• header

1 1/2 YEAR UPDATE

Nikola 1 & 1/2 year old! 87 cm and 13 kilos

Idag den 14e blir Nikola 18 månader, dvs ett och ett halvt år gammal! Vad fort det har gått sedan vi stod där och sjöng på hans 1-årskalas i somras. Om ytterligare 6 månader blir han liksom TVÅ. Det går för fort!!

Det har hänt så mycket kul i Nikolas utveckling de senaste månaderna och jag förstår verkligen vad alla menar när de säger att det blir roligare och roligare ju äldre de blir. Vi börjar kunna kommunicera ordentligt nu, han förstår vad jag menar när jag ber honom göra saker och han gör sig förstådd på sitt sätt genom sina ord han kan. Och nu går det undan med språkutvecklingen, han lär sig nya ord varje dag! Nikola är (eller ja, ska bli haha) tvåspråkig och han förstår både svenska och serbiska, men däremot kan han bara säga svenska ord. Det enda han säger på serbiska är typ tata (pappa) och da (ja) medan han kan typ 25 svenska ord. Vilket inte är så konstigt eftersom att han är med mig större delen av dagen och hör mer svenska än serbiska. Men Aleks är stenhård och pratar verkligen bara serbiska med honom så det kommer nog snart! :-)

Nikola är en glad, VILD och charmig liten kille men han kan också bli flyförbannad när saker inte går som han vill. Envis som sin morsa! Han älskar all sorts mat men tycker fortfarande att det finns roligare saker att göra än att sova. :-)) Sömnen är alltså fortfarande upp och ner trots att han nu är 1,5 år. På en vecka får vi kanske hälften bra nätter (riktigt bra nätter, 0-1 uppvak) och hälften lite stökigare (kan va allt ifrån nattskräck med ett långt uppvak där det tar en timme att söva om, till 2-4 snabba uppvak), så det har absolut blivit bättre. Många brukar säga att det kommer lösa sig när han börjar förskolan, för att han kommer vara så trött efter dagarna där, så vi får hoppas på det. Och snart är det ju dags! Den 26e januari börjar inskolningen på en förskola som var vårt 3e val (av 5) och det blir nog Aleks som tar inskolningen för jag lär vara för tung och trött där i vecka 35. För mig är det verkligen blandade känslor inför att han ska börja, men han är SÅ redo. På lekplatsen gör han inget annat än att springer efter förskolebarnen och gör som de gör, så jag tror det kommer bli super. Vi har inte riktigt bestämt än hur långa dagar eller hur många dagar i veckan han kommer gå, jag tänkte att han första veckorna går 4 dagar i veckan (kl 9-14) och sedan när bebisen kommit så blir det nog 5 dagar. Men tanken är fortfarande korta dagar, att Aleks lämnar på morgonen och att jag och bebisen går och hämtar där vid 14 varje dag. Sen får vi ju se hur allt kring corona blir, eftersom att snoriga barn skickas hem osv. Lär bli en hel del dagar då jag och/eller Aleks är hemma med båda och det är vi beredda på!

Om 2,5 månad blir han storebror och det ska bli kul att se hur han tar emot sin lillebror. Han är liksom antingen försiktig och kramgo mot sina gosedjur, eller så smäller han dem i väggen och skriker BAM. Så det ska bli vääääldigt spännande haha….

//Today, the 14th, Nikola turns 18 months which means 1,5 years old! Time has flown by since we sang for him at his 1-year old birthday party last summer. In six months he turns TWO. Someone please freeze the time!

Nikola has developed so much during the last couple of months and I really understand people who say that it gets more fun the older they get. We’re starting to really communicate now, he understands when I ask him to do stuff and he says things with the words he knows. And his language evolves so much now, he learns new words every day! Nikola is (or he’s going to be haha) bilingual and he understands both Swedish and Serbian, but he only says Swedish words. The only thing he says in Serbian is Tata (daddy) and da (yes), but he knows almost 25 Swedish words. Which is not weird since he spends most time with me and hears more Swedish than Serbian. But Aleks is so stubborn and he only speaks Serbian to him, so I guess it’s on its way. :-) 

Nikola is a happy, WILD and charming little boy but he can also be furious when things don’t go his way. Stubborn like his mother! He loves all kinds of food but he thinks there are more fun stuff to do than sleep :-)) His sleeping goes up and down even though he’s 1,5 years old. In one week we get about 50% good nights (real good nights, 0-1 awakenings) and 50% bad nights (it can be everything from sleep terror when it takes an hour to put him back to sleep, to 2-4 quick awakenings), so it has definitely gotten better. Many people say that things will get better when they start kindergarten, because he’s gonna be so tired afterwards, so fingers crossed. And it’s time soon! The 26th of January he starts kindergarten at a preschool that was our third choice (out of 5) and Aleks is gonna be the one who does it. I’m gonna be too heavy there in week 35. I have a lot of mixed feelings about Nikola starting preschool, but he’s SO ready for it. All he does at the playground is running after preschool kids and do the things they do, so it’s gonna be great for him. We haven’t decided how many hours per day or how many days a week he will go there, I was thinking that it’s best if he goes 4 days a week (09-14) and 5 days when the baby is born. But it’s gonna be short days, Aleks is gonna leave him in the morning and I’ll pick him up at 14pm every day. We also have to see how everything with corona turns out, since snotty kids are being sent home etc. It will probably be a lot of days when Aleks and/or I are home with both kids!

In 2,5 months he becomes a big brother and I’m so excited to see how he greets his baby brother! I guess he’s either gonna be careful and loving like he is towards his stuffed animals, or he’s gonna throw the baby into a wall and scream BAM. Very exciiiiiiting haha…

 

242

64 Comments

Jenny

Hej Kenza!

Får Nikola gå fem dagar i veckan trots syskon? Där jag bor får de bara gå 3 dagar och sammanlagt 15 timmar.

Reply
Jessica

Här hos oss får man välja hur man lägger upp de 15 timmarna: 3 dagar a 5 timmar, 4 dagar a 4 timmar ish eller 5 dagar a 3 timmar.
Den förskola de valt har kanske liknande alternativ? :)

Reply
Olivia

Japp, så är det i Stockholm. Här i Värmland och typ alla andra ställen vad jag vet, är det 15 timmar. Tycker det är helt galet att det kan skilja så.

Reply
T

Verkligen SÅ bra att Aleks bara pratar serbiska med honom! Så fort barnet förstår att det går att prata omgivningens språk (i det här fallet svenska) med föräldern som pratar ett annat språk så blir det en större utmaning att hålla fast vid förälderns språk. Men bara det faktum att han har hört så mycket serbiska under sina första år kommer vara så värdefullt för Nikola! ❤️

Reply
Wallbergz

Så spännande att läsa detta. :D Min lille 5 månaders kille ska börja på förskolan i augusti så får se hur det går. Vet inte om jag kommer vara redo att lämna ifrån han :P hahaha!

Reply
Rebecca

Men så fina bilder! Har inga barn själv, men jag antar att han blir lite tröttare när han väl kommer till förskolan. Det skulle iallafall jag bli, haha. Hoppas du får en fin kväll!

Reply
Sara

Är det inte bara 15 h i veckan man får lämna när man är hemma och är mammaledig ? Eller kanske är annorlunda i Stockholm ? Intressant att veta om det är olika regler i varje kommun/stad :)

Reply
Emma

För att svara på din fråga så är det olika från kommun till kommun. Där min syster bor i Stockholm får dom ha 5 dagar i veckan och där jag bor så får man bara ha 15h 3 dagar i veckan). Så väldigt olika.

Reply
Li

Det är 30h/veckan för mammalediga inom Stockholm stad, kan inte uttala mig hur det är i resterande kommuner…

Reply
Eva

Det är olika mellan kommunerna. I vår kommun är det 25 timmar i veckan (kommun i Skåne).

Reply
Mia

Vet inte vad ni har för regler i Stockholm, men här får barn till föräldralediga enbart vara 3 dagar i veckan 9- 14 på förskola. Nu i coronatider uppmanas alla barn som kan vara hemma, att hållas hemma. Personalen är underbemannad (är den inte det just nu så kommer den bli när som, iom att man ska vara hemma för minsta symtom och 2 dagar efter) och sen vill ni väl inte att barnet utan immunförsvar ska bli smittad av något från föris?

Reply
Elin

Vi fick bebis i januari och tog hem storebror direkt corona bröt ut. Som du skriver man vill ju ej ha någon ovälkommen smitta med en nyfödd hemma 😬

Reply
Jennifer

Så kul med ett helt gäng inlägg nu på sista tiden 😍 önskar er en god jul tillsammans med närmsta familjen och hoppas få ta del av några små glimtar från er jul

Reply
M

Låter som att er son har samma sovvanor som vår son (precis 3år). Varvade 5-20 uppvak varje natt det första året, för att sedan ligga på runt 3 uppvak när han var 1-2 år. Värst var/ är nattskräcken!! Nu Sover han bra, vilket betyder att han kommer över till oss kring 4-5 tiden och sedan studsar upp vid kl 6 :D Tyvärr blev inte sömnen automatiskt bättre när han började förskola (15 mån), har förlikat oss med att han kräver mindre sömn än många andra. Får liksom vara glada över att ha fått sovmorgon om klockan blivit 06.30 innan vi går upp :P

Reply
Josefin

När bebis kommer, har ni endast rätt till 15-timmar i veckan, så fem dagar kommer tyvärr inte gå. Vanligast är tre dagar i veckan 9-14, de timmar där en pedagogik verksamhet sker.

Reply
Emma

Detta gäller inte Stockholm. Alla län har olika regler. Dom allra flesta har 15 timmar men min syster som också bor i Stockholm har samma regler som Kenza skriver där. Dom får ha dom alla dagar i veckan hur många timmar dom vill. Alltså inte som vi ”andra” :)

Reply
Katarina

Hej, i Stockholm är det 30 timmar som gäller. Antingen 9-15 alla dagar eller 8.30-16.00 4 dagar i veckan 😊

Reply
Isabelle

I Stockholm får man ha barnet 30 h per vecka när man är föräldraledig:)

Reply
Linda

I Stockholms stad har barn till föräldralediga vårdnadshavare rätt att gå på förskola eller fritidshem maximalt 30 timmar i veckan. De 30 timmarna gäller från och med att det nyfödda syskonet är en månad gammal. Innan dess har ditt barn rätt till heltid.

Reply
Sofie

FEL! Kan vara bra att kolla fakta innan man kommenterar på någons inlägg och upplägg!

”I Stockholms stad har barn till föräldralediga vårdnadshavare rätt att gå på förskola eller fritidshem maximalt 30 timmar i veckan. De 30 timmarna gäller från och med att det nyfödda syskonet är en månad gammal. Innan dess har ditt barn rätt till heltid.
Du kan fördela de 30 timmarna på fyra eller fem dagar i veckan. Du kan lämna ditt barn mellan klockan 08.00 och 09.00 och hämta mellan 14.00 och 16.00. Du ska på förhand bestämma hur du vill fördela de 30 timmarna i ett schema.”

Reply
Anna

Haha! Älskar alla som bestämt VET. Tills ganska nyligen fick man lämna syskon precis som vanligt i Stockholm. Nu är det begränsat till 30 timmar i veckan (men går hyfsat lätt att söka dispans för 40 tim). Alltså inga problem alls att lämna 5 dagar i veckan om man vill.

Reply
Anna

Stockholm har egna regler och det ser inte ut som i övriga Sverige med 15 h/vecka. Så istället för att gå på mästra, kan man ju ställa en öppnare fråga och undra om det möjligen är andra regler än din egen kommun!
Vänligen en som bott i Sthlm men flyttat till annan kommun med andra regler.

Reply
Anna

Hej,
Tror att Stockholm har andra regler. I Solna har de haft 30h/vecka som max antal timmar.

Reply
I

Förstår inte att det kan vara så svårt att googla sig till att i Stockholm får syskon vara 30h / veckan på förskola när man är föräldraledig med bebis.

Reply
Julia Granqvist

Det stämmer inte. I Stockholm får man ha sitt barn på förskolan 30 h/vecka när man är föräldraledig med småsyskon.

Reply
Rita

Får ni ha Nikola på dagis heltid när bebisen kommer? Vad härligt både för Nikola som får leka med kompisar på dagis och för dig som får egentid med bebisen. 😊

I min kommun är det 15 h/v som gäller om någon är föräldraledig med småsyskon. Min dotter kommer vara 17 månader när Mini kommer och får därför nöja sig med att vara där 3 dagar à 5h och vara hemma med mig och bebisen resten av tiden när hon börjar förskolan i aug.

Reply
Marie

Åh vad bra att Aleks pratar serbiska med honom!
Min lillebror kunde 3 språk när han var typ 3.. polska, svenska och engelska. Så sjukt!

Reply
Anna Svensson

Hej. Va kul med syskon till Nikola. Grattis. Jag fundera på varför man lämnar barn på förskolan när man är föräldraledig? Har aldrig förstått det. Själv är jag hemma med 2 barn som jag fått inom ett år.
Tufft med två barn men dubbelt med kärlek.

Reply
Angelina

När jag var mamma ledig med barn nr två (två år emellan) så funka 15 h i veckan på förskolan bra. Behovet och att storebror inte visste mer om behov av kompisar o pedagogisk lära inte va direkt stor så gick de bra. Nu med barn nr tre i Corona tider… stora killen har skolplikt så han fick ”stimulans o kompis häng”. Men flickebarnet som var fem när lillebror kom o dessutom slog Corona till fick vackert stanna hemma. (Förståligt) men inte för en femåring. Som varit på förskolan heltid när jag jobbade. Som helt plötsligt fick stannna hemma o stirra på mamma o bebis.. Skit år för alla men va mycket bättre o smidigare det var förra mammaledigheten ☺️

Reply
Sandra

Ska ni ha honom på dagis nu när de är så pass mycket covid!? Som jag skrev innan inte för att vara elak.

Reply
Fiffi

Hej Kenza! Jag skulle gärna höra hur ni gör med språken och hur du upplever att det talas serbiska hemma som du kanske inte förstår? Jag väntar min första som ska komma när som helst och min man talar danska och jag har tänkt tala finska till barnet (som mannen inte förstår ett ord av).

Roligt att du skriver ibland igen här på bloggen!

Reply
Anna

Hej!

Normalt så lämnar jag aldrig nån kommentar,
men jag måste bara uttrycka mig! :D

Jag måste bara säga att ni är en sån fin familj!!!
Så vacker och glad! Och din son, så oerhört söt!
Välsignelser till er!!!

Och God jul!!

Reply
Kasia

I have seen the video with boxing Nikola on your IG profile, so there’s a question – will Aleks teach Nikola judo? 😁 Maybe he will be another world champion? 😁

Reply
Jeanette

Allt kommer bli bra med sömnen och språket och förskolan. Du är den bästa mamman dina barn kan ha. Snart faller allt på plats och rullar på tills ni undrar vart tiden tog vägen. Du är fantastisk!

Reply
Klara

Vore så intressant att höra hur ni resonerat kring föräldraledigheten!! Verkar som att du dragit det största lasset där, och jag vet ju att du är feminist så är så nyfiken på hur ni tänkt, vad som påverkat era val etc. Fattar dock om du inte vill skriva om det, kan tänka mig att oavsett vad du skriver kommer det komma massa kritiska kommentarer :/
Och sorry om du redan skrivit om det och jag bara missat haha! :)

Reply
Emmy

Vet faktiskt inte om feminism har något med inkomst att göra. Om Alex drar in större delen av inkomsten, är det då försvarbart att han ska vara hemma? Tjänar man ungefär lika mycket, så tycker jag inte det är något snack om saken – dela på föräldraledigheten. Jag kan ta mitt eget liv som exempel. Min man är egen företagare och majoritet av vår inkomst är därifrån. Jag är fast anställd, heltidstjänst på bank. Jag har min fasta anställning kvar oavsett om jag är föräldraledig, sjukskriven osv. Det funkar inte för min man. Alla har olika förutsättningar. Det handlar inte om feminism. Och ja, jag är feminist.

Reply
Ellinor

Jag köper verkligen att man inte ska dela fel-ledighet rakt av, utan kolla på familjesituationer. Men hör ofta detta, att mannen har eget företag så det går inte. Men det är sällan jag hör att kvinnan har eget företag och inte kan stanna hemma. Varför är det så? Tycker ofta kvinnorna som har eget företag löser det medan mannen absolut inte kan lösa det.

Reply
C

Till alla som har 15h/vecka – det stämmer att det är olika i olika kommuner (går snabbt att läsa på Sthlm kommuns hemsida, blev själv förvånad). 30h/vecka i Stockholm, men 15h/vecka bl.a. i kommunen där jag bor. Vissa har det bra ;)
Sen behöver dagarna när man lämnar den stora inte vara de “lättaste” (särskilt inte när man gör det ensam med två barn som de flesta gör). Stora barnet vägrar klä på sig, borsta tänderna.. lilla barnet behöver byta blöja när overallen är på.. stora barnet vill inte hem vid hämtning etc.. Ibland känns det faktiskt lättare att bara vara hemma med hela gänget 😅

Reply
Johanna

Dör vad gullig han är haha. Undrar btw var ditt fiiina “K” halsband är ifrån (man ser det på dina selfies på insta ex hehe), med en liten bling-bling grej på om du fattar? Vill verkligen ha ett sådant :D

Reply
Emelie

Till alla som påpekar att de bara har rätt till 15 tim/vecka:
1. Detta skiljer sig mellan olika regioner, i Uppsala är det t.ex. 20 tim/vecka. Hur man fördelar dessa timmar skiljer sig från förskola till förskola, på vissa förskolor får man välja medan andra har bestämda tider.
2. Dessa begränsningar gäller i de fall man är föräldraledig 100 %, d.v.s. om Kenza är föräldraledig 50 % och jobbar 50 % så har hon rätt till mer timmar.

Reply
A

I Stockholm saknar man basic kunskap om små barn (1-3 år) och deras så kallade “behov” av förskola? Därför få de gärna vara på förskolan hela dagen lång. Det mår som allra bäst där!

Det har i själva verket visat sig, när man frågar 18-månaders barn födda i hufvudstaden, att de hellre är på föris än hemma.

Reply
Malin

SÅ bra att Aleks pratar serbiska med honom!! Jag förlåter aldrig min mamma för att hon inte talade italienska med mig från start, tänk vad det hade gett mig mycket i livet!

Reply
Linda

Fint att ni lär honom två språk! Otrolig gåva att få lära sig två språk redan som liten.

Reply
Caroline Nilsson

Jag tänker såhär, utöver nattskräcksuppvak så är det ju inte konstigt att han vaknar.
Det gör ju vi vuxna med då och då. Ingen sover ju alltid perfekt hela nätter 🙂
Men ett barn behöver ju oftast kolla så föräldrarna är kvar och lite närhet för att somna om, därför känns det ju som att de inte sover så bra.

Jag menar.. det tar ofta en timme för mig att somna. Men vi blir stressade och irriterade när barnet tar längre tid än 20 min att söva.
Jag vaknar till några gånger per natt, endera av någon dröm, att min partner snarkar eller vad som helst, men tycker att ens barn ska sova non stop i 12 timmar.. 😅
Orimligt.

Vårat barn är 3 1/2 och vaknar ju och lägger sig hos oss ett par gånger per natt.
För hon behöver trygghet när hon vaknar till.
När vi blir äldre går ju det över.

Reply
Natassa

Bra att Aleks pratar serbiska med honom! Ta detta från en som har tappat sitt modersmål rätt så mycket – var stränga med det när han blir äldre också. Då pratar jag tonår. Jag och min bror slutade prata grekiska lite i taget och nu är det jättesvårt att hålla en basic konvo även om jag fattar allt tyvärr

Reply
Malin Andersen

Så fina bilder! :) Vart är hans kläder ifrån? Äääälskar och har googlat ihjäl mig. Please tell!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*