• header

HOW DID YOUR LABOUR START?

Näe fyfan vilken stressig dröm jag hade inatt! Vi var tillbaka på ön på Maldiverna och helt plötsligt gick mitt vatten. PANIKEN! Det var kväll och det fanns inga båtar eller sjöflyg över till huvudstaden där sjukhus fanns och allt var bara kaos. Aleks var dessutom jättedålig på att hantera situationen så jag bara skrek på honom och grät och grät. Alltså jag var så jäääävla stressad när jag vaknade!

Denna dröm måste vara för att jag just nu går runt och funderar väldigt mycket på förlossningen. Idag är det 19 dagar kvar till BF och jag kan inte låta bli att fantisera om hur det kommer gå till när det sätter igång. Kommer mitt vatten gå? Kommer jag vakna av smärtsamma värkar mitt i natten? Kommer det bli någon dramatisk start som Margaux’s vars vatten gick mitt på stan? Åh jag är så himla taggad och nyfiken!! Tänk om man fick veta det liksom, vilken dag det sker och på vilket sätt. Det hade varit nice haha.

Ni som inte gjort planerat snitt eller blivit igångsatta, hur drog er förlossning igång?

// Oh what a stressful dream I had last night! We were back at the island in the Maldives and suddenly my water broke. PANIC! It was in the evening and there were no boats our seaplanes to the capital city/hospital and everything was just chaos. Aleks was also really bad at handling the situation so I just yelled at him and cried and cried. Seriously I was sooooo stressed when I woke up!

I guess I had this dream because right now I’m thinking about labour a lot. Today it’s 19 days left till due date and I can’t help but to fantasize about how it will all start. Will my water break? Will I wake up in the middle of the night by painful contractions? Will I have a dramatic start like Margaux who’s water broke while walking down town? Oh I’m so damn excited and curious!! Imagine if you could know all this, what day it will happen and in what way. That would have been nice haha. 

Those of you who haven’t done planned c-section or got induced, how did your labour start?

At the island where my water broke, haha

223 Comments

Moa

Mitt vatten gick klockan 04.00 på morgonen 9 dagar innan BF.
Vi ringde in till förlossningen och fick en tid för kontroll klockan 15.00 på eftermiddagen. Jag gick hela dagen och kände ingenting, jag var och storhandlade osv. Vid 15.00 åkte vi in för kontroll och jag hade fortfarande inga känningar, vi fick åka hem igen vid 18.00.
Jag var så besviken och dom på förlossningen sa att jag skulle ta en varm dusch när vi kom hem för att det kunde få det att komma igång.
Vi kommer hem, jag går in i duschen (klockan är nu 19.00) och efter 10 minuter i duschen så känner jag att värkarna börjar komma och dom är olidliga. Vi ringer förlossningen och dom ber oss komma in, vi hinner vara inne på förlossningen i 27 minuter för sedan kommer våran son klockan 20.11.
När vi kom in så var hans huvud halvt ute så det var bara att sätta igång!
Önskar er all lycka under förlossningen!

Reply
Hanna

Min förlossning startade en fredagkväll (BF + 3) där jag och min sambo kikade på Lets Dance, hade svårt att sitta i soffan så jag satt på en stol under hela programmet. Vid kl 23 började jag känna värkar och kl 00 var vi inne på förlossningen då var jag 3 cm öppen redan. Vår lilla pojke är född kl 05.45 och jag hade en fantastisk förlossning! Bad om epidural men precis som ni talade om i er podd så var det en väntetid på flera timmar, när nakosläkaren var påväg kl 05.15 började mina krystvärkar och 30 min senare var han redan ute. Du har, oavsett hur din förlossning blir, något fantastiskt framför dig! Att föda barn är det absolut coolaste jag någonsin varit med om!

Reply
Lisa

Barn 1. urakut snitt pga svårpreeklampsi m help syndrom i v31+5. Barn 2 tångförlossning efter 3 dygns värkar v 41+3, lustgas. Barn 3. hinnsprängning som satte igång det direkt. epidural innan och bra förlossning. tog ca 1h 30 min allt som allt. Barn 4. v37+1 värkar på morgonen, in, ta vattnet, spinalbedövning. Bra förlossning, men snabb. tog 3 min från det att de tog vattnet. Totalt 40 min med värkar. Barn 5. vattnet gick mitt i natten. Inlagd utan värkar pga öppen 4cm. När inget hänt fick jag värkförstärkande dropp, 12 min senare är hon född Utan bedövning (spydde av lustgasen och han inte få något annat). v 36+5.

Reply
Tanya

Åh vad spännande att få dela med sig av sin upplevelse. Lyssnar på eran podd varje onsdag, tittar på videos du lägger upp läser din blogg dagligen, allt jag kan säga är CHILLOUT!
Var beredd på smärtor absolut, var förberedd på långdragen förlossning absolut! Men vem säger att det behöver va så. Min gick hur smidigt som helst!

Min man åkte till jobbet som vanligt kl 6 på morgonen, strax därefter kände jag som en liten ballong small i magen fast en liten sådan, ringde läkarna o dem fråga om slemproppen, iiiiiingen aning sa jag, men jag skulle avvakta iallafall och det kan troligtvis vara på gång nu. (Hade då gått över tiden med 5dagar)
Min vän som några månader tidigare fött sitt andra barn kom över på lunch och stöd, strax innan kl 14 (då har jag gått hela förmiddagen utan bekymmer eller smärtor) så sa jag till min vän att förlåt men jag måste gå skita.. hon vart så förväntansfull för det e tydligen vanligt att tömma tarmen när barnet trycker.
Klar på toaletten ska jag precis resa mig upp och samma känsla o ljud som då tidigt på morgonen (som en liten ballong) men denna gång med en kraftig magsmärta, ganska okej smärta ändå, men då kände jag att men Gud kissar jag på mig? Tittar ner…ne då är det vattnet som sipprar. Panik av glädje ringer jag förlossningen, samtidigt som min vän går runt med en mopp och torkar vattnet efter mig hahaha..en timme senare fick vi komma in till förlossningen, min man tog en taxi hem snabbt, skulle starta bilen men batteriet hade dött haha! Där utanför porten står jag med för många värkar var 10e minut, som tur hade min kompis sin bil, på med en handduk mellan benen för att vattnet sipprade och in till förlossningen. Kl 15, Öppen 6cm! Gud så skönt tänkte jag, har ju knappt känt något förrän vattnet gick. Men då började det göra mer ont, ville ha lustgas och epidural, en timme senare fick jag epidural och när den började hjälpa mot smärtorna var smärtorna som bortblåsta, jag skrattade och pratade i telefon, öppen 9cm och pratade på facetime haha..
Som det sägs så stämmer det nog, epidural gör så förlossningen dröjer ut lite men ändå gick det fort för mig som förstföderska!
Samma kväll, kl 21.31 var vår fina son ute!

Reply
Jenny

Vaknar 00.30 av ett knäpp, sekunden efter går vattnet. I vecka 34..
Så inget blev som planerat, BB väskan va inte packad och vi fick inte föda på vårt sjukhus i Ystad då vi behövde åka till ett sjukhus med neonatal avdelning.
Men allt gick bra i slutändan och idag har jag en 3-åring 😄

Reply
Matilda

Bf +11. Började få sammandragningar på fredagen vid 14. Började timea dem och de var oregelbundna men kom ändå med jämna mellanrum. På kvällen var jag och sambon på grillfest. Jag reggade värkar och drack bubbel(alkoholfritt såklart). Vid 19 skulle vi åka hem. Jag gick en promenad med hunden och då kände jag först att jag behövde stanna upp och ta värken. Sen kom de mer tätt hemma. Ringde in vid 21 och de sa att jag skulle ta alvedon och ta en varm dusch. Hjälpte inte. Var inne på förlossningen vid 23:30. Vid första undersökningen var jag öppen 5 cm. 40 min senare var jag öppen 10cm. Hon kom till världen 04:40 :)

Reply
Malin

Min förlossning startade med att jag vaknade mitt i natten en vecka innan BF av att jag var kissenödig, sen kom det massvis med blod och jag blev såklart orolig. Vi ringde in till förlossningen och dom bad oss att avvakta lite, somna om och kolla om det fortfarande blödde efter 1h30min vilket det gjorde. Då fick vi komma in, sen kom värkarna i bilen och vi fick vara kvar. I efterhand så kunde vi konstatera att det var slwmproppen, men med ovanligt mycket blod. Så bli inte för nervös/rädd om det kommer mycket blod strax innan det är dags, var likadant för min kompis. Lycka till <3

Reply
Maria

Både mina graviditeter satte igång åtta dagar över tiden. Då hade jag börjat känna ganska starka förvärkar någon dag innan, men under eftermiddagen framåt kvällen blev de för starka att vi var tvungna att åka in. Det var som att kroppen fattade att något var på gång så jag hann vila under dagen och kände mig relativt utvilad. De tog hål på hinnorna båda gångerna då mitt vatten aldrig gick. Första gången dröjde det till kl 07 dagen efter innan min första son föddes och andra gången till 02. Vi kom in vid elva båda gångerna. Den första förlossningen var mycket utdragen och tog tid, medan andra gången var helt fantastisk. Jag var liksom med från start till slut och kände mig närvarande på ett helt annat sätt än första gången då jag liksom var borta. Hade en så fin barnmorska! Ingen av gångerna tog jag epidural, vilket jag i efterhand önskat att jag gjort första gången.

Lycka till! Tips är att inte glömma att äta och dricka när det väl sätter igång. Det är en av de saker som man faktiskt kan påverka och gör att du har energi och orkar med en förlossning.

Reply
Lisa A

Med första sonen så gick vattnet och slemproppen samtidigt som värkarna startade i v. 39+4. Det var så häftigt och jag hoppades att det skulle bli lika med andra sonen, meeen icke det. Igångsättning v.40+5 pga havandeskapsförgiftning men det gick bra det med :)

Reply
Erica

Vattnet gick när vi precis släckt lampan för att sova, precis innan hade vi pratat om bebisen och om vi egentligen var redo, kom överens om att vi nog aldrig blir redo haha. 5 min efter gick vattnet och ja det forsade och tog aldrig slut, värkarna startade några minuter senare. Satte mig i duschen ett tag och därefter tvingade sambon in mig på förlossningen, väl där var ja fullt öppen och nästan redo att börja krysta. 1.5 timme på förlossningen innan han kom 😍 allt tog ganska exakt 7 timmar från att vattnet gick.

Reply
Milla

Started 5 days before my duedate with my water breaking while I was shopping. It wasn’t like in the movies with a splash of water it was more like I peed on myself but I know I didn’t. Then about 8hrs later contractions started and they felt like my organs were burning inside, thats the closest to how I would describe it. Nothing close to period or pregnancy pain. Then 48 hrs later our baby was born through c-section due to my fever. Not how I thought it would go but oh well I made it, and my husband thinks I’m the toughest chick for making it through those 48 hrs. Good luck, such lifechanging times ahead for you two. Motherhood is like a rollercoaster without breaks :D

Reply
Sofie Bengtsson

Hej. Vårt barn startade förlossningen genom oregelbundna värkar timmar innan vi skulle bli igångsatta. Sen gick mitt vatten i sängen, blev riktigt blött, kändes som man kissade på sig.
Efter 18h senare med ryggbedövning och ett långt bad föddes vår tjej i vecka 42+0, prick två veckor efter beräknad födsel, Istället för februari barn blev det ett mars barn. Kämpa på snart är er pojke här :)

Reply
Michaela

Barn 1: vattnet gick på natten 39+6 helt utan förvarning eller känningar.
Barn 2: 2 dagars latensfas som sedan ledde till förlossning i 39+2

Reply
Hannah

Jag låg i soffan, hostade till och då gick vattnet 😅 detta var 20.45 på kvällen men fick inga värkar förrän ca 05 morgonen efter. Sen gick det väldigt snabbt på slutet av förlossningen. Nu är jag gravid igen med bf 6 juni men har tid för kejsarsnitt 29 maj 😊
Lycka till när det är dags!🌸

Reply
Malin

Min förlossning började med att jag började sippra vatten på BF dagen. Trodde stenhårt att det är nu det händer.. så fel jag hade hehe. var inne på kontroll där man bekräftade att det var fostervatten. Detta var en fredag, var sedan inne 1 gång varje dag den helgen på kontroll för att se så att plutten mådde bra. På söndagen sedan fick jag en igångsättningstid tidig måndag.. kände mig inte alls taggad! Men sedan på kvällen började jag få mensvärk, tänkte bittert “ja denna smärtan har jag haft hela helgen inget med det” men hoppades såklart att det skulle dra igång innerst inne haha.
kl 01 på natten vaknade jag av att jag skulle kissa, ställer mig upp och det säger “splaaasch” massa MASSA vatten kommer och därefter drar allt igång, täta verkar men gick väldigt fort. Ingen epidural vet inte men fick för mig att allt skulle gå mycket långsammare då (är en person som vill att allt ska gå fort) kl 10 på morgonen kom vår lilla bebis! Lycka.
Lycka till och kör hårt!!!

Reply
Marie

Vattnet gick 23.40 på nyårsafton 12 dagar över bf, sonen är född 12h senare :)
Drömde natten innan att jag stod i receptionen på Bagarmossens djursjukhus och skulle föda barn där av oklar anledning haha!

Reply
Saana

I Finland har vi ett ordspråk om ”tre S” som sätter i gång förlossningen. De är siivous (städning), sauna (bastu) ja seksi (sex/ samlag). Min förlossning började med den sista :——DD i vecka 37+0… :P

Reply
Malin

Första barnet så blev jag igångsatt bf+2 då jag hade haft värkar i tre dagar och inte sovit en blund, jätte tuff förlossning !
Men sen föddes världens finaste son❤️
Med andra barnet så vaknade jag kl 02 av en värk 😍 låg kvar och tänkte att de va nog inget men sen kom värk efter värk så jag gick upp tog en dusch och ringde in till förlossning
Väckte min sambo och värkarna blev tätare och mer intensiva
Med 3min mellan värkarna fick vi åka in och jag va öppen tre centimeter
Kl 11.43 föddes vår lilla flicka ❤️
En super förlossning lycka till ❤️

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*