• header

HOW DID YOUR LABOUR START?

Näe fyfan vilken stressig dröm jag hade inatt! Vi var tillbaka på ön på Maldiverna och helt plötsligt gick mitt vatten. PANIKEN! Det var kväll och det fanns inga båtar eller sjöflyg över till huvudstaden där sjukhus fanns och allt var bara kaos. Aleks var dessutom jättedålig på att hantera situationen så jag bara skrek på honom och grät och grät. Alltså jag var så jäääävla stressad när jag vaknade!

Denna dröm måste vara för att jag just nu går runt och funderar väldigt mycket på förlossningen. Idag är det 19 dagar kvar till BF och jag kan inte låta bli att fantisera om hur det kommer gå till när det sätter igång. Kommer mitt vatten gå? Kommer jag vakna av smärtsamma värkar mitt i natten? Kommer det bli någon dramatisk start som Margaux’s vars vatten gick mitt på stan? Åh jag är så himla taggad och nyfiken!! Tänk om man fick veta det liksom, vilken dag det sker och på vilket sätt. Det hade varit nice haha.

Ni som inte gjort planerat snitt eller blivit igångsatta, hur drog er förlossning igång?

// Oh what a stressful dream I had last night! We were back at the island in the Maldives and suddenly my water broke. PANIC! It was in the evening and there were no boats our seaplanes to the capital city/hospital and everything was just chaos. Aleks was also really bad at handling the situation so I just yelled at him and cried and cried. Seriously I was sooooo stressed when I woke up!

I guess I had this dream because right now I’m thinking about labour a lot. Today it’s 19 days left till due date and I can’t help but to fantasize about how it will all start. Will my water break? Will I wake up in the middle of the night by painful contractions? Will I have a dramatic start like Margaux who’s water broke while walking down town? Oh I’m so damn excited and curious!! Imagine if you could know all this, what day it will happen and in what way. That would have been nice haha. 

Those of you who haven’t done planned c-section or got induced, how did your labour start?

At the island where my water broke, haha

230 Comments

Cecilia

Vaknade mitt i natten av att jag var kissnödig. Ställde mig upp och det fortsatte rinna. Kl var då 01. Kl 05.14 kom vår lilla kille ❤️

Reply
Emelie

Min förlossning började med värkar på tisdagskvällen, höll på hela natten men avtog på onsdag dag. Onsdag kväll kom de tillbaka, så åkte in på förlossningen och fick en sovdos. Torsdag morgon var jag öppen 4-5 cm, och lilltjejen kom på fredag morgon. Lång och jobbig förlossning, men så värt det när man har en liten 4 månaders bebis att mysa med nu.

Reply
Frida

Jag och min sambo hade precis gått och lagt oss och så känner jag hur bebisen sparkar neråt.(inget ovanligt att vår lilla vilding sparkar mig i blåsan titt som tätt) och så blir det varmt på låren. Säger till min sambo att jag nog kissade lite och behöver gå upp. När jag ställer mig upp så kommer det ett vattenfall från underredet och då fattar vi att vattnet gått. Där står vi helt förvirrade eftersom jag bara var i v.28 och inte alls var förberedda på att bebisen skulle komma. Vi hade väl tänkt packa sjukhusväskan nån gång framöver men fick nu istället riva ihop lite av det vi hittade och åka upp till förlossningen. Där visar det sig att jag var öppen 1,5 cm. Bebisen mådde bra och de lyckades stoppa förlossningen. Fick kortisoninjektioner för att snabba på lungmognaden och sedan fick vi vänta. 6 dagar senare kom vår lilla son (1600 g och 42 cm) i raketfart, så han inte ens få någon bedövning, men det gick hur bra som helst ändå. Så fort han var ute så försvann all smärta och allt kändes helt galet och fantastiskt. Tror det kommer gå hur bra som helst för er, och stort grattis och lycka till så klart!! :)

Reply
Lisa

Jag jobbade fredag. Vi var på födelsedagsfest lördag kväll, och söndag morgon 6:00 gick mitt vatten efter jag gått upp för att kissa. Åkte in till förlossningen, vid 13 började värkarna och då var jag öppen 7cm (första gången de kollade) och 18 var han ute, så det gick väldigt fort för oss! Han kom i vecka 36+3, så vi blev ganska chockade då vi trodde han skulle komma senare än BF!

Reply
Lo

Mitt vatten gick först på sjukhuset, vaknade på natten av svinont i ryggen och mådde piss, som vid influensa. Visade sig att det var blodförgiftning och jag höll på att dö, blev ett akutsnitt under narkos typ så fort vi kom till sjukhuset. Jag fattade inte att jag var så sjuk (fanns liksom ingen anledning att misstänka det, aldrig varit med om det innan heller + var första barnet) så stannade hemma måååånga timmar innan vi tog oss till sjukhuset, väl där blev det kaossss. Men allt gick bra :)

Reply
Lo

Lol, jag vet. Det står sepsis i min förlossningsjournal. Men säger/skriver jag sepsis så vet typ 0 personer vad det är. Blodförgiftning vet de flesta vad det ”är” trots att det inte är den korrekta benämningen 😘

Reply
M

Hade inbokad vanlig kontroll hos BM i vecka 40+4. Hon rekommenderade hinnsvepning för att stimulera kroppen. Vid undersökning var jag öppen 3 cm (hade inte haft några känningar av detta). Några timmar senare började värkarna, typ mensvärk. På kvällen blev de starkare. Var vaken hela den natten med oregelbundna värkar, ringde in till förlossningen men blev rekommenderad att avvakta. Dagen därpå regelbundna värkar med cirka 10 min mellanrum. Åkte in på em för kontroll, jag var då öppen 5 cm och vi blev inlagda. De tog hål på hinnorna några timmar senare. Bebis föddes sent den natten genom ett akut snitt ❤️

Inte så jag hade tänkt mig men det gick ju bra trots allt, viktigt att vara öppen för att det kan bli så också🤗

Reply
Elin

Min slempropp gick tidigt på morgonen, sen började jag få lätt mensvärk som kom och gick i vågor under dagen innan värkarna blev starkare och mer regelbundna framåt kvällen. Mitt vatten gick först på natten och då blev värkarna starkare och bebis var redo att komma ut med en gång då 😅 låg dock lite fel med huvudet och slutade med ett snitt på morgonen🙈 lycka till när det är dags, det är bara att hänga med i svängarna 😁

Reply
Linn

Jag har två barn. Första föddes i vecka 33+2, då var jag inlagd på sjukhus med redo att åka hem dagen efter. (Jag var inlagd på kontroll pga en liten blödning, och ett konstaterande att livmodertappen börjat mjukna och förkorta sig. Dvs börjat göra sig redo för förlossning.) På kvällen åkte min man hem, jag skulle ju ändå få komma hem dagen efter. Sen på natten började jag få så ont i ryggslutet. Jag ringde på en sköterska och fick två citodon. Men det gick inte över, och jag sprang till toaletten hela tiden för det kändes som att jag behövde kissa. Ja. Det var värkar. Fattade den här idioten det? Nej! Jag ringde min man, han kom, sen efter mycket om och men kom en sköterska och kollade mig, då var jag öppen 9 cm, och fick komma in på ett förlossningsrum. Dryg tre timmar senare föddes vår son!
Med andra barnet var också min man borta, haha! Han var på bio, då var jag i vecka 36+5 och hade fått tid för igångsättning 1,5 vecka senare. Jag hade fått lite konstiga flytningar med spår av blod i, så jag hade förvarnat min mamma att jag skulle ringa förlossningen och kolla (hon var på standby som barnvakt). På förlossningen tyckte de att det inte var någon fara, så jag slappade i soffan, när jag plötsligt behövde ställa mig upp kände jag, och då gick mitt vatten. På mattan, i vardagsrummet. Då var det dags att få tag i alla (man, mamma och förlossning), och åka in. Där blev vi sittandes i ett undersökningsrum pga fullt i alla förlossningsrum. När jag väl kom in i ett sådant var jag också öppen 9 cm. Obs den här gången fattade jag att det var värkar jag hade i bilen påväg in, och i undersökningsrummet. Denna gång fattade jag hur man använde lustgas också, så lite smärtlindring var skönt, haha! Andra sonen kom ca 5 timmar efter att vi fått flytta in i förlossningsrummet. :)

Reply
Emma

Åh, funderade mycket på det innan med – hur ska man veta hur det känns när det drar igång!? Jag kände inget förrän vattnet gick mitt i natten, vaknade av känslan att jag kissat på mig men förstod snabbt att det var vattnet då jag var fyra dagar efter BF. Ringde intill förlossningen och fick tid på morgonen då jag inte kände några värkar, bara molande värk. Inte lätt att sova resten av den natten kan jag säga :) Kontoll på morgonen och fortfarande lugnt, sen drog värkarna igång på kvällen och var lugna/hanterbara fram till 23-tiden sen bara slog det till och de började göra skitont. Kom in till förlossningen 23.30 och sen kom hon ut 03.04!

Reply
Maria

Med inget av mina två barn har jag haft några direkt förvärkar eller liknande. Med första hade jag gått 4 dagar över tiden och hade varit vid en sjö och grillat. Åkte hem runt 23. Vid 04 vaknar jag av regelbundna värkar, som gick över runt 06 när vi var på väg att åka in. Kom igång igen lite smått runt 12-13 tror jag. Hoppar i ett bad där vattnet går kl 15, kl 17 är vi på förlossningen och hon är ute kl 23:) med andra hade jag gått 16(!!!) dagar över tiden, ska gå och lägga mig kl 23, sätter mig i sängen och två höga knäpp hörs. Kopplar inte alls först. Tills jag ställer mig upp igen och vattnet forsar. Runt 00 är vi på förlossningen där barnmorskan säger att det inte finns några hjärtljud(här gick mitt liv i bitar, när läkaren kommer för att göra ultraljud hittar gon dock hjärtat, visar sig att ctg-dosan var sönder?!) 00.30 startar värkarna och kl 08 är hon född:)

Reply
Elinore

För mig började det med magsmärtor som gick över till värkar. Efter ca 2 dagar blödde jag extremt mycket så fick åka in och kika.
Allting gick jättebra i slutändan och det var otroligt skönt när värkarna började då vi haft ganska lika graviditeter.
Sån lättnad när allt var över!

Reply
M

Vår dotter är nu 3 månader gammal. Förlossningen drog igång bf+12. Jag vaknade 01.30 på natten med regelbundna värkar, vi åkte direkt till förlossningen och allt gick bra. Jag hade inte känt något alls innan, vi ville så gärna att hon skulle komma så vi testade “färdknäppen” på kvällen och det fungerade för oss.

Reply
Emma

9 dagar över tiden så vaknade jag av värkar på morgonen och tänkte att det nog var dags, sedan avtog det, då hade jag inte känt någonting innan så jag var helt inställd på igångsättning. Men senare under dagen så kom dom igen, de blev starkare under kvällen och vi åkte in till förlossningen. Sedan 8 timmar senare var hon ute, mitt vatten gick mitt i en värk när jag var ca 7cm öppen 😅

Reply
Kim

Fy fan vilka märkliga drömmar man kan drömma som gravid, och det konstigaste är att de känns ännu mera verkliga! Tyckte jag iaf ;)

För mig började det med lite molvärk kvällen innan, när jag skulle gå och lägga mig. Jag gick 10 dagar över tiden och hade väl inga direkta förhoppningar om att det skulle vara på riktigt, haha. Hade lite molvärk till och från under natten men kunde sova. Sedan på morgonen var det som bortblåst och jag började städa och fixa och PANG så drog värkarna igång vid typ 10-11. Ingen vattenavgång eller så men tog värkar i ett par timmar hemma innan vi kom till förlossningen <3

Reply
Sara

10 dagar efter vårat bf (på julafton) så kände jag under dagen lite sammandragningar som gjorde mer ont än vanligt men ändå inte ont-ont. Sen så lite senare på kvällen så spelade vi speak out och jag satt och gosade med en hund och då började det göra ont. Och då visste jag att det va igång, kände det direkt!!! 27/12 kl 6 isch kom han ut!! LYCKA TILL du kommer va grym – du är gjord för det här!

Reply
Malin

Med mitt första barn så vaknade jag på natten av att jag hade så fruktansvärt ont i magen vilket visade sig vara värkarna som dragit igång. Började ringa till min man som jobbar som brandman och självklart var ute på en villabrand hela natten. När han tittade på sin telefon klockan 9 på morgonen hade han typ 10 missade samtal från mig och en massa meddelanden om att han måste komma hem 😊 När han kom hem så åkte vi direkt till förlossningen och sen var vår son ute 30 minuter senare.
För 3 månader sen fick vi en dotter och då startade förlossningen med att vattnet gick. Efter det hade jag oregelbundna värkar i ca ett dygn innan hon kom ut.
Lycka till när det är dags Kenza. Även om en förlossning är vidrig så är det så värt det när den är över ❤️

Reply
Josefine

Min förlossningen startade med små men regelbundna värkar som jag kunde klocka (ingen smärta alls i början). De blev starkare och starkare hela tiden. Jag gick dock hemma i två dygn innan de var så starka att jag kunde åka in. Väl på förlossningen gick vattnet efter 30 minuter och krystvärkarna kom strax där efter. Bebis kom ca en timme efter första krystvärken.

Reply
Nathalie

1a barnet värkar hela dagen. Tog 24h
2a barnet vattenavgång hemma på kvällen. Tog 6h
3e barnet värkar. tog 1h 50min

Reply
Tove

Med min första med värkar som tilltog allt mer. Startade kanske vid 02, slemproppen gick vid 4-5 tiden, hade då inte jätteont utan sov mellan värkarna. Åkte in vid 06 o var öppen 5 cm. Sen är hon född 14.54.

Med andra vaknade jag av ”mensvärk” på morgonen, då hade även slemproppen gått. Hade molande mensvärk under dagen, men inget som gjorde jätteont. Vid 16.10 gick vattnet o då, pang, började de ”riktiga” värkarna. Inne på förlossningen vid 17 o då öppen 5 cm. Sen är han född 18.29

Reply
Anne

1:a: igångsättning v. 42+5
2:a: störtblödning v. 41+0 (urakut snitt)
3:e: värkar v. 41+0
4:e: vattenavgång v. 38+5 (värkarna kom dock inte igång så fick dropp dagen efter och föddes v. 39+0
När jag ser det så här uppställt inser jag att jag haft ganska olika förlossningar. Nr 3 helt klart bäst, helt naturligt utan någon smärtlindring, bara andning och pepp. Lycka till snart, vad spännande Kenza!

Reply
Malin

1:a barnet, en tjej kompis till mig var hemma hos mig med sin nyfödda, plötsligt började brösten att rinna vilket de aldrig gjort innan så fort bebisen börja gråta, några timmar senare började förvärkarna som satt i 2 dygn sen var jag öppen 2-3 cm så de tog in mig på förlossningen där allt bara gick fort därefter.
2:a barnet gick vattnet på Maxi HAHA, så åkte direkt hem och bytte om och ringde förlossningen och sa att jag misstänkte vattnet hade gått och de ville att jag skulle komma in på kontroll, visade sig de stämde och barnet låg inte helt fixerad så jag blev inlagd i väntan på värkar vilket inte kom så dagen efter var de tvungna att sätta igång mig och den förlossningen gick även för..

Lycka till vännen ❤️

Reply
Annie

Började med värk 05 ( inte ont bara en känsla man vet nu är det dags) sen 07, sen en gång i timmen väldigt lätthanterliga värkar. Städade och fixade, badade men det var inte skönt, mest jobbigt att ligga där jag ville ligga i fosterställning eller stå upp när
Det gjorde ont. Sen drog det igång vid 13
med täta värkar 3 st på 15 minuter ca! Vid 16 åkte vi in då hade jag 3 värkar på 5 minuter. Var öppen 6,5cm när vi var inne! 21.00 var bebisen ute:) tog EDA och det var det bästa. Lyssnade på er podd där dani sa man inte vill äta, JO man vill äta. När jag fått min EDA var det jävligt skönt och jag åt och drack. Godis, juice, riskakor osv för att samla energi för man var inte så sugen på mat när man har värkar. Sen vill jag säga att min barnmorska sa att EDA inte ska ta bort krystvärkar så som det blev för dani. Utan EDA läggs för värkar/ sammandragningar och när bebis sjunkit ned tillräckligt så hjälper detta inte eftersom man ska kunna kontrollera och känna när man krystar. :) jag frågade hur man visste när det var dags och då sa hon det märks, och det gjorde det …:) lägger man EDA i bra läge ska detta inte heller fördröja förlossningen. Tex när jag fick bedövningen stod jag upp enda tills krystvärkarna kom och det gjorde så barnet sjönk, hade jag inte tagit EDA så skulle jag bara legat i sängen pga smärta och då skulle barnet inte sjunkit längre ner. Lycka till!

Reply
Michaela

Mitt vatten gick, först hos bilverkstaden, sedan i fortsatte det i blomsterbutiken och till sist på Subway, var ju tvungen att fixa alla ärenden jag hade på listan innan jag skulle föda!

Blev igångsatt pga feber och sen var han ute 5.5 h efter igångsättningen. Bästa och häftigaste jag gjort!

Reply
Sofia

Här kommer en förkortad version: Efter sex dagar över tiden var jag såå trött på att vara gravid. Och förväntansfull! Jag hade fått tips om att hallonbladsté kan ge en skjuts samt en drink (googla på Nina Campioni förlossningsdrink) så jag åkte och handlade det jag behövde. Kl 19 svepte jag två stora muggar hallonbladsté följt av drinken. Kl 01 vaknade jag av första värken, så coolt! Hade värkar var 5-10min hela natten men lät min kille sova ut. Först kl 08 blev han informerad. Ringde då även förlossningen som jag hade kontakt med under dagen. Spenderade dagen hemma med att ta värkar i soffan, kräkas (har en tendens att kräkas vid den typen av kramp) och kolla serier. Kl 16 gick slemproppen. Kl 19 var jag så trött från värkarna och kände att jag behövde få ”avlastning” i form av smärtlindring så att jag fick vila lite (hade inte så ont då men var väldigt trött). Då skulle min kille ”bara” vattna blommor, tömma kylen och duscha innan vi kunde åka? Haha va?! Stod typ dubbelvikt i hallen redo medan han bara ”10min”. Wh va?? Haha. Innan jag klev in i bilen så kräktes jag rätt ner i diket, classy! Vi kom in 20:30, då var jag 5cm öppen (high-five på den!) och bad om epidrual som jag sen fick runt 22. Drömmen att få epidrual! Då kunde jag öppna ögonen, se mig omkring, dricka saft och leva life i sängen. Även lustgasen var magisk. Inte pga känslan/bedövning (hade lägsta effekt pga potentiellt illamående och kräkts hade jag gjort tillräckligt!) men mer för att jag behövde fokusera på andning istället för värkarna, dvs skifta fokus. Vid midnatt gick vattnet, vilken lättnad när det trycket släppte. 00:45 behövde kände jag stort behov av att bajsa (men kunde absolut inte tänka mig att resa mig ur sängen), vilket då var tecknet på att det satte igång hehe. Efter 25min krystarbete (maj gadd var det INTE var skönt) var vår dotter ute! Magiskt! Jag skulle föda närsomhelst igen om jag kunde kopiera min förlossning rakt av, så bra och perfekt på alla sätt!

Reply
Sara

Med barn 1 började värkarna en söndag med 20-5 min mellan dygnet runt. På onsdagen hade jag inte sovit sedan söndagen och ringde in och bad om en kontroll. De svarade lite snorkigt “kom du in men du kommer få åka hem igen men kan få en “sovdos”. Vi åkte in när min man kom hem från jobb och när hon som svarat i telefon undersöker mig ber hon om ursäkt och säger att min man får parkera i parkeringshuset för vi ska föda barn NU.

Barn 2 skulle jag in på ett samtal för en planerad igångsättning om jag gick hela tiden ut då han befstades bli en STOR bebis men när jag kommer dit får jag tabletter till igångsättning där och då som jag skulle ta hemma (två veckor innan bf) var bara att ringa mannen så han kunde boka av allt jobb 😊.

Så spännande!!😍

Reply
Kerstin

Var på sista besöket hos bm, 9 dagar före beräknat, fick en hinnsvepning av henne och hon kände att jag redan var öppen 2 cm.
Hade lite mensvärk hela dagen.

Fick mer och mer mensvärk, oregelbundna värkar som startade runt kl 16… som sedan blev värre.
Ringde in men de ville att jag skulle stanna hemma ett tag till.

Åkte in tillslut, var inne på förlossningen kl 21 var då öppen 10 cm. 1,5h senare var hon ute.
Fort gick det. Ingen bedövning hanns med.bra jobbat tyckte barnmorskorna hahah..

Reply
Jessica

Båda har startat med lite smygande värkar, som mensvärk i nedre delen av magen som kommer i samband med sammandragningar. De har blivit mer å mer kännbara på några få timmar. Har varit öppen 10cm (första) och 8cm (andra) när vi kommit in och på båda var vi inne på förlossningen 2h innan de kom ut. Vattnet har inte gått utan bm har gjort hål på hinnorna (ena gången för att få bebis att sjunka och andra gången under krystfasen). Mitt första barn kom på bf och mitt andra på bf+1, hoppas er son blir lika punktlig!

Reply
Sofia

Mina två söners förlossningar startade båda med ett högljutt “knäpp” innefrån magen och sen splash. Vattenavgång, en i sängen och en på sovrumsgolvet. :)

Reply
Jessica

Jag vaknade av att jag var kissnödig och kände att jag var tvungen att knipa hela vägen till toaletten. När jag drog ner byxorna gick vattnet så då förstod jag att det inte var kiss jag hade försökt hålla in haha. Sedan fick jag täta värkar snabbt och bebisen var ute 8 timmar efter vattenavgången som startade det hela. Andra gången hade jag snitt planerat men några dagar innan startade förlossningen spontant. Vaknade på natten av värkar så åkte in direkt och fick lustgas tills de fick in någon på jour och fick göra ett akut (men inte ett dugg dramatiskt) snitt. Väntar tredje nu och än så länge lutar det åt ett till kejsarsnitt.

Reply
Jossan

Vi satt och kollade på golf på tv fredag kväll (typ det bästa vi vet att göra tillsammans på helgkvällar 😂) och kl23 känner jag att jag börjar få riktiga värkar. Jag jade jätte mycket förvärkar veckor innan men nu vet jag att det är på riktigt. Ringde förlossningen och fick komma in direkt. Sen är han född 05.34 🥰

Reply
Irina

Tråkigt nog med värkar helt enkelt!

Det tog dock två dagar av regelbundna (onda!) värkar innan det satte igång ordentligt. Jag blev typ expert på att profylaxandas. 😬 men så fort vi blev inskrivna fick jag äntligen eda. ❤

Reply
Moa

Mina värkar startade på förmiddagen, 2 veckor innan BF. Kändes som en molande mensvärk, och kom ganska tätt. Ringde in till förlossningen, som sa åt mig att några en alvedon och vila: fortsatte värkarna skulle jag ringa in på nytt. Sov i någon timme, och vaknade av ”mensvärken” som kom och gick med några minuters mellanrum. Ringde in, och tanten sa ”när du VIKER dig av smärta, då är det dags att åka in på kontroll!”. Den smärtan kom aldrig, men jag litade på magkänslan och vi åkte in iallafall. Var 3 cm öppen då, så vi fick stanna! Mitt vatten gick aldrig spontant, så barnmorskan fick punktera hinnan med vad jag tyckte såg ut som en lång virknål tillslut!

Reply
Saga

Vaknade kl 04 på morgonen av att jag hade ont i magen. Värkarna ökade, smärtan ökade och vid typ 8 eller 9 på morgonen åkte vi in till förlossningen! Dottern föddes sedan kl. 17.58 samma dag ❤️

Reply
Mariah i Frankfurt

På natten båda gångerna. Makens kommentar när barn nummer två skulle komma var ”måste du jämt göra det här på natten??” 😆 Började med värkar som genast blev tätare och starkare. Med ettan gick vattnet hemma vid ca 02:45, sen åkte vi in, skrevs in vid 03:20. Hon föddes 06:10, så det gick snabbt. Med tvåan började det kl 04:30, värkar som inte gjorde ont. En timma senare kom första onda värken, ytterligare en timma senare var vi på förlossningen och efter 90 minuter där föddes hon. Utan bedövning, eftersom jag var 8cm öppen när vi kom in… 😅 Mina båda förlossningar var det absolut mest fantastiska jag upplevt. Lite avundsjuk på dig som har det framför dig. Mitt bästa råd nu i efterhand är att go with the flow och dyk under smärtan. Och drick cola 😉

Reply
Bea

Vaknade av att vattnet gick kl 01:15, ca två timmar efter att jag tagit veckans magbild vilket då blev den sista. Värkarna drog igång efter 6 timmar och min son föddes vid 18-tiden samma dag. Mitt första barn och han kom 11 dagar för tidigt. :)

Reply
Sofia

Min förlossning startade med att vattnet gick när jag sov på natten, tänkte först om det var något jag drömt men sedan började värkarna komma direkt. Hade gått över tiden en vecka så vi var inställda på att det kunde starta. Stort lycka till när det är dags ♡

Reply
Anna

Du får väl kolla med mediet om du är nyfiken;) men kanske roligare bli överraskad ändå?! 😊

Reply
Emilia

It think I lost my mucus plug the evening before I gave birth (it was Friday). Earlier that day I had something like bleeding (it was dark brown). Around midnight I started to feel gentle contractions. I took a hot shower, drank hot tea and was trying to change position of my body, to check if contractions pass. But it didn’t pass and was more painful and last longer. Around 6 am we decided to go to hospital. There I was examinated and told that labour has started. My daughter was born on 6 pm on Saturday.
My water didn’t broke at all. Gynecologist had to perforate the bladder during the labour (it wasn’t painful), before baby started coming out.

So here is my story :)
wish you all the best!

Reply
Hannah

Mitt vatten gick väldigt odramatiskt när jag satt på toa.. Var kissnödig och när jag satt mig ner så blev första reaktionen “Det där lät inte alls som det brukar göra” utan mer som ett ordentligt splash i toan. Åkte in för kontroll och jovisst var det vattnet som gått, hade dock inga värkar alls så blev hemskickad med order att försöka gå igång dem. Åkte till ett shoppingcenter i staden där jag bor enbart för att gå och ha nära till toaletten. Måste erkänna att det är en rätt så intressant och ganska obehaglig känsla att läcka vatten vart 3e steg man tar. Slutade dock med att jag, dagen efter, blev igångsatt på grund av vattenavgången och uteblivna värkar BF+5.

Reply
Ava

Jag var helt säker på att jag skulle gå över tiden och kanske bli igångsatt också, eftersom jag inte haft några ”känningar” alls. Dagen innan bf gick mitt vatten hemma, när jag åt frukost. Under dagen så kom värkarna och till slut åkte vi in vid 22:00. Bebis kom 01:27, på beräknat datum. ❤️

Reply
Linnea

Första barnet föddes i vecka 37. Jobbade fredagen, åkte skoter på lördagen – vaknar söndag morgon av att vattnet går. Det tar dock ca 12 timmar innan värkarna drar igång men sedan föds han natten till måndag.

Andra barnet gick jag över tiden i två veckor. Hade HEMSKA förverkar i ca två veckor så när förlossningen drog igång fattade jag det inte. Hade totalt värkar ca 3 timmar. Hade 8 mil till förlossningen så hann ganska precis in till BB. Var 10 centimeter öppen när jag kom in. Hon föddes efter ca 45 minuter.

Reply
Emelie

Nr 1: Startade i vecka 35+6 med små värkar på kvällen. Typ mensvärk. Var ju inte direkt redo, så åkte till BB utan kläder till bebis, utan kläder till oss, ja ingenting helt enkelt :P

Nr 2: Startade bara POFF med att vattnet gick när vi låg och kolla serie i soffan. I vecka 38+0. 2 timmar senare var hon född :)

Reply
Emma

Min förlossning började med förvärkar dagen innan och sedan söndag natt (02.00) vaknade jag av att det klicka till och vattnet gick, värkarna gick igång ganska omgående. Orkade vara hemma till 05.00 och var sedan på BB 06.00, var då öppen 3 cm.Vi hade oturen att komma när alla rum var upptagna, så vi fick vänta i ca 1 timme för att sedan komma in till ett förlossningsrum. 8.00 var jag öppen 10 cm och 10:47 var vår dotter född! Det gick snabbt med andra ord och det är det häftigaste jag varit med om!:) Hon kom 11 dagar för tidigt och är mitt första barn.

Reply
Majja

Första barnet. Mycket sammandragningar i ca 6 veckor. Värkar började 03 på bf dag han är född bf + 1. Väldigt lång förlossning.

Andra barnet mycket sammandragningar sen v18 hon är född bf + 3 värkar började 06 och hon är född 09:50 väldigt snabb förlossning.

Gick över 3 dagar med andra barnet lika bra de hon vägde 3 kg 47 cm så hon behövde bakas lite till. Var inte orolig att du får ett stort barn bara för du går över tiden. Stort stort lycka till detta fixar du galant.

Reply
Sandra

Med första gick vattnet på morgonen när jag skulle på toa, värkarna började någon halvtimma senare. Kontroll av vattenavgången på förlossningen sen hem igen. Var öppen 7 cm när vi kom in nästa gång och efter två timmar på förlossningen kom han, 10 timmar efter att vattnet gått. Andra barnet vakna jag på natten med ”magknip” som snabbt blev intensivare efter en timma gick vattnet och efter ytterligare en timma föddes dottern, hann vara på förlossningen i 18 minuter.

Reply
Molly

Första barnet så gick vattnet på morgonen i v 38+3 och sen drog värkarna igång och han föddes 2 dygn senare. Andra barnet kom v.38+0 och startade med molande värk och sipprande vatten. Att man går över tiden med första barnet stämmer inte på alla alltså men jag tror det är mycket som är genetiskt och att det kan likna ens mamma och systers förlossningar. Så spännande att man inte vet innan :) Du har något otroligt häftigt framför dig!!

Reply
Emma

Såååå!! Det är både jobbigt att inte vet när eller hur allt ska starta men det är också så himla spännande att bara gå och vänta!

Med mitt första barn fick jag en värk mitt på natten, sen kom dom väldigt oregelbundet under dagen tills det satte igång på kvällen med mer regelbundna.

Med mitt andra barn så gick vattnet när låg och läste godnattsaga för storebror :’) värkarna kom efter några timmar.

Reply
Nathalie

Jag gick över 8 dagar med första barnet, kände varje morgon att idag kan du vell snälla komma. Men senare på kvällen blev jag lite rädd för vad som skulle komma så då tänkte jag du kan komma imorgon. Jag tyckte inte de var så jobbigt med att gå över, mådde väldigt bra. Såklart jag längtade något otroligt, men visste ju att förr eller senare var hon här. Så blev de lördag å jag hade lovat att hänga med min lillebror att köpa kostym till bal/student. Å De gjorde jag men hade lite ont och var på kasst humör. Vi käkade middag ute å min man bestämde fika hos sina föräldrar, och då blev jag ännu surare. Vi kom hem strax efter fem på eftermiddagen. Då så de pang med värkar, å kalaset var igång. Då visste jag att nu är det dags, jag kämpade mig igen om värkarna hemma framför Melodifestivalen. När klockan blev runt tolv åkte vi till förlossningen. Där var jag öppen 1,5 cm, så de tyckte de vore bäst att åka hem och komma tillbaka senare. Vi åkte hem, där gjorde de bara ondare hela tiden. Försökte sova och duschade sedan. Men vid fyra kände jag att nej nu vill jag in. Då var jag öppen 5cm. Vid 8 var jag öppen 10. Sedan var det dags för flickan att komma ut. Dock med urakut snitt 09:15. Du gör rätt i att inte vara orolig för förlossningen, ta de som de kommer. Denna förlossning missade jag det största att få se henne komma ut, MEN jag har haft två planerade snitt efter. Sjukhuspersonalen är helt fantastiska och de gör vad som är bäst för dig och din bebis där och då! Lycka till med allt❤

Reply
KK

I woke up in the morning with mild pain in the lower back and I knew right away that was it. My waters never broke, they started dripping slowly (like I peed my pants little by little, hahaha :D). By noon the pain was stronger and I went to a check up to my doula and then drove to the hospital. It was about an hour away, I slept in the backseat. My baby was born at 8 at night and it was far less painful than I had imagined. :D I was 10 days overdue and an induced birth was planned for the day after the next.

Reply
Tugba

Jag kan berätta min story. Idag blir min dotter heeela 4 månader. Jag ville inte gå allt för länge övertid med min dotter därför ville jag ha hinnsvepning. Det kommer du att få när det är dax för dig, men jag ville ha det nu så att förlossningen skulle starta. Första hinnspevningen medan hon gjorde in med fingrarna så gick slemproppen, det var en onsdag. Andra hinnspevningen var en lördag, då gick ingenting å kände ingenting. Nästa dag söndag, så skulle vi gå handla hem. Vid 16:50 ungefär trodde jag kissade på mig. Mitt vatten tydligen hade börjat gå, ca 17:00 började det gå ännu mer. Vi var på ICA kvantum. Jag nyste och hostade för att dubbelkolla om att det inte var kiss, å de var inte det. Ringde in, åkte in vid 18:00 med min väska till Huddinge, väntade där, och så tog dem in mig för kontroll och ctg. Pga inga värkar skickade dem hem mig. Å grejen är den att jag fick GBS, har man vattenavgång plus gbs får man inte skickas hem! Men dem gjorde det. Heeeela Stockholm var upptagen i förlossningen å hade inga platser för mig förutom Södertälje. Kommer definitivt föda där igen. Nya fräscha lokaler, inga studenter, bästa barnmorskorna, läkarna var suveräna. Vid 03:00 kom värkarna igång, 04:00 gav dem morfin å sovdos, hjälpte inget skit. Så vi började med lustgas, så jävla roligt det var. 05:00 epidural, sov till 07:00 där efter började även epiduralen sluta värka. Från klockan 14:00 fram tills hon kom ut alltså 2 timmar och 41 min krystade jag. Jag krystade med mitt ansikte så jag spräckte mina blodkärl och svullnade upp direkt. Min situation var konstig då jag hade 40 graders feber. Vill inte skrämma dig, jag hade konstig förlossning. Min dotter föddes med 40 graders feber och hennes ena öga va oxå spräckt i blodkärlen, men hennes feber sjönk direkt, och min tog några dagar så jag fick gå på antibiotika direkt till blodet. Bästa momenten i mitt liv. Bästa sjukhuset. Det gick bra, så fort hon var ute ville jag föda igen 🙈 även om de gjorde fruktansvärt ont. Oroa dig inte, det kommer gå superbra. Jag var också som du och tänkte på det hela tiden. Vill redan ha nr 2. Kenza, jag vet inte om du gör det men, jag hade också svårt med barn. Och jag drack detta och det här är vetenskapligt bevisat i Turkiet. Kokade lökens typ skal och drack den i tom mage, de gör att all infektioner i din livmoder går bort genom ditt kisseri. De blir lättare för dig att skaffa barn. Ifall du vill ha nr 2. Om du har frågor osv. Någon gång igen för nästa försök, är bara att säga till. :) insaAllah det går bra för dig.

Reply
Anna Maja

4 dagar över BF somnade jag strax innan 12 med tankar på vad jag skulle göra under morgondagen. Jag var övertygad om att bebisen aldrig skulle komma. Det kändes lite konstigt i underlivet, som att det var massa flytningar på väg som aldrig kom ungefär. Men å andra sidan hade jag tyckt det kändes annorlunda flera gånger de senaste veckorna utan något resultat. Eftersom sannolikheten att det börjar med att vattnet faktiskt går är liten så var jag övertygad om att det inte skulle gå till så.

Två timmar senare vaknar jag och går per automatik upp för att kissa. Hinner inte mer än resa mig förrän jag känner hur det börjar sippra vatten och inser på en gång att vattnet faktiskt går. Så får skynda mig in på toa. Som tur är kom det mesta på toagolvet ;) Sedan rann det till och från i säkert en halvtimme. Satte först i ett trosskydd och trodde i mitt enfald att det skulle räcka. Tydligen har man väldigt mycket fostervatten.
Värkarna satte igång inom en timme, vi åkte in vid 7 på morgonen och 22.25 kom han. Igår fyllde han 7 veckor :)

Reply
Stronger Life

oj min började en morgon kl 08 med värkar, fattade inte ens att det va det men hade menssmärtor typ. efter några gånger fattade jag att det va värkar. Vattnet gick aldrig dock. 24 timmar och sen blev det kejsarsnitt.
andra ungen, började med värkar den med, men vi hade planerat kejsarsnitt så vi skyndade oss in innan hon skulle försöka komma ut normalt. valde kejsarsnitt av olika anlednigar som jag inte vill gå in på här för jag tycker det är så onödigt att berätta historier för någon som inte fött än, man är känslig och kan lätt ta åt sig av de händelserna. Och man vet aldrig aldrig hur din förlossning kommer att vara. Men förhoppningsvis bra!

Reply
Sara

Var med mitt första barn hos tandläkaren kl 11:20 (kommer ihåg tiden) och värkarna börjar haha Jag var lugn men personalen blev helt stimmiga. Körde bil hem med värkar (gick hur bra som helst) och tog en dusch, höll ut så långt det gick för första barnet tog tid.. Min man kom hem, sen kl 18:30 körde vi till BB men de fick möta upp med rullstol. 1 timme senare var allt över och pojk nr 2 fyllde rummet med magiskt ljud :)

Reply
Johanna

Med första startade värkarna på en fest (trodde först det var vanliga sammandragningar pga gått omkring på stan hela dagen, men i bilen från festen kändes det helt annorlunda).

Med andra vaknade jag tiiiidigt på morgonen av värkar.

Med båda har slemproppen inte lossnat förrän värkarna börjat, och då inte kommit som en “klump” utan som väldigt slemmiga flytningar med inslag av pyttelite blod.

Du har något helt fantastiskt som väntar dig! Lycka till!

Reply
Johanna

.. Lägger till att med första började värkarna på lördag kväll och han kom ut tidig tisdag morgon💚

Med andra började värkarna, som sagt, tidigt på morgonen och han föddes samma dag tidig kväll 💚

Reply
Therese

Vår första son föddes i vecka 37+3. Jag skulle egentligen jobba samma dag men vaknade vid 05-tiden på morgonen av att vattnet började gå. Vid 07-tiden började värkarna komma, kändes mest som mensvärk i början som sedan eskalerade snabbt. Gjorde grovjobbet hemma (fast det fattade jag inte då). Kl 10 kom vi in till BB, då var jag öppen 8 cm. Fick endast lustgas och kl. 11.32 var han ute. 😊

Vår andra son föddes i vecka 40+5. Var vid vanlig bm-kontroll öppen ca 4 cm, men det hade inte känts alls. Började med lite sammandragningar/värkar efter hinnsvepning. Vid kl 02.25 började värkarna rejält direkt. Vi åkte i ilfart till BB och var framme kl 02.45. Kl 03.01 var han ute. 😊 Hann endast få lite lustgas.

Var beredd på allt!

Reply
Michaela

Vaknade på natten 03
Av att vattnet forsar ut ( vecka 34 ) står i valet och kvalet om vi ska åka
Hem till Gbg Varberg eller Halmstad va i Falkenberg när detta
Hände. Vi valde
Ändå hemmaplan och 11.23 va hon ute med ett akutsnitt om 15 dagar fyller hon 2!

Reply
Sofia

På beräknat födelsedatum kom min 2-åring. Vaknade på morgonen, steg ur sängen och vattnet gick. Precis som på film :) Ringde förlossningen, de sade till mig att avvakta. Jag åt frukost, sedan åkte vi in iallafall. Sedan följde mensvärkar, en felkopplad lustgasapparat (“Men den här är ju inte inkopplad!!” Då hade jag använt den en stund…), mycket kräks, ryggmärgsbedövning och värkarbete. Kl 20.00 på kvällen föddes hon :) Moderkakan ville inte komma ut och jag hade spruckit en hel del (grad 3) så det blev lite gos med henne, sedan följde operation vid 21.00. Vid 01-tiden var jag tillbaka på rummet tillsammans med min sambo och vår dotter. En omtumlande upplevelse. Väntar nr 2 i augusti och hoppas den förlossningen går smidigare, samt även efterarbetet! Något man inte får så mycket info om som förstaföderska, upplevde jag. Men, man överlever allt med den enorma kärlek som kommer när väl bebisen kommit ut. Otrolig känsla :) Stort lycka till! :)

Reply
Jossan

Fyra dagar över tiden gjorde jag en hinnsvepning kl 11 på förmiddagen. Då hade jag haft förvärkar till och från i ca två månader. Efter hinnsvepningen (tyckte inte alls den gjorde särskilt ont som jag hade ställt in mig på) var jag rätt trött (inget ovanligt där dock haha!) och hade som vanligt lite molande mensvärk (hade även haft det till och från i ca två månader). På kvällen strax innan sju började molandet bli liiite värre än vanligt så jag bestämde mig för att gå i säng tidigt. Precis när jag skulle böka mig ner i sängen högg det till i magen som en rejäl spasm och jag kunde varken resa mig upp eller lägga mig ner så min kille fick hjälpa mig ur sängen. Jag förstod direkt att något var ”på gång” och satte mig i min favoritfåtölj för att hämta mig lite. Väldigt snart kände jag att nästa värk var på gång och nu var jag beredd! Så jag slappnade av i heeeela kroppen (såg en bild framför mig som de visat på profylaxkursen, på en hund med hängande kinder eller ja, hela ansiktet var hängandes haha) och andades lugnt och sakta. Värken kom och kag bara fortsatte att fokusera på att slappna av i läpparna, händerna, axlarna. Hela tiden blundandes. Så var värken över och jag kände mig SÅ pepp men hann knappt prata med min kille innan nästa värk kom. De kom sedan så tätt att vi var tvungna att åka in till Danderyds förlossning efter en halvtimme. Väl där var jag öppen 5 cm och kl 04 kom vår skatt!

Mitt största tips inför förlossningen är att andas och slappna av. På profylaxen fick jag lära mig olika andningstekniker som jag inte alls fick till, varken då eller enda gången jag tränade hemma. På fl var det enda jag tänkte på ATT andas, inte hur och det räckte bra för mig! Jag hade även stor hjälp av vetedynor! Toppenbra. Och så badade jag vilket var sjukt skönt det med. När jag var 8-9 cm öppen valde jag efter många om och men att ta epiudral och det var såååå härligt. Enda minuset var att kag vid krystningsskedet inte fick sä mkt hjälp av det naturliga, då bedövningen satt i. Fick därför ta i mig ”själv” vilket jag upplevde var det tuffaste. Men det var ändå värt det! Lycka till finaste du.

Reply
Marie

Med första barnet vaknade jag på morgonen (v. 40+5) vid 9.30 och kände något som jag misstänkte var värkar. Mannen var på jobbet så jag ringde och förvarnade honom. Vid lunch var han hemma och då hade det dragit igång ganska ordentligt. Vid 14 var vi inne på förlossningen och då var jag öppen 8cm. Vid 18 var jag fullt öppen. Sen tog det lång till för honom att rotera ner. Kl. 23.23 föddes han efter att jag haft fem krystvärkar. Lustgas som bedövning bara.
Andra barnet kom lite tidigare än beräknat. I vecka 37+ nånting (alla hjärtans dag) vaknade jag på morgonen och när jag gick på toa kände jag att vattnet börjat sippra. Fick en tid för koll vid 14 och hade inte direkt några värkar då. Efter kollen konstaterades det att jag läckte vatten, fick en tid till dagen efter. Men innan vi körde hem ville dom att jag skulle gå en runda för att se om värkarna drog igång och visst gjorde dom det. Fick ett rum och ställde mig i duschen. Började helt plötsligt blöda och det kollades. De kunde inte se något då. Sen när jag gick på toa hände samma sak igen (tur att jag inte åkte hem ändå). Har inte riktigt koll på tiden, men från 3cm till fullt öppen tog ungefär en timme. Den timmen var ganska intensiv 🙈 Den gången gick roteringen ner också fort och sen föddes hon 00.56.
Är väldigt nöjd med båda mina förlossningar och skulle lätt kunna göra om det. Däremot vill jag gärna inte vara gravid fler gånger (hade hemsk foglossning med båda) och det räcker definitivt med två barn utanför magen ☺️ fullt ös!

Reply
C

Gjorde hinnsvepning i v 41+1 (torsdag), kände inte alls att något var på g. Slemproppen började lossna lite på söndagen. kl 5 på måndagen vaknar jag med mensvärk, men de avtog vid 7. Värkar kom och gick under dagen (försökte få igång det med promenader, pilatesboll). Klockan 16-17 gick de igång och blev regelbundna ganska direkt. Var vaken hela natten med värkar var 3-4 min. Fram till midnatt var de inga problem att hantera men sen fick jag börja andas igenom dem, ofta ståendes ”vaggandes”. Väckte min sambo kl 6 på tisdagsmorgonen och sa att det inte blir jobb för honom idag och att vi skulle ringa förlossningen, 1-2 min mellan värkar. Det var fullt på KS huddinge så födde på KS Solna kl 01:00 natten till onsdagen i 42+0. 55 cm och 4,2 kg var Saga när hon kom för snart 8 mån sedan. Trodde värkarna skulle göra mer ont, visst det gör ont, verkligen, men jag trodde att det skulle vara värre så blev positivt överraskad! Blödde en hel del när moderkakan lossnade så det blev lite traumatiskt men är ändå extremt nöjd med min förlossning och ser det verkligen som en positiv och häftig händelse! Efter epiduralen kändes det som jag var på spa 😂 fick massage och smoothies.

Reply
Kajsa

Min slempropp började lossna lite på dagen, men det fattade aldrig jag hehe, utan vattnet började sippra kl 20 på kvällen, kl 00 kom de första värkarna och 6.42 kom vår lilla flicka i v 38+0 ! Drömförlossning, sjukt häftigt!

Reply
Sara

Med barn nr 1 hade jag NOLL föraningar. Vaknade kl 07 av att lite av vattnet gick, typ en dl kanske. Väckte sambon och sa att lite vatten gått och att det nog var på gång (3 dagar över bf), jag sa att vi borde sova ifall det skulle bli en lång och intensiv dag/natt. Han blev klarvaken och helt stissig, jag sov vidare och vaknade vid kl tio med lite mensvärk. Sen var vi hemma under dagen, jag kollade på tv och vid typ ett hade sambon fixat lunch men då hade jag värkar och behövde andas och fokusera så satt mest i soffan. Plötsligt vid två fick jag mer ont o vi ringde förlossningen igen (hade ringt vid tio också) och de sa att det låter som du hanterar det bra så avvakta. Men direkt vi lagt på kunde jag INTE hantera det. Då åkte vi in. Kom in kl 16 och var tio cm öppen. 18.42 kom han ut :)

Med barn nr två så började det med mensvärk precis när vi skulle gå o sova ( nio dagar över bf) och jag anade att det skulle dra igång. Jag vågade inte sova med tanke på att första förlossningen hann vi bara vara inne drygt två timmar så jag var rädd att tvåan skulle komma i bilen till förlossningen och hade bestämt mig för att åka tidigt. Vid ett hade jag regelbundna värkar och ringde förlossningen som sa att jag fick komma direkt. Så vi packade ihop oss och ringde hit barnvakterna. Så tror vi kom in halv tre och sen 07.18 är lillebror född. :-)

Åh blir så avis på att du har något så häftigt framför dig!! Världens tuffaste grej! Lycka till när det är dags!

Reply
L

Vattenavgång med båda barnen. Fick mitt andra barn 7 maj och då ramlade 3åringen och slog ögonbrynet i bordshörnet och gallskrek hysteriskt, precis då går vattnet 😅 4h senare var lillebror här 😍

Reply
Ermina

Vi var inne kvällen innan vår dotter kom, För att slemproppen hade gått sedan några dagar tillbaka och jag började få lite ont. När vi kom in kollade de om jag var öppen något, då sa barnmorskan till mig att detta kommer ta långtid tills det ens kommer hända något, lite kaxigt, Jag och min fästman promenderade hem sen kvällen mitt i sommaren, Åt kvällsmat och gick och la oss, Jag vaknade med såna värkar, alla hade sagt att man skulle ha täta värkar och därför kämpade jag hela natten själv med värkarna, Väckte inte min sambo, När klockan var 10 nästa morgon kände jag att dom måste ge mig något så jag får sova åtminstone ( hade hört talas om sovdos) vi åkte in och jag hade ont, jag tänkte det kommer ta hundra år innan denna bebis är ute. Ska man ha så ont så långt innan! Men barnmorskan undersökte om jag var öppen, Hon tittade på oss och sa bra jobbat du är öppen 3cm. Den meningen kommer jag aldrig att glömma, Jag och min fästman tittade på varandra och grät av LYCKA. Vi ska äntligen få träffa henne. Att få föds barn är det absolut häftigaste jag gjort i hela mitt liv.
Du har de största framför dig och jag önskar dig och din man all lycka till. Detta är vad livet handlar om ❤️ Åtminstone för mig.

Reply
Victoria

Jag ligger på BB just nu, vi fick våran son igår kväll😊 Mitt vatten gick 02:30 den 12/5. Trodde bara jag fick flytningar men påväg till toan så bara forsade det till och rann längst med benen! Hade inte haft några känningar innan men var då inne på BF+10 dagar så det var ju dags. Fick åka in till förlossningen vid 09:00 samma dag för kontroll, hade då inga värkar alls.
Fick en tid för igångsättning 09:00 dagen efter men då hade värkarna startat 06:00 på morgonen så när vi kom in var jag öppen 3cm. 11.00 skrevs vi in på förlossningen, var då öppen 4cm och sen gick det med rasande fart! En timma senare var jag öppen 7cm (!) och fick ta epidural för att värkarna var så kraftiga och snabba. Var 10cm öppen vid 14:30. Men sonen ville inte sjunka ner helt och efter att ha fått krystvärkar som höll i 3 timmar så bröt läkaren vid 20:00 för akutsnitt. Jag hade då fått feber och det påverkades bebisens hjärtljud. Sen trodde de att han låg med ansiktet fel i kanalen också, vilket det visade sig att han gjorde. Är så glad och tacksam över att jag hade en neutral inställning till hela förloppet och tog allt som det kom, nu blev det 2 förlossningar i en och visst känns det snopet att inte få avsluta med vaginal förlossning när man tagit sig så långt men känner bara tacksamhet över vården, personalen och framförallt min sons hälsa som är det viktigaste. Nu är vi inne i bebisbubblan och håller bara på att lära känna varandra❤️

Reply
Melike

So, I was induced at 42 weeks. Because my baby didn’t want to come. Took me 28 hours to deliver. They broke my water manually with some sort of a needle the day before I got induced. To see if something would start. But no…

The thing was: I already had 3,5 cm engagement. This started from week 37, so my midwife was like: oh any minute now…… But it just wasn’t meant to happen naturally. I did had to really push for not getting a c-section. They wanted to do a c-section multiple times during my labour, but I just wanted to give birth vaginally. This was my only wish. And after 28 hours my little girl was born! <3 All worth it.

Reply
Cicci

Men guuuud. Är själv i vecka 26 och förlossningsrädslorna blev ju inte direkt mindre av att läsa kommentarerna på detta inlägg. Man kan inte BÅDE få föda på BF +/- några dagar SAMT att det inte krävs akuta snitt eller att man typ håller på att dö i blodförgiftning…? Tydligen för mycket begärt…. :D

Reply
Jeanette

Båda våra barn har kommit på BF+2 och fötts efter ca 10 h, inget dramatiskt hände. Så jo visst, det kan gå väldigt lugnt och makligt till oxå :-) Det är naturligt att känna sig rädd inför en sån stor händelse som en förlossning är, men jag tyckte det var lättare än jag trott och att smärtan var hanterbar. Jag tror det kommer gå bra för dig av den enkla anledningen att det faktiskt brukar gå bra :-) Lycka till!

Reply
Sandra

Med första barnet gick jag över en vecka. Vaknade på morgonen av att det kändes konstigt därnere. Ställde mig upp och ut kom blod! Blev livrädd och ringde in till förlossningen som bad mig komma in. Allt såg jättebra ut och fick veta att det inte är helt ovanligt/farligt att det startar med blödning. 10 timmar senare låg en bebis på mitt bröst.
Andra barnet (2 veckor över) vaknade vid tre med molvärkar, lyckades somna om men vaknade vid nästa värk om och om igen. Vid sju lämnade vi barn på dagis och åkte in. Var tre cm öppen och livmodertappen utplånad. Tio timmar senare, skitjobbiga värkar och sugklocka + klipp kom andra bebis upp på bröstet. Jag var såååå trött och somnade mellan krystvärkarna som kom en varannan minut därav klipp. Klippet var inget jag kände av och det är helt läkt idag utan känningar.

Vattnet gick inte av sig själv någon av gångerna.

Reply
Bella

Jag gick två veckor över tiden så hade hunnit bli rejält bitter haha. Skulle blivit igång satt på lördagen och torsdagen innan (Bf+13) låg jag och grät i sängen för jag var så trött på att vara gravid. Kl 15.00 efter jag brutit ihop gick jag på toa och poff så gick vattnet. Helt underbart!! 22 timmar senare var min son ute!

Reply
Linn

Alla mina tre förlossningar började med värkar, vattnet gick aldrig av sig själv utan de fick ha hål på hinnan inne på förlossningen. Fast att det är väldigt smärtsamt så har du något helt underbart framför dig. Det är det största jag någonsin varit med om.

Reply
Fanny

Jag hade oregelbunda förvärkar i två dagar innan min lilla prins kom. Slemproppen började släppa kvällen innan värkarna drog igång ordentligt. Ca. Kl.09:00 Jag va ute med hundarna på morgonen som vanligt samma dag som min son kom. Inte visste väl jag att han skulle vara i min famn inom 5 timmar när jag gick där på skogs stigen. Kl.09:40 När jag kom tillbaka hem så gick jag på toa och då när jag torkade mig så va det massa blod på pappret. Jag torka mig igen och då kom det ännu mer. Jag visste ju att man kunde få en teckenblödning i samband med förvärkarna och nu kände jag att nu är det bråttom för nu kom också värkarna var 3e minut. (Ställer mig i duschen där i full fart också, måste ju va fräsch och ha rent hår på förlossningen.) 10:00 Jag ringer min pappa som bor i stan som sätter sig i bilen och åker upp mot mig (bor 4 mil ifrån stan) han va ute hos mig på dryga 25min. (Min hjälte). In i bilen med hundar och BB väskan va med och in till förlossningen där min mamma och syster väntar som ska va med på förlossningen. 11:02 Vi kommer in på FL och jag får ett rum direkt där dom kopplar på CTG. En stund senare kommer BM in för undersökning och jag är då öppen 6cm och inskriven. Jag byter om till sjukhus rocken och dom snygga nät trosorna. 12:00 Nu börjar värkarna göra riktigt ont jag får in en gåstol att hänga på men känner att de börjar bli olidligt och ber om EDA.
12:30 Gör BM en kontroll, öppen 8cm och dom tar hål på hinnorna och vattnet går. 12:45 Öppen 10cm.
12:50 Krystvärkarna startar och jag börjar krysta. Han låg i vidöppen bjudning så utdrivnings fasen va väldigt plågsam (ingen bedövning hanns ju med heller) och tog över en timme men kl 14:00 föds min son, 3800g och 54cm lång. Så fort han va ute så slutade all smärta och jag skulle göra det tusen gånger om.
Han kom på BF+6.

Reply
Amanda

Under onsdagen mådde jag prima! På kvällen började jag få lite ont i magen vilket höll i sig till torsdagen. På torsdagkväll började det göra ondare och ondare och under natten fick jag regelbundna värkar. Jag var i kontakt med BB flera gånger den kvällen/natten och när det började bli outhärdligt så åkte vi in. Mitt vatten gick en halvtimme efter att vi kom fram. Sedan föddes vår son på eftermiddagen! Jag undrade också innan ”hur man märker” men man bara gör det. Det är en specifik smärta.

Reply
Therese

Har gått igenom 2 graviditeter och båda gångerna har vattnet gått mitt i natten. Min kropp har känt på mig det så jag har vaknat och bara känt att nu går vattnet! Sprungit in till badrummet och det har forsat som en kran så inga tvivel alls på att det var vattnet. Häftigt när jag tänker efter 😃

Reply
A

Jag låg i soffan o slappade. Hade precis gått in i v.36. Då smäller det till i magen, tänker att nu hände nåt o gick mot toaletten o kände hur vattnet rann hela tiden. Annars kände jag ingenting. Kom in till förlossningen vid 21.45. Värkarna startade kl.23 o jag hade värkar konstant utan paus o strax efter midnatt var förlossningen över😂

Reply
Caroline

Tidig söndag morgon kände jag hur det rann till något. Jag hade aldrig urinläckage så jag misstänkte att det kunde vara vatten.
Jag la mig igen och berättade för min partner.
Det kom väl nån mer skvätt så jag ringde förlossningen för rådfrågning.
Jag skulle då lägga i en binda och hålla koll. Tyckte sen att det var lite rosa i, och är det blod så är det lite risky. Ringde igen och de sa att jag fick komma in senare under dagen.

I bindan skulle då allt samlas under dagen så de kunde avgöra hur läget var.
Vi hälsade på mina föräldrar och några släktingar var där. Vi sa inget.

Sen skyllde jag på trötthet och ville hem, men då åkte vi in till förlossningen.
Där kollade de hjärtslag, sammandragningar och allt sånt, och även bindan då..
En läkare kollade vattenmängden och sa att det var lugnt, det var nog bara flytningar. Klagade även på bindan jag hade, de var för bra. (De jag pratade med innan sa inget om det).
Så vi åkte hem, rätt irriterad.
På natten fick jag värkar.
Kunde inte sova på hela natten. Kollade läget på förlossningen och de sa att jag kunde vänta.
Så ja. Vi väntade. Värkar heeela dagen. Efter vi hade käkat middag beslöt vi oss för att åka in och ta med alla saker. Hade ju ändå en timmes resa.
På plats så tyckte en sköterska att jag kunde få göra ett uppehåll samt få sömntabletter för att sova en natt. Men läkaren höll inte med.
Vi fick iaf stanna kvar, min partner också. Eftersom vattnet bara sipprade så kan man få en infektion.
Allt gick långsamt, regelbundna värkar men långsam öppning. Sköterska som var in flera gånger och väckte mig för att kolla läget.

Tragglade på typ hela tisdagen och fick värkstimulerande, då satte det fart.

Så. No drama. Ville bara skita i allt pga tröttheten. Värkar a gick bra.

Reply
Fanny

Ska försöka skriva kort för om du läser detta så slipper du läsa en bok 😅

Jag vaknar 02 den 24:e november med en känsla som känns som lätt mensvärk. Jag somnar om för jag tänkte att det inte störde mig. Vaknar 03 över att ”mensvärken” blivit starkare. Jag fattar att det är igång och går upp för nu är det omöjligt att somna om eftersom jag blir så exalterad!!

Jag hanterar alla lätta verkar själv, äter frukost och väcker sambon 07 för då kände jag att jag behövde honom vid min sida. Eftersom värkarna blir starkare åker vi in till BB runt 10. och ut kom vår Leia 14.

Många detaljer utelämnade men kort och gott skedde det i denna ordningen :-)

Reply
Maria

Jag sov på soffan sista månaden pga foglossningar. Behövde stöd för ryggen. Ropade skämtsamt till min man i sovrummet “Jag ropar om jag behöver något älskling!” Vid 21:30 hörs två ljudliga knäpp och vattnet går. Ringer förlossningen och vi åker in. Jag hade inga värkar och de trodde därför inte att vattnet gått(kom väldigt lite också) men vid undersökningen är jag öppen 3 cm och vi blir kvar. Strax därefter startade värkarna -3 st milda med 10 mins mellanrum-sen blev det fullt drag med smärtsamma värkar med 2 min emellan. Värkarna var så smärtsamma och täta att jag bliv helt borta. Fick tillslut epidural och all värk försvann. Lyckades då sova 3 h och när jag vaknade var dags att krysta vilket tog ca 1 h 45 min.

Reply
Tobarnsmor

Første barn: Fødselen begynte med svake mensmurringer i 23-tiden på kvelden. Hadde regelmessige svake rier hele natten (og null søvn). Dro til sykehuset kl 09, 11 timer senere var barnet født. Vannet tok de på sykehuset for å få fortgang i fødselen.

Andre barn: våknet av rier i 04-tiden. Lå en time i badekaret. Fra 05 ble riene veldig smertefulle. Var på sykehuset 07, og 1,5 timer senere var barnet født. Vannet gikk av seg selv på sykehuset.

Du må glede seg! Fødsel er magisk <3 All lykke til!

Reply
Åsa

Började med värkar på em nästan 2v över bf. fortsatte på natten såpass att jag inte kunde sova. Sen avtog de tidig morgon. Kom igång lite mitt på dagen, på kvällen åkte vi in. Var bara ett par cm öppen. Fick sovdos, åkte hem. Kunde inte sova så bra ändå pga av värkar. Samma visa nästa dag, åkte in på kvällen igen var då öppen 4 cm och fick stanna. Här var jag riktigt slut pga värkar och sömnbrist så efter ett tag bestämde vi epidural så jag kunde vila. Sen tog det 11 h till innan vår dotter var ute, men sugklocka för hon kom inte ner/ut själv. Galet långdraget och utröttande men man accepterar liksom läget när man väl är i det :)

Reply
Carro

Mina värkar drog igång nästan en vecka innan min son föddes. Till slut orkade jag inte mer så trots att mina värkar inte var tre på tio minuter eller vad det nu ska vara så ringde jag förlossningen och fick en tid senare på kvällen för kontroll. Kom in och var visst öppen 5cm så jag fick stanna vilket jag inte hade räknat med (så hade inte ätit något, inte en bra start när man ska föda hehe). De gjorde en hinnsvepning och bad mig gå till pressbyrån och på vägen tillbaka hade jag så täta värkar att jag knappt kunde gå. Vattnet gick först när de tog hål på hinnorna och sen kom min son med sugklocka 15 timmar efter vi kommit in till förlossningen. Så han var en seg liten person haha.

Reply
Karin

Så spännande att läsa och så galet olika mellan olika personer och dessutom för samma person mellan olika förlossningar. Coolt.

Jag förväntas föda i augusti och första gången blev det igångsättning 16 dagar efter bf, jag önskar mig innerligt en naturlig variant denna gång och helst lite tidigare ❤😉

Lycka till!

Reply
Idq

Gick över tiden 2v och blev därför igångsatt. Kom till sjukhuset, blev undersökt. Var 2cm öppen. Fick dricka cytotecshottar varannan timme (8st ska man ta totalt), men fick bara 3 doser. Hade lite mensvärkliknande värkar men inget som var jobbigt. När jag skulle få 4e dosen av cytotec så var jag 4cm öppen och man bestämde att vi skulle ta hål på hinnorna istället. Kl var då 22.45, hinnorna togs ca 23.00 och när vattnet gick kom värkarna som ett blixtnedslag och var fruktansvärda. 00.30 var hon ute. I efterhand tycker jag verkligen att allt gick för fort. Det blev alldeles för intensivt och tufft! Har BF med nr2 nu i slutet av juni och hoppas på en naturlig start denna gång!

Reply
Sandra

Med 1.a vaknade jag av en ”smäll” i magen. Gick upp och skulle kissa. Kan knappt hålla mig och det rinner längst benen. Kissar. Går upp.. måste kissa mer. Går upp igen. Och det slutar inte rinna. Bf var en månad bort och vi hade just fått besök från mannens barndomskompisar från Borås (vi bor i Norrland). Jag väcker min bakfulla man som tagit sista fyllan innan barnet ska komma. Hela huset vaknar och jag lugnar alla och säger att vi ska inte föda något barn nu. Jag har ju tinat en älgstek!
Mamma kör in oss till förlossningen och dom meddelar att jag måste stanna då vattnet gått.
Jag som hakat upp mig på älgsteken säger att jag måste bara hem och laga mat då vi har besök (jag var nog i chock)
Jag får inte det och blir lite sur. Jag får komma in till ett förslossningsrum då jag har värker. Jag känner ingenting utom att magen blir hård. Pratar fortfarande om älgsteken.
Vi åkte in vid 9 på morgonen och vid 10 på kvällen börjar jag känna värkarna. (Som jag haft i flera timmar tydligen) Bm säger att jag har min lilla kille hos mig imorgonbitti. Ge mig en spruta då ber jag. Om jag ska ligga i 8 timmar såhär!
Dom ger mig lustgas som jag är livrädd men prövar. Jag fastnade totalt! Vilken grej! Skulle Kunna tänka mig föda barn igen BARA för lustgasen.
Får en spruta vid 23 och helt plötsligt är jag redo att krysta. Nu försöker jag resa mig upp för att jag minsan har en älgstek att tilllaga. Krystvärkarna är det coolaste jag vart med om. Det är som att kräkas fast nedåt. Kroppen bara trycker på. Dom skrek åt mig att ta i. Jag vågade inte trycka men låtsades. Kroppen gjorde allt själv 😂🙏🏻
När huvudet var halvvägs ute säger dom att han har mycket hår! Jag tittar på min man och säger skriker ”jaaaa det har han väl!!” Jag hade en människa halvvägs ute ur muttan men hade ingen tanke på bebisen. Bara att jag skulle klara av vad det nu var jag höll på med. Det sved och slet rejält men smärtan klarade jag utan problem. Ut kom en kladdig liten sak och en doktor tog honom på en gång pga för tidigt född. Min man och alla försvann.
Smärtan försvinner på 1 sekund! Kvar låg jag tom och lite chockad. Fick 2 ”skönhetsstygn” kändes inte alls. Och efter 5 min kommer min man bärandes på det absolut vackraste barnet jag sett i hela mitt liv. jag frågade flera gånger om vi verkligen fick ta hem honom. Om han var vår? Och vart jag kunde köpa lustgas. Föda barn var det absolut coolaste jag gjort i hela mitt liv. 2.an hände på samma Vis men värkarna kändes på en gång. 3 timmar från att vattnet gick så var hon ute. Hon fick jag upp på bröstet på en gång och hon tystnade direkt jag fick henne och hon bara kollade på mig. skrek som en gris så fort någon ens tänkte tanken på att hålla henne. ink hennes far. Hon bort fortfarande på mig och idag är hon 3.5 år. ❤️🙏🏻 Idag har jag 2 av dom snällaste och roligaste människorna jag vet som mina barn. Jag är livrädd varje dag att något ska hända och hjärtat är verkligen på utsidan av kroppen. Sårbar deluxe! Jag är nöjd med 2 barn och Vill inte ha fler. MEN föda barn skulle jag vilja göra igen. Mina upplevelser var fantastiska och skit coola! Ledsen för att jag skrev en hel bok men jag är dunderförkyld och hade inget bättre för mig.
Du har något häftigt framför dig! ❤️

Reply
SM

Mitt vatten gick mitt inatten 15 dagar innan bf. Ingen bb väska packad och jag och min man sprang runt som två yra höns för att packa ner allt som behövdes.

Slutade med att värkarna aldrig satte igång utan det rann bara vatten. Så efter två dygn fick vi komma in och bli igångsatta. Va dock öppen 4 cm. Så räckte med dropp :)

Reply
Lisa

Jag har blivit igångsatt alla tre gångerna.. önskade mig alltid en förlossning där jag fick ringa min man på jobbet i spänd förväntan och säga „jag tror du måste komma hem nu“., Men det blev aldrig så:) även efter igångsättning tog det lång tid. Värst var det med min son, som inte Alls Ville ut.. tog 4 dagar efter igångsättning. Men ut kom han, den „lille „ pojken: 61 centimeter lång!😂

Reply
Cecilia

Hade lite ont i magen på natten mot beräknat datum men inget jag reagerade nämnvärt på, först när jag vaknat (runt 06) och varit upp på toaletten och ätit en macka insåg jag att det inte bara var för att jag var kissnödig eller hungrig. Värkarna tilltog så smått men var hanterbara fram till runt kl 13.30 när vattnet gick, då blev värkarna sju resor kraftigare och vi ringde taxi. Var inne på BB 14.15, då var jag redan öppen 10 cm. Sen tog det lite tid för huvudet att komma ner på plats och under den tiden hade jag lustgas, fram till att krystvärkarna kom igång. Hade krystvärkar en timme, och vår lilla tös föddes 17.00.

Reply
E

Mitt vatten gick!! Jag gick upp för att kissa tidigt på morgonen och på väg till sängen gick vattnet helt plötsligt. Värkarna kom dock inte igång förrän natten efter.

Reply
B

1. Värkarna startade vid 23. Åkte in till förlossningen 7 på morgonen och vid 19:30 kom hon ut.
2. Gick upp och kissade vid 2 på natten och sen fortsatte det bara rinna så vattnet hade gått.
Dock kom det inte några värkar så fick bli igångsatt på kvällen. Fick cytotek två ggr under natten, första värken kom vid 6 på morgonen kl 07:20 var bebis ute.
Andra gången gick så mycket snabbare än första

Reply
Anananas

Hi Kenza,

For me it was during the night. I had some contractions around midnight, but nothing that felt unusual except that they were frequent. But it was not painful so I kept trying to sleep and at 5, I decided to go to the hospital. I remember being both sad and excited (my boyfriend was out of town for 24hrs and planning to be back on the evening so I did not want this to happen NOW but I was so happy at the same time !) I didn’t want to do the all bath thing alone, in case anything happened, so I called my mother and we went straight to the hospital. They told me “if it doesn’t hurt, then you should go back home, it’s probably not for today”. But I insisted on getting a complete check-up and tadaaaa… The labour had begun ! My water broke at the hospital around midday, and my son was born by 5pm (and my boyfriend made it to the hospital 15mn before the baby arrived yeah ! :)).

So many wonderful memories (even the part when I was alone !)

I was 38 weeks pregnant (so stay glued to your husband as much as possible from now on haha).

I don’t know if you already mentioned this but are you planning to have natural birth or an epidural or whatever feels right during D-day ?

I wish you all the best for the most magical day (or night) of your life !

Reply
Hanna

Vaknade 0300 på natten, klev upp, trosorna fulla med vatten. Vet inte vad det var för skumma trosor för allt vatten var liksom kvar i dom, som en nedkissad blöja??😅😅😅 sipprade ut längs med benen dock… 1 vecka innan bf, andra barnet gick 2 v över tiden (enligt bf 2 v för tidigt men jag är ganska säker på befruktningstillfället) och då började värkarna, men då fanns nästan inget fostervatten alls så det blev en väldigt snabb process, fattade liksom inte att jag var på väg att föda alls:) flera i min mammagrupp hade haft “som på film” då allt vatten ba “flooooschhh” fast det skulle va “såååå ovanligt”
Stort lycka till, jag tror att du kommer klara det galant! Har du badkar i förlossningsrummet vill jag verkligen rekommendera att bada, det är så skönt!

Reply
Dina

Båda barnen efter kel i sängen 😂😭. Barn 1: liten blödning efteråt, född v39+5. Barn 2: vattnet gick, född 37+1. Så tips 😛!

Reply
Lotta

Värkarna började kl 22, vi for in till förlossningen kl 00.30, då var jag öppen 6cm. Hade knappt haft ont då. Kl 03:16 är han född, vattnet gick när ja skulle börja krysta. Allt gick smidigt och klarade det hur bra som helst utan någon bedövning. Värt att testa! Man klarar mer än man tror. Lycka till! ☺️

Reply
Jessi

Hi Kenza! If I remember correctly, you said some years ago that you would stop blogging as soon as you gave birth. Are you still planning to do so?

Reply
Emilie

Båda barnen har börjat med sipprande vatten. Första barnet kände jag inget alls. Vattnet gick delvis men värkarna kom inte förrän 8 timmar senare.
Andra barnet kom värkarna snabbare efter vattenavgång, inom nån timme, men de var jättefjösiga. Efter 12 timmar kändes de mer ordentligt. Sen rasade det iväg snabbt på slutet. Jag började krysta ut honom innan jag ens fått av mig byxorna. Haha. Förvänta dig vad som helst, man vet liksom aldrig oavsett om man fött förr eller ej.

Reply
T

Båda mina har startat på förmiddagen med att slemproppen lossnat. Sen smygande mensliknande smärta i några timmar och sen mer och mer regelbundna värkar. Den första slutade i snitt pga sätesläge och den andra kom vaginalt helt okomplicerat. Båda har varit snabba på ca 10-15 timmar efter det att slemproppen gick. Inte tagit epidural mest för att det inte hans med :) Men lustgas och avslappning/andning har fungerat bra. Stort lycka till när det är dags! ❤️

Reply
Lotta

Mitt första barn föddes i januari 2018. Jag hade inte haft en enda känning förrän jag vaknade mitt i natten 5 dagar innan bf av att det kändes lite blött. Det var slemproppen som gått & kort därefter fick jag oregelbundna värkar. Först vid kl 14 började värkarna komma mer regelbundet & vid kl 18 var det tre värkar på 10 min. Åkte in på förlossningen en timma senare och var då öppen 5 cm. Sonen föddes kl 03.16 så det tog nästan prick 24 h från första tecknet till han var ute ❤️

Andra barnet föddes i lördagskväll, en dag efter bf. Då hade jag gått med förvärkar sen torsdagkväll som försvann på fredagsmorgon och sedan kom tillbaka på fredagkväll. Pga att jag hade förvärkar två nätter så ringde jag förlossningen på lördag vid lunch då det fortfarande inte blivit tre värkar på 10 min, vilket fick mig vilja förbereda för den kommande natten. Jag hade nämligen inte sovit ordentligt sen natten till onsdag & fick tipset att komma in & få sömntablett & morfin som jag kunde ta hemma. På så vis skulle jag kunna få sova natten mellan lördag och söndag och det ville jag ju med tanke på att förlossningen kunde dra igång på riktigt vilken dag som helst. Väl på plats på förlossning gjordes också en undersökning. Snopna blev vi när det visade sig att jag redan var öppen 8 cm. Barnmorskorna sa att de aldrig varit med om en så opåverkad föderska (och det ska förtydligas att det verkligen inte handlade om tapperhet, jag hade helt enkelt inte särskilt ont) Våra planer på att åka ut till svärföräldrarna och äta middag blev det inget av med. Vår andra son föddes kl 22 den kvällen ❤️

Lycka till när det väl är dags. Ingen förlossning är den andra lik och du är bäst skapt att föda ditt barn så jämför inte för mycket med andra! 😊 Och lyssna framförallt inte på alla skräckhistorier!

Reply
EK

Lätt mensvärk som kom o gick dagen innan. Tidig morgon dagen därpå kom värkarna tätare o tätare, slemproppen gick ett par timmar senare, sen gick vattnet vid 13 tiden. Vi åkte in och jag var helt öppen 10 cm!) och vår pojke kom 16.53

Reply
Malin

Första: Hade värkar i 2 dagar och ville få ngt för att sova så vi åkte in 02 på natten. Vi trodde vi skulle bli hemskickade då värkarna avtog, men jag var öppen 6 cm så ja blev inskriven. Då värkarna inte kom igång blev jag igångsatt. Hon föddes 23:30 samma dag.
Tvåan: Värkarna satte igång smått på eftermiddagen vid ca 15 och när kl var 18 kunde jag inte koncentrera mig på TV:n ens så barnvakt ringdes och vid 19 åkte vi in. Han föddes 21:30.
Trean: Vattnet gick kl 06, men utan värkar. Fick tid för undersökning kl 11 och det var avföring i fostervattnet. Fick en ballong för att mjuka upp tappen vid 12 och kl 13 drog de ut den. Fick värkstimulerande dropp och sen föddes hon 16:32.

Reply
Emma

Vaknade på morgonen för att kissa, torkade mig och märkte att det var blod på papperet och kollade ner. Det var blod i heeeeela toaletten. Panik! Hörde ju innan att förlossningen kan starta med blödning så jag ringde förlossningen och vi fick åka in. 26 smärtsamma timmar senare föddes vår prinsessa

Reply
souphie

It is good probably that you see nightmares and you prepare this way for the worst case scenarios! Sounds normal! Good luck to the labor!

Reply
Elin

Första barnet: vattenavgång tidig morgon, stadigt ökande värkar och bebis kvart i fyra. Andra barnet: försiktiga värkar från 02-07, tog en promenad vid 08 då värkarna genast började öka, bebis kl 10…

Reply
lissel

Ohh jag blir igångsatt imorgon!! 👶🏻👶🏻 Så nervöst! Hoppas på ett mirakel att det drar igång av sig själv..

Reply
Matilda

Värkar. Latensfas i 2 dygn med första och i 3 dygn med andra. Är ingen snabb föderska.. ;)

Reply
Sanna

Fick rosa slemmiga flytningar kl 18.40 och kass mage (sorry för den infon haha) kl 20.30 fick jag svag mensvärk som inte avtog när jag var uppe och gick. Kl 22 tog jag Alvedon som inte hjälpte. Kl 23.30 står jag på alla fyra i sängen och tar värkar som kommer med 10 minuters mellanrum. Kl 01.50 kommer de med 4 minuters mellanrum och de är in i helvete smärtsamma och vi åker in. Väl inne kl 02.45 är jag 5 cm öppen och de bedömmer att epidural inte hinns med. Jag har då värkar med 3 minuters mellanrum. Kl 04.00 är jag 10 cm öppen och kl 08.17 kommer vår älskade dotter till världen! 🙂 Jag hade för tidiga krystvärkar pga hon sjönk ner snett med huvudet, så jag krystade varenda värk från kl 03 (Hej helt jävla slut efteråt!!) Men är så chockad jag födde barn med hjälp av endast syrgas (blev illamående av lustgasen). Kvinnokroppen är fantastisk! Lycka till när det är dags 🤗

Reply
Anna

Barn nr 1 började det med mensvärk/molande kvällen innan som sen avtog. Det kom tillbaka dagen efter mitt på dagen när vi gick på stan, sedan när vi kom hem vid 15 gick slemproppen, därefter började värkar. Ringde in och frågade om vi fick komma in på en statuskoll och det fick vi och då var klockan 19:30. Vi var helt hundra på att få åka hem då, men det visade sig att jag var öppen sju cm! Hon kom sen kl 03 ❤️
Barn nr 2 hade jag kraftiga, oregelbundna sammandragningar i tre kvällar i rad under en helg, som avtog på natten och dagen. Efterföljande måndag vid 14 kände jag som ett knäpp när jag vilade och då började värkarna komma med en minuts mellanrum. Vi kom in kl 14:30 och 16 föddes vår pojk ❤️
Stort lycka till och försök njuta och ha roligt i den mån det går, det är en fantastisk upplevelse!

Reply
Linn

Mitt första kom 37+4, vattnet gick som flodvåg i sängen 00.30 och sen föddes han 05.01. Andra kom 40+3 istället, evig väntan. Vaknade vid 05 av att det började kännas lite obehagligt. Kände mig mest bajsenödig haha. Åkte in till 8 till förlossningen och sen föddes han 9.24. Nu är jag gravid , 38+4 och kan heller inte tänka på något annat. Ska det sätta igång om 5 minuter eller 3 veckor???? Blir tokig haha

Reply
Patricia

Min förlossning startade med att jag vaknade mitt i natten och hade så jäkla ont i magen, gick på toa och tänkte att det är väl själva fan att jag ska bli dålig nu. Slemproppen lossnade och då fattade jag att det var värkar! Började klocka dom och de kom med jämna mellanrum, vattnet gick aldrig utan de fick ta hål på hinnorna under förlossningen, håller tummarna för att den här förlossningen startar med att vattnet går, det vill jag uppleva!! Gravid i vecka 26 nu 🙂

Reply
Ida

Började få förvärkar under helgen, på måndagen åkte jag in och fick en sovdos då värkarna hållit mig vaken men ännu inte var så täta. Men sen på tisdagen så stog jag inte ut längre så åkte in och blev då inlagd. Så åkte in vid kl 14 på tisdagen och kämpade tills kl 06 på onsdagen, kl 07.13 kom ungen med ett akut snitt istället då han vägrade komma ner 😂

Reply
Linnéa

Första barnet: började med värkar, mensvärkskänsla, vid ca 00-01. Det blev starkare och starkare och kom mer ofta och vi åkte in vid 04-05 nånting. Sen är hon född strax före 09.

Andra barnet: samma sak men det började tidigt på morgonen och dom ”mensvärkarna” höll på under hela dagen. Sen gick det betydligt fortare på slutet då vi endast var inne på förlossningen i 30 min innan han är född! 😅

Reply
Mm

Fick lite rödaktig flytning på kvällen. Sen under natten började jag få värkar och det höll i sig hela nästa dag och blev värre och värre. Åkte in till förlossningen på eftermiddagen när jag började blöda (blev lite orolig), vi kom in där och fick ett undersökningsrum.. där gick mitt vatten .. precis som en vattenballong som sprack. 6 h senare va sonen ute. 😀

Reply
Nina

Mitt vatten gick tidigt en morgon när jag låg i sängen och sov. Sen hände dock inget mer (inga värkar) så 24h senare fick jag åka in och bli igångsatt på förlossningen. Fick dricka små shottar av nått för att få igång värkarna. 13h senare kom min pojke. Det var skönt att vara på förlossningen hela värkarbetet, kändes tryggt för mig. Hade en väldigt fint upplevelse.

Reply
Cajsa

Första barnet. Vattnet gick på morgonen i vecka 39(38+2)
Eftersom vattnet var missfärgat ringde jag förlossningen som bad mig ta med alla väskor och dom berättade att jag i vilket fall skulle bli igångsatt för att vattnet var missfärgat.
Skön känsla att slippa gå över tiden, misstänker att jag hade blivit mer nervös för varje dag närmre bf vi hade kommit annars

Reply
Isabelle

Jag gick över tiden två veckor, var så uttråkad på att vänta på min lilla bebis. En morgon kl.07 skickade min mamma ett sms, – jag är ledig idag, ska jag hämta dig? Jag blev glad och i samma stund gick vattnet. Jag ringde mamma och sa, -mamma, mitt vatten gick precis nu!!! Haha
vattnet var lite färgat så vi fick åka in direkt till förlossningen.
Tog några timmar innan värkarna satte igång och det var en seg process som tog 22 timmar.
Öppnade mig sakta så fick värkstimulerande dropp.
15 timmar med värkar, 20 minuter med krystvärkar, sen kom min lilla Lowa äntligen och den stunden var den bästa stunden i hela mitt liv.
Tänk att du har detta fina framför dig! Så underbart fantastiskt.
Lillkillen vägrade vända sig så där blev det planerat snitt i v.39.
Lycka till fina Kenza❤️

Reply
Nathalie

Båda förlossningarna har startat med förvärkar ca 1 dygn (latensfas). Första kom 4 dagar före bf och andra två dagar efter bf. Spännande när man inte vet. Lycka till med allt ❤

Reply
Stina

Med min första pojke gick jag över tiden 10 dagar. Fick havandeskapsförgiftning och blev igångsatt. Allt gick bra dock!

Med pojke nummer två så började det med dova, mensvärksliknande värkar kl 4 på morgonen. Avfärdade det som förvärkar och somnade om igen men efter en stund blev värkarna starkare och starkare och tydligt regelbundna och kl 7.30 åkte vi in till sjukhuset. Vattnet gick strax efter vi kom in på salen. Kl 10.00 var han ute.

Med barn nummer tre, som är en flicka, så satte värkarna återigen igång på morgonen, vid ca 9.00 Dom var dock oregelbundna och lite otydliga. Starka och svaga om vartannat. Svåra att skilja från förvärkarna som jag haft ganska mycket. Ringde till förlossningen för att få råd. Väntade hemma till ca 13.30 då vi åkte in till sjukhuset. Var då öppen ca 3 cm. Vattnet gick inte under värkarbetet utan kom ut först när krystvärkarna kom kl. 16.00. Hon föddes på två krystvärkar 16.05. Måste även inflika att jag har stött på fantastiskt duktig personal i Lund och Helsingborg där jag varit. Enormt tacksam för deras höga kompetens och fina bemötande.
❤️❤️❤️ tre hjärtegryn och så mycket kärlek!

Reply
Louise

Åh jag minns drömmarna innan 🙈

Natten innan förlossningen mådde jag allmänt konstigt. Vid 09:00 fick jag aningar om att något var på gång men kan inte förklara varför. Vid 11:00 började jag känna smygande mensvärk typ som kom och gick. Sen kom det mer kontinuerligt och intensivt. Vid 17:00 åkte vi in (lite för sent känner jag nu i efterhand, väntade med smärtorna lite för länge hemma). Gick inget vatten förrän vid krystvärkarna. Födde vår dotter 18:33.

Lycka till, det fixar du galant :) ni har väldens finaste tid framför er ❤️

Reply
Jonsson

Vaknade kl 05.00 av ett knäppande ljud och fattade på en gång att vattnet gick. Direkt kupade jag händerna mellan benen och ställde mig upp, men vattnet forsade så dom där kupande händerna hjälpte absolut ingenting. I panik skriker jag till maken att vattnet gick, så han vaknar helt skrämd stackarn. :’D Så där står jag i en pöl och är ledsen över att jag inte hann tvätta håret innan förlossningen.. Prioriteringar liksom. Jag var i vecka 35 så vi fick komma in på en gång för undersökning och värkarna startade på en gång. Tog Epidural efter 3 timmar för ryggsmärtan var nästintill ohanterbar. Drömmen!! Men sen fick dom ta bort den för jag fick inga krystvärkar och dom la till värkstimulerande istället, men trots det kände jag aldrig krystvärkar. Krystade sedan i typ 2-3 timmar med egen kraft innan han ploppade ut.

Reply
Paola

Slemproppen gick 23 på kvällen. Vid 06 börjar jag få lättare mensvärk som sedan ökar och ökar för varje timme. Vid 16 stod jag inte ut längre och vi åkte in till sjukhuset (fick inte komma in innan dess på grund av att vattnet inte hade gått + förstföderska) och då var jag helt öppen, 10 cm. 18.41 kom vår flicka :-)

Reply
Marianne S

Min första förlossning startade med återkommande mensvärk under natten. Trodde inte det var på gång utan tänkte att det var förvärkar. På morgonen blödde jag lite så förlossningen tyckte att jag skulle åka in på en koll. Tog bussen själv (tänkte forfarande att det inte var dags) och började känna riktiga värkar på bussen. Av någon anledning försökte jag dölja det, tyckte det var pinsamt.
När jag kom in såg de att jag var 7cm öppen (!). Vid det laget hade värkarna kommit igång mer. Så fick ringa mannen som skyndade sig! Bebis kom tre timmar senare. Det mest fantastiska någonsin!❤️

Reply
Lina Franzén

Haha hade också såna sjuka drömmar mot slutet. Många drömmar om att bebis sparkade sig ut och var typ jättestor eller klöste sig ut haha.

Min förlossning startade 6 dagar innan bf. Hade bäddat om sängen dagen innan och donat. Natten hade varit dålig med många uppvak och ryggont i nedre delen av ryggen. Hade haft sammandragningar i flera veckor så reagerade inte supermycket. Min slempropp hade gått i omgångar så något var på gång. När jag vaknade på morgonen så var värken i ryggen olidlig, som mensvärk i ryggen typ. Gick och kissade och la mig sen i sängen igen för behövde ligga på sidan, min man skedade mig och klappade magen och ryggen där jag hade ont. Helt plötsligt var det som att någon drog ur proppen i badkaret och jag for upp ur sängen och där gick mitt vatten. Och för mig var det verkligen hollywoodfilm! Trodde aldrig att det kunde bli så men jag stod i en pöl. Lyckades ta mig in i badrummet och satte mig på toaletten så det bara rann ur mig. Ringde förlossningen, uppgav fel efternamn och sa att jag nog ska föda barn snart. Fick en tid för kontroll på kvällen och skulle klocka värkarna. Hade värkar hela dagen Men inte tillräckligt täta. Kontrollen gjordes men vi fick tillslut åka hem då värkarna inte var tillräckligt starka. Sov ingenting den natten, värk var tionde minut. Min man försökte vara vaken med mig men slocknade tillslut. Jag höll i hans arm vid varje värk, hårt haha.
Hade ny kontroll på eftermiddagen och då hade jag liiiite mer protein i urinet och lite högt blodtryck. Ville verkligen inte hem igen så promenerade till kafeterian. Långsammaste någonsin och allt gjorde så ont! Tillbaka på förlossningen så hade jag öppnat mig lite och de var oroliga för mitt blodtryck så vi fick stanna. Fick epidural och värkstimulerande. Epiduralen gick ur så de fick byta dos. Älskade lustgasen men de skulle kört lägre dos från början för jag blev väldigt yr av den först men sen funkade det.
Bebis föddes dagen efter på förmiddagen. Mer än 48 timmar efter att vattnet gått. Vi fick antibiotika båda två för att se till att vi inte skulle få infektioner pga mitt vatten hade gått så tidigt.
Stort stort stort lycka till! Jag längtar redan tills nästa gång, min man not so much haha men det är fan värt allt guld i världen! Skitcool känsla som en bär med sig i resten av sitt liv! Lycka till nu Kenza, du och Aleks kommer klara detta galant ❤❤❤

Reply
Frida

Stod och målade om väggarna i vardagsrummet när vattnet gick helt utan förvarning, var som att hälla ut 1 liter vatten på alla målargrejer 😅 min ända tanke var att jag måste fortsätta måla klart för annars kanske väggen blir ful om jag slutar måla mitt i så det var vad jag gjorde när sambon kom in och undra vad som hänt 🤣

Reply
f

Jag gick över tiden 2 veckor (!) & var sååå trött p att vara gravid, så drack hallonbladste, hade sex & åt ananas.., mkt effektivt & ofarligt ( om jag förstått d hela rätt 😅), vattnet gick, sen så tog d 36 h exklusive akut kejsarsnitt, för att jag skulle vara Stålmannen & bad inte om hjälp, tog ingen smärtlindring innan kejsarsnittet #envis ( idag hade jag tagit epidural & lustgas, ) * Tips, be om hjälp * 😘!
Kenza du kommer fixa detta, för du är en grym lady ! You go girl 💪🏻👌🏻✊🏻😘! Det känns som kraftig mensvärk & som att åka karusell för livmodern drar ihop sig upp & ner för att trycka ut bebisen. Önskar någon berättat detta för mig så jag slapp vara så himla himla rädd. Idag skulle jag stått p knä & hängt p något,,men som sagt jag var så rädd, så yogaandades mkt, som iofs var sjukt bra f epiduralen kändes inte ett dugg! 36 h utan smärtlindring ,, eyyyoooo!🙌🏻! 😬 Yogandning is the bomb✨👌🏻,

Allt gott

-f

Reply
Rebecka

Var gravid med min första son (det var 2,5 vecka innan utsatt datum) och jag vaknade av att jag kissade på mig. Tänkte ”inte en sak till nu”… gick upp, byte, kissade på mig igen, så fortsatte det en gång till, sen kollade jag ner så var det rosa kiss… googlade och förstod att mitt vatten gick. Sen startade värkarna från ingenstans! 😬 kände alltså inget när jag somna men 36 timmar sedan var han här!

Reply
Sofia

Började som mensvärk på natten en dag före bf. Gick på toa och blödde lite. Under dagen kom de riktiga värkarna men även om det kom 3 värkar på 10 min tyckte jag det var hanterbart så när jag ringde till BB och jag verkade så ”lugn” sa de hela tiden att vi skulle avvakta men till slut kände jag att det liksom tryckte neråt, att bebisen åkt längre ner så sa att kvittar vad de säger nu vill jag åka in. Åkte in runt 16:30. Var helt öppen 10 cm och fick börja krysta direkt. Min son hade nog kommit tidigare om det inte var för trångt sista biten, de fick klippa lite (men fick bedövning såklart där nere, kände inget). Vattnet hade inte gått när jag kom in, de tog hål elr vad de gör på förlossningen så vattnet kom. Sonen föddes 20:11. Använde ingen epidural eller lustgas. Vet ju att förlossningar är olika men upplevde inte direkt någon smärta. Visst värkarna kändes ju men inte värre än att man stod ut och när jag börja krysta upplevde jag ingen smärta alls, mer konstig känsla det där att försöka ”trycka ut”. Lycka till med förlossningen när det sätter igång 😊

Reply
Loise

Min förlossning började med att jag hade som en mensvärk under natten. På morgonen när jag gick på toa kom det blod och jag förstod att det hela var igång.
Var så less på graviditeten på slutet så blev mest peppad. Värkarna startade vid 12 tiden och hon kom dagen efter kl 21.00! Coolaste jag nånsin gjort och kände mig som en power kvinna efter (och fortfarande) 🧡

Reply
Ida

Båda mina förlossningar har börjat med att jag vaknat på natten av att det “knäppt till” i magen och vattnet gått. Därefter tog det tre timmar för äldsta och 35 minuter för yngsta att komma ut (den ena hemma i badkaret och den andra i hissen på sjukhuset 😅)

Du har något så häftigt framför dig, stort lycka till!

Reply
isabel espinosa

hade haft gnska starka värkar hela natten innan. typ var 10 minut. sen vid fem på morgonen slutade dem plötsligt. och exakt 12 timmar senare så kom en intensiv värk, och jag känner typ som en ballong går sönder och vatten forsar ut. sen efter det så kom värkarna var 7 min. Jag bad om epidural direkt när jg kom till sjukhuset o efter det så var det bara att chilla tills det var dags att pusha.

Reply
JULIA

Vaknade av värkar kl 01. Kl 14:00 är han sedan född. Tog epidural och det räddade mig! Men alla gör som de vill :)

Reply
Anna

Första barnet- målade trappan upp till vårt mittenplan när det kändes som jag kissade på mig, visade sig vara vattnet som sippra. värkarna kom drygt runt 19 på kvällen, dottern kom 03.49 på natten, 37+5.
Andra barnet- magen ”knäppte” till 00.06 trodde vattnet skulle gå men kom inget bara värkar efter ett tag. Ringde fl efter 01.11 eftersom jag öppnade mig från 2-10 cm under 3 timmar med första. Fick komma in, har 5 mil till fl och skulle lämna stora tjejen först. Kom in på fl 02.00, lillasyster föddes 02.11 😅 , 37+2.

Reply
Emma

Vaknade med värkar kl 2 på natten 39+1. Fantastisk känsla att inse att “nu jäklar händer det”. Vattnet gick inte förrän jag började krysta. Lycka till, du har en helt magisk upplevelse framför dig!

Reply
Denise

10 dagar efter BF började värkarna på fredagsnatten. Sov inget på hela natten. Åkte in till förlossningen på kvällen på lördag och fick morfintablett med hem för att kunna sova. Hjälpte inget så sov inget den natten heller. Söndag förmiddag åkte vi in igen och fick morfinspruta och sova på ett rum där ett par timmar. Åkte hem och la mig i ett bad. Sen började de riktiga värkarna! Då förstod jag att det var så det skulle kännas! Åkte in och då var jag 4-5 cm öppen. 8 timmar senare var han ute! Så drygt 50 timmar efter första värk….

Reply
c

Födde min första förra veckan v 38+5, hade värkar i ett dygn, hade haft förvärkar i flera veckor men dessa kändes annorlunda, mycket mer i ryggslutet, till slut kom värkarna var 3e min, då åkte vi in. Tyckte de värkarna var värre än krystvärkarna och att föda honom, utan epidural vet jag inte vad jag gjort! Lycka till nu, det kommer gå toppen och ni har så häftig upplevelse framför er!

Reply
Mimmi

Med första barnet gick jag över tiden 15 dagar, pga knappt något fostervatten kvar blev det igångsättning.

Med andra barnet gick vattnet ca 7.30 på morgonen, jag och dottern hade precis vaknat, stod vid torkställningen och tog kläder till henne när jag kände hur det bara forsade vatten längs benen, fick slita åt mig en handduk att sätta mellan benen samtidigt som dottern 2 år utbrister, OJ! Mamma kissa.. fick snällt förklara att det nog inte var kiss 😂 med handduken mellan benen skyndar jag ner för trappan med dottern i famnen (det droppade genom hela huset ändå 🙄) och in på toaletten för att hitta en binda. Gör klart dottern för förskolan, kör henne dit, kör hem och ringer förlossningen som ber mig invänta värkar men komma i på en kontroll runt 13.00 om inget hänt. Efter allt detta inser jag att jag kanske ska meddela mannen att vattnet gått, så jag ringer honom, som tror att jag skämtar för det var fyra dagar till bf och ham var helt säker på att vi skulle gå över tiden denna gånger också.
I väntan på värkarna så inser jag att vi inte packat förlossningsväskan, bäddat/plockat fram spjälsängen eller letat fram babyskyddet, så det gör jag lite hastigt, och passar på att storstads huset? Måste ju vara rent till nya bebisen.. inga värkar vid 13 så vi åker in på kontroll där vi konstaterar att vattnet gått och vi får åka hem igen och vänta på värkarna. Blir bjudna på middag av mina föräldrar och förvarnar mamma om att vara redo att rycka in som barnvakt. Vid 22 börjar jag få lite molvärk, går och lägger mig, vaknar vid 02 av värkar som jag inte han hantera liggandes i sängen, låter mannen sova, tar några värkar i soffan och försöker sova mellan men de kommer var 10 minut ca. Hoppar in i duschen på högast värme när värkarna blir mer onda.. vid 05 känner jag att jag inte kan hantera värkarn hemma så länge till, ringer förlossningen som säger att vi är välkomna när som, ringer mamma och ber henne att komma, och sen väcker jag min man?!? Stackaren får alltid veta allt sist 😂 vid 05.45 är vi inne på förlossningen och då går hoppar jag in i duschen en gång till för jag hade bestämt mig att prova utan smärtlindring, inser efter 20 min att jah hade glömt hur ont det gör och tigger mig till lustgas, 7.32 föds vår andra dotter ❤️
Att föda barn är det bästa och häftigaste jag gjort i hela mitt liv, jag skulle kunna göra det igen och igen 😍

Reply
Suzanne

I have two children. I thought I had to go to the toilet both times but the water just kept coming after I sat down. I had to wear a diaper to the hospital cause the water kept coming all the way. My shoes were soaked when we arrived..haha.. My only advice is to try to keep calm and have a relaxed jawline as the mouth in our face is actually connected to the uturus mouth inside. I learned that in pregnancy yoga and it helped med a lot! And take deep breaths all the time. Good luck!

Reply
Nina G-J

Gjorde en hinnsvepning när jag hade gått 7dagar över tiden och värkarna satte igång 2timmar efter det :)

Reply
Anna

Hej kära Kenza!
Första pojk städade jag hela dagen och var vaken till 3 på natten. Vattnet gick 3.30 naturligt.
Andra pojk så började värkar och jag åkte ambulans in för att det gjorde så ont. Öppen 4 cm och de stack hål på vattnet som inte ville gå. Förlossning tog ca 2 h med andra och första typ 19 h.. första hemsk som fan med kateter efteråt och blodförlust och stygn i fiffin. Andra tog 2 h utan komplikationer alls.
Oroa dig inte. När det är dags så vet du. Mitt råd är: gå helt in i dig själv, fokusera bara på dig själv och vad du ska göra och ha inte panik för det gör ont, var i dig själv och vad du ska göra och ta det lugnt, gör det. Be om bra barnmorskor som passar dina önskemål i förväg på förlossningen ring dem och planera barnmorskor efter önskemål av målgrupp osv för att det ska gå så bra för dig som möjligt. Puss på dig älskade du och lycka till!!! 😘😘😘😘💕❤️

Reply
Johanna

Jag känner igen mig så mycket i dina rädslor inför förlossningen. Hela graviditeten var jag så rädd att det skulle gå fel, att han skulle då dö och jag var livrädd för att gå över tiden då risken för detta
Ökar då (dock marginellt och mest från v 42)
Jag var spänd varje dag jag gick över. Till slut bestämde jag mig bara för att koppla av då stress evt kan hindra förlossningshormonerna att komma igång. 4 dagar efter bf gick slemproppen på natten, 5 dagar efter gick vattnet med en knäpp när vi kollade på house of Cards i soffan. Eftersom det var kväll fick jag först en tid 12 h senare för kontroll. Hann duscha och lägga mig innan värkarna startar kl 23. Sover ingenting på hela natten. Vid 4-5 ringer jag förlossningen för då pallar jag inte mer, har då 3 värkar på 10 min.
Kommer in vid 6, har då 3-4 värkar/10 min och är 3-4 cm öppen. Får testa lustgas inför epidural som jag får vid halv 9. Härefter helt smärtfri hela förlossningen trots att spiduralen stängs av och värkstimulerande dropp sätts in 1 timme innan han föds. Jag stod mycket upp och rörde på mig vilket nog hjälpte mig att öppna mig trots epiduralen. Pga min oro (stod i mitt förlossningsbrev) hade vi kontinuerlig övervakning så jag hela tiden kunde se hans hjärtslag och att han mådde bra.
Min upplevelse påminner nog mycket om danis jag är jättenöjd med min förlossning.
Jag hade tagit epidural igen om det blir fler barn har också ganska dålig äggreserv för min ålder och tog 12 försök att få till denne, han är 6 månader nu! Lycka till!

Reply
Johanna

Nr 1. Vaknade 04 av regelbundna värkar, inte känt något innan. Gjorde sjukt ont direkt, började tokblöda och fick komma in direkt. Kom till BB kl 06 öppen 7 cm, vår dotter ute 07.15 i v 41+0.

Nr 2. Sov på hotell med två tjejkompisar för att fira födelsedag. Vaknade precis som första gången vid 04 av regelbundna värkar. Hanterbara så hoppades Länge att det var falskt alarm då jag inte var hemma med min man osv. Eskalerade dock fort så efter 2 timmar fick jag ta taxi in till BB tillsammans med mina vänner. Öppen 8 cm. Min man kom strax efter mig och 10 min senare var vår son ute <3 Född i v 37+3.

Stort lycka till, oavsett förlopp så är det en otrolig upplevelse.

Reply
Hanna

Från v 40+0 fick jag tre hinnsvepningar och skulle få igångsättning v41+5 pga stor bebis och övergången. Gick och la mig kl 23:30 och så vaknade jag 00:30 av att det ilade till i magen och jag tänkte att jag behövde kissa. Reste mig och ut rann vatten, tände och såg att det var missfärgat. Tog mig ner till toan och ringde förlossningen kl 00:35 och fick då min första värk. Åkte in för kontroll då vattnet var färgat och fick stanna kvar, öppen 3 cm. 13 timmar senare föddes hon, på igångsättningsdagen.
Gick alltså 13 dagar över tiden, så jävla jävla störigt 😅

Reply
Sandra

Värkarna började på natten till söndagen en var tionde minut. Ringde in till förlossningen kanske 3 gånger till måndag eftermiddag. Hade då haft en värk var tionde minut sesan natten till söndagen o inte sovit något så fick komma in till förlossningen för att bli undersökt o få en sovdos med mig hem. Fick istället stanna kvar på förlossningen eftersom jag var öppen 4cm. Hade 2-3värkar på tio minuter från måndag kväll till tisdag morgon. Var kl 7 på tisdag morgon öppen 7cm o då sattes värkstimulerande dropp. Flickan kom ut med sugklocka kl 13.50 utan att livmodern gav några värkar eftersom den var slutkörd. Så jag fick pressa ut henne utan värkar med hjälp av sugklocka. Hade då varit vaken sedan natten till söndagen. Väntar nu vårt andra barn o hoppas att denna förlossningen inte blir så utdragen =)

Reply
Josefine

Jag åt en burk pepparkakor med ädelost från tub framför en repris av Bonde Söker Fru under kvällen dagen innan BF. Av någon anledning kom vi isäng sent (brukade somna redan innan 21 sista veckorna) och jag kunde bara inte somna. Min sambo snarkade ljudligt och jag låg där, +25 kilo, på rygg stirrandes upp i taket. Sträcker mig efter mobilen för sjunde gången. 00:01. *KLICK*. Skakade om min sambo och berättade om min märkliga mutta som börjat klicka. Han bara mumlar nått och snarkar vidare. Ligger och lyssnar och känner efter en lång stund men vänder mig sedan om till sidan – OCH DÅ RINNER DET UR MIG!

Väcker sambon och han släpar in mig i duschen. Efter ca 1h hade jag värkar som varade 1 minut – med 1 min mellanrum!! Förlossningen tycker vi ska köra in men min sambo måste 1. koka en kanna kaffe till sig själv och 2. stanna på statoil och köpa snus. Vid 03 var vi inne på BB och vid 06:02 är vår första son född med akut snitt❤️

Andra sonen kom med planerat snitt utan att förlossningen sattes igång – helt sjukt det också!

LYCKA TILL NU TJEJEN, you got this!

Reply
Kristine

Första startade med icke smärtsamma värkar med kanske 10 minuters mellanrum och blodiga flytningar på en tisdagskväll, kunde sova hela natten och sov igenom hela onsdagen med värkarna som tilltog under onsdagskvällen och blev smärtsamma runt midnatt natten mot torsdag. Åkte in 06.00, då hade slemproppen gått (blodig klump), var öppen 7 cm kl 07.00 men sen gick det trögt och hon föddes 16 på torsdagseftermiddagen. Andra förlossningen tre år senare var
hälften så lång och mycket enklare 😅 Men ut kommer dem! Lycka till du fina 💋❤️

Reply
Nathalie Kallus

Med första barnet gick mitt vatten plötsligt en kväll i vecka 36+1. Vi blev inlagda på kvinnokliniken (prenatal) och där låg vi i 5 dagar då jag aldrig fick några spontana värkar. Så i vecka 36+6 den 1/1-12 blev jag igångsatt och samma dag är vår första son Marlon född 🙂.

Andra förlossningen startade hemma med värkar, förstod först inte att det var allvar för värkarna var mycket lättare att hantera än vid första förlossningen. Så jag städade här hemma mellan värkarna men förstod sen ändå att det var allvar. Var öppen 5 cm när vi kom in och vattnet gick spontant när jag satt och studsade på en pilatesboll. 2 h och 45 min efter att vi kom in till förlossningen föddes vår andra son Loui ❤️.

Önskar er all lycka till ❤️

Reply
K

Barn nummer ett fick jag första värken ca kl 15, 17:29 är han född… Dom ville inte ens att jag slulle åka in då iom jag var förstföderska men när jag kom in var jag öppen 10 cm och krystvärkarna kom direkt!! Inget vatten jag hade märkt av men tydligen hade det gått någongång då hinnorna var borta (jag tror vattnet gick när jag kissade innan vi åkte in då slemproppen dunsta i toalettstolen 😂)

Barn nummer två fick jag första värken också vid 15/15:30 och hon är född 18:40. Var livrädd att jag inte skulle hinna in iom den snabba första fl så det var antecknat i min journal så dom inte nekade mig, vilket var bra då jag var 10 cm öppen men krystvärkarna dröjde lite längre. Dom tog hål på hinnorna inne på fl då också.
Två snabba och relativt lätta förlossningar 🙂

Reply
Mimmi

Åhhh jag kan verkligen känna din längtan och minnas den längtan i hela min kropp.
Jag skulle vilja dela med mig av att jag aldrig fick regelbundna värkar. Allt startade med att vattnet gick och jag fick komma in nästa morgon på kontroll. Hade lite värkar hemma men när vi var på kontrollen hade jag typ inga värkar och de gjorde ingen koll på om jag hade öppnat mig än eftersom vattnet redan gått och man då inte ska in och pilla i onödan. Kom hem igen, värkarna blev starkare men fortfarande helt oregelbundna. Ringde förlossningen där jag tyvärr fick prata med en barnmorska som var väldigt otrevlig. Jag hade nu hållit på med oregelbundna värkar i nääästan två dygn. Hon pratade hånfullt när jag sa att jag hade jäääätteont och sa att ”det förstår du väl att det inte kommit igång ännu eftersom du inte har regelbundna värkar” jag blev ledsen hemma och tänkte att om det inte ens har börjat och gör såhär ont redan så kommer jag aldrig klara detta!! Jag tog sen en varm dusch och får en krystvärk i duschen! Ringer in igen, samma sköterska säger igen ”haha näää såklart kan det inte ha varit en krystvärk för du har ju fortfarande inte regelbundna värkar”
Jag pratar med min syster som tvingar in mig och min man till förlossningen. Väl där är samma jävla sköterska där och vill skicka hem mig på grund av INGA REGELBUNDNA VÄRKAR. Till slut undersöker hon mig ändå och hon tappar hela ansiktet när hon känner att jag är fullt öppen och huvud står precis i öppningen!!! Jag dör av stolthet och skriker till henne att jag saaaa ju det!!!! 😂😂 kommer aldrig att glömma hennes ansiktsuttryck när hon insåg att hon hade FEL! Som tur var gick hon av sitt skift efter undersökningen och jag fick in en underbar barnmorska som hjälpte mig och min man och vår son genom förlossningen. 3 timmar senare var han ute hos oss! Finaste i livet!! Älskade att föda barn!! Världens häftigaste grej!
Stort lycka till med allt och lita på din egen kropp, du känner dig själv bäst även om du inte fött barn tidigare! Kram!! ❤️❤️

Reply
Johanna

Min första förlossning blev som jag visualiserat den från start. Vaknade efter en god natts sömn (sov som en kratta hela graviditeten, men inte då) av att vattnet gick vid 05. Tolv timmar senare ungefär var min prinsessa ute efter en helt fantastisk förlossning – lugn och trygg.

Lillasyster kom med buller och bång på under timmen, så jag hann lägga mig på britsen på förlossningen i ett undersökningsrum (ej förlossningsrum) och hon flög ut. Tur vi bor granne med BB..

Lycka till!

Reply
Madelene

Jag vaknade kl 01.50 av en värk! Klockade 5 värkar med ungefär 10 minuters mellanrum innan jag väckte min man. Kl 08 åker vi in till förlossningen för att få lite smärtstillande (väldigt oregelbundna värkar fortfarande) men väl där blir jag undersökt och det visar sig att jag är öppen 5 cm! Vi blev kvar och kl 17.38 blev vi föräldrar till en makalöst fin, underbar liten prinsessa!

Reply
Samanta

Var beräknad till den 29 september.
På måndagen (28/9) vaknade jag upp efter en natt med värker till och från, men kunde ändå sova stundtals. Vi bestämde oss för att ringa till förlossningen och rådfråga dom, men dom bad oss avvakta. Sen åkte vi iväg och fixade med ved (vi hade kamin) och jag bestämde mig för att i sista sekund stanna kvar hos svärmor, vilket var tur, för där började början komma oftare och starkare. Vi klockade dom. Ringde förlossningen som bad oss komma in. Sen var det bara att ringa till barnets pappa och be honom skynda sig med veden, vilket han också gjorde.

Blev inskriven vid 12-tiden, men under eftermiddagen hände inte mycket.. Utan på kvällen (19-tiden) fick en barnmorska ta hål på hinnan, så mitt fostervatten kom. Vid 22-tiden fick jag värkstimulerande dropp då ingenting hände. Efter midnatt (29/9) så började jag krysta och ut kom en frisk liten tjej som vägde 4495 gram och var 54 cm lång.

Väldigt odramatisk för att vara första förlossningen, men ändå häftigt att föda på sin beräknade dag!

Jag vet att DU fixar det. Lyssna på din kropp och på barnmorskan så ska det gå bra! Stor kram!

Reply
Gabriella

Jag hade värkar som startade på natten och blev värre och värre, så vi åkte in på morgonen och cirka fyra timmar senare så var han född, på tredje dagen efter BF. Vattnet gick aldrig av sig själv.

Reply
Sofia

Första : vattnet gick 3 dagar innan bf 5:20. Han föddes 9:50.
Andra: fick en liten blödning 9 dagar innan bf. Åkte in på kontroll, öppen 5 cm. När de tagit hål på hinnorna tog de 50 min så var pojk nr 2 ute. Ska tillägga att jag inte hade ont förens de tog hål på hinnorna, Har då öppnat mig 7-8 cm utan värkar. 2 dröm förlossningar 🙌🏼

Reply
Linn

Gick och la mig vid 23 och kl 02:00 vaknade jag av värkar. Hade inte haft en tanke på att det skulle starta, för detta var 8 dagar innan bf och jag hade precis gått på mammaledigheten. Gick upp på toaletten, tömde magen (så försvann oron över att bajsa på mig) och tog en dusch. Hjälpte inte mig ett skit. Väckte min sambo och sa att jag hade värkar ”hur vet du det?” Frågade han 😂😂 Ringde förlossningen och fick komma in på kontroll vid 05:00. Var öppen 1 cm, fick en sovdos med mig hem. Åkte hem vid 07:00, tog tabletterna, spydde upp dem direkt 😂 åkte in igen vid 09:00 och var då öppen 7 cm 😂 så ingen smärtlindring förutom lite lustgas hanns med. 10:39 är min dotter född.

Jag var ganska orolig innan förlossningen, men alltså kroppen vet verkligen vad den gör! Häftig upplevelse och du kommer veta när det sätter igång!!! Lycka till! ❤️

Reply
Åsa

Första barnet; slemproppen gick på måndagen, sen oregelbundna värkar fram tills torsdagen då det blev mer regelbundet och mer ont. Blev inlagda vid 21 på torsdagkvällen. Hann med det mesta i smärtlindring för han kom inte förrän 18:42 på fredagkvällen. Helt klart det mest utdragna jag varit med om…

Andra barnet; började med ett gallstensanfall i v 38. Fruktansvärd smärta, blev inlagd tisdag och neddrogad pga sjuka smärtor. Igångsatt på torsdagen vid 14-tiden. Värkarna startade 18:30 och han föddes 21:21

Reply
Alexandra

Jag vaknade på natten o kände mig lite lustig i magen, haha! Tänkte att jag skulle gå upp o gå på toa precis som alla andra nätter. Kom ut till köket o då forsade det bara 💦 Gud…trodde verkligen inte att det skulle komma så mycket 😂🙈värkarna började direkt efter det.
Lycka till när det väl är dags 🥰

Reply
Solveig

Jag hade varit på kontroll hos barnmorskan tidigare på förmiddagen och hon sa att det nog dröjer, jag var i vecka 36+4 och hade fått graviddiabetes och började visa tecken på havandeskapsförgiftning så var inne rätt tätt och tog prover. På kvällen stod jag och gjorde mig i ordning för att åka på tapaskväll hos en kompis. Minns så väl att jag kände mig SÅ fin. Sminkad och håret i ordning för första gången på 1000 år. Hade ena foten på toastolen när jag målade mascara. Då kände jag hur det bara började forsa vatten längs benen. Hur mycket jag än knep så hjälpte det inte. Satte mig på toa och tänkte ”fan, nu har jag kissat så mycket och ofta att systemet pajat helt”. Hade noll värkar. Fattade absolut ingenting. Ringde förlossningen och fick komma in på kontroll några timmar senare. Min sambo övningskörde till BB eftersom jag inte kände nånting alls där jag satt på en plastsäck i vår nya leasingbil med fostervatten högt och lågt. Väl inne konstaterade de att det var vattnet som gått, jag var öppen 3 cm och fick vara kvar – här skulle födas barn! Då var klockan 22. Klockan 02.29 var hon ute. ”Alla” sa innan, ”du kommer fatta när det är dags”. Det gjorde jag verkligen inte, hahaha
Lycka till nu! Så fantastiskt att få följa er resa!

Reply
Caroline

Jag vaknade i vecka 40+1 vid 06.15 av att det knäppte till, jag gick upp ur sängen och då sa det plopp och så gick vattnet. Sen var det ganska snabbt igång med värkar, inne på förlossningen ca 11.45 och vid 19.30 kom vår lilla tjej. En fantastisk dag!! Så fint att ha det framför sig, lycka till när det är dags. Kram!

Reply
Sara

Klockan 21:30 började det kännas spänt i magen Några timmar senare ringde jag förlossningen. ”Ta en varm dusch” sa förlossningen. Ytterligare en timme senare ringde jag igen och var beredd på att bli motad, men fick svar att jag skulle åka in till förlossningen. Ställde in mig på att det skulle ta tid så jag ringde min syster för att ordna så hon kunde ta hand om vår hund. Väl inkommen på förlossningen kom, eller ”gick” vattnet. Jag fick ta på mig en sjukhussärk. Lavemang gavs. Maken satt en halvmeter ifrån toalettstolen med endast ett draperi mellan honom och mig. Det finns ingen anledning att någonsin bli blyg, men det kändes något komiskt. Vår dotter föddes vid kl 09:30. Jag hade lustgas, sterila kvaddlar och akupunktur. Jag hade inte förberett mig utan tackade ja till det som erbjöds. Även glass. Hon kom en vecka innan beräknat. Oväntat, jag trodde hon skulle födas i januari 2001 och inte i december 2000. Jag hade varit med när mina vänners barn föddes året innan och det var stort att se när barnet kom ut ur mamman. Jag hade ingen rädsla eller några större funderingar på min förlossning. Och sen var hon hos oss och det var bara att flyta med och låta hennes behov av mat, närhet och tröst styra mig, oss. Att det kändes som taggtråd i underlivet när jag kissade och att ett bröst ömmade vid amning var övergående små gupp på vägen. I juni tar hon studenten och jag är lika mycket mamma idag som den dag hon föddes, med all glädje och oro och konflikter som man kan ha. Senaste milstolpen var körkortet som hon fick i december. Vi trodde vi skulle få flera barn men så blev det inte. Det fanns inga fel hos någon av oss och vi valde inte att gå vidare efter utredning. Det är ingen sorg i det, det är så det blev för oss.

Reply
Angelica

Gravid 1 – v37+2 tog 3tim.
Gravid 2 – v23+4 igångsatt då han dog i magen. Tog 4 tim.

Reply
Martina

För mig började det med att det på förmiddagen läckte lite fostervatten, men vattnet gick inte. Värkarna började kring 15-16-tiden samma dag, när jag stod och gjorde rabarbersaft (vad gör man annars när en förlossning är på gång liksom?!), allteftersom blev det mer intensivt.. kräks av smärtorna, så vi åkte till förlossning för kontroll och bättre smärtstillande. Fick åka hem igen, men upptäckte att jag inte tål det smärtstillande jag fick för jag kräktes varje gång jag tagit det. Har värkar hela natten, vid 05-ish åkte vi in igen och är då öppen 5 cm, blir inlagda. Får EDA så småningom, vilket stannar av förlossningen lite och jag ges värkstimulerande dropp. En stund före 16 övergår värkarna till krystningar, och en kvart senare kom sonen ut! 2 juni är det tre år sen, tiden går så fort, men ändå känns det som att det här hände igår..
lycka till när det väl är dags för dig!

Reply
Caroline Aremo

Min dotter föddes i sep 2010.
Det var fredag eftermiddag och slemproppen kom. Stegvis ökade värkarna men klarade av det fint hemma. Kl 07 lördagmorgon åkte vi till förlossningen och kl 13:59 föddes hon <3 Var beräknad till 6 okt men hon kom 11 dagar tidigare, den 25 september. Hade en fantastisk upplevelse, grymt häftigt allt! Lustgasen var super! :)

Reply
Sofia

Hinnsvepning med första. Var dock öppen 4 cm när bm gjorde den ytan att ha känt något alls. Värkarna kom igång nån timme efteråt och efter ca 9 timmar var han ute.
Med andra åkte vi in för jag hade inte känt henne som jag brukade göra. Dom gjorde en undersökning, även vaginalt och allt såg bra ut. När vi kom hem började jag få molande värk som kom och gick och som blev starkare och starkare. Ca 13 timmar senare kom hon ut.
Hann inte med EDA med något av barnen och båda var ute på undre 3 timmar efter vi kommit till förlossningen.

Reply
Evelina

Mitt första barn kom 5 (!) dagar efter intensiva värkar, 2 dagar innan BF. Ut och in från förlossningen ett par gånger för att få sovdos. Den 29 sep föddes hon, min Alice, med ett urakut kejsarsnitt medan jag var sövd. Det är 7 år sedan i höst, helt otroligt.

Mitt andra barn kom efter 9 (!!!) vidriga dagar med värkar. Även här fick jag åka ett par-tre ggr till förlossningen för att få med mig sovdos, och tabletter som stoppade värkarna, hem. Men den 3 aug, för snart två år sedan, gick ÄNTLIGEN vattnet tidigt på morgonen, 12 dagar innan BF. Coolaste jag vart med om! Och Alices lillebror, Carl, föddes vaginalt o bara med lustgas. jag kunde inte sluta skratta, gråta o skrika hur jäkla coolt det var 😂🥳💪🏻

Att föda barn är verkligen individuellt. Det som passar en kanske inte alls passar en annan. Och det häftigaste är ju att man verkligen inte vet förrän man ligger där! Det är så fantastiskt! Jag skulle så gärna vilja föda barn igen ❤️

Önskar dig all lycka i världen när det är dags! Du o Aleks kommer bli helt fantastiska föräldrar. Det syns redan! Är så glad för din, för er, skull! Kram

Reply
Emma

Det märks hur gärna vi mammor vill dela med oss av våra förlossningsberättelser 😄 det är verkligen det häftigaste jag har upplevt, att föda barn. Mycket förundran och stolthet.

Jag har två barn. Första förlossningen började med värkar på kvällen. Jag sa åt sambon att sova, själv vilade jag och klockade värkar. Vid 06 åkte vi in, 4cm öppen. Tog EDA som antagligen saktade ned förloppet lite + att jag var tvungen att ligga på rygg för att bebis hjärtljud påverkades när jag rörde på mig. Navelsträngen var kort och därför kom bebis inte ner ordentligt och hjärtljuden påverkades när jag ville krysta. Förloppet gick sakta framåt och till slut bad jag om att få försöka krysta. Slutade med sugklocka, men det var inte ett dugg traumatiskt. Mycket nöjd med hela förlossningen, men sambon upplevde den som mer orolig. Födde BF + 4.

Andra förlossningen vaknade jag tidigt på morgonen och kände att det var dags. Hörde av mig till mamma för att ordna barnvakt till sonen som då var 1,5 år ❤️ väckte familjen, ordnade frukost medan jag hade lite oregelbundna värkar. Varannan värk var diffus, varannan smärtsam. Minns att jag satt på vardagdrumsgolvet och försökte äta gröt för att jag skulle “orka med förlossningen”. Var inställd på att det var lååång tid kvar. Sambon däremot skyndade på mormor, packade våra saker och körde ner mig till förlossningen. Där visade det sig att det var dags att föda. Så det gick snabbt, ungefär 3h från första känning till att dottern var född. Kände mig lite snuvad på denna förlossning, men samtidigt superfascinerad över kroppen och lite nöjd över att ha upplevt en förlossning utan smärtlindring. Född BF + 7. Jag har inte haft spontan vattenavgång med något av barnen, de har stuckit hål inne på förlossningen.

Att föda barn gör ont, men det är ändå väldigt hanterbart. Själv har jag en ganska okomplicerad relation till smärta och jag tror att det hjälper. Kroppen vet vad den ska göra och det är skönt och kunna lita och lyssna på den. Första gången kände jag mig lite väl ung och blyg, så mitt tips är att mentalt förbereda dig på att vara väldigt bekväm i din kropp. Stort lycka till när det är dags för er! 💕

Reply
Moa

Med första barnet var vi på bio och jag började känna av en molande värk i ryggen, då tänkte jag att jag satt obekvämt i stolen och kopplade det inte alls till start på förlossningen. När vi precis höll på att lägga upp middagen på kvällen så sa det ”plopp” så gick en yttre hinnsäck och slempropp. Så lite vatten kom och slemproppen då. Värkarna startade drygt 4 timmar efter det.

Med nummer 2 så hade jag haft lite förvärkar ett par dagar innan, som sen avtog helt. Jag gick och la mig vid 21:30 och vaknade strax innan midnatt och skulle upp och kissa (trodde jag) och så hör jag ett klick igen, går in i badrummet och tänker när jag sitter på toaletten att det här kisset rann lite konstigt. Kollar på klockan och då är den 00:00 exakt. Insåg då att det var vattnet som gick. Värkarna startade ca 2 minuter senare och klockan 00:54 föds vår som hemma i badrummet.

Reply
Sara

Kl 21 på kvällen fick jag diarré. Tänkte inte mer på det och la mig. 0030 vaknade jag och hade värkar, hade föreställt mig att jag inte skulle väcks pappan utan jobba några timmar själv, men det gick ju inte ;-) Värkar var femte minut och vi åkte in kl 03. Öppen två cm och jag fick morfin och sömntablett. Värkarna fortsatte men jag sov mellan. Han föddes 2035 på kvällen, så 20 timmar tog det.

Reply
Caroline

Min förlossning drog igång natten mot tisdag vid 2-3 tiden. Hade haft sammandragningar i någon vecka men då hjälpte det att bara lägga sig och slappna av. Men denna natt funkade det inte. Så tog em dusch vid 4 men inte ens det hjälpte så ringde min mamma 4.45 och talade om att jag satt i bilen och körde till henne..trodde inte förlossningen var på gång men tänkte åka till mamma och sova en stund i fall jag behövde åka in. Hann bara kliva ur bilen hos mamma så blev värkarna värre så valde att åka in efter ett samtal med förlossningen vid 6. Hade ingen egen vattenavgång utan de fick ta hål på hinnan när det var dags. Min son föddes 15.21 på tisdags eftermiddagen. Födde i vecka 38+2 💕

Reply
Ronja

Vad spännande att det är så kort tid kvar av graviditeten, man är otålig sista veckorna men försök njut så mycket du bara kan!
Jag har två barn en flicka och en pojke och när jag väntade min flicka så föddes hon i vecka 39+5, jag vaknade på natten och skulle kissa, sen när jag la mig igen började värkarna komma, åkte in till förlossningen vid 6 tiden och då var jag 6 cm öppen, 12 timmar senare låg hon på mitt bröst.
När vi väntade våran pojke så var jag säker på att han skulle komma tidigt men icke! Jag gick över exakt 1 vecka och under den veckan fick jag både magsjuka och öroninflammation, allt kändes hopplöst! Men sen när det väl var dags gick allt i raketfart, jag vaknade på morgonen och kände inte något alls, men efter att ha varit uppe i 5 minuter kände jag en välbekant smärta komma med jämna mellanrum, dom kom allt tätare och tätare och bara på 30 minuter hade det eskalerat totalt, ringde till förlossningen och vi var välkomna när som… Efter att ha fixat barnvakt åt vår flicka så sa jag att vi måste åka NU! I bilen påväg in kände jag att det började trycka på neråt, precis som det känns när man ska krysta och värkarna kom konstant. När vi kom in till förlossningen fick vi ett rum på en gång för personalen märkte att det är bråttom här, när bm undersökte mig var jag 9 cm öppen, 1 timme efter vi var inskrivna föddes våran pojke! Båda mina förlossningar har gått väldigt bra och jag minns tillbaka på det som det häftigaste man kan vara med om! Mitt vatten gick inte på någon av mina förlossningar utan personalen tog hål på hinnan!

Lycka till :-)

Reply
Linnea

När min mamma fick mig kände hon lite lätta förväntar på morgonen men kände på sig att det skulle hända idag (jag är andra barnet) så de åkte in men fick inte komma in på förlossningen så tog en promenad runt sjukhuset. En timma senare typ hade värkarna ökat och hon krävde att få ett rum vilket hon fick till slut.. Sen kände hon att hon behövde gå på toa men ville inte gå ut i hallen så barnmorskan tog fram en toastol och när hon sätter sig där går vattnet och jag kommer samtidigt med vattnet! Så tur att mamma va påstridig annars hade jag nog fötts hemma eller i bilen.

Reply
Lisa

Jag hade planerat snitt pga att sonen låg i säte men lite mer än en vecka innan det planerade snittdatumet så startade förlossningen av sig självt. Vi somnade 22:00 och jag vaknade 23:00 av att jag hade “mensvärk” och var blöt i trosan, eftersom att det inte var så mycket blött visste jag inte om det var en flytning eller om jag hade kissat på mig eller om det var vattnet som gick så jag gick upp på toa, bytte trosor och gick och la mig igen. Försökte somna om men “mensvärken” ökade och de nya trosorna blev också blöta. Gick upp på toan igen och bytte trosor och började då få värkar, de kom väldigt fort och nästan direkt var det 3 värkar på 10 min. Väckte mannen och ringde till förlossningen och åkte in. På förlossningen kollade de om vattnet hade gått eftersom jag inte var säker och det visade sig att det var vattnet. Jag var öppen några centimeter och eftersom att jag egentligen skulle snittas en vecka efter fick jag nu välja att fortsätta förlossningen naturligt och föda i säte eller försöka stanna upp den och få snitt morgonen efter. Jag valde det sista så på morgonen 10:17 kom vår älskade lilla son :)
Något som inte jag visste innan är att när vattnet går så behöver det inte forsa ut utan det kan komma lite lite haha.. Lycka till när det är dags <3

Reply
Amanda

Jag var gravid med vårat första barn. Hon var planerad torsdag 4 april. Då kom min slempropp. Dagen efter vid lunch började mina värkar, eller förvärkar och latensfas. Det höll på hela hela helgen, konstant var 15e minut fick jag värkar. På söndag eftermiddag gick vattnet och då åkte vi in. Måndag morgon 8 april kom hon (v40 + 4). Så cirka 13h aktiv fas plus 50h latensfas hehe =)

Reply
Llana

I’m not pregnant and I don’t plan to be for a good few years yet but the thought of labour and giving birth really scares me. I think I can deal with pain quite well but I’m not sure I can give birth naturally. It is the only thing that puts me off having children of my own!
You look absolutely beautiful Kenza, I cannot wait to see your little boy!

Love, Llana (www.llanafearn.com)

Reply
Tessa

Kvällen INNAN igånsättning satte mina värkar igång. Jag var helt inställd på att bli igångsatt, ville bara gå och lägga mig och vakna upp till söndagen då jag skulle bli igångsatt. Men på lördags kvällen tog jag en dusch och satte mig i soffan en stund innan jag tänkte gå och lägga mig, och helt plötsligt, från absolut ingenstans fick jag en värk. Ett och ett halvt dygn senare föddes våran son❤️

Reply
Tintin Åberg

Jag har 3 barn, och med första vaknade jag på natten och trodde att jag hade ont i ryggen bara, försökte byta ställning i sängen men inget hjälpte.. tog några värkar innan jag förstod vad som var på gång 😂 med 2an kom det direkt när jag vaknade på morgonen med att slemproppen släppte, strax efter började värkarna komma. Och med 3an gick jag för att kissa mitt i natten och när jag reste mig upp från toan så fick jag sjukt ont i ryggen, inte heller denna gången kunde jag fatta att det var värkarna som drog igång, han är född 3.5 timme senare 🥰 LYCKA TILL när det är dags!!!

Reply
Sofie

Jag var beräknad den 1/10 förra året. Ett par dagar innan så började delar av slemproppen komma och jag kände att det nog snart var dags. När vi var på sista besöket hos barnmorskan så sa hon att hon skulle bli förvånad om vi gick över tiden. På bf började jag känna av oregelbundna värkar, kunde vara allt från flera timmar emellan, till typ 15min. Mer av slemproppen kom också. Ha oregelbundna värkar fram tills den 3/10. Vid 6 på morgonen så gick jag upp på toa och hade då färskt blod i trosorna. Jag ringde in till förlossningen som sa att jag skulle komma in för en koll då de alltid gör det när man blöder. Jag tog en dusch och helt plötsligt började värkarna komma med bara några minuters mellanrum, i duschen var det överkomligt men när jag kom ut därifrån så kände jag att det verkligen var värkar. Jag trodde inte vi skulle bli kvar på förlossningen men sa ändå till min sambo att packa ner allt snacks och så vi hade köpt samt ta med BB-väskan. Bilfärden tod knappt 10min, men det var inte skönt haha. Satt på en soppåse i bilen i fall vattnet skulle gå. Väl framme på förlossningen så var jag öppen 3cm. Vi blev inlagda (sjuk känsla när man visste att man skulle åka därifrån med en bebis sen) och ca 11h senare, 22.50 på kvällen kom vår lilla tjej <3 Den första tiden i livet spenderade hon med att bajsa ner sin mamma medan jag blev ihopsydd haha.

Reply
Carolina

Första barnet: Vaknade på natten v 41+0 av att det knäppte till i magen och det började forsa vatten. Det var grönt så vi fick åka in direkt och vara på förlossningen tills han föddes ca 22h efter att vattnet gått (behövde värkstimulerande).
Andra barnet: Var så ARG hela dagen, 40+4av svinond foglossning och värkar en hel natt som bara stannat av på BF. Började få lite förvärkar runt 4 och kände tydliga värkar runt 20. Åkte till BB runt midnatt och fick vara kvar pga att jag behövde antibiotika. Vid 04.45 var jag 5cm öppen och dom tog hål på hinnorna och exakt en kvart senare föddes hon.
Tredje barnet: Misstänkte att vattnet började sippra 36+2 och åkte på koll, under läkarundersökningen gick troligen den andra hinnan för då var det ingen tvekan längre. Pga prematurt så var det bara att vänta med daglig kontroll. 36+4 började vattnet bli missfärgat så vi åkte in och de kopplade dropp och 4h senare är han född.
Fjärde barnet: Skulle födas en aprildag, 5,5 år efter första barnet, men det ville hon inte, så 42+0 fick vi spendera dagen på sjukhuset med cytotec och tvinga ut henne innan heffaklumpen till slut föddes en halvtimme innan midnatt <3
Ingen förlossning har varit den andra lik, värsta smärtan jag kan föreställa mig men skulle gärna göra om det flera gånger om.

Reply
Fridus

Två flickor har jag. 8 år emellan dom. Identiska förlossningar. Vattnet gick 06 båda gångerna. Med första flickan som föddes 2010 så fick jag ont först vid 13 tiden, hon föddes kl 15.46. Ingen bedövning hanns med. Min andra flicka kom 2018. Min sambo tvingade mig att åka in vid 10.30, men jag tyckte de var onödigt, trots regelbundna verkar (3 st under 10 min som höll i sig ungefär 1,20 min) hade jag inte ont. Kl 11 var vi inne på förlossningen, 12.03 föddes hon. Lycka till! Det är SÅ häftigt att föda barn.

Reply
F

Mitt vatten gick igår. BF var i söndags så igår provade jag att ful-dansa loss till despacito, macarena och Spice Girls. Och plötsligt gick vattnet! 🙉

Men inga värkar än så nu är vi på sjukhuset och väntar på en trolig igångsättning

Reply
Melinda

Födde V.36+1 (förstföderska)
Var på toaletten, så började de sippra lite jäms med benet, tänkte, men vafasen jag var väl torkat mig ordentligt? Torkade igen haha. Sedan gick jag ut med min hund, då kändes det som jag kissade ner mig, mitt vatten gick! Detta var runt 22 på kvällen. Kl 11:51 föddes våran son. <3

Reply
Sandra

Jag var gravid med tvillingar. I v 32+6 vaknade jag mitt i natten av ett knäppljud, det var vattnet som gick. Precis som på film haha! Ilfart till sjukhuset och på parkeringen satte värkarna igång.

Det blev akutsnitt pga ena tvillingen satt i säte men allt gick bra trots att de kom så tidigt. Nu har vi två glada spralliga killar på 21 månader.

Reply
Sally

Första ggn: 22 dagar innan BF, slemproppen går på morgonen (obs googla INTE slempropp 🙈😂) och tänkte typ att ”aja, den kommer säkert ”växa tillbaks”” men sen, 12 h senare när jag hade kissat å stod å borstade tänderna innan läggdags så kom det ännu mer vätska i trosorna, satte mig på toaletten å sa till min man ”tror vattnet gick” å vi ringde förlossningen och fick åka in på kontroll, första förlossningen får man 72h på sig att låta förlossningen dra igång på egen väg så nu var det jämna kontroller fram tills dess (tror typ var 12e timme) å när vi åkte in för den andra kontrollen kände jag att ”nää, vi drar till förlossningen nu” så vi gick in där å fick ett rum vid lunch, å hon kom ut 23:05 20 dagar innan BF. Allt gick super. Behövde endast lustgas.
Andra ggn: var på sist kontrollen hos BM innan BF (16dagar innan) och då kändes det ju redan som att jag börjat gå över eftersom jag aldrig hade varit gravid så länge med storasyster 😅😂🙈 hon sa till mig ”det enda jag kan säga till dig är, sitt inte hemma å vänta” så vi bestämde oss för en familjetripp till Ullared 😂😂 sen på kvälle när vi låg i sängen å nattade dottern kände jag att det hände något i kroppen. Kändes som att jag var ett badkar som någon dragit ur proppen på typ.. kände mellan benen men inget vatten. reste mig upp och POFF kom vattnet 😂 lämna av dottern hos min syster å in på kontroll, där de sa att när det är andra barnet får man 24h istället för 72 som med första sen kör man igångsättnkng, fick lite värktabletter och order att åka hem och sova lite. Kom hem å tyckte att det gjorde lite väl ont, satt å gunga pilatesboll å tog tillslut värktabletterna, efter typ 30-45min hade de inte hjälpt något så vi ringde å dom sa att det fanns ett ledigt rum så vi fick komma in om vi ville så vi tog det. Så han kom 5 dagar tidigt (som vi skämtat om hela tiden då det var min födelsedag) men det gick snabbt å jag var rätt trött efter över 24 h vaken så även om jag tänkt köra samma förlossningsförlopp som med storasystern bad jag både om EDA och efter snitt 😂 fast snittet behövdes inte då han nästan var ute då 😂 så nu är halva födelsedagen hans å halva min 😁 och i sommar är den första 🎂🥰

Reply
Anna

Började med värkar v 38+4 mitt i natten, sedan gick slemproppen och jag hade diarré. Sorry TMI men diarré är rätt vanligt när förlossningen sätter igång! Sen gick allt rätt snabbt och jag födde några timmar senare…! Vattnet gick först kanske två timmar innan förlossningen.

Reply
Lina Gidlöf

Snart fullmåne ;) inte alls omöjligt att det blir den 18e nu när fullmånen är <3 drömmar brukar guida väldig bra!
Många lyckönskningar <3

Reply
Z

Min slempropp ”lossnade” vid 23.00 på uppesittarkvällen med mitt första barn. Värkarna drog igång efter det och vid 02.00 var vi inne på förlossningen för att få piller för att kunna somna på natten. Jag var öppen 1.5cm och var så glad när jag vaknade utan värkar! Vi kunde åka hem igen & fira jul. Vid 13.00 när jag stod och lagade julmaten började värkarna komma igen, men inte jobbiga. Vid sju blev det jobbigt att sitta upprätt i soffan så våra gäster åkte hem. Efter 22.00 tvingade min sambo mig att åka in till sjukhuset (30min bort) så jag kunde få samma medicin så jag kunde somna. Efter många om och men gick jag med på att åka in. Vid 23 undersökte de mig och var då öppen 9cm så vi blev förflyttade till ett förlossningsrummet. 00.36 är min dotter född ♥️

Reply
Suza

But, why do all of you think that you peed yourself? Did you pee yourself lots during pregnancy? I mean, is it usual? All of you are almost ready to give birth and none of you think its the water, suddendly you just start peeing yourself? Cause if its usual to pee yourself during pregnancy I get it. I just want to know what to expect.

Reply
Amanda

Min första förlossning startade med vattenavgång och sedan kom värkarna ca 2h efteråt! Min andra förlossning starta med värkar… båda förlossningarna startade kl 06 på morgonen efter en natts sömn!

Reply
Madelene

Jag och barnets pappa såg på en film 4 dagar efter bf. Jag klev upp ur soffan ca 22 för att gå och kissa men helt plötsligt trodde jag att jag kissade på mig men det var vattnet som gick. Ringde in till förlossningen och fick komma in på koll. Väl där så de att jag knappt hade verkar enligt monitor de kopplade till magen. Jag blev hemskickad runt 24.00 och de bad mig komma in vid 9 för igångsättning. Så jag for hem där jag tog en dusch för att lindra värkarna. Vi hann intw ens vara hemma en timme innan jag fick krystvärkar så mannen fick ringa förlossningen och de tyckte vi skulle komma in. Vi blev inskrivna runt 01 och jag var då öppen 7 cm. Använde mig av enbart lustgas för det var för sent med epidural. 02.07 var min tös född😊 så från vattnet gick tills jag hade hon i mina armar var enbart 4 timmar. Det var mitt första barn.

Reply
Amanda

Alla mina förlossningar har börjat på samma sätt. Jag hår i flera veckor och tänker vid varje förvärk ” börjar det nu kanske”, men tro mig, när första förlossningsvärken kom visste jag direkt att det var på riktigt. Det gjorde inte ont i början men de värkarna är helt annorlunda mot något annat. För mig har det gått mellan 5-12 h från första värk till att bebis kommit. Det är dock bara sista 1,5 h som faktiskt gjort ont. Innan har det varit helt hanterbart. Mitt vatten har gått när krystvärkarna börjat (för de två första fick de ta hål på hinnorna). Jag har inte väntat på regelbundna värkar eftersom det aldrig blivit de för mig. Det är tufft att gå över tiden så sätt två veckor efter beräknad som deadline just in case ( min första kom dock en vecka före beräknad så man vet aldrig).

Reply
Lena

Jag var så sjukt nervös att jag inte skulle märka om vattnet gick mitt i natten men det var omöjlig5 att missa. Vaknade av att det forsade vatten ur mig. Väckte maken som fick panik och glömde bort vart våra handdukar finns. Blev supertaggad och ringde förlossningen som bokade in mig att komma in 4h senare. Blev så paff – såg framför mig hur vi skulle åka i ilfart.

Med 2an började det med värkar och vattnet gick först när jag hade värkar och låg på BB.

Båda gångerna slutade med akutsnitt men gick bra :) lycka till!

Reply
Ann-Sofie

Min första vart jag igångsatt två veckor över tiden men med andra barnet så började det en stund efter jag gått och lagt mig, hade somnat precis och vaknade till någon gång av att det gjorde ont men väldigt snabbt så gick det inte alls att sova igenom värkarna. Gick upp och klockade värkarna och efter mindre än en timme ringde jag förlossningen eftersom de var regelbundna och gjorde relativt ont, fick ok på att åka in direkt. Kom väl in vid 5 tror jag efter att ha lämnat av storebror hos farmor åkt de 35 minuterna till sjukhuset och en cheeseburgare i McDrive 😅 Öppen 5 cm och regelbundna, ONDA värkar. Sen föddes lillebror strax innan 11 ❤️ Slemproppen hade släppt i omgångar under en veckas tid efter en hinnsvepning på specialistmödravården.

Reply
Clara

Mitt andra barn, en son, kom på sitt BF!! Jag sövde om hans storasyster, och kände en lite droppe i underlivet liksom, så jag ställde mig upp, och precis När jag satte båda fötterna på golvet kom min man in genom dörren och mitt vatten gick! Det bara forsade! Precis som på film (för mig var det verkligen så!!!). Det var runt 11 på kvällen och första värken kom vid kl 01.00. Åkte in till förlossningen 05.30 och han föddes ca 14.00 😍💙😍💙😍

Reply
Jessica

Har 2 barn. Första barnet kom dagen innan bf och vaknade av värkarna på natten. Vid 05 åkte vi in men jag va bara öppen 1cm men hade sån tur att de va tomt på förlossningen så jag fick stanna kvar i vilket fall. Vid 14 kom han ut ❤️
Andra barnet låg och gottade sig i magen till bf+4 och valde att komma ut när jag åkte på magsjukan! (Förstår honom, vem vill ligga inne i en mage som är magsjuk..) så helt slut på energi (började spy vid 17 och värkarna startade 22) så va de bara att bita ihop! Vid 07 kom han ut och vi fick ligga i isoleringssal på förlossningen i 3 dagar innan vi fick åka hem och träffa pappa och storebror ❤️
Kan väl säga att ja inte rekommenderar magsjuka som höggravid….

Reply
Frida

Jag hade sån smärta (som förstagångsföderska trodde jag ju det var nån form av värkar) på måndagskvällen så vi åkte in för kontroll. Efter urin- samt blodprov och högt blodtryck misstänkte dom havandeskapsförgiftning. Var då i v. 39+0 så vi var ju redo. Blev kvar över natten för observation och nya prover skulle tas morgonen därpå kl 06. Sov exakt 0 min den natten (tankekaos + megamage i obekväm liten sjukhussäng..). Proverna togs på tisdagmorgonen 8 januari och redan kl 07 kom läkaren in och sa att jag har svår havandeskapsförgiftning och igångsättning behöver ske i form av akut kejsarsnitt. Kl 08.41 kom allt vi nånsin önskat till världen. Allt gick så fort, men huvudsaken var hela tiden att han mådde bra. Smärtan jag hade känt var pga havandeskapsförgiftningen då min lever var påverkad. Menar inte att på något sätt skrämma upp, men var ödmjuk inför allt som kan hända (vilket jag tror du är). Jag var också så jävla taggad på värkarbetet och att få föda barn (vårt mirakel är resultatet av en lyckad första ivf) så nu i efterhand kan jag känna en viss tomhet. Plötsligt var graviditeten fråntagen mig och jag hade liksom inte fått avsluta den själv och kan inte prata med andra mammor om hur värkar känns och hur ont det gör, när dom sitter och pratar om det. Men återigen – vi har vår prins hos oss och vi alla mår bra. Det är det viktigaste. Även om förlossningen inte det minsta blev som jag tänkt. Och jag röstar JA för babynest i den lilla BB-vagnen! Lycka till när det blir dags.

Reply
Anna

Första värken började runt 7.30 sen drog det igång utan upptrappning. Satt på toan 1 Tim med värkar och tömde tarmen. Sen in på sös kl 9.30 och 13.00 var han ute. Världens bästa o häftigaste upplevelse. Du kommer älska det! Även om de gör ont är det bara att njuta, kroppen är grym!

Reply
Kajsa

Korta versionen: Svag mensvärk på morgonen nio dagar innan BF, vattnet gick plötsligt vid 14, klockan 16 var han ute.

Långa versionen: Jag vaknade på morgonen nio dagar innan BF och sa “det känns typ som om jag har lite mensvärk, det är säkert ingenting, men nu har jag sagt det i alla fall” till min kille vid frukostbordet. Klockan tio hade vi en vanlig rutinkontroll på MVC, där vi bland annat diskuterade datum för igångsättning ifall jag skulle gå över tiden. Efter det åkte min kille in till stan på ett möte och jag gick till ICA och handlade vattenmelon. När jag kom hem och skulle äta lunch hade den där mensvärken blivit så pass kraftig att jag inte kände för att äta någonting annat än lite av den där vattenmelonen till lunch. Efter det började jag känna mig lite rastlös och konstig och kände att jag behövde bajsa, men trots att jag försökte gå på toa flera gånger kände jag att jag var så hård i magen att det inte gick. Då ringde jag och störde min kille mitt i hans möte och bad honom köpa laxermedel på vägen hem (han var måttligt road av det samtalet mitt i mötet, kan jag ju säga…). Tio minuter senare gick vattnet från ingenstans, och min kille kastade sig då in i en taxi och åkte hem. Vi ringde förlossningen tillsammans, men barnmorskan där sa att det ju var första gången och att det inte lät som om jag hade så ont än, så hon bad mig ta en alvedon och återkomma lite senare på kvällen istället. Jag kände dock att någonting verkligen var på gång (said every förstföderska ever, antar jag att alla barnmorskor tänker), så när även min slempropp gick precis efter att vi lagt på ringde vi tillbaka och tjatade ett tag innan hon bad oss komma in på en kontroll. Väl på sjukhuset tryckte min kille upp oss till våningsplanet för undersökningar precis som de sagt på telefon, men när vi kommer ut ur hissen och jag ser en skylt där det står “UNDERSÖKNING OCH ÅTERBESÖK” känner jag instinktivt att det är helt fel, för jag känner verkligen att det är till förlossningen vi ska. Precis då kommer det ut en barnmorska genom dörren som bekräftar att förlossningen är ett par våningar upp, så hon följer med oss i hissen och ber oss sedan att vänta medan hon går in och pratar med sina kollegor. De har ju koll på att vi har ringt in, så hon kommer tillbaka och säger “jag är ledsen, men det var visst till undersökningsrummen ni skulle”. Så vi hoppar in i hissen igen och åker tillbaka ner till det första våningsplanet, där vi ÄNTLIGEN tas emot av en barnmorska som fattar läget, undersöker mig och bekräftar att jag är 10 centimeter öppen och kan testa att krysta om jag vill. Vattnet gick alltså klockan 14, klockan 15.45 skrevs vi in på sjukhuset och prick klockan 16 kom han – i undersökningsrummet eftersom vi aldrig hann upp till förlossningen igen. Allt gick tack och lov superbra, och i efterhand har vi skrattat åt att vi sammanlagt ägnade 22 timmar åt förlossningsförberedande kurser där vi fick lära oss hur lång tid en första förlossning tar när det sedan tog en kvart att krysta ut honom. Å andra sidan kan jag känna mig både rädd och arg när jag tänker på att vi hade kunnat hamna i en situation där jag födde hemma eller i bilen ifall vi hade valt att lyssna på råden vi fick från förlossningen. Nu gick allting tack och lov bra, och trots det smärre kaoset är det, klyschigt nog, en av de häftigaste upplevelser jag någonsin varit med om.

Jag önskar dig ett stort lycka till! Inte bara inför förlossningen, utan även inför den första och väldigt omvälvande tiden med ett nytt liv att ta hand om. Ni kommer att bli en förtjusande liten familj!

Reply
Elin

Vattnet gick på em bröllopsfest i vecka 33. Snacka om paff! Men bebis höll sig kvar i 2 veckor i magen. Vecka 35 sattes jag igång och efter 4 dygn (och varenda igångsättningsmetod som finns🙄) kom äntligen vår lilla tjej ♥️

Reply
Annie

Första barnet kom dagen innan BF. Vaknade tidigtpå morgonen av kramp i magen. Gick på toaletten och slemproppen släppte. Skickade iväg sambon till jobbet och sedan gick jag till ICA och handlade, käkade lunch på restaurang medan min sambo klockade värkarna. Kl 17 orkade jag inte vara hemma längre och åkte in. 5 cm öppen och de la in mig. 2h senare tog de vattnet. Sen blev det dessvärre 2h med krystvärkar. Tillslut tittade sonen ut kl 22.15

Vår dotters födsel var snarlik i processen. Hon föddes v 37+1. Jag hade precis hämtat min pappa på flygplatsen och han bad om att bli skjutsad till akuten i Helsingborg. Han hade bröstsmärtor. På väg dit så började jag känna värkarna. Satt på akuten och klockade med 4 min emellan. Så jag smög ut till sjuksköterskan och frågade om jag kunde få springa upp till förlossningen för att kolla status. 1cm öppen var jag och ”ingen bebis kommer komma den närmsta tiden”. Lättad gick jag ned och min pappa fick lämna akuten. Så jag skulle då ta tåget till Malmö. På tåget blir värkarna mer intensiva och 3 min emellan. Och just då,,, dog mobilen. Satt och försökte räkna sekunder, och sedan blev det buss hem. Väl hemma var det 2 minuter mellan värkarna. Vi fick ringa min pappa som körde ned från Helsingborg med min bror för att vara barnvakt. Åkte in och 1h senare var dottern född.

Det sjuka med min dotters förlossning var att min bror varit hemma i 4 månader och skulle åka tillbaka till Afrika samma dag som min dotter föddes. Han fick träffa henne på väg till flygplatsen. Sedan var han borta 1år.

Ta det nu lugnt och njut av all glass.

Reply
Carro

var i vecka 37+4 och på kvällen kl 23 precis innan vi skulle gå och lägga oss så gick vattnet på vardagsrumsgolvet, direkt kom värkarna igång med en jäkla kraft! ringde förlossningen och vi var välkomna in. öppen 3 cm och vi blev inskrivna, kämpade med lustgas hela natten, kl 06 hade jag så ont att jag trodde jag skulle dö så bad om epidural, var då bara öppen 4 cm. meeen med edan gick allt snabbare och öppnade mig helt på bara 3 h, kl 13.05 kom han ut vår lilla skrutt på 2,7 kg, helt perfekt. Nu är han 1år och 1 månad och är en väldigt livlig liten filur
Lycka till Kenza när det är dags <3

Reply
Alva

Jag hade inga känningar överhuvudtaget efter att jag passerade mitt bf (gick över tiden 8 dagar). Kvällen innan dottern är född kände jag att sammandragningarna blev regelbundna, men gjorde absolut inte ont! Jag hade sammandragningar från vecka 25 så tänkte knappt på dem. Vaknade vid 3 på natten av starka regelbundna värkar direkt, och 9 timmar senare är lilla Nora född.

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*