• header

PREGNANCY WEEK 31

GRAVID VECKA 31
66 DAGAR KVAR/ 66 DAYS LEFT

Bebors status: Bebor börjar bli stooooor! Om bara några få veckor är han färdigbakad. Det känns helt overkligt. Han är nu runt 41 cm lång och väger runt 1,6 kg. Organen är nästan helt färdiga nu (lungorna tar längst tid) och nu ska han i princip bara lägga på sig vikt. Nu kan han öka runt 200 g i veckan! Eftersom att det är mitt första barn så är det ganska vanligt att huvudet redan nu fixerar sig ner i bäckenet. Vi har tid hos barnmorskan igen nästa vecka, ska fråga då hur han ligger! Jag tror att han fortfarande ligger likadant som förra veckan (dvs huvudet neråt, ryggen vänd mot vänster sida av magen och så sparkar han upp mot min högra sida).

Bebor’s status: Bebor is getting biiiiig! He will be ready in just a few weeks. It feels so unreal. He is now about 41 cm tall and weighs around 1,6 kg. His organs are almost completely done (the lungs take longest time) and now he basically just need to put on weight. He can gain like 200 g a week now! Since it’s my first child, it’s pretty usual that his head is already engaging into the pelvis. We have an appointment at our Midwife again next week, then I’ll ask how he’s positioned! I think he is still in the same position as last week (which is head down, his back turned towards the left side of my belly, and he’s kicking up towards my right side). 

Min status: Magen har verkligen exploderat de senaste två veckorna! Det är sån stor skillnad på magen i vecka 29 och nu 31 och för varje dag ser vi den bli större och större. Det är så häftigt. Den har även blivit mycket högre nu, tydligen slutar min livmoder ca 11,5 cm över naveln! De senaste dagarna har jag inte känt av några smärtor alls, varken i rygg eller mellan benen (där jag oftast känner) så det är skönt. Bara ett tungt tryck nedåt, speciellt när jag typ sätter mig på toa, men det gör inte ont. Däremot är jag otroligt täppt i näsan, andfådd och trött hela tiden.

My status: My belly has really exploded the last two weeks! It’s such a difference between week 29 and now 31 and each day we watch it get bigger and bigger. It’s so cool. It is also much higher now, apparently my uterus ends about 11,5 cm above my belly button! The last few days I haven’t felt any pains at all, neither in my back or between my legs (where I usually feel it) so that’s nice. I just feel a heavy pressure down low, especially when I sit down on the toilet, but it doesn’t hurt. On the other hand my nose is very blocked and I’m out of breath and tired all the time.

Övrigt: I helgen ska vi fixa ordning här hemma och tvätta Bebors kläder! Jag ska även packa BB-väskan snart, har ju lovat mig själv att ha sånt färdigt i vecka 32 så att jag slipper känna stress sen. Jag ska även planera min mammaledighet, vilket inte är det lättaste när man är egen företagare. Som tur är kan man ju fylla i sina dagar i efterhand så jag behöver ju inte bestämma mig nu. Men jag funderar på att göra såhär iallafall…. Jag kan ju inte pausa mina sociala medier, men jag kan pausa mitt jobb på Ivyrevel och finnas tillgänglig på mail osv. Så från och med slutet på april ungefär så kommer jag endast jobba hemifrån, sedan när Bebor kommer så har jag förvarnat min agent att jag kanske kommer ta en paus på 2 månader vad gäller samarbeten på mina sociala medier. Jag har ingen aning om hur jag kommer må, hur Bebor kommer må eller hur vårt liv kommer bli, så det känns skönt att ha flaggat för det. Sedan är planen att vara mammaledig till ca 50% och jobba hemifrån till 50%. Detta kommer kanske ändras (jag kanske inte hinner jobba alls, eller mer) men som sagt så kan man fylla i sina dagar efteråt så det är lugnt. Vad gäller Aleks så är det lite oklart än så länge, det som är planerat nu är att han är hemma de första 2 veckorna med oss och sedan tar han ut semester (eller pappaledighet) i mitten på juli och så drar vi iväg någonstans. Om någon har ett sommarställe (ca 1h från stan) med nära till vatten som ni vill hyra ut kanske 2-3 veckor till oss med bebis och liten hund, säg till! <3

Vore intressant att höra hur ni andra med eget företag har gjort? Hur mycket föräldraledighet tog ni ut? Min första tanke var att inte ta ut någon ledighet alls så att jag bara kan fortsätta ta ut samma lön från mitt bolag, men samtidigt så känns det inte rättvist för jag kommer inte jobba lika mycket som innan (och alltså inte dra in lika mycket pengar till mitt aktiebolag) och jag som skattebetalare har också rätt till en föräldrapenning. Tyckte allt kändes så krångligt innan, men efter att ha satt mig in i det ordentligt samt pratat med andra som är anställda i sina egna bolag så hänger jag med.

Other: This weekend we’re gonna start organizing everything at home and wash Bebor’s clothes! I’m also gonna pack my hospital bag soon, you know I’ve promised myself to have those stuff done by week 32 so that I don’t have to feel stressed after that. I’m also gonna plan my maternity leave, which is not the easiest thing when you have your own companies. Luckily I can fill in the days afterwards so I don’t have do decide now. But I’m thinking about doing like this….. As you might understand I can’t pause my social media, but I can put my work at Ivyrevel on pause and be available on e-mail etc. So from the end of April I will only work from home, and when Bebor arrives I have warned my agent that I might take a 2 month break when it comes to collaborations on my social media. I have no idea how I will feel, how Bebor will feel or how our life will be like, so it feels good to have warned about that. Then my plan is to be on maternity leave 50% and work from home 50%. Then this might change (maybe I don’t have time to work at all, or more) but like I said you can fill in your days afterwards so that’s cool. When it comes to Aleks it’s still a bit unclear, what is planned now is that he will be home the first 2 weeks with us and then he will take vacation (or parental leave) in the middle of July so that we can go somewhere. Our plan is to rent a summer house for 2-3 weeks.

83 Comments

Kenza Z

Kenzas svar: Jag skrev ju inte att han inte ska vara det? Bara att det inte är helt spikat än hur han ska göra. Lite knepigare för honom att vara borta en längre sammanhängande period eftersom att han är VD, men vi ska komma fram till en lösning som passar oss båda. :-)

Reply
Sarah

Jag är varken egenföretagare eller förälder, men tycker ändå att du gör rätt som tar ut ledighet. Du förtjänar att vara föräldraledig och njuta av ert barn. :-) Det är klart att du ändå kan bestämma dig för att jobba mindre, men du förtjänar känslan av att veta att du är just föräldraledig och att det är din rätt. Om det överhuvudtaget låter logiskt. Kram

Reply
amanda

Are you not already working from home (besides maybe 1-2 days a week) since a few weeks back? :) i felt like most days you are working from home now or hang with friends during the day but you are not really at the office anymore. (which is totally fine no cristism ;) )

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: I am at the office even when I don’t show it hehe, sometimes all day and sometimes half-days. Since Dani and I have our podcast business together it might look like we’re just hanging out, while we are working on sponsorships etc. :-)

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: WOW så fint! Tyvärr lite för dyrt för oss för sån lång period. Men tack för tips!

Reply
Sofie

Jag jobbade 50 % dom första 6 månaderna och sedan 100 % därefter. Vi har jättestor hjälp av farmor som har haft sonen 2-3 dagar i veckan så att jag kan finnas på plats på företaget, resterande tid jobbar jag hemifrån. Som tur är kan jag göra det mesta av mitt jobb när som, vilket innebär att jag kan jobba när mannen är hemma eller när bebis sover. För oss har det här fungerat hur bra som helst. Jag kan inte riktigt lyfta ur mig själv ur ekvationen helt och hållet, och helt ärligt hade jag inte velat det heller. Jag älskar mitt jobb! Jag vill dock inte vara borta från bebis för länge så det fungerar toppen att jobba hemifrån.

Nu väntar vi bebis nr 2 till sommaren och storebror kommer då vara 17 månader. Då kommer det vara lite mer av en utmaning, men jag hoppas att jag kan jobba 50 % även då. Mannen kommer vara hemma helt i 4 månader så då bör vi kunna sy ihop det. :)

Reply
Ulrika

När du gick ut med din graviditet blev jag så glad för er skull och lite ledsen för min egen skull som inte hade blivit gravid på 6 år utan p-piller.
Tills jag någon vecka senare märkte att min mens var sen och jag va gravid 😫 blir rörd när jag tänker tillbaka på det att jag redan var ovetandes gravid när ni släppte er nyhet 💛

Reply
Dani

Thank you for your update, so happy that you feel better this week.
What will you pack in your hospitality bag? And you look gorgeous as always <3

Reply
Kenza Z

Kenzas answer: I think I will make a vlog out of it! Or a post. We’ll see. Right now I’m just googling all the checklists to see what people bring haha, and then I’ll put together my own :-)

Reply
Leanne

Tack. Din blogg och vlogg har hjälpt my svenska så mycket. Jag försöker att inte använda google översätt.

Reply
Amanda

Gud va olika det är i olika län hos BM, t ex med att känna hur bebis ligger! Här (västra Götaland) eller ja i alla fall där jag går, känner de inte efter försen i typ v32 som tidigast, i mitt fall v35, eftersom bebis kan bli rätt stressad när de klämmer och så. Sist gick min bebis puls upp i typ 200 efteråt pga att hon hade tryckt! De kan ju trots allt vända sig fram till v37 typ.. Ingen kritik mot dig så men spännande hur det kan vara så olika! Samma med TUL, i vissa landsting ges det ut lite hur som känns det som medan jag har bönat och bett utan att få ett.. Och 3D ultraljud, vissa får helt gratis!

Reply
Sofia

Att ha miljoner på banken och ta ut föräldrapenning känns sådär medans en del andra blir nekade tex. sjukpenning även fast dem inte kan jobba och typ hamnar på gatan.. Vet att det är din rätt att ta ut pengar såklart eftersom du betalar skatt, men mitt samvete hade nog inte fixat det. Hur tänker du där? Endast att det är din rätt? (Ja du har såklart arbetat hårt, men en människa med t.ex. sjukpenning livet ut tjänar förmodligen din årslön på 20 år).. Är genuint nyfiken om du inte känner att det KÄNNS fel att ta ut pengar när det är brist på pengar där och endel blir nekade och får leva på i princip bröd och vatten, samtidigt som du sitter på miljoner?

Reply
Elsa

Hur tänker du att det skulle hänga ihop? Tror du att det skulle kännas bättre för den som blir nekad sjukpenning att veta att Kenza undvek mammapenning? För du tror väl inte att pengarna Kenza inte tar ut på något sätt skulle hamna hos någon som annars skulle bli nekad sjukpenning eller?

Reply
Emma

Hon betalar ju mer skatt än någon som inte arbetar så Kenza har väl precis samma rätt att ta ut föräldraledigt som alla andra. Och vart ska isåfall gränsen gå för att man ska få ta ut föräldraledigt? Vid villorna lön är det okej eller inte okej? Och hur vet du att Kenza sitter på flera miljoner?

Reply
Malin

Fast det där lät ju bara som ett otroligt konstigt resonemang. Alla som jobbar och skattar ska också kunna ta del av de ”förmåner” skattepengarna kan ge, det är ju allas pengar i grunden. De som tjänar mycket, exempelvis Kenza, bidrar ju med mer pengar än de flesta andra och då har hon givetvis all rätt att nyttja dem. Förstår inte varför ex en städare som inte bidrar med lika mycket skatt, i dina ögon skulle få ta del av Kenzas pengar, men Kenza själv skulle inte få det?

Reply
Maria N

Bra svarat! Alla måste kunna dra fördel av systemet om man bidrar till det genom höga inkomstskatter. Sedan vänder jag mig mot idén att föräldraledighet = noll produktivitet och bidrag till samhället. Man är hemma och tar hand om ett litet barn, som en dag ska arbeta och bidra till det gemensamma. Det är en långsiktig investering, både från föräldrarnas och samhällets sida.

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Vet inte om jag vill ge mig in i denna diskussion (iofs får jag väl skylla mig själv som tog upp detta i inlägget hehe), men nej jag tycker inte att det känns fel. Jag anser att jag som betalat otroligt mycket skatt sedan jag var 16 år gammal (missförstå mig inte, jag älskar att bidra till vår välfärd!) har lika stor rätt till min föräldrapenning precis som någon annan. Önskar dock att det du skriver om att jag sitter på flera miljoner stämmer men det gör jag inte haha, det går bra för mitt bolag men jag privat har miljoner i bostadslån osv precis som alla andra. Känns som att folk tror att jag är svinrik men det är jag inte, jag har det tryggt och stabilt ekonomiskt men jag måste jobba, dra in pengar och tänka långsiktigt för mig och min familjs trygghet precis som vem som helst.

Reply
Emelie

Kenza, mår du inte dåligt av att betala skyhöga skatter varje månad? Alltså tanken på att betala nästan 50% på att få ut sin lön får mig att vilja kräkas typ.

Reply
Kola

Hon kanske inte är så självisk som du är? Våra skattepengar går till sjukvård och skolor bland annat. Om vi hade så låga skatter som USA hade folk med cancer fått betala flera hundra tusen kr själva för sin vård. Ett bättre alternativ eller va???

Reply
Pat

De med sjukpenning livet ut betalar inte samma skatt som K på 20 år heller. Om du har problem med lagar och regler så får du ta det med de som bestämmer lagar och regler. Onödigt att du försöker skam belägga henne för alla problem folk har med olika bidrag i Sverige. Om du riktar ditt problem mot rätt myndighet eller rättsväsende så kanske det går att ändra på, men ge inte henne skit för att hon som ung kvinna har det bra ställt. Känn med henne istället över att det är struligt för henne att kunna vara 100% föräldraledig trotts att detta är en möjlighet för alla i Sverige ink. de med sjukpenning som inte betalar skatt.

Reply
Emelie

Men lägg av, egna företagare blir redan rånade på den här jävla skatten. Fyyy fan alltså, hela samhället hade mått bättre om dessa jävla politiker kunde sänka skatten för företagare. Det är inte hennes fel att systemet är åt helv och folk inte får ut sin sjukpenning. Jag har varit där, fyra månader utan en krona, tack och lov att min sambo betalar för allt, men tänk om jag inte haft den lyxen.. men att klandra Kenza för det är ju sjukt.

Reply
Rebecca

Förstår hur du tänker rent moraliskt MEN det är ju ingen som blir nekad för att “pengarna tar slut”. Personer blir ju nekade för att de inte uppfyller lagstadgade krav (t ex kravet att man måste ha en SGI = man måste ha ett jobb i grund och botten för att få sjukpenning). Kenzas föräldrapenning kommer ju inte betyda att någon annan får gå utan pengar??

Reply
A

Bara för att både föräldrapenningen och sjukpenningen beslutas och betalas ut från Försäkringskassan ingår de inte i samma “kassa”, de handläggare som arbetar med att besluta om sjukpenning arbetar inte alls med föräldrapenning och tvärtom. Bara för att någon inte tar ut sin föräldrapenning kommer inte någon sjuk få mer i sjukpenning. Snarare är det så att om statistiken visar att färre och färre tar ut föräldrapenning, då kommer föräldrapenningen troligtvis att sänkas för de som verkligen behöver den eftersom det som syns (Det statistiken visar alltså) är att det inte verkar finnas behov av det. Så istället för att säga att de som är rika inte ska ta ut sin föräldra/sjukpenning som de har rätt till borde du tycka att alla som kan SKA ta ut den, särskilt de som har råd att klara sig på en lägre inkomst ett tag. Ju fler som tar ut, desto tydligare statistik på att behovet verkligen finns.

Reply
Sara

Hur vet du att hon ”sitter på miljoner?” Hur mycket tror du att hon bidragit i skattepengar under sina 10nånting år som höginkomsttagare? Knip istället åt dom som lurar systemet, inte dom som använder systemet enligt deras rättigheter.

Reply
Elisabeth

Sofia,enligt ditt resonnement burde du, som er så heldig å bo i et land med fri eller billig helsovård, utbildning, sosiale ytelser etc,ikke ta imot noen av de her godene,fordi det finnes mennesker ute i verden som ikke på et helt liv klarer å få de goder og sosiale rikdommer du får i løpet av et år som svensk medborger….så klart skal Kenza ha samme regler og goder som alle andre,som betaler skatt til felles velferd. Det er mye mer uhørt at noen IKKE betaler skatt,via “smarte skattetricks”, og likevel tar for seg av velferdsgodene.

Reply
Alice

Ett samhälle ska väl vara lika mycket till för alla, oavsett vad man tjänar eller inte tjänar. Kan ju inte vara rätt att dom som betalar mest skatt, skapar arbete åt andra osv inte ska få ta del av dom förmånerna som man själv har hjälpt till att skapa.

Reply
Saga

Jag är inte Kenza, men jag tänker att det antagligen inte hjälper folk som får väldigt lite att några personer tar ut lite föräldraledighet.

Reply
Jackie

Men snälla är det Kenzas fel att vissa lever på bröd och vatten? Vad har saken med hennes mammapenning att göra? Hon har rätt som alla andra att ta ut och har betalat mycket skatt till staten så det är helt rätt. Ska man snacka om sånt så vänd dig till politiker som super upp skattepengar, fifflar med hyror osv.. jag äger flera fastigheter och betalar mycket skatt och har tagit ut mina rättigheter för det är också min rätt att göra det.

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Fattade inte veckans frukt, den kändes mindre än förra veckans ju haha! Men en “acorn squash”, whatever that is…. :P

Reply
Sofia

Oj nu lät det lite drygt! Var inte meningen att låta så utan undrar bara hur du tänker ang. det :)

Reply
Sofia

Ja exakt men jag själv skulle inte ha samvetet att ta ut föräldrapenning när jag har så mycket pengar att jag klarar mig gott och väl. Hon sa någonstans att hon blev miljonär när hon var 18-19(?) och det är väl då inte så svårt att räkna ut att hon är det nu också när hon tjänar väldigt mycket mer än då :) Att dra en gräns kan vara svårt men jag undrar mer hur hon tänker där mer än att hon har rätt till det.

Reply
Agnes

Borde inte då rika människor stå för sin egen sjukvård istället för att låta skatten betala?

Reply
Emelie

Men är det då rättvist att hon under hela sin karriär gett bort hälften av sin lön i skatter? Tänk om vi med vanlig eller låg inkomst fick ge bort hälften också? Är det rättvist, nej? Så det är väl klart att hon har rätt till att ta ut de pengarna då hon straffats tillräckligt för att hon drar in mer pengar. Hon hade fan varit dollarmiljonär om hon levt i usa nu. Vet ni vad man skattar som höginkomsttagare i Sverige, och speciellt som egen företagare? Är det verkligen rättvist att vissa ska ge bort hälften av det de tjänar för att de råkar ha bättre utbildning och har kämpat för något större? Nu hamnar Kenza inte där men hon har fortfarande betalat så äckligt mycket skatt så det är väl klart som fan hon ska få ta ut sina pengar.

Reply
Sara

Vill bara klargöra att hälften i skatt betalar en enbart på en viss del av sin lön om inkomsten är så hög! Det finns ett tak och ”ovanför” det höjs skatten :)

Reply
Maria N

Men Sofia – det finns ett tak för föräldrapenningen. Och bidrar man så mycket till samhället som man gör som företagare och höginkomsttagare, så är det man tar ut i föräldrapenning försumbart jämfört med det man ”betalar in”. Tycker att fokus istället ska ligga på att alla som kan också ska bidra, jag tycker snarare att det är ansvarslöst och själviskt att skaffa barn utan att ens ha satt sin fot på arbetsmarknaden innan. Egentligen bygger FP på att man tjänar in den innan, jobbar upp SGI:n osv.
Tror också det är klokt att komma ihåg att vi inte vinner något på att jämföra olika grupper. Föräldrapenningen är i stort sett en vinst för samhället, den möjliggör för människor att ta en paus i karriären för att skaffa barn och bidra till befolkningstillväxten. Om ditt hjärta brinner för människor med sjukpenning får du arbeta specifikt för den gruppens rättigheter.

Reply
Cornelia

Sofia! Att ha MÖJLIGHETEN att få ta ut föräldrapenning är en helt fantastisk sak som Sverige ger oss, det ska vi vara tacksamma för och som skattebetalare har du rätten och möjligheten att göra det-oavsett hur mycket pengar du tjänar. Som sagt, Kenza må vara höginkomsttagare men skattar också därefter, har lån och utgifter precis som en annan, och kommer få föräldrapeng utifrån hennes inkomst. Hon har dessutom som hon skriver lån och höga utgifter eftersom hög inkomst resulterar i högre utgifter än en lägre inkomst. Hur kan du inte förstå att hon vill ta ut betald föräldraledighet för att spendera tid med sitt barn när hon har rätt till det? Ska jag som jobbar som sjuksköterska inte söka vård hos vårdcentralen bara för att jag och min sambo har kunskap som täcker det behovet? Ska en person som jobbar som lärare inte sätta sina barn i kommunal skola för att de lika gärna kan hemskola dem? Ska en person som har en stabil ekonomi inte få ta del av en möjlighet till betald ledighet? Nä, det argumentet fungerar ju inte. Sverige ger oss möjligheten och rättigheten till många underbara saker, bland annat gratis sjukvård och föräldrapenning till -alla-. Om det skulle ransoneras ut föräldrapenning, sjukvård, bidrag till endast vissa grupper i samhället hade vi genast skapat ännu större klyftor i samhället än vad som redan finns, och det tror jag inte det är många som vill. Jag tycker det är fantastiskt att Kenza kan ta ut föräldrapenning precis som alla andra föräldrar, oavsett hennes inkomst. Kram!

Reply
Sofia

Okej kul att du svarade! =) Jag kanske tror att du är rikare än vad du är då haha, men såklart får du göra som du vill och det är ju inget fel att ta ut föräldrapenning. Var bara nyfiken på hur du tänkte :) Ha en bra dag Kenza! :)

Reply
Jessika

Hej Kenza!

Vad är det för manick ni har hemma som man kan se i din senaste youtube-vlogg “GRAVID VECKA 30 / PREGNANCY WEEK 30” och som man kan se bakom dig bla vid 1:11? Är det för att kyla eller värma? Eller för att rena luften? Har du någon länk till om man vill köpa en likadan? Tack för svar hihi (kommenterade även på Youtube men kanske större chans jag får svar här istället tänker jag) :)

Reply
Diana

Hahaha asså pallar ej m svenska folkets avundsjuka. Ta ut precis vad du vill, hur mkt du vill å nära du vill. Folk tror att du sitter på ditt arsle och pengar ramlar ner på ditt huvud varje dag. Men tanke på din kamp och hur mkt du har kämpat för dehär och samtidigt jobbat oavbrutet mitt i all ångest så är de väll fan självklart att du förtjänar ledighet. Sen förstår jag att du inte kan vara helt ledig de kanske kmr påverka din blogg negativt osv eftersom man är mammaledig under en längre period men alla andra får de å låta som om dom tänker på svenska folket å folk me sin jävla sjukpenning kan alla ba sluta snacka massa skit. Såklart man vill ha de bra ställt å alla tar ut varenda öre som man har rätt till å såklart alla vill va lediga me sitt nyfödda barn för i helvette du har ju vart gravid hur länge som helst å längtat efter dehär såklart du ska ta ut mammaledighet å kunna sitta i din soffa å göra vafan du vill. Folk e bara avundsjuka å de så jävla kul att dom säger va dom skulle ha gjort å inte gjort om dom hade ditt liv men grejen e att dom har ej ditt liv å dom vet nt hur ditt liv el hur din ekonomi ser ut bakom stängda dörrar å utanför bloggen osv så de kan nt ens föreställa sig å säga ”ja skulle gjort si och så” dumma människor 😂😂

Reply
Patrycja

I’m so happy that everything goes well for you and your baby! PS Thanks to your pregnancy updates I am shocked how fast time flies! Now I feel like I’m not living with the regular calendar but I realize which season/month/week it is looking at which pregnancy week you are in. So instead of thinking “it’s the end of the March now” I’m thinking “so it’s almost 2 months left for Kenza”! Greetings from Poland :)

Reply
Sara

Hej kenza! Jag ska till Montenegro i sommar. Dina bilder därifrån säg så fina ut. Skulle du vilja ge lite tips på vart man ska gå ut och käka, vad vi inte får missa. Det är första gången vi åker dit och vi ska bo i budva. Kram

Reply
Mikaela

Det händer så mycket första året så försök vara ledig så mycket du kan är mitt tips! Sen är det ju klart att ditt jobb är annorlunda än majoriteten av Sveriges befolkning så jag kan inte yttra mig om procent. Jag har jobbat 60% (så tre dagar i veckan och sen tagit ut mammaledighet 4 dagar i veckan, detta efter försäkringskassans rekommendation hur jag skulle ta ut f-penning) sen min lilla goding var 1 månad (doktorerar inom farmaci), det har varit kämpigt, slitigt och jag har gråtit av utmattning enstaka gånger (har mig själv att skylla), men samtidigt har det varit underbart, roligt att fortfarande jobba och givande. När de är små och bara behöver närhet, mat, sova och byte av blöja är dem ganska lätta att ha med sig, blir värre sen när de kryper och går :). Allt är möjligt men mitt tips är just att ta vara på tiden, den kommer ju aldrig igen och verkligen njuta för fulla muggar! Det är du, Alex och bebor värda! Lycka till med allt Kenza! ❤

Reply
Caroline

Förstår inte hur du tänker & resonerar i denna fråga Sofia!!! klart som *** att Kenza ska ta ut föräldrapenning som alla andra oavsett hur förmögen hon är.
Att skriva att hon har ” flera miljoner på banken” visar bara hur avundsjuk du är. Hon har förmodligen bidragit med mer skatt och välfärd till det här samhället än vad du någonsin kommer göra!!!

Reply
Patrycja

Hi Kenza! I can’t really advise as I am not a mother myself and I guess life verifies everything. But once I read an interview with a journalist (male) who was asked about life with two small kids and how he and his wife thought they would want to take week long holidays from time to time without kids but said it does not work for them. He said “you only have your kids’ childhood once” and his words stuck with me. It’s so true! Not saying parents shouldn’t have some time off for themselves. They have to to keep sane! Haha. But just think that career can be developed at different stages of life and kids’ most important moments won’t happen again. You have a tricky situation because on one hand you cannot disappear for a year, but on the other, I guess your schedule is more flexible than for those doing ‘ordinary’ jobs. Greetings from Warsaw!

Reply
Ronja

Vi hyr gärna ut vårat hus i juli då vi ändå ska på semester då. Vi bor i en villa i Kolmården, 1,5 timma från Stockholm. Nyrenoverat, fin altan med sol hela dagen och grillplats, nära till havet/skogen och nära till Norrköping och Nyköping! (Och nära till djurparken så klart)

Och eftersom vi fick en pojke i november finns ett barnrum med allt ni behöver, skötbord, spjälsäng, leksaker osv. 🤗

Hör av dig vid intresse 👋🏼

Reply
Anonym

Självklart har du rätt till föräldrapenning och ska ta ut det! Däremot vill jag gärna slå ett stort slag till alla människor att dela lika på föräldraledigheten, både för föräldrarnas, barnets och samhällets skull. Det är så lätt att säga ”han kan inte vara föräldraledig, han är vd/chef/entreprenör”, medan kvinnans jobb är det aldrig något problem med (lite ironiskt så säger man ofta om egenföretagande män att ”han kan inte vara borta från företaget”, men det gäller inte kvinnor). Obs! Detta är inte kritik mot någon, jag vill bara utmana vanliga ”sanningar” som bidrar till att vi fortsätter ha ett ojämställt samhälle. Lycka till hur ni än väljer att göra och ett enormt grattis till alla blivande föräldrar!

Reply
P

Om du har möjlighet att ta ut en hel del pengar från ditt företag – varför inte donera föräldrapengen? Vi gjorde det med ungefär hälften av våran föräldrapenning, överskottet efter våra utgifter osv. Finns så många behövande och barn som far illa där pengarna verkligen behövs!
Bris, Stadsmissionen, Min stora dag till exempel ❤️

Reply
Malin

Jag är inte wc-en företagare men min man är. Jag har tagit all föräldrarledighet och han har jobbat mkt hemma för att kunna vara med oss så mkt det går. Har egentligen bara ett tips gällande barn (har 3 stycken mellan 1 och 5 år) och det är NJUT!! Var så mkt ledig du bara kan, vi kommer följa dig även om du ”bara” lägger ut 1 inlägg varannan v ..tiden hår så fort och barnen är små så oerhört kort tid. Njut av den tiden och försök lägga bort allt annat om du kan ❤️. Tycker du kämpar på oerhört bra med graviditeten , är ingen dans på rosor alltid..o du e sjukt snygg 😍🥰

Reply
Julia

Tips kolla på Värmdö- stavsnäs eller djurö! Det är verkligen supermysigt och tar ju bara en timme dit med bil från stan. Sen från stavnäs kan man ta sig på tex dagsutflykt till Sandhamn eller andra öar!😍

Reply
G

Hej Kenza! Orkar fan inte med att du är så jävla snygg som gravid 😩, själv kände jag mig som en ko och såg väl ut som en också 😂.

Undrar om du kommer att fortsätta blogga när lillen väl är här? Minns att du skrivit att dagen ni blir med barn så slutar du även att blogga.. 😕 kram!

Reply
Amanda

Hade jag haft svårt att få barn som du så hade jag skitit i jobbet helt. Njut av vartenda sekund istället för att jobba. :)

Reply
Sara

Jag tycker du ska ta ledigt från dina sociala medier, åtminstone dra ner på det. Njut av bebben!! Jag tror vi alla förstår och unnar dig ledigheten :) Och angående föräldrapenningen, klart du ska ta ut den!! Du har betalat massor i skatt, klart du ska få ta del av det som alla andra. Kram!!

Reply
Jojo

Hej Kenza!

Har en önskan om ett topic till er podd. Skulle gärna vilja höra era åsikter om sex nu när ni är gravida. Känner ni er lika sexiga? Tänker ni ens på sex? Vill era män ha sex men inte ni, kanske tvärtom? Eller är det ingen skillnad och ni har sex som vanligt? Ah du förstår haha. Kul och höra om! Typ inga som pratar om det. Hade en vän som var preggo som ville fortsätta ha sex med sin kille men han ville inte ha det när magen började bli stor.

Reply
K

Ok nu måste jag skriva en sak jag har tänkt på länge när jag läst dina inlägg.
Börja knipa, redan nu. Ännu viktigare när bebisen har kommit men få in det i mind setet redan nu och alla ni andra gravida. Knip, knip,knip.
Ladda ner mamma mage appen efter att bebben har kommit och börja med den när det känns bra.
Ta hand om underlivet, mina kompisar som berättade det för mig ingen i sjukvården och alla vänner kanske inte känner sig bekväma med att prata om det.

Du ser helt strålande ut och du kommer bli en suverän mamma för det är du som känner din bebis bäst!

Reply
Sofia

Men herregud, jag menade somsagt inte att shamea henne för att hon kommer ta ut föräldrapenning. Jag undrade bara hur hon tänkte och såklart har hon ju rätt att ta ut föräldrapenning som alla andra! Jag förstår såklart att pengarna inte ramlat ner i hennes huvud och tycker det är coolt att hon började tjäna så mycket pengar redan som ung :) Menade inget illa!

Reply
Emelie

Du menade inte att shamea henne? haha läs din kommentar och säg mig en mening som är riktad mot henne som inte är rent shameande? Helt otroligt. Du klarade bara inte av allt skit du fick och försöker nu släta över det du skrev men din kommentar var faktiskt rätt vidrig och nedlåtande.

Reply
Josefine

Hej! Hittar inte inlägget där du efterlyste namntips nu så skriver här. Mitt bästa serbiska namntips är DANILO, såååfint 👌🏻

Reply
Josephine

Kan du inte göra en liten beauty video också :) en jättekortis. Din vardags make, dina favoriter just nu inom skönhet hud hår kropp parfym. Tror det är MÅÅNGA som tycker sånt är kul :-)) självklart är dina gravid vloggae också 👌 men vore skoj med lite annat emellan! Trevlig fredag puss o kram

Reply
Linn

De är klart du ska ta ut föräldrarpenning. Dagarna typ 400 tillfaller ju barnet. Du kan ju ta ut 3 dagar ex i veckan och sen har man ju rätt att ha dagarna upp till barnet är 8. Du behöver ju inte ta ut alla dagarna första året. Men de är klart att du ska ta ut dagarna!!

Reply
Semla

Hej Kenza!
Jag är 30 år och egen företagare fast i en annan bransch än din. Jag har en butik som jag har drivit i snart 7 år och jag fick mitt barn för ca 1,5 år sedan. Jag har inbokade kunder och har ingen möjlighet att ha en vikarie i mitt ställe. Så med hyra och diverse utgifter så har jag varit tvungen att börja jobba ganska fort efter förlossningen. Tilläggas kan att jag har 1 timmes bilresa till butiken.

Vi la upp det så att jag började jobba 2-3 heldagar i veckan när hon var 2 v ungefär och jag kände mig återhämtad. För att underlätta allting så hade vi bestämt oss innan att jag inte skulle amma för att kunna dela upp veckan smidigt med min sambo och att jobba fullt ut när jag väl var på jobbet. (innan hade jag haft 5 dagar i veckan på mig att få ihop till räkningar och lön, och nu skulle jag jobba ihop näst intill samma summa på 2-3 dagar) För mig skulle det inte funka att pumpa på jobbet så jag valde att ge ersättning direkt. Just för att hon skulle vänja sig med flaska från början, då jag hade läst innan att inte alla bebisar tar både flaska och bröst.

Hon är väldigt trygg med båda oss föräldrar idag och det känns så skönt att vi har delat på ansvaret från början så fint att se dotterns och pappans relation.

Det som varit jobbigast är folk runt omkring mig som har haft starka åsikter om amning och anknytning, men jag hade läst på allt jag kom över om det innan så jag var ändå trygg i mitt val. Jag gjorde det bästa för mitt barn utifrån våra förutsättningar och hon fick samtidigt flera anknytningspersoner.

Alla familjers förutsättningar ser olika ut så man kan inte säga åt andra hur de ska göra. Alla gör så gott de kan med livspusslet och nöjd mamma/pappa=nöjd bebis.

Reply
Ellen

Jag är egen företagare! Jag tog ut 20% lön och fyra föräldradagar i veckan och jobbade ungefär därefter. Vissa veckor mer, andra mindre.
Att du fortsätter dra in pengar på dina kanaler tycker jag bara du ska se som en bonus även fast du inte tar ut lön. Mitt företag gick med vinst när jag tog ut lite mindre lön iom föräldrapeng och det genererade mer aktieutdelning till mig. Just nu i Sverige är det så det är – Äger man företag som går med vinst så får man ta ut utdelning. (Oavsett om andra personer blir nekade sjukpenning eller vad nu argumentet var här ovan)

Jag tycker inte du ska lyssna på nån som säger att du inte har rätt till föräldrapenning pga att du har det gott ställe. Sverige är uppbyggt så att om man bidrar till systemet så får man också ta del av fördelarna. Det är inget att ens fundera över – klart du ska ta föräldrapeng.

Reply
Sandra

Du gör helt rätt Kenza! En fråga vart har du köpt skorna? Är det adidas? Letar efter typ sånna skor så himla fina.
Hoppas du orkar svara mig :) Du borde skriva som förut vart kläder och skor är ifrån hehe.

Reply
Johanna

Mitt enda tips är att se över möjligheten att Partnern kan vara hemma lite längre än 10 dgr efter förlossningen! 2 veckor går otroligt snabbt och det kan kännas himla skönt att ha lite mer tid tillsammans. Man kan ju också kanske sprida ut dagarna på 3 veckor eller ta några dagar ledigt i veckan efter 2 veckor!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*