• header

5e januari 2012 – i Tanzania

God morgon!

Vi är i Dar es Salaam i Tanzania och klockan är snart nio här. Vi har precis ätit frukost och ska snart dra iväg väskorna till hamnen där vi ska hoppa på en speedboat spybåt. Vi har köpt åksjuketabletter den här gången så förhoppningsvis joinar jag inte spy-kören igen som jag gjorde på båten till Koh Tao förra vintern haha.. Båten tar ca 2 timmar och sedan är vi framme på Zanzibar!

Igårkväll kom vi fram rätt sent, vi trodde att vi skulle komma fram lite tidigare men det tog sån tid vid passkontrollen med visum och så. Nu hann vi inte se något alls av Dar es Salaam men på tillbakavägen (till Cape town igen) har vi 1 dygn på oss här så då hinner vi förhoppningsvis gå runt lite och besöka den stora marknaden. Vi har dock blivit varnade att det är otroligt farligt som turist att gå ut när det är mörkt? Stämmer det? Vi förstår att man inte ska gå runt med väska och flasha med dyra kameror, smycken m.m., men vi fick höra från en här på hotellet att vi kan bli mördade? Det känns ju lite väl haha… Har läst runt lite och det sägs vara väldigt farligt här, vad säger ni som varit här? Uppenbarligen så lever ni ju om ni svarar, men vad har ni hört?

Nu måste vi iväg till hamnen och hoppa på spybåten. Wish me luck!! :S

Vid Cape point. Där nere ser ni hur Indiska oceanen & Atlanten möts. :)

316 Comments

Malin

Hejsan! Jag har inte själv varit i Dar, men min morbror bodde där under tre år. Han sa att man inte behöver vara rädd, men man ska vara försiktig. Man ska inte vara utmanande på något sätt, utan klä sig diskret, och absolut inte provocera någon. Vid ett tillfälle bröt sig två snubbar in hos dem (de bodde då i ett “svenskt” område med vakter och grejer) då han och hans fru blev hotade till livet. Reaktionen han fick från polisen var att endast att han förmodligen hade gjort något dumt för att “förtjäna” detta, och att han borde köpa ett vapen. Ungefär. Så var försiktiga!

Reply
Candy

Folk som LEVER DÄR varnar er för att ni kan bli MÖRDADE, men nej tydligen räcker inte det. Du vill veta från dina bloggläsare som varit där (?) vad dom har hört? :S

Det krävs bara att någonting riktigt allvarligt händer dig Kenza så kommer du inse hur jävla dum du är!

Reply
marte

Hei. Bodde i Camps Bay i 4 mnd. og vi fikk streng beskjed av så og si alle om at man ikke burde gå alene ute når det var mørkt, men om man gikk sammen med noen gikk det fint :) Hadde ingen ubehagelige opplevelser på alle månedene jeg var der.
Ha en fortsatt fin ferie :)

Reply
C

Hej, man ska inte vara ute vare sig på Zanzibar eller i Dar es Salaam när det blivit mörkt. Det går självklart bra att vara på en restaurang sent men sedan måste man ta taxi hem. Har blivit rånad både på Zanzibar och i Dar es Salaam, båda med machetes. Zanzibar är helt underbart men det gäller att vara extra smart. I Dar är befolkningen inte alls lika trevlig, egentligen heller inte så mycket att se, en marknad som man går igenom på 1 h. Mwenga market heter den. Annars finns det inte särskilt mycket som lockar. Har varit i Dar 5 ggr och varje gång är det i princip endast på genomresa för att man mest blir lurad och stämningen är inte så inbjudande. Zanzibar är dock grymt! Missa inte marknaden med mat i Stonetown nere i hamnen!

Reply
Nadja

Hej kenza! Du behöver inte oroa dig ,så länge du inte går runt själv i gränder på kvällstid. Dessutom så finns det ingenting att göra i själva staden dar es salaam, så alltså om ni kan åka med taxi 10 min utanför så finns de bättre ställen att hänga vid. Det är mera lugnt där . (slipway, för glassar/mat och afrikanska saker man kan köpa . Sea cliff village där de finns massa restauranger att välja bland. ) Det är mina tips eftersom jag själv tycker att det är halv jobbigt att vara i staden . Är här just nu men lite utanför som sagt. Kram!!

Reply
Candy

Och vad menar du förresten med “det kändes ju lite väl haha…”? Ser du ens på Nyheterna, ser du inte att folk faktiskt blir kidnappade/mördade? Förstår du inte? Snälla Kenza, detta är inte Sverige.

Dessutom så tror jag dom lätt ser vilka som är turister och inte, eller hade du och Aleks kanske tänk måla ar svarta och gå runt där på marknaden som du verkligen mååååååååååååste gå på, vem bryr sig om du blir mördad liksom? Bara du hittar några fina väskor så..

Reply
Evis

Ingen erfarenhet av Tanzania men av Kenya och där ska man inte vara ute och gå på kvällarna. En taxi till och från restaurang är väl OK men inte mer än så….skulle tippa på att det är ungefär samma i Dar es Saalam. Ha det så bra!

Reply
Sara

Hej Kenza!

Efter egen erfarenhet av kvällspromenader i Dar, och även från mina Tanzanska vänner avråder jag starkt från att strosa utomhus efter det blivit mörkt! Mord är kanske att ta i, men rån förekommer ofta, och det riktiga stimmet börjar efter mörkrets inbrott då alla ska hem till byar med mera. Om ni vill gå ut efter mörkrets inbrott kan ni kanske fråga någon på hotellet om de kan följa med. Tanzaner är ett av världens mest hjälpsammaste folkslag! :) Nästa gång du är i Tanzania rekommenderar jag ett besök i Bagamoyo. (Därifrån skymtar man Zanzibars kust och stränderna är minst lika vita och långa!)
Ta det försiktigt och ha så trevligt!
Sara

Reply
tjej

Hej,

Mina föräldrar är från Tanzania -Dar e salaam och min pappa syster bor där,dessutom har jag massvis med vänner där. Det är inte farligt, ifall ni har smycket, väldigt dyrbara saker, då kan ni verkligen åka illa ut. Vad väldiga försiktiga också med att prata, dem är duktiga på att lura. Annars är personerna där väldigt omtänksamma, trevliga. Det är en fin stad.

Reply
tjej

Hej,

Mina föräldrar är från Tanzania -Dar e salaam och min pappa syster bor där,dessutom har jag massvis med vänner där. Det är inte farligt, ifall ni har smycket, väldigt dyrbara saker, då kan ni verkligen åka illa ut. Vad väldiga försiktiga också med att prata, dem är duktiga på att lura. Annars är personerna där väldigt omtänksamma, trevliga. Det är en fin stad.

Reply
Lotta

Jag har själv inte varit där men planerar att åka dit. Jag har också hört att man absolut inte skall gå ensam och kvällstid bör man väl inte vistas utomhus. Mord, våldtäckt , rån är väldigt vanligt. Fruktansvärt att det är så!

Reply
Frida

Jag har själv varit där och vi blev varnade att inte gå ut kvällstid ! När vi skulle i väg på dagen blev vi även körde till platsen av en chafför som väntade på oss tills vi var klara på grund av att dem
Inte ansåg att vi skulle vandra runt själva som turister ! Staden anses vara en av världens farligaste städer, så om jag var ni skulle jag inte vandra
Runt allt för mycket på egen hand ! Lycka till

Reply
Fatiha

Från Wiki:
Safety has become a noticeable feature in Dar es Salaam and many other Tanzanian cities. Dar es Salaam is one of the safest large cities in East Africa. Homicides are rare, even in the poor areas of Dar es Salaam. Chain snatching is relatively common in the kariakoo area. Although pick pocketers frequent the City Centre and Dala Dalas and prey especially on foreigners, there are rarely reports of violent crimes. Unfortunately, the relative poverty in Dar es Salaam drives some people to steal from small store-owners. These crimes are usually taken into the hands of individual citizens who usually feel that street justice is the only way for the thief to learn his or her lesson. Street justice can be fatal to the petty thief. Sometimes innocent people are beaten and occasionally killed for crimes that they did not commit. The distrust in the police and their corrupt ways is one of the reasons why citizens take matters into their own hands. One might argue that the fear of stealing for most Tanzanians is morally positive, while others might argue that the accused deserves a fair trial under the law. Because of this and many other factors, Dar es Salaam has become an exceptional city when it comes to safety, whether it be fear or simply a culture of peace.

Ha det bra!

Reply
Natalia

Jag skulle nog vara försiktig i Dar efter att affärerna stängt och det blir mörkt ja. Man har mycket större uppmärksamhet då och det är läskigt, känner sig förföljd osv. Tiggarna där är väldigt fysiska och efterhängsna, och då pratar vi inte om barn. Om du åker till mindre städer i Tanzania är människorna helt underbara. Finns underbara människor i Dar också men det är nog inte dom du hittar efter kl 10 på gatorna. Så gå på någon liten bar eller glassbar och se till att ta taxi dit och hem.

Reply
Sandra

Det är jätte mycket kriminella där! När jag var där var jag ganska liten men vi gick inte ut när de var mörkt ute. :)

Reply
Linda

Jag har bott i Dar nu i 3 månader, och tyvärr är det nog sant att det är farligt efter att de blivit mörkt. Nere i centrum i Posta gäller det att vara försiktig på natten. Ensam ska man inte gå runt! Så länge det finns andra ute på gatorna så är det dock rätt så lugnt. Märker man att man plötsligt är ensam gäller det att snabbt ta sig till mera livliga kvarter med restauranger/pubar. Kariakoo (marknaden) skulle jag definitivt inte åka till när det blivit mörkt. På dagen är det dock ingen fara! Bäst är dock att åka dit utan väska (pengarna i BHn!) så slipper man stressa för den. Kariakoo kan man köpa billigt skor, (massproducerade triko)kläder och kanske det bästa: superfina tyger. Om ni har tid skulle jag rekommendera att ni tog er till Mwenge Woodcarver’s market (norrom centrum) om ni vill köpa skulpturer, smycket etc i trä!

Reply
Denise

Fan vad sjukt att det ens finns sådana människor, mördare.. Snälla, även om jag har lust att säga “skit i dem”, så försök vara försiktiga!

Reply
Nereida

Önskar er det bästa på er resa! Jag älskar verkligen att se på bilderna du lägger upp, så härliga/vackra!

Reply
Bille

Kenza, de dom säger är helt rätt, undvik att gå ute när de är mörk. Tanzania är inte ett säkert land ( Spenderade 4 månader i Afrika förra sommaren), och samma med kameror å sånt. Afrika är jäkligt annorlunda mot turister än i övrigt. Och väl på Zanzibar så rekomenderar jag smågatorna i Stone Town! Absolut fantastiska. Där kan du hitta mycket fint. Men va försiktiga!

Reply
Elle

Kapstaden har hög kriminalitet!! Mina vänner var där för några år sedan och blev överfallna och rånade trots att det var dag. GÅ INTE UT PÅ KVÄLLEN!!! trodde ni läst på om sånna grejer om ni väljer att åka dit?!?

Reply
Maria

Hej!
En av mina vänner blev mördad i sydafrika förra hösten, (googla på anni dewani) snälla var försiktig.

Reply
Karin

Hej Kenza! Vilken underbar semester ni verkar ha! Jag var i Tanzania för några år sedan, dock inte i Dar es Salaam utan i en lite mindre stad. Brottsligheten är väldigt utbredd, det är jättevanligt med rån , särskilt mot “rika” västerlänningar. De gånger vi gick ut på kvällarna fick vi alltid se till att vara ett stort gäng och alltid ha med oss en egen chaufför.

Hoppas ni får en kanonfin resa på Zanzibar med. Stor kram!

Reply
bobbo

Jag åkte till Tanzania för att turista i tre veckor men blev kvar lite mer än ett helt år. Människorna är fruktansvärt vänliga och hur gulliga och hjälpsamma som helst. Att de skulle mörda turister känns som hitte på för de ser väldigt väldigt mycket upp till vita. Lite så de kanske blir lite för pushiga ibland för de kan vara ganska på med att få prata med en osv. MEN… inne i stan Dar es salaam är det lite blandad misär då klassskillnaden går från stenrik till urfattig och inte finns något emellan. Så flasha inte med kameror eller väska är väl det enda du behöver tänka på, bara lite extra eftertanksamhet än på landet där alla blir glada om man fotar elelr pratar med dom, inne i stan är det lite mer droger och misär. MARKNADEN är fantastisk men undvik att fotografera där för det är där de flesta mysko folken håller till:) Annars är stan grym, tips är att äta på Rose Garden mitt i stan, underbart ställe och frick för sjutton deras passionsjuice färskpressad. den är wow. Och på zanzibar om ni har tid så åk så långt norr ni kan, bara resan dit är fantastisk då ni åker igenom både, djungel, torrt land likt öknen och småstäder, man ser liksom hela afrikas klimat på en resa! Nungwi heter paradiset på Zanzibar dte ligger i norr, delfiner, sköldpaddor, fina hyddor, antastiskt vatten och människor!

oj massa info, men kör på, Tanzania och Zanzibar är makalöst fantastiskt!

Reply
bobbo

Jag åkte till Tanzania för att turista i tre veckor men blev kvar lite mer än ett helt år. Människorna är fruktansvärt vänliga och hur gulliga och hjälpsamma som helst. Att de skulle mörda turister känns som hitte på för de ser väldigt väldigt mycket upp till vita. Lite så de kanske blir lite för pushiga ibland för de kan vara ganska på med att få prata med en osv. MEN… inne i stan Dar es salaam är det lite blandad misär då klassskillnaden går från stenrik till urfattig och inte finns något emellan. Så flasha inte med kameror eller väska är väl det enda du behöver tänka på, bara lite extra eftertanksamhet än på landet där alla blir glada om man fotar elelr pratar med dom, inne i stan är det lite mer droger och misär. MARKNADEN är fantastisk men undvik att fotografera där för det är där de flesta mysko folken håller till:) Annars är stan grym, tips är att äta på Rose Garden mitt i stan, underbart ställe och frick för sjutton deras passionsjuice färskpressad. den är wow. Och på zanzibar om ni har tid så åk så långt norr ni kan, bara resan dit är fantastisk då ni åker igenom både, djungel, torrt land likt öknen och småstäder, man ser liksom hela afrikas klimat på en resa! Nungwi heter paradiset på Zanzibar dte ligger i norr, delfiner, sköldpaddor, fina hyddor, antastiskt vatten och människor!

oj nu blev det en massa, men njut, tanzania och zanzibar är magiskt!

Reply
H

Hade två klasskamrater som var i Tanzania i tre veckor med skolan och de blev också varnade att vara ute på nätterna och fick inte gå ut när det blev mörkt så tror nog ni ska vara på den säkra sidan och lyssna till rykten :p

Reply
Jolline

Underbara bilder! Var ett tag sen jag var här inne. Hittade dig första gången för att jag kom över intervjun du gjorde med tokio hotel. Bra grupp det där :).
Häftigt hur långt du kommit i din karriär sen sist jag uppdaterade mig här inne! Coolt må jag säga! :)

Reply
Hannah

Det är farligt där, det är det alltid i länder utan lagar. Inte för att jag har varit där. Men Kenya som ligger ovanför är drabbat av somalier som rövar bort rika turister. Så det skulle inte förvåna mig om dom letat sig neråt för att tjäna sig en hacka. TYVÄRR Detsamma gäller Zanzibar. Mitt dröm-resemål men jag kommer aldrig våga åka dit

Reply
Sara

Jag och min sambo fick också väldigt många varningar och träffade folk som hade vart med om helt sjuka saker i Dar es Salaam. Men bara ni har huvudet med er och inte tar onödigt risker så tror jag det är lugnt (: Vi fick i alla fall bara positiva minnen därifrån! Btw, ni måste testa att dricka juice gjord på sockerrör när ni kommer fram till Zanzibar! De säljer det på gatorna överallt, sååå gott! De pressar sockerrören i en stor press och blandar det med is. Sjukt gott när man håller på att dö av värmeslag. Ha det toppen!

Reply
Hannah

Btw min mormor bodde i sydafrika och såg dom i bilen framför henne bli mördade pga fin bil och fattigt folk. Det är sorgligt men sant

Reply
aggy

min mamma har vart där nere ett antal gånger och hon sa att mörka tittade väldigt mycket på dom med mördarbickar! Så att hålla sig på avstånd är nog bra iaf! ;)

Reply
linda

En bekant till oss jobbar därnere och spenderar alltså större delen av året där. Han säger att kriminaliteten är hög, och inte bara fall av snatteri utan våldtäkter, misshandel etc. Han går aldrig ut på kvällen ensam och säger också att man sällan ser kvinnor ute på kvällarna heller, de stannar väl inne.

Reply
Josephine

Du bör inte gå ut i mörkret i Dar, speciellt inte själv.
Av respekt och din egen säkerhet bör du täcka axlar och knän när du är bland lokalbefolkningen, inga korta shorts. Låter hemskt, men de flesta som verkar snälla är bara ute efter dina pengar. Vit (mozungo)=rik, var försiktig med vilka du ger pengar till.

Dar är en jättehäftig stad!! :)

Ha de grymt på paradisön!

/En Tanzania-volontär

Reply
YES

Hur kan d resa så mycket för du jobbar ju med inge nnat än modelning och bloggning….Varifrån får du dina pengar?? Puss älskar endå din blogg massor och dina kläder är alldeles ljuvliga!

Reply
Maja

Ja, vi blev varnade för precis samma sak men det var aldrig någon fara, visst folk stirrar ju och så men vi gick till och med på en kvällsmarknad när vi var där hehe. men vi såg till att vi gick i mitten av gången, där lamporna lyste. tillslut hamnade vi i en typ liten mörk öde gränd vilket var lite läskigt men allt gick fint!! jag lever och längtar tillbaka!
no problemas.

Reply
Frida

Jag var nio dagar på safari i Tanzania i somras och sen 5 dagar på Zanzibar. Under safarin höll vi oss mest i bilen och på stora resorter men vi åkte igenom många städer också där vi stannade till för att köpa något, äta, tanka osv. Och jag kände mig inte trygg för fem öre på ganska många ställen. Det kunde stå femton försäljare runt bilen och banka på rutorna och man såg att hälften var drogpåverkade. Så att gå ut mitt på ljusa dagen kändes jobbigt för oss, så skulle nog vara väldigt försiktig med att gå ut på natten.

På zanzibar bodde vi två nätter i stone town och där var det lugnare men extremt jobbigt på dagarna, mötte många påverkade människor som följde efter och försökte röra vid en ( täckte ben, bröst o axlar men inte mitt blond hår).

Det jag ska komma till är att vad som helst kan hända samtidigt som allt lika gärna kan gå hur bra som helst. Men man bör absolut tänka sig för och lita på lokalbefolkningens råd.

Reply
matilda

min kompis var där för några år sen, och det var helt ok då. du behöver nog inte oroa dig för att bli mördad i alla fall. Ha det så kul!

Reply
Anonym

Haha, Det kom på tal häromdan, min pojkvän tror inte att man kan spy när man åker en speedboat, han tror inte att det går så pass snabbt, är så pass guppigt så man spyr, men av egen erfarenhet har jag alltid med mig åksjuketabletter och sist jag åkte blev jag inte åksjuk tack vare tabletterna och kunde njuta av havet i stället för ligga må dåligt i en solstol! Tabletterna är guld för dem som lätt blir åksjuk(Gången innan åkte jag på nästan samma tur och blev åksjuk, spydde och då hade jag inte tagit en tablett så det fungerar verkligen!) Det är ett väldigt bra råd!

Angående att det är lätt att bli dödad där, så är utländska misstänksmma mot vi som kommer från Europa, Men det finns en risk att bli det överrallt. Man ska vara på sin vakt och alltid läsa på om landet man besöker.

Kram!

Reply
emi

skulle varmt rekommendera sea band , mot åksjuka/sjösjuka
dom hjälper , är själv både åk/sjösjuk men de går mkt lättare när jag har dom på mig , finns på apoteket.
kram !

Reply
V.H

Jag har släktingar som bott i Tanzania, och vi fick inte lov att komma och hälsa på dom (deras “önskan”) då de tyckte att det var alldeles för farligt. I vissa städer har dom till och med “utegångsförbud” efter en viss tidpunkt ..
Hoppas iallafall ni har en trevlig resa på de andra ställena, och titts runt i Tanzania när det är ljust för det är ett riktigt fiint land ! (fått massa bilder)

Många Kramar!

Reply
Wilma

OMG!!!! Såå fint! Min mamma bodde i där i ett år… Men guud så vakert! OMFG!

Kram. mej

Ps. Älsar dej och bloggen :]<3

Reply
A

Jag har en kusin som flyttat till tanzania där du är o jobbar. Har inte pratat med han så mkt men det jag hört är att man som vit inte ska vistas själv så mycket eftersom inte en polisen är att lita på då man kan muta dem. En kompis som jobbat som volontär var på zanzibar då hennes vännina vart utsatt för ett rånförsök. Om hon ej gav pengarna skulle hon få en aids spruta o hon hade inga pengar men som tur är hade de någon lokal snubbe med sig som snackade sig ur detta. Helt enkelt var försiktig o ha gärna guid om det går, om jag fattat det rätt på deras berättelser.

Reply
Elsa

Det är inte så farligt som alla säger, det finns flera “delar” av dar es saalam, den mindre fattiga och den rika där finns mycket dyra hus och så haha men håll koll på dina kameror, tror inte riktigt att alla skulle tveka att ta den. Skydda axlarna och kroppen lite mer, det till hör typ deras kultur och det visar väll respekt, ha så kul!!! Se till att njuta när du är där i afrika och dar es saalam, zanzibar, det är så vackert

Reply
Aina

jag har bara vatt i Nigeria men där sa de också att man går inte ut när det är mörkt, det gjorde inte lokalbefolkningen heller (gick ut alltså), men då var vi i en av de mest “drabbade” städerna i Nigeria!
det måste vara skukt skönt att ha sån värme!;)

Reply
julia

Hur länge till är ni utomland? Skulle inte du kunna jämföra dina bästa resor o så då? och har du vart på Teneriffa någon gång? skulle inte du kunna berätta lite om det? vi håller nämligen på att boka resa dit i vår!tack på förhand:d

Reply
Emily

hej! Det är sant att man inte ska gå ut själv när det är mörkt. Där är ju också ganska dåligt upplyst på gatorna och så , så det är nog ingen bra idé att gå själv. Jag har varit i Tanzania 2 gånger! (:

Reply
Elena

Jag har en vän som var där och hon berättade som du, att man inte bör gå och skylta med smycken och andra dyrbara grejer. Vet dock själv inte vad som kan hända men verkar ju rätt logiskt med tanke på att de där inte har råd med sånt kanske…

Reply
Maria

Jag har bott i Tanzania en sommar och kvinnan jag bodde hos sa samma sak. Man ska vara försiktig efter solen har gått ner, speciellt i storstäderna.
Hoppas ni får en fin upplevelse där nere! :)

Reply
So

När jag var i Dar var det obehagligt att gå runt när det var mörkt, så jag rekommenderar att ni tar taxi med någon taxichaufför som verkar pålitlig även om ni bara ska färdas en kort bit! Vi gick ganska långt i jakt på restaurang på kvällen men det var nästan bara skumma (drogpåverkade) människor ute som stod och smög i gathörnen. Kändes som man skulle kunna bli rånad ganska lätt.. Be safe!

Reply
Bella

Lycka till fina Kenza det ska nog gå bra :) Kram Bella ps . Älskar din blogg otroligt mycket ! <3 :)

Reply
jm

jag har vart där och vi var ute på kvällen och gick till clubbar som var underbara och gick även och åt vid stranden på kvällen… finns massa som går ut som inte är från dar es sallam…. ( billikanas är en stor clubb där alla kan gå ) det finns en svensk som äger en bar som heter
Q bar… och en italiernare äger en bar/clubb som hetter sliip way :D
hoppas ni har det bra!!

Reply
Linnéa

Åh, been there done that. Joinat spyklubben på båten till Koh Tao alltså.

Reply
A

När vi skulle till tanzania med skolan var det totalförbjudet att gå ut när det var mörkt, men det berodde såklart på vart man skulle. Det finns ju mer livliga gator där man kan vara, men vissa hotell tillhandahåller till och med med vakter som ska gå med en för att ingenting ska hända. Så det kan vara bra att vara lite extra försiktig i alla fall, och som sagt inte skylta med pengar eller värdesaker! :)

Reply
J

Nej då oroa er inte, de är inte farligt här i dar es salaam, inte farligare än nån annanstans på natten. Ni ska inte gå runt ute när de är mörkt men de är ju bara sunt förnuft som på de flesta ställen, ta en taxi dit ni ska bara. Beror på vilket område ni bor i också såklart men jag kan tänka mig att ni inte bor i slummen. Ta hand om er o ha de underbart!

Reply
hej

kan säga såhär har vart där typ 8 gånger eller något..
nej, ni borde inte vara ute när det är mörkt, iallafall inte “på gatan” eller vad man säger..
jo men jag har faktiskt hört att folk kan hugga av en fingrar osv för att sno en ring, typ…
men för att vara ärlig tror jag inte det händer speciellt ofta, men kan nog vara bra att vara försiktig ändå…
men ska ni åka någonstans (med bil/buss) räkna med att trafiken är sjukt dryg, det tar flera timmar typ från havet till flygplatsen tex.

Reply
N

Jag har en kompis som var i tanzania för nån månad sen och jobbade som volontär. Hon blev tillsagd att absolut inte gå ut när det var mörkt, det var tydligen väldigt farligt, precis som du säger.. Just för att risken för våldtäkt, misshandel och liknande är otroligt stor då. Så håll er inne :)

Reply
Minna

Ja det stämmer. Jag har hört mycket angående det. Man måste va försiktig. Det var likadant i Ghana. Vi gick nästan aldrig ut efter sex när solen gått ner. Det är säkert ingen fara, men va verkligen försiktiga. Bär ingenting på er, kamera, smycken, väskor osv när de är mörkt då.. Zanzibar kommer bli helt underbart ! Jag tror dock att ki ska va lite försiktiga även där. Jag va nämligen påväg till Tanzania ist för Ghana Så ja läste på en del. Finns tydligen mycket påverkade människor och droger på Zanzibar. Inte så kul att höra massa skit nu, men det kommer säkert gå bra ! OCH ni kommer ha en helt amazing resaaaaa :D

Kram

Reply
h

hallå! tycker det är jättefint att ni besöker de fattiga område och att du verkar vara så medveten. du sprider positiv energi och det är SÅ skönt att se en yngre tjej bete sig moget men ändå ha barnasinnet kvar. big up kenza!

Reply
Evelina

Det stämmer väldigt bra att det kan vara farligt att vistas ute när det är mörkt som turist. Så var det i alla fall i Botswana och det är ju ändå i närheten. Vi fick aldrig höra att man kan bli mördad, men drogad och nerslagen var betydligt vanligare. När vi ätit på restaurang på kvällen så tog vi alltid taxi tillbaka till hotellet så vi skulle slippa gå i mörkret. Jag bar alltid med mig min systemkamera och blev som tur är aldrig av med den heller.

Hoppas att ni har en fantastisk semester, Zanzibar lär vara underbart!

Reply
Madelene

Jag har varit där på både semester och som volontärarbetare, jag uppmanar er också att hålla er inne när det är mörkt! De har ingen respekt för vita för vi har det bättre än dem, det händer väldigt ofta att man blir rånade! Och det är dem som gör mottstånd som blir mördade, så ta det lugnt :) ha en toppen resa!

Reply
Inn

Man ska vara jöätte noga med att inte gå bär det är mörkt, men man klarar sig nog om man bara ska typ gå till pic n pay eller nåt!!

Reply
mel

lyssna på vad hon säger, för det är på riktigt. Vi har en vän (en äldre kvinna) som är född och uppvuxen i cape town men som älskar att åka till tanzania.. och hon är sett och hört detta själv tyvärr.. så ta hennes och receptionistens råd att inte gå ut, snälla du!

Reply
Frida

Hej! :)

När jag och min familj var på ungefär samma ställe som er men inte precis varnade dem för samma saker och det är klart man ska vara försiktig men vi såg då inget. Kom även ihåg att sådana saker kan hända överallt. Hoppas ni har det bra och ta hand om er. Puss!

Reply
Terese

Så som jag har hör från min kompis som bodde där i ett år så bör man verkligen inte vara ute på natten, och speciellt inte om man är kvinna. Ta det försiktigt.

Reply
yesss

Hi kenza,
I recommend that you listen to what they say about the night cause the crime scene there unfortunalty increased sky high. You could try to take the risk but i reccomend that you stay in safely. My mom is from south-africa and she went back few years ago and she told me it’s not like it used to be. We have allot of friends from south africa and around africa and they are loaded with horror stories. If you still want to give it a try i recommend some sort of protection but.. even that isn’t 100% i don’t want to scare you cause africa really is a beautifull country you’re gonna love Zanzibar and it’S worth the effort and waiting etc. Lots of love! xx

Reply
Filippa

Hejsan! När jag var i Tanzania hörde vi mycket om olika saker bland annat bomber osv.. Det var ju lite småläskigt att höra och så men sedan sa folket på vårat hotell att det hänt några få och att dem varnade ifall att. Jag och mina vänner dansade ganska mycket och så på kvällarna och besökte delar av staden visst var man försiktig men det är inget att oroa sig för tycker jag! Ha det bra :)

Reply
Huma

Jag har själv bott i tanzania ett år med min man som är härifrån, jag har gått ut själv men hände inget. Folk tycker om att påstå massa skit me klart man ska ju vara försiktig, Alla blir glada när dem ser turister, men de i affärerna blir gladare då dem tjänar lite extra på att höja priserna.

Ha det så trevligt!

Reply
Lina

Jag hoppas det går bra på denna båtresa. Inge kul att bli åksjuk. När jag var på Island med killen och hans bror blev båda åksjuka utom jag…. tyckte så synd om dem! men de var lite roligt också eftersom de hade stora orangea overaller på sig. haha!

Reply
Rebecka

Jag var i Dar-Es-Salaam i februari 2011. Tro mig det är ingen rolig stad, finns inte jättemycket att se om jag ska vara ärlig. Nej ni bör inte vara ute på kvällen, natten. Vi var aldrig ute sent. Se upp för taxichaufförerna för en del vill lura dig på pengar. Om ni bestämt ett pris innan ni ska åka till ett ställe så kan dem ändra det när ni kommer fram. Zanzibar däremot är så fint att man kan tro att man är i paradiset. Så otroligt vackert! Vi åkte med en sån där båt över till ön men man blev faktiskt inte alls åksjuk. Däremot så är det sjukt mycket folk med på båtarna så det kan bli trångt. När du är i Stone town på Zanzibar så skadu går till hamnen på kvällen och köpa grillspetten som de grillar där. Många turister är där så det är inte farligt alls. Skitgott är det! Du kan grilla spett med hummer och jätteräkor på och det kostar inte alls mycket! Hoppas du får en underbar vistelse på Zanzibar Kenza men det tvivlar jag inte på!

Reply
Johanna

Kul att ni är där!! Min syster har bott ensam i Dar es Salaam i typ ett år sammanlagt, och hon blev rånad EN gång för att hon gick helt ensam med hela sin ryggsäck full med grejer. Jag var där med henne tre veckor en jul/nyår för nåt år sen och vi riskerade aldrig något, för folk är väldigt beskyddande där. Om någon försöker göra nåt med turister “kastar sig” i princip folk över dem och slår ihjäl tjuvarna typ. Låter dramatiskt kanske, men det är verkligen ett tryggt land när det kommer till folket, det kan jag lova. Kram!

Reply
katja

Herregud Kenze var försiktig! JA det är farligt att vara ute när det är mörkt, man kan bli rånad och mördad för minsta krona på vissa ställen, speciellt om man är turist och “vit” (gillar inte heller de orden).

Nu vill jag inte skrämma dig för självklart kan man gå ut, men inte för sent bara! :)

Sen tycker jag att det är otroligt häftigt att du är där, men är det inte jobbigt att se alla fattiga människor/barn? Skillnaden är ju enorm, tänk bara på hur vi lever här i Sverige och hur dom lever där.

Hoppas du får en fortsatt trevlig resa! :)

Reply
Zandra

Min pappa bor i Tanzania (har gjort i 11år) och har inte blivit hotad eller liknande.. Men som med andra fattiga länder bör man inte gå ut med dyra accessoarer etc på kvällarna :) ha det fantastiskt på zanzibar :)

Reply
Anna

Har aldrig varit i Sydafrika men man hör ju hela tiden hur farligt det är där och att man som turist inte ska gå själv utan guider osv… på kvällen kan jag tänka mig att det kan vara farligt faktiskt!

Reply
Robin

Det är inte särskilt smart att vara ute själva på fastlandet i Tanzania kvällstid. Men Zanzibar är det oftast ganska säkert att gå ute på kvällen med undantag från en del platser. Hör med lokalbefolkningen eller någon på ditt hotell som vet var man ska undvika att gå. Är det en turistort typ Nungwi har du inget att oroa dig över :)

Reply
Sofie

man ska såklart inte göra sig själv till ett offer i onödan. men om jag hade varit ni så skulle jag vara lite mer försiktiga överhuvudtaget. lycka till!

Reply
alicia

hej, jag har en fråga till dig är du inte rädd för typ farliga djur, typ som hajar eller ngt?

Reply
Randomjenta

Så gøy at dere har kommet dere dit! Var i Tanzania (rundreise i Afrika) i sommer, og var da blant annet innom Dar es Salaam og tok båten over til Zanzibar. Vi ble også fortalt at vi måtte være forsiktige i Dar, og reiste hele tiden en liten gjeng sammen, så vi ikke skulle være så utsatt. Ville IKKE tatt med meg systemkameraet i alle fall, uansett tid på døgnet hvis dere skal inn til markedet. MASSE folk, og mye som skjer/mye å se på, at det kan fort bli skummelt. Vi bodde på en strand like utenfor byen i Dar, og der ble vi fortalt at hvis vi gikk utenfor campens strand, ville vi bli myrdet… o.O Og vakter stod alltid ute på stranden og passet på.

Opplevde aldri noe farlig da! Og afrikanere er jo generelt veldig hyggelige og snakkesalige! Det eneste dere kanskje blir plaget med er beach boys på Zanzibar som skal skal selge ditt og datt, og ikke lar dere være i fred :P Jeg leste boka “how to kill a mockingbird” mens jeg var der, og en kar kom, snakket, og ville ikke gå.. “Do you want to kill a monkeybird??! WHY?! Maybe I can show you!!” Hahaah, jadda.

Kos dere i alle fall, og så lenge dere tar visse forhåndsregler går det bare fint :D Bodde selv i Nungwi og det var nydelig der! Pass på å gå ut på den langgrunne stranden på kvelden og se på stjernene! Sjekk også ut Stone Town, markedet der er sikkert mye bedre uansett enn det i Dar :)

Nå har jeg nesten skrevet en bok her, hahahha, skal stoppe. God tur! Båten var ikke SÅ ille ;)

Reply
Kaja

När kommer ni hem? Måste vara fantastiskt att vara där. Min kusin kommer från just Dar es Salaam så jag har vart där! Helt fantastiskt, likaså Zanzibar om inte änu mer! :)

Reply
Diaana

Jag tycker du är modig samtidigt så är det underbart att se saker och ting men också farligt.men akta dig för ficktjuvar…..

Reply
linns beautybox

ja, Tanzania är “farligt” och särskilt för turister. Dock vet jag inet hur det är i Zanzibar, men kanske bäst att ta det säkra före det osäkra så inte er fantastiska semester slutar i tragedi? (oj, vad sarkatsitk det lät. inte alls meningen!).

Grejen är att folk gömmer sig i buskar och rånar förbigående på nätter. När jag var i Tanzania var det helt sjukt vad folk var rädda om oss vita turister. Taxi från dörr till dörr, aldrig gå ut ensam på kvällar eller nätter.
Även om ni inte har smycken, telefoner eller kameror som visas så SER man att ni är rika pga er hudfärg + sättet ni klär er på. Dessutom vet alla att västlänningar som har råd att åka till afrika är rika. Be careful :)

Reply
Ebba

Min kompis var där förra året hela hennes hotel var omringat av stängsel och dom varnade dom att de inte skulle gå ut utan stanna på hotellet för det kan hända saker. :)

Reply
Gia

Hej! Å vad avundsjuk jag är! Har varit i Tanzania 2ggr! Det är ett underbart land! Ja man ska vara försiktig i Dar es Salaam när det är mörkt, vi va ute och gick en gång när det va mörkt med då hade vi med oss en man från Zimbabwe, så då va det lite tryggare. Man ska ju helst vara så många som möjligt som går runt. Hoppas ni får en bra resa!! :)

Reply
mona

mördad kan man bli världen över. man kan bara inte gå runt och oroa sig för sånt. vad fint ni verkar ha det!

Reply
Julle

Min van bodde i Dar under ett halvar da han skrev sin C-uppsats. Han ar en stor kille fran Holland. Herre javlar vilket stalle det verkar vara. Fattigdom, korruption och kriminalitet. Man skall absolut inte vara ute runt som turist under morkrets timmar. Han kopte en vespa att anvanda som transportmedel, en eftermiddag nar han var ute sa korde han av vagen och vespan hamna i floden. Folk kom springandes for att hjalpa honom bara upp den, stal samtidigt hans samtliga tillhorigheter. Nar han rest sig upp forvantade sej de inte bara ett tack, utan bad om pengar for tjansten de gjort, latsases hitta hans planbok pa marken for att fa hittelon etc. Folket ar sa fattigt att de tar till otroliga saker for att tjana en liten hacka.
Sorry, vill saklart inte skramma dej, men fick hora manga historier fran Dar som fick mej lite orolig.
Ha’t gott och enjoy Zanzi!

xxx

Reply
frida

När jag var där gick vi inte ut på kvällen, vi tog taxi överallt och höll oss bland andra turister haha :)

Reply
b

Var MYCKET försiktiga… bekanta jag känner har varit med om både det ena och det andra… bilkapade, knivrånade (med knivskador som följd), pistolrånade…det som känns extra obehagligt är att det oftast blir kroppsskador för de attackerar först, rånar sen…

Var FÖRSIKTIG!

Reply
Fattis

Jag bodde i Tanzania med min familj i ungefär 4 år, och jag har aldrig upplevt det som särskilt farligt. Men som du säger, man kanske inte ska gå runt och skylta med dyra saker.

Reply
linnea

det händer nog ganska mycket överfall där under kvällen/natten så ni ska nog lyssna på dom som bor och vet. man får ju komma ihåg att livet är tufft i Afrika speciellt i vissa delar av Afrika!

Reply
MadameMcQueen

Tjena Kenza! Just wanted to say that Poland reads your blog very often :) I love your style and its great to see that you like JC’s shoes as I do. have fun on the holidays. puss och kram!

Reply
Johanna

Varit i Tanzania och i Dar es Salaam. Du ska som tjej inte gå runt ensam varken dagtid eller kvälls tid. Och som du säger inte flasha massa smycken och kameror. Farligt, nja är ju inte som här i Sverige och de är ju väldigt intresserad av oss vita människor i allmänhet. Vit=Pengar

Reply
Mikaela

Vad fint! Och vad vacker du är!
Vad läskigt att man kan bli mördad där! Ush!
Hoppas inte ni dör eller blir mördade får då kan jag ju inte längre läsa din blogg! Så snälla dö inte!
Kram
Kolla gärna på min. Blogg!

Reply
Anita

Ni ska vara jätteförsiktiga när ni är där! Gå inte ensamma, och se helst till att ni har någon guid eller något från lokalbefolkningen med er. Att gå ut när det är mörkt är absolut inget att rekomendera, och väskor, smycken, kameror och dylikt ska ni ha inlåsta (helst i ett kassaskåp) på hotellet!
Brottsligheten är tyvärr sjukt hög där nere, och det är absolut inte ovanligt att turister blir rånade.
Var försiktiga, så kommer ni säkert ha en jättetrevlig tid i en av mina favoritstäder på jorden! Ni behöver absolut inte vara oroliga om ni är försiktiga och undviker bakgator och att bära runt på saker med värde!
Kram

Reply
vendla

hej kenza! jag har varit i nairobi och där fick vi inte gå ut efter klockan 7 på kvällen utan vi fick åka taxi till restaurangerna men där är det inga problem.
ha de så kul i zanibaar har varit där det är en jätte fin ö! :)

Reply
Lovisa

Min pappa jobbade i Tanzania i en månad för ca ett år sen, och precis som du skrev var det otroligt viktigt att inte visa upp något värdefullt man ägde som kameror och smycken. De var inte heller tillåtna att åka någonstans utan en inhyrd chaufför och fick inte vara ute efter en viss tid på kvällarna, så ja, det är nog ganska farligt i Tanzania. Samtidigt älskade han att vara där så allt beror nog på hur man ser och tar i sanningen och hålla sig till de restriktioner som ges och inte utmana ödet! Tanzania är ju inte direkt ett av världens mest utvecklade land och står mycket i fokus hos t.ex. FN… Så ja, lita på det som sägs, var inte ute på kvällarna men försök se det fina också!

Reply
Frida carlberg

Kenza. Jo det stämmer. Jag har arbetat i Tanzania i 2,5 månader. Det är riktigt farligt i Dar.. Gå absolut inte ut! Min väninna tog taxi 10 meter från en restaurang till sitt hotell. Å det är inte att överdriva. En annan väninnan blev rånad bär hon satt i en bil i Dar.. Var rädd om dig! Zanzibar är underbart! You will love it! Mm det är samma sak där ! Många blir våldtagna på stranden när det blir mörkt. Tanzania är himlen och helvetet på samma gång. Var nu rädda om er! Men njut av dagarna ;)

Reply
jennifer

Man ska verkligen passa sig för att gå ut när det är mörkt, jag kom hem från Kenya för en vecka sedan och alla rekomenderar att du tar en taxi eller har någon med dig, som kan området.
Ha inga synliga värdesaker på er. Vit = rik, det är deras syn!

Reply
Glady

Har ni överlevt i sydafrika som också är känt för att ha hög kriminalitet borde ni klara er i Tanzania också. Jag är född och uppvuxen där och det hör till ovanligheter att turister skadas. Så kort och gott så kan man råka ut för hemska saker där lika mkt som man kan råka ut för hemska saker i sverige. Hoppas att ni får en trevlig vistelse i zanzibar.

Reply
Anna

Vad jag hört från vänner o bekanta som vart där skulle jag aldrig sätta min fot där. Vill inte äventyra mitt liv. Kan säkert bli mördad o slagen etc på andra resemål med, men att åka dit du är så får man “räkna med de”. Min väns far blev misshandlad bara strax utanför hotellet där. Usch

Reply
Livia

Jag har nyss varit i Tanzania och blev varnad för det också. En jag känner var där för några månader sen och han blev grovt misshandlad (snarare bara tur att han överlevde) och rånad när han var på väg hem en kväll. Ni borde ta varningen på allvar för många människor är väldigt fattiga och desperata och gör i princip allt för att klara sig..:(

Reply
Ariena

Jag vet inte hur det ser ut. Men jag tror man ska gå efter sin egen känsla.. Jag menar.. Man vet att folk är fattiga och har en annan kultur. Jag har en vän som kommer från sydafrika och bor i Cape Town och en man blev påkörd av en bil och det blev en “hit and run” och ingen brydde sig om att rädda mannen, tiggare sprang fram och rånade honom och bussar och bilar körde över honom som om han var en del av vägen…

Jag vet att det är många som har en härlig mentalitiet i Afrika och är väldigt vänliga men jag tror att tyvärr de som är riktigt fattiga och är i stort behov av mat och pengar.. de kan nog gå till det extrema för att komma åt det. Så om man går ute i drabbade områden när det är mindre folk så är det nog en rätt stor chans du blir rånad och jag tror inte man blir mördad om man inte börjar göra motstånd.

Mitt råd är att gå efter din känsla.. känner du obehag alls, gå in igen och stanna inne.. är det värt att riskera livet eller förstöra semester för att testa gå ut på natten?

Gör en pricklista :) för och nackdelar.. har ni skaffat lite vänner och går i grupp så är det ju ännu bättre!!

Reply
Nella

Det stämmer faktiskt, har en kompis som har flyttat dit och hon säger att det är alldeles för mycket mord, misshandel, våld. Så det är viktigt att vara väldigt försiktig, gå inte ut när det är för mörkt och ta gärna taxi dit ni ska. Annars är det sjukt fint där! Trevlig resa Kenza, sköt om er!

Kram.

Reply
Julia

jag var där för två år sedan. Vi strosade ofta omkring i Dar i mörka timmar och upplevde adrig något hot. Tanzanier är bland de trevligaste och hjlälpsammaste folk jag någonsin sttt på! Men dock bör ni vara förskiktiga om en tanzanier föreslår er att “färda” er hem en natt. De Kan ofta skylla på att det är farigt att gå hem ensamma som turister men deras bakomtannke är han sjäva råna er osv. Så var på er vakt och verka inte förvirrade, låtsas som om ni vet exakt vat ni är påväg, även om ni inte vet. U get it. lycka till! hälsa zanzibar ifrån mig! :)

Reply
jessica

Åh vilken härlig bild!
Usch det låter inte så trevlig, hade jag varit er hade jag nog inte gått ut när det var mörkt i alla fall :p

Reply
Dixi Wonderland

Hoppas verkligen att inget händer er men du borde ju kunna känna dig lite mer säker än de flesta med tanke på att Aleks är så duktig i kampsport ;D

Reply
bea

Min kompis blev nästan mördad och våldtagen där nere. När några men skulle våldta henne upptäckte dom att hon hade mens, vilket alla män tycker är äcklig i afrika. Då beslutade dom sig istället för att dränka henne i vattnet, men precis då kom hennes ena vän och räddade henne. Sån jävla tur va?!
Så var försiktig!

Reply
Malin

Ta det säkra före det osäkra! Ni antar troligtvis att de överdriver och att de människor ni mött har varit otroligt trevliga så knappast kan skillnaden inte vara så markant etc etc.. MEN på en del ställen mördar de lätt om de vet att chansen att offret bär ens lite pengar finns.. Jag har hört om mord för knappa 100 kronor på ställen i närheten så jaa lönar sig nog att inte pressa gränserna för långt..

Reply
jennie

Hej Kenza.
Du jag undrar hur du träffade din pojkvän? Och om du har några tips för oss som är 20 år och singlar? Var hittar man bra killar these days?
xoxo

Reply
Tora

När vi var i Sydafrika för några år sedan kom personalen med ett laddat gevär och hämtade oss till middagen.. Utanför fönstret hade ett lejon tagit en zebra i poolen.. En elefan kom och knackade på vårat fönster… Tror de har erfarenhet! Sen var det sjuukt mkt våld där också :O

Reply
Lisa

Vi har också varit där och det är bäst om man håller sig innanför hotellområdet, framför allt på Zanzibar. Kan nog stämma att där är rätt mycket sånt, så bäst att vara försiktig! :)

Reply
Maria

Jag rekomenderar er att gå på black market. Det är hur häftigt som helst där. Mycket lokalbefolkning och de tillverkar sakerna på plats i en cirkel. Det heter black market pga träet de använder, ebenholt tror jag det är. Det finns jättehäftiga smycken och verkligen saker från kärnan av Tanzania. Dock ska man täcka axlar och knän eftersom att det kan ses ofredande om du inte gör det. Då jag var där var jag där med en grupp afrikaner också, och det är nog säkrast om ni tar med er en guide eller så. Så länge ni har någon med er borde det inte vara något problem. Det är heller inget måste att täcka axlar och knän men av erfarenhet vet jag att det är skönast, det är tillräckligt med blickar ändå eftersom att du är vit. Lycka till, Daar es Saalam är superhäftigt.

Reply
Anonym

Jambo!
Jag var i Zanzibar för några år sedan och människorna där är fantastiska, jättetrevliga och hjälpsamma. Vart man går hör man de säga “hakuna matata” vilket betyder “inga bekymmer”.
Dock hade vi väldigt otur när vi blev utsatta för ett rån på ett hotell där många personer drabbades, vi blev hotade med machetes och de tog våra värdesaker. DOCK så var det nästan helt säkert att det var människor från Kenya eller något annat ställe som hade rånat oss, för lokalbefolkningen på Zanzibar är fruktansvärt fredliga och trevliga, de hjälpte oss mycket efter händelsen.
Hoppas ni får det bra, det är en fantastisk ö ni ska till.

Reply
ida

Ja, vi gick aldrig ut själva utan en guide. Man kunde bli ränad, det är det jag vet. Och aldrig i för korta kläder som inte täckte till knäna. Detta borde du ha tagit reda på!!

Reply
Elin

Min faster har varit där och hon var inte ute på kvällarna och hon åkte taxi överallt typ. Hon hade blivit varnad av dom som bor där att hon kan bli mördag! so be careful!

Reply
Hanna

Om du har läst att det är väldigt farligt och även hört av en på hotellet att man kan bli mördad så säger väl det dig förhoppningsvis väldigt mycket? Hur dum är du som frågar bloggläsare om det är lite att ta i och vad de som varit där säger. Gå inte ut där när det är mörkt bara. Herregud.

Reply
anna

Om du är sjösjuk ska du äta mycket mat under båtturen, fick veta det av en doktor och det funkade med mig :P
ha det bra :)

Reply
- silly dreamer

Mysigt med en.. eh.. spybåt.. Eller inte. :( Att du går med på att åka en frivilligt, uscha. D:

sillydreamer.blogg.se
Behöver du stöd, finns jag här.
Ensam må vara stark, men tillsammans är vi starkare.

Reply
Emelie

Hahah, “Candy” har vaknat på fel sida idag.

” Förstår du inte? Snälla Kenza, detta är inte Sverige. ”

Folk blir kidnappade/mördade i Sverige med, bara att slå på efterlyst så ser man hur jävla “säkert” Sverige är.

Sen att det är farligt där, & det ser säkert du “Candy” att även Kenza har uppfattat ;)

—————–

Ha en fortsatt trevlig semester!! :)

Reply
Lenore

kan som tips säga att alltid ha kontanter att slänga till rånare om det skulle hända, typ motsvarande 200kr eller nåt, slänger man det till dem brukar dom försvinna. sedan att ni skulle bli mördade är inte helt orimligt, i afrika är det oftast så att man dödar först och rånar sedan.

Reply
Li

Den som sa att du kan bli mordad overdrev kanske for att skrammas lite, for de vill ju val & att inget ska handa er/ turister. Dock ar det klart att ni ska vara forsiktiga; inte ha smycken/klockor, pengar m.m. synligt & ta taxi om det ar sent, inte nagot annat transportmedel.

Och en liten detalj: baten fran Dar es Salaam till Zanzibar var ok, men det ar daremot tillbakavagen FRAN Zanzibar till Dar som ar guppigt.. Jag foreslar ingen frukost den dagen & de dar aksjuketabletterna.

Reply
SIGNEÖBERG †

jag har varit i kenya, nairobi. jag tror man ska ta det försiktigt och inte ha de liksom finaste kläderna man har, eftersom dom vill ju åt de rika. annars ska man nog ta det lugnt, och att hoppa på en random taxi mitt i stan är kanske inte så smart. ta det bara försiktigt och var noggrann med vad ni gör, njut av resan! kram!

Reply
Angelina

Hej! Min kompis familj känner en kvinna som bor i Zanzibar, och de har också bott där i omgångar. Hon bor dock inte i en turiststad, men till hennes hus finns iallafall en hög grind och hon avråder starkt till att gå ut om kvällarna, det finns risk att bli mördad eller kidnappad där. I turistdelarna ska det inte vara en lika stor risk, inte bland hotellområderna i alla fall, men bara man kommer en bit därifrån ökar risken igen. Så nej, ni bör verkligen inte vara ute om kvällarna! Detta är inte Sverige..kram!

Reply
Emma

Jag har också hört att man inte får gå ute på kvällen utan att man måste ta taxi hem just för att man kan bli rånad eller ännu värre. Tråkigt att det är så men jag skulle då inte våga ta några risker. Ta hand om er! :)

Reply
Fiffi

“uppenbarligen så lever ni om ni svarar” xD
Tycker synd om dig som måste stå ut med så korkade kommentarer att du måste skriva sådär :( Men det var kul :)

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*