• header

8 MONTHS UPDATE

 

Height: 77 cm 
Weight: 10 kilos

Nu är den här lilla vildingen 8 månader och vi har inte haft en lugn stund här hemma sedan han lärde sig krypa och ställa sig upp mot saker. Det är full rulle från morgon till kväll, med paus för 2 naps på dagen. Och stackars Mani vad Nikola jagar honom haha (tror dock han blir förlåten när han kastar ner mat till honom. Mani kommer bli fet :-)). Förstår inte hur en sån liten kille kan ha så mycket energi?! Blir han aldrig trött?!?!? Lilla busfröt. Finns inget som gör mig gladare än att se honom härja och skratta. <3

Annars då, vad är nytt här sedan 7 mån? Hmm.. Jo, han har fått 2 nya tänder (framtänderna i överkäken) och har nu 4 stycken. Det ser ut som att tänderna precis bredvid framtänderna är påväg att spricka igenom när som helst också. Han tycker såklart det är jättekul att testa sina nya tänder. Jag tycker det är lite mindre kul hehe. Jag ammar fortfarande på morgonen (en gång tidig morgon vid 5, och en gång vid 9 innan första sovstunden) och ibland biter han till vilket gör fruktansvärt ont. Jag kommer försöka ta mig igenom detta och se om det blir bättre snart som många säger, för planen är som sagt att fortsätta tills vi kommer hem från Maldiverna och han blir 9 månader. Kanske fortsätter ännu längre än så. Ahhh varför ska det vara så svårt att sluta?! Någongång måste jag ju så det är väl bara att göra det. Men tycker det är så mysigt. Minus bitandet då.

Vad gäller maten så har vi trappat ner på ersättning på dagen och ger fler & större mål av fast föda istället. Vi var på BVC för några dagar sedan och hon rekommenderade detta. Hon trodde att detta kunde resultera i att han äter sig mättare på dagen = vill äta mindre på natten. Det verkar funka, för han sover lite bättre nu. Mellan 19-03 typ får han ingen mat alls när han vaknar, bara lite vatten, och han somnar för det mesta om rätt snabbt igen. Förhoppningen är att han snart ska fatta att det inte kommer någon mat på natten och då sluta vakna en massa. Vi håller tummarna!

// This wild little boy is now 8 months and we haven’t had a calm moment at home since he learned how to crawl and stand up against things. Full action from morning to evening, with breaks for 2 naps in the day. And poor Mani, Nikola is chasing him all the time haha (I think he forgives him though when he throws down food to him. Mani’s gonna get fat :-)). I don’t understand how such a small guy can have so much energy?! Doesn’t he ever get tired?!?! Little monkey. There’s nothing that makes me happier than to see him go nuts and laugh. <3

Other than that, what is new here since 7 months? Hmm.. Well, he got 2 new teeth (the front teeth in the upper jaw) and now he has 4. It looks like the teeth right next to them is coming out any time soon as well. Of course he thinks it’s so much fun to try out his new teeth. I think it’s less fun hehe. I still breastfeed him in the morning (one time early morning at 5, and then one time around 9 before his first nap) and sometimes he bites me which hurts a lot. I will try to get through this and see if it gets better soon like many people told me, because as you know the plan is to continue until we get home from the Maldives and he turns 9 months. Maybe I’ll continue even longer than that. Ahhh why is it so hard to quit?! I have to do it one day so why don’t I just do it. But I think it’s so cozy. Minus the biting.

About the food, we have cut down on the formula in the day time and give more & bigger meals of solid food instead. They recommended this at his 8 month check-up. She thought this could result in him getting more full in the day = wants to eat less in the night. It seems to be working, because he is sleeping a bit better now. We don’t give him any food at all when he wakes up between 19-03, just some water, and most of the times he falls asleep pretty quick again. Our hopes are that he will soon understand that there won’t be any food in the night, and then stops waking up a lot. Fingers crossed! 

1

36 Comments

Kenza Z

Kenzas svar: Köper mycket på Zara! De har så gulliga stickade grejer. :-) Kram K

Reply
Cassandra

Ni behöver ju inte sluta amma om du och Nikola inte vill :) Låter som du känner dig tvingad. Jag mysammar fortfarande min 1-åring och det funkar bra. Hade också en smärtsam period runt 8-9 mån men nu har det lagt sig. Vi fortsätter nog till sommaren iaf om hon inte tröttnar innan. Vill bara peppa dig att gå på din och Nikolas önskan och inte omgivningens/normens. :)

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Åh jag vet det, det är bara lite svårt för mig att bestämma mig hehe. Kram <3

Reply
Josefin

Vill också skicka lite pepp! Verkar som att många blir stressade av sin omgivning/samhället att sluta amma av olika anledningar. Det är inget fel i att amma sitt barn i flera år om man vill det. Den bästa näringen för barnet finns i bröstmjölken, och om det fungerar fint för mamma och barn så är det väl bara att köra på tills den dagen det inte gör det längre :-)

Reply
Linda

Underbar pojke, han ser så happy ut över livet, förstår det känns helt fantastiskt!
Barn är jobbiga men det man får tillbaka väger upp tio ggr om <3

Reply
Marthe

Det beste for barnet er naturlig ammeslutt. Hvis man ser litt lenger utover det vestlige samfunnet, så er det veldig vanlig å amme utover et år. Ikke føl deg presset til å avslutte ❤️ Her ville ikke snuppa mi ha mer da hun nærmet seg to år. Vet at du gjerne vil bli gravid kjapt igjen, men det kan la seg gjøre selv om du ammer et par ganger om dagen ❤️

Reply
Emelie

Åh Kenza kan inte du spela in en ny Youtube video snart? De va så längesen <3

Reply
Stine

Hej kenza are u experiencing the sleep regression also? My baby is almost 9 months. He slept throught the night from 3-6 months . But now he is constantly waking up at night. 😭 any advice?

Reply
Minela

Kan du ej skriva hur hans dygnsrutin ser ut? När äter/ sover han osv? :)) Har själv en pluttis här typ 2 veckor mellan honom och Nikola :)

Reply
Alexandra

Vill bara peppa dig till att fortsätta amma om det är det NI finner bäst för er. Min son mysammar fortfarande en gång på kvällen före läggdags och han är 1 år och 9 månader. Det är vår stund tillsammans och hans sätt att varva ner.
Min önskan är att han ska vilja sluta själv och att inte jag ska behöva bestämma när det är dags att sluta.
Ni har en väldigt fin son!

Reply
Mia

Hej Kenza! Jag har en undran när du började njuta av din graviditet och hade inställningen att de kommer gå vägen. Jag är i v.11 nu, precis gjort Nipttestet så två veckor kvar till testsvar plus den mest kritiska perioden är över. Min man är så glad och tycker jag borde fokusera mer så men jag säger att jag vågar inte fästa mig på riktigt än. Slutat med att jag gråtit för jag älskar ju redan den jag har i magen och är så rädd att förlora det. Min man menar på att det blir tungt oavsett om det skulle gå fel så det är bättre att vara glad och tänka att allt går bra. Därför undrar jag, när vågade du bli glad? Kram

Reply
Annika

När bebisen biter i bröstvårtan – istället för att dra bebisen bort från bröstet och dig (vilket många instinktivt gör, och det gör ont), tryck lätt bebisen närmare dig, mot bröstet så att näsan hamnar mot bröstet. Det här låter ju kanske hemskt, men då får bebisen inte luft (handlar om en sekund) och släpper instinktivt och självmant taget om bröstvårtan. Fick tips från BVC om just detta och det hjälpt oss mycket.

Reply
lisa

Rekommenderar inte att ge vatten på natten det blir en dålig ovana. Bättre ge ingenting när du slutar amma på natten.

Reply
Amanda

Varför en dålig vana att dricka vatten om du är törstig? Typ alla vuxna har ju vatten bredvid sängen. Bebisar blir också törstiga.

Reply
Lisa

Det är jätte bra amma lite tills 2 års ålder för imunförsvaret och att barnet kan bli lite lugnare när det behövs. Sluta när du själv vill.

Reply
Amanda

Finns inget bevisat att barn som ammats eller inte ammats har bättre vs sämre immunförsvar 2020. Förr var det så när ersättningen inte var detsamma men idag är ersättningen näst intill modersmjölken så folks ska göra precis vad de vill! Hälsningar en barnmorska 😊

Reply
Henrietta

Jag ammade tills vår dotter var 1 drygt år, slutade nattamma när hon var 7-8 månader. De sista månaderna innan vi slutade helt var det lixom inte för näringen hon ammade längre utan hon hade det som sin trygghet, tog bara en liten smutt och sen var det bra. Nu fyller hon 3 i maj och stoppar fortfarande in handen under min tröja och tar tag i bröstet för lite mys och trygghet och somnar på samma sätt. Jag ser ingen anledning att sluta om det inte går ut över tillväxt eller dig. Jag kände att jag var trött på att inte ha min kropp efter 9 månaders graviditet och 1 års amning och det var faktiskt inga problem, vår dotter var inne på helt samma spår och jag tror det tog en knapp vecka innan hon slutade vilja amma? Och under den veckan var det inga skrik alls, det var mer som en fråga och när hon fick ett nej var det också okej :) Lycka till med allt! Kram

Reply
Linmea

Min dotter fick tänder när hon var 3 månader. Tog 3 månader sedan hade hon fått hälften av sina tänder. Det var inte roligt att amma men jag började med amningsnapp och det räddade mig! Det känns ju när de biter men inte alls i närheten.

Reply
Magdalen

Beautiful Mama and sweet Boy!! 💕 Could you please advise the brand of Nikola’s toy from Kuling’s event? Is it Stoy Small Activity Cube?

Reply
Rebecca

Så härliga bilder! Förstår att det kan vara jobbigt om man måste vara vaken och på sin vakt under natten. Har själv inga barn, men tror att jag förstår en del i alla fall! Hoppas du får en fortsatt fin vecka, besök gärna min blogg där jag skriver om psykisk ohälsa, bland annat om ätstörningar.

Reply
Emelie

Jag vill också peppa till att inte sluta amma om ni inte vill! Jag (mys)ammade min dotter till 2,5 år. När man har kommit genom fasen med tänderna är det verkligen inte jobbigt. Och det var så skönt att sätta sej och få en lugn stund och även lite återhämtning efter förskolan!

Reply
Emelie

Hej Kenza och sötaste bebisen! Jag har en snart 4 åring och en liten 14.5 månaders, mina finaste älskade tjejer. Har aldrig kommenterat innan, har följt din blogg sedan typ 2009…. ville bara säga följ ditt hjärta och gör vad som känns rätt för dig och Nikola. Jag ammade äldsta till hon var 2.5 (hade det mycket tufft i början) och ammar fortfarande yngsta. Följ ”the milk Meg” på Facebook, hon är en lactation consultant. Kolla up WHO rekommendationer för breastfeeding. Ursäkta mixningen av engelska, har bott i Australien (lite söder om Noosa) i snart 15 år. Varken ”breast is best” eller ”fed is best” är rätt. ”Informed is best”. Det som är rätt för er ❤️ vilken underbar förebild du är!

Reply
Mia

Amen lägg av vilken sötnos! Jag dör av sötdöden alltså <3

Måste säga att du är så otroligt stark.
Jag tyckte det var superjobbig när jag blev mamma(5årsen) vad folk dömde, gav ,mig råd (jag aldrig bett om) och den värsta var när jag förklarade att jag inte ammade min dotter mer än ca 2,5 vecka för jag hade ingen mjölk och var superstressad över det och hur många tyckte jag var "svag" som gav upp så fort, dålig mamma som gav ersättning, min dotter skulle inte få den närheten hon behövde och det skulle man märka av ju äldre hon blev. Tyckte det var skitjobbigt! Men du tar inte åt dig av alla dumma människor på instagram och din blogg utan kör på det som DU vet är bäst för dig och DITT barn och älskar det!! Keep up the job, you´re doing great! :) <3

Reply
A

Jag liksom råkade sluta amma för tidigt med ett av mina barn. Trodde jag ville men ångrade mig efteråt. Jag tror man vet när det är dags att sluta. Tvivlar man så kanske det är för att man vill fortsätta innerst inne. Lycka till.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*