• header

1 month

1 month! Got this cute number thing as a gift on our baby shower ♥

Nu är Nikola 1 månad gammal och hej och hå vad det går undan! Bara senaste veckan så har han blivit sjukt mycket mer närvarande. Mycket ögonkontakt, han reagerar på våra röster med att göra olika ansiktsuttryck och göra ljud tillbaka, och så ler han så mycket att ögonen bara strålar och ser ut såhär ^^. Mitt hjärta gör ont av all kärlek jag känner när jag tittar på honom. Min älskade pojke. <3

Han har även blivit mycket starkare i nacken och benen samt greppar tag i saker (aj mina nipples och hår) så det är snart dags för mig att ta av mina halsband om jag inte vill att de går sönder hehe.

Vi var på en kontroll på BVC för nästan en vecka sedan och då vägde han 5.5 kg och var 58 cm lång. Så på knappt fyra veckor då hade han ökat ca 1.3 i vikt och 4 cm i längd. Jag undrar om det kommer fortsätta i denna takt eller om det kommer stanna av lite snart? På besöket där gjorde barnmorskan även en liten behandling för att försöka få hans navelbråck att dra sig tillbaka men det fungerade inte så vi får hoppas att det fixar sig själv när hans magmuskulatur blir starkare.

Annars då… Amningen funkar jättebra och jag är så glad över att vi tagit oss förbi de första jobbiga veckorna med smärtor. Så skönt att amma utan att känna småångest inför varje gång. Nätterna är dock fortfarande likadana, han sover bara 2-3 timmar åt gången sen vill han ha mat. Läser om andras jämngamla bebisar som sover 7 timmar i sträck och undrar om han någonsin kommer hamna där hehe. Mina bröst är dock stenhårda efter bara 3 timmar så vet inte om det hade gått för mig? Iallafall, det funkar ändå bra, vi ammar och sedan somnar han oftast om med tutten i munnen men ibland måste vi upp och vagga honom.

Det var månadens uppdatering. Tänk att han ska bli 2 månader…3…4…5… Ett ÅR! Ahh stanna tiden nu tack!!

// Nikola is 1 month old now and oh boy things are happening! The last week he has become a lot more present. A lot of eye contact, he reacts to our voices by making different facial expressions and sounds back to us, and he smiles so much that his eyes are shining and look like this ^^. My heart hurts from all the love I feel when I look at him. My dear boy. <3

He has also become much stronger in neck and legs and he grabs stuff with his hands (aoch my nipples and hair) so it’s time for me to remove my necklaces soon if I don’t want them to break hehe. 

We were at his 4 week check-up almost a week ago and his weight then was 5.5 kilos and length was 58 cm. So in barely 4 weeks he has gained 1.3 kilos and 4 cm. I wonder if it will continue in this speed or if it will slow down soon? At that visit the midwife also did a treatment for his umbilical hernia to go away but it didn’t work so now we hope that it will go away by itself when his abs gets stronger. 

Other than that… Breastfeeding is going really well and I’m so happy we have passed those first tough weeks with pains. It’s so nice to breastfeed without feeling a bit anxious before each time. The nights are still the same though, he only sleeps 2-3 hours in a row then he wants food. I read about other peoples 1-month babies that sleeps 7 hours in a row and I wonder if that will ever be him hehe. My breasts gets super hard after only 3 hours though so I don’t know if that’s even possible for me? Anyway, it still works fine, we breastfeed and then he falls back asleep, most often with the boob in his mouth but sometimes we have to get up and swing him. 

That was this month’s update. I can’t believe he’s gonna be 2 months….3..4…5… One YEAR! Ahh stop time now please!!

1

104 Comments

Anna M

När man ammar fritt är det inte ovanligt att de ammar med sådana mellanrum eller ännu tajtare. Mina båda barn har ammat varannan, var tredje timme eller oftare under hela tiden jag ammat (ett år per barn). Har samsovit och ammade halvsovandes till slut. Vill bara att du ska veta att det finns olika lösningar och olika barn. Är inget egenvärde eller prestation i att små barn behöver sova hela nätter vid någon viss ålder. Huvudsaken det fungerar för er och ni mår bra!

Reply
L

Strunta i hur andras bebisar gör :) Att vakna ett par ggr per natt är det vanligaste och superbra för hans tillväxt och för att amningen ska funka bra. Knega på mami:) kram

Reply
Rebecca

Aaaaaahhhh men Gud. Börjar gråta typ varje gång jag ser en bild på Nikola. Jag längtar så efter barn , men det får vänta något åt pga studier o min kille som är yngre än mig ska få mogna lite (hehe). Men går inte en dag utan att jag drömmer om det och ser scenarion om hur mina dagar skulle sett ut<3
ALL grattis och lycka till er finaste familjen <3

Reply
C

Har 4 barn. Inget av mina barn har sovit 7h i sträck. Inte ens som 1-åringar. Eller 2-åringar. Så det är nog inte standard 😂

Reply
Maria

Vill bara säga att 2-3 timmar är jättebra och helt normalt. Min 8 månaders sover fortfarande bara 20 minuter åt gången och jag är tröööttt. Tack för din fina blogg och att du delar med dig!

Reply
Annika

Ååh vad jag lider med dig, Maria! Båda mina barn (5 resp snart 3 år) sov i tjugominutersintervaller sina första två år. Sen blev det långsamt bättre, och nu sover femåringen hur bra som helst mellan 22 och 07, och lillebror som fyller tre i september vaknar tre-fyra ggr men somnar oftast snabbt om. Känns heeelt magiskt! Trodde verkligen aldrig nånsin att det skulle vända. Tyvärr är min sömn ganska sabbad efter fem år utan att jag sov i stort sett alls (true story), men även för mig blir det långsamt bättre. SHIT vad jag ska sova ikapp när kidsen blir tonåringar! Kämpa kämpa kämpa!

(OBS, menar inte att skrämmas – för de allra allra flesta rätar ju sömnen upp sig betydligt tidigare än för mina barn, som båda räknas som ”sömnstörda”.)

Reply
Christine

Stort grattis till din pojke , ville bara påpeka angående med sömn och matning, har en flicka på 5 månader vi bor i Spanien, rekommendationerna från pediatrikerna här är var tredje timme och mata första tre månaderna för att sedan gå över till 1 gång per natt till 9-12 mån , stort grattis än en gång ❤

Reply
Ella

Tror de allra flesta helammade bäbisar i hans ålder och även äldre äter med 2-4 h mellanrum även på natten. De har så små magar och bröstmjölk är väldigt lättsmält. Dessutom stimuleras mjölkbildningen som bäst kväll o natt. Så han är smart ;) Om ett tag rymmer magen mera. Det finns också studier som visar att i och med att bröstmjölk är så lättsmält och bebisen därför vaknar till för att amma ofta så minskar risken för PSD. Du är grym! Heja dig!

Reply
Molly

En sån fin liten kille ni har! Men 7 h i sträck? Min son på 10 v vaknar också var 2-3 h för att äta, så du är inte ensam! om det nu är en tröst ;) rutinerna kommer längre fram men visst är det jobbigt att vakna så ofta, man blir lite groggy men vips är de stora och sover mer sammanhängande.

Reply
Elin

Min son var likadan, sov som mest 3 timmar på rad 🙈 han började sova längre när vi slutade amma ☺️ Men otroligt nog ger amningshormonerna någon slags kick så man klarar sig konstigt nog🙈😅

Reply
Dixi Wonderland

Jag vet inte om detta stämmer men jag läste någonstans att det var en mamma som ammade sitt barn i sängen på nätterna så som du gör. Detta resulterade dock i att barnet aldrig egentligen åt sig mätt utan åt bara lite åt gången. Hon började därför se till att barnet åt ordentligt och då slapp hon småätandet. Har ingen aning om ifall detta funkar för er då Nikola är så liten men bara något du kanske hade kunnat testa om du vill :)

Reply
Bess

Detta gäller absolut inte bebisar, snarare när barnet är kring 1 eller 2. Bebisar SKA äta så ofta om man överhuvudtaget ska kunna fortsätta helamma. Hur skulle man göra barnet mer mätt ändå liksom? Det funkar bara om barnet äter riktig mat också, långt efter smakportionerna alltså. Då är tanken att man ger ett ordentligt mål mat (eller välling om man gillar konceptet mjöl+vatten till måltid…) innan läggdags.

Reply
Helena

Det du läste är helt fel. Om en ammad bebis går upp som den ska i vikt (vilket Kenzas bebis gör) så finns det inget ”hen åt för lite åt gången”. Ibland är bebisen hungrig och äter mycket, ibland är den bara sugen och äter lite grann. Att en enmånads bebis vaknar varannan/tredje timme är helt normalt och precis som det ska vara (se alla andra kommentarer här inne). En bebismage är pytteliten och där får inte plats så mycket så även om han äter sig helt mätt kommer han troligen vakna efter max tre timmar.

Sen ammar de flesta nyblivna mammor sin bebis i sängen nattetid eftersom det är det mest naturliga. Om man går upp och sätter sig någonstans så vaknar både mamman och bebisen till mer och så blir det svårare att somna om.

Reply
Emilie

1. Nikola är för liten för att kunna hålla sig mätt länge. 2. Amning är inte bara mat, ofta kan det vara andra orsaker än hunger som gör att de vill amma. 3. Hur i hela världen får man en bebis att äta mer än den vill? :D

Reply
J

Att vakna med 2-3 timmars intervall är nog det mest normala. Vår dotter vaknade minst en gång i timmen i över åtta månader. De få gånger hon sov 2 timmar i sträck så jublade man 😂

Reply
Lisa

För att trösta har min 9 månaders tjej aldrig sovit 3 timmar i sträck förrän för en vecka sen…innan vaknade hon och ville amma varje timma i 9 månader. Sen sov hon plötsligt 3 bra nätter och firade det med att vara vaken heeeeeela natten i natt. Är ett vrak nu 😅

Reply
Matilda

Viktuppgången kommer strax att plana ut, snart tar det mycket energi att vara vaken, få intryck, röra sig etc och mindre till att växa.

Mycket ovanligt att bebisar sover 7h i stäck, därmot inte ovanligt att bebisar vaknar varje timme eller är vakna längre stunder på natten.

Reply
MK

Min bebis är nu 9 månader han åt en gång i timmen på natten tills han typ blev 6 månader. Sen började han bita mig och då tröttnade jag på att amma och då fick jag ner det till var 3-4 e timme. Nu vaknar han en gång per natt och vill ha mat, ibland inte alls men han har hitills i sitt liv enbart sovit en hel natt.

Reply
Emma

Min dotter vägde 4050g när hon föddes och nu är hon 10 månader och väger 11kg, hon har följt sin kurva fint och alla barn är väl olika eftersom många 1 åringar brukar väga cirka 10kg 😂 börjar bara bli väldigt jobbigt att bära på en 11kg’s klimp 😂😂

Reply
Camilla

Strunta lite i hur andra har det. Man blir bra knäpp.

Många som skriver att deras barn slutade äta på natten när dom var 4 månader. Min kille har ätit på natten tills han var 11 månader. sen gick det över av sig själv. jag har aldrig kämpat med att sluta med nattmål eller annat. Det brukar gå över av sig själv när dom är redo:). sova hela nätter händer ibland. Men min påg har sovit oroligt från 4 månader tills nu när han är 1 år. Så det är nog väldigt olika. Vissa sover dåligt i början o andra senare. huvudsaken man hittar sina egna rutiner.
Med vår dotter funkade det bäst att hon sov i egen säng, i eget rum. Men med vår lillebror nu funkar det st när han sover med oss i vår säng.

Lycka till :)

Reply
Cornelia

Min dotter sov bara 2 timmar i sträck och åt hela nätterna i 20 månader. Så du är inte ensam, och förhoppningsvis går det bättre för dig!!! Haha❤️

Reply
Marie

Mina bebisar har aldrig sovit 7 timmar i sträck… som mest fyra men annars 2-3. Man klarar sig och blir tacksam för det lilla.

Reply
Anna

Jag tror att det är mer vanligt att bebisar vaknar efter 2-3 timmar i början (de behöver ju äta ofta). Min bebis började sova 7 timmar i sträck vid 8 månader 😅 det var riktigt kämpigt med sömnbristen efter några månader, men tillsluuuut börjar de sova! Så håll ut! Det blir bättre med sömnen 😂❤️

Reply
Pernilla

Fast nä en 1-månads ska inte sova 7 timmar i sträck. De behöver ju mat ofta. Ha inte det som måttstock för då blir du nog besviken. Min son slutade äta på natten när han var runt nio månader. Vilket är nog rätt vanligt. Sen så vaknar de ju för tusen andra saker efter det ändå. 😂

Reply
Hana

Every time I see a picture you posted, a post, or a blog, I get extremely emotional. Witnessing your journey has been such an eye opener for me, for the beauty that is in every step of our lives. I am grateful to have been following you and learning so much from you.
Sending so much love to you, and your little boy Nikola.
P.s. he is the cutest baby ever. ❣❣

Reply
Ameli

He is the copy of Aleks with your lips. How long do you plan to breastfeed since you said you want second child really fast (do you still want it or you want to make little break)?

Reply
H

Min son är 4 månader och han vaknar också ofta på natten för att amma/snutta… öhh. Han sover 18-20.00 sen försöker vi lägga honom för natten klockan 22.00 men sen vaknar han 00.00 och är uppe en timme. Sover igen 1.00 till 2.30/3.00 för att amma. Sover sedan till ungefär 6.30/7.00 för att amma och vaknar sist 9.00 (men vill egentligen sova mer. Jag hindrar honom så att han inte sover bort hela förmiddagen).
Jag läser också om alla bebisar som sover flera timmar i streck. Fattar inte hur.. men men, varje dag är en dag närmare att han ska sova längre och längre. FÖRHOPPNINGSVIS :)
Sömntips mottages gärna av andra föräldrar. Vill tillägga att vi testat allt: bad, samsovning, white noise etc..

Reply
Bess

Varför får han inte sova så länge han vill? Det är ju en bebis, vad gör det om han “sover bort förmiddagen”? En vanligt misstag är ju att man hämmar dagssömnen för att barnet ska bli tröttare på kvällen och sova hela natten, men sömnbrist spär på sömnproblem då barnet blir övertrött. Prova låta honom sova så länge han behöver.

Annars är det som allt annat med barn, det är som det är och det går ööööver ;-)

Reply
Matilda Waern

Alltså så himla söt han är, och jag såg din förlossningsvideo och wow, jag grät som bara den när man såg chocken, lyckan och förundran över att du precis fött barn och blivit mamma ❤️ SÅ vacker, och tack för att du inte ”censurerade” hur en förlossning är utan visade både det vackra och det inte lika vackra ❤️ Vilken stark kvinna du är och vilken mamma du är och kommer bli! Kram ❤️

Reply
Fia

Försök att inte känna någon stress över att han inte sover mer än 2-3 h åt gången. Jag vet hur stressande det är att höra stories från andra som har bebisar som sover hela nätter redan från början, men det är EXTREMT ovanligt. Att Nikola sover 2-3 h åt gången är helt normalt, han är en stor pojke som behöver äta mycket och det kommer att stabilisera sig ju äldre han blir och då blir det förhoppningsvis längre mellan matningarna. Först vid 4-6 månader brukar man säga att bebisar inte har något näringsmässigt behov av att äta på natten (om de äter bra på dagen och går upp i vikt som de ska) :) /BVC-sköterska

Reply
Emma

Min lilla son på 8 veckor började sova 5-6 timmar i sträck när han var ca 6 veckor 🙂 så det kanske kommer för er också!
Men detta kanske bara är en period och går tillbaka till 2-3 timmar igen 😅 får njuta medans det varar!

Reply
Mariam

När de är så små så ska det helst inte gå så många timmar mellan varje måltid. Även på natten. Nu är dom som väldig duktig på att säga till att han är hungrig. Men jag hade hellre gett han bröstet och vetat att han äter. Sen om några veckor är han lite större och inte lika känslig för att vara utan mat många timmar. Så låt han amma på. Barn är så olika. Har själv 4 och var och en av dom hade helt olika rutiner. En sov hela nätterna (visste då inte att man skulle väcka dom,men hon mår prima ändå.) Sedan fick jag en son som åt var tionde minut. Sov aldrig och hade mig som en levande napp. I många långa månader.
Lycka till och lita på din egen instinkt.

Reply
Sandra

Det är nog väldigt olika det där med sömnen. Min 6-månaders äter fortfarande tre gånger per natt och vaknar alltid kl. 5-6. Kan inte hjälpa att jag blir lite provocerad av dem vars barn alltid sover 7-8 timmar i sträck 😅 men alla har sina egna problem och man får tänka att det blir bättre med sömnen när de blir äldre!

Reply
Frida

Åh mina barn är 3 och 1 år och det är knappt att treåringen sover 7 timmar i sträck. Absolut inte 1 åringen. Men skönt om det inte äter på natten såklart. Jag har som du fått stora pojkar och de kanske kräver mkt nattmat😉😆.

Reply
Fia

De flesta barn sover inte längre än 2-3 timmar i streck när de är så små. Min dotter är snart 10 månader och vill fortfarande äta ofta på natten. Bara att vänja sig 😅

Reply
Therese

Sådär funderade jag också, i mååååånga månader när alla jämnåriga sov längre i sträck men tog för oss några år, nu blir hon 6 år till hösten och sover hela nätter 😂🌪

Reply
Therese

Jag känner med dig, ingen av mina pojkar har sovit mer än ett par timmar åt gången på nätterna heller 😅 den stora är 1 1/2 år och han började sova hela nätter när han var 1år. Hoppas minstingen på två månader gör det tidigare, men det är upp till bevis 😄

Reply
Nathalie

Gud vad söt han är! Vad de gäller kurvan kan den nog fortsätta öka i samma takt ett tag till. Har 3 barn och alla föddes över 4 kg. Kurvan stannade av lite vid 4-5 mån. Klart att de växte kanske inte lika fort som 2 första månaderna. Men byta storlek i kläder fick man göra ofta. Minsta är nu 7 mån och får ångest över att tiden går så fort, samtidigt som det är skönt och kul att se utvecklingen och vad som händer med de små liven :) ta hand om er <3

Reply
Amanda

Helammade bebisar sover oftast inte hela nätter, dom behöver äta ofta för att hålla igång produktionen. Bröstmjölk är även väldigt lättsmält vilket gör att bebisen inte känner sig mätt så länge. Helt normalt att behöva amma flera gånger under nätterna, enda tills man slutar amma :)

Reply
Cassandra

Min tjej vaknade med ungefär sån tid emellan men åt ersättning, nog väldigt vanligt mer än att de skulle sova många timmar. De är ju så små och vill ha mat! Sen att min snart 2 åring vaknar till från 00 till 7 var 2-3h också är en annan femma 😅

Reply
Linnea

Min pojk åt varannan timme dygnet runt fram tills att han började äta mer riktig mat trots att han åt ersättning som de flesta säger att de ska bli mer mätt på. Sömnen är fortfarande inte bra på natten och nu är han smart 1 år och samma är det för alla mina kompisar med små barn. Så förstår att det är kämpigt men det kommer nog ge med sig så småningom :)

Reply
Helena

Tycker att han börja likna dig mer och mer! Så himla söt!❤️ Och som andra har skrivit låter det fullständigt normalt att han vaknar så ofta som han gör. Min lilla pojk på 6 månader sover fortfarande högst 3 timmar sammanhängande men somnar dock om lätt när han ammas😊

Reply
Linda Cathrine

Skulle säga att det är mer ovanligt än vanligt att bebisar vid en månads åldr som ammas fritt sover så länge I sträck. Jobbar på neo samt har två egna barn och aldrig upplevet det. Men ja det är jobbigt att inte sova ordentligt, men det kommer. Bara att ha tålamod

Reply
S

Tycker det låter helt normalt med mat och sömn för er ändå. Tänker på min stackars mamma när jag och min bror var små. Vi är psuedotvillingar och jag som är äldst sov hela nätterna och var vaken på dagarna medan min bror var vaken hela nätterna och sov på dagarna. Mamma låg på golvet halvsovandes och lekte med mig på dagarna haha.
Tiden går fort! Vänta du bara när han är 7år som min! Fattar inte att jag varit mamma i 7 hela år! Är gravid i v33 med min andra dotter nu. Saknar verkligen bebistiden! Men snart så är man där igen! 😊

Reply
Kicki

Vad mysigt ni har det! Och vad härligt att det flyter på bra! Jag var 21 år när jag fick mitt första barn. I år fyller hon 17 år! Omg! Vart tog tiden vägen? Men varje ålder har din charm :) Sköt om er och njut. Kör ert egna race och ta bara åt er av råd som känns relevanta för er <3

Reply
Y

Har ett tips till när han blir lite mer rörlig och distraherad vid amning. Liksom att ha tutten i munnen och vrida huvudet åt andra hållet är helt logiskt för en bebis – aj! haha. Iaf – pyssla ihop eller köp ett amningshalsband. Ett halsband med roliga kulor eller liknande så kan Nikola pyssla med det när han äter :-)

Reply
Therese

Han är så söt eran lilla pojke ❤️
Haha mina bebisar har inte sovit hela nätter förrän de varit 4 månader. En månadsbebis vaknar hela tiden. Bara stå ut, vips är de tonåringar och man får väcka de klockan 12 på dagarna haha

Reply
Josefin

För mig är 2-3 timmar ren lyx haha! Mitt första barn sov aldrig mer än en halvtimma mellan amningarna tills han blev ca 1,5 år.. det var fruktansvärt tärt men som med allt vande man sig.. Men kommer ihåg när han var typ nästan ett år och jag och min kille skulle försöka se en film själva i soffan medan han sov i sovrummet, det gick liksom inte.. blev en vääääldigt utdragen film med alla pauser haha och jag undrade om det alltid skulle vara så.. som tur var vände det ju och vid 2 års ålder sov han typ nästan hela nätter. Mina två andra barn har däremot varit sjusovare och kunnat sova i 3 timmar i sträck redan som bebisar och det var helt chockerande för mig å kändes typ som en evighet haha.. Men istället så vaknar de oftare nu när de är äldre.. Men ta’t lugnt, Nikola sover nog som de allra flesta bebisar gör.. Å sen när han växer och vill ha mer käk så kan det nog komma perioder när han vill öka produktionen, det kan då kännas som att man inte har någon mjölk och att bebisen inte blir mätt eftersom den aldrig slutar amma men det är alltså helt normalt och går över när mjölkproduktionen ökat. Du verkar vara en fantastisk mamma till Nikola!

Reply
ll

Snart blir han äldre och kommer behöva amma mer sällan. I början känns det ju lite som att man sitter fast i varandra :)

Reply
A

Min som ammade varannan var tredje timma men sen efter kl 4 ville han gärna vakna varje timma.
Runt 2-3 månaders ålder kunde han sova 6
Timmar i sträck men sen började en period till med tät amning. Det är så olika. Sen finns de bebisar som sover flera timmar i sträck. Alla barn är så olika. Liggamma bästa som finns

Reply
Emma Aldén

Hade varit kul pm du varje månad fotade han bredvid samma gossedjur (till exempel) för att se hur han växer i förhållande till gosedjuret :)))

Reply
Freja

Han är så sjuuuukt söt!!! Tycker han blir mer och mer lik dig också, näsan och ögonen speciellt 😍

Reply
Maria

Åh Kenza, du får inte glömma att det faktiskt också finns barn som sover ”sämre” också. Det är så svårt att vara nybliven mamma, man jämför sig/sitt barn oftast med de som är ”bättre” istället för att få med sig hela bilden. Försök att bara acceptera att alla barn är olika och ni gör det som funkar bäst för er. Fortsätt som ni gör och så löser sig det mesta längs med vägen ❤️

Reply
Emelia

Haha jag tror ärllgt inte det är spec vanligt med barn som sover 7 h i sträck när de är så små? Min dotter vaknade med samma mellanrum upp till 4 månader. Då fick hon sin värsta sovfas ever & började vakna en gång i timman. Varade till 10 månader. Nu sovwr hon 8 h i sträck :) är 1,5 år nu. Vi samsov alltid docl & stack bröstet i munnen på henne såfort hom vaknade. Ovjså det enda som funkade för att få henne att somna om så! Winwin. Jag tror jag ändå fick mer sömn på det sätter när jag va vaken max nån minut åt gången än om man varje uppvak behöver upp & vagga runt…

Reply
Maria

Har aldrig hört något barn som sovit så länge i sträck utom min syster. Hon är äldst och när mamma och pappa kom hem från BB sov hon i 7-9 timmar i sträck och de var så oroliga att hon var medvetslös men hon har alltid varit sååå trött också fort behov av sömn men när hon väl vaknade var hon vrålhungrig. Jag själv sov aldrig mer än 4 timmar i sträck tills jag var typ 6-7 år😂

Reply
Niki

Båda mina barn sov på det sättet och ”värre”. I perioder vaknade dom oftare, ville inte sova alls osv. Har alltid avundats dom som har bebisar/barn som sover flera timmar i streck för det gör ENORMT mycket för hur man mår. Men hur som helst så hör det till det vanliga att bebisar vaknar ofta för att äta och ännu oftare under utvecklingsfaser etc.

Reply
Lynn

Happy birthday precious angel Nikola!!!
🎂 🍰🥰😍😘❤️🥳🎉🌈😋👶🏻 🍼

Reply
Amanda

Så fin han är alltså!😍😍
Min dotter är nu 6 månader och hon har alltid ätit mycket på nätterna (ca 2-3h emellan), har inte lagt någon större vikt vid det då jag haft lätt att somna om igen och jag tror det är mer vanligt att bebisar äter så pass ofta än att de sover 7h i sträck.
Nu tar hon dock lite längre sovtider men det är först nu jag börjar känna att jag kanske borde försöka trappa ner på amningen på just nätterna, hon är trots ett halvår och det hade vart grymt skönt att vara lite mindre mjölkmaskin om nätterna.

Aja, det jag ville komma fram till är att du nog varken behöver känna någon som helst stress eller press kring detta så länge både du och bebis mår bra. Alla barn är olika men visst önskar man ibland att man hade ett barn med drömmiga sovrutiner.

Reply
Anozi

Hej!
Vad fin Nikola är, vart är den där månadskalendern ifrån? Om du har någon aning

Reply
Sanja

Jag har två barn. De var helt olika som bebisar med sömnen.
Äldsta sonen sov 7-9 timmar i sträck från bara några veckors ålder. Vid 2 mån sov han lätt 10 timmar på natten. Han är nu 8 år och gillar fortf att sova 🤷‍♀️
Min yngsta son vaknade var 40 minut hela nätterna fram tills han var ca 2 år. Japp..Jag och sambon var mer döda än levande. Men vid 2,5 år vände det och nu sover han typ hela natten. Min poäng – alla barn är olika, men det verkar som det vanligaste är att dom vaknar “ofta” i bebisåldern.

Reply
Maryam

Så fin kille. Min äldsta pojk, nu 7 år fick navelbråck som bebis och jag hittade ett litet “bälte” i tyg som jag använde ca 3 dagar och det försvann sen. Kolla om du hittar någon, synd att jag inte befinner mig hemma annars hade jag lätt gett dig min som jag har.

Reply
Tess

Det är ovanligt för så små barn att sova 7h, så oroa dig inte! Min son började sova “hela” nätter (19.00-05.00) först när han var 6 månader. Det kommer, förr eller senare 👍

Reply
Sabine

Var 2-3 h för en 1 månads bebis låter helt normalt. Plötsligt kommer utvecklingssprång och amningspucklar och då kan det hända att de vill amma nästan varje timme hela dygnet – det är också normalt. ♥️ Försök att inte stirra dig blind på vad bara gör och hur andras bebisar fungerar (gjorde det misstaget själv med mitt första barn). Du är den bästa mamman till ditt barn – gör det som funkar bäst för dig och Nikola.

Reply
Johanna

Det är så olika med sömn! Jag har haft tur hittills med min dotter som sov 4h i sträck fram tills 7 v då hon sov konstant 10 11 h genom natten. Nu 5.5 mån sover hon 12h.
Jag läste, och rekommenderar en bok, “becoming babywise”, som råder en att se till att barnet får i sej tillräkligt under dagen. Jag har ofta “cluster feedat” på kvällen, typ varje 1h eller 1.5h för att få henne mätt. Vet inte om det är det som hjälpt?
Jag brukade även väcka henne de första 7 veckorna vid 23 tiden och mata henne en sista gång. En s.k dreamfeed för hon halvsover. Då sov hon till ttp 6.30, Sen efter 2 mån slutade jag med det och provade att låta henne och sova från kl 20 fram tills hon vaknade, och då sov hon genom natten.

I vilket fall som hellst får man tänka att det är en fas.
Han är så fin din pojk!!

Reply
Josefin

Jag vill inte låta bitter (fast jag nog är det hahaha) men troligast hade du nog bara tur, ditt barn sov nog helt enkelt riktigt bra bara! Den där metoden skulle aldrig ha funkat med mitt/mina och jag matade också tätt på kvällen (de allra flesta bebisar vill ju amma mer på kvällen) men det gjorde nada! Haha men toppen att det funkade för dig såklart!!

Reply
Anna

Gör det som funkar för er. Vad andra än säger! Min 10månaders sover fortfarande bedrövligt, jag ammar väl hundra gånger eller nåt per natt. Men vi gör vad vi kan, just nu är detta vad som ger mest sömn även om vi inte når upp i någon större mängd :)

Er lille pojke är så underbart fin, ni har en underbar tid framför er. All lycka till er <3

Reply
Emma

Vår kille åt minst 6 gånger per natt i alla fall första 6 månaderna när jag helammade. Började sen ge ersättning vid något tillfälle på natten och delammade fram till 9 månader. Från 6-11 månader åt han ca 3 gånger per natt. Nu är han 15 månader och äter fortfarande 1 gång på natten. Så alla barn är olika. Bara kämpa på, någon gång blir det bättre.

Reply
Lynn

Vilken sötnos! Tiden går verkligen snabbt. Min lilla tjej är 15-månader nu, tycker det gick så fort!!! Angående navelbråck så hade min dotter det också. Hennes navel blev rejält “uppsvullen” i någon månad, men sedan försvann det helt av sig själv :)

Reply
C

Min dotter vaknade också ca var tredje timme fram till hon var ca 6 månader. Sen sov hon längre pass, men var istället vaken 2-4 timmar per natt! Fyfan vad det tog på krafterna 😩 Både jag och hennes pappa jobbade deltid och delade på nätterna, men ingen av oss kunde slappna av och sova om vi visste att hon var vaken. Det dröjde till hon var ca 14 månader innan hon sov bättre. Nu är hon 19 månader och oftast sover hon hela nätterna (kl 20-08), men det händer ibland att hon vaknar och är vaken någon timme. Man ska absolut inte jämföra sina barn med andras. Man får tänka att det förr eller senare blir bättre ☺️

Reply
Elin

Min son vaknade var 3:e timme i 6 månader för mat. 😅 när lilleman skulle sova borta för första gången där vid 6 månader för jag var tvungen att åka i väg på en grej så fick han ersättning och vips så sov han hela natten förutom ett break för mat. Skulle jag få barn igen hade jag nog efter ett tag börjat ge ersättning just på kvällen för att inte ta för mycket stryk sömnmässigt. Viktigast är att alla mår bra ❤️

Reply
Jenny

Jämför inte med andra – du kan ju prata med BVC om du är osäker på något.. att jämföra med andra hör till tonåren och inte till mammarollen!

Reply
C

Har varit ett stort fan av dig, men känner seriöst på senaste att du överdrivet med allt och ska jämföra och tror och tycker att du har det jobbigast av alla….

Reply
Maria Eriksson

Bebisar behöver äta dygnet runt tills dom iallafall är 4-6 månader, sen fortsätter nog dom flesta äta på natten ännu längre 😂 bröstmjölken är fetare på natten vilket är superbra för bebisens tillväxt! Min son är 8 månader o ibland sover han 5-6 timmar i sträck på natten, då vaknar man utvilad o i chock 😂 ett tips är att liggamma! Det har jag gjort från dag 1 👌🏻 Kan man halvsova samtidigt 😃

Reply
Jenni

Min son ammade dygnet runt med 2 timmars mellanrum i 6 månader. Så när han var typ 7 månader gammal sov jag för första gången mer än 2 timmar i sträck. Man tar sig igenom det också. :) Heja dig!

Reply
Jonsson

Oj, typ alla här skriver att deras barn sover väldigt få timmar om natten. Är det på grund av bröstmjöken det blir så? Vi var tvugna att börja med ersättning efter 2 månader för sonen slutade gå upp i vikt. Jag ammade och pumpade som en galning för att få mera mjölk, men det ville sig inte av nå konstig anledning. Blev så ledsen och nedstämd för hade planerat att amma iaf ett år. Bröstmjölk är ju det bästa för barnen hälsomässigt.
Men då vi började med ersättning så sov sonen mycket längre. Vid 4 månader började sonen sova 12 timmar om natten. Somnade 19.00 och vaknade 07.00. Och så har det fortsatt varje natt! Var i chock. Nu är han ett år och jag är så tacksam över att nätterna är så smidiga och att vi har en riktig sovarbebis. 10 kilo väger han och följer tabellen fint! (Men jag hade lätt bytt ut extra sömnen mot amningen istället).

Reply
Emma

Vår lilla är 8 månader och har inte sovit en enda hel natt sen han kom, vi kör flaska… längtar oxå till en hel natt utan uppvak haha! Heja oss mammor och pappor!

Reply
Ellinor

Åh.. man ska aldrig jämföra sitt barn med andras. Inte så lätt, I know, har gjort det 1000 gånger oxå. Min tjej är 6,5 månad och äter fortfarande 1-2 ggr på natten (ersättning). Man kan läsa sig alldeles yr med hur andra gör med sina barn och hjärnspöken börjar härja i ens huvud; kommer hon någonsin bli så? Osv…

MEN, växer ditt barn som det ska? Är det nöjt och mår bra? Om svaret är JA, så spelar det absolut ingen roll hur era matvanor och rutiner ser ut. Det är ju dom som gjort att ditt barn mår bra och växer som det ska ❤️

Reply
Dani

My dear…don’t worry…same here. My boy also sleeps just 2-3 hours and wants food then.
I think they need a few weeks or months to adjust. They’re growing so fast so that they need more energy and food (my midwife told me that).
Hugs

Reply
Frida

Båda mina barn vägde ca 3900 och ammade båda.Den ena sov ungefär mellan 3-5 timmar i streck och använde napp.Den andra ville amma nästan 1 gång i timmen och använde aldrig napp.Så mina barn ligger inte heller inom några 7 timmars sovande 😂.Båda mina växte fort första året.Fick hoppa över storlekar i kläder för att det gick så fort.
Alla barn utvecklas i olika takt,mina har tex alltid varit längre och ”större” än barn i samma ålder fast dom följt sina kurvor.
Likadant som med allt annat än del barn går innan 1 år,några runt 1 år och några närmare 1,5 år.

Reply
Carro

Som folk skriver, strunta i hur andra har det. Alla barn är olika. Min son har väckt mig varje timme varje natt i hela hans liv och nu är han snart 1,5 år, tro mig, man blir knäpp av att avundas hur bra alla vänners barn sover.. när han sen blir lite äldre så kanske nikola sover längre stund på natten men än är han så liten. Kram och kämpa på

Reply
Angelika

Min bebis har alltid vaknat varje 2-3 timme tills han var 1. Tror det är vanligare än de bebisar som sover 7 Tim i streck. Nu när min kille är 1,5 år sover han 6 Tim i streck.

Reply
Erica

Vill bara skriva att sömnen inte behöver vara kass i flera månader! Mina tvillingar slutade äta (ersättning) på natten när dom var 4 månader av sig själva och sov då från 19:00 till 6:30 i egen säng och nu är dom snart 11 månader och det har hållt i sig 😊 somnar i sin säng och vaknar utvilade. Sen finns det nätter där dom sover oroligare..Men då ger man dom snutten och dom brukar somna om 😊 men ja man ska inte jämföra men vill bara skriva att det inte behöver vara jobbigt med sömnen 🤗

Reply
S

Åh vad fin han är! 💜
Tänk vad olika det kan vara vår lilla tös har sovit hela nätter sen hon var 3 veckor gammal( då menar jag från ca 21.00-07.00) enstaka gånger vaknar hon för ett mål mat vid 04. Vi är så tacksamma såklart men vi är också beredda på att det kan ändras över en natt. Hon är 4,5 månad nu och väger nu lika mkt som Nikola men följer ju såklart sin kurva. Njut nu av ert semesterparadis!

Reply
Emelie

Oroa dig inte kring det med ammningen. Jag ammade våran (idag snart 7 år) var 3h i 3 månader. Slutade dock med att jag fick börja ge ersättning vilket var galet ångestladdat i början. Fick liksom känslan att jag inte räckte till. Vilket jag iofs inte gjorde när det inte riktigt funkade heller under dagtid. Men när hjärnan gett sig så accepterade jag tillslut att jag inte kunde amma mer än 2 gånger per dag.
Lillen växer ju så du har gått med mat i dig för honom:)

Reply
Maria

Mina barn har ALDRIG varit sådana som sovit 7 timmar i sträck. Jag har klivit upp och ammat var 3 timme om nätterna ända tills vi slutat vid 1 års ålder <3

Reply
Elin

Försök att inte tänka på hur andra bebisar e eller hur andras amning går :) min pojke ville amma 1 gång i timmen o så höll det på läääänge. (Tror faktiskt det e väldigt sällsynt att bebisar i den åldern sover såpass många timmar (som 7) emellan) Tillslut vänjer man sig och funkar det att liggamma så är ju det kanon. Hitta erat sätt o sen blir allt lättare :) hang in there!

Reply
Malin

Min son är strax över 2 år och har aldrig följt någon annan bebis mönster vad gäller att sova. Han har ALLTID velat lägga sig sent, sova länge på morgonen men inte sova så många timmar på natten. Han behöver tydligen inte det. Så nu när jag varit riktigt slut i ett helt år så har jag lagt mig samtidigt som honom varenda kväll för att orka och ändå vaknar han innan mig på morgonen. Alla barn är verkligen olika!

Reply
Ida

Han er sååå nydelig!!!<3 Ikke for å skremme deg med sovingen, men tror de som har så små babyer som sover så mye er veldig heldig. Fetteren min på 1,2år våkner fortsatt 23:30, 03 og 05 for å få flakse og vil stå opp 05:30 hver eneste natt.. Han har to søstre som var helt like., de sover fortsatt til senest 07:30 og hun eldste er 6 år i år. Etter å ha passet han en helg, skjønte jeg at jeg måtte bli litt mer forberedt på at det kanskje kan bli mange år uten søvn når det er min tid 😅😅

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*