• header

Bilder från Langa

Här kommer mina bilder från Langa! Måste varna för att vissa kan vara lite starka. Jag kommer även att skriva lite under bilderna, för att berätta lite om det vi fick se & lära oss.

Några av er undrade vad befolkningen där tycker om att det kommer in turister och fotograferar dem. Såhär är det, en av anledningarna till varför vi valde att åka med Nati från Siviwe tours är för att han är därifrån, född där och bor där fortfarande. Han känner folket där, är otroligt omtyckt av alla och pengarna han får går inte bara till honom.

Turisterna har med sig leksaker & godis till barnen och så även vi. Det var OTROLIGT uppskattat! Och självklart lämnar man även pengar här och där, som tack för att man fick komma och titta in. Man köper i deras butiker och bidrar även så med pengar, men det viktigaste är att man visar resten av världen hur det ser ut på andra sidan motorvägen. Motorvägen som skiljer de rika från de fattiga, de vita från de svarta.

När det gäller att fotografera så frågar man självklart först, men de tycker bara att det är kul och gladast blir de när de får se bilden efteråt. De skrattar och skriker “one more, one more!”

Två små pojkar hjälper pappa att bära

Såhär ser de finare affärena ut, de andra är bara små luckor i ett skjul

I dessa gula plåthus, som har två dörrar var, bor det 2 familjer i varje (varje familj består av mamma, pappa samt 2-4 barn= Skjulen är inte många kvm stora, men de tränger ihop sig och samsas. Månadshyra per familj: 20 rand, ca 20 svenska kronor. Många väljer att bo här för att spara pengar och en dag kunna flytta upp till medelklass-husen, vilket är “hostel” där de trängs med ännu fler familjer. Berättar mer om det nedan.

4 glada pojkar poserar

Ryktet gick snabbt att vi var där och alla barnen kom springandes!

Små shops.. Här gick vi in, i ett av samlingsskjulen där ett gäng herrar satt och delade på öl.

Vi slog oss ner med dem och smakade på den lokala ölen. Alla sitter tillsammans och så får hinken gå från person till person.

Kvällens middag.

Kvinnorna här gör i ordning fårhuvudena, bränner bort ullen, för att sedan sälja. Färgen i ansiktet har dem för att inte bränna sig. Kvinnan som inte har färg i ansiktet var full med brännmärken.

En liten flicka kom och ville lyssna.

Fota mig fota mig!

Low class är i plåtskjulen, detta är ett steg högre. Här bor man i hostel med andra familjer. Man delar toalett m.m. I detta rum bor 3 familjer. På kvällarna läggs det ut madrasser på golven till barnen. Bor man i skjulen strävar man efter detta, bor man här strävar man efter en egen lägenhet. Det är inte omöjligt, och folket har hopp!

I det “finare” området av Langa.

Bara några tiotalsmeter från husen där de med lite mer pengar bor finns ännu ett område med små skjul. Här finns det inte mycket att leka med, man tar vad som finns.

Ser ni de gröna dörrarna? Det är toaletterna. Dassen. De som bor i skjulen har varken vatten eller toalett hemma, så här går de på toaletten. Några, framför allt unga par, väljer att bo i skjulen trots att de har råd med lite “bättre”, för att här får de vara ifred tillskillnad från i hostel där de bor med andra familjer.

Två barn poserar glatt!

Den här mannen är en av många som bor i skjulen bakom.

Som hundägare gör det alltid lite extra ont att se hundarna, men folket försöker hjälpa dem så gott det går med mat

One pose!

Mmmmm vad gott med godis!

Lekande barn

Här hämtar man vatten

Världens sötaste pojke

Två vackra flickor. Nu vet jag inte om dessa flickor bodde i plåtskjulen, men trots att familjerna här bor väldigt smutsigt så är de alltid noga med att barnen ska ha hela och rena kläder på sig. Och självklart, gå i skolan! Det är prio 1 här, alla barnen måste gå i skolan.

Smälte lite!

Alla ville säga hejdå när vi skulle åka!

430 Comments

amy

Jag tar av hatten för dig, helt ärligt!många som åker till afrika väljer att vara på turist områderna men här valde ni att se själva “verkligheten” inte många som gör detta!

Reply
emma

vilka otroligt fina bilder & fångande text. man känner sig så hjälplös när man ser hur de har det, fint inlägg.

Reply
MissLie - Fucked up

Tragiskt att dom ska behöva bo och leva sådär.
Men dom verkar glada ändå! och tur är ju det!
Riktiga gullungar fick du på bilden iallafall och de verkade uppskatta ditt besök. tycker synd om hundarna också.
hoppas du har en trevlig resa. :)

Reply
Lowolf

Jag måste säga att dessa människor verkar lyckligare än oss svenskar, trots omständigheterna. Ska försöka tona ner lite på att klaga, vi har ju “allt” i jämförelse med dem.

Reply
Sara

Konstigt tycker jag dock att många av dina läsare tycker synd om dessa människor och uttrycker att de vill hjälpa. Varför klagar de då på folk som har sökt lycka tex i Sverige? Det är från dessa länder de har kommit, detta liv har de haft innan de har kommit hit ju! Många svenskar förvånas över antalet afrikaner och asiater det finns i Sverige när de besöker tex, Malmö eller Stockholm samt har nerver att klaga över det. Hyckleri och dubbel moral säger jag bara… Bilderna är väldigt fina men sorgliga.

Reply
Choklad-Fredde

Va fan är det här för bullshit, stör mig nått så otroligt på folk som du. Åker dit som om det vore ett zoo, tar kort på den lokala “neger”befolkningen och visar hur dom lever i misär. Det finns folk som har det minst lika dåligt eller värre här i Sverige, men det verkar du inte vilja visa på din blogg.
Varför går du inte runt Stockholms innerstad och tar kort på de hemlösa och pratar med dom istället.

Är det inte bättre att upplysa och försöka fixa ett problem som redan finns i det land du lever i?….. Ha det bäst och hoppas det här blir en tankeställare PEACE!

Reply
sanna

Underbara bilder. Men jag måste ju säga att du gör ju inget för att hjälpa dom, du bara åker dit för att titta hur dom bor.. men sen då? men som sagt fina bilder!

Reply
Jana Jelnoff

Japp, låt hela AFrika flytta hit, de är såååå underbara människor eller hur Kenza ? ÅÅÅ vad jag längtar efter Afrosverige, äntligen blir det lungt och alla vi blir glada eller hur ?
Hurrru Kenza, du kan lite bättre än detta ! Visa kläder och ben eller disco, det är du ! men denna semester är …. !!!!
Dubbelmoral är och förblir äcklig.
/JJ

Reply
ellen

Åh herregud vilka underbara bilder! De verkar som att de va en väldigt kul resa samtidigt som att de kanske va lite kämpigt när man fick se hur fattigt dom bodde.. Ha de bra!

Reply
Malin

Roligt att du delar med dig av eran resa. Vilka underbara bilder du tar Det är kul att läsa om eran resa :)

Reply
JOSEFINE SIDEBÄCK

Jag minns inte om jag har kommenterat detta innan men jag kände att jag verkligen ville göra det igen isåfall eftersom jag flera gånger har skrollat ned hit och tittat igenom de otroligt vackra bilderna. Det är så otroligt rörande. Jag vill hjälpa så mycket jag kan. De skrattar och de verkar vara så glada, de förtjänar någonting större än det där. Fint är det Kenza. Riktigt fint. Tack för att du delade med dig av det här.

Reply
Hanna U

Fina bilder Kenza!

Till er som skriver att Kenza kör med något typ utav dubbelmoral när hon fotar och berättar om dessa barn och familjer är helt otroliga!
Det är NI som har dubbelmoral så det äcklar MIG!
Om Kenza och henns kille hade åkt utomlands och glassat hela dagarna, spenderat miljonerna på poker och sprit så hade ni klagat och skrivit att:
“vet du inte att det finns barn som lever i fattigdom där. Varför skriver du inte om dom stackars fattiga människorna?”
Grejen med er fjortisar och gnällspikar är att ni aldrig blir nöjda!

Hur fan folk än gör (dom som har pengar och är snyggare än er) så hittar ni alltid nåt att klaga på.
Är ni så jävla missnöjda med er själva?
Har ni så dåligt samvete för att ni SJÄLVA inte gör ett skit för någon?

Ni som skriver att Kenza inte borde ha delat på öl tillsammans med dom för att “dom har sjukdomar” ni är också ett gäng muppar.
Är man automatiskt en lusbiten och leprasmittad sjukdomsspridare för att man är fattig?

Ni som skrev det fattar ju ingenting. En skrev till om med:
-Många kanske reagerar på att jag kallar dom för “dom där människorna” som att vore mindre värda men sanningen är den att du bor på lyxhotell och dom bor i skjul.
Hahahah!! vet inte om jag ska skratta eller gråta till den kommentaren!
Det är ju samma sak som att skriva:
-Sanningen är den att dom är svarta och ni är vita.
Hajjar ni?
Vi bygger barriärer mellan varandra när vi sätter varandra i olika fack.
Vi är alla lika värda oavsett hudfärg och tjockleken på plånboken.
Tänk om en jävligt rik (palatsboende) person kom fram till er och sa att han/hon minsann inte vill dela på en öl med er för att ni bor ju bara i en simpel lägenhet/villa?

Gör inte skillnader på folk och folk och sen klaga på att det är så orättvist i världen.
Skärpning!

Kenza, once again, sjukt fint inlägg och fina bilder.
Tack för att du bryr dig du med.
Kram//Hanna (fadder till 2 afrikanska barn)

Reply
Evelina

Hej Kenza. Det gjorde mig glad att se bilderna från Langa, jag kom just hem från Kapstaden efter att ha arbetat i Langa i två månader. Där arbetade jag på ett barnhem, i ett soppkök och genom en preventionsförening gällande HIV. Jag kände igen två av barnen på dina bilder, det gör lite ont i mitt hjärta. Saknar allt. Jag hoppas att du åkte dit med en lokal person och inte genom turistbyråerna. Det gjorde mig ledsen att se de stora turistbussarna som åkte genom kåkstäderna och fotade barnen som om det vore ett Zoo. Puss och kram, Evelina.

Reply
Gulnaz Saida

Jag brukar inte läsa din blogg, valde och göra det inatt för jag ändå inte kunde sova. Och är så glad att jag gjorde det, har enormt mycket respekt för dig efter att ha sett dessa bilder.

Reply
Felicia

ironiskt att det skulle vara så synd om hundarna när ni med gott samvete äter får som brutalt fått sina huvuden avskurna.

kul att folk låtsats vilja ha fred på jorden och ‘bryr sig om’ svältande barn i afrika när de stödjer köttindustin, som bokstavligen svälter ut och förstör världen. slutade folk äta kött skulle all mat och vatten som vi annars föder djuren med i I-länder kunna totalt eliminera svälten I HELA VÄRLDEN! tänk på det ni.

Reply
s

hej kenza :) Jag har varit i kapstaden 5 ggr och jobbat i bland annat i Langa och tänkte bara fråga om du var där på tour? … för tyvärr.. är rena kläder också ett privilegium som inte alla har möjlighet till :( men det är fantastiskt att du visar upp bilder från ett ställa som Langa Township.. men verkligheten är så mycket brutalare än vad som kan ses genom bilderna. sexuellt utnyttjande, prostitiution, gäng, mord, droger.. ect.. Och det är inte många som tänker på att det kan bli minus under den sydafrikanska vintern..o då bor människorna fortfarande i plåtskjulen. Men kanon Kenza!Hoppas att du kanske kan hitta ett sätt att engagera dig i barn med liknande situation här hem ifrån! They need you! // S

Reply
Messrox

Kenza, I don’t understand anything you write cause the translation into my language isn’t right, but I cried while I was watching the pics. They are amazing. Greetings from Poland. You’re such a wonderful person! :)

Reply
Sarah

Hej Kenza!
Vi har en uppgift i vår skola att vi ska göra en tidning som kommer publiceras som en app sen (även du kommer kunna ladda ner den gratis) och temat är fattigdom. EFtersom att jag inte hittar din mailadress så valde jag att skriva här och ge det en chans. Jag väljer att skriva om en fattig persons liv i något annat land eller barnarbete. Eftersom du har lite erfarenhet och har varit i langa undrar jag om jag kan få intervjua dig. Nästan alla vet vem du är och därför skulle just du vara en bra person för min intervju och allt fler folk skulle vilja läsa tidningen sen. Jag skulle uppskatta ett svar, det skulle vara snällt. Antingen om du vill eller inte så jag vet om jag kan leta vidare.
Mvh / Sarah

Reply
yasmin ali abukar

duuuuuuuuuuuu e bääääääääääääääääst kenza love u! bor i vivalla !!!!!!

Reply
moufieeh ♥

det är så fint det du gör, du är så himla äkta! inte som dom andra bloggerskorna som bara opererar sig och snackar om träning hela tiden, du är äkta! :)

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*