• header

NIKOLA UPDATE

Mommy’s little monkey ♥

God morgon hjärtan! Jag sitter och halvsover i soffan med ena foten på babysittern. De senaste nätterna har varit lite jobbigare och det tar på krafterna att inte få sova mer än 1-2 timmar åt gången. Min tinnitus blir också mycket värre av sömnbrist så ni kan ju gissa hur det låter i mitt huvud nu. :-)) Vi har lite mjölk i frysen så nu i helgen ska Aleks hjälpa till med matningen så att jag får sova lite längre än så. Ser fram emot det!!!! Måste även börja bunkra upp lite mer och pumpa ur för om 2 veckor har jag plåtning 2 dagar i rad och då måste det finnas mat hemma till Nikola. Vi funderar även på att köpa ersättning om det krisar någongång, har aldrig testat det innan och vet inte om det finns något negativt med att blanda in det någon gång då och då bara? (flaska har han tagit förut och har inga problem med att gå från flaska till bröst sen osv) Har inga planer på att sluta helamma utan menar bara om jag någongång måste iväg (eller måste sova) och har glömt pumpa ur i förväg.

Annars då, vad är nytt här? Nikola är 7 veckor idag!! Stora pojken. Vägde honom här hemma och han väger nu 6.5 kilo. Det går spikrakt uppåt alltså hehe. Han är superstark i både nacke och ben nu och tycker det är spännande att stå upp (vi håller självklart upp honom så att han inte belastar höfter/ben för mycket ännu), hans lillkusin Sally var likadan och började “stå” bara några veckor gammal. Han är väldigt glad, skrattar och “pratar” mycket, skriker när vi lägger honom på rygg i famnen för det gillar han inte (det ska vara mot bröstet, eller bäras med magen ner) och är allmänt nyfiken på allt runtomkring. Så häftigt att se hur han bara de senaste 2 veckorna blivit väldigt vaken och närvarande. Och så blir han mer och mer kal på sidorna så mohawken i mitten ha blivit mer tydlig hehe. Så gulligt.

Status på mig förutom att jag är dödstrött är att jag har varit på min återkontroll hos barnmorskan och fått godkännande att börja träna igen! Magmusklerna har gått ihop nästan helt och allt ser bra ut där jag blev sydd också. Tills nu har jag bara gått på dagliga promenader men nästa vecka ska jag träna mitt första pass med min PT igen. Fokus i början kommer vara på att träna upp bäckenbotten och magmusklerna igen (måste dock vänta lite till med de övre) som försvagats under graviditeten. Är superpepp på det! Vet dock inte hur jag ska lägga upp min träning. Om jag ska köra på dagen och ta med Nikola (får ta med honom till Damlas gym, och sen finns det ju även mammapass på vissa gym där man får ha med sina bebisar), eller om jag ska köra på kvällen när Aleks är hemma men då missa att umgås med honom. Hur gör ni andra mammalediga som tränar?

Nu ska jag göra lite frukost, vila lite, göra oss i ordning och sedan promenera ner på stan och käka lunch med Angelica!

// Good morning sweethearts! I’m sitting in the couch half asleep with one foot on the babysitter. The last couple of nights has been a bit tougher and it takes a lot of energy to not sleep more than 1-2 hours at the time. My tinnitus also gets much worse when I don’t sleep good so you can imagine what it sounds like in my head right now. :-)) We have some milk in the freezer so this weekend Aleks is going to help me with the feeding so that I can sleep a bit longer than that. I’m looking forward to it!!!! I also have to start pump and stock more in the freezer because in 2 weeks I have a photoshoot for 2 days in a row and then we need to have food at home for Nikola. We’re also thinking about buying formula for emergency cases, we haven’t tried that before and I don’t know if there’s anything negative about giving him that just once in a while? (he has taken bottle before and has no problem with going from bottle to the boob etc) I have no plans in quitting giving him breastmilk only but I mean if I have to go away on work (or need to sleep) and have forgotten to pump in advance. 

Anyway, what’s new here? Nikola is 7 weeks today!! Big boy. I weighed him at home and he is now 6.5 kilos. So it’s going straight up hehe. He is super strong in both neck and legs now and he thinks it’s exciting to stand up (of course we hold him up so that he doesn’t put too much weight on hips/legs yet), his little cousin Sally was the same and started “standing” just a few weeks old. He is very happy, laughs and “talk” a lot, screams when we put him down on his back in our arms because he doesn’t like that (he wants to be up against our chest, or be carried facing down) and is overall very curios on everything around. It’s so cool to see how he the last 2 weeks has gotten very awake and present. He is also getting more and more bald on the sides so the mohawk in the middle is more obvious now hehe. So cute. 

Status on me except that I’m super tired is that I have been on my own 6-week checkup at the midwife and got permission to start working out again! My abs are almost completely together again and everything looks good where they sew me too. Until now I have only been out on my daily walks but next week I will do my first workout with my PT again. In the beginning focus will be to train my pelvis floor and abs again (I have to wait a bit longer with the upper abs though) which has gotten weak during pregnancy. I’m super excited about that! I don’t know how to do why workout though. If I should do it in the day and bring Nikola (I’m allowed to bring him to Damla’s gym, and then there are also other gyms with mama group workouts where you’re allowed to bring your babies), or if I should workout in the evening when Aleks is home but then miss spending time with him. How do you do it, you who work out? 

Now I’m gonna make some breakfast, rest a bit, get us ready and then take a walk down town for a lunch with Angelica!

110 Comments

Sarah

Jag gick på mammabarngympa som hålls av en barnmorska. Det var kl 9 på morgonen och då hade man bebis med sig. Super mysigt ☺️

Reply
Lotta

Ett tips om du vill pumpa ur till ett lager, är att bara öka på med en pumpning per dag/varannan dag så du inte kör på med typ 3 extra pumpningar per dag i en vecka & sen avbryter tvärt till att bara amma igen. Risken finns då att du har en sån överproduktion & att Nikola inte klarar av att tömma brösten helt, vilket kan leda till mjölkstockning. Jag har haft för mycket mjölk och ca en miljard mjölkstockningar där man fått tänka till rejält med hur man ska göra för att inte öka på produktionen för mycket. Så om du vill testa så kan det vara ett tips.

Tror absolut inte det är något negativt med att ge ersättning i flaska heller istället för att pumpa ur. Gör det som känns bäst & lättast för er!

Bra att du låter din man avlasta, även om Nikola nu är det viktigaste i era liv så är fortfarande du VIKTIG & måste få chans att må bra också. Lycka till! Kram

Reply
Elli

Håller helt med här, viktigt att pumpa “jämt”, annars blir det jobbigt (enligt min erfarenhet).

Med mjölkersättning rekommenderar jag att testa ngn gång för att se hur han reagerar. G-d förbjude du skulle bli sjuk och inte har mjölk också gillar Nikola ej ersättning eller är känslig mot det och reagerar dåligt. Risken att han skulle vägra amma efter att du testat ersättning är liten då amningen verkar fungera galant.

Reply
Maria

Riktigt bra tips! Håller helt med dig! Om barnet bara skulle få ersättning några dygn då får man ha lite koll på bajsanet ifall det dröjer på sig

Reply
Emma

Vi började med att köpa ersättning färdigblandat på tetra, vilket är väldigt smidigt att alltid ha med sig i väskan utifall det skulle krisa med mjölk eller på något annat sätt. Sen har vi gått över till att alltid ge ersättning en gång på kvällen som rutin vilket ger mig chansen till mer egentid och jag tycker faktiskt att han sover längre stunder i sträck pga det. Dock har han blivit lite trög i magen pga detta (förmodligen) och bajsar i snitt bara var 3e dag! Men så länge han mår bra är det ingen fara enligt bvc. Däremot kommer det en extremt stor mängd då han väl bajsar 😂

Reply
Emma

Köp du ersättning! Jag gjorde också så med min äldsta son som jag var ensamstående på heltid med. Helt perfekt att kunna ge ersättning vid behov om jag hade lite avlastning någon timme hit eller dit. Tar Nikola flaska utan problem är det ju bara ett bra komplement som underlättar för er alla. Bara mamma och pappa är glada och bebis är mätt så finns det ju egentligen inga rätt eller fel :-)

Reply
noor

Maybe you can make a post about your workouts? I love these kinds of posts. Inspirational!

Reply
Bim

Vi kombinerade amning med ersättning från start just för att möjliggöra min vila/sömn. Min dude tog alltid första nattpasset (brukade mata 2 ggr/natt tills baby var 6 månader) vilket gjorde att jag fick sova 23-05. GULD. Göre bara göre! Happy moma happy allt annat. :-)

Reply
Sofia

Ersättning kan ju göra att han sover bättre/längre om det är så att din bröstmjölk är tunn. Vissa har ju grädde i brösten men det hade aldrig jag så ersättning var the shit att komplettera med tills jag helt slutade amma vid 6 veckor (dels pga brist på mat för den lille men också för att jag inte mådde psykiskt bra att vara så ”låst”). Du vet vad som passar er och Nikola bäst så gå på din magkänsla!

Reply
Josse

Jättebra att ha ersättning hemma utifall det skulle behövas nån gång ibland :) Ett tips är då Nan sensitive istället för Nan original ( från 0-6 mån ) för magarna kan ju vara känsliga i början :)

Sedan kan du ju ta det som det kommer med träningen, ibland ta med Nikola och ibland träna på kvällen :) Det som känns bäst!

Ha det så bra

Reply
A

Hej! Bra jobbat båda två! :)

Vad gäller ersättning är det nog inga problem att ge då och då, lika bra att vänja vid lite annat. Min dotter på 6 månader vill varken ha flaska eller ersättning så det är bra att Nikola äter allt!

Jag brukar åka iväg och träna på helgen när min man är hemma. Tycker det blir för tight på kvällen när min man kommer hem. För då ska vi ju äta middag, kanske bada dottern (måste vara två, hon är för vild) osv och sen är det sovdags!

Har testat mammapass en gång på SATS och det var ok men känns som att barnet måste vara i rätt fas. Dvs kunna ligga själv och roa sig lite grann, så om Nikola tycker det är ok så bör du passa på när han är liten. För sen börjar de bli mer mobila och lätt uttråkade. Min dotter hade en fas då hon vände sig på mage så fort man la henne på rygg men ville inte ligga på mage, och kunde inte vända sig tillbaks. 😂 Så det var omöjligt att göra något själv mer än i max ett par minuter.

Lycka till!

Reply
Sandy

Jag och min man köpte NAN Pro 1 (mjölkersättning) i tetrapack så att han kunde avlasta mig då och då, det gick jättebra. Jag hare även pumpat mjölk och lagt i frysen, men det går lika bra med båda 2 så känn ingen press. :)

Reply
Linda

Hej finaste Kenza,

Känn ingen oro över att flaskmata ditt barn då och då, (jäkligt skönt att få avlastnig) jag flaskmatade mina två barn från början och dom är friska och härliga ungar 🙂 du ska göra vad som är bäst för er skull. Hoppas du får det kul på plåtningen ✌️ och shit va fin lilla N är såå söt och go ❤️

Reply
E

Reklamen med ivyrevel är riktigt jobbig och blinkar snabbt i rött. Har problem med mina ögon så antar att det kanske är värre för mig då. Men trodde den bara skulle vara högst upp men sen kommer den upp efter inlägget också direkt. är det ingen annan som tycker den är jobbig?

Reply
Ida

Jag tränade inte med PT. Men hade bebis i sjal samtidigt som jag gjorde olika övningar. Hon totalvägrade vagn så fick va lite kreativ. 😄

Reply
Therese

Om amningen är viktig för er ska ni vara försiktig med att mata på flaska ❤️ Bebis får kämpa mer för att få mat vid bröstet medans maten kommer lättare vid flaska.. Risk finns att bebis föredrar flaskan före bröstet och det kan ske 1a gången eller 101a gången man matar på flaska, det kallas tuttförvirring.. Man vet aldrig när eller om det sker så ville iallafall upplysa om det så att du vet ifall amningen är viktig för er 😍

Reply
Anna

Vi gav ersättning ca 1 mål per dag nästan från början och ammade resten. Det gick utmärkt! Så kunde min man hjälpa till på natten då sömnbristen nästan tog knäcken på mig. Använde semper lemolac sensipro som var snäll mot magen och inte gjorde honom hård i magen som någon annan sort vi provade. Lycka till med fina killen!

Reply
Anne

Risken med att ge flaska (oavsett om det är med mjölk eller ersättning) är att det kan ge tuttförvirring, dvs att han börjar rata bröstet för att flaska är enklare. Det kan komma senare även om det gått bra att växla innan så det är lite lurigt. Sen kan ersättning ge förstoppning, till skillnad från bröstmjölk. Men är det något enstaka mål är väl inte risken så stor för det.

Reply
Carmen

Försök ge honom ersättning före du lägger honom tro mig då sover han mycket längre sträckor, det är inget farligt helamma och ge då och då ersättning. Min bebis som är 8 veckor vaknar bara engång på natten då ammar jag henne men före jag lägger henne ger jag 160 ml ersättning. Lycka till

Reply
Francesca

oh what is the photoshoot for? for the “usual” (=ivyrevel) or will it be for the upcoming collab you have been writing about that you have been working on? :)

Reply
Jessica

Jag helammade men vi hade ersättning hemma vid behov. Tyckte det blev för mycket planerande med att pumpa ut och dessutom tyckte jag det gjorde ont. Så skönt också att bara spontant kunna gå iväg någonstans och veta att bebisen hade mat om han behövde. Funkade perfekt för oss!

Reply
Jessy

Jag har en son som är två veckor yngre än din och jag kombinerar amning, pumpning och ersättning. Sonen tar flaska så det går bra och ön så länge inga tecken på att han föredrar flaska framför bröst. Ett tips för att förlänga sovtiden på natten är att ge en rejäl flaska ersättning innan ni somnar.

Reply
Emmy

Åh fina fina ni!
Jag är gravid i vecka 15 och är såå taggad. Lång tid kvar givetvis, men wow vad jag längtar när jag läser dina inlägg. Måste vara fantastiskt!
Hoppas det går bra med pumpningen och träningen.
Kram!

Reply
Nathalie

Nu kanske ni provar med flaska lite då och då men om inte så är mitt tips att göra det. Jag provade både napp och flaska på min dotter när hon var någon vecka och hon tog båda, sen när jag behövde sova och sambon skulle mata runt 8v så vägrade hon båda för hon var så van vid bröstet och förstod inte hur man gjorde. Hon tog inte heller ersättning. Jag själv har tyckt att det varit tufft då jag varit den enda som dög på nätterna. Det har släppt nu när hon är 8 mån och jag känner mig som en mycket bättre mamma nu när jag får sova ordentligt.

Nikola är så gullig! Kram

Reply
rebecca

Största problemet brukar vara att gå tillbaka till amning när de har vant sig vid flaska, att blanda ersättning med bröstmjölk är sällan ett problem. Vi blandar i alla fall hejvilt där jag jobbar. Eventuellt att magen kan reagera men det gäller bara att hitta en ersättning som funkar :)

Reply
Emma

Vi gav ersättning någon gång ibland när vår kille var ungefär i samma ålder. Helammade annars men kunde aldrig pumpa ur något så han fick ersättning om jag skulle iväg. Och han åt en gång i timmen så han ju inte direkt åka iväg någonstans mellan matningarna 😅

Reply
Emma

Man kan inte helamma om man samtidigt ger något annat. Helamma=barnet har bara fått i sig bröstmjölk o dropparna. Kanske en petitess men viktigt om något händer och man kommer till vården, då kan man inte säga att man helammar om man inte gör det.

Reply
Anna

Skillnaden mellan bröstmjölk och ersättning är att basen i ersättning är komjölk så fungerar inte om han skulle vara allergisk mot komjölksprotein (men det visar ju sig) och att han inte får några antikroppar (immunförsvar) från dig :)

Reply
C

Jag började träna när min dotter var 2 månader och tränade på dagarna medan hon sov i vagnen. Ville ju inte missa tid med min man när han väl var hemma från jobbet 😘

Reply
Marte

Ingenting i veien med erstatning, bare prøv litt om gangen, man kan få vondt i magen, da det er litt tyngre å fordøye enn morsmelk. Angående trening, så ville jeg benyttet meg av pass på dagtid, kanskje når han sover? Det funket bra for meg, jeg leverte i barnepassen på senteret, og trente på dagtid. Da fikk dagene mer innhold også 😀 du kan jo kanskje bytte på litt, er jo godt å få litt egentid på kvelden også ❤️

Reply
Anna

Vill verkligen inte lägga någon värdering i valet mellan bröstmjölk eller ersättning för det finns såklart så många faktorer som påverkar vilket val man gör (och många har såklart inte möjlighet att välja pga av olika anledningar) och så vitt jag vet är inget val mer skadligt eller inte så länge barnet är friskt så klart. Dock kanske det kan vara intressant att läsa denna sammanfattning av studier som går igenom hur bakteriekulturen i magen på bebisen påverkas av olika faktorer, inklusive bröstmjölk och ersättning. Forskningen listad i denna sammanfattning visar iaf att även en enda portion ersättning har påverkan på bakteriekulturen i magen och sedan får man väl såklart själv avgöra om man tycker det är negativt eller inte.

http://www.eatsonfeets.org/docs/Just_One_Bottle.pdf

Reply
Matilda

1. Inga problem att blanda med ersättning ibland – men prova innan så att han gillar det, och inte får ont i magen etc. Man kan bli lite förstoppad av ersättning osv.

2. Har gått på mammapass med båda barnen när de varit bebisar – jätteroligt, rekommenderar starkt! Finns inget som hindrar dig från att gå ett mamma+bebispass i veckan och ett kvällspass utan bebis?

Reply
Evelina

Träna på dagen, så skönt att ha fått det gjort och men mina barn här det funkar super bra att ha med dom, särskilt till en början när dom sover mycket och sen har jag planerat in det när man vet att dom sover 🙏

Reply
Karin

Oj, min 14 veckors väger bara 6,1 kg trots dubbel så gammal. Väldans vad det kan skilja mycket mellan dem … Det heter att man inte ska jämföra hit och dit men visst undrar man! På BVC säger de att hans kurva ser normal ut men födelsevikten var bara 2 kg mindre så det är ju inte för intet som man blir lite nojig …! 😣

Reply
Patricia

Kära Karin, jämför aldrig! Alltså verkligen aldrig. Min son är som Kenzas, vägde lika mycket vid 7v och väger nu 12kg vid 7mån. Följer sin kurva fin fint!
Så länge ditt barn äter, kissar, är pigg, sover osv så är det fullt friskt och normalt. Vissa bebisar är större och andra mindre men det är ABSOLUT inget fel med varken det ena eller det andra.
Njuuuut av din lilla bebis, det är inte alls långt till de börjar krypa och röra på sig mycket mer. Gos tiden med min bebis blev kort för nu vill han köra järnet själv med att krypa fram till allt och känna på verkligen allt. Sitta still i mammas famn? Hell no! Haha så njut 😊 och fundera inte på det där med vikten längre det är inte VIKTigt 😁

Reply
Nathalie

Då kan jag lugna dig med att berätta att min 8 månaders väger 7kg och hon följer sin kurva. Visst kanske hon inte är en knubbig bebis med massa hull men hon är definitivt inte mager och hon äter massor med mat! Så inget att oroa sig över! Kram

Reply
Elin

Det bör knappast ge några större problem att ge honom ersättning någon gång ibland. En del bebisar kan ju få ont i magen eller bli hårda i magen av ersättning men det märker ni ju snabbt och kan ta ställning därefter. Sen att mjölkproduktionen kan minska beroende på hur ofta han äter ersättning då. 🙂

Reply
Isabel

Jag helammar men har ett paket ersättning hemma ifall att. Känns tryggt att kunna ta till lom det krisar någon gång. Om bebis accepteras ersättningen ser jag inga problem med att ge det. Ni vet bäst vad som fungerar för er å bebis.

Reply
Chantel

i do it in the evening when my husband is home. i just pump some fresh milk before i leave and that makes working out much easier on my boobs.

Reply
Caroline

Min lilla blir 6 månader på måndag och idag vägde hon 6,8 kg. Så olika det kan vara 😊 hon har alltid varit av den nättare typen och vägde 2,8 när hon föddes. Nikola är jättesöt och ni verkar vara väldigt fina föräldrar :)

Reply
Sanna Engdahl

Lider ändå med dig som måste förklara dig i alla val du gör med ERT barn. Att ständigt bli ifrågasatt.. Mammalivet är svårt nog som det är, att inte fler mammor stöttar varandra är för mig en gåta. Du är den bästa mamman för ditt barn, och han ser så fin ut!

Reply
Louise

Jag ger min dotter (två veckor) i dag ersättning någongång per dag. Det fungerar inte med amningen för mig och jag kan inte pumpa ut tillräckligt med mjölk än så länge, så därför blir det så för oss. Ser en enorm fördel i att hennes pappa blir mycket mer delaktig och vi tar hand om henne varannan natt. Så jag ser inga problem med att ge ersättning :)

Reply
Sara

Här kör vi amning primärt men lägger till flaska ibland när amningen strular samt innan läggdags. Funkar toppen att kombinera och vi har inte märkt av något med ersättningen på León :) hoppas ni hittar nåt som fungerar för er. För oss är det så skönt att kunna ge flaska. Skönt för mig med avlastning och roligt för pappan att kunna mata ibland :)

Reply
Lisa

Jag tar med min bebis till gymmet och det funkar super (så länge jag har med babysitter och leksaker!). Hällande ersättning borde det inte vara några problem, vet att vissa bebisar kan få ont in magen så ni kan få testa er fram vilken sort som passar just er bebis. Annars kan man blanda ersättning och bröstmjölk också så behöver man inte pumpa lika mycket!

Reply
V

Mammaträning är superbra och då ligger bebisarna bredvid, så värda pass för de verkligen hjälper en att hitta bäckenbotten.
Om ni har möjlighet tycker jag att du (om du vill såklart) ska försöka komma iväg på kvällen också någång ibland och träna och låta Aleks ha Nikola.
Då får Aleks egen tid med N och då får ha fokus på annat och komma tillbaks som en ännu gladare mamma :)

Reply
Olivia

Vad kul att han växer och blir stark! Vi körde ersättning blandat med bröstmjölk de första gångerna hon fick ersättning för att magen inte skulle få en chock, vissa kan få lite krånglig mage av ersättningen i början. Vi trivdes bra med Nan sensitive som är i pulver, perfekt att alltid ha med i skötväskan med en flaska och varmt vatten om det inte var läge att amma av någon orsak.. :)

Träna skulle jag absolut göra på dagtid med Nikola, är han med er på era träningsaktiviteter från början kommer han vara van att vistas i dem miljöerna när han blir större och man kan göra träningen till något roligt tillsammans.

Ha en trevlig helg!

Kram

Reply
josefin

Åh, kan du inte tipsa om lite bra övningar du får göra för att stärka kroppen efter förlossningen? 😍

Reply
Anna

Ha med Nikola på träningen! Man är ändå helt slut på kvällen och då blir man lätt hemma i stället. Han är superfin! Kan inte minnas att min 1,5 åring varit så liten ❤

Reply
Caroline

Vi började med ersättning tidigt, och det var bra att vår dotter vande sig eftersom jag slutade amma efter fyra månader.
Vore jobbigt om hon ratade det vid det läget!

Reply
Ida

Såå smidigt med ersättning och slippa att pumpa. Jag pumpade och kämpade med första barnet för att sedan med tvåan och trean inse att varför i hela världen höll jag på med det när det finns så bra ersättning? 😘 lycka till vilket du än väljer! Kram

Reply
MicMac

Jag tränade helst på kvällen när mannen kom hem, lyxig egentid tycker jag, var ju annars fast i bebisen 24/7 typ. Blev inte så mycket ändå, ett par ggr i veckan kanske. :) Ibland även träning hemma när hon sov, men det kändes stressigt då jag inte visste om hon skulle vakna mitt i. Promenaderna är ju jätte bra “träning” också!

Reply
Jenny

Vi började ge ersättning i flaska en gång per dag när vår son var 3 veckor. Fortsatte amma och senare ökade vi på med ersättning några gånger per dag. Ammar fortfarande delvis och ger ersättning delvis. Fungerar kanon! Brösten/ kroppen är fantastiskt och förstår att “reglera” mängden efter hand, hos mig i alla fall, kanske inte samma för alla. 🙂

Reply
Mia

Själv var jag livrädd att mjölken skulle minska så gav endast pumpad mjölk de gånger jag var borta från får son. Var verkligen så viktigt för mig att kunna amma och snart har jag ammat ett år och har inga planer på att sluta än.

Reply
Sara

Angående ersättning så är mitt enda tips att ge honom pyttelite först och se hur han reagerar. Jag var nämligen allergisk mot mjölkprotein som bebis och fick afalytisk chock första gången de gav mig ersättning då jag fick ganska mycket på en gång, vilket så klart inte var särskilt kul för någon. Allt gick ju bra i slutändan, skriver ju detta 25 år senare ;) och det är ju ovanligt med födoämnensallergier så jag vill inte stressa upp dig men ett litet tips bara :)

Reply
Mathilda

Jag började med ”mammaträning” som var gruppass på gymmet ledda av en pt. Så fick man ha med sig bebben, efterhand som jag kände mig starkare och vågade träna själv så fick pappsen ha ensamtid med lillen. För oss fungerade det bra för alla. De fick ensamtid att bonda ordentligt på, annars har jag lätt för att va där och lägga mig i, och jag fick välbehövd egentid 😅 Lycka till och, glöm inte, hur du än väljer så gör vad som känns bäst för er, det är trots allt de viktigaste 🤗 Folk kommer alltid ha åsikter ändå. Många kramar!

Reply
Sandra

Jag helammade i början men valde att ge några mål ersättning per dag efter bara några veckor då jag inte mådde bra av amningen, jag kände mig som en mjölkko. Vi fasade inte in ersättningen utan gav en måltid på ca 60 ml och allt har gått jättebra sen dess – jag ger Sempers vanliga. Idag är min dotter 6 veckor och mår hur bra som helst, det är så smidigt att min sambo kan ge henne ersättning om det behövs :) Jag ammar fortfarande men inte 100%. Känner ni att ni vill komplettera med ersättning för att det underlättar för er så tycker jag att ni ska göra det, strunta i vad alla andra tycker – det är er och bebors välmående som är viktigast!

Reply
Helen

Hej!
Jag gav mina barn ersättning på kvällen dels för att de blev inte tillräckligt mätta av min mjölk och att de sov som stockar på det. Bästa sömntipset!
/Mamma till två

Reply
Emma

Med första barnet så drog jag och gymmade direkt när mannen kom hem från jobbet o sen kom jag hem lagom till nattning. Så då hann vi få egentid på kvällen när bebis sov<3

Reply
Isabelle

Jag pumpade ut de första gångerna jag var iväg men tyckte mest det va meckigt, så när vi insåg att vår son tog ersättning utan magbesvär så körde vi på det. Lämnade han inte många gånger de första månaderna men ersättningen gjorde det möjligt att vara mer spontan i alla fall!

Reply
Linn

Det är väl toppen att ge ersättning de gånger du ska bort, så länge han gillar det! Då behöver det inte kännas som ett stressmoment för dig att du ska mjölka ur tillräckligt mycket för att det ska räcka de två dagarna. Då får amningen bli lite mer njutbar också, och man slipper känna sig som en matmaskin 😂

Reply
Cissi

Hej!
Tänkte bara tipsa om mammamage- appen som har jättebra övningar för mage och bäckenbotten, hjälpte mig massor efter tvillinggraviditet.
Ersättning är ett fullgott komplement till bröstmjölk men kan smaka lite annorlunda, så var beredd på att han kanske inte gillar det direkt.
Gör det som funkar bäst för er, viktigast är att alla mår bra! 🙂

Reply
P

Jag blandade, funkade bra för oss hade häst då så var från början borta någon timme varje dag eller ja från att han var tre weeks kanske! Mamma träning körde jag smidigt och hade med babyskyddet in så han låg i den oftast somna han på slutet var han vaken ovh lekte med de andra kidsen ( eller de låg allihopa på en filt ) ! Mamma träning är roligt och sen får nan hängs med lite mammor !

Reply
Sofia B

Jag vet inte hur din träningsrutin ser ut sen innan eller vilket fokus din PT har, men jag skulle rekommendera ”mamma-pass”. Jag gick på sånt på ett gym där det var en kunnig tjej som bla specialiserat sig på just den typen av träning som höll passen. Som förstagångs-mamma var det skönt att få höra fakta och att få ställa frågor. Sen var det ett härligt gäng mammor och deras barn. För min del var det skönt att komma iväg hemifrån dagtid, där i början var det rätt skönt att kunna ta det lite lugnt på kvällen när partnern kom hem och kunde hjälpa till.
Ta hand om dig och lycka till! (ha inte för stor press på dig själv med träningen i början!)

Reply
Karin

Ger du ersättning blir han fortare mätt och kan bli van och vill fortsätta med det. Kanske dumt men jag är ingen expert 😊. Lycka till 💕

Reply
Anna Rebecca

Rekommenderar Semper Sensipro som ersättning om du ska prova. Jätte bra för vår bebis mage.

Reply
Felicia

Jag jobbar på sats och vi erbjuder strong mama gruppass där du får ta med ditt barn. Du lägger barnet på en matta exempel framför dig samt använder barnet lite som en vikt i vissa övningar. Många mammor och pappor lämnar även in sina barn på minisats så att dom kan träna ostört. Dock tror jag inte att det passar alla att göra så, iallafall inte i så tidig ålder. Jag hade aldrig lämnat in mitt barn till en främmande på minisats så länge mitt barn är under 2 år och inte har förmåga att prata och berätta hur det gått, så känner jag trots att jag jobbat en del eller väldigt mycket även inne på minisats själv i över 1 år.

Reply
Pyret

När min dotter var liten körde vi ersättning ibland. När jag glömt pumpa ur och inte skulle vara hemma. Gick hur bra som helst att blanda. Inga problem alls.
Kör på vad som är lättast för er :)

Reply
Jessie

Nån kommer säkert skriva att risken finns att bebis blir förvirrad med flaska o sen inte tar bröstet. Vill bara berätta att det KAN funka också! Min bebis hade kort tungband när hon föddes o det dröjde två veckor innan det klipptes. Hon hade svårt att greppa så vi fick koppmata. Sen har jag försökt fasa ut ersättningen men det har inte riktigt gått fullt ut, så jag delammar o ger flaska. Hon är tre månader nu :) så det kan gå bea också, tror att flaskan haft betydelse lite också – vi har använt Medelas calma-flaska som har en speciell napp som ska likna tekniken som när bebisen ammar. Ni gör det som passar er bäst, du och Aleks är dom bästa föräldrarna för just ert barn!

Reply
Elmira

Det som kan hända är att om man ger barn både flaska (oavsett innehåll) och bröst så kan de tillslut vägra bröstet, för barn är smarta (och lata). När de inser att de får mat snabbare från flaskan så kan de blir så… Men för att det ska ske krävs det att man ger flaska ganska ofta (jag gav flaska två ggr/dag för att jag inte hade tillräckligt med mjölk i bröstet och efter tre månader vägrade min bebis ta bröstet, jättetråkigt!). Kram

Reply
Lina

Vi gav våran lilla kille ersättning på kvällarna då han efter ett par månader aldrig blev helt nöjd av amningen på kvällen (väldigt påfrestande). Funkade jättebra med amningen ändå!
Han åt väldigt ofta så ibland var det bra att kunna ta till ersättningen om jag skulle iväg på ngt ärende eller liknande.

Reply
Jill

Hej! Vi flaskmatar våran 5v. Blandar både bröstmjölk och ersättning då jag inte har tillräckligt med bröstmjölk och behöver komplicera med ersättning. Fungerar hur bra som helst då min man även kan vara en del i matningen plus att jag får sova. Lycka till! Han är så supersöt lilla Nikola! ♥️

Reply
Åsa

Vi ger ersättningen ibland inga problem alls för vår lilla att äta både och :) så gör det som känns bäst för er :)

Reply
Angelica

Att ge ersättning ibland var typ det bästa någonsin för oss. Då slipper man pumpa som en galning och det är otroligt smidigt. I slutet av amningen, när vår son var ca 6 mån, då åt han endast ersättning. Han blev inte riktigt mätt av min mjölk, den blir ju vattnigare med tiden och inte lika näringsrik.

Om han verkar ha känslig mage och rewmagerar på det du äter så finns det ersättning som heter lemolac, den ska vara mildare för magen :)

Reply
I

Oj, fast det är ju inte sant. Näringen i bröstmjölken försvinner inte bara för att barnet blir äldre. Bröstmjölken anpassar sig efter barnets behov.

Reply
Caroline

Vad roligt att du fick grönt kort att börja träna igen! Jag har en femveckorsbebis här och mitt träningssug är igång igen!
Jag tänker blanda upp veckan med att gå på två mamma-barn-pass där bebis är med och ett pass på kvällen när min man är ensam med bebis. Även han behöver ju faktiskt få umgås med bebis utan att jag är med hela tiden. Då känns det inte som att jag förlorar massa tid heller. Så gör nog vi :) lycka till!

Reply
Jenny

Går jättebra att variera med ersättning!!vi gjorde det och speciellt om det krisade med nätterna, sova behöver alla och så länge det funkar bra med flaska och ammande så kör på. Gör det som känns och passar bäst för er. Till en början kan det hända att det blir lite skillnad på magen men inget som behöver ske eller som inte snart går till sig :)

Reply
Charlotte

Kan väl vara bra att låta Alex vara hemma själv med Nicolas den dryga timmen du är iväg och tränar. Du får lite välbehövlig tid för dig själv, även om det ändå du just nu vill är att vara med Nicolas. Samtidigt som Alex får värdefull tid själv med er son. Bara en tanke 😊

Reply
Tinnie

Jag kan verkligen rekommendera mamma-bebis-klasserna på gymmen! Det är kul socialt och bebisarna tycker att det är jätteroligt!

Reply
Towe

Började ge vår son ersättning från att han var ca 1-1,5 månad. Det var då min man som gav honom ersättning varje kväll innan han skulle sova. Funkade superbra, jag fick en paus om kvällarna, min man fick en mysig stund med sonen och han sov iaf liiiite bättre eftersom ersättning mättar lite mer. Ammade i övrigt utan problem.

Reply
Helena

Koppmata! Funkar jättebra om han inte tar nappflaska och det finns jättebra ersättning på tetra. Om du vill fortsätta amma tror jag du tänker helt rätt att det är bra att ta till ibland, att både amma och köra ersättning leder till att mjölken sinar. Han är helt underbar!!!

Reply
Hannah

Hej! I have an 8 month old and I’ve been working out since being cleared by the doctor at 6 weeks like and it is the best thing you can do to bounce back, get strong again and work those sloppy muscles :) I always work out during the day at classes where I can bring her which is also nice to get to know some other moms with kids the same age. I have found some really close girlfriends in several classes and afterwards the Babys usually sleep in the stroller and we get to grab a coffee or lunch. Highly recommend it! Training in the evening never did work properly for me though anyway… :)

Reply
Jessica

Min syster gav ersättning sista målet innan natten för dom står sig lite längre på det. Så fick alla sova lite längre. Sen ammade hon resten. Men det funkade jätte bra för dom. Kanske värt att testa :) lycka till.

Reply
Lisa

Tränade i mammagrupp på förmiddagen så alla 5-8 mammor hade med sina bebisar så fanns det babysitter, babygym, filtar och några sov kvar i babyskydd/barnvagn från att man kom dit.

Superskönt att alla var i samma sits liksom :)

Reply
Lotta

Jag gick på mamma-babygympa i början – ett mysigt sätt att komma igång lite lätt. När jag kände mig mogen för lite tuffare pass, gick jag iväg på kvällarna när maken kommit hem. Nu har lilltjejen (3,5 månad gammal) dock börjat protestera lite väl mycket när jag är borta, så jag tänkte köra hemmapass i några veckor och se om det går bättre sen ☺️.
Gå ut försiktigt nu när du börjar träna, i synnerhet med hopp etc!

Reply
Anna

Så fina bilder 😍🌸❤️ Såg art du skrev förut att du gjorde Fertilitetsyoga. Vart gjorde du det någonstans? Försöker hitta alla tips vi kan få då det har varit svårt för oss att bli med barn😥

Reply
Emelie

Jennie Liljefors har fertilitetsyoga, hon har Altromondo yogastudio i Stockholm. Annars finns hon även på Yogobe, finns yogapass på hennes hemsida altromondoyoga.com, samt i hennes böcker Healing yoga och Gravid yoga. Hon är fantastisk Jennie!

Reply
Sofia Nilsen

Jag körde alltid träning på kvällen, skönt med lite egentid och bara få träna ostört tyckte jag :)

Reply
Amanda

Ersättning är verkligen en bra grej att köra på, vi fick det tipset först när min dotter var tre månader, hade fått för mig att man typ inte kunde ge det av någon anledning :) Så nu när min man ska mata med flaska tar vi oftast ersättning. Ett tips dock är att testa om bebisen accepterar ersättningen, den smakar ju ändå annorlunda. Men är väl oftast inget problem men man vill inte gärna stå där när man är borta och upptäcka då att han inte vill äta! Ytterligare ett tips är att pröva om han accepterar rumstempererad ersättning, så slipper man hålla på att värma när man typ är ute nånstans eller så.

Reply
Emelie

Tipsar verkligen om Medelas flaska Calma som inte ska påverka amningen. Min dotter blev tuttförvirrad av flaskan, och vi hade köpt en där nappen skulle efterlikna en bröstvårta och vara så himla bra. Men det handlar inte om nappen utan om flödet, med Calma måste de skapa vakuum precis som vid bröstet för att få ut mjölken. Blev tipsade om den på en amningsmottagning och det funkade verkligen, hon kunde växla mellan bröst och flaska sen utan problem. Den flaskan kräver dock lite träning, första gången åkte den bara runt i munnen på henne men andra gången fick hon in snitsen 😊 Även om ni bara ska flaskmata någon gång ibland kan det vara värt att testa! Tycker själv det är toppen att kunna mata med ersättning ibland och få lite avlastning, jag får inte ut så mycket vid pumpning heller så ersättning funkar mycket bättre, slipper jag pumpnings ångesten. Lycka till och grattis till ert underverk, han ser helt ljuvlig ut! 💕

Reply
Eva

Jag har inte gett ersättning pga. risk för att produktionen minskar (varje dag läggs beställningen till nästa dag). Och om brösten spänner och man måste pumpa kan man väl lika gärna amma tänker jag. Man har ju liksom inte vunnit någon tid då. När amningen har satt sig så kan man ju vara borta ca 3 timmar innan det är dags för nästa gång. Längre än så har jag faktiskt inte velat vara ifrån en liten bebis. För mig har det känts naturligt att sätta mitt barn först i alla fall 6 månader, och mina behov i andra hand. Jag tycker man ser så tydligt att det bästa bebisar vet är att bli ammad. Om man inte kan amma så är ju det en helt annan sak.

Reply
Iris

Hej fina Kenza! Angående ersättning så är det mycket av ersättningen som innehåller komjölk eller getmjölk. Försök kolla upp veganska alternativ (om du vill!!), tror inte det är så många som tänker på det, men känns det inte lite konstigt att mata en mänsklig bebis med mat för kalvar som får dem att växa sig till stora kossor? Finns inget i kossans och människans matsmältningssystem som liknar varandra, samt att komjölk innehåller massa tillväxthormoner som vi människor inte alls ska ha i oss egentligen. Kram!

Reply
Cecilia

Finns jättebra utomhus mamma/pappaträning i vasaparken och humlegården. Barnen sover som stockar i vagnarna när det är lite svalare och de lite större sitter på filtar och pillar på smågrejer. Skön träning och härlig gemenskap 👌

Reply
Tp

Va det bästa jag gjorde när jag började med ersättning, han sov längre & ja kunde gå ifrån väldigt mycket :) so go with it!!

Reply
Emelie

Min son föddes i januari och jag började med mammaträning i april. På de passen är vi 10-15 mammor som tränar med en instruktör och alla har med sina bebisar. Det har funkat hur bra som helst och ju yngre bebisarna är desto lättare är det. Lyckas ofta tajma så att min grabb sover hela passet. Blir lite klurigare sen när bebisarna sover mindre och vill börja krypa/gå, men det brukar oftast gå bra det med :)

Kan tillägga att träningen har varit min räddning under min föräldraledighet. Efter en natt med lite sömn finns det inget bättre än att köra ett pass med andra mammor, det ger så mycket energi!

Reply
Jenny

Hej Kenza. Har du testat att använda en “sugkopp” istället för en pump? Jag köpte en pump och började att pumpa då och då men blev rekommenderad att testa antigen en Naturebond eller Haakka pump istället. Den fungerar så att man använder den samtidigt som man matar sin bebis men på det andra bröstet. Det skapas ett vakuum och när mjölken rinner till blir den uppsamlad i behållaren. Pumpen är även enkel att rengöra vilket är ett plus! Jag har slutat att använda min elektriska pump och använder bara min naturebond samtidigt som jag ammar min lille. :)

Reply
Maja

Hej! Jag har tre små flickor 4 år, 2 år och 2,5 månad. Jag är sällan trött för jag försöker verkligen få lillan att fatta att nu är det natt. Hon sover i egenbyggd säng i samma nivå som våran utan kant, så när hon vaknar drar jag lver henne i min säng å så har jag klippt sönder sån där plastad frotté/kissa-på-sig-lakan som jag lägger under lillans huvud å så ligger ja på sidan å ammar, har alltid amningsbh på mig också. vaknar sen tre timmar senare blöt av svett🙈 Men vi har i alla fall sovit gott!

Reply
natalie

Hej! Vad fina ni är!!! <3 Jag undrar vilket BVC du gått/går till, och om du kan rekommendera det? Bor i Sthlm och letar efter ett bra ställe! <3

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*