• header

PREGNANCY WEEK 32

GRAVID VECKA 32
59 DAGAR KVAR/ 59 DAYS LEFT

Bebors status: I måndags gick vi in i vecka 32 och vår lilla skatt är nu ca 42 cm lång och väger runt 1.8 kg, vilket är runt hälften av sin fullgångna vikt. Jäklar vad han ska lägga på sig snabbt nu de sista veckorna! Och jag läste någonstans att fötterna nu är ca 6 cm långa. Alltså jag dör…. Små fossingarna. De gillar han att trycka ut så att det blir en liten bula på magen. <3 Annars så chillar han där inne, sover mycket men under de vakna perioderna så tränar han på att röra sig (och det gör han, mycket!), andas och öppna & stänga ögonen. Vi var hos barnmorskan häromdagen och han ligger fortfarande med huvudet neråt som han gjort de senaste veckorna (ryggen vänd mot vänster sida och så fötterna mot min högra sida) så han har det gött så och har gjort sig redo.

Veckans grönsaksjämförelse: ett romansalladshuvud! Heter det så? Haha.

Bebor’s status: We entered week 32 on Monday and our little treasure is now around 42 cm tall and weighs about 1.8 kg, which is about half of his full weight. Damn he’s gonna put on so much weight so fast now the last weeks! And I read somewhere that his feet are now around 6 cm tall. Oh… Those little feet. He enjoys pushing them out so I get a small bump on my belly. <3 Other than that he’s just chillin in there, he sleeps a lot but during the awake periods he practice moving (and he does that, a lot!), breathing and opening/closing his eyes. We were at our Midwife’s the other day and he is still with his head down like he has been the last couple of weeks (his back is turned towards my left side and his feet on my right side) so he’s comfy in there and ready.

Vegetable size of the week: a head of romaine lettuce! 

Min status: Finns inte så mycket att säga om mig denna vecka mer än att jag springer på toa stup i kvarten och vaggar fram som en pingvin, hehe. Vissa dagar har jag ont (mellan benen, som vanligt) och vissa dagar känner jag inget alls. Det sjuka är att jag får ont av att promenera, men kroppen känns bättre av att styrketräna på gymmet? Trodde promenader var typ den milda, mer skonsamma motionen under en graviditet, men han trycker så tungt neråt nu att det är under de långa promenaderna som jag får ont. Medan jag kan stå och göra squats med vikter utan problem. Knäppt! Så jag anpassar mig efter det och minskar på långpromenaderna med Mani och fortsätter med mina 2 träningspass i veckan.

My status: There’s not so much to say about me this week other than my frequent bathroom visits and that I walk like a penguin, hehe. Some days I feel pain (between my legs, as usual) and some days I don’t feel anything at all. The crazy thing is that I get pain from walking, but my body feels better from weight training at the gym? I thought walking was like the mild, more gentle type of exercise during a pregnancy, but he is pushing down so heavily now so I only get pain from going on long walks. While I can do squats with weights without problem. Weird! So I will reduce my long walks with Mani and continue with my 2 workouts a week.

Övrigt: Nu är allt fixat hemma (förutom BB-väskan men den ska jag packa snart. har iallafall skrivit en lista!) och vi är i princip redo. Nu går vi bara och väntar på vår lilla pojke, tänder lilla månlampan varje kväll och står vid hans säng och kramas och pratar om att snart…..snart ligger han där! Så overkligt.

Och juste, vi har ju kurserna kvar. Nästa vecka har vi både förlossningskursen och profylax, bokade in dem rätt “sent” i graviditeten för att minnet skulle vara färskt inför förlossningen.

Other: Everything is now fixed at home (except my hospital bag but I will pack it soon. at least I’ve written a list!) and we are basically ready. Now we’re just walking around waiting for our little boy, we turn on his moon light every night and we stand by his bed and hug and talk about that soon……soon he will be in there! It’s so unreal.

And oh, we still haven’t been to the classes. Next week we have both the birth class and the profylax, we booked them pretty “late” in the pregnancy so that our memory would be fresh when it’s time to give birth.

47 Comments

Charlotte

SÅ himla spännande att er lille son snart är här!!! :) Känns som om det vore igår vi gick och väntade så på vår lilla dotter, och nu är hon nästan 14 månader..! :’) <3

På tal om något helt annat – om jag får så hade det varit supersnällt om jag fick låna kommentarsfältet här för att göra lite "reklam" för min enkät! Jag skriver nämligen just nu min examensuppsats på psykologprogrammet, och uppsatsen handlar om Sociala medier-användande och självkänsla – och jag behöver folk som vill svara på min enkät! Så om du som läser det här har tid och lust så får du hemskt gärna gå in och svara på den! :) Länk till enkäten: https://sunet.artologik.net/lu/Survey/23617

Reply
Sofia

Vacker du är!
Visst är de helt otroligt svårt att förstå att den lilla människan snart är utanför kroppen ❤️ vår lilla pojke kom i lördags i vecka 34, helt fantastiskt varje gång! All lycka till när de är dags!!

Reply
Sara

Rekommendationen vid graviditetsrelaterad bäckensmärta är att inte promenera mer än 30 minuter, just pga trycket nedåt och att promenader är en aktivitet då man roterar bäckenet. Styrketräning med fötterna parallellt är mkt snällare, kommer ge dig massor att du styrketränar! Stark kropp inför förlossning och mammalivet! Träna mkt roddövningar för att stärka ryggen :) Heja dig och mammakroppar!

Reply
Ter

Did you buy the new car? Will u show it to us eventually? Lots of love from Italy

Reply
Keeana

Vart är dina fina underkläder ifrån? Dessa och nån svart bralette du hade i en pregnancy update för inte så länge sen? Såå fina!!

Reply
A

Hej Kenza! Jag lyssnade precis på er podd där er vän Ines gästade och vill framhäva en viktig punkt angående ämnet om balkankriget. Jag vet att du inte har mycket med detta att göra med tanke på att du inte har någon direkt koppling till kriget i forna Jugoslavien. Men om man pratar om ett så känsligt ämne som krig på en offentlig plattform bör man vara mån om att sprida information på ett sätt så det inte misstolkas. I detta fall pratade Ines om hennes egna erfarenheter, och jag säger inte att det är något fel MEN det hon berättade kan ge helt fel bild för lyssnare som har noll kunskap om historian om kriget. Exempelvis så frågar Dani: har du haft liknande erfarenhet om att fienderna siktar mot civila för att skjuta mot dem? Och Ines svarade nej. Och det är självklart ingen siktar för att skjuta mot någon i Serbien(?!) för att det var INGET krig i Serbien. Nato bombade Serbien för att deras soldater aka terrorister skulle sluta med sina grymheter mot civila befolkningen i Bosnien och Kroatien. Det är synd att man måste påminna människor om att det är SÅ viktigt för offrernas skull att inte utelämna viktig fakta och endast berätta EN sida av historien. Dont take me wrong, Ines upplevde säkert hemska situationer som barn men det är som att en tysk skulle börja prata om 2a världskriget och berätta om hur jobbigt det var under kriget(fine do that det är inget fel) MEN det blir fel och utelämna att berätta faktan om varför det blev krig och att judarna var de största offren. Det hade inte skadat att berätta att Serbien var anledningen till kriget men precis som de flesta Serber så tycker väl hon också om att dölja sanningen och portrait the serbs as main victims..

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Ines berättade sin historia om hur hon som barn flydde ett krig och nämnde inte några nationaliteter, vem som bar skulden eller något liknande så jag tycker inte det var något konstigt med det. Om du tycker att Ines eller Dani sa något som du inte håller med om så kan du skriva till dem på deras plattformar. Kram K

Reply
Sabrina

Tror Ines snackade om kriget mot Kosovo, inte Bosnien. Hon kom till sverige som 10 åring tror jag hon sa? Dvs runt 98.

Håller med dig, blev också lite provocerad men försökte ändå tänka på att det var ur hennes perspektiv och erfarenheter. Sen var det ju inte Kenza som pratade om det, så lite fel kanske och vända sig till henne.

Reply
A

Ja, jag håller med om att hon inte hade någon annan avsikt än att bara prata om sin barndom. Så sorry för denna komentar som kan uppfattas som överdriven och för känslig. Det är bara att miiinsta lilla kan trigga igång mig när man pratar om kriget för jag tycker att folk i allmänhet vet för lite och många väljer att förmildra genom att säga ”alla krigade mot alla” och få det låta som att alla nationaliteter var offer i kriget vilket är en rätt skev bild, då måltavlan var att etniskt rensa Bosnien. Tack för svaret och nu vet jag också att jag inte ska reagera så snabbt i onödan. Kram!

Reply
Emelie

Alltså vilken korkad kommentar. Ines spred verkligen ingen osanning utan berättade om sin upplevelse, men att du slänger in att ”serber” var anledningen till kriget visar bara på vart du står och ditt eget hat som du kanaliserar mot helt fel personer. Sen finns det inga oskyldiga i krig förutom folket, men dina sista meningar säger väl mer om din uppväxt och vad du fått inpräntat i skallen.

Reply
A

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qnVmLw/kriget-i-bosnien-kravde-100-000-manniskoliv

Det är mitt ansvar som medmänniska att hänvisa till rätt fakta. För att historien inte ska upprepas är det viktigt att veta vem som låg bakom en främlingsfientlig politik precis som vi alla vet vem Hitler var, är det lika viktigt att veta vem Radovan Karadzic och Mladic var, två serbiska krigsförbrytare som blivit dömda i Haag för sina grymheter. Jag skrev ingenstans att allaaaa serber är anledningen till kriget utan problemet är att; för att gå vidare måste Serbiens stat och befolkning erkänna sitt fel, vilket de tyvärr inte gör.
Hoppas du läser på mer om detta Emelie för det är pinsamt att vara så okunnig om något som hände så nära inpå vår tid.

Reply
Linda

Så mysigt att läsa om, snart är han här <3 spännande också!! Har två små och blir ff rörd när jag tänker på att de legat i magen å hickat, sparkat och haft sig plus hela spädistiden

Reply
A.

Hej Kenza! Vill bara tipsa om att skriva in dig i en kurs som handlar om hur man tar hand om barn hehe. När jag var nybliven mamma första gången visste jag inte ens hur man tog på bebisen en body, det var jätteläskigt. Jag fick kalla på barnmorskan och hon gav mig en utskällning :( så nu tipsar jag alla förstagångsmammor om detta så dem slipper erfara samma som jag hehe.

Lycka till med graviditeten!

Reply
Amanda

Men Gud.. man ska kunna be en barnmorska om hjälp! Hade anmält henne, det är inte helt givet hur man gör någonting med bebis om man ej haft kontakt med spädbarn innan. Man ska inte behöva gå en klä-på-bebis-kurs.. Nä fy skäms på barnmorskan!!

Reply
Anna

Sådan feel good-känsla att gå in på din blogg. TACK för att du delar med dig i med och motgång <3

Reply
Lisa

Så spännande! 😍
Har följt Sarah’s Day på youtube, de fick deras “bubba” väldigt nyligen. Och hon beskrev själv en liknande smärta som du. Och hon som är väldigt träningsintresserad fick till sig att hon inte ska göra några single-leg övningar för att smärtan/skavet blir värre av att man separerar benen. Hon kallar det massa saker men jag kommer inte ihåg haha. Men tänker att det då visst kan vara bättre med gymövningar ifall de innebär att du gör knäböj m.m. med båda benen och inga utfall och sånt. Hon blev iallafall tillsagd att sluta med utfall och andra övningar/positioner som kräver att hon särar benen för mycket för att det inte ska göra ont och gjorde det ont så skulle hon byta ut till en annan övning. Tänkte det kanske är intressant för dig..? Du kanske inte ska gå fort/långa steg för mycket för då får du ont? Jag vet inte, jag tycker bara det är intressant. Själv tror jag all träning är bra när man är gravid så länge det känns bra själv, och att man också känner det själv.
Sarah’s Day graviditet var kul och mysig att följa på youtube, rekommenderar! :) hon har en skön positiv energi.

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Tack för tips! Ja övningar där man belastar ett ben/höft i taget har jag undvikit hela graviditeten. Men ja det är säkert därför jag får ont av att gå fort som Sara skrev ovan! :-) Kram K

Reply
Sara

Haha alltså veckans fruktjämförelse förvirrar mig mer och mer! Verkar som de fick slut på bra frukter hehehe

Reply
Christine

I have never left a comment on your blog although i’ve read it since the beginning, but now I just have to. I am so so so happy for you and Aleks for having a little baby boy! You honestly seem like the nicest people and your little boy is one lucky guy who get to have you two as his parents. Love reading about your pregnancy and all the experiences you make😍

Lots of love from Oslo

Reply
Eva

Fast simma ska man inte göra vid foglossning/ont i höfterna. För då särar man ju på benen.

Reply
Y

Med min första hade jag rätt mycket foglossning och tog upp det med mvc-sköterskan med andra och hon berättade att allt som en sjöjungfru inte kan göra sliter på fogarna (dvs sax-rörelser med benen). Så jag låtsades helt enkelt att jag var en sjöjungfru i åtta månader 😂 så lite trappor det bara var möjligt, lyfte båda benen ur sängen och bilen samtidigt och faktiskt otroligt lite promenader. Min mamma kunde inte gå ett steg i slutet av sina graviditeter, utan hon cyklade överallt! Hursomhelst så funkade sjöjungfru-knepet superbra, fram tills sista tre veckorna. Plus att det är ett så gulligt tips <3

Reply
Sofie

Hej! Kan inte du skriva en lista som du tänker packa till BB samt vad du planerar att ha med dig för kläder dit? Jag själv är beräknad i sommar och jag tycker det är så svårt att veta vad vi ska ha med oss samt vad jag ska ha för klädet, man vill ju ändå känna sig fin och fräsch när man ligger där med sin lilla bebis 😍 (även om det säkert är det sista man tänker på just då😂).

Reply
Ellinor

Genom vårat lasarett i Västerås får man gå en amningskurs och den tyckte jag var guld värd. Tips tips!
Tack för underbar blogg och rolig podd. //Trogen läsare sedan start och detta är typ min tredje kommentar totalt, shame on me..puss <3

Reply
Sara

Inte för att va sån (eller joooo hehe) men det där med ”snart ligger han i sängen”…min äldsta är snart 3 och vill fortf inte ligga i den fina sängen vi fixade åt honom 😂

Reply
Linn

Kul att vi är i samma vecka :) din mage ser dock så låg ut jämfört med min…. kan knappt andas..

Reply
Ellen

Hej Kenza! Jag och min man försökte jättelänge få ett syskon till vår son men det blev aldrig något. Alltså någon slags ofrivillig barnlöshet. Jag vill bara säga att jag tog inte det minsta illa upp över ditt aprilskämt. Att du skojar om att din förlossning dragit igång gör det varken svårare eller enklare för mig att få barn. Det är två saker som överhuvudtaget inte har med varandra att göra.
Jag tror jätteofta att folk blir upprörda för att de TROR att andra ska bli ledsna. I detta fall var jag en av de som isf skulle tagit illa upp och jag gjorde inte det för fem öre. Tänkte att det kan va skönt för dig att höra. :)

Ha en skön helg.

Reply
Linnea

Hej kenza! Du har så vackert hår. Vad var det för hårfön du använde i en av de sensaste vloggarna? Svart med lite lila på??? Snälla svara. Kram

Reply
Pethra

Jag föddes i vecka 32 för snart 40 år sen. Jag var 42 cm och vägde 2000 gram (prick!). Mamma vaknade och trodde hon hade kissat på sig, hon kopplade inte att det var vattnet som hade gått för det var ju 8 veckor kvar. Men det var ju lilla
jag som hade bråttom ut… tänk att Bebor redan är så stor att han skulle klara sig bra om han också får bråttom ut till världens bästa föräldrar nu… men håller tummarna att han har mer tålamod än jag hade! :)

Reply
Emma

Hej hej!

Vid gång blir det rörelse i bäckenlederna på grund av ojämn belastning (man lägger över hela vikten på ett ben när man går, ännu mer vid löpning). Tänk därför att alltid belasta bäckenet jämnt. Om du ska ta dig någonstans är cykel mycket mer skonsamt för att det blir en jämnare belastning och mindre rörelse i bäckenlederna :)

Reply
Annika

Min son föddes i denna vecka. Helt oväntat utan några känningar innan att det var på gång. Blev rätt chockad. Men allt gick bra som tur var och efter 3 veckor på Neo fick vi åka hem :)
Hoppas er lille kille väntar några veckor till i magen :)

Reply
Josefine

Det du känner av framtill kommer från den främre symfysen (blygdbenet). Där har du en fog. Denna påverkas framförallt när du ”särar” på benen, går eller belastar ena benet åt gången (vilket du gör när du går då). Det som oftast är värst är långpromenader och trappor. Däremot är det mycket skonsammare att cykla, vilket oftast går bra enda fram till förlossningen (då kanske främst motionscykel). Ibland kan det göra mindre ont genom att använda ett bäckenbälte. :) Det som funkar när du styrketränar är troligtvis att vi har belastning på båda benen. Det kan också fungera bättre att få promenader om du går med korta och snabba steg. Ett knep kan vara att tänka sig att man han pennkjol på sig hela tiden. :D

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*