• header

5 MONTHS UPDATE

Nikola 5 months old! ♥

Weight: 8,7 kg(+0,5 kg since last month – birth weight 4.2 kg)
Length: 70 cm (+3 cm since last month – birth length 54 cm)

Det blir mycket bebisinlägg här nu (sorry för det) och det är för att han senaste veckorna i princip suttit fast på mig pga tänder och annat och jag sover så dåligt. Så vi har inte gjort så mycket han och jag, är mest hemma och försöker vila på dagarna. Men men!

Igår blev lillskrutten 5 månader gammal! Nytt sedan förra månaden är att han har börjat äta lite mat! När han blev 4 månader började vi låta honom slicka av vår mat från ett finger, sedan fick han suga och slicka på frukter och grönsaker. Vi har en sån liten smaknapp som man kan lägga små bitar i, så den tar han tag i och suger på själv. Varje gång jag själv äter mosar jag något litet och ger honom så att han ska vänja sig vid nya smaker. När vi kom hem från resan så började vi introducera gröt (den som är från 4 månader, från Semper) också! Vi började med knappt en halv tesked, nästa dag 1 tesked, dagen efter 1.5 tesked osv och nu är vi uppe i en liten portion. Han tycker det är okej men har lite svårt för konsistensen så jag gör den lite rinnigare med bröstmjölk i. Något som verkligen går hem är morot- & potatispuré! Ska skona er bilder på kladdig bebis men man blir ju så glad när han sitter där med hela ansiktet orangefärgat och skrattar. :’)

Vi var hos BVC för några dagar sedan och vägde och mätte. Han följer sin kurva på längden men viktkurvan har gått ner. Tydligen vanligt att den snabba vikttillväxten går ner lite runt denna månad, kallas “amningspuckel”. Vi pratade om detta och eftersom att det känns som att han inte riktigt blir helt nöjd av min mjölk längre så har vi nu lagt till en portion gröt/mat per dag utöver amningen. Berättade även för vår BVC-sköterska att jag planerar att dra ner på amningen nu och eftersom att han inte är ett fan av ersättning, men gillar mat, så sa hon att vi kan gå på mat direkt istället. Så planen är väl att börja ta bort ett amningsmål per dag nu och byta ut det mot annat. Vi får se hur det går! TACK för alla era tips i förra inlägget angående det!! I helgen ska vi ställa oss och laga lite olika puréer och se vad han gillar. :-)

Vi pratade även om sömnen och att den fortfarande inte är bra. Han vaknar fortfarande massor med gånger under natten, ligger och gnäller och vänder och vrider sig. Han rullar även över på mage i sömnen och vaknar till och ser helt chockad ut haha. Fick rådet att försöka sluta amma på natten eftersom att det inte ska behövas längre, men jag har försökt i några nätter nu men det går verkligen inte. Han somnar inte om såvida jag inte ger honom bröstet. Helt omöjligt. Har även försökt lägga honom i hans egna säng för att vi inte ska väcka varandra men det går inte heller. Men jag vet att det plötsligt kan vända så vi kämpar på!

Och juste – för 2 veckor sedan fick Nikola sin första tand!!!!! Och kort därefter kikade den andra ut också. Han har bitit mig några gånger i bröstvårtan vilket gör FITTont (hans tänder är så sjukt vassa också?!?!), vill bara skrika och typ putta iväg honom då men så försöker jag tänka att jag snart kommer sakna amningen. <3 Annars så mår han toppen, skrattar och leker, kan stå utan stöd (givetvis håller vi i honom, balansen är ju inte där än) och har börjat åla sig fram på golvet. Snart dags att börja babysäkra hemmet!

// Many baby posts now (sorry for that) and that is because he has basically been stuck on me the last couple of weeks because of teething and other stuff and I don’t sleep good. So we haven’t done much, we are mostly at home and try to rest during the days. Anyway!

Yesterday our little man turned 5 months! A new thing since last month is that he has started eating some solid food! When he turned 4 months we started with letting him lick off our food from a finger, and then he got to such and lick on fruits and veggies. We have a “tasting pacifier” that you can put little pieces in, so he grabs it and suck on it. Every time I eat myself I squeeze something small and give it to him so that he get used to new flavors. When we got home from our trip we started introducing porridge (it’s from 4 months, from Semper) too! We started with half a teaspoon, next day 1 teaspoon, the day after 1,5 teaspoon etc. Now we’re giving him a small portion. He thinks it’s alright but is having some troubles with the thickness, so I make it a bit more watery with some breastmilk in it. Something that is really popular is carrot & potato puree! I’m gonna force you to look at a sticky messy baby but I get so happy when he sit there laughing with his whole face covered with orange stuff. :’)

We were at the health center the other day to take his measurements. He’s following his curve on the length but his weight curve has gone down. Apparently it’s normal that the fast weight gain goes down a bit during this month, something because of the breastfeeding. We talked about this and since it feels like he’s not getting completely satisfied on my milk anymore, we’ve added a portion of porridge/food per day on top of the breastfeeding. I also told our nurse that I’m planning to cut down on the breastfeeding now and since he’s not a fan of formula, but likes food, she said that we can go straight to solid food instead. So the plan now is to start with removing one meal of breastmilk per day now and replace it with something else. We’ll see how it goes! THANK YOU for all your advices regarding that!! This weekend we’re gonna cook some different purees for him and see what he likes. :-)

We also talked about sleep and it’s still not good. He still wakes up many times during the night, he’s twisting and turning and whining. He’s also rolling over to his belly in his sleep and wakes up and looks completely shocked haha. I got the advice to try to quit breastfeeding during night since that shouldn’t be needed anymore, but I’ve tried a couple of nights now but it’s not working. He’s not falling back to sleep unless I give him the boob. It’s impossible. We’ve also tried to put him in his own bed so that we won’t wake each other up but that’s not working either. But I know it can suddenly change so we’ll keep on fighting!

And oh – 2 weeks ago Nikola got his first tooth!!!! And shortly after that the other one came out too. He has bitten me a few times in my nipple which hurts as HELL (his teeth are so sharp?!?!), I just want to scream and push him away but then I try to think that I will miss breastfeeding soon. <3 Otherwise he is feeling grate, laughing and playing, can stand up without support (of course we hold him though, his balance is not there yet) and has started to use his arms to move forward while laying on his belly. It’s soon time to make our home baby proof!

Och så några bilder på mina favoritfossingar för bebisfötter är fan det gosigaste som finns!!!! <3 Pussar ihjäl dem varje dag, får passa på för vips så är de väl storlek 46 haha :’)

// And some photos of my favorite little feet because baby feet are the cutest thing there is!!! <3 I kiss them so much every day, have to do it while I still can cause suddenly they’ll be like size 46 haha :’) 

98 Comments

Vilya

Kan inte du svara på varför du är en sån hycklare? Hur det kommer sig att du innan försökte leka så privat och pryd och sa att du skulle sluta viss bilder på Nikola när man börjat se vem han är, vilket man gör mer än tydligt nu? Jag hade haft en sån större respekt för dig om du för en gång skull stod för något du tycker och gör. Du ska hela tiden ursäkta dig sen göra tvärtemot det du säger och i smyg genom att ignorera kritiken du får. Du förstår väl att endast du kommer förlora på det då ingen kommer vilja följa dig? Att du exponerar ditt barn på detta vis för du slutat vara relevant är så tragiskt :-(. Sen tycker jag det är lite oroväckande att din son är fem månader och så stor…

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Varför är du så besatt av mig? Helt sinnessjukt vad mycket tid du lägger på att kommentera negativt här, jag ser ju din IP-adress och att du kommenterar i olika namn hela tiden. Har du verkligen inget annat att göra om dagarna? Det om något är ju oroväckande, inte storleken på mitt barn. Gör både dig och mig en tjänst och sluta följ mig!

Reply
S

Bra svar! Måste verkligen hålla med om att personen som stalkar ditt kommentarsfält verkar psykiskt sjuk och instabil. Din son är ju inte abnormt stor. Din man ser ut att vara lång och kraftig så det är ju klart sonen får samma BRA starka egenskaper. Du, din son, man och t o m hunden är vackra allihopa 😍

Reply
Elin

Min bebis är ännu större…. 😂 5 mån och 9,1 kg. Ska jag börja oroa mig??? 🙄 Det jag tycker är jobbigast är att man inte orkar bära honom lika länge som om han hade varit något/några kilo lättare. Så mysigt att bära.. men jag får väl investera i en schysst sele.

Emma

HAHA! tur du inte sett mina barn som vägt över 10 kg vid 5 månader. Fullt normalt vilket alla som har barn eller lite koll vet. Men bra försök att försöka få någon att må dåligt :)
Finns ett bra talesätt ”innan jag fick barn var jag världens bästa mamma”. Tror typ alla med barn haft åsikter och vetat precis hur man ska göra innan man får barn, men sen efter gör man precis tvärtom. Det är inte olagligt att ändra sig med tiden :)

Reply
Maria

My daughter is one week older then nikola and is 8,5 kg and 72 cm! Me and my husband is tall so she get that from us but she is not big and neither is nikola! What a psyko u are commenting on other peoples babies. Mind ur own buisness and let kenza take care of her son!

Reply
Isabela

Bravo! My son was 4.4 kg and 53 cm at birth and now at almost 5 months is 7.6 kg and 71 cm. Me and my husband are tall so couldn’t be different. Not to mention that boys are bigger than girls. My elder daughter was 3.47 kg and 53 cm at birth and continues to be out of standards but it’s ok. In Italy it is saying that being tall is half of being beautiful already so it could only be a good thing! Appreciate Kenza!

Reply
Marika

Vår son är 11 månader, och sover också dåligt (har gjort det sedan han var ca 4 månader).
Jag ammar fortfarande nattetid för att när vi försökte sluta så blev han helt hysterisk..
Jag tror dock inte att det är amningen som är problemet, då han helt plötsligt kan sova en bra natt med ”endast” 2-3 uppvak (jämfört med typ ett uppvak i timmen), utan vi har kommit på att han är otroligt känslig för när det händer saker i hans lilla kropp. Han håller på att lära sig att gå och håller på att få tänder samtidigt för tillfället🥴
Det jag vill komma fram till är att jag tror vissa bebisar bara sover dåligt, utan att man riktigt kan veta varför alla gånger.. Och för att det händer så otroligt mycket i deras små kroppar det första året!
Hoppas det vänder för er snart! Styrkekramar🥰

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Du har helt rätt, vissa bebisar sover helt enkelt lite sämre än andra och det är bara att hålla ut! <3

Reply
Angelika

Ahahah I just imagined you kissing 46 size feet 😅😅 Baby is always a baby haha ❤️

Reply
Kajsa

Så söt han är! Åh de där sömnlösa nätterna är så jobbiga! Här vaknar vi kl 4 varje morgon/natt och då är det bara att Stiga upp. Sömnbrist är tortyr! Här har vi en som blev 7 månader idag och har 4 tänder på gång i överkäke (2 tänder i nederkäke). Det händer så mycket nu så man hinner knappt med! Det är så häftigt att se hur de utvecklas och plötsligt blir som en liten egen person. Hoppas att ni får en härlig helg!

Reply
Anonym

Jag såg precis filmen “Kapernaum”, den som handlar om en pojke som växter upp i Aleppo och vill stämma sina föräldrar för att han föddes. Jävlar vad det gjorde ont i mitt mammahjärta att se den. Jag grät hela tiden. Jag kände att jag ville springa ner dit och hjälpa dom men hur gör jag? Hur hjälper jag barnen egentligen? Inte är det att göra reklam för och romantisera UAE som fängslar, misshandlar och dödar sina invånare och sen blir förvånad över att någon ifrågasätter mig.

Reply
Anonym

Jag såg den på Viaplay. Man kan få en gratisperiod på 2 veckor om man vill =)

Reply
Jk

Jaa det är mitt bästa tips som 4barnsmamma. Fasa ut amning och ersätt med mat. Så slipper man pulver, flaskor och allt sånt. Och sen slipper man “vänja dom av” med ersättningen. En del barn vänjer sig med att dricka flera flaskor ersättning på natten. Så drygt o gå upp och göra. Vi har kört mat. Och gröt innan läggdags. Men sedan på morgonen en flaska välling. Detta för att de är drygt att gå upp o göra grötfrukost kl 5-6. Bättre med välling o somna förhoppningsvis om en liten stund. Har bäbis vaknat på natten, har vi bara gett vanligt vatten i nappflaska. Oftast är de ju sugbehov och inte hunger ifall de äter bra på dagen. Mina ersättningsbarn har varit mer petiga med maten då dom blivit Mätt på ersättning. Och därför ätit mer på natten… Som en ond spiral liksom. Lycka till. Det som passar er o nikola bra, är den bästa metoden för er.

Reply
Sara

Angående sömnen har vi samma problem (likaså hela min mammagrupp). Sök på 4 Month sleep regression så kan du läsa vad det beror på. Vaknar också med min lilla på mage ibland. Förstår inte varför inte BVC verkar känna till detta.

Reply
Alexx

Alla är verkligen olika och det är liksom okej, men jag saknar inte amningen ett dugg =) alla säger att det var så mysigt och allt. Jag tyckte varken det var mysigt eller inte mysigt. Mest smidigt att alltid ha maten med sig och bara ta fram bröstet och mata. Jag kände mig heller aldrig låst, fast jag var det på ett sätt (fast jag pumpade). Tycker mest det är skönt att min dotter äter mat nu, 7 mån, sitter med oss vid bordet och allt det där =) DET är mysigt tycker jag! Det blir en helt annan grej än att jag sitter och ammar i soffan dag ut och dag in =) jag menar inte att man inte får sakna amningen, men jag har aldrig gjort det. Kram!

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Ja alla är verkligen olika! Jag tycker också det är supermysigt (men sjukt kladdigt haha) att sitta och mata honom i hans stol nu. Ser framemot alla familjemiddagar!! <3

Reply
Mimmi

Alltså första året sover man inte bra, det kommer bli bättre sen sämre sen bättre hela tiden hehe… sen vid 6 månader börjar dom få mardrömmar, fler tänder, separationsångest osv osv det tar aldrig slut 😂 min dotter sov nog som sämst vid 10-11 månader, vaknade heeeeela tiden. Hon är 1,5 år nu och har fortfarande inte sovit en hel natt. Fml Hahaha.

Reply
Angelica

Håll ut med sömnen. För båda våra två barn så var det samma sak. Fick också samma råd att sluta amma och kände press över det, för vi fick det inte heller att funka, ert gick liksom inte att sluta, blev ju bara värre då. Idag är minstingen ett år och har äntligen börjat sova bra. Det kan ju kännas långt tills att Nikola är ett, men håll ut. Det blir successivt bättre. Testa ipren innan natten också, det har hjälpt mot ont i munnen pga tänder för våra barn. Endast ipren, Alvedon har inte funkat. Heja er. Kämpa kämpa.

Reply
Linda

Vad det kan skiljas åt när det kommer till bebisar. 🙂
Min lilleman William är 3 månader “4 månader nu den 25 November” har sovit hela nätter sen han var drygt 2,5 månad gammal. Men då har jag i och för sig inte ammat något pga för små vårtor och William hade för kort tungband 🙂
Men vet att det kan ändras lika fort 🙂

Reply
Annie

So sorry to hear that you haven’t been able to sleep! Sleep school (unikoulu in Finnish, don’t know the Swedish word) with ”tassande” (Swedish word I guess) has worked for my friends’ children. I think with that method you comfort the child only with stroking his back, no eye concact etc he fells asleep/stops whining. It should work in 3-4 nights if you just make it through them! Google it, might help :-)

Reply
Ida

Haha! FITTont! Skrattade rakt ut!!
Kämpa på Kenza. Du är en så klok tjej!! Alltid tyckt! Följt dig sen 2006 eller nåt typ

Reply
Anne

The easiest thing to stop breastfeeding during the nights is that you sleep in a different room for a couple of nights and Nikola sleeps with his father. He will cry a lot at first, but soon gets used to not eating anymore during the nights. You just got to stick with it and not let him see you during the first nights, it is hard but worth it! This has worked so well with our family and many of our friends :) All the best to your wonderful family, hopefully your nights get better soon <3

Reply
Linda

We did exactly what you are writing last week! She slept with her dad in our room and I slept in hers. First night, sad for 1,5h, second night, sad for 1 h, third night, sad for 30 min. And then the following night, woke up a couple of times, got her pacifier. I don’t think you will manage to do this “easily” without involving her dad. Our girl turns six months today, feels like a good timing.
Good luck <3

Reply
Linda

Måste nästan kommentera då vi är i exakt samma situation 😅 har en 5 månaders flicka som fått sina 2 första tänder, jobbigt på nätterna o hon rullar över till mage heela nätterna o vägrar ersättning (flaskan öht) men känns som bröstmjölken inte riktigt räcker. Detta är dock mitt andra barn och av erfarenhet: tyvärr bara att härda ut nätterna 😂 det är jobbigt spec när tänderna kommer.. Vi brukar stryka flytande Alvedon över tandköttet innan läggning. Ang amning så brukar det bli lugnare på nätterna med ersättning eller välling då dom håller sig längre, min lilla tjej ska ha tutten minst 6 gånger varje natt o sen gnäll o stånk utöver det.. Med förra barnet blev ersättningen räddningen på nätterna (slutade amma vid 8 mån) 👍

Reply
Sara W

Kunde varit jag som skrivit detta, precis varit i samma sits. Min son är bara några veckor äldre än din. Har precis avslutat utvecklingsfas 5 och då blev det bättre, men hade som du med många uppvak på natten och dessutom med en förstoppad bebis eftersom vi gick lite för snabbt fram med smakportionerna 😁 i början var min son samma som N, bara kom till ro och somnade om med bröstet. Men sedan testade jag att lägga en huvudkudde på amningsludden och lägga honom därpå och vagga honom med hjälp av mina ben. Han somnade om på 1 minut. Så nu kör jag bara amning var 3e timme på natten. Hoppas det snart blir bättre med sömnen för er lilla och för dig.

Reply
Malin

Vi fick samma råd när jag slutade amma kring 4-5 månader. Men vi hade enorma problem med nattsömnen så för oss blev det enklast att gå över till ersättning och ta det lilla lugna med maten. Gav ersättning ”i sömnen” vid 10 på kvällarna för att han skulle bli lugnare över natten. Det blev lite bättre nätter på så vis.
Det blev något mål mat om dagen när energi fanns.
Om sömnen är tuff så spara lite på din energi, skulle jag göra samma reda igen så önskar jag att jag tog det lite lugnare men man är ju så exalterad över deras utveckling och alla nya steg :) blir lätt ett körschema.

Nattmålet är tufft. Vi laddade med godis och hörselkåpor och liksom ”bestämde” oss för att sluta med maten. Passade på över en långhelg så att båda kunde hjälp till. Det gick förvånansvärt lätt men vi var stålsatta för en kamp!

Hoppas sömnen blir bättre snart! <3 lycka till med allt!

Reply
Masha

Have you considered sleep training and having baby sleep in crib now? My baby slept in my bed until 6 months and then when he started to roll over it was not safe anymore. I nursed him to sleep too but when he taught himself to fall asleep it was a game changer. I still nurse him before naps and bedtime but just put him in his crib and he falls asleep. He cries rarely when doing so and when he wakes up during the night he falls asleep on his own.

Reply
Johanna Edlar

Om det känns okej så försök låta honom sova i eget rum, funkade fint här hemma och är enkelt att testa! Man kan alltid ändra tillbaka! Håller tummarna

Reply
Klara

Har samma problem med stökiga nätter och en bebis som bara somnar om vid amning. Har kämpat med min 6-månaders i ca 3 månader och det känns som jag testat allt. Vissa nätter är jobbigare än andra. Nu har jag testat att sova i ett annat rum några nätter och det har faktiskt fungerat bra, antar att hon känner av min lukt och blir på nåt sätt störd av det. Hoppas så att det fortsätter såhär Och att hon kanske kan flytta in i eget rum så man äntligen får sova lite mer om nätterna. Om det inte blir bättre för er så kan det vara värt att testa. Kämpa på och lycka till!!

Reply
Michella

Har ni prövat tygndpose (vet inte vad det heter på svenska) till när han ska sova?
Kan läsa mer om det på tygndeposen.dk 😊

Sen vill jag tipsa om den svenska producenten, Enago som tillverkar både gröt och välling 👌🏼

Reply
Monika

Ohhhh he is so adorable! So so cute! You are doing a great job momma!
My 5 months old (which had the same due date as Nikola btw) started teething today … so let’s see how that goes.
As soon as I started giving her formula for the dream feed she started sleeping trough the night. She didn’t wanted it as first but I smuggled in few times while she was breastfeeding and it worked.
Just a small advice if it helps.
But we should enjoy these moments while they last. Same goes for me. Even though tiredness does it’s own work … since by the time we turn around they will be wearing size 46 ad you said 😆

Reply
Yasmina

Hej ett tips så du inte gör samma misstag som jag, när jag introducerade mat till min bebis som hel ammade det är att börja med små portioner min bebis blev förstoppad första veckan vi började med mat och vi var tvungna och åka till akut, läkaren sa att det är vanligt när ammade bebis går från bröst mjölk till mat att de blir hårda, hon var då 7 månader vågade inte gå över till mat i månader för jag var så nojjig att hon ska bli förstoppad igen. Börja med några tsk per dag och ge mycket vätska vatten så magen inte blir hård! Ni klarar detta all lycka till!

Reply
Fanny

Förlåt men ursäkta BVC?! Behöver inte äta nattetid?? Han är bara 5 månader! Självklart ska han få äta då. Av flera erfarenheter vet jag att bvc tyvärr inte är experter på amning. Ta råd av nån annan 😩😩

Reply
Natta

Och där har du helt fel. Bebisar behöver inte äta på natten efter 4 månader och speciellt inte om dem följer sin viktkurva och inte ligger under.

Reply
Therese

“Behöver”. Ja, de överlever menar man. De kan däremot vara hungriga hela natten. Jag kan bara tala för mig själv och personligen hade då rakt inte velat somna om hungrig.

Reply
S

PS. Tipsar om att köpa många islådor som du fryser bröstmjölk i innan mjölken tar slut. Perfekt att lägga i en tärning i maten du gör till sonen. Näringsrikt och bra! Jättebra även att frysa in matportioner i sådana med olika grönsakspureer och ta fram de dagar man inte har ork eller tid att göra pure. Då kan du plocka fram olika och ge sonen.

Reply
Ida

Känner så igen mig vid nattamningen och lite sömn, det blir bättre! Min dotter tog aldrig napp, jag var hennes ”napp” på natten, var och varannan timme (samsov) 😅 När hon var 6 mån testade vi ta bort nattamningen helt, hon åt bra under dagen så det kändes bra tajmat. Tog hjälp av min man (mig förknippade hon ju med mat )jag sov i gästrummet och han testade vyssja om henne när hon vaknade, och det gick fint! Tog 2-3 nätter sedan sov hon (vi också såklart) mycket bättre och hade typ vant bort sig med snuttandet. Kan ändå sakna närheten och amningen lite. Nu är hon 10 mån, sover i eget rum och vaknar bara för välling vid 05-06. Händer så mycket första tiden! Men alla barn är såklart olika, håll ut – det blir bättre och bättre! ❤️

Reply
Stina

Vi har en dotter på drygt nio månader och fram tills för två veckor sedan var jag helt övertygad om att jag aldrig skulle få sluta amma 😅 uppvak flera gånger per natt och kunde gråta nonstop i typ två timmar tills jag till slut gav efter och gav henne bröstet varpå hon somnade efter typ tio sekunder. Så helt plötsligt, för två veckor sedan, var hon bara “done” med amning och ville inte ha. Jag har rätt länge fasat ut amningen och inte låtit henne amma alls under dagen och tydligen har det gjort att hon tappat intresse. Dock fortfarande ingen mönstersovare men SÅ mycket bättre än innan. Lycka till!

Reply
A

Så bedårande! ♥️ Men förstår inte, står han helt utan stöd på golvet? Det lärde sig vår son ganska nyligen och han är 9 månader 🙈😳 Så duktig ❤️ Vår son sover tyvärr också dåligt trots vi slutat amma men hoppas att det vänder snart… som tonåringar sover de nog iaf hihi! Fast då ligger man väl sömnlös av all oro…

Reply
Josefin

Min dotter fick sina första tänder vid 3 månader, och hon bet mig hela tiden så fick tips av bvc att använda amningsnapp – funkade såååå bra. Dessutom tog hon flaskan efter det. Och jag kunde amma 4 månader till :)

Reply
Clara

Min två åring vaknar fortfarande två ggr varje natt! Jag tröstar mig med att de är bara små EN gång… jag får försöka att inte stressa det. När de är tonåringar så kommer man säkert se tillbaka och känna längt efter lite toddlergos! Kanske bara är jag? 🙈😆

Men vet att det kan vara jobbigt! ❤️❤️❤️❤️

Reply
Julia

Hi Kenza,
The midwife did not tell you that milk (whether modified or natural) is the basis for feeding babies up to 1 year old? You should not replace milk with a regular meal. Regular meals are just a supplement to your child’s diet.

Reply
Johanna

Hörde av en mamma på öppna förskolan att man kan ge Omega 3 för sömnen.

Reply
Sara

Hej tänkte ge dig lite råd som kan hjälpa dig/ er. Har Alex testat att lägga honom på kvällarna? Eftersom du ammar så blir det lite svårare för dig att lägga honom för att du luktar bröstmjölk och Nikola känner ju av det. Min son hade svårt för flaska och ersättning men jag testade att lägga i lite vaniljsocker så att de blir lika sött som bröstmjölken och de funkade bra efter två försök, när Nikola börjar ta ersättning på kvällarna kan du lägga i lite vaniljsocker. Låt Alex ta kvällarna bara till början. Om han inte vill ta ersättning kan du ge honom vatten istället i en pipmugg eller flaska. Men de bästa vore att alex tar kvällar och kanske en natt när han är ledig de hjälper så himla mycket. Lycka till fina du

Reply
Ivana

Hey beautiful, I understand why you don’t want to breastfeed anymore, just wanted to let you know, that it’s too soon for a 5-month old to not have anything in the night, because they do have hunger at night, even though some say that at 6 months they are able to go without, that’s just not true. I am talking about nursing moms and babies. Don’t have experiences with formula. I have two kids, nursed both of them. And if he isn’t sleeping well sometimes, that’s just normal and is connected to the brain development. Usually after such a phase they learn something new mentally or physically. Sleep trainings with the cry method as mentioned earlier in the comments are a no go for me 😊 You have a beautiful son ❤️ All the best ❤️

Reply
E

Min mini sov dåligt tills jag slutade amma på natten. Fick nog en natt när hon var nio månader och bara bestämde mig att nej, nu är det slut. Min man skulle ta några nätter när vi hade tänkt sluta men han var bortrest när jag fick nog så jag fixade det själv. Ställde in mig på några jobbiga nätter. Det blev en där jag fick stå och vagga henne i famnen några gånger för att få i nappen. Svinarg var hon. Natten därpå sov hon hela natten i sin spjälsäng🙏🏼

Reply
Emma

Om du verkligen ska sluta amma måste du vara konsekvent och inte ge med sig oavsett hur
Mycket han skriker! Med det menar jag inte att su ska strunt i han, utan du ska finnas nära och vagga och klappa och ge all kärlek du har men inte ge bröstet.. känns det jobbigt så be alec ta honom! Ge det 3 nätter så har han slutat amma sen!

Sen att ge ersättning så slutade jag amma båda mina barn och gick direkt över till mat och dom är friska och glada idag!

Reply
Rc

My son is turning 3 months old in 25 Nov. When he turned 2 months old Oct 25 we started to mix, I taught him in a bottle which I find it really difficult because he cried a lot looking at me like he was begging, made me cry as well :( but I had to control my self, I keep talking softly and comforting him telling him he needs to help mama just calm down and learn in a bottle, he just continue crying for an hour while we keep giving the bottle nipple and then he fell asleep hungry :-( when he woke up after 15 minutes we tried the formula again and it works :-) but the next bottle after 1 hour which is half bottle he forgot again and just cried, it took us whole day before he learned, in the night i gave breastmilk. Now everything seems fine. Twice a day breastmilk and rest is formula then in the night he woke up once i gave breastmilk and he sleeps though the night. His crib is next to our bed we pulled down one side so its like he is just next to us but on his own crib. I will completely stop breastfeeding when he starts solid which is next month. I am your follower and fan from the Philippines but living in Sweden.

Reply
Moa

Kämpa på, det blir bättre :) med 1a barnet vaggade/gungade vi heeeeela tiden för att få henne att somna och sova, nu med 3e (just fyllda 9 månader) går allt mycket lättare 😅 vi har kört på att hålla honom i famnen tills hans blir lugn och Näästan somnar, och sedan lägga honom i hans säng så han somnar där. Om han vaknar tar vi upp honom och gör om proceduren. Nu kan vi i princip lägga ner honom direkt och läggningen tar typ 5 min 🙆‍♀️ man får passa på att njuta så länge det varar 😂 han äter dock 1 gång/natt för det mesta, men kan tack och lov somna om nästan direkt!

Reply
Liz

Bra att veta att nattetid är endast klockan 23-05.00. Många tror att nattetid betyder att bebisen inte ska äta från den lägger sig vid typ halv sju till den vaknar på morgonen… efter 6. Vi slutade amma helt (minska dagen först och natten sist) och gick på mat direkt men kompletterade med välling (vilket han tog när han slutade amma). När de gäller sömnen så vaknar vår fortfarande (nu 15mån några gånger per natt och gnyr och vill bli klappad lite på. Han har varit sån sedan liten så det är nog barn till barn. Bra motto allmänt är att Man får göra det som funkar för stunden :)

Reply
Mnnnnn

Märkligt råd från BVC. Tycker du ska gå efter och följa ditt barns behov istället. Bvc kan omöjligt veta om ditt barn är hungrigt eller inte under natten. Finns inget vetenskapligt bevis som säger att bebisar inte behöver äta längre under natten när dom är en viss månad.

Reply
M

Hej, jag vet hur det känns att inte sova – baxade ut tvillingar några dagar innan dig. Men när det gäller att sluta äta på natten så är det pappan som måste göra jobbet. Du kan koncentrera dig på att sova. Du luktar nämligen mat. Och tänk dig själv att dingla en festmåltid framför näsan på någon utan att bjussa. Räkna med att det tar 4 nätter – första är hemsk. Sen blir det gradvis enklare natt för natt och efter 4 nätter bör inte nattmat vara ett bekymmer. Men som sagt – pappans tur to get to work. Innebär även att pappan bör sova närmst.

Lycka till!

Reply
T

Hoppas det vänder för er snart med sömnen. Vi har en 5.5 månaders bebis här hemma som vi haft väldigt tur med när det gäller sömn. Eller nja, hon sov typ ingenting fram tills hon var 6 veckor så jag förstår hur du känner (kämpa på!). Men hon har sovit hela nätter (19 till 07) sen hon var 2 månader. Vi väckte henne för matning tills hon var 3.5 månad, sedan dess äter hon inte på natten mer för det kändes liksom fel att störa henne . Men vi hade en period på 2-3 veckor när hon var 4.5 månader ungefär som verkligen var hemsk (vaknade typ 72 gånger per natt). Tänkte bara tipsa om hur vi har gjort och vad som funkat för oss så kanske ni kan få lite idéer, alla barn är ju olika men:
– hon lägger sig proppmätt, får både gröt och ersättning på kvällen. Amningen funkade tyvärr inte för mig så jag har inte koll på det.
– hon får alltid somna i sin säng, vi sitter bredvid och tröstar, buffar, sjunger m.m. Men vi tar inte upp henne.
– Vi förvärmer sängen med vetekudde, som hon sen somnar med. Inbillar mig att det är lite substitut för kroppsvärme :)
– vi har KOLSVART i sovrummet, tänder inte för något.
– vaknar hon på natten så tar vi inte upp henne utan vi kör på samma sätt som vid läggning, buffar, sjunger m.m. Inget prat eller lek, inga tända lampor, måste vi byta blöja gör vi det i sängen. Hennes säng är precis intill våran så ibland somnar jag med handen på hennes bröst.

I början var det jättemycket jobb, tog 2-3 nätter innan vi såg något resultat. Hon kunde vara vaken 1.5 timme mitt i natten ibland i början och jag körde på med samma grej i mörkret som en zombie och höll på att bryta ihop :’). Jag har testat allt känns det som men detta har funkat på våran tjej. Nu sover hon 19-07, bökar till 2-3 gånger per natt då hon söker nappen men sover. Hon somnar även själv i lugn och ro när vi lägger henne i sängen. Men det kan hända att det här är skittips för nikola, men hoppas något är av nytta!

Reply
Katarina

He is so adorable 😍😍😍
I don’t know if sleep training consultant is available in your country, but go for it. You can do it on phone or email. And there are a tons of techniques that helps him learn how to fall asleep without you letting him cry. It changed our life. We are rested and he is in good mood because of good sleep, it’s worth it.

Reply
Jana

He’s such a precious little boy! I love reading these Update posts, so keep ‘em coming! I wish you all the best for the switch to normal food. Which camera do you use for the photos? Love the ones of his cute little feet!!

Reply
Stine

Hei. Min lille våknet annenhver time fra 3-6mnd. Så ble det to ganger og etter vi begynte med eget rom og seng rundt 10mnd sover hun i 12-13 timer hver natt. Hold ut :) Jeg har forresten også hørt om de som fortsatt ammer ved ivf-forsøk og at det har gått bra. Det er vanlig i England. Sjekk nettsiden http://www.e-lactancia.org om medisinene er kompitable med amming. Lykke til :)

Reply
Johanna

han är ju fruktansvärt söt! Hoppas ni får ordning på sömnen snart och att övergången till mat går bra :)

Reply
Anne Hansen

Honestly, I understand that being a mom is everything you ever dreamed of, but have you ever considered Nikolas privacy? When he’s older, maybe he doesn’t want to be a «celebrity» and dislikes the fact that you post pictures of him every _single_ day? He’s cute and all, but the rest of us kinda wish to see other content besides him.

Reply
Linda

Hey, of course it is ok to share your opinion but don’t try to make it sound like something all of us share with you. It’s kinda obvious that many people here enjoys reading about Nicola. /L

Reply
Anonym

Yes, this is interesting. After the turn of the year, the Convention on the Rights of the Child becomes a Swedish law. This means that a child’s rights are legally strengthened, which can affect how parents can share pictures of their children in social media.

Reply
Jenny

She did mention that she would be very selective when he gets older and has more of ”defined feature” that you could recognize him. So this is just temporary while he is just a small todd.

Reply
Marie

Jag tycker det är himla roligt att se så mycket av Nikola!😍 Riktigt charmtroll har ni lyckas skapa!
Ville bara skriva det eftersom en del tycker att det är mkt barn, mammaliv osv. Jag tycker bara det är mysigt och blir glad! Såå mkt roligare än alla modebilder. Känns genuint och äkta. All kärlek till er😘

Reply
A

Eftersom han väger bra så kanske van knte behöver äta samtigt är det vanan mer än hunger förr barnet i den ålder . Gud vad vi kämpade med avvänja nattmat… försök ingen med alla olika nappar. Wubanubb funkade för oss googla

Reply
Maria

Min son sov också dåligt tills jag slutade amma, då var han ca 6 månader. Han åt då lite ersättning men annars bara vanlig mat och gröt.

Min man tog vår son alla nätter varje gång han vaknade under en helg, för då kände han inte lukten av mig och började sova bättre (samt sluta äta på natten helt, det var inte intressant längre om han inte fick tutte 😂)

Lycka till med er fina son och hoppas att det vänder snart! 🙏🏻❤️

Reply
Rebecca

FITTont? Du använder alltså ordet fitta som något negativt? Fräscht, feministiskt, modernt osv..

Reply
Alexandra

nja, här använder hon “fitt-” som förstärkande, inte som något pejorativt. Jämför med “jätteont”, “jättebra” osv., inte är “jätte-” negativt i sig

Reply
Jenny

Jag personligen har aldrig gillat ordet ”fitta” det är fult uttryck på en vacker och stark skapelse på kroppen, då är vagina betydligt finare!

Reply
Carin

Åh ja har exakt samma problem som er. 4 månaders bebis här och bi vaknar 5-6ggr på natten och det är endast tutten som gäller. Blir tokig om jag bara försöker trösta etc.
Hoppas det vänder för oss båda snart!

Reply
Sanna

Han är så söt!!! Jag har en tremånaders, de där små fossingarna är ju underbara! Min man har 47 i skor, så de lär inte vara så små och söta om några år. Och apropå stora bebisar. Han här vägde 8 kg vid 12 veckor. Och han vägrar barnvagn. Mina diskbråck är inte glada!

Reply
Ioana Costin

Hi Kenza,
I looove your blog and Instagram. I saw you wrote about Nikola’s sleep. We have been using Takingcarababies sleep courses. It’s awesome and reassuring 😍😍😍😍😍check her out on Instagram as well. It’s so worth it! Hope you like it.

Reply
Emelie

Om ni ska börja ge mer mat så tipsar jag om boken ”Stora boken om barn och mat” av Ann Fernholm och Kajsa Lamm. Den ger så många bra tips som inte BVC ger som bara följer livsmedelsverkets rekommendationer. T.ex. att det tar 8-12 ggr för smaklökarna att vänja sig vid en ny smak, så ge inte upp om det ser ut som om han inte gillar något. Samt att ibörjan kan barn bara röra tungan framåt och bakåt och det är därför maten åker ut igen 😜 inte att dom inte gillar den. Så intressant! Den går ända upp till 5 år och förklarar barnets olika faser med mat. 👍🏼😊
Kram

Reply
BG

Vilken söt pojke! Alltid leende, Maasallah! Man blir glad av att bara titta på honom!

Reply
Niki

Om du vill sluta amma på natten så måste du låta aleks ta honom. Han känner lukten av bröstmjölk från dig och vet att du har den så det kan bli svårare. Om du ändå gör det själv så är det bara att bara konsekvent som gäller även om han skriker i en timma. Till slut fattar han galoppen.. men jag skulle göra en sån här grej när ni har möjlighet att vara lediga några dagar så att ni kan hjälpas åt o ta igen sömn på dagen. Lycka till!

Reply
Tova

Var tvungen att läsa alla kommentarer så jag med kunde få tips 🙈 försöker sluta amma helt, just nu ammar jag bara på nätterna, allt från 1-3 gånger kanske, igår så ammade jag bara 1 gång och när hon vaknade efter de så tog jag bara upp henne å vaggade (så vi måste söva henne, gunga vagga runt 🙈, 7månader) bara jag som duger på kvällarna så att min man sover med henne kan jag inte tänka mig, om han försöker söva henne på kvällen så gallskriker hon och stoppar bara för att få luft typ. Nu samsover vi, innan låg hon i babynestet men nu jämte mig, ska försöka lära henne att sova i sin säng men ja, och få henne att somna utan att jag vaggar på henne 😅 Få se hur det går!

Uppdatera gärna om du får tips!

Reply
Sofia

Brio vyssjan lull tassar till spjälsängen är mitt bästa tips.
Mitt första barn sov dåligt och ville äta på nätterna och mitt andra sov bättre. Bäda barnen har fått somna i sin spjälsäng med brio tassar och med napp i munnen på sin höjd och med mig sittandes bredvid. Jag har vaggat tills dom somnat och sedan låtit dom sova själva tills dom vaknat, då har dom fått komma till vår säng och sovit resten av natten där. När jag skulle sluta amma på natten sov jag med t-shirt.
Jag tror att detta hjälpt dom att somna själva om dom vaknar på natten eller i alla fall somna bredvid mig.
Idag är dom 3 och 5 år. Den äldsta sover fortfarande sämre än den yngsta. Med sämre menar jag att han kommer in till oss för att sova 6 av 7 nätter. Den yngsta kommer 1 av 7.
Köp tassarna och låt Alex natta. Ställ in er på 3 tuffa kvällar, sedan släpper det.

Reply
Anna

Tycker inläggen med Nikola och familjen är de bästa! Behöver absolut inte dra ner på dom :)

Reply
Diana

Hei vakre deg!

Kunne du tenkt deg å skrive et blogginnlegg om hvordan det er å reise til utlandet som gravid, og senere med et lite barn? :-) tenker på vaksiner, hvor det er trygt å reise, hva en bør ha med på tur, tips osv :-) ?

Er førstegangsgravid og har så lyst å fortsette med å reise, men er så usikker på om det er trygt! :-)
Stor klem fra Norge

Reply
Helena

What a jolly, beautiful baby!! Beautiful eyebrows he has too. I think that good eyebrows and a nice wide laugh usually make the face look great, whether it’s a baby or an adult!

Reply
Jenny

Hej

Vet ej om nån nämnt det men när mina vänners små börjat bitas har de satt på ett silikonskydd över bröstet, det skyddar mot sår på bröstvårtan och ska enligt vännerna inte påverka deras förmåga att suga mjölk

Reply
Ari

Hej Kenza! Du och ni andra som gjort Cellprov? Mådde ni illa typ av nervositet?Jag ska göra det under veckan och hatar det.. mår alltid så dåligt och blir typ stressad över situationen men får göra det bästa av situationen!
Hoppas på feedback🙏

Reply
A.R.

ohhh! I love baby feets toooo!!! so cute! i also bite my little girl´s feets every day hihi
Oh kenza, you do not know what you’re going to have if you stop feeding at night. that’s a fight. this is still ahead of me. But the weaning at night takes at least minimum 2 days and that should not be very nice. but after that, many kids are sleeping good.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*