• header

BF +10

10 days pass due date (photo from yesterday, wanted one last photo of us with him in the belly <3)

Efter ännu en sömnlös natt pga förvärkar så knallade jag iväg till barnmorskan imorse för min absolut sista inbokade tid där. Hon såg direkt hur förstörd jag var (gråten satt liksom i halsen) och ringde till förlossningen. Fick åka dit och få tabletter (en “sovdos”) så att jag får sova ordentligt inatt. Fick även en andra hinnsvepning så vi får se om den hjälper något! Status på tappen är detsamma som sist, nästan helt utplånad och öppen för ett finger (så sjukt när hon säger “nu klappar jag bebisen på huvudet”) så det har inte hänt så mycket senaste dagarna trots massa värkar. Men jag är som sagt inställd på igångsättning nu och om ni vill får ni jättegärna dela med er av era positiva erfarenheter kring det för jag är rädd.

Det här blir min sista uppdatering här innan Bebor kommer, för nu är fokus bara att vila vila vila så att jag orkar med förlossningen när det är dags. Nästa gång jag bloggar är jag mamma! <3

// After another sleepless night because of contractions, I went to my midwife this morning for my very last scheduled appointment there. She saw right away how exhausted I was and called the hospital. They told me to come and I went there and got some pills so that I can get a proper night’s sleep. I also got a second membrane sweep so we’ll see if it helps! The status on my cervix is the same, almost completely effaced and open for one finger (crazy when she says “now I’m touching the baby’s head”) so not much has happened the last couple of days despite all the contractions. But like I said my mind is set on induction now and if you want to please share your positive experiences from induction because I’m scared. 

This will be my last update here before Bebor comes, because now my focus is to rest rest rest so that I can handle the labour when it’s time. Next time I post here I will be a mother! <3

694 Comments

Viktoria

Jag födde mitt andra barn efter igångsättning. De lade in en ballong ca klockan 11 och då gick vattnet och sedan började jag få värkstimulerande dropp på kvällen och på morgonen strax innan halv åtta föddes han. Det gjorde ont som fan i några timmar mellan att droppen lades in och jag fick epidural. Men epiduralen tog bort all smärta. Så pass att när jag skulle krysta ut honom så kände jag nada och det fortskred liksom inte alls. Så de måste skära i mellangården och dra ut honom med sugklocka. Jag överlevde och ungen likaså men skulle nog inte göra om det… Det var tufft som fan att återhämta sig från klippet i mellangården. Då är jag snittad med första barnet, men det här var nästan värre. Klippet alltså, inte igångsättningen i sig.

Reply
Anne

Jeg ble ikke igangsatt eller gitt epidural, men hadde dårlige pressrier og fikk derfor et klipp og barnet ble tatt med tang. Ville bare si at jeg hadde overhodet ingen problemer verken under eller etter klippet, det gikk kjempefint, og er uansett et mye bedre alternativ enn å få en ukontrollert revne. Kjenner mange som har blitt klippet, og ingen som har hatt problemer etterpå. Så ikke vær redd om de sier de skal legge et klipp, det pleier å gå veldig fint :) lykke til!

Reply
Maria

Skulle detta vara positivt? ”Vi överlevde men skulle inte göra om det.”

Reply
Mia

Kanske lite onödig kommentar när hon skriver om oro och vill ha positiva och peppande berättelser.

Reply
Jenna

It is absolutely normal to be afraid and nervous about labour induction. Try to remember that your baby comes when he is ready. Sometimes they just need to take their own time before they are ready to be born. I was certain that my labour needed to be inducted and I already had A control appointment but then my labour started by itself (h 41+5). I went through all the same feelings as you did. Induction is A controlled situtation and your midwifes will be there to help you through it.

You must feel exhausted but soon you’ll be a Mother and all the long wait and the work you did raising a new life was worth it. Good luck and much of strenght!

Reply
Emelie

Skulle du vilja läsa denna kommentar innan en igångsättning med ditt förstfödda? Nej. Så skriv inte sådant.

Reply
Gina

Hur kan du ha missat att det var POSITIVA erfarenheter hon ville höra!? Så jävla ELAKT gjort av dig. Låt bli att kommentera om du inte har någon positiv erfarenhet. Så extremt empatilöst att skriva detta när hon skriver att hon är rädd.

Reply
Josefine

Jag blev igångsatt 8 dagar innan bf (andra barnet dock) och var då öppen 1-2 cm. Fick ballongkateter i 3 timmar som gav milda värkar och öppnade mig till 6cm. Tog EDA och värkarna var väldigt oregelbundna och ganska svaga. Fick värkstimulerande och hoppade pilatesboll ett bra tag. Sa det bara pang så startade krystvärkarna och lilleman var påväg ut när jag stod ut med sängen (😂 fick seriöst hålla ihop benen) och sen kom han nån minut efter första krystvärk. Heeeelt underbar förlossning!! I min värld är igångsättning tryggt och kontrollerat.

EDA är mitt tips. När min första föddes sov jag i 40 min innan krystvärkarna började. Så underbart!

Reply
Hanna

Både min syster och en vän har blivit igångsatta och det har gått superbra! Min syster har fött ett barn med igångsättning och ett som startade spontant. Hon tyckte att allt gick snabbare och smidigare med igångsättning men att värkarna kunde upplevas aningen mer ”intensiva”. Hon tog dock epidural och då gick det hur bra som helst :)
Ingen av dom har fått stora bristningar eller besvär!
Kram och heja dig!

Reply
Julia

Stort lycka till! Det kommer att gå superbra 😍 Njut av tiden som nyblivna föräldrar och var inte rädd för att släcka ner sociala medier om ni behöver det. Bebor kommer att älska er och ni kommer att få det så mysigt!

Reply
Byggare

Åh jag lider med dig. Var inte rädd ❤️
Min igångsättning startades 12:00 och ca 3,5h senare var lillen ute. Det var mycket skönare att bli igångsatt för då slapp jag förvärkarna typ. Hade dom i ungefär 1h o sen kom krystvärkarna vilket man känner av automatiskt för kroppen sköter i princip allt åt dig. Du ska bara fokusera på andningen. Du kommer fixa detta galant hjärtat

Reply
Marlene

Jag blev igångsatt och är så glad för det. hade stöd under hela processen behöver inte fundera om man ska åka in eller ej. Från att jag blev igångsatt till att hon var här tog det 12h:) kommer du klara fint,

Reply
Evelina

När min son skulle till världen i höstas fick jag en igångsättning, två veckor före bf. Att bli igångsatt skrämde mig en hel del innan då jag hade hört att det kan bli så himla intensivt med värkarna. Nu var jag i stort sett helt omogen när jag skrevs in och fick börja med små shotar av cytotec, inget som påverkade mig nämnvärt. Jag fick ganska täta & relativt regelbundna sammandragningar framåt em/tidig kväll (började på fm). Men inget som jag tyckte gjorde ont och inget som direkt gjorde någon verkan. Fick sista dosen någon gång under tidig natt och sen fick jag sova. Under fm dagen efter hade jag öppnat mig så pass mycket att de kunde föra in en ballongkateter. Den skulle de sedan dra i varje timme tills den helt enkelt trillade ut. Efter en timme kom den ut. Och sen var det så dags att ta vattnet och ett stund senare kom värkarna igång. På ca en timme hade jag öppnat mig till 5 cm och de väntade då en timme till innan de skulle besluta om värkstimulerande dropp. När den timmen gått var jag fortfarande kvar på 5 cm och de ville sätta dropp. I samma veva så bad jag om EDA, inte för att jag hade så ont utan för att jag var så tömd på energi (hade knappt sovit på flera veckor) och blev alldeles snurrig vid varje värk och kände jag behövde en paus. Så de väntade med dropp tills EDAn var satt, ca 20 min senare. När läkaren är precis färdig och ska ge första dosen känner jag hur det trycker på och vill krysta. Och mycket riktigt var bebis på väg ut. Så på ca 2 timmar & 15 min från vattnet togs var han ute 💕 dock är jag omföderska och det var mitt fjärde barn och jag har haft tidigare snabba förlossningar så det kanske påverkade. Men det jag ville säga är att igångsättning behöver inte alls vara skrämmande utan gå väldigt smidigt också. Önskar dig stort lycka till när det är dags, med eller utan igångsättning är det det absolut häftigaste man kan vara med om 😍

Reply
Carina

Jag blev igångsatt med mitt andra barn och den förlossningen var helt fantastisk! Stor skillnad mot min första förlossning som kom igång av sig själv (men alla förlossningar är såklar olika). Jag upplevde min förlossning där jag blev igångsatt som så mycket mer kontrollerad och lugn. Jag fick dricka en vätska som skulle sätta igång värkarna och bara en liten stund efter att jag druckit det kom förlossningen igång och tre timmar senare föddes vår lillebror. Barnmorskan hade hela tiden koll på förloppet, jag hann få en epidural och hann ladda inför krystvärkarna. Så var inte orolig, det kommer gå toppen! Lyssna på kroppen och låt den styra förloppen – go with the flow helt enkelt! Och ett tips, ligg inte på rygg och krysta, stå på knä i sängen och häng över sänggaveln om du orkar. Då hjälper gravitationen till känns det som. Jag födde vår första liggandes på rygg och det var inte alls lika smidigt som att stå på knä. STORT lycka till när det är dags!! Det kommer gå galant 🌸

Reply
Anna

Hej!
Jag fick min son den 2 maj i år. Han är 6 veckor idag :)
Jag va beräknad 17 april (haha!) så gick över 15 dagar. Hade tid för igångsättning den 2 maj. Sov på förlossningen 3 dagar innan den dagen kom pga kraftiga verkar men precisa som du så va jag inte öppen tillräckligt. På dagen D så fick jag försöka äta frukost, gick dock inte. Det kom upp igen 😅 sen in på förlossningssalen. Fick epidural och lustgas. Dom kopplade upp mig på droppet som skulle sätta igång mig. Satt på bollen, gick med stolen för att försöka röra mig och hjälpa till på traven. Men efter några timmar så märkte BM att hans hjärtljud sjönk ju kraftigare mina värkar blev så min igångsättning slutade med akut kejsarsnitt 🤗 allt gick bra även om det va lite tumultartad ett tag där. Snittet tog ca 45 minuter (galet!) sen va vi uppe på förlossningen igen med våran son i famnen 💙 vi fick finmiddag och saft i vinglas 🙈🥰 stort lycka till! Det kommer gå jättebra hur det än blir. Grattis i förskott ❤️

Reply
Michaela

Jag har blivit igångsatt med fem av mina sex barn. Alla gånger har gått jättebra! Och inte har det tagit längre än en naturligt startad förlossning heller.,med ena dottern tog det 6 timmar och med minsta pojken 1 timme före de var ute :)
Jag har blivit igångsatt på olika sätt. Med ballong,tabletter ,värksimulerande dropp och henom att läkaren tagit hål på hinnorna. Men som sagt alla gånger har det gått hur bra som helst,och det gör det säkert för dej med om du blir igångsatt :) Lycka till <3

Reply
Hannah

För nästan exakt ett år sedan blev jag igångsatt med tvillingar. Fem timmar från igångsättningen var BÅDA ute. Det behövdes ingen mer smärtlindring än lustgas en kort stund (mest för att jag ville prova). Jag hade aldrig kunnat drömma om en sådan fantastisk upplevelse. Om vi får fler barn hoppas både jag och min man på igångsättning igen. Det var en förmån att kunna planera när förlossningen skulle ske. Vi åt både en ordentlig frukost och lunch innan vi ”checkade in” på förlossningen på SÖS. Du har det finaste mötet i livet framför dig – mötet med din son! Vägen dit kan se olika ut men det som väntar vid vägens ände är den vackraste gåvan livet kan ge. Varje steg på vägen du har framför dig är mer ä’ värt det ❤️ Jag önskar att jag fick uppleva varje steg av den vägen och det mötet igen. Jag skickar massa pepp och styrka! Snart är HAN här.

Reply
Lina

Jag har blivit igångsatt två gånger i v37+1 och 37+2, första tog sju timmar och andra tog tre timmar. Har bara positiva erfarenheter utav igångsättning. Den på tre timmar var ett skolexemplar sa dem, blödde knappt ingenting och gick inte sönder någonting. Mådde precis som vanligt efteråt, kroppen är fantastisk. Stort lycka till när det är dags! ❤️

Reply
Elise

Jag jobbar som undersköterska på förlossningen och upplever ofta att igångsättningar är mycket lugnare och mer kontrollerade än ”vanliga” förlossningar! Barnmorskan och undersköterskan har alltid 100% stenkoll på induktioner då man måste kolla hur starka värkarna är och ifall man ska höja/sänka droppet. Alla igångsättningar är olika men för det mesta brukar det faktiskt inte ta lika lång tid som man tror – och föräldrarna brukar vara ännu gladare när det väl är över då de väntat så länge på att få träffa sin bebis :)

Det kommer gå jättebra för dig med igångsättning! Det är inte alls så annorlunda ifrån när man kommer in när det satts igång av sig självt!

Reply
Elin

Jag blev inte igångsatt men hade det lite som du verkar ha det, mycket värkar innan själva förlossningen var i aktivt skede. Min latensfas höll på i två dygn med värsta smärtan jag någonsin har upplevt, sov i princip ingenting under dom två dygnen. Var livrädd om jag ens skulle klara själva förlossningen, så trött och mör var jag. Bara grät hela tiden och skrek av smärta. MEN det verkade som att kroppen hade gjort mycket arbete under denna tiden för när själva förlossningen väl var i aktivt skede så gick allt som en dröm! Hade en väldigt snabb och smidig förlossning utan större komplikationer. Det aktiva skedet i förlossningen tyckte jag gjorde mindre ont än dom där hemska förvärkarna som kom under latensfasen. Då födde jag ändå utan epidural och med endast lustgas på svagaste nivån i typ 10 min. Så även om det är smärtsamt och tufft just nu, så tänk på att det är det gör att hela förloppet går framåt, snart får ni träffa er son. <3

Jag har själv ingen egen erfarenhet kring igångsättning, men som andra skrivit så finns det positiva aspekter med det också, tex att man får vara på förlossningsavdelningen och har personalen i närheten om man behöver hjälp.

Allt ska gå bra ska du se! Så spännande att följa eran resa, speciellt med tanke på att jag själv fick min son så sent som i nov -18, så man känner igen sig i en hel del.

Kram & stort lycka till, detta fixar du! <3

Reply
Terese

Jag hade också förvärkar i flera dygn innan jag blev igångsatt. Mina värkar kom med 5-10 min mellanrum i 60h, fick sovdos och dagen efter beslöts det att jag skulle sättas igång vid lunchtid, då hade jag gått över tiden i 12 dagar. Jag sattes igång med ”ballong” vilket är en kateterslang med ballong på slutet som man fyller upp med koksaltslösning i livmoderhalsen tills man är 4cm öppen och livmoderhalsen har mognat. Barnmorskan kommer även att dra i den en gång i halvtimman tills den glider ut :) Hade hört att detta skulle göra ont av vänner men jag tyckte inte att det gjorde ont alls. Efter ballongen tog de hål på hinnorna så att vattnet gick och jag fick värkdropp, sedan skötte sig allt av sig själv :) Man tror att man kommer tänka tillbaka på dom där 12 dagarna över tiden med hat och ångest men nu 6 månader senare så skrattar jag bara åt det och tänker på att förlossningen var det sjukaste och häftigaste jag någonsin gjort! du har något så fantastiskt att se fram emot, både förlossning och att få träffa din bebis ❤️

Reply
Nicole

Hej! Jag hade precis som du förvärkar/var i latensfas i 3 dygn. Fick två sovdoser (men tappade själva sömntabletten som man sommar av på vägen hem från andra gången på förlossningen så det blev inte mycket till sömn den natten ändå). Dagen efter badade jag väääldigt mycket under dagen och på kvällen åkte vi in då jag tyckte mig känna att det var igång. Väl på förlossningen (var fullt på BB Stockholm så vi fick åka vidare till SÖS) endast öppen 1 cm men äntligen hade något hänt så mitt tips är verkligen att BADA om du kan! Blev inskriven med värkstimulerande drop och så tog jag EDA så fort det gick. Trots långdragen latensfas var bebisen ute 5-6 timmar efter att jag fick första dosen värkstimulerande drop. Det kommer gå jättebra! Önskar er varmt lycka till! Kram

Reply
Mona

Jag blev igångsatt och det gick hur bra som helst. Kände att jag var med om förlossningen på ett helt annat sätt än om det hade startat igång av sig själv. Så tacksam för de fina barnmorskor och undersköterskor som var med mig ❤

Reply
Fia

Jag har blivit igångsatt med båda mina barn och det har gått hur bra som helst! Första tog lite tid men jag tyckte att det var så skönt att vara på förlossningen där jag kunde få all hjälp jag behövde. Nu med andra som föddes i december tog de hinnorna vid 09, sen fick jag värkstimulerande dropp vid 10, första värken kom klockan 11 och 14.21 föddes hon! ❤️ Stort lycka till när det är dags för dig! Tänk snart har du Bebor här! ❤️❤️❤️

Reply
Cecilia Michalska

Jag gick över tiden 14 dagar med 2 av mina 4 barn. (De andra 2 fyra dagar över tiden)
Födde dagen innan jag skulle bli igångsatt, båda ggr. Jag vet hur sjukt jobbigt det är men snart är han här och då har du glömt den här jobbiga tiden av väntan och dålig sömn. Jag önskar dig en fin förlossning när det blir dags. Styrkekramar till dig. <3

Reply
Camilla

Tyvärr har hinnsvepningar den effekten. ger pinvärkar som inte gör nån nytta.
BF är ju bara ett datum, man kan aldrig veta exakt och 2 veckor är fullt normalt att ”gå över tiden”.
Jag gick 17 dagar över tiden och blev igångsatt. Det var dom absolut värsta och längsta dagarna i mitt liv! MEN, Är glad i efterhand att jag väntade så länge. Kroppen och tappen hann mogna så min igångsättning gick jättebra. Fick en bardkateter och sen skötte kroppen resten. Inget dropp.
Tog 7 h från att barden trillade ut.
Snart är du mamma, då är dessa extra dagar ett minne blott!

Reply
johanna

Har ingen erfarenhet av förlossning alls men vill skicka all pepp jag kan uppbåda till dig! Stort lycka till och kram <3

Reply
Amanda

Jag har blivit igångsatt 2 av 3 gånger. Det fungerade bra faktiskt. Första gången tog ju lång tid ändå, som det ju brukar, men andra gången var flickan ute 6 h efter att tabletterna börjat verka. Lycka till!!

Reply
Miriam

Gick totalt över 17 dagar, igångsatt och lycklig mamma idag!❤ Har ju inget att jämnföra med så kan inte säga hur en “naturlig” igångsättning känns men det kommer gå galant Kenza! Min förlossning tog 2 dagar att starta dvs ingenting hände på två dagar sedan tog förlossningen från första värk till hon var ute 8 timmar! Kanon förlossning om du frågar mig! Tog mig igenom på bara lustgas och ett bad! Kan säga att jag älskade när krystvärkarna kom, har aldrig känt mig så mäktig som då. Ingenting gjorde ont då, jag var bara en amazon ❤

Reply
Anna

Jag har blivit igångsatt två gånger och det har varit väldigt bra upplevelser. Det bästa är om de tar vattnet för då kommer värkarna igång direkt. Jag hade också mycket förvärkar i dagar innan och var ngn centimeter öppen med utplånad tapp när jag kom in. Men när de tog vattnet gick det superfort – 3 h med första barnet och 25 minuter med andra så tänk att det arbete du gör nu kan leda till en mycket kortare förlossning senare. Du kan också be att få en “ballong” som är en liten ballong som de fyller med vatten ovanför halsen som trycker på neråt och sedan kommer ut när du är 4 cm öppen – för mig tog det 15 minuter tills den kom ut och sedan tog de vattnet. Du kan bli lite överrumplad av värkarna när de tagit vattnet eftersom de är mycket kraftigare än förvärkarna men de fungerar precis likadant – nyper bara åt ännu hårdare.

Reply
Natalie

Hej! Så vacker du är 😍 Jag blev i gångsatt med mitt andra barn och va också rädd och lite negativ till igångsättning då jag hört att det ska vara så utdraget. Ville att den skulle vara lika snabb och smidig som min första födsel som från att vattnet fick 02 så va han ute 10.40 😍 10 dagar tidigt. Men så fel jag hade, igångsättning va minst lika bra och ännu snabbare 😊Vi kom in 12 juni 2018 klockan 18. Fick första dosen 22, sen andra 00. Kände inget värre mellan dessa. Sen började det komma förvärkar och jag behövde andas mig lite igenom, men absolut ingen fara. Sen fick jag nästa dos strax efter 02. Mådde då lite illa och kände att det började öka med värkar men ville ändå inte ha Alvedon för jag tänkte det kommer bli värre och jag kommer få ligga här i flera dygn 😅 men strax efter dosen 02 gick jag på toa, vattnet gick påvägen till toan och sköterskan skulle ut och hämta något. La mig tillbaka i sängen och då kände jag att jag vill trycka på och sambon ropade på sköterskan å hon bara ob då du är 10cm öppen och det är krystvärkatna som börjat. 20 minuter senare var hon ute 😍 du fixar detta galant 👊 stort lycka till

Reply
Y

Jag har ingen aning om hur det är med naturliga värkar har en dotter som jag födde 6 veckor för tidigt då mitt vatten gick från ingenstans när vi väl åkte in var jag öppen 6 cm men hade inte känt av det alls vi spendera natten på sjukhuset och på morgonen var jag bara öppen 1 cm mer så 7 cm så det hade inte hänt så mycket till sist satte de i dropp för igångsättning man kan må lite illa men det går över eller iaf på mig sen när värkarna väl satte igång så va min lilla flicka ute på 13 min det ända dåliga med min upplevelse var väl just det här att från att inte ha värkar eller nått till att plötsligt behöva krysta ut ett barn det va lite överväldigande för med förvärkar o så antar jag att man ändå får en liten heads up på hur det känns så man kanske kan förbereda sig mentalt men annars gick allt väldigt smidigt o bra väldigt mycket stöd från sköterskorna dem vet verkligen vad dem gör
Lycka till ! Kram

Reply
Alexandra

Nu är jag ingen expert, men det känns som att eftersom du har haft förvärkar så länge och att du är öppen nån centimeter, så borde igångsättninen gå smidigt för dig och att det nog kommer gå fort från första dosen :)
Tänk att om 1 vecka så är du mamma sedan några dagar! Så coolt!

Reply
Anna

En kompis blev igångsatt med barn nummer två. Det tog lite tid innan det kom igång, men sen gick det fort. Hon hade jeans på sig första eller om det var andra dagen efter förlossningen 😅 hon hade inte ens ont i fiffi 🙈.

Reply
Ivana

Igångsatt med nr1 på bf+14, tog 60 timmar men jag hade värkar bara sista 8 av det. Min tapp vsr dock inte mogen å inte öppen något när vi började. Förlossningen gick jättebra trots att jag inte sovit på 3 dagar, var trött p bebisen bajsade i fostervattnet. Fick hjälp med klipp å sugklocka men det var inget hemskt. Andra barnet gick på 2 timmar från första värk, 15 min på förlossningen på bf+7. Det kommer gå jättebra ska du se, förjävla ont gör det oavsett men kanske att igångsättning är lite intensivare pang värkar direkt när det väl börjar. upplevde båda förlossningar som fantastiska å längtar tills jag får uppleva det en sista gång igen nån gång i framtiden!

Reply
Ellen

Jag blev igångsatt på bf+15, förlossningen tog 2 dygn och ut kom hon tillslut med sugklocka och yttre press. Det kanske låter som en jättehemskt förlossning, men jag vill bara säga att även om det inte blir som man tänkt sig så kan förlossningen vara superpositiv vilket den var för mig. Jag blir alldeles varm i kroppen när jag tänker tillbaka på min sjukt sjukt jobbiga men sjukt sjukt underbara förlossning, verkligen sååå häftig! Då ville jag bara dö typ, men nu känner jag mig som starkast i världen som klarade av det och jag har absolut inte blivit skrämd att göra om det, hoppas jag får göra det någon dag
😌 Lycka till med din förlossning!

Reply
Sandra

Igångsatt mes båda mina barn o det fick toppen! Värkstimulerande med första barnet, tog 8h från det att droppet sattes. Inte sova värkar men det hände ju något då i alla fall. Med sonen sattes det igång med cytotec, tog 2,5 h från det att jag Kände av första riktiga värken. Väldigt intensivt men snabbt över så kände mig rätt pigg efteråt. Jag har ju inget att jämföra med men upplevde båda förlossningarna som positiva!

Reply
Matilda

Jag blev igångsatt med första barnet och hade en jättefin upplevelse! Hela igångstättning (fick som en liten ballong som skulle hjälpa till att öppna upp) gick på en timme med lite mensvärk och sen kunde de ta hål på hinnorna o sen gick det ändå ganska smidigt och motsvarade en vanlig förlossning bara att jag slapp en segdragen början. Jag kom in vid 11 på fm vid 20 på kvällen va han ute, så det kan gå smidigt! lycka till 🤗

Reply
Linnéa Olsson

Jag var med min syster när hon blev igångsatt, det har hon blivit 3 gånger och det har aldrig varit några problem. Sköterskorna är så professionella och min syster säger att allt känns så himla naturligt ändå. Lycka till! Det kommer gå fint! ☺️

Reply
Kinga

Hej jag blev igångsatt med mitt andra barn. Mitt första kom 1 och en halv vecka för tidigt men den förlossningen gick väldigt långsamt, många timmar men allt gick fint. Andra dottern ville inte ut så jag försökte oxå som du med promenader. Jag gick fastän jag kände att jag inte borde, jag va så tung och stor men envis som jag är gick jag i flera timmar haha men nä inget hände och då gav jag upp. På igångsättningen så tog de hål på hinnorna och vattnet gick direkt och värkarna kom direkt oxå och det va inga dåliga värkar kan jag lova ä. Efter 1 timme tror jag så bad jag om eda och det fick jag. Jag blev igångsatt halv 2 på dagen och 18.25 va hon ute så det gick super snabbt. Allt gick så himla bra och jag va chockad över hur snabbt det gick. Passa även på att sova när bebis sover. Jag vet att man vill titta på bebis hela tiden men du behöver sömnen kan jag lova. Lycka till 😀

Reply
Johanna

Var också super rädd för igångsättning. Men blev igångsatt ö v. 38+0 med tvillingar. Allt gick super bra och när jag jämför den med min tidigare förlossning som kom igång spontant så var den med tvillingarna så mycket bättre. Kl. 10 blev jag igångsatt och kl. 14 är första bebis ute. Smärtan var inte värre som alla säger utan den var mildare. Jag födde endast med lustgas som hjälpmedel. En super positiv upplevelse med igångsättning. Kommer gå kanon för dig. Hejaheja!! 💪🏼

Reply
Emma J

POSITIV ERFARENHET🤩
Min förlossning startades eftersom jag sipprade fostervatten. Jag fick gel vid 22 tiden som skulle göra att tappen utplånas (har jag för mig). Sedan kom latensfasen igång ganska snart. när värkarna var som värst så badade jag, andades lustgas, servades med godis och levde livet 😁 efter badet gjorde dem hål på fosterhinnan och 35 min senare var vår prins ute (kl 05:20). Allt gick alltså jättebra! Gå in med inställningen ”det här ska bli kul” så kommer det gå toppenbra❣️

Reply
Maria

Min lilla kom 3h innan tiden för igångsättning. Det händer ofta något när man ställer in sig på igångsättning, man “ger upp” men så kommer dom ändå!

Hur det än går så kommer det vara värt allt. DU är den enda som kan föda din son och det kommer du vara bäst på!!! All lycka!!!

Reply
Anna

Hoppas att han redan är ute nu. Men om inte så kommer igångsättningen gå bra! :) jag blev igångsatt i maj med mina tvillingar. Det var inte så att det gick på samma dag som man kanske tänker, men det gick väldigt bra så du behöver inte vara rädd. Fick först tabletter för att tappen skulle mogna – fick ta dem i två dygn och var tufft att vänta utan att något hände. Men på morgonen dygn tre bedömdes att tappen var tillräckligt mogen för att starta med värkstimulerande dropp. Droppet sattes in kl 10.00, 12.00 hade jag riktigt kraftiga värkar med nästan inga uppehåll alls emellan. Blev rekommenderad att ta EDA trots att jag inte helt hade bestämt om jag ville ha, men litade på barnmorskan och tack för det! Fick lite paus i värkarna. Vid 17 var jag helt öppen och började utdrivningsfasen. Vid ca 19.30 började jag krysta (jag fick aldrig krystningsvärkar vilket jag har förstått kan vara en effekt vid igångsättning, men det gick att krysta ändå). Höll på ganska länge med tvilling 1, vid 20.50 var hon ute och 21.30 kom tvilling 2. Allt gick bra och alla mådde bra efteråt. Utdragen process men de som jobbar på förlossningen är så otroligt kompetenta så lita på att de har koll på läget. Lycka till! :)

Reply
Sara

Jag hade också oro inför igångsättning, kändes liksom inte som den naturliga vägen för kroppen. När vi gick över BF och 8 dagar utöver det dessutom så kände jag bara att bebis måste ut. Igångsättningen i sig var inte jobbig alls, jag hade haft en låååååång latensfas och direkt när jag blev igångsatt kändes värkarna ÄNTLIGEN annorlunda och mer intensiva. Nu hände det äntligen något, det var riktigt jobbigt att bara ha en lång latensfas.
I efterhand kändes min rädsla för igångsättning som onödig, det viktiga är att bebis kommer ut och som sagt efter lång latensfas bad jag tillome om det. Det gjorde inte ont och kändes knappt, förutom att fostervattnet gick. Efter 8h var hon äntligen äntligen ute!
Lycka till och KÄMPA PÅ. Det ni kommer gå igenom är magiskt och den sista kampen innan bebis ligger på era bröst. Så bra målbild<3

Reply
Erica

Du kommer klara det galant!
När jag blev igångsatt med min dotter så åkte jag till förlossningen med inställningen att barnmorskorna är experter på detta och kommer göra allt för mig och bebis. Jag la istället mitt fokus på andningen (gravidyoga-andning) och bara lyssnade på kroppen, gick in i min bubbla och lät barnmorskorna lotsa mig igenom.
Jag är egentligen ett kontroll-freak men fick ganska tidigt i graviditeten inse att en förlossning kan jag inte kontrollera. Min räddning blev andningen, en barnmorska sa tom att ”här behövs jag ju inte, klarar ju du själv”.
Så… mitt råd är… och du behöver inte alls ta det är att lyssna på kroppen, den är starkare än du tror!

Reply
Nikki

Du är så otroligt stark!! Vilken kämpe du är, snart är du i mål. Krigare!

Reply
Lena

Fick min son i maj i år. Åkte in natten mellan måndag och tisdag pga förvärkar, fick sovdos för två nätter (var inte öppen något och tappen var bakåt trots förvärkar var tionde minut)

Torsdag morgon åkte jag in igen, då var jag öppen 2 cm och de gjorde hinnsvepning, på kvällen gick vattnet av sig självt och 6 timmar senare var han ute.

Er lilla kille är snart hos er :)

Reply
Louise

Hade tid för igångsättning nu i februari klockan 09:00 på en söndagsmorgon men förlossningen satte igång av sig självt lördag klockan 23:00, kan vara att jag slappnade av och slutade tänka på det då. Förlossningen var det häftigaste jag har varit med om, skulle kunna göra det 1000 gånger om!
Så avundsjuk på dig, Stort lycka till 💕

Reply
C

Å vad jag känner igen mig! Jag blev igångsatt med min dotter och var livrädd inför det! Tyckte bara man hörde skräckhistorier överallt om igångsättningar. Men jag har världens mest positiva upplevelse av min igångsatta förlossning💕 Allt var så kontrollerat och lugnt rätt igenom. För en kontrollmänniska som mig var det helt perfekt och blir det fler förlossningar för mig är det nästan så jag önskar en igångsättning igen
Så var inte orolig, det kommer gå fint hur det än blir❤️

Reply
Lina

Blev igång satt kl 12.00 vägarbetet kom i gång 13.00. Sjuk känsla när läkaren säger “om en timme börjar dina värkar” och känslan när klockan slår 13.00 och första värken startar. Sjuuukt!
Sen tog de tid..🙈 men skickar all pepp till dig.❤ kvinnokroppen är fantastisk på många sätt.

Reply
M

Heja dig och Bebor!!! Och Aleks såklart hehe. Det kommer gå bra! Tänk att du väntat så länge på just BEBOR! Den tid det tar vid förlossning är en droppe i havet jämfört med hur länge ni längtat efter honom!

Reply
Sofie

Tyvärr har igångsättning fått väldigt negativt rukte men vi hade en jättebra sådan. Gick över tiden 14 dagar och var öppen 1 cm med hela tappen kvar när vi kom in så det fanns att göra om man säger så :-) fick då små “shottar” med vatten och en söndersmulad tablett varannan timme (hann få 2 st innan kvällen och då la de en gel med samma typ av hormon på tappen över natten, fick sedan 2 shottar till på förmiddagen nästa dag). När de kollade på morgonen hade jag öppnat mig till 2,5 cm och hade mindre sammandragningar. Dessa ökade sedan under dagen och resten av dagen fick kroppen jobba på av sig själv. Vid 19 hade jag öppnat mig 4 cm och då tog de hål på hinnorna så att vattnet gick och först då kom de ordentliga värkarna. Kämpade sedan hela natten med lustgas och pcb-bedövning tills jag var öppen 10 cm vid 03. Dock var lilla frökens huvud inte i närheten av fixerat så tog ytterligare 3,5 h innan det var dags att krysta och 07:11 var hon ute. Det enda negativa jag kände med en igångsättning var att man inte fick lämna förlossningsavdelningen (de kollar av ctg osv regelbundet) och att man liksom missade det här som man föreställt sig med att få värkar hemma och åka in när det var dags. Stort lycka till när det är dags, det kommer bli en magisk upplevelse oavsett om det sätter igång av sig själv eller via igångsättning!

Reply
Nina

Igångsatt med mitt första barn 14 dagar över tiden. Jag var inte alls lika “igång” som du är. Men efter 8 shottar cytotec fick jag en värk o 12 timmar senare föddes min son. Jättebra förlossning där jag hann få bra smärtlindring och det var väldigt skönt att vara på sjukhuset hela vägen på nå vis. Jag var så nervös innan men är en sån som blir trygg i sjukhusmiljöer. Så för mig blev igångsättingen väldigt lyckad!

Reply
Linnéa

Blev igångsatt med sonen som nu är 15 månader. Fick värkstimulerande dropp och han var ute 40 min efter att dem satte droppet. Gick väldigt fort och smidigt och sprack inte något alls trots att det gick så fort!

Reply
Linnéa

Jag blev igångsatt efter BF+11. Hade endast hört jobbiga historier angående det. Men min upplevelse av ingångsättning är motsatsen. Jag fick dropp för att få igång värkarna. Kände första trycket nedåt, likt känslan ”jag är bajsnödig” vid 15-tiden. Trycket blev starkare och starkare men inte så det gjorde ont. Vid 18 satt jag och guppade på en pilatesboll för att det blev mer intensivt och började göra ont, kände när jag guppade runt där, nu kommer han. 18.18 är han född efter två krystvärkar.

Reply
Emilia

Blev igångsatt med båda mina pojkar. Första gången med någon kräm på livmodertappen – gick utmärkt, och jag tog EDA. Andra gången så tog jag ricinolja dagen innan min igångsättning var planerad. Jag använde även en bröstpump (stimulering av bröstvårtan startar värkar). Värkarna började efter 2 timmar och min son var född 2 timmar efter det.
När det blir stressigt/jobbigt så försök att fokusera på andningen. Använd målbild. Jag tänkte på känslan när de kommit upp på bröstet och man håller deras lilla huvud i sin hand. Magiskt!
Lycka till och njut. Kroppen vet vad den gör.

Reply
SK

Blev igångsatt pga hepatos med ballong och sedan lite verkstimulerande dropp. Blev inskriven kl.10 och bebis ute 10 tim senare. Skönt att veta att jag skulle få vara kvar tills bebis var ute trots att jag i början inte kände någonting. Positiv upplevelse helt klart!
Stort lycka till – du har det bästa i livet framför dig!

Reply
Hanna

Vilken vecka blev du igångsatt? Har också hepatos med höga värden 300 😱dom pratar om v37 är i vecka 30 nu.. har haft hepatos sen v.22

Reply
Ann

Jag har fyra barn och gått över tiden med alla. De två yngsta fick jag tid för igångsättning men förlossningen startade av sig själv kvällen innan med båda 😳precis som om nu tusan så sätter vi igång det här själva. Vet hur jobbigt det är att gå över tiden men snart är bebis ute ❤️

Reply
Suss

När jag skulle föda mitt första barn var jag totalt livrädd när värkarna satte igång, blev orolig över smärtan och efterhand tycker jag att jag var dåligt förberedd. Sen när jag födde vårt andra barn visste jag att smärtan fanns där av en god anledning och den förlossningen var helt underbar i jämförelse. Vid första förlossningen fick jag eda men oron förstörde mycket för mig, andra förlossningen födde jag helt utan bedövning och med en helt annan inställning till smärtan och som sagt den va helt fantastiskt. Oavsett hur din förlossning startar så försök att inte vara rädd, och om du blir rädd så säg det då det finns chans att vända den känslan för de som hjälper dig (Jag var knäpptyst och helt förstörd inombords) så jag gav aldrig någon chansen att hjälpa mig med den känslan. Det är en otrolig lycka ni ska va med om, lycka till fina ni. Så jävla underbart med bebis!

Reply
Clara

Hej. Jag tror inte du kommer sättas igång!
Jag hade förvärkar hemma i över 48h , fick sovdos som inte hjälpte & jag var öppen drygt 1cm.. bestämde att jag skulle få morfinspruta innan förlossning för att få sova 🙈 hade sovit 4h på 3 dygn … men barnmorskan ville starta igång istället . Så efter över 48h värkar hemma & 22h förlossning så kom våran bebis. Idag är hon 3 veckor 😍 lycka till med allt! Du har något extremt stort och coolt framför dej 🙈

Reply
Sandra

Var inte rädd, you can do this!

Jag blev igångsatt med mitt första barn. Var helt omogen och sattes igång 10.30 på morgonen. Inga värkar vid 15, fick värkstimulerande därefter. Oliver föddes okomplicerat 01.31. Kroppen är fantastisk och förlossning är så mäktigt. Jag längtar till nästa gång men njuter av våran lilla kille som numera är 7 månader och kryper för fullt. NJUT av bebistiden, den springer förbi. Lycka till! 🥰

Reply
Klara

Å va inte rädd! Födde mitt första barn med igångsättning. Det gick super! Var en fantastisk förlossning och det gick normalsnabbt nästan bättre än en icke igångsatt förlossning. Tänk så här: nu är du på plats från start med personal som vet vad alla stegen genom en förlossning innebär. Nu när jag födde mitt 2a barn kom det igång av sig själv 3dagar före igångsättning o jag tyckte det var läskigt för jag inte visste vad som var förvärkar, värk etc. Så en igångsättning har sina fördelar även en sak som garantiplats då du slipper oroa dig för om ni får en plats när ni ringer in vid ”vanlig” förlossning. Så vänd det till något positivt! Lycka till!

Reply
angie

hon ha ju redan skrivit att nästa inlägg hon gör kommer hon göra som mamma.

Reply
Linda

Lycka till Kenza! Jag är övertygad om att det kommer gå bra… eller att det redan har gått bra! 😃👍

Reply
Mirjam Hedkvist

Hej! Jag blev igångsatt med mitt första barn på BF+19. Redan på kontrollen dagen innan hade jag med väskan i hopp om stred skulle sätta igång mig direkt. Menmen,fick vänta en till dag. Fick en dos vid 09, vattnet gick 10:30 och vår son Julian föddes 14:42. Sjukt jobbigt och sjukt fantastisk upplevelse! Och angående igångsättning…har bara bra erfarenheter från det. ! Lycka till! 😊

Reply
Sara

Hej Kenza! Du kommer att fixa det kvinnor kroppen klarar mer än va vi tror. Jag blev igångsatt med båda mina söner och de gick bra, lite ont men de får man räkna med 😊. Du är en stark kvinna!! Lycka till er båda ❤

Reply
Nettan

Hej

Nu är ni en familj Grattis till er lilla baby Bebor som kommit. Jag önskar er lycka till alla 3
Kram

Reply
Lala Fiercee

Congratttsssssss 😍❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Wow I was so close by guessing Bebor will arrive at the 13th.
I really wish ur family the best 😘☀️

Reply
Joanna

Hoppas allt är bra! Tänker på dig emellanåt och går in här o kikar!
Stor kram

Reply
Lisa

Var tvungen att komma tillbaka hit efter jag såg posten på instagram. Stort grattis till er båda!

Reply
Annie

GRATTIS BÄSTA BÄSTA BLOGGAREN I HELA SVERIGE!!!! <3 Alltså blir överlycklig, tårögd och ryser i hela kroppen när jag ser bilden på er på instagram. All lycka till er <3

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*