• header

EN HELG PÅ LANDET

Igår kom vi hem efter ännu en helg på landet. Vi brukar åka tillbaka till stan på måndagsmorgnarna för att maxa helgen ordentligt. När vi började kika efter landställe redan för flera år sedan (ja, så lång tid tog det att hitta något. men sen hände det äntligen!!) så sa vi att det fick ligga max 1h timme utanför Stockholm så att vi inte skulle tröttna på att spendera massa tid i bilen varje helg, samt att Aleks skulle kunna vara på jobbet inte allt för sent på måndagarna. Ibland åker vi ut redan på torsdagskvällen men för det mesta åker vi ut på fredagarna efter lunch. Det tar prick 1 timme från dörr till dörr och det känns verkligen perfekt. Det tycker Nikola med, för han hinner preciiiiiis tröttna på bilstolen när vi är framme haha.

Våra helger där ute ser rätt likadana ut. I somras var det fokus på sol, bad & grillning, men nu när hösten smugit sig på så är det MYSMODE deluxe. Vi lagar god mat, tittar på film om kvällarna, leker både inne och ute i vår trädgård, går långpromenader förbi hagar med kossor och får, och denna helg var vi även ute i skogen! Paret som ägde huset innan oss tipsade om att det fanns massvis med kantareller i skogen på andra sidan vägen så Aleks tog Nikola på axlarna och så gav vi oss in där. Vi är inga vana svampplockare direkt, men vi hittade ett gäng kantareller som vi sedan gjorde en svingod pasta av (som ni ska få receptet på i nästa inlägg!) Om vi åker dit i helgen så ger vi oss ut på kantarelljakt igen, men det fanns även hur mycket blåbär som helst så det tänkte vi också plocka nästa gång. Och göra blåbärssaft och blåbärspaj. :-)

Vi trivs verkligen där ute, i vårt röda lilla torp. Vi har inte rört utsidan ännu (vi tänkte eventuellt bygga om altanen samt bygga gäststuga, men det får bli nästa sommar isåfall) men på insidan har vi gjort om en hel del och det blev så mysigt och fint. Det verkar dock även en liten mus tycka, som bor under vår köksbänk och kommer ut om natten och bajsar på soffan. Vad gör vi? Vill inte lägga ut fällor eller skada den…

Vårt torp som är byggt för minst 110 år sedan (säkert tidigare än så, men det är reggat sedan dess iallafall)

I vårt kök i typ det enda trosmärket jag använder (de är så sköna!!) – Lace Laboratory. Och kaggen växer på <3

Nikola tog många blåbärspauser under skogspromenaden 

Redo för svampplockning! Kläder från Revolution Race 

Namnamnam

Morgonpromenad. Vi har alltid resevagnen från Yo-yo i bilen så det är den vi använder där ute. Och Nikolas alldeles för stora regnkläder är från Kuling!

Busigkille i vad som skulle vara vårt sovrum, men både vi och han sover bättre i det som skulle vara gästrummet/barnrummet så detta rum sover nu våra gäster i :-) Inredning från Jotex.

Dags att bygga duplo i vardagsrummet. Spegeln ska upp på väggen men vi har inte tagit tummen ur än, så länge har musen haft bajspartaj där bakom :-)) Inredning från Jotex, förutom den stora bruna byrån som de förra ägarna lämnade kvar. Älskar den, tycker den är så fin! Har fått mycket frågor om våra tapeter, vi har tre olika i stugan och de är alla från familjetapeter.se. Och mina sexiga pyjamasbrallor är från Asos ;-)

Vi plockade tre stora hinkar med äpplen från vårt ena äppelträd. Och nu håller Aleks på att göra äppelvin av dem. Är väldigt skeptisk, känns som att han inte riktigt vet vad han gör haha…

Dags att åka hem igen! Där bak ser ni även vår “lada” eller vad man ska kalla det. Just nu används det bara som förråd/verkstad (och bålgetinghem haha) Vi funderade på att rusta upp det till gäststuga men det skulle tydligen vara ännu mer jobb än att riva det och bygga nytt så vi vet inte. Mina kläder: tights från Aimn, boots från Caterpillar, tröja från Acne.

// Yesterday we came home after another weekend at the country side. We usually go back to the city on Monday morning to make the weekend a little longer. A few years ago when we first started looking for a country house (yes, it took a couple of years but then we finally found one!!), we decided that it could not be any further than 1h from Stockholm. So it wouldn’t feel like we spent our whole weekends in the car, and that Aleks wouldn’t be late to work every Monday morning. Sometimes we go there already on Thursday afternoon but mostly we go there Friday after lunch. It takes exactly 1h from door to door, which is perfect. Nikola agrees on that because he gets bored with sitting in the car the seeeecond we have arrived haha. 

Our weekends out there pretty much look the same. This summer, the focus was barbecues, tanning, and swimming, but now when fall has arrived we’re in COZYMODE deluxe. We cook, watch movies at night, play inside the house and outside on our yard, take long walks by cows and sheep in the meadow. And this weekend we we’re out in the woods! The couple who owned the house before us told us that there’s a lot of chanterelles there, so Aleks carried Nikola on his shoulders while we began looking for mushrooms. We’re not used to picking our own mushrooms, but we actually found a couple of chanterelles which we made a delicious pasta out of (recipe coming up in my next post). If we go there this weekend, we’re gonna search for more chanterelles. But there’s also a lot of blueberries there which we’re gonna pick as well. And do some blueberry pie and blueberry lemonade :-)

We really love it out there, in our red little croft. We haven’t touched the facade yet (we’re thinking about rebuilding the patio and build a guest house, but that can wait until next summer). But inside the house we’ve made a lot of changes, which turned out so cozy and beautiful. It seems like the mice think so too, who live under our kitchen counter and come out to poop on our couch at night. What are we gonna do? I don’t wanna put out rat traps or in any way hurt them…

1298

68 Comments

Jenny

Finns typ musskrämmor man sätter i eluttaget. Dom ger ifrån sig något ljud som musen tycker är obehagligt så dom drar! Annars är musfällor ändå bra! Speciellt dom från märket supercat. Fy fan vad sjukt om du skulle skulle ha samarbete med musfälla-företag =/ hahaha..

Reply
Jasmin

Precis, de min familj har i stugan avger typ ett vibrationsljud lr något som mössen rymmer ifrån. Inga fällor behövs.

Reply
Malin

Strö cayennepeppar kring där var musen kommer ifrån, dom ska tydligen avsky det! Och det verkar ha fungerat för oss, ingen mus sen jag gjorde det! Dom elektriska musfällorna har inte hjälpt kan jag tillägga…

Reply
Rebecca

Musskrämmor i eluttaget! Plus ormar i plast som placeras ut där musen kan tänkas röra sig. Sen kanske en låtsasuggla utanför huset också kan hjälpa 😊 tack för ett fint inlägg!

Reply
Rebecca

Såg precis att du hittat tillbaka till bloggen, så härligt att få läsa och se dina bilder igen. Jag hoppas ni får en fortsatt fin vecka. Kram!

Reply
Hanna

Det här kanske ni redan visste men 1910 var det då nya fastighetsregistret klart. I det gavs alla fastigheter byggda före 1910 det imaginära byggåret/tacxeringsåret 1909. Alltså oavsett om det byggdes 1750 eller 1908.

Reply
Sandra

Mysigt att få en inblick i ert lantställe!
Bra att du namnger allting, sliööer man fråga 😅<3

Reply
Johanna Grahn

Sådana där mus-fällor man sätter i vägguttaget som andra tipsat om kan jag skriva under på. Bodde i ett hus på mina föräldrars tomt när jag var 16 och där hade jag en mus men så fort vi satte in en sådan drog han illa kvickt.

http://johannagrahn.se

Reply
Ida

Du kan ju använda en sån musfälla där den går in och en dörr stängs utan att den dör:) Få ut den fort innan den får in en kompis och bygger bo i väggen och får ungar… Japp talar av erfarenhet haha

Reply
Marie

1 mus = 10 om en vecka 😆. Mus ute ok, mus inne ska dö. Köp fällor. De kan gå på maten också. Vi har alltså möss inne, på hösten, musskrämmare i vägguttaget och det funkar inte!

Reply
malin

En djup hink, en liten väg upp och en liten trampolin med choklad på änden som sitter löst nog att tippa när musen är på änden har fångat många möss i vår stuga. Dock måste man knata iväg med hinken rätt långt för att hälla ut den, annars kommer den tillbaka igen har jag hört. Täpp till hålet där den hittar in, annars får ni nog fler sällskap nu när det blir kallt.. Tror muspipmanicken man stoppar i väggen är en enklare lösning bara den fungerar. Min mor fick in en mus som bodde i hennes bil (den skräcken när musen börjar krypa in i jackan mitt i en trafikstockning är inte nådig) och hon använde en sån och musen flyttade ut, så det kan nog fungera! Lycka till!:)

Reply
Sara

Skulle rekommendera att ni mustar äpplena istället, finns musterier på många ställen i Stockholmsområdet

Reply
Christine Gunnarsson

Å vilket mysigt och roligt inlägg! Och vilket fint ställe ni hittat – grattis! Så glad att du skriver på bloggen igen :)

Reply
sofia hultman

Åh, men vilken fin stuga! Och vad fint ni har gjort i ordning det samtidigt som ni ändå bevarat den gamla charmen 😍🙌

Reply
Josefin Meissner

Jag älskar att läsa om ert lantställe! Så mysigt och drömmigt <3

Reply
Elin Larsson

Men alltså sätt ut fällor ändå! Fattar om du inte vill skada dem men de är skadedjur och skadorna de kan göra på huset kan bli rätt allvarliga. Ex bita sönder ledningar, kablar och sådant. Gnaga hål i väggarna osv osv. Väck med dem.

Reply
Louise

Håller med dig! Bort med den snabbt. De förökar sig fruktansvärt snabbt också.
Kiss och bajs kommer förstöra möblerna.
Inte lika kul när den kommer in i sovrummet på natten och klättrar upp i sängen.
Se till att täta under diskbänken sen så den inte kan ta sig ut i huset eller in i skåpet.

Reply
Etolog :)

Några har redan tipsat om musskrämmor, det kan funka. Dock stör jag mig på den själv för jag hör ljudet, men det gör inte alla. Det går också att sätta upp en fälla som inte dödar musen, när den är infångad släpper man ut den i skogen någonstans långt bort från sitt hus och gärna inte i närheten av andras hus :P Tror dock risken är stor att en annan mus flyttar in. Men om det bara är en mus än så länge skulle jag testa i alla fall, den har ju lärt sig en väg in och skulle bli trist om den fick ungar i huset. Då kan det eskalera snabbt sen.

Det är viktigt också att se till så de inte har tillgång till något ätbart och det är bra att städa undan eventuella bon direkt så de föder ungarna på en annan plats. Märker man att de hittar någon plats där de hittar mycket bomaterial (typ stoppning i möbler, gamla tidningar etc.) får man göra det otillgängligt också.

Sen är det här med möss som springer i väggarna något som man ute på landet kan få leva med även om man skulle sätta ut gift. Dessutom lär de sig ganska snabbt att de blir sjuka av giftet, de brukar oftast bara äta lite grann av nya saker pga. neofobi och får då inte tillräckligt så de dör. Men de som dör av giftet får ju ingen trevlig upplevelse heller… Ur synpunkt för djurens välfärd skulle inte jag heller använt mig av gift. Men det är ju inte kul om de kommer in i huset såklart och det är ju lite lättare att hantera utan gift. Och till sist får ni leta om ni kan hitta hål som den kan tänkas ta sig in igenom och i så fall helt enkelt täppa igen. Möss håller sig gärna längs väggar så min gissning är att det är i något hörn eller så, förmodligen under diskbänken eftersom den varit där så börja med att undersöka det.

Hoppas något av det hjälper!

Reply
Sofia

Så mysig stuga! Ser fräsch ut på utsidan (färg och tak) men håller med om att altanen kan göras om. Känns lite trång också? Varför inte bygga ett attefallshus? Kan anpassas så att det matchar stora huset. Kanske kan ni ha en förrådsdel där också om ni inte vill ha kvar det gamla. Förråd behövs verkligen på landet.

Reply
Rebecka

Tänkte också på en sådan “musskrämma” som sänder ut (högfrekvent) ljud, men osäker på om de påverkar hundar också…

Reply
Anna

Både hundar och barn kan höra dem, de ligger på en sådan frekvens som vuxna inte längre hör.

Reply
Felicia

Vilken fantastisk fin slamfärgsmålad fasad, byt aldrig ut slamfärgen mot plastfärg om ni bestämmer er för att göra om ute, det är den mest bekväma färgen man kan tänka sig (det vet ni kanske redan), bara att sopa av och måla om när det behövs, inget skrapa eller liknande. Färgen låter även trät andas och gör att hela huset mår bättre med mindre risk för mögelangrepp och liknande.

Angående ladan känns det ju så klart väldigt tråkigt att riva en så gammal lada om man är lite inläst på byggnadsvård, det är spännande med gamla hur men man behöver anlita hantverkare som också vurmar för detsamma för att inte få kommentarer om att allt alltid ska rivas, det är viktigt att bevara byggnadskulturen!

Reply
Vera

Vad fint ni har det! Riv inte den gamla ladan, tänk vad mycket mer själ det finns i den än i en nybyggd gäststuga :)

Reply
Kajsa

Låter som en mysig helg!
Vart är skorna ifrån som du har på dig på morgonpromenaden? Sjukt fina 😍

Reply
Egle

It would be great to see before and after pictures of your country house, which is so so cozy😉

Reply
J

När jag var liten hade vi en mus i skorstenen som hette piggelin på landet, men när den dog och det kom en ny mus under vasken ledsnade mamma och vi tog en hink som vi skruvade en pinne över, men löst. Så smetar man lite choklad/Nutella/jordnötssmör på mitten av pinnen. När musen sen går på pinnen för att komma åt godiset så rullar pinnen och tippar musen ner i hinken. Vi var dock väldigt ambitiösa och rodde över med musstackaren till en annan ö, men sätter man sig i bilen och kör 10 min kan man säkert släppa den där

Reply
Malin

Det finns levandefällor för möss. Så om man fångar en så är det bara att släppa ut den igen. Men låååångt från huset och leta upp var den tar sig in och täpp igen ordentligt. Krävs storlek av en blyertspenna för att en mus ska ta sig igenom❤

Reply
Anna

Så mysigt hus, grattis till stugköpet! Ett stort men bara; det är väldigt sällan bara en mus och de förökar sig snabbt. Nu när det blir kallare letar de sig dessutom in i uppvärmda hus. Jag och min man flyttade från ett hus där det fanns möss när vi köpte det och det var ett rent helvete när det var under ca 10°c utomhus; vi tyckte att vi hade tätat alla hål men de tar sig in genom hål lika små som diametern på en penna och springer runt i isoleringen i tak och väggar på nätterna, äter sig igenom matförpackningar såsom brödpåsar, ris- och pastaförpackningar, müslipåsar, soppåsen, skräp bakom ugnen osv. De lämnar avföring i väggar, tak, under köksskåp och möbler. Jag är elektriker och kommer väldigt ofta till jobb där kablar är sönderbitna, det ligger ofta döda möss i elcentralerna och en massa saker kan gå sönder eller som är dyra att åtgärda så försök få bort dem så fort som möjligt!

Både jag och vår hund hörde ljudet av såna musskrämmor som man sätter i uttagen och vanliga fällor lär de sig snabbt att överlista. Gift kan funka men beroende på var de håller till i huset så brukar de äta en bit gift och gå till sitt bo när de börjar må dåligt så det är inte ovanligt att de dör inuti väggar och tak. Vi ringde till slut Anticimex som både tätade och utrotade (så gott det gick i alla fall) mössen hos oss och det var värt varenda krona!

Reply
Sabina

Va glad jag blir när du skriver att du inte vill skada musen! Jag är lite sådär att jag nog inte ens hade kunnat med att ”kasta ut” den, för att det känns lite elakt, meeen, det finns musfällor som liksom inte skadar mössen, så att man kan släppa ut musen en bit hemifrån sen. :) Den här exempelvis: https://stick.se/mus/musfalla-motmus-tippbur/ Det finns dock krav på att man måste kolla fällan ofta (var femte timme tror jag det är) så att inte djuren som fångas ska behöva vara inlåsta / bli rädda osv för länge, så isåfall kan ni ju använda den när ni är där på helgerna och kolla den med väldigt jämna mellanrum. :) Jag får som sagt lite ångest av tanken på att bara släppa ut dem någonstans ute, men det är ju ändå ett bättre alternativ än vanliga musfällor. Jag hade nog gett den lite mat i samband med ”utsläppet”, som ett förlåt, haha! :)

Reply
e

Möss är söta osv ja men de kan även göra stor skada för er genom att bita i el, de kan börja brinna osv. Så de bästa är tyvärr att ta bort den eftersom de är skadedjur. De är inget man ska spara där man vill bo. Kan komma fler då och göra ännu mer skada. Kontakta Nomore, även för bålgetingarna!!. Eller köp musfälla/skrämma..

Reply
Kim

Så himla mysigt! Vi har precis köpt hus som är byggt på 1800-talet 😍 flyttar in lagom till vintern & jag är så taggad på att vakna & se våran tomt täckt av snö 😍

Reply
Matilda

Så glad att du är tillbaka på bloggen! Äntligen <3

Angående mössen, jag jobbar på Anticimex och det är på hösten mössen letar sig in i våra hus, Dessvärre. Ännu enklare är det i gamla hus som inte är helt täta överallt. Möss kommer in på så små öppningar som 6-7 mm. Det viktigaste man kan göra om man inte vill använda sig av fällor är att förebygga problemet. Det man gör är att leta samt täta ingångshål, minska tillgången till föda och hålla gräs och vegetation runtom fastigheten kortklippta.

Leta ingångshål och täta med nät eller skum, rörgenomföringar är en vanlig ingångsplats för möss. Därför har många problem i just kök under diskbänken.

Mata inte fåglar, hur mysigt det än är. Det lockar tyvärr också till sig gnagare. Om ni nu vill mata fåglarna, ha fågelmatarna långt bort från fastigheten och förvara fågelmaten i täta behållare.

Håll gräset kortklippt runt fastigheten, placera inte saker mot fastigheten. Vanligt att man har bråte, utemöbler och liknande mot fasaden. Ha det så rent ni kan runt om.

Om ni ändå har problem efter detta är det viktigt att bli av med mössen, håller definitivt med om att dom är söta men tyvärr gör dom skador på huset. Inte helt ovanligt att fiberkablar, diskmaskinsrör och liknande tuggas av. Som leder till ännu större skador.

Mer info finns här och om ni har fler frågor kan ni bara ringa till det saneringsbolag som er fritidshusförsäkring har samarbete med. Det är kostnadsfritt med hjälp mot skadedjur!
https://www.anticimex.com/sv-se/nyhetsrum/2017/moss-vill-in-i-husen-pa-hosten–sa-slipper-du-dem/

Kram!

Reply
Malin

Åh jag har saknat dig och din blogg. SÅ roligt att du är tillbaka. Massor av kärlek <3

Reply
Angelika

I used to checking your blog a few times per day and now I still didn’t get used to doing it again. ;) I keep forgetting about it haha but I guess it’s just matter of time. I actually love the red on the house. I think the red gives a really ‚country side’ feeling but I can also imagine it in light blue or some pastel colour 😍

Reply
Tinnie

Åh vad jag är glad att du bloggar igen! Vilken underbar överraskning! Superkul!

Reply
Micaela

Spara gamla huset och utgå ifrån det. Dels är det synd att inte bevara det gamla, ni ska ju föra kulturarv vidare till nästa generation, och dels är det slöseri med resurser att bara riva och bygga nytt. Det är ju också något att tänka på för framtida generationer. Grattis till sommarstugan, hoppas att ni ska få många fina år och minnen där!

Reply
Sofie

Men åååh, jag är så glad att du börjat blogga igen, jag älskar din blogg, den har alltid känts så genuin på nåt sätt!
Stort grattis till graviditeten!
Ha en fin helg,
Kram!

Reply
M

Riv inte ladan! Bygg istället en separat gäststuga så kan ni använda ladan till kräftskiva, midsommarafton omndet regnar, förvaring av möbler, gräsklipparen etc. Tror ju mer tid ni spenderar där desto mer behov av utrymme blir ni🤗

Reply
Sandy

Tycker inte heller att ni ska riva ladan. Bättre att behålla och bygga ett ny gäststuga på tomten istället. Gör om ladan till uterum/festlokal. Så ni kan duka långbord på midsommar, ha kräftskiva etc. En vän till mig har gjort det med sin gamla lada och det är så mysigt att sitta där på kvällen!

Reply
Jennifer

Så drömmigt ställe ni hittat, och så fint ni gjort vid det, resten kan man ta efterhand! Vi är mitt uppe i husletande och känner verkligen igen hur svårt det kan vara och hur lång tid det kan ta!

Reply
Tuba

Hur många kvadratmeter är huset och hur många rum är det?Ser super mysigt ut :)

Reply
Alona

Så skønt du er tilbage – det er så dejligt at læse din blog, og især med denne old skool vibe over den. mange mange kram

Reply
Caroline

Vi fick in möss i huset förra hösten. Så fick jag tips om malört och enkvistar. Hängde malört och enkvistar på kattvindar och la under diskbänken. Fick inte in några möss efter de.

Reply
Wallbergz

Såhärligt det ser ut! Perfekt med sommarstuga när man har små barn. Jag uppskattade enormt att åka till mormor och morfar ute på landet när jag var liten. Drömmer själv om att köpa en sommarstuga nu när jag har fått mitt första barn. :) Älskar att du bloggar igen KRAM!

Reply
Kristina

Sorry, läste inte igenom alla kommentarer nu men man kan köpa musfällor som fångar musen levande! Man lägger en matbit i, så går den in och en lucka smäller igen så den inte kommer ut. Det är som en liten bur. Så kan man köra ut i skogen avsides och släppa ut den sen =) Vi gjorde så när vi bodde på landet.

Reply
Mia

Underbara bilder! Jag bor på landet så vi kan aldrig njuta så där fullt ut som det hade blivit om vi istälket haft en stuga som vi kom till för att semestra. Nu är det istället tvätt, disk, dammsugning som genomsyrar lediga dagar.
Vi hade en liten mus som bröt sig in och åt choklad i vår kökslåda. Den hade vant sig vid skrämselljudet i vägguttaget. Fick dra ut apparaten och vänta ett par dagar på att sätta i den igen. Det blev bra effekt!
Äppelvin!? Vad kul om det blir bra! Vi juicar våra i råsaftaren istället. Säkert kort!

Reply
Ellen

Testa först musskrämmor, funkar inte det så lägg ut råttfällor, där går musen in i fällan och fångas, men skadas inte mer än att den blir rädd. Sen kan du KÖRA ut med musen och släppa ut den en bra bit ifrån ditt hus, gå in för musen följer bara doften tillbaka till huset.

Ang att bygga gäststuga så kan jag rekommendera polhus.se som har många fina små fritidshus och attefallshus. Man kan välja att få allt utom kök, badrum, golv, tapeter, vatten och el inkopplat. Alltså hela huset men inget mer.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*