• header

PHOTOSHOOT AT A CASTLE

     

Behind the scenes shooting for Mama magazine, at an old castle ♥

Innan Nikola föddes så fick jag förfrågan av tidningen Mama om vi ville göra en plåtning för dem. Eftersom att vi då inte var säkra på om vi skulle visa Nikolas ansikte eller inte så tackade jag ja men flaggade för att vi kanske skulle besluta oss för att inte visa honom. Precis som jag sa när jag var gravid så pratade jag och Aleks om att vi eventuellt skulle visa honom i början när han är liten bebis och så blev det. Jag har sett att jag fått kritik för det och jag tycker själv att hela grejen med att visa eller inte visa är svår. Jag är ju så fruktansvärt stolt över honom och vill visa upp honom för hela världen precis som många andra mammor (och jag ser självklart till att bara posta bilder som jag känner att han i framtiden inte kommer finna kränkande), samtidigt som jag tycker att han ska få bestämma själv om han vill vara med eller inte.. Viktigast är såklart att båda föräldrarna är överens och det är vi, vi känner fortfarande att vi i takt med att han växer upp och får sitt personliga utseende kommer sluta posta tydliga ansiktsbilder. Kanske ändrar vi oss, men jag tror inte det.

Ville bara säga det för jag vet att det skulle dyka upp frågor eftersom att Nikola var med på några av bilderna i måndags. Vi velade fram och tillbaka om vi skulle göra den här plåtningen och tillslut gjorde vi det. Vi har inte fått betalt eller något sånt, utan vi såg det bara som en rolig grej. Och jag är så glad över att vi gjorde detta, för bilderna blev väldigt fina. Ett minne för livet som jag tror att framtida Nikola också kommer uppskatta lika mycket som jag. <3

// Before Nikola was born, the magazine Mama asked me if we would want to do a photoshoot for them. Since we weren’t sure if we were going to show Nikola’s face or not, I said yes but warned them that we might decide not to show him. Just like I said when I was pregnant, Aleks and I talked about showing him in the beginning when he’s a little baby and that’s what happened. I’ve seen some criticism about that and I also think that the whole thing about showing or not showing is difficult. I’m so incredibly proud of him and I want to show him to the whole world just like many other mothers (and of course I only post photos that I believe he wouldn’t find offensive), at the same time I think that he should be able to decide for himself if he want to be shown or not… The most important thing is that both parents agree with each other and we do, we still feel that as he grows up and gets his personal look, we will stop posting clear photos of his face. Maybe we’ll change our minds, but I don’t think so.

I just wanted to say this cause I know some of you would ask questions since Nikola joined me in some of the photos on Monday. We discussed back and forth about this photoshoot and in the end we decided to do it. We didn’t get paid or anything, we only saw this as a fun thing. And I’m so happy we did this, because the photos turned out really beautiful. A memory for life that I believe future Nikola will appreciate as much as I do. <3

58 Comments

Elisa

Jeg tenker dere gjør helt rett. Som forelder tar man (og har alltid tatt) en mengde ulike valg på vegne av barn, så lenge de selv er for små til å ha noen meninger om det, t ex om man vil eller ikke vil ha vaksinasjoner, eller barnedåp, eller om barnet skal gå i förskole før to år, om barnet skal leve vegetarisk,vegansk eller spise kjøtt…jeg synes IKKE det er feil å dele fine bilder av Nikola når dere selv er kloke nok til ikke å poste bilder der han er opprørt, gråter, har « temper tantrum» o l. Det er deres valg, som fornuftige foreldre som aldri ville drømme om å skade Nikola.
Det er utrolig «mysigt» å følge deres lille familie, gleder meg på deres vegne!

Reply
Fanny

OMG!! Vart är den blå glittriga klänningen ifrån? Så fin!!
Vill oxå bara passa på och säga att ni verkar så fina och mysiga i din familj! All lycka till er!

Reply
Johanna

måste vara en svår balansgång där, men tycker ändå ert tänk verkar sunt. Framför allt att inte visa barnen i situationer eller på bilder som kan vara kränkande eller jobbiga längre fram i livet. Ska bli spännande att se bilderna! :)

Reply
Louise

Älskar att du visar bilder på din familj och lilla Nikola. Det gör dina bilder mer personliga och det blir något ”nytt” på din sida att även få följa honom! Hoppas du fortsätter dela med dig av ditt liv, det är fantastiskt.

Reply
Ida

Håller helt med, nu vill man ju följa Nikolas utveckling och se hur han blir som liten person :) Gör att bloggen får ännu ett kapitel som är kul att läsa om.

Reply
Karolina

I think what people need to remember is that ultimately this is your son and only you and Aleks have a say in this. Whatever you decide you have your reasons and it’s difficult not to share the joy with the world when you’re so happy about your new baby. I can’t wait to share pictures of my baby with my friends and family – except you have the whole blogging world as part of your circle. 7 weeks to go for me!
The pictures are beautiful! :) x

http://karolinad.com/

Reply
Indiana

Jag tycker det är rätt otroligt och fräckt att folk har så mycket åsikter om hur andra ska göra. Om man undrar så är det en sak. Det är okej, undra måste man väl få göra, men att ifrågasätta på ett mer kränkande eller anklagande sätt är inte okej.. Folk behöver veta mer hut. haha.
Jag är glad att du/ni visar han, för han är sååå söt och jag ville verkligen se han :)

Reply
elin

Alltså bilden på din man och eran underbart söta bebbe är så vacker !! vilket foto . Förmedlar så mycket värme och kärlek !!

Reply
Saga

Wow vilket ställe! Tror ni fick till magiska bilder 😍
Har alltid tyckt du är typ världens vackraste kvinna. Och nu när du är mamma, är du om möjligt, ännu mer vacker! Du är verkligen WOW! Och din kärlek till Aleks och Nikola lyser verkligen igenom på bilder och videos. Så fint.

Kloka ord/tankar/beslut om det här med att visa bilder på ens barn. Det ska kännas bra för er! ⭐
Kram

Reply
Fanny

Oooh kan tänka mig att det måste vara så tröttsamt att förklara varje beslut man tar. Varför kan alla inte acceptera att vi all gör olika utan att ta fram pekpinnen.

Ser fram emot att se bilderna, vet du när dom publiceras? :-)

Reply
NI

Hej.

Angående “och jag ser självklart till att bara posta bilder som jag känner att han i framtiden inte kommer finna kränkande”

Som en mamma som har haft en privat blogg sen 2006, med inte alls många läsare (typ 50, bara familj och släkt) så har jag en sak att säga. 2006 var bloggar en ny företeelse och en postade lite vad som helst innan en insåg vad som gällde.

2006 var mitt barn 10 år och jag fotograferade hen och lade upp bilder på bloggen för att visa för familj och vänner hur stolt jag var över mitt barn. Jag lade upp gulliga bilder, gosiga bilder, kärleksfulla bilder som jag tänkte att det vore mysigt för omvärlden (alla mina 50 bloggläsare) att se.

Men när mitt barn växte upp och såg sig själv på bild på internet så tyckte hen inte alls att det var mysigt. Mitt barn ville inte alls synas online. Och jag postade inga pinsamma bilder, och jag hade bara familj och vänner som följare, inte hundratusentals främlingar på internet.

Så det jag försöker säga är att jag förstår hur ni resonerar. Jag håller med. Du lägger upp fantastiskt fina bilder på dig och din son och din man. Respektfulla bilder. MEN, samtidigt: du vet inte hur din son kommer reagera när han blir äldre och förstår hur känd hans mamma är, när han inser att han synts på massor med bilder online men han hade inget val i frågan.

Kanske är det okej för honom. Eller så reagerar han som mitt barn gjorde, med alla taggarna utåt och tyckte att jag hade gjort fel.

Jag vet såklart inte vad som kommer hända i framtiden, hur din fina pojke kommer känna inför det här. Men det jag vet, som en mamma som har hängt online och haft en blogg i 13 år och bara postat respektfulla bilder av sitt barn, är att min åsikt om vad som är okej att posta och mitt barns åsikt om vad som är okej att posta kan skilja sig. Och även om det verkar fånigt nu, när han är det finaste du vet och du bara vill visa upp honom för hela världen, och han inte förstår vad som händer, så kan det fortfarande resultera i hetsiga diskussioner när han blir äldre.

Det gjorde det för mig.

Med all respekt, N

Reply
Emilie

Jag förstår den stora skillnaden här. En tioåring är typ omöjlig att få posta bilder på då de är väldigt självmedvetna. Det går inte att jämföra med respektfulla bebisbilder. Ungefär vid 4-5 år brukar barnen börja bry sig i min erfarenhet. Mellan 8-14 är brukar de vara som känsligast.

Reply
Thatbitch

På riktigt så ät det så otroligt lättkränkt land vi bor i. Din son var ett barn. Han hade ingen rätt att besluta om sådant. Du är hand mamma och du postar vilka bilder du vill- förutsatt att de är respektfulla. Din son har lika lite rätt att besluta i tex vilket bolån hans föräldrar skall ta. Föräldrar vågar inte ens vara föräldrar och så undrar man varför föäldar-barn relationen är så kylig- speciellt i Sverige. Man tassar tamefam på tå gällande allt. Så rädda för att göra fel eller kränka. Inte konstigt att detta landet ser ut som det gör, med tanke på att gemene svensk resonerar kring verkligen allt. Så skitnödigt och PK som är i förlängningen skadligt.

Reply
Ll

Är verkligen viktigt med barns integritet, men så mycket handlar också om HUR man gör det!

Du lägger fokuset på dig själv, inte honom, när du berättar om alla nya känslor du har med mammaskapet, vilket känns rätt och fint! Att barnet slipper spela en roll.
Dessutom är han ff bebis! Min son är nu sex år och jag lägger nästan aldrig ut nåt längre, det känns som det rätta när de blir äldre och mer medvetna, och en känsla som kom helt automatiskt.
Oroa dig inte å njut och va stolt över en tid som är så kort ändå :)

Reply
chris

Jatte fina bilder och ska bli spannande att se resultatet!
Dock tycker jag det ar synd att ni inte fick betalt! ni har ju jobbat :) Plus tidningen kommer fa pengar fran det sa varfor ska ni inte fa betalt? Skulel passa perfekt till lillens sparkonto, hans forsta jobb hehe

Reply
Sarah

Diskussion med att visa eller inte visa är så uttjatade, tycker jag. Jag anser att alla föräldrar bestämmer precis själva hur de väljer att göra. Det finns ingenting som anses för att vara generellt rätt eller fel. Dessutom är han ju hela ert liv, hur ska man kunna blogga om sitt mammaliv utan någonsin att visa sin käraste? Det går inte ihop för mig.

I mitt tycke (ergo när jag delar foton) är det ingenting fel i att visa barnet såvida fotona inte är kränkande, dvs. bilder där barnet inte är helt naken eller ligger med bajs kletat över hela ansikte och kropp. Det är alltså där MIN gräns går och därför den jag följer, men väljer folk att lägga ut sådant hyser jag inte agg mot dem.

Jag tycker att du och Aleks har gjort ett klokt val, och jag håller helt och hållet med om att det inte är något som jag tror att han finner kränkande när han blir äldre. Tvärtom, blir han troligtvis otroligt stolt över att mamacita Kenza ville proffsfotas med honom (särskilt om ni senare, i framtiden, får fler barn och fokus inte längre kan vara 110% på enbart honom) ;) Du behöver inte att försvara dig! Ta hand om din kära familj!

Reply
Patrycja

Hi Kenza! Understandable concerns. Especially given you are a public person and you had a bad experience with a stalker. At the same time, if you were hiding someone could creep a photo of Nikola without your concent and that would be bad. I am annoyed at celebrities who post pictures of their babies without showing them (just feet or back of the head) and people still say ohhh what a beautiful baby. I mean, really? It’s like people want to keep ‘privacy’ and then do this stupid I’m showing but not really thing. Of course no point in pretending you are not a parent but it’s funny when someone says that public ‘expects’ to see the baby. There are so many megastars who got to keep their children’s images hidden. It’s like, people do not know how Julia Roberts’ kids look like, right? And she’s a mega star.
Maybe I am biased because I like you and your blog but I think you are not oversharing. It’s not just baby photos but even if it was, you were longing so long to be a mum and kids grow up so fast it’s important to document these precious memories.

Reply
Leanne

Jag tror det är fina. You’re not exploiting your baby by doing one photoshoot with him! Han är så snyg!

Förlåt för dålig svenska, det är min tvåspråk.

Reply
Elina Eriksson-Wikberg

Vilka vackra och fina bilder på en mamma och hennes älskade son. Jag tycker ni resonerar klokt och gör rätt i att tänka efter. Oavsett om man visar sin bebis eller inte är det bra att reflektera – även om man inte är känd.. tror inte det finns något givet rätt eller fel. Det märks att det är kärlek och eftertanke bakom alla beslut dock!

Och WOW vilka klänningar! Var kommer de ifrån?

Reply
A

Fast jag tror det flesta barn, kanske speciellt pojkar i 11,12,13-års åldern till exempel skulle finna det kränkande att alla kompisar kan googla fram bilder på när en ligger och suger på morsan tisse.

Reply
Linda

Det fina är dock, att det inte är ditt problem. Jag fattar liksom inte – är det så att människor har någon rätt att tycka en massa bara för att det rör en offentlig person? Sköt du ditt, din familj och din omgivning.

Kenza, jag har också läst diskussionerna kring detta på en stor blogg och jag skulle råda dig att försöka strunta i det. Miljön på denna blogg är totalt genomsyrad av missunnsamma, trasiga människor..

/L

Reply
Mai

Minneverdige bilder. Jeg viste bilder av min sånn i starten, men ikke nå lenger når han er blitt større. Men man gjør forskjellig!

Reply
J

Kenza.

Jag ville bara skriva en sak ang vad du nämnde om att du förmodligen kommer att sätta ditt barn på förskola så småningom.
Jag har jobbat hela mitt vuxna liv på olika dagis i hela Sverige och även i USA där jag bott en längre tid. Jag har även jobbat som heltids nanny och har haft ett nära förhållande till andra barnskötare och nannys.
Jag har även en som nu. Han är 3 år.
Jag vill bara säga att om du värdesätter din son och hans välmående högre en allt, låt inte någon annan än någon du vet ÄLSKAR din son av hela sitt hjärta ta hand om honom utan din uppsikt (det vill säga du, din man eller möjligen mor o far föräldrar)
Inte för att Alla barnskötare eller förskolelärare eller Nannys är dåligt folk som skulle behandla ditt barn hemskt (även fast små-nyp och elakt beteende mot barn förekommer mycket mycket oftare än folk fattar. Barn som inte kan prata 100% lider Ofta i det tysta i ÅR!) men dom har inte det hjärtat för DITT barn som ett barn behöver! En barnskötare eller förskolelärare kommer inte kunna (eller VILJA) visa ditt barn den uppmärksamhet o kärlek ett barn behöver!
Jag har själv haft oräkneliga dagar i min karriär då jag haft så otroligt dåligt samvete för hur barn, som behövt stöd o tröst o bara närhet i sig, inte fått det av mig eller någon annan. Då bara för att vi stressade med något annat eller något annat barn prioriteras.
Sen märker jag hur illa barn far. Don Kom ju JUST hit till Jorden, och redan ska en främling ta hand om dom!? Jag vet att det låter konstigt att jag som bara har jobbat med barn säger detta, men det är av en orsak!! Jag vet förmycket!
Jag skulle till exempel ALDRIG NÅGONSIN låta någon annan än någon ur min egen familj som jag vet älskar min son få ta hand om honom!! Aldrig!
Jag lovar dig. Hur fantastiska dessa förskolelärare än verkar, eller hur perfekt nannyn än är, eller oavsett hur bra rykte ett dagis har… så har jag ändå sett små (och stora) fall av hur barn far illa utan attde kan uttrycka sig för någon i efterhand vad som hände.
Folk som man trodde ALDRIG skulle vara på ett visst sätt mot ett barn har visat sig vara Monster, och det har i vissa fall tagit årtionden att ens upptäcka!!
Jag vill vädja till andra föräldrar att förstå..
Ingen INGEN älskar och Bryr sig om Ditt barn som DU GÖR!!! Inte ens i närheten…. Oavsett vad som säger och låtsas om… Inte ens i närheten!!
Så den bästa personen som kan ta hand om ditt barn är DU eller en annan människa i ditt liv som ÄLSKAR ditt barn lika mycket som du gör!!!
Om man som du, har den ekonomiska möjligheten att faktiskt ta hand om ditt eget barn… Gör i hela friden det!!!
Fråga dig själv: behöver jag verkligen verkligen någon annan till att ta hand om mitt barn? Varför? Har jag råd att faktiskt ta hand om honom själv? Man kan kompromissa!!
Detta handlar om ditt barns absolut bästa. Han behöver dig nu mer än nånsin. Ett barn kan inte uttrycka sina känslor och förstå precis hur dom känner förren vid 4 års ålder och upp… Dom behöver sina föräldrar att se dom o vara där…

Det är så mycket viktigare än folk förstår…

Sorry för ett sån lång kommentar men jag brinner för detta ämnet.
Jag skulle kunna dela med mig av en massa saker jag sett o vet… Men vill inte skrämma upp dig ännu mer…

Reply
Trött på folk

Suck på detta…
Vill inte skrämmas men målar upp ett skräckscenario som heter duga. Övernojig much?

Reply
Ida

Fantastiska bilder! Speciellt den på er med blått tema, så fin! Förstår inte hur vissa kan ge er kritik för att ni visar ert barn, vad spelar det för roll? Så länge man inte lägger upp bilder där han kanske springer runt utan blöja. Men vanliga ansiktsbilder ser jag inte problemet i. Sen för egen del så kommer jag tycka att det blir lite opersonligt och inte så levande om man i framtiden på bilder bara får se barnets bakhuvud tex, och du kommer känna att du får sortera bort så mycket fina bilder där han syns ordentligt.

Reply
Natalie

Jag tycker att ni gör det på ett fint sätt. På ett sätt som, precis som du säger, inte är kränkande mot Nikola. Du sätter mycket fokus på dina känslor, och ni sätter stort fokus på just föräldraskapet. Lägger ut bilder med texter som hyllar honom. Har du negativa känslor så lägger du dem på dig, istället för på honom.
Kan bara jämföra med med en familjemedlem och hens partner, som lägger ut bilder på sina barn när barnen gör dumma, jobbiga eller konstiga saker, och kallar dem för saker som ”tramsiga” eller ”jobbiga”. Det känns så fel.

Reply
Jln

About your look, the hair, skin, clothes,.. it is like you wanna look like Beyonce :-p BUT it suits you :-p

Kisses

Reply
Olivia

Såå fina bilder. Har en fråga bara, vad har hänt med podcasten? Kan inte se att varken du eller Dani har skrivit något öht om det och är sååå förvirrad????? Är den helt avslutad?

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Det blev tyvärr ingen till säsong pga tidsbrist :-( Vi pratar om det i det senaste avsnittet som ligger uppe. Kanske den kommer tillbaka en dag, vem vet! :-) Kram K

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Usch, vet inte vad jag ska säga. Läste bara några stycken men fick ont i magen pga alla elakheter och påhittade saker om mig så stängde ner. Kommentarsfältet på den bloggen är fan helt otroligt ibland alltså! Måste vara att alla bittra olyckliga människor samlas där för att spy galla på andra haha.

Reply
Johanna

Hennes pappa dog för några dagar sedan så det är inte hon som moddar kommentarsfältet i nuläget. Tänkte bara att det inte ska skyllas på henne just nu utan på redaktionen som ansvarar för kommentarerna.

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Åh nej, hade ingen aning.. :-( Skyller dock inte på någon som publicerar kommentarer, utan ansvaret ligger hos de elaka människorna som skriver dem.

Reply
Lena

Strunta i alla pikar och gör det som känns bäst för DIG <3 uppskattar så så mycket att du delar med dig. Och nikola är för söt för att inte delas med av <3 <3 <3
Jag postar bilder på mina barn mest hela tiden för jag vill bara visa hela världen hur fina de är. De kommer växa upp med sociala medier och jag tror inte ens det kommer vara en issue om några år. Om de skulle misstycka så får jag väl ta bort bilderna om en sisådär 10 år.

Reply
Johanna

WOW så fint✨✨
Försökt få fram vilken färg ni har på eran Silver Cross! Är det färgen Sable eller Granite? Har verkligen fastnat för din otroligt fina vagn och vill ha samma färg!! Väldigt tacksam för svar.

Reply
Julia

Vilket slott var ni på och fotade? Så fint!! Försöker hitta ett fint slott för vårt bröllop atm :)

Reply
Sofia

Hej Kenza! Min man älskar Vans och har alltid använt Vans. Vi bor nere i Skåne och lyckas fan aldrig hitta ett par gula till honom som han så gärna vill ha. Det är knappt så vi hittar dem online. Vaaart har Aleks köpt sina??
Kramis

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: De är tydligen “limited edition för Vans-butiken i Santa Monica”, svarade han haha :-(

Reply
Sandra Messaoudi

Fantastiska foton! Du strålar verkligen Kenza! Mammarollen klär dig väldigt fint.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*