• header

WHY CAN’T MY BODY BE MY BODY?

mam

Supporting Seezona’s #checkyourselfmaam campaign

Rosa månad och jag är med och kämpar mot bröstcancer! Köp rosa produkter, ge en gåva eller bär rosa bandet. Och glöm inte att regelbundet kolla era bröst, jag brukar lägga mig och känna lite då och då. Här har ni en guide som visar hur ni ska känna och klämma.

Det är dock inte bröstcancer jag ska skriva om idag, utan något annat som är jobbigt med att vara kvinna. Och det är….att vara just kvinna. Varning för långt inlägg, men det här är viktigt.

Det är 2016, jag är nu 25 år gammal och fortfarande får jag känslan av att jag inte äger min kropp. Att det jag säger, tycker och tänker inte har så stor betydelse. Och det gör mig så fruktansvärt arg för jag vill inte att mina systerdöttrar Anya och Sally, eller min framtida dotter, ska växa upp och känna likadant. Jag vill inte att de någonsin ska känna sig mindre värda.

Jag har några historier att berätta för er. Förra sommaren var jag nära på att bli utslängd från nattklubben Opium i Barcelona för att jag anmälde till en kvinna i personalen (jag tänkte att hon kanske skulle förstå mig) hur en främmande man plötsligt drog sina fingrar upp under min kjol och in mellan mina ben. Det var efter att jag och Klara stått och skrikit på idioten ett tag (han och hans vänner stod bara och flinade mot oss) som jag gick fram till kvinnan. Det visade sig att hon kände mannen och anklagade mig för att hitta på detta, hon blev otroligt upprörd och stod och skrek på mig. Hon går sedan till en vakt och pekar på mig, när de båda kommer gåendes mot mig med arg blick lämnar jag klubben innan de hinner fram till mig. Jag förstod ju att vad jag säger spelar ingen roll, jag är ju inte lika trovärdig.

En annan klassiker, som förmodligen hänt varenda en av oss någongång. Mig alldeles för många gånger. Jag och mina vänner är på en bar för någon månad sedan, vi sitter vid ett bort bredvid ett gäng män som tittar och ropar saker till oss. Bartendern kommer fram med drinkar och säger att det är från gänget bredvid. Vi säger tack men nej tack, vi köper våra egna drinkar. Bartendern förstår inte, han vägrar ta drinkarna därifrån utan han anser att det är vår skyldighet att ta emot dem. Nu när männen så snällt bjudit på dem. Det var ju ingen idé att försöka, vi har ju inte själva rätt att bestämma över våra egna jävla drinkar.

Det som gjorde mig ännu tröttare dock var att på denna bar så blev både jag och min vän tafsade på rumpan av två främmande män när vi går förbi dem från toaletten. När vi pratar med bartendern om det (han var den enda som serverade den sidan vi satt på) så börjar han och männen som sitter intill skratta åt oss. Varför blir ni så upprörda? Ni borde ta det som en komplimang. Ta det lite lugnt. Vi tjafsade emot men efter en stund förstod vi att det var lönlöst, vi måste ju sluta överdriva så mycket. Vår feststämning dog totalt och vi hoppade in i en taxi och åkte hem.

Sen har vi en händelse som jag ännu inte vågat prata om än. Jag har bara berättat det för några få personer för jag tycker fortfarande att det är såpass jobbigt. Det här har gett mig sån stor förståelse kring varför folk inte vågar anmäla sexövergrepp. Rädslan om att inte bli trodd eller tagen på allvar, och sedan när man tagit steget bli uthängd och bemött på ett sätt man inte var beredd på. Och det var precis det som hände i mitt fall.

Ni minns väl att jag och Aleks var på Mauritius i vintras? Vi bodde på ett fantastiskt lyxhotell som är känt för sitt spa. En av eftermiddagarna tog jag och Aleks en massage, jag brukar alltid be om att en kvinna masserar mig men nu blev det en kille och jag var okej med det eftersom att jag och Aleks skulle ligga i samma rum. Massagen var bra och vi bokade en ny för 2 dagar senare, vår sista kväll på detta hotell. Nu var dubbelrummen fullbokade och det fanns ingen kvinnlig massör ledig men det var samma kille som masserade mig sist som skulle göra det igen så jag kände att det var lugnt. Jag valde exakt samma behandling som sist men denna gång var helt annorlunda. Mot slutet när jag har vänt på mig så att jag ligger på rygg så masserar han min mage väldigt länge. Längre och längre ner mot troskanten som redan sitter långt nere kände jag. Fan vad han smekte magen länge, men jag sa ingenting. Sedan gick han upp till nacken och bröstmusklerna, jag har en handduk som täcker mina bröst. Även här höll han på länge, och så började han dra med handen mellan mina bröst ner mot magen. Handduken ligger fortfarande på brösten men jag börjar tycka att det känns väldigt konstigt. Jag börjar fundera på hur jag ska sätta mig upp och be honom sluta. Men jag hinner inte. Jag slutar andas. Han har dragit ner handduken på magen, mina bröst är ute i vädret. Han börjar massera mina bröst, över hela brösten och bröstvårtorna, och jag ligger still som en pinne och vågar inte röra mig. Jag skriker inombords. Jag ryser just nu för jag kan fortfarande höra hans röst i huvudet. “Is this okeeeeey?” varpå jag säger NO, drar upp handduken för att skyla mig själv och sedan TACKAR (?!?!?!) honom för att han slutade? Vad i helv.. De resterande 3 minuterna där han masserar min hårbotten eller vad fan han gjorde så fantiserar jag om hur jag springer därifrån och ropar på Aleks. Men jag vågar inte. Med gråten i halsen möter jag upp Aleks och vi går upp mot vår villa. Han märker att något är fel och jag berättar vad som hänt. Han vill vända om och gå tillbaka men jag vill inte ställa till med en scen (nu önskar jag att vi hade gjort det). Jag säger att jag inte vill prata med killen eller någon men att han kan få ringa till spat från villan när han lugnat ner sig. Och vad hände sen då? Jo, för att korta ner det lite så blev jag inte trodd såklart och han nekar. Dagen efter åker vi hem till Sverige. Det var inte förrän 2 veckor senare, efter att ha pratat med min syster och bästa vänner, som jag vågar kontakta min kontakt på hotellet (han som hade hand om vår vistelse där) och berätta vad som hänt. Berätta hur kränkt jag känner mig och att jag 2 veckor senare fortfarande mår dåligt över detta. Han var väldigt förståelig och lovade att ta det vidare, sådant ska inte hända och de ska ta itu med detta på en gång. Han hälsade även och bad om ursäkt till Aleks (?)

2 månader senare är jag i Paris och får ett mail (till min bloggmail) som sätter hjärtat i halsgropen. Det är en kollega till massören (eller om det var massören själv, jag har ingen aning) som mailat mig och ber mig dra tillbaka anmälan. Hen har sett mitt mail, sökt på mitt namn och hittat min blogg och mina sociala kanaler. Hen säger att jag förstör massörens liv om han förlorar sitt jobb (han var alltså fortfarande kvar men under utredning), att han bara “got carried away” och att jag som ser ut att vara en sån snäll och godhjärtat människa på mina bilder och videos borde förlåta honom. Hen skriver att allt hänger på mig nu och att hen är helt övertygad om att jag kommer göra det rätta. Skulden läggs över på mig. Hen avslutar med “he will contact you”. Jag får ont i magen, de har sett mitt privata mail och kontaktat mig och nu är allt mitt fel. Jag skickar allt vidare till min kontakt på hotellet, berättar att jag är förbannad över att någon annan sett mitt mail och att jag litar på att de tar hand om massören och hans kollega så att detta inte händer någon annan. Jag vill bara släppa det och hoppas på att aldrig bli kontaktad av honom eller hans vän igen. Nu, ett halvår efter mailet, så har jag fortfarande inte fått något konkret svar från hotellet om vad som hände med massören. Jag tar ju för givet att han inte är kvar på sitt jobb men man vet ju aldrig. Jag slängde iväg ett mail till min kontakt på hotellet men får till svar att han (kontakten) bytt jobb. Inget mer. Jag svarade och bad om att få managerns mailadress och fick det, följt av ett “lycka till!” Man ba…tack. (Uppdatering17:49 – massören jobbar kvar på Shanti Maurice och managern anser att det inte fanns bevis nog att detta verkligen hänt.)

Det är så jobbigt att ta denna fight gång på gång och aldrig vinna. Det hade varit så skönt att bara veta att min kropp är min kropp och att jag och mina åsikter är lika viktiga som någon annans, men så är det inte och jag kommer fortsätta kämpa så länge det behövs. Jag kommer alltid tjafsa emot, stå upp för mig själv och fortsätta prata om detta problem som fortfarande är väldigt stort överallt i världen. För Anya och Sally.

// It’s the breast cancer awareness month and I’m joining the fight against breast cancer! Buy pink products, make a donation or wear the pink ribbon. And don’t forget to regularly check your titts, I do it every now and then. Here‘s a guide on how to check your breasts.

However, I’m not gonna write about breast cancer today. I’m gonna write about another thing that makes it hard to be a woman. And that is, well…being a woman. This post is really long, but important.

It’s 2016, I’m now 25 years old and I still get the feeling that I don’t really own my body. I still get the feeling that what I say and think is not so important. That my opinions doesn’t matter. And it makes me so angry because I don’t want my nieces Anya and Sally, or my future daughter, to grow up and feel the same. I don’t want them to feel less worthy, never ever.

I have a few stories to tell you. Last summer I was close to being kicked out of the nightclub Opium in Barcelona because I reported to a woman on the staff (I thought that maybe she would understand me) how a stranger suddenly pulled his fingers under my skirt and between my legs. Klara and I started yelling at this idiot for a while (he and his friends just stood there and smiled at us), then I walked up to the woman. It turned out that she knew the man and accused me for making this up, she was extremely upset and yelled at me. Then she walks up to one of the guards and points at me. When the two of them start walking towards me with an angry look, I leave the club before they get to me. I realized that what I say doesn’t really matter, cause I’m not as trustworthy.

Another classic situation is something that probably happened every single one of us at some time. It has happened to me too many times. My friends and I are at a bar about a month ago, we sit at a table next to a bunch of men who’s starring and shouting things to us. The bartender comes to our table with drinks and say that it’s from the “gentlemen over there”. We say thanks but no thanks, we buy our own drinks. The bartender doesn’t understand, he refuses to take the drinks away, he believes it’s our obligation to accept them. Since the men so kindly bought them for us. There wasn’t any worth in trying, cause we can’t even decide over our own fucking drinks.

However, what made me even more tired was that at this bar both me and my friend got molested (they grabbed our butts) by two men when we pass them on the way back from the toilet. When we told the bartender about it (he was the only one who served the side we sat on) he and the men sitting next to us laugh at us. Why are you so upset? You should take that as a compliment. Take it easy. We continued to say that it wasn’t okey but after a while we realized that it was useless, because we have to stop exaggerate so much. Our party mood completely died and we got into a taxi and went home.

Then there’s a thing that I haven’t dared to talk about yet. I have only told a few people, because I still think it is hard. This has given me an understanding of why people do not dare to report sexual abuse. The fear of people not believing you or not taking you seriously, and then when you’ve come forward you get treated in a way you didn’t expect. And that’s what happened to me.

Do you remember that I and Aleks was in Mauritius last winter? We stayed at an amazing luxury hotel that is famous for its spa department. Aleks and I had a massage one afternoon, I always ask for a woman but this time it was a guy but I thought it was okey since Aleks and I were going to be in the same room. The massage was good and we booked another one 2 days later, our last night at this hotel. This time the double rooms were fully booked and there was no female masseuse available, but they gave me the same guy as two days earlier so I thought it was cool. I chose exactly the same treatment at last time, but this time it was completely different. Towards the end when I lie on my back, he massages my stomach for a long time. Further down, closer and closer to my panties, and I felt they were already really low. He’s massaging like that for a long time, but I say nothing. Then he moved on to my neck and chest muscles, I have a towel covering my breasts. He put a lot of time on that area too, and he starts pulling his hand up and down between my breasts down on my stonach. The towel is still on my breasts but I start feeling that this is really strange. I’m starting to think about how I’m gonna sit up and ask him to stop. But I don’t have the time. I stop breathing. The towel is no longer covering me, it’s on my stomach and my breasts are out. He starts massaging my breasts, all over my breasts and nipples, I am completely still and I don’t even dare to move. I’m screaming on the inside. I shiver while writing this because I can still hear his voice in my head. “Is this okeeeeeeey?” and I say NO, pull up the towel to cover myself and then I THANK HIM (?!?!?!?) for stopping? What the f…. The remaining three minutes when he was massaging my scalp or what the fuck he was doing, I fantasize about how I run out and shout for Aleks. But I’m too scared. I meet up with Aleks, we go up to our villa and I’m on the edge of crying. He notice that something is wrong and I tell him what happened. He wants to turn around and go back but I don’t want to make a scene (now I wish we had done it). I say that I don’t want to talk to the guy or anyone but that he can call the spa from the villa when he has calmed down. And what happened? Well to make it short they didn’t believe me and he denied it all. We went home to Sweden the day after. It took me about 2 weeks, after talking with my sister and my best friends, to find the courage to send an e-mail to my contact at the hotel (the guy who was handeling our stay there) to tell him about what happend. To tell him that I feel offended and that I still think about it 2 weeks later. He was very understanding and promised to take it further, stuff like this shouldn’t happend and they were going to deal with it right away. He also sent his apologies to Aleks (?)

2 months later, I’m in Paris and receive an e-mail (to the e-mail address written on my blog) that gives me this huge lump in my stomach. The e-mail is from a colleague to the masseur (or maybe it was the masseur himself, I have no idea) and he/she asked me to pull back the report. He/she had read the e-mail I sent to my contact at the hotel, searched for my name and found my blog and my social channels. He/she said that I would destroy the masseurs life if he lost his job, he just “got carried away” and that I should forgive him since I look like one of those “sweet and kind-hearted” people in my photos and videos. He/she writes that everything depends on me now and thathe/she believes that I will do the right thing. The blame is suddenly on me. The e-mail ends with “he will contact you.” My stomach hurts, they have read my private letter and contacted me and now everything is my fault. I send everything over to my contact at the hotel, I write that I’m pissed that other people have seen my e-mail, and that I trust that they will take care of the masseur and his colleague so that this doesn’t happen anyone else. I just want to let it go and hope that I will never be contacted by him or his friend again. Now, half a year after that email, I still haven’t received a concrete response from the hotel about what happened to the masseur. Of course I take for granted that he’s not working there anymore, but you never know. I sent an email to my contact at the hotel but he answered that he (my contact) is at a new hotel now. Nothing else. I asked about the manager’s contact details and got them, plus a “good luck!” Well….thanks. (Update 17:49 – the masseur is still working at Shanti Maurice, the manager claims that there weren’t enough proof that this actually happened.)

It’s so hard to take this fight again and again and never win. It would have been so nice to just know that my body is my body and that my opinions are just as important as anyone else’s, but it’s not and I will continue to fight as long as I have to. I will take the fight, always stand up for myself and always spread awareness on this huge problem that is still going on everywhere in the world. For Anya and Sally.

477 Comments

Jessica

Starkt av dig att berätta och FY FAN för dem! Hemskt att så många i kommentarsfältet känner igen sig :( kram <3

Reply
lily

Blir så förvånad att du delar med dig av allt men så glad, det måste vara jobbigt att tala om allt detta men det är så bra att du gör det för du når ut till så många. Har inte varit med om dina situationer (har inte hunnit vara ute så mkt på barer) men känns som att du lärde mig lite vad som är rätt och fel och hur man ska agera. Många kramar!

Reply
Matilda

Bästa jag läst på länge! Om vi alla gör som dig Kenza kommer inte våra döttrar behöva utstå detta! Tillsammans kan vi göra samhället tryggare för oss tjejer<3

Reply
Sofia

Bara det faktum att du skriver det här inlägget gör så enormt stor skillnad! Det är det jobbigaste som finns men det måste lyftas fram i ljuset, folk måste förstå att det här händer alla tjejer konstant, det är inte unika händelser som “onda” killar gör.

Reply
Tess

Tack för att du inte håller tyst om detta! Vi är med dig, känner alldeles för mycket igen mig, precis som alla andra. Vi tjafsar också vid din sida vid hopp om att detta ändras snart! Massa kramar :)

Reply
Jessica

Tack för att du är modig och tar upp detta ämne! Hemskt att vi lever i en värld där det är vanligare att något sådant här hänt än att det inte gjort det..

Reply
Hanna

Jag blir så jävla ledsen och arg för din skull! 2016 och USAs ena kandidat är öppet sexist, vi kan inte gå på massage/krog/leva utan att bli tafsade på och våra partners äger oss. Jag tappar ord, men om det är någon tröst så är vi starka tillsammans. Och ingen är någonsin ensam. <3

Reply
Anna

TACK Kenza för att du skriver detta! Det är SÅ viktigt att upplysa detta som tyvärr varje kvinna utsetts för, övergrepp av olika former.. <3

Reply
Gaby

Hej Kenza! Vilken vidrig händelse! Och tyvärr har jag också upplevt massor av tråkiga saker.Och är så jävla trött på detta mäns dominerade värld. Blev sexuellt utnyttjad när jag var 14 av min mammas pojkvän. Och efter det känner jag att jag inte kan lita på nån. När jag var lite äldre och bodde i Paris så var jag en gång på en båt nattklubb med min kille. Och när jag stod i en lång kö till toan. Då kommer det fram en bartender som jobbar där och säger att det finns toaletter en trappa ner. Jag säger tack och går ner. Gör det jag ska göra och när jag ska spola. Ser jag ett titt hål där ser jag att nån har kollat på mig hela tiden. Blir vansinnig och går ut och börjar skälla på dom två bartender som kollade på mig. Jag skämdes också det var pinsamt . Springer upp till min kille och berättar vad som hänt. Han blev helt galen. Vi blev utslängda från nattklubben. Av vakterna som var vän med bartendern. Dom skrattande åt mig. Kände mig så smutsig och dum. Önskar att killar kunde vakna upp och lära sig att respektera oss tjejer/kvinnor. Tack Kenza för ditt modiga inlägg och hoppas att det en dag ska ändras. För mina barns skull och för alla ni kvinnor!

Reply
Josefine

Usch vad ledsen och arg jag blev av att läsa ditt så viktiga inlägg. Jag har följt din blogg länge men brukar aldrig kommentera, men kände att jag blev så berörd att jag måste skriva något. Fy fan va starkt av dig att våga berätta. Och genom att göra det stärker du alla oss som bara hanterat skit med tystnad. Du är grym Kenza.

Reply
Erika Bartosova

Hi Kenza ? I read your post almost without breathing…. OMG !!! Let me tell you,that you are an exceptional person,about who other people think is beautiful and sexy woman,you attract a lot of attention,you have this gift…because you are charismatic,spontaneous,kind and friendly…we live in a sick world,where some people wish to own you or to just touch you for one second….they think if you are polite and friendly,you can be also naiv and let them to do,what they want….it is sooo wrong and drives me crazy….I want to slap all these bastards,who took advantage of you….I completely believe in your stories and never stop fighting for your rights,that is the only thing what can give you piece in your soul ??? I am sending you lot of hugs ???

Reply
Ana

I really can’t belive in what world we live, where still in 2016 women have absolutely no rights (…we even get less money for the same work). Where perverts think they can do what ever and can get away with it. It makes me so sad and angry. A body is a body, we all have arms, hands and a ass and nobody should see that in a sexual way. Mothers should teach their boys to respect women. Some people think “oh this girl is beautiful it’s her fault that men abuse her” but NO!!! I really want to punch this kind of people badly in the face. Every human beeing deserves respect. I would be in this situation scared too I even would think he would murdered me. You are such a lovely person Kenza, nobody deserves to be treated like that. Stay strong Kenza, I wish you sooooo much hapiness in life. <3

Reply
K

I thank you so much for this post Kenza.
This is an issue that have been bothering me for so long, it just sickens me. I am really burning with anger every time I see a man shouting or harassing me or any other girls. I’m always afraid that one beautiful day I just lose it and smash a glass to someone’s head for touching or shouting at me and then he will just kill me. As you said, the worst part is that no one believes you, no one hears you. What can a 22 year old young lady do alone against a bunch of men harassing her??? NOTHING. No matter how much you would like to tell them how much you hate them, you just can’t. So so so many times I was screaming inside and dying of anger inside me because of helplessness while I was walking alone and someone harassed me. The feeling that you really just can’t even say anything is the worst. I once showed a middle finger to shouting man while walking to a club, and he turned out to be a doorman of that club (!!!), surprisingly, he didn’t let me in to that club because of my reaction… I mean apparently he tought that I would smile and kiss him for shouting at me like I was a dog or something.
I even realized that I gave up on dressing up as I would wanted to, because I am afraid of these assholes (can’t even call those people men) harassing me and looking at me like I was a juicy tasty steak for a starving dog. I realized that if I’m going out I should really think twice before wearing heels because if I’m going to the city alone and meeting my friends only at the destination, I am honestly afraid of getting too much attention because of wearing heels and a pretty dress. And that is fucked up.
This post opened my eyes. I truly love all your outfits and every time I saw you wearing a sexy dress and heels on a night out I used to think of how can you do that and enjoy your night without being harassed. I though that maybe you’re just moving everywhere by car and have a bunch of friends around you so you just don’t get that bullshi*… but this post made me realized that damn, how could I be so silly!! Of course a beautiful girl like you also gets all of that bullshit!!! You just don’t give a damn and don’t shrink yourself for those assholes, and that is amazing.
This post made me really really furious and I even started shaking out of anger, but at the same time it made me feel good, because I know that we are not alone. I really hope that every girl who is dealing with this (basically every female person on the planet) should speak up and fight against this injustice!
Together we can do it <3

Reply
Johanna

Åååh så himla bra skrivet! Du är stark som vågar dela med dig!
Önskar dig all lycka till i framtiden både privat & yrkesmässigt!
Tack för att du är en stor inspiration❤️ Massa kramar från Johanna 16år

Reply
Sophie

Usch, har en klump i hela magen och halsen när jag läser detta. Förmodligen för att jag känner igen mig i många av dessa hemskheter som jag förträngt och grävt ner själv. Lika jobbigt som hela grejen att bli utsatt lika jobbigt är det att inte bli tagen på allvar. Att man precis som du säger “bara ska ta det”… jag är tom på ord.

Reply
Matilda

Fy fan den här världen vi lever i är så vidrig. Jag önskar att sånt här aldrig skulle hända någon men tyvärr så är det nog fler kvinnor som någon gång blir utsatta för sånt här snarare än att helt klara sig undan o hur sinnessjukt är inte det!! Tack för att du vågar dela med mig o nu fan ska vi kavla upp ärmarna o kämpa för att göra den här världen lika bra som våra framtida döttrar förtjänar.

Reply
sandra

Den rädslan förstår jag helt och hållet! Men vafan tror på mig, du skulle inte ha druicket eller varför ropade du inte efter någon. RÄDSLA, jag förstår utsatta kvinnor mer idag pga av min äckliga händelse. Jag tror att Isbelle (blondinbella) kan teama upp bra, eftersom hon tog också upp om sett och har blivit utsatt detsamma som dig i Barcelona. Together we are strong!

Reply
Mari

Så himla viktigt och bra att du tar upp detta. Samma sak hände mig på semester i Egypten när jag var bara 14 år. Massören var innanför trosorna och allt kändes extremt obekvämt. När han gick iväg för att “hämta något” kastade jag på mig mina kläder och sprang in till mamma som var i rummet bredvid. Jag sa bara att jag ville gå därifrån men vågade inte säga varför. Hon förstod dock att något var fel, och efter mycket om och men berättade jag för henne och för hotellägaren. Massören fick sparken samma dag. Jag mår dåligt över det än idag, 9 år senare, och har inte vågat gå på massage efter det. Ju fler som vågar berätta, desto mer förståelse sprider vi! Tack för ditt inlägg ❤️

Reply
Siri

Modigt att skriva! Tyvärr är du långt ifrån ensam och därför är det viktigt att prata om detta och att våga anmäla!

Reply
Johanna Davidsson

Det är så hemskt att vi kvinnor ska få stå ut med detta! Jag tycker iallafall att du var riktigt modig som tog upp det här i bloggen och du har en stor påverkan på många andra kvinnor som nu kommer våga stå upp för sig själva och berätta sina storys <3

Reply
Andro

To be very frank, if I were in that situation I wouldn’t give a f**k about the masseur’s life. He should lose his job! He should pay for it! It should be made abundantly clear that he can’t do something like that and get away with it.

I have to admit that, fortunately, I don’t have much to complain about, even though I’m surrounded by more men than women (I studied and work as an Informatics Engineer, a field where men are the vast majority). For all the stereotypes, I don’t have a lot of negative things to say about Portuguese men (I’m from Portugal), at least not where sexual abuse is concerned. I could certainly go on about how most are dependent, momma’s boys, but asides from some cat-calling (not particularly bad) I’ve mostly been treated with respect. Of course, it definitely helps that I’m an introvert that hates going to parties. That means I’m not exposed to the kind of environment and bad behaviour women often encounter in bars and clubs. However, no woman should be afraid to have fun or do whatever she wants just because men can’t keep it in their pants. I might not have much to complain about, but I’m not insensitive to the unbelievable number of stories of women who were abused by men. It makes me so mad, I find it increasingly hard to come up with a reason to justify not subjecting men to some form of soft chemical castration. It might be an (incredibly) unethical idea, but so is their behaviour. If men can’t control their impulses and behave properly in society, perhaps something should be done about it…

Reply
Ymke

Write a review about the situation on Tripadvisor! You will definitly win. No woman should go to that hotel anymore

Reply
Camilla

Känner igen mig i mycket av det du beskriver…

Tillsammans är vi starka <3 Tack för att du delar.

Reply
Pernilla

Brukar aldrig kommentera dina inlägg trots flera års läsning. Vill bara säga: STORT TACK!!!! Så himla stark du är som delar med dig av detta. Det är så himla skambelagt och vi kvinnor ska bara “lära oss hantera det” för att det alltid kommer hända. Är så jääävla trött på denna sjuka jargongen!!!

Tack för du delade med dig! Tror alla kvinnor känner igen sig i din text och vågar öppna upp sig mer(vilket syns på kommentarerna). Sådan här text borde publiceras större, någonannanstans så fler tjejer och killar får läsa den! Tyvärr finns ju tanken att killar fortfarande inte tar den vid allvar, men hoppas på att den bara är en liten del!

Reply
Sara

Word. Tack för att du säger detta.
Jag vet inte hur många gånger (typ dagligen?) som man som kvinna utsätts för olika former av övergrepp.

Har varit med om riktigt hemska saker vi kanske 5-10 tillfällen, bara en av gångerna vågade jag säga ifrån.

Nu är jag vuxen och gissa vad, det hände igen! Jag var ledsen och skulle ut och ta en öl med en killkompis (som visste att jag var jättekär men bråkat med min pojkvän.) Han super ned mig och lovar att följa mig hem.. men jag vaknar hemma, hos honom med ont i hela kroppen, han flinandes och plockar fram mina kläder han lagt undan. Går till läkaren och testar mig och gör allt som man skall. Tänker att det kanske inte hänt något.. Jag släpper och försöker glömma. Flera månader senare får jag ett sms “Tjena. Nu är det så att jag har fått xxxx. Du borde gå och testa dig”. Förstå att jag grät och bara ville dö i DAGAR. Berättade tillslut för min bästa tjejkompis som säger att det skall anmälas, det är ett övergrepp även om man inte säger ja/nej eller gör motstånd. Jag var ju uppenbarligen för full eftersom jag även var för full för att gå hem. När jag går till läkaren igen och berätrar om vad som hänt, och att jag vill testa mig igen SKRATTAR HON och säger “såja de är sånt som händer” när jag sitter och hulkgråter så varenda människa i väntrummet kan höra. Hon var dock snäll och ringde upp mig för att meddela att jag var frisk (annars får man bara besked om man fått någon smitta).

Fyfan för kvinnosynen och män som inte kan hålla rovdjuret i sig i schack. Sjukt besviken och ledsen.. Även besviken på oss kvinnor som ofta förminskar sexistisk behandling eller övergrepp.
“Nej, din komplimang över min, vad det nu är.. är inte att uppskatta, jag vill inte bli objektifierad eller reducerad till en kroppsdel”, vill jag svara.. Men istället blir det “tack” eller “jaha, var det en komplimang?”

Uppskattar så oerhört mycket att du delar det här. Så alla kvinnor, tjejer, flickor kan få veta att det inte är dem det är fel på, att det händer fler.

Tack tack tack och jag beklagar oerhört detta fruktansvärda du behövt gå igenom.

Girlpower till dig! <3 TACK!

Reply
Erika

Starkt av dig att dela med dig av dessa hemska (och overkliga år 2016) upplevelser, men ändå så viktigt för att skapa awarness och mod.

Så viktigt och du gör det för en bra orsak – förändring.

Reply
Linnea

All kärlek till dig Kenza. För att du tar fighten och för allt du måsta varit med om.

Reply
DijaX

Well I’s bad what happend to you, but my advice to you is , bring always with yourself pepper gas, If someone in the club want to buy your drink or grab your ass just say no and say you are engaged if he still don’t understand talk strictly to him. Some men don’t understand no. About that guy in Hotel, you don;t need to feel bad , I think you should to be like (I don’t care) because I don;t think that you did a bad things , what if he raped you (sorry my english) no one save from it. We just living our lives and sometimes bad happening happens to us.
and don’t be cares to some people who do not deserve.

Reply
Mia

TACK FÖR ATT DU STÅR UPP FÖR OSS KVINNOR!! Jag bara gråter när jag läser ditt inlägg, väldigt modigt av dig att berätta! Jag har varit med om två våldtäckter varav en i mitt eget hem, jag har inte vågat anmäla utan bara går och bär på skiten. Skulden och skammen jag har inom mig är fruktansvärd och har förstört hela mitt liv. Just därför är det så viktigt att det finns personer som du som uppmärksammar och vågar prata om det här stora problemet för att vi alla drabbade ska få en bra förebild! Vi ska inte känna skuld och vi ska inte vara tysta!

Reply
jos

Kära Mia! Vad fruktansvärt att du har behövt vara med om detta. Jag råder dig till att prata med en kurator på ungdomsmottagning, eller liknande, först. Att berätta för någon du känner förtroende för. Förstår att det är svårt att helt själv anmäla. Om du får prata om det med någon så kan du få hjälp att våga anmäla så småningom!

Reply
Emma

Modigt och bra inlägg Kenza! När jag läser kommentarerna känner jag att jag blir förbannad och hur jag aldrig mer ska gå tyst ur en liknande situation. Jag hoppas verkligen att jag kan hålla det löftet. Fy fan för män som tar sig rättigheter de aldrig har haft eller kommer att ha.

Reply
Helena

Så glad att se dig skriva om ett sådant viktigt ämne, och dela med dig. Har följt dig i många år, och respekterar fullt ut att du valt att inte vara allt för privat på din blogg. Jag blir stolt när jag ser att du delar med dig i sådana här avseenden. Styrkekramar till dig, stöttar dig fullt ut! Dina sista ord till dina systerdöttrar var <3

Reply
Sofia

hej kenza,
är si himla glad att en person med så stort inflytande berättar om detta, så jövla modigt.
jag blev så himla tagen av det du skrev och jag ryser av rädsla och det rinner tårar(!!!!) från mina ögon. är helt ärlig. vet inte riktigt varför jag reagerar så stakt då jag själv ibte har upplevt något liknande, men tänker att det beror på att min rädsla för män återigen bekräftades. jag är 16 år och rädd för hälften av jordens befolkning.

Reply
Isabelle

Alltså jag blir så arg, trött och ledsen när jag läser ditt inlägg. Tack för att du delar med dig! Jag tror att du med detta inlägg kommer ge många tjejer kraft och mod att stå upp för sig själva mer, att inte skämmas för det de blivit utsatta för. Det är gärningsmännen som ska skämmas!! Fy vad arg jag är. jag känner så många som blivit utsatta för övergrepp. Det är så tabubelagt vilket det inte ska vara! Vi ska inte skämmas! Rör inte våra kroppar!! Hur svårt ska det vara? Jag hoppas på en förändring.

Reply
Julia

I feel that I just read a horror story… and I need to vomit… They should put these people in jail instead of blaming the victom. Karma will bite them eventually in the ass. 100%. They will learn it when they have their own daughters ?

Thanks for sharing these stories. Stay strong sweetheart xxxoxo

Reply
Sheila

Har läst ditt inlägg flera gånger och alla kommentarer, är detta den värld vi lever i???? Det du och alla läsare har fått vara med om borde ingen behöva gå igenom. Som tjej är detta vardag och känns oftast som att det inte finns något att göra, man vill inte ställa till en scen etc. Men gör det, skrik, gapa och visa att det inte är okej. Tänker ofta själv att det inte är lönt att ta upp kampen, men det är det. Tack för ditt inspirerande inlägg, mer sådant behövs! Jätteviktigt att sådana ämnen väcks och uppmärksammas och tillsammans kan vi göra skillnad. Jätteglad och tacksam för ditt mod att dela med dig din historia samt att vi har en sådan förebild och röst i världen som dig Kenza <3

Känner med dig och alla er andra, vet om att ni aldrig är ensamma! Såg en kommentar ovan av en tjej vars pappa kände politikerna i Mauritius, anmäl dom jävlarna!! Det är aldrig okej att bli behandlad på det sättet som du eller någon annan här har blivit bemött. Skickar massa kramar och kärlek till er alla <333

Reply
Elin

Å fy fan vilket jävla äckel! Blir så ledsen för din skull och alla andra som har upplevt något liknande. <3

Reply
Cajsa

Wow vad starkt av dig att skriva detta! Så otroligt viktigt att vi vågar prata om händelserna, många av oss kvinnor känner tyvärr igen oss i det du berättat :(
Våga sprida vidare, stå ihop tillsammans, tjafsa emot, ta konflikten, få svinen att skämmas! Och som du skriver så är det helt paralyserande när en är ensam. Därför måste vi stå emot tillsammans!

Reply
L

Styrkekramar och massvis med kärlek till dig Kenza som tar upp det här!
Jag tror du är medveten om att du är inte ensam i det här, jag tror att 99,9% av alla kvinnor i världen får uppleva kvinnohat flera gånger i sitt liv och det är alldeles förjävligt och hjärtkrossande!
Det är så starkt av dig att dela med dig av dina upplevelser och känn dig aldrig ensam eftersom vi är många som stöttar dig och alla medsystrar i världen som fått uppleva något liknande. Som sagt, tillsammans är vi starka! <3

Reply
Noomi

Jag har, precis som du, varit med om i princip samma sak. Jag och mina kompisar hade varit ute utomlands och kom hem hyfsat sent till vår lägenhet som vi hyrde. Jag gjorde mig i ordning för att sova som bl.a. var att ta av mig bh:n och sätta på mig min pyjamas. Jag ligger och sover i en dubbelsäng med en av mina tjejkompisar när det knackar på dörren. En annan kompis öppnar och det visar sig vara två killkompisar som vi var ute med och som vi kände lite sen innan. Dem hade råkat låsa ute sig och frågade om dem kunde sova hos oss. Jag och min tjejkompis låg då redan och sov men för att vi skulle få plats trängde vi ihop oss och killen la sig och sov hos oss. Jag har överhuvudtaget inte haft någon slags relation till denna killen och känner honom knappt men vid tre på natten vaknar jag av att han lägger sin hand på min bröstkorg och för varje minut som går närmar han sin hand mer och mer mitt bröst och tillslut har han hela mitt bröst i sin hand och kramar om det hårt. Exakt som du beskrev börjar mitt hjärta bulta men jag känner att jag inte kan göra någonting utan bara ligger där och låtsas sova men vill bara ge honom en örfil och skrika “Ditt jävla as!!” och springa därifrån men det går inte och jag känner mig helt förlamad.

Med detta vill jag säga att samtidigt som jag verkligen önskade att det inte hade hänt dig så känns det skönt att veta att man inte är ensam att reagera som vi gjorde i en sån här situation och att det inte är så konstigt! Det spelar ingen roll om du är en person som vågar säga ifrån eller inte! Vi ska inte behöva säga ifrån överhuvudtaget för att dem ska förstå att man inte gör så!! Det har länge ältats i mitt huvud om varför jag inte gjorde något men det är inte mitt fel att detta hände och precis samma gäller dig! Vi ska inte behöva göra något!

Tack så hemskt mycket Kenza för att du delade med dig av detta! Så skönt att känna att man inte är ensam! ❤️️

Reply
Sandra

Hej Kenza!
Tack för att du tar upp detta, det är så viktigt!!

För 10 år sen (jag var 11) blev jag sexuellt utnyttjad av min styvpappas bästa vän. Jag har aldrig känt mig så äcklig. 4.30 på morgonen samlade jag mod, tog hunden och drog till min pappa. Jag och pappa anmälde kompisen, men jag fick sen förklarat att allt bara var en dröm. Ingen trodde på mig. Man går ju inte på en 11åring så hon måste ha drömt.. eller va?
När jag 4 senare blev våldtagen vågade jag inte anmäla. Jag ville inte känna samma skam igen. Ingen trodde ju ändå på mig. Och den kvällen hade jag ju druckit två öl så jag var säkert full så mitt nej var inte tydligt nog.
Jag hoppas att du fortsätter att skriva om kampen vi kvinnor går igenom. Jag vill våga anmäla en våldtäkt. Jag vill sluta vara rädd. Jag vill börja tro att allt kommer att lösa sig.
Fortsätt vara bäst! Kram!

Reply
Naomi

Jättebra att du skriver ett sånt här inlägg!! Det gör så jävla mycket att sexuella trakasserier tas upp av personer med stora plattformar, det gör det lättare för “vanliga” personer att berätta om sina egna upplevelser. Blir så fucking jävla äcklad och arg över det här och allt som vi tjejer är med om hela jävla tiden. Är verkligen ledsen att du varit med om det här vidriga, fortsatt prata om det och uppmärksamma, det kommer hjälpa många!

Reply
Simone

Dear Kenza,

thank you so much for this article! I had tears in my eyes while reading it, because I can relate to it so very well!
I am older than the average blogger and blog reader, in my 40’s, so my fight has been going on for so long already. And no, it does not stop beyond 30 or more, you are subject to sexual harassment and being downgraded and not taken serious and laughed at all your bloody female life.
Equality for women? It is a joke! It only exists on paper, underneath that layer of cultural equality, we are still just pieces of meat with holes to be stuffed (yes, I heard that also, “3-hole-bitch”) and men want to own us, take control of us.
Of course not every single man thinks like this, but too many still do, too many still let their manners and education go to shit and their hands and other pieces of bodily flesh wander… and it is always our fault, because we have that power over men thanks to our vaginas.
As if we asked for it! And come on, what a joke!
Funnily enough, there is a much different attitude towards women in countries like Poland, the Balkan etc. Sexist jokes? Nope, not funny. Downgrading women? No way. They learn respect for women and good treatment as children already, it is our Western/Northern nations that are the worst.
I have been subject to groping, fingering, rubbing up against etc. for years and years.
I like being a woman. But it isn’t easy. And to be honest, I don’t think this will ever stop.

Simone**

Reply
anna

TACK för att du berättar detta! Blir så jävla förbannad, samtidigt som jag också blir ledsen för din skull, och glad för att du orkar fortsätta kämpa <3 Och så känner jag igen mig, som så många andra. Men vet du vad som är det värsta? Jo, när jag läser detta så tänker jag att när det händer mig så hoppas jag att jag orkar stå upp för mig själv. Alltså NÄR det händer, inte om. Fan att det ska va såhär. Vi måste ta kampen tillsammans!
(Kolla förresten Michelle Obamas tal från förra veckan. Hon pratar PRECIS om det här. Bästa talet jag hört! https://www.youtube.com/watch?v=SJ45VLgbe_E)

Reply
Linnea

Usch jag blev så ledsen utav att läsa ditt inlägg.
Jag känner precis samma som dig, det finns många saker jag inte gör enbart för att jag är rädd för alla de äckliga männen som gång på gång visar att de tror att en kvinnas kropp är till för allas njutning. Jag skulle t ex aldrig gå ut och festa utomlands med ett mindre kompisgäng om det inte fanns mycket människor jag känner på samma ställe. Att bli tafsad på här hemma känns på något sjukt sätt inte lika hemskt(?) för att det känns som att jag är på hemmaplan och har många vänner runt omkring mig, vill inte veta hur det måste kännas om det händer någonstans i ett främmande land..
I vintras var det en kille ute på krogen, dansgolvet, som tog på min röv, flera gånger och grabbade tillslut verkligen tag. Då vände jag mig om och gav honom en örfil, förväntade mig att han skulle gå därifrån eller något i den stilen men istället får jag tillbaka örfilen i ansiktet, jo man tackar, dickhead!

Reply
Agnes

Mängden kommentarer krossar mitt hjärta. Även om det givetvis inte kommer som någon överraskning: såhär ser det ut att vara kvinna 2016 :((( Vi är alla bakom dig Kenza, vi delar dina upplevelser, och din känsla av total maktlöshet. Men tillsammans ÄR VI STARKA, TILLSAMMANS KAN VI SKAPA SKILLNAD. Blev tvungen att lämna en kommentar, dels för att jag såklart är ytterligare en kvinna i 20 årsåldern som har upplevt otaliga oönskade fysiska närmanden från vidriga jävla män. FYFAN säger jag bara. Men jag lämnar också denna kommentar för det kändes så mäkigt att se hur många som kommenterar, hur många röster vi är, vilken makt vi skapar tillsammans. Jag ville bara förstärka den makten, för som sagt, tillsammans behöver vi inte vara rädda.

Reply
Therese

Så himla bra skrivet!!! Usch jag blir så förbannad av att läsa detta, vilka idioter det finns! Tack för att du delar med dig, tror att många tjejer (inklusive mig själv) känner igen sig, tyvärr. Det är helt sjukt.

Reply
Anonym

Påminner mig om en gång då jag gick hem med en kille från krogen. Vi somnade i hans säng utan kläder och täckena uppdragna. Sen kommer plötsligt hans kompis in, jag vaknar av att han drar av mig täcket försiktigt och försöker röra vid mina bröst och efter det kyssa mig…jag trodde precis som du och många andra tjejer att jag skulle våga slå tillbaka, men jag vågade inte! Han försökte ta sig vilka friheter som helst. Jag bara låg där och låtsades sova tills Äcklet försökte kyssa mig och jag tyst drog upp täcket och vände mig om. Jag sa inte ett ord, inte heller till killen jag sovit med.

Blir så arg över att läsa din historia och ännu värre blev det när jag läser en hel drös med historier från andra tjejer. Folk undrar varför jag är feminist
…ja, undra varför!?

Kram alla tjejer, det är dags att slå tillbaka!

Reply
Cecilia

Började gråta när jag läste detta! Blir så jävla ledsen och arg. Förstår precis allt du skriver om och tror att precis alla tjejer
varit med om något sånt här, även jag. Jag har själv ibland inte sagt ifrån när nåt sånt har hänt, pga av att man blir helt stel och förstår inte att det händer. Men nu det senaste brukar jag säga precis som du skrev, tjafsa emot och säga ifrån. Då blir man ju kallad tråkig, att man överreagerar osv och att man ska ta det som en komplimang. Fyfan, vidrigt är vad det är! och folk säger att feminismen har gått för långt..

Vi tjejer ska stötta varandra och vara så jävla bäst och starka! INGEN har rätten att ta på våra kroppar utan tillåtelse, ALDRIG. Tack Kenza för att du är så stark och skriver om sånt här, det är så sjukt svårt men så viktigt!<3

Reply
Magdalena

Så starkt av dig att du vågar dela med dig av detta, tror det kan hjälpa många! Jag har inte varit med om så mycket, men en händelse som jag kommer ihåg och fortfarande mår dåligt över är när jag var på en klubb förra året. Det var jättemycket folk och jag & mina vänner försökte ta oss till baren för att få vatten. Vi fick gå på en rad för att komma fram och jag var längst bak. Helt plötsligt så kommer där en kille precis framför mig och kysser mig på munnen – bara sådär, han sa inget och brydde sig inte om vad JAG ville. Han & han kompisar började garva och då passade jag på att slinka förbi och letade upp mina vänner. Berättade vad som hänt men ingen av dom tog det seriöst, de var mer “Det var ju bara en kyss? Du har ju kysst personer innan som du knappt känt innan.” Blev så arg, det är ju en jäkla stor skillnad på att kyssa någon när båda parterna är med jämfört med detta. Jag tror inte att dom förstår hur de känns när man inte ger medgivande, kände mig äcklad resten av kvällen och åkte hem mycket tidigare än alla andra.

Reply
Petra

Så starkt att du delar med dig, mycket kärlek till dig <3 Du är en inspiration.

Reply
Noora

I don’t know if there’s anything I can app up to the conversation (except that I know exactly how it feels when someone harasses/abuses you and you don’t “dare” to do anything about it and hate yourself afterwards for not standing up against the guy), but this is hands down the most important post you’ve ever written and I’m really glad you shared your story. Maybe others dare too. This has got to stop, it’s not just some greasy guys in bars but even presidential candidates. Ugh I feel disgusted.

Reply
Marta

Hello Kenza
I hardly ever comment on the internet but here I just need to speak up.
Truth is ugly and uncomfortable for many people thats is why I am so proud of you for being so brave.
Accepting this kind of behaviour in silence makes it worse.
Shame on all the bar attenders, spa owners, hotel managers…..hey your daughters, sisters, wifes and girlfrends might be in the same situation one day so think twice in what world do you want to live before saying or doing something stupid.

Kenza you are my hero :)

Hugs,
Marta

Reply
xx

Ja, som tjej känner jag ju igen mig i allt du beskriver, tyvärr… Och är mållös angående det hemska du fick uppleva under din massagebehandling, SÅ jävla kränkande. Och som vanligt kommer män undan konsekvenser. Blev våldtagen av min bästa kompis pappa, sa nej flera gånger men det var ju inget han lyssnade på, berättade för alla inblandade, men självklart blev allt lagt på mig, dom trodde att jag ville vara med honom eller nåt, förlorade alla mina vänner och fick flytta därifrån jag kommer. Lång historia kort. Aja, det är riktigt fucked up och öppnade mina ögon för hur saker och ting funkar som tjej i den här världen. Intressant att se hur kvinnor som lika gärna kunde ha varit i min situation rättade sig in i ledet för att anpassa sig efter en historia som var mer trevlig än att en man i deras närhet faktiskt våldtagit en ung tjej. Anmälde inte, av uppenbara anledningar. Det är ju inte en jävel som tror en, inte ens dom som vet hur mannen ifråga är.

Reply
Nina

I am shocked and I don’t really know how to respond to this. But i wanted to comment something for you to see that there are woman all over the world supporting each other! Things like this need to stop! Women should and can stand up for themselves; we’re living in 2016 not 1600! I hope your nieces and the daughters we’ll have someday don’t have to live in a world like this anymore when they are our age.

I’m sure telling your story will make a change!

hugs and love from Germany <3

Reply
Fanny

Så oerhört viktigt att du berättar detta. Så viktigt för oss alla i systraskapet. Förstår hur enormt svårt detta måste varit för dig. En eloge till dig. Ju fler vi blir, desto mindre tabubelagt blir det att anmäla sådana här händelser. Gjorde en liknande sak när jag var i Australien, där männen inte alls tog mig på allvar. Skrev om det här:http://ungafeminister.se/bloggen/2014/4/7/jag-var-ett-objekt-som-snarare-skulle-bli-smickrad-av-denna-kommentar-n-frolmpad

Kram. Du äger.

Reply
Saga

Tack för detta inlägg, började gråta. Precis som du bär jag på flera händelser som jag varken anmält eller vågat prata om pga skam. Men jag märker ju hur påverkad jag är av sådant. Av att män tyckt att de haft rätt till mig kropp. Fyfan att vi behöver leva i ett sånt samhälle. Om jag får döttrar ska jag skydda dem så de slipper vara med om samma vidriga saker.

Reply
jos

Det är inte ditt fel Saga! Skammen är INTE din, skammen är DERAS. Jag tycker det är fruktansvärt att du ska behöva lida för detta, så ORÄTTVIST. Ta hand om dig själv och bygg upp dig själv i små steg, fram tills du känner dig stark nog att berätta. Du får inte tro att det är ditt fel, det är inte rätt helt enkelt!!

Reply
Olga

Hej Kenza!

Blir så illamående när jag läser detta, för jag har varit med om samma saker själv.
Det som hänt dig på krogen har hänt mig och mina kompisar SÅ många gånger, men nu orkar man knappt “bry” sig längre för vakter/personal ignorerar en och precis som du säger – skrattar åt en.. Vidrigt!

För några år sedan började jag att sommarjobba på ett nytt jobb, jättebra personal och allt det här, tills en gubbe (60+) började att trakassera mig sexuellt. Varje jävla dag i runt fyra månader. Det var allt ifrån äckliga kommentar, att han tog på mina bröst, min rumpa, mellan benen till upptryckningar mot väggarna där han luktade på mig, smekte mig etc eller tryckte upp saker mellan mina ben. Jag trodde givetvis allt var mitt fel så vågade inte säga detta till någon. Endast till mina närmsta vänner hemma. Jag får väldigt lätt dåligt samvete så ville inte heller säga till någon för gubben kanske skulle få sparken? Hur skulle han då kunna försörja sig själv? Blir SÅ FRUKTANSVÄRT arg på mig själv som tänkte så, han fick ju mig att gråta mig själv till söms nästan varje kväll. Ett år efteråt fick jag mod att berätta för en kollega, som ringde mig många kvällar och ville att vi skulle berätta för VD:n. So we did! Han är väldigt förstående men även bra vän med denna gubbe. VD:n hade möten med honom och som förnekade såklart allting och sa saker som “jag ser henne som min dotter!”.

Min VD frågade mig om jag vill anmäla honom och stod helt på min sida, men jag orkade inte anmäla något för jag ville helt enkelt att han bara skulle “man’a up” och att han skulle erkänna att han gjorde fel. Vilket nu, 4 år senare, fortfarande inte har hänt. Eftersom jag inte anmälde är det ord mot ord och då kan arbetet tydligen inte (?) sparka honom för det finns ju inga bevis.

Vi båda jobbar kvar, inte på samma avdelning längre – thank god – men vi ser varandra några gånger om dagen. Jag ignorerar honom såklart och för mig spelar det ingen roll att han jobbar kvar, jag orkar se honom nu och jag vet att det var han som gjorde fel. Det sjuka i det hela? Han har haft möten med vår VD att JAG mobbar honom för att jag inte säger hej, att jag inte håller upp dörren osv. HUR LÅGT FÅR MAN SJUNKA??? Usch, spyr när jag tänker på det då jag sedan får sitta i möte med VD:n för att man skall behandla alla rättvist på jobbet. Jag har ju “släppt” att han trakassera mig sexuellt…

Ursäkta för lång kommentar, Kenza, men du är bäst och vi får aldrig sluta att stå på oss själva. KRAM

Reply
Petra

Du är så modig, stark och en riktig förebild. Starkt av dig att berätta detta. Jag blev väldigt berörd.

Reply
Anna

It’s so brave of you to share this story…Women have to stand up for themselves and support each other. In no way is it right for someone to touch you inappropriately. Hopefully, some day these things won’t happen anymore without consequences for the bad people that think they can do anything they want. You are a beautiful girl and seem like a very nice person, I have followed your blog for years and have loved reading it everytime. It is very good you tell your story, especially because many can’t. I myself have been a victim of assault, somebody invading your private space and touching you without your consent, feeling like you can’t breathe and being in shock and frozen. It is a very normal reaction, most women react like this, because they are unsure if what is happening is really that bad or not knowing what to do to safe themselves. Sharing these stories shows that no, it is not okay! I hope this never happens to you again and I admire you for being so strong!

Reply
Sabrin

Men om du tillåter en främmande snubbe massera dig så skyll dig själv, du låter ju inte fullt klok i skallen

Reply
Sandra

Har du varit i samma sits förstår du. Det är läskigt att säga ifrån för man vet aldrig vad som händer efter. När jag sa ifrån blev jag slagen av mannen.

Reply
Laila

Sabrin, man ska kunna bli masserad av en främmande snubbe utan att han tar sig rätten att smeka ens privata delar! Det är aldrig offrets fel, utan felet ligger hos MÄNNEN som tror att de äger rätten till en kvinnas kropp och inte vet bättre.

Reply
Henna

Modigt att du vågar ta upp detta och prata om det här! Så starkt av dig.
Vi kvinnor måste hålla ihop och stå upp för oss själva i denna åh så skeva värld, där män tror att de kan bara ta för sig av oss. Fy vad less jag börjar bli på detta!!

Reply
jos

Jag blir så sjukt jävla arg och förbannad över detta, och den ORÄTTVISA som vi kvinnor blir utsatta för och behöver leva under. Som jag läser i kommentarerna och VET har en majoritet av tjejer varit med om sexuella trakasserier/övergrepp av varierande grad, vilket verkligen är SÅ SJUKT! Det låter sjukt vidrigt att vara med om Kenza, men jag är så glad att du berättade om det. Skam åt hotellet som inte avskedade honom, skam åt den vidriga snubben som gjorde detta, men INGEN skam åt dig.

Att du berättar gör det möjligt för kvinnor (och män hoppas jag??!!) att enas kring detta och verka för förändring. Fortsätt vara arg och acceptera aldrig liknande, vi finns här och backar dig och vi är många.

Reply
Sara

Det här är det viktigaste inlägget du någonsin har skrivit. SÅ JÄKLA VIKTIGT.

Jag har varit med om samma sak. Jag fasar nästan för mitt liv och går ALDRIG på klubbar längre. Jag anser det tyvärr inte att vara tryggt nog för mig. Jag hade tyvärr(?) den (o)turen att födas med en stor och fyllig rumpa och tight kropp annars. Oavsett vad jag säger och gör, så kommer ingen att förstå att min kropp endast är för mig. Jag äger min kropp, den tillhör mig.

TACK FÖR ETT VIKTIGT INLÄGG! Är otroligt chockad över allt du skriver. Det är som taget ur mitt liv. TACK, tack för detta inlägg!

Reply
Ellen

Jag tycker det är så bra att du gör ett sånt här inlägg. Det är viktigt! Sånna här incidenter händer dagligen och har hänt nästan alla oss kvinnor. Det är starkt av dig att dela med dig av! ❤️

Reply
Roxanne

Hi Kenza,

Thank you for sharing your story, I had tears in my eyes while reading it.
It makes me so angry and sad that things like this still happen.
In my city I don’t go out anymore because I’m used to guys closing me in, touching my ass and those guys that just won’t take no for an answer and keep following. For me it kind of has become ‘normal’ when guys grab my ass when I walk by. One time when I lived in Spain a guy put his hands under my skirt and I wanted to fight him but instead I din’t do anything(I’ve never told anyone about this because I felt like it was my fault.). I never know what to do because I’m afraid that if I do something things will get worse. I used to like to go out and dance with my friends but because of things like this I don’t go anymore. Your story opened by eyes and I think you’re brave for sharing your story. It’s disgusting that some pigs out there think it’s okay to just touch a girl or even the way they talk some times and think we should happy that they give us attention. It makes me so angry, something has to change but how do we make a change? It should be safe for us girls to go out, to have a massage and even to walk somewhere alone. It’s weird that guys think that girls go out for a certain reason, to be approached by them when usually we just want to have fun with our friends and dance. Thanks again for sharing your story Kenza, it was about time someone spoke up about it.

Reply
Ida

FAN vad grym du är som berättar om detta Kenza! All kärlek till dig och du ska veta att du verkligen gör skillnad som med en så stor kanal står upp för kvinnors rättighet till sin egen kropp! Jag ser verkligen upp till dig!!!

Reply
pauline

Hej kenza!

Det vänder sig i hela magen när jag läser detta inlägg, om massagen.. det har hänt mig med
Jag var i Indien och fick massage på ett “proffsigt ställe” (trodde jag)…. Jag skulle få en helkroppsmassage. Han började efter ett tag massera mina bröst när jag vände mig om och låg på rygg. Men jag vågade såklart inte säga till honom, för jag tänkte ju att det ingick i massagen och att dom bara är massörer som masserar, att mina känslor bara var konstoga, men nej.. varför tänkte jag så?? Det sitter i mig fortfarande idag att jag aldrig vågade säga till… det har gått 3 år…
Det är lätt att vända på allt och tro att det är ens eget fel att man tänker och känner på detta vis men i efterhand så förstår man… :(

Kram!

Reply
Thilda

Tack Kenza för att du orkar och våga lyfta detta. Jag blir så ledsen och upprörd och av läsa det du skriver. Känner igen mig i mycket av det du berättar och det gör mig ännu mer ledsen. Jag är så less på att känna mig orolig bland män. Att få ovälkomna komplimanger om mitt utseende av taxichauffören när jag åker taxi för att jag inte ville gå hem själv på kvällen. Att bli bjuden på drinkar jag inte ville ha. Att bli tafsad på på krogen. Att stå ut med sexistiska skämt av “snälla killa”. Vill egentligen vara säga tack för att du med en så stor portal lyfter detta viktiga ämne!

Reply
Jasmin

Så fruktansvärt hemskt och rent utav äckligt att läsa, svin.
Jag är så ledsen att du fått vara med om detta, ingen kvinna ska känna sig mindre värd än en mans impulser, äckligt.
Jag har en historia för dig, som kanske kan ge dig hopp om mänskligheten igen.
Jag var visserligen ung, 13 år kanske och var på ett hotell med min fosterfamilj. Vi sitter i baren och har precis sett en show dom anordnat, så ska jag upp på rummet och hämta en sak. Varpå jag går en gång dom som jobbar brukar gå (men många gäster också) den är smal och bakom huset liksom. Vi känner hotellet för vi har varit där förut, jag brukade prata med personalen och skoja med dom. Men när en man ropar på mig så säger jag bara hej och fortsätter gå, varpå han går fram mot mig och jag stannar för artighetens skull. Det var inte en man jag kände igen men han satt där de hade rast och jag hade sett han jobba där. Han säger hello, How are you? Varpå jag svarar good, How about you? Han säger good, you’re very beautiful, jag tackar och tänker gå men han tar ett stadigt grepp om min röv och klämmer hårt. Jag tappar andan och förstår inte riktigt vad som händer, han är ju gammal?!? Sen böjer han sig fram för att kyssa mig varpå jag skriker NOOOO STOP IT! THIS IS NOT OKEY, och slår honom på handen som legat på min röv. Han förstår inte engelska, så jag pekar och skriker NOT OKEY! Jag springer därefter tillbaka till baren helt chockad och pratar med min fosterbror och gråter, han blir arg men väljer att lugna sig och ta med min fostermamma till restaurang/bar chefen och förklarar händelsen. Han ber jättemycket om ursäkt och ber oss sätta oss ner och förklara hur han såg ut. Han kände inte igen beskrivningen för jag hade en helt suddig bild av mannen tack vare chocken. Dagen efter kommer iallafall hotellchefen fram till mig och ber mig berätta om händelsen. Han hade också svårt att förstå vem det var. Så vi började ana att han bara tagit sig in på hotellområdet. Men sedan letar han upp mig igen och ber mig följa med (min fosterbror och fostermamma är med nu) så bomträffar honom. Jag säger att det var han. Han ber om ursäkt och grät för hotellet ville absolut inte ha någon som honom hos dom. Mannen hade bara jobbat där i 2 dagar som fastighetsskötare, men nu var han arbetslös. Hotellchefen tvingade honom att be om förlåtelse och fick sedan 15 min på sig att försvinna från området medans han satt och försökte lugna oss. Jag tackade honom och han bad om ursäkt för händelsen. Aldrig sett mannen igen, och varit på det hotellet 2 gånger efter det. det finns hopp ❤️

Reply
Johanna

Allt du skriver här är så viktigt! Att tjejer ska “lugna ner sig” när det kommer till killar som taffsar är så sjukt att man börjar fundera på om vi verkligen lever på 2000-talet. Att du som en stor profil berättar om detta och berättat hur du står upp för dig själv får mig att vilja ta kampen varje gång. Jag har själv många gånger utsatts för detta och känt mig kränkt i flera dagar efter. jag brukar oftast stå upp för mig själv men Aah ibland finns inte orken. Vi tjejer måste tyvärr inse att vi måste ta fler fighter än killar varje dag, men om vi alla tar fighten kommer vi en vacker dag vinna vår egna självkänsla och aldrig någonsin ingen behöva ställa oss frågan ” är det verkligen jag som äger min kropp?”

Läser din blogg varje dag och tycker verkligen du är helt fantastisk!! Fortsätt kämpa för dina rättigheter och stå upp för dig själv så fortsätter vi att stötta dig med hjälp av snälla kommentarer! #TEAMKENZA

Reply
Sam

Hey Kenza,
I have SO much respect for you talking about that and being honest. I think many women would stop talking about that and just live with that forever.
I really love you for writing such a post. It makes other women (including me) know that we’re not alone in this one. I think every women has been through this, Maybe not as bad as you were treated but You are really strong and you should know that your followers will always have your back!!
Love you!
Sam

Reply
Annah

Herregud sa sjukt. Ocksa sjukt att man inte blir ett dugg forvanad och att de flesta av dina lasare sakert har liknande minnen. Jag blev sextrakasserad pa taget pa vag till jobbet en morgon. Hade trakiga jobbklader pa mig. Inte for att det ska spela nagon roll vad man har pa sig, men sa tanker man ju. En man i kostym bara lutade sig fram och fragade “ursakta, jag har stand. Skulle du kunna r*nka av mej?” Snacka om harskar-teknik. Jag blev helt stel i hela kroppen och trodde knappt det var sant. Sa jag forstar precis varfor du reagerade som du gjorde. Man blir nastan handlingsforlamad av forodmjukan och radsla. Men precis efter gick tva tag-vakter forbi och jag stoppade dem och berattade. Han nekade. Sa att han hade ‘made a pass at me’. Men han gick av taget i alla fall.

Helt sjukt att man ska behova sta ut med sant ar 2016…

Reply
Amanda

Fy!! Otroligt bra att du står på dig, det är aldrig okej sånt här!
Har tyvärr haft en situation där jag blev förföljd av en dubbelt så gammal helt okänd man där han leta upp vart jag bodde och han till och med stod och väntade på mig vid parkeringen.. Prata med flera poliser och försökte få hjälp, men de flesta skrattade bara och sa “att sånt får man ta som tjej”, “vi kan ju inte hjälpa att någon är intresserad av dig” fick till och med höra “Vi kan inte hjälpa dig förs det faktiskt hänt ett riktigt brott” då jag frågade honom rakt ut om jag alltså skulle vänta på att de händer något allvarligt med mig och då kan få hjälp, “ja precis” sa han. DETTA VAR I SVERIGE!! Mår illa bara jag tänker på det.

Reply
Carolina

Hi im so sorry to hear about what you have gone through and really hope a change does happen! We live in a world where men get away with touching women or abusing women because apparently for instance they are dressed too ‘provocatively’ we should be able to dress and carry our selves the way we want to! It does not give a thumbs up for anybody to come close!

Reply
Yvette

You are such a strong and beautiful woman and it’s so brave to share this story! I hope you never put yourself down over these terrible moments, cause you are absolutely amazing and confident and strong!

Reply
Matilda

Förstår dig precis, och alla andra som har kommenterat här! Helt otroligt men inte förvånande att så många har varit med om samma sak.
Precis som många andra redan berättat om har även jag fått en hand masserandes alldeles för nära mina privata delar på ett Hammam i Turkiet när jag var 16 år, vågade inte säga ifrån.
Några år senare åkte satt jag på en buss hem från skolan, mitt på ljusa dagen, när en man i 60-års åldern sätter sig bredvid mig och vecklar ut sin stora tidning som täcker halva mig. Vad jag inte fattade först var att han hade den som skydd för att kunna smeka mitt lår. Först trodde jag att han sträckte sig efter något i hans egen ficka, men han slutade aldrig. Jag gav honom arga blickar, och flyttade mig tydligt bort från honom (jag satt längst in) men han flyttade närmre. När jag senare gått av bussen ångrade jag mig så att jag inte sagt till honom högt att han skulle sluta med vad han häll på med så de runt omkring hade hört, mest för han skulle skämmas. Men vågade inte så istället var det jag som fick skämmas och känna mig äcklig.
Sen alla otaliga gånger man blivit irriterad och gått hem från krogen för att man inte orkar med alla händer på rumpan längre…
Idag känner jag mig starkare och hade antagligen vågat säga ifrån idag, men man blir så ställd i den situationen att man inte vet var man ska ta vägen!

TACK för att du vågar ta upp detta så man inser att så många andra känner likadant!! Kram!

Reply
Madeleine

~ 300 comments and 1 written by a man…
Thanks for sharing this text about any womans everyday life… It’s a shame, and every man and woman who do not take these things seriously when told about them, they are just as guilty as the man who did it in the first place because they make sure it is an okey behavior.
Thanks Kenza also for using your space and influential power to enlight this.

Reply
S

<3 Vet inte vad jag ska skriva, men du är otroligt stark och modig som delar med dig, det är nog bland det svåraste att dela med sig av (även fast det borde vara lika lätt att säga som om massören snott din plånbok, det är ju han som begått ett brott (nu jämförde jag inte sexuella övergrepp med att stjäla utan menade mer attityden kring offrets fel, hoppas det kommer fram som jag menar!))men genom att dela med dig så är jag övertygad om att du (och alla andra som höjer rösten kring detta) hjälper till att få slut på det!
Det här blev flummigt, men allt jag menade var <3

Reply
Wing Yi

Hi Kenza,

Thank you for sharing your story, it’s hard and I think it’s really brave. l was so angry while reading it, because it’s so recognizable: I think the majority of women has ever been confronted with sexual harassment. Kenza, since you have a great network of ‘famous friends’, you have the power to make this hotel (which apparently APPROVES sexual harassment) go bankrupt. Maybe you and other bloggers could boycot this hotel and that guy via social media (1,6 million followers on Instagram only), so in a way you get justice and show the world that people can’t get away with sexual harassment. If something like this happens to one of us, we can’t really do anything about it… but yóu are powerful enough to do it. Please show them that they can’t get away with this.

<3

Reply
Mia

Så himla viktigt inlägg, tack för att du delar med dig! Förstår att det är svårt men att lyfta sånt här är vad som kommer göra skillnad i längden. Fortsätt tjata och stå upp för dig själv!

Reply
esmee

Dear Kenza,

I’m so sorry to read all of this but unfortunatey it’s reality to many of us.. Dirty men (losers) thinking they can just to do anything to women and get away with it, well not in my town! You don’t wanna know how many times I’ve been in clubs and my butt got grabbed or something even worse. I always stand up for myself and I do not accept this from anyone! A punch in the f*cking face is what they can get in return from me! One time I was on a boat trip with my mother and when we walked by a group of drunk men, as one guy slapped my ass really hard (I was wearing a bikini cause we were on a boat, never felt so exposed). I turned around and started cursing at him and gave him a fist on the nose. My mom got so angry and slapped him in the face too. The stupid little loser looked like a fool infront of the other men. Us women gotta keep on fighting every pervert at a time!

I really think that writing your story was a really good move. The guy should be ashamed of what he did to you (and maybe other women too) and this all HIS fault. Nobody to blame but HIM. Eventhough the people from the bar, clubs and resort may not believe you or don’t want to stand up for you: all of us are right here for you. We hear you. We believe you. Dear Kenza, please take care of yourself and don’t let this get to you too much. I know it’s easier said then done but you are strong and you stand above all of those filthy losers!

GIRL POWER. <3 <3 <3

Esmee

Reply
Katarina

Fan vad du är bra och modig som skriver om det här och vågar berätta vad som hände dig! Du är en sån inspiration för unga tjejer som mig själv!

Reply
Amanda

Toppenbra att detta ämne lyfts! Det är så viktigt att det når fram till alla, framförallt de yngre, så de vet om att det aldrig, någonsin, är okej att någon psykiskt eller fysiskt rör vid en utan tillstånd. Känner med dig ang det som hände och tycker det är absurt att han får jobba kvar!

Reply
Malin

SÅ JÄVLA VIKTIGT! Alla kvinnor, varenda en, har vart med om den här sortens äckliga sexism. Så otroligt jävla trött på detta, men vi fortsätter att kämpa. Tack för att du delade med dig av det här <3

Reply
Klara

Jag blir så otroligt upprörd av att läsa detta, men samtidigt blir jag glad. Jag blir glad för det är så otroligt viktigt och betydelsefullt att en sådan stark och inflytelserik kvinna som dig tar upp detta problem. Fortsätt stå på dig, det ska jag göra. Du inspireras oss alla. Kramar

Reply
Paulina

Oh my God, it was terrible,you should share this on hotel’s Facebook, everyone should read this,especially menager. I’m with you, thank you for sharing us this story !
P.S. you should know that I believe you!

Reply
Sara

TACK för att du delar med dig. Tack för att du är modig nog. Helt klart bland de viktigaste inläggen du skrivit någonsin. Det är ju så viktigt att prata om det här. Följt dig och din blogg i herrans år och blir så varm i hjärtat när starka och modiga kvinnor som du vågar säga ifrån. Tack för du med din makt kämpar för alla kvinnor runt om. Tack!

Reply
Sara

Så bra inlägg Kenza. Håller med till 110%. Har själv varit med om liknade saker då jag blivit tafsad på och utnyttjad mot min vilja. Det är så hemskt och inte okej någonstans. Stor kram till dig!

Reply
Hana

You’re such a strong woman Kenza, and an example on so many levels for all of us women in the world!
I respect you and your bravery for sharing these stories with us. You’re right, we’ll fight back, always! <3

Reply
Hanna Berglund

Jag tycker inte att det är modigt att skriva ett sånt här inlägg om jag ska vara ärlig. Jag tycker att det är en självklarhet. Och vi ska inte bara skriva – vi ska stå på världens högsta punkt och skrika så att varenda jävel hör, vi ska banka in vett i de som inte fattar om det krävs. Sånt här ska inte få hända. Någonsin.

Reply
Katie

Dear Kenza,
your so brave sharing your story with us. Thanks for that! I can´t believe that.. I read this with tears in my eyes and i´m so shocked.
I´m working with 90% males in my job and i also have had this strange situations, like someone want to touch me or hug me with no reasons. In the beginning for four years, i was really a quiet and shy person and i don´t say anything against that, but in the inner i screaming and i was so angry about them and myself. Now i can thankfully say, that i have no problem saying „NOOO“ when i really means „NO“. Its my body and no one have the permission to touch me, even when i dont want that.

Your post is so important and i really admire that! But thats why i follow your blog for so many, many years now…

I´m really speechless since i read the comments below, cuz its really unbelievable how much girls/womas had made the same experience.

Its more than fair that mens get the consequences about things they did with us woman. That you get an email from this guy/or friend really sounds like a nightmare… and thats so shameless from that.

I admire you for being so strong!
Lots of love from Germany! <3

Reply
Carlota

Thank you so much for sharing your story.

I feel that we as girls, as you said, grow up thinking that these things will somehow always happen to us, because of our bodies and our figures being attractive to men. We are taught that men touching us, catcalling us etc. without our express consent is our fault -because we’re dressing in a particular way, or we are accepting to be in a room with them massaging us, like in your case-.

I think so many of us have been through these kind of situations thinking that “boys will be boys” or that it’s our fault and we should have acted a different way to prevent it… But I am so glad that now, more and more people are standing up against this bullshit; that you are standing up before all the people that read you and saying that it is not and it should not be like that. Our bodies are ours, and they are not to be looked at, touched or enjoyed by anybody without our express consent and to the extent that we decide. After what’s happened, I can only say: be kind to yourself more than ever, and love yourself and your body more than ever, and know that nobody but you has any right over it.

Here’s to strong women; may we know them, may we be them, may we raise them.

Reply
La Linda

Jag sitter med gråten i halsen och tänker på mina egna historier (plural) som jag har och den här skeva känslan av man ska vara tacksam för att man får uppmärksamhet?! Jag har alltid varit tjock så jag har ju fått höra att jag ska ju vara glad bara någon vill tafsa på mig, att någon överhuvudtaget skulle finna mig attraktiv.

Jävla idiotsamhälle som shamear tjejer och förminskar killars agerande. HEJA Kenza att du vågar prata om det och belysa det här!!

Reply
Veronica

Tack för att du delar med dig, du är otroligt modig och stark som vågar berätta och fortsätt stå på dig!! Jag har också vart med om massa saker… jag har tom tappat räkningen för hur många gånger jag blivit utsatt. Minns en gång när jag satt på pendeln och skulle hem från jobbet, sitter och lyssnar på musik som jag brukar göra. Helt plötsligt sätter sig en man bredvid mig och drar (!) av mig hörlurarna. Jag frågar vad han håller på med. Han kollar på mig och börjar snacka på dålig engelska att han tycker jag är sexig och vill prata med mig. Jag säger att jag inte vill prata och jag inte är intresserad. Då sätter han sin hand på mitt lår och fortsätter säga att han vill prata och frågar varför jag inte vill. Jag flyttar bort hans hand och säger åt honom att gå tillbaka till sin plats. Han vägrar och fortsätter hålla på…. Jag kan inte heller resa mig och gå därifrån då jag sitter på en plats där det är 2 säten intill en vägg. Jag blir rädd och arg och kollar runt omkring mig för att typ signalera till andra medresenärer att jag behöver hjälp….. alla kollar, men ingen gör något! BLIR SÅ ARG! Tillslut skriker jag åt honom att lämna mig ifred och gå härifrån. Då säger hans vän som sitter på andra sidan att “she’s boring (?), lets go”….. Då reser han sig och går.
Sen härom dagen satt jag också på pendeln och från ingenstans kommer det en man och sätter sig framför mig och börjar tigga pengar… Jag säger snällt att jag tyvärr inte har några kontanter på mig, han börjar prata med mig…samtidigt som han tar fram sin penis och börjar onanera. Jag blir stel och obekväm och vet inte vad jag ska ta mig till, vågar inte säga något då chocken har tagit över hela min kropp … jag säger att jag måste gå av nu.. och hoppar av 3 stationer innan, med rädsla och obehag.

Reply
Lilla z

Åh vad arg och LESS jag blir, det är så jävla illa att vi kvinnor bemöts på samma vidriga sätt oavsett var vi är i världen. Att våra kroppar aldrig är våra egna, och män kan kladda bäst de vlll för ingen tror oss ändå, och männen håller alltid varann bakom ryggen! Tack för att du tar upp detta ämne och delar det du varit med om, det krävs mod! Och det där jävla hotellet hoppas jag får en jäkla massa arga mail nu.

Reply
A

Tack för ett viktigt inlägg, och tack för att du delar med dig!

Jag är 20 år gammal och har länge tänkt att jag har varit skonad från killar som tar sig rätten till ens kropp, men när jag tänker efter så sitter vissa händelser kvar i mig. Jag minns särskilt när jag för första gången var utomlands utan föräldrar med fyra tjejkompisar. Som svenska tjejer fick vi mycket blickar och kommentarer, men det som sitter kvar inträffade när vi var på väg hem från en utekväll. En man kommer upp från ingenstans bakom oss och grabbar tag i mina bröst med ena handen, samtidigt som den andra handen letar sig in mellan mina ben. Jag sliter bort hans händer och han springer därifrån, och efteråt duschar min kompis av mig för att JAG känner mig äcklig.

Jag har en till utomlandshistoria från förra hösten. Jag hade precis flyttat till ett annat land och en jämngammal kille stannade mig på gatan för att ge mig en komplimang. Vi började prata och det slutade med att han bjöd ut mig på dejt. Överrumplad tackade jag ja, och ett par dagar senare ses vi. Knappt fem minuter in i dejten tar han min hand och pussar mig på munnen, vilket jag inte alls var förberedd på eller bekväm med. Vi sätter oss i en park och han lägger handen på mitt lår, försöker gång efter gång kyssa mig, jag vänder bort huvudet och säger att jag inte vill, men vågar inte gå därifrån. Efter kanske en timme i (den folktomma) parken med konstant hög puls törs jag säga att jag måste gå. Han hör av sig efteråt, vill ses igen, men jag svarar inte. Jag gick på den där dejten frivilligt, men jag var inte okej med att han inte respekterade mina gränser.

Upplevelser i Sverige, som involverar personer jag mer eller mindre känner har jag på något sätt accepterat och inte sett som övertramp, eftersom jag till en början har “varit med på det”. Jag minns speciellt två tillfällen. Den första gången var efter en utekväll, det hade precis tagit slut med min pojkvän och jag hade tillbringat en del av kvällen med en kille som jag visste var intresserad av mig. Han och jag skulle få skjuts till en efterfest, men av någon anledning blir den inte av och hans kompis som kör lämnar oss hemma hos mig. Jag är inte intresserad av att spendera natten med honom och ringer därför runt för att hitta någonstans dit vi kan åka, då han inte har någonstans att ta vägen eftersom han bor utanför stan och bussarna slutat gå. Vi hittar inget och han undrar om han får sova kvar. Jag säger att det går bra, det är ändå en kille jag varit bekant med i flera års tid, men jag framhåller att jag inte vill göra något. Ändå letar sig hans händer gång efter gång till och in i mitt underliv, trots att jag varje gång tar bort hans händer. En annan utekväll hånglar jag med en kille som också är halvt bekant sedan tidigare. Han vill att jag ska följa med honom hem, men jag svarar nej. Han säger snälla, vi behöver inte göra något, bara mysa, och jag som faktiskt känner ett visst intresse och tänker att det vore mysigt med sovsällskap säger till slut ja – med villkoret att vi bara sover ihop, och jag påpekar även att han inte heller kommer kunna övertala mig till något annat. Han vill ändå att jag följer med, och det är mysigt första timmen. Sedan börjar han försöka, jag påminner honom att vi endast skulle sova ihop och att jag inte vill mer, han svarar: “men jag visste ju inte att du var såhär sexig utan kläder!” (har på mig en skjorta jag lånat av honom) Det slutar med att hans fingrar är i mig, jag vill inte, det är inte skönt för fem öre, men jag vill inte förstöra stämningen, tänker att jag får bjuda till eftersom jag följde med honom hem – han tänkte säkert att det skulle gå att övertala mig…

Jag ser fortfarande inte på någon av incidenterna som övergrepp, för att jag “bjudit till” från första början och killarna kanske inte förstod att de gjorde något fel, men samtidigt har händelserna etsat sig fast då jag flera gånger upprepade att jag inte ville, i såväl ord som handling. Dumt av mig att göra samma sak två gånger kan tyckas, och ska sanningen fram tänker jag att jag får skylla mig själv, fastän jag vet att jag hade tänkt annorlunda om en vän hade berättat samma historia för mig. Ett nej är alltid ett nej, oavsett omständigheterna.

Reply
Maragda

Greetings from Barcelona,

I have been following your blog for years but never commented before.

Today I need to say thank you, for sharing this and for the visibility: a lot of us suffer/have suffered this disgusting violence and have had difficulties being believed or, directly, couldn’t verbalize the facts “on time” (as you describe).

I don’t feel complimented when I am touched without my permission and I don’t feel more beauty because a random guy thinks he has the right to make comments on my appearance.

For the disgusting beings putting the blame on the victims: no, we were not looking for it nor deserve this animal behavior whatever we dress like.

Reply
Clara

Detta är så otroligt viktigt! TACK för att du vågar berätta och för att du står upp för något som varenda på denna planet borde stå upp för.
Du är fantastisk.

Reply
Matilda

Usch vad fruktansvärt att du har blivit utsatt för detta, och tack för att du skrev detta inlägget! Utan tvekan det VIKTIGASTE hittills. Vi kvinnor utsetts dagligen för kommentarer och handlingar där vi inte äger våra egna kroppar utan andra tar sig friheten att ta på oss, skrika saker eller ännu värre… Hoppas du orkar fortsätta kämpa och se till att äcklet blir dömd. Han begick ett brott. Du är offret, inte han. Styrkekramar! <3

Reply
Gitta

It is just a shame how women still get treated by men and that we women can do so little about it. I totally understand what your saying and can relate to it. I don’t know for sure how the massage was going, since I also know a lot of massages where they do massage your titts, but a NO should be counted as a NO – no matter what.

But we should never, and that is what you said perfectly right, give up !!! We will fight for our rights up until we get them.

x Gitta // http://www.gittawitzel.com

Reply
Sandra

För det första tycker jag att det är så starkt av dig att vara öppen om detta. Tack för att du berättar! För det andra så blir jag så jävla förbannad.

Förbannad för att tjejer och kvinnor hela tiden måste hävda sig, sticka ut, försvara sig, kämpa, stå ut med, övertyga, osv i all jävla oändlighet. Vi ska vara kåta, tacksamma och förlåtande. Fyfan. Visst har man blivit tafsad på ute på krogen. Nåt snubbe ser sin chans på ett fullsatt dansgolv, smackar till en på röven och försvinner sen så att man inte har en chans att se vem som gjort det. Där står man, chockad och förbannad, men funderar ändå på om man inte ska ta det som en komplimang? Helt stört. Skrattar bort det och fortsätter som vanligt.

Jag jobbade med en man som brukade säga att män har en starkare sexualitet än kvinnor. Män tänker på sex hela tiden, män älskar kvinnor men att kvinnor stöter bort dem och att det är frustrerande. Han kunde förklara och lägga upp detta så att det lät helt rimligt och där satt jag och hade inget motargument. Han sa också att kvinnor faktiskt får tänka på vad de sänder för signaler. Det är klart att en viss klädsel och ett visst kroppsspråk är sexuellt provocerande! Jag kände att jag inte höll med men kunde inte sätta ord på det. Ofta hade jag inte energin att lägga på en diskussion med honom för han fick alltid sista ordet. Nu i efterhand så har jag insett att han är en typisk sån där man som gärna vill förklara och argumentera för sitt manliga sätt att se på saker. När jag tänker efter så var det många gånger han sa saker som var så sexistiska och sjuka att jag knappt vill tänka på det. Där har jag stått och lyssnat, skrattat och tänkt att han har rätt. För han har “mansplainat” det så bra. Fan vad arg jag blir på mig själv! Att den här mentaliteten ens existerar inom mig och i samhället överlag. Vi ska ju inte ta allt så allvarligt, herregud slappna av. Lite sexism får man väl ta.

Det gör mig faktiskt också förbannad att “internationella kvinnodagen” ens ska behöva finnas. Att den är nödvändig. Man ska då hylla kvinnor, lyfta fram dem, se så duktiga kvinnor är! Vi kan faktiskt också. Som att vi hela tiden måste bevisa det. Jag blir spyfärdig.

När i hela helvetet ska vi kunna existera tillsammans på denna jord och faktiskt vara jämställda på riktigt? Ha samma rättigheter och samma skyldigheter utan att det ska vara en diskussion kring det?

Du får ursäkta alla svordomar. Det är så fult när en kvinna svär.

Reply
Gitta

It is just a shame how women still get treated by men and that we -as women can sometimes do so little about it. I totally understand what your saying and can relate to it. Even though I know about some massages where they do massage your titts, I definitely think that once you feel uncomfortable with it and want the masseur to stop a NO should be counted as a NO – no matter what.

But we should never, and that is what you said perfectly right, give up !!! We will fight for our rights up until we get them.

x Gitta // http://www.gittawitzel.com

Reply
Linnea

Så inte okej!! När ska vi börjas tas på allvar?

Kärlek till alla brudar där ute <3

Reply
Sandra

Jag kommenterar verkligen aldrig bloggar,men kände att nu jävlar. TACK Kenza för att du delar med dig, förstår att det måste vara vidrigt att skriva detta och därmed behöva återuppleva det igen., men det är så viktigt för så många att man pratar om detta. Så tack tack tack tack!

Reply
sandra

Tack för att du vågar prata om det!! Det händer så många men det är så få som vågar prata om det att det blir något skuldbelagt till slut. Det är så vidrigt. Så sjukt. Så fel. Jag blev så upprörd av att läsa det här! Det finns så många vidriga personer som tar sig friheter man aldrig ens kunnat drömma om. Nästan alla mina kompisar har varit med om något liknande, framför fingrar under kjolen på nattklubb.. Jag spyr i munnen över alla äckel som tror att de kan göra precis vad de känner för. Häng ut hotellet, kontakta eventuella resebolag som arbetar med dem, eller vad som helst som får dig att må bättre. Vilken jävla jävel.

Reply
Nathalie

När jag var 17 så slet en man sönder mina strumpbyxor när han fick lust att stoppa upp sin hand mellan mina ben. Det var på nyår ovh jag hade tappat bort mina vänner. Sprang till polisen och grät- men han skrek på mig att hålla käften…

Reply
Rebecka

TACK Kenza för att du delar med dig av detta. Det är otroligt starkt men så OTROLIGT JÄVLA VIKTIGT att prata om!!!! Om vi håller käften och accepterar så kommer det ALDRIG att ske någon skillnad. Jag pratar om detta som fan verkligen, jag är exakt som du, jag tar fighten och ger mig inte. Men jag kan inte ens jämföra mig med hur många du når ut till. Att du skrev detta långa inlägg gör just nu otrolig skillnad. Återigen TACK, jag hoppas du förstår innebörden av hur viktigt detta inlägg var. Du skriver inte bara av dig, du har makt och kan få till en förändring.
Du är fan bäst.
puss och kram
Rebecka

Reply
Lobke

It’s so frustrating that these things happen and I hate the fact that women get blamed so often for sexual abuse or other things like that. Men often say it’s the woman’s fault, because her dress was ‘way too short’ or whatever excuse they have. That is, of course, never an excuse. I hate to hear what happened to you, nobody deserves that. And ahhh, I just can’t believe they don’t take those complaints seriously, like what?

Reply
Linda

Blir helt chockad över vad du har varit med om och av att läsa hur många som varit med om liknande saker. Fy fan för de män (och kvinnor såklart) som inte fattar att de inte har rätt att röra kvinnors (eller andras) kroppar utan samtycke. Jag har själv inte varit med om något liknande rent fysiskt men tycker det är äckligt bara med alla män som ‘äter en med blicken’, som synar ens kropp uppifrån och ner och som så uppenbart fantiserar om ens kropp. Inget man kan anmäla men jag brukar ge dem fingret med handen hållen där de inte ‘får titta’. Ser de gesten betyder det att de tittar där de inte ska. ;-)

Till er alla som råkat ut för samma sak – vi måste fan kämpa för att detta ska sluta och för att anmälningar inte ska skrattas bort! Styrkekram till er alla. <3

Reply
Tanja

TACK KENZA för att du delar med dig av det här! Det är så jävla viktigt att vi inte skäms för det vi utsätts för med jämna mellanrum – för, let’s face it, det är mer regel än undantag att vi tjejer utsätts för mer eller mindre oskyldiga, ibland obehagliga, saker av män. Så länge sådant här händer de flesta av oss är vi inte jämställda, och så länge behövs inlägg som ditt. Tack.

Reply
Jessica

Blir så glad att du skriver om det här ämnet. Så mycket igenkänningsfaktor i alltihop!
Hemskt är det.

Reply
E

Fyfan för dagens samhälle….
Eftersom många av dessa händelser du berättar om har hänt på semester och utomlands, skulle du säga att respekten mot kvinnor är sämre utomlands? Har nämligen läst på andra bloggar att kvinnor blivit utsatta på sina semestrar vilket är så stört. Man vill ju ändå tro att Sverige är en förebild men man blir rädd över att veta att du som kvinna inte har någon som backar en så fort man lämnar landet. Undrar också om du tror att hotellet agerat annorlunda om du låtit Aleks gå tillbaka till massören/anmält till hotellet? Du borde fan polisanmält massören samt hela klubben där kvinnan i baren pekat ut dig för vakterna!

Som tur är har jag aldrig blivit utsatt för övergrepp, men jag känner mig konstant rädd för att vistas ensam, i synnerhet på kvällen. Sedan förra veckan har jag blivit ännu mer rädd för att gå ensam, även på dagen, mitt i stan. För drygt en vecka sedan hände precis det jag förfarar när jag går ensam, detta var dessutom påväg från jobb mitt på eftermiddagen. Jag mötte en man och min insikt var att inte möta hans blick och ge några konstiga uppfattningar. Vi möttes och jag fortsatte ner mot tåget, när jag gått en bit hörde jag någon säga något. Det var samma man jag precis mött som frågar om han får bjuda mig på något. Jag svarade att jag hade bråttom och ökade på stegen, då gick han efter mig. Då han var påväg på helt motsatt håll när vi möttes blev jag väldigt rädd när han gick efter mig. Han gick hela tiden nära och bakom mig och jag tänkte fan, nu tar han mig. Han frågade igen om han fick bjuda på något och jag sa nej, han frågade om mitt namn och jag svarade att jag inte vill säga det. I mina tankar gick hela tiden att han kommer förfölja mig hela vägen hem och att jag måste hitta ordningsvakter så fort jag kommer in på tågstationen. Precis innan tågstationen gick han på ett annat håll.
Denna man var säkert trevlig och ville bara snäll mot mig men jag blev rädd. Det är hemskt att man som kvinna inte kan känna sig trygg och att alla män man möter är potentiella våldtäktsmän. Det blir fan inte bättre när män beter sig som du berättar om, att de inte kan respektera en kvinna och att man inte blir lyssnad på när man blir utsatt… blir så arg och ledsen för alla kvinnors skull!

Reply
PT Niklas

Bra att du vågar skriva om den händelsen, men det är fruktansvärt när det händer någon på ett liknande sätt som du var med om i Spanien.

Reply
E

Får bara världens klump i magen när jag läser inlägget. Vidriga män. Så starkt av dig Kenza!

Reply
Martha

I’m so happy that you wrote this and shared your experiences! These are few of the reasons I try to avoid going to clubs, bars etc. It feels like everyone thinks “ooh, if this girl is here (club,bar) she must be looking for men or something else”. That really upsets me. And although there are many movements regarding womens rights, etc. it still feels like we are living in medieval times or somewhere…I don”t even know.
And I agree we should say something not remain silent. Show younger girls how they can protect themselves, or even better if they don’t how to do that, because they already are treated with respect.
Kenza, remember you have an army with super cool women right here, we will support you and each other! Hugs babe ♡♡♡

Reply
Matilda

Otroligt viktigt inlägg Kenza!

Jag var nyss fyllda 15 år och var på fest. Jag var full och han tog sig friheten att ta på min kropp fast jag sa nej flera gånger. Han var två år äldre än jag och populär, snygg och cool. Jag kände skam och att det var mitt fel för att jag var full.

Reply
Emma

Det kokar inom mig när jag läser ditt inlägg. Hur kan man ta sånna enorma friheter??!?!?!?! Jag är så ledsen för din skull. Kan du inte lova mig att nästa gång skriker du? Så lovar jag att jag också ska skrika. Skrika, sparka mellan bena, visa att DETTA ÄR INTE OKEJ.

Jag är SÅ trött på världen som vi lever i. Jag går knappt ut längre för jag orkar inte. Jag orkar inte killar som inte kan ta ett nej. Jag orkar inte hur många gånger man måste hålla koll på drinken för att ingen ska kunna droga ned en. Jag orkar inte att jag inte kan ha på mig det jag vill. Om jag väl ska gå ut har jag alltid på mig byxor och skjorta som är knappt ända upp. Innan hade jag kjol, klänning eller fina tröjor som kanske visade urringning eller ryggen, men inte längre pga oönskad uppmärksamhet. Jag orkar inte gå hem, livrädd för att någon ska attackera mig eller skrika efter mig på gatan. Med nycklarna tryckt in i handflatan för att kunna försvara mig. Jag är trött på att gå på gymmet längre med. Jag hatar att känna mäns blickar som går över hela min kropp. Jag vill bara skrika “KAN DU GE FAN I ATT GLO PÅ MIN KROPP? DEN ÄR MIN OCH DEN ÄR INTE TILL DIN VÄRDERING ELLER UNDERHÅLLNING!!!”

Jag har tänkt på att kanske starta en hemsida. Information/community/webshop för att tjejer ska peppa tjejer och vi ska göra en skillnad(Ingen vinst) och lite annat. Men jag vet inte om det ligger något i det eller hur man ska nå ut. Kanske du hade velat vara en del av det eller har lite tips/tankar angående det, eller bara pusha mig haha? Om du kanske hade velat hjälpa till att sprida det sen när det är uppe så hade det ju löst problemet med att få ut budskapet om sidan så vi alla kan finnas där och stötta varandra <3 Kan inte du skicka ett mail till mig eller svara på min kommentar då? Kram! <3

Reply
Mia

Fan vad bra du är Kenza!! Har nog aldrig blivit så påverkad och förbannad av ett blogginlägg… Jävla as alltså. Din roll i allt detta är så jävla viktig!! Du har rösten, och det är under-fucking-bart att du använder den! Jag blir så stolt och glad över alla grymma tjejer som inte längre håller käften och bara tar en massa skit!! Det räcker. TACK!

Reply
Nicolina

Kenza, nog det viktigaste inlägget du någonsin skrivit! Tack för det, så ärligt och så modigt! Och jag beklagar, verkligen.
Men jag blir så otroligt frustrerad och ledsen när jag läser alla andras kommentarer och hur många som faktiskt känner igen sig, inklusive mig själv, det är skrämmande! Ska det behöva vara såhär? Hur mycket ska vi kvinnor egentligen behöva tåla?! Jag tycker verkligen att det är dags att vi vågar prata om detta, stöttar varandra och stå upp för oss själva!! Att ens behöva bli ifrågasatt när man anmäler ett sexualbrott, att normen är att man utgår från att mannen är oskyldig och att det säkert fanns yttre omständigheter eller att man “gav signaler” eller borde “ta tafsningar som en komplimang!” Det är ju alldeles absurt! Men jag tror att enda sättet att förändra hur samhället har blivit är när vi vågar stå upp för oss själva, säga ifrån och faktiskt våga anmäla! Oavsett hur jobbigt det än må vara eller hur många gånger vi ska behöva förklara oss. Att skuldbelägga oss själva eller hålla tyst och acceptera är inte rätt väg. Får jag en dag en son, oj jäklar vad jag ska lära honom om att respektera och hylla kvinnor! <3 Inte för att bli alldeles för feministisk här, men tänk er hur fredlig världen hade varit om den hade styrts av kvinnor istället för av makthungriga män historiskt sett? Skämt åsido, viktigt inlägg att belysa!

Ha en fin dag! / Nicolina

Reply
Evelina

Jag blir spyfärdig av att läsa det du varit igenom. Så otroligt äckligt. Varför tror dessa män att de har rätten att göra så här? Jag tror starkt på att deras beteende kommer från deras egen uppväxt och hur deras egna föräldrar/familj/omgivning porträtterat sexualitet, normer och gränser. Vi måste förändra detta, tillsammans, men framförallt vill jag uppmana alla föräldrar som läser detta att det är DE som håller i nyckeln och makten angående att ge sina barn en uppväxt och världsbild som klart och tydligt visar att sexuellt ofredande INTE ÄR OKEJ. Någonsin.
Kenza, du är STARK. Så otroligt starkt av dig att dela med dig.

Reply
Carro

Det svider enormt att läsa och jag kan bara säga att jag förstår hur du känner… Jag har själv flera gånger varit utsatt för sexuella övergrepp allra flesta gånger med grova ord men också en gång liknande din massage dock på min arbetsplats och jag blev hotad till tystnad. Det är fruktansvärt att sånt här händer, inte okej nånstans. Kram till dig!

Reply
Sofia

Hej Kenza! Fy fan vilket dåligt bemötande du fick från hotellet och från bartendern i Barcelona! Jag lider verkligen med dig och förstår hur du känner dig. Man blir illamående av att kvinnor aldrig får vara ifred och förväntas anpassa oss efter män och deras “macho-kultur.” Skulle du kunna snälla berätta för oss läsare vad hotellet i Mauritius heter så jag aldrig bokar just det hotellet på en eventuell resa dit? Eftersom hotellet inte verkar svara och ta ditt ärende seriöst så skulle det vara bästa revanschen mot dem att du offentliggör vad dem heter. ;) Jag slår vad om att inga av dina läsare kommer boka en semester dit och det kanske får hotellet att agera annorlunda! Jag hoppas såklart att det kanske blir en “wake up call” för andra liknade verksamhet att ta dessa klagomål seriöst och inte sopa det under mattan. Tack snälla Kenza för att du lyfter upp detta viktiga ämne och för en fantastisk blogg! Du är verkligen en inspiration för oss unga tjejer och tycker det är modigt av dig att berätta om dina erfarenheter för dina läsare. <3

Reply
Lotta

Så viktigt! Tack för att du skriver om detta Kenza. Vi kommer se till att en förändring sker, tillsammans!

Reply
Angelica

Det här inlägget tog mig tillbaka i mitt fall, för fyra år sedan. Jag jobbade på Nordin light hotel och blir plötsligt ensam kvar med en av kockarna när dom andra var på lunchrast. När vi har pause och ska ta en cigg trycker han plötsligt upp mig mot väggen påvägen ut och sekunden senare är hans händer överallt och hans tunga skulle tydligen kväva mig. Av ren reflex så puttade jag bort honom och sa att jag inte var intresserad men jag var helt i chocktillstånd. Vi går ut på ciggen och där han fortfarande försöker trycka sig emot mig men jag backar bak och (skrattar)?? Och säger nej. När jag står i kassan 10 min senare bryter jag ihop, ringer min äldre bror och säger att han måste ta bilen dit nu, det här var en lördag. Jag springer in i omklädningsrummet och byter om, jag ville bara försvinna därifrån. Precis när jag ska öppna dörren ut så ska den där mannen in. Tänker fortfarande på om jag hade varit en minut senare ut från omklädningsrummet och han hade hunnit komma in, det var ju tjejernas omklädningsrum så han hade ju inget där att göra. Allt slutar med en polisanmälan och möte med polis, anställda och hotellchefen men eftersom han nekade och kamerorna inte hade “rätt vinklar” och inte kunde se oss tillräckligt så fick han vara kvar på sitt jobb och jag fick gå eftersom “det kunde vara dålig stämning mellan oss”. Hur tror dom att vi ska bete oss när man hamnar i dom här situationerna? Idag önskar jag såklart att jag slagit till, skrikt efter hjälp men just där och då blir man helt frusen och man hittar inte varken ord eller känslor. Stå på dig nu! Önskar jag hade gjort det också.

Reply
K

Jag vill bara säga TACK för att du inte låter dig tystas.
Detta är så otroligt viktigt att det lyfts fram i ljuset eftersom att så många känner skuld och skam över vad som hänt dem. När fler vågar dela med sig av sina historier så syns det tydligt att detta inte är enstaka män som begår detta, det är ett strukturellt problem.
KRAM!

Reply
Hanna

Hej! Så bra att du tar upp detta på din blogg för det hör hönder allt för ofta i vårt samhälle 2016! Tjejer/kvinnor blir våltagna men ändå så får vi skulden och inte killarna/männen! ??
Jag var med om en hemsk kväll/natt en gång! Min kompis skulle låna en lägenhet av sin kompis och bo där, och hon frågade om jag kunde sova en natt där med henne! Så hon hennes pojkvän och hans kompis kommer och hämtar mig med bil! Och vi åker till lägenheten för att chilla lite och så inget mer och jag trodde att killarna skulle dra sen! Efter en stund så drar min kompis och hennes kille ut för att snacka lite och jag blir kvar med den kille i lägenheten! Vi snackar lite och har på hög musik! Sen så frågar han mig om jag har kille och jag svarar ja och det var sanningen! Kille säger du ljuger bara för mig! Sen börjar han tafsa på mig kyssa mig mot min vilja försöker dra ner mina byxor slänger mig på sängen! Men jag gör allt jag kan och låter inte honom ta av mina byxor! Jag biter han och putar på han tar till och med en vas gör att slå den i hans huvud men han tar den Musiken är hög men jag skriker sluta sluta hela tiden! Sen börjar jag gråta och han lugnar ner sig! Säger att jag ska sluta gråta att han inte ska göra nåt mer ! ! Men så fort jag slutar gråta börjar han igen. Sen efter en stund som kändes som en eveighet hör jag att min kompis och hennes kille är tillbaka dom knackar på fönstret och ropar öppna men han som ville vålta mig vill inte öppna förens jag gick med på att inte berätta vad som har hänt! Jag sa okej och han öppnade sen så började jag gråta och berättade allt för dom och det blev bråk och tjaf och massa skit! Och jag ska att jag måste dra därifrån nu! Min kompis blev också utslängda av killen eftersom det var hans lägenhet! Och vi var ute hela natten hade ingen stans att sova kom in i en port satt där och värmde oss lite tills jag kunde dra hem med tåget! vet fronfarade inte hur det hade gått om min kompis och hennes kille inte hade varit där! Och jag hade misstankar att dom kanske tillochmed lämnade mig med flit själv med honom med flit! Är nu idag inte kompis med hennes! Är bara glad att våltäcks killen inte kunde göra mer! Annars hade jag mått mycket dåligare än vad jag gjorde och gör! Glömmer aldrig det men som tur så tänker jag inte på det så mycket men så klar det sätter sina spår! ??

Reply
Lale

– Herregud jag fick ont och mådde dålig över att bara läsa och tänk dig som blivit utsatt för detta !! Fyfan vidriga människor som inte tror på dig, hoppas att du mår bättre så småningom och va stark !! <3

Reply
Kajsa

För två år sedan var jag utomlands med en vän, vi var på en nattklubb, varpå en kille tar tag i mig och mumlar något om att jag har en fin kropp som han skulle vilja göra “bla bla bla” med, jag försöker dra mig ur greppet och säger att jag har pojkvän och inte är intresserad, han tar då glasfaskan som han håller i och slår mig i ansiktet med den. Resulterade i en krossad underkäke, dra ut tänder, och för att inte tala om skadorna på ansiktet. Värsta jag har varit med om… Än idag har jag stora ärr och kan inte äta normalt, ont i käken osv.

Reply
Hanna

FAN VA GRYM DU ÄR! Blir så imponerad. Keep up the good strong work alltså, det är allt jag kan säga! Stor kram på dig!

Reply
Milica

Girl, if you wanted to make a change you should’ve told in which hotel it all happend. That is the only way to do it on the right way. Those idiots need to be named!
I’m so sorry it happened to you!
x Milica

Reply
CAMILLAESI

så bra att du skriver om något sånt. Det är en så sjuk värld att män ska komma undan med att vara äckliga och kvinnor skuldbeläggs :/ Fan vad synd att hotellet inte ens tar det du säger på allvar :/

Reply
Jenny

Det är så jävla hemskt att män fortfarande har en sådan makt på oss och vet exakt vilka knappar man ska trycka på för att få oss att tro att det är vårt fel. Har varit med om mycket tafsande på krogen men det värsta är när en man sätter sig bredvid mig på bussen trots att den är helt tom. Jag hade shorts på mig och under denna 30 min långa tur så känner jag hur hans fingrar rör sig längre och längre in på undersidan av låret längs shortskanten. Och jag blir förstenad. Vågar inte göra en scen. Hoppas att dessa fingrar bara råkar vara där men flyttar mig närmare fönstret och dom fortsätter sig röra sig närmare och närmare målet. Tillslut hoppar jag av bussen fastän jag inte skulle av där. Ursäktar mig säkert till och med och kände skam att jag lät han ta på min kropp på det viset och inte vågade säga ifrån, men man gör ju inte det.

Reply
molly

Så starkt att du skriver om detta! Kan inte ens komma på hur många gånger killar har tagit sig rätten att tex vissla på en och säga sexistiska kommentarer. Är så trött på att bli objektifierad och ständigt behöva bli beskylld för deras beteenden. Men det är otroligt viktigt att alltid stå upp för sig själv även om man själv får skiten, fortsätt kämpa!!! Du är så bra och du ska inte behöva ta skit!

Reply
Katarina

Kenza, thank you so much for this post. Reading this post I realized that I am not the only one that goes through this stuff. I have experienced similar situations as you. Like, this one time, I was at the wedding with my brother and there were a lot of our friends and we were dancing and then suddenly some random guy touches under my skirt. I turn around and I see him and some WOMAN laughing at me. I didn’t say anything, I just stopped dancing and went back to my seat. I didn’t say anything to my brother because I was ashamed, and my brother is really overprotective so I think if I have told him he would make a chaos. And there were like billion situations at night outs when men just call you names and the problem is that in those situations i just feel awful. Like, I feel like I did something wrong. I can never fully relax and dance and enjoy because of this men staring at me, literally.
I know that this was really hard for you to share, but trust me this post mean so much to me and I believe to many other girls out there. Thank you soo much, we women should really support each other in those situations.

thank you <3

Reply
Laila

Jag blir rasande. Och så ledsen. Att män tar sig rätten till ens kropp sådär… Och att skulden alltid ska hamna på den utsatta. Det är så viktigt att stå upp för detta som kvinna, men ännu viktigare är att sprida budskapet till MÄN om att inte olovligt röra en kvinnas kropp för att det är hos dem problemet ligger!

Reply
Nathalie

❤️❤️❤️ Du är så bra som skriver om detta så vi tjejer inte behöver känna oss ensamma i dessa äckliga situationer. Styrka till dig för att du är en förebild!

Reply
Jay

Så jävla starkt att du berättar och delar med dig av de här händelserna, som tyvärr fortfarande är vanligt förekommande för oss tjejer. Fy fan för den där massören och det där hotellets agerande i hela situationen.

Kämpa vidare Kenza och alla andra fantastiska kvinnor där ute!

Reply
Alina

I got so aaangry when reading this and Reading all those comments from women who had the Same experience as you Described got me Even more Angry! I live in Hamburg, Germany and as you Know we have Here this Partymile Called Reeperbahn.. everytime im going out with my Friends with the intention to have fun with my Girls and Dance there Are fu**ing idiots on the way who think that they Are allowed to to anything. Its sad to say but its allready normal to Many Girls to get Grabbed and Touched everywhere just by walking down the Street. And the Last Time and surely the Last Time for ever i got in a fight with a guy.. so my girls and i where just standing there infront of a club and then a asshole passed Bye and throw his bottle full of Energy at us. This shit was everywhere in my eyes in my hairs i was completely wet! And he laughed and as i asked him what the fuck he was thinking by doing this he slepped me with his fist in my face and all the men arround us dont even tried to help us. It Makes me freaking angry to think about all those Situations where men touched me in my private zones.. and i wish this would stop i wish women could Wear what ever they Want say what ever they want and do whatever they Want and feel Save ! But this will Be a Long journey to fight..

Reply
Silvia

Hi Kenza,

I’m so sorry for what happened to you. It has never happened to me, but sometimes men yell at me in the street, especially when I’m alone and I’m afraid that they can kill me or hurt me, only because men are stronger than women in terms of muscular strength, unfortunately. I’m not afraid to say to them they are asshole or have monkeys’ behaviour or show the middle finger. I just want to punch them in the ass and beat up them, but my friends are scared and they just want to run. NO!!!! We have to fight. Men like that deserve a punch in the face. We have to learn how to fight, ladies!!! They only deserve that, not words, not prison (yeah also prison), but first of all, a big bunch of five by a woman. I wish I could protect myself and I wish there were more ladies that want to send this “men” in the hospital.

Good night Kenza,
you are a strong woman and a very beautiful person. I love your blog because you not only show your outfit, but you also speak with us. A big kiss from Milan :*

Silvia G.

Reply
Tina

ÅÅHHH denna värld. Jag blir så galen – men jag blir också så nöjd och stolt att se att du skriver och delar med dig om detta, Kenza. För att det är en påminnelse att man alltid, alltid ska ta konflikten. När de passerar gränsen – när de tror att våra kroppar är där för deras behag, när de objektifierar och utnyttjar oss. Det är egentligen inte ens rätt att VI jämt ska behöva ta denna jävla strid, att det uppenbara offret måste komma fram med 1093839 bevis, annars är helt enkelt den skyldige som förnekar sitt brott – lika mkt som du bekräftar det – tydligen den trovärdige. “Det låter inte som en sak han skulle göra” och så sopas det plötsligt under mattan. Dessa åskådare som ignorerar oss är i själva verket nästan lika skyldiga som den som egentligen ofredat – de förnekar och bortförklarar brottet lika mycket.

Men oavsett vad oddsen är, ta konflikten. I detta samhälle måste man tyvärr nästan göra det till en instinkt, så att man inte paralyseras av chocken när någon gör det otänkbara. Kom ihåg att ingen har mer makt över dig än du själv, och det är okej att vara högljudd och ta plats och skälla ut svin, även om ingen annan gör det eller folk låtsas som ingenting. Man ska lita på sitt eget omdöme när man känner sig ofredad eller kränkt, och man ska agera utefter det.

Tack Kenza för detta inlägg! Otroligt bra och starkt av dig att dels ta striden där och då, men också då händelsen redan passerat. Ingen förtjänar att bära runt såna erfarenheter, det river i hela ens väsen att få läsa om dem. Men tack vare att du delar med dig kommer fler av oss komma ihåg hur fort vi egentligen bör sätta ner foten. Vi är kapabla till fantastisk styrka, något som inte heller bör glömmas!

Reply
Mimmi

Det låter kanske larvigt, men lägg ut hotellets namn + e-post och låt oss läsare mailbombardera dem med klagomål.

Reply
A

Vi känner med dig Kenza!! Det vrids i magen på mig när jag läser detta. Tyvärr är det allt för vanligt… men aldrig aldrig okej! Du är så grym och modig som väljer att skriva om detta trots att det är jobbigt… för Anya & Sally, för oss alla kvinnor. <3

Reply
anonym...

tack för att du skriver om detta. min mammas kille våldtog mig i 3 år och när jag insåg att han gjorde fel och fightades tillbaka (var mellan 10-13) misshandlade han mig psykiskt och fysiskt… att vara kvinna är det jobbigaste någonsin ibland. fyfan för män. och ja, jag tänker säga MÄN, för de flesta är fan vidriga små as.

Reply
Alissa

Oh my God…Kenza..i’m so sorry that this happened to you!!! it makes me SO f**** angry! I want to punsh this as*** in his face! Humiliating and SO disgusting! Ughh…have no words for this… :-( I hug you!

Alissa

Reply
Bea

Tack för att du med en stor blogg tar upp något så obekvämt men viktigt! Tycker det är jättebra och starkt av dig att du använder bloggen inte bara för att skriva om lättsamma saker utan även för att göra skillnad. Tråkig läsning såklart, hade varit ännu bättre om du inte blivit utsatt alls <3

Reply
Carola

Hi Kenza! I’m really sad/angry to read about this story. And I understand you so well. When I was 15/16 years old (I’m now 25) I was touched by the dad of one of my best friends. I was so petrified I did nothing I just stay there with my heart beating so hard. Thanks to GOD (or something else) he stopped and let me go. But after that I never told no one. I was affraid that nobody would believe me. I just recently talked about that with my boyfriend (10 years later). And it wasn’t easy. Keep your fight against this hotel and against that son of a bitch. You and nobody deserves this. Big kisses!

Reply
Anna

Jag får sånt obehag i hela kroppen av att läsa detta… Fy. Men så bra av dig att dela med dig av detta och stå upp för dessa problemen, heja Kenza! Du är en stor inspiration – du har ingen aning om vem jag är bakom min dator men du har min fulla support vännen!!! <3

Reply
Sandra

Är man tjock o ful ifall nån kille/man/gubbe aldrig oönskat taffsat på en ?? xD

Jokes aside, tack för att du lyfter en sånhär viktig sak !

Reply
Nina

Hey Kenza, i commented already yesterday on your post and thought the whole day about what happened to you. When i wrote my last post I thought this never happened to me before, but the more I thought about it I remembered that it happened to me too.

When I was 18 a “boy” grabbed my ass at a party. I didn’t show any emotion and ignored it. The next day a schoolmate wrote me on Facebook that it was him because he thought it was very funny. What the hell? For me it wasn’t funny at all.

Then when I was 20 I went to Mallorca (Ballermann) with my girls and we went out partying in the club “Riu Palace” where many local people from Spain go partying (I guess to get some girls) and a stranger stroke my arm. I immediatly pulled my arm away and gave him a bitchy look. I thought he would understand but he was really pissed and snoke around me the whole time we spend there because he couldn’t accept a simple “No”.
People should understand and accept that I have the power over my body and only I can decide who touches it in any kind of way.

Just wanted to comment again to say thank you. Thank you for opening my eyes! Because, till yesterday I never saw these situations the way they really are.

Lots of love from Germany <3

Reply
Gemini

Så jäkla bra att du lyfter det här!!
Det här alldeles för många, alldeles för ofta.
Och skulden hamnar nästan alltid på fel person. Det är så jävla äckligt att spela på “du som ser så snäll ut kommer göra det rätta” eller “du förstör hans liv”. Jag har fått höra exakt samma när jag anmälde och det blev rättegång. All skuld hamnade på mig och idag är han en fri man medan jag sitter på ett behandlingshem på grund av vad han utsatte mig för.

All värme och styrka
tidsliv.blogg.se

Reply
Lena

En väldigt väldigt känd svensk idrottsman tafsade på mig på Riche i Sthlm. När jag frågade vad fan han höll på med log han bara och gick vidare. Dryga jävla människa som tror han kan bete sig hur fan han vill…

Reply
Rebecka

Så hemskt! :( :( har också varit med om liknande.. fast när jag var barn och i mitt egna hem och av mitt eget blod. Jag var ungefär 11, 12år tror jag, hade precis börjat få små bröst. Det var jul och familj och släkt kom hem till oss. En kusin, som är några år äldre än mig, som då var ungefär 16år. Vi lekte med en boll och han höll fast mig bakom en dörr, tog sina händer på mina små bröst och mellan mina ben. Jag trodde att det var en del av leken att han försökte hålla fast mig för att jag inte skulle ta bollen. Sen satte vi oss vid datorn, jag skulle visa honom något spel och medan vi sitter vid datorn så tar han ännu en gång sina händer mot mina bröst och mellan benen…. Sen åt vi middag och han satt mittemot mig vid bordet. Han tog upp sin fot mellan mina ben under bordet medan vi alla åt… ingen märkte något, jag sa ingenting. Jag förstod nog inte så mycket men det var det obehagligaste jag varit med om. Dagar, veckor och månader gick… Jag vågade inte berätta för någon, men jag mådde väldigt dåligt. Tills en dag då min mamma kommer till min säng när jag gått och lagt mig och hon ser att jag ligger och gråter, då berättar jag allt för min mamma. Min mamma ringde sin bror (min kusins pappa), hon ringde även min kusins mamma. Det blev mycket bråk och skrik, min mamma var väldigt arg. Idag 10år senare så tänker jag inte så mycket på det, men när jag läser ditt inlägg så kommer allt tillbaka i huvudet och mår så dåligt. Hur kan man göra så?

Reply
Luisa

Thank you so much for being so brave to share this. I know how hard it is, but I think it’s good to talk about it. I can absolutely relate to this and sometimes I don’t understand why I just didnt get up and leave but in this moment you just cant. You just freeze and let it happen.
But yes, we need to talk about this and make sure people know that this happens all the fucking time to soooo many women. We are not fucking objects.

Reply
anette

JAG BLIR SÅ ARG. Det är hemskt och alldeles icke ok. Blir sugen på att ge ett meddelande till hotellets ledning. Undrar om han läser här?

TO THE HOTEL MANAGER OF SHANTI MAURICE:
Your employee sexually harassed a female customer. On a FIVE STAR RESORT. This is a completely unacceptable behavior and should never be tolerated under any circumstances. Dismiss the staff member with immediate effect.

Reply
Kenza Z

Kenzas svar: Alltså fan. Jag ser snart ingen annan utväg än att be er om hjälp. Får inte ut något av mina konversationer med managern, han står fast vid att det inte finns några bevis och att han enligt lag inte kan göra sig av med massören. Han ställer också frågor som “varför hör du av dig nu?” och “varför kom du inte till mig på en gång på plats? tycker inte du att det var viktigt?” så det känns som att han inte alls förstår allvaret, att det är jag som är offret här och inte ska behöva bli ifrågasatt på det sättet. Vad fan ska jag göra?

Reply
Madeleine

Kanske kan du skriva något i stil med “eftersom du uppenbarligen inte tar detta på allvar så blir nästa steg polisanmälan”? Du behöver ju inte skriva att du ska göra/har gjort det (om du inte vill) men då kanske de fattar att det är allvar. Alternativt skriva ett blogginlägg om din upplevelse där – det är ju inget fel att göra så länge du tydligt skriver vilka det är som handlat fel. Eftersom det är FÖR ALLA KVINNORS SKULL och för att göra livet lite jobbigare för dem som inte bryr sig.

Eller gör något online-upprop med påskrifter om att bojkotta hotellet tills de gått till botten med det här fallet. Jag vet inte, men snälla gör något – du har väl mer inflytelse än någon annan kvinna i Sverige! – för din egen och alla kvinnors skull…

Reply
B

Kenza. Vi finns här för dig (och alla andra som utsätts för sådant). Om han inte tar detta på allvar så kan vi få honom att inse allvaret.

Ta hand om dig.

Reply
Helene

Omg strong of you to say no and fight back. I also went through this. I was competing for a beauty pageant in Stockholm. Once I went for a drink with the manager to discuss and prepare, he asked me for my breast cup for the bikini. I didnt have time to answer that he already had put his two hands on my boobs to “guess the size”… Omg I was petrified! Everyone was looking at us, I was paralysed. He was like 60 y. Old which made it even more awkward. Another time in the elevator in the hotel before the competition, I was alone with him and had a robe on. He came closer and opened it to see what I was wearing under (bikini). Once again I just stopped breathing wondered if this was OK. I felt stupid and didnt say anything, pretending that I didnt care. I still think about it sometimes, that he stepped into my intimacy. After that I never contacted him and stopped those kind of competitions… Arrf. In clubs, this happened to me to, getting hands everywhere. But when I moved to Sweden this stopped, guys are slightly less “på” which I find more comfortable, but still this happens in Sweden too and everywhere, and this is unacceptable. Let’s dare more to stand up for ourselves in all situations. Thanks for sharing Kenza! PS: I saw you from afar on Saturday when we were comig back from the sauna, I told my boyfriend oh this must be Kenza and her bf takinf pictures for their wedding invitations, after a while we decided to take a walk in the garden and there you were again aha. I read your blog later on and saw that indeed that’s what you were up to that day :D this castle is wonderful and when I was there the first time I told my bf that’s where I want to get married! With a big pool party on the Sunday aha! So good choice <3 Hope you won't start a trend & everyone will want to get married there and that prices and waiting time gets crazy aha you never know. So happy foe you anyways this will be a wonderful event! xx Hélène

Reply
Louise

TACK Kenza för att du är modig och delar med dig. Vad du varit med om är vidrigt och jag blir så himla förbannad, ledsen, äcklad.. av att läsa ditt inlägg och alla kommentarer.

Jag har varit med om oräkneliga händelser på resor, på mitt fd gymnasie, på min arbetsplats, på klubbar osv. vilket resulterat i att jag alltid är mer eller mindre obekväm när jag är ensam på offentliga platser. Varje dag bearbetar jag saker som hänt och den förnedring/skam/rädsla/ilska som händelserna inneburit. Vissa dagar känner jag mig stark och vissa dagar, som idag, känner jag mig ledsen. MEN viktigt att inte glömma- jag tar ingen skit längre. Jag skäms inte längre för att skapa scener och jag vägrar låta män förminska mig eller någon annan.

Tips! Jag och min familj gick på självförsvarskurs vilket har fått mig att känna mig lite säkrare. Jag vet att det inte är vi tjejer som ska anpassa oss men en sådan kurs är bra att gå i vilket fall. Jag, som är ganska liten, vet nu sätt att hantera olika situationer. Från att känna mig rädd och försvarslös till att känna mig lite som en krigare.

Styrkekramar!! <3

Reply
Celest

Dear Kenza, I am so sad that these kind of situations seem to happen to woman so regularly it is just scary to think that men touching our body without consent seems to be ‘normal’. I myself have been in these situations to and I believe almost every woman has been which makes me so sad and angry. I hope that woman uniting and opening up about situations they don’t feel comfortable about will help bringing attention to this issue. I send lots of love to you Kenza and I really admire the fact that you ask for attention for this issue by your blog.

Reply
Catherine

Kära Kenza och alla kvinnor,

Även om det känns hopplöst så måste vi alla reagera med engång och upplysa om problemet. Om vi inte gör det kommer det inte ske någon skillnad och män kommer fortsätta tycka att det är okej att ta på tjejer.
TACK Kenza för att du delade med dig av din berättelse. Det gör en enorm stor skillnad.

Reply
Raffaela

This makes me so angry! I really don’t know what to say but I want you to know that you’re doing it right! I hope you don’t feel like you did anything wrong. You were shocked so don’t worry about that you should have reacted in a certain way. You are the victim in this situations and you have the right to react afterwards. You are so strong for sending these e-mails even if that meant to share this uncomfortable and inappropriate situation!
I really am looking up to and supporting you! You are not alone in this fight against sexism.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*