• header

EN NY VARDAG

Nu var det länge sedan vi hördes här. Vi har haft fullt upp med inskolning av N på förskolan och det har varit en bergochdalbana, mest för mig. :-))) Det är lite svårt för mig att vänja mig vid vår nya vardag eftersom att jag i princip suttit ihop med honom i mer än 1 år och 7 månader. Saknar honom hela tiden. Jag har gråtit många tårar när jag lämnat honom på förskolan och hemma är det svårt att fokusera på något. Vet typ inte heller vem jag själv är längre, vem jag är & vad jag gillar, hur jag ska lägga upp mitt jobb på dagarna och vad jag har för klädstil. Haha någon som känner igen sig? Jag känner mig helt lost… Har tappat mig själv. Är bara mamma. Mamma och gravid. Inget annat typ.. Men förskolan känns verkligen så bra, bra pedagoger, bra miljö och jag tror att han kommer trivas väldigt bra där! Nu är han där 4-5 timmar per dag och då köttar jag jobb så att jag slipper jobba kvällar och helger som jag gjort sedan han föddes. Känns som att jag kan vara mer närvarande nu, och att helgerna blir vår heliga familjetid ihop. <3

Om 1 månad kommer dock en ny liten kille som ska ha min uppmärksamhet hela dagarna, men eftersom att de sover så mycket första månaderna iallafall så kommer det funka ändå. Det funkade bra att kombinera jobb och mammatid första året med N, sen blev det svårare och svårare och nu senaste månaderna har det verkligen varit en struggle. Alltså verkligen tack till alla jag jobbar med som haft överseende med det. <3 Så även om det känns lite tufft nu att vänja mig vid att han är på förskolan, så vet jag jag att det är det som behövs för mig och för vår familj. Sen kan folk ha hur mycket åsikter de vill kring att jag jobbar och inte är 100% mammaledig (“du har ju ekonomin för det, varför inte vara helt ledig och ha båda barnen hemma?” – för att jag varken vill eller kan pausa mitt företag) eller att min man inte tagit/tar ut sammanhängande pappaledighet utan bara dagar här och var, men vi gör det som funkar för vår familj precis som alla andra gör vad som funkar för deras familj! :-)

Okej då var det dags att gå och hämta upp honom igen! Det har kommit så sjukt mycket snö här i Stockholm nu så kanske överraskar honom med att glida in på gården med pulkan. Han älskar den. :-))

Foto: Hannah Hedin för tidningen Mama

// Long time since we talked here! We have a lot with N’ls schooling and it has been a rollercoaster. Especially for me :-))) It’s hard to get used to being alone without him since I’ve been with him 24/7 for more than 1 year and 7 months. I miss him all the time. I’ve cried many tears after leaving him at preschool and I have a hard time focusing at home. I don’t know who I am anymore, I don’t know what I like, how to work and what kind of clothes I should wear. Anyone who can relate haha? I feel completely lost… like I’ve literally lost myself. I am a mother only. A pregnant mother. Nothing else… But preschool is good though, excellent educators, good environment and I think he’s gonna like it there! He’s there for 4-5 hours per day and while he’s there I’m working so I don’t have to do that during nights and weekends like I’ve done since he was born. I can be more present now, and weekends become our holy family time. <3

A new little boy arrives in 1 month who’s gonna need my attention all day, but since they sleep a lot during the first months, I think it’s gonna work anyway. It worked well to combine work with maternity leave during the first year with N, then it got harder and harder and the last couple of months have been a real struggle. A big thank you to everyone I work with for understanding <3 So even if it feels a bit hard to get used to him being on preschool, I know that’s exactly what me and my family needs. People can say whatever they want about me working and not being 100% on maternity leave (“you have the economy to do it, so why not stay home with both kids?”- because I neither want or can take a break from my business) or that my husband hasn’t been on a coherent paternity leave, but we are doing what’s best for our family just like everyone else is doing what’s best for their’s! :-)

Okay, time to go and pick him up! It has been snowing a lot here in Stockholm so maybe I’ll surprise him by picking him up with the sledge. He loves it :-))

189

30 Comments

Maria

Alla barn sover inte mycket första månaderna, just saying. Min va katastrof första året, 20-30 minuter här och där, och då endast på mig i princip, och gärna i rörelse. Så det va en himla tur att jag inte är en influencer/ egenföretagare som hade varit tvungen att jobba på dagarna :) Men det var ju en smärre chock och panik när hon sov flera timmar mindre är vad alla scheman påstår att de SKA sova osv.

Reply
Tröttmamma

Jag reagerade också på det Kenza skrev om sömnen. Jag går igenom precis det där du skriver om just nu! Första barnet var helt annorlunda, men nr 2 sover verkligen inte sådär mycket som alla pratar om att bebisar gör. Det var en smärre chock för mig med…

Reply
Linda

Åh jag håller med. Jag sa så när jag väntade mitt andra barn “De sover ändå mest hela tiden första månaderna så kommer gå jättebra att plugga samtidigt”. Haha oj vad jag fick äta upp det. Men det där är ju helt individuellt. Vissa sover massor andra inte.

Reply
Maria

Eller hur. Och inget provocerade mig mer än: ”passa på att vila när bebis sover”. BEBIS SOVER INTEEE.

Reply
Matilda Frisk

Helt rätt. Barn mår bra av att vara på förskolan och få den pedagogiska vardagen och socialt samspel med andra barn. Plus att du får tid till bebis och ge den samma uppmärksamhet som N fick när han var själv. Du är grym!!!

Reply
Jessica

Fast många studier visar på höga kortisolnivåer hos små barn som tvingas in på förskolan. Stress, sjukdomar och brist på uppmärksamhet bland 15 andra barn. Vilken dröm ….

Umgänge med andra behöver barn från 3 år … så att lämna så små barn är ju bara galet

Reply
Millie

Ja, barn har det för det mesta bra på förskolan och får både pedagogik och social stimulans. Men man får aldrig glömma att små barn, och barn oavsett, har rätt till vila och fritid och att få spendera tid med sin familj också. Jätteviktigt för att barnet ska kunna knyta an till sina föräldrar. Nu skriver ju Kenza att N inte ska gå hela dagar på förskolan just nu åtminstone, men de flesta barn går ju heltid på förskolan, vilket ju blir, om man hårddrar det, som att barnen växer upp på institution. Andra vuxna uppfostrar och lär ditt barn, det mesta. Sedan kommer barnen hem efter en lång dag, kanske leker en stund och så ska de äta och sova, sedan tillbaka till förskolan. Det är alltid bra att reflektera kring detta ur ett barnperspektiv.

Reply
Maria

Jag förstår din kommentar och vill bara påpeka att alla barn inte mår bra på förskolan utan tror det är helt individuellt från barn till barn och familj till familj. Mitt tredje barn fungerar inte alls på förskolan och då har vi testat flera gånger att skola in och två olika förskolor men blir helt enkelt för sjukt och en del andra problem . Men mina två tidigare fungerade det bra, som sagt högst individuellt och alla gör som de vill och vad dem mår bra av. Ville bara skriva det.

Reply
Hanna ska Ljunggren

Absolut att alla familjer gör precis som de vill men jag tycker det är så himla tråkigt att pappor, av egen vilja och av eget intresse för sitt barn, inte vill vara hemma med sitt barn. Precis som jag antar att det för dig känns helt orimligt och otänkbart att du inte skulle vara hemma med ditt barn borde ju pappan till barnet känna samma. Barnet är bara i den åldern en gång i livet. Tänker också att det är så himla viktigt för pappor att få den ensamtiden med sitt barn för att få en bredare förståelse för vad papparollen innebär samt för barnets skull att få skapa en relation till sin pappa. Sen behöver vissa göra val utifrån ekonomiska skäl, dvs om man som familj absolut inte skulle överleva om pappan var pappaledig under en längre period, men så är ju sällan fallet för majoriteten av familjerna. Man överlever en period med mindre pengar, det krävs bara lite mer noggrann planering, men det beror ju såklart på hur högt man värderar sitt barns första tid i livet. Fan pappor, step up! Ta ansvar och kräv pappaledighet!

Reply
M

Så bra skrivet Hanna, fångar mina tankar på pricken! Att det inte enbart handlar om en mammas vilja till att vara föräldraledig, utan även om en pappas ovilja att vara det. För någon ensamrätt på föräldraledigheten har ju inte mammor/ den som fött barnet, utan dagarna är barnets och de delas per automatik upp mellan vårdnadshavarna. Då det anses positivt ur ett barnperspektiv att få tid tidigt i livet med båda sina föräldrar (om man nu har två). Detta är inte riktat mot Kenza, utan mer ett samhällsfenomen som är så jäkla konstigt. Forskning visar att de fäder som tagit ut fl i tidig ålder tenderar att ha en bättre relation till sitt barn när hen blir äldre. Sen är ju inte fl= tid med barn, men ni fattar.

Reply
Julia

I think you are doing amazing!! Same here I feel I should dress as a mom but also don’t wanna look old? lol. Hard to make The perfect combo. Sooo waiting for inspo outfits hehe! Love, Julia

Reply
Leanne

I hear it’s common to loose yourself in motherhood when they’re so young. I’m sure you’ll do great, can’t wait to hear about little brother when he comes!

Reply
Malin

Är ensam med två små barn, 1 och 4. Lillebror har haft en del problem vilket inneburit sjukhus en eller fler gånger i veckan hela första året. Något jag önskar jag haft mer av är tid ensam med min dotter, utan bebisen. Det har helt enkelt inte varit möjligt och hon är väldigt mammig och har blivit lite kämpigt för jag tror hon upplevde det som att jag “försvann” lite.. Har gjort allt jag kunnat för att ge henne så mycket uppmärksamhet jag bara kunnat.. men inget slår en stund bara vi. Nu går det bättre men tror vi slitit onödigt mycket med humöret för att hon känt sig lite åsidosatt. Så ville bara tipsa om det, tror alla små stunder med storebror du kan få är nyttiga stunder! Och jag har inte heller varit mammaledig. Strunta i allt strunt folk häver ur sig för det kommer alltid vara många fler som gillar vad du gör och tycker du är grym, men som aldrig skriver något! Jag till exempel.

Reply
Ellinor

När det kommer till barn kommer det alltid vara många som tycker väldigt mycket :) Det viktiga är naturligtvis att varje familj gör det som fungerar bäst för dem! Jag tror dock att det finns många som egentligen utgår från sig själva och inte vad vetenskapen säger att barnen har för behov, när de planerar sin vardag. Små barn behöver inte förskolan. Detta vet vi. Men, de kan ha det jättebra där! Och de flesta av oss har nog svårt att vara hemma med barnen längre än kanske 1,5 år. Jag menar bara att man inte ska inbilla sig att man sätter små barn i förskolan för deras skull. Det är ju för att man själv ska gå tillbaks till jobbet, eller kanske får ett nytt litet barn. Eller hur? Jag tycker att det är viktigt att man är medveten om det. Då har man bättre förutsättningar att täcka upp för barnens behov av trygghet den tid man faktiskt är med dem.

Reply
Ellinor

Insåg att det inte framgår att min kommentar inte är riktad till dig, Kenza, utan mer till en kommentatör här ovan, som pratar om socialt samspel med andra barn osv :) Ville bara bidra med min kunskap

Reply
Josefin

Jag blir helt galen på folk som kommenterar om hur andra familjer väljer att lägga upp sina liv? Hoppas det går att tänka bort dem Kenza och bara fokusera på er själva och vad ni mår bra av. Tänker så ofta på dig och lillebrorsan och hoppas allt går bra! <3

Reply
Karolina

Adorable! Although it made me sad that you had to explain yourself… Mama’s put their babies first and do what’s best for their family. Always.
Can’t believe you’ll be a family of 4 in 1 month! I swear, to me as an observer it feels like it flew by!
I’m soaking in the last moments alone I get with my baby boy before our new arrival in May.

Sending you lots of love! x

http://karolinad.com/

Reply
Sara

Oavsett vad man gör som förälder gör man ALLTID fel i andras ögon. Det bästa tipset jag har fått som förälder är -lyssna inte på andras tips/åsikter :)

Reply
Julia

Förstår hur du har det. Håll ut när det stormar runt i kring. Fokusera på dig själv och tillåt dig njuta utan stress. Stormar går över och lugnet kommer åter. Livet är en bergochdalbana – Livrädd men lycklig! ;)

Reply
Sara

Wow så fin du är!! Jag skulle så gärna vilja ge er en virkad present. Ni får önska vad ni vill 💕🥰🙏🏻

Gå gärna in och titta på min instagram @virkglatt 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Många kramar
Sara @virkglatt

Reply
Sab

Jag tycker ni gör bra val. 😊 Att ha Nikola på förskolan och han är inskolad innan lillebror kom. Mina äldsta började dagen efter sin ett årsdag på förskolan utan beskymmer, inga beskymmer nu heller. Mina yngsta började 1 år, 2 månader. Då gick de på förskolan 6:00-17:30. Jag och barnen har en fin och väldigt bra relation. Jobbar jag helg är vi alltid ledig 2 vardagar istället så vi får ”helg” tillsammans. Barn har roligt på förskolan, vid 1-3 är det passivt samspel mellan barnen, sedan blir det aktit samspel. Viktgt för barn med social interaktioner också utöver närmaste familj.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*