• header

27e september 2012

Hej på er!

Jag måste egentligen jobba nu men jag tänkte fortsätta på gårdagens inlägg. Jag såg att jag fick lite kritik för att jag skrev att jag blir ledsen när folk skönhetsopererar sig för att passa in i dagens ideal. Självklart får folk göra vad de vill, det är upp till var och en. Jag säger bara vad jag själv tycker, i min blogg. Flera tiotusentals unga tonårstjejer läser den här bloggen varje dag, och om jag bara kan få en liten tjej att tänka om, jobba på sin självkänsla & lära sig att tycka om sig själv & sin kropp istället för att se operationer & injektioner som ett alternativ så har jag gjort mitt.

De som kritiserar mig i denna fråga kommer med argument som “du är ju vacker och perfekt”.. Enligt vem då? Dig? Jag kan tänka mig att du, just DU som sitter där och överväger något skönhetsingrepp har massor med folk i din närhet som tycker att du är jäkligt vacker. Men för dig spelar det ingen roll. Precis som att när en vän till dig kollar sig i spegeln, suckar & slänger ut “helvete vad jag är fet” och du sitter där och förstår ingenting. Hon är ju vacker och hennes kropp likaså. Hur kan hon inte se vad du ser?

“Du vet inte hur det känns att känna sig ful”.. Herregud, tror ni inte att jag också har varit 15 år och osäker på mig själv? Jag har känt mig spinkig, ful, fet, äcklig. Jag har suttit dagarna i ända och googlat hur man lättast blir av med “kärlekshantag”. Hur man snabbast lägger på lite kött på sina spaghetti-ben. Om det finns några p-piller som kan ge lite större tuttar på köpet. Allt sånt där. Och det var inte heller lätt när jag startade bloggen och det blev fritt fram för främmande människor att slänga iväg elaka kommentarer.

Men jag har jobbat med mig själv. Idag är jag vuxen och jag har insett att jag är bra precis som jag är. Jag är rolig, artig, kärleksfull och duktig på att laga mat. Folk trivs runt omkring mig och jag kan få folk att vika sig av skratt. Men framför allt så är jag….jag! Jag är Kenza Zouiten och det kommer jag vara tills jag dör. Därför vill jag ta hand om mig själv & må bra i både kropp och själ. Självklart har jag fortfarande ibland dåliga dagar där jag suckar när jag tittar mig i spegeln, men jag vägrar låtar det förstöra min dag.

Det är så jäkla viktigt att tycka om sig själv, men för att lära sig att göra det så krävs det att man slutar jämföra sig med andra. Du är du.

Jag och mina vackra bästisar. Vi är alla så olika, men ändå så lika. ♥

333 Comments

passion

Tummar upp för denna inlägg! Du har så jävla rätt, Kenza :) Keepin up good work, girl.

Reply
KK

Kloka ord från en mycket klok tjej. Och förresten; vem vill ha ett samhälle där alla (unga kvinnor) har samma konstiga, onaturliga restylanemunnar, plastbröst och gud vet allt. Fruktansvärt!!

Reply
Hillevi

Kommenterar i princip aldrig men nu känner jag att jag är tvungen för detta inlägget var så oerhört bra skrivet! :)

Reply
amanda

Du är så bra. Vet inte varför men jag gillade meningen “Jag är rolig, artig, kärleksfull och duktig på att laga mat” :’)

Reply
Klara

Grymt bra skrivet Kenza! Du är en förebild för många unga tjejer och en bra sådan tycker jag. You go girl!

Reply
lilly

jag har läst varenda inlägg du har skrivit i fyra år och jag kan utan tvekan säga att det här är det bästa du någonsin har skrivit.

Reply
Linn

YOU GO GIRL. helt ärligt, det är på grund av såna här inlägg som gör dig så unik här i bloggvärlden!

Reply
Mimmi

Du är så himla bra, Kenza. Jag älskar dina vardagsinlägg och modeinlägg också, men det är sådana här inlägg som verkligen är pricken över i:t. Du är ingen ytlig fjortisbloggare, utan riktigt intelligent och vuxen!

Reply
Hanna

Väldigt starkt och bra skrivet! Du har så rätt i det du skriver. Tacl för orden, det behövde jag idag!

Mvh Hanna

Reply
Sanna

Visst, skönheten sitter i betraktarens ögon som det så fint heter. Men du kan ju inte sticka under stol med att det finns ideal, ideal som du faller inom ramen för. Hade du varit tjock hade inte lika många tyckt att du är vacker. Eller haft skitsmala läppar eller vad som helst.

Reply
Andrea

Hej Kenza! Jag har alltid trott att du varit helt perfekt men ett sånt här inlägg får mig att förstå att du var precis som jag är nu :)
Jag sitter och googlar massor om hur man ska få den perfekta kroppen os … men detta var det bästa jag läst! Att en vuxen skriver att man ska vara stolt över den man är är det bästa man kan läsa! Du har hjälp min självkänsla något enormt.
En 13åring

Tack <3

Reply
Veronica - var dig själv, för alla andra finns redan

Åååh, vad fint skrivet Kenza! Håller definitivt med dig. Tycker det är bra du vill visa tjejer de duger precis som de är utan massa skönhetsoperationer och skit. Har bara följt din blogg i någon vecka, men gillar den mer för varje dag som går. Du är du rakt igenom. Det känner man verkligen och sluta aldrig med det oavsett vad folk säger! Kärlek till dig. ♥

Reply
Elin

Dethär var nog ett av dina bästa inlägg någonsin! :) min bästa vän har varit sjuk i ätstörningar i över fem år, och det finns nog inget jag önskar lika mycket som att jag kunde få henne att se sig själv så som jag ser henne. Hoppas det finns någon ung tjej som läser det här inlägget och kanske börja tänka annorlunda :) alla är fina!

Reply
Louise

Men kenza har du sett hur du formulerar dig i frågan? Du skriver att folk gör det för att passa in och för att se vackra ut för andra. Självklart är det många som opererar sig av den orsaken, men vissa gör det ju för att dom mår bättre med sig själv av det. Jag skulle personligen inte heller lägga mig under kniven, men jag har full förståelse för tex en kurvig person utan NÅGRA som helst bröst, som gör dom någon storlek större. Den personen mår ju bättre av det själv, och det behöver inte ens synas speciellt mycket för andra. Vet inte hur det var du menade, men som du formulerade dig så förstår jag att folk tar illa upp av det.

Reply
elin

bra skrivet! jag tycker du verkar vara en fantastisk person utav vad jag läst under dessa åren..shit..typ 5 år? *stalker höhö*

Reply
J

Jag känner dig ju inte irl, men dina åsikter vi får ta del av här är verkligen vackra, och betydande. :]

Reply
Karin

Jäklar vad bra skrivet Kenza! Pusspusspuss för att du är en så bra förebild för unga tjejer (och en stoooor inspirationskälla för en gammal tant som jag ;)

Reply
Sandra

Du säger att du tappat lite lust att blogga, men den senaste veckan/veckorna tycker jag du har bloggat oerhört intressant. Väldigt bra läsning måste jag säga! :D

Reply
30-årig trebarnsmamma

När jag läste inlägget uppfattade jag det inte negativt som många har gjort. Det handlar inte om att fula X inte får operera om sin näsa som hänger i backen (typ).

Det handlar väl mer om hur vanligt det har blivit med operationer/injektioner. Tex; det räcker inte med “vanliga” läppar nåmer, det måste vara XL-läppar för att det ska duga.

Det har nästan blivit standard att göra om något, istället för att bygga upp självkänslan.

Men vad vet jag? Jag är bara en 30-årig trebarnsmamma med stor näsa och hängbröst, som väljer att fokusera på viktigare saker i livet.

Reply
Määäti

Åh så moget och fint skrivet. Jag ska verkligen försöka ta åt mig av detta. Jag vill själv operera mina fula bröstvårtor och kämpar nu med att gå ner 20 kg. (Det är dock nödvändigt för min hälsa) Men jag ska spara dina ord och läsa dem när jag börjar trycka ner mig själv. Du är en ängel, kenza!

Reply
Cornelia

Riktigt inspirerande och bra skrivet. Är övertygad om att du fått betydligt fler än en tjej att tänka om och bli nöjd med sig själv! <3

Reply
linani

kenza i totally agree with you it’s so true what you have written and it really was not necessary to explain all this because there are lots of people who know how you and that you have no bad intention with the subject of yesterday. After all there will always be people who still have bad comments about you. It doesn’t matter how many times you explain it to them they will never understand because they are so terribly jealous of you. You don’t have to waste your time to people like that cause I and a thousand other people know that you have good intentions and that you would never will look down to someone just because he’s “fat” for example. so don’t worry, I only wish that everyone would think like you. Even adult people are judging people on their looks and unfortunately there will always be those nasty bitches who always want to make someone very insecure about themselves. People are mean but you are noting like them, you have a beautiful heart and you are a huge roll model for al lot of people. Please don’t change and stay for ever like this
I love you!!

Reply
Donna

Jag reagerade också och blev även lite ledsen när du skrev det där om att du är emot skönhetsoperationer. Men det här inlägget du skrev, fan vad sant och fan vad rätt du har! Du är inte bara världens bästa bloggare utan också en en väldigt bra förebild.

Reply
Helena

Kan vara ett av de bästa inläggen jag någonsin har läst!! Sjukt bra skrivet och jag förstår precis hur du tänker, utifrån din synvikeln på detta ämnet! Jag däremot, är en av “de där tjejerna som har opererat sig”, jag valde att göra en bröstförstoring för lite mer än ett år sen MEN inte för att någon annans skull, inte för att någon annan ska tycka jag är vacker utan för att jag aldrig, då menar jag ALDRIG har varit nöjd med mina bröst… Detta var inte heller något impulsbeslut, jag väntade tills jag var 23år gammal, för att jag ville ge mig själv en chans att acceptera och tycka om mig själv.. Jag kan säga som såhär: mina opererade bröst är perfekta för mig, naturliga till min kropp och inte en jävel kan tro att jag har lagt mig under kniven(inte så att jag nekar det om någon frågar) och det var precis det resultatet jag ville ha! Sorry för boken jag precis har skrivit här men jag kände bara att jag ville slå ett slag för de tjejerna som faktiskt aldrig kan komma över sina komplex och säga att det är helt okej att göra något åt det utan att bli kallad “fejk”. För hör och häpna, jag är 100% mig själv, jag är samma person som jag var innan operationen, ett par tuttar förändrar inte min personlighet men mina tuttar har förbättrat min självkänsla enormt!! Ingen tjej som har valt att göra en operation förtjänar att bli kritiserad för det valet, det kan finnas miljoner anledningar bakom.. Och det ÄR okej!!
Den här kommentarer bör inte ses som kritik till dig Kenza, då jag förstår precis hur du resonerar och självklart är det 1000ggr bättre att verkligen jobba på sin självkänsla så mycket det bara går innan man överväger andra alternativ!! Tack för mig, nu sätter jag punkt haha! Ha en fin dag!!

Reply
Josefine

Jag tycker att du är en sån sjukt stor inspirationskälla, både om man ser till kläder och till hur du uppmuntrar människor att dom duger som de duger som dom är! Jag själv behöver sådana “pushar” ibland för att faktiskt inse detta. Och just en sådan jäkligt bra push fick jag idag av att läsa detta inlägget. Tack!!

Reply
Maddo

Bra skrivet:) jag håller med dig, ödsla tiden på att ha roligt i livet istället för att tycka illa om en själv.
Tänk när vi är 70 år då kommer vi titta tillbaka på våra bilder som unga Ich tycka att vi är super vackra. Jag tror att vi då kommer tycka att det var konstigt om man tyckte att man var ful.

Reply
Bella

Grymt! Tänk om alla skulle skriva detta och verkligen mena det, vad starka vi hade varit då! Tack för pepp.

Reply
Ellen

Riktigt med credd till det här inlägget! Insiktsfullt! Tror stycke två får folk att tänka lite, alla (de flesta) jämför sig med andra men ofta när nån i ens närhet klagar på nått om dennes kropp etc så kan man verkligen inte se felet, man tycker oftast personen i fråga är hur din som helst! Och den tycker säkert samma sak om en själv när man klagar på nån petitess. Sen finns det vissa som faktiskt HAR “fel”. Min näsa är exempelvis väldigt sned och jag ska få den opererad nu (statligt=gratis) för den hindrar mig att andas ordentligt. Men jag är inte FUL eller DÅLIG pga av den (även om det är lite störande att näsan ser olik ut i olika profiler samt att jag inte är symmetrisk rakt framifrån). Nu opereras den dock för praktiska skäl men jag hade inte tyckt sämre om mig själv om jag inte fått operationen!

Lite sidospår hehe men ville mest säga att det va ett fint inlägg! :)

Reply
Ida

Tack för det här inlägget, jag behövde verkligen ord som ingen annan längre säger! <3

Reply
MICAELA

Riktigt kanoninlägg! Bra att du delar med dej, hoppas många tar detta till sej och förstår att de är fina som de är.

Du och dina vänner är otroligt vackra!

Ha en kanonfin dag :)

Reply
S

Jag beundrar dig Kenza. Ingenting i livet ar latt, men man far forsoka jobba med sig sjalv och forsoka hitta sjalvacceptans, vilket i sin tur ar en lang process… kanske till och med livslang. Kanner igen mig sjalv i dig nar det galler mycket och tycker att du ar en stark kvinna. Att bli vuxen for tidigt ar jobbigt, men det har ocksa sina fordelar…

Reply
lollo♥

så sant och bra skrivet! du förstår nog inte hur mycket det här hjälper mig, jag kämpar varje dag med att acceptera min kropp. men du får mig att inse att det är bättre att leva livet istället för jag kommer ändå aldrig få min drömkropp, haha… tack så himla mycket för världens bästa blogg som jag läst i flera år! kramar fina du ♥♥

Reply
Matilda

Tack!! Jag har alltid velat göra en näsoperation och jag är tolv år gammal jag får komplex så fort jag kollar mig i spegeln…. Men nu känns det mycket bättre. Jag behövde en liten egoboost haha… Tack för ett jättefint inlägg du anar inte hur stor skillnad det kan göra! Det här är en av alla anledningar till varför du är min insperation! Du är bäst fortsätt vara den Kenza vi älskar!! Puss! :)

Reply
Alice

Så sant! Det här inlägget gjorde min dag avsevärt bättre! Du är så bra och har fötterna på jorden ordentligt, som vissa bloggare inte har, och du är en så bra förebild!

Reply
Pernilla

Detta är det bästa blogginlägg jag någonsin läst (och jag läser många bloggar) ! Blir så glad att en tjej som så väldigt många tjejer ser upp till kan uttrycka sig så bra och uppmuntra folk till att förbli naturligt vackra. Fortsätt så! Jag är också en av de som varit tvungen att lära sig att tycka om mina mindre vackra sidor :)

Reply
Narcissa

Du fick just mig att tänka om. Trots att due den snyggaste som finns, så tror jag din insida e ännu finare.
Jag har ett hälsosamt bmi men satt precis och sökte på bantningspiller. Ideal e sjukt onödigt. Bättre vore om vi hade ideal som rörde insidan, vara snäll är en jäkligt underskattad egenskap.

Reply
Fia

Du är sån underbar fantastiskt bra förebild Kenza! Saknar ord för hur fantastisk du är <3

Reply
Nathalie

Väldigt bra skrivit!
Jag har själv haft väldigt dåligt självförtroende men har verkligen kämpat varje dag för att acceptera mig själv. Att jag duger som jag är, jag är fin som jag är. När man börjar inse det och slutar jämföra sig med andra och istället lyssnar på sin familj, vänner och pojkvän som dagligen säger man är fin, vacker, underbar, då tycker man om sig själv väldigt mycket!
Tack för en jättebra blogg Kenza! Du inspirerar mig till tusen, med din härliga personlighet och positivite!
Kram! <3 /Nathalie, 19 år

Reply
Dixi Wonderland

Håller så med dig. Visst man får göra precis som man vill men en otroligt vacker person kan bli väldigt ful om personen har en dålig personlighet och tvärtom. Jag tycker inte det handlar om hur du ser ut utan mer hur man är som människa.

Reply
Lina

Vilket fantastiskt inlägg!! Hoppas många läser detta och börjar tänka som du! Alla är vi UNIKA och de är ju faktiskt de som gör oss till dom vi är! <3 Älskar att läsa din blogg!

Reply
karin

du är underbar! fortsätt att sprida din inspiration omkring dig :) jag håller absolut med, alla är fina som dom är.

vacker bild på dig och dina vänner :)

Reply
paula

Wow it’s really good to read that behind this successful girl, who is involved in this whole Fashion/model etc. world, You can say such things. Generally everybody in this industry think opposite! everybody should be the same and well thanks to the doctors and scalpels they can be lol. It’s very nice to read it I must say again. So wise and I think it is SOO you. Good to know that such people are in the world. puss!

Reply
Amanda

Men du ÄR ju vacker!! Alltid! Det finns faktiskt dom som inte är vackra i utseendet, som blir nedtryckta för att de rätt ut sagt är “fula”. Det är så himla lätt för dig som faktiskt är perfekt rent utseendemässigt att säga så…

Reply
Sara Thelin

Så himla bra skrivet!
Du är en stor inspiration och det är bra att du uppmuntrar tjejer att tycka om dem själva precis som dem är :)! Tack

Reply
Linda

Du är ju helt underbar! jättebra skrivet! jag kommenterar typ aldrig men ville göra det nu. jag har känt precis som dig, när jag var i tonåren satt jag och googlade runt på hur man ska få bort kärlekshantagen. jag stod framför spegeln och tyckte hade världens tunnaste smalaste ben och bred höftben. att det inte alls såg kvinnligt ut. köpte en liten studsmatta i hopp om att jag skulle få större ben :P som tioåring!!! haha stackars barn! jag ville inte gå framför någon på stranden eller mot någon, försökt alltid gå på sidan så man inte såg mina “konstiga proportioner”. men sen började jag få komplimganer, hur fin jag va, vilken snygg kropp jag har, att folk skulle döda för mig snygga kropp. Det är så skönt att höra, och det är sååå skönt att se att du känner samma, det där med “kärlekshandtagen” :) nu tycker jag nästan de e helt ok, rätt gulligt faktiskt. nu finns det ju lite att ta i! Och det är många killar som sagt samma! så att se dig i samma sits har peppat mig skitmkt!!

tack för det snygga kvinna! :)

Reply
Louise

Stämmer helt och hållet det du skriver! Det behövs flera som berättar för unga tjejer och killar att de är underbara precis som de är, men ingen är perfekt men det gör oss bara mänskliga! Alla har sin unika personlighet och skönhet. Ingen kan säga att någon är ful för vem är det egentligen som bestämmer vad som är fult och vad som är fint???…

Puss&kram

Reply
Hanna

bra skrivet! Men jag förstår ändå de personer som sitter där med en krokig näsa, snea tänder, smala läppar eller något annat som inte uppfyller dagens skönhetsideal. För dem kanske det är skönhetsingrepp som gör det möjligt att passa in. Och dem ser dig kanske som idealet. Och på många sätt stämmer du ju också in på idealet om hur en tjej ska se ut. Så jag förstår ändå folks reaktioner med “ska hon säga”. Även om du såklart känner dig ful ibland eller har varit osäker på dig själv. Lite likadant när någon smal person säger att man ska vara nöjd med sin vikt (när man inget hellre vill än att gå ner i vikt) :D.

Reply
Evelina

Vad fint skrivet! Det är så sant att samhället och jämförelserna påverkar oss. Jag vart ett “offer” för att man ska vara perfekt, se ut som dom spinkigaste modellerna i tidningarna m.m. Och vad gör jag nu? Ligger inlagd på sjukhuset för anorexia. Bara för att man ska vara perfekt. Fast det är ju inte ! Go kenza!! :)

Reply
Klara

Förstår hur du tänker och är väldigt bra skrivet men samtidigt så skriver du om hur bra du är? Det får inte direkt en att må bättre och känna sig snyggare för att jag aldrig kommer att tänka så om mig själv och jag skulle inte säga det till någon isåfall.
Nu hoppas jag att skrev så för att du vill att fler människor ska börja tänka så om sig själva?

Reply
Denice

YOU GO GIRL!
Riktigt bra skrivet, du har så rätt! Don’t let them get you down!
Fortsätt samma som alltid, du är bra som du är!
Kram!

Reply
Jenny

Bra skrivet Kenza!! Håller med dig till tusen, varför ska folk förstora läpparna osv..tror dem att de blir vackra då? Snarare tvärtom…då är de bara fejk! Man är skapad till att se ut just såhär och det vackraste är när folk låter sin kropp vara från alla operationer.

Reply
Lisa

Riktigt bra inlägg!
Kom och tänka på detta, just idag faktiskt när jag skulle lämna tillbaka ett par boots. Bootsen har jag önskat mig i flera år, och äntligen fick jag dem för ett tag sen. Dock går dem inte runt mitt smalben, väldigt väldigt tråkigt såklart.
Jag hade kunnat välja att se det så att de är mitt ben som de är fel på. Men nej, banne mig inte. De är bara inte rätt skor för MITT ben. På några sitter dem säkert underbart, men då sitter inte mina skor som jag får välja istället, underbart på det.
Detta gör oss så unika, vilket är fint!

Reply
Sofia

anade nästan att du skulle få såna kommentarer när du skrev det, så himla naivt, vrf skulle du inte få tycka det för att du ser bra ut!?
typiskt tjejer som mår dåligt som skriver sånt, tyvärr..
jätte bra inlägg, du har så rätt. Jag är i din ålder och har också kommit till insikten att jag är bra som jag är, har slutat bry mig så mkt och mår bättre än jag nånsin gjort. Ibland är det faktiskt skönt att bli gammal haha!

Reply
JENNY

Kenza – världens underbaraste bloggare just för att hon är sig själv. <3 keep up the good work! kram!

Reply
Felicia

Jag håller då med. Jag är en 13 årig tjej hära, snart 14 (1998) som bara sitter och funderar vad jag ska göra för att få mig att gilla mig som jag är själv. Blir så jävla irriterad på 12 åringar som gör hål överallt, färgar håret och gud vet vad. Ja men visst, alla har inte ett perfekt liv, men gör det bästa av saken istället. Man kan inte sitta och vänta på det bästa, istället kan man ju ta det sämsta och göra det till det bästa. När jag mår dåligt brukar jag lägga mig och vila, äta och göra det bästa av saken. Inte som alla andra i min ålder, börjar röka och supa. Nu är det ju inte så att jag aldrig har smakat alkohol men jag har inte varit full någon gång.. Har bara precis fått lite på tungan sådär.

Okej, lite överdrivet långt inlägg här. Men Kenza, du är en av mina förebilder. Du och min mamma och min storebror. Min pappa är känslig och mamma är cool, barnslig och lite galet modig. Hon fastnade med fingret i tvättmaskinen och bara drog upp den. Och sen FUNDERADE hon om hon skulle ta plåster. Man såg ju fan skelettet, haha..

Okej, poängen är. Varför ska man ta pincetten och rycka bort sina ögonbryn om man ändå ska rita dit dom igen? Varför ska man droga, supa och röka? Varför operationer? Onödigt och jag skulle kunna skriva en hel bok om det här.
Jag önskar att jag var så att jag vågade visa vem jag egentligen är inför alla på skola tex. Men nu är jag inte så, även fast jag vill. Jag försöker så oerhört mycket. Och jag beundrar dig starkt Kenza. Man ska ta alla negativa saker och göra de positiva, och se allt på den ljusa sidan.
Du är så jävla vacker Kenza, jag menar det. Och det är för att du inte förstört dig själv. Vill få andra att inse det också i min ålder, men de fattar ju inget. Det ända de säger är “det är mitt liv, jag gör vafan jag vill.”.. Åh herregud. Ja vääldig lång kommentar men så jäkla mycket jag håller med dig så det är inte klokt.

Reply
Emma

så sant!! bra inlägg :D är så otroligt trött på all denna kroppshets hela tiden, om bara alla kunde ha bra självförtroende och tycka om sig själva skulle allt vara så mkt bättre. du är en bra förebild för alla ungdomar!!

Reply
Fashionistan

Helt rätt inställning, o moget skrivet<3

Följ min modeblogg som är Sveriges snabbast växande modeblogg!
Hamnade efter endast 4 veckor på 1:à plats bland finest mest lästa medlemsbloggar (finest.se/heddi)
Men nu har jag öppnat min egen blogg!
Uppdaterar minst 9-10 gg dagligen om smink, skönhet, mode o massa shopping samt hur det funkar att samtidigt vara mamma på heltid till två små flickor.
Kika in, nu pågår en väsktävling där en läsare har chansen att vinna en Gucci väska värd flera tusen kr!

Reply
Sara

Hej Kenza!
Jag vet inte om du läser alla kommentarer men jag hoppas att du läser min.
Det du precis skrev var jättefint skrivet, och jag håller med dig och tycker det är förfärligt att det nästan har blivit en trend att “fixa till något”.
Men en sak bara… Skillnaden är att du VET att du är vacker. Du har fått det bekräftat. Du är modell och får massor med kommentarer varje dag om hur vacker du är. Du verkar ha en fantastisk pojkvän, underbara vänner och en fin familj som alla tycker att du är vacker.
Jag säger inte att ditt liv är perfekt eller att du inte är en vanlig människa men för andra tjejer som inte har någon pojkvän eller härlig familj eller bra vänner så är det inte lika självklart, även om de säkert är vackra de också, eftersom alla är vackra på sitt sätt. De har gått till modell-agenturer och får veta att de inte duger, har dålig hy eller är överviktiga och får läsa överallt om hur man kan göra för att få fin hy eller dumpa några kilon eftersom “det är ju inte snyggt” (enigt samhället). De får onda kommentarer slängda efter sig i skolan eller på fb och när de faktiskt får höra att de är vackra tänker de “ja men de sa ju mamma, hon MÅSTE ju tycka att jag är vacker eftersom hon just är min mamma…”
Du vet att du är vacker men det är det många tjejer som inte gör. Jag gjorde det själv inte när jag var yngre, men jag vet bättre nu. Jag är omtänksam, kreativ, rolig och bra på att lyssna. och vacker. ;)

Reply
N

Hej Kenza,
Det här är första och troligtvis sista kommentaren jag ger dig. Du höjdes precis tusentals meter i mina ögon. Underbart inlägg! du är otroligt vacker, vare sig du vill ta emot det eller ej ;) såg dig i London förra veckan när jag var där. There is no beauty without happiness, och det är troligtvis därför du strålar. Du är lycklig i dig själv.

Reply
Lucy

Seen some really good posts from you in the last week :) reminds me of the ‘old Kenza’ (before you got writers-block on the blog). You haven’t been scared to voice your opinions and defend them, you touched on your personal life (father and hearing problems) and seen your fun/crazy side through the hilarious “behind the scenes” photographs! As well as the usual fashion updates which I always enjoy. Maybe this is the end of your blog drought and you will feel like sharing more with us again. It might mean getting criticised sometimes, but who cares, it’s what made you interesting in the first place. Have read your blog through Google Translate for many years and think you’re a lovely, stylish young lady with valued thoughts and opinions! Love Lucy from London x

Reply
Jonna

Så fint skrivet! Och så kloka tankar.. Detta gjorde min dag och lyfte min självkänsla. Behövs någon som påminner oss tjejer om dessa saker!

Reply
Du är Grym Kenza!!

Men nog vill jag kunna tycka att jag är fin, men tänk om jag går runt och tycker att jag är snygg då, och får kommentaren: Hon tror jämt att hon är så snygg, men titta bara på henne!

Reply
Sejla

Åh blir så sur när jag får höra sådant som ”lätt för dig o säga som e så snygg/smal/perfekt” osvosv
De åren jag läst din blogg och du skrivit sånahär inlägg har gett mig en så otrolig kick så det inte är sant!
Du är så stark som vågar visa både bra och dåliga sidor av dig själv och det uppskattas!

Reply
Chila amin

Så sant! Jag har varit osäker på mig själv det senaste året. När jag läser det här får jag en ny bild av mig själv, tack kenza <3

Reply
tips och råd, om du orkar/vill

Jätte fint skrivet! Jag blir jätte glad att du kan ha så bra självkänsla….Men jag undrar om du kan hjälpa mig med en sak…

Jag är inte snygg, gillar inte min kropp, gillar inte mitt hår, gillar inte hur mina lår ser ut, gillar inte mina tänder, gillar inte hur jag skrattar….Ja jag kan fortsätta jätte mycket och länge….Men jag har en pojkvän som tycker om allt detta! Han säger hela tiden hur han älskar mitt hår och hur mina ögon är så vackra. Han tycker att min kropp är jätte fin….Men det är så jobbigt när han säger så, när jag hela tiden ska klaga. Har du några bra tips till mig, hur jag lixom ska känna mig självsäker i mig själv…För jag är verkligen inte det, och det är ett stort problem för mig….För jag vill kunna känna mig snygg, jag vill kunna förstå varför jag är vacker…mm.
Lixom, hur fick du bra självkänsla? Eller är det något som du alltid har haft?

Jag skulle bli jätte glad om du svarade på detta, antingen på mejl eller på din blogg…Men jag förstår även om du inte orkar svara på det.

För övrigt tycker jag att du är grym som lixom säger att man ska tyck om sig själv och inte ha en masa ideal, för du har antagligen massa unga läsare som skulle börja hitta fel på sig.

Men ja, jag skulle uppskatta det jätte mycket om du gav mig lite tips och råd eller så, hur jag ska kunna bli mer självsäker.

Ha det underbart Kenza! Du är jääättteee vacker och jag älskar hur du kan ta bilder på dig själv med massa konstiga och galna grimaser och lägga upp på din blogg, lixom med SÅÅÅÅ många läsare. Okej, även jag gör grimaser som är värre än dina, men jag skulle aldrig våga visa dem för någon, inte ens för 1 läsare typ….hihi, men du är GRYM!

Ha en fin fortsatt dag!

Reply
Sophie

Bajsnödigt. Bara för att man fyller på sina läppar lite behöver inte låg självkänsla vara ett faktum. Kan det inte vara så att man gör det för sin egen skull, för att man vill. Inga komplex eller bakgrundshistoria utan bara för att man vill.

Tycker du har en otroligt förlegad och baksträvande syn på detta. Varför färgar du håret eller tatuerar dig egentligen? Det är exakt samma sak. Du förändrar/förbättrar dig själv permanent.

Reply
Elsa

Tack så sjukt mkt för inlägget! Jag hade världens sämsta dag, jag grät och grät. Men efter jag läste det här mådde jag genast bättre! Du fick mig att tänka om, jag ska börja jobba med mitt självförtroende! Alla mår ju liksom skit ibland. Sjukt bra skrivet, önskar jag var mer som dig :) håller med dig till tusen, YOU GO GIRL <3

Reply
Anna

Första och enda gången jag kommenterar på en blogg är nu, men kände att jag verkligen måste för att säga att detta var ditt bästa inlägg någonsin…utan tvekan! Jag är på riktigt imponerad över hur bra skrivet och hur vettig du verkar vara som person. Keep it up!

Reply
Emilie

Tack, jag behövde få höra det! Inte för att jag någonsin skulle göra något sånt med mig själv utan mer för att jag inte ofta känner att jag duger, du hjälper mig varje dag Kenza och säkert många fler. Glöm aldrig det!! <3

Reply
Ronja

måste bara berätta att tackvare dig så lagar jag operationen på hyllan och faktiskt jobbar först på självförtroende, tack Kenza!

Reply
Erika

Kenza, du är min förebild! Jag försöker jobba på mitt självförtroende och det är en daglig kamp att inte klanka ner på sig själv.
Vill tacka för att du är dig själv!

Reply
Anna

hmm ja, men det konstiga var att när mitt självförtroende var på topp så ansågs jag vara en bitch bara för att jag började gilla mig själv och det började synas. då fick jag bara en massa negativa kommentarer/folk snackade skit bakom min rygg. Det är synd att man inte kan stå på sig i dagens samhälle…

Reply
Amanda

Det skulle vara jättekul om du kunde göra ett helt inlägg om London. Affärer ställen och så! :D

Reply
Erika

Det är så sant det du skriver Kenza, vartenda ord! Jag tror att det är lättare att se skönhet i andra än att se det i sig själv. Speciellt när man är yngre, då bryr man sig så mycket om vad alla andra tycker och tänker och man drunknar i skönhetsideal. Det är inte lätt att se det vackra i sig själv, jag tror det är något som kommer med åldern.

Mina armar och ben ser ut som spaghetti. Mitt hår ser ut som en kvast när jag vaknar på morgonen. Mina bröst är så små att de knappt går att hitta. Ofta tror folk som inte känner mig att jag är 14 år gammal när jag i verkligheten är 20. Inte jätteroligt, men jag orkar inte bry mig längre. För jag älskar hur jag ser ut, om folk tycker att jag ser ut som en 14-åring, låt dem tycka det! För när jag och mina jämnåriga kompisar är 30 år gamla, ser jag fortfarande ut att vara 24! :D

Jag tycker du är fantastisk som har orkat stå ut med alla elaka kommentarer på bloggen. Du är verkligen en förebild för mig och många andra unga tjejer. Bamsekram och en massa kärlek till dig, otroligt vackra och underbara Kenza!! :)<3

Reply
Jennifer

FAN ÄNTLIGEN! Åh vad jag har längtat tills det ska stå något annat än om yta och ååh helt perfekt! Där satte du den! Massa creeed!

Reply
V... :)

GO KENZAAA!!! Du är perfekt! Perfektionen kommer genom att du skriver sånt här! Skit i the haters, och fokusera på de som gillar dig och ser upp till dig! Du är en FANTASTISK förebild!! Kände bara för att säga det!!

Reply
Emma

Kenza,ja börja läsa din blogg i vintras. Ja fastna gör den direkt!! Helt ärligt alltså,den är verkligen jättejättebra❤Och du är en sån stark människa! Och,aa,väldigt fin också. Men de e ja me. Alla är fina. Precis sim dom är. Precis som dom är födda. Och de du säger är så sant & så fint! Du är verkligen en förebild för mej,och många många andra tonårstjejer. Hoppas du verkligen förstår hur mycket du som person & bloggerska betyder för alla oss!❤

Reply
sanna

Bra Kenza! Du står för vad du tycker och du gör det på ett bra sätt, way to go :D

Reply
Anna

Fina, bästa Kenza! High five på det här inlägget! Är 26 år, har läst din blogg sen 2007 typ och först nu ska jag klämma fram en liten kommentar. Du är döball (om man får låta som 15 igen) och en fet jäkla förebild! Och grymt fin bild på dig och dina bästa vänner -kärlek!

Reply
Nathalie

Hej fina Kenza!

Jag är en tjej på 18 år som har genomgått en öronoperation för utåtstående öron för ett år sedan (det är bland det bästa jag har gjort). Detta gjorde jag inte för att jag inte tyckte jag dög för samhället eller för att andra påpeka det (hade aldrig fått höra något om mina öron). Jag gjorde det helt enkelt för att jag själv skulle må bättre av det, och faktiskt SJÄLV kunna känna mig bekväm i uppsatt hår och när jag tittade mig i spegeln.

Jag har även vääldigt små bröst och funderar på att om några år (när jag har vuxit färdigt for real) göra dom någon storlek större. Återigen, detta är enbart för att JAG gillar bröst och hade gärna haft dom lite större. Det är inte hela världen om jag inte gör det, men eftersom att denna möjlighet finns, varför inte ta den då? Som du säger är det viktigt att jobba på sin självkänsla, och jag ser detta som ett steg i rätt riktning. Känner man att detta kan ge en bra självkänsla så varför inte?

Du som är så emot plastikoperationer, är du också emot tandreglering i syftet att få rakare tänder då? För faktiskt så är detta också en slags skönhetsoperation som alla ungdomar sneda tänder erbjuds i dagens Sverige. (Även de som inte har några problem med bettet…)

Dock vill jag säga att en person som gör detta för någon annan än sig självs skull och som inte är fullt mogen än bör avvakta. Det bör också vara obligatoriskt att gå på konsultation och få råd från en legitimerad läkare. Ligger det något annat bakom det än att enbart tillfredsställa sig själv bör man nog ta till andra åtgärder.

Reply
CC

Shit vad folk lipar över detta, tillomed Isabelle Strömberg X) själv förstod jag precis vad du menade från början, löjligt att du ska behöva förklara dig när du ändå la fram det på ett så fruktansvärt snällt och försiktigt sätt. Ibland kan man nästan tro att bloggläsare är totala nervvrak som inte tål nånting! Men själva kan de kritisera hejvilt. sen vill jag också säga att du är underbar Kenza! <3

Reply
Lina

En fråga då; du förändrade de enda på hela dej som inte föll inom ramen för vad samhället kallar en vackert utseende. Vilket var dina tänder.
Du betalade en rätt stor summa pengar, fick gå med ett obehag i munnen pga att de spände åt din tandställning och du la ner mycket tid på att gå till tandläkaren.
Uppenbarligen gillade du inte dina tänder och gjorde något åt dem.
Vart går gränsen?

Reply
Emilia

Hej Kenza! :)
Jag tycker verkligen att du skrivit ett bra inlägg. Men jag undrar hur du tänker angående att du fixade dina tänder för många tusenlappar. För att du skulle passa in och må bättre, är inte det samma sak?
Kram!

Reply
R

Vad fina ni är. Du är en sån smart och omtänksam människa, behövs flera som du!
Under mina 5 år som jag läst din blogg(helvete vad tiden går fort, jag som fortfarande är så liten) så har jag mer och mer tyckt att du påminner väldigt mycket om mig, eller ja.. jag om dig hihi. Det är lite kul faktiskt :) Kram fina Kenza!

Reply
sanna

Varför tog du bort det du skrev under bilden? “starkare och coolare kvinnor får man leta efter”. Inte första gången du gör det.

Reply
rebecca - modeblogg med outfits

Helt rätt!

Bara för att andra tycker du är flawless (som du är enligt mig också) behöver du inte alltid vara det i dina egna ögon. Alla har sina dagar. Men alla är bra för det! Oavsett storlek, färg, stil och allt vad det är! :) Kram

Reply
Ebba

Har aldrig kommenterat förut men nu var jag bara tvungen att göra det! Du har så jävla rätt och du har även fått mig(och många andra) att tänka om lite! Vilken förebild du är, you go girl!!

Reply
Ida

Bra skrivet Kenza! Skönt att det finns vettiga tjejer som du, som de yngre kan se upp till. Gillar hela läsarna-bestämmer-rubrik grejen btw!

Reply
Cezia

Och det är just därför jag läser din blogg, du är så klok Kenza och en riktig förebild!

Ha en fortsatt underbar dag!

Reply
Sarah

Fantastiskt inlägg på alla sätt och vis, men inse att du inte behöver försvara dig varenda liten gång du får kritik för dina åsikter! Tvärtom, skriv dina åsikter, stå för dem och strunta i om det provocerar vissa människor! ;)

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*