• header

5e januari 2012 – i Tanzania

God morgon!

Vi är i Dar es Salaam i Tanzania och klockan är snart nio här. Vi har precis ätit frukost och ska snart dra iväg väskorna till hamnen där vi ska hoppa på en speedboat spybåt. Vi har köpt åksjuketabletter den här gången så förhoppningsvis joinar jag inte spy-kören igen som jag gjorde på båten till Koh Tao förra vintern haha.. Båten tar ca 2 timmar och sedan är vi framme på Zanzibar!

Igårkväll kom vi fram rätt sent, vi trodde att vi skulle komma fram lite tidigare men det tog sån tid vid passkontrollen med visum och så. Nu hann vi inte se något alls av Dar es Salaam men på tillbakavägen (till Cape town igen) har vi 1 dygn på oss här så då hinner vi förhoppningsvis gå runt lite och besöka den stora marknaden. Vi har dock blivit varnade att det är otroligt farligt som turist att gå ut när det är mörkt? Stämmer det? Vi förstår att man inte ska gå runt med väska och flasha med dyra kameror, smycken m.m., men vi fick höra från en här på hotellet att vi kan bli mördade? Det känns ju lite väl haha… Har läst runt lite och det sägs vara väldigt farligt här, vad säger ni som varit här? Uppenbarligen så lever ni ju om ni svarar, men vad har ni hört?

Nu måste vi iväg till hamnen och hoppa på spybåten. Wish me luck!! :S

Vid Cape point. Där nere ser ni hur Indiska oceanen & Atlanten möts. :)

316 Comments

frida

Åh, ta nu detta på alvar kära du. Blir alldeles orolig här borta i Sverige, haha.
Men hoppas ni njuter av er semester och det måste vara hur vakcert som helst! :)

Reply
Sara

Säger de på plats att det är farligt är det självklart det? Ta det lungt helt enkelt, va inne när de blir mörkt :)

Reply
Jörgen

Kenza hur jävla dum får man vara….????? Om dom talar om för er att det e farligt o man kan bli mördad våldtagen rånad o så har du mage att fråga dina bloggläsare om det e farligt det måste va det dummaste jag hört på länge….trodde du var en smart tjej men efter detta måste jag tyvärr revidera det för nu e du nere i kissies nivå!!!!!!!

Reply
anonym

tok den samme båten i fjord vinter, og det tok over 4 timer. selvom det stod at den skulle ta 2 :-)

Reply
Emilia

Säger såhär: va inte så godtrogen! Även fast du går med din stora snälla kille ska du inte känna dig trygg! Har en bekant som blev rånad och knivskuren, runt 5 snåret. Vissa av dem, majoriteten, är väldigt lömska.

Reply
hej

Rekommenderar inte att gå ut och strosa speciellt mycket i dar es salaam när det är mörkt ute. och staden i sig har inte speciellt mycket att erbjuda. Åk dit enbart för att åka vidare till flygplatsen, ett tips bara..

Reply
Ida Lindberg

Hej! Hoppas du får en toppenvistelse på Zanzibar! :) jag ville bara påpeka att det är inte nere vid Cape point som Atlanten och Indiska Oceanen möts.. Det är längre neråt landet ungefär tre timmar med bil ifrån Kapstaden vid ett stället som heter Struiisbai. Där finns till och med en stor sten med skyltar på som säger Indiska oceanen på en sida och Atlanten på en annan. Just so you know!!

Reply
Denise

Det är farligt!
Min farbror (som är svart) åkte dit. Han hade satt på sig sina slitnaste kläder för att inte se “rik” ut. När han kom ut så kommer de ett gäng killa, dom såg direkt att min farbror kom från ut landet. Det började prata deras språk men det dom inte viste var att min farbror förstod dom. Min farbror hörde hur de planerade att hoppa på honom och min andra kusin, så min farbror skyndade sig snabbt att muta killarna och tog sig därifrån.

Deras ända safe card var att de kunde språket, ni kan inte de så jag skulle nog rekomendera att inte gå ut när det är märkt ;)

Reply
Elin

Jag var i Sydafrika för några år sedan, och alla varnade om att gå ut och hur farligt det var. Vi fick dock ett rätt bra exempel: en man hade blivit knivstucken 8 ggr precis utanför sitt hotell, som var en riktigt fancy hotell, några hundra meter från oss. Han hade tagit fram sin kamera för att ta kort på hotellet. Det när det var fullt med folk runtomkring och vakter vid dörrarna. Detta var dagen innan vi kom dit.

Som du säger, man ska inte flasha med kameror och väskor och så, men på vissa ställen ska man inte ens flasha kläder nästan. Jag hörde om en gata i Johannesburg där du blir mördad direkt om du ens har ja… Kläder på dig. Det är tyvärr så på fler ställen där också, det är ett otroligt farligt land.

Reply
Frida

KENZA, var har du köpt den fantastiska väskan? jag har varit på jakt efter en likadan i en evighet, men vet verkligen inte var man kan köpa den, så skulle du vilja va en ängel och berätta det? :)
superfin bild btw, ser jättehärligt ut!
och angående Dar, jag tror att det är lungt så länge man inte bär en massa dyrbarheter, håller sig till livliga områden och inte är ute när det är mörkt. :)
Ha det fantastiskt!

Reply
Julia

aa de kallas rövare!

Jag var där med kompisar och blev varnade för det och tror det eller ej så är det sant,De tar era grejer och kan till och med ta era kläder och i värsta fall mörda!

Hoppas att ni får en väldigt bra resa och säker haha!

Reply
Amanda

Alltså, i själva Dar så är det farligt att va ute när det e mörkt, jag bodde ju där i 1 år, och min mammas kompisar hade blivit rånade i en taxi (tänk på att låsa dörrar i bilar) och man kan bli rånad när man bara e ute o går eller så, så håll i saker, och visa inte grejer som, ja, kameror för mycket. I Zanzibar vet jag inte ifall det e lika farligt att va ute när det e mörkt, men jag skulle tro det. Ha det så kul, jag e sjukt avundsjuk på er. jag vill tillbaks.

Reply
michelle

Så fin! Skulle bli rädd att ramla .. :o Nej men ville fråga en sak.
Tittar du på andra bloggar ? :) Tacksam för svar !

Reply
Lena

Lyssna på råden!!! Ni är turister och västerlänningar och i deras ögon rika. Följ inte med folk om dom säger kom å köp här borta antingen vill dom lura er eller få pengar för att dom visat er vägen ect. Eller råna er. Ha inga väskor eller liknande förvara kamera pengar i bhn. Marknader är perfekta ställen för ficktjuvar. Afrika är farligt och inte alls som vi är vana vid att världen är. Blev rånad i Kenya på halskedja,när jag satt i en matatu(minibuss) fönstret var öppet en cm,men när bilen startade slet nån åt sig det. Inga smycken,inte ens silver,falska metaller det vet dom inte om att det är och kan skada dig under ett rån pga det. Gå inte ut efter mörkrets inbrott och det blir mörkt fort och dom syns inte alltid då. Utan kan gömma sig ganska bra i skydd av mörkret. Det lät rasistiskt men de menade jag inte,utan bara sanningen.

Var rädda om er! Ha det bäst!:)))

Lena

Reply
viktoria

Jag vet inget om Tanzania men när jag var i Tunisien sa som att man inte skulle gå ut på kvällen. Dom stängde till och med “portarna” till hotellet på kvällen för att ingen skulle kunna ta sig in. Jag tror att ni ska lyssna på vad dom säger där.

Reply
Karin

Det är farligt att vara ute i mörkret, men är även farligt dagtid. Inte att ni blir mördade, men rån osv är väldigt vanligt, människor försöker dessutom lätt lura en så man får inte heller vara naiv och godtrogna.. inte att människor där är elaka men många är fattiga och vi vita är så gående bankomater för dem så tror det beror på ren överlevnandsinstinkt. Man ska undvika trånga gator, gränder, “slum” områden osv, men även dagtid på stan kan man bli rånad utan att folk omkring lägger märket till det (eller bryr sig), min pappa bor i Tanzania och jag har varit där flera gånger, skulle aldrig gå ensam utan vakt eller flera afrikanska vänner med mig i Dar. Erbjuder hotellet vakt, tacka ja. Om ni ska på krogen, resturang, osv ha alltid en taxibil som står utanför och väntar på er. Ledsamt men tyvärr är det så verkligheten ser ut, det är inte säkert som vit i Dar. Lycka till!! Zanzibar är förövrigt helt underbart <3

Reply
Joel

Du är en fantastisk människa Kenza!
Det finns många tjejer där ute som du är en stor förebild till.

Reply
Linnea

Om du hade läst tidningen så hade du vetat att det är en av de farligaste städerna och gick på nyheterna och stod på alla tidningar att en kvinna från Sverige blev mördad där nere under hennes smekmånad då deras taxi blev kapad och hon blev mördad. Trodde man läste på lite om stället man åkte till hehe

Reply
Stina

Hej, jag har varit i Dar es Salaam och skulle undvika att vara ute på kvällarna. Såg att ngn rekommenderade slipway och sea cliff. Jag mådde mest dåligt av att vara där, ett riktigt Msungoområde av överklasskaraktär. Känns inte riktigt att ta sig till sådana områden när man väljer att åka till ett land som Tanzania.

Tänkte på affischen du postade om vad som händer med snattare. Faktiskt inte så humoristiskt då jag såg när en ung pojke blev jagad av 15 andra killar som kastade stenar mot honom. De träffade honom och han föll i backen och blev allvarligt misshandlad. Detta hände dock under dagtid.

Kan väl mest säga att var uppmärksamma, undvik vissa områden och håll koll på era saker.

Reply
Ashley

Oj vilka hemska kommentarer som finns här, så tråkigt att människor orkar lägga ner energi för att skriva sådant till en person man troligtvis inte ens känner. Tycker du verkar vara en vettig kvinna som ser de goda i världen och det tycker jag är fantastikt bra gjort av dig! Hoppas du kan se förbi alla negativa kommentarer och fortfarande vara lika glad och nöjd med livet som du verkar vara. Och till alla otrevliga kommentatorer, sluta läs en blogg eller lägga ner tid på en människa som tydligen enbart stör er. Move on.. Att skriva vidriga saker är bara en energi tjuv för alla..

Reply
Maria S

Dar es Salaam kan vara lite otrevligt på kvällstid. Men på dagen/tidig kväll när alla andra är ute är det ingen fara. Lämna dyra saker på hotellet. Om ni blir rånade (som kan hända även i Sthlm eller vart som helst) så lämna ifrån er pengarna direkt utan bråk.

Ta taxi, det är så billigt. Men på dagen som sagt är det ingen fara att promenera. De flesta amerikaner o svenska är överdrivet rädda, så ta alla “tips” om att bli mördad med en nypa salt. Ha så kul!

Reply
Linn

I hope that you have brought pants and long sleeves with you! Do not want to be showing skin unfortunately

Reply
millan

jo alltså det är ganska farligt. när vi var där så var vi ute lite på kvällen och min kära mamma tyckte det kändes obehagligt, så vi tog oss hem igen. dagen efter står det om att någon hade mördat flera personer på exakt samma ställe, några turister. jag vet inte, det är lite obehagligt, men det går säkert bra, försök inte springa runt för mycket på kvällarna.
btw, älskar din blogg haha :)

Reply
Amanda

Hej! Jag har varit i Dar es salaam, och vi gick på “black market” där. Och de människor vi mötte där var väldigt på hela tiden, men de är ju de flesta försäljare utomlands iof. Men det gäller att hålla i plånboken för det bildades ringar runt mig av folk som ville sälja och ibland kände man sig lite kvävd. Vi bodde på ett väldigt fint hotell och vi behövde aldrig oroa oss för att bli rånade när vi var runt om vid hotellet.

Reply
Emma Hofko

Jag har varit på zanzibar!
Jag tyckte faktiskt att många av lokalbefolkningen var hur trevliga som helst, men man ska inte gå i slumområdena på kvällen. Det finns tydliga gränser med staket mellan slum och hotell-områden, håll er där.
Kram!

Reply
Alexandra

Min pappas arbetskollega blev rånad och nästan dödad på väg till 7-eleven, när han var där nere. Var hellre överdrivet försiktiga, trots att det känns löjligt. Man har bara ett liv <3

Reply
emilia

Jag var där för ett år sedan och varnar att ni INTE SKA GÅ UT NÄR DET ÄR MÖRKT. Vi hade en vakt med oss överallt, även på dagen för att vara helt säker. Akta er för att åka taxi också!
Kram

Reply
My

hehe det kan ju bara ha varit svenskar som varnat för det finns nog inga mesigare människor än vi svenskar. För Nä, alla länder har det väl inte lika tryggt som vi har i vårt land. Men vakna upp säger jag till dem. Som någon vettig tjej skrev innan att man behöver ju inte utmana ödet med att utmärka sig med dyra prylar eller “visa att man har pengar” bland skumma gränder och när det är mörkt. Men så är det ju på dem flesta ställena i världen. Man kan väl bara vara lite mer försiktig än vad man behöver vara i trygga Sverige. För det är ju ett faktum att det är ett fattigt land med hög kriminalitet. Men ni är förnuftiga själva och vet nog exakt var gränsen går. Sen är din man rätt byggd, med honom så hade jag känt mig lite tryggare i alla fall ;D ha ha

Reply
SA

Vad fint! Jag har bott i Dar es Salaam i ca 1-2 år när jag var 2-4 år. Vi var också varit på Zanzibar , och bilade mycket i Serengeti national parken
Verkligen ett tips!
Roligt om du skulle kunna visa bilder hur det ser ut nu :)

Reply
Ubah

Vad är de för skitsanack om att “vita” har de bättre än mörka? Det spelar igentligen ingen roll. Obama han har ju massor med pengar men han är ju dock mörk så ni påstår att han har de dåligt för att han är mörk? De kallar iallafall inte jag dåligt.
Min mamma är mörk och hon är i Kenya just nu. För henne gäller de samma regler som de “vita”. Inga visande smycken, ute när de är mörkt, etc..
Bara för att (vissa) ställen i Afrika har de svårt och de är mörka betyder inte att man ska ta alla mörka över samma kant. Visst ja, vissa småställen i Afrika är inte vana med ljusa människor, men snälla de betyder inte att “vita” har de bättre.
Några kommentarer är om att vita har de bättre och akta sig för de “svarta” men de låter inget annat än rasistiskt.

Reply
M

Dar es Salaam är defenitivt inte säkert när det är mörkt ute. Tanzania är ett utav afrikas farligtaste länder, speciellt som man är vit. Otroligt vackert land, men utan guide och kännedom om landet kan det vara otroligt farligt, så var försiktiga!

Reply
Emma

en kvinna ifrån min hemstad (Anni Dewani) blev bördad i kapstaden,afrika. Då hennes taxi blev kapad kvällstid. Ta hand om er!

Reply
H

Jag har bott i både Cape Town och i Tanzania (i en mindre stad några timmar från Dar) Har besökt Dar många gånger. Där gick jag inte ut när det var mörkt om det inte var på skolområdet – aldrig själv, eller hem från dalladallan/taxin om jag gick genom den bebodda byn där jag kände folk. Samma sak i Dar – ska man till restaurang tar man taxi (OBS många kan inte engelska, be hotellet skriva en lapp ni kan visa chaffören!). Har varit på Zanzibar också, tog taxi när det blivit mörkt och jag var utanför hotellområdet.
I Kapstaden, bodde där tidigt 2000-tal, betalade de prosituerade och street kidsen för att hålla mig säker/låta mig vara när jag gick från jobbet på kvällen. Råkade aldrig ut för något under min Afrikatid – trots naivitet och de risker jag tog. Kanske tur, men å andra sidan hade jag inte heller mkt av värde…:)

Reply
Sara

Hej!

Har rest en del i Tanzania/Dar, o jag skulle saga nej till att rora er egentligen nagonstans nar det blivit morkt sa fort det ar i en stad. Pa landsbygden ar det en annan sak. Ta sallskap av nagon fran Tanzania eller taxi med valkant bolag. I ovrigt finns inget att vara radd for, fantastisk stad :)

Ha en fin resa!

Reply
sofia

Ni ska inte vara ute och gå efter att det blivit mörkt varken i Dar eller på Zanzibar… Det rådet är generellt i hela Tanzania och det är inte ovanligt med rån och liknande. Det märks dessutom väldigt tydligt om man är turist så man får vara försiktig.

Dessutom är ffa dar ganska ökänt och det är tydligt väldigt vanligt med ficktjuvar…

Reply
Sara

Jag rekomenderar att man INTE går ut när det blivit mörkt. Jag har rest dit två gånger och fått samma varningar båda gångerna. Åk taxi till och från restauranger osv. Jag har flera historier om hur folk stått och väntat och smygit runt uteserveringar när man ätit. vissa restauranger eskorterade oss tillåmed till taxi bilen för att vi inte skulle behöva gå fem meter själva. Jag har även eskorterats av vakt när jag skulle gå på en toalett som låg just utanför en restaurang… var försiktiga. åk taxi överallt i mörkret!

Reply
Astrid

Hej! Jag har varit i Både Tanzania och på Zanzibar! Det stämmer helt och hållet att man inte ska gå ut på kvällen. Det finns många människor där som är väldigt fattiga och dumma, dom mördar människor för att överleva. Både deras egna folk men speciellt turister. Min mammas kollega blev rånad på vägen hemifrån jobbet med sina barn i bilen, kniv hotade och slagna.
Så ja det stämmer, var försiktig och stanna på hotellet på kvällen! :)

Reply
Fanny

Vi bodde mitt i smeten i Dar och vi hade vakter utanför hotellet konstant, att gå ute under kvällstid var ett BIG NO! Och även att ha på sig täckande kläder för att det inte skulle bli jobbigt för en själv, dvs visa så lite som möjligt…. Håll hårt i grejjorna och gå aldrig ensam!

Reply
Fanny

Vi bodde mitt i smeten i Dar och vi hade vakter utanför hotellet konstant, att gå ute under kvällstid var ett BIG NO! Och även att ha på sig täckande kläder för att det inte skulle bli jobbigt för en själv, dvs visa så lite som möjligt…. Håll hårt i grejjorna och gå aldrig ensam! Sen på Zanzibar finns oftast vakter på stränderna, masajer alltså som håller undan byborna från turisterna. Dom har regler osv, men i vattnet gäller inga regler. Och det finns en jättebra liten butik på Zanzibar med helt fantastiska kläder som är hemmagjord av ägaren,beror dock vart du bor då men :D

Reply
Juliana

candy har du besökt doktorn på senaste, om inte skynda dig dit du verkar ha något allvarligt fel i hjärnan…Kenza lita på din instinkt det funkar bäst vart du än är.ha det så trevligt &njut medans du är där puss &kram

Reply
Madeleine

Först, Tanzania är ett underbart land på många sätt men även farligt! jag var volontär där i somras och det är precis så farligt som de säger. gå ALDRIG själva när det är mörkt(Zanzibar är lite lugnare än fastlandet..) men de har knivar och allt möjligt på sig och kan gå på vem som.
var inte vid några stora vägar när det är mörkt. (det misstaget gjorde jag och räddades av två unga afrikaner från att bli både våldtagen och mördad.)
solen går ner runt sju, så jag råder er att om ni kan så gå antingen med någon inhemsk som ni frågat/hyrt/lärt känna eller håll er till gator som är mer kända, helst inga bakgator!

Hoppas ni får en fantastisk resa, zanzibar är alldeles underbart!

Reply
Sandra

Hej Kenza! Har bott i Tanzania när jag var liten och semestrat där sen dess. Jag har aldrig hört att det är livsfarligt, självklart ska man ju inte gå och skrika att man har en bra kamera, men så himla farligt är det väl inte, eftersom jag inte har hört nåt.

Reply
Sofia

Hi, i’ve been to Dar es Salaam several times, my best friend lives in Dar es Salaam. First of all, I advise you to always take a taxi and not a bajaj (the small ‘tuk tuks’) and that you’re always careful of your belongings. However, there are some very nice areas that are adivseable, where many locals (safe) as well as tourists go. The place is called ‘Slipway’, and its a shopping place/ restaurant/place by the sea that is absolutely safe! Just tell a taxi driver to go there, and he will be sure to do so! Also, if you have time and the weather is nice, you can take a taxi to “Giraffe hotel” which will be a little distance out from Dar, outside of the area “Mbezi” and by the sea!
Dar es Salaam is amazing, visit the local market as well (for tourists) and you will be assured to have a great time! Good Luck on your journey to Zanzibar (there you should take care when outside at night in the city), and have fun in the resort (there it is absolutely safe; I stayed in a lovely one for a week or so)! All the best!

Reply
Paula

Hejhej!
Min storasysters kompis var där för inte alls länge sedan och skulle bo där i tre månader och på de tre månaderna hann hon bli rånad 2 gånger och fått sin kompis nerknarkad på en buss så att han blev rånad på allt han hade och blivit avslängd från bussen. Vem vet vad som kunde hänt med han? Han hade bara tur att det var rätt personer som hittade han, annars kunde ju han vara var som helst nu.

Var försiktig Kenza! Din blogg äger och hur skulle det se ut om det stod ” Svensk bloggare mördad i Tanzania” på aftonbladets framsidor, vi skulle inte ha något att läsa! :O
Kram, du är bäst!
/Paula

Reply
hkj

Hm, jag vågade mig inte ut länge efter skymningen eftersom jag hade hört samma saker, fast jag gick själv, du har ju åtminstone en stark beskyddare! :P Det gäller väl bara att inte gå in i öde gränder(bäst att inte göra det under dagtid heller) utan gå på de stora gatorna där det är folk, där händer ju inget. Glöm inte att pruta ner allt extremt, de säger ofta det tiofaldiga priset eller mer till turister. Vill du skänka är det nog bättre att göra det till ett barnhem eller en organisation än dem som ändå redan har jobb och tjänar bra på turism.

Reply
hkj

Instämmer också att dar var ganska tråkigt…så deppa inte att du inte får mycket tid där..

Reply
..:Sarah:..

tröck på skcika kanppen för fort, ja jag har vart där, nu har du rest vidare.. men de var inget ställe jag gick ut ensam och vandrade på. kaotiskt minst sagt men ack så underbart ändå.

Reply
Nellie

Det har hänt att folk har blivit kidnappade i området. Det är väl det antar jag… Men jag tror nog inte att det ska vara så stor fara!

Reply
Lisa

Bara du inte går själv ute efter det har blivit mörkt, så är det inte farligt. Kan även rekommendera Kendwa Beach på Zanzibar (På hotellet Kendwa Rocks är det alltid mycket yngre folk och roliga fester på helgerna), och sen måste ni till Stone Town en sväng innan ni åker tillbaka till fastlandet. Ha en bra resa!

Reply
katarina

Hej!
Först bara fy faaan för den båten! Jag tog samma båt 2008 och det var bland det värsta jag gjort! Slutade med att jag spydde på några stackars afrikaner och min pappa :S

Men vi fick inga som helst varningar, bara man höll sig till hotellområdet så var det lugnt. Men skulle inte ta chansen att gå ut med en massa värdsaker.
ha en trevlig resa! :D

Reply
Helena

Min kusin var där med sin familj för ungefär fem år sedan och när dom var på något café eller liknande blev dom rånade och hotade med en mercedes mot huvudet.. Helt sjukt!!

Reply
Karin

Min far blev rånad i Dar Es Salam och själv blev jag utsatt för ett rånförsök. Vi var där sammanlagt 4 dagar och sen stack vi vidare för det kändes olustigt. Vi har rest jättemycket i Sydamerika och Afrika men aldrig varit med om något, men här hände det alltså 2 ggr på 4 dagar. Galet. Otroligt min stad annars!

Reply
Ida Oscarsson

Ta det lugnt med värdesakerna bara så går det bra, och var där på dagen. “Vanliga” tanzanier är inte heller på marknaden på natten. Skräckhistorier blåses upp jävligt lätt av folk som inte har varit där.

Reply
Ida

Har bott i Kenya ett par år. Att ta en promenad efter att det har blivit mörkt är inget du ens tänker tanken på att göra.
Endast blåögt att inte lyssna på lokalbefolkningens ord, vad skulle dom vinna på att ljuga för er!
Ni är värda både pengarna ni har på er samt att ni är perfekta kidnappningsoffer som dom skulle kunna få ut bra pengar på. Åk taxi till resturanger eller barer och ta inga risker, det gäller att vara street smart, det är inte Turkiet du befinner dig i.
Hoppas ni har det grymt!

Reply
Amanda Gustafsson

Flasha inte med onödiga dyra saker som i vilket annat fattigt land som helst. Coco Beach ska man kanske inte vara helt ensam på, Slipway, Yacht Club och Sea Cliff är väldigt “vita ställen” om man nu kan säga så (dock kanske lite tråkiga haha, men lugna). Så var det i alla fall när jag bodde i Tanzania och Dar es Salaam, om du får chans att upptäcka landet så gör det och var inte bara på Zanzibar. Tanzania var ett otroligt vänligt och härligt land, längtar tillbaka hela tiden.

Reply
sanna

hej Kenza, första gången jag kommenterar här =P

jag spenderade stora delar av min sommar i dar och även zanzibar (har släkt i tanzania så jag levde både som “inföding” och turist…) meeeeen, som ensam tjej ska man INTE röra sig ute nånstans på kvällen egentligen, turist eller inte. sen så ska man även vara försiktigt utmed vissa vägar både med sällskap och i bil. alltid fönstrena uppe och dörrarna låsta, osv. de flesta tanzanianer är FANTASTISKT snälla men de som är ute efter något tvekar inte att använda sig av våld för fem öre, hemskt nog… men, STORT lycka till med utflykterna och håll hårt i handväskan! ska bli kul att se dina bilder sen =)

ps. dolphins village på zanzi och stone town (såklart) är stora tips, helt fantastiskt!

Reply
Pettiz

Hej!
Jag och mannen min var i Tanzania i 3 veckor förra året med två vänner. Vi hade bara safari inbokat och första övernattningen på ett hotell, sen fixade vi boende och upplevelser efter hand. Vi överlevde :) Och vi fick en fantastisk resa med minnen för livet. Men några råd: Bli inte otrevlig och snäs av försäljare eller någon som vill ¨visa er vägen¨ till något ställe ni ska till eller vad de nu kan tänkas få er att mjölka ut pengar för, även om de må vara pain in the ass. Det bästa är att vara trevlig men bestämd och inte diskutera. En kompis röt ifrån och det blev genast hotfull stämning.

Många kommer att tjata, följa efter er och ha sig för att ni ska handla. Taxichaufförer finns det i massor men åk ALDRIG själva. Håll ihop och kommer ni ifrån varandra, gå hellre in på ett hotell eller restaurang el dylikt och fråga om vägen. Be dom även ringa en taxi som hämtar dig på plats.

Själv så va jag spyfärdig på Dar es salaam. Det va kaos för mig. I Stonetown på Zanzibar va det mö lugnare och trevligare men skummisar finns överallt. Just d ja! I Stonetown blev det upplopp och jäkligt obehaglit vid marknaden. Flera ropade på oss att vi skulle gå till hotellen för att det kunde bli farligt för oss där. Det finns tydligen de som inte uppskattar oss turister, men dom som gör det (vilket är många) dom är ena rediga guldkorn. Så njut av er resa men va förnuftiga och ha med er att ni är i ett land med en helt annan kultur.

Ska ni till Stonetown så rekommenderar jag varmt en Indisk restaurang som jag tyvärr ej minns namnet på, men den ligger i närheten av den stora banken nära hamnen.
Jisses vad mycket jag skrev haha!. Jaja, ni kommer få det så bra så :)
Ha d!

Reply
S

Kände för att kommentera typ andra gången och läs mina ord nu.

GÅ ALDRIG UT NÄR DET ÄR KVÄLLSTID OAVSETT VEM DU ÄR MED. Vill inte skrämma dig men även taxi är inte säkert.

Jag känner en tjej som blev mördad på sin smekmånad när dem åkte tid. Det var taxichauffören som blev mutad av folk som förföljt och sedan rånade dem paren och dumpade mannen. Kvinnan tog dem med i bilen våldtog o mördade. HELT UTAN ANLEDNING.

Alla är inte så. Men det är en stad med ett utav de högsta rankningarna av MORD/KIDNAPPNINGAR pga av fattigdom och dårar som gör allt.

Kände för att jag måste skriva. För detta har tagit så djupt på mig att jag inte rekommenderar någon att åka dit. Om du googlar ser du en oehört summa komma upp på folk som blir mördade varje dag.

Va försiktig alla som åker dit o håll er i turistställen o inte småplatser. Riktiga sydafrikaner som är ärliga vet även att man inte stannar vid rött trafikljus pga folk stoppar o rånar bilen. Det är vanligare än man tror så ta allas varningar på allvar

Reply
Amanda Gustafsson

Vill gärna lägga till att OM oturen skulle vara framme och någon skulle rycka, snatta eller så från er, skrik inte på hjälp eller dra onödig uppmärksamhet till brottet om det inte känns som fara för era liv. I Tanzanernas kultur är det då okej att slå ihjäl tjuven på plats och en avrättning är kanske inte vad man vill bli vittne eller skyldig till.

Reply
Hej!

Jag själv skulle säga att alla överdriver en smula.
Alla städer är “farliga” vissa mer än andra
Sen är de ju egentligen ingen som vill mörda andra vara för sakens skull, och de tittar absolut inte med mördarblick. Folk är otroligt snälla och hjälpsamma. Men pga av så stora klass skillnader är de svårare för vissa än andra såklart!
Man ska inte gå någonstans egentligen själv när de är mörkt, de är ganska självklart.
Och visst de kanske inte är så smart att strosa runt som riktiga stor turister.
Jag har aldrig haft problem på kvällen. Åker mycket egen bil, är ute på ställen och käkar när de är kväll, kan ju säga att många enormt snälla.
Så gå inte runt och var rädd och tror att varenda människa tänker mörda er, men tänj inte på gränserna om man säger så.
Kan ju tipsa om slipway, bästa stället i världen!
Och glöm inte att ingen är farlig, de enda som är farliga är ledarna i landet för de har skapat en sådan klass skillnad.
Ha kul!

Reply
Hanna

Jag bor i Kenya och du ska inte gå utomhus när det är mörkt och inte heller i Dar, det är liksom samma grej. Det är farligt som vit. Du kan gå ute på dagarna, men bara stora gator där folk kan se dig och vad som eventuellt skulle hända dig. Afrika är inte thailand, det är väldigt farligt. åk taxi

Reply
hannah

dedär alla snackar om hon anni Dewanis som vart mördad på sin smekmånad i Capetown. Poliserna tror ju att det var hennes Make som betalade taxichaffören och de där andra som mörda henne att göra det. har åkt bil i sydafrika och de är inget farligt har också gått på kvällarna och de va inget som hände. de gäller att ha omdöme .

Reply
Lisa

CANDY
Dina sjuka kommentarer säger mer om dig själv än Kenza. Rättare sagt, säger dom väldigt mycket om dig och inte ett skit om Kenza!

Jag brukar sällan kommentera blogginlägg, och faktiskt aldrig tidigare har jag kommenterat för att säga emot någon så här. Men när jag först ser en så löjlig kommentar från dig och sedan ytterligare en om att ingen skulle bry sig om Kenza blir mördad osv.. Så kan jag inte låta bli att bli riktigt jävla förbannad! Jag känner inte Kenza och inte heller du men den flesta av oss har hjärna nog att se genom denna blogg att hon är en jävligt smart tjej, nu när du ändå läser hennes blogg kan du väl vara glad över att hon till skillnad från många andra bloggare bjuder in sina läsare för att hon uppenbarligen är intresserad av om någon av oss har erfarenhet av det hon just frågar efter. Eller juste du brydde dig inte om hon skulle dö där borta, säger du det så sluta läs hennes blogg!!

Förlåt alla andra för min utläggning men detta kom rent och skärt ur mitt hjärta, det gör ont i mig att se hemska kommentarer som dessa. Ta hand om ditt liv istället för att hata så mycket, du fick bara ett.

Reply
freja

Hej! jag har själv bott i dar es salaam i tre år och aldrig blivit rånad. man ska hålla sig till säkra ställen, och om ni ska gå på marknaden så gå inte för långt in utan håll er i utkanten. Man ska hålla koll på väskan och så är det farligt att promenera på många stränder, då kan man bli rånad. fråga på hotellet var det är safe att gå :)

Reply
H

Ogillar att lägga mig i, men tycker att det du skrev här var rätt stötande. Du verkar vara en vettig och smart tjej, så jag kan verkligen inte förstå hur du kan skratta åt råd och förmaningar som finns till för att hjälpa dig! För hur kan du tycka eller tro att unga svenskar (de som läser bloggen) har bättre koll på en region som är känd för att vara farlig än lokalbefolkningen? Visst kan turisters råd och erfarenheter vara till viss nytta, men de flesta har ingen aning om hur situationen ser ut just i detta nu! Tänkt på det. Klart man inte ska vara rädd och sitta på rummet hela dagarna, men glöm inte att de som lever där permanent förmodligen har rätt! Lycka till!

Reply
Rebecca

förstår inte varför flertalet turister fått för sig att haven möts vid cape point? cape of good hope är afrikas sydvästligaste punkt. men cape agulhas är afrikas sydligaste punkt där atlanten och indiska oceanen möts! :)

Reply
nyfiken

hej!
Min sambo och jag ska åka till Tanzania . vi tänkte spendera några nätter där men sen ta oss vidare till Zanzibar, vårt problem är boendet .. ska man bo på en och samma plats på Zanzibar två v i sträck eller vad rekommenderar ni? vi ska va iväg nästan 3 veckor. ta gärna emot förslag på vad vi ska hitta på, sevärdheter och vilken sida man ska åka till norra eller södra?
och isåfall har ni något förslag på hotell… eller någon privat man kan kontakta innan resan.
vi kommer inte boka något i förväg utan tänkte fixa det när vi kommer fram till Tanzania.
jätte tacksam för svar!
// Monica

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*