behandling under graviditet! aerius är helt säkert för fostret

Reply
Fanny

På janusinfo finns det bra info om vilka läkemedel som är säkra att ta under graviditet, kolla under fosterpåverkan och sök på din medicin. Det är hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Stockholms läns landsting som ansvarar för innehållet.

Reply
Sarah

Galet snygg outfit 😍 ett tips är att kolla medicinen på janusinfo.se, även sen om du ska amma så kolla hellre där än på FASS ☺️ Kram!

Reply
Josephine

Du kan kolla upp alla läkemedel på janusinfo.se. Där kan du se vilka läkemedel som passar gravida och ammande. Sjukvården använder den så den är säker.

/sjuksköterska

Reply
Elin

Är också gravid och relaterar så hårt till korv med bröd! Stod hemma i köket idag och grät för att vi inte hade just det hemma till middag 😂

Reply
Carina

Jag har tagit aerius men sen bytte dem till desloratadin och dem ska vara exakt samma. Fick ta dem under min graviditet. Men om du känner dig osäker ring 1177 dem kan säkert svara:)

Reply
Elina

Jag har aldrig jobbat inom obstetrik och med gravida men jobbar som läkare på väg att bli specialist i barnmedicin och vi ger aerius till väldigt små barn. Min spontana tanke utöver det är att det bara är antihistamin, och en normal dos i någon dag inte borde påverka alls. Fass är inte en jättebra källa om man vill veta om saker är okej, det är läkemedelsföretagen som skriver texten och de brukar inte vilja fria något om det inte gjorts massa studier, och man vill inte gärna göra studier med gravida… en bättre källa är janusinfo som landstinget (numera region?) I Stockholm har.

Du kan läsa om just aerius här; https://www.janusinfo.se/beslutsstod/janusmedfosterpaverkan/databas/desloratadin.4.4bc1be9b166e94c89705e735.html
Deras slutsats verkar vara att det är okej men att man ska prata med sin läkare (gynekolog/obstetriker känns väl bäst) vid längre tids bruk. :)

Reply
Jasmine

Ja asså jag fattar inte de där med korv men jag va SÅ sugen i början på korv m bröd men även nu🤤 Tror det är vanligt fler som känt så😂 Men bara o äta på haha

Reply
Caloveline

Pollen börja redan förra veckan för mig, men jag blir mycket mer mottaglig när jag är sjuk. Och det var jag för 2 veckor sedan, kunde inte ens mysa med kaninen här hemma. Men nu verkar det ha lugnat ner sig, är redo för gräs-pollen om några veckor 😭😭 Du kanske också är så att du blir mer allergisk när du är sjuk?
http://Www.caloveline.com

Reply
Pia

Haha I min första trimester kunde jag typ inte äta något all’s. Var äcklad av allt men hade riktig korv crawing. Gick och köpte tysk bratwurst såna stora vita korvar loool skulle alldrig äta det annars. Yuck!

Reply
Sounari

Look so georgous ! And i feel in love with this coat. Can you give me the reference please ? 🙏 I want to buy it but didnt fount on french Shop. ☺️

Reply
Olivia

Hahahaa, jag dör på det här kommentarsfältet!! 😂😂 Men, tips! Du kan ju alltid kolla JANUSINFO! 😂😂

Reply
Lisa

Are you going to Montenegro this summer? :) Where u recomend, give tips on restaurant, beaches, shopping and stuff 😘

Reply
Felicia

Är gravid i vecka 38, får ta desloratodin för läkare på
MVC och barnmorskan! Hjälper supermycket 🙌🏼👶🏼❤️

Reply
ule

Ask your personal doctor if you can’t get to midwife. Or consult a pharmacist for a start. Please don’t follow answers from random internet people. I know you’re smart enough to do it, but anyway.. :) Good luck!

Reply
Fabienne

Do you maybe want to sell the coat?? :P or will you wear it next winter as well? i am in looove with it and i didnt find it so i guess you bought it a while back (also because you wrote you havent worn it so often i assume you didnt just buy it recently)

if you want to sell it pls answer me, you can either drop me an email or i can write you an email or on insta-direct :))

Reply
:)

Enligt pollenrapporten.se finns det stora mängder Al och Hassen i Sthlm. Är dock björkallergiker och känner redan kliande ögon och snuva haha..så jag antar att det redan är igång. Min barnmorska säger att Lortadin går bra att använda under graviditet :) Kram!

Reply
Kicki

Ja vissa ggr fick jag världens sug efter korv med bröd och jag är vegetarian hahaha så de gick ju fet bort! Är i v38 nu och är väl mest sugen på kakor o sånt :)

Reply
Hanna

Jag äter Allegra/ Altifex dagligen året runt. Har sp gjort även under mina graviditeter. Tips om du kanske vill byta medicin, jag har aldrig upplevt att man blir trött av den medicinen vilket man kan bli av många antihistaminer.

Reply
Johanna

Åh GUD är såå sugen på korv med bröd HELA TIDEN!! Är gravid i vecka 22 och på onsdagar när jhag jobbar långdag 08-20.00 har jag som motivation att jag får köpa en korv med bröd från pressbyrån på väg från jobb 1 till jobb2!! Så gott!!

Reply
Sara

Hey Kenza,
Im from Germany and here you don’t get Aerius that easily, so I use Lorano. Hope you have it in sweden. There is also Ceterezin but it makes sooo tired and I think Lorano is helping more – at least this is what I feel. :)

Reply
Evelina

Jag började med tabletter (deslortadine) för ca 1 månad sen och bor i Norrköping. Är gravid i vecka 26 och både min läkare och barnmorska har sagt okej till de 👍 Dock fick jag inte ta min kortisonnässpray men fick en annan nässpray som var okej!😃

Reply
Anna

Just nu är det Al och Hassel som ger pollenbesvär. Bara Googla pollenprognos eller ladda ner nån app så kan man se när allt blommar.

Reply
:)

Aerius kan fint brukes under graviditet:-) Legen gav meg tommel opp når jeg var gravid, og i tillegg står det i Felleskatalogen at det kan brukes av gravide og ammede.

Reply
J

jag åt orimliga mönger korv med bröd från vecka 25 fram till BF…och då hade jag varit vego i 10
År innan dess. Haha så konstig craving

Reply
Rebecka

Jag fick inte äta Aerius under min graviditet för min allergiläkare. Inte nu när jag ammar heller. Så skippa det helst. Men du kan ju prata med din läkare om det absolut inte fungerar för dig. Själv tänkte jag att jag får väl vara snorig och så tillsvidare hehe. Det är det värt.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*