• header

VEGAN LENTIL STEW

KenzaZouiten_linsgryta-1 KenzaZouiten_linsgryta-2

African lentil stew with pineapple!

Här kommer det efterlängtade receptet på Aleks linsgryta! :-) Ibland har vi även tofu i men det skippade vi denna gång. Vi gör MYCKET så att vi har för några dagar, så detta kanske är för typ 8 pers? Detta tog ca 50 minuter att göra.

8dl gröna linser
3 stora gula lökar
1 hel vitlök
3 burkar kokosmjölk (400ml styck)
2 paket krossade tomater (500g styck)
2 burkar ananas (340g styck)
150g tomatpuré
7 st grönsaksbuljongskuber (eller vad tusan det heter?!)
5 msk curry (smaksak..)
Salt & peppar

Börja med att koka upp linser i en kastrull. Hacka löken och fräs i en annan STOR kastrull. Pressa i vitlöken och fräs på. Häll av vattnet från linserna och häll i linserna i den stora kastrullen. Ta upp löken från golvet (haha Aleks börjar tröttna på mitt “vad gör du nu???” – “nu tar jag upp lök från golvet”…..) Krydda med curry. I med kokosmjölk, krossade tomater och grönsaksbuljongen. Rör om och låt koka i ca 10-15 minuter på medel värme. Häll i tomatpurén under tiden och och salta och peppra efter behov. I med ananasen sist av allt (om den inte är färsk, skölj bitarna innan), typ 2 min. Klaaaart!! Servera med råris och haricots verts.


Here’s the recipe for Aleks lentil stew! :-) Sometimes we also have tofu in it but not this time. We do A LOT of it so that we can eat it for a couple of days, so this is for maybe 8 people? It took about 50 minutes to cook.

8dl green lentils
3 big yellow onions
1 whole garlic
3 cans of coconut milk (400ml each)
2 packages of crushed tomatoes (500g each)
2 cans of pineapple (340g each)
150g tomato paste
7 vegetable broth cubes (or what’s it called?!)
5 tbsp curry powder (well it’s a matter of taste)
Salt & pepper

Start with boiling the lentils. Chop the onion and fry in a LARGE saucepan. Crush the garlic and add it. Remove the water from the lentils and add them in the big saucepan. Pick up the onion from the floor (haha Aleks is getting tired of my “what are you doing now????” – “now I’m picking up the onion from the floor”….) Add curry. Add coconut milk, the crushed tomatoes and the vegetable broth. Stir and let it cook for about 10-15 minutes on medium heat. Pour in the tomato paste in the meantime and add salt and pepper after your taste. Add the pineapple in the end, when it’s like 2 minutes left. Doooone!!! Serve with brown rice and green beans.

42 Comments

Karla

HAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA you even make a simple recipe post funny and special….you cracked me up hahhahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kenza <3 <3 <3

Reply
Erika

Måste man ha ananas i eller funkar det utan? :) älskar din blogg och är vegetarian så tycker det är jätteroligt att du lägger ut sånna här recept! :)

Reply
Anna

UNDERBART! Mer vegansk mat åt folket. Du anar inte vad detta gör för miljön (och djuren såklart). Googla lite fakta så kommer du äta ännu mindre kött och mejeriprodukter.

Keep up the good work!

Reply
Cilla

Åh vilket spännande recept! Älskar att det är veganskt också. Ska testa detta a.s.a.p. :D

Reply
Nea

Vad kul med ett Veganskt recept! :) Verkar gott, jag ska absolut testa detta. Tack för tipset!

Reply
Emelie

Låter gott, blev sugen på att testa detta! Hur länge ska linserna koka innan man häller av vattnet?

Reply
Karin

Varifrån kommer det där supersnygga skalet?! Sjukt kul att du lägger upp så mycket olika grejer, både mat och mode liksom <3

Reply
Lina S

Ser grymt gott ut! Har som mål att äta med vegetariskt, så detta ska jag absolut testa snart :) Älskar ananas i mat också :)

Reply
josefin

Vad roligt att du lägger upp recept..framför allt ett veganskt recept…KUL! Mer sånt!! :D

Reply
Anita

Mhhhh! That looks delicious and I’m gonna try it soon as I love eny kind of stew!
STEW FOR PRESIDENT! :-D
The best thing is that you can eat it 4 or even 5 days in a row if you made enough.
Thanks for sharing, Kenza!
Puss puss
Anita
http://www.anischu.com

Reply
S.

Ska absolut prova det här, kanske min gaaaalet kräsna sambo gillar :) älskar din blogg btw :*

Reply
F

Ska det verkligen vara 7 grönsaksbuljong i? Blir det inte jätte salt? Vill testa detta. Men vågar inte pga buljongen. Haha

Kenzas svar: Asså jag höll med, tyckte liksom att det räckte vid 4 haha. Men det här var ju flera liter gryta så det blev inte för salt. :P

Reply
Alva

Älskar att du vågar använda termen veganskt ;)

Därutöver vill jag säga att jag definitivt ska testa receptet! Det låter och ser väldigt gott ut, samt så är det behändigt att kunna göra mycket på en gång för att ha till matlådor och sådant :)

Dela gärna med dig av fler veganska recept om du har några. Kul att kunna få inspiration från lite olika håll. :)

Reply
Sarah

I made this today and it was so good! Thanks for sharing! I would love to see more recipes on your blog :)
Love from The Netherlands

Reply
Travelblogger Lisa

From the first Picture I thought you had this at a Restaurant, it looks so professional!!

By the way, have you ever shared a ‘Stockholm Restaurant Guide’? I’m visiting Stockholm in February and would love to check out your recommendations! :)

Lisa | Joy Della Vita Travelblog

Reply
Tuuli

Im so so happy to see that you try vegan foods :) Oh, you getting more and more creditable and caring :)

Reply
Rebecka

Hahahaha, paniken när du inte hittar rätt ord. Buljongtärningar. Fast cubes är rätt på engelska, annars blir det himla konstigt. Gott nytt år!! :)

Reply
K

I made it today and it was SO delicious and easy to make. I changed the lentils to chickpeas though, which was really delicious. Please share more of your recipes <3 so fun to cook a new recipe

Reply
A

Alltså guuuuud vad gott det var! Lagade det till hela familjen idag och alla älskade det!

Reply
Leenaj

Beautiful! But… Can somebody tell me where I can buy such beautiful spoon? hahaaha

Reply
Maria

Lagade nyss denna hemma, jättegod! Man tänkte inte ens på att den är vegetarisk :D

Reply
Karin Björkman

Fullkomligt ÄLSKAR denna gryta! Har lagat den flera gången sedan du postade detta inlägget. Har en egen receptbok (en pärm där jag sätter in mina favoritrecept) och denna gryta har fått flytta in i den. Kallar den “Vegan Lentil Stew à la Kenza & Aleks” och hela beskrivningen står med, även delen med att plocka upp löken från golvet! Haha, love it! Skrattar varje gång jag kommer till den meningen. Du är så härlig!

Satt och rensade favorit-flikar/bokmärken på datorn och kände att jag var tvungen att lämna denna kommentar. <– Någorlunda ok förklaring till att vara creepy och kommentera ett inlägg som är nästan två år gammalt… hehe.

Och när jag ändå passar på att kommentera:
U go girl! Sluta aldrig vara du!

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply to Travelblogger Lisa Cancel Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*