• header

ADVICE

Jeans from Levi’s, top from Zara, phone case from the Case Factory

Var och sprayade mig för några dagar sedan! Gör det rätt sällan nuförtiden pga lat (har kört bus-produkter hemma istället) men jag måste fan börja göra det med jämna mellanrum nu på vintern. Tycker det är så nice att känna sig lite brun och fräsch! Sover ju som en kratta och det syns runt ögonen, men detta hjälper liiiite iaf. :-)))

Vidare till något heeeeelt annat, jag behöver råd! Som ni ser på bilderna så står nu Nikolas skötbord/byrå i hallen utanför badrummet. Där kan den inte stå för den är i vägen för garderoberna, men när vi gjorde om i sovrummet så fick den inte riktigt plats längre… Eller jo, men den passar inte in med resten av inredningen nu hehe. Vi har ju inte heller plats för skötbord i badrummet så nu funderar vi på hur länge vi kommer använda skötbord? Vad säger ni? När slutar man byta uppe på ett skötbord? Det börjar redan bli skitsvårt för han vill bara vända sig och krypa…. Tänker att man sen kanske bara byter på honom ståendes på badrumsgolvet eller liknande? Eller är det krångligt att rengöra då? Hur tusan gör man?! Lägger man en 2-åring uppe på skötbord också? Så många frågor haha… Vi får se om det ryker snart eller inte.

// I got a spraytan a few days ago! I don’t do it so often nowadays because I’m lazy (I’ve been using tan products at home instead) but I have to start doing it every now and then in the winter. I think it’s so nice to feel tan and fresh! Since I sleep so bad I’m dark & blue around my eyes, but this helps a bit. :-))) 

On to something else, I need your advice! As you can see in the photos, Nikola’s changing table is now in the hallway outside the bathroom. It can’t be there because it’s in the way of the closets, but it doesn’t really fit in the bedroom now when we have redecorated. We don’t have room for changing table in the bathroom so now we wonder how long we will use a changing table? What do you say? When do you stop changing up on a changing table? It’s already getting really hard since he just want to turn over and crawl… I’m thinking that soon we will change on him while standing up on the bathroom floor etc? Or will it be hard to clean him? How do you do it?! Do you put a 2 year-old up on a changing table as well? So many questions haha…. We’ll see if we’ll keep it or not.

307 Comments

Ida

Vi bytte på skötbord i max 8 månader- så fort de börjar krypa är det enklare att göra på golvet och sätta på en up and go! Så gör inga ingrepp i inredningen för att knö in ett skötbord för bövelen!

Reply
LALA

Byter ALLTID på golvet sedan bebis var ungefär tre månader gammal och lärde sig att vända på sig och kräla iväg. Nu är hen ett år och aldrig stilla vid blöjbyten.

Reply
C

Jag har en på två år och vi använder fortfarande skötbordet för blöjbyte. Men det skulle ju lika gärna fungera med golvet/i soffan/på sängen om man hellre vill det :)

Reply
julia

” I have to start doing it every now and then in the winter. I think it’s so nice to feel tan and fresh!” but whats the difference between tanning yourself at home or getting a spraytan? i mean you are almost aaalways tanned so why you only feel so fresh when you got a spraytan?

Reply
Linda

Min William är 6 månader och jag byter nästan aldrig på skötbordet längre utan byter när han ligger i sängen eller på golvet 🙂 Tar sådan där engångs underlägg och lägger under honom när jag byter 🙂

Reply
Mackenzie

I have never used a changing table, I always changed my daughter on the bed..

Reply
V

Man förenklar sitt liv. Har tre barn aldrig använt ett skötbord.
På golvet på en filt, på sängen på soffan. Finns ju underlägg så varför försvåra sitt liv?
❤️

Reply
Alexandra

Vi plockade bort vårt skötbord innan halvåret och har inte saknat det en sekund sen dess!

Reply
Nadja

Äh gör av er med skötbordet… vi hade ett som bara tog plats och var i vägen. Slutade med att jag hade en neccessär med blöjor o wipes hemma, bytte på golvet på en skötbädd som hamnade lite varstans när vi var ensamma hemma, gömdes under sängen när gäster var på besök…. du vill inte byta förskola-bajs-diarréer ståendes sen haha…

Reply
Johanna

Min dotter är 2 och ett halvt snart och jag lägger henne på skötbordet mest när hon har bajsat. Annars bytat vi stående eller i soffan ttp..men ibland får man ta bajs liggande på golvet med. Dock inte så bekvämt för en själv 😜

Reply
Madde

Vi har lagt den här kudden man har på skötbordet på golvet när våra har börja vända sig. Kissblöjor kan man ju byta när de står😊

Reply
Veronica

Supersmidigt att lägga barnet på badrumsgolvet. Vi har köpt engångsunderlägg (som vi har kunnat haft flera gånger) för att skydda om barnet har bajsat. Det blir å krångligt med skötbord då de blir större.

Reply
Ulrika

Jag fattar inte hur folk gör rent efter en bajsblöja utan skötbord… Vi använder det fortfarande till vår 2-åring. Kissblöjor byter vi dock stående.

Reply
Elin w

Skötbord är toppen! Vi har bytt där så länge barnet har blöja. Det är ju nån period där som de är helgalna och bara rullar men sen lugnar det sig. Förstår inte hur man byter bajsblöjor annars?! Vi har även bortstöt tänder och klätt på barnen på skötbordet, ergonomiskt ju :)

Reply
Julia

Vårt andra barn har aldrig legat på skötbord. Vi använde en mjuk skötbädd på golvet direkt från födseln. Gick hur bra som helst under hela blöjperioden. Vi behövde aldrig oroa oss för att han skulle ramla ner från hög höjd

Reply
Linnea

Har en son på 10 månader, vi har inte använt vårt skötbord på ett tag nu. Vi lägger skötbädden på golvet, eftersom han bara vill snurra runt så lättare på golvet :) så jag hade slängt ut skötbordet 👍🏼

Reply
P

Vårt rök vid 6mån, han bara kastade sig! Byter ståendes där vi är, eller i farten. Självklart inte överallt beroende på typ av blöja haha

Reply
Madde

Ja det gör man, tyvärr. Lägger tvååring på skötbord alltså.. Min dotter är drygt två nu, nu är det bara på golvet men fram tills hon var två var skötbordet guld. Hade pajat ryggen annars..
Så, gör plats för det när det ändå finns, är mitt tips.

Reply
Jeanett

Fine Kenza:)
Vi har en 2åring, og vi skifter fremdeles på han liggende. Det er så vanskelig å få rengjort ordentlig når han står:) Hva med å ha en sånn tykk stellematte stående på badet? Også bare skifter dere på han på matten på gulvet når han må vaskes?:)

Reply
Enma

Hej Kenza! Med vårt andra barn så hade vi aldrig skötbord.. vi bytte på sängen istället, mycket smidigare och ingen risk för att barnet ramlar ner. Vi la ett sånt mjukt skötbord (vad det nu heter) på sängen bara. Gick hur bra som helst! Kram Emma

Reply
Elin

När vi bytte till up&go blöjor så bytte vi kissblöjor stående då det blev mycket lättare men bajs är lite svårare stående. Det kan ni dock lösa med att lägga honom på en handduk på badrumsgolvet:)

Reply
Emma

Har ni plats för vägghängt skötbord ? Bästa lösningen i vårt lilla badrum. Välj isf ett med förvaring, ex det från märket troll. Får plats med blöjor, tvättlappar, salvor, mediciner mm :) vi använder det ff till barnet på 2,5 år.

Reply
Linda c

Hmm alla gör ju olika och jag tror man får gå efter det som passar en själv bäst. Vi har en snart tvååring (i mars) och vi byter bajsblöjor på skötbordet fortfarande. Kissblöjor tas av stående eller i farten haha. Nu är det ju typ en bajsblöja om dagen för vår del men eftersom vi har plats så har vi kvar skötbordet. Hade jag känt att det inte fick plats hade jag tagit bort det och lagt ut ett underlag på golvet och bytt blöja där när det behövdes.

Reply
Fanny

Men måste möbeln passa in då? Jag tycker det är viktigare att kunna byta ordentligt och bekvämt men tycker man att det inte är några problem att byta på golvet eller liknande så är det ju bara att hitta andra lösningar men i längden hade min rygg aldrig pallat att inte ha något ordentligt.

Svar: ja, man byter även vid skötbordet när barnet är 2, i alla fall bajsblöjor för kissblöjor byter man i farten :-)

Reply
Carro

Vår son är 10 månader och rullar runt en massa på skötbordet. Därför kör vi skötbädden på golvet i badrummet. Slipper man bli rädd att han ska ramla ner Vi flyttade ner den när han va ca 7 mån.

Reply
Fia

Vi byter bara på golvet och har gjort det sen hon var några månader gammal (nu 1,5 år). Vi har en skötbädd vi lägger på golvet och en liten förvaringskorg med allt som behövs som står lättillgängligt att ta fram vid byte. Fungerar kanon och behöver aldrig vara rädd för att hon ska ramla ner. Har inte saknat skötbordet en enda gång sen vi tog bort det!

Reply
Annika Eriksson

Man byter i farten hahah. Jag får krypa efter min 8 månaders son, sätta på ena sidan, krypa lite till och sen få tag i andra benet och dra på. Smidigast är dock om han står upp mot en stol typ. Men det är lite svettigare nu än när de låg stilla haha. Up & go blöjor är att rekommendera om du inte redan kör det =) Med vänlig hälsning Annika

Reply
Elisabeth h

Din rygg, din nakke, dine knær kommer alle til å takke deg om du fortsetter med å skifte bleier mens Nikola er i riktig høyde, dvs på et bord. Believe me!

Reply
Tove

Vi hade inte plats så vi bytte alltid på en filt på golvet. Inga problem alls. Lycka till =)

Reply
Hanna

Jag bytte i soffan redan vid 1.5 år. Gjorde det ibland vid yngre ålder och det har funkat perfekt. Vill man inte göra det i soffan så kan man göra det på golvet på en matta eller en filt. Funkar jätte bra och inga problem att göra rent.

Reply
Rebecka

Sonen hade vi på skötbordet till han sluta med blöja vid 2,5 år, han låg alltid stilla! Lillasyster har vi bara en skötbädd på golvet i badrummet sen hon var 8 månader, är 1,5 nu. Hon snurra bara runt och ville ner, så golvet känns säkrare!

Reply
Irini

Vi slutade använda skötbordet när båda barnen var 6 månader, då dem började åla sig fram och bli lite jobbigare vid blöjbyten 😂
Jag har köpt korgar där jag har i allt som behövs vid blöjbyten samt ett underlägg som alltid finns i vardagsrummet (under bordet oftast)och byter på soffan/golvet.
Smidigt och enklare än att alltid behöva ta sig till skötbordet :)

Reply
Ida

Get rid of it! As long as you have a changing mat or a towel, you don’t need the table anymore. Like you said, once the baby starts crawling they won’t lay still anyway, so for me it was easier and safer to just put the mat on the floor and change him there. :) I think I used the changing table a couple of times the first few months, but realized that it was just easier with the mat:)

Reply
Andrea

Vår son vägrade skötbord och ligga ner på rygg från ca 8 månader, vi byter ståendes på golvet.

Reply
SL

Hej Kenza
Gud vilken glad unge , Härligt och fantastiskt ! Vi har lagt på golvet från att våra var ett par månader bara 🥰. Kram

Reply
Åsa

Hej! Jag tror vi tog bort skötbordet när vår kille närmade sig året. Han blev för vild till sist och då bytte vi på golvet. Kändes säkrare. Vi hade då blöjorna så han kunde nå dem. Han gick då och sa till själv att det var dags att byta genom att hämta en blöja 😊.

Reply
Madeleine

Vi tog bort skötbordet För ca 2 månader sedan när vår lilla tjej var ca 9 månader. Främsta anledningen var att vi inte vågade ha henne där längre för hon vägrade ligga still och en dag sa det bara tjoff och hon låg nere på golvet och skrek, hennes pappa hann inte ens reagera fast han inte släppte henne med blicken och höll i henne så gott det gick. Det gick som tur var bra men vi vågade inte riskera att det hände igen. Nu har vi skötdynan och allt vi behöver i en plastlåda (blöjor, tvättlappar och en skål att fylla med vatten) på badrumsgolvet och skjuter in allt under badkaret när vi inte använder det. Vi tycker att det funkar toppen och ångrar inte en sekund att vi ändrade rutinen. Nu byter man ju inte lila många blöjor som när de är pyttisar heller 😊 hoppas ni hittar en lösning som fungerar för er 😊

Reply
Jenny

Hej
Så fort mina barn blev lite mer rörliga så började vi byta blöja på golvet. La dem på en avsedd filt el dubbelvikt badhandduk o bytte. Lätt att slänga i tvätten. Hade skötgrejorna i en snygg korg som lätt gick att dra fram när den skulle användas.
Jag vågade inte ha dem kvar på skötbordet så länge eftersom de va så snabba att vända sig mm. Blev otryggt. Har haft 2 livliga barn…
Tyckte det gick bra att byta på golvet. Våra vänner gjorde också så. :)

Reply
Tess

Vår son rullade också väldigt mycket, vi fick till sist ta bort skötbordet.
Men vi behöll skötbädden, så fick man ta fram den varje gång och byta på golvet.
Blev lättare sen när han blev större och kunde stå, men jätte skönt att ha en mjuk skötbädd redo i fall man behövde den 😊

Reply
R

Aldrig haft skötbord till något av mina barn 😂 en handduk där vi är för tillfället. O byter i babynestet på natten. 🙈

Reply
Jenny Johansson

Till första barnet hade vi aaaallt. Skötbord, spjälsäng etc Användes allt, neeeej haha Så nu till andra ungen så skippade vi skötbordet helt och körde på en skötbädd som vi drog fram när det behövde bytas på. Man kan lägga den vart som helst och nu när lillan kryper och har sig så har det varit perfekt att byta på golvet eller på sängen. Bara att langa fram!

Reply
J

Vi har klarat oss med skötbädd på antingen bänk eller soffa hela tiden. Nu när han är 2 år byter vi antingen bara ståendes eller liggandes i soffan på en handduk eller så.

Absolut inga problem sålänge ni byter så lägg inte så stor vikt vid var eller hur 🤗❤️

Reply
Malin

Vi hade aldrig ett skötbord, bara en sån liten plast-matta så bytte man på golvet eller soffan eller var som helst egentligen. Sälj det tycker jag! :)

Reply
Andrea

We changed to the bed when she was about 5 months old and got rid of the changing table. Easy!

Reply
Åsa

Jag struntade i skötbord. Använde skötunderlägg direkt på golvet på toaletten = superlätt att gömma undan och smidigt att ha tillgång till vatten. Brukade blöta några torra tvättlappar att ha på golvet bredvid så jag inte behövde ställa mig upp konstant och blöta en ny (kunde inte använda våtservetter pga känslig hud). Brukade även ha en sprayflaska med vatten och någon droppe olivolja i , så om det var ”hårt” och ”klibbigt” bajs 😂 gick det enklare att få bort. Smidigt att ha med en liten sprayflaska i skötväskan också istället för våtservetterna.

Reply
Erica

Vi tog bort skötbordet några månader innan vår son fyllde ett, just för att han inte låg still så ville hellre byta på golvet. Vi har en sån liten skötbädd vi bara lägger på badrumsgolvet för att byta bajsblöjor, kissblöjor byter vi ståendes. Funkar super!

Reply
Bryndis

Jag hade aldrig skötbord med mina två killar. Tyckte det blev smidigt att bara byta på soffan eller golvet bara ha sån bytmadrass eller något annat underlag.
Men det kanske beror på att jag är så kort art alla skötbord kändes för höga för mig.

Annars jobbar jag på förskola med 1 åringar och uppåt och byter gärna när de står och tittar i en bok eller med någon leksak som underhåller dem sålänge. Men skötbordet när dem har bajsat.

Reply
Anna

När vår lilla blev som en slingrig mask körde vi faktiskt skötbädd direkt på badrumsgolvet. Det kändes mindre livsfarligt än att hon skulle åka iväg och åka i golvet. Funkade väldigt bra.

Det skulle vara väldigt roligt att läsa ett inlägg från dig med fokus på amningsvänliga kläder och hur du har löst det. Även gärna tips på bra amningsbh!

Så fin bild på er i förra inlägget med middagsluren ❤️

Reply
Madeleb

Vi använde inte mycket skötbord från typ 9 månader till 2 år, ville ju inte ligga still, kanske lite mot slutet. Men bytte vi kissblöjor så stod han ju upp sen! Så skippa skötbord ni 😉 tips om boken blöjfri på tre dagar till när ni ska ta bot början, bäst mellan 18-24 månader och fungerade bra för oss! Vår var blöjfri vid 23 månader så hade inte ens en två åring att lägga på skötbord 👌🏻

Reply
MilenaK

I would say that you don’t need the changing table any more. You can change him on the floor, bed or couch using just disposable or regular changing mats. That’s how I do it! :-)

Reply
Therese

Gumman! Ha allt tillgängligt i köket vid diskhon. But på honom där, enkelt och smidigt om han måste tvättas mer än med våtservetter och nära soptunna! Supersmidigt att låta honom bada i diskhon också! Rengör såklart innan. Haha

Reply
Ida

Med första barnet bytte vi på skötbord till hon var ett om jag minns rätt. Sen visade hon ganska tydligt att hon ville stå upp. När hon bajsade fick man bara lyfta på ena benet på henne för att komma åt att torka. Men andra som nu är fem månader har vi inget skötbord utan byter i soffan/sängen/filt på golvet med ett skydd under – handduk/rena blöjan etc. Det är inte så noga 🤓

Reply
Liah

Jag tror jag sett de ” underläggen ” man har på skötbordet (alltså det som är vadderat, inte såna engångs haha) i lite större format som man kan lägga antingen på golvet eller på sängen typ. Min dotter är 1år och vi har fortfarande skötbord tills hon växer ur det tänker jag. Har vänner som byter på sängen på sina barn som växt ur och bara lägger handduk och engångs läckageunderlag. Men tänk också på vilka grejer du behöver nära till hands vid byte som alltid kan ligga där (skötbordet rymmer ju en del).

Reply
Marlene

Jag brukar lägga skötbädden på golvet från ca halvåret. Funkar ju hur bra som helst 😄

Reply
S

Vi använder bara skötbädden (den mjuka delen) till vår 1åring. Den kan man ju flytta och lägga lite vart som, sängen, golvet osv. Funkar för oss. :)

Reply
J

Vi hade skötbädden på tvättmaskinen, så där bytte vi bajsblöjor till sonen slutade med blöja vid 2-års ålder. kissblöjor bytte vid ofta när han stod upp. Men under en period bytte vi blöjorna på golvet pga rörlig unge! För min kropp är det skönast att byta vid skötbordet, så där byter vi lillebrors blöjor nu

Reply
Jeanette

Min dotter är 15 månader nu och jag tror vi skippa skötbordet redan vid typ 8 mån. Mkt lättare att bara lägga en valfri “byta på filt” på soffa, säng eller på mattan. Eftersom barnen gärna rör sig mer och mer. Plus att sålänge du själv sitter i soffan eller sängen när du byter så skadar du inte ryggen. Kram

Reply
Linnea

Jobbar som förskollärare och när jag byter kissblöja får barnen stå och försöka så gott de kan själva. Tänker att det är bra att de får vara med och delaktiga i vad som händer så tidigt som möjligt. Är det nummer två är det dock skönare med skötbord av hygien och praktiska skäl :)

Reply
Fanny

Vi har inte en köpt ett skötbord till vårat andra barn som är beräknat den 15 feb. Vi har inte plats och man kan lika gärna lägga dom i soffan på en handduk eller skötbädd :)

Reply
Marie Ardesjö

Köp ett uppblåsbart underlägg, täck med handduk och lägg på sängen/soffan eller där ni tycker att det är bekvämt. Ta bort använd blöja, bär lille Nikolas under magen in till badrummet och tvätta av honom med lite mild tvål under kranen, antingen i handfatet eller i duschen/badkaret. Var beredd med handduk/badlakan. Jag tror att det är bättre än alla tvättservetter i hela världen! Torka av honom med handduk och bär Nikolas tillbaka till det uppblåsbara underlägget. Sätt på ny blöja. Det finns även skötväskor med inbyggda underlägg om man är ute och åker.

Ni är en så underbar liten familj!

Reply
Fia

Vi hade bara skötbord till vår nr 1. Vi använde det knappt för han var så livlig och ju större han blev desto räddare blev jag att han skulle ramla ner. Så klart att jag aldrig lämnade honom själv på skötbordet, men saker kan ju hända på en sekund. Så med nr 2 blev det aldrig att vi använde något skötbord utan la en dyna eller handduk på golvet och det funka bra för oss (jobbigt om man har dålig rygg ex kan jag tänka). Nu kommer vår 3:a om två veckor och vi struntar i skötbord även denna gång.

Reply
Sham

Hej

Byt på sängen eller soffan med ett underlägg bara!
Jag har 3 barn och den yngsta är på 2 månader. Jag byter på hans blöja antingen i badrummet, på skötmadrass ovanpå tvättmaskinen eller i sovrummet. Har en liten korg med blöjor, underlägg och våtservettter i sovrummet.

Reply
Ellie

Har inga egna barn men jobbar på förskola och där byts blöjorna vid skötbord tills barnen blir blöjfria 😊 Det funkar jättebra. Tänker att det är en period som barnen vrider och vänder sig och inte är så medgörliga?

Reply
Johanna

Har ni badkar så kanske ni kan köpa ett skötbord att ha över badkaret å sen potträna tidigare än 2 år så blir ni av med skötbordet ✌😄

Reply
Sanne

Hej!

Ingen av våra barn har använt längre än 9-10 mån. Vi har haft kvar skötmadrassen och bytt på denna golvet i badrummet (eller annanstans i huset). Vi har haft wipes o blöjor o sånt i en liten korg som vi haft bredvid. Funkar jättebra!

Sen måste jag tipsa om en grej inför er resa. Vi köpte stokkes bedbox (kabinväskan). De där spädissängarna på flygplan växer de ju ur rätt snabbt. Kabinväskan kan de ha ett tag o även åka på (när de blir äldre).

Hoppas maldiverna blir super!

Kram!

Reply
Neira Ayoub

Vi började byta ståendes från när sonen var 11 månader. Han började gå då och vägrade ligga på skötbordet. Jag tyckte själv det var smidigare ståendes. Vi körde upp and go blöjor 😀

Reply
Elin / Cirkus Löwstedt

Vi bytte bara på golvet efter ett tag. Eller på en matta, eller i soffan eller ja var som helst. I synnerhet när de kidsen började krypa och gå. Behåll skötbädden och ha den vid bajsblöjor när Nikolas behöver ligga ner :)

Reply
Edith

Min dotter är två år, bajsblöjor byter vi på skötbordet ännu. Blir sånt jobb annars😂 Men det ni kan göra är ju att ha bara själva skötbädden, förvara den någonstans och sen ta fram och byta blöjan på golvet. 😊👍

Reply
C

När vår son blev för vild så hade vi bara skötbordsmadrassen på golvet då det var bajsblöjor. Kiss blöjor bytades stående :) Dock oergonomiskt… Och tänk inte att han ska ha blöja när han är två… Vi fick vår son blöjfria när han var 1 år och 8 månader. Sinnessjukt jobbig vecka men sååå värt det! Han var så stolt och vi peppade asmycket ❤️ De säger att det är lättare att göra innan de fyller 2 🙈.

Reply
Elin

Har aldrig ägt ett skötbord. Har haft en sån där uppblåsbar plastgrej (underlag) från Ikea för typ 70 spänn som hängt med överallt. Ställer det mot väggen i badrummet när det inte används och sitter alltså på golvet och byter och har bebisen på det. Har blöjor och annat i badrumsskåpet.

Reply
Sara

Vår äldsta är snart 2,5 år och vi har fortfarande kvar skötbord ☺️ Men vi har skötbädd också som vi lägger på golvet typ vid tvn så tittar han på den samtidigt. Vi tycker att det är lättast att byta liggande när han har bajsat så att det blir ordentligt rent osv, ståendes försöker han bara springa iväg.. ☺️
Vi brukar uppehålla med leksaker och sång vid blöjbyten!
Lycka till, varm kram 🤗

Reply
I

Vi bytte på första barnet i sex mån på skötbord. Andra barnet körde vi på golvet direkt (på skötbädd)

Reply
Anna

Vi har enbart en sån där mjuk skötbädd som vi använder när vår lilla kille, som förövrigt är född exakt ett år tidigare än din, har bajsat. Den går ju att lägga på sängen eller golvet eller lite var som helst! Annars byter vi stående lite här och var 😅
Kanske hjälpte det dig lite ☺️

Reply
Veronika

Hej, våran snart treåriga tjej använder fortfarande blöja (hon verkar inte vara redo att vara utan) och att byta bajsblöja stående är ganska svårt 😅 Så kanske hitta något nytt skötbord som ni kan använda ett tag till och sälja av det gamla? 🤔

Reply
cathrin

Kanske sjuk i huvudet men jag la min på filt på golvet från det att han började vända sig/bli farlig 😂

Reply
Micki

Jag kommer inte ihåg exakt hur gammal min syster var men när hon hade blöja så drog jag av den o slängde den i soptunnan sen hade jag henne på underarmen och rengjorde henne i handfatet…men jag vet inte hur länge man orkar med det. Sen ju äldre dom blir desto fastare blir bajset så då kanske det räcker med att torka lite bara och det kan man ju göra ståendes tänker jag :P

Reply
Cass

Angående skötbordet så sa vår bvc att när de börjar bli rörliga så ska man börja byta på golvet. Tydligen händer jättemånga olyckor på skötbordet där barn ramlar.
Lägg då skötbädden på golvet o byt. Lätt om du har en typ korg/necessärliknande grej med allt du behöver för blöjbyten så den står vid skötbädden å bara är att ta fram. Inte svårt alls med rengöring. Jag har ofta en handduk eller något på skötbädden så om det blir bajs på den så är det bara å tvätta å lägga en ny handduk.

Jag bytet dock fortfarande min nästan 2 år gamla son och min 9 månaders uppe på skötbordet då de vet att de ska ligga stilla, och den står längst en vägg så ingen fallrisk så länge jag står där. :)

Reply
Bea

Vi slutade med skötbord vid ca 1 års ålder. Vi köpte en madrass som är tänkt för just blöjbyte och lägger på badrumsgolvet när han gjort nr 2. Och nr 1 byter vi ståendes. Sedan lägger vi madrassen på ett diskret ställe i badrummet så den knappt syns.

Reply
Emelie

Jag byter blöja på vår 10 månaders tös i våran säng på en portabel bädd som man lätt kan gömma undan :) sedan så kör vi på byxblöjor och då våran dotter också vägrar ligga stil så får hon stå upp när jag tar upp blöjan, haha! Medan min sambo använder skötbordet då han är så lång (195) så han kan inte byta blöja var som helst :)

Reply
jess

Vi flyttade när bebis var ca 9 månader och valde att inte sätta upp skötbordet då. Rullar ju som sagt mest runt och känns bara halvfarligt. Byter numera bara på en madrass/skydd på golvet, funkar väldigt bra!

Reply
StrongerLife

Åh jag kommer inte ihåg riktigt hur länge sen jag använde den men jag tror jag tillslut gjorde det på sängen bara. La skydd och handduk under och sen bytte jag. Om det va nått att rengöra så hade man skyddet under ju, så det va enkelt.

Reply
Sandra

Ta bort den! Vi fick råd från BVC att ta bort skötbordet! Vi har nu bara en mjuk skötbädd som vi tar fram och lägger på badrumsgolvet när det är dags att byta! Man vill inte riskera någon fallolycka från skötbordet!

Reply
Jenny

Vi flyttade till en ny lägenhet när våra boys var 1,5år. Då fanns ingen plats för skötbord så bi bytte på en vadderad picknickfilt på golvet som vi la på mattan. Var perfekt för när vi reste eller hälsade på någon så var det ingen skillnad..

Reply
Caroline

Vår son är 2 och vi kör fortfarande skötbord. Ibland byter vi i farten men bajsblöjorna blir på bordet. Men ett alternativ är ju att bara ha själva madrassen med överdrag stående i ett hörn så det bara är att lägga den direkt på golvet när det behövs.

Reply
Nathalie

Tror vi använde det i ett år ungefär. Men jag vet att jag ofta bara l en mjuk filt på golvet och bytte också. Byta för nr ett går smidigast när de står sen tycker jag.. nr två så är det lättast om de ligger ganska länge ändå- om man inte duschar av dem :-)

Reply
Sanna

Du kan plocka bort det och bara använda skötbädden. Byt på golvet. Min son vägrade vid 10 månader så då fick vi stå. Det gick bra och man vänjer sig. Prova och se vad som funkar 😊

Reply
Veronica

Med min systerson har vi gjort så att han står på toalettstolen nerfälld enda sen han kunde stå själv. Att ligga ner på rygg blir han gaaalen av. Han är ca 2,5 år nu

Reply
Sara

Med vår första hade vi skötbordet i ca 1,5 år kanske? Ett vägghängt då vi inte heller hade plats för ett stående i badrummet. Med vår andra hade vi aldrig något skötbord 🤷‍♀️ Vi la en handduk på soffan eller golvet och hade en liten korg under soffbordet med blöjor och våtservetter. Funkar precis lika bra 😊

Reply
Sofie

Klart ni kan ta bort det nu😃. Går ju att byta på golvet i badrummet (el på tvättmaskinen tex) bara att lägga en skötbädd el handduk under.
När dom kan stå sen så drar man ju bara av blöjan när dom står, svårt att få dom ligga stilla☺️.
När dom blir stadigare kan man ju sätta dom på toaletten eller potta när det är nr 2 på gång.
Vi slutade med blöja vid 2,5 år. Nästa barn blir d ännu tidigare, så grymt skönt att slippa blöjorna!
Lycka till!

Reply
Sarah

Vår dotter började sparka och protestera väldigt mycket (och blev väldigt stark) runt ca 8 månader, så då började jag lägga henne på golvet så att hon inte skulle kunna ramla ner och för att jag skulle orka hålla i..! 😅 Från att hon var typ 1 år (Kanske tidigare?) , har jag för mig, så började jag byta stående, och då slutade vi använda skötbordet.. Lycka till!

Reply
J

Hej! Vi har aldrig haft någon skötbord (pga fick barn som väldigt unga, fattiga och trångbodda studenter så det var inte prio) det gick lika bra att byta på en handduk på badrumsmattan. Dessutom behövde vi aldrig oroa oss för att ungen skulle trilla ner. Lycka till!

Reply
Victoria

Min storasyrra hade skötbordet i sin sons sovrum men så fort han kom till världen kom det aldrig till användning, användes bara till förvaring 😅 hon fann det bekvämare att byta vart hon än var med honom och hade alltid två stycken små förvaringspåsar (som hon annars hade i skötväskan när hon var ute med vagnen) med allt man behöver för att byta blöja utspridda i huset för att göra det enkelt för sig så hon slapp dra sig till skötbordet för att hämta det hon behövde :)

Reply
Emma

Vår kille är snart två och byter alltid bajsblöja på skötbordet är omöjligt att göra det stående då det riskerar att komma bajs lite överallt och det går inte torka rent ordentligt. Kissblöja byter vi lite varstans. Var en ganska lång period när han också försökte snurra runt och krypa iväg på skötbordet men det går över och nu vet han att han ska ligga still. Ge honom något att greja med när han ligger på skötbordet så brukar de ligga mer still.

Reply
Sofie

Jag har en son som blir 2 år i april och vi använder fortfarande skötbordet när han har gjort nummer två :) Jag har inte testat men tror att det kan vara svårt att rengöra ståendes då man kanske inte kommer åt ordentligt.
Vad gäller rörligheten på skötbordet så har åtminstone vår lille kille varit svår i perioder och det har emellanåt krävts en brottningsmatch eller att distrahera med leksaker m.m.
Kompisar till oss använde duschen när deras son hade en tuff skötbordsperiod :)

Reply
Alexandra

Du kan ta bort skötbordet men behålla skötbädden! Då kan du tex byta på golvet på toaletten med skötbädden, eller soffan, eller köksbordet. Ja du fattar, den går ju flytta runt ☺️

Reply
Lollo

Använde skötbord tills blöjan slutade användas vid 18 månader. Tycker det är svårt att få rent om barnet inte ligger ner 😬💩

Reply
Jeanette

Hej Kenza!

Vi har inte haft nåt skötbord alls.. Vår son är 5 månader nu. Vi har bara en sån “skötbords kudde” som vi lägger på golvet i hans rum och så byter vi på honom där. Blöjor och dylikt har vi i nedersta byrålådan i hans rum, så det har vi lätt tillgängligt och upprymt. Inget jag ångrar.. Tar ändå mycket plats (i hans redan lilla rum) samt att han kravlar och snurrar hela tiden 😅 Där behöver jag aldrig vara rädd att han ska trilla ner/skada sig. Han kan hålla på och busa medan vi byter på honom och tror därför han gillar blöjbytena så mycket 😁

Kram

Reply
Ellinor

Använder bara skötbordet vid bajsblöjor just nu. Vid kiss byter vi stående. Hon är 1,5 år och har gjort så ett tag nu. Började nog med det när hon började gå ordentligt vid runt 10 månader. Innan kändes det svajigt. Bajs tror jag kan vara svårt att fixa stående men det går ju alltid att lägga en skötbädd på golvet vid bajsblöjor. :)

Reply
T

Vi har plats i vårt badrum, så vi har kvar vårt skötbord. Sonen blir 3 år i år och vi ska ta tag i potträningen, vi är på god väg. Kissblöjor byter vi stående och bajsblöjor behöver han ligga ner. Både jag om min man är långa, så att byta på gulvet eller annan plats gör rätt ont i ryggen.

Reply
Maria

Vi började byta kissblöjor stående kring 1 års ålder (då han stabilt kunde stå själv, och bara behövde lägga en hand på vår axel för balansen). Bajsblöjor bytte vi nog liggande till ca 1,5 år, lite enklare att göra rent tyckte vi. Sen efter 1,5 år så försökte vi få honom att bajsa på pottan och i samma veva slutade vi med skötbord hemma i alla fall, på förskolan gjorde han nr 2 i blöja fram till nu vid 2 år då vi slutade med blöja helt. Prova er fram, tror generellt sätt att vi föräldrar väntar lite för länge med att introducera nya saker för våra barn då vi inte riktigt hänger med på att de blir äldre och klarar mer ;)

Reply
Sara

Vi bytte uppe på tvättmaskinen, eller så kan ni ha en “skötstation” på golvet i badrummet där ni lägger honom. Finns en uppblåsbar skötbädd på ikea som man kan ställa någon annanstans då man inte använder den. Det är skönt att ha barnet liggandes då man ska rengöra, jättesvårt att rengöra ståendes. Vi bytte på tvättmaskinen iallafall upp till typ 1,5 år, man får liksom hålla i dem eller låta dem ha lite leksaker bredvid som de kan sysselsätta sig med några minuter.

Reply
Sara

Har aldrig bytt på skötbord. Byter på golvet, sängen, soffan ect! 7månaders bebis nu och hatar skötborden ute då det känns farligt med rullande, busande bebis! Så ut med skötbordet och ha ett skötunderlägg till bajsbyterna 😉😘

Reply
Amanda

Absolut, ha en skötbädd nu utifall att det behövs och tills han står stadigt (som ni kan lägga på golvet/sängen/wherever när det är dags för byte), sen är det bara att köra dra på-blöjor och det är mycket enklare att göra stående. Finns ingen på 1 + som vill lägga sig ner och bli bytt på ändå :)

Reply
Iiris

Dattera mi var ca 1 år gammel når vi sluttet å legg henne på stellebordet. Det var rett og slett ikke mulig lenger 😁 Hun prøvde å reise seg opp osv. så da ble det bare rot, hvertfall hvis vi skulle skifte bæsje bleie 😅 Nå skifter vi bleien sånn at hun står på baderomsgulvet. Myyyyye enklere å gjøre det sånn, og det går mye raskere også!

Reply
Durre

Vet att mamma började ganska tidigt med min lillasyster att lägga filt på soffan/sängen/golvet beroende på vart hon befann sig och sen ett sånt där underlägg för bäbisar och bytte blöjor så💪🏻😂

Reply
Sandra

Vi har vilda grabbar, la dom på skötbädden, på golvet/säng istället:)
Vid 5-6 mån ålder.

Reply
Sanna

Jag har bara en mjuk skötbädd som vi typ använder vid bajsblöjor bara och då lägger på golvet i badrummet nära vatten o papperskorg 🙈

Reply
Matilda

Byter blöja överallt. Soffan, golvet, sängen, bordet you name it. Har en handduk under ifall han har bajsat typ. Aldrig använt skötbord 🤷🏿‍♀️ han är 9mnd

Reply
F

Jag har aldrig haft skötbord egentligen, kanske precis när mina barn var nyfödda.. men sen har vi alltid haft en filt som vi lagt ut på sängen/golvet/soffan och bytt blöja så istället. Bodde i en liten 2a på söder när barnen var små, fick inte plats med skötbord lixom. Tycker att det funkade fint!

Reply
Ellen

Vårt andra barn är fem månader nu, har kört utan skötbord hela tiden, pga att vi imte har nån lämplig plats för ett. Slänger en handuk på golvet bara. Kanske inte helt lika behändigt som skötbord, men det funkar nog tillräckligt bra. Och som du säger, med större barn använder man ändå inte skötbord då dom börjar röra sig mera.

Reply
Linn

Jag hade inget skötbord alls till nåt av mina 3 barn. En handduk på badrumsgolvet, eller på en säng/soffa funkar precis lika bra enligt mej. 😊

Reply
Amanda

Ah, jag tror man lätt krånglar till det, speciellt som förstagångsförälder. Vår dotter är nu ett år och efter vi flyttat till nytt boende har vi bara bytt på golvet.. visst det är lite jobbigt när de bara vill vända på sig och gå iväg men ge en leksak eller något så funkar det…oftast. Ha bara ex. en handduk som ni lägger under och en speciell plats för alla blöjor, tvättlappar mm. För oss är det smidigt och skötbordet är som bortglömt, dessutom är hon nog alldeles för stor för den nu ändå.

Har vi folk hemma hos oss och hon gör en illaluktande nummer två går vi bara in på toaletten och byter.

Reply
Emma

Ja, ta bara själv skötbädden och ta fram när du ska byta. Det är dessutom mer säkert att byta på golvet när han ändå håller på att snurra runt. Tro mig min dotter ramlade ner från skötbordet när hon var liten :( så jag byter alltid på golvet.

Reply
Anna

Detta grubblade jag också över! Vi har precis slutat med skötbord, sonen är 8 månader. Det var som du säger mest jobbigt när han försökte kravla sig iväg. Svettigt 😅

Nu kör vi Up and Go blöjor. Byter för det mesta på en handduk på golvet.

Har även skaffat potta nu som vi sätter honom på när det är ut att vara dags för nummer två. Har lyckats pricka in rätt en gång hittills.. :)

Alltid spännande att följa hur ni gör hemma då våra pojkar dessutom är så lika i ålder, så uppdatera oss gärna om hur ni löste det!

Tack för en fin blogg!

Reply
C

Alla gör ju olika men jag har haft skötbord under hela tiden mina haft blöja. Blöjbyxor har aldrig funkat för oss så för att spara ryggen är ju skötbord oslagbart. Ålandet brukar gå över ;)

Reply
Cn

Till andra barnet tog vi skötbädden och la direkt på golvet vid byte när det behövdes, annars körde vi stående. När vi inte använde skötbädden ställe vi undan den längst väggen :)

Reply
Kaiza

Åh! kör på Up and go!! Det är så lätt att dra på dem när du tar på kläder! :)

Reply
Joanna

Du vill inte byta en bajsblöja stående på golvet. Är det en bajsblöja så är det bästa att han ligger ner när ni byter.
Min son är 1 år och 7 månader. Vi har honom på skötbordet när vi byter, även om han inte alls vill det.

Men ni kan ju alltid ha en skötbädd undanstoppad. Så tar ni bara fram den och lägger på golvet och lägger honom på skötbädden på golvet och byter där. Om ni inte vill ha skötbordet.

Vi har dock sparat vårt skötbord eftersom vi väntar ytterligare ett barn.

Reply
Caroline

Slutade använda skötbord när bebis var några månader. Främst för att vi alltid bytte i säng/soffa/mattan med en handduk under om de kom överraskning. Sen börjar man oftast med byxblöja för dom inte ligger still 😂 då är det bara dra upp i farten typ.

Reply
Amanda

Från den åldern ungefär har vi slutat med skötbord och enbart behållt skötbädden som man lägger på golvet vid blöjbyte. Vid nr 2 behövs det nästan att dom ligger ner tycker jag men är det bara kissblöja går det hur bra som helst stående! Skötbädden kan man ju enkelt lägga undan så blir det en mindre pryl att ha framme med skötbordet tänker jag :-)

Reply
Jana

Hi Kenza,
my girl is now 13 Month old and i still change her on the changing table. Its a lot easier there and we also have enough of space for the table in her room.
Lots of love from Hamburg <3

Reply
Louise

VI använde skötbordet för våran äldsta tills hon slutade använda blöja, ca 3 månader innan hon fyllde 3 år så slutade vi. Det är inte jättestor viktskillnad på henne och våran 1-åring heller. Jag kan säga att de gånger vi inte har skötbordet till våran 1-åring så rullar han verkligen iväg och hittar på någonting annat, tråkigt att få blöjan bytt liksom… Min upplevelse är att det är lättare att “hålla kvar” honom på skötbordet faktiskt.

Reply
Therese Hedström

Jag hade gjort mig av med skötbordet och haft ett mjukt underlägg och bytt på honom på golvet eller ståendes när det är kissblöjor. Lycka till!

Reply
Josefine

Vi gjorde oss också av med skötbordet, då var min son kanske 1 år. Jag har en liten låda där jag har plastad frotté, några blöjor, en burk med våtservetter, handduk och krämer. Så tar jag den med mig dit vi ska byta blöjan och antingen lägger honom på frottén eller så får han stå om det är kissblöja. Har funkat bra för mig :) Går ju att ha barnet i badrummet och tvätta ordentligt med vatten om det behövs, men jag tycker inte att det har behövts varje blöjbyte.
Jag brukar också “göra” egna våtservetter: Köper torra tvättlappar. Sen tar jag en burk där jag häller i vatten och babyolja. Doppar tvättlapparna där i så att de suger upp vatten. Sen bara att ha en i burk. Så då kan man göra en burk med mer “blöta” tvättlappar som går att tvätta bättre med.

Reply
Mila

Maybe weird, but yes … I used a changing table up to 2 years old. It was a difficult time but it passed and then it let itself be changed. And now the second son is 10 months old and we still use.
This is a godsend for my spine!!! :)

Reply
Ida Johansson

Vi använder skötbord till vår snart treåring också, men kan byta blöja på honom lite varstans, i sängen, soffan osv. Ett förslag är att bara behålla skötbädden och byta där det passar, golvet kan ju vara smidigt nu när han börjat krypa och sådär även om det kan bli tufft för kroppen, men med en skötbädd så kan du ju som sagt byta blöja vart som helst😍

Reply
Annika

Vi byter fortfarande på vår snart 2-åring på skötbordet de flesta gångerna. Mycket lättare att rengöra så än stående.

Reply
Hülya Haseki

Hi, I dont have a changing table.So ı buy disposable changing mats( a cotton layer with waterproof back) you can put the mat on a bed or even on the floor and put the baby on it and change him.you dont actually need a special table for it.all you need an organizer basket in which you can put the diapers,wipes, lotions and mat and you can change him wherever you want.

Reply
Lotta

Jag har alltid föredragit att bara ta fram den mjuka skötbädden eller en handduk och byta på golvet även om jag haft skötbord. Nu till 3e barnet så skippade vi helt skötbordet, slipper man oroa sig att dom ska tvärvända sig. När dom blir lite större och står själv så är det smidigt att skölja av i badkaret tex:)

Reply
Caroline

Vi slutade lite för sent med skötbord, maxvikten var 11 kg och det hade hon passerat.. över två år då. Fortsatte för det var smidig höjd. Men nu byter vi bajsblöja på dyna på golvet, kissblöja stående.

Reply
M

Vi slutade använda skötbordet strax efter våran son fyllde ett. Han hatade att få blöjan bytt där på, och jag som är kort hade svårt att nå när jag bytte . Nu byter vi i sängen, soffan , golvet hehe. Använder såna engångs underlägg när han bajsat (om den inte fått bajs på så används den flera gånger) , annars byter vi kissblöjorna ståendes. Han började använda up and go blöjor när han var 7 månader , så mkt lättare att byta . vi har en liten förvaringsvagn med alla hans blöjor och annat gömt i ett hörn i vårt rum. Super smidigt! Önskade att vi hade kommit på det tidigare. Så tycker absolut att ni kan skippa skötbordet.

Reply
Cammy

Ni kan annara bara använda dynan och lägga på sängen istället för att ha ett helt skötbord! Det vet jag många som gör. Ni skulle kunna köpa en fin förvaringshylla som man hänger på dörren, så tar allt mindre plats och nu slipper ni skötbordet. Det finns väldigt många som gör så!

Reply
Julia

Hej vackra Kenza! Min lilla är 7 månader nu och jag sålde skötbordet för ca 1 månad sedan eftersom hon vände sig hela tiden och jag va livrädd hon skulle ramla.
Vi byter lite överallt och har alltid underlägg som är speciellt (vet ej vad de heter men finns i mataffärer vid bebis grejer eller på apoteket).
Kram 😍

Reply
Rebecca

Tyvärr har jag verkligen INGA tips när det gäller barn. Har ingen erfarenhet alls! Men om någon där ute ser den här kommentaren och vill läsa om psykisk ohälsa som ätstörningar och ångest. Kika gärna in på min blogg!

Reply
Sandra

När man börjar med byxblöja brukar de va lättare på golvet, men jag tror att man behöver ett skötbord för bajsblöjorna. Men då kanske ni bara kan ha skötbädden som ni lägger på golvet när han bajsat? Vår 1,5 åring är så lugn så hon ligger fint kvar på skötbädden när hon bajsat haha!

Reply
Sofia

När varan tös blev 1 tog vi bort vårat skötbord och la henne och ”skötbädden” på golvet 😊

Reply
Emma

Min lille är 10 månader och vi har inte använt skötbordet till mer än förvaring senaste halvåret. Jag byter nästan alltid på golvet (på mattan), eller i soffan/sängen (är det en bajsblöja tar jag och lägger en filt eller handduk under). Att byta på golvet känns enklast för mig, och det håller en mamma lugn när han huxflux får för sig att vända sig runt och flyga iväg åt andra hållet.

Reply
Marie

Köp en sån “byta-blöja-dyna” som kan stå var som helst. Jag upplevde att det var lättare att byta på golvet ändå.
Mer värt med mer plats!

Reply
Malin

Jag rekommenderar att om platsen för skötbord ej finns så bort med det och behåll bara själva dynan och ha den lättillgänglig nånstans där den inte är i vägen och ta fram den och lägg på golvet när det är dags att byta. När Nikola sen kan stå på egen hand och är stadig så är det inga problem att byta på honom ståendes om det bara är kiss, men du vill kunna lägga honom ner när det är 💩 😅

Reply
S

Behöver absolut inte ha ett skötbord! Lägg ner ett skydd bara (handduk, det skydd ni har i skötväskan etc) så kan ni egentligen byta vartsomhelst, på golvet, på sängen, i vagnen etc. Snart kommer ni säkert ändå byta till sånadära som man drar på som kalsonger, Funkade för oss =)

Reply
Malin

Du kan göra dig av med själva möbeln och sen spara skötbädden i en låda för att kunna använda till bajsblöjorna. Bara att lägga på golvet nånstans just när du behöver den. Kissblöjorna kommer ni snart ta stående 😊

Reply
Nathalie Kallus

Innan vår son hade hunnit bli 1 1/2 år hade vi nog börjat avveckla skötbordet. Vi hade också ganska ont om plats men hade ett skötbord som man sätter ovanpå badkaret 👍🏼🙂. Ju äldre de blir ju mer sällan byter man ju deras blöja också och en 2 åring kan ju börja gå på pottan eller toaletten (om de är mogna/redo för det såklart). Ett tips är att ha ett gäng plastade frottéer hemma så kan man byta i sängen eller liknande ☺️

Reply
Senada

Vi har alltid bytt på själva skötbädden.. satt skötbädden/skötkudden(?) på soffan eller golvet och bytt där. :)

Reply
Melinda

Jag är en av de som anser skötbord vara överskattade ;) Jag har använt den mjuka liggdelen (som man har på skötbord) och lagt på sängen och sedan stoppat in den i garderoben eller under sängen när man är klar :) Perfekt för att spara plats! Har fungerat för mig och mina tre barn..

Reply
Cecilia

Vi tog bort vårt när vår första var typ ett halvår, för han vägrade ligga stilla. Men fick ha honom över armen och plåga sig igenom varenda blöja. Men han började också gå när han var 8 månader av samma anledning- ALDRIG stilla. Men nu när vi fick lillasyster så ligger även han på skötbordet igen, fast han nu har blivit 2 år… så de är nog olika! Men är de i vägen eller inte passar ert barn, skitsamma, byt på andra ställen eller sätt :)

Reply
Sandra

Jag har 34859293 kusinbarn och ingen av mina kusiner har någonsin använt skötbordet efter typ 5 månader. Vissa har aldrig använt den. Just för att blöjbytet sker precis överallt när bebis bestämmer. Då använder de bara det där bärbara bytfilten och la den under. När de började röra sig så blev det sängen med en handduk under.

Reply
Anna

Tror vi slutade byta på skötbord nån gång i Nikolas ålder för att det inte gick längre, han kunde inte ligga stilla. Under en lång period så la vi honom på mage i knäet… Fick till nån teknik som funkade 😊 Sjukt smidigt när man var ute, gick att byta var som helst och var inte beroende av toalett med skötbord 👍🏼 Så skippa skötbordet helt tycker jag. Köp hellre en potta 💩

Reply
Sara

Finns “underlag” att byta från t ex Newbie… Det är som en “filt” som är till för att byta blöjor på.
Om ni har en sån kan ni byta varsomhelst… I sängen, i soffan, på golvet, ha med den i skötväskan. Osv. Då behövs inget skötbord! :)

Reply
my

Miljoner gånger lättare att byta på golvet!
Köp en liten dyna eller plocka bort den som tillhör skötbordet, tycker man får bättre kontaoll och en lugnare småtting

Reply
Anna

Ställ den i förrådet. From ca 6 månader har vi helt skippat skötbord, det är så mycket smidigare att byta när de står upp i duschen eller badet. Behöver man inte duscha av dem så byter jag bara lite snabbt när jag har liten i knät. Nej, det är inte roligt att försöka hålla kvar en nyfiken liten på skötbordet!

Reply
J

Vi hade bara skötbädden kvar, la den på golvet oftast när det behövdes bytas (mest när det var bajs) och hade den undangömd annars. Problemet tyckte jag var alla andra grejer man haft på hyllorna/i lådorna. Minns inte exakt när vi tog bort skötbordet, men tror någon månad innan 1 år.

Reply
Linn

Min son är två dagar äldre än Nikola och vi satte aldrig upp skötbordet efter vår flytt i september, byter på golvet på hans filt eller skötbädd :-)

Reply
Juli

Hej!

Har en 1.5 åring och har aldrig haft skötbord. Kissblöja = byta ståendes eller vartsomhelst. Ett stort lass med bajs = tvätta rumpis i handfatet. Fungerat utmärkt!

Reply
Amanda

Vår dotter är 18 månader, vi har skötbädden på golvet i badrummet och så sitter vi på golvet och byter hennes blöja. Ibland byter vi ståendes men vid bajs så är det ju lättast att de ligger ner :) blöjorna ligger under handfatet i komodiet med krämer och annat. Hon kan öppna själv lådan och plocka fram en ny blöja :)

Reply
Zara

Så snart barnen har börjat vända sig/inte vilja ligga så har vi bytt på soffa/golv/säng där vi är i princip. Bara tagit en handduk under och använt våtservetter. Skulle vi skaffa ett tredje barn hade vi nog inte ens köpt ett skötbord tror jag😅

Reply
Melina

Tänker att det beror på ditt barn. Jag har tre, första slutade vi använda skötbord runt 1,5-2 års åldern – i samma veva som han började bajsa på toaletten. Samma sak med nummer två, medan nummer tre fortfarande, vid 3,5 års ålder ibland bajsar i sin nattblöja (hon är den enda av de tre som fortfarande har blöja på natten dessutom). Vid de tillfällena är det förstås möjligt att bara byta den blöjan på en handduk på golvet, men vi tycker att skötbordet underlättar. :)

Reply
Kelsey

Hej, vi slutade med skötbord runt 8 månader då han började klättra ur det. Vi byter ofta på en handduk på golvet eller när han står upp genom att lyfta ena foten upp så man kan rengöra ordentligt. Också handfatet gick bra för nr 2 när han var lite lättare :) Vi pottränar och kör tygblöja så han kan själv ta initiativ till att gå till badrummet när de behövs (1 år och 3 månader gammal).

Reply
Josefine

Man kan ju behålla bara själva ”madrassen” eller dynan till skötbordet och byta på golvet! Då kan man lätt ställa undan och ta fram ”skötplatsen” vid behov 🙂 Våra tjejer är 16 månader och vi byter fortfarande på skötbordet en hel del, speciellt vid nr 2 😂 Dom ligger still väldigt bra men det där är ju olika 🙂 Annars är det lätt att byta en byxblöja på golvet tycker jag 👍

Reply
Julia Pettersson

Vi tog bort skötbordet strax innan vår son fyllde ett år för precis som du skriver så kändes det riskabelt när de vänder sig och vägrar ligga stilla. Behöll madrassen som vi stoppade undan i ett skåp och tog fram vid blöjbyte, men efter bara ett par månader så började vi byta stående. Lägg något på toalettsitsen, böcker leksaker eller annat som lockar och torka/byt på det sättet. Hoppas detta hjälpte dig något :)

Reply
Emilia

Här hemma (har en 7-månaders) har vi bara en sån ”mjuk dyna” som vi snabbt drar fram när det är dags att byta. Eller så får hon helt enkelt bara ligga på golvet 😅

Reply
Lara

Vi gjorde oss av med skötbordet när vår dotter var runt 7månader. Hon vägrade ligga på rygg när hon upptäckte att man kan snurra och sitta 🙈 Hon är 1,5 år nu och vi har bytt kissblöjorna på sängen/golvet och bajsblöjorna i badrummet ovanför handfatet där jag tvättat henne. Det har funkat bra för oss :)

Reply
Hanna

Hej! Vi använder faktiskt skötbordet rätt flitigt fortfarande, och vår kille är snart två och ett halvt! Mest vid nummer två dock pga svårt att få det rent annars. Sen verkar det ju vara som allt annat med barn (önskar så att det fanns en universell manual ibland!!) Att det är otroligt individuellt, jag känner föräldrar där de inte använde skötbordet alls vid ett års ålder liksom. Så plocka bort det om det känns rätt, man klarar sig :)

Reply
Fl

Ja gud. Behåll den. Den underlättar enormt spec för ryggen. Om barnet har bajsat är det inte så lätt att byta när de står. Vi har alltid bytt blöja och byter på skötbordet tills dess att de slutar med blöja.

Reply
Avin

Så fort dottern började vända sig och bli mycket mer rörlig, var hon aldrig nöjd på skötbordet. Så den plockade vi bort när hon var 5 månader ish. En aning svårare vid bajsblöjorna men då körde jag under handfatet (hemma iaf).

Reply
S

Använder fortf skötbord med vår 2,5-åriga dotter. Visst använder vi potta men när det sker i blöjan är det svårt att göra rent utan skötbord. Inte alltid läge att duscha…

Reply
Sofie

Ja, vi byter fortfarande på skötbord/skötbädd med vår tvååring och samma med brorsdottern som snart är tre. Kissblöjorna går bra att ta stående men bajsblöjorna vill man (vi) gärna ta på skötbord, gärna i närheten av rinnande vatten. Kan ni inte ha en lös skötbädd som ni bara tar fram när det är dags och däremellan förvarar i en garderob? ☺️

Reply
Ella

Har ni badkar ställ honom där :) Annars i duschen. Förutsätter att han kan stå o hålla i sig. Sen att era ryggar orkar förstås :)

Reply
Nathalie

Nejnej, lägg en handduk på golvet och kör! Eller i sängen. Funkar prima! 😊

Reply
Bath

Hej, ett tips är lägg en handduk på badrumsgolvet. Där ligger gossen säkert och ni har ju vatten etc inom räckhåll.

Reply
Lena

Byter kissblöjor i farten haha men bajsblöjor känns mycket enklare och fräschare att byta på skötbordet på både vår 1åring och 3,5 åring. Dock så har vi skötbordet på tvättmaskinen och det tar ju liksom inte upp någon plats. Annars kanske ni kan köra en skötbädd på golvet bara vid bajsblöjor?

Reply
Emma

Vi använde skötbord tills att vår son var 4-5 månader, sedan gick det inte, han vägrade ligga still där och det blev bara jobbigt. Sedan hade vi bara ett underlägg som vi la på ex. badrumsmattan. När han började stå själv så bytte vi typ i farten när han stod upp, för han gillar inte att vara still. Bajsblöjor fick vi ta i duschen eftersom det annars blev bajs överallt när han försökte ta sig iväg plus att han gärna ville dit med händerna och undersöka. Nu är han snart 2 år och kissblöjor byter vi när han står upp, bajsblöjor tar vi i budrummet, oftast står han på en pall då och leker med vattnet i handfatet, funkar bra tycker vi!

Reply
Sabina

När min son kunde stå upp så började med byxblöjor. Då stod han i badrummet, stöttade sig mot tvättmaskinen eller mig och så drog vi bara på blöjan. Hur smidigt som helst :)

Reply
Maja

Hi,
There is no need to even have a changing table. Just change him on the bed or on the couch. Lay down a big towel or something you can easily wash and change him there. When kids get bigger they move more and i felt more comfortable changing my boy on lower furniture (bed, floor, couch).

Have a good one:)

Reply
Jessica

Vi har en ettåring och använder det fortfarande för jag orkar inte få ont i ryggen, haha. Men vi har byggt ett eget som är uppe på tvättmaskinen och har rejäla kanter åt tre håll, så känns väldigt stabilt och han kan i alla fall inte rulla av det (men man måste såklart vakta ändå). Ni kanske kan få plats med ett vägghängt skötbord i badrummet? Väldigt skönt att ha tillgång till vatten så man slipper våtservetter tycker jag! Vi kör på skumgummitvättlappar som vi blöter och tar på lit babyolja bara :)

Reply
Maria

Vi har en 2,5åring som vi i ca 1-1,5 år bytte på på skötbordet, sen började han riva ner lysröret som var ovanför! Då blev det stopp, så sen dess kör vi kissblöjor bara pang tjoff i knät riva av och på med ny. Bajsblöjor antingen på skötbädden liggandes eller så får han stå och hålla i sig. Han tycker det är lite kul att balansera på ett ben dessutom och är ju väldigt vig så det är bara att hålla upp ena benet högt medan han håller i toaletten och torka :) pröva vad som funkar för er och lycka till!

Reply
Sofia

Köp en skötmatta/skötbädd och lägg den på soffa/säng när ni ska byta. Så har vi gjort ända sedan min tvååring var nyfödd och det funkar fortfarande för oss :)

Reply
Anna Jansson

Hej! Är säkert väldigt individuellt det där.. :) Vi använde knappt skötbordet efter att vår son börjat stå upp.. Han vägrade att ligga ner och byta blöjor efter det.. ha ha.. Gick fint att göra rent ändå.. nästan lättare när de står upp.. Och med up&go blöja är det smidigt att få både av och på! Ha det fint! kramar

Reply
Sandra

Kan iaf svara på 2 åring och skötbord, min 2,5 åring byter vi fortfarande blöja på på skötbordet. Dock bara vid bajsbyten. När de börjar använda byxblöjor går de ju att byta lite varstans. Vissa blir ju dock blöjfria vid den åldern och då behövs det ju inte skötbord. Hoppas ni hittar en smidig lösning :)

Reply
Maria

Som erfarenhet som barnflicka åt ett flertal familjer har en hel del antingen bara en sån skötdyna de drar fram på badrumsgolvet eller så fort barnet kan stå kan man duscha dem/byta direkt på golvet. Som du säger är det rätt svårt att få upp ett barn på ett skötbord som rör sig och vill ner. Vissa barn har blöja tills de är runt 4 år eller äldre och då får de inte ens plats på skötbord. Skulle investera i en plastklädd dyna och ta den på golvet istället.

Reply
Arnela

Slutade med skötbord när min dotter var 5,5-6mån, hon började rulla runt, vägrade ligga på rygg, gör det än idag🥱 vi har bytt på golvet de gångerna hon ligger stilla (väldigt få höhö) annars ståendes, halvböjd i famnen. Har funkat, man får till allt när man är tvungen…Har använt upp n go blöjor sedan dess, mkt smidiga! Lycka till💗

Reply
Jenny

Vi byter på sängen, har en liten korg med saker i (underlägg o smörj tex). Det dåliga är att vi inte har tillgång till vatten då. Innan hade vi skötbädd på en bänk i badrummet men killen åååålar o sparkar så mycket så jag vågar inte ha han där längre. Han sparkar in sitt lilla huvud i kaklet liksom. Ett tag bytte vi på badrumsgolvet men pga tung bebis nu så pallar jag inte…

Eller så här – nu byter vi blöja överallt där man får feeling. Men om skötbordet får plats i sovrummet så ha kvar det där, vem bryr sig om att ett skötbord inte passar inredningen haha

Reply
Line

Min er ganske nøyaktig et år eldre enn din, og vi bruker fremdeles stellebordet. Så praktisk!

Reply
sandra

Har inte barn själv, men en kompis hade något typ av underlag/skydd som hon la sitt barn på och så bytte hon bara på honom i sängen eller på golvet :)

Reply
Johanna

Tänker att allt är från barn till barn men min dotter är 2,5 och hon ligger fortfarande på skötbordet, åtminstone vis byte av bajsblöja. Svårt att få rent annars upplever jag. Men kissblöjor är ju enklare att rengöra stående å kanske ännu lättare på killar än tjejer tänker jag?:)

Reply
Sandra

Min minsta är 1 år och vi har sen hon föddes kört med skötbädd direkt på golvet om det är bajsblöja.
Är det bara en kissblöja tar vi det direkt på soffan eller i sängen :)

Reply
Karman

Min dotter är lika gammal som Nikola och vi har aldrig använd skötbord. Vi byter blöja över allt nästan har bara en underlag och en liten korg som jag har blöjor och andra behov. Tro mig då är det mycket lättare.

Reply
Erika

Ni kan byta på själva skötmadrassen på golvet bara! Och så fort dom kan stå byts kissblöjor enklast stående, bara att switcha till byxblöjor.

Reply
Ingela

Vår 2-åring lägger jag i soffan och byter på. Är det dock en bajsblöja så är det rätt skönt att byta på skötbordet :) Spara annars själva dynan till skötbordet så kan man ju lägga det på typ tvättmaskinen eller liknande. IKEA har ju uppblåsbara i plast som är smidiga att plocka fram/undan ;)

Reply
Em

Inget om det råd du efterfrågar, men såg en dokumentär på netflix överlag om byråar som faller över barn vilket leder till stora skador eller i värsta fall död. Många byråar är inte säkra för barn. Så, om ni inte redan gjort det (vilket ni säkert har), skruva fast er byrå i väggen! Superviktigt! <3

Reply
C

Min dotter fyllde 2 år i december och vi använder fortfarande skötbordet. Väldigt sällan byter vi kissblöjor när hon står upp. Tycker det är så mycket bekvämare att byta på skötbord :)

Reply
Hanna

Har min snart 2åring på skötbordet när jag byter blöja.. men kanske ni kan ha ett sånt man ställer på badkaret? Så länge dom iaf bajsar i blöjan tycker jag det är skönt att ha, man behöver ju vatten o tvätta osv..

Reply

(Your IP-Address will be registered. Comments which are seen as offensive towards me or people close to me will be deleted. Spam and link-filled comments will be removed.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*