• header

WEDNESDAY

At yesterday’s walk! Tights from Aim’n sportswear, hoodie from Anine Bing (my favorite one!!), jacket from Acne Studios, sneakers from Balenciaga (yes I know I need to find myself a pair of real walking shoes instead haha)

God morgon! Tanken var att vi skulle vara på det där träningspasset nu men jag bokade försent och hamnade på väntelistan. :-( Så istället har vi vilat lite efter ännu en tuff natt. Inatt vaknade han varje timme redan från 1.30 och ville ha bröstet så det blev inte mycket sömn för mig. Aleks tycker att jag ska sova på soffan inatt så kan han ge flaska men jag kommer ändå vakna av Nikolas gnäll och stenhårda bröst som måste pumpas så känns inte som någon idé?! Eller så kan vi ju bestämma EN tid inatt då jag går upp bara för att amma honom, och sen fortsätter sova vidare på soffan. På så sätt får jag kanske ihop några timmar ostört iallafall. Hur har ni som ammar (och har en bebis som inte sover så bra på natten) gjort när ni behövt sova tillslut? Dela gärna med er av era bästa tips så att alla som kämpar kan läsa här.

Nu är det dags för Nikola att äta och sova (han sover alltid nån timma eller två vid 11-tiden) och då tänkte jag passa på att äta frukost och vila lite själv. Sedan ska vi ta en promenad till polisstationen för att hämta Nikolas pass! Så taggad på att se bilden haha. :-) Och i eftermiddag har vi en kompisfika inbokad. Annars ska vi bara vila och mysa.

// Good morning! The idea was that we were going to be at that group workout now but I booked it too late and ended up on the wait list. :-( So instead we have just been resting after another tough night. Last night he woke up every hour from 1.30 already and wanted the boob, so I didn’t get much sleep. Aleks thinks that I should sleep on the couch tonight so he can give him the bottle but I will still wake up from Nikola’s whining and super hard breasts that has to be pumped so it doesn’t feel like a good idea?! Or maybe we can decide ONE time tonight that I will go up to breastfeed him, and then continue sleep on the couch. In that way maybe I will get a few hours undisturbed sleep. You who breastfeed (and have a baby who doesn’t sleep that well at night) what do you do when you need to get some sleep? Please share your best tips here so that everyone who struggles can read here. 

Now it’s time for Nikola to eat and sleep (at always sleeps an hour or two around 11) and I’m gonna take the chance to eat breakfast and rest a bit myself. Then we’re gonna take a walk to the polis station to get Nikola’s passport! I’m so excited to see the photo haha. :-) And this afternoon we have a coffee date booked with a friend. Other than that we’re just gonna rest and cuddle.

114 Comments

Stina

Hejsan!
Så jobbigt det låter! Förstår dig precis! Jag har själv 3 barn och den yngsta är 7 månader. Kan det vara någon tand på gång? Min erfarenhet är att det kan vara lite besvärligt med både sömn och mage när en tand är på gång. På apoteket finns bra hjälpmedel som lindrar! 😘

Reply
josefin

Min man tar vår 5 månaders på natten några ggr i veckan. Han ger honom ersättning då för jag orkar inte hålla på att pumpa.. första natten fick jag gå upp och handpumpa lite men sedan så har mina bröst vant sog lite så jag behöver inte pumpa mer på nätterna. Mitt råg är att ge honom till aleks minst en natt i veckan. Du behöver sömn! Det är så viktigt:)

Reply
Mickan

Liggamma och låta bebis ha tutten som napp 🙈 dottern ville amma varannan timme i 6 månader så att liggamma och somna ifrån de var det enda som fick en att få hyffsat sömn. Dottern blir 2 i november och har fortfarande inte haft en enda natt utan uppvak. Lillebror på 3 månader har tyvärr visat samma tecken det senaste. Amma varannan timme.. Blir mycket kaffe på dagarna och tidigt i säng!

Reply
Karin

Har haft/har samma problem som du med bebisar som inte sover och inte tar napp (jag är/har varit napp) mitt bästa tips är att lära er liggamma. En kudde i svanken kan vara bra så man inte spänner sig. Nu med barn nr 3 kan jag typ amma och sova samtidigt typ. Lycka till!

Reply
M

Mitt bästa tips är att bara härda ut och tänka att man sovit mycket i sitt liv och har många timmar på sitt sömnkonto! Man klarar sig utan att sova också 🙏🏻♥️ Trots man är lite mosig i huvudet och det är jobbigt! Kommer perioder då dom sover och då får man njuta! Sen kommer perioder dom inte vill sova och helst ha tutten i munnen hela tiden, då får man dricka kaffe och äta choklad och bara va ☺️ Göra sånt man får energi av!
/ nybliven tvåbarnsmamma med 2-åring och 5 veckors bebis… 🤪🥰

Reply
Ida

Att härda ut var nog inte det rådet hon efterfrågade. Om du känner så, toppen! Men det finns allt för många kvinnor som härdar ut istället för att be om hjälp.
❤️

Reply
Elina

Hej,
Jag håller inte med dig. Man ska inte bara härda ut i flera månader om man blir väckt varje timme. Jag tycker ett mycket bättre råd är att låta Aleks ta honom vissa nätter. En 3-månaders kan liksom övre konsekvensanalysera att ens mamma är sin allra bästa version om hon för sova lite ibland. Du och Aleks är ju allt för honom men på köpet är du också lite av ett skafferi och känner han doften av skafferiet kommer han förstås vilja ha snacks från det. Sånt är alltid jobbigt i början men de flesta mammor, bebisar och bröst vänner sig :). Och jag lovar, varken han eller er relation kommer ta någon skada av att pappa fixar vissa nätter ibland :).

/ST-läkare i barnmedicin

Reply
Natta

Herregud! Varenda människa behöver sömn för att orka med dagen! Vad är det för dumheter du skriver?!

Reply
Johanna

Var 6e vecka behöver bebis öka mjölkproduktionen. Bästa tipset jag fick var att sådana perioder hålla mig hemma så mycket jag kunde och amma bebis hud mot hud. då ökar mjölken snabbt. På natten samsov vi så jag kunde åtminstone halvsova. Kan du ta lugna hemmadagar några dAgar så kanske du står ut med några nätter när du vaknar mer. För mig hade inte en pappanatt känts som en bra lösning, men där vet ni vad som passar er bäst. Gå på magkänslan. Kram <3

Reply
Madelen

Vår son fick flytta in till eget rum när han var tre månader (han är snart fyra) och det blev bättre för oss :) han sover i nästet på en vanlig madrass som ligger på golvet, så går jag dit oCh ammar och han kan sova vidare sen.

Reply
Leo

Min son 11mån har vaknat var 1,5h hela nätterna sen han föddes. Varje halvtimme då han sovit dagtid. Det går ganska bra ändå då vi samsover å han får bröstet i sömnen typ. Men vet att jag minns att det var fruktansvärt tungt där vid 3-4mån. Men d blir lättare även om sömnen kommer fortsätta vara så svår. Så länge du ammat så är d nåt m hormonerna som gör att du är mindre trött typ.. jag hör de i min föräldragrupp som går upp till annat rum till sin bäbis 2ggr/natt, dom är supertrötta..

Reply
Elin

Hej! Förstår att det är jobbigt! Min lilla tjej blir snart ett halvår och för mig har det också varit problem på nätterna. Försökte börja ge henne gröt innan läggdags för att få henne mätt innan natten och såg till så hon sov ca 3-4h på dagen. Vi skaffade mörkläggningsgardiner och sovrummet är tyst och svalt. Men trots allt vaknar hon ändå flera gånger på natten och behöver ammas för att somna om. Nu har jag accepterat att jag har en snuttig bebis med stort närhetsbehov. Jag liggammar henne till söms, hon får sova bredvid mig och när hon har sina uppvak på natten liggammar jag och då somnar hon om nästan direkt, då hon inte hinner vakna. Sömnen blir alltid sådär när nan samsover, men man vänjer sig. När hon nu är såpass stor att hon själv vänder sig ser jag det inte riskabelt att sova så, plus att det är mysigt att få vara nära henne så länge det går! Hoppas det går bra och att du får sova bättre snart!
Kram

Reply
Cissi

Jag samsover och liggammar :-) Behöver knappt vakna när han ammar och jag somnar om inom nån minut efter han är klar. Blir absolut några halvuppvak per natt, men jag skulle definitivt vaknat när bebis vaknar oavsett (eller av stenhårda bröst om jag sover i annat rum). Amninghormonerna gör så man orkar mera, så utan amning skulle jag nog vara som en zombie! Blöjbytena däremot, de får mannen sköta ;-)

Reply
Maria Nästén

Jag har varit ett vrak 90% av tiden sen min dotter föddes 9/5. Just överlevt fem-sex veckor av att sova 1,5 timma i stöten som mest och nu sover vi tack och lov lite mer. Har inga tips på hur man gör, vet knappt själv😅. Kan inte få hjälp av min sambo då han tar hand om vår treåring på nätterna (han vill ha sovsällskap).

Reply
Maja

Jag liggammar med bebis sedan bebis var ca 2 mån, bebis brukar somna när hon är nöjd och släpper tutten för att sova i x timmar.. Vid litet uppvak/gråt ger jag tutten igen och bebis somnar direkt.

Reply
amy

Min son var mycket vaken nattetid, jag låg med tutten brevid hans ansikte så kunde han äta när han vakna till (liggamma) o försöka blunda/sova/vila under tiden.

Reply
Linnea

Slutade amma nattetid helt tyvärr, gick inte längre. Men tänker att det kanske hjälper med specifika tider precis som du säger? Låter också som ett bra förslag att du sover nån annanstans också.

Reply
Tove

Åh kämpa Kenza <3 Det är tufft! Vi körde väl lite att pappan skulle ge flaska, men tycker som du säger att jag vaknade till ändå. Funkade bäst för mig att gå och lägga mig tidigt, låta pappan sova närmast bebisen tills hon vaknade första gången, och sen låta pappan gå upp på morgonen och sova då. Min bebis vaknade varannan timme tills 9-10 månader då vi fasade ut amningen på natten. Tror inte hon var redo innan dess, så jag skrapade ihop sömntimmarna och försökte orka ändå. Men till slut går det över!

Reply
A-M

Jag försökte det med vårt första barn men vaknade precis som du skriver alltid ändå. Sen är det risk för mjölkstockning om du inte ammar eller pumpar som brösten “är vana”. Ammar 100 ggr hellre än att pumpa mitt i natten 😅 Men testa! Du vet ju inte innan du provat ✊

Reply
Malin

Hej Kenza!

Min bebis är född två månader före Nikola och jag ammar precis som du. Det som funkar hos oss är samsovning. Har samsovit och liggammat sedan start, och numera har jag ingen aning om ifall han käkar under natten pga jag inte ens vaknar om han käkar. Tog nån månad för mig att bli bekväm med samsovandet men nu funkar det 👌

Hoppas ni hittar en lösning som funkar för er då söömn är så viktigt! Vare sig det är med samsovning eller att du sover på soffan och Aleks matar! 💕

Reply
Isabella

de är tufft alltså med amning på natten och sömn. Min man föreslog också att ta nätterna med flaska men jag kände aldrig att de var värt de.. känns typ som mer jobb att tvinga i flaska (som han ändå inte gillade och jag hade garanterat vaknat av hans gråt ändå). Jag försökte att alltid vila på dagarna när bebis sov. Tråkigt ibland såklart men så välbehövligt. Och att gå o sova tidigt!! Då får man iaf många timmar även fast sömnen såklart blir väldigt störd. Min son sover bättre nu när jag inte längre amma utan ger välling och ersättning! Bästa för oss! Saknar inte amningen alls! Och nu kan mannen hjälpa till mer! Kram😘

Reply
Sara

Nikola är väl snart 4 månader (asså räknat från BF i början av juni), mitt tips är att googla “4 month sleep regression”. När sonen var runt 4 månader var den sääääääääämsta perioden någonsin med sömn för min del, fy fan vad dåligt jag mådde. Det var verkligen uppvak varje timme hela natten i en period, höll på att bli KNÄPP innan jag läste på om fenomenet och förstod varför det hände och således hur vi slutligen kunde löste problemet!

Kortfattat är det att nyfödda bebisar kan ha helt random sovcykler (typ djupsova flera timmar mitt på dagen och så), men när bebisarna är runt 4 månader ändras deras sömncykel till att bli som vuxnas. Vuxna har ju 40-45 minuters sovcykler varav 10 min lättsömn, 10 min påväg till djupsömn, 10 min djupsömn, 10 min påväg ur den och sist (efter typ 45 min) 10 mins lättsömn igen. Det är väldigt ofta vi vuxna vaknar under lättsömnen som återkommer varje timme under natten, men vi har lärt oss att somna om av oss själva (för det allra mesta) och därför kommer vi inte ens ihåg att vi vaknat till.
Meeeen för våra små som inte lärt sig att natta sig själva till sömns än (alltså utan amning, flaska, napp, eller vaggning) får de svårt att somna om när de vaknar till under lättsömnen (vilket de kan göra väldigt lätt av minsta lilla snarkning från en förälder liksom) och blir istället klarvakna och behöver nattas om på samma sätt som de brukar somna. Jag ammade alltid min son till sömns eller vaggade honom i vagnen/famnen (vilket även du verkar göra med Nikola?) så han hade aldrig lärt sig att somna helt själv, därför behövdes han amma vid varje uppvak för att somna igen. Det är alltså inte nödvändigtvis av hunger de vaknar, även om bebisar under 6 mån bör äta någon gång på natten!
Vi började därför stenhårt att sovträna, jag ammade sonen tills han vart dåsig och trött, men tillät honom inte att somna vid tutten. När han var trött la jag istället honom i sitt babynest och väntade på att han skulle somna av sig själv helt utan stimuli. I början tog det skitlång tid och var svårt, men han fattade snart galoppen och sen den dagen har mitt barn varit helt gudomlig att natta och somnat själv VARJE gång. Detta gjorde också att sonen somnade om av sig själv när han råkade vakna till under natten, utan att bli ammad eller så! Nu är han 1,5 år och jag behöver bara lägga honom i sin säng, säga godnatt och pussas, och lämna rummet så sover han inom 5 minuter.

Reply
Anna

Heja er! Ni gör det så bra och det kommer snart bli bättre 💪🏼 Vår son vaknade i snitt 3-4 gånger per natt k fem månaders tid och var dessutom dålig på både ersättning och gröt (som annars kan vara ett bra sömntrick). Jag härdade ut på nätterna och försökte sova ikapp lite på helgerna och la mig väldigt tidigt på kvällarna i den mån det gick med två barn. Men efter fem månader var det som att gå in i en vägg. Min man tog honom då två nätter och min mamma en och i samma veva började han äta gröt och fick även ersättning på natten ist för mjölk. Mjölkproduktionen gick raskt ner och därmed var hans amningstid slut. Jag hade absolut kunna tänkt mig amma längre, men det blev inte hållbart för varken mig, sonen eller övriga familjen. Därefter fick vi en mer nöjd liten kille och en betydligt piggare mamma 😁 Lycka till och stor peppkram! 🌸

Reply
M

Kan du sova om du liggammar? Jag låg på sidan upppallad med massa kuddar, med vår lilla kille tätt intill, så kunde han amma fritt medan jag sov. Vågade dock aldrig somna så utan att min sambo var vaken och hade koll när han var liten (så jag inte skulle råka rulla över honom el något i sömnen! ) Men så gjorde vi för att min sambo skulle kunna avlasta mig om nätterna (vår lilla älskling ville INTE ta napp el flaska). Jag sov jättegott så, men sen när lilleman somnat brukade min sambo flytta över honom till spjälsängen så han oxå fick sova lite:)

Reply
Linnea

Det enda som funkat här är att liggamma, stoppa in bröstet och somna om så fort det går så att varje uppvak bara ger några sekunder av vakenhet. Nattammade i 2,5 år utan att bli särskilt trött på dagarna men hade då också ett barn som också somnade om snabbt om hon fick bröstet. Gav aldrig någonsin flaska och ammade totalt i 3,5 år.

Reply
Anna-Lisa

Lider med dig! Har också en kille som ville amma mycket och vakna ca 1 gång per timme hela natten i 8 månader, sen vände det och blev bättre. Vi delade upp natten så att jag fick sova först ostört från kl 21 till typ 00-02 och sen samsov jag med min lilla så mycket det nu gick. Fattar om det känns sjukt tungt just nu men de kommer bli bättre! Lovar!

Reply
Linda

Jag sov bredvid mitt barn som knölade till sig rutten när det passade på natten. Jag sov också sittande långa perioder med fri tillgång till tutten.

Reply
Mary

Min lilla kille som nu är ett år var också väldigt ”tuttig” och är ff. Men nu kan han sova iaf 3-4h innan han vill ha tutten. Försökt avvänja nattamningen men så blev han sjuk och nu är vi tillbaka på ruta ett igen 🙈 men iaf, för min del så liggammade jag, vi sov/sover i samma säng och då tyckte jag det gick bra med att han trots allt vaknade ofta. Har läst någonstans att när man ammar så har man ett hormon som gör att när man väl sover så sover man så djupt att kroppen lyckas ta igen endel utav förlorad sömn. Jag körde helt och håller på fri amning. Han får bröstet när han har ett behov av det. Istället har jag nog anpassat dagarna efter hur trött jag varit. Har det varit en tuff natt så har jag avbokat om vi haft några planer och bara tagit det lugnt och återhämtat mig. Allt som oftast har jag mer energi dagen efter.

Reply
Emily

Jag hade samma problem som du att min son ville äta ofta på natten. Vi fick tipset om att ge honom mjölkersättning i flaska på kvällen innan han la sig för natten, vilket brukar mätta mer än bröstmjölk.
Han brukade lägga sig runt kl 22 på kvällen och fick då flaska och sen brukade han vakna runt 04 och då ammande jag honom. Sen somnade han om till 07:30.
Så det är mitt bästa tips!❤️

Reply
Hannah

Vi har haft samma problem hemma nu ett par veckor och då fick jag som tips att ge ersättning på kvällen innan läggdags eftersom bröstmjölken är mindre fettrik på kvällarna. Har kört det i fem dagar nu och nu har sonen sovit som en stock med enbart uppvak vid 2-3 och vid 6. Jag ammar alltid annars men kände att jag ville testa ”vad som helst” för att få sova 😂🙈

Reply
Emma

Vi körde att pappan hade bebisansvar från typ 5-6tiden beroende på när hon vaknade. Så fick jag sova typ 2-3 timmar ostört innan han gick till jobbet. Samma att han tog kvällen och jag lade mig någon timma tidigare så jag fick några timmar ostörd sömn där med innan mararonpasset under natten. Då fick man ihop ganska bra med sömn trots allt.

Reply
Sara

Mitt enda tips är det klassiska att vila på dagen när bebis vilar! Vet att det verkligen inte alltid är så lätt, men har jag en tuff period med bebis så bokar jag tex inte in saker som jag inte kan avboka utan problem.. tar det lite lugnare i vardagslivet så att man får återhämtning på så sätt!

Reply
Johanna Johansson

Jag har en snart 3 månaders kille (född 29/6) här hemma och jag har haft det som dig, han vaknar efter 1.30-2 timmar på natten och i helgen kände jag att nä han blir nog inte mätt på bara mig längre och han har sovit dåligt om dagarna också. Så nu har jag börjat ge ersättning, varannan matning med brösten och varannan flaska ersättning. Och han är sååå mycket nöjdare och jag själv mår redan mycket bättre så det var vår lösning ♥️ Så nu ber jag min sambo eller vem jag än är med den gången det är dags för flaska att ge för att han ska bli trygg med inte bara mig som ger 😊

Reply
Lisa

Når vår dotter var sådär så sov jag ibland på gästrummet, så kom min pojkvän in med henne när hon var hungrig. Så ammade jag, så hämtade han henne igen. På så sätt vakna hon inte lika ofta (kände väl inte lukten av mat), och jag fick iallafall sova lite mer sammansatt. Lycka till. Och allt går över, glöm inte det!!

Reply
Tilde

Att pappan gav flaska som Aleks föreslog med tillägg dom dyraste öronpropparna på apoteket i öronen på mig mamman (dom i silikon som är skönast). För dom du säger man vaknar av minsta pip ändå annars. Och sen sovit tills jag vaknat av ont i brösten och då gått upp och ammat. Det brukade ändå ge 3-4 timmar sömn på raken och när man är helt slut räcker det för att känna sig som ny typ 😉

Reply
Karin

När min dotter var runt sex-sju månader var det precis likadant för oss. Vi bestämde att vi verkligen skulle ta tag i det när min man gick på sommarsemester. Då gjorde vi precis så som du skriver nu, jag sov i ett annat rum och min dotter fick skrika. Jag tyckte att det var jättejobbigt men hon lärde sig snabbt. Efter ca 3 nätter behövde hon inte äta längre. Vi bestämde först att vi skulle få en lucka mellan 12-05 när hon inte åt. Sen kan man ju försöka utöka luckan ytterligare. Skillnaden var kanske att vi hade börjat introducera gröt så mina bröst fyllde inte på så att jag fick ont eftersom hon också åt annan mat. Lycka till, man behöver verkligen den där sömnen!

Reply
Emma

Har en 6-månaders nu och hon vill snutta/äta varannan timme under hela natten (storasystern gjorde exakt likadant tills hon var 1 och vi slutade amma) Jag försöker vila samtidigt som hon vilar under dagarna när vi inte har något annat planerat, ber om att få sova lite längre på morgonen när mannen är hemma på helgerna. Sen tänker jag att det bara är en så kort period som det är såhär och då känns det lättare fast jag är sjukt trött 😂

Reply
L

Jag pumpade så min sambo kunde ge ”sista” flaskan på kvällen, själv gick jag o la mig tidigt och på så sätt fick jag några fler sammanhängande timmar.

Reply
Ida

Min son var beräknad ca två veckor innan din son. Jag upplever att sedan han kom in i det fjärde språnget så har nattsömnen blivit mycket sämre och han vaknar oftare på natten. Jag misstänker att det har med utvecklingssprånget att göra och jag hoppas att det blir bättre när det är över. Märkte du någon förändring i samband med det fjärde språnget?

Reply
Iris

Jag hade inte gett flaska då det är en ökningsperiod vid 3 månader, det är bara att amma på efter ditt barns behov. Gå gärna med i amningshjälpens Facebookgrupp :)

Reply
Sofia

Vi samsover också och min lilla bebis (3mån) hittar tutten själv på nätterna. Jag sover naken och på en handduk, på så sätt kan jag sova mig genom amningarna. Ligger o sover på sidan. Skulle inte det kunna funka? :)
Kämpakämpa kram!

Reply
Angelica

När jag fortfarande ammade så körde vi att jag hoppade över en matning typ. Att jag fick sova ostört från kl 22 – 01 eller 02. Med några timmars sömn så är man lite mer okej om resten av natten blir sådär.
Från att han var 8 månader och vägrade ammas längre så kör vi varannan natt med honom.

Reply
Emelie

Min lilla pojke (7,5 mån) har varit extremt strulig på natten sedan han var 3 månader. Jag helammade fram till 6 månader sedan bestämde vi för att bara ge flaska på natten för att jag skulle överleva.. Men innan dess, mellan 3-6 månader så gjorde vi så att min kille tog honom någon natt ibland och gav flaska. Då ammade jag precis innan jag la mig, gick upp och pumpade en gång på natten och sedan ammade direkt på morgonen, den känslan var så skön haha 😅 Ett uppvak är så mycket bättre än de andra nätterna med 10-15 så mitt råd är att ta all hjälp du kan få för att sova ❤️

Reply
Stina

Samsover och liggammar! Började med det vid ca 3,5 månaders ålder när min dotter började vakna allt för ofta och hon sover mycket bättre nära mig, och när hon börjar gno kan jag vara vända mig mot henne och hon hottar bröstet själv och ammar tills hon ätit klart och släpper och lägger sig på rygg igen. Jag vaknar bara superlite varje gång. Nyss(6 mån nu) hade hon ca 10 liknande dagar och då var jag tvungen att sätta mig upp med henne ett par gånger vissa nätter, men inte illa alls. Nu sover hon bättre igen och när vi kommer hem(varit på resande fot i 4 veckor) så tänkte jag testa ha hennes säng bredvid vår(Sleepi juniorstorlek) med ena långsidan öppen, så att hon kan göra precis likadant som nu när vi ligger bredvid varandra, men att hon ändå ligger i sin egen säng. Så vänjer hon sig vid den tänker jag, och jag och sambon får lite mer plats för oss i dubbelsängen :) Är du med i “Amningshjälpens slutna grupp” på Fb? Eller “Föräldragäris”? Så mycket bra tips och stories från andra föräldrar där!

Reply
Ronja

Har också haft svårt att inte vakna ändå när barnet gnäller och är ledsen. Det enda som fungerat då har varit öronproppar.
Då kan ju Alex väcka dig för amning och sen kan du sova vidare utan att ljudet från dem håller dig vaken.

Reply
Frida

Mitt barn är 15 månader, ammar fortfarande och hon har sen hon var nyfödd vaknat mycket på nätterna. Bra perioder vaknar hon 2-3 gånger, dåliga perioder närmare 10 gånger. Snark. Har ej gjort något åt det och sömnen får man ta igen när man blir pensionär eller något. Helt otroligt vad lite sömn man klarar sig på

Reply
Ida Boman

Min dotter ville amma varannan timme varje natt tills hon var fem månader så jag har inga tips tyvärr. 🤷🏻‍♀️ Dock hade vi turen att hon alltid somnade om när hon ammat färdigt. Till slut får man in rutinen att plocka upp och halvsova samtidigt som man ammar. Jag brukade blunda under tiden för att lättare somna om när det var dags att lägga ned henne. Brukade också amma på det bröst som jag sen la ned henne ifrån, så hon typ ”gled ner” enkelt och smidigt.

Annars är tipset att sova på dagen när han sover. Förstår att det är svårt, det värsta är ju att man aldrig vet om det är en powernap på 20 minuter eller en långvila på 2h.. 😂 men ju äldre han blir desto lättare kommer du se mönster och hans sovrutiner på dagarna. När min dotter övergick från två till en vila per dag var det bästa. En lång vila på 3h. Total återvinning av sömn! Men det är en kamp med nätterna i början. Det är tyvärr bara att kämpa på, det blir lättare.

Ett annat tips som funkade för mig var att sjunga ”show must go on” när det var som jobbigast och man var trött och less 05.00 och bebisen gör morgon. ❤️

Reply
Maria

Har du hört talas om Dreamfeeding? Har precis börjat läsa på om det själv, ska börja testa det. Man försöker alltså mata bebisen runt 22-23 på kvällen i medans de sover alt väcka de lite smått så de får i sig en extraslurk så de står sig längre över natten. Ingen aning om det funkar men värt att testa!

Reply
Cecilia

Min son som är nästan lika gammal som Nikola vill också amma ganska ofta på nätterna i perioder. Just nu vaknar han första gången mellan 1-2 och äter sen med två timmars mellanrum ungefär. Fram tills första gången han vaknar sover han i babynest och sen sitter jag upp och ammar. Efter det sover jag bredvid honom och liggammar resten av natten. Jag sover oftast under tiden han ammar och sen släpper han taget och somnar av sig själv. Jag får det inte att fungera annars eftersom han bara sover i bärsjal på dagarna = jag kan inte sova samtidigt. I perioder när han vaknar mer sällan på nätterna brukar jag halvligga och amma och lägger sedan över i nästet igen eftersom jag får bättre sömn när jag inte behöver ligga i amningsposition och sova.
Men liggamma är mitt enda tips under tiden man härdar ut tills sovperioderna blir längre :)

Reply
Sandra

Hehe… jag sov faktiskt inte när det var sådana nätter o vid nästa natt var det bara att ta nya tag. Försökte sova på dagen när bebisen sov men jag kunde verkligen inte det, blev bara stressad o pysslade hemma eller gick en promenad istället. Skulle också gärna vilja ha lite tips på hur man kan göra för att minska på sömnbristen, närmar mig bf med andra barnet… =)

Reply
Anna

Vi gav ersättning till kvällen, flyttade ut henne till eget rum och sedan tar pappan uppvaken mellan 20-00 och efter 06. När det var som värst för oss somnade jag där vid åtta så jag fick lite sammanhängande sömn. Nu är vår tjej snart sju månader och vaknar bara 2-4 gr per natt 🤘💪
Kämpa på!

Reply
Louise

När min son var runt ett halvår började han vakna varje halvtimme eller timme på natten. Jag trodde först att han var hungrig. Men i mitt fall räckte det att hålla handen på honom en stund så somnade han om.

Reply
malin

Min 2-åring har precis haft en period med 2-3 uppvak per natt . pågått ca 3 v och varit sååå trött. har dessutom en 6-åring och en 3-åring :) .Det är så mycket drömmar och tankar hos de små. Från att de är nyfödda och hjärnan är 20% så stor som en vuxens till att de är 2 år och hjärnan är 60% av en vuxens. Då förstår man hur mkt utveckling som sker hela tiden och det är förmodligen jobbigare för barnen än det är för oss vuxna. Allt är en fas och det går över. Mitt bästa tips är att se framåt, dricka många koppar kaffe och kanske sova en natt med öronproppar i ett annat rum och gå upp för att amma 1 gång om du måste. och försök sova när han sover på dagarna.

Reply
T

Jag tog alla nätter i 8 mån och min son vaknade ungefär var 1,5 h hela natten. Man klarar det på något sätt men hade jag fått göra om det hade jag skurit ner på amningen och låtit pappan ta lite nätter med ersättning ibland för att få sova.

Reply
Sandra

Tog det lugnare dessa dagar i körde klassikern sov när bebis sover, dvs sov även dagtid. Med första barnet har man ju den lyxen. Vet också att någon bvcsköterska berättade att bebisar vill vakna som de somnar. Kanske är det där ni hamnat? Att han vaknar för att han använder dig som levande napp? Har inga bra svar annat än att allt är övergående. Minns inte riktigt hur vi gjorde, med andra barnet liggammade jag mycket så orken helt enkelt inte fanns 😅

Reply
Matilda

Fast med flera barn också, första månaderna har man ju heltid på förskola och sen går det absolut att få in en tupplur tillsammans med bebis de 3 dagar i veckan då storasyskon är på föris. Jag har sovit massor dagtid med mitt andra barn trotts 15h-veckor. När stora fortfarande sov på dagen gick det också ofta att få dem att sova samtidigt

Reply
Johanna

Hej, har en liten på 2 månader.
Han får somna med sin pappa i vardagsrummet o sin gungvagga från Naturessway, så sover han där några timmar till han vaknar och vill äta, då bär min kille in honom till mig. I teorin skulle min kille kunna ge en flaska där, så jag fick fler sammanhängande timmar.. Det skulle du kunna testa!
Det är trist att inte sova ihop, men guld värt att båda får sova lite i lugn och ro!

Reply
PELY

Vi körde med sovträning, precis som någon ovan skrev om. Vi myste, matade osv tills han blev trött, precis innan han somnade la vi ner honom i hans säng. Då vaknade han till lite men var såpass trött att han ändå somnade inom kort. På det sättet lärde han sig att somna ”själv”. Dreamfeeding är också kanon, vi kompletterade med detta någon timme efter att han somnat. Vi försökte också få i honom så mycket mat som möjligt på dagtid för att han skulle klara sig över natten. Detta fungerade verkligen bra för oss, men alla barn är olika. :-) Jag hoppas att ni hittar en lösning som passar er!

Reply
Saga

Min son är ungefär lika gammal som din och jag hade precis samma problem. Kunde amma upp till 7 ggr per natt. Insåg tillslut att det handlade om att min mjölk inte riktigt räckte till längre. Ger nu en flaska ersättning på kvällen och mina nätter är räddade! Han vaknar och vill amma 2 ggr per natt nu! Värt att testa om han tar flaskan 😁

Reply
Emma

Mitt tips är att sova när bebisen sover, men sen även att inte ge han bröstet varje gång han vaknar, försök få han att somna om utan… han kommer vara ledsen men var nära och ge han trygghet iaf så kommer han snart sova bättre på natten! Du kanske är väldigt trött 3-4 dagar men sen kommer du istället få sova så mkt mer!

Reply
Sanna

Ge inte upp nappen!! Haha! Vi testade hundra miljoners olika märken på nappar tills dottern äntligen tog herobilitys. Halleluja på den! När hon väl fattat galoppen med den så kunde hon sen ta andra märken också. Det gjorde att “snuttandet” på natten minskade avsevärt mycket!

Reply
Rebecca

Det är tufft, man behöver sin sömn så otroligt mycket.. först och främst vill jag säga att som i alla andra fall med bebisar så är det det ständiga mantrat ”det är en period” det blir bättre men kan kännas jättetufft ändå. Jag liggammade och både jag och bägge barnen trivdes med det så tillslut kunde jag i princip sova samtidigt, vaknade till när de släppte taget och flyttade över till sängen och så sov vi vidare.. lycka till och hoppas du hittar något som passar er ❤️ Han är förresten helt bedårande er lilla pojke!

Reply
Sara

Hej! Har en åttamånaders som fortfarande äter en gång i timmen under hela natten. Vi samsover och liggammar, så jag vaknar till några minuter bara varje gång hon vill ha bröstet. Mitt enda tips är att bara försöka acceptera att sömnen är sådär när bebis är liten, och att överlag bara försöka möta bebisens behov. Sova får man väl göra efter pensionen hehe

Reply
Josefin

Jag har en 6 veckors bebis som också vaknar mycket på natten. Jag har märkt att han sover så mycket bättre om han får ersättning på kvällen innan läggdags. Då kan han sova fyra timmar i sträck, jämfört med 2 om jag ammar. Det kan ju påverka ens mjölkproduktion om man ger ersättning ofta, och jag vill fortsätta amma, men en gång per dygn funkar för mig. Sen går jag alltid och lägger mig tidigare än min man så jag får lite ostörd sömn då. :) Men de är jättekämpigt alltså.. man får tänka att detta är en kort period av ens liv och att sömnen kommer bli bättre ♡♡

Reply
Lotta

Såhär gjorde vi när vårt andra barn kom:
Jag gick och la mig med storasyster kring 19.30. Drog i öronpropparna och sov till typ 01 (då väckte brösten mig) och jag gick upp och pumpade ur. Jag ställde sedan det utpumpade i flaskan så pappa kunde ta den när Elis vaknade. Den kan ju stå några timmar utanför kylen. Sen när Elis ville ha mat ännu en gång så ammade jag. Då fick jag ett långt pass med sömn från typ 20-01 och sen sov jag igen till typ 05. Det var SÅ bra! Om Elis ville ha mat däremellan och jag sov djupt så fick han ersättning eller utpumpad mjölk från frysen. Sömnen är så viktig!

Reply
Natasha

Vår dotter är nu snart 1,5 år och hon har sovit hela nätterna sedan hon var ca 5-6 månader, men innan dess vaknade hon såklart och ville äta.. vi slutade samsova (hur mysigt det än är!) redan när hon var 6 veckor och då vaknade hon bara 1, max 2 gånger per natt.. hon kände liksom inte “doften” av mjölk när vi inte längre samsov. Det låter klychigt kanske, men ack så sant. Jag fick det rådet av min barnmorska och det fungerade verkligen. Min man tog även natten 2 nätter av 7 redan från födseln, och i takt med att vi sedan inte samsov och jag då inte ammade på nätterna lika mycket så slutade produktionen öka på nätterna succesivt. Det går väldigt snabbt för brösten att vänja sig och producera efter de amningsmönster du har.

Så sov på soffan! Låt Aleks mata, sätt i öronproppar. Ni är två föräldrar, det är super viktigt för Aleks att få känna på samma sak som dig och de kommer att bounda på så sätt :) Du behöver sova! Jag har hela tiden fått frågan hur jag kunde vara så pigg som spädbarnsförälder och hur jag kunde orka så mycket på dagarna.. men det var verkligen a och o att inte samsova så att lillkorven slutade äta så mycket samt att min man tog nätter han också..

Och, det är en fas! :) Och man glömmde bort fasen kan jag lova hehe.. på samma sätt som man glömmer smärtan från förlossning och vill ha fler!
Lycka till!

Reply
Helene Jørum

Hello from Norway! To be sure that we dont misunderstand each other, I’ll do this in English :) Have you heard about 4 month sleep regression? If not, look it up! It might be the reason to the night awakenings. I have a 6 month old girl, and have used the «Little Ones» sleep guide since she was 3 months old, and that had been a real saviour that I cannot reccomend enough :) good luck, and keep us other mamas posted <3

Reply
Malin

This shall pass! Det är en så kort tid men under stora hela går det så snabbt. Han behöver dig mer än bara maten, därför det blir så frekvent.
Sova på dagen? Så viktigt!!

Reply
Lavinia

Så länge jag ammar tar jag alla nätter . Och han vaknar fortfarande typ varannan timme hela nätterna igenom , trött – ja! Han är snart 13 månader nu. Dottern är 4 , barn 2 är 3 snart. Så har nog inte sovit på 4 år en hel natt 🤣

Reply
Linn

Hej Kenza!
Sååå fin din lilla kille är!
Har också en liten kille som föddes en vecka innan Nikola. Hade samma lite med att han vaknade var och varannan timme för att vilja äta eller bara stöka runt ;) vi sov alla tre i samma säng eller ibland lillkillen i späljsäng brevid. Men sen tog jag en natt i hans barnrum bara för att komma ikapp lite med sömn då sov han 22-07 med sin pappa, vilket han har gjort nu i ett par veckor. Han har en flaska ersättning bredvid alt hämtar mig för att amma, men har hitthills behövs en gång :) Tråkigt för mig som inte får gosa och ha honom nära på natten men det är fint att få ordentligt med sömn. En teori kanske att dom känner att det finns mat i närheten ;) Asjobbigt för tuttarna första nätterna men sen gick produktionen ner nattetid :) Alla hittar det som funkar och vad som blir bäst för ju er lila fina kille!
Ha det fint!

Reply
elin

Såhär gör vi: jag somnar tidigt i vardagsrummet med öronproppar i. Pappan tar honom till typ 05. Ungefär då blir brösten stenhårda. Upp och mata och sen sova med bebisen. 5-6 timmar klarar du förhoppningsvis utan att det gör för ont. De timmarna du får är magiska. Lycka till!

Reply
Stina Andersson

Lider med dig, min erfarenhet är att en vaknar oavsett vart i hemmet en befinner sig 🤷🏼‍♀️ Av gnället/skriken och sen blir en bara irriterad på sin partner/alt får dåligt samvete för att en inte är där 😂🙈. Jag liggammade och halvsov igenom amningen och flyttade mig bara bort en bit när bebis var klar. Blev bättre när pappan sov på soffan så vi fick mer plats i sängen 😅. Sen efter flera sådana nätter är det guld att kunna avboka allt som går, ta promenad och mysa hemma, liggamma och sova när bebis sover på dagarna. Mina kids har vägrat flaska, napp, tillmatningsset osv, men om flaska funkar kanske Alex kan ta med mini ut. Så du får sova helt ostört någon timme eller två här och där. En har ett helt liv efter minibebistiden att vara produktiv och överallt på så sov med bebis på dagarna, det är sååå klyschigt, men på riktigt det enda som höll mig vid liv 🙌🏻 (håller mig vid liv🙃1,5 år senare) Och om inget funkar så vänjer en sig sjukt nog tillslut och allt blir bättre❤️ Du är inte ensam!

Reply
Maria

Pappan matar ett mål med flaska varje natt. Om kiddo vaknar varannan timme så får jag ändå 4h sömn, vaknar han var tredje så får jag sex timmar! Jag sover då i ett annat rum med öronproppar. Funkar så jävla bra. Om kiddo sover länge så får jag ibland pumpa på natten men brukar numera skita i det, går bra ändå. Lycka till!

Reply
Filippa

Min tjej ville amma mycket på natten ända tills jag slutade amma vid 11 månader. Vissa nätter, när hon var inne i en ökningsperiod eller bara nån jobbig fas, en gång i timmen. Asjobbigt!!! Hon tog aldrig flaska så det vara bara härda ut. Mitt bästa tips är att sova på dagen när man har haft en jobbig natt. Ett annat tips som är väldigt tråkigt men ack så bra, gå och lägg dig tidigt, redan klockan åtta om du är trött. Inte kul att missa tid med sin partner på kvällen men kanske är det inte så kul att umgås med en zombie heller. Oftast sover bebisar bäst i början av natten så då kan du förhoppningsvis då några sammanhängande timmar. Kanske kan Alex eller din mamma ta honom några timmar på dagen så du kan vila ostört. Det är hemskt att vara trött ibland!

Reply
Anna

Vi körde varannan natt. De nätter jag fick sova kom pappa in med bebis och så ammade jag. Orkade inte heller pumpa eller ha hårda bröst. Funkade himla bra för oss och jag sov gott varannan natt!

Reply
Alexandra

Nu är min dotter snart 3 år men min räddning om nätterna när hon var liten var att liggamma. Ut med tutten o sova vidare 🙈😂 Vi hade väldigt jobbiga nätter från 4 månaders ålder fram till 11 månader. Hon vägrade napp o flaska så det var jag som blev hennes tröst o helst ville hon ha tutten hela tiden o dutta på. Men helt plötsligt så funkade flaskan o välling så lagom till ettårsdagen så fasade vi ut nattmålet o sen dess har hon sovit hela nätter 🙏🏼 Håll ut, det kan vända när som helst. När jag var mitt uppe i det så tyckte jag det var så frustrerande o hopplöst. Att liggamma hjälpte mig väldigt mycket så att man ändå fick någorlunda med sömn. Lycka till ❤️

Reply
Sabina

Liggammar och ammat båda barnen, somnat så fort de fått grepp om bröstet. Visst är det störd sömn men inte lika illa som att behöva vara vaken under hela amningen:)

Reply
Moah

Han kanske bara vill suga fast ej hungrig?
Har du testat börja med napp så kanske det räcker som tröst. Är han hungrig så spottar han ut den eftersom han är såpass stor nu så säger han väl till om han är hungrig!
Samtidgt kan ni innan läggning massera Nikola med babyolja på hela kroppen. Det kn göra att han kopplar av, som en liten rutin innan pyjamasen åker på :)

Reply
Alexandra

Testa läsa denna bok. Jag har precis läst den. Jag väntar mitt första barn nu i oktober. Har blivit rekommenderad denna bok av många.
7 pm to 7 am Sleeping Baby Routine – Charmian Mead

Reply
Miamia

Pumpade ur så att brösten vart alldeles platta och tomma för stunden, sen in med öronproppar i öronen, tack och godnatt i ett annat rum medans pappan tar barnet den natten 😀

Reply
Marie

Hua jag lider med dig, kommer ihåg att det var tufft i perioder när bebis ville “beställa” mer mjölk och ammade hela tiden..
Låt Alex ta allt annat på natten t.ex blöjbyten (gör det innan du ammar så bebis kan somna vid bröstet) då kan du “bara” amma.. vet att man är vaken ändå men om du inte behöver sätta sig upp och göra massor så kanske du i alla fall kan somna om fortare..
För mig var sovmorgon mer värt när mannen tog barnet på promenad eller något o 2h på morgonen för då kunde jag sova helt ostört 😴

Reply
Anne

Jag ammar fortfarande mitt fjärde barn, 13 mån trots att det varit mycket krångel just denna gång. Bland annat för att vill de äta på natten är det ändå krångligare med flaskor som ska fixas! Fungerar amningen så är det guld värt. Om några veckor sover han säkert bättre igen!

Reply
Ida

Har haft två av tre barn som vaknat varje timma, ibland oftare, vilket lett till att jag varit en zombie och inte ens kunnat få ihop saker i huvudet dagtid. efter 4-5 månader sa de på BVC att barn inte måste amma nattetid utan klarar sig på att äta dagtid, så så tog pappan en eller två tuffa veckor där han tröstade utan att ge mat på natten och jag sov utom synhåll och efter det sov de mycket bättre. Var som att det blev en vana bara att ligga och snutta men när det gått över blev sömnen sååå mycket bättre. Hoppas du hittar ett sätt som funkar för er ❤️

Reply
Nathalie Kallus

Mina barn har heller aldrig sovit vidare bra på nätterna det första året, ibland katastrofalt! Såklart ammade man ofta men ibland upplevde/märkte jag att de egentligen inte var så hungriga varje gång de vaknade om nätterna, och tillslut försökte jag få in nya rutiner och kanske bara amma 2 ggr pär natt. Där emellan fick deras pappa gå upp med dem och försöka få dem att somna om utan tutten i munnen, så att jag iaf kunde få slumra lite. Jag vet att i vissa perioder sov min man i soffan med barnen, han halvsittandes med dem på sig! Jag var sååå trött så jag kopplade faktiskt bort allt som skedde där borta!
Vet precis hur jobbigt det är när man inte får sova, jag blir nästan som en annan människa tyvärr!
Testa er fram ❤️

Reply
Annica

Hej. Jag har aldrig kommenterat på en blogg innan,läser ändå en del. Men jag fick en son för 6 månader sedan och jag hade det EXAKT som du på natten och han tog inte napp. Vid 3-4 månader bröt jag ihop av trötthet, min sambo tog honom på natten nån gång ibland och kom in med honom till mig för amning (sov i gästrummet) och då sov sonen lite bättre, det var precis som att jag bara luktade mat och mys och då skulle han ha hela tiden. Angående nappen så lurade jag honom några gånger vid 3 månader, jag tog nappen och liksom smög in i munnen när han låg och myssuttade, bytte ut bröstet helt enkelt när han sov, men han fick ligga kvar i början och känna lukten , sen en dag bara gick det. Det finns inget värre än att höra att det blir bättre, men så klart blir det de, men jag känner verkligen med dig!

Reply
Amanda

Helammade min son och han vägrade flaska så jag fick helt enkelt härda ut! Sov på dagen när han sov och försökte hitta på roliga saker som gav mig energi och laddade batterierna. Vad mår man bättre av än att ta en fika med en härlig vän? Umgås med folk som får dig att må bra och känna dig glad efteråt och sov när bebis sover på dagarna! Det är under en så kort period så det är helt ok att göra så.

Reply
Sandra

Min bebis på 4,5 mån vaknar ofta på nätterna med, vi hade en period innan fas 4 där han faktiskt sov första stinten i typ 3 inland 4h. Men nu vaknar han varje timme, ibland lite mer sällan, ibland oftare. Det är jobbigt med funkar tack vare liggamning. Jag vaknar när han vaknar och då byter jag sida på honom så han får andra tutten och så somnar jag om :) så jag är oftast inte vaken så länge, men vaknar ofta.

Reply
Bangi

Hi my dear,

this is my first comment *yejj* hehe.
i have a daughter with 13 months and We also have “worse” nights. sometimes she drink the whole night. I can only recommend you to lie down with your child in the afternoon and catch up some sleep, that’s gold worth.

Reply
❤️

Hej , jag har en son på 3 månader. Mitt tips är att ifall du ammar vid 22.00 och han sover så gulla med honom lite vid 01.00 så han äter tillräckligt och försök att amma honom då 10-15 minuter ifall han sover mitt i ätandet lek med hans kind så han fortsätter äta och då känner han sig riktigt för varje gång han väcker dig betyder det att han kanske äter några minuter endast och blir ej mätt . Mitt bästa tips ❤️

Reply
Emma

Vår äldsta son som är tre år var också en stor kille när han föddes, som Nikola. För honom räckte aldrig amningen, vi fick tilläggsmata honom och han sov långa perioder på nätterna av det. Utan att veta något om Nikola alls så låter det som att han kanske behöver lite extra? På BB sade de att de tilläggsmatar alla barn som är större vid födseln.

Reply
Jenni

Min dotter vaknade varannan timme tills hon blev 6 månader. Jag gjorde inget mer än att vakna amma och somna om. Testa liggamma så kanske du får lite mer sömn och sov när han sover på dagen. Bebisar vaknar ofta under nätterna så jag brukar försöka acceptera att det kommer att vara så några månader istället för att kämpa emot det

Reply
Tessan

Jag gjorde precis som du. Liggammade på natten. Min pojke hade en period vid 4-6 mån som var jättekämpig. Och jag provade allt, men det funkade bara att ge tutten. Nappen spottade han bara ut. Så jag liggammade och försökte få så mycket sömn mellan varven jag bara kunde. Det är bara en period och det är skitjobbigt. Men det går över! Håll modet uppe och kämpa på!

Reply
Johanna

Om det är möjligt så kanske du kan ta natten som vanligt och sen när det blir morgon så ammar du så han klarar sig någon timme och sedan får Alex ta med sig honom ut på en promenad då du får sova ostört i lägenheten några timmar :-)

Reply
Llyn

Hej!!

Jag läste lite av kommentarerna men såg inget om Alex. För oss var det viktigt att pappa matade vår son på nätterna och dagarna från det att han föddes. För deras skull liksom. Mina bröst sprängdes men pumpade när det gjorde ont och sparade det i flaska för att sedan återgå till att sova. Bra för dom att bonda och bra för mig att få vila/sova. Jag vet ju inte hur ni har det men känner många små familjer där pappan, både oavsiktligen och kanske för att mamman inte riktigt vill släppa taget, blivit lite utanför och kanske är lite försiktiga med att säga vad de egentligen vill. Typ ge flaska/natta/trösta etc.

Reply
Elin

Ställ om hela din dygnsrytm efter Nikola, sov när han sover oavsett tid på dygnet. Prioritera din sömn framför andra kul aktiviteter, tråkigt men sant.
Testa att låta Nikola sova med Alex och att du sover i ett annat rum. Bebisen kan bli störd av lukten av bröstmjölk när man samsover och på så sätt vakna och känna suget. Istället kan du kanske amma var tredje timme (när nikola visar amnings-signal) under natten och få honom att äta ”ordentligt” vid de tillfällena (försöka tömma bägge brösten).
Lycka till, och kom ihåg, det varar inte för evigt. Styrkekram

Reply
Annelie

Somnar han om fort när han ammar? Ett råd jag fick från en barnmorska var att amma ordentligt, låt inte bebis somna, kittla under fötter, haka. Även fast man själv är halvt medvetslös så ammar han ordentligt så att han tömmer båda brösten då är han mätt sedan. Vill han snutta för att somna om, testa napp eller att han suger på ett finger. Men så att du vet att han är mätt och klarar sig ett par timmar. Sen lät jag min man hitta ett sätt att trösta, med napp och gå runt och gunga efter jag ammat. Då fick jag några timmar sömn också. Man fungerar inte bra utan sömn.

Reply
Clara

Liggamma och bara vänta ut. Låter kanske inte så kul att vänta ut/härda ut. Men bebisar går ju igenom såna växtspurtar. Han kanske ”beställer” mer mjölk för att han är inne i en växtspurt?

Kramar!

Reply
Lisa

Alltså Kenza. Min bebis är tyvärr exakt likadan. (Och typ lika gammal, omg 13 dagar kvar på den värsta av faserna enligt mig – pga sömnen krånglar mest nu i samband med att dom vill äta så ofta fortf också.)
MEN, det vi upptäckt är att ifall jag sover i annat rum och han sover med sin pappa så känner han ingen mjölklukt ock vaknar därför en eller två ggr per natt. (Då ger hans pappa flaska och han somnar om) Mot när jag samsover med honom och han vaknar 74000 ggr.
Jag helammar så JA, brösten gör svinont men är för trött så sover igenom det tills typ 06, då brukar hans pappa komma in med honom så jag kan amma lite och pumpa det andra bröstet samtidigt om jag orkar. Annars låter jag bara det rinna så det lättar liiite. Alltså testa. Ta öronproppar så du inte hör gnäll.
Ge aleks bärsjalen/selen om Nikola har svårt o somna om efter flaskan.
Vi gör detta minst två ggr i veckan och oftast alla helger nu. Det är extremt jobbigt att ha sömnbrist!
Aleks kommer klara lite vanätter. Det tar mkt mindre energi att gå till ett vanligt jobb mot att vara uppkopplad 24/7 med en liten människa.
Jag är tvåbarnsmamma jag önskar jag hade fattat att jag kunde ge bort fler nätter med första. Trodde inget funkade utom amning!! 🤷🏼‍♀️
Så prova, o njut av att hela familjen blir glad när mammorna är återhämtade! Glad att du fick bli mamma.

Reply
Nicole

Precis som många ovan har skrivit så är ett stort tips att liggamma! Då slipper du gå upp ur sängen och behöver bara vakna till en snabb stund när du fått grepp om det :) Det finns mycket bra hemsidor om hur man samsover säkert :) Viktigast är att ni hittar ett sätt som passar er familj, finns inga rätt eller fel ❤️

Reply
Ewelina

Hello :)
I have a Baby Girl from 5.06.2019 and I know what are you talking about, had the same. I was feeding her every 1 or 2 hour. Everything has changed after using sleeping bag! Now she is sleeping 5-6 hours soooo we are very happy. We have comfy and properly temperature in our bedroom but extremely she likes to feel more nestling and warmer. Try it, maybe it helps. Wish You all the best, love Yours blog :)

Reply
Malin

Ett tips är att kanske ge ersättning som sista måltid innan natten, vi märkte stor skillnad och barnen sov hela nätterna. Med undantag för någon vaken natt men de kan jag räkna på en hand :) Sömn är viktigt men att hitta det som passar er bäst är också viktigt. Så prova er fram så hittar ni en lösning som funkar för er och söte Nikola.

Reply
Anna

Det enda som funkade för oss var att samsova så bebis har kunnat amma hela natten utan att jag behöver vakna helt.
Med mitt första barn visade det sig att mängden mjölk vid 4 månader var ok men hon blev inte mätt. Så började med ersättning på dagarna och jag var hennes personliga napp på nätterna.
Samma hände med barn nummer 2 fast i 5 månaden.
Finns många fördelar med att samsova, både gällande anknytning och bebis utveckling.

Reply
Ida

Jag liggammade. Stoppade in bröstet och knölade in en kudde bakom min rygg och lutade mig bort från bebis så att jag inte skulle råka välta på honom. Nästa gång han vaknade lyfte jag bara över honom och gjorde samma sak på andra bröstet. Funkade skitbra. Dock var jag lite nervös över täcket. Så brukade ha täcket upp till midjan. Och sen hade jag en tunn kofta och amningsbh, så då frös jag inte på armarna heller Men ändå superlätt access till boobsen

Reply
Annika

Jag samsov utan tröja med båda barnen så dom ”kopplade på” sig när dom själva ville medan jag sov. Vaknade till lite ibland men oftast inte.

Reply
Rebecka

Jag liggammade. Alltså min dotter låg på min arm eller bredvid mig och åt när hon vaknade till. Gjorde allt mycket lättare för mig att somna om. Till slut vaknade jag knappt när hon ammade. Var mer i sömnen. Funkade för mig i alla fall. Men det är nog olika för alla. Ville inte sluta amma då det är både för mat och närhet.

Reply
Amanda

Jag tycker att det låter klokt att göra upp Vilks tider på natten du ska få avlastning utifrån när bebisen är minst beroende av dig. Hemma brukar det funka att mannen tar bebisen fram till ett och sen tar jag honom till fem ungefär och sen tar mannen honom igen. Om inte annat: bestäm i förväg hur ni ska hantera natten istället för att ta det samtalet under natten (tips till framtida sjukdomsperioder).

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*