• header

Rengöra silversmycken

När jag städade bland mina smycken idag såg jag att några av mina silversmycken blivit missfärgade. Det blir ju så med silver som inte används och det är svavel (som finns i luften, i tyger, på målade ytor m.m.) som missfärgar silvret så att det ser smutsigt och svart ut.

Jag googlade runt lite och det finns flera sätt att rengöra silver på. Jag valde att testa på sättet där man använder aluminiumfolie & bakpulver. Jag la mina smycken i en aluminiumform (man kan även använda en vanlig form och lägga aluminiumfolie på botten), på med bakpulver och sedan hällde jag på kokande vatten. Lät smyckena ligga där i tills vattnet svalnat. Det luktade PRUTT men rent blev det! Nu är alla mina smycken fina och blanka.

Silvret jag visar på bilderna var det som var värst missfärgat. De smyckena hade legat flera år i en låda i min bokhylla.

FÖRE

UNDER

EFTER

77 Comments

Lina

HAHA! Seriöst?!
Jag har legat halva natten och tänkt att jag ska göra rent mitt silver idag.
Men eftersom jag kände att jag LÄRA sova så tog jag aldrig upp mobilen och google, låg istället sömnlös flera timmar.
Tack! ^^

Reply
warda

Kenza har skrivit detta några gånger och úndrar ifall du kan hjälpa mig lite. Vilken utav dessa väskor tycker du jag ska köpa`?

fadedmstyle.com/2012/09/19/m-s-pick-zara-shopper-basket/

Det står mellan den bruna och vinröda. Den bruna passar till olika outfits men den vinröda sticker ut lite mer. Har beslutångest och hoppas du kan hjälpa. Tack =)

Kenzas svar: Oj vad svårt, de är ju lika fina! Jag håller med dig om att den vinröda känns lite mer speciell, och dessutom helrätt i tiden så jag hade valt den. :) Kram!

Reply
Elin

Hej, jag undrar om du någon gång skulle kunna lägga upp en bild på din mamma. Vet inte om du gjort någon gång innan ? Men ja, det var allt :) kram

Reply
Anita

Du kan även hälla bikarbonat i en kastrull med vatten å lägga smyckena i å låta det koka. Blir super duper bra :)

Reply
donni

hej hej kenza
ja har länge funderat på beställa jofama 7 med vit krage på
men är lite osäker på storleken 32 eller 34 vill kunna ha en tjock tröja under med
vilken storlek har du på din:)?

Reply
Elinor

Det går även att använda ketchup (ha-ha). Då kletar man på ketchupen på det man vill rengöra & så låter man det stå i 30-60 minuter. Tror faktiskt att det fungerade sist jag gjorde det, men minns inte riktigt! Prova det :-)

Reply
Emma

Oj vilken skillnad! Ska helt klart testa det på mina silversmycken!

Kolla gärna in på min blogg. Försöker inspirera dagens generationer att börja träna och röra på sig! Lämna gärna en kommentar om vad du tycker och om du har några tips på hur man kan träna! <3 <3

Reply
Marica

Åh vad smart! Har nämligen ringen med vingar och kristaller som du har designat. Haha, vet du vilken jag menar? Iallafall så har den blivit missfärgad. Tror du detta funkar på den eller kan kristallerna lossna av värmen eller nåt? Jag vill inte riskera något, den är ju så fiin!!
Kram! <3

Reply
Angelica

Jag köper rengöring från Guldfynd. Det är som en liten rund burk med en liten korg inuti som man lägger smyckena i, låter verka ca 2 min, tar ut och sköljer av. Är jättelätt och går snabbt :)

Reply
linnea

funkar det där att göra enbart på äkta silver eller funkar det även på fejk silver? (typ ringar från h&m osv..)

Reply
Sanna

gud vilket bra tips !!
De där va det bästa jag har hört på länge..ska absolut rengöra mina smycken

Reply
Ida

Du kan också ta ketchup och bara putsa silvret, blir skit snyggt och blänkande! :)

Reply
Matilda

Jag tror att det funkar att gnugga dom i tandkräm också, har gjort det ngn gång har jag för mig.. Gott luktar dom ju efter också haha ;)

Reply
Emma

Superbra tips! ska absolut testa, har massa silversmycken som ser förjävliga ut som jag inte orkat göra något åt.

Reply
Lisa

Köp en putsvante på en guldsmedsaffär, kostar typ 25kr och funkar riktigt bra, används i alla guldsmedsaffärer mer eller mindre, funkar till allt silver! :)

Reply
Jenny Fors Gentele

Tänk på att vissa smycken med oäkta samt ädla stenar kan vara känsliga och inte tåla starka medel eller fukt.

Jag är själv guldsmed och smyckesdesigner och i min smyckesblogg kan ni läsa om en mängd olika ädelstenar och material.

Har ni några frågor gällande smycken så är det bara att maila, skriva en kommentar eller skriva i chatten som finns på bloggen så svarar jag så snabbt jag kan.

Reply
Anna

Jag har ett armband med en liten klocka på som är missfärgad, skulle behöva fixa det, men den kan jag nog inte göra på det här sättet… Men ska prova det på ett annat armband jag har som inte heller är helt rent!

Reply
Sofia

Ett annat tips, som kanske också är enklare och luktfritt, är att lägga silvret i en skål/bunke med aluminiumfolie i botten med kallt vatten och salt. :)

Reply
Viktoria

har haft ångest över att mina älskade silversmycken blir allt mer missfärgade. Så tack för tipset, jag behövde det verkligen!

Reply
Maja

Jag hade en silver ring som hade blivit lite mera “bronsfärgad” så jag tog tandkräm och putsade och spolade med vatten och bu är den silvrig och glänsande! Jag tror att det borde funka på det flesta smyckerna iaf!!
Kram!:-)

Reply
Li$A❤ -

Så gör jag med för att rengöra mina smycken! : ) Ett tips jag gärna delar med mig av till allt och alla är att köpa appen Fiffiga Frun (kostar 9 kronor tror jag), den är en riktig guldgruva för oss som letar enkla men effektiva hjälpmedel i vardagen!! Där finns verkligen ALLA husmorstips! Tips på hur man får bort alla möjliga fläckar, kurer för förkylning och MYCKET MYCKET MER!!!

Kolla in appen, jag är säker på att du inte kommer ångra ett köp!

Reply
Lisa

Silversmycken kan även bli missfärgade om man låter dem ligga tillsammans med smycken som är silverpläterade.

Reply
Saga

Tack så jättemycket för tipset! Hittat massor av min mammas fina ringar som varit så smutsiga och fula men ser nu ut som nya! Mamma sa “äntligen tillför dom där bloggarna till något bra här hemma!” Haha så tack! :)

Reply
Anna

Eller så kokar du bara vatten i en kastrull och lägger i folie bitar, och i med silver smyckena. Funkar hur bra som helst. :)

Reply
Carro

Smidigt! Jag brukar använda tandkräm att polera med så försvinner missfärgningarna, men det är så svårt att komma emellan på alla småställen. Detta sätt verkade mycket enklare :)

Reply
Malin

Hej, om man inte har tillgång till det så funkar vanlig tandkräm jättebra. bara att gnugga! :)

Reply
Ami

Ha i salt också! Det blir mycket bättre resultat om du har i salt också :) Jag brukar blanda salt och bakpulver först i nånting som är täkt av aluminium. Sen häller jag på kokande hett vatten. Jag rör om med något, plockar upp smyckena med något och sköljer dom direkt under kranen i kallt vatten :) Om man låter dom ligga tills vattnet svalnat i skålen eller vad man nu haft dom i, så kan ‘smutsen’ lägga sig på smyckena igen.

Reply
Annelie

bast att anvanda silverrengoring sa man inte sliter pa silvret… sen ska man vara forsiktig med rengoring och stenar da stenarna kan ramla av (beror pa klistret)

Reply
C

Det hjälper också att borsta smyckena med tandborste och tandkräm – låter skumt, men det funkar verkligen!

Reply
sanna

Detta låter konstigt men ett annat sätt att rengöra silver smycken på är att lägga de i ketchup. Smyckerna förstörs inte men den starka ketchupen gör att smyckerna blir rena och fina :)
Konstigt men sant.

Reply
Linii

Det går att ta mjukt papper (näsduk, toalettpapper osv) och lägg lite tandkräm på och gnugga! Funkar sjukt bra och tar jättesnabbt. Silvret blir blank och fin, som ny! :)

Reply
Alice

Man kan putsa med ketchup också :) doftar kanske lite äckligt efteråt men det får man ju lätt bort med tvål och vatten eller något.
Så brukar jag göra, funkar perfekt !

Reply
Natta

-tack för tipset testade att göra det och det blev snyggt som nytt men kan man göra det på guld (falsk guld) också ? Puss o kram <3

Reply
Veronika

Det var smart! Kjæresten min og jeg har forlovelsesringer i sølv, og de blir relativt fort misfarget, siden bi bruker de hver dag… Men så var jeg på Island og badet i den blå lagune, og da ble ringen min ren! Ser stor forskjell på min og hans ring nå, haha. ;P

Reply
Angela

Visst är det ett fantastiskt sätt att få rent sitt silver på? Jag provade första gången själv i går med alla mina gamla silverbestick och det blev hur bra som helst. Tänkte bara påminna alla som vill testa att återvinna aluminiumfolien efteråt eller ännu hellre använda en aluminiumkastrull. Just aluminium kräver grymt mycket energi att framställa och om vi bara återvinner en enda liten burk så räcker den energin till 7 timmars tv-tittande. Billiga aluminiumkastruller finns att köpa på de flesta loppisar.
Kram, Angela

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*