• header

3 MONTHS UPDATE

Our big boy is 3 months old!

Ännu en månad har swishat förbi och vår älskling är nu 3 månader gammal! Vi var på BVC i veckan på hans 3-månaders-kontroll och där tog vi vikt, längd och så fick han även sina första sprutor (vilket gick jättebra). Han är nu 65 cm lång och väger 7,5 kg! Vilket är +0,8 kg & +2 cm sedan hans 2 månaders-kontroll. Hans sjukt snabba växtkurva har alltså börjat sakta ner lite, tidigare växte han 1 cm i veckan.

Denna månad har vi fått höra Nikola skratta ett riktigt skratt för första gången. Vackraste ljudet jag någonsin hört. Han använder sin röst väldigt mycket nu och tycker det är jättekul när vi gör samma ljud tillbaka till honom. Det roligaste är dock att se sig själv i spegeln haha. Och så stoppar han allt i munnen, våra händer, sina egna händer, sina leksaker, snuttefiltar.. Allt ska smakas på! Vända sig från mage till rygg kunde han redan förra månaden men andra hållet har han inte fattat än. Men jag tror att det är på väg för han liksom vrider sig åt sidan när han ligger på rygg.

Vi har haft ett par riktigt bra veckor med sömnen också då han sovit mellan 21-02, ätit, och sedan vaknat igen vid 6, men sedan han gick in i fjärde “språnget” denna vecka så är vi tillbaka på ruta ett med amning flera gånger per natt & mina tuttar är så fulla med mjölk att det inte är roligt. Och senaste veckan har han helt plötsligt varit vaken mycket mer under dagen och sover bara några få korta 20-30 minutare. Tydligen vanligt i just detta språng. Magen verkar iallafall helt bra nu och vi har slutat med både Minifom och pysventil! Woho!! :-)

För första gången ser jag faktiskt fram emot att han ska bli en månad äldre, för nästa månad ska han få börja smaka på mat! Ungefär samtidigt som vi åker utomlands för första gången. Gud så kul det ska bli. <3

// Another month has gone and our baby is now 3 months old! We were at his 3 month check-up this week and we measured his weight, length and he also got his first shots (which went fine). He is now 65 cm tall and 7,5 kilos! Which is +0,8 kilos & +2 cm since his 2 month check-up. So his fast growth has slowed down a bit, before this he gained 1 centimeter per week.

This month we have heard Nikola laugh a real laughter for the first time. The most beautiful sound I have ever heard. He uses his voice a lot now and think it’s so much fun when we do the same sound back to him. The most fun thing though is seeing himself in the mirror haha. And he also puts everything in his mouth, our hands, his own hands, his toys, blankets.. He wants to taste it all! Turn from belly to back is something he could already do last month, but he doesn’t get the other way yet. But I think it’s coming because when he is on his back, he’s like turning to the side. 

We’ve had a couple of really good weeks with the sleep since he has been sleeping between 21-02, eaten, and then waking up again at 6, but since he entered “Mental leap 4” this week we are back on square one with feeding several times per night & my boobs are so filled with milk that it’s not funny. And the latest week he has suddenly been more awake during the day and only sleeps like short 20-30 minute periods. Apparently normal in this mental leap. His stomach seems to be completely fine now though and we have stopped with both Minifom and gaspasser! Woho!! :-)

For the first time I’m actually looking forward to him becoming one month older, because next month he will start tasting food! About the same time as we go on our first holiday abroad. Gosh it’s gonna be so much fun. <3

55 Comments

StrongerLife

Alltså hans hår !!!😍😍😍😍
Hans leende och skratt, jag dör, så söt.
Stora killen, det går så fort, 3 månader redan och nyss väntade man ivrigt på att du skulle få åka in och föda! Håll i hatten för det går undan :)

Reply
Jane

Iit seems to me that 4 months is too early to introduce solid foods. The baby should sit down alone to serve him food. Solid foods are introduced after the baby’s 6 month old.
Kind Regards
Jane

Reply
Lovisa

Different recommendations in different countries :) It is common in Sweden to introduce solids, I think Kenza knows the best for her child and you you don’t have to worry ;)

Reply
Jane

The World Health Organization (WHO) as well as the American Academy of Pediatrics (AAP) recommend that a child up to 6 months of age be fed exclusively with natural milk. This recommendation is called the gold standard. Then – gradually and in accordance with the physical development of the toddler – it is necessary to introduce new foods

Reply
N

In Sweden, it’s recommended to start giving solid food at 3mothns+. We’ve been doing it for ages (even further than the ’80s). Health care system recommends smooshed banana or cooked potato (that you mix without any spices ofc) among several other food options. Then gradually work your way up to more, and more solid food.

Reply
Alex

Nej. Bvcs riktlinjer säger att den svenska rekommendationen är enbart bröstmjölk/ersättning till sexmånaders ålder. Om barnet är väldigt nyfiket kan man erbjuda smaksensationer (pyttesmå smakprov) från 4 mån. Bara att googla ”bvc riktlinjer matintoduktion” så kommer du till rikshandboken.

Men det sagt så är jag säker på att Kenza själv kan avgöra när hennes son är redo och hon behöver inga pekpinnar om det. Men att sv rekommenderar mat från tre mån är fel

(Fast translation. No the general recommendation in Sweden is only breast milk and/or formula until 6 months. If you really want and your child is curious you can give a very small amount from 4months)

A

It’s not about introducing solid food, it’s about TASTING. Which is in accordance with Swedish recommendations.

Reply
Josefin

The recommendation in Sweden are to introduce food and purées when the baby is 4 months old, but in small amounts :) so I don’t think it’s to early, and actually it doesn’t really matter what I think, or what you think.

Reply
Ella

But is it really a recommendation? We do not start at 4 months because we practice blw (baby led weaning) and bvc said that its perfectly fine. The 4 month mark is just there to say that do not start before 4 months not that you should start at 4

Reply
Kenza Z

Kenzas answer: Well the recommendation here is to let them start tasting (like dipping your finger in food etc) at 4 months, so I’m gonna follow those recommendations from our midwife. :-)

Reply
Jenny

Recommendation or not but u can, if u like, let your child taste a little food that u dipped your finger in. Then it’s VERY individual. The recommendation at 6 months is because the babys intestines can be sensitive to new food. But if u take it slow u will notice if your child can handle it or not. I started to give my baby porridge at 5 months because she threw up like a fricking fountain and more solid food made it a lot better! 8 months now and eating more or less solid food and is very happy!

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Yes and that’s what we are planning to do, dip our finger and let him taste. My plan is to breastfeed him til at least 6 months so no rush :-))

Reply
Hanna

Så fin han är ❤️Min dotter vaknade också jätteofta på natten när hon gick in i fjärde språnget, nu när språnget äntligen börjar ta slut så sover hon bättre igen, så håll ut 😊

Reply
Majja

Vilket fantastiskt litet mirakel :)

Vart läser du om alla språng. Har själv en snart 6
Månaders som inte känns som sig själv senaste veckan.

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Växa och upptäcka världen heter appen! Så himla bra, man lär sig så mycket där om vad som pågår i barnets hjärna och kropp. :-)

Reply
Amanda

Ett tips är att vänta med smaksensationerna tills efter resa ☺️ Man vet aldrig hur magen reagerar och det är inte kul med magknip på resan 😞

Reply
A

Hej Kenza,
Har aldrig någonsin kommenterat förut men när du skrev att du hade väldigt mycket mjölk i dina bröst ville jag bara skriva att vi fick våran son i v.27 och han var då beroende av donerat bröstmjölk. Det fanns väldigt få donatorer och bristen på mjölk var otroligt stor så de sände ut i radio och även tv att vi sökte mjölk till honom och även till andra för tidigt födda barn. De smås magar klarar inte av ersättning och är därför beroende av donerat bröstmjölk. Vet att nyblivna mammor får väldigt dålig information om detta på BB, många jag pratat med visste inte ens att man kunde göra det! Men om du har överbliven mjölk som du kasserar – snälla donera. Det räddar liv! Utan det hade min som inte klarat sig. Är så tacksam för det. <3

Reply
Josephine

Superbra att donera mjölk och håller med om att fler borde göra detta! Jag ångrar att jag inte tog reda på mer om detta när min son föddes nu 30/5. Jag har hört att man bara kan donera första 3 månaderna :/ så nog för sent för både mig och Kenza tyvärr.
Skönt att höra att det gick bra för din son! Tur att det finns de som hjälper andra i sådana situationer.

Reply
Elisa

Jeg donerte melk i 4-5 mndr, var ikke noe restriksjon på det,men det er «noen» år siden….typ 30. he he. Uansett, holder med, det er utrolig viktig!
Og Kenza, Nikola er helt, helt skjønn, nesten like vidunderlig som mitt 5mndrs barnebarn! Nyt alle utviklingstrinn, de kommer «som perler på en snor», vår lille har nå begynt å komme seg fremover på golvet, han er også en stor og sterk gutt. Du og Alex er flotte foreldre, og det er bra at du stoler på din egen fornuft, og ikke henger deg opp i alt folk skal bry seg med. Stol på magefølelsen og kunnskapen du får av helsepersonellet. Gleder meg på deres vegne over hver glad dag med Nikola!

Reply
Nathalie

Han är ju så sjukt söt! 😍 jag har en dotter som är 11 månader. Njut av tiden de går så fort 😳 han har iallafall fått jättefina föräldrar! 💕

Reply
Emelie

Jag vill bara tipsa om att vänta med att låta han smaka tills ni är hemma från semestern igen. Tänkte bara så han inte får i sig utlandbakterier.

Reply
Ida

Men snälla, de köper antagligen burkmat från Sverige och tar med sig :) Tror knappast de köper in egen portion vuxenmat från restaurangen.

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Ja det är nog smartast! Eller vi åker slutet oktober så vi hinner smaka lite hemma innan :-)

Reply
Josefin

Vår dotter är född samma dag som Nikola så det är extra kul att följa dig och läsa om hans utveckling. Han är ju fööör söt och duktig! :)

Reply
Andrea

Usch ja… Vi har precis kommit ur den fasen, sååå skönt! Den vara dock över en månad för oss 😱kom bara ihåg att det är övergående! Lyckan att nu få sova 2,5-3 timmar i sträck är helt otrolig!
Er son är så himla charmig och söt😭🥰

Reply
Malin

Vilket litet charmtroll!😍 njut! Den här tiden swishar bara förbi och tänk allt ni kommer få uppleva tillsammans. Första stegen, första gången han gungar, cyklar, cyklar utan stödhjul o alla ord och fraser de snappar upp😂🙈 min dotter fyller 5 snart och idag tittade hon på mig och suckade när jag bad henne städa undan alla grejer o sa ”mamma, det är problematiskt…”
Vart får dom allt ifrån?😂🙈

Reply
Elin

Förstår inte hur alla bara ser Aleks i hans utseende. Tycker han är så lik dig och din bror med, spec. på bilden han ler 😍

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Haha jag ser inte mig, men ser definitivt min bror! Och Aleks. :-)

Reply
Evelina

Alltså så himla söt!! En stor och stark kille helt klart :D (samma längd och vikt vår 6-månaders kille hehe)

Reply
Patrycja

Are you going somewhere with him by plane? What’s the earliest age babies can be on plane? You are used to travelling a lot and well organized but I imagine if I were a mother I’d be scared flying by plane would be too much hassle, even short distance :)

Reply
Kenza Z

Kenzas answer: Yes our first flight with him! I’m not sure how early they can be on a plane… I’ve heard 2 weeks? No I’m not stressed about it, other than my regular fear of flying :’)

Reply
Emmanuelle

Hi !
My baby took his first flight the day it turned 2 months 😊 and slept all the way through and did the same for the return. I was so nervous before the flight but it went perfectly fine !
Everything will go well for you I’m sure 😘

Reply
J

Mys med resa! Vart ska ni åka? Och hur har ni tänkt med vaccin? Mässling tänker jag främst på och hepatit?.. vi ska också utomlands med vår lilla och har just ställt frågan ang vaccination.
Så söt han är :):)

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Vi åker till Dubai! Vi tänker så att han redan fått första vändan och därför känns det ok. Just mässling-sprutan är ju knepig eftersom att de inte får den vaccinationen förrän vid 18 mån. Alla vi känner som rest med sina bebisar har rest innan det. Vi har dock inte bokat än eftersom att jag väntar på vårt samtal med bvc angående det. :-) Hur tänker ni?

Reply
Maria

Hej!! Vore jättekul att få veta vad Nikola har för leksaker! Vill gärna ha tips till min lilla kille som är snart 3 månader !

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Det är kvar men det har blivit mycket bättre! Åker bara ut nu när han spänner magen (tidigare stod det ut även när han slappnade av) så det går åt rätt håll :-)

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*